Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Στο ΣτΕ προσέφυγε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων

Με νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας 13 πανεπιστήμια της χώρας προσπαθούν να μπλοκάρουν τόσο την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των οργάνων των ΑΕΙ όσο και εμμέσως τις νέες αλλαγές και τροποποιήσεις του νόμου Διαμαντοπούλου που έγιναν επί υπουργίας του Κων/νου Αρβανιτόπουλου το 2012Η προσφυγή υπογράφεται από 13 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και με αυτήν χαρακτηρίζεται η ηλεκτρονική διαδικασία αντισυνταγματική και παράνομη καθώς «παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι».Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις Γ. Χαρβαλιάς, Τριαντ. Αλμπάνης, Σίμ. Σιμόπουλος, Θεοδ. Πελεγρίνης, οι αντιπρυτάνεις Αγγελική Δημητρακοπούλου και Αντωνία Μοροπούλου, καθώς και 49 καθηγητές του Ε.Μ.Π.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Θεσπρωτίας εκφράζει την συμπαράσταση του στον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους του Νομού

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του στον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους του Νομού καθώς και στους εργαζόμενους της Π.Ε. Θεσπρωτίας, που για πρώτη φορά βγήκαν οργανωμένα και μαζικά στο δρόμο για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ.Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού να συμμετέχουν και οι ίδιοι σ’ αυτό τον αγώνα. Να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η λαϊκή συμμαχία. Η επίθεση είναι ενιαία, χτυπάει όλα τα λαϊκά στρώματα, απαιτείται ενιαίο μέτωπο πάλης, εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικροεπαγγελματοβιοτεχνών, γυναικών, κάθε νέου και νέας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να μπλοκάρουμε τα μέτρα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην αντεπίθεση να γκρεμίσουμε Μνημόνια και αφεντικά.Τα μέτρα και το πολυνομοσχέδιο, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή περνούν βαριές αλυσίδες στο λαό. Χτυπούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τους οδηγούν πίσω ολοταχώς, στον εργασιακό μεσαίωνα.Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ προχωράνε συνεχώς σε βάρβαρα για το λαό μέτρα για να διασώσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα κέρδη του κεφαλαίου.Αυτή είναι η επαναδιαπραγμάτευσή τους, αυτό σημαίνει παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά είναι τα «ισοδύναμα» μέτρα και «οι ρήτρες αντικατάστασης».Ελάχιστοι παράγραφοι του πολυνομοσχεδίου αρκούν για να ανατρέψουν τη ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και να οδηγήσουν σε μια ζωή χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια, να υποβαθμίσουν παραπέρα τις προσφερόμενες στο λαό κοινωνικές υπηρεσίες, να διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις των «φιλέτων» του δημοσίου.Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια για πολιτικοσυνδικαλιστικές διώξεις και να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» ανά πάσα στιγμή κάθε υπάλληλο, που δεν είναι πειθήνιο όργανο εκτέλεσης των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους.Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συνδικάτα, εργαζόμενοι, κάτοικοι, πρέπει οργανωμένα να αντιδράσουν. Και να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου, είτε μέσω διαθεσιμότητας είτε με άλλο τρόπο και να υπάρξουν άμεσα μέτρα χρηματοδότησης των υπηρεσιών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.Αυτή η προσπάθεια να μην περάσουν οι απολύσεις και το σύνολο των μέτρων, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση, αλλά το σύνολο της λαϊκής οικογένειας που συνθλίβεται από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.Όλοι μαζί μια φωνή μια γροθιά να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το τερατούργημα.Χρειάζεται κίνημα και αγώνας που θα παρεμποδίσει τα μέτρα, θα τα μπλοκάρει στη πράξη τις απολύσεις και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.Κίνημα και αγώνας, που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές και όλες τις αναδιαρθρώσεις που διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση, πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της Ε.Ε., πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα.
· ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
· Όχι στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Χάνει την εποπτεία του Ε65 και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου

Φεύγει από την αρμοδιότητα της Εγνατίας Οδού η εποπτεία των συμβάσεων παραχώρησης των Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), έπειτα από σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Σταύρου Καλογιάννη, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων.Η αρμοδιότητα εποπτείας των δύο έργων μεταφέρεται στις κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων, καθώς όπως αναφέρεται, οι δύο αυτοκινητόδρομοι «διέπονται από ομοίου περιεχομένου, στα σημαντικότερα θέματα, διατάξεις και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση των παρακάτω έργων ως προς αυτά από το ίδιο όργανο για την ενιαία και άμεση διαχείρισή τους».

Ευχαριστήριο της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας

Η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας και οι «Φίλοι του Ποδηλάτου» αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση της ποδηλατικής βόλτας, προς τιμήν του αδικοχαμένου Θεσπρωτού ποδηλάτη και δημοσιογράφου Σπύρου Παπαγιάννη.Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή, μικρών και μεγάλων, ενώ εξελίχθηκε ομαλά σε όλα τα επίπεδα.Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας και το αντίστοιχο του Λιμενικού Σώματος, που συνεισέφεραν, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.Οφείλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες, που εθελοντικά στήριξαν τη δράση αυτή και τίμησαν το Σπύρο Παπαγιάννη και όλα τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
Ο Πρόεδρος Δ.Κ Ηγουμενίτσας
Μασούρας Χρήστος

ΑΡΤΑ:Σύλληψη 35χρονου Αλβανού για κλοπή

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονου υπηκόου Αλβανίας, για κλοπή.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε αγρόκτημά του στους Κωστακιούς Άρτας ένα σκαπτικό μηχάνημα, το οποίο είχε αφαιρεθεί την 17-09-2012 από αγρόκτημα ιδιοκτησίας ημεδαπού στην Γαβριά Άρτας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ατομικό Σχολικό Κύπελλο και Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα σκακιού

Ατομικό Σχολικό Κύπελλο και Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα σκακιού διοργανώνουν ο Δήμος Πρέβεζας και η «Σκακιστική Ένωση Νικόπολη Πρέβεζας». Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πόλης και θα διεξαχθούν 1 και 2 Δεκεμβρίου. Η συμμετοχή των μαθητών και των σχολείων θα είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθούν μετάλλια και βραβεία στους μαθητές και στις ομάδες που θα διακριθούν. Δηλώσεις συμμετοχών μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου στα τηλέφωνα 2682022786 και 6972734036.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ξεκινούν οι απευθείας μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μπολσόι

Πρεμιέρα με την πομπώδη ιστορική παραγωγή «Η κόρη του Φαραώ» σε μουσική Τσέζαρε Πούνι, βασισμένο στην ιστορία του Γκωτιέ «Το ρομάντζο της μούμιας» για τις απευθείας μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μπολσόι που ξεκινούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα, στο πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας. Ο Δήμος Πρέβεζας και το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» πρωτοπορεί πανελληνίως και εγκαινιάζει ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις με τις καλύτερες παραγωγές μπαλέτου του θεάτρου Μπολσόι. Δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσουν παραστάσεις από το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, που για πολλά χρόνια υπήρξε το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 5 ευρώ παιδικό φοιτητικό.

Ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας

Η αποφασιστικότητα του κλάδου για να μην υπάρξει καμία απόλυση συναδέλφου εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση, με καταλήψεις Δημαρχείων και Δημοτικών κτιρίων μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 και την πραγματοποίηση 4ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 από τις 11.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το βράδυ για την απογευματινή βάρδια. Η παραπαίουσα άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει το Μνημόνιο 3 και ιδιαίτερα τη διάταξη που αφορά χιλιάδες απολύσεις (διαθεσιμότητα) εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Η επιθυμία της τρόικα, με τη δήθεν διαρροή του e-mail, που ζητά 22.000 απολύσεις εργαζομένων το 2013 δείχνει τι θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Σήμερα είναι 2.000 χιλιάδες, αύριο θα είναι πολλές χιλιάδες. Κανένας μας δεν θα γλυτώσει αν δεν υπάρξει συνολική και δυναμική αντίδραση. Την ίδια στιγμή προωθείται με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου ο «ξαφνικός θάνατος» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα τη διάλυση των Ο.Τ.Α. και νέους φόρους στου πολίτες.Γι΄ αυτό, η μαζική παρουσία μας στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 11.30 το πρωί, στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα και στην πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Βασ. Σοφίας 15), με ενδιάμεση στάση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, θα στείλει σε όλους το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών.

Σεμινάριο σχετικά με τα θαλάσσια θηλαστικά θαλασσών θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα

Σεμινάριο σχετικά με τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα. Το σεμινάριο διοργανώνουν το WWF Ελλάς και η MΟm Εταιρία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, υλοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Θάλασσα. Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» και θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη , τις ώρες 09:00-14:00, στην αίθουσα του Θεοφανείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, που αντιμετωπίζουν τα σπάνια θηλαστικά (φάλαινες, δελφίνια, φώκιες), που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.

Προθεσμία έως 1/12 στις διοικήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ για την υποβολή προτάσεων

Έγγραφο προς τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ζητώντας τους να αποστείλουν το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου τις προτάσεις τους για τον εσωτερικό εξορθολογισμό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Ο υπουργός γνωστοποιεί ότι πρυτάνεις και πρόεδροι θα κληθούν να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους στον διάλογο, προκειμένου να διαμορφωθεί το συνολικό σχέδιο «Αθηνά». Επισημαίνει παράλληλα, ότι σ' αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού.«Προσβλέπω στη θετική ανταπόκριση και τη συνεργασία σας για την επίτευξη αυτού του σχεδίου για το καλό της εκπαίδευσής μας, της νεολαίας μας και της χώρας μας», καταλήγει ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες και στα Γιάννενα!

Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη, σας καλούμε λοιπόν να οργανώσουμε τη δράση «τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες» και στην πόλη μας, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, αμεσοδημοκρατικά. Η λογική είναι απλή, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες μειώνουμε το κόστος των τροφίμων για τον καταναλωτή και μεγαλώνουμε το κέρδος για τον παραγωγό. Η πράξη δεν είναι βεβαίως το ίδιο απλή, απαιτείται αρκετή και σοβαρή δουλειά, τόσο για τη διασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας όσο και για την οργάνωση και καταχώρηση των παραγγελιών. Αξίζει όμως τον κόπο.
Εργατικό Κέντρο, Πέμπτη 22 Νοέμβρη, 7μμ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πακιστανός πωλούσε λαθραία τσιγάρα

Κατασχέθηκαν – 250 – λαθραία πακέτα τσιγάρων
Συνελήφθη, χθες το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας, 39χρονος αλλοδαπός, Πακιστανικής καταγωγής, κατηγορούμενος για παραβίαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 39χρονο συλληφθέντα, βρέθηκαν στην κατοχή του (250) πακέτα τσιγάρων, διαφόρων εταιρειών, τα οποία δεν είχαν επικολλημένη την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης καπνού και κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Συνελήφθησαν 5 Βούλγαροι για κλοπή χαλκού και σιδήρου στο Μπιζάνι Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω χθες το πρωί, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας (ηλικίας 41, 39, 31, 25 και 19 ετών), κατηγορούμενοι για κλοπή χαλκού και σιδήρου από εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρων.Ειδικότερα, οι πέντε δράστες συνελήφθησαν τη στιγμή που φόρτωναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καλώδια χαλκού, βάρους (100) κιλών, (200) κιλά σιδήρου και μία αντλία βυθού, τα οποία είχαν μόλις αφαιρέσει από εργοστάσιο μαρμάρων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων.Τα κλαπέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετεγγραφή φοιτητών,μετά από ερώτηση του Χρήστου Μαντά

Τη μετεγγραφή φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο με κοινωνικά κριτήρια θα επιτρέπει νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Κ.Αρβανιτόπουλος.Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αδυναμία φοίτησης παιδιών με οικονομικά προβλήματα στις σχολές επιτυχίας τους» ο υπουργός Παιδείας παραθέτει το πλαίσιο για την προσφορά σίτισης και στέγασης στους φοιτητές, θυμίζοντας ότι οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των φοιτητικών- σπουδαστικών εστιών έχουν μεταφερθεί στα ΑΕΙ.Σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών των ΑΕΙ, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει ότι η ετήσια επιχορήγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το τρέχον έτος έχει ανακαθοριστεί στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια και στο ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για τα ΤΕΙ. Ποσοστό 80% επί του συνόλου της χρηματοδότησης έχει ήδη δοθεί.Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ζητήσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, τη χορήγηση ποσοστού διάθεσης 100% των συγκεκριμένων πιστώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας.Τέλος, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανεξετάζει, συνολικά, το καθεστώς που υφίσταται και προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιτρέπει την κινητικότητα των φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο, με κριτήρια κοινωνικά.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την ερώτηση, με επικεφαλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά, έχουν ζητήσει από το υπουργείο να αντιμετωπίσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το ζήτημα αδυναμίας φοίτησης επιτυχόντων λόγω οικονομικών προβλημάτων και να επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών, δεδομένου ότι το σύστημα της εισαγωγής διά των ειδικών κατηγοριών δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα, γιατί στις κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, αλλά μόνο σε σχέση με κριτήρια όπως αυτό της πολυτεκνίας.

Aύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών

Νέα αύξηση της τάξεως του 0,5% σημείωσαν τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο, παρά τη δραματική πτώση της δραστηριότητας στον χώρο της οικοδομής.Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών σημείωσε αύξηση 0,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2011 προς το 2010.Σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, ο δείκτης Οκτωβρίου δεν παρουσίασε μεταβολή, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2011.Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει πως τον Οκτώβριο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια (16,3%), σωλήνες χαλκού (11,4%), σωλήνες πλαστικούς - συνθετικούς - ινοτσιμέντου (6,6%), κυκλοφορητές (4,7%), διακόπτες (4%), σίδηρο οπλισμού (3,8%), κεραμίδια (3,6%), μαρμαρόπλακες (2,4%), πετρέλαιο κίνησης - Diesel (2,4%), πλάκες μόνωσης ταράτσας (2,1%), ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (2,1%), γρανίτες (1,9%), καυστήρες ντίζελ και αερίου (1,5%), τσιμεντόπλακες (1,4%) και πλακίδια γενικά - δαπέδου - τοίχου (1,3%).Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε παράθυρα (3,9%), πόρτες εσωτερικές (2,6%), ανελκυστήρες (2,4%), έτοιμο σκυρόδεμα (2,2%), γυψοσανίδες (2,2%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (2,1%), κιγκλιδώματα αλουμινίου (2%) και αγωγούς χάλκινους (1,9%).

