Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» με αφορμή την απαράδεκτη απάντηση της Τατιάνας Καλογιάννη στην επερώτηση για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Η απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη στην επερώτηση της παράταξής μας για τα σοβαρά προβλήματα στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, τα οποία εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, είναι αποκαλυπτική και για το αίσθημα ευθύνης και για το ήθος της ίδιας προσωπικά και κατ’ επέκταση της Περιφερειακής Αρχής.Συγκεκριμένα, αντί να τοποθετηθεί πολιτικά για την απόκρυψη της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η κ. Καλογιάννη απάντησε ότι δεν είχε νομική υποχρέωση να την γνωστοποιήσει. Αντί να κινητοποιηθεί για άμεσες ενέργειες στα συγκεκριμένα ζητήματα που θίγει η έκθεση, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι «θα» υποβάλει στους Επιθεωρητές στοιχεία και απόψεις της Υπηρεσίας (σημειωτέον ότι έχει περάσει ένας μήνας και πλέον από την υποβολή της έκθεσης). Αντί τέλος να δεσμευτεί στα μείζονα ερωτήματα της διακοπής της προσωρινής λειτουργίας, της οριστικής παραλαβής του έργου κλπ., η κ. Αντιπεριφερειάρχης περιορίστηκε να μας εξηγήσει την κείμενη νομοθεσία.Όμως η κ. Καλογιάννη συνδύασε την ουσιαστική απουσία απάντησης στην επερώτηση με μια χαμηλού επιπέδου προσωπική επίθεση στον επερωτώντα Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξής μας Γιάννη Παπαδημητρίου με χαρακτηρισμούς του τύπου «στιγμιαίος πολιτικός θόρυβος για να πιστοποιείται η πολιτική σας παρουσία», «φωτοβολίδες και κραυγές αρνητισμού» κλπ. Δυστυχώς η πάγια πρακτική της εξουσίας να μεταθέτει την ευθύνη από αυτούς που προκαλούν το πρόβλημα σε αυτούς που το δημοσιοποιούν, συνοδεύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από κορώνες εντυπωσιασμού, αγένεια και λασπολογία.Η παράταξή μας θα συνεχίσει να γίνεται «ενοχλητική» για την κ. Καλογιάννη, γιατί θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό των πολιτών για έλεγχο, διαφάνεια και ανάληψη της ευθύνης. Ο προβληματικός ΧΥΤΑ Ελληνικού, αυτή η υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για ολόκληρο το ρου του Αράχθου μέχρι τις εκβολές του, την οποία αποκάλυψε η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σηματοδοτεί το μέτρο της δικής μας ευθύνης για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και αυτή την ευθύνη το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και ο Περιφερειακός του Σύμβουλος δεν θα την απεμπολήσουμε. Ας αναλάβει επιτέλους η Περιφερειακή Αρχή τη δική της.

"Βροχή" οι ερωτήσεις από τον Κώστα Μπάρκα στη βουλή

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας κατέθεσε μαζί με άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ερωτήσεις:
· Για τα τελευταία κρούσματα αυταρχισμού και διώξεων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας
· Για τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και τις παράνομες ενέργειες των Σούπερ Μάρκετ EXTRA
· Για την επικινδυνότητα για την υγεία των χρονίως πασχόντων από την εφαρμογή του Νόμου για τα γενόσημα
· Για τις τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες με προϋπολογισμό 33.720.000 ευρώ και τις αποφάσεις ένταξης έργων που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά στην κοινωνία
· Για τις Συμβάσεις Εργασίας, έργου και παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών

Μετάθεση ημερομηνίας υποβολής φακέλων για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας- Αιτωλοακαρνανίας!

Απόφαση για τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την α΄ φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης για την μελέτη και κατασκευή του έργου Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης.Με την απόφαση μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία από την 30.10.2012 που είχε ορισθεί στις 26.03.2013, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί είναι μικρό.Το έργο αφορά στην κατασκευή οδικής σύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας, συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης πλωτής γέφυρας καθώς και στην διαπλάτυνση του διαύλου της Λευκάδας.Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αντίστοιχες μεταθέσεις στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δοθούν για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος και για τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, για τις 02.04.2013 και 09.04.2013 αντίστοιχα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σεμινάρια φωτογραφίας για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου

Mετά την απήχηση που είχαν τα σεμινάρια φωτογραφίας για παιδιά Γυμνασίου που διοργάνωσε πέρσι η Ελληνική φωτογραφική εταιρεία – παράρτημα Πρέβεζας, αποφάσισε τη συνέχιση τους και φέτος για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα από θέματα αισθητικής, σύνθεσης, ιστορίας της φωτογραφίας κ.α που αφορούν στη φωτογραφία και γενικότερα την τέχνη, τα παιδιά θα βρουν τις αναφορές που χρειάζονται για να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, τόσο μέσα από τα σεμινάρια, αλλά κυρίως με την πρακτική εξάσκηση στη φωτογραφία. Τα σεμινάρια θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Μάϊο του 2013 και η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα, όπου θα γίνονται και τα μαθήματα κάθε Σάββατο την ίδια ώρα. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 12-18 ετών και είναι δωρεάν. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις κ.κ Κορωναίου Κατερίνα και Βλαχοπούλου Άννυ Τηλ. επικοινωνίας 6936.565270 &6979.447006.

ΑΡΤΑ: Όλα έτοιμα για την 1η γιορτή κοτόπουλου στην Κορωνησία

Την 1η Γιορτή Κοτόπουλου διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Αμβρακικού, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, στο κέντρο Χρήστου Μαγκλάρα (Λεωφόρος Αμβρακικού) 12ο χλμ. Άρτας – Κορωνησίας. Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να διαφημιστεί το κοτόπουλο, μια ελαφριά τροφή με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες, στο οποίο ο νομός της Άρτας έχει μια παράδοση πολλών χρόνων αφού η πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Η κυρία Αλέκα Χουλιάρα, γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Αμβρακικού, προσκαλεί όλους τους πολίτες στην 1η Γιορτή Κοτόπουλου, μία εκδήλωση που οι διοργανώτριες φιλοδοξούν να συνεχιστεί και να καθιερωθεί την περιοχή. Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του “Amvrakia” η κυρία Χουλιάρα ανέφερε: «Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη γιορτή γιατί η δουλειά μας είναι το κοτόπουλο. Στο σύλλογο υπάρχουν πολλές γυναίκες που δουλεύουν στα πτηνοσφαγεία της περιοχής, της Ανέζας και του Πτηνοτροφικού, και είπαμε να κάνουμε κάτι για να διαφημίσουμε το κοτόπουλο. Η Άρτα είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός. Έχουμε τα πορτοκάλια, τα κοτόπουλα και τα ψάρια. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει για πρώτη χρονιά φέτος. Θα την κάνουμε σε κλειστό χώρο για να μην έχουμε πρόβλημα με τον καιρό, σε περίπτωση βροχής. Καλούμε όλο τον κόσμο, απ’ όλο το νομό, απ’ όλη την Ήπειρο να έρθει. Σκοπός είναι να προβληθεί η θρεπτική αξία του αρτινού κοτόπουλου και κατ’ επέκταση της Ηπείρου».Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι 6 ευρώ και θα περιλαμβάνει φαγητό, κοτόπουλα και ορεκτικά τα οποία θα έχουν ετοιμάσει από πριν οι γυναίκες του Συλλόγου.«Για του χρόνου έχουμε ακόμα μεγαλύτερα σχέδια, θα το κάνουμε έξω, διαφορετικά» ανέφερε η κυρία Χουλιάρα φανερώνοντας την πρόθεση των γυναικών για την εξέλιξη της γιορτής.Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση είναι περίπου 1.200 ατόμων. Για τις δυσκολίες της διοργάνωσης η κυρία Χουλιάρα ανέφερε: «Δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Χορηγούς έχουμε τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Ανέζας και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό για φέτος. Θέλουμε να έρθουν όλοι να δοκιμάσουν το κοτόπουλο, το οποίο είναι υγιεινή τροφή, μας το συστήνουν και οι γιατροί και θέλουμε να παραβρεθεί όλη η Άρτα».

Εκδήλωση της Κίνησης για τη δημιουργία αντιφασιστικής συνέλευσης στην Πρέβεζα

Προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας και συζήτηση περιλαμβάνει η εκδήλωση της Κίνησης για τη δημιουργία αντιφασιστικής συνέλευσης στην Πρέβεζα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα, στον πολυχώρο της Δημοτικής Αγοράς. Συγκριμένα θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το αυγό του φιδιού» της Νίνας Γεωργιάδου. , θα αναπτυχθεί η δράση των ταγματασφαλιτών στην κατοχή, θα γίνει συζήτηση για το θέμα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας.

Έκθεση αφίσας «Το ’40 με τα μάτια του Σήμερα» από το 1ο ΓΕΛ Άρτας

Εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να αναδειχθεί ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό καθώς και οι καταστροφικές συνέπειες αυτών των καθεστώτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Άρτας γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μία εναλλακτική εκδήλωση η οποία ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Στην αίθουσα «Σκουφάς» φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί έκθεση αφίσας με θέμα «Το ‘40 με τα μάτια του Σήμερα». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό, στον οποίο έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, σε υλοποίηση απόφασης του συλλόγου καθηγητών για έναν εναλλακτικής μορφής εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Η έκθεση θα παραμείνει στο «Σκουφά» μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στο κοινό της περιοχής να την επισκεφθεί. Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι τρεις πρώτες αφίσες. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Μολώνη Δημήτρη, το 2ο βραβείο στους Δοϊτσίδη Χάρη και Κάτσενο Χρήστο και το 3ο βραβείο στην Ζολώτα Άννα. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, ευγενική προσφορά του Δήμου Αρταίων. Επίσης απονεμήθηκαν και τρεις έπαινοι για αφίσες υψηλής αισθητικής.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων κ.κ. Φώτης Γεωργίου και Γρηγόρης Βλάρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας κ. Θωμάς Τσιρογιάννης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Αθανάσιος Δήμος κ.ά.Την ομιλία εκφώνησε η φιλόλογος κα Χρύσα Ζαρκάδα.

