Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Το σχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

O σχολικός σύμβουλος και ο διευθυντής θα αξιολογούν και θα κρίνουν το έργο των εκπαιδευτικών, και στην περίπτωση που διαπιστώνονται προβλήματα οι «κομμένοι» κατά την αξιολόγηση θα περνούν σεμινάριο επιμόρφωσης, ενώ οι καλές πρακτικές θα παρουσιάζονται από τους ίδιους τους επιτυχόντες στους συναδέλφους τους.Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο 80σέλιδο πόρισμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που παραδόθηκε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο από την ομάδα επιστημόνων που είχε αναλάβει την σύνταξή του.Σύμφωνα με το πόρισμα της αξιολόγησης, ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει να αξιολογείται τουλάχιστον ανά διετία ως προς την υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια από τον διευθυντή του σχολείου, όπου εργάζεται.Από τον σχολικό σύμβουλο θα πρέπει να αξιολογείται ανά τετραετία τόσο για να διαπιστώνεται η πορεία της επαγγελματικής του ανάπτυξης όσο και για να διευκολύνονται οι διαδικασίες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως είναι, για παράδειγμα, η επιλογή στελεχών.Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναφέρεται ότι θα μπορούσε να συνδέεται με την επαγγελματική τους εξέλιξη. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα:
-Οι εκπαιδευτικοί των οποίων το έργο αξιολογείται ως «επαρκές» είναι προακτέοι.
-Οι εκπαιδευτικοί το έργο των οποίων έχει αξιολογηθεί ως «ελλιπές» σε κάποιο πεδίο, παρακολουθούν ενισχυτικό/διαμορφωτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και η αξιολόγησή τους στο συγκεκριμένο πεδίο επαναλαμβάνεται το επόμενο έτος.
-Η αξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού ως «πολύ καλό» και/ή «εξαιρετικό» χρησιμοποιείται, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, κατά την κρίση της υποψηφιότητάς τους στην κατάληψη θέσης ευθύνης. Ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι στο μέλλον μόνον όσων το εκπαιδευτικό έργο κρίνεται ως «πολύ καλό» και/ή «εξαιρετικό» θα έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης στελέχους.
-Η κρίση του έργου των εκπαιδευτικών ως «εξαιρετικού» μπορεί (και πρέπει) να συνδέεται με τη διάχυση των καλών πρακτικών των σχολείων και την ευρύτερη αναγνώριση των επιτευγμάτων από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι στις απαντήσεις τους στο σχετικό ερωτηματολόγιο του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί ζητούν σε ένα ποσοστό 72,7% να συνδέεται η αξιολόγηση με την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, σε ένα ποσοστό 23,05% με την μισθολογική εξέλιξη τους και σε ένα ποσοστό 31,47% με την προαγωγή τους.Για τον κεντρικό συντονισμό της αξιολόγησης προτείνεται η συγκρότηση Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ), η οποία είναι η εποπτική και συντονιστική αρχή του συστήματος αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας στη γενική εκπαίδευση.Η Αρχή αυτή θα συγκροτηθεί κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης ΑΔΙΠ που διεξάγει με επιτυχία τα προγράμματα αξιολόγησης στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.Παράλληλα προτείνεται η Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΜΟΔΙΠΕ) ως ο φορέας υλοποίησης του έργου της ΑΔΙΠΕ στο επίπεδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο εκπαιδευτικός αξιολογείται:
-ως προς το (υπηρεσιακό/ επαγγελματικό) διοικητικό έργο από τον διευθυντή του σχολείου (ατομικός φάκελος + έκθεση αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας ως πειστήριο για τo έργο του + έκθεση διευθυντή σχολείου).
-ως προς το παιδαγωγικό/διδακτικό έργο από τον σχολικό σύμβουλο (ατομικός φάκελος + έκθεση αυταξιολόγησης σχολικής μονάδας ως πειστήριο για τo έργο του + έκθεση σχολικού συμβούλου).
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει διαπιστωτικό και διαμορφωτικό χαρακτήρα και διακρίνεται σε: α) ετήσια και β) περιοδική.
Την ευθύνη για τη σύνταξη της τελικής αξιολογικής έκθεσης του έργου των εκπαιδευτικών έχει ο Σχολικός Σύμβουλος και σε αυτήν χρησιμοποιείται περιγραφική κλίμακα, η οποία χαρακτηρίζει τον τρόπο επιτέλεσης του έργου τους (ελλιπώς, επαρκώς, πολύ καλά, εξαιρετικά).

Tα Ιωάννινα απέκτησαν πλέον την δική τους λεωφορειακή γραμμή που θα τους συνδέει κάθε βδομάδα με την Βουλγαρία

Tα Ιωάννινα απέκτησαν πλέον την δική τους λεωφορειακή γραμμή που θα τους συνδέει κάθε βδομάδα με την Βουλγαρία και συγκεκριμένα με την Σόφια και την Φιλιπούπολη.. Το πρώτο δρομολόγιο έγινε την περασμένη Κυριακή από την πόλη μας στις 4 το απόγευμα και θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή όλο το χρόνο την Ίδια ώρα. Από την Φιλιπούπολη η αναχώρηση θα είναι κάθε Παρασκευή στις 18.30 και από την Σόφια στις 21.00.Το σχετικό συμβόλαιο συνεργασίας υπογράφηκε από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού της πόλης μας Kirousis Travel, με τον γνωστή εταιρεία της Σόφιας «ΜΤΤ-SOFIA», η oποία στην Ελλάδα, συνεργάζεται και με τον ΟΣΕ για τις λεωφορειακές γραμμές μεταξύ των δύο χωρών.Σε πρώτη φάση η συγκοινωνία από τα Ιωάννινα περιλαμβάνει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και θα προστίθενται επιπλέον όταν είναι αυξημένη η επιβατική κίνηση.Επίσης θα δρομολογούνται λεωφορεία για γκρούπ Βούλγαρων τουριστών που θα έρχονται για τουριστικές περιηγήσεις στην Ήπειρο, ενώ από την ΜΤΤ θα προσφέρονται φθηνά πακέτα για Ηπειρώτες που θέλουν να επισκεφθούν τα χειμερινά θέρετρα της γειτονικής χώρας (Μπάνσκο, Μπόροβετς κ.λ.π.) ή να περιηγηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο Όμιλος ΜΤΤ εκτός από λεωφορειακές γραμμές, δραστηριοποιείται και στον εισερχόμενο και εξερχόμενο Τουρισμό της Βουλγαρίας, με μεγάλη επιτυχία. Εισιτήρια και πληροφορίες στο Kirousis Travel Ναπ. Ζέρβα 7-9 τηλ.2651073759.Η επόμενη κίνηση του Kirousis Travel είναι η συνεργασία με μεγάλο Γραφείο Τουρισμού της Γεωργίας, για την προσέλκυση τουριστών κυρίως τους θερινούς μήνες, για διακοπές στα Παράλια της Ηπείρου, την Λευκάδα, και την Κεφαλλονιά, που θα είναι αποκλειστικός συνεργάτης. Οι λεπτομέρειες αυτής της σημαντικής για τον τοπικό τουρισμό συνεργασίας, θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια. Στους σχεδιασμούς είναι και κάλυψη της Νότιας Αλβανίας για ημερήσιες εκδρομές γνωριμίας της γειτονικής χώρας, με κέντρο αναχώρησης και επιστροφής, τα Γιάννινα. Το ενδιαφέρον των Γεωργιανών τουριστών για τας παράλια και τα νησιά του Ιουνίου είναι έντονο, γιατί μεγάλοι αριθμοί από αυτούς που επισκέφθηκαν τα νησιά του Αιγαίου, την Χαλκιδική και τ5ην Κρήτη θέλουν να γνωρίσουν και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε διαθεσιμότητα από σήμερα οι εκτός ΑΣΕΠ υπάλληλοι ΔΕ

Σε διαθεσιμότητα τίθενται από σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή άλλων ειδικών διαδικασιών επιλογής, όπως πχ δημόσια ανακοίνωση - προκήρυξη θέσεων με αντικειμενικά κριτήρια.Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, διαθεσιμότητα, αργία και κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και εστάλη στους αρμόδιους φορείς (συνημμένο το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου).Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.4. του άρθρου 1 του ν.4093/2012 καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευσή του νόμου οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης και ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).Όπως επίσης διευκρινίζεται, η ρύθμιση αφορά τους υπαλλήλους αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί:
1. Με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι οι διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ,
2. Με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως π.χ. δημόσια ανακοίνωση- προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια,
3. Με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με το ν.1648/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2643/1998, για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία), ν.3624/2007 για το διορισμό συγγενούς θανόντος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του έτους 2007, ν. 3448/2006 για το διορισμό συγγενών θανόντων εν υπηρεσία, ν. 2725/1999, όπως ισχύει, για το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λ.π.Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους μονίμους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ και τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ, με ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά αναφερόμενες στην ως άνω διάταξη.Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται:
1. οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας,
2. ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ
3. τα νοσοκομεία,
4. η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στην οποία και υπάγονται τα μουσεία της χώρας. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι τα μουσεία που είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή της διάταξης αυτής.Επίσης, η παρούσα ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, οι οποίοι υπάγονται στις παρακάτω, εξαιρέσεις:
α) ο εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του ν.4024/11 .
β) εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994, ΑΊ51) και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται στις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
γ) εργαζόμενος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α` 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.,
δ) εργαζόμενος που είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
Εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι τίθενται είτε σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, είτε σε αυτοδίκαιη αργία. Η θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας επέρχεται αυτοδίκαια με τη δημοσίευση του Νόμου.Τέλος, εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του Νόμου, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων καλούνται να αποστείλουν στο υπουργείο αντίγραφα των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων, των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις καταργούμενες θέσεις, καθώς και τις πράξεις ΅ε τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι.Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι η μη αποστολή των στοιχείων εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται ΅ε το ¼ των αποδοχών των υπαλλήλων.