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αρταίων

Kατά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μαζί και αύριο" Χρήστου Παπάζογλου
Ανακοίνωση – καταγγελία εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο Αρταίων, που αναφέρει τα εξής: «Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρχαίων με έκπληξη ενημερώθηκε για τον τρόπο που αντιμετώπισε ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Μαζί και αύριο» (και πρόεδρος του Επιμελητηρίου) κ. Παπάζογλου στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19-11-12, τους αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά. Προσπάθησε στο λόγο του να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων.Άραγε έτσι θα υπερασπιζόταν και τα συμφέροντα των εμποροβιοτεχνών; (που σημειωτέον είναι στο πλευρό μας). Ένα είναι σίγουρο… το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται και τι πρεσβεύει.Στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους προωθώντας τις αποφάσεις της άθλιας συγκυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ, στηρίζει τις αποφάσεις εκείνων που οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πλήρη οικονομική κατάρρευση και με την απουσία του στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο όπου πάρθηκε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για την στήριξη των εργαζόμενων.Τον προειδοποιούμε πως δεν θα βρει κανένα συμπαραστάτη, ούτε στους εργαζόμενους ούτε στους Δημότες. Γιατί η πολιτική που υπερασπίζεται και πιστά υπηρετεί πολύ σύντομα θα οδηγήσει στο χαράτσωμα των Δημοτών και στο ξεπούλημα των κοινωνικών δομών.Είμαστε λοιπόν εμείς αυτοί που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας και γι’ αυτό τους καλούμε να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ μαζί για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια. Καταγγέλλουμε με κατηγορηματικό τρόπο τον Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Παπάζογλου για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον καθαρό αγώνα των εργαζομένων.Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να χωρίσουν τους εργαζόμενους αλλά ατσαλώνουν τη θέληση τους να αντισταθούν. Γιατί γνωρίζουν πως δεν είναι μόνοι τους».Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νίκος Νικολάου και η Γραμματέας Αντουανέτα Κολοβού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ:Θα βρεθεί λύση για το προσωπικό του Πολυδύναμου;

Έτοιμο να λειτουργήσει από τα μέσα του 2013 αλλά...
Στα μέσα του 2013, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του ιατροτεχνικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολισμού και Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Έτσι στην ουσία του Κέντρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.«Αγκάθι» όμως παραμένει η έλλειψη προσωπικού, αφού μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών του τα δύο πρώτο χρόνια με προγράμματα του ΕΣΠΑ ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν το Κέντρο θα λειτουργήσει με δικό του Οργανισμό ή θα ενταχτεί σε αυτόν του νοσοκομείου που θα πρέπει να αλλάξει. Επίσης καμία κουβέντα δεν έχει γίνει για το πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του μετά το πέρας των δύο ετών καθώς με δεδομένη την οικονομική κρίση και το τι προβλέπεται με προσλήψεις στο δημόσιο τομέα δύσκολα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις.Θυμίζουμε ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου διατύπωσε από το καλοκαίρι σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης του έργου «Προμήθεια Εγκατάστασης Ιατροτεχνολογικού ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού» της πράξης «Κατασκευή και Προμήθεια – Εγκατάσταση εξοπλισμού του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της κρίσης των χρηστών ναρκωτικών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων».Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 433.323 ευρώ.Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού κι αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις, μέσα σε έξι μήνες όπως εκτιμάται να έχει γίνει και η προμήθεια.Η κατασκευή του Κέντρου είχε εγκριθεί το 2003 για να έχει πιλοτικό χαρακτήρα για όλη τη χώρα και ειδικότερα, ως οδηγός συλλογής εμπειριών στον κρίσιμο τομέα που καλείται να παρέμβει και σύμφωνα με τη μελέτη περιλαμβάνει κλινική κλειστής νοσηλείας και αποτοξίνωσης, εξωτερικό ιατρείο και επειγόντων περιστατικών, συμβουλευτικό σταθμό και κέντρο αποκατάστασης.Όλα αυτά εκτός από εξοπλισμό, απαιτούν και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η μεγάλη καθυστέρηση το... έριξε στην κρίση
Αν το έργο ολοκληρώνονταν στα χρονικά πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ στο οποίο είχε ενταχθεί το 2003, θα προλάβαινε να στελεχωθεί πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, αλλά πάλι καλά πρέπει να λέει κανείς που ολοκληρώθηκε...Πέρασε από πολλές ...περιπέτειες μέχρι να φτάσει στην έναρξη κατασκευής και να ...σωθεί, μεταφερόμενο στο ΕΣΠΑ ως έργο-«γέφυρα» και ακριβέστερα «φορτώθηκε» (όπως και άλλα από το τομεακό που δεν έχει τώρα το υπουργείο Υγείας) στο ΠΕΠ Ηπείρου.Το Δεκέμβριο του 2003 η διοίκηση του «Χατζηκώστα» ανέθεσε στην ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων) την εκπόνηση της μελέτης. Η δημοπράτηση του έργου, αντί του 2004, έγινε το καλοκαίρι του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο που ήταν η κοινοπραξία «ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ Α.Ε».Ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε με τον ανάδοχο προέβλεπε ολοκλήρωση εντός 15 μηνών, άργησε υπερβολικά η οικοδομική άδεια. Το έργο ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά, στο τέλος του 2011 και συνδέθηκε και με το νοσοκομείο. Πότε θα λειτουργήσει, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΑΝΕΚ να ναυλώσει πλοίο με Ιταλική σημαία

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΑΝΕΚ να ναυλώσει πλοίο με Ιταλική σημαία, στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Βενετία.Ήδη οι ναυτεργατικές οργανώσεις εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις, που ουσιαστικά αναγγέλλουν κινητοποιήσεις.Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού πριν την ΑΝΕΚ ο όμιλος Grimaldi, έχει προχωρήσει στην δρομολόγηση δύο πλοίων με ιταλική σημαία στη συγκεκριμένη γραμμή.Όμως τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι όπως πάνε τα πράγματα, όλο και περισσότερες ελληνικές ακτοπλοϊκές θα ναυλώνουν πλοία με ιταλική σημαία.Κι αυτό γιατί στα πλοία αυτά, οι ασφαλιστικές εισφορές που επιδοτούνται αποτελούν το 33% του μισθού και ο φόρος το 15%, τα οποία έλαβε η ΠΝΟ από τα ιταλικά ναυτεργατικά σωματεία επομένως προκύπτει μία ωφέλεια της τάξης του 50% για τις επιχειρήσεις.Η ναύλωση και η δρομολόγηση πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες στην γραμμή της Αδριατικής με Ιταλική σημαία και μικτό πλήρωμα (Έλληνες και Ιταλούς) συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους Έλληνες Ναυτεργάτες, τις θέσεις εργασίας και τα θεσπισμένα και συγκροτημένα δικαιώματά τους.