Γιατί αφήνουν χωρίς Κ.Ε.Φ. το Μέτσοβο;

Έντονες αντιδράσεις για την εξαίρεσή του
Έντονες αντιδράσεις στο Μέτσοβο προκάλεσε το γεγονός ότι η ορεινή κωμόπολη δεν συμπεριλαμβάνεται στις 99 περιοχές, που μετά την κατάργηση των Εφοριών τους, θα δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, τα λεγόμενα Κ.Ε.Φ.Η πρωτοφανής παράλειψη (;) του Μετσόβου, μιας «ζωντανής» περιοχής με πολλές επιχειρήσεις και αρκετούς κατοίκους, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, με ποιο σκεπτικό το Υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεσε, αφήνοντάς την ουσιαστικά αποδυναμωμένη από μια τόσο σημαντική υπηρεσία.«Αυτό που ζούμε εδώ στο Μέτσοβο, αποτελεί θέατρο του παραλόγου. Τα χτυπήματα από την κεντρική εξουσία συνεχή και απανωτά. Θέλουν να μας σβήσουν εντελώς», δήλωσε χθες  επιχειρηματίας του τουρισμού που δραστηριοποιείται στο Μέτσοβο, ερωτηθείς να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη. Και συνέχισε αγανακτισμένος λέγοντας ότι: «δεν φθάνει που μας αποτελείωσαν με την τιμή του πετρελαίου, τώρα θα μας αναγκάζουν για ένα απλό χαρτί να κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα και μέσα στο χειμώνα που οι μετακινήσεις είναι πολύ πιο δύσκολες».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Δίκαια λοιπόν ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς φέρνει το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή και ρωτά γιατί εξαιρέθηκε το Μέτσοβο, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία Κ.Ε.Φ. στις περιοχές της Κόνιτσας και του Δελβινακίου.Ο κ. Μαντάς στέκεται στο γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι ορεινή περιοχή, η χρηματική επιβάρυνση για μετακίνηση μεγάλη, αλλά ακόμη και γιατί εδρεύουν εκεί πολλές επιχειρήσεις και καθημερινά προκύπτει ανάγκη για φορολογικές συνδιαλλαγές ή τακτοποιήσεις φορολογικών εκκρεμοτήτων.Μετά απ’ όλα αυτά ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να αναθεωρήσει την απόφαση και να δημιουργηθεί Κ.Ε.Φ. και στο Μέτσοβο.

Τα πρώτα 34
Στο μεταξύ, τη δημιουργία των πρώτων 34 Κ.Ε.Φ. σε ισάριθμους Δήμους της χώρας, προκειμένου να διευκολύνονται οι φορολογούμενοι μετά τη συγχώνευση των Εφοριών της περιοχής τους, προβλέπει απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα στα πρώτα περιλαμβάνονται κι αυτά του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, του Ζηρού και της Πάργας και Φιλιατών.Υπενθυμίζεται ότι τα Κ.Ε.Φ. είναι επιφορτισμένα για την παραλαβή δηλώσεων και διαβίβασή τους στην αρμόδια ΔΟΥ στην περίπτωση μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής, για την χορήγηση εντύπων, την ενημέρωση των φορολογουμένων για υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.Ακόμη, θα χορηγούν πιστοποιητικά και θα προχωρούν στην προσωρινή παραλαβή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και στην μεταβίβαση ακινήτων, στον έλεγχο των στοιχείων, κ.ά.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εργομετρικά τεστ στον Ηρακλή Ιωαννίνων

Σε ανάλυση σύστασης σώματος και σε εργομετρικά τεστ θα υποβληθούν την Δευτέρα το απόγευμα οι βολεϊμπολίστριες του Ηρακλή Ιωαννίνων.Τις σχετικές εξετάσεις θα κάνει ο εργοφυσιολόγος, Θανάσης Μουρτζιάπης και μέσω των μετρήσεων και των τεστ παρέχουν απαραίτητες πληροφορίες στον προπονητή και τον γυμναστή της ομάδας.Επίσης επιτυγχάνεται η διάγνωση των αδύνατων και των δυνατών σημείων των αθλητριών ώστε να βελτιώσουν τις ατομικές αδυναμίες τους και να ανεβάσουν τους δείκτες της φυσικής κατάστασης.

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έπος του ’40 πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έπος του ’40 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Άννα Πετροχείλου» στο Πέραμα Ιωαννίνων από την Στρατιωτική μπάντα της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.Τραγούδησε η κα Άννα Παπαδοπούλου και διεύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Μαργώνης.Παράλληλα προβλήθηκε ιστορικό υλικό εκείνης της περιόδου.Την εκδήλωση που οργάνωσε το Σπήλαιο Περάματος χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Σπηλαίου κ. Γκόγκος Κωνσταντίνος και ο Μέραρχος κ. Κωνσταντίνος Τσαγγαράς.Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου Περάματος. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

O Σύλλογος Μετσοβιτών Αθήνας γιόρτασε πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση του Μετσόβου από τον Τουρκικό ζυγό

