Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Επεκτείνεται το «κύμα» καταλήψεων για τις απολύσεις

Κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Τα μεγάλα νομικά κενά των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου που αφορούν τη διαθεσιμότητα - απολύσεις στο Δημόσιο και της εφαρμοστικής εγκυκλίου Μανιτάκη σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι υπάλληλοι που πλήττονται από το μέτρο.Σύμφωνα με πληροφορίες της επίσημης ιστοσελίδας της αυτοδιοίκησης, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα ονόματα των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ήδη πολλοί από αυτούς έχουν απευθυνθεί σε νομικά γραφεία, ζητώντας να στοιχειοθετηθούν οι λόγοι της αντισυνταγματικότητας και της ακυρότητας του παραπάνω νόμου και, βεβαίως, της ερμηνευτικής του εγκυκλίου.Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , έχει ζητηθεί από τους νομικούς συμβούλους τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΠΟΕ - ΟΤΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με την ακυρότητα - αντισυνταγματικότητα του νόμου, ώστε να αποφασίσουν άμεσα τα διοικητικά τους συμβούλια αν και πότε θα προσφύγουν κατά των συγκεκριμένων διατάξεων του ν. 4093/2012.Αν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δημοσίων και των δημοτικών υπαλλήλων επιθυμούν σε πρώτη φάση η «μάχη» κατά των απολύσεων να γίνει στους δρόμους, φαίνεται ότι η επόμενη (πιθανότατα, δε, παράλληλα) μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.Πάνω από 200 δήμοι τελούν υπό υπό κατάληψη ώστε να μην καταστεί δυνατή η αποστολή των ονομάτων όσων υπαλλήλων επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις, ενώ η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζεται να ασκήσει κάθε μέσο για την ακύρωση του μέτρου της διαθεσιμότητας.Δήμαρχοι και περιφερειάρχες εξακολουθούν να αρνούνται την αποστολή στοιχείων, ενώ οι εργαζόμενοι που πιθανώς εμπίπτουν στις διατάξεις του μέτρου αγνοούν εάν πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ή να σταματήσουν να προσέρχονται στην υπηρεσία.

Νέα μορφή
στις κινητοποιήσεις
Σε ΚΕΠ, παιδικούς σταθμούς και τις υπηρεσίες καθαριότητας αποφάσισε να επεκτείνει τις καταλήψεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Σειρά δήμων αποφάσισαν να μην δοθούν στοιχεία εργαζομένων προς διαθεσιμότητα.Στο πλαίσιο αυτό μία από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ του νομού, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί λόγω των εξελίξεων που είναι ραγδαίες και αναφέρονται στο αβέβαιο εργασιακό μέλλον εκατοντάδων υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μεντής ενημέρωσε τους συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην επιτραπεί η υλοποίηση του σχεδιασμού των χιλιάδων απολύσεων.«Θα πρέπει να είναι ενιαία η στάση μας, όπως επίσης να είναι ενιαία και η στάση των Δήμων. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι τα λιμνάζοντα κεφάλαια των μονοπωλίων να επενδυθούν σε χώρες που δεν θα έχουν πλέον εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.Θέλουν να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων, της διάθεσης του νερού, των παιδικών σταθμών και άλλων δομών στην αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο κ. Μεντής.Η ενότητα σύμφωνα με τον επικεφαλής των Αγωνιστικών Συσπειρώσεων Ζώη Γαλατά είναι η μοναδική ελπίδα για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε παράλληλα πως οι βουλευτές του νομού που έδωσαν την ψήφο τους για την εφαρμογή του μνημονίου είναι ανεπιθύμητοι στα Ιωάννινα.