Καθολικό «όχι» στο μεσοπρόθεσμο από την αυτοδιοίκηση

Με τις παραιτήσεις στο χέρι δηλώνουν οι δήμαρχοι αν εφαρμοστούν τα μέτρα

Την έντονη αντίδρασή της στις επιταγές του μνημονίου ΙΙΙ που προβλέπουν νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την μεταφορά των απαραίτητων πόρων, περικοπές στις δαπάνες για τους ΟΤΑ, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και υψηλή εποπτεία σε όσους δήμους βρίσκονται στο «κόκκινο» εξέφρασε η ΠΕΔ Ηπείρου ακολουθώντας βέβαια το παράδειγμα της ΚΕΔΕ.Την ίδια στιγμή και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης έκανε λόγο για απαξίωση των αιρετών περιφερειών και ζήτησε αλλαγές στα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.Έτσι το κλίμα αντιδράσεων κατά των όσων ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και αλλάζουν ριζικά το χάρτη της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο στη χώρα ολοένα και μεγαλώνει με τους αυτοδιοικητικούς να μοιάζουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών.Σε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, κατέληξε η ΠΕΔ Ηπείρου, ύστερα από μία μακρά συνεδρίαση υπό το βάρος των νέων μέτρων που καλούνται να σηκώσουν οι αυτοδιοικητικοί.Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς κοινή διαπίστωση πως με τα νέα μέτρα οι Δήμοι δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης.Η ΠΕΔ Ηπείρου με το ομόφωνο ψήφισμά της λέει κάθετα όχι στις απολύσεις εργαζομένων, ζητά την αξιολόγηση του προσωπικού προς μετάταξη, όπως ήταν η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, λέει όχι στη μεταβίβαση οποιασδήποτε νέας αρμοδιότητας χωρίς αντιστοιχία προσωπικού και πόρων και ζητά την άμεση σύγκλιση συνεδρίου της ΚΕΔΕ προς εφαρμογή της απόφασης του Αυγούστου για καθολική παραίτηση των αιρετών.Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο με συνεχείς περικοπές πόρων και τόνισε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι δήμοι είναι αδύνατο να αντέξουν άλλο.Την κάθετη αντίθεσή του στις απολύσεις του προσωπικού εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. «Η εγκύκλιος και η νομοθετική πράξη που έγινε βάζει προς διερεύνηση τον αριθμό των προς απόλυση εργαζομένων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι», σημείωσε.Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, καυτηρίασε τη στάση που έχει επιδείξει η ΚΕΔΕ. «Το Υπουργείο έχει γραμμένη την ΚΕΔΕ, η οποία με τη στάση της μέχρι σήμερα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Πολύ λίγη αποδείχθηκε και στο έκτακτο συνέδριο του Αυγούστου. Σήμερα τα όρια εξαντλούνται και πραγματικά δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε άλλο», ανέφερε ο κ. Ρογκότης.Αποφασισμένος να κλείσει το δημαρχείο και να πάει στο σπίτι του δήλωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος. «Δεν γνωρίζω πόσοι από σας θα αντέξετε να ολοκληρώσετε τη θητεία. Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω καμία απόλυση, θα προτιμήσω να πάω στο σπίτι μου. Η πρότασή μου είναι να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις όλοι οι αιρετοί», υπογράμμισε.«Μας έχουν μετατρέψει σε απλούς διαχειριστές. Αισθάνομαι ως τμηματάρχης β'. Δεν έχουμε άλλη λύση πλην της παραίτησης. Ψηφίζονται μέτρα που ούτε οι βουλευτές που θα ψήφισαν δεν τα πήραν χαμπάρι και ζητούν από μας να τα εφαρμόσουμε... Δεν πάει άλλο», τόνισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Στήριξη του αγώνα της ζήτησε η ΑΔΕΔΥ
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρίστος Γρίβας, ο οποίος ζήτησε από τους αιρετούς να μην υπογράψουν καμία απόλυση υπαλλήλων τους λέγοντας μάλιστα πως οι 2.000 απολύσεις για φέτος είναι μόνο η αρχή.Παράλληλα ζήτησε και την πολιτική κάλυψη στις υπηρεσίες τους από τις οποίες έχουν ζητηθεί λίστες με όσους εργαζόμενους εμπίπτουν στις κατηγορίες των προς απόλυση.

Αλλαγές και στον Καλλικράτη
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των θεσμικών αλλαγών στον Καλλικράτη με τους περισσότερους αιρετούς πάντως να θεωρούν την κίνηση της ΚΕΔΕ, μετά από εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να ζητήσει προτάσεις από τις ΠΕΔ για την τροποποίηση του Καλλικράτη, να είναι εκτός τόπου και χρόνου, από τη στιγμή που για πολλούς δήμους διακυβεύεται ακόμα και η ίδια η ύπαρξή τους λόγω των τεράστιων περικοπών στα έσοδά τους.Έτσι πέραν από μιας φιλολογικής συζήτησης για τους λόγους που ζητείται από τους δήμους να καταθέσουν προτάσεις σε μια τέτοια στιγμή η κουβέντα δεν προχώρησε στην ουσία.Άλλωστε τα προβλήματα που υπάρχουν και που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί ο νέος νόμος συζήτησαν διεξοδικά στο θέμα που αφορούσε το μεσοπρόθεσμο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ημερίδα για τη νέα προγραμματική περίοδο

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα παραστεί στην ημερίδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που οργανώνει αύριο Τετάρτη στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ. Το σεμινάριο – στο οποίο προβλέπεται και τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη – επιδιώκει να δώσει έμφαση στις πρακτικές πλευρές του προγραμματισμού προκειμένου να διευκολύνει τους συμμετέχοντες να συνάγουν συμπεράσματα επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Επιμορφωτικά Βιωματικά Σεμινάρια Αγωγής Υγείας στα Γιάννενα

Σας ενημερώνουμε ότι η Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) και το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Εισαγωγή στη φιλοσοφία και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας», θα το παρακολουθήσουν τρεις (3) ομάδες εκπαιδευτικών. 1η ομάδα (εκπαιδευτικοί Δημοτικών Σχολείων) στις 14/11 ώρα 17:00 – 20:00, στις 15/11 ώρα 17:00 – 20:00 και στις 19 Νοεμβρίου 2012 ώρα 18:00 – 21:00, η 2η ομάδα (εκπαιδευτικοί Δημοτικών Σχολείων) στις 22/11 από 17:00 έως 20:00, στις 24/11 από 18:-21:00 και στις 28 Νοεμβρίου 2012 από 17:00 έως 20:00 στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα –Παπαδοπούλου 11, 2ος όροφος. Η τρίτη ομάδα των νηπιαγωγών θα παρακολουθήσει σεμινάριο με βιωματικό θέμα: «Προσαρμογή των νηπίων στο σχολικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Ανάπτυξη δεξιοτήτων φιλίας - Ενίσχυση αυτοεκτίμησης» και θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 9.00-15.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1ος όροφος).Το σεμινάριο είναι εισαγωγικό, επιμορφωτικό για τους Νηπιαγωγούς που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης «Βήματα για τη ζωή - Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ατομικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο» με εκπαιδευτές τους Β. Κούτρα και Ν. Κουρμούση. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη σεμινάρια περαιτέρω εκπαίδευσης στην εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος.Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με:
• το Κ.Π «Σχεδία» στο τηλ.: 2651025595 ή με
• τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης στο τηλ.: 2651001099

Πλήθος κόσμου στην «Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων»

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών πρόβαλε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων».Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον ίδιο τον σκηνοθέτη, που ταξίδεψε από την Αθήνα για αυτόν το σκοπό, να μιλάει για την ταινία του λίγο πριν την έναρξη της προβολής.Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, εξομολογήθηκε πως η αίσθηση που διατηρούσε από τα παιδικά του χρόνια παρατηρώντας τις κατακόκκινες τουλίπες να ανθίζουν την άνοιξη στα λιβάδια της γενέτειράς του, τη Χίο, ενώ αυτή η ομορφιά εξαφανιζόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν η αιτία που πυροδότησε την ιδέα του για τη δημιουργία της ταινίας.Ο Δήμος Αβδελιώδης, σχολίασε περιληπτικά τα τεχνικά στοιχεία του έργου, τους ρόλους των πρωταγωνιστών, ενώ τόνισε πως επέλεξε τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι ως την καταλληλότερη μουσική επένδυση, αφού και η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του έτους. σκηνοθέτης παρέμεινε μετά το τέλος της προβολής για να συνομιλήσει με το κοινό απαντώντας και σε ερωτήματα σχετικά με την πλοκή αλλά και τη δημιουργία του έργου.Στην προβολή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Μωυσής Ελισάφ, στον οποίο ο Δήμος Αβδελιώδης κατά την έναρξη της ομιλίας του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για τις αξιόλογες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα Ιωάννινα τη στιγμή που άλλοι μεγάλοι Δήμοι της χώρας έχουν εξασθενίσει πολιτιστικά, θεωρώντας τη δράση του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας ως ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο αρνητικό κλίμα που θρέφει η πολιτική επικαιρότητα.

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας θα συμμετάσχει σε ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας θα συμμετάσχει σε ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη χρήση τεχνικών και τεχνολογιών φιλικότερων στο περιβάλλον για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφικών μονάδων σε συνεργασία με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟΣ” και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου.Το πρόγραμμα με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» της δράσης " Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς" - του θεματικού τομέα Γεωργίας, Ζωικής Παραγωγής και Βιοτεχνολογίας" συγκαταλέγεται μεταξύ των 85 προτάσεων που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Συνεργασία 2011».

ΑΡΤΑ: Ανοιχτή Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο Δήμο Νικολάου Σκουφά

Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο Δήμο Νικολάου Σκουφά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18/11/2012 και ώρα 6:30 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Πέτα, με θέματα:
· Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
· Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση
· Η πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα και η συγκρότηση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Τη συνέλευση θα χαιρετίσει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Όλγα Γεροβασίλη.