Του Βασιλείου Κων/ντή Σχίζα

Το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου 2012, ο «Εξωραϊστικός Σύλλογος των εν Αθήναις Μετσοβιτών» πραγματοποίησε μεγαλειώδη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπου εορτάσθηκαν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μετσόβου.Στην εκδήλωση αυτή την οποία οργάνωσε ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Μπίσσας με τη συνεπικουρία των άμεσων συνεργατών του, αποδόθηκε τιμή στην μνήμη των Ηπειρωτών πεσόντων αγωνιστών για την απελευθέρωση του Μετσόβου και επίσης στους συμμετέχοντες Κρήτες εθελοντές.Ο Απόστολος Μπίσσας στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό στους πολυπληθείς Ηπειρώτες, τους Κρήτες και άλλους φίλους του Μετσόβου οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου και έκανε σύντομη αναφορά στην σημασία της απελευθέρωσης του Μετσόβου για την παραπέρα πορεία του Εθνικού Αγώνα.Ανακοίνωσε επίσης το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 27 Οκτωβρίου ε.έ. στο Μέτσοβο όπου θα πραγματοποιηθεί και Αγώνας Δρόμου προς τιμήν των αγωνιστών ελευθερωτών.Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε με τον ίδιο ενθουσιώδη παλμό και ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος.Ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κισσαμιτών Λευτέρης Λουπασάκης, ως εκπρόσωπος των Κρητών στο σύντομο λογύδριό του αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της εποχής είπε μεταξύ άλλων : « Μετά την πολιτική αστάθεια που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος, με αγαστή συνεργασία βάζουν τους στόχους που είναι η απελευθέρωση υπόδουλων ακόμη ελληνικών περιοχών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κουβαλάει μαζί του και ολόκληρη την Κρήτη. Η αγωνία των Ελλήνων όσον αφορά το Μέτσοβο, εκφράζεται με τα τηλεγραφήματα, του διαδόχου «επιθυμία μου είναι πάση θυσία να καταληφθεί το Μέτσοβο.» και του Βενιζέλου «απώλεια του Μετσόβου θα είναι καίριο πλήγμα καθ' ολοκλήρου του Εθνικού Αγώνος .». Οι Κρητικοί οργανώνονται σε εθελοντικά τάγματα από αποφασισμένους έμπειρους πολεμιστές, με αρχηγούς τον Εμμ. Μπαλαντίνο οι Κισσαμίτες και τον Στυλιανό Κλειδή οι Ρεθυμνιώτες .»Ο Λευτέρης Λουπασάκης τελειώνοντας είπε πως «ο τόπος τούτος στήθηκε με θυσίες και αίματα. Οφείλουμε να μην τον ρημάξουμε»!Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Οικονόμου με πύρινο πατριωτικό λόγο αναφέρθηκε στα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν ώστε να ελευθερωθεί το Μέτσοβο αλλά και στα διδάγματα που αντλούμε από τους ήρωες εκείνους για να ενστερνιστούμε με τις αρετές των προγόνων μας οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα.Είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Γεώργιος Οικονόμου:«Αγαπητοί Φίλοι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι λαός χωρίς μνήμη , είναι λαός χωρίς ιστορία και λαός χωρίς ιστορία παύει να έχει μέλλον. Εμείς οι Έλληνες από τα βάθη των αιώνων έχουμε δημιουργήσει έναν υπέροχο και αξιόλογο πολιτισμό και με τον πολιτισμό μας έχουμε γράψει λαμπρές ιστορικές σελίδες , όπως αυτές που αναφέρονται στην απελευθέρωση του Μετσόβου τον Οκτώβρη του 1912. Εκείνος ο αγώνας του στρατού και του λαού μας , ο αγώνας των εθελοντών για την απελευθέρωση του Μετσόβου δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής , δεν ήταν μια μοιραία υπερδιέγερση οφειλόμενη στο ανθρώπινο ένστικτο της άμυνας , ήταν πράξη συνειδητή , ήταν αναγκαιότητα Ελληνική πηγάζουσα από τη βαθύριζη πίστη μας που είναι ο έρωτας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.Όμως από την ιστορία πρέπει να αντλούμε διδάγματα , πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και φρονώ πως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθούμε, να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας κατά πόσο εμείς οι μεταγενέστεροι αξιοποιήσαμε σωστά τους αγώνες , το αίμα και τα δάκρυα που άφησαν οι πρόγονοί μας στα πεδία των μαχών , τις αμέτρητες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και να πούμε γι' αυτή την πατρίδα πολέμησαν; σαφώς ΟΧΙ. Σήμερα η χώρα μας είναι βυθισμένη στη φτώχεια , σήμερα ο λαός υποφέρει , σήμερα η πατρίδα μας δέχεται τις επιπτώσεις ενός απάνθρωπου , ενός σκληρού οικονομικού πολέμου , από τους πιο φονικότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Κι επιτακτικά προβάλλει το καθήκον στον καθένα μας , να αντισταθούμε ενωμένοι και δυναμικά εναντίον αυτών των πολιτικών έτσι ώστε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες να ανατρέψουμε αυτές παράλληλα όμως στις μέρες μας που αγωνιούμε για το σήμερα και ανησυχούμε για το αύριο , με μια νεολαία δικαιολογημένα οργισμένη και απογοητευμένη αναζητούμε όλοι μας καταφύγιο και ελπίδα. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από αυτή την ίδια την κρίση κι ότι ο μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία γι' αυτό και πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε τις πανάρχαιες αρετές και αξίες της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και πάνω απ' όλα της ενότητας και του αγώνα γιατί έτσι θα δούμε άσπρη μέρα εμείς και τα παιδιά μας. Οι αγώνες των προγόνων μας, μας υπενθυμίζουν όχι σκυμμένο το κεφάλι , όχι κλίμα ηττοπάθειας. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή επετειακή σας εκδήλωση και σας εύχομαι καλή επιτυχία».Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών, Δημήτριος Κάκκαβος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης του Μετσόβου υπογραμμίζοντας την συμμετοχή των Κρητών εθελοντών και οπωσδήποτε στην πολιτική που εφάρμοσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.Κύριοι εισηγητές στην επετειακή εκδήλωση ήσαν ο καθηγητής Α.Π.Θ. κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Μιχαήλ Τρίτος, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Κωνσταντίνος Κλειδής και ο πολιτικός μηχανικός και ερευνητής Τριαντάφυλλος Παπαζήσης.Ο Μιχ. Τρίτος με θεματολογία «Έπαινος Μετσόβου. Η Πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών στην ιστορική της διαδρομή», μίλησε με εμπεριστατωμένο λόγο για την ιστορία του Μετσόβου από την εποχή της Τουρκοκρατίας, του Αλή Πασσά και την προσφορά στα γράμματα και στην ανάπτυξη των σχολείων εκείνη την δύσκολη εποχή.Επίσης αναφέρθηκε στους μεγάλους τοπικούς και εθνικούς ευεργέτες του Μετσόβου και στα κληροδοτήματα και ιδρύματα που άφησαν. Ο ομιλητής τελειώνοντας είπε πως «οφείλουμε τιμή στους πεσόντες της Ηπείρου και στους Κρήτες εθελοντές που άφησαν τα κορμιά τους στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου. Τιμή και δόξα στην λεβεντογέννα Κρήτη».«Αδελφοί Ηπειρώτες και Κρήτες».Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του ο Κρητικός Κωνσταντίνος Κλειδής. Στη συνέχεια μίλησε για τις μάχες του 1912 γύρω από τις περιοχές του Μετσόβου αναφέροντας ονόματα Κρητών και Κρησσών που είχαν ενδιαφέρουσα συμμετοχή σ' αυτές τις μάχες, εστιάζοντας αμέσως στην σύμπνοια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.Oι κάτοικοι του Μετσόβου ανέγειραν μνημεία και προτομές για να τιμήσουν τους πεσόντες. «Αν δεν έπαιρναν τότε το Μέτσοβο θα απεμπολούνταν τα δύο τρίτα των εκτάσεων που είχαν απελευθερώσει» είπε ο Κων/νος Κλειδής και έκανε παραλληλισμό της συνεργασίας όλων των Ελλήνων με την σημερινή δύσκολη εποχή που διέρχεται η πατρίδα μας.Στη συνέχεια ο Τριαντάφυλλος Παπαζήσης παρουσίασε σε μεγάλη οθόνη φωτογραφικό υλικό με μνημεία, προτομές πεσόντων Μετσοβιτών και Κρητών καθώς και ευεργετών με τα κληροδοτήματα και ιδρύματα στην Αθήνα και το Μέτσοβο. Επίσης πρόβαλε ναούς, μονές με ιστορική, αρχαιολογική και κειμηλιακή αξία, περιοχές περιφερειακά του Μετσόβου, καθώς και την δραστηριότητα των κατοίκων με πλήρη σχολιασμό και ενημέρωση. Ήταν πράγματι ένα οδοιπορικό στο Μέτσοβο.Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης από το συγκρότημα της Ειρηάνας Κλειδή «Κρήτες και Κρήσσες» και στη συνέχεια με παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου από το χορευτικό συγκρότημα του «Συλλόγου του Δήμου Μετσόβου».Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος από τον πρόεδρο Γεώργιο Οικονόμου, τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωνή και τον έφορο δημοσίων σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών Δημήτριος Κάκκαβος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κισσαμιτών Κρήτης Ελευθέριος Λουπασάκης, ο καθηγητής Πολυτεχνείου Δημήτριος Ρόκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Κωνσταντίνος Μπαντουβάς, ο πρόεδρος Θεσπρωτών Αττικής Βασίλειος Κάτσιος, ο εκπρόσωπος του γεν. γραμμ. Αποκεντρωμένης Κρήτης Ζαχαρίας Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος ε.τ. Αρείου Πάγου Θεόδωρος Μέκαλης, η βουλευτής Επικρατείας Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα, ο τ. πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Ιωάννης Ζώης, ο πρόεδρος Ηπειρωτών Γλυφάδας Γρηγόρης Ζάκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ωρωπού Αντώνης Γιαννουλάκης, εκπρόσωποι του Ηπειρωτικού και Κρητικού Τύπου κ.α.Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ταμίας του Συλλόγου των εν Αθήναις Μετσοβιτών, Βασίλης Μπαλαμπέκος.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά προτάσεις από τους πολίτες για τους ποδηλατόδρομους

Ο Δήμος Ιωαννιτών, μελετά την πιλοτική κατασκευή - επέκταση ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο - μάστερ πλάν, η πρώτη προσπάθεια αφορά ποδηλατόδρομο δια μέσου της πόλης στο πανεπιστήμιο.Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι ποδηλάτες και μή, όπως καταθέσουν τις προτάσεις τους από ποιους δρόμους να περνάει ο ποδηλατόδρομος προς πανεπιστήμιο ή και αλλού, είτε εδώ, εἴτε με μέϊλ, εἴτε μέσω της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου του Δήμου Ιωαννιτών.Όλες οι προτάσεις, θα εξετασθούν και θα μελετηθούν με την δέουσα προσοχή, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:Δεν ψήφισε τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη η παράταξη Χρ.Βούζα

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα και για τους πολίτες υπάρχουν Δήμαρχοι και Δημοτικές Αρχές που ψηφίζουν αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη 10%.Όταν πολύ καλά γνωρίζουν οι πολίτες καθημερινά δέχονται αφαίμαξη του εισοδήματός τους με την μείωση των μισθών και συντάξεων, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, την ακρίβεια στα είδη καθημερινής κατανάλωσης και κάθε σπίτι έχει έναν ως τρείς άνεργους, ζητάνε από τους πολίτες να βάλουν το χέρι πάλι στην τσέπη.Δυο χρόνια η Δημοτική Αρχή Ρογκότη δεν έκανε τίποτα για να μειώσει το κόστος της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού.Η «Συμμαχία πολιτών» για ακόμα μία φορά κατέθεσε τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο στις18/10/2012 που είναι:
1) Να υλοποιηθεί η πρότασή μας (έχει κατατεθεί από το Φλεβάρη του 2011) για την κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Πρέπει να ξεκινήσει ΠΙΛΟΤΙΚΑ το μέτρο, αφού τους έχουμε ενημερώσει ότι η αγορά των κάδων κομποστοποίησης στοιχίζει ελάχιστα χρήματα (σχεδόν 40 Ευρώ ο κάδος). Έτσι θα μειώσουμε κατά 60% τον όγκο των αποκομιζόμενων απορριμμάτων.
2) Άμεση ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ της σύμβασης με τον ιδιώτη εργολάβο για μείωση της αρχικής τιμής του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων μέχρι 20%.
3) Ενημέρωση των πολιτών για την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (ανακύκλωση κ.λ.π.).
4) Μελέτη με βάση τα Ευρωπαϊκό δεδομένα για μείωση της κατανάλωσης και του κόστους στον ηλεκτροφωτισμό και ουσιαστική αποτύπωση και καταγραφή όλου του δήμου.Προτείναμε στον Δήμαρχο να μας καλέσει για να του εξειδικεύσουμε την πρότασή μας για τον ηλεκτροφωτισμό.
5) Ορθολογισμός των ανείσπρακτων χρεών, λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε νοικοκυριού.
6) Τέλος ζητάμε να ξεκινήσει έστω και τώρα διάλογος για έναν άλλον πιο δίκαιο τρόπο χρέωσης των ανταποδοτικών τελών, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης που θα απαιτηθεί.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως ξεκινά η υλοποίηση προγράμματος δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, σε συνεργασία της Περιφέρειας και ομάδας εθελοντών καθηγητών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου που φιλοξενούνται σε Κέντρα Παιδικής Προστασίας, καθώς και σε μαθητές που οι γονείς τους, έχουν υποβάλει δικαιολογητικά και αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διδάκτρων των φροντιστηρίων.Παρακαλούνται, όσοι εκπαιδευτικοί (συνταξιούχοι-άνεργοι-αδιόριστοι) επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο υποστηρικτικό πρόγραμμα διδασκαλίας, να δηλώσουν τα στοιχεία τους στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, έως τις 15-11-2012, στο γραφείο 128 (τηλ.26510-87128) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Οκτωβρίου προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που θα πλήξουν ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα.Με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ζητείται από τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας όλων των Π.Ε. και τους Δήμους της Ηπείρου να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

