Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας!

Παραιτείται ο Θωμάς Παππάς και ανεξαρτητοποιείται
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του από το συνδυασμό του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουενίτσας ο Πρόεδρος του οργάνου κ. Θωμάς Παππάς.Προηγουμένως, ο δήμαρχος τηρώντας όπως είπε τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στη δημοτική ομάδα,ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των Αντιδημάρχων και των Προέδρων των Νομικών προσώπων, ακολουθώντας και εδώ την συμφωνία που είχαν κάνει σαν συνδυασμός για αλλαγή της θητείας τους μετά από 22 μήνες.Ο κ. Παππάς, διαφώνησε με την άποψη αυτή, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι εκλεγμένος από το όργανο και όχι διορισμένος από το Δήμαρχο και θεωρώντας άκομψο να του ζητείται να παραιτηθεί 2 μόλις μήνες πριν λήξει η θητεία του, στο τέλος του έτους και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου έχει να κάνει με τις διαφωνίες που ο κ. Παππάς έχει κατά το παρελθόν εκφράσει σε αποφάσεις της δημοτικής αρχής.Στην ίδια συνεδρίαση, παραιτήθηκε και ο Αντιδήμαρχος έργων κ Κώστας Δημητρίου με επιστολή του που διάβασε ο ίδιος στο σώμα.Ο κ. Δημητρίου παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος τηρώντας την συμφωνία που είχε κάνει με τον Λευτέρη Λιώνη, με τον οποίο είχε ισοψηφήσει στις Δημοτικές εκλογές.

Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία

Μεγάλες είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές που υπέστηκαν οι οδικές υποδομές στα Γιάννινα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου. Ζημιές, μικρότερης έκτασης, προκλήθηκαν και σε περιοχές των άλλων νομών της Ηπείρου. Ήδη κλιμάκια τεχνικών από το πρωί ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών.Τα φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα την ορεινή περιοχή Μετσόβου - Ζαγορίου - Κόνιτσας. Οι σημαντικότερες ζημιές, που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα, Γρεβενίτι - Καστανώνας - Μακρίνο- Ελατοχώρι, Ιτέα - Πέτρα - Τρίστενο, Μηλιά -Μέτσοβο - Χρυσοβίτσα - Πολιτσές, Πύργος, Αγία Παρασκευή, Λαγκάδα, Έλαφος - Λάκκα Σούλι και Καρυές Ζαγορίου. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο Χαροκοπίου - Βασιλικής, ενώ στο ύψος της υπερχείλισης έφτασε η γέφυρα Σταυρακίου.Πάνω από 100 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για άντληση νερών από σπίτια, αποθήκες κ.λπ., στις περιοχές Καρδαμιτσίων και στα χαμηλά σημεία της πόλης. Ζημιές καταγράφηκαν και στα δίκτυα της ΔΕΗ, όμως μέχρι τώρα έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες.

Νέα σελίδα στη διαχείριση και αποθήκευση της ιατρικής εικόνας,ανοίγει το Νοσοκομείο Χατζηκώστα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, καθώς και της αναγκαιότητας μείωσης του κόστους των ακτινοδιαγνωστικών, ακτινοθεραπευτικών εργαστηρίων, είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών βασισμένων σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και επικοινωνίας. Στις μέρες μας η ψηφιακή διαχείριση της ιατρικής εικόνας μέσω συστημάτων PACS/RIS είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνοοικονομικά, ιδιαίτερα όταν ένα τέτοιο σύστημα γίνεται διαθέσιμο ως υπηρεσία.Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν για την υπ’ αριθμ. 52/2012 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ PACS/RIS της 28/08/2012 και με την αριθ. 19/16-10-2012 απόφαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός και αναδείχτηκε η ανάδοχος εταιρεία που θα υλοποιήσει το έργο και θα το παραδώσει σε πλήρη εφαρμογή πριν το τέλος του 2012.Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το Νοσοκομείο μας καθίσταται το πρώτο και έως σήμερα μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα που ενσωματώνει μία τέτοια πρωτοποριακή μορφή τεχνολογίας, η οποία εκμεταλλευομένη τα τελευταία επιτεύγματα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές CLOUD και προσφέρεται με τη μορφή της Υπηρεσίας.Με το έργο αυτό το Νοσοκομείο μας ανοίγει μια νέα σελίδα στη διαχείριση και αποθήκευση της ιατρικής εικόνας, η οποία θα γίνεται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, αντικαθιστώντας έτσι τις παλαιότερες παραδοσιακές μεθόδους με την αποκλειστική χρήση του φιλμ. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει αισθητή αναβάθμιση στο επίπεδο Υπηρεσιών που προσφέρει το Νοσοκομείο στον ασθενή ενώ παράλληλα θα αυξήσει την παραγωγικότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Έτσι το Νοσοκομείο μας θα είναι σε θέση να απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της ταχύτατης πρόσβασης στην πληροφορία, χωρίς περιορισμούς στη διαθεσιμότητά της - (READ-FROM-ANYWHERE) - έχοντας παράλληλα απαλλαχθεί από οποιαδήποτε κόστη διαχείρισης και αρχικής επένδυσης.Η εγκατάσταση συστήματος PACS/RIS με μορφή υπηρεσίας (αρχιτεκτονικής Cloud) αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο στη διαδικασία εκσυγχρονισμού των νοσηλευτικών μονάδων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αφού σχετίζεται τόσο με το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας όσο και με τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους παροχής των υπηρεσιών για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς και μείωσης της γραφειοκρατίας του Δημόσιου Τομέα.


Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΒΑΒΒΑΣ


Ζημιές από την κακοκαιρία στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων

Αρκετές ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, έχουν καταγραφεί στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστο Χασιάκο, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων σημειώθηκαν πλημμύρες με επαναληπτικότητα 50ετίας ή και 100ετίας. Η δε ποσότητα του νερού που έπεσε αυτές τις δύο μέρες στην περιοχή, είναι ίση με την ποσότητα του νερού που στην Αθήνα πέφτει σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Χασιάκο, πολλοί δρόμοι, κυρίως χωμάτινοι κατεστράφησαν από τις κατολισθήσεις, τσιμεντόδρομοι ξηλωθήκαν, οχετοί βούλωσαν τα φρεάτια και το νερό έβρισκε διαφυγή προς άλλες κατευθύνσεις προξενώντας πάρα πολλές ζημιές. Από το πρωί μηχανήματα του Δήμου αλλά και μισθωμένα, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τη βατότητα στο οδικό δίκτυο όλου του Δήμου. Για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ η διαδικασία απαιτεί και αρκετό κόστος. «Εκείνο που αντιμετωπίζουμε είναι και το οικονομικό πρόβλημα, πώς ακριβώς θα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την αποκατάσταση αυτών των ζημιών» ανέφερε ο κ. Χασιάκος. «Ακόμα δεν έχουμε κοστολογήσει τη δαπάνη – πρόσθεσε – αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι μια δαπάνη των 40.000-50.000 ευρώ για να αποκατασταθεί η βατότητα. Τώρα για να αποκατασταθούν τα πράγματα, οι ασφαλτοστρώσεις και να ξαναγίνουν πάλι οι οχετοί, είναι μια μεγάλη δαπάνη η οποία θα δούμε πως θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον».Αύριο ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων θα επισκεφθεί τα Θεοδώριανα, όπου εκεί οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο κ. Χασιάκος, ξηλώθηκε ένα κομμάτι του δρόμου περίπου 300 μέτρων στην είσοδο των Θεοδωριάνων το οποίο ήταν τσιμεντοστρωμένο. «Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα είναι μεγάλη δαπάνη και θα δούμε τι μέτρα πρέπει να πάρουμε ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη βατότητα προς τον οικισμό των Θεοδωριάνων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση από το Σταυρό, δεν υπάρχει πρόσβαση από το δρόμο που έρχεται από Νεράιδα» σημείωσε ο Δήμαρχος. «Η συγκοινωνία από το πρωί περίπου έχει αποκατασταθεί, οπότε υπάρχει σύνδεση. Πρέπει να ξαναγίνουν αυτές οι τσιμεντοστρώσεις, πρέπει να ξαναγίνουν οι οχετοί. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν σε μια βδομάδα ή σε δέκα μέρες. Θα πρέπει να γίνει κάποιος προγραμματισμός, να βρούμε και τα χρήματα και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αφού θα έχουμε τη συνολική εικόνα από τη ζημιά που έγινε, τότε θα στείλουμε κάποιο έγγραφο και θα δούμε τι οικονομική ενίσχυση μπορεί να μας δώσει το Υπουργείο».Σε ότι αφορά την κατάσταση του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Χασιάκος είπε: «Δεν έχω εικόνα για γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά λίγο πολύ οι προσβάσεις που είχαν και στα κτήματα και στις κτηνοτροφικές μονάδες θα έχουν πάθει ζημιά και δε θα μπορούν να προσεγγίσουν οι άνθρωποι τις ιδιοκτησίες τους».

Ανοιχτό στο κοινό το αεροδρόμιο του Ακτίου για την γιορτή της πολεμικής αεροπορίας

Aπό την Πολεμική Αεροπορία (131ΣΜ) που εδρεύει στο Άκτιο, ενόψη του εορτασμού του Προστάτη της Π.Α. Αρχαγγέλου Μιχαήλ εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: "Σας ενημερώνουμε ότι ο φετινός εορτασμός του προστάτη της Π.Α. Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα πραγματοποιηθεί από 8 έως και 11 Νοεμβρίου 2012. Η είσοδος των επισκεπτών στο αεροδρόμιο του Ακτίου θα είναι ελεύθερη για το κοινό τις κάτωθι ημέρες και ώρες:
α. Πέμπτη 8-11-2012 από 13:00 έως 17:00
β. Παρασκευή 9-11-2012 έως και Κυριακή 11-11-2012 από 09:00 έως 17:00".