Διετής σύμβαση συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και ΙΓΜΕΜ-ΕΚΒΑΑ

Διετής σύμβαση συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και ΙΓΜΕΜ-ΕΚΒΑΑ για την πραγματοποίηση υδρογεωλογικών και τεχνικογεωλογικών αναγνωρίσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Με τη διετή ανανέωση αυτής της σύμβασης και την ολοκλήρωση των εργασιών της, η Περιφερειακή Ενότητα θα διαθέτει ένα χρήσιμο εργαλείο σε ότι αφορά στην ορθολογική διαχείριση του υπόγειου υδατικού δυναμικού της Πρέβεζας και στην προστασία του. Η καταγραφή των τεχνικογεωλογικών συνθηκών και η διάκριση των επιρρεπών σε κατολισθητικά φαινόμενα περιοχών θα αποτελέσει το γνώμονα της Περιφέρειας για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στους οικισμούς και στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής μας Ενότητας, γεγονός που αναμφίβολα πέραν των άλλων θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη. «Η σύμβαση αυτή είναι σημαντική για την τόνωση της ερευνητικής μας δραστηριότητας τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε» σημειώνει ο Διευθυντής της Περιφερειακής Μονάδας κ. Νικολάου και ευχαριστεί παράλληλα τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου για την υπογραφή της σύμβασης και την αμέριστη υποστήριξη του στο Ι.Γ.Μ.Ε.

Προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για χρηματοδότηση μελετών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Έξι έργα διασυνοριακού χαρακτήρα προτείνει η Περιφέρεια Ηπείρου για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD). Η πρόταση κατατέθηκε ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων Κ. Κοκκινοπλίτη, και μετά από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Τράπεζα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει τα εξής έργα:
-Σύνδεση Εγνατίας Οδού και Λιμένος Ηγουμενίτσας με Αλβανία (Μαυρομμάτι).
Τμήμα 1ο: Παράκαμψη πόλης Ηγουμενίτσας Μήκος 9 χλμ, κόστος μελέτης 2,5 εκ. ευρώ, κόστος κατασκευής 45 εκ. ευρώ.
Τμήμα 2ο: Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα. Κόστος μελέτης 2 εκ. ευρώ, κόστος κατασκευής 50 εκ. ευρώ.
-Σύστημα παρακολούθησης διασυνοριακών υδάτων, που περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου και πέντε (κατ΄ εκτίμηση τοπικούς σταθμούς), για την 24ωρη on-line παρακολούθηση τοπικών σταθμών σε υδάτινους αποδέκτες, ενδεικτικού κόστους 900.000 ευρώ (600.000 για τον κεντρικό και 300.000 για τους τοπικούς σταθμούς).
-Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέσει τα Ιωάννινα με το Αργυρόκαστρο, Εκτίμηση δαπάνης 50.000 ευρώ.
-Οδικός άξονας Δολιανά – Γέφυρα Αγίων. Αφορά τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση της μελέτης για τη βελτίωση - διαπλάτυνση του τμήματος από Γέφυρα Αγίων μέχρι διασταύρωση Δολιανών. Εκτιμώμενο κόστος 120.000 ευρώ. Προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής 12 εκ. ευρώ.
-Μελέτη σκοπιμότητας ανέγερσης στο συνοριακό σταθμό Κακκαβιάς εκθετηρίου πωλητηρίου γεωργο- κτηνοτροφικών προϊόντων των δύο χωρών.
-Εκπόνηση μελετών για τη συντήρηση και επέκταση του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς, για την καλύτερη λειτουργία και την ανάπτυξη της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας. Κόστος μελέτης 120.000 ευρώ. Κόστος κατασκευής 1,5 εκ. ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή την πρόταση που υπεβλήθη δια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, είπε ότι η Περιφερειακή Αρχή, προετοιμάζεται σε κάθε επίπεδο προκειμένου να έχει ώριμες προτάσεις προς χρηματοδότηση. Για τη συγκεκριμένη, πρόσθεσε, αναμένει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών, μέσω της EBRD. «Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλιστούν πόροι για όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, αλλά για να υπάρξει ανάκαμψη, πρέπει να προωθηθεί η κατασκευή δημόσιων έργων, τα οποία έχει ανάγκη η Ήπειρος», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

ΑΡΤΑ: Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου

Συνεδρίαση υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Σ.Ο.Π.Π.Π.Ε.Α.), πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των δράσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων – καταπτώσεις – παγετός – χιονοπτώσεις). Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Δ/της του ΚΕΝ Άρτας Αν/χης Βαρέλης, o Υποδιοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας κ. Σκανδάλης, ο Αντ/χος του Δήμου Αρταίων κ. Φώτιος Γεωργίου, ο Αντ/χος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Αποστόλου, ο Αντ/χος του Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων κ. Σιμόπουλος, ο Αντ/χος του Δήμου Ν. Σκουφά κ. Σερβετάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Παπαγιάννης, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, του ΥΗΣ Πουρναρίου, της Δ/νσης Δασών Άρτας, της ΔΕΥΑΑ, των Ραδιοερασιτεχνών και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ανοίγοντας την συνεδρίαση τόνισε την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των περσινών χιονοπτώσεων στο ορεινό δίκτυο. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις συνεχείς κλοπές υλικού από τα αντλιοστάσια Στρογγυλής και Βίγλας και ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.Στη συζήτηση τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα και αναλύθηκαν διεξοδικά οι ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων αναγκών που θα προκύψουν κατά τη χειμερινή περίοδο, όπως ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών τάφρων, η προμήθεια αλατιού για τον παγετό και η διάθεση των απαραίτητων μηχανημάτων.Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ψαθάς κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των Δήμων αλλά και των πολιτών της ορεινής περιοχής στην αντιμετώπιση των καταπτώσεων βράχων στο οδικό δίκτυο και ζήτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς την απαραίτητη συνεργασία έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές έκτακτες ανάγκες που θα παρουσιαστούν, άμεσα και αποτελεσματικά.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας μεταξύ άλλων έλαβε τις εξής αποφάσεις:
1. Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση κοίτης χειμάρρων πεδινής ζώνης» στην Π.Ε. Άρτας, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.
2.Αποφάσισε τη διενέργεια ανοιχτής δημοπρασίας για το έργο «Συμπληρωματικές εργασίες ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας (Καρβουναρίου- Ν. Θεσπρωτίας) Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 165.000 ευρώ. Πρόκειται για εργασίες που υποδείχτηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή που είχε ορίσει ο Περιφερειάρχης και είναι συνέχεια εργασιών που είχαν εκτελεστεί πρόσφατα.
3. Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών του ανοιχτού διαγωνισμού για την πράξη «Ενέργειες για την προώθηση και προβολή του Τουριστικού Προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου».

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Διαλύουν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης»

Δηλώσεις για τα μέτρα τα οποία υποχρεώνονται να εφαρμόσουν οι Περιφέρειες μετά την ψήφιση του Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής:«Αποφασίσαμε και στην Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά και στο Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ. ότι εμείς είμαστε ένα όργανο αυτοδιοικητικό, το οποίο περιλαμβάνει τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι τις αποφάσεις για το πώς θα δουλέψουμε, που θα επεμβούμε για να έχουμε οικονομία αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα τις πάρουμε εμείς. Είπαμε στους αρμόδιους ότι μπορεί να μας ζητήσουν περικοπή δαπανών και 20 και 30 και 40%, το που όμως θα επεμβούμε θα το αποφασίσουμε εμείς. Και το λέμε αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί αυτό σημαίνει αυτοδιοίκηση. Το λέει και ο όρος. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε καμία σχέση με το κεντρικό κράτος. Δεν μπορεί ένα κράτος που εδώ και λίγα χρόνια, όταν δημιουργούσε την αιρετή περιφέρεια, και έλεγε ότι εμείς θα έχουμε δικαιώματα μικρών πρωθυπουργών, να έρχεται τώρα και να διαλύει αυτό που ξεκίνησε να φτιάξει. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δύο εξουσίες στον ίδιο χώρο δεν χωρούν. Ή πιστεύουν στις αιρετές Περιφέρειες που δημιούργησαν, ή αν θέλουν να κρατήσουν με τη μορφή που έχουν σήμερα τις κρατικές οντότητες είναι δικό τους θέμα. Αλλά να μας το πουν ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν μας χρειάζονται. Εμείς ζητήσαμε να μη γίνει δεκτή η νομοθεσία.Αντιπροσωπεία συναδέλφων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εδώ βλέπουμε και κάποια περίεργα πράγματα. Έχει ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο και δίδονται αυθαίρετες εξηγήσεις για το τι λέει αυτό που διαβάζουμε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δύο φορές απαξίωση και δεν είμαστε διατεθειμένοι ως Περιφερειάρχες να το δεχτούμε. Έστω και την τελευταία στιγμή να φερθούν σωστά σε ένα όργανο που είναι η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή».Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής:«Δεν μπορεί τα συναρμόδια Υπουργεία να δείχνουν τέτοια εχθρικότητα προς το θεσμό μας. Δεν μπορεί να μιλάνε οριζόντια ποιοι πρέπει να φύγουν από δουλειές και ενώ δεν τις περιλαμβάνουν στο νόμο στέλνουν και εξηγήσεις, που είναι παρά τω νόμω. Πρέπει να καταλάβουν ότι με τη συνεργασία θα τους λέγαμε που θέλουμε την οικονομία και πως θα πορευθούμε. Αυτό δεν το επεδίωξαν και με τις αποφάσεις που πήραν, το μόνο που καταφέρνουν, είναι να διαλύουν το θεσμό».Σχετικά με τις απολύσεις, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:«Τι δουλειά έχουν οι προσωποπαγείς θέσεις, με τις θέσεις που είναι στο οργανόγραμμα; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις οριζόντιες περικοπές στο προσωπικό μας. Έχουμε οργανωθεί, αφού κάναμε τεράστια οικονομία στο ελληνικό κράτος (ειδικά αφότου αναλάβαμε τη διαχείριση της ΔΕΣΕ, της ΔΕΚΕ, του Αναπτυξιακού Νόμου και άλλων πρωτοβουλιών), που δυστυχώς η κρατική Περιφέρεια ποτέ δεν είχε καταφέρει. Δεύτερον, έχουμε το δικαίωμα να έχουμε ότι έχει ένας Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποδιοργανώνουν τις υπηρεσίες μας. Έχουμε υπηρεσίες τις οποίες εκχώρησε ο «Καλλικράτης» και οποιαδήποτε αλλαγή όφειλαν να τη συζητήσουν μαζί μας. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία που περνάει το κράτος. Όμως, πρέπει να είμαστε συζητητές τέτοιοι, που θα δώσουμε λύσεις και όχι να αποφασίσουν κάποιοι, οι οποίοι ούτε την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν, ούτε την προσφορά μας μέχρι σήμερα».Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κάποιοι υπουργοί είναι ανεπαρκείς. Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν παληκαρισμοί. Θα κάνουμε τα πρέποντα. Αλλά προτού φτάσουμε εκεί, θα αναλύσουμε τη νομοθεσία μέσα από τις νομικές υπηρεσίες. Θεωρώ ότι η νομοθεσία δεν έχει καμία σχέση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Αλλά αυτά τα νομοθετήματα και οι επεξηγήσεις στους νόμους είναι εκ του πονηρού και απαράδεκτα, είναι από ανθρώπους που δεν ξέρω τι έχουν ζητήσει να ψηφίσει η Βουλή».Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν τα Δασαρχεία, λέγοντας τα εξής:«Υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που μέσω του Συντάγματος δεν μπορούν ακόμα να περάσουν σε εμάς. Όμως την εποπτεία σε αυτές έπρεπε να την είχαμε εμείς. Παράδειγμα, από τα Δασαρχεία, ακούμε για λαθροϋλοτόμηση. Θεωρώ πως σε αυτή τη δύσκολη εποχή έπρεπε οι υπηρεσίες να εκπονούν ειδικές μελέτες σε κάθε Δήμο ή Τοπική Κοινότητα να κάνουν αραιώσεις στα δάση και να δίνουν ξύλα στους κατοίκους της περιοχής. Τα δάση θέλουν ειδική μέριμνα, την οποία δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις γραφειοκρατικά και χωρίς ψυχή. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη και το τελευταίο ξύλο. Γιατί να μην γίνουν έκτακτες καρπώσεις από αραιώσεις υποβαθμισμένων δασών; Όλα τα δάση πουρναριού στην περιοχή είναι υποβαθμισμένα. Βλέπουμε όμως ότι φωνάζουμε χωρίς αποτέλεσμα. Όλα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να λέμε: Τέρμα στην κρατική Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

11 νεκρές αρκούδες στη Εγνατία Οδό μέσα στο 2012!!!

Κατά τη διάρκεια μόνο μίας εβδομάδας, τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες συνέβησαν στο δίκτυο της Εγνατίας οδού αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών αρκούδων σε τροχαία ατυχήματα έχει φτάσει τις 11 μόνο για το 2012, πλήττοντας ανησυχητικά τον πληθυσμό του είδους.Την Κυριακή το απόγευμα ακόμα μία αρκούδα προσπάθησε να περάσει την Εγνατία οδό (στο τμ. 4.1), κινούμενη μεταξύ του επαρχιακού οδικού δικτύου Γρεβενών-Κρανιάς και της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου των Μαυραναίων. Η μικρόσωμη αρκούδα η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των οδηγών, κινούνταν για αρκετή ώρα παράλληλα με την περίφραξη του αυτοκινητόδρομου αλλά δεν κατάφερε τελικά να περάσει τον ενισχυμένο φράχτη ο οποίος είναι τοποθετημένος σε εκείνο το σημείο του δρόμου.Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας Οδού και έσπευσε στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να παρέμβει. Ο φράχτης συγκράτησε την αρκούδα, η οποία χρησιμοποίησε τελικά ένα παρακείμενο τεχνικό για να συνεχίσει την πορεία της στο δάσος. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ παρέμεινε αρκετή ώρα στην περιοχή, ακολουθώντας τα ίχνη του ζώου, το οποίο κινήθηκε βόρεια.Από το 2008, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιμένει για την αναγκαιότητα τοποθέτησης ειδικής περίφραξης η οποία θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε οι αρκούδες να μην μπορούν να περάσουν στον αυτοκινητόδρομο. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η ενισχυμένη περίφραξη σε συνδυασμό με τα κατάλληλα περάσματα για την πανίδα θα μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλεια ζώων και οδηγών, χωρίς την προηγούμενη θυσία τόσων αρκούδων όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, η εγκατάσταση της ενισχυμένης περίφραξης έχει επιτέλους δρομολογηθεί, ωστόσο οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ενώ τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες συνεχίζονται χωρίς πια να αποτελεί σοβαρή είδηση η απώλεια μίας ακόμα αρκούδας σε τροχαίο.

''Ανάθεμα σε ξενιτιά, με τα φαρμάκια πο΄χεις''

Η μουσικοχορευτική ηπειρώτικη παράσταση-δρώμενο, της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο
Η Ένωση Ηπειρωτών σε συνεργασία με τον ΔΗΚΕΠΑ Ιλίου πραγματοποίησε την μουσικοχορευτική βραδιά – δρώμενο "Ανάθεμα σε ξενιτιά με τα φαρμάκια πο΄χεις" το Σάββατο 10-11-2012 στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου ‘Μελίνα Μερκούρη’.Μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση με αναφορά στην ξενιτιά των Ηπειρωτών και τα τραγούδια της, όπου κατάφερε να συγκινήσει τους θεατές και να ξυπνήσει μνήμες πόνου και νόστου από εποχές που σημάδεψαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας.Πλήθος κόσμου μας τίμησε με την παρουσία του, όπου παρακολούθησε και απόλαυσε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης, κάτω από την επιμέλεια των χοροδιδασκάλων μας κας ΕΦΗ ΡΟΥΤΗ και κου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΥΝΗ.Το μουσικό μέρος κάλυψε η κομπανία του Βαγγέλη Μάτσια στο κλαρίνο και τον Κώστα Καρρά στο τραγούδι-λαούτο.Επίσης η ομάδα του πολυφωνικού τραγουδιού της ένωσης τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τον ακάματο δάσκαλο της κον Βαγγέλη Καρέτσο.Παρευρέθησαν και τίμησαν την εκδήλωση :
· Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΕΠΑ κος Θ.Δεύτος.
· Ο Αντιπροέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής ος
· Οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας κα Ν.Βομπυρακη, Γ.Λιοσης, Ι.Χαραλαμπόπουλος.
· Τα μέλη του ΔΣ του Δήμου : κα Ε.Γρετσίστα , κος Α.Κακούρης, κος Κανελλόπουλος .
· Το ειδησεογραφικό πόρταλ Δυτικής Αθήνας «pitsounicity.gr».
· εκπρόσωποι όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας και άλλων Ηπειρώτικων συλλόγων της χώρας.
Ευχαριστούμε για την τιμητική προσφορά τους Ηπειρώτες φίλους αρτοποιούς:
ü Παππά Αριστείδη
ü Λώλη Σταυρούλα
ü Σέρμπη Αντώνη, για την αμέριστη προσφορά τους.
Επίσης ευχαριστούμε ‘όλες τις πατριώτισσες για την προσφορά των παραδοσιακών πιτών και όλους τους φίλους και εθελοντές που με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να εξυπηρετήσουν το κοινό, προσφέροντας τα εδέσματα της βραδιάς στο καλλιτεχνικό καφενείο του πολιτιστικού κέντρου όπου συνεχίστηκε η βραδιά μέχρι τις πρωινές ώρες με χορό και τσίπουρο από όλους τους παρευρισκόμενους.

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια

Η ΕΑΥΙ το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται συνεχώς δέκτης διαμαρτυριών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των περισσοτέρων υπηρεσιών της Α.Δ. Ιωαννίνων τόσο από τις υπηρεσίες έδρας όσο και από τα περιφερειακά Τμήματα.Σχετικά με τα περιφερειακά Τμήματα το πρόβλημα συνοψίζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει την δυναμικότητα των κρατητηρίων δυσανάλογος πολλές φορές με τον αριθμό των αστυνομικών φρουρών, οι κρατούμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρότι τα κρατητήρια αυτά είναι για βραχεία παραμονή και λόγω της μη αποσυμφόρησης είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη απολύμανση.Τα προβλήματα είναι όμως πολύ πιο έντονα στο κτίριο της Α.Δ. Ιωαννίνων αφού στα κρατητήρια του Α.Τ. Ιωαννίνων πέραν όλων των ανωτέρω εδώ και περίπου είκοσι ημέρες υπάρχει πρόβλημα στην αποχέτευση με αποτέλεσμα κατά διαστήματα λύματα να εμφανίζονται εντός των κρατητηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται για κρατούμενους και αστυνομικούς.Παράλληλα με όλα τα ανωτέρω στην Υ.Α. Ιωαννίνων εξαιτίας της υπερπληθώρας που προηγουμένως αναφέραμε και λόγω αδυναμίας εξεύρεσης χώρου σε κρατητήρια , για περίπου ένα εικοσιτετράωρο τις προηγούμενες ημέρες οι συνάδελφοι υποχρεώθηκαν να έχουν δεμένους κρατουμένους με χειροπέδες από σταθερά σημεία εντός της υπηρεσίας παραβιάζοντας βασικούς κανόνες ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλώντας ταυτόχρονα και ποικίλα σχόλια τόσο μεταξύ των συναδέλφων αλλά και πολιτών.Εξαιτίας όλων των παραπάνω δημιουργούνται τεράστια ζητήματα καθώς δεν πληρούνται ούτε στο ελάχιστο τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία κρατουμένων ,αστυνομικών αλλά και πολιτών από πιθανή μετάδοση μολυσματικών νόσων(AIDS, ηπατίτιδα, ψώρα κ.λ.π.). Επίσης καταπατώνται και βασικά δικαιώματα των κρατουμένων αφού ως γνωστόν τα κρατητήρια αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για μακρά παραμονή ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κρατούμενοι παραμένουν εντός αυτών πάνω του μηνός.Επειδή το όλο ζήτημα , παρόλη την καλή διάθεση και το φιλότιμο των συναδέλφων μας , δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου άμεσα να δοθεί λύση διότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνουμε μάρτυρες δυσάρεστων εξελίξεων.

Απόφαση της δημοτικής αρχής να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη

Μειώσεις  στα τέλη κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης

Τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Ιωαννιτών για το 2013, δεν πρόκειται να αυξηθούν κι αυτή είναι μία κεντρική, πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής. Πάνω σε αυτήν την απόφαση θα γίνει και η ανάλογη λεπτομερής εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενη Πέμπτης,η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα προβλέπει και μειώσεις!!! Μειώσεις πιο συγκεκριμένα αναμένονται στα τέλη κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Πέφτουν κορμιά στο μηντιακό βάλτο με τα λασπόνερα

Από τον Βασίλη Μπόνιο
H είδηση ότι ο Γιώργης ο Κουρής μοιράζει πεντοχίλιαρα στους τεχνικούς του Alter για να ξαναβάλουν μπρος τις μηχανές κινητοποίησε το μηντιακό σύμπαν. Τράπεζες, διαφημιστικές εταιρείες, καναλάρχες και κυρίως δημοσιογράφοι που έχουν φάει φέσι από το κανάλι του Μπουρναζίου δικτυώθηκαν στο φτερό και αποφάσισαν να διεκδικήσουνν τα κεκτημένα. Το Εnimerosi 24 θα γράψει σχετικά:Υπόγειες επαφές – σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν εχθές αργά τη νύχτα στις εγκαταστάσεις του Alter στο Μπουρνάζι, μεταξύ του Γ. Κουρή και μερίδας εργαζομένων με στόχο να εκπέμψει ξανά το κανάλι στις αρχές Δεκεμβρίου. Λέγεται ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη, είναι τεχνικοί οι οποίοι επιθυμούσαν την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 250 εργαζόμενους με τους οποίους ο Γ. Κουρής έχει ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις προκειμένου το κανάλι να ξαναβγεί στον «αέρα» την 1η Δεκεμβρίου.Η δε Αλεξάνδρα Τσόλκα πρώην εργαζόμενη του καναλιού σημειώνει στο Νewpos τι θα απογίνουν αν είναι αλήθεια οι υπόλοιποι 400 εργαζόμενοι; Το πιο αισιόδοξο σενάριο αφορά στο ότι θα αποζημιωθούν αφού μπει το κανάλι στο άρθρο 99 και πάρει δάνεια η εργοδοσία. Η πληρωμή των 249 διαφοροποιείται ανά άτομο, με τη σύμφωνη γνώμη όσων από αυτούς δεχθούν το κούρεμα των οφειλών τους για να επιστρέψουν στη δουλειά.Η πληρωμή θα γίνει με επιταγές, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν διάφορα έντυπα, όπως αναφέρεται από γνώστη της κατάστασης στο Άλτερ. Επικοινωνώντας με τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του Αλτερ, κ. Βασίλη Τζήμτσο ενημερωθήκαμε πως: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος με τον αγώνα και την επίσχεση που αποφράστηκε από τα 3 σωματεία των εργαζομένων. Δυστυχώς ένα χρόνο μετά ο κ. Γιώργος Κουρής τα «βρήκε» με το σωματείο τεχνικών επιχειρώντας να διασπάσει το σύνολο. Ο κ. Κουρής ζητάει να επαναλειτουργήσει το κανάλι με 249 άτομα από τα 600 που εργάζονταν και αυτό το καταφέρνει με τη συναίνεση των εκπρόσωπων των τεχνικών. Είχαμε φτιάξει εξαμελή επιτροπής αγώνα, στην οποία συμμετείχα εγώ και ο κ. Φιλιππάκης, από τους δημοσιογράφους, τρεις από τους τεχνικούς και ένας απ΄ τους διοικητικούς. Οι δημοσιογράφοι είχαμε άγνοια. Τα μάθαμε εχθές, όπως ανακοινωθήκαν στους εκλεκτούς. Οι 400 είναι σε τραγική μοίρα και δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτούς. Από τους 200 καλούν με βάση τη λίστα οι τεχνικοί, μόλις 50 δημοσιογράφους.Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, κ. Τρίμης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ζήτησε και αυτός οι 50 δημοσιογράφοι να μην υπογράψουν συμφωνητικά ακόμη, αλλά να περιμένουν τη συνέλευση των δημοσιογράφων. Δεν ξέρουμε επίσημα ούτε τι λέει η συμφωνία, ή τι η εργοδοσία για όλα αυτά. Οι εργαζόμενοι, όμως διασπώνται και χωρίς ευθύνη των δημοσιογράφων που επαναλαμβάνω είναι 200 και όχι 50». Στην έκπληξη μας πως οι εκπρόσωποι των τεχνικών ήταν και οι πιο σκληροπυρηνικοί στο να μην υπάρξουν υποχωρήσεις και συναινετικές λύσεις, ο κ. Τζήμτσος απέφυγε να σχολιάσει."Στην αγορά άρχισαν να ψάχνονται για τον άνθρωπο που βάζει τα λεφτά μια και ελάχιστοι πιστεύουν πως είναι από τα περγαμόντα. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα ονόματα επιχειρηματιών ανάμεσα στα οποία και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Κουρτάκη είναι πλέον και εκδότης της πετυχημένης εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Η ιδέα ότι ο Βαγγέλης θα μπορούσε να είναι ο χρηματοδότης του Κουρή τρέλανε στην κυριολεξία τον Αλαφούζο, αλλά και τους υπόλοιπους καναλάρχες οι οποίοι με το κλείσιμο του Αlter είδαν τα διαφημιστικά τους έσοδα να εκτινάσσονται σε καιρούς χαλεπούς.Ο Αλαφούζος ο οποίος στο παρελθόν ήταν στενός φίλος του Μαρινάκη και αμφότεροι του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά, ήταν που ήταν έξαλλος με τον Σαμαρά, τώρα πλέον ετοιμάζεται να δώσει πρωινό μαγκαζίνο στον Γιώργη τον Τράγκα-παλιό «φίλο» του Συμπιλίδη, ώστε να εξαπολύει σκουντ στο ετοιμόρροπο Μαξίμου.Ο δε Αlpha του Κοντομηνά ο οποίος έσπευσε να εντάξει στο δυναμικό του στελέχη όπως η Αννίτα Πάνια, η Αγγελική Νικολούλη και άλλοι ζορίζεται στην ιδέα επαναλειτουργίας του καναλιού του Μπουρναζίου-ειδικά από το τέλος του χρόνου που οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Κάντζα και ο καναλάρχης θα πρέπει να βάζει φραγκουά.Μπορεί ο Κοντομηνάς να ζοριστεί αλλά αυτή τη φορά δύσκολα θα επέστρεφαν στο Μπουρνάζι στελέχη όπως η Αγγελική Νικολούλη, η οποία εμφανίζεται να δηλώνει στο περιβάλλον της: Για μένα ο κύκλος του Alter έκλεισε-δεν υπάρχει επιστροφή.Η επαναλειτουργία του Alter όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στα στρατόπεδα των μηντιαρχών με τον Σαμαρά προσωπικά να δέχεται τις πιο σφοδρές επιθέσεις κι ένα νέο υπέροχα χαοτικό τσουνάμι να ξεσπάει σε μια ευαίσθητη συγκυρία όπου νέες εφημερίδες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια φλερτάρωντας την Κουμουνδούρου.Αίφνης ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε δικές του εφημερίδες, εκτός από την ταλαίπωρη ΑΥΓΗ, διαπιστώνει με ευχαρίστηση πως η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι «6 Μέρες του Δελατόλα», η «ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ» που ετοιμάζεται να βγει στα περίπτερα και τουλάχιστο 2 υπό έκδοση εφημερίδες θα σκοτώνονται ποια να πρωτοπεράσει τις γραμμές του. Δεν είναι και λίγο αν το καλοσκεφθείς. Θυμίζει την εποχή του 1974 που «ΤΑ ΝΕΑ» και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είχαν ταχθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και πήγαιναν χεράκι-χεράκι προς την εξουσία.Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό συγκροτήματα όπως αυτό του ΔΟΛ και του Μπόμπολα αντιμετωπίζουν χοντρά προβλήματα ρευστότητας. Είναι κάπως να βγαίνει προς τα έξω ότι ο Μπόμπολας πουλάει το μαγαζί επιπλωμένο αντί 70 δις ευρώ και να μην διαψεύδεται. Από την άλλη ο Ψυχάρης περιμένει πως και πως κάνα δανειάκι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να την βγάλει καθαρή. Είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να αλλάξει ολοκληρωτικά το σκηνικό στα μήντια μια και η κρίση ευνοεί μικρότερα εκδοτικά σχήματα.Ο έτερος ισχυρός παίκτης, ο Βαρδινογιάννης, εμφανίζεται κι αυτός ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία επιχειρεί να ξαναζωντανεύσει την διαπλοκή της εποχής Σημίτη- είναι και επίκαιρος λόγω του βιβλίου του.Σε επιχειρηματικούς κύκλους ο σημερινός πρωθυπουργός φέρνει το προσωνύμιο «Αρχιερέας της Διαπλοκής Νο2»-για τόσο προχωρημένα μίση και πάθη ομιλούμε.Βέβαια από την άλλη θα μπορούσαμε να δεχθούμε ευχάριστα το γεγονός ότι με την κυκλοφορία τόσων εφημερίδων βρίσκουν νέοι και ικανοί δημοσιογράφοι δουλειά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο μια και σε όλες σχεδόν τις "νέες" εκδόσεις οι συντακτικές ομάδες στελεχώνονται από 60χρονους και 70χρονους δημοσιογράφους που γράφουν ξεπερασμένες απόψεις και στη συνέχεια τις κουβεντιάζουν μεταξύ τους για να αισθάνονται ότι είναι ακόμη ζωντανοί στη σκηνή. Για λύπηση.Ακόμη και η μηντιακή έκρηξη έχει κάτι από την ναφθαλίνη του παρελθόντος στο οποίο επιστρέφει βίαια η Ελλάδα. Παρεούλες, νταβατζήδες, διαπλοκή και μια βλαχομπαρόκ εσωστρέφεια ανευ προηγουμένου. Περιμένουμε με εδιαφέρον πότε θα αρχίσουν να βαράνε τα νέα κουμπούρια της «Τρομοκρατίας» ώστε να αρχίσουμς να μετράμε ξανά το χρόνο από την αρχή με αφετηρία την πτώση της χούντας-βλέπε Μνημόνιο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου θα γίνει η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη

Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου-και όχι στην πλατεία Ανδρούτσου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- θα γίνει η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως-Πρεβέζης Χρυσόστομου Τσιρίγκα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή της πλατείας αποτελεί προσωπική επιθυμία του Σεβασμιότατου ο οποίος αμέσως μετά την υποδοχή θα κατευθυνθεί στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή της ενθρόνισης. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. η επιλογή του Αγίου Νικολάου έχει να κάνει με την μικρή απόσταση στην οποία βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην μετακίνησή τους τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος όσο και οι υπόλοιποι 15 Μητροπολίτες που θα τον συνοδεύουν. Όσο για την επιλογή του Αγίου Κωνσταντίνου κι όχι του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους φέρεται να συνδέεται αποκλειστικά με την χωρητικότητα του, αφού σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ο Άγιος Κωνσταντίνος θα μπορεί να φιλοξενήσει πολύ περισσότερους πιστούς από όσους ο Άγιος Χαράλαμπος. Ο Σεβασμιότατος, θα φτάσει στην πλατεία του Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 4 το μεσημέρι, όπου θα τον υποδεχτεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και οι λοιποί φορείς όχι μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αλλά και από τους Δήμους εκείνους της Άρτας, οι οποίοι υπάγονται στην Μητρόπολη Πρέβεζας. Χθες οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα και διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες μεταξύ της Μητρόπολης και του Δήμου τους δύο φορείς που θα φέρουν σε πέρας την τελετή της υποδοχής και της ενθρόνισης.