Να επανεξεταστεί η περίπτωσή τους ζητούν οι απολυμένοι των Κλωστηρίων Πρέβεζας

Να επανεξεταστεί η περίπτωσή τους ζητούν οι απολυμένοι των Κλωστηρίων Πρέβεζας που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και το αίτημα τους αυτό θα το καταθέσουν και στον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση με τον οποίον έχουν ζητήσει συνάντηση. Οι πρώην απολυμένοι προτείνουν είτε να γίνει παράταση της παραμονής τους στην υπάρχουσα κατάσταση και κατά το έτος 2013, είτε με ρύθμιση να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι εναπομείναντες εντός του 2013. «Ούτε δουλειά μπορούμε να βρούμε αλλά ούτε και να συνταξιοδοτηθούμε» υπογραμμίζουν και ζητούν με επιστολή τους την παρέμβαση όλων των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου να δοθεί τέλος στην μακροχρόνια περιπέτειά τους. Με την κατάργηση της εισοδηματικής επιδότησης ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεώνονται να ζήσουν με την τακτική επιδότηση ανεργίας, για ένα έτος (360 ευρώ/μήνα), ενώ οι υποχρεώσεις τους είναι μεγάλες, έχοντας να αποπληρώσουν και στεγαστικά δάνεια, και όλα αυτά μετά από 25 με 30 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο. Να θυμίσουμε ότι με την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής καταργείται άρθρο νόμου που είχε δώσει λύση στο πρόβλημα της μη επιδοτούμενης ανεργίας των απολυμένων από το 2005 και είχαν και οικονομική ενίσχυση, διασφαλίζοντας και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, λόγω του ότι επεκτείνονταν έως ο δικαιούχος συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Όχι στο μέτρο της Διαθεσιμότητας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Μετά τους Δήμους της Ηπείρου που λένε όχι στο μέτρο της Διαθεσιμότητας και το Περιφερειακό Συμβούλιο στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του είπε ομόφωνα όχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις εργαζομένων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με ψήφισμά που εξέδωσε , εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των Περιφερειών μέσω των απολύσεων (ΔΕ ΙΔΑΧ) και δεν δέχεται καμία απόλυση- διάθεση καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δηλώνει αλληλέγγυο στους αγώνες των προς απόλυση υπάλληλων και θα συμπαρασταθεί πολιτικά και νομικά στους αγώνες τους. Με την εφαρμογή του μέτρου«ακρωτηριάζεται» ένα ζωτικό τμήμα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τη διαθεσιμότητα και την άμεση – προδιαγεγραμμένη απόλυση. Με τα νέα μέτρα οι Περιφέρειες καταδικάζονται σε αναποτελεσματικότητα και πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη. Εκτός αυτών ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του, είπε ότι αναλαμβάνει από μόνος του την ευθύνη και δεν θα υπογράψει καμία απόφαση απόλυσης ή διαθεσιμότητας, εκτός περιπτώσεων που αυτό ζητηθεί από υπαλλήλους. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με την Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες να τελούν υπό κατάληψη.

Μέτωπο καταλήψεων κατά των απολύσεων

Η συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη την οποία ζήτησε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) δεν έγινε εφικτή αφού ο Υπουργός επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Μετά και από την εξέλιξη αυτή η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεχίζει τις καταλήψεις των δημαρχείων έως την Παρασκευή. Σχεδόν 250 δήμοι παραμένουν κλειστοί στο σύνολο της χώρας. Συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με στόχο να μην εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο το μέτρο της απομάκρυνσης των υπαλλήλων, αντιπροτείνοντας την «Απευθείας μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες», θέτοντας το εξής ερώτημα: Γιατί να οδηγηθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι πρώτα σε καθεστώς διαθεσιμότητας και έπειτα να γίνει η μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες και να μη γίνει απευθείας μετακίνησή τους έπειτα από την απαραίτητη προεργασία;

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 13:00 με θέμα «Εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του Ν.4093/2012». Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης εντός της εβδομάδας έτσι ώστε να αποφασιστούν οι παραπέρα ενέργειες των Δημάρχων σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο μεσοπρόθεσμο στην συνολική λειτουργία των Ο.Τ.Α.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Δεν θα γίνουν οι ορκωμοσίες των πτυχιούχων

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι προγραμματισμένες ορκωμοσίες των πτυχιούχων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών, που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 αντίστοιχα, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.Οι νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Στην Πρέβεζα από χθες ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος

Στην Πρέβεζα βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες που εκτελούνται στα Αρχαία Θέατρα της περιοχής. Ο κ. Μπένος κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Αρχαίο Ωδείο και σε άλλους χώρους της Αρχαίας Νικόπολης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Αρχαίας Νικόπολης κ. Κωνσταντίνο Ζάχο, ότι έγινε μια σημαντική ανακάλυψη καθώς βρέθηκε το πλακόστρωτο της Ορχήστρας του μεγάλου Θεάτρου στο οποίο έπαιξαν ηθοποιοί κατά την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια των «Ακτίων». Ελπίζουμε ότι το Θέατρο κρύβει κι άλλες εκπλήξεις» τόνισε ο κ.Ζάχος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί χρηματοδότηση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο.Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» δεν έκρυψε την έκπληξή του για αυτή την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι ο επισκέπτης θα μπορεί μελλοντικά να έχει ολοκληρωμένη την εικόνα που παρουσίαζε το Θέατρο στην Αρχαιότητα. Ο κ.Μπένος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, εξασφαλίζοντας τα 100.000 ευρώ για τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης του Μνημείου. Αναφερόμενος δε στον κ. Ζάχο, ο κ. Μπένος είπε πως πρόκειται για έναν σπουδαίο επιστήμονα, βραβευμένο από την ‘Europa Nostra’ και τόνισε πως το Μνημείο θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η αγάπη του για τα Μνημεία ξεκίνησε από τον κ.Ζάχο και συνεχίζεται από τον κ.Μπένο, κάνοντας λόγο παράλληλα για τη σημαντική δουλειά που γίνεται μέσω του Σωματείου «Διάζωμα» και η οποία σε συνδυασμό με την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Με τις δυνατότητες που έχουμε βοηθήσαμε και θα βοηθούμε συνεχώς όσο μπορούμε, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό. Επιπλέον υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το ΕΣΠΑ, ώστε να εντάξουμε εργασίες σε αυτά τα προγράμματα κατέληξε ο κ. Ιωάννου. Ο κ. Μπένος σήμερα θα επισκεφθεί την Αρχαία Κασσώπη, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας. Eν τω μεταξύ τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Ρωμαϊκό Θέατρο και Ωδείο αλλά και το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης, δίνει στους πολίτες της Πρέβεζας, η αντιπεριφέρεια Πρέβεζας καθώς για δεύτερη ημέρα σήμερα  το πρωί θα υπάρχουν λεωφορεία μπροστά, από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας για τη δωρεάν μετακίνηση όσων θελήσουν να επισκεφθούν τους παραπάνω χώρους.

Η καύση ξύλων επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα!

Αυξάνονται ραγδαία τα αιωρούμενα μικροσωματίδια
Μπορεί τα καυσόξυλα φέτος το χειμώνα, θέλοντας και μη, να έχουν την… τιμητική τους, αφού το κόστος του πετρελαίου έχει φθάσει σε απαγορευτικά επίπεδα, όμως η καύση των ξύλων δεν είναι και τόσο… αθώα.Σύμφωνα με επιστήμονες, η καύση μπορεί να αυξήσει τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα επιβαρύνοντάς την σημαντικά. Εάν μάλιστα, αυτά τα σωματίδια εισέλθουν –μέσω της αναπνοής- στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, αλλά και τον εγκέφαλο! Να σημειωθεί, ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από έναν λέβητα κεντρικής θέρμανσης που καίει πετρέλαιο, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα, όταν καίγονται ξύλα που είναι βαμμένα.

Σε μεγάλες πόλεις…
Αν και στα Γιάννινα η καύση ξύλων, φέτος το χειμώνα είναι –αναγκαστικά- διαδεδομένη, δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι η πόλη αντιμετωπίζει ακόμη τεράστιο πρόβλημα με τα μικροσωματίδια. Δεν είναι άλλωστε, τόσο πυκνοκατοικημένη, όσο είναι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.Όμως, ο συνδυασμός της συγκεκριμένης ρύπανσης, με τα καυσαέρια που καθημερινά βγαίνουν από τα αυτοκίνητα (έστω και από αυτά τα λίγα που έμειναν να κυκλοφορούν, λόγω της αυξημένης τιμής της αμόλυβδης), πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους αρμοδίους.Η Πολιτεία λοιπόν, καλείται να λύσει έναν γρίφο: Από τη μια να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της καύσης ξύλων –με την Υγεία άλλωστε δεν μπορεί κανείς να παίζει- και από την άλλη να βρει τρόπους για να μειώσει την τιμή του πετρελαίου, ώστε να εφοδιαστούν οι πολίτες και να μην «παγώσουν» φέτος το χειμώνα.