ΓΗΠΕΔΟ ΣΩΣΙΜΑΔΩΝ: Πέρυσι παγοδρόμιο, φέτος πισίνα, του χρόνου ποιος ξέρει…;

Γράφει ο Γιώργος Κρανάς
Ο λόγος για την κατάσταση του γηπέδου ¨ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ¨.Ποιος άραγε ευθύνεται για τη κατάσταση αυτή και που οδηγείται η καταλληλότητα του γηπέδου μας;Στο ερώτημα αυτό σαφώς οι Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, που εκ του νόμου έχουν την ευθύνη της διαχείρισης, οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναδείξουν τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου , όπου με το παραμικρό καιρικό ή άλλο φαινόμενο μας εκθέτει πανελλήνια;Ως υπεύθυνη Ε.Δ., που είχε την ευθύνη για τη διετή περίοδο 25/7/2010 έως 25/7/2012 τοποθετούμαστε και αναμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι άλλες Ε.Δ.:Πρώτον, η Ε.Δ. της παραπάνω περιόδου, της οποίας την ευθύνη είχα από τη θέση του προέδρου βρέθηκε δεσμευμένη με την εκτελούμενη από την ΠΑΕ (φερόμενη) προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής συμψηφιστικά του χλοοτάπητα , του συστήματος άρδευσης και του αποστραγγιστικού δικτύου.Βέβαια , το ερώτημα που ανακύπτει εδώ και θα πρέπει να απαντηθεί από την αρμόδια για τη χρονική περίοδο 2007-2010 Ε.Δ. είναι : που οφείλεται η αστοχία ανακατασκευής του χλοοτάπητα που έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο το 2007 και σε ποιους καταλογίσθηκαν οι όποιες κακοτεχνίες.Σήμερα, η έκθεση της " Super League ΟΠΑΠ¨ που έχει και την ευθύνη της συντήρησης των γηπέδων, ώστε να διαμορφωθούν αγωνιστικοί χώροι ευρωπαϊκού επιπέδου αποδίδει την κατάσταση στις κακοτεχνίες που έγιναν ανακατασκευής του έργου και προτείνει για την αναβάθμιση του γηπέδου την αφαίρεση του υφιστάμενου χλοοτάπητα, την αποκατάσταση αποστραγγιστικού δικτύου, τον επανασχεδιασμό αρδευτικού δικτύου, τη δημιουργία κλίσεων,την εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα και, θα πρόσθετα,την ανύψωση της περίφραξης, την αντικατάσταση του ταρτάν και την αναβάθμιση της επάρκειας του φωτισμού των προβολέων .
Ας σημειωθεί ότι για την αντικατάσταση του ταρτάν και την αναβάθμιση της επάρκειας του φωτισμού των προβολέων υπάρχουν σχετικές μελέτες από τη Διοίκησή μας.Ύστερα από τα παραπάνω, είναι χρέος μας η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη ανακατασκευής του χλοοτάπητα με αναζήτηση ευθυνών στη κρίσιμη οικονομική περίοδο που διέρχεται και προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο οφείλει να διαδραματίσει ο λαλίστατος αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης , που ως μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ είχε την ευθύνη της καλής εκτέλεσης του έργου , αλλά και οι έμπειροι αθλητικοί σχολιαστές και δημοσιογράφοι που έριχναν τις ευθύνες σε άλλους που δεν τους αναλογούσαν.

Υ/Γ. Αναμένουμε, τόσο τις τοποθετήσεις των Ε.Δ., όσο και τις τοποθετήσεις των δημοσιογράφων, στο πνεύμα πάντοτε του Προέδρου της Σ.Ε.Α.Σ.ΗΠΕΙΡΟΥ ¨Περί τήρησης της δεοντολογίας¨ κ. Σ. Βασιλειάδη , αντιπροέδρου και πρώην Γραμματέα της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ.

ΑΡΤΑ: Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ, στην Δ.Ε. Αμβρακικού

Με κάθε επισημότητα, εορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ και στην Δ.Ε. Αμβρακικού. Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ανέζα. Στη συνέχεια εψάλει επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων. Ακολούθησε μαθητική παρέλαση ενώπιον του Αντιδημάρχου κυρίου Φίλιππα Παππά, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ανέζας κυρίου Χρήστου Νικολάου και του Προέδρου της Τ.Κ. Γαυριάς Λούσια Λάμπρου.

O Γιώργος Στύλιος εκπροσώπησε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σε εκδήλωση των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρα

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέα Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 στη Χειμάρα της Αλβανίας.Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους συλλόγους Βορειοηπειρωτών και το κόμμα Ομόνοια των Ελλήνων. Αφορμή για την οργάνωση της εκδήλωσης ήταν η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από την Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 καθώς και να τιμήσουν το έπος των Ελλήνων το 1940.Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες και γιορτή στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του ελληνικού σχολείου της Χειμάρας, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, οι Έλληνες εκλεγμένοι Έπαρχοι της Βορείου Ηπείρου και πολλοί έλληνες από την περιοχή.

Πανηγυρικά και σε όλο το χώρο όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητας τιμήθηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Πανηγυρικά και σε όλο το χώρο όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητας τιμήθηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτικής ανάτασης, σύσσωμος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στα πάτρια εδάφη και φίλοι απ’ την Ελλάδα τίμησαν την ιστορική επέτειο, όπου ο Ελληνικός λαός άλλη μια φορά στάθηκε αντάξιος της ιστορίας του. Αντιτάχθηκε με βαθιά πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου στην απειλή του φασιστικού ολοκληρωτισμού. Στα βουνά και τα δικά μας μέρη γράφτηκαν σελίδες οι οποίες συνεχίζουν να εμπνέουν και να παραδειγματίζουν.Ειδικά με επιμνημόσυνες δεήσεις στη Δερόπολη, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, την Κλεισούρα και τους Αγίους Σαράντα τιμήθηκαν αυτοί που θυσίασαν τη νιότη τους για την ελευθερία και μια άλλη πορεία της ιστορίας του Ελληνισμού αλλά και όλων των λαών της Βαλκανικής. Το μήνυμα αυτό του ιστορικού «ΟΧΙ» έχει αποθανατιστεί με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων που ανανέωσαν την παρακαταθήκη αιώνων.Ωστόσο εκφράζουμε τη θλίψη και την απογοήτευση καθώς μικρή ομάδα ατόμων, μεταφερμένα από άλλες περιοχές προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια, την ώρα που στην Κλεισούρα τελούνταν μνημόσυνο για τους Ήρωες της Ελευθερίας. Άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με λύπη ότι κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για συνεργασίες που διέπραξαν με τις κατοχικές δυνάμεις και με συνέπεια δεινά για τον Ελληνικό αλλά και τον Αλβανικό λαό. Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών, ειδικά δε όσων θυσιάζονται για τόσο υψηλά ιδανικά, είναι ιερός και είναι χαρακτηριστικό και του Αλβανικού λαού. Σε μια κοινωνία ανεξιθρησκίας επιπλέον επιβάλλεται ο σεβασμός κατά την ώρα τέλεσης ιερών ακολουθειών. Το αντίθετο είναι ιεροσυλία και καταδικάζεται από κάθε άποψη.Για άλλη μια φορά ως ΟΜΟΝΟΙΑ αισθανόμαστε βαθιά την παρακαταθήκη που μας άφησαν με τους ηρωικούς αγώνες και τη θυσία τους οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε όπως ταιριάζει. Θα περιφρουρούμε τις αξίες που η Επέτειος του «ΟΧΙ» εμπεριέχει: την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”

Δεκάδες αθλητές του Ν.Ο.Ι. διεκδικούν θέση στην Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας

Εργομετρικά τεστ διεξήγαγε η ΕΚΟΦΝΣ υπό την επίβλεψη του Τόλη Παλαιοπάνου
Ένας περίπου μήνας πέρασε απ’ όταν ολοκληρώθηκε η φετινή αγωνιστική χρονιά για την Ελληνική Κωπηλασία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΕΚΟΦΝΣ) ξεκίνησε ήδη τις προετοιμασίες ενόψει της επόμενης. Αυτή την περίοδο διενεργούνται σ’ όλη την Ελλάδα τα πρώτα φετινά εργομετρικά τεστ, μέσω των οποίων επιλέγονται από την Ομοσπονδία οι αθλητές που θα στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα, στις κατηγορίες Ανδρών – Γυναικών, ιδιαίτερα όμως σ’ εκείνες των Εφήβων – Νεανίδων και των Παίδων – Κορασίδων.Αντίστοιχα τεστ διενεργήθηκαν το περασμένο τετραήμερο και στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, ένα σωματείο που παραδοσιακά προσφέρει στην Εθνική Ομάδα τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών από κάθε άλλο όμιλο στην Ελλάδα. Σ’ αυτές μετρήθηκαν οι επιδόσεις δεκάδων κωπηλατών του Ν.Ο.Ι. όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Επιβλέπων στα τεστ ήταν ο Γιαννιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός Τόλης Παλαιοπάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος της Ομοσπονδίας για ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα και την Κέρκυρα.«Ενάμιση μήνα αφότου τελείωσε η αγωνιστική χρονιά του τελευταίου Ολυμπιακού κύκλου, για την Ομοσπονδία Κωπηλασίας ανοίγει η επόμενη τετραετία, με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Ξεκινάμε λοιπόν με τις εργομετρικές δοκιμασίες, που είναι οι πρώτες της νέας χρονιάς, για να στελεχώσουμε σε όλες τις κατηγορίες της την Εθνική μας Ομάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παλαιοπάνος.Όσον αφορά το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός σημείωσε πως το ιστορικό σωματείο της πόλης μας συμμετέχει στις δοκιμασίες με πληθώρα αθλητών, τους περισσότερους από κάθε άλλο όμιλο, με στόχο την ένταξή τους στην Εθνική Ομάδα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους σωματειακούς προπονητές και ιδιαίτερα τον επικεφαλής κ. Θύμιο Βλάχο για την αμέριστη στήριξη που προσφέρουν στο έργο της ΕΚΟΦΝΣ.Ο κ. Παλαιοπάνος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. που είναι μακράν οι καλύτερες της χώρας μας, στις οποίες, όπως είπε, συχνά προπονούνται αθλητές και της Εθνικής Ομάδας, όχι μόνο Γιαννιώτες αλλά και άλλων περιοχών, πάντα φυσικά υπό την εποπτεία του.

Συνάντηση εργασίας για περιβαλλοντικές υποδομές στην Π.Ε. Άρτας

Συνάντηση εργασίας για περιβαλλοντικές υποδομές στην Άρτα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου κας Τατιάνας Καλογιάννη - Σταύρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Άρτας.Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Δήμαρχοι: Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιάκος, Γ. Καραϊσκάκη κ. Γαλλίκας, Ν. Σκουφά κ. Γιαννούλας, Ζηρού κ. Γιολδάσης και ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΑ και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής της Άρτας.Συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν έργα αποχετεύσεων και η κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, η υλοποίηση των μελετών για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η πορεία των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και η επέκταση – αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Τέθηκε υπόψη των παρευρισκομένων το θέμα της κατασκευής εργοστασίου αστικών στερεών αποβλήτων καθώς και η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων.Η κ. Καλογιάννη, ενημέρωσε επίσης τους συμμετέχοντες στη συζήτηση για το Σύμφωνο συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου και ΦοΣΔΑ 1ης Δ.Ε. Ηπείρου. Ο κ. Ψαθάς επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τη χρηματοδότηση μελετών προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ωρίμανση των έργων, ενώ η κ. Καλογιάννη τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου οι μελέτες για την κατασκευή 13 σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων προκειμένου να ενταχθούν στα σχετικά προγράμματα.

Δηλώσεις των Περιφερειακών Συμβούλων της ΠΕ Πρέβεζας για τη στέγαση των υπηρεσιών και το νοσοκομείο

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν δόθηκε επί της ουσίας απάντηση στα δύο καίρια ερωτήματα της επερώτησης του Κώστα Αρβανίτη που αφορούσε τη στέγαση των υπηρεσιών της ΠΕ Πρέβεζας. Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης :
-Παραδέχθηκε έμμεσα ότι η διοίκηση της Περιφέρειας προέβη σε νέα σύμβαση μίσθωσης με τίμημα 15 % μεγαλύτερο (ανά τετραγωνικό μέτρο) από την προ της κρίσης τιμή, αλλά το απέδωσε σε ευθύνες άλλων οργάνων της Περιφέρειας.
-Παραδέχθηκε επίσης ότι η μείωση των νοικιασμένων χώρων από 1.1.2011 (που ανέλαβε) ήταν μόνο 5 % αλλά απάντησε ότι κακώς η σύγκριση γίνεται με την 1.1.2011 και ότι σε σχέση με την 1.1.2010 !!! υπήρξαν πολύ ουσιαστικότερες μειώσεις.
-Αντίθετα προέβη σε αναντίστοιχη με τη μέχρι τώρα δημόσια εικόνα του προσωπική επίθεση, η οποία υποβαθμίζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Η κριτική από την πλευρά μας απευθύνεται πάντοτε στο θεσμό και όχι στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη. Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να απαντάει με θεσμικό και όχι προσωπικό τόνο στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Τέλος επειδή θεωρούμε ότι η παρέμβαση της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να εξαντλείται σε κριτική αλλά να συνοδεύεται και από προτάσεις και επειδή το ζήτημα των μισθώσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΠΕ Πρέβεζας παρά το ότι είναι σημαντικό δεν είναι το πρωτεύον, θα θέλαμε να καταθέσουμε την άποψή μας για το καίριο θέμα του νοσοκομείου της Πρέβεζας, για το οποίο εμφανίζεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες, χωρίς δυστυχώς κάποια ελπιδοφόρα μέχρι στιγμής εξέλιξη :
-Οι πρωτοβουλίες από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας δεν πρέπει να εξαντλούνται στο επίπεδο του αντιπεριφερειάρχη, αφού η σημαντικότητα του θέματος απαιτεί τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη. Είναι διαφορετικό να εμφανίζεται το αίτημα αναβάθμισης του νοσοκομείου ως διεκδίκηση της ΠΕ Πρέβεζας και διαφορετικό να εμφανίζεται ως αίτημα της Περιφέρειας.
-Σε ότι αφορά τη διεκδίκηση για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση για τη χρηματοδότηση του έργου γιατί σε διαφορετική περίπτωση εξαντλείται σε επικοινωνιακή διαχείριση.
-Αν επιδιώκουμε να γίνει από υπόλοιπα του ΕΣΠΑ, αυτό φαντάζει ως ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένη την υπερδέσμευση του ΠΕΠ για την Ήπειρο. Αν επιδιώκουμε τη χρηματοδότησή του από την επόμενη προγραμματική περίοδο τότε πρέπει να περιλάβουμε στο θεματικό στόχο της «καταπολέμησης της φτώχειας και προώθησης της κοινωνικής ένταξης» στο νέο ΠΕΠ δράσεις για τη συμπλήρωση των νοσοκομειακών υποδομών, κάτι που δεν έχει περιληφθεί στις μέχρι τώρα προτάσεις της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει ως Περιφέρεια να δρομολογήσουμε με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση της μελέτης του έργου.Ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΠΕ Πρέβεζας θεωρούμε τους εαυτούς μας «στρατευμένους στην κοινή προσπάθεια»….

Κώστας Αρβανίτης, Γιώργος Ζάκας, Δήμητρα Αναγνώστου
Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΠΕ Πρέβεζας - ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Επίσκεψη B. Ψαθά στις εργασίες στη γέφυρα Άρτας

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της γέφυρας Άρτας, προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Στην περιοχή του φράγματος Ιμαρέτ πραγματοποιούνται έργα προϋπολογισμού 40.000 €, ενώ στην περιοχή της νέας γέφυρας ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στις 200.000 €, που προέρχονται από Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο κ. Ψαθάς συνοδευόμενος από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε από τους ανάδοχους για την πρόοδο των έργων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας τόνισε ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, συνεχίζει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται τόσο για τον καθαρισμό όσο και για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας. Επισήμανε δε, ότι με τα έργα που υλοποιούνται, προστατεύεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μνημείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη της Άρτας».

Παρελθόν οι μαθητικές καταλήψεις στα Γιάννενα

Ανοιχτά όλα τα σχολεία σήμερα

Σας το λέγαμε εδώ και εβδομάδες, ότι η 28η Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει και το τέλος του πρώτου γύρου των φετινών σχολικών καταλήψεων. Όπερ και εγένετο. Σήμερα όλα τα σχολεία στο νομό Ιωαννίνων ήταν ανοιχτά. Προσεχώς νεότερα...

Κατόπιν εορτής συνεδριάζει το ΣΝΟ της Περιφέρειας Ηπείρου

Μια μέρα μετά τη θεομηνία σχεδιάζουν τα... μέτρα πρόληψης!!!

Εκτός τόπου και χρόνου η Περιφέρεια Ηπείρου, περίμενε να βγει ο Οκτώβριος για να συγκαλέσει σύσκεψη αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων του φετινού χειμώνα!!! Και όλως τυχαίως αυτό έγινε μια μέρα μετά τη χθεσινή θεομηνία. "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" λέει ο θυμόσοφος λαός, όμως στην περίπτωση Καχριμάνη αυτό δεν ισχύει αφού ο... "δουλευταράς" Περιφερειάρχης στην κυριολεξία πιάστηκε στον ύπνο!!! Καληνύχτα Αλέκο και του χρόνου...

Κλείνει στο τέλος του 2012 το ΚΕΝ Άρτας!

Το αναφέρει στην απάντηση του το Υ.ΕΘ.Α.,στην ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη
Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο με θέμα: "Με βάση ποιο επιχειρησιακό σχέδιο δικαιολογείται η κατάργηση του τελευταίου Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) της Περιφέρειας Ηπείρου στην Άρτα;".Έκτοτε, υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση του κ. Παναγιωτόπουλου προς την κ. Γεροβασίλη ότι θα καταταγεί κανονικά η 2012 ΣΤ' ΕΣΣΟ, δίχως όμως να απαντήσει για τη μελλοντική λειτουργία του Στρατοπέδου ως ΚΕΝ.Η επίσημη απάντηση του Υ.ΕΘ.Α., με την υπογραφή του υφυπουργού κ. Παναγιώτη Καράμπελα, κοινοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2012 και δυστυχώς επιβεβαιώνει όσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέφερε στην κατατεθείσα ερώτηση.Συγκεκριμένα, στα παραρτήματα "Β" και "Γ" παρατήρηση γ. δηλώνεται ξεκάθαρα πλέον η παύση της λειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας:Θα λειτουργήσει ως ΚΕΝ και για τη 2012 ΣΤ' ΕΣΣΟ, λόγω των αυξημένων αναγκών κατάταξης της υπόψη ΕΣΣΟ και στη συνέχεια θα παύσει η λειτουργία του ως ΚΕΝ.Παρά τις υποσχέσεις, τις "ρητές διαβεβαιώσεις" και τις "δεσμεύσεις" του ίδιου του κ. υπουργού, το κλείσιμο του μοναδικού ΚΕΝ της Ηπείρου, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση άλλων (Καλαμάτας), αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η "αξιοπιστία" των κυβερνώντων είναι αναλώσιμη και θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων και τοπικών σκοπιμοτήτων.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ-Απουσίαζε ο δήμος Ζίτσας από τη συνεδρίαση του ΣΝΟ

Δεν έστειλε εκπρόσωπο στη σημερινή σύσκεψη για τις καταστροφές στην Περιφέρεια!!!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο δήμος Ζίτσας που επλήγη όσο κανένας από τη χθεσινή θεομηνία, δεν απέστειλε εκπρόσωπο στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ). Αυτή την ώρα σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποτιμώνται οι καταστροφές και οργανώνεται ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των χειμερινών ακραίων φαινομένων. Όλοι οι δήμοι είναι εκεί, εκτός από έναν. Το δήμο Ζίτσας!!!

Οι Νοσοκομειακοί Γατροί καταγγέλλουν τον διοικητή του Νοσοκομείου Χαζηκώστα!

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων κάθε εργαζόμενου.Και συγκεκριμένα, με έγγραφό του ο διοικητής του ΓΝΙ «Χατζηκώστα» στις 3/10/12 καλεί τον Ιατρό Σιδερά – Χαντάντ Γεώργιο Διευθυντή του ΚΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ να σταματήσει την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε προ τριμήνου περίπου (λόγω μη καταβολής των εφημεριών), γιατί θα κινηθεί εναντίον του πειθαρχική διαδικασία. Η στοχοποίηση του συναδέλφου γίνεται τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου , αλλά και των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για το αυτονόητο, δηλαδή τη πληρωμή της υπερωριακής τους εργασίας.Το έγγραφο αυτό στηρίζεται σε απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του νοσοκομείου (μειοψήφησαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ιατρών και των εργαζομένων).Η απόφαση αυτή στηρίζεται στη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους για το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία τότε δεν είχε ακόμη γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας, αγνοώντας επιδεικτικά τις γνωμοδοτήσεις των πλέον εγκρίτων εργατολόγων της χώρας, που δικαιώνει τους εργαζόμενους και γιατρούς που εξασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.Η ενέργεια αυτή του ΔΣ του ΓΝ Χατζηκώστα, προάγγελος του εντεινόμενου αυταρχισμού εκ μέρους της συγκυβέρνησης στην αντιμετώπιση των αυτονόητων διεκδικήσεων των εργαζομένων για την πληρωμή της προσφερθείσας εργασίας τους, είναι άδικη, προκλητική και αντικοινωνική.Η Διοίκηση του ΓΝ Χατζηκώστα, όπως και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσουν πότε θα γίνουν στην πραγματικότητα «αξιόπιστοι εργοδότες» και όχι εικονικά μέσω διάτρητων και αστήρικτων «γνωμοδοτήσεων» που παραβιάζουν το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο;
-Πότε θα εφαρμόσουν ασφαλή προγράμματα εφημερίας;
-Πότε θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη προμήθεια των υλικών που λείπουν από τους οργανισμούς που διοικούν;
-Πότε θα συμπληρώσουν τα κενά του προσωπικού στα ζωτικά τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείου;
Σε κάθε περίπτωση, θα παλέψουμε και με ένδικα μέσα και κυρίως με τη μαζική μας συμμετοχή στους αγώνες όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας για
-Να μη περάσει η τρομοκρατία στα νοσοκομεία
-Να δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων
-Να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και όχι σαν εισπρακτικοί οργανισμοί, παρέχοντας σε όλους δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες

ΕΝΩΝΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Θα μείνουν χωρίς συγκοινωνία χωριά του Δήμου Ιωαννιτών!!!

Στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου σε αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων για τα περίχωρα του Δήμου Ιωαννιτών, όπως η δημοτική ενότητα Παμβώτιδας, Περάματος και Μπιζανίου, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου βρίσκεται το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Το τιμολόγιο αναπροσαρμόζεται από την 1η του μήνα, αφού όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής, δεν ανανεώθηκε η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών, που επιχορηγούσε τα εισιτήρια των δημοτών με ένα ποσό της τάξης των 90.000 ευρώ ετησίως. Η λήξη της προγραμματικής σύμβασης χρονολογείται από τα τέλη του 2011, και όπως τόνισε ο κ. Μουστακλής για τους δέκα πρώτους μήνες του 2012 το Αστικό ΚΤΕΛ και οι μέτοχοι επιβαρύνθηκαν με το ποσό αυτό αφού οι τιμές των εισιτηρίων παρέμειναν ίδιες. Αυτό όμως δε μπορεί να συνεχιστεί και αφού οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατέληξαν σε αδιέξοδο, οι τιμές των εισιτηρίων αναπροσαρμόζονται. Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια που κόστιζαν 1,10 ευρώ, από την 1η Νοεμβρίου θα κοστίζουν 1,65, ενώ εκείνα που κόστιζαν 1,50 ευρώ θα φτάσουν τα δύο ευρώ. «Γνωρίζουμε πως θα έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού θα μειωθεί η κίνηση και θα αναγκαστούμε να αναπροσαρμόσουμε τα δρομολόγια. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι κάποια χωριά που βρίσκονται δίπλα στην πόλη, θα μείνουν χωρίς συγκοινωνία. Περιμέναμε δέκα μήνες τον Δήμο Ιωαννιτών, στην αρχή υπήρξε μία θετική διάθεση, όμως στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει το ποσό των 90.000 ευρώ. Υπάρχει μία πικρία στους μετόχους, γιατί σε όλα τα επίπεδα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε συνεννόηση με το Δήμο και γι’ αυτό προχωρήσαμε στην αγορά δύο mini bus και προχωρούμε μέχρι το τέλος του χρόνου στην εγκατάσταση και λειτουργία των τηλεματικών στάσεων», τόνισε ο κ. Μουστακλής. Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών πάντως διαρρέει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης, η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας, ενώ και την προηγούμενη φορά υπήρξε ζήτημα έγκρισής της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τέλος, ο κ. Μουστακλής τόνισε πως η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί κατά πολύ, όμως μέχρι στιγμής το Αστικό ΚΤΕΛ ανταποκρίνεται στο ρόλο και τις υποχρεώσεις του.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χρέος των Ηπειρωτών η προστασία των παραδοσιακών μας οικισμών

Η ανάγκη, τόσο οι πολίτες, όσο και οι αρμόδιοι φορείς της Ηπείρου να προστατεύσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής μας από την άναρχη ανάπτυξη, τονίστηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε το Σάββατο στα Γιάννινα, για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.Την ημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και η 8η Εφορία Βυζαντινών Αρ­χαιοτήτων.Όπως αναφέρθηκε, κάποια χωριά του Ζαγορίου και το Μέτσοβο, ευτυχώς, έχουν κρατήσει ακόμη το παραδοσιακό τους «χρώμα», κάτι αναμφίβολα θετικό για την περιοχή μας, όμως όλοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να μεριμνήσουν, για να μην χαθεί εντελώς το παραδοσιακό στοιχείο και παράλληλα να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, με βάση τους σύγχρονους σχεδιασμούς.

Να συμβαδίσει…
Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Κρεμέζη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίσει με την προστασία των παραδοσιακών οικισμών.«Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι πολύ αρνητική. Οι περισσότεροι συνδυάζουν την ανάπτυξη με την καταστροφή. Και έτσι δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να δούμε τη σωστή ανάπτυξη. Μεμονωμένα υπάρχουν οικισμοί, όπως κομμάτια από Ζαγόρια, το Μέτσοβο, κάποια χωριά του Πηλίου κ.α.» τόνισε.Υπογράμμισε δε, ότι: «Υπάρχουν και άλλοι οικισμοί που καταστράφηκαν, με την έννοια της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν γίνονται γιατί έχουν κόστος και δεν είναι διατεθειμένη η Πολιτεία να το καλύψει».

Σημεία αναφοράς…
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης υπογράμμισε ότι οι κοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των παραδοσιακών οικισμών. «Οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι μνημεία και σημεία αναφοράς. Το ΤΕΕ θέλει να συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των οικισμών» είπε μεταξύ άλλων.Η Διευθύντρια της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε την ημερίδα σαν ένα είδος φόρου τιμής στους παλαιότερους αρχαιολόγους που έχουν εργαστεί για τον χαρακτηρισμό πολλών οικισμών ως παραδοσιακών . «Τα προβλήματα των παραδοσιακών οικισμών τα αντιλαμβανόμαστε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει γόνιμος διάλογος» σημείωσε, μεταξύ άλλων.Τέλος, ο αρχιτέκτονας και μέλος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Σμύρης χαρακτήρισε την ημερίδα σαν πρόκληση «για την επανεύρεση του τοπικού κλίματος και στοιχείου».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δίπλα στο λαό η Όλγα Γεροβασίλη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κυρία Όλγα Γεροβασίλη επέλεξε να παρακολουθήσει την παρέλαση  της Άρτας «δίπλα στο λαό», απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, από την πλευρά που κοιτούσαν οι μαθητές, ενώ δεν έλειψαν και φέτος οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας προσπάθησαν να τοποθετήσουν πανό απέναντι απ’ την εξέδρα των επισήμων προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους κατά του μνημονίου και της μνηνομιανής πολιτικής.

Στην Κίνα ο Κώστας Μπάρκας!

Στη διακομματική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα επισκεφθεί την Κίνα θα συμμετέχει εκτός απρόοπτου ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Εκεί η διακομματική επιτροπή αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς φορείς, για την κινέζικη οικονομία και την πορεία των πραγμάτων στην Κίνα.

Στο Υπουργείο Υγείας θα βρεθούν σήμερα Τσουμάνης,Ιωάννου και Μπαΐλης

Στο Υπουργείο Υγείας θα βρεθούν σήμερα ο βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης προκειμένου να καταθέσουν το αίτημα για την ενίσχυση του υφιστάμενου και την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα .Οι κ.κ Τσουμάνης, Ιωάννου και Μπαΐλης θα παρουσιάσουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια επιτροπή, ζητώντας συνολικά αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας υγείας στο Νομό.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ η Αρχαία Πανδοσία και το Κάστρο Ορράον διεκδικούν οι τοπικοί φορείς

Να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ η Αρχαία Πανδοσία και το Κάστρο Ορράον διεκδικούν οι τοπικοί φορείς. Το θέμα τέθηκε υπόψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα, από τον βουλευτή κ. Δημήτρη Τσουμάνη και τον ατιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, και υπάρχει αισιοδοξία αφού εκτός από τις έτοιμες μελέτες υπάρχουν και οι σχετικές εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες μελέτες είχαν εκπονηθεί το 2009 από κλιμάκιο αρχαιολόγων της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον τότε Προϊστάμενο κ. Γιώργο Ρίγινο με στόχο να δημιουργηθεί στο νομό ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, το οποίο μαζί με τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νικόπολης και το Νέο Μουσείο της Νικόπολης, θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο του νομού μας. Κοινή πεποίθηση όλων ότι ο πολιτισμικός χώρος της Πρέβεζας που τον συνθέτουν οι αρχαιολογικοί της χώροι, τα βυζαντινά μνημεία μαζί με τη φύση και το τοπίο της αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά και έναν ανεξάντλητο πλούτο για την ανάπτυξη του νομού.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνεχίζεται το «κρυφτό» με τους παράνομους μετανάστες

Δεκαέξι συλλήψεις είχαμε και στην Ηγουμενίτσα.Από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 53 και 52 ετών, ως οδηγός και συνοδηγός αντίστοιχα σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, συνελήφθησαν την Κυριακή διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρουν δέκα τέσσερις αλλοδαπούς οι οποίοι εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από σανίδες στον χώρο του φορτίου, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Οι δέκα τέσσερις αλλοδαποί επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.

«Λουκέτο» μπήκε μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στο ΚέντροΕιδικής Επαγγελματικής Αγωγής Πρέβεζας!!!

«Λουκέτο» μπήκε μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στο Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής Πρέβεζας, λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου του κτιρίου όπου στεγαζόταν!!! Το Κέντρο έδινε τη δυνατότητα σε άτομα με νοητική στέρηση από την ευρύτερη περιοχή να περνούν δημιουργικά την ώρα τους , να κοινωνικοποιούνται και συνάμα να εκπαιδεύονται στην κατασκευή μικροαντικειμένων και στην κηπουρική. Αυτή την στιγμή τα περίπου 35 άτομα από την Πρέβεζα και άλλους όμορους Νομούς είναι αναγκασμένα να μένουν στο σπίτι αφού δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή κάποιος άλλος φορέας για να τα απασχολήσει. Τόσο ο πρόεδρος του Κέντρου Δονάτος Μπόχτης όσο και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονιών Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες και πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Πρέβεζας «Ελπίδα» Περικλής Αρβανίτης καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος για την επαναλειτουργία του.

Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων κατά Καχριμάνη-Κεφαλογιάννη!

Όπως και να έχει δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από το γραμματέα της ΝΔ, του μεγαλύτερου κόμματος της τρικομματικής μνημονιακής σαπίλας. Και να που επιτέλους ο περιφερειάρχης της εν λόγω τρικομματικής σαπίλας αποκαλύφτηκε, πέταξε την μάσκα του "φιλολαϊκού" και του "συμπαραστάτη" κατά του ξεπουλήματος της εταιρίας και πήρε θέση υπέρ του ξεπουλήματος.
Και οι δυο τους αμφότεροι , όχι μόνο πήραν θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης, αλλά και θεωρούν το τίμημα εύλογο, άρα συντάσσονται ανοικτά και απροκάλυπτα υπέρ του ξεπουλήματος της εταιρίας.Όχι δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τα κόμματα που την στηρίζουν, ούτε για τους εκπρόσωπους του τοπικού κράτους, πόσο μάλλον για τις οικονομικές δυνάμεις που λιγουρεύονταν την εταιρία.Η αποκάλυψη των κύριων υπευθύνων του ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ- ίσως μια νέα λίστα στο μέλλον «τραγουδήσει» για τις μίζες που έπεσαν για το ξεπούλημα- δεν κάνει τα πράγματα δυσκολότερα, μα από μια άποψη ευκολότερα.Καθώς εμφανίζει ξεκάθαρα τα μπλοκ που είναι υπέρ και κατά του ξεπουλήματος. Υπέρ είναι ολόκληρο το καπιταλιστικό, μνημονιακό και μη, μπλοκ οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων. Καμία λοιπόν αυταπάτη σε αυτούς που αγωνίζονται με όλα τα μέσα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για το ξεπούλημα του πλούτου των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων. Καμιά αυταπάτη για το κυβερνητικό- καπιταλιστικό- μαφιόζικο μπλοκ δυνάμεων που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες και τα δικαίωμα τους στην απόλυτη καταστροφή.Όπως η ΔΩΔΩΝΗ για τις καπιταλιστικές ελίτ είναι πρότυπο ιδιωτικοποίησης, έτσι και ο παρατεταμένος πολύμορφος αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίησης, μπορεί και θα γίνει μοντέλο, αγωνιστικού παλλαϊκού, πανεργατικού ξεσηκωμού ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.Κακά τα ψέματα, εκεί που φτάσαμε για να σωθεί η ΔΩΔΩΝΗ απαιτείται παλλαϊκός, πανεργατικός ξεσηκωμός. Με την μαχόμενη εργατική τάξη και τους κτηνοτρόφους στην πρωτοπορία του αγώνα. Ναι τίποτε δεν χάθηκε για την ΔΩΔΩΝΗ.Οι επόμενες ώρες, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ. Όλες οι δυνάμεις στις επάλξεις του αγώνα. Τώρα άμεσα πρέπει να συνεδριάσουν οι μαζικοί εργατικοί- λαϊκοί φορείς- συνδικάτα και σωματεία για να πάρουν θέση και να μπουν στο αγώνα. Τώρα είναι ώρα σύσσωμη η αριστερά να δράσει από κοινού για την σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ.Όποιος για το ένα ή τον άλλο λόγο σωπάσει ή μείνει έξω από τον αγώνα αντικειμενικά συντάσσεται με τις δυνάμεις που ιδιωτικοποιούν την ΔΩΔΩΝΗ και τον πλούτο των εργαζόμενων και κτηνοτρόφων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού

Με δεκατρία θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 6 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού. Μεταξύ των θεμάτων η αποδοχή πιστώσεων από το υπουργείο εσωτερικών και η αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος αλλά και του προϋπολογισμού.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά και τους Γιάννη Καραγιάννη, Κώστα Τζιόβα και Γιάννη Χατζηαντωνίου.Μετά το τέλος της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Με τη παρουσία μας σήμερα εδώ τιμούμε τους αγωνιστές του ΄40 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία ενάντια στην Ιταλική φασιστική επιδρομή. Οι αγώνες των ηρώων του ΄40, το έπος της Εθνικής Αντίστασης μας θυμίζουν ότι κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος όταν έχει απέναντί του έναν οργανωμένο και αποφασισμένο λαό που εμπνέεται από τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η μνήμη της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.Σήμερα ο λαός μας αγωνίζεται ενάντια στα άδικα μέτρα των μνημονίων που φέρνουν την κοινωνική ισοπέδωση, για ουσιαστική δημοκρατία και ελευθερία, ενάντια στα νεοναζιστικά φασιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή, που όπως και οι «ιδεολογικοί τους πρόγονοι», «άνθισαν» με την βία, τον ρατσισμό και την αδικία, ενώ αναδειχτήκαν ως οι μεγάλοι υπηρέτες των συστημάτων της εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.Θεωρούμε ότι ο τόπος αυτός της αντιφασιστικής μνήμης, και της θυσίας δίνει μήνυμα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς για να μπορούμε όλοι μαζί να διατρανώσουμε : Ποτέ πια φασισμός, Ποτέ πια πόλεμος.»

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Άρτα

Με λαμπρότητα τιμήθηκε στην Άρτα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα μνήμης με μηνύματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν ομαλά, αν και υπό βροχή και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το πρωί της Κυριακής εψάλη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας Ιγνατίου, παρουσία των επίσημων αρχών της πόλης και του νομού. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Τριάντης ενώ παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Άρτας Γιώργος Στύλιος, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης κ.ά.. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Νεκτάριος Κατσούλης, Εκπαιδευτικός (Θεολόγος) του 2ου Γενικού Λυκείου Άρτας ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα και στη σημασία της επετείου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Σκουφά. 

