Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Κίνδυνος κατάρρευσης για τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων


Δεκαετίες πίσω στον τρόπο αντιμετώπισης των αυτιστικών ατόμων και γενικότερα των ατόμων με ψυχικές και σωματικές αναπηρίες, γυρνά η χώρα μας εξαιτίας των δραστικών περικοπών που δεν αφήνουν εκτός τις δομές που λειτουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», που ήταν το πρώτο κέντρο που δημιουργήθηκε και μάλιστα επρόκειτο να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις υπόλοιπες δομές, ωστόσο τώρα απειλείται με λουκέτο και οι φιλοξενούμενοί της κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι. Για το σημαντικό έργο που παράγεται στη Στέγη Αυτιστικών της Ζίτσας χρειαζόταν περίπου 600.000 ευρώ ετησίως, για τη μισθοδοσία και όλα τα λειτουργικά έξοδα. Οι περικοπές ξεκίνησαν το 2010 με μία μείωση της επιχορήγησης κατά 30% και συνεχίστηκαν και πέρυσι με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει συνολικά το 50%. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ οφειλές υπάρχουν προς τους προμηθευτές οι οποίοι ωστόσο δείχνουν κατανόηση. Οι οιωνοί είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για το επόμενο διάστημα και το παράρτημα Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων προχωρά σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας τη συμπαράσταση φορέων και πολιτών, με στόχο να αποτραπεί το κλείσιμο της δομής ή η υποβάθμισή της. «Δε θα δεχθούμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση των αυτιστικών ατόμων. Στη χώρα μας χρειάζονται πολλές Στέγες σαν αυτή της Ζίτσας και αλίμονο αν κλείσει. Φανταστείτε τι περιμένει τα άτομα που βρίσκονται εκτός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σωτήρης Σπυριδάκης κάνοντας λόγο για «έγκλημα» από την πλευρά της πολιτείας. Μάλιστα, ο κ. Σπυριδάκης τόνισε ότι η τρικομματική κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τη στέγη σε άσυλο παλαιού τύπου, επαναφέροντας εικόνες από τη Λέρο ή ακόμη και από το Κέντρο Λεχαινών όπου οι τρόφιμοι ήταν δεμένοι με σχοινιά. Οι κινητοποιήσεις της Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων ξεκινούν την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους εργαζόμενους. Στις 9.30 το πρωί από τη Στέγη «Ελένη Γύρα» στη Ζίτσα θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία που θα έχει ως σταθμούς τα Δημαρχεία Ζίτσας και Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου θα καταλήξει προκειμένου να μεταφερθεί το αίτημα στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Γενικό Γραμματέα. «Αν δεν δοθεί άμεσα λύση με την καταβολή άμεσα όλων των οφειλών και παράλληλα την επαναφορά στο ύψος της χρηματοδότησης πριν το 2010 θα μας αναγκάσει να φτάσουμε και εμείς στα άκρα εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο. Ως εδώ. Θα μας βρει η Κυβέρνηση μπροστά της και τότε θα δει την δύναμή μας. Ευχόμαστε πάντως στα μέλη της Κυβέρνησης και τους 153 «λεβέντες» που ψήφισαν τα μνημόνια να μην έρθουν στην θέση μας ούτε αυτοί ούτε η οικογένειά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση των στελεχών της Εταιρείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνελήφθησαν 3 Αλβανοί για κλοπές σε σούπερ μάρκετ στα Ιωάννινα

Συνελήφθησαν χθές  το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 48, 43 και 17 ετών, για κλοπές προϊόντων από σούπερ μάρκετ.Ειδικότερα, προχθές το βράδυ, οι τρεις δράστες, ενεργώντας από κοινού, μετέβησαν σε σούπερ μάρκετ της πόλης και αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα αξίας (274) Ευρώ, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τους υπεύθυνους του καταστήματος και στη συνέχεια συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς που μετέβησαν στο σημείο.Τα παραπάνω αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του καταστήματος.Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών, βρέθηκαν διάφορα άλλα προϊόντα, τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν αφαιρέσει λίγες ώρες νωρίτερα από άλλο σούπερ μάρκετ.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά, για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής των δραστών σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετεγγραφή φοιτητών,μετά από ερώτηση του Χρήστου Μαντά