Αίθριος…
Στο μεταξύ, μπορεί να πλησιάζει ο Δεκέμβρης, αλλά το πολύ… κρύο ακόμη δεν έχει έρθει στην Ήπειρο. Σύμφωνα μάλιστα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν πρόκειται να έρθει ούτε τις επόμενες ημέρες!Έτσι, στα Γιάννινα ο καιρός από σήμερα έως και το Σαββατοκύριακο θα είναι αίθριος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 18 βαθμούς, ενώ από αύριο αναμένονται ασθενείς βροχές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η Ηπειρωτική παράδοση έλαμψε στο Μέγαρο Μουσικής

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε  στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη μεγαλειώδη εκδήλωση με τίτλο «Ήθος αρμονιών, γενών και ρυθμών. Μουσική παράδοση με τον Παναγιώτη Μυλωνά».Την Ηπειρώτικη μουσική παράδοση εκπροσώπησαν επάξια ο γνωστός ερμηνευτής Σάββας Σιάτρας και ο Λάμπρος Τζόκας, καθηγητής παραδοσιακού βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.Ο κ. Τζόκας με την Ορχήστρα του Κέντρου Εθνικής Μουσικής, παρουσίασε χαρακτηριστικά ηχοχρώματα από κάθε γωνιά της Ηπειρώτικης γης.

Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων

H Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012. Με μια φωνή εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του κλάδου να μην επιτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων μας που η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση με πρωτεργάτη τον εξ αριστεράς προερχόμενο Υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη, προωθεί.Η Εκτελεστική Επιτροπή στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, αποφάσισε την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου μέχρι και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, τελευταία ημέρα αποστολής των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας να μην αποσταλεί κανένα στοιχείο που θα οδηγήσει ή θα υποβοηθήσει απολύσεις εργαζομένων.

Μικρή «ανάσα» ρευστότητας στα Νοσοκομεία της Ηπείρου


Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα Γιάννινα

Μικρή «ανάσα» παίρνουν τα Νοσοκομεία της Ηπείρου από τα 47,3 εκ. ευρώ που κατέβαλε χθες η Κυβέρνηση στην Υγειονομική Περιφέρεια της περιοχής μας. Βέβαια, σε αυτή συμπεριλαμβάνονται, τόσο η Δυτική Ελλάδα, όσο και τα Ιόνια Νησιά, αλλά και η Πελοπόννησος, κάτι που σημαίνει, ότι από το παραπάνω ποσό, τελικά στα Νοσοκομεία της Ηπείρου θα φθάσουν χρήματα, ίσα- ίσα για να πάρουν μια μικρή ανάσα.Όπως έγινε γνωστό, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης της Κυβέρνησης προς τα Νοσοκομεία έφθασε τα 300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων λίγο πάνω από 100 εκ. πήραν τα Νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 47,3 εκ. ευρώ της «δικής μας» Υγειονομικής Περιφέρειας ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό.Τα χρήματα προορίζονται για αποπληρωμή ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς τρίτους, με ιδιαίτερη μέριμνα στην τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές των ειδικών μονάδων (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΤΝ κλπ).«Με το ποσό αυτό εκταμιεύεται πλήρως η σχετική διαθέσιμη πίστωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το οικονομικό έτος 2012 και ενισχύονται εγκαίρως οι νοσοκομειακές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο.

Ελλείψεις…
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ελλείψεις φαρμάκων στα Γιάννινα. Από τα ράφια δεν υπάρχουν σκευάσματα για σοβαρές ασθένειες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κάνουν αγώνα δρόμου για να τα βρουν, ενώ με τη σειρά τους οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν κάποια φάρμακα.Συνολικά, 30 φαρμακευτικά προϊόντα όντως βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, όπως τόνισε χθες όμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας». Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι τη Δευτέρα θα έχει δημιουργηθεί στο δικτυακό τόπο του ΕΟΦ υπηρεσία, που θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.Στο μεταξύ, σε νέες περικοπές για ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις προχωρά και πάλι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Πλέον θα αποζημιώνονται με το σταγονόμετρο και τα αναλώσιμα, που αφορούν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως οι διαβητικοί. Σύμφωνα με το iatropedia.gr, θεσπίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού, όπως αυτή αναγράφεται για κάθε είδος ξεχωριστά.

Η δραστική ουσία…
Τέλος, «κύμα» αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση, οι έγκυες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, με βάση το νέο νόμο για τη δραστική ουσία, να μην έχουν το δικαίωμα να παίρνουν πρωτότυπα φάρμακα!Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με την υπογραφή του κ. Σαλμά. Σύμφωνα με αυτή, εξαιρούνται οι περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, και τα οποία χορηγούνται σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα παράγωγα αίματος, τις ινσουλίνες, τα εμβόλια, τα βιοτεχνολογικά και τα συνδυασμένα προϊόντα, για τα οποία η υποκατάσταση και η ανταλλαγή δεν είναι ουσιαστικά εφικτή και επιστημονικά ορθή.
Επιπλέον από την συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία εξαιρούνται φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους όπως: acenocumarol, carbama­ze­pinε, cyclosporine, digoxin, methyl­di­goxin, phenytoin, tacrolimus, thephylline κ.α.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σε κατάληψη η Π.Ε. Άρτας

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, πραγματοποιήθηκε στις 19-11-2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στην οποία αποφασίστηκε η κατάληψη των γραφείων του Τμήματος Προσωπικού και μισθοδοσίας της ΠΕ Άρτας την 19-11-2012. Επίσης αποφασίστηκε η κατάληψη όλων των κτιρίων που στεγάζουν τις Υπηρεσίες της ΠΕ Άρτας στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2012. Εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου να παραστεί στο Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου 2012 στα Γιάννενα με μοναδικό θέμα τις απολύσεις υπαλλήλων της Περιφέρειας Ηπείρου. Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στη 1.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Άρτας. Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων καμία υπηρεσία της ΠΕ Άρτας δε θα λειτουργεί. Οι υπάλληλοι της ΠΕ Άρτας ζητούν την κατανόηση των πολιτών και τη στήριξη στον αγώνα που κάνουν ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας, που οδηγούν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους, στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ταινία «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν», του Άκι Καουρισμακι θα προβληθεί αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας

Η ταινία «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν», του Άκι Καουρισμακι θα προβληθεί αύριο Πέμπτη στις 9:15 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η Πρέβεζα μέσω της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας συμμετέχει στις περιφερειακές εκδηλώσεις, ενισχύοντας την πολιτιστική αποκέντρωση και μεταφέροντας το κλίμα της κινηματογραφικής γιορτής στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης, παρουσιάζοντας επιλεγμένες ταινίες, από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ελληνοαλβανική αστυνομική σύσκεψη για τη θωράκιση των συνόρων

Με στόχο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων συναντήθηκαν στην Κακαβιά αστυνομικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Αλβανίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών καθώς και η επίλυση ήσσονος σημασίας διασυνοριακών θεμάτων. Τέλος εξετάστηκε η προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας. Στη συνάντηση, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς , ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Τρομπούκης καθώς και οι επικεφαλής των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Επικεφαλής της Αλβανικής αντιπροσωπείας ο Γενικός Διευθυντής Συνοριακής Αστυνομίας.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Πιθανή η παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας Περιστερίου

Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί σε κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου στην Εγνατία οδό, το μοναδικό της τμήμα που δεν έχει παραδοθεί από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο, με την έναρξη των εργασιών για τη σταθεροποίηση του επιχώματος.Αυτό προκύπτει από την αυτοψία κλιμακίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και την ενημέρωση που είχε αυτό από τους υπευθύνους της Εγνατία ΑΕ, σχετικά με την υλοποίηση της μελέτης και των συμπληρωματικών εργασιών που απαιτούνται. Όπως είναι ήδη γνωστό, το κόστος του έργου ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ και προ ημερών εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συμβασιοποίησή του, ενώ με την έναρξη των εργασιών, το ΤΕΕ εκτιμά, ότι η γέφυρα μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία καθότι, το τεχνικό αντικείμενο των εργασιών δε σχετίζεται με το οδόστρωμα της γέφυρας ούτε με τα θεμέλιά της, αλλά με το επίχωμα που βρίσκεται δίπλα.Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ITV, ο κ. Παπαβρανούσης επιβεβαιώνεται, ότι το πρόβλημα στο επίχωμα προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ένα δεύτερο επίπεδο ολίσθησης σε βάθος 35 μέτρων, ενώ ήδη είχαν εκτελεστεί σημαντικά έργα στο πρώτο επίπεδο που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, στα 15 μέτρα.«Τα συμπληρωματικά έργα που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μετακίνησης του εδάφους σε ποσοστό 50%. Όμως οι υπεύθυνοι έκριναν ότι δεν πληρούνται οι όροι ασφάλειας για να δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία. Δεν μπορούμε να τους κακίσουμε γι’ αυτό, ούτε φυσικά και να τους συγχαρούμε, καθώς εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές και αυτοί είναι που έχουν την ευθύνη», τόνισε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ:Με την τουρκική Ουσκουντάρ στο Τσάλεντζ Καπ η Αναγέννηση

Η Ουσκουντάρ από την Τουρκία είναι η αντίπαλος της Αναγέννησης Άρτας στη φάση των «16» του Τσάλεντζ καπ των Γυναικών στο Χάντμπολ.Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει στις 2 ή 3 Φεβρουαρίου στην Αρτα και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.

ΚΚΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:Kλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημοσίου – ιδιωτικού τομέα

Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αναφέρει η Κομματική Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ. Τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα στους φορείς του Δημοσίου, με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, επιβάλλοντας υποχρεωτικές μετατάξεις, απολύσεις προσωπικού μέσω της «διαθεσιμότητας» και δραματική αύξηση φόρων και τελών που θα επιβαρύνουν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας.

Μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου Αρταίων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αρταίων κατά των απολύσεων. Τη Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου, μαζί με οχήματα της καθαριότητας, πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης. Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και ακολούθησε πορεία δια μέσω των οδών Καμηλών, Σκουφά, Αμβρακίας και περιφ. οδού. Στην πορεία συμμετείχαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ που θίγονται από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου οι οποίοι είχαν προχωρήσει επίσης σε κατάληψη του διοικητηρίου του Ιδρύματος.

Στο δρόμο των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων και το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ στην Πρέβεζα

Όχι στις απολύσεις των διοικητικών λένε οι Πρυτάνεις αλλά και οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού και τις απειλούμενες δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών και του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, κάνοντας λόγο για αδυναμία λειτουργίας των Iδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο δρόμο των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων και το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ στην Πρέβεζα καθώς και στα άλλα τμήματα της Ηπείρου. Οι υπάλληλοι στη γραμματεία και της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Πρέβεζας, παίρνουν μέρος στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η Ο.Δ.Π.Τ.Ε., με ταυτόχρονη κατάληψη των κτιρίων διοίκησης ή των διευθύνσεων διοικητικού.

Επί ποδός πολέμου το Πανεπιστήμιο

Κατηγορηματικά αντίθετες οι Πρυτανικές Αρχές των Ιωαννίνων στη διαθεσιμότητα υπαλλήλων και στις συγχωνεύσεις - κατάργηση Τμημάτων
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι Πρυτάνεις της χώρας που δηλώνουν κατηγορηματικά αντιθετοι στο μέτρο της διαθεσιμότητας ξεκαθαρίζοντας πως η παραμονή των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των ΑΕΙ.Παράλληλα οι πρυτάνεις σκέφτονται πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά το ενδεχόμενο παραίτησης καθώς σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης Συνόδου οι ίδιοι δεν μπορούν να συμβάλλουν στη διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου.Στην έκτακτη Σύνοδο που έγινε προχθές στο Λαύριο συζητήθηκαν δύο μείζονα ζητήματα, αυτό της διαθεσιμότητας υπαλλήλων και αυτό της νέας πρότασης του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις δομών και τμημάτων ΑΕΙ της χώρας.Και αν για το πρώτο ζήτημα οι πρυτάνεις εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους, για το δεύτερο φαίνεται πως είναι εντονότατος ο προβληματισμός τους, καθώς σημειώνουν πως η κατεπείγουσα, εντός 40 ημερών, διαδικασία λήψης απόφασης για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, προοιωνίζει προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια, τη στιγμή μάλιστα που αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας.«Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού, τις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων/Τμημάτων, και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, οι πρυτανικές αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου», αναφέρουν οι πρυτάνεις.Για το θέμα της διαθεσιμότητας οι Πρυτάνεις υπενθυμίζουν πως η κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων αντίκεινται στο Σύνταγμα, ενώ οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποσκοπούν στην αποφυγή και μόνο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, έτσι ώστε οι ευθύνες των κυβερνητικών εταίρων να μετατεθούν στους φορείς της αυτοδιοίκησης και στους Πρυτάνεις.Σε δηλώσεις του στο ITV χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανέφερε, πως ο νόμος αυτός αποτελεί συνέχεια των πληγμάτων που δέχονται τα Πανεπιστήμια, ενώ η παραμονή των υπαλλήλων ΙΔΑΧ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση λειτουργίας των Ιδρυμάτων. «Παραβλέπεται σκοπίμως, ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση, έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Πρόσθεσε δε, ότι σε περίπτωση που τα κονδύλια της μισθοδοσίας των υπαλλήλων ΙΔΑΧ φτάνουν πλέον στο 75% του μισθού τους, κάθε Πανεπιστήμιο θα εξετάσει τη δυνατότητα να βρει τρόπους απασχόλησης του προσωπικού, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.Τέλος, ο κ. Αλμπάνης σχολιάζοντας και το ζήτημα της συρρίκνωσης και κατάργησης τμημάτων των ΑΕΙ τόνισε πως τα Πανεπιστήμια δεν γίνεται να προχωρήσουν με ειλημμένες αποφάσεις.«Φοβόμαστε ότι για κάποια πανεπιστήμια ή για κάποια τμήματα έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από το υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Το θέμα με τα κολέγια
Εξάλλου, νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κι αυτό διότι πλέον θα αναγνωρίζονται όχι μόνο οι προπτυχιακοί αλλά και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, δηλαδή τα masters και τα διδακτορικά που χορηγούν τα ελληνικά κολέγια.Αυτό προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές εάν αναγνωρίζονται επαγγελματικά οι μεταπτυχιακοί τίτλοι από κολέγια που συνεργάζονται μόνο με ευρωπαϊκά ή και με άλλα ΑΕΙ του εξωτερικού π.χ. αμερικανικά.Το θέμα προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις των ελληνικών πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις των οποίων σε σύνοδο που πραγματοποίησαν εκτάκτως χθες, δήλωσαν έτοιμοι να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας, αρνούμενοι να συναινέσουν στην «περαιτέρω διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου» με την ένταξη του διοικητικού προσωπικού τους σε θέσεις διαθεσιμότητας, αλλά και με τις επικείμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων.«Από παντού ανοίγουν παραθυράκια σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων. Μετά τους μειωμένους προϋπολογισμούς, τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού και συγχωνεύσεις τμημάτων, η αναγνώριση των κολεγίων αποτελεί ένα ακόμη μέτρο στην κατεύθυνση απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων», δήλωσε χθες ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Παν/μίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης.Οπως προκύπτει από την Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου και τις ρυθμίσεις που αφορούν σε θέματα υπουργείου Παιδείας, πλέον θα μπορούν να αναγνωρίζονται επαγγελματικά και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών κολεγίων. Για το θέμα, μάλιστα, γίνεται επίκληση νεότερης οδηγίας της Κομισιόν.Με βάση τα παραπάνω, κατηγορηματικά αντίθετοι με την αναγνώριση των κολεγίων δηλώνουν οι πρυτάνεις, ζητώντας επίσης να εξαιρεθεί ο χώρος της Παιδείας από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κακόγουστη φάρσα χθες για βόμβα στα δικαστήρια Πρέβεζας

Κακόγουστη φάρσα χθες για βόμβα στα δικαστήρια Πρέβεζας. Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο Πρέβεζας ανάγκασε την Αστυνομία, να εκκενώσει για μία ακόμα φορά το χώρο και να πραγματοποιηθεί ανάλογη έρευνα. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο κτίριο των δικαστηρίων διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα και έληξε ο συναγερμός.

Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ αύριο στα Γιάννενα!

TO N.T. Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στο ανάλγητο, αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο των απολύσεων που η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει να το παρουσιάζει με το μανδύα της διαθεσιμότητας, προσπαθώντας να αποκρύψει την οδυνηρή πραγματικότητα που ξημερώνει για χιλιάδες Δημόσιους Υπαλλήλους τους επόμενους 14 μήνες.Καλεί όλους τους εργαζόμενους στις δημοσιές Υπηρεσίες του Νομού να πάρουν μέρος στην αυριανή στάση εργασίας (11 μέχρι τέλους ωραρίου) και στην συγκέντρωση στις 12.30 στην κεντρική πλατεία (ΝΟΜΑΡΧΙΑ)


Και φέτος Χριστουγεννιάτικο χωριό στα Γιάννενα!

Χριστουγεννιάτικο χωριό θα έχουν και φέτος τα Γιάννενα.Την απόφαση για τη διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου χωριού έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.Ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί θα είναι και φέτος το Πάρκο Λιθαρίτσια.

Την μνήμη των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων τίμησε ο Δήμος της Πρέβεζας

Την μνήμη των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων τίμησε ο Δήμος της Πρέβεζας με πρωτοβουλία του επικεφαλής του συνδυασμού «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος Ζάλογγο» κ. Ιωάννη Ρέντζου.Η επιμνημόσυνη δέηση, η οποία αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα γίνουν, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Την σεμνή και συγκινητική τελετή παρακολούθησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης και συγγενείς θυμάτων τροχαίων ενώ για την ημέρα μίλησε ο ο Γιάννης Ρέντζος. Ο κ.Ρέντζος θύμισε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διοργανώσεις εκδηλώσεις, σύμφωνες με το πνεύμα της περσινής υπουργικής απόφασης οι οποίες ορίζουν την 18η Νοεμβρίου ως ημέρα Μνήμης των θυμάτων των τροχαίων.« Δεν είναι η «κακιά ώρα» ή το «ατύχημα». Αυτή η λέξη, το ατύχημα, δεν θεωρείται δόκιμη. Είναι απόλυτα ανακριβής και αντικοινωνική. Το «ατύχημα», με την έννοια του «τυχαίου», δεν επιδέχεται επιστημονική προσέγγιση, δεν οδηγεί σε βελτίωση, δεν προσφέρει σαν έννοια κάτι στην κοινωνία ανέφερε ο κ.Ρέντζος, σημειώνοντας ότι από το 1990 μέχρι σήμερα στην χώρα μας χάθηκαν 40 χιλιάδες ζωές κι ανάμεσά τους πολλά πρεβεζάνικα χαμόγελα»

Έπεσε στον προβλήτα Ηγουμενίτσας το Δωριεύς!

Ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε
Ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε μετά από την πρόσκρουση του αμφίδρομου πλοίου «Δωριεύς» χθες το βράδυ στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το «Δωριεύς» προσέκρουσε στην πλώρη «Β» του θεσπρωτικού λιμένος κατά τη διαδικασία των χειρισμών πρόσδεσης, ολοκληρώνοντας το δρομολόγιο από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα με 24 επιβάτες.Από την πρόσκρουση τραυματίστηκε ελαφρά στη μέση ένας 52χρονος, μέλος του πληρώματος, ο οποίος μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο όχημα στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών απ' όπου εξήλθε.Από την πρόσκρουση δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν διαπιστώθηκε εισροή υδάτων. Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Δωριεύς» μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης αξιοπλοΐας και κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Ερώτηση Αντ.Μπέζα για τον Κώδικα των Εθνικών Κληροδοτημάτων

Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει έως τα τέλη του Νοεμβρίου στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τον Κώδικα των Εθνικών Κληροδοτημάτων και την αναμόρφωση των διατάξεων των Σχολαζουσών Κληρονομιών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 25 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα. Στην ίδια απάντηση αναγνωρίζεται ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον πρέπει να αναμορφωθεί.Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι «με την αριθμ. Δ6Α 1143866ΕΞ2012/11.10.2012 απόφασή του έχει συσταθεί Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία, μεταξύ άλλων, ασχολείται με τη σύνταξη σχεδίου νόμου του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και την αναμόρφωση των διατάξεων των Σχολαζουσών Κληρονομιών, στο οποίο προβλέπεται και η δημιουργία μητρώου κοινωφελών περιουσιών και μητρώου σχολαζουσών κληρονομιών, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2012».

«Χιονοφράχτες» στην Εγνατία Οδό

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί επί της Εγνατίας Οδού, στα σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα, οι ειδικοί «χιονοφράχτες» για τα ανεμοσούρια.Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς τα τελευταία χρόνια χιλιάδες διερχόμενοι οδηγοί έγιναν μάρτυρες απίστευτων ολιγωριών εκ μέρους των Αρχών που άφηναν «γυμνή» την Εγνατία κάθε χειμώνα.Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων οργάνων, από την Πολιτική Προστασία, την αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τους δήμους. Ελήφθησαν μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετών, για τη χειμερινή περίοδο 2012 - 2013.

Ξανά διεδρική η εκλογική περιφέρεια Θεσπρωτίας!

Μεταβάλλει τον χάρτη των βουλευτικών εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας. Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυξάνονται οι βουλευτικές έδρες σε έξι εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλες οκτώ μειώνονται.Οι μεταβολές αυτές στο χάρτη των βουλευτικών εδρών οφείλονται στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας τον Μάιο του 2011.Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι βουλευτικές έδρες μειώνονται στις περιφέρειες:
Α΄Αθήνας από 17 σε 14,
Αιτ/νίας από 8 σε 7,
Αχαίας από 9 σε 8,
Βοιωτίας από 4 σε 3,
Ηλείας από 6 σε 5,
Καρδίτσας από 5 σε 4,
Σερρών από 7 σε 6,
Τρικάλων από 5 σε 4.
Αντίθετα, αυξάνονται, στις περιφέρειες:
Β΄Αθηνών από 42 σε 44,
Αττικής από 12 σε 15,
Θεσπρωτίας από 1 σει 2,
Κυκλάδες από 3 σε 4,
Μαγνησίας από 5 σε 6,
Β΄Θεσσαλονίκης από 7 σε 9.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες στοχεύουν στην προάσπιση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν υγείας

Σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες στοχεύουν στην προάσπιση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, αναλαμβάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Η ανοιχτή επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί, από φορείς και σωματεία θα αναδείξει σε μείζον θέμα όχι μόνο την αυτοτέλεια και την ενίσχυση του υφιστάμενου Νοσοκομείου αλλά και γενικότερα την αναβάθμιση των δομών υγείας. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΠρέβεζαςΣτρατής Βουγέλης οι συνάδελφοί του σε συνεργασία με άλλα σωματεία προσπαθούν να δώσουν τη δυνατότητα σε άτομα που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να έχουν δωρεάν παροχές υγείας, τόσο στα Νοσοκομεία όσο και σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. Ο Σύλλογος εργαζομένων επίσης σε συντονισμό με συλλόγους άλλων περιοχών στα όρια των οποίων λειτουργούν νοσοκομεία τα οποία φημολογείται ότι θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν προτίθεται να διοργανώσει συλλαλητήριο πιθανότατα στις 3 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών, από υπερωρίες και νυχτερινή εργασία και εκφράζουν την ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί , από τη νέα χρονιά.