Την επέτειο του ΟΧΙ τίμησε χθες η πόλη της Πρέβεζας

Την επέτειο του ΟΧΙ τίμησε χθες η πόλη της Πρέβεζας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση στην οδό Σπηλιάδου κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ενώ το παρών έδωσαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, οι αντιδήμαρχοι Κοσμάς Κορωναίος, Γιώργος Φραγκούλης και Βαγγέλης Ροπόκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάζαρος Πιπιλίδης, ο διοικητής της 131 Σμηναρχίας Μάχης Γιάννης Τσαντίρης, ο αστυνομικός διευθυντής Πρέβεζας Γιάννης Ρίζος, η Λιμενάρχης Σταματία Μαργέλη, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Βαρδής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γιαμάς και αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα, ενώ υπήρχε και ισχυρή περιφρούρηση από άνδρες του λιμενικού και της αστυνομίας. Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης τη δική τους ειρηνική διαμαρτυρία έκαναν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Εργατικού Κέντρου, διεκδικώντας δημόσια δωρεάν υγεία και κατάργηση του μνημονίου. Στις δηλώσεις τους τόσο ο κ. Κομνηνός όσο και οι κ.κ Ιωάννου και Μπαΐλης τόνισαν ότι το μήνυμα του έπους του 40 πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για τους αγώνες των Ελλήνων οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη για να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα.

Προς προσωρινή παραλαβή ο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Η αποτίμηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και οι περαιτέρω ενέργειες μέχρι τη διοικητική παραλαβή του έργου από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.Στη σύσκεψη πήραν μέρος όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων (πλην του Δημάρχου Μετσόβου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) καθώς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τη Διοίκηση του Φορέα και τους δημάρχους ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης του έργου και την προσωρινή παραλαβή.Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές αποχώρησε από τη σύσκεψη πριν την ολοκλήρωσή της. Όπως έκανε γνωστό διαφωνεί επί της αρχής θεωρώντας ότι για την ρύπανση στην περιοχή ευθύνεται το κύτταρο του ΧΥΤΑ και ότι οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλη κατεύθυνση και με κυρίαρχο στοιχείο την αποκατάσταση του κυττάρου.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τίμησε τον Παναγιώτη Σουκάκο

Σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής αναγόρευσε  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Σουκάκο.Παρουσία πλήθους κόσμου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο κ. Σουκάκος επέστρεψε και τυπικά στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Γιαννιώτικου ΑΕΙ, από το οποίο έφυγε το 2002, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών.Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος στάθηκε στην προσωπικότητα και στην προσφορά του κ. Σουκάκου, ενώ ο έπαινος του τιμώμενου έγινε από τον Καθηγητή Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μαθητή του κ. Σουκάκου, συνεργάτη του, αλλά και αντικαταστάτη του στην έδρα Αλέξανδρο Μπερή, ενώ την ανάγνωση του ψηφίσματος έκανε η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια Μαργαρίτα Τζαφλίδου.Ο κ. Σουκάκος συγκινημένος ευχαρίστησε όλους για την μεγάλη τιμή που του έγινε και στη συνέχεια μίλησε με θέμα «Χαρτογραφία και Ιατρική: Παράλληλοι βηματισμοί και διδάγματα από την Ιστορία».

Ποιος είναι…
Ο Παναγιώτης Σουκάκος, που στα Γιάννινα έχει μόνο φίλους, οι οποίοι και τον τίμησαν με την παρουσία τους χθες, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και αφού σπούδασε ιατρική με ειδικότητα στην Ορθοπεδική στην Αθήνα, το 1971 έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου έκανε μετεκπαίδευση και ειδικεύτηκε στη χειρουργική χεριού άνω άκρου και στη μικροχειρουργική, στην οποία είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο!Μάλιστα, το 1979, έχοντας γυρίσει στην Ελλάδα, έκανε την πρώτη επιτυχή επανασυγκόληση ακρωτηριασμένου δακτύλου. Το 1980 εκλέχθηκε Καθηγητής Ορθοπεδικής στην νεότευκτη τότε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στα Γιάννινα ίδρυσε το κέντρο μικροχειρουργικής του Πανεπιστημίου.Σήμερα, εκτός από Επίτιμος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι και Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπεδικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Στη τελετή αναγόρευσης, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν, η βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος, οι πρ. δήμαρχοι Νίκος Γκόντας και Αναστάσιος Παπασταύρος, πλήθος πανεπιστημιακών κ.α.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τρόπος υλοποίησης ενός εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος

Του Νίκου Κοτζιά
Η ζωή έχει περισσότερο φαντασία από ότι έχουμε εμείς ως πρόσωπα, αλλά και κινήματα. Είναι ουτοπία να νομίζει κανείς ότι μπορεί να είναι έτοιμος για κάθε είδους κατάσταση που μπορεί να προκύψει μετά τη πτώση των μνημονιακών δυνάμεων. Οτι θα είναι σε θέση να ανασύρει από την «δική του κεφαλή Αθηνάς» έτοιμες απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που θα προκύψουν. Παρόλα αυτά, η ιστορία μας διδάσκει ότι όσο καλύτερο είναι κανείς προετοιμασμένος, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να προωθήσει αυτό που έχει προγραμματίσει. Και το σημαντικότερο, έτοιμος ψυχικά, νοητικά, γνωστικά για το «ακόμα» απρόβλεπτο.Ένα κομβικό ζήτημα μέσα στην κρίση, είναι πώς μπορεί μια δημοκρατική, πατριωτική, κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση (για τον χαρακτήρα της, βλ. «Επίκαιρα» προηγούμενης εβδομάδας), να εξασφαλίσει ένα ρεύμα ουσιαστικής στήριξης της σε δύσκολες συνθήκες. Και αυτό, διότι αυξάνουν οι πιθανότητες οι δυνάμεις του δημοκρατικού αντιμνημονιακού μετώπου να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Όμως, οι δυνάμεις αυτές δεν δείχνουν να διαθέτουν το απαιτούμενο ισχυρό ρεύμα παλλαϊκής στήριξης. Από αυτή τη σκοπιά εξαίρεση αποτελεί το ΚΚΕ που, όμως, πολιτικά δεν δείχνει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που διαθέτει σειρά αρετών (όπως καλύτερη οργάνωση, πειθαρχία, αφοσίωση, αυτοθυσία) που είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητες ενόψει των δυσκολιών που έρχονται.Συνήθως τα κόμματα που οδεύουν προς τη δημιουργία εναλλακτικής κυβέρνησης ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα «εκατό ημερών». Ενα είδος, δηλαδή, πολιτικής και ηθικής δέσμευσης έναντι της κοινωνίας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος διαρκεί πολλαπλάσια της τυπικής ονομασίας των «100 ημερών». Στη διάρκειά αυτής της περιόδου μπορεί να διαταραχθούν εύκολα οι σχέσεις κυβερνώντων και ψηφοφόρων, ιδιαίτερα όταν οι επιθέσεις των ξένων δυνάμεων και της ντόπιας διαπλοκής θα είναι συνεχείς και παρατεταμένες. Κατά συνέπεια, μια εναλλακτική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να οργανώνει δημιουργικά και με συνέπεια το έργο της. Να πείσει εξαρχής τους υποστηρικτές της ότι επιδιώκει και είναι σε θέση να υλοποιήσει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, διασφάλισης της κυριαρχίας της χώρας, πραγματικής δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμικού συστήματος, τιμωρίας των ενόχων για εδώ που φτάσαμε, δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα ως προς την κατανομή βαρών και πλούτου.Στη δεκαετία του ’30 του προηγούμενου αιώνα αναπτύχθηκε μια άλλη πολιτική πρόταση δίπλα ή εναλλακτικά προς τα προγράμματα των 100 ημερών. Επρόκειτο για τις λεγόμενες δεσμεύσεις των «100 πρώτων ωρών». Κατά τη γνώμη μου αυτού του είδους η δέσμευση πρέπει να συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα των (τριών μέχρι έξη) πρώτων μηνών μιας τέτοιας κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει στοχευμένες άμεσες αλλαγές, που θα υλοποιεί τέτοια μέτρα όπως ήδη ανέφερα.Σε τι αναφέρεται αυτό το «100 ωρών»; Αναφέρεται ενδεικτικά στις 100 πρώτες ώρες λειτουργίας μιας νέας Βουλής που θα διαθέτει πλειοψηφία στήριξης της εναλλακτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Η δέσμευση θα είναι ότι στις 100 πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας Βουλής, η πλειοψηφία θα καταθέσει και εγκρίνει πέντε, το πολύ επτά, νομοσχέδια οικονομικής, πολιτικής, ηθικής ανακούφισης της συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.Η προώθηση εντός των 100 πρώτων ωρών λειτουργίας του κοινοβουλίου ενός τέτοιου άμεσου νομοθετικού προγράμματος θα αποτελεί την «ζωντανή απόδειξη» που θα πείσει την κοινωνία, ότι η νέα κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες, ότι λέει το εννοεί και το κάνει. Με τη δύναμη του παραδείγματος και της άμεσης εμπειρίας, ότι υλοποιεί άμεσα τις προεκλογικές δεσμεύσεις των «100 ωρών», η νέα πλειοψηφία θα πείθει ότι θα προωθήσει ανάλογα και θα υλοποιήσει τις μεγάλες δεσμεύσεις για τις οποίες χρειάζεται περισσότερος χρόνος και συνεχή ισχυρή ενεργητική στήριξη από τον λαό. Θα είναι η πόρτα στο δρόμο μιας Νέας Ελλάδας.

Μια ξεχωριστή τηλεοπτική συζήτηση

Μια ξεχωριστή τηλεοπτική συζήτηση απολαύσαμε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στις "Ακροβασίες" του Γιώργου Γκόντζου. Καλεσμένος του ήταν ο διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο οποίος πραγματεύτηκε με ένα μοναδικό τρόπο την έννοια και τη σημασία του όρου πατρίδα στη σύνθετη σημερινή πραγματικότητα. Μας έλυσε πολλές απορίες και μας έδωσε με σαφή τρόπο να καταλάβουμε που αρχίζουν τα δισδιάκριτα όρια της πατριδοκαπηλείας, ενώ σημαντική ήταν και η ανάλυση που έκανε στα αίτια της λήθης και της απαξίωσης της ιστορίας μας. Μια εκπομπή-όαση μέσα στο γκρίζο τοπίο της τοπικής τηλεόρασης.

Aπάντηση Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη στην ανακοίνωση του περιφερειακού συμβούλου Ι. Παπαδημητρίου

Κύριε Παπαδημητρίου,
Η δημοσιοποίηση των θέσεων σας, επί της απάντησής μου, σε σχετική σας επερώτηση, όπως τη διανείματε στα μέσα ενημέρωσης, προσφέρει την ευκαιρία να καταγραφούν και να ξεκαθαρίσουν ορισμένες θέσεις, διότι είναι προφανές ότι βρίσκεσθε σε σύγχυση.Συγκεκριμένα:«Πολιτικά» κριτήρια ή κίνητρα δεν καθόρισαν, μέχρι σήμερα, ούτε τους χειρισμούς ούτε τους σχεδιασμούς της δραστηριότητάς μου ως Αντιπεριφερειάρχη.Αποκλειστική επιδίωξή μου είναι, πάντα, η βελτιστοποίηση των διοικητικών πρακτικών κατά το χειρισμό των θεμάτων του Πολίτη, και κριτήριό μου η λειτουργία εντός των οριζομένων από το Νόμο και η συμβατότητα των λύσεων με τα διεθνώς αποδεκτά οικονομικοτεχνικά πρότυπα.Με αυτά τα δεδομένα γίνονται και οι χειρισμοί που συνδέονται με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Π.Ε. Ιωαννίνων στη Θέση Ελληνικό.Δεν πρόκειται, επομένως, να προσαρμοστώ σε «πολιτικές» πρακτικές που
-:Ακυρώνουν κάθε έργο και δραστηριότητα χωρίς τεκμηριωμένη και βάσιμη αιτιολογία.
-Μηδενίζουν κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος.
-Ανιχνεύουν ψήγματα ιδιοτέλειας με κακόπιστη διάθεση σε κάθε διεργασία λήψης απόφασης.
-Συμβαδίζουν με τα διάφορα «χαλκεία» στη δημιουργία σεναρίων και ανύπαρκτων υποθέσεων.
Επομένως, «πολιτικός» χειρισμός εγγράφου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ούτε πρόκειται να γίνει. Όσον αφορά τις προσωπικές αναφορές:ΛΥΠΑΜΑΙ. Υπερβήκατε τα όρια για δεύτερη φορά με αφορμή το θέμα. Αφού στη επερώτηση σας εφηύρατε εσκεμμένη απόκρυψη, λόγω ασυμφωνίας με το περιεχόμενο, στην κριτική σας επί της απάντησης μας, ανακαλύψατε αστήρικτα, έλλειψη αισθήματος ευθύνης και ήθους.Κάθε δραστηριότητα μου ήταν, είναι και θα είναι διαυγής, διάφανη και φανερή. Δεν αρνούμαι να κρίνομαι.Δεν ανέχομαι όμως, την χωρίς τεκμήριο εκτόξευση τέτοιων χαρακτηρισμών, κυρίως, ειδικά αλλά και για το σύνολο της, μέχρι σήμερα, δραστηριότητας μου ως Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ιωαννίνων.Δεν ανήκει στις συνήθεις επιλογές και πρακτικές μου, αλλά θα επιδιώξω, με κάθε μέσο, να αναγκαστείτε στη δημόσια απαρίθμηση των δεδομένων που έχετε υπ’ όψιν σας και σας έπεισαν να προβείτε στην, συκοφαντικής έκφανσης, φρασεολογία.Τέλος, δηλώνω ότι όσο επώδυνη και να αποδεικνύεται, καθημερινά, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, θα συνεχίσει να είναι μοναδική επιδίωξη και το αποκλειστικό μου κίνητρο.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο η εναλλακτική μελέτη για την "Γωνία"

Tο Δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας,στη σημερινή του συνεδρίασή,πρόκειται να συζητήσει και να λάβει απόφαση επί της εναλλακτικής μελέτης για τη λήψη αδρανών υλικών για την κατασκευή της Γ' φάσης του λιμένος της Ηγουμενίτσας και την ταυτόχρονη βελτίωση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας.Όπως είναι γνωστό η νέα μελέτη προβλέπει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς, μετά τη Γωνιά, χωρίς όμως να γίνει η διαβόητη τρανσέρα στη θέση αυτή.

Οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου κατά Καχριμάνη-Κεφαλογιάννη

Οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου συνήλθαν εκτάκτως μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.Από τον κ. Κεφαλογιάννη που κατάγεται από την Κρήτη και ήρθε στην Ήπειρο για λίγες ώρες δεν περιμέναμε να ακούσουμε τίποτα. Υπηρετεί την Κυβέρνηση και την πολιτική της θα υπερασπιστεί. Εξάλλου απέφυγε να μας συναντήσει, δεν ήθελε να μας ακούσει, δεν ήθελε να μάθει την αλήθεια.Από τον κ. Καχριμάνη όμως περιμέναμε άλλα πράγματα. Οι δηλώσεις που Περιφερειάρχη απογοητεύουν και εξοργίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου.Δεν ξέρουμε πραγματικά σε τι οφείλεται η στροφή που κάνει ο Περιφερειάρχης αλλά ξέρουμε ότι τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στο σύνολο των κτηνοτρόφων.Για μας οι αριθμητικές αλχημείες που έκανε δείχνοντας τον κομματικό του πατριωτισμό, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και τίποτα παραπάνω.Για το πλιάτσικο κ. Καχριμάνη που γίνεται στη Δωδώνη δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Υπάρχουν μόνο ευθύνες.Και είστε συνυπεύθυνος!Οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Νοεμβρίου, ημέρα που θα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα. Οι κτηνοτρόφοι θα είναι στην Περιφέρεια. Καλούμε κι όλες τις παρατάξεις να είναι ώστε να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο κ. Καχριμάνης.Οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου εμμένουν στην πάγια θέση τους για πλήρη τήρηση του καταστατικού της Δωδώνης και για στήριξη της κτηνοτροφίας στο σύνολό της.Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ηπείρου, σταθεροί στην άποψή τους, διατρανώνουν ότι:
-Η Δωδώνη δεν πωλείται
-Η Δωδώνη δεν χαρίζεται
-Κανένας δεν έχει το δικαίωμα τη φέτα που αποτελεί προϊόν ονομασίας προέλευσης να το ξεπουλά σε κανέναν ιδιώτη.
Όσοι σήμερα υπερασπίζονται το ξεπούλημα της Δωδώνης θα είναι υπόλογοι και τα επόμενα χρόνια απέναντι στο λαό της Ηπείρου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Μεγάλες οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα


Μεγάλες οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων από αντικαταθλιπτικά μέχρι ινσουλίνη καθώς οι ελλείψεις φτάνουν ακόμα και το 50% σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας κ. Γρηγόρη Κατσίλη. Ο κ. Κατσίλης αναφερόμενος στο θέμα για άλλη μια φορά αποδίδει το πρόβλημα πρώτον στην τεράστια έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων λόγω της αδυναμίας πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και κατά δεύτερον στο καθεστώς μετρητοίς του εφοδιασμού από το χονδρεμπόριο. Άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα, ζάχαρο, πάρκινσον, καρκίνο, και θυρεοειδή , αντικρίζουν άδεια ράφια στα φαρμακεία και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Μας είπανε δε ότι χιλιάδες ασθενείς ζουν καθημερινά με την αγωνία και τον τρόμο για το αν θα βρουν το απαραίτητο σκεύασμα για τη θεραπεία τους.

Μετάθεση ημερομηνίας υποβολής φακέλων για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας- Αιτωλοακαρνανίας!

Απόφαση για τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την α΄ φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης για την μελέτη και κατασκευή του έργου Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης.Με την απόφαση μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία από την 30.10.2012 που είχε ορισθεί στις 26.03.2013, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί είναι μικρό.Το έργο αφορά στην κατασκευή οδικής σύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας, συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης πλωτής γέφυρας καθώς και στην διαπλάτυνση του διαύλου της Λευκάδας.Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αντίστοιχες μεταθέσεις στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δοθούν για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος και για τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, για τις 02.04.2013 και 09.04.2013 αντίστοιχα.

Δήλωση του Γιάννη Παπαδημητρίου για την προγραμματική σύμβαση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των 3 μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων (Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες», Πανηπειρωτικό Στάδιο Ανατολής και Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων) ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της περιοχής μας.Έχουμε πλέον αρκετή πείρα από τα δύο χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», ώστε να τρέφουμε αυταπάτες για τις επιδιώξεις των εμπνευστών του. Έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι πραγματικός στόχος ήταν η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς όμως τους αναγκαίους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ένα ενδιάμεσο δηλαδή σταθμό στο δρόμο προς την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Διότι, όπως η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και η υγεία, έτσι και η άθληση αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες.Δυστυχώς η αποχώρηση της κεντρικής διοίκησης από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της υλοποιείται με την πλήρη συνενοχή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το επιχείρημα της επιχορήγησης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς το προβλεπόμενο ποσό των 200.000 ευρώ ετησίως
-δεν συνοδεύεται από παρουσίαση των ισολογισμών και των οικονομικών στοιχείων λειτουργίας των 3 αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το κόστος λειτουργίας και τις ανάγκες τους
-είναι σίγουρο ότι δεν επαρκεί ούτε για τα τυχόν υφιστάμενα χρέη ούτε για τις απαραίτητες πλην δαπανηρές επενδύσεις παγίων (λ.χ. νέα στέγη στο ΕΑΝΚΙ, συντηρήσεις χλοοτάπητα κλπ.)
είναι αβέβαιο ακόμη και λόγω των ασαφών διατυπώσεων της προγραμματικής σύμβασης, καθώς πολλές φορές ανάλογες ασαφείς διατυπώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την περικοπή επιχορηγήσεων
-τέλος η οποιαδήποτε καταβολή ποσών εξαρτάται άμεσα από τις εντολές και τις περικοπές της τρόϊκας και είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων, ολικής ή μερικής, είναι ορατός στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και είναι εξάλλου γνωστά στην Περιφερειακή Αρχή. Δυστυχώς τόσο αυτή, με την τιμητική εξαίρεση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπίνα, όσο και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να τα λάβουν υπόψη. Οι ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τους αθλητές και τους γονείς είναι μεγάλες.

Εξόρμηση του ΕΟΣ Πρέβεζας στο όρος Βίτσι

Εξόρμηση στο όρος Βίτσι ή Βέρνον διοργανώνει για το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας .Η αναχώρηση από Πρέβεζα θα γίνει το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι από την πλατεία Ανδρούτσου για το Νυμφαίο. Την Κυριακή θα γίνει η διαδρομή Δροσοπηγή- κορυφή Φαλακρό (1.594 μ.) - Νυμφαίο. Ώρες πορείας 5. Βαθμός δυσκολίας 1.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συμβιβαστική λύση για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου

Σημαντική μείωση των αποζημιώσεων ιδιοκτησιών που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας επιτυγχάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και έτσι διευκολύνεται σε σημαντικό βαθμό η ολοκλήρωση του.Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες, αποδέχτηκαν την πρόταση που τους είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γεωργίου Κάτσινου, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και μείωσαν τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο. Η πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 350.000 ευρώ στους δικαιούχους, ήτοι κατά 56% μειωμένης αυτής που είχε επιδικαστεί από το Εφετείο Κέρκυρας. Το ποσό των 410.000 ευρώ που προκύπτει ως ωφέλεια θα διατεθεί για την ολοκλήρωση του έργου.Σύμφωνα με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οριστική μονάδα των απαλλοτριωθέντων κτημάτων είχε οριστεί για τα ακίνητα με πρόσοψη προς την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας σε 50 ευρώ το τ.μ. (50.000 ευρώ το στρέμμα) και για τα υπόλοιπα σε 25 ευρώ το τ.μ. (25.000 ευρώ το στρέμμα).Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του, ευχαρίστησε τους δικαιούχους ιδιοκτήτες για το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που επέδειξαν, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να παραδοθεί προς χρήση στους αγρότες του Μαργαριτίου.

Στη βουλή το θέμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Ερώτηση για το νοσοκομείο Πρέβεζας και τα σχέδια του υπουργείου για συγχώνευσή του κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας. Στην ερώτηση τονίζονται μεταξύ άλλων η ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση των δομών υγείας της περιοχής αλλά και η ανάγκη για δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
· στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δομών όλων των βαθμίδων (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας Νομού, οι δομές ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, οι δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - ο ξενώνας, τα δύο προστατευόμενα διαμερίσματα και η πρόσφατα ενταγμένη στο νοσοκομείο δομή αποκατάστασης το ΚΕΦΙΑΠ -το παλιό ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ-).
· στην κάκιστη κτιριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Πρέβεζας κάνοντας αδύνατη την παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους της περιοχής σύμφωνα με τους απαραίτητους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Σε μια περίοδο όπου η κοινωνία βιώνει με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ αφού πρώτα μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης οδηγούν τη δημόσια υγεία στην απαξίωση, τώρα σχεδιάζουν και τη συρρίκνωσή της μέσω των συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων.Ο λαός της Πρέβεζας δεν δέχεται τις κυβερνητικές επιλογές που κάνουν τη ζωή του δυσκολότερη και συρρικνώνουν δικαιώματα και παροχές που σχετίζονται με την επιβίωσή του.

Την μνήμη του Ευάγγελου Αβέρωφ τιμούν οι Απόφοιτοι Εστίας Τοσίτσα

Την μνήμη του Ευάγγελου Αβέρωφ, εμπνευστή και δημιουργού της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα θα τιμήσει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Εστίας, με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελέσει την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου και ώρα 10:45 π.μ. στον τάφο του, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.Θα ακολουθήσει, ώρα 12 μ., στην Φοιτητική Εστία ομιλία του Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτου με θέμα «η μεγαλοσύνη του Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα». Για τον σκοπό αυτό ο Σύλλογος Αποφοίτων διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους του τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα από τις 23 ως τις 25 Νοεμβρίου, με το Pamvotis Travel (Ναπ. Ζέρβα 11, τηλ.: 26510 – 34774) και καλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν για να τιμήσουν τον ευπατρίδη πολιτικό. Πληροφορίες και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ι. Πάσχο, τηλ.: 6978-447592.

Aνοιχτή αιμοδοσία σήμερα στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου του ΕΑΝΚΙ

O Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Δ.Κ.ΒΔ.Ε.), μετά από πληροφόρηση για άμεση ανάγκη συναδέλφου διεθνή διαιτητή βόλεϊ κ. Πανούτσου Νικολάου για χορήγηση αίματος λόγω της νοσηλείας του στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου της Άρτας με πνευμονικό οίδημα, με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. και μετά από συνεννόηση και άμεση ανταπόκριση των διοικήσεων του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Χατζηκώστα και του Ε.Α.Ν.Κ.Ι. (κ. Λιόντο), ΚΑΛΕΙ όσους μπορούνε να βοηθήσουνε έναν συνάνθρωπό τους στη δύσκολη αυτή στιγμή σε ανοιχτή αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29/10/2012 και ώρα 17:30 στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστήριο του ΕΑΝΚΙ.

ΑΡΤΑ: Μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στα εγκαίνια της έκθεσης του Θ. Παπαγιάννη

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής με τίτλο «Η πομπή» του καταξιωμένου Ηπειρώτη γλύπτη και καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών Θεόδωρου Παπαγιάννη. Μια ξεχωριστή έκθεση που εξασφάλισαν και συνδιοργάνωσαν με τη Δημοτική Πινακοθήκη, οι Φίλοι Πινακοθήκης Άρτας. Δεκάδες φίλοι των εικαστικών τεχνών έδωσαν το παρόν και θαύμασαν τα μικρά και μεγάλα γλυπτά του διεθνούς φήμης δημιουργού. Έργα μοναδικά, φτιαγμένα από φυσικά υλικά που αντέχουν στο χρόνο, επί το πλείστον ξύλο και μέταλλο.Η Πομπή αποτελεί ένα δείγμα του κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικού έργου του Θ. Παπαγιάννη που έχει να επιδείξει αναρίθμητα σχέδια, μεγάλους ανδριάντες και χυτά αγάλματα, μικρογλυπτά και γλυπτικές εγκαταστάσεις που παραπέμπουν με απαράμιλλο τρόπο σε μια ελληνικότητα και στο φως του μεσογειακού τοπίου κατά τρόπο μοναδικό. Ιδιαίτερη θέση στο έργο του δημιουργού έχουν τα ειδώλια, με μια αρχαιοτυπική Μυκηναϊκή φόρμα που ανανεώνεται με σύγχρονα στοιχεία, καθώς επίσης, σειρές αγαλματιδίων και ένθετα υλικά. Σ’ αυτά εντάσσονται οι περίφημες «πασσαλόμορφες φιγούρες» των οποίων το κύριο υλικό προέρχεται από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου που συνέλλεξε ο καλλιτέχνης μετά την καταστροφή του ιστορικού κτιρίου από καταληψίες.Εξέχουσα θέση στην έκθεση έχει και ο Άρτος. Πήλινα ομοιώματα ψωμιών (καρβέλια) έχοντας πίσω τους στοιβαγμένα σακιά με σιτάρι.Το φιλότεχνο κοινό καλωσόρισε στα εγκαίνια η υπεύθυνη της Πινακοθήκης, Μάρω Νάκα, η οποία τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πόλη και για την Πινακοθήκη η φιλοξενία της έκθεσης του κ. Παπαγιάννη.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Έκπτωση για τα ΑμΕΑ στα καταστήματα ένδυσης SPRIDER STORES!!!

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Α.με.Α Ν. Πρέβεζας ενημερώνει τα μέλη του ότι στα καταστήματα ένδυσης SPRIDER STORES μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου (31/10) θα τους γίνεται έκπτωση 30% με κάθε αγορά. Ο πρόεδρος κ. Γιώργος Φαρμάκης εξηγεί ότι η εν λόγω έκπτωση θα γίνεται επιδεικνύοντας το δωροκουπόνι, το οποίο τα μέλη του συλλόγου μπορούν να προμηθευθούν από το Γραφείο του Συλλόγου κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του. Η διοίκηση του συλλόγου ευχαριστεί θερμά το παραπάνω κατάστημα για την προσφορά του, η οποία λόγω της δύσκολης οικονομικής κρίσης όπως αναφέρει μετράει διπλά.