ΑΡΤΑ: Πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με την επιβαλλόμενη μεγαλοπρέπεια θα γιορταστεί στην Άρτα η ιστορική επέτειος του “ΟΧΙ”. Το πρωί της Κυριακής θα γίνει δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση. Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Άρτα την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Κωνσταντίνος Τριάντης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που καταρτίστηκε από την Π.Ε. Άρτας, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου θα γίνουν ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τις δύο τελευταίες ώρες, με τη φροντίδα των Διευθυντών των Σχολείων, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν. Π. Δ. Δ. και Οργανισμούς και στις οποίες θα τονισθεί η μεγάλη σημασία της Εθνικής Επετείου. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει προσκύνημα των μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων και οδηγών στα Μνημεία των Ηρώων της Πόλης προσερχόμενων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις 7.30 πμ. θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλες των εκκλησιών. Η Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» θα περάσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα παιανίζει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.Στις 8.30π.μ. θα γίνει επίσημη έπαρση της σημαίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του «Σκουφά» και Τμήματος Στρατού.Στις 10.30πμ. θα γίνει δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.Θα ακολουθήσει εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας στον ιερό ναό από τον κ. Νεκτάριο Κατσούλη, Εκπαιδευτικό Κλάδου ΠΕ 01 (Θεολόγος), του 2ου Γενικού Λυκείου Άρτας.Στη συνέχεια θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο που βρίσκεται προ του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου. Θα ακολουθήσει σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.Στις 11:30 θα γίνει παρέλαση προ των επισήμων , σπουδαστών Τ.Ε.Ι. , τμημάτων μαθητών , προσκόπων , οδηγών , αναπήρων πολέμου και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων , με αφετηρία την Πλατεία Κιλκίς και τέρμα την Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Ιατρικές συμβουλές μέσω Internet από τον Βαγγέλη Γκόλα!

Mια πρωτοποριακή σελίδα από τον γνωστό Γιαννιώτη γιατρό
Οι περισσότεροι πολίτες, χρησιμοποιούν το Internet για πληροφόρηση σε θέματα υγείας.Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες,μόνο το 5% κάνει χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να επικοινωνήσει με γιατρούς. Σημαντικό στοιχείο παρόμοιας έρευνας έδειξε ότι οι γιατροί στις Η.Π.Α. συνήθως αποφεύγουν αυτή τη μορφή επικοινωνίας με ασθενείς. Οι λόγοι είναι κυρίως ζητήματα ιατρικού απορρήτου καθώς και η απροθυμία τους να παρέχουν ιατρικές συμβουλές δωρεάν.Όμως οι Γιαννιώτες-και όχι μόνο-θα έχουν τη δυνατότητα διαγνώσεων και ιατρικών συμβουλών μέσω... Internet,από τον γνωστό Ιατρό ΩΡΛ Ευάγγελο Γκόλα,ο οποίος δημιούργησε μια πρωτοποριακή σελίδα,στην οποία ο χρήστης του internet μπαίνει στην ιστοσελίδα http://www.egolas.gr κάνει ερωτήσεις σχετικά με προτεινόμενες διαδικασίες, θεραπείες και τρόπους πρόληψης και λαμβάνει απάντηση από τον κ. Γκόλα!

Το ιατρείο
Το ΩΡΛ ιατρείου του Ευαγγέλου Γκόλα, ιδρύθηκε και λειτουργεί στα Γιάννενα από το 1983.Συγκροτημένη επιστημονική γνώση με επίμονη δια βίου εκπαίδευση στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε ένα περιβάλλον εξοπλισμένο με σύγχρονη αντίληψη , δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για άμεση, πλήρη διερεύνηση και θεραπεία των ΩΡΛ παθήσεων.

ΕΠΣ.ΗΠ:Στην παράταξη Φίλου και ο Στ.Βασιλειάδης!!!

Μπορεί οι εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία της Ε.Π.Σ.Ηπείρου να αργούν ακόμα, ωστόσο οι διεργασίες καλά κρατούν.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ηλίας Φίλος, που αποτελεί έναν εκ των βασικών υποψηφίων για την ηγεσία της τοπικής Ένωσης, είχε συνάντηση με τον Στέφανο Βασιλειάδη, που ως γνωστόν και αυτός έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της Ε.Π.Σ.Ηπείρου.Οι δύο άνδρες συζήτησαν διεξοδικά και για αρκετή ώρα όλα τα θέματα που απασχολούν το τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και διαπιστώθηκε πλήρη ταύτιση απόψεων.Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι Φίλος και Βασιλειάδης θα συμπορευθούν και θα διεκδικήσουν από κοινού την ηγεσία στις επικείμενες εκλογές.Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος του Σ.Δ.ΗΠ. θεωρεί τον Βασιλειάδη άριστο γνώστη του αθλητισμού λόγω και της ιδιότητάς του ως καθηγητή Φυσικής Αγωγής, παρά πολύ έμπειρο στην οργάνωση, λειτουργία και τη διοίκηση αθλητικών χώρων, καθώς και άριστο γνώστη της δημόσιας διοίκησης, αφού ως εκπαιδευτικός έχει υπηρετήσει σε θέσεις Προϊσταμένου και Διευθυντή.Συμπερασματικά, η παράταξη Φίλου ενισχύθηκε με έναν σημαντικότατο συνεργάτη που είναι αποδεκτός τόσο στην τοπική κοινωνία όσο στο χώρο του ποδοσφαίρου, τον οποίο έχει υπηρετήσει από όλες τις θέσεις.

passports

Και η ΝΟ.Δ.Ε Θεσπρωτίας θα συμμετάσχει στην δράση κοινωνικής αλληλεγγύης «ΣΤΗΡΙΖΩ»

Στα πλαίσια της κοινωνικής δραστηριότητας της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά, πραγματοποιείται για πρώτη φορά δράση κοινωνικής αλληλεγγύης «ΣΤΗΡΙΖΩ».Η ΝΟ.Δ.Ε Θεσπρωτίας, θα συμμετάσχει στην παραπάνω δράση σε συνεργασία με τους τομείς γυναικών και εθελοντισμού.Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση ειδών ρουχισμού, με σκοπό να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που αυτή την εποχή δοκιμάζονται, προκειμένου να τα παραδώσουμε προς διάθεση στο σύλλογο πολυτέκνων Θεσπρωτίας.Η δράση συλλογής των παραπάνω ειδών θα πραγματοποιηθεί από 25/10/12 έως 9/11/12. Οι προσφορές θα συγκεντρώνονται από Δευτέρα έως Σάββατο από 9:00 έως 15:00 στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε Θεσπρωτίας.Τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής :
• Ηγουμενίτσα 2665026543 - 6975810685
• Παραμυθιά 6993394871
• Φιλιάτες 6976388080
• Αχέροντα 6976118228

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στο δημοτικό συμβούλιο η εναλλακτική μελέτη για την "Γωνία"

Tο Δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας,στη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα,πρόκειται να συζητήσει και να λάβει απόφαση επί της εναλλακτικής μελέτης για τη λήψη αδρανών υλικών για την κατασκευή της Γ' φάσης του λιμένος της Ηγουμενίτσας και την ταυτόχρονη βελτίωση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας.Όπως είναι γνωστό η νέα μελέτη προβλέπει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς, μετά τη Γωνιά, χωρίς όμως να γίνει η διαβόητη τρανσέρα στη θέση αυτή.

Στα Γιάννενα το 10ο Σεμινάριο Χειρουργικής Ανατομικής Χεριού

Το 10ο Σεμινάριο Χειρουργικής Ανατομικής του Χεριού διεξάγεται στα Γιάννινα μέχρι αύριο, Σάββατο. Σ’ αυτό εκπαιδεύονται κυρίως Ορθοπαιδικοί αλλά και Πλαστικοί χειρουργοί στην ανατομία και στις χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν το άνω άκρο και το χέρι. Το Σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Μικροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο διαθέτει πλέον σύστημα διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ερευνητικό τομέα (ISO 9001/2000).Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση Ορθοπαιδικών Χειρουργών από όλη την Ελλάδα στη Χειρουργική Ανατομική του Χεριού. Ομιλητές και εκπαιδευτές του Σεμιναρίου είναι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ειδικοί στον τομέα της Ανατομικής Χεριού.Εκπαιδευτές είναι διακεκριμένοι Ορθοπαιδικοί και Πλαστικοί χειρουργοί, εξειδικευμένοι στη χειρουργική του Χεριού. Σημειώνεται εδώ ότι το Σεμινάριο Χειρουργικής Ανατομικής του Χεριού αποτελεί θεσμό αναγνωρισμένο σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι οργανωτές του είναι ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Αλέξανδρος Μπερής και ο αναπλ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Αναστάσιος Κορομπίλιας.

Καταγγέλλει την Εγνατία Οδό για το σκύλο της που χάθηκε!!!

Ετοιμάζεται να κινηθεί και νομικά εναντίον των υπαλλήλων της εταιρίας
Την Εγνατία Οδό Α.Ε. καταγγέλλει η κ. Ελένη Μπαλάσκα για το σκύλο της που χάθηκε στην περιοχή Πεδινή Ιωαννίνων. Όπως δηλώνει στο zoosos, η ενός έτους λυκοσκυλίτσα της εθεάθη στις 5 Οκτωβρίου στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού και όταν το έμαθε μίλησε (στις 11 Οκτωβρίου) μίλησε με τους υπευθύνους της εταιρίας, οι οποίοι της είπαν ότι πράγματι είδαν από τις κάμερες έναν σκύλο στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας) στις σήραγγες πριν τα διόδια που ήταν ίδιος με αυτόν που έχασε.Της εξήγησαν δε ότι έπιασαν το σκυλί και ενώ, όπως λέει η κ. Μπαλάσκα, είδαν ότι έσερνε από το λαιμό του αλυσίδα, το εγκατέλειψαν εκτός αυτοκινητόδρομου.Η κ. Μπαλάσκα καταγγέλλει ότι κανονικά θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τον δήμο της περιοχής ή με κάποιο φιλοζωικό σωματείο ή με κάποιον κτηνίατρο ώστε να ελεγχθεί αν αυτό φέρει τσιπ με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.Μάλιστα, όπως δηλώνει, ετοιμάζεται να κινηθεί και νομικά εναντίον των υπαλλήλων της εταιρίας για τον τρόπο που έδρασαν και να ζητήσει αποζημίωση για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», αν πάθει κάτι το ζώο, το οποίο αναζητεί ακόμη.

Νέα διάκριση για καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Β΄ Παθολογική Κλινική (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ) σε συνεργασία με τον Τομέα Υγείας του Παιδιού (Υπεύθυνη η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Άννα Χάλλα) και το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Τσελέπης) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απέσπασαν το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο: «Η επίδραση της χορήγησης 25 (OH) VitD στα επίπεδα των 8-ισοπροστανίων στα ούρα σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο» στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελευθέρων Ριζών και Οξειδωτικού Στρες (Θεσσαλονίκη, 12- 14 Οκτωβρίου 2012).Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Ανοιχτή σύσκεψη για τα ζητήματα υγείας στο Νομό Πρέβεζας

Απέναντι στην ισοπέδωση της υγείας, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι οι κοινοί αγώνες εργαζομένων και πολιτών σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος κ. Στρατής Βουγέλης μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, προχωρώντας σε ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο για τα ζητήματα υγείας του νομού. Σύμφωνα με τον κ. Βουγέλη στις συσκέψεις που προηγήθηκαν στην αντιπεριφέρεια για το θέμα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου-αυτοτελούς-πλήρους εξοπλισμένου νοσοκομείου, η στελέχωση των κέντρων υγείας καθώς και η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Ο κ. Βουγέλης εξέφρασε όλη την σχετική επιχειρηματολογία για την αντίθεσή που υπάρχει στις πολιτικές των συγχωνεύσεων και στο κλείσιμο των κλινικών. Ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι το νοσοκομείο της Πρέβεζας πρέπει να εξαιρεθεί από τις συγχωνεύσεις και να στηριχθεί με όλες τις απαραίτητες προσλήψεις και εξοπλισμό. Ο ίδιος τόνισε πως μέσα σε ένα χρόνο 55.000 ασθενείς επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία και πάνω από 110.000 ήταν οι επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας και επεσήμανε ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι. Ο πρόεδρος του συλλόγου κατέστησε σαφές πως πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν την υποβάθμιση ή τη συγχώνευση του νοσοκομείου και προς την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ζήτησε την συστράτευση όλης της τοπικής κοινωνίας γιατί όπως τόνισε δεν έχουμε περιθώρια να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές.

Φτωχότεροι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Τι αλλαγές πρόκειται να φέρει στη ζωή μας το νέο μνημόνιο
Φτωχότερους θα κάνει το νέο μνημόνιο συνταξιούχους και μισθωτούς του δημόσιου τομέα. Το όριο ηλικίας για τη σύνταξη αυξάνεται στα 67 έτη, ενώ πολλοί θα χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα. Παράλληλα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου έως το τέλος του 2013.Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", οι βασικές αλλαγές που φέρει στη ζωή μας το τρίτο μνημόνιο είναι οι εξής:
Μισθοί: Ο βασικός κατώτατος μισθός, οι ωριμάνσεις και τα επιδόματα γάμου θα αντικατασταθούν από έναν μηχανισμό ελάχιστου μισθού.
Συντάξεις: Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Από 3% έως 12% θα είναι η νέα εισφορά που θα επιβληθεί στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ενώ καταργούνται τα δώρα.
Δημόσιοι υπάλληλοι: Διαβατήριο εξόδου θα πάρουν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 25.000 το 2013.
Φόροι: Αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ από 10% αυξάνεται στο 15% ο φόρος επί των τόκω καταθέσεων.
Αγορά προϊόντων: Καταργούνται οι περιορισμοί σε χώρους πώλησης, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η πώληση για παράδειγμα καπνού, βρεφικού γάλακτος, εφημερίδων και περιοδικών από καταστήματα τροφίμων, ακόμη και σούπερ μάρκετ.
Κλειστά επαγγέλματα: Καταργούνται προνόμια για πρώτη φορά σε αρκετά επαγγέλματα.

Αβέβαιο το μέλλον του άξονα Ε-65

«Δρόμο ζωής» για την ανάπτυξη τριών περιφερειών χαρακτηρίζουν τον αυτοκινητόδρομο οι περιφερειάρχες Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας
Αβέβαιο είναι το μέλλον του οδικού άξονα Ε-65 όπως αυτό φαίνεται από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης σε κοινό υπόμνημα των περιφερειαρχών Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.Οι κ.κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Κώστας Αγοραστός και Γιώργος Δακής αντίστοιχα, είχαν εκφράσει μέσα από το υπόμνημά τους την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για την τύχη του έργου και ζητούσαν την επανεκκίνηση των εργασιών θέτοντας ως προτεραιότητα την κατασκευή του τμήματος που θα συνδέει την Καλαμπάκα και συγκεκριμένα το Μουργκάνι με την Εγνατία.Οι περιφερειάρχες στο υπόμνημά τους χαρακτήριζαν τον οδικό άξονα Ε-65 ως «δρόμο ζωής» για μία περιοχή που παρουσιάζει έντονη αναπτυξιακή υστέρηση.Μάλιστα οι περιφερειάρχες μέσα από το υπόμνημά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως έχουν γίνει αποδέκτες πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται ή το έργο αυτό να μείνει ημιτελές ή να εγκαταλειφθεί πλήρως.Οι κ.κ. Καχριμάνης, Αγοραστός και Δακής θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την επανεκκίνηση του οδικού άξονα και σημειώνουν στο υπόμνημά τους πως κάθε άλλη σκέψη ή απόφαση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθηλώνει αναπτυξιακά τις τρεις περιφέρειες, προκαλεί κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές στρεβλώσεις και τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.Στην απάντησή του ο κ. Καλογιάννης παραδέχεται πως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο στο σύνολό του βρίσκονται υπό συζήτηση το τελευταίο δίμηνο, μεταξύ του ειδικού διαπραγματευτή τον οποίο έχει ορίσει ο πρωθυπουργός και του παραχωρησιούχου.Αρχικά ο κ. Καλογιάννης αναφέρει πως η κατασκευή του Ε-65 διεκόπη από τον Ιανουάριο του 2011 κυρίως διότι ανεστάλη η χρηματοδότηση του παραχωρησιούχου από τις τράπεζες, λόγω των προβλημάτων που αυτές αντιμετωπίζουν.Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στα προβλήματα του έργου και τις συζητήσεις του τελευταίου διμήνου τονίζει, πως οποιαδήποτε καταρχήν συμφωνία με τον παραχωρησιούχο θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τις τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούν το έργο, αλλά και στη συνέχεια από την ευρωπαϊκή επιτροπή.Καταλήγοντας, στην απάντησή του ο κ. Καλογιάννης τονίζει και τα εξής: «Η επανεκκίνηση των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Εργαζόμαστε σκληρά στην κατεύθυνση αυτή με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Πρόσληψη 5 ατόμων καλλιτεχνικού προσωπικού για το Δημοτικό Ωδείο

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Αρταίων ανακοινώνει την πρόσληψη πέντε ατόμων καλλιτεχνικού προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας για τον Διευθυντή του Ωδείου από την υπογραφή της σύμβασης έως 30-9-2013 και για 4 καθηγητές από την υπογραφή της σύμβασης έως 30-6-2013 για την λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Άρτας. Ειδικότερα:
1)ΔΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΗ 1
2)ΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΛΑΟΥΤΟΥ ΘΕΣΗ 1
3)ΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΛΙΟΥ ΘΕΣΗ 1
4)ΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ – ΜΟΝΩΔΙΑΣ ΘΕΣΗ 1
5)ΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΗ 1
Οι προσλήψεις αφορούν σε υπηρεσίες για τις οποίες οι ωφελούμενοι καταβάλλουν αντίτιμο υπό την μορφή διδάκτρων και λοιπών αντικαταβολών το οποίο καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας των συμβασιούχων σε ποσοστό 100% και δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο Γραφείο του Δημοτικού Ωδείου Άρτας Βασ. Κων/νου 28 Τ.Κ 47100 Άρτα, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανάρτηση της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν τα απαιτούμενα προσόντα (επικυρωμένο αντίγραφο σπουδών, προϋπηρεσία κ.λ.π.). Οι αιτήσεις μαζί τα δικαιολογητικά θα παραδίδονται στην αρμόδια υπάλληλο σε σφραγισμένο φάκελο ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή.Η προκήρυξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Άρτας στην κατηγορία «Προκηρύξεις».Αντίγραφο προκήρυξης και πληροφορίες παρέχονται από ώρες 9-14 από το γραφείο του Δημοτικού Ωδείου Άρτας στην οδό Β. Κων/νου 28 2ος όροφος Τηλ. 26810 73595 fax 2681073592.

Με ...έξωση απειλείται η συλλογή σπάνιων βιβλίων του Βασ. Φανίτσιου!!!


Βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία σημαντικής αξίας και μεγάλη συλλογή χρήσιμων – πολύ παλαιών – εντύπων ζητούν ...στέγη!Πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του αείμνηστου λογοτέχνη Βασίλη Φανίτσιου, που μέχρι τώρα, χάρη στη φροντίδα του τέως Δημάρχου Τύμφης Γιώργου Σουκουβέλου, στεγάζεται στο κτίριοτου κλειστού Δημοτικού Σχολείου Λεπτοκαρυάς.Όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου αποφάσισε πρόσφατα, κατά πλειοψηφία, να κάνει ...έξωση στη Βιβλιοθήκη!Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Εφ’ όσον ο κ. Σπυρίδων Φανίτσιος (γιος του Βασίλη Φανίτσιου) επιλέξει την παραχώρηση της συλλογής (έτσι χαρακτηρίζουν τη Βιβλιοθήκη...) στο Δήμο, να γίνει η παραχώρηση με όλα τα τυπικά της παράδοσης και παραλαβής, εάν όχι να δοθεί διάστημα τριών μηνών στον κ. Φανίτσιο Σπυρίδωνα ώστε να μεταφερθεί η συλλογή από το Σχολείο».Ο εισηγητής του θέματος ανέφερε ότι «στη Λαϊκή Συνέλευση» που πραγματοποιήθηκε στην τοπική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς, αποφασίστηκε «να επισκεφθεί τη συλλογή ειδικός για την αξιολόγηση της αξίας της».Προς τούτο, ο Δήμος Ζαγορίου απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Ζάχος στην, από 6.5.2012, σχετική του έκθεση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το γεγονός ότι υπάρχουν μεμονωμένα βιβλία και δεμένοι τόμοι περιοδικών που έχουν επιστημονική και ιστορική αξία εκτιμώ ότι θα μπορούσαν, εφ’ όσον εντοπιστούν και αποκατασταθούν, να αποτελέσουν μέρος μιας άλλης μεγαλύτερης βιβλιοθήκης... Η ανωτέρω συλλογή δεν θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της μια αυτοτελή βιβλιοθήκη σε μια Δημοτική Κοινότητα ενός απομακρυσμένου Δήμου... Αν αποφασιστεί η με οιονδήποτε τρόπο επέμβαση στη συλλογή θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εργασίες (καταγραφή, βιβλιοθηκονομική επεξεργασία, ταξιθέτηση κ.λπ.)».Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, στη Βιβλιοθήκη του Βασίλη Φανίτσιου υπάρχουν 7.680 βιβλία, 4.000 φυλλάδια, 500 ανάτυπα. Σύνολο εντύπων 12.180.Ο κ. Σπ. Φανίτσιος, με επιστολή – ένστασή του προς το Δήμο Ζαγορίου, ζητά την παραμονή της Βιβλιοθήκης «για 36 έως 48 μήνες, με το αντίστοιχο ενοίκιο», προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες (εξεύρεση κατάλληλου χώρου, οικονομικών πόρων κ.λπ.) για τη μεταφορά της. Στην επιστολή του ο κ. Φανίτσιος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν διαθέτει το αρχείο Φανίτσιου σε άλλο χωριό, εκτός του χωριού μας, Λεπτοκαρυά Ζαγορίου». Και διερωτάται: «Μήπως ο κ. Ζάχος ενδιαφέρεται για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου;».Ο τ. Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου κ. Βασίλης Σπύρου διαφωνεί – όπως και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι – με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προτείνει «να γίνει παράταση της παραχώρησης για ένα χρόνο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τον κ. Φανίτσιο για την τύχη της συλλογής και να μην απομακρυνθεί η συλλογή από την τοπική κοινότητα Λεπτοκαρυάς».Άνθρωποι των Γραμμάτων του Ζαγορίου – και δεν είναι λίγοι – είναι αντίθετοι με την άστοχη, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Δήμου Ζαγορίου και τονίζουν ότι ο Δήμος «έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τη Βιβλιοθήκη Φανίτσιου, ώστε να γίνει Πνευματικός Φάρος της περιοχής Ζαγορίου». Οι ίδιοι προτείνουν να ζητηθεί η παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, προκειμένου ειδικοί να εξετάσουν το όλο θέμα και να εισηγηθούν αναλόγως, ώστε να διαφυλαχθεί το πολύτιμο αυτό υλικό.Ο κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο δραστήριος Δήμαρχος Ζαγορίου, είναι γνωστός για την ευαισθησία του και σε θέματα Γραμμάτων και Τεχνών. Ας επανεξετάσει το σοβαρό αυτό θέμα. Οι Ζαγορίσιοι άνθρωποι των Γραμμάτων, το ζητούν...Ο Βασίλης Φανίτσιος γεννήθηκε στη Λεπτοκαρυά (Λιασκοβέτσι) Ζαγορίου το 1902. Δεν σπούδασε, αλλά αγάπησε πολύ τα Γράμματα. Εργάστηκε ως εφημεριδοπώλης και πολύ αργότερα (το 1945) ως δημοσιογράφος σε Γιαννιώτικες εφημερίδες. Γράφει με το γνωστό ιδιόμορφο τρόπο του: «Το 1953 γίνηκε το Θερινό Πανεπιστήμιο κι πήγα κι γω! Ήταν για τη μένα Πασκαλιά! Νάρχονται οι καλύτεροι απ’ τους καθηγητάδες από 2-3 μέρες να μας κάνουν μάθημα! Θάμα!..».Ο Βασίλης Φανίτσιος ήταν «βιβλιοφάγος». Γι’ αυτό δημιούργησε τη σπάνια Βιβλιοθήκη του. Ο ίδιος έγραψε πολλά βιβλία. Πέθανε τον Νοέμβριο του 1984, σε ηλικία 82 ετών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Μεγάλες οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα

Μεγάλες οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων από αντικαταθλιπτικά μέχρι ινσουλίνη καθώς οι ελλείψεις φτάνουν ακόμα και το 50% σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας κ. Γρηγόρη Κατσίλη. Ο κ. Κατσίλης αναφερόμενος στο θέμα για άλλη μια φορά αποδίδει το πρόβλημα πρώτον στην τεράστια έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων λόγω της αδυναμίας πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και κατά δεύτερον στο καθεστώς μετρητοίς του εφοδιασμού από το χονδρεμπόριο. Άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα, ζάχαρο, πάρκινσον, καρκίνο, και θυρεοειδή , αντικρίζουν άδεια ράφια στα φαρμακεία και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Μας είπανε δε ότι χιλιάδες ασθενείς ζουν καθημερινά με την αγωνία και τον τρόμο για το αν θα βρουν το απαραίτητο σκεύασμα για τη θεραπεία τους.

Μείωση του ορίου ταχύτητας των οχημάτων στη Γέφυρα Καλογήρου

Στην μείωση του ορίου ταχύτητας των οχημάτων με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης στην Φιλιππιάδα προχωρά η Αστυνομικη Διεύθυνση Πρέβεζας. Συγκεκριμένα, από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου παράπλευρα της εθνικής οδού Αντιρρίου –Ιωαννίνων και πλησίον της Γέφυρας Καλογήρου μειώνεται προσωρινά στα 50 και εν συνεχεία στα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα το όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων. Στα σημεία θα υπάρχει ειδική σήμανση ενώ οι παραβάτες οδηγοί θα διώκονται και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Δύο μικρές σεισμικές δονήσεις το βράδυ σην Ηγουμενίτσα

Δύο μικρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το βράδυ με διαφορά 3 ωρών η μία από την άλλη.Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν της τάξεως των 2,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε στις 00.12 τα μεσάνυχτα. Το επίκεντρο ήταν 7 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της πόλης της Ηγουμενίτσας.Η δεύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 02.55 και είχε ένταση 1,8 ρίχτερ.Το επίκεντρό του ήταν 10 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Ηγουμενίτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με τιμή που κυμαίνεται από 1,36-1,40 ευρώ/λίτρο, ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Με τιμή που κυμαίνεται από 1,36-1,40 ευρώ/λίτρο, ξεκίνησε στην Πρέβεζα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση για προμήθεια πετρελαίου καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, λόγω της υψηλής τιμής στην οποία διατίθεται φέτος το πετρέλαιο, έχει στραφεί σε άλλους τρόπους θέρμανσης και τονίζουν ότι ένας ακόμη λόγος που η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει υποτονική είναι και υψηλές σχετικά θερμοκρασίες για την εποχή. Επαγγελματίες του χώρου αναφέρουν η πτώση ξεπερνά το 90%. Η τιμή διάθεσης που φτάνει το 1,40 ευρώ το λίτρο, από μόνη της, είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι η κατανάλωση θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% εάν είναι βαρύς ο χειμώνας, ενώ εάν είναι ήπιος θα υπάρχει πτώση 70% και δεν αποκλείουν οι παραγγελίες να είναι της τάξης των 150-200 λίτρων σε κάθε οικοδομή. Σύμφωνα με διαχειριστές πολλές πολυκατοικίες και στην Πρέβεζα δεν πρόκειται να εφοδιαστούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, αφού οι ένοικοι αποφάσισαν να κλείσουν τα λεβητοστάσια και να θερμανθούν τα διαμερίσματα με άλλους τρόπους που έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων συμμετέχει στην κοινωνική πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΖΩ»

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, στις οποίες η Ελλάδα δίνει μάχη επιβίωσης, είναι αναγκαίο όλοι οι Έλληνες να σταθούμε πλάι στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Κανείς σήμερα, δε μπορεί να αγνοήσει την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα.Ενεργοποιώντας όμως καθένας την ατομική του συνείδηση, μπορούμε να μετατρέψουμε την κοινωνική αλληλεγγύη σε δύναμη στήριξης όσων συμπολιτών μας περνάνε δύσκολα.Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ξεκίνησε την κοινωνική πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΖΩ». Ένα σύνολο δράσεων αλληλεγγύης, τις οποίες αποφασίσαμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια το επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Πρώτος στόχος μας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών ρουχισμού, προκειμένου να τα παραδώσουμε προς διάθεση στην Εκκλησία της Ελλάδος και την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Η Δράση Συλλογής Ρουχισμού πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα από τις 11 Οκτωβρίου.Η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων σας καλούμε να μετουσιώσουμε την αλληλεγγύη σε πράξη, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους πάσχοντες συμπολίτες μας.Σας περιμένουμε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου από τις 17:00 μέχρι τις 19:00 μπροστά στην Παλαιά Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός ζωγραφικής της Λέσχης Λάιονς Ιωαννίνων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του 25ου Παγκόσμιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής της Διεθνούς Οργάνωσης Λεσχών Λάιονς. Στην πόλη μας το διαγωνισμό διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Λέσχη Λάιονς Ιωαννίνων, «Σελλοί», στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Φανταστείτε την Ειρήνη» και έλαβαν μέρος πάνω από 120 μαθητές από Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών. Επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές τεχνικών θα κρίνει τα έργα των μαθητών και θα προωθήσει τα καλύτερα στη Θεσσαλονίκη για τη δεύτερη κρίση σε επίπεδο Βορείου Ελλάδος. Το καλύτερο έργο από την Ελλάδα και την Κύπρο θα εκπροσωπήσει τις δύο χώρες στον τελικό διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, στη Νέα Υόρκη.