Εκδηλώσεις του Δήμου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ή έχει θέσει υπό την αιγίδα τους και οι οποίες εντάσσονται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτές είναι οι εξής:
* Έκθεση τοιχογραφιών του Αρχοντικού Πλακίδα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, από σήμερα, Παρασκευή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Την έκθεση διοργανώνουν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, οΔήμος Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».
* Έκθεση με τίτλο «Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Την διοργανώνει ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας (λεπτομέρειες σελίδα 7).
* Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την αυτοθυσία των Κρητών εθελοντών ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της Ηπείρου, η οποία θα γίνει την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Την διοργανώνουν ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
* Ομιλία του Δρ. Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικού Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, με θέμα «Η Θυσία του Δημάρχου Λεμεσού, Χριστόδουλου Σιώζου, στο Μπιζάνι». Η ομιλία θα δοθεί το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Αλλού τα αμπέλια, αλλού τα λεφτά!!

Κλειστές πόρτες βρήκαν μπροστά τους στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και στα οινοποιεία της περιοχής την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες εταίροι στο πρόγραμμα Wine Net από την Ήπειρο και την Ιταλία, πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των εταίρων με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει επίσκεψη σε αμπελουργική ζώνη και σε οινοποιεία. Όμως η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς με απόφασή τους ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και τα οινοποιεία της περιοχής έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν έχουν την πρόθεση συμμετοχής στην ενεργό υλοποίηση του έργου, που υλοποιείται από την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Αιτία και αφορμή της δυσαρέσκειας αυτής και των παραγωγών και του Αμπελουργικού Συλλόγου, αλλά και του Δήμου Ζίτσας το γεγονός πως το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των αμπελουργών και οινοποιητικών μονάδων της περιοχής. Η αμπελουργική ζώνη Ζίτσας αποτελεί άλλωστε το κύριο παραγωγικό και αναγνωρισμένο κέντρο με παραγωγή προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, για τον κλάδο, στην Ήπειρο. Όμως στην υλοποίηση του σχεδιασμού, αντί του Δήμου Ζίτσας όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου επιλέχθηκε ο Δήμος Κόνιτσας. Έτσι, από τον Ιούλιο μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν επισήμως, με έγγραφό τους προς την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε την δυσαρέσκειά τους. Ο πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας Μανώλης Ματσάγκας σε δήλωσή του τόνισε πως η ενημέρωση του κλάδου έγινε μετά την έγκριση του προγράμματος, ακόμη και μετά την εναρκτήρια εκδήλωσή του. Πρόσθεσε ακόμη πως οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αφορούν στη δημιουργία υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών οινοτουρισμού, όπως Μουσείο Οίνου και επισκέψιμου αμπελώνα, σε περιοχή εκτός της αμπελουργικής περιοχής Ζίτσας, η οποία δεν παρουσιάζει σημαντική δραστηριοποίηση στον τομέα. «Κρίνουμε επίσης ότι οι υπόλοιπες δράσεις όπως ενέργειες δημοσιότητας και εκπόνηση μελετών, παρουσιάζουν έλλειψη συνοχής και ξεκάθαρου στόχου με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν συνθήκες αξιοποίησής τους από τους άμεσα εμπλεκόμενους», τόνισε ο κ. Ματσάγκας. Επίσης όμως την απορία και δυσαρέσκεια για την επιλογή κατά τη φάση του σχεδιασμού του Δήμου Κόνιτσας και όχι της περιοχής Ζίτσας εκφράζει και ο Δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης. «Ζητήσαμε εξηγήσεις για την επιλογή και το μόνο που μας ανέφεραν ήταν ότι θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στον κλάδο από τη Ζίτσα στις ενέργειες δημοσιότητας, όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τα οινοποιεία και τον Αμπελουργικό Σύλλογο. Προφανώς εκφράζουμε την απορία μας και τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που γίνονται οι επιλογές, ακόμη κι αν υπήρξε στο παρελθόν κωλυσιεργία ή αδιαφορία από το Δήμο Ζίτσας», σημείωσε ο κ. Ρογκότης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στιγμές από τα ιστορικά γεγονότα της Φιλιππιάδας

Στιγμές από τα ιστορικά γεγονότα της Φιλιππιάδας καλύπτει το καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα που εκδόθηκε με αφορμή το εκατό χρόνια, από την απελευθέρωση της πόλης με υλικό που ευγενικά χορηγήθηκε, από το πολεμικό μουσείο προς το Δήμο Ζηρού. Τριάντα έξι σελίδες με φωτογραφίες σε ταξιδεύουν στα ιστορικά γεγονότα και σύμφωνα με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Θεοδώρα Παπαϊωάνου – Ιατρού όλη η προσπάθεια πηγάζει από την πεποίθηση ότι η ιστορία δεν αποτελεί απλά μέρος της μνήμης των ανθρώπων αλλά χρήσιμο εφόδιο για την κατανόηση του παρόντος και εφαλτήριο για την κατάκτηση του μέλλοντος. Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσηςχαρακτηρίζει την έκδοση του λευκώματος, ως υποχρέωση στην Φιλιππιάδα και τονίζει «θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό όχι γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να μυρωθώ στο περιβάλλον της εποχής εκείνης αλλά γιατί είχα την ευκαιρία να είμαι δήμαρχος στο ξεκίνημα της νέας εκατονταετίας μιας εκατονταετίας που όπως και η προηγούμενη θα είναι γεμάτη από αγώνες σε όλα τα επίπεδα και δημιουργία.

Παραδόθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών το ξίφος του Αλέξανδρου Δαγκλή

Στο Δήμο Ιωαννιτών παραδόθηκε το ξίφος τουΑλέξανδρου Δαγκλή, μίας σπουδαίας προσωπικότητας, που προσέφερε πολλά στους αγώνες του Έθνους, ως συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης που είχε δημιουργήσει η οικογένειά του.Το ξίφος παρέδωσαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού ΣυμβουλίουΔημήτρη Γιωτίτσα, ο δικηγόρος και εκτελεστής της διαθήκης της Βασιλικής Δαγκλή Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο στρατηγός εν αποστρατεία Βασίλειος Φλωράκης.Μαζί παραδόθηκαν όλα τα γνήσια πιστοποιητικά όπως και το πρωτότυπο της διαθήκης της χήρας του Αλέξανδρου Δαγκλή.Το συγκεκριμένο ξίφος είχε δωρίσει στον Αλέξανδρο Δαγκλή οΑντώνιος Ζέρβας, σουλιώτικης καταγωγής, υπασπιστής τουΒασιλέως Γεωργίου Α’.Πρόκειται για ένα ιστορικό κειμήλιο, που επιστρέφει στα Ιωάννινα, την ώρα που η πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.«Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Η οικογένεια Δαγκλή έχει προσφέρει πολλά στους απελευθερωτικούς αγώνες. Η πόλη μας της οφείλει πολλά. Το ξίφος θα λάβει τη θέση που του αξίζει στο Δημοτικό μας Μουσείο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας.