Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ: «Ανίκανος ο Βενιζέλος»

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Κασσής, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Άγνωστος Μ» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στην τηλεόραση της Ζούγκλας.«Ο Βενιζέλος είναι ανίκανος» ανέφερε ο κ. Κασσής και συμπλήρωσε: «Πίστευα ότι θα ήταν εκείνος που θα μπορούσε να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ».Επίσης, ο βουλευτής Ιωαννίνων μίλησε για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «τσάμπα μάγκα».Σχολιάζοντας την πολιτική του κ. Τσίπρα, δήλωσε πως «δεν μπορούν να προσφέρουν όλα αυτά που λένε». «Δεν θα τα κάνει και θα εκτεθεί διπλάσια στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.«Πολιτικός γυρολόγος δεν υπήρξα ποτέ» είπε ο κ. Κασσής, θέλοντας έτσι να βάλει τέλος στις φήμες αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ. «Θα παραμείνω σε αυτόν τον χώρο» ξεκαθάρισε.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αντίθετος ο δήμαρχος στην διαθεσιμότητα εργαζομένων

Την αντίθεσή του με την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι στους δήμους, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης. Αναλυτικά σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει:"Διαφωνούμε με την απόφαση όσον αφορά τη διαθεσιμότητα εργαζομένων , για λόγους κοινωνικούς αλλά και για λόγους καλής λειτουργίας του Δήμου.Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα που αφορά τη διαθεσιμότητα – απόλυση εργαζομένων καθότι αποτελεί και αιτία που πλήττει και την λειτουργία των δήμων και την συνοχή των τοπικών κοινωνιών.Η απαγόρευση προσλήψεων ΥΕ μέχρι το 2016 και η αναλογία 1 προς 5 καθότι και η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων από 1/1/2013 επιβάλλει την ανάκληση των όποιων διατάξεων αναφέρονται στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων.Επίσης διαφωνούμε κάθετα με την συνεχή και συστηματική μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση καίτοι από 1/1 /2013 αναλαμβάνουν οι δήμοι και νέες επιπλέον αρμοδιότητες Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια οι δήμοι να οδηγηθούν σε αναγκαστική και ολική κατάρρευση με τα γνωστά σε όλου μας αρνητικά αποτελέσματα τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικό επίπεδο.Δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση, αντίθετα το επιδιώκουμε. όσον αφορά την αξιολόγηση του υπηρετούντος προσωπικού με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων με τελικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.Επίσης διαφωνούμε με το παρατηρητήριο των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΟΤΑ . Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου παρατηρητηρίου δεν συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των δήμων και ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του συντάγματος για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑΠιστεύουμε ότι η ελεγκτική επιτροπή που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει προς την σωστή κατεύθυνση.Θα πρέπει η Κυβέρνηση έστω και τώρα να επανεξετάσει τόσο το θέμα των εργαζομένων, γιατί πιστεύουμε ότι δεν υφίσταται λόγος διαθεσιμότητας ή απόλυσης- όσο και το θέμα των συνεχών περικοπών των πόρων προς τους δήμους., γιατί γι’ αυτούς τους δύο λόγους οι δήμοι θα οδηγηθούν σε αναγκαστικό κλείσιμο".

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον προστάτη της Π.Α. σε Άρτα και Ιωάννινα

Με απόλυτη επιτυχία σε ενωτικό και αεραθλητικό πνεύμα, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας σε Άρτα και Ιωάννινα. Στο αεροδρόμιο Κατσικά Ιωαννίνων, συναντήθηκαν μέλη των τμημάτων αερομοντελισμού και πραγματοποίησαν πτήσεις, μέλη των αερολεσχών Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας. Στην απογείωση «κόντρα» Γριμπόβου – Χανοπούλου Άρτας, συναντήθηκαν και πραγματοποίησαν πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, μέλη των αντίστοιχων τμημάτων, των αερολεσχών Άρτας και Αγρινίου. Σύσσωμες οι αερολέσχες της ευρύτερης περιοχής λοιπόν, (Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Αγρινίου) συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις, δίνοντας υπόσχεση και για άλλες κοινές εμφανίσεις και εκδηλώσεις.

H Πρέβεζα τιμά τη μνήμη των θυμάτων των τροχαίων

Με επιμνημόσυνη δέηση η οποία θα τελεστεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ώρα 9 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο Δήμος της Πρέβεζας θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων μετά από πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος- Πρέβεζα- Λούρος-Ζάλογγο» Γιάννης Ρέντζος.Η απόφαση για την επιμνημόσυνη δέηση καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και να ευαισθητοποιηθούν οι νεώτεροι σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Κοσμά Κορωναίου και την συμμετοχή του Δημάρχου Πρέβεζας κ .Μπαϊλη, του εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Μάστακα , του διοικητή του τμήματος τροχαίας Πρέβεζας κ.Σιόρου, της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ .Σφονδύλη και του κ. Ρέντζου.Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος –Πρέβεζα-Λούρος Ζάλογγο» ,πριν από ένα χρόνο ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγυης Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε απόφαση για την «Καθιέρωση Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων» η οποία και ορίστηκε να είναι η 18η Νοεμβρίου.Όπως τονίζει ο κ Ρέντζος δυστυχώς είναι πολλές οι οικογένειες που έχουν θρηνήσει θύματα από τροχαία και απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα μέλη τους να παραβρεθούν στην επιμνημόσυνη δέηση της Κυριακής.Σύμφωνα δε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των παιδιών τα οποία με την σειρά τους είναι εκείνα που θα ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας έτσι ώστε να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός πρόληψης της μάστιγας των τροχαίων, τα οποία γίνονται αφορμή να χάνονται κάθε χρόνο άδικα εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

ΜΑΙΚΛ Ο΄ΝΙΛ-Από τα κουτάκια της Coca Cola στην... καρδάρα της Δωδώνης

Tο 2009 είχε αναδειχθεί ο «Μίστερ Διευθύνων Σύμβουλος» της Τουρκίας, ως επικεφαλής της Coca Cola Icecek. Δηλαδή μιας εταιρείας που παράγει και διαθέτει τα προϊόντα της σε ένα καταναλωτικό κοινό 360 εκατ. ατόμων, με εργοστάσια σε 10 συνολικά χώρες, στην Τουρκία, το Πακιστάν, στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, κι ένα σύνολο 9.000 εργαζομένων.Το μέγεθος των καθαρών εσόδων από πωλήσεις για το 2011, που ήταν ο τελευταίος χρόνος του στο τιμόνι της Coca Cola Icecek, έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας συγχρόνως μια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.Ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος της Τουρκίας, όπως τον είχε αναδείξει για το 2009 η διεθνούς κύρους Thomson Reuters Extel, είναι ο Ιρλανδός Μάικλ Α. Ο΄Νιλ. Ο άνθρωπος που από την περασμένη Τετάρτη πήρε και τον τίτλο του «Μίστερ Δωδώνη», αφού ανέλαβε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης γαλακτοβιομηχανίας μετά την πώλησή του 67,77% της ΑΤΕ σε εταιρεία που ελέγχεται από τη διεθνή επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives(S.Ι.). Με ένα 10% στην εταιρεία αυτή συμμετέχει και η ελληνική Simoς Food.
Γιατί όμως ο Μίστερ Coca Cola Icecek, με ένα πλούσιο βιογραφικό μέχρι τώρα, που διαχειριζόταν ετήσιες πωλήσεις του μεγέθους των 3,5 δισ. ευρώ, άφησε από την αρχή του 2012 έναν τέτοιον κολοσσό, παραμένοντας μόνο ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, για να έρθει και να αναλάβει τη μικρή Δωδώνη, που αγοράσθηκε μόλις 20,8 εκατ. ευρώ;

Ψάχνει μόνιμη κατοικία
Γιατί να αφήσει την πολύβουη Κωνσταντινούπολη των κοντά 20 εκατομμυρίων κατοίκων και ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και να έρθει στα Γιάννενα των μόλις 80.000 κατοίκων; Και με σκοπό μάλιστα, όπως λένε οι συνεργάτες του, να εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου;Προσθέτουν μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα αφήσει το πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει στα Γιάννενα και θα αναζητήσει μόνιμο κατάλυμα.Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούν να δώσουν ψύχραιμα απάντηση, σε μια προσπάθεια να προδιαγράψουν το μέλλον της Δωδώνης, παράγοντες τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Αθήνα.

Εντονες επιφυλάξεις των φορέων για το τίμημα του deal
Το τίμημα που αγοράσθηκε η Δωδώνη είναι πολύ μικρό σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας, θα μας πει γνωστός πολιτικός παράγοντας της Ηπείρου και οι προσδοκίες της ΑΤΕ όταν ξεκίνησε τη διαδικασία της πώλησης από το 2011 ήταν για διπλάσιο ποσό, ενώ τελικά η απόφαση της εκχώρησης πάρθηκε από πολύ ψηλά στην κυβέρνηση, θα προσθέσει.Είναι γεγονός ότι η πώληση της Δωδώνης βρήκε μεγάλες αντιδράσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Ηπείρου. Πολλοί μάλιστα, ανάμεσά τους και πολιτικοί παράγοντες των κυβερνητικών κομμάτων, είχαν μιλήσει ακόμη και για casus belli.Η ίδια η πώληση άφησε πολλά ερωτηματικά. Τα διατυπώνουν οι ΕΑΣ Ηπείρου που συνεχίζουν να κατέχουν το 32,23 % της «Δωδώνης» και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων (κατέχει το 24,78% της «Δωδώνη») Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.

Πρωτάρα στον κλάδο
Πώς γίνεται, όπως λέει, ένας που χρωστάει στη «Δωδώνη» 12 εκατ. ευρώ, η Simoς Food, και είναι διακινητής προϊόντων της, να εμφανίζεται σήμερα ως συμμέτοχος στην αγορά της, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά από τα 20.8 εκατ. ευρώ που έδωσε η εταιρεία-κοινοπραξία για να αγοράσει τις μετοχές της βιομηχανίας τα μισά και παραπάνω τα χρωστάει ήδη ένα μέλος της;Ακόμη το μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες-310.000 ευρώ- δηλ. ένα ποσό που δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση, ενώ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας, έναν τομέα που έχει τεράστιο ανταγωνισμό και είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε κάποιους που δεν τον γνωρίζουν να ανταποκριθούν σε αυτόν, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων.Ο ίδιος ο Μάικλ Α. Ο΄Νιλ περιέγραψε τη Strategic Initiatives ως μία «διεθνή επενδυτική εταιρεία» και όχι επενδυτικό fund, που αποτελείται από επτά εταίρους-φίλους ρωσικής, γαλλικής και βρετανικής εθνικότητας -ξέχασε ίσως τον εαυτό του- οι οποίοι επενδύουν τα προσωπικά τους κεφάλαια στη «Δωδώνη», που προέρχονται από μερίσματα και κέρδη τρεχουσών και προηγούμενων επενδύσεων.
Κι ακόμη ότι πέρα από αυτά δεν θα χρησιμοποιήσουν καμία τραπεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον υποστηρίζει ότι αν η υπόθεση «Δωδώνη» πάει καλά σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Tα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Ολα τα παραπάνω είναι αυτά ακριβώς που πληθαίνουν τα ερωτηματικά και τις επιφυλάξεις.
Ποιοι είναι αυτοί που πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσα στο σημερινό ρευστό οικονομικό της περιβάλλον; «Το επιχείρημα των πέντε ή επτά φίλων που ξαφνικά εκεί όπου κάθονταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ηπειρο -λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων- νομίζω ότι είναι μάλλον για αδαείς».Ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από την εταιρεία-κοινοπραξία; Μήπως ο Μάικλ Α. Ο΄Νιλ με τις περγαμηνές που διαθέτει, μπήκε μπροστά για... επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να κλείσουν στη φάση αυτή τα στόματα; Μήπως αγοράζοντας πολύ φθηνά τη ΔΩΔΩΝΗ την πουλήσουν πολύ σύντομα σε τρίτους;Μια τέτοια κίνηση σε ένα εξάμηνο μπορεί να αποφέρει κέρδη πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει ο Χρ. Μπαλτογιάννης, που δεν αποκλείει ότι μπορεί να συμβεί και αυτό το σενάριο.

Οι εντυπώσεις
Ολα τα παραπάνω προσπάθησαν να διασκεδάσουν τόσο ο Ο΄ Νιλ όσο και οι δύο Ελληνες συνεργάτες του, ο Θεσσαλονικιός Κώστας Ιωακειμίδης, που εμφανίζεται ως διευθυντής της S.I. στην Ελλάδα και ο Ιωάννης Βιτάλης.Να αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Δωδώνης» υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος της ρωσικής Wimm Bill Dann που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτοκομικών και τροφίμων.Να υποσχεθούν ανάπτυξη της «Δωδώνης», επενδύσεις και το λανσάρισμα καινούργιων προϊόντων και να ζητήσουν περισσότερο γάλα από τους κτηνοτρόφους ώστε να υποστηριχτεί η παραγωγή του εργοστασίου.

Ο αυθόρμητος κύριος Ο΄Νιλ
«Καλημέρα σας, είμαι ο Μάικ Ο' Νιλ». Με τον τρόπο αυτό και τον αυθορμητισμό που διακρίνει τους Ιρλανδούς, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» έσπευσε να αυτοσυστηθεί την περασμένη Τετάρτη στους δημοσιογράφους και τα μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων, λέγοντάς τους το «καλημέρα» στα ελληνικά και να αναφέρει «ότι είμαστε πολύ χαρού-μενοι που γινόμαστε πολίτες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου».

ethnos

Ψηφίστηκε ο κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Αρταίων

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο κανονισμός του Δήμου Αρταίων για το πράσινο. Το Δ.Σ. συγκεκριμένα προχώρησε στην επικύρωση της αρ. 452/12 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και στην έγκριση του Κανονισμού Πρασίνου του Δήμου Αρταίων, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.arta.gr), στην Kατηγορία "Κανονισμοί".

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) για να συζητηθούν τα επείγοντα -όπως λέει- θέματα των ακαδημαϊκών λειτουργών και των ερευνητών.Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι τα προβλήματα απορρέουν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, από την προώθηση καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου και από τον προϋπολογισμό.

Στάσεις εργασίας των δασκάλων την Τρίτη και την Τετάρτη

Στάσεις εργασίας κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ΔΟΕ για την Τρίτη και την Τετάρτη.Την Τρίτη καλεί σε δίωρη παναττική στάση (12.00 - 14.00 και 14.00 - 16.00), ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων.Η ΔΟΕ κήρυξε στάση εργασίας τις ίδιες ώρες και την Τετάρτη, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των συνδικάτων.

Ανοιχτή συνέλευση των εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα

Πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ιωαννίνων, την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη, 7.00 μμ στο Θυμωμένο Πορτραίτο. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, αδιόριστοι και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι.

ΑΡΤΑ: Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Τέχνες και Ψυχική Υγεία»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Άρτα το διήμερο Φεστιβάλ «Τέχνες και Ψυχική Υγεία» που διοργάνωσε το οικοτροφείο «Αίολος» της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ε.Ψ.Ε.Π που στεγάζεται στα Αμπέλια Αμμοτόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Μακρυγιάννης», με ομιλίες και πολλές δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά. Και οι δύο μέρες ήταν αφιερωμένες στη Μουσική, το Χορό το Θέατρο και το Παιχνίδι. Στις εκδηλώσεις υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από το Αρτινό κοινό. Το πρωί του Σαββάτου έγινε ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού της Άρτας για θέματα ψυχικής υγείας στην κεντρική πλατεία του Αγίου Δημητρίου, που ήταν άλλωστε και ο στόχος του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια ομάδα κλόουν «Οι Μπουρμπουλήθρες» ανέπτυξε διάφορα δρώμενα για τα παιδιά. Το απόγευμα οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του «Μακρυγιάννη» με ομιλίες σχετικές με την κατάθλιψη και τον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και αφηγήσεις «4 Ιστορίες ζωής με χρώμα γκρι και κόκκινο». Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ποδηλατικός γύρος της πόλης "Ποδηλατώντας για την Ψυχική Υγεία" από τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας και αμέσως μετά οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του συλλόγου "Μακρυγιάννης" με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και λειτουργία εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής "Ιχνηλάτες της μαγειρικής". Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα με εκδηλώσεις χορού και μουσικής.Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση με δημιουργίες των ενοίκων και προσωπικού του Οικοτροφείου «Αίολος» καθώς και με την συνεργασία των κοινωνικών επιστημόνων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της Ε.Ψ.Ε.Π. με την υπεύθυνη καθοδήγηση και επίβλεψη της Κας Σουρή Αναστασίας. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες ήταν ελεύθερες προς το κοινό.

«Μάστιγα» οι διαρρήξεις σε κτίρια της Πανεπιστημιούπολης

Σε μάστιγα τείνει να μετατραπεί το φαινόμενο των κλοπών και διαρρήξεων σε κτίρια της Πανεπιστημιούπολης το τελευταίο χρονικό διάστημα με λεία αντικείμενα αλουμινίου, αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα.Σε μία προσπάθεια να αποτραπούν νέα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου έλαβε μία σειρά αποφάσεων για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, με τα οποία επιφορτίζονται οι φύλακες και νυχτοφύλακες της Πανεπιστημιούπολης.Όπως τόνισε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης η κατάσταση ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες έχει γίνει πολύ επικίνδυνη και το κόστος που καλείται να πληρώσει το Πανεπιστήμιο είναι δυσβάστακτο, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες σε υποδομές.Συγκεκριμένα στο εξής αποφασίστηκε να εφαρμόζονται:Στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης:
α) Από την πλευρά της Πεδινής η «μπάρα» θα κλείνει τις εργάσιμες ημέρες ώρα 18.00
β) Από την πλευρά του Νεοχωρόπουλου η «μπάρα» θα κλείνει τις εργάσιμες ημέρες ώρα 21.00
2. Στην κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης η «μπάρα» Εισόδου θα κλείνει τις εργάσιμες ημέρες ώρα 22.00
3. Κατά τις ημέρες Σάββατο-Κυριακή και αργίες όλες οι «μπάρες» θα είναι κλειστές, της δε κεντρικής πύλης θα ανοίγει κάθε φορά που διέρχεται αυτοκίνητο.
Κατά τις ως άνω ημέρες, μετά τις 15.00 η ώρα δεν θα επιτρέπεται από την κεντρική πύλη η είσοδος φορτηγών αυτοκινήτων, πλην δικαιολογημένων περιπτώσεων, όπως προμηθευτές κυλικείων ή εργολάβων, που εκτελούν έργα, ενώ μετά τις 21.00 η ώρα δεν θα επιτρέπεται γενικά η είσοδος φορτηγών.
4. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας Σάββατο-Κυριακή και αργίες και καθημερινά μετά τις 21.00 η ώρα, θα καταγράφονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων που εισέρχονται στην Πανεπιστημιούπολη.

Έγγραφο για την λύσσα
Στο μεταξύ το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την επανεμφάνιση κρουσμάτων λύσσας και σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων στην Πανεπιστημιούπολη απέστειλε σχετικό έγγραφο προς την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ζητώντας να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό ο αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των αδέσποτων που βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη.«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, με δεδομένο αφενός ότι ο πληθυσμός στο Πανεπιστήμιο υπερβαίνει τις 15.000 και αφετέρου ότι στο ορεινό τμήμα της Πανεπιστημιούπολης υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων της άγριας πανίδας», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Που βαδίζουμε;

Του Νίκου Κοτζιά
Τα τύμπανα του πολέμου των μεγάλων συμφερόντων και της τρόικας ηχούν δυνατότερα από ποτέ. Στο όνομα της επερχόμενης καταστροφής που μας πηγαίνουν, λαμβάνουν μέτρα που οδηγούν τη χώρα σε ολοκαύτωμα. Στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας από το έλλειμμα την πήγαν στο χρέος. Στο όνομα της «σωτηρίας» από το χρέος παραδίδουν την οικονομία της χώρας σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση. Στο όνομα της ύφεσης, καταστρέφουν το κοινωνικό κράτος και την εναπομείνασα παραγωγική βάση. Στο όνομα της δυσλειτουργίας και της διάλυσης της ίδιας της κοινωνίας, παρακάμπτουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Υποβαθμίζουν τον ρόλο της Βουλής προκειμένου να παραδώσουν πιο εύκολα την Κυριαρχία της χώρας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για το ότι η χώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, συνεχίζουν να κυβερνούν εξυπηρετώντας αταλάντευτα τα ίδια συμφέροντα. Το τρίτο μνημόνιο ουσιαστικά εξυπηρετεί αυτή τη «λογική» με τρόπο που οδηγεί στην επιτάχυνση της διάλυσης της κοινωνίας και της χώρας.Το ερώτημα είναι, γιατί παρά την ολοφάνερη διάλυση της χώρας, οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη κρίση και την διαχειρίστηκαν καταστροφικά την οδηγούν, πλέον, σε μια ολοκληρωτική καταστροφή; Η απάντηση είναι απλή: διότι έχουν θέσει εαυτόν και τα ολιγαρχικά συμφέροντα που εξυπηρετούν υπεράνω της κοινωνίας και της πατρίδας. Προκειμένου δε να τα εξυπηρετήσουν, δεν διστάζουν να συνεργαστούν με τα αφεντικά της Ελλάδας, να μετατρέψουν την Πατρίδα σε αποικία χρέους.Το επόμενο ερώτημα είναι πώς προασπίζονται και επιθυμούν να συνεχίσουν να προασπίζονται αυτά τα συμφέροντα; Η απάντηση είναι απλή: με κοινωνικά άδικες πολιτική. Με ανακατανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των λίγων. Υπέρ των τραπεζιτών, ιδιαίτερα των ξένων, των μεγαλοεργολάβων, των ενδιαφερόμενων για την ενέργεια. Ολοι αυτοί φοροαπαλλάσσονται, έχουν αποκτήσει το δικαίωμα σε περαιώσεις, αγοράζουν φτηνά κρατική περιουσία, μειώνουν το εργατικό-κοινωνικό κόστος ενώ διατηρούν ψηλά τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Κερδίζουν από την εσωτερική υποτίμηση μισθών και συντάξεων, της αξίας της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Μέσα στην κρίση, που εκείνοι δημιούργησαν και μπλοκάρουν κάθε ουσιαστική δυνατότητα λύσης της, βγάζουν κέρδη, ή στη χειρότερη για αυτούς περίπτωση διασώζουν τα ήδη πραγματοποιηθέντα κέρδη τους. Διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, χωρίς επιστροφή και το κυριότερο χωρίς εποπτεία.Νομίζω η απάντηση στο επόμενο ερώτημα, γιατί αυτό το σύστημα εκδηλώνει τέτοιο ισχυρό αυταρχισμό η απάντηση είναι, επίσης, άμεση και απλή. Η ελληνική ολιγαρχία δεν έχει μάθει σε πολιτικές συναίνεσης και να σχεδιάζει/υλοποιεί μακρόχρονα σχέδια, έστω μεσοπρόθεσμα. Και αυτό διότι έχει μάθει «στις φυσιολογικές» για εκείνην καταστάσεις, στην αρπακτική από την κοινωνία. Στη λεηλασία του δημοσίου. Στην αναλγησία σε βάρος των εργαζομένων. Και όταν οι καταστάσεις γίνονται έκτακτες, όπως έδειξε η άμεσα μεταπολεμική εξέλιξη της χώρας και η περίοδος της χούντας, έχουν μάθει να στηρίζονται στις πλάτες τρίτων, ξένων, μηχανισμών. Ουδέποτε πλήρωσαν τα λάθη τους και πολύ λιγότερο τις εγκληματικές τους πράξεις σε βάρος της κοινωνίας. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εμφανίζουν την επιστροφή της κοινωνίας σε μεσαιωνικού τύπου δομές ως εκσυγχρονισμό και την παράδοση της χώρας ως «εθνικά αναγκαίο».Η σωτηρία των θέσεων εξουσίας και των παλαιότερων ή και σημερινών κερδών τους είναι ο ύψιστος θεός στον οποίο πιστεύουν οι Ολιγάρχες. Προκειμένου δε, να τα διασφαλίσουν δεν έχουν καμιά αναστολή να θυσιάσουν τον τόπο και τον λαό του. Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά ηθική, πνευματική, πολιτισμική κρίση. Ο πυρήνας, όμως, της κρίσης της είναι ότι μερικές οικογένειες έθεσαν τον εαυτό τους υπεράνω των αναγκών της χώρας. Αυτό είναι το πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Οφείλουμε να το λύσουμε οργανωμένα, αποφασιστικά και δημοκρατικά με κύριο στόχο τη Σωτηρία της Πατρίδας και των Ανθρώπων της.

"Πόρτα" Φίλιου στα νέα αφεντικά της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Το ομολογεί η σύζυγος του οικονομικού και επενδυτικού συμβούλου της SI, Γιάννη Βιτάλη

Σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Ηπείρου παραμένει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος διαμαρτυρόμενος για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αρνήθηκε να δεχτεί σε επίσκεψη τα νέα της αφεντικά. Αυτό ομολογεί σε ανάρτησή της στο ptotagon.gr η Ρέα Βιτάλη, σύζυγος του οικονομικού και επενδυτικού συμβούλου της SI Γιάννη Βιτάλη. Η ίδια, υπογράφοντας ως... χρονογράφος, απαξιώνει εσκεμμένα τις αντιδράσεις των Ηπειρωτών, τις οποίες "χρεώνει" σε μια ολιγομελή ομάδα μόλις 30 ατόμων!!!

Η «Μύρτις» περιμένει από σήμερα τους Γιαννιώτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» έχουν την ευκαιρία να έρθουν από σήμερα οι Γιαννιώτες, καθώς άνοιξε τις πύλες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η μοναδική στο είδος της έκθεση «Μύρτις», η οποία περιοδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό.Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το απόγευμα παρουσία και του γιατρού Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σημαντικότερο έκθεμα της συλλογή αυτής, δηλαδή για το αναπλασμένο πρόσωπο ενός 11χρονου κοριτσιού που έζησε στην Αθήνα της εποχής του Περικλή, γύρω στο 430 π.χ. και πέθανε από τον τυφοειδή πυρετό, απ’ τον οποίο εξάλλου πέθανε ο ίδιος ο Περικλής, καθώς και χιλιάδες άλλοι Αθηναίοι!Με την φιλοξενία της διάσημης αυτής έκθεσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων κάνει ένα ακόμη άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Εξάλλου, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Διευθυντής του Κων/νος Σουέρεφ, «θέλουμε το Μουσείο να είναι ζωντανό κομμάτι της πόλης μας κι ελπίζουμε ότι με την έκθεση θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα». Γι’ αυτό και στα πλαίσια της έκθεσης, που εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πρόκειται να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις που απευθύνονται σε σχολεία της περιοχής μας.Ο κ. Σουέρεφ χαρακτήρισε την έκθεση «Μύρτις» σημαντική για διάφορους λόγους. Ιστορικούς, καθώς παραπέμπει στον περίφημο λιμό που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια των Πελοποννησιακών Πολέμων και επιστημονικούς, αφού έχει στο επίκεντρό της την ανασύσταση του κρανίου μίας ανώνυμης κοπέλας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτυπώνονται πιστά τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η έκθεση συνδέεται με το ταφικό μνημείο τριών κοριτσιών του 4ου π.χ. αιώνα απ’ το Μιχαλίτσι της Πρέβεζας που εκτίθεται επίσης ως κομμάτι της μόνιμης έκθεσης του Αρχ/κού Μουσείου Ιωαννίνων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πλαίσιο προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

Πλαίσιο προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ενίσχυση του αλιευτικού και γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, τις υποδομές, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και την πρόνοια κυριαρχεί στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Πρέβεζας, που εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου μέχρι το 2014, αποτύπωσε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατσιπανέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από από ΚΑΠ-ΣΑΤΑ, ΠΕΠ, ΕΣΠΑ, ειδικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αναπτυξιακή πορεία του δήμου. Ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης επεσήμανε ότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ μέσω ώριμων μελετών αποτελεί μοναδική διέξοδο για την χρηματοδότηση και κατασκευή έργων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης της περιοχής με τους μεγάλους οδικούς άξονες καθώς και στα τρία μεγάλα έργα που ενέταξε ο Δήμος (ανάπλαση Κυανής Ακτής, βιολογικός Λούρου, σύνδεση Ωρωπού-Καμαρίνας).Τις επιφυλάξεις του για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ευάγγελος Τσοβίλης, σημειώνοντας ότι «η συζήτηση γίνεται εν μέσω της χρεοκοπίας του λαού κι όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα στοιχειώδη για την λειτουργία του Δήμου. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι αντίθετος με νέα έργα που είναι προς το συμφέρον του πολίτη, αρκεί αυτά να εξυπηρετούν το συμφέρον του λαού. Προτεραιότητες για συγκεκριμένες δράσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του δήμου και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ζήτησαν τόσο ο κ. Νίτσας όσο και ο κ. Τσαγκάρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα πρέπει ο δήμος να μεριμνήσει για ορισμένα έργα ανεξάρτητα από την κεντρική χρηματοδότηση. Τέλος αναφορά σε παρεμβάσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δημοτών έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» κ. Γιάννης Ρέντζος.

Αντιπροσωπεία Ρώσων θεολόγων εκπαιδευτικών βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Άρτα

Δέκα με τόνο στον Δημήτρη Τάτση
Αντιπροσωπεία Ρώσων θεολόγων εκπαιδευτικών βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Άρτα προκειμένου να γνωρίσουν τη γενέτειρα του Αρτινού Μάξιμου Γραικού, ο οποίος ως γνωστόν έχει αγιοποιηθεί στην ορθόδοξη Ρωσική εκκλησία. Καθήκοντα "ξεναγού" ανέλαβε ο Αρτινός συνδικαλιστής της εκπαίδευσης Δημήτρης Τάτσης, ο οποίος λόγω της μακράς συνδικαλιστικής του διαδρομής, διατηρεί επαφές με αρκετούς συλλόγους εκπαιδευτικών του εξωτερικού. Οι Ρώσοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι από την ομορφιά και τον ιστορικό πλούτο της περιοχής, μιας και ο Δ. Τάτσης τους μύησε για τα καλά στο πλούσιο παρελθόν της πρωτεύουσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το θέμα όμως δεν είναι τι κάνει μεμονωμένα και φιλότιμα ο κάθε Αρτινός για να προβάλλει και να προωθήσει τουριστικά στη Ρωσία τον τόπο του, αλλά τι κάνουν οργανωμένα και συντονισμένα ο δήμος Αρταίων και η Περιφέρεια Ηπείρου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ήχουν κάνει τίποτα για να αναδείξουν στη Ρωσική τουριστική αγορά τον Αρτινό Μάξιμο Γραικό. Ο τίτλος της εφημερίδας που κρατά στα χέρια του ο Δ. Τάτσης τα λέει όλα: "Άρτα-Ρωσία". Η σύγκλιση όμως θέλει γνώση, προγραμματισμό και κυρίως πολύ δουλειά...

ΑΡΤΑ:Μεγάλη ανταπόκριση στη συγκέντρωση φαρμάκων του Orange Radio, του ΣΚΑΪ και του Ερυθρού Σταυρού

Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Orange Radio, του ΣΚΑΪ και του τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Άρτας. Από το πρωί, σήμερα Σάββατο, στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στην Άρτα πολίτες, νέοι αλλά και μικρά παιδιά προσέρχονταν και άφηναν φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και φαρμακοποιοί αλλά και μαθητές σχολείων που είχαν συγκεντρώσει φάρμακα από προηγούμενες μέρες στις τάξεις τους και τα φέρανε. Συνολικά συγκεντρώθηκαν από την όλη προσπάθεια 9 χαρτοκιβώτια με διάφορα φάρμακα, (περίπου 25 τσάντες σουπερ μάρκετ), τα οποία θα διαλεχτούν τις επόμενες μέρες από τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, θα ταξινομηθούν και θα διατεθούν σε συμπολίτες μας, διάφορους φορείς και ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη.Σαν Orange Radio, για τη δράση μας αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια μας, το περιφερειακό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Άρτας, τον πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου και φυσικά τις εθελόντριες του τμήματος.Καταλήγοντας να αναφέρουμε ότι όσοι συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν το Σάββατο να φέρουν τα φάρμακά τους, μπορούν καθημερινά να τα πάνε στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού γιατί οι ανάγκες των συνανθρώπων μας δυστυχώς δεν τελειώνουν με μια δράση. Στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού συγκεντρώνονται καθημερινά εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, παιχνίδια βιβλία ρούχα και παπούτσια.

Εκδήλωση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης προσκαλεί τα μέλη της και τους φίλους της Ηπείρου να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 με την ευκαιρία της 72ης Επετείου Απελευθέρωσης της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
¨ Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας
(Δημητρίου Γούναρη και Μητροπόλεως)
ώρα 10.00΄ π.μ.
¨ Κατάθεση δάφνινων στεφάνων
στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας του 1940
( συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη ) –
ώρα 10.30΄ π.μ.
(το άγαλμα ανηγέρθη υπό της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης το 1990 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επέτειο του 1940 και τα 50χρονα από την ίδρυση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης )
¨ Ομιλία
Αίθουσα Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
( Στρατηγού Καλλάρη 2 – παραλία –
τηλ: 2301-277-185 , email:estia_ep@otenet )
ώρα 11.00 ΄ π.μ.
ομιλητής : κ. Απόστολος Τζιτζικώστας
Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Μέσα στο 2013 θα ενταχθεί η Πρέβεζα στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Μέσα στο 2013 θα ενταχθεί η Πρέβεζα στο Εθνικό Κτηματολόγιο αφού είναι μεταξύ των 33 περιοχών της χώρας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφιση. Την ίδια στιγμή μάχη με τον χρόνο δίνει η Κτηματολόγιο ΑΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στην ώρα του.«Αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κτηματογράφησης για το 60% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της επικράτειας, κάτι που αντιστοιχεί στο 35% της έκτασης της χώρας. Συνολικά έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο περί τα 22 εκατομμύρια δικαιώματα. Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου είναι το 2015 καθώς η χώρα μας έχει αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση να λειτουργούν τότε οριστικά κτηματολογικά γραφεία σε όλα τα αστικά κέντρα. Την ίδια χρονιά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του κτηματολογίου με όλα τα συμβολαιογραφεία αλλά και τους δήμους - γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν δημιουργούς τίτλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Αρβανίτη, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ και καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 2015 όλα τα συμβόλαια ακινήτων θα μεταβιβάζονται αυτοματοποιημένα στο Κτηματολόγιο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πιο σθεναρές αντιδράσεις στη δουλειά του Κτηματολογίου συναντάται τα τελευταία χρόνια από εκείνους που έχουν καταπατημένες εκτάσεις σε δάση και αιγιαλούς.

ΦΙΑΣΚΟ Μ’ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΧΑΣΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Αλβανοί χασισέμποροι αντί να … διασταυρωθούν με τους αστυνομικούς, έπεσαν πάνω σε Έλληνα κυνηγό που πήγε να «ξεβγάλει» τον σκύλο του! Ούτε ένας ούτε δυο αλλά περίπου 13 Αλβανοί, ζαλώθηκαν στις πλάτες τους με 883 κιλά χασίς και τα μετέφεραν από τη μια καβάντζα στην άλλη για να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά μέχρι το φορτίο να καταλήξει στην Αθήνα. Τις κινήσεις τους όμως τις παρακολουθούσαν άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, που σε μια μακροχρόνια κόντρα (βλέπε Strip show περιοχή Κρύας ) ενημέρωσαν αλλά δεν ζήτησαν την συνδρομή των συναδέλφων τους στη Θεσπρωτία που «μπήκαν» στο έδαφός τους. Το σούρουπο του Σαββάτου όμως ο γαμπρός του καφετζή του χωριού Λίστα Φιλιατών, αποφάσισε ανυποψίαστος να πάει το κυνηγόσκυλό του στο βουνό για να πάρει φρέσκο αέρα. Οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων όμως δεν είχαν «περιφρουρήσει» την περιοχή που δεν γνώριζαν, με αποτέλεσμα ο κυνηγός να πέσει σε «απόσταση ασφαλείας» με το τζιπ του πάνω στους χασισέμπορους. Οι Αλβανοί αφού έκριναν σκόπιμο να μην χρησιμοποιήσουν τα Καλάσνικοφ, ξεφορτώθηκαν από τις πλάτες τους το βαρύ φορτίο και χάθηκαν προς το Αλβανικό έδαφος και έτσι οι «μουσαφίρηδες» αστυνομικοί έμειναν με το χασίς στα χέρια τους, άνευ δραστών. Είναι η δεύτερη φορά που η «κατάρα των Θεσπρωτών» χτυπά στους συναδέλφους τους που υπηρετούν στα Γιάννενα. Την τελευταία φορά στην παραλιακή Σαγιάδα η έλευση των «αφιλόξενων» εξ Ιωαννίνων ανδρών συνοδεύτηκε από Αλβανικό χουνέρι. Και τότε είχαν στήσει ενέδρα σε καβάντζα, αλλά τους πήραν … μυρωδιά οι Αλβανοί λαθρέμποροι που άρχισαν να «ραντίζουν» τον χώρο με βολίδες από Καλάσνικοφ. Αποτέλεσμα ήταν να κληθούν οι Θεσπρωτοί για να τους … απελευθερώσουν!

fimotro

Στα τέλη της εβδομάδας η επιστροφή του επιδόματος θέρμανσης

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επιστροφή του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και θα ακολουθήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος.Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα αναγραφέντα στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».Ο υπολογισμός της επιστροφής φόρου που πρέπει να καταβληθεί στον κάθε δικαιούχο ένοικο πολυκατοικίας θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του αριθμού των λίτρων πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασε η πολυκατοικία επί τα χιλιοστά του διαμερίσματός του δικαιούχου και στη συνέχεια επί το ποσό των 0,28 ευρώ.

Τέλος των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης

Το Σάββατο η συνέλευση του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού
Με μία λιτή δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Ηπείρου Μιχάλης Τζίμας σήμανε το τέλος των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης. Μία δήλωση με συναισθηματική φόρτιση από την ένταση των προηγούμενων ημερών αλλά και από το γεγονός ότι τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν, η Δωδώνη άλλαξε σελίδα και η ιστορία θα κρίνει τους υπεύθυνους. Σε καμία περίπτωση πάντως υπεύθυνοι δεν είναι οι κτηνοτρόφοι που προσπάθησαν να διατηρήσουν ότι χτίστηκε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Μιχάλης Τζίμας, γράφοντας τον επίλογο, επανέλαβε ότι συντελέστηκε ένα έγκλημα σε βάρος της Ηπείρου και έκανε γνωστό ότι ο αγώνας των κτηνοτρόφων θα συνεχιστεί μέσω πλέον της δικαστικής οδού.«Το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης, που συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά ολοκληρώθηκε. Εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την αγοραπωλησία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα φτάνοντας ακόμη και στον οικονομικό εισαγγελέα...» τόνισε ο κ. Τζίμας. Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ηπείρου, θα πραγματοποιήσει τη Γενική του Συνέλευση το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Λούρο της Πρέβεζας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η ΠΑΣΚ πρώτη δύναμη στους δασκάλους

Η ΠΑΣΚ με 179 ψήφους αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη αιρετών αντιπροσώπων στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας, (ΠΥΣΠΕ) παρόλο που στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρέθηκε στην τρίτη θέση. Δεύτερη σε ψήφους η ΔΑΚΕ Π.Ε. Ν. Πρέβεζας με 136 ψήφους και στην τρίτη θέση το Μέτωπο Συνεργασίας με 82 ψήφους. Στο ΠΥΣΠΕ Ν. Πρέβεζας εκλέγονται οι Αλεξάνδρα Τσουμελέκα από την Π.Α.Σ.Κ - Δ.Η.Σ.Υ και ο Βασίλειος Ζυγούρης από τη ΔΑΚΕ. Για το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ ) στην πρώτη θέση βρέθηκε η ΔΑΚΕ με 140 ψήφους και στην δεύτερη η ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ με 127 και στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) στην πρώτη θέση βρέθηκε η ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ με 113 ψήφους και στη δεύτερη η ΔΑΚΕ με 106 ψήφους.Διαφορετικοί ήταν οι συσχετισμοί δύναμης, στις εκλογές για το ΠΥΣΔΕ Νομού Πρέβεζας, το ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ, σε σχέση με τα αποτελέσματα στα αντίστοιχα όργανα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εκλογές για το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Μέτωπο (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις),με 223 ψήφους πήρε την πρωτιά στο Νομό και μια έδρα, την δεύτερη έδρα κατέλαβε η ΔΑΚΕ Δ.Ε με 125 ψήφους. Στο ΠΥΣΔΕ Ν. Πρέβεζας εκλέγονται οι Τάγκας Δημήτριος από το Μέτωπο και Κατσανάκης Απόστολος από την ΔΑΚΕ. Στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΚΕ με 112 ψήφους και δεύτερη το Μέτωπο με 109 ψήφους και στο ΑΠΥΣΔΕ πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Μέτωπο με 149 ψήφους και δεύτερη η ΔΑΚΕ με 123 ψήφους.

Έκλεβε καύσιμα από αυτοκίνητο του Δήμου Ιωαννιτών!

Συνελήφθη στα Γιάννενα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, με την αυτόφωρη διαδικασία, ένας 44χρονος και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.Σύμφωνα με την αστυνομία, εχθές τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, βρέθηκε στην κατοχή του 44χρονου πλαστικό δοχείο που περιείχε ποσότητα βενζίνης 15 λίτρων, την οποία όπως πρόεκυψε είχε μόλις αφαιρέσει, με τη μέθοδο της αναρρόφησης, από το ρεζερβουάρ Ι.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών.Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εξακριβώθηκε επίσης ότι σε βάρος του 44χρονου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων για διακεκριμένες κλοπές.Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ερευνάται η τυχόν εμπλοκή του δράστη και σε άλλες παράνομες πράξεις.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις επτά το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 82 συνολικά θέματα.Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης για την διαμόρφωση κόμβων της πόλης των Ιωαννίνων.

ΑΡΤΑ:Κλειστό το δημαρχείο λόγω κατάληψης απ' τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας συνεχίζει την κατάληψη του Δημαρχείου ενάντια στην απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις στους Ο.Τ.Α. και το Δημόσιο, φαινόμενο που θα ενταθεί με την εφαρμογή της "Οικονομικής Επιτροπείας" στους Δήμους, που θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση του θεσμού, νέες απολύσεις, αναγκαστικές μετατάξεις και νέους φόρους στους πολίτες.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δεκτή από το Υπ. Ανάπτυξης η πρόταση της Περιφέρειας για τη μελέτη παράκαμψης της Αρχ. Νικόπολης

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη έγινε δεκτή η πρόταση της Περιφέρειας για τροποποίηση του προγράμματος Δημοσίων Έργων, ως προς τη χρηματοδότηση της μελέτης παράκαμψης της Αρχαίας Νικόπολης, με συνολικό προϋπολογισμό 680.146,95 ευρώ.Η μελέτη ήδη εκπονείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις τελικές εγκρίσεις που θα δώσει το Κ.Α.Σ.«Η κατασκευή της παρακάμψης, είναι ένα χρόνιο αίτημα φορέων και πολιτών της Π.Ε. Πρέβεζας, καθώς θα συμβάλει στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ενημερωτική συγκέντρωση - ανοιχτή συζήτηση για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Προσκαλούμε όλους τους φορείς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη στην ενημερωτική συγκέντρωση - ανοιχτή συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΑ Ελληνικού τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου ώρα 6:00 μ.μ. στα Λιθαρίτσια (Γιάννενα)

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν στέλνει στοιχεία για τους εργαζόμενους προς απόλυση το Πανεπιστήμιο

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρία αριθμ. 989/8-11-2012 συζήτησε, μετά από επείγουσα πρόταση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, το θέμα της κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο Τομέα, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, όπως προβλέπεται στον ψηφισθέντα Νόμο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».Εφόσον τα ψηφισθέντα μέτρα εφαρμοσθούν στα Πανεπιστήμια, θα οδηγήσουν, με απόλυτη βεβαιότητα, στην πλήρη αδυναμία και διακοπή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα των περιφερειακών, αφού το προσωπικό των παραπάνω κατηγοριών ανήκει, σε ποσοστό 60%, στους διοικητικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ. Πρέπει να επισημανθεί ότι η ειδική διαδικασία επιλογής της παραπάνω κατηγορίας προσωπικού για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει εγκριθεί από το Α.Σ.Ε.Π., ενώ, παράλληλα, θα οδηγούσε σε πρωτοφανείς αδικίες μεταξύ των εργαζομένων με παρόμοια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.Η κατάργηση των οργανικών θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ για συγκεκριμένες ειδικότητες προϋποθέτει μια σειρά συνθηκών που δεν ισχύουν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να προφυλάξει το προσωπικό του Ιδρύματος από κάθε αυθαιρεσία σε βάρος του ιδίου, αλλά και του Ιδρύματος γενικότερα.Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στηρίζει απερίφραστα το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση. Παράλληλα, στηρίζει το δικαίωμα του ελληνικού λαού για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.Σε καμία περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν θα συνεργήσει σε μηχανισμούς απόλυσης εργαζομένων από τα Πανεπιστήμια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δράσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας με την πρωτοβουλία «Epirus Friendly-Ψωνίζουμε φθηνά-Βγαίνουμε φθηνά»

Στην ενίσχυση της ρευστότητας στις τοπικές αγορές της Ηπείρου στοχεύει η πρωτοβουλία «Epirus Friendly-Ψωνίζουμε φθηνά-Βγαίνουμε φθηνά», που αναλαμβάνουν από κοινού η Περιφέρεια με επαγγελματικούς φορείς της Ηπείρου (Επιμελητήρια, Εμπορικούς Συλλόγους και φορείς της αυτοδιοίκησης).Στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους επαγγελματικούς φορείς της Π.Ε. Ιωαννίνων τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα προβούν στην ανακοίνωση της επίσημης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μελών τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία, με προθεσμία μίας εβδομάδας.Με το πέρας αυτής της διαδικασίας, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Εμπορικός Σύλλογος θα ανακοινώσουν τις κοινές δράσεις που θα αναπτυχθούν για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.Ανάλογες δράσεις, για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας «Epirus Friendly-Ψωνίζουμε φθηνά-Βγαίνουμε φθηνά», θα αναπτυχθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων επαγγελματικών φορέων.

Συναντήσεις Περιφερειάρχη με Δημάρχους

Διαδοχικές συναντήσεις με τους Δημάρχους Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Μετσόβου είχε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τους οποίους συζήτησε διάφορα τρέχοντα ζητήματα. Ειδικότερα:Σε σύσκεψη που έγινε με το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο, τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Θωμά Μπέγκα, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, για τον οποίο, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εγκρίθηκε κονδύλιο για πρόσθετο μηχανολογικό εξοπλισμό.Με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιο Κάτσινο, εκτός των άλλων, συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο Φορέων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ με το Δήμαρχο Μετσόβου κ. Νικόλαο Τσομπίκο, ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των ζημιών από την τελευταία κακοκαιρία.

Με ενδιαφέρον η εκδήλωση του 2ου ΓΕΛ Άρτας για την Αξιολόγηση των Εκπ/κών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση του 2ου Γενικού Λυκείου Άρτας με θέμα την «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου των Εκπαιδευτικών» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Διώνη». Ο κ. Παντελής Γεωργογιάννης, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και η κα Παρασκευή Χαμπηλομάτη, Φιλόλογος – Δρ. Παιδαγωγικών, Διευθύντρια 2ου ΓΕΛ Άρτας που ήταν οι κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση, ανέλυσαν βασικά σημεία του θεσμού της Αξιολόγησης στην Ελλάδα μέσα από μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση και εννοιολογική προσέγγιση του όρου. H εκδήλωση, που κέντρισε το ενδιαφέρον κυρίως των εκπαιδευτικών, είχε στόχο να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί στο πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα της αξιολόγησης, όπως αυτή διαμορφώνεται στη σύγχρονη εποχή.

Αποστολές ξένων δημοσιογράφων φιλοξενεί η Περιφέρεια Ηπείρου

Τουριστικούς προορισμούς, μνημεία, αξιοθέατα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου προγραμματίστηκε να επισκεφτούν δύο αποστολές ξένων δημοσιογράφων, Γερμανών και Αμερικανών, που τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτούν την περιοχή μας.Η φιλοξενία και ξενάγηση των ξένων αποστολών εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προβολή της Ηπείρου ως προορισμού διακοπών από το εξωτερικό.Και οι δύο αποστολές θα επισκεφτούν μνημεία και τουριστικούς προορισμούς στο σύνολο της Ηπείρου.

Ενισχύεται η φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης

Σειρά μέτρων για την αρτιότερη φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.Με έγγραφό του ζητά από τους φύλακες να ελέγχουν συχνά τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι από την πλευρά της Πεδινής η «μπάρα» θα κλείνει τις εργάσιμες ημέρες στις έξι το απόγευμα, από την πλευρά του Νεοχωρόπουλου η «μπάρα» θα κλείνει τις εργάσιμες ημέρες στις εννέα το βράδυ.Στην κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης η «μπάρα» Εισόδου θα κλείνει τις εργάσιμες ημέρες στις δέκα το βράδυ.Κατά τις ημέρες Σάββατο-Κυριακή και αργίες όλες οι «μπάρες» θα είναι κλειστές, της δε κεντρικής πύλης θα ανοίγει κάθε φορά που διέρχεται αυτοκίνητο.Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας Σάββατο-Κυριακή και αργίες και καθημερινά μετά τις 21.00 η ώρα, θα καταγράφονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων που εισέρχονται στην Πανεπιστημιούπολη.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Πρόγραμμα αντιγριπικών εμβολιασμών

Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώθηκε ότι από τις 11/11/2012 θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Αντιγριπικών Εμβολιασμών. Το πρόγραμμα αφορά τους ανασφάλιστους πολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Οι εμβολιασμοί θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 8.00 πμ έως 13.00 μμ. στα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης , που βρίσκονται στον χώρο του ΚΕΠΑΒΙ (Αρχ. Μακαρίου 11).

Τουριστική Επιχειρηματική Αποστολή στην Σόφια Βουλγαρίας διοργανώνει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού, συνεχίζοντας τις στοχευμένες προσπάθειές του για την προβολή των επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών μας στο εξωτερικό, διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Σόφια Βουλγαρίας στις 14-15-16 Νοεμβρίου 2012, σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας και το Γραφείο ΕΟΤ στη Σόφια.Στόχος της αποστολής είναι η προβολή του νομού μας ως τουριστικός προορισμός, εκμεταλλευόμενοι την λειτουργία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, την προσέλκυση επισκεπτών και σύναψη συνεργασιών για την φιλοξενία τουριστών στο νομό μας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.Καλούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κλπ, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανωτέρω αποστολή να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους δηλώνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων έως την Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012, στο email mitroa2@e-thesprotias.gr ή στο fax της υπηρεσίας 26650-29489.Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας θα καλύψει αποκλειστικά το κόστος μετάβασης και επιστροφής και τις δαπάνες της αίθουσας όπου θα διενεργηθεί η συνάντηση. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν το κόστος διαμονής τους (2 διανυκτερεύσεις) και διατροφής.

Το φινάλε του Twilight στον κινηματογράφο Odeon Paralimnio Ioannina

Οι θαυμαστές της σειράς ταινιών «Λυκόφως» θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική βραδιά αποκλειστικά Odeon Paralimnio (Paralimnio Ioannina fun park περιοχή Βοτανικός, Ιωάννινα.Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012, στις 21.30 θα προβληθεί το 1ο μέρος του τελευταίου κεφαλαίου («Χαραυγή μέρος 1») και αμέσως μετά στις 00.00, δείτε πρώτοι το επικό φινάλε που θα ζήσει για πάντα... «Το Λυκόφως Χαραυγή μέρος 2» Απολαύστε και τις δύο ταινίες μόνο με 10 ευρώ αποκλειστικά στους κινηματογάφους Οdeon,στα Γιάνεννα!!!

Φεστιβάλ της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας στις 16-17-18 Νοέμβρη

Η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, στις 16, 17 και 18 Νοέμβρη στο μέγαρο του επιμελητηρίου. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής 20 εικαστικών, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Εύας Μελά, ζωγράφου και προέδρου του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες και ομιλίες. Στη σχετική ανακοίνωση- πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας αναφέρονται τα εξής: Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας, που αποτελεί παράρτημα της ΕΕΔΥΕ, στα 60 και πλέον χρόνια ύπαρξης και δράσης τους ρίζωσαν στους αγώνες του λαού για το ψωμί, τη δουλειά, τη μόρφωση, για το αυτονόητο δικαίωμα που έχει κάθε λαός να ζει δίχως εκμετάλλευση, δίχως καταπίεση, ελεύθερος κι ανεξάρτητος, νοικοκύρης στον τόπο του.Στις σημερινές συνθήκες που η εργατική - λαϊκή οικογένεια ζει τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας, η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας στέλνει το δικό της μήνυμα απειθαρχίας κι ανυπακοής: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή! Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί! Τώρα αγώνας συντονισμένος στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία!Στις 16 - 17 - 18 Νοέμβρη, η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος της Άρτας, θα χτυπά στο μέγαρο του εμπορικού επιμελητηρίου, όπου και θα λάβουν χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες καλούμε τον Αρτινό λαό να συμμετάσχει πλατιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: «Να λάβει μέριμνα η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση, την εξυγίανση και τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Γιώργος Στύλιος μαζί με άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την οξεία υπο-στελέχωση τμημάτων και γραφείων Κτηματικών Υπηρεσιών.Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή τους αναφέρονται στο ότι η αποδυνάμωση των τμημάτων και των γραφείων των Κτηματικών Υπηρεσιών, έχει ως αποτέλεσμα την πλημμελή διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς επίσης και της κοινωφελούς περιουσίας.Στη συνέχεια της ερώτησής τους τονίζουν ότι, η βλάβη που προκαλείται εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, είναι πολλές φορές μη θεραπεύσιμη, ενώ στις τοπικές κοινωνίες κυκλοφορούν φήμες και ανεύθυνες ερμηνείες περί σκόπιμης αποδυνάμωσης, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης των κάθε λογής καταπατητών και παρανομούντων.Ακολούθως αναφέρονται στη διαπίστωση ότι, το ζήτημα της οξείας υπο-στελέχωσης τμημάτων και γραφείων Κτηματικών Υπηρεσιών, είναι ιδιαίτερα έντονο στη Λευκάδα, στην Άρτα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία, στη Λάρισα, στην Πιερία και σε άλλες περιοχές, όπου σε κάποιες περιπτώσεις έχει μείνει μόνο ο προϊστάμενος χωρίς υπαλλήλους, ή μόνο με υπάλληλο ΥΕ Επιμελητών.Καταλήγοντας την ερώτησή τους ο κ. Στύλιος και οι άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: Πως θα προστατεύσει η κυβέρνηση τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, καθώς επίσης και την κοινωφελή περιουσία, κάτω από τις προαναφερθείσες συνθήκες και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση των τμημάτων και των γραφείων Κτηματιών Υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει επαρκής αριθμός υπαλλήλων, στις περιοχές όπου παρατηρείται έλλειψη και αδυναμία ασκήσεως ελέγχου στην περιουσία του Δημοσίου.Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησής ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα και με στόχο την ορθότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους, για το καλό του Ελληνικού λαού, θα πρέπει να λάβουμε μέριμνα. Να υπάρχει απαραίτητα το κατάλληλο δυναμικό υπαλλήλων, σε αριθμό και κατάρτιση, στα τμήματα των Υπηρεσιών ώστε να μην αφήσουμε τις ελλείψεις να έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους».

Συνεδριάζει η ΠΕΔ Ηπείρου για το Μεσοπρόθεσμο

Συνεδριάζει την Τρίτη 13/11/2012, και ώρα 13.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΔ, στα Ιωάννινα (Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος) με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: 
1.Πρόταση Π.Ε.Δ. Ηπείρου για τροποποιήσεις διατάξεων Ν.3852/2010 « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ». 
2.Συζήτηση για τις διατάξεις που αφορούν τους Δήμους και περιλαμβάνονται στο Νόμο « Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 ». 
3.Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου « Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο πλαίσιο της Πράξης “Bridges of History and Tradition“ » που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
4.Σχετικά με την έγκριση των πρακτικών επιτροπής διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών, και την ανάδειξη αναδόχου του έργου « Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο πλαίσιο της Πράξης “VOLUNTEERISM NETWORKING TOWARDS CIVIL PROTECTION AND PREVENTION OF NATURAL DISASTERS WITH THE USE OF ICT“ » που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
5.Έγκριση σύμβασης για το έργο « Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της ΠΕΔ Ηπείρου στο πλαίσιο της Πράξης “Stone and Tradition” » που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
6.Ορισμός εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε Συμβούλια και Επιτροπές.
7.Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Τελωνείου της Πλάκας. 
8.Παροχή Σύμφωνης Γνώμης μεταφοράς της υπαλλήλου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Ασήμως Χρυσικού στην Περιφέρεια Ηπείρου.
9.Συνδιοργάνωση εκδήλωσης για την παρουσίαση του τόμου « ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ». 
10.Έγκριση συνδρομής της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο Δίκτυο Ενημέρωσης της Αυτοδιοίκησης aftodioikisi.gr. 
11.Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Γιορτή τσίπουρου στην Στρατίνιστα Πωγωνίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρατίνιστας Πωγωνίου σας καλεί στην 26η Γιορτή Τσίπουρου ,τη 17η Νοεμβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 5 το απόγευμα.Η Γιορτή Τσίπουρου έχει γίνει πλέον θεσμός, 26 χρόνια τώρα, για μας τους Στρατινιστιώτες, για τους κατοίκους της επαρχίας Πωγωνίου καθώς και όλους τους φίλους μας.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει
1ο) Διαγωνισμό καλύτερου τσίπουρου, μετά από την επιλογή της κριτικής επιτροπής. Ακολουθεί η βράβευση των τριών πρώτων.
2ο) Παραδοσιακά φαγητά και άφθονο τσίπουρο!
3ο) Χορό, μέχρι το πρωί, με κλαρίνα !
Σας περιμένουμε, για να περάσουμε μαζί μία αξέχαστη βραδιά.

Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσιάς-Πεντέλης

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του 23ου Νηπιαγωγείου, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσιάς-Πεντέλης. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν:
- Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό
Επίσης θα πραγματοποιηθούν
- Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στη βουλή το θέμα των απαλλοτριώσεων της Βαλανιδορράχης

Στη βουλή το θέμα των απαλλοτριώσεων της Βαλανιδορράχης με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ– ΕΚΜ κ. Κώστας Μπάρκας προς το αρμόδιο υπουργείο. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπάρκας για το μείζον θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή είναι η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγροτική παραγωγή στην Ήπειρο και στην Πρέβεζα ειδικότερα. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής αναφέρεται ότι οι 76 δικαιούχοι των εκτάσεων που τους έχουν παραχωρηθεί από την επιτροπή Απαλλοτριώσεων Πρέβεζας, με την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την 11η Μαρτίου του 2012, καλούνται να πληρώσουν αντίτιμο που αντιστοιχεί στην παραχωρηθείσα έκταση χωρίς αυτή να τους έχει αποδοθεί. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο αμελεί στο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να οριοθετηθούν οι εκτάσεις και να εγκατασταθούν διοικητικά οι δικαιούχοι σε αυτές. Ο κ. Μπάρκας καλεί το Υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία σε βάρος των αγροτών της Βαλανιδορράχης.

Δήλωση Γ. Παπαλέξη για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και τις επιπτώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ.Γιάννης Παπαλέξης με αφορμή τα νέα μέτρα του μνημονίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου με τις διαφαινόμενες απολύσεις υπαλλήλων, καθώς και τη μείωση των αντιμισθίων για τους Αιρετούς, καταρρακώνουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την αξιοπρέπεια των Αιρετών, «αδειάζουν» από προσωπικό τις δημοτικές υπηρεσίες και διαλύουν κάθε κοινωνική δομή. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, υιοθετώντας την «εύκολη λύση» της περιστολής δαπανών μέσω της οριζόντιας μείωσης του προσωπικού, διαλύει τη συνοχή κοινωνίας - αυτοδιοίκησης και στερεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική από την ελληνική περιφέρεια.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Από τον «Καποδίστρια» έως τον «Καλλικράτη» οι Δήμοι έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες περιστολής δαπανών και έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους.Ο «Καλλικράτης» ξεκίνησε με πολλά όνειρα, αλλά δυστυχώς σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε αποφάσεις ισοπεδωτικές για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αποφάσεις τις οποίες δεν πήραμε εμείς, όπως να απολύσουμε υπαλλήλους, κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε.Η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και οι διαφαινόμενες απολύσεις θα σημάνουν την αρχή του τέλους για τους δήμους, οι οποίοι αποτελούσαν το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών με βάση τις υπηρεσίες που τους παρέχουν.Η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τ.Α. πιθανόν πλέον να μην έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Το κεντρικό κράτος για μια ακόμα φορά δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό του προς το θεσμό της Τ.Α. και για το λόγο αυτό όλοι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να επανεξετάσουμε την στάση μας".

Εκδηλώσεις του Δήμου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ή έχει θέσει υπό την αιγίδα τους και οι οποίες εντάσσονται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτές είναι οι εξής:
* Έκθεση τοιχογραφιών του Αρχοντικού Πλακίδα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, από σήμερα, Παρασκευή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Την έκθεση διοργανώνουν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, οΔήμος Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».
* Έκθεση με τίτλο «Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Την διοργανώνει ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας (λεπτομέρειες σελίδα 7).
* Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την αυτοθυσία των Κρητών εθελοντών ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της Ηπείρου, η οποία θα γίνει την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Την διοργανώνουν ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
* Ομιλία του Δρ. Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικού Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, με θέμα «Η Θυσία του Δημάρχου Λεμεσού, Χριστόδουλου Σιώζου, στο Μπιζάνι». Η ομιλία θα δοθεί το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής σε σχολεία

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Γεωργίου Κάτσινου και σχετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), με θέμα την εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής σε σχολεία του Νομού.Στην συνάντηση καθορίσθηκαν σειρά θεμάτων προληπτικής ιατρικής για την ενημέρωση μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων καθώς επίσης και Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.Μεταξύ των θεμάτων που θα εφαρμοστούν στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται τα εξής:
Διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή διατροφή, παχυσαρκία, συμπληρώματα διατροφής, προληπτική οδοντιατρική, κλπ)
Καθημερινές συνήθειες υγιεινής, εμβολιασμοί (πρόληψη, προληπτική οδοντιατρική, Σωματική άσκηση κλπ)
Εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, οινόπνευμα, κάπνισμα κλπ).

Προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Φιλιατών

 Στην προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση των υποδομών σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με πόρους από το ΕΣΠΑ.Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου,χρηματοδοτούνται το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Φιλιατών Ηγουμενίτσας με 1.670.530 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης με 5.765.400 ευρώ, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με 1.482.000 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας με 1.221.430 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με 702.700 ευρώ.Η προμήθεια του νέου εξοπλισμού στα εν λόγω νοσοκομεία υποστηρίζεται από πόρους των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, διενεργείται με προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού σύμφωνα με τις περί Κρατικών Προμηθειών διατάξεις, ενώ οι προϋπολογισμοί των ειδών της προμήθειας εναρμονίζονται υποχρεωτικά με τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις αυτές «και παρά τις υφιστάμενες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, ενισχύεται και αναβαθμίζεται περαιτέρω η αποτελεσματική και ποιοτική παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών προς όφελος της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος».

Σειρά εκδηλώσεων στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας

Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας με την ευγενική συμπαράσταση των ντόπιων καλλιτεχνών ξεκινά εκδηλώσεις αφιερωμένες στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, πρόσφεραν και τώρα φιλοξενούνται στο Ζωγράφειο οικο Ευγηρίας .
- Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που θα περιλαμβάνει λαϊκή μουσική και έντεχνο τραγούδι με την Κορίνα Ντούμα και τον Α Μουσκέτας.
- Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 στις 18.00 η διακεκριμένη καλλιτέχνης Αντιγόνη Κατσούρα θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφική δουλειά της σε μουσική και στίχους Άρη Κλεισούρα, Βασίλη Καζούλη, Ηλία Κατελάνου και της ίδιας.
- Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την Στρατιωτική Μπάντα της VIII Μεραρχίας.
- Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 18.00 η Γιαννιώτισσα Κλαρινετίστα Χριστίνα Τζαλαλή θα μαγεύσει με τη μελωδία της τους ανθρώπους της γ΄ ηλικίας .
- Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 στις 18.00 η Παιδική Χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων θα τραγουδήσει Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από όλη την Ελλάδα.
- Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 στις 18.30 ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας θα πλημμυρίσει από μελωδίες, που θα χαρίσουν στιγμές χαράς και απόλαυσης στους φιλοξενούμενους του.
Οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

Φιλανθρωπική πρωτοβουλία του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας

Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, αναλαμβάνει για το Σάββατο 24 Νοέμβρη και την Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012, φιλανθρωπική πρωτοβουλία για την στήριξη των άπορων οικογενειών της περιοχής.Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοέμβρη στο πνευματικό κέντρο του δήμου Πρέβεζας (πρώην λαϊκή αγορά) συγκεντρώνει ρουχισμό, ξηρά τροφή και παιχνίδια ώρες 10.30 πμ- 13.30 και 17.00-19.00.Με ανακοίνωσή του το κομιτάτο ζητά την ευαισθητοποίηση όσων μπορούν να συνεισφέρουν.

Αναγνώστης για την κατάσταση των δρόμων στα Καρδαμίτσια

Ιωάννινα 2012, δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση σε πολλούς δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών στην περιοχή Καρδαμίτσια παρά τις επανειλλημένες εκκλήσεις των κατοίκων οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας και είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν δημοτικά τέλη δίχως τις στοιχειώδες υποδομές σε δρόμους, αποχετευτικό και φωτισμό!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