Αφαιρείται από την «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» η εποπτεία του Ε-65!!!

Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό Α.Ε., με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στο ενδεχόμενο της αφαίρεσης και άλλων, σημαντικών αρμοδιοτήτων από την εταιρεία, με τη μεταβίβαση της εποπτείας των αυτοκινητοδρόμων E65 και Μαλιακός – Κλειδί, στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών.Σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για αντιδράσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, η Εγνατία Οδός έχει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον στα δύο παραπάνω έργα παραχώρησης, ενώ δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι η Ε.Ο.Α.Ε. δεν συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των δύο αυτών έργων που εποπτεύει.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ενάχθηκε στο ΠΕΠ ο εξοπλισμός του νοσοκομείου Φιλιατών

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου που υπεγράφη στις 2.11.2012, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου του ΕΣΠΑ το υποέργο της προμήθειας και εγκατάστασης ιατρικού, ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Γ.Ν. Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα.Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.055.760,00 ευρώ, ενώ με την ίδια απόφαση ως φορέας υλοποίησης ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού σύμφωνα με τις διατάξεις για τις κρατικές προμήθειες.

Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

Το Σαββάτο πρωί στην ΔΩΔΩΝΗ η νέα διοίκηση της εταιρίας απαγόρευσε την είσοδο σε μέλη του ΕΚΙ και του σωματείου Μετάλλου. Έτσι ύστερα από τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις η νέα διοίκηση της εταιρίας επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης, και της καταστολής ενάντια στις δυνάμεις που στάθηκαν όρθιες για να μην ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία.Ο στόχος του ξεκάθαρος: Η απαγόρευση της παρέμβασης των συνδικαλιστικών φορέων και η ποινικοποίηση των αγωνιστών στοχεύει στην τρομοκρατήσει των ήδη φοβισμένων εργαζόμενων, για να περάσει ευκολότερα την καταστρατήγηση των εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει. Η νέα διοίκηση της εταιρίας ΔΩΔΩΝΗ ας γνωρίζει πως κέρδισε μια μάχη, μα όχι τον πόλεμο. Για αυτό καλά θα κάνει να σεβαστεί τις συνδικαλιστικές ελευθέριες, γιατί σε σύντομο διάστημα, θα βρει την πόρτα κλειστή και τους εργαζόμενους να έχουν πάρει τον εργοστάσιο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένα σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο απέκτησε το Επιμελητήριο Πρέβεζας

Ένα σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο απέκτησε το Επιμελητήριο Πρέβεζας που παρέχει νέους και αποδοτικούς τρόπους επικοινωνίας με στόχο την περαιτέρω προώθηση και αναβάθμιση των επιχειρήσεων της Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννη Γιαμά στην παρουσίαση του νέου portal του Επιμελητηρίου ένα όνειρο και ένα όραμα 18 ετών τελικά ήρθε μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να δώσει ένα ουσιαστικό ρόλο στο επιμελητήριο Πρέβεζας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις προσπάθειες όλων των μελών του Επιμελητηρίου τόσα χρόνια, που οδήγησαν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Παράλληλα με την παρουσίαση του νέου portal ο κ. Γιαμάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε το οριστικό λύσιμο της μαρίνας και η άμεση εγκατάσταση του επενδυτή μέσα στον Νοέμβριο και ότι ιδρύθηκε και ξεκινάει το εμπορευματικό κέντρο Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας με έδρα τη Θεσπρωτία. Κάθε μέλος-επιχείρηση μέσω διαδικτύου και μέσα από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου http://www.prevezachamber.gr, θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, με τη δυνατότητα μεταξύ των άλλων, να εκδίδει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, να πληρώνει τη συνδρομή του, να δημιουργεί τη δική του ιστοσελίδα κ.α. ενώ παράλληλα θα προσφέρονται πλήθος ενημερωτικών άρθρων, που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του νομού.

«ΟΧΙ» στις απολύσεις λένε οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το… αδιαχώρητο επικρατούσε και σήμερα  το πρωί έξω από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφού δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος είχαν αποκλείσει την είσοδο του ΑΕΙ,διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα, που επιτάσσουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο, αναμένεται να απολυθούν 30 περίπου υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Αρταίων

Ξεκίνησε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με διακριτό τίτλο «ICSD» η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που εργάζονται στο Δήμο Αρταίων. Στους εργαζόμενους καταβλήθηκε η Α’ δόση που αφορά την μισθοδοσία των ωφελούμενων του προγράμματος για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2012.

Συνελήφθη ένας διακινητής στο Χάνι Δελβινακίου,ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δύο μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη διασταύρωση Δελβινακίου της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 50χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο (2) μη νόμιμων μεταναστών.Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 50χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 47 και 42 ετών, για τους οποίους εκκρεμεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας.Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Η γιορτή του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, αύριο Τετάρτη, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, θα δεχθεί ευχές, στο γραφείο του από τις δώδεκα μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Σε κατάληψη βρίσκεται από χθες το Δημαρχείο Πρέβεζας

Μετά την ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι δήμαρχοι της χώρας είναι αντίθετοι στην αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων που αφορούν τη σύνθεση προσωπικού στους δήμους της χώρας. Όχι και από το Δήμαρχο Πρέβεζας στη διαθεσιμότητα υπαλλήλων.Tην ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στους δήμους εντείνουν τις κινητοποιήσεις του. Σε κατάληψη βρίσκεται από χθες και το Δημαρχείο Πρέβεζας από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας το οποίο με αυτό τον τρόπο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του στην προσπάθεια υπαγωγής εργαζομένων στο Δήμο σε εργασιακή διαθεσιμότητα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και από σήμερα θα κλιμακωθούν καθώς η κατάληψη θα επεκταθεί σε όλα τα Δημοτικά Κτίρια και τους Παιδικούς Σταθμούς. O Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης εκφράζει τη διαφωνία του για την απόφαση υπαγωγής εργαζομένων σε διαθεσιμότητα, σημειώνοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση θα πρέπει επανεξετάσει το θέμα. «Θα πρέπει η Κυβέρνηση έστω και τώρα να επανεξετάσει τόσο το θέμα των εργαζομένων, γιατί πιστεύουμε ότι δεν υφίσταται λόγος διαθεσιμότητας ή απόλυσης- όσο και το θέμα των συνεχών περικοπών των πόρων καθώς μαζί και με τις νέες επιπλέον αρμοδιότητες προς τους δήμους, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους σε αναγκαστική και ολική κατάρρευση με τα γνωστά σε όλους μας αρνητικά αποτελέσματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικό επίπεδο» τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας, συγκαλώντας για αύριο Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Επίσης ο κ.Μπαΐλης εκφράζει την διαφωνία του και με το παρατηρητήριο των Οικονομικών αποτελεσμάτων των ΟΤΑ, θεωρώντας ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Ανακοίνωση Δ.Α.Σ. Δήμου Αρταίων: "Μπλόκο στις απολύσεις"

Ανακοίνωση Δ.Α.Σ. Δήμου Αρταίων: "ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΝΟΕΜΡΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ 12.00 – 15.00 Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - Δήμου Αρταίων Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το τερατούργημα της κυβέρνησης. Μπλόκο στις απολύσεις και σ’ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα! Τα μέτρα και το πολυνομοσχέδιο, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή περνούν βαριές αλυσίδες στο λαό. Χτυπούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τους οδηγούν πίσω ολοταχώς, στον εργασιακό μεσαίωνα.Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ προχωράνε συνεχώς σε βάρβαρα για το λαό μέτρα για να διασώσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα κέρδη του κεφαλαίου.Αυτή είναι η επαναδιαπραγμάτευσή τους, αυτό σημαίνει παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά είναι τα «ισοδύναμα» μέτρα και «οι ρήτρες αντικατάστασης».Ελάχιστοι παράγραφοι του πολυνομοσχεδίου αρκούν για να ανατρέψουν τη ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και να μας οδηγήσουν σε μια ζωή χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια, να υποβαθμίσουν παραπέρα τις προσφερόμενες στο λαό κοινωνικές υπηρεσίες, να διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις των «φιλέτων» του δημοσίου. Με το πολυνομοσχέδιο :
- προωθούν πάνω από 30.000 απολύσεις δημ. υπαλλήλων μέσα στο 2013 και 150.000 μέχρι το 2015.
- οδηγούν μέσα σε 5 μέρες σε απόλυση – μέσω διαθεσιμότητας – όλους τους ΔΕ υπαλλήλους ΙΔΑΧ των διοικητικών ειδικοτήτων, που δεν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ή άλλου διαγωνισμού.
- με μετατάξεις οδηγούν σε απόλυση – μέσω διαθεσιμότητας – όλο το πλεονάζον προσωπικό, του δημοσίου, των ΟΤΑ, των Νομικών Προσώπων, Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, μετά την αξιολόγηση και την κατάργηση των οργανικών θέσεων.
- με μετάταξη οδηγούν τον υπάλληλο σε μεταβολή της υπηρεσιακής του σχέσης, σε κατώτερη ή προσωρινή θέση σε οποιοδήποτε φορέα χρειάζεται στη χώρα.
- εντάσσουν τις μετατάξεις στους περιορισμούς των προσλήψεων 1 προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο και απαγορεύουν τις προσλήψεις ΔΕ και ΥΕ για 4 χρόνια στους ΟΤΑ.
- μετατάσσουν υποχρεωτικά, δηλ. απολύουν τους υπαλλήλους, που εργάζονται στους ΟΤΑ, των οποίων τα οικονομικά βρίσκονται στο «κόκκινο».
- περιορίζουν τη διάρκεια ισχύος των πινάκων διοριστέων του ΑΣΕΠ σε 3 χρόνια.
- οδηγούν σε αργία κάθε υπάλληλο, που αγωνίζεται για ένα άλλο Σύνταγμα και την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων ( Ζ3, παρ.1-ε), που δίνει άλλο περιεχόμενο στην έννοια της πατρίδας. Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια για πολιτικοσυνδικαλιστικές διώξεις και να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» ανά πάσα στιγμή κάθε υπάλληλο, που δεν είναι πειθήνιο όργανο εκτέλεσης των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους.Συνάδελφοι, όλοι μαζί μια φωνή μια γροθιά να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το τερατούργημα.Χρειάζεται κίνημα και αγώνας που θα παρεμποδίσει τα μέτρα, θα τα μπλοκάρει στη πράξη.Κίνημα και αγώνας, που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές και όλες τις αναδιαρθρώσεις που διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση, πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της Ε.Ε., πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ"

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους διενεργούν τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών

Συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους διενεργούν τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για τον εντοπισμό παραβάσεων σχετικά με τη νομότυπη δραστηριοποίηση των πωλητών υπαίθριου εμπορίου. Συγκεκριμένα, τα μικτά κλιμάκια ελέγχου επιβλέπουν την τήρηση διατάξεων που αφορούν: την κατοχή άδειας πώλησης, τη μη αυθαίρετη αλλαγή χώρου άσκησης της δραστηριότητας, την τήρηση ωραρίου, την αυτοπρόσωπη προσέλευση, την τοποθέτηση ζυγού σε εμφανή σημεία, την ύπαρξη τριπλότυπου δελτίου αποστολής, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, την τοποθέτηση πινακίδων με τις ενδείξεις της τιμής πώλησης, ποιότητας του προϊόντος και προέλευσης των προϊόντων. «Με συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους φροντίζουμε για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στον εμπορικό κλάδο και για την προστασία των καταναλωτών. Οι έλεγχοι που γίνονται στις λαϊκές αγορές και αλλού είναι αναγκαίο να διενεργούνται με συνέπεια, συχνότητα και σεβασμό προς τον πολίτη. Πατάσσοντας το παραεμπόριο και ελέγχοντας την ποιότητα των αγαθών που διακινούνται στις υπαίθριες αγορές, προωθείται η εξυγίανση της τοπικής οικονομίας και προστατεύονται οι καταναλωτές από την κερδοσκοπία» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου.

Στην τελική ευθεία η επένδυση για την παραγωγή βιοµάζας από φύκια στην Άρτα


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κόψει το πρώτο της τιμολόγιο η νέα εταιρεία παραγωγής βιομάζας από άλγη (φύκια) για καύσιμο, η οποία κι επισήμως πλέον εγκαθίσταται στην Άρτα.Ο λόγος για την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) Παραγωγής Άλγης που έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» του τοπικού δημοτικού συμβουλίου για να αξιοποιήσει το παλιό χυμοποιείο της ΕΒΕΠ-όχι πολύ μακριά από το παραδοσιακό γεφύρι- προκειμένου να δημιουργήσει εκεί το ξηραντήριο και τη μονάδα συσκευασίας του τελικού προϊόντος.Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ η ιστορία της οποίας ξεκινάει από τον περασμένο Μάρτιο όταν η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο μεταξύ 271 συμμετοχών. Ακολούθησε η βολιδοσκόπηση τριών τουλάχιστον περιοχών ανά την Ελλάδα, με την Άρτα – το δημοτικό συμβούλιο της οποίας επιχειρεί τελευταία στις εναλλακτικές καλλιέργειες- να κερδίζει το «χρίσμα».Η εταιρεία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι εγκαταστάθηκε δοκιμαστικά στην τοποθεσία Παχυκάλαμος όπου ξεκίνησε την παραγωγή σε 5 στρέμματα.Ορισμένες ποσότητες βιομάζας έχουν ήδη διοχετευθεί στις επιχειρήσεις της περιοχής και, κυρίως, σε τυροκομικές μονάδες, ο κύριος όγκος της πρώτης «σοδειάς» ωστόσο θα διατεθεί επισήμως στην αγορά στις 15 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία.Βεβαίως, σε πλήρη λειτουργία η IKE Παραγωγής Άλγης θα μπει μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο παλιό χυμοποιείο της EBEΠ το οποίο για το σκοπό αυτό θα ανακαινισθεί πλήρως. Το έργο θα λάβει χρηματοδότηση 700.000 από το πρόγραμμα JESSICA, άλλα 200.000 ευρώ από την ΕΤΕπ ενώ 100.000 θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.Στο νέο χώρο θα γίνεται αφύγρανση του πολτού άλγης, που θα μεταφέρεται από τον χώρο παραγωγής στον Παχυκάλαμο με κλειστό βυτίο (αρχικά 10 τόνων ημερησίως). Εκεί ο πολτός θα διοχετεύεται στο εργοστάσιο μέσω κλειστού κυκλώματος και θα ξηραίνεται με τη χρήση εναλλάκτη ζεστού νερού. Η πηγή θέρμανσης του νερού θα είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ηλιακά πλαίσια πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Στη συνέχεια η ξηρή άλγη θα συσκευάζεται και θα προωθείται για κατανάλωση.Παράλληλα με τη δημιουργία της νέας μονάδας, η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγή σε έκταση 100 στρεμμάτων που θα ενοικιασθεί από τον δήμο Νικ. Σκουφά. Η βιομάζα από άλγη θεωρείται από τις πλέον ενδιαφέρουσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ επενδύουν τα τελευταία χρόνια μεγάλα ποσά σε αυτή. Θεωρείται απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδια από την παραγωγή την επεξεργασία μέχρι την καύση καθώς δεν παράγει κανένα ρύπο ούτε στερεό, ούτε υγρό ούτε αέριο.Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας, Ι. Αντωνιάδης στο δημοτικό συμβούλιο της Άρτας, η θερμική της απόδοση είναι μεσαίας κατηγορίας, 5.500 Κcal ανά κιλό.

agronews

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συμπληρωματικές εργασίες στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίζει κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης την έγκριση των όρων της ανοιχτής διακήρυξης δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές εργασίες στον ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Καρβουναρίου Παραμυθιάς Ν. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 165.000,00 με ΦΠΑ.Όπως είναι γνωστό, τα προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την πρόσφατη έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Σουλίου.

Έβαλαν στο μάτι τα δέντρα στο Βελισσάριο!!!

Σε φυγή τράπηκαν οι άγνωστοι, με δύο Ι.Χ αυτοκίνητα, το πρωί του Σαββάτου, όταν είδαν σε απόσταση λίγων μέτρων ένα περιπολικό της αστυνομίας και αστυνομικούς να έχουν ειδοποιηθεί μετά από καταγγελίες περιοίκων για λαθραία υλοτόμηση δένδρων εντός του στρατοπέδου Βελισσαρίου από την πλευρά της οδού Νικοπόλεως. Το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απασχολεί έντονα τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους κυρίως σε ορεινές και δασώδεις περιοχές για τον εντοπισμό λαθραίων υλοτόμων.Όμως, το φαινόμενο φαίνεται πως έφτασε και στο κέντρο των Ιωαννίνων και το πρωί του Σαββάτου περίοικοι στην οδό Νικοπόλεως είδαν με έκπληξη μία ομάδα ατόμων να κινείται εντός του χώρου του στρατοπέδου και με γρήγορες κινήσεις να κόβουν πεύκα και άλλα δένδρα και να φορτώνουν τα ξύλα στα αυτοκίνητα. Όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι, δεν κατάφεραν να ειδοποιήσουν κάποιον υπεύθυνο από την 8η Μεραρχία και έτσι ειδοποίησαν την αστυνομία. Στη θέα του περιπολικού οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, χρησιμοποιώντας έναν χωμάτινο δρόμο εντός του χώρου του στρατοπέδου, αφήνοντας παράλληλα τους κορμούς των δένδρων που δεν είχαν προλάβει να τεμαχίσουν. Οι περίοικοι συγκράτησαν τα στοιχεία των πινακίδων κυκλοφορίας και τα έχουν δώσει στην αστυνομία, ενώ έρευνα για το περιστατικό διεξάγει και το Δασαρχείο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως τόνισαν οι περίοικοι που ειδοποίησαν τις αρχές, κατά το χρονικό διάστημα που οι άγνωστοι βρισκόταν στο σημείο, σε απόσταση λίγων μέτρων, εντός του στρατοπέδου περιπολούσε αυτοκίνητο της μονάδας, χωρίς όμως οι επιβαίνοντες σε αυτό να κινηθούν προς το σημείο όπου βρισκόταν οι άγνωστοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Καλλικράτης και μεσοπρόθεσμο στην ΠΕΔ Ηπείρου

Σήμερα στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.Στη συνεδρίαση η ΠΕΔ Ηπείρου θα συζητήσει και θα καταθέσει τις προτάσεις της, όπως ζητά το Υπουργείο Εσωτερικών, για τροποποιήσεις και αλλαγές στον Καλλικράτη.Παράλληλα όμως θα συζητήσει τις διατάξεις που αφορούν στους Δήμους και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Κορυφαίο ζήτημα, πέραν τις περικοπές πόρων, είναι οι απολύσεις εργαζομένων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Δήμοι όλης της χώρας.

Με 82 θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις επτά το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 82 συνολικά θέματα.Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης για την διαμόρφωση κόμβων της πόλης των Ιωαννίνων.

Τις δράσεις του με την αγορά και τους φορείς συντονίζει το Δημόσιο ΙΕΚ Πρέβεζας

Τις δράσεις του με την αγορά και τους φορείς συντονίζει το Δημόσιο ΙΕΚ Πρέβεζας προκειμένου να ενισχύσει τα προγράμματα σπουδών του στο επίπεδο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας καθώς και του επιχειρηματικού πνεύματος σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης & αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό ευχαριστεί δημόσια για την συνεισφορά τους στην επίτευξη των στόχων το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου, την ταβέρνα «Η Ψάθα», το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «praline», την “TSOYKAS MARINE”, την “CLEOPATRA MARINA”, το ξενοδοχείο “MARGARONA ROYAL”, το καφέ –ουζερί “TEXAS” και το καφέ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ».

λειστή θα παραμείνει για το κοινό η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας

Κλειστή θα παραμείνει για το κοινό η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας την Τρίτη 13, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, λόγω συμμετοχής των υπαλλήλων της σε συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Εξόρμηση στα "Όρη Βάλτου" από τον ΕΟΣ Πρέβεζας

Εξόρμηση στα "Όρη Βάλτου" με στόχο την ανάβαση στην κορυφή "Αετοί"(υψομ.1852 μ.) θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας.Η αναχώρηση από Πρέβεζα θα γίνει στις 7 το πρωί την ίδια ημέρα, από την πλατεία Ανδρούτσου και απαιτείται πλήρης ορειβατικός εξοπλισμός.Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στην αρχηγό της εξόρμησης Δράκου Φωτεινή και στο τηλ. 6983 639 223. Για την εξόρμηση θα υπάρξει και ενημέρωση την Πέμπτη και τις ώρες 6:30 με 9:30 το βράδυ στο γραφείο του συλλόγου (Ζαλόγγου 59 - τηλ. 2682102004).

ΑΡΤΑ: Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων ζητάνε τα Τοπικά διαμερίσματα

Οι πρόεδροι εννέα Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αρταίων, με έγγραφό τους προς τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Άρτας, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ ζητούν την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης από το ΤΕΙ μέχρι την Κορωνησία.Το δίκτυο, όπως σημειώνουν, είναι απαρχαιωμένο και κατασκευασμένο από αμίαντο για περίπου 15 χιλιόμετρα.

Πρόστιμο 2000€ στον ΠΑΣ

Με πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ, τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, ο ΠΑΣ Γιάννινα για τη συμπεριφορά των φιλάθλων του στον αγώνα της Τρίπολης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κ.Κ.Ε. 1949 – 1968

Η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποιεί, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο ΠΑΝΘΕΟΝ, την παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κ.Κ.Ε. 1949 – 1968, Β΄ τόμος.Αποτελεί απόφαση Πανελλαδικής Κομματικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη 2011. Αναφέρεται στην ηρωική δράση του ΚΚΕ, και στα συμπεράσματα από αυτή την περίοδο από την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέχρι τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, του 1968.Το Κ.Κ.Ε. μελετά επιστημονικά την Ιστορία του, την οποία εκθέτει ανοικτά στην κρίση των εργαζομένων, της νεολαίας.Η Ιστορία του Κ.Κ.Ε. είναι η ιστορία της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα από την αστική.Το Δοκίμιο Ιστορίας θα παρουσιάσει ο Ποσοτίδης Γιάννης μέλος του Γ.Π.Β/Δ του Κ.Κ.Ε.

Στο δρόμο του κρασιού Ήπειρος και Απουλία

Η «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε», ως επικεφαλής εταίρος του έργου «Cross-border Network for the Promotion of Wine Products» γνωστότερο και «Wine - Net», στο οποίο συμμετέχουν επίσης ως εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας, θα υποδεχθεί 30 συνολικά άτομα που σχετίζονται επαγγελματικά με την καλλιέργεια, παραγωγή και προώθηση του κρασιού στην περιοχή τους, από δύο Δήμους της Περιφέρειας Απουλίας στη Νότια Ιταλία: το Δήμο Cellino San Marco και το Δήμο Guagnano.Η επίσκεψη εργασίας υλοποιείται από 14 έως 17 Νοεμβρίου στα Γιάννενα και σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν: στην τοπική αμπελουργία – αμπελοκαλλιέργεια, τις τοπικές ποικιλίες κρασιού και τη διαδικασία οινοποίησης.Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθούν τα οινοποιεία, τους αμπελώνες και τα βαρελοποιεία της περιοχής, θα γνωρίσουν τα τοπικά κρασιά και λοιπά αποστάγματα κρασιού (π.χ. τσίπουρο) καθώς και τη σύνδεση των προϊόντων αμπελουργίας με τον τουρισμό και τη γαστρονομία ως εργαλείο για την ανάπτυξη και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός.Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας θα ξεκινήσει με ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Στοά Σάρκα στις 14 Νοέμβρη και ώρα 11 το πρωί και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικές με τις τοπικές ποικιλίες, την παραγωγή κρασιού και τη σύνδεσή του με την τοπική κουζίνα και την παράδοση βαρελοποιίας. Η επίσκεψη εργασίας θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε οινοπαραγωγικές ζώνες, σε οινοποιεία και αμπελώνες της περιοχής και θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή στη διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου με παραδοσιακό τρόπο.Η επίσκεψη έργασίας παρέχει βήμα για διάλογο πάνω σε θέματα ευρωπαϊκών και εθνικών προτεραιοτήτων που αποτελούν κοινό τόπο ενδιαφέροντος, συμβάλλει στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών όσον αφορά την οινοποιία, την αμπελουργία και την βαρελοποιία καθώς και στην προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης της παραδοσιακής αμπελουργίας-οινοποιίας και του οινοτουρισμού (ως υποκατηγορίας του αγροτικού τουρισμού).

ΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΩΝ:Μόλις 23 σπουδαστές σε σύνολο 900 αιτήσεων θα έχουν δωμάτιο!!!

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου έκανε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας μέτρα για την άμεση ανακούφιση των 870 σπουδαστών του ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα, που μένουν εκτός Εστιών, αφού από τις 900 αιτήσεις για στέγη θα καλυφθούν μόλις οι 23. Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι ιδιαίτερο οξυμένο και σοβαρό. Επίσης, στο ΤΕΙ Ηπείρου, ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των σπουδαστών μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια έως και 50%. Μειώσεις σημειώθηκαν και στις λειτουργικές δαπάνες (-68,1%). Με το «κούρεμα», το Ιδρυμα έμεινε για το 2012 με 3,6 εκατομμύρια ευρώ από 11,7 εκατομμύρια ευρώ.Στο αίτημα της αντιπροσωπείας του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ να διεκδικηθεί έκτακτο κονδύλι, να εποινικιαστούν ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των σπουδαστών που μένουν εκτός Εστιών, η Περιφερειακή Αρχή δήλωσε αναρμόδια και αρνήθηκε να τεθεί το ζήτημα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στάση που καταγγέλθηκε από τις δυνάμεις του ΜΑΣ, που ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση με ανάρτηση γιγαντοπανό στην Περιφέρεια Ηπείρου και μαζική εξόρμηση, καλώντας το λαό να μην επιτρέψει να μείνει χωρίς δωμάτιο κανένας σπουδαστής.

Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές για την εκμίσθωση του κυλικείου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας

Σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την εκμίσθωση του κυλικείου του 5ου Δημ. Σχολείου Πρέβεζας για έξι (6) χρόνια προχωρά ο Δήμος Πρέβεζας. Ο διαγωνισμός θα γίνει την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στον ίδιο χώρα και την ίδια ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γεώργιο Μότσιο(τηλ. 2682028362) ή στην κα Μαρία Γαζή γραμματέα της Σχολικής Επιτροπής (τηλ. 2682360630), απ’ όπου μπορούν να παραλάβουν και τη διακήρυξη του διαγωνισμού, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 12:00μ.μ έως 13:00μ.μ.

Διαλέξεις της « Ακαδημίας των Πολιτών» στα Γιάνεννα

Πραγματική θραύση κι ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε Ελλάδα- εξωτερικό έχουν τα σεμινάρια- μαθήματα της Ακαδημίας των Πολιτών, που οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν την συνέχιση των εγγραφών. Ιδιαίτερα συνεχίζονται οι εγγραφές για τις διαλέξεις της « Ακαδημίας των Πολιτών», που θα γίνουν ή γίνονται στα Ιωάννινα.Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως το συγκεκριμένο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο λειτουργεί ήδη παραρτήματα σε περισσότερες από 45 πόλεις στην Ελλάδα και σε 3 χώρες του εξωτερικού (Αννόβερο Γερμανίας, Λεμεσός- Λευκωσία της Κύπρου).Τα μαθήματα πραγματοποιούνται υπό τη μορφή τρίωρων εβδομαδιαίων διαλέξεων. Για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 συμπεριλαμβάνονται οι εξής θεματικές ενότητες: α) Ψυχολογία για το πρώτο εξάμηνο και β) Συμβουλευτική για το δεύτερο.Τις διαλέξεις δίνουν καθηγητές από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, οι οποίοι αναλύουν ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων- μαθημάτων θα λειτουργήσουν ομάδες αυτογνωσίας, συμβουλευτικής, ψυχοδράματος, ειδικής αγωγής, μάθησης μέσω της περιπέτειας και οικογενειακής θεραπείας.Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από τους κατά τόπους συντονιστές ή από την γραμματεία στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης 22.510 – 54.739 και 6970-069.007 .Υποβάλλονται, επίσης και ηλεκτρονικά στα e-mail: info@civilacademy.eu και academy@aigaion.orgΓια την εγγραφή θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι-ες να προσκομίσουν μία φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας, μία μικρή φωτογραφία για τη σπουδαστική ταυτότητα και ποσό ύψους 80 ευρώ για την ετήσια συνδρομή τους.Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 40 ευρώ για ενδιαφερόμενους –ες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες ,οι πολύτεκνοι, καθώς και οι φοιτητές.«Τέκνο της κρίσης είναι η Ακαδημία, της εσωτερικής και καθάριας, αποτέλεσμα αυτού του συμβολικού οίστρου, που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Βοηθήστε μας να πάμε παντού, και εμείς θα επιχειρήσουμε από κοινού να μιλήσουμε για μία νέα εναλλακτική: την αναβίωση του πολίτη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, κοινωνιολόγος- ψυχολόγος, Ευστράτιος Παπάνης.