Στο «χορό»των κινητοποιήσεων
και η Περιφέρεια
Στον “χορό” των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες και οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου αντιδρώντας στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και ιδιαίτερα στην διαθεσιμότητα που πλήττει άμεσα σχεδόν 20 συναδέλφους τους από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.Οι εργαζόμενοι «κατέλαβαν» το Διοικήτηριο το οποίο θα παραμείνει υπό κατάληψη μέχρι και την Τρίτη, προκειμένου να αποτραπεί η αποστολή στοιχείων στο Υπουργείο από το Γραφείο Προσωπικού. Έξάλλου, τις επόμενες ημέρες λήγει το δεκαήμερο προθεσμίας που είχε δώσει το Υπουργείο για το σκοπό αυτό.Οι εργαζόμενοι ζήτησαν παράλληλα από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, να μην προχωρήσει στην υπογραφή των απολύσεων, δίνοντάς του αυτή τη «δυνατότητα» με την κατάληψη του κτιρίου.Αναφερόμενος στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γιάννης Λυκοτραφίτης, υπογράμμισε πως η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με απόλυση, ενώ αναμένεται και συνέχεια, με νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα το επόμενο διάστημα.Επίσης, στο πλευρό των συναδέλφων τους που εντάσσονται άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας και φυσικά έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο δικό τους εργασιακό μέλλον, μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται, οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας προχώρησαν χθες σε καθολική απεργία και κατάληψη του κτηρίου της στην οδό Βορ. Ηπείρου.Το ίδιο πρόκειται να κάνουν και τη Δευτέρα, ζητώντας μεταξύ άλλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού να μην αποστείλουν τα έγγραφα και τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αυξέντιος Δόσης και η αντιπρόεδρος Γεωργία Καραβασίλη επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται για καμία διεύρυνση δυνατοτήτων αξιοποίησης του προσωπικού και για εξάλειψη των ανορθολογικών καταστάσεων, αλλά για «τυφλές» απολύσεις συναδέλφων.«Αυτές μάλιστα είναι το προοίμιο μελλοντικών αθρόων απολύσεων στο Δημόσιο τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη προβληματική λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών και καταλύοντας κάθε έννοια του Διοικητικού, Ποινικού και κυρίως Συνταγματικού Δικαίου.Είμαστε υπέρ της αναδιοργάνωσης του Δημόσιου τομέα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη, όχι όμως μέσω ανεξέλεγκτων απολύσεων – μετακινήσεων. Πριν προβούν σε σπασμωδικές κινήσεις σφαγής των εργαζομένων ανά κατηγορία πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών», σημείωσε η κα Καραβασίλη.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ξανά διεδρική η εκλογική περιφέρεια Θεσπρωτίας!

Μεταβάλλει τον χάρτη των βουλευτικών εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας. Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυξάνονται οι βουλευτικές έδρες σε έξι εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλες οκτώ μειώνονται.Οι μεταβολές αυτές στο χάρτη των βουλευτικών εδρών οφείλονται στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας τον Μάιο του 2011.Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι βουλευτικές έδρες μειώνονται στις περιφέρειες:
Α΄Αθήνας από 17 σε 14,
Αιτ/νίας από 8 σε 7,
Αχαίας από 9 σε 8,
Βοιωτίας από 4 σε 3,
Ηλείας από 6 σε 5,
Καρδίτσας από 5 σε 4,
Σερρών από 7 σε 6,
Τρικάλων από 5 σε 4.
Αντίθετα, αυξάνονται, στις περιφέρειες:
Β΄Αθηνών από 42 σε 44,
Αττικής από 12 σε 15,
Θεσπρωτίας από 1 σει 2,
Κυκλάδες από 3 σε 4,
Μαγνησίας από 5 σε 6,
Β΄Θεσσαλονίκης από 7 σε 9.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Nεκρός 21χρονος σε τροχαίο στο Παραπόταμο!

Σήμερα το πρωί στο 79ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων (Παραπόταμος), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 21χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Σύλληψη 29χρονου για κλοπή ρούχων από κατάστημα, στα Γιάννενα!

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 29χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή.Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι 29χρονος τα ξημερώματα τις 16-11-2012, εισήλθε, σπάζοντας την βιτρίνα, σε κατάστημα εμπορίας ενδυμάτων, ιδιοκτησίας ημεδαπού στα Ιωάννινα και αφαίρεσε διάφορα ενδύματα, συνολικής αξίας (2.000) ευρώ.Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ενώ τα αφαιρεθέντα ενδύματα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ- Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 62-77

Με νίκη τεράστιας σημασίας στις βαλίτσες της επέστρεψε το Σάββατο το βράδυ η ομάδα Ανδρών του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ από την Ηγουμενίτσα, όπου και αντιμετώπισε τον τοπικό Πρωτέα.Η ομάδα των Ιωαννίνων από την αρχή του αγώνα πήρε τα ηνία στο παιχνίδι, και κατάφερε να τα διατηρήσει σχετικά εύκολα μέχρι και τη λήξη του παιχνιδιού.Στη διάρκεια του 1ου δεκαλέπτου η υπεροχή των παιχτών του Π.Α.Σ. ήταν εμφανέστατη, δημιουργώντας μια διαφορά άνω των 10 πόντων, την οποία και διατήρησαν μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.Η ομάδα του Πρωτέα προσπάθησε μήπως καταφέρει στο δεύτερο ημίχρονο να ξαναμπεί στη διεκδίκηση της νίκης, αλλάζοντας την άμυνα σε ζώνη, κάτι όμως το οποίο δε λειτούργησε μιας και ο Π.Α.Σ. έβρισκε συνεχώς λύσεις από πολλούς παίχτες.Από τον Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ αγωνίστηκαν και οι 12 παίχτες που είχε στη διάθεσή του ο προπονητής, χωρίς να υστερήσει κανείς, κάτι που αναδεικνύει σε έναν ακόμα αγώνα την ομαδική λειτουργία και νοοτροπία, στην οποία βασίζεται η ομάδα.
Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ: (ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ) Βλάχος, Ματσάγγας 18, Κρικώνης 6, Στάμος 7, Παπακωνσταντίνου, Παπαθανασίου 2, Θεοχάρους 3, Κονταξής 1, Μάγκος 3, Λάμπρου 6, Λύγδας 10, Σκόρδος 21