Τη μετεγγραφή φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο με κοινωνικά κριτήρια θα επιτρέπει νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Κ.Αρβανιτόπουλος.Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αδυναμία φοίτησης παιδιών με οικονομικά προβλήματα στις σχολές επιτυχίας τους» ο υπουργός Παιδείας παραθέτει το πλαίσιο για την προσφορά σίτισης και στέγασης στους φοιτητές, θυμίζοντας ότι οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των φοιτητικών- σπουδαστικών εστιών έχουν μεταφερθεί στα ΑΕΙ.Σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών των ΑΕΙ, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει ότι η ετήσια επιχορήγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το τρέχον έτος έχει ανακαθοριστεί στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια και στο ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για τα ΤΕΙ. Ποσοστό 80% επί του συνόλου της χρηματοδότησης έχει ήδη δοθεί.Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ζητήσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, τη χορήγηση ποσοστού διάθεσης 100% των συγκεκριμένων πιστώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας.Τέλος, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανεξετάζει, συνολικά, το καθεστώς που υφίσταται και προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιτρέπει την κινητικότητα των φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο, με κριτήρια κοινωνικά.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την ερώτηση, με επικεφαλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά, έχουν ζητήσει από το υπουργείο να αντιμετωπίσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το ζήτημα αδυναμίας φοίτησης επιτυχόντων λόγω οικονομικών προβλημάτων και να επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών, δεδομένου ότι το σύστημα της εισαγωγής διά των ειδικών κατηγοριών δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα, γιατί στις κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, αλλά μόνο σε σχέση με κριτήρια όπως αυτό της πολυτεκνίας.

Στη Βουλή σχέδιο νόμου για τα Κληροδοτήματα

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 25 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Τις εντυπώσεις κέρδισε για μια ακόμη φορά o Χάρης Ιωάννου!

Τις εντυπώσεις κέρδισε για μια ακόμη φορά o μαθητής της Γ' λυκείου Χάρης Ιωάννου με καταγωγή από την Παναγιά Φιλιππιάδας (ανηψιός του πρώην Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου) ο οποίος κατασκεύασε ένα τεχνητό ηλεκτρονικό γάντι, βοηθώντας έτσι ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα στο χέρι να επανακτήσουν μέρος της κίνησης. Η αξιέπαινη προσπάθειά βραβεύτηκε από την Unicef σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού .Η ιδέα για την κατασκευή του γαντιού προέκυψε όταν ο Χάρης παρατήρησε τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γιαγιά του, η οποία δυσκολευόταν να κρατήσει ακόμα και τα πιο ελαφριά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Το βάρος του είναι μόλις 350 γραμμάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς δυσκολία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΛΙΑΜΑΝΗΣ:Στις ρυθμίσεις δανείων πρέπει να συμπεριληφθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή  τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες,ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων κ. Βασίλης Τσιαλιαμάνης,αναφέρει τα εξής:"Οι ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, μισθωτών – συνταξιούχων αλλά και ειδικών ομάδων είναι στη σωστή κατεύθυνση.Η κρίση που βιώνουμε έχει πλήξει έντονα και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν στις σημερινές συνθήκες να εξυπηρετήσουν τον τραπεζικό δανεισμό και τρέχουσες υποχρεώσεις, με επακόλουθο τα λουκέτα και την ανεργία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει κυβερνητική μέριμνα, ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις που θα προκύψουν.Ειδικότερα επιβάλλεται :
-Θεσμοθέτηση της «υπερχρεωμένης επιχείρησης», ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του ισχύοντος νόμου για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά».
-Αναστολή πλειστηριασμών μοναδικής επαγγελματικής στέγης.
-Περίοδος χάριτος για δύο χρόνια όσων ήταν συνεπείς μέχρι το 2010.
-Μέγιστο ποσό συνολικών δόσεων που δεν θα υπερβαίνει το 30% των κερδών.
-Συνολική ρύθμιση για κάθε τύπο δανείου.
Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον επαγγελματία και τις επιχειρήσεις που αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα στην ανεργία. Το οφείλουμε κυρίως σε όλους τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα".

Ακριβότερο κατά 20% - 30% το ρεύμα!!!

Με αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπα τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα γίνουν σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.Σύμφωνα με Τα Νέα, η πρώτη δόση δεν αποκλείεται να είναι διψήφια, της τάξης του 9% - 10%, ενώ για όλο το 2013 οι αυξήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και στα επίπεδα του 20% - 30%.Οι αυξήσεις θα γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο.Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, δε, από τον Ιούλιο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το τρίτο σκέλος των αυξήσεων, τα τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως, με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες).Στο θέμα των τιμολογίων αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών να είναι περιορισμένες.Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι λόγω Μνημονίου τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Κώστα Μπάρκα

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα,σας παραθέτουμε τις ερωτήσεις που κατέθεσε το τελευταίο διάστημα, καθώς και μια σειρά απαντήσεων που έλαβε από τα ερωτώμενα Υπουργεία, σε προηγούμενες ερωτήσεις, στο πλαίσιο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.Απαντήσεις δόθηκαν για:
· Την κατάργηση των ΔΟΥ Φιλιππιάδας και Φαναρίου (Φαναρίου – Πάργας)
Στην απάντηση του το Υπουργείο Οικονομικών, αναμασώντας τα συνήθη έωλα επιχειρήματα περί “μείωσης κόστους, δημιουργίας νέων ευέλικτων μονάδων και εξοικονόμηση πόρων” αποφεύγει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορύν στο πως θα αντιμετωπιστεί το κοινωνικό κόστος για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους που θα πληρώνουν οδοιπορικά. Στο βαθμό μάλιστα που οι οικίες Δημοτικές αρχές δύνανται να διαθέσουν δημοτικά κτίρια δωρεάν, ακυρώνοντας στην πράξη τις δικαιολογίες περί “εξοικονόμησης πόρων” που προβάλλει η κυβέρνηση, αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος των καταργήσεων, που είναι η διάλυση των δομών εξυπηρέτησης των πολιτών.
· Την αναφορά για την λαθροϋλοτόμευση στην Περιοχή της Πρέβεζας
Μια απάντηση – καρμπόν επεφύλαξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην αναφορά για την καταστροφή που συντελείται στα δάση του Ν. Πρέβεζας. Χωρίς στοιχεία για την περιοχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αποτελέσματα και θετική παρέμβαση, η κυβέρνηση αρκέστηκε στο να καθαρογράψει τις δράσεις που είναι πασιφανώς ανεπαρκείς, με μόνη πραγματική παρέμβαση αυτή της υπερωριακής εργασίας και τις Κυριακές, αποφεύγοντας όμως να παραθέσει έστω και ένα στοιχείο για την ως τώρα καταστροφή, για το τι θα γίνει με τις παράνομες μάντρες και γενικά για το συνολικό σχέδιο που -δεν- έχει η κυβέρνηση.
· Τους 24 απλήρωτους ανέργους-καταρτιζόμενους του προγράμματος κατάρτισης “Οικοδομικές εργασίες” που εκπονήθηκε από το “ΚΕΚ Αλληλεγγύη Μ.Κ.Ο της Εκκλησίας της Ελλάδος”.
Πιο συγκεκριμένα, στη σύμβαση που υπογράφθηκε, ορίζεται ρητά “ότι το επίδομα καταβάλλεται το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης”, ενώ το σεμινάριο έληξε στις 27/12/2010. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Συνηγόρου του Πολίτη με την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, διαβεβαιώθηκε ότι η εκταμίευση των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί.Στην απάντηση του Υπουργείου Εργασίας όμως, αναφέρεται ότι ενώ από το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 304.000Ε, έχει εγκριθεί η καταβολή Α' δόσης 121.600Ε καθώς και η ισόποση Β' δόση αργότερα, οι δόσεις δεν εισπράχθηκαν ποτέ από την ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω αδυναμίας προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και συγκεκριμένα την φορολογική ενημερότητα.Εν κατακλείδι έχουμε τα εξής: Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων διαβεβαιώνει τηλεφωνικά ότι η εκταμίευση των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί, το Υπουργείο Εργασίας από την άλλη δηλώνει ότι οι δόσεις ενώ εγκρίθηκαν δεν εισπράχθηκαν ποτέ λόγω αδυναμίας προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών ( Η ΜΚΟ της Εκκλησίας δεν έχει φορολογική ενημερότητα !!!) και στην μέση είναι οι 24 απλήρωτοι συμπολίτες μας...

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί «χιονοφράχτες» στην Εγνατία Οδό

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί επί της Εγνατίας Οδού, στα σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα, οι ειδικοί «χιονοφράχτες» για τα ανεμοσούρια.Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς τα τελευταία χρόνια χιλιάδες διερχόμενοι οδηγοί έγιναν μάρτυρες απίστευτων ολιγωριών εκ μέρους των Αρχών που άφηναν «γυμνή» την Εγνατία κάθε χειμώνα.Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων οργάνων, από την Πολιτική Προστασία, την αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τους δήμους. Ελήφθησαν μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετών, για τη χειμερινή περίοδο 2012 - 2013.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΑΝΕΚ να ναυλώσει πλοίο με Ιταλική σημαία

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΑΝΕΚ να ναυλώσει πλοίο με Ιταλική σημαία, στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Βενετία.Ήδη οι ναυτεργατικές οργανώσεις εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις, που ουσιαστικά αναγγέλλουν κινητοποιήσεις.Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού πριν την ΑΝΕΚ ο όμιλος Grimaldi, έχει προχωρήσει στην δρομολόγηση δύο πλοίων με ιταλική σημαία στη συγκεκριμένη γραμμή.Όμως τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι όπως πάνε τα πράγματα, όλο και περισσότερες ελληνικές ακτοπλοϊκές θα ναυλώνουν πλοία με ιταλική σημαία.Κι αυτό γιατί στα πλοία αυτά, οι ασφαλιστικές εισφορές που επιδοτούνται αποτελούν το 33% του μισθού και ο φόρος το 15%, τα οποία έλαβε η ΠΝΟ από τα ιταλικά ναυτεργατικά σωματεία επομένως προκύπτει μία ωφέλεια της τάξης του 50% για τις επιχειρήσεις.Η ναύλωση και η δρομολόγηση πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες στην γραμμή της Αδριατικής με Ιταλική σημαία και μικτό πλήρωμα (Έλληνες και Ιταλούς) συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους Έλληνες Ναυτεργάτες, τις θέσεις εργασίας και τα θεσπισμένα και συγκροτημένα δικαιώματά τους.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ξεκινούν οι απευθείας μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μπολσόι

Πρεμιέρα με την πομπώδη ιστορική παραγωγή «Η κόρη του Φαραώ» σε μουσική Τσέζαρε Πούνι, βασισμένο στην ιστορία του Γκωτιέ «Το ρομάντζο της μούμιας» για τις απευθείας μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μπολσόι που ξεκινούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα, στο πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας. Ο Δήμος Πρέβεζας και το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» πρωτοπορεί πανελληνίως και εγκαινιάζει ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις με τις καλύτερες παραγωγές μπαλέτου του θεάτρου Μπολσόι. Δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσουν παραστάσεις από το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, που για πολλά χρόνια υπήρξε το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Τιμή 

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός ΑΕ»!

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μείωση των αρμοδιοτήτων της εταιρίας.Αναλυτικότερα, διαμαρτύρονται για την αφαίρεση της εποπτείας από την Εγνατία δύο μεγάλων οδικών έργων παραχώρησης: Μαλιακός – Κλειδί και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65.«Μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένης εποπτείας των συμβατικών όρων των δύο έργων και ιδιαίτερα του οδικού έργου Μαλιακός – Κλειδί, που το κατασκευαστικό του αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 80%, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θεώρησε λογικό, στη λεπτή αυτή φάση διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους των παραπάνω έργων, να μην υποστηρίζεται πλέον τεχνικά και διαχειριστικά από την ''Εγνατία Οδός ΑΕ'', το φορέα που γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια στις πραγματικές τους διαστάσεις τα κατασκευαστικά και άλλα θέματα και τις συμβατικές εκκρεμότητες τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρίας.Οι εργαζόμενοι καλούν το υπουργείο Υποδομών να αναθεωρήσει την απόφαση, καθώς όπως υποστηρίζουν, εκτός των άλλων αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη μοναδική μεγάλη τεχνική εταιρία διαχείρισης τεχνικών έργων της Βόρειας Ελλάδας και της στερεί την προοπτική στα έργα κατασκευής και συντήρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας.«Η εξέλιξη συνδυάζεται και με τη δρομολογούμενη παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων, που ολοκληρώνει την εκχώρηση άνευ όρων στους ιδιώτες, ντόπιους και ξένους, του συνόλου των οδικών αξόνων της χώρας, με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση του κλάδου, το κόστος των μεταφορών και την επιβάρυνση των χρηστών οδηγών», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στα διόδια της Εγνατίας.