Στην Πρέβεζα τουριστικοί πράκτορες από την Ουκρανία!

Δέκα τουριστικούς πράκτορες , ιδιοκτήτες των μεγαλυτέρων τουριστικών γραφείων της Ουκρανίας θα φιλοξενήσει από σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης. «Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι να προσεγγίσουμε την Ουκρανική αγορά η οποία αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και πολύ καλές προοπτικές» υπογραμμίζει ο κ.Χαλκίδης σημειώνοντας ότι oι ξενοδόχοι θα έχουν συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες των γραφείων, ενώ παράλληλα θα ξεναγηθούν και στις πολλές ομορφιές που διαθέτει η περιοχή. Η Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας έχει ήδη προγραμματίσει για τον Απρίλιο την φιλοξενία άλλων 25 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα γενικότερα και την Πρέβεζα ειδικότερα.

Η αποτίμηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Η αποτίμηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και οι περαιτέρω ενέργειες μέχρι τη διοικητική παραλαβή του έργου από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.Στη σύσκεψη πήραν μέρος όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων (πλην του Δημάρχου ο Μετσόβου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) καθώς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τη Διοίκηση του Φορέα και τους δημάρχους ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης του έργου και την προσωρινή παραλαβή.Επίσης επεσήμανε ότι βάση της σύμβασης η οριστική παραλαβή θα γίνει είκοσι μήνες μετά από την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης και μέχρι εκείνη τη στιγμή υπεύθυνος για αποκατάσταση κατασκευαστικών αστοχιών του έργου θα είναι ο ανάδοχος. Αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει.Αμέσως μετά την ενημέρωση που είχαν από τον Περιφερειάρχη, οι δήμαρχοι και η Διοίκηση του Φορέα συνεδρίασαν από κοινού για να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και να λάβουν τις αποφάσεις τους.Έτσι μετά από την αναλυτική συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε:
-Ο Φορέας να προχωρήσει όπως υποχρεούται, μετά την έκδοση της βεβαίωσης περαίωσης στην παραλαβή για χρήση του έργου. Αφού του γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της βεβαίωσης περαίωσης θα αξιολογήσει αν η παραλαβή θα γίνει με παρατηρήσεις ή επιφυλάξεις.
-Η παραλαβή για χρήση γίνεται με δεδομένο ότι την ευθύνη για την τεχνική αρτιότητα του έργου έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα η υπηρεσία που επιβλέπει το έργο και εκδίδει τη βεβαίωση περαίωσης και η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και διερευνά το φαινόμενο της ρύπανσης η οποία έχει καταλήξει σε γραπτό πόρισμα.
-Να δοθούν άμεσα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες οι απαντήσεις- απολογίες, που ζητούν με την έκθεσή τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, να αξιολογηθούν και οι Επιθεωρητές να επανέλθουν για νέα διερεύνηση του φαινομένου. Το ίδιο αίτημα, όπως έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη, διατυπώθηκε προς τους Επιθεωρητές και από την Περιφέρεια Ηπείρου.
-Από την τελική έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα αξιολογηθεί εάν προκύπτει ανάγκη κατασκευής συμπληρωματικών έργων για την άρτια λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Άλλωστε όπως και οι ίδιοι τονίζουν στην έκθεσή τους, οι παρατηρήσεις τους πρέπει να ληφθούν υπόψιν πριν την οριστική παραλαβή του έργου.
Όλοι οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταβάλουν προς το Φορέα το συνολικό ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, με βάση την αναλογία των εισερχομένων τόνων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, ώστε να αποπληρωθεί η εργολαβία που υποκατέστησε τις υποχρεώσεις του Φορέα στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας και να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες του Συνδέσμου.Να διερευνηθεί άμεσα ο τρόπος λειτουργίας του έργου στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ώρα της λήξης της δοκιμαστικής λειτουργίας και μέχρι τη στιγμή της ανάδειξης αναδόχου για την κανονική λειτουργία. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου είναι σε εξέλιξη.Οι αποφάσεις αυτές θα επικυρωθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης το οποίο θα συνεδριάσει άμεσα.Να σημειωθεί ότι με τις αποφάσεις αυτές διαφώνησε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ο οποίος αποχώρησε από τη σύσκεψη πριν την ολοκλήρωσή της. Όπως έκανε γνωστό διαφωνεί επί της αρχής θεωρώντας ότι για την ρύπανση στην περιοχή ευθύνεται το κύτταρο του ΧΥΤΑ και ότι οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλη κατεύθυνση και με κυρίαρχο στοιχείο την αποκατάσταση του κυττάρου.

Δώρο ζωής σε πέντε συνανθρώπους μας,έδωσε 59χρονος Ρουμάνος!!!

Δώρο ζωής για πέντε συνανθρώπους μας έδωσε 59χρονος ασθενής που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων.Έτσι, Μετά από μαραθώνια προσπάθεια, των γιατρών της ΜΕΘ και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, καθώς και της ειδικής ομάδας λήψης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιήθηκε δωρεά οργάνων, από τον ασθενή ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός.Ο δότης ήταν ρουμανικής καταγωγής και τα όργανα που δωρίστηκαν (νεφροί, ήπαρ και οφθαλμοί) ελήφθησαν από πέντε λήπτες.Στην ανακοίνωση του Χατζηκώστα ο Διοικητής Φώτης Βάββας, αναφέρει: «Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς του δότη που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των ιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», για μία τέτοια ανθρωπιστική ενέργεια και ελπίζουμε αυτή η πράξη να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση προς όλους μας».

«Εκπτώσεις» στην προστασία του Καλαμά λόγω κόστους!

Εξαιρετικά υψηλό κρίνεται το κόστος της εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στους υδάτινους αποδέκτες της Ηπείρου, με τις ελπίδες της Περιφέρειας Ηπείρου για χρηματοδότηση να εναποτίθενται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καλλικράτης», για το οποίο υπάρχει η διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Περιφερειαρχών.Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων που διοχετεύονται από τις επιχειρήσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς στους υδάτινους αποδέκτες, όπως η τάφρος της Λαψίστας, ο ποταμός Καλαμάς και άλλα υδάτινα οικοσυστήματα του Νομού και της περιφέρειας δεν προβλέπεται να εγκατασταθεί αν και έχει αποφασιστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.Από την άλλη πλευρά μόνο τρεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στο Νομό έχουν εγκαταστήσει και έχουν θέσει σε λειτουργία μετρητή της ποιότητας των λυμάτων που έχουν αποδέκτη τον Καλαμά.Οι επιχειρήσεις «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ» καταγράφουν καθημερινά και κοινοποιούν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που παρείχε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη σε επερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» Γρηγόρης Τζιοβάρας.Την ίδια ώρα μία σειρά επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της Βιομηχανικής Περιοχής φαίνεται πως δεν ακολουθούν την ίδια διαδικασία, ενώ το καταγραφικό σύστημα δεν έχει λειτουργήσει ακόμη ούτε στο βιολογικό καθαρισμό Ιωαννίνων.Σε ό,τι αφορά το κόστος για την εφαρμογή του online συστήματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων η κα Καλογιάννη τόνισε: « Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
1. το κόστος του κεντρικού σταθμού ελέγχου ανέρχεται στο ποσόν των 600.000,00 ευρώ για την 24ωρη on-line παρακολούθηση 100 Τοπικών Σταθμών στην Έξοδο του Βιολογικού (ΤΣΕΒ),
2. το κόστος ενός Τοπικού Σταθμού στην Έξοδο του Βιολογικού (ΤΣΕΒ) ανέρχεται στο ποσόν των 40.000,00 ευρώ και
3. το κόστος ενός Τοπικού Σταθμού σε Υδάτινο Αποδέκτη (ΤΣΥΑ) ανέρχεται στο ποσόν των 60.000,00 ευρώ.
Εξαντλήσαμε, μέχρι σήμερα, κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντάξουμε, προς χρηματοδότηση, το εν λόγω σύστημα. Συγκεκριμένα: α) από ΚΑΠ: δεν υπάρχουν πόροι και β) Ψηφιακή Σύγκλιση (πρόσκληση 30): δεν έγινε αποδεκτή η συγκεκριμένη δράση.Εκκρεμεί η πρόσκληση 64 στα πλαίσια του Ε.Π. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, η οποία καθυστερεί εν αναμονή σχετικών αποφάσεων της ΕΝ.Π.Ε.». Πάντως όπως τόνισε η κα Καλογιάννη, για όσες μονάδες δεν συμμορφώνονται ή όσες διοχετεύουν στο σύστημα ψευδή στοιχεία προβλέπεται οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εισηγούνται για τη συμμόρφωσή τους και στη συνέχεια για επιβολή προστίμου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διοικητικές διαδικασίες.«Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου ανταποκρίνονται συνεχώς και με παραδειγματικό ζήλο σε κάθε ελεγκτική διαδικασία και σε παρατηρήσεις προς συμμόρφωση, κάθε φορά που καλούνται να ενεργήσουν σε φαινόμενα που αλλοιώνουν τόσο τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα όσο και την προστασία των υδάτινων πόρων και αποδεκτών», κατέληξε η κα Καλογιάννη.Στην επερώτησή του ο κ. Τζιοβάρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων.«Θα είχε, νομίζω, τεράστιο ενδιαφέρον για όλους μας, να μαθαίναμε, επιτέλους, τι γίνεται με τον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων και ποιες είναι οι επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας του στα νερά του Καλαμά, που –δικαίως ή αδίκως- θεωρούνται από την πλειονότητα των κατοίκων των παρακαλάμιων περιοχών ακατάλληλα ακόμη για το πότισμα των ζώων τους. Φυσικά, για τις βουτιές που απολαμβάναμε στα νερά του, όταν ο ομιλών ήταν νέος, ούτε λόγος δεν γίνεται, καθώς υπάρχει εμπεδωμένη αντίληψη για τον «ηγεμονικό τσαμπουκά» που επιδεικνύουν οι ιθύνοντες της ηπειρωτικής πρωτεύουσας», ανέφερε μεταξύ άλλων.Βέβαια για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του βιολογικού καθαρισμού η κα Καλογιάννη παρέπεμψε στην Εθνική Βάση Δεδομένων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των λυμάτων της χώρας που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Μετσόβου

Από σήμερα ως και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ο Δήμος Μετσόβου διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλης.Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα με μία επιστημονική εκδήλωση.Το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ο Δήμος Μετσόβου, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιβάλλον, Χημεία και Πράσινη Ανάπτυξη». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π., Μέτσοβο.Χαιρετισμούς θα κάνουν οι: Νικόλαος Τσομπίκος, Δήμαρχος Μετσόβου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Σκομπρίδης, Πρόεδρος Π.Τ. Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας της Ε.Ε.Χ., Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Θα μιλήσουν οι: Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Αρχές της Πράσινης Χημείας και ο ρόλος της στην Ανάπτυξη και στην Προστασία του Περιβάλλοντος») και Δημήτρης Χρ. Τσουκαλάς, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Ανάπτυξη: Το παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας».Αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί θα γίνει αγώνας ορεινού τρεξίματος ενώ στη 1 θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο Τούλειο Ίδρυμα με θέμα «Απελευθέρωση του Μετσόβου 1912- Μέτσοβο 1959. Ομιλία θα κάνει η Μαριλένα Τζαλονίκου, χοροδιδάσκαλος.Την Κυριακή το πρωί θα γίνει θεία λειτουργία στις 8 και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Στις 11 θα ξεκινήσει η παρέλαση.Επετειακή εορταστική εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, από τον Σύλλογο των Εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και θα αρχίσει στις 7.30 το απόγευμα.Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα αρχίσει με τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων και θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτο με θέμα «100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μετσόβου: Έπαινος Μετσόβου» και από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Σταυρουλάκη με θέμα «Κρήτες αγωνιστές κατά την απελευθέρωση του Μετσόβου».Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Σύλλογο Μετσόβου και από τον Χορευτικό Όμιλο του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου.Εκδηλώσεις έχει επίσης και την Τρίτη και την Τετάρτη, οπότε είναι η ημέρα του επίσημου εορτασμού.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Kλειστή θα παραμείνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου η 8η επαρχιακή οδός

Kλειστή θα παραμείνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου η 8η επαρχιακή οδός στο τμήμα μεταξύ Βρυσούλας – Σκιαδά, λόγω των εργασιών που γίνονται στον συγκεκριμένο δρόμο. Σύμφωνα με την αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας είναι απαραίτητη η εκτροπή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις του οδικού τμήματος από το 15ο έως το 21ο χιλιόμετρο για την ομαλή και ασφαλή οδική κυκλοφορία των οχημάτων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Διοργάνωση Τουριστικής Επιχειρηματικής Αποστολής στην Σόφια Βουλγαρίας

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού, διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Σόφια Βουλγαρίας στις 14-15-16 Νοεμβρίου 2012, σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας και το Γραφείο ΕΟΤ στη Σόφια.Καλούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κλπ, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανωτέρω αποστολή να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους δηλώνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων έως την Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012.

Στην Πρέβεζα ταξίδεψε η εκπομπή της ΕΤ3 ο τόπος και τραγούδια του

Στην Πρέβεζα ταξίδεψε η εκπομπή της ΕΤ3 ο τόπος και τραγούδια του αναδεικνύοντας τις παραδόσεις, τις ομορφιές, τους ανθρώπου της, τα ήθη αλλά και τα έθιμα με δύο αφιερώματα ένα με τίτλο «Από την Αηδονιά στο Ζάλογγο» και ένα η «Πρέβεζα του Τζάρα».Αφορμή για να γνωρίσουν οι συντελεστές την εκπομπής το τόπο μας και τα τραγούδια του ήταν η συνεργασία τους με τον Πρεβεζάνο Κώστα Μήτση ερευνητή παραδοσιακών χορών τραγουδιστή, ο οποίος αναζητώντας την παράδοση βρέθηκε σε δρόμους μοναδικούς και ανακάλυψε θησαυρούς που πραγματικά γοητεύουν.Έτσι, ο παρουσιαστής Γιώργος Μελίκης και ο σκηνοθέτης Μανώλης Ζανδές αποφάσισαν να κάνουν ειδικό αφιέρωμα στην Πρέβεζα πρωτοβουλία που υποστήριξαν θερμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιαμάς, ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπάιλης, ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Ροπόκης, η προϊσταμένη της ΛΓ ΕΚΠΑ κ. Χριστίνα Μερκούρη, η Λιμενάρχης κ. Μαργέλη αλλά και άλλοι φορείς.Το ταξίδι στην Πρέβεζα ξεκίνησε από το νεκρομαντείο της Αχερουσίας λίμνης και τη μυθική Πύλη του Κάτω Κόσμου του Άδη ενώ για πρώτη φορά ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε μοιρολόγια στο νεκρομαντείο.Στη συνέχεια είδαμε τις Πηγές του μυθικού Αχέροντα αλλά και τη ζωή των σημερινών κατοίκων του χωριού Αηδονιά, τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Άνθρωποι με τα πρόσωπα λαμπερά τραγούδησαν και χόρεψαν γλεντώντας τη μοναξιά τους αλλά και διατηρώντας και διαδίδοντας την παράδοση του τόπου μέσα από την τηλεόραση της ΕΤ3. Ξεχωριστό ήταν και το πορτρέτο του γνωστού τραγουδιστή Γιάννη Κωνσταντίνου, που κατάγεται από την περιοχή. Στο πρώτο αφιέρωμα έπαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Κώστας Μήτσης (τραγούδι), Γιώργος Τσουμάνης, Θωμάς Χαλιγιάννης και Θανάσσης Γκλάνος (κλαρίνο), Βασίλης Τριάντης και Φώτης Παπαζίκος (λαούτο), Κώστας Καραπάνος (βιολί), Μάριος Αηδόνης (ακορντεόν) και Δημήτρης Αηδόνης και Τάσος Ντάφλος (ντέφι).Το δεύτερο αφιέρωμα αφορούσε τον πρωτομάστορα του Ελληνικού κλαρίνου και στους απογόνους του μουσικούς. Ο Νίκος Τζάρας εμβληματική μορφή της παραδοσιακής μουσικής πρωτοπορίας, μέσα από σύγχρονες αφηγήσεις και μαρτυρίες και παλαιότερα φωτογραφικά, κινηματογραφικά και μουσικά ντοκουμέντα, αναδεικνύεται ως ο καλλιτέχνης και μάστορας που η τέχνη του έμελε να σφραγίσει την αξία του κλαρίνου στην Ελλάδα. Στην Πρέβεζα του Τζάρα μας ταξίδεψαν μουσικά οι Αποστόλης Βαγγελάκης κλαρίνο, Βασίλης Τριάντης και Φώτης Παπαζίκος (λαούτο), Κώστας Καραπάνος (βιολί), Μιχάλης Σκόρδος (κρουστά) Τάσος Ντάφλος (ντέφι) και Κώστα Μήτσης (τραγούδι).Μοναδικές ερμηνείες όπου «μίλησαν» οι ιστορίες των τραγουδιών του Νίκου Τζάρα όπως ο Αλάμπεης που αφηγούνται την χαρά ,το μυστήριο της ζωής και της αλήθειας, ενώ «ζωή» στο αφιέρωμα έδωσε το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Καναλίου.Ξεχωριστή η αφήγηση και τα κείμενα του κ. Μελίκη που μας έδωσαν μια μοναδική εικόνα για την Πρέβεζα και τα τραγούδια της και οι θεατές ταξίδεψαν στο νομό μας έτσι απλά, ακούγοντας, βλέποντας, τραγουδώντας και χορεύοντας.

14.500 γόνοι χελιού στην Παμβώτιδα

Στον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας με 14.500 άτομα γόνου χελιού προχώρησε χθες ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση του πληθυσμού του χελιού και με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος. Το κόστος του εμπλουτισμού καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από το Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Μονάδος Ιχθυοκαλλιέργειας στην Άρτα του κ. Βαγγέλη Γείτονα. «Ο εμπλουτισμός της λίμνης με χέλι ήταν απαραίτητος για να συνεχιστεί και η τροφική αλυσίδα και να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει το οικοσύστημα όπως παλαιότερα», τόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης σημειώνοντας ότι το χέλι είναι ένα απαραίτητο είδος για την ιχθυοπανίδα και ο εμπλουτισμός της λίμνης ήταν αναγκαίος. Από την πλευρά του η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων Νήσου Αναστασία Γκίκη χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Φορέα, επισήμανε όμως ότι πρέπει να ληφθούν και μέτρα για να παραμείνουν τα χέλια στη λίμνη, καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλά από αυτά να καταλήξουν στη θάλασσα μέσω του θυροφράγματος στο Πέραμα. Στη σημασία του εμπλουτισμού για την εξασφαλίση της ισορροπίας του οικοσυστήματος στάθηκε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης κ. Λάζαρος Νάτσης, επισημαίνοντας ότι το χέλι είναι βασικός θηρευτής για τη λίμνη και συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην φυσική αναπαραγωγή των χελιών η οποία γίνεται μόνο στη θάλασσα των Σαργασσών στον βόρειο Ατλαντικό, σημειώνοντας πως πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και στην Ελλάδα να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του φυσικού πληθυσμού των χελιών. Τέλος, ο ιδιοκτήτης της Μονάδος Χελοκαλλιέργειας στην Άρτα κ. Βαγγέλης Γείτονας αναφέρθηκε και αυτός στην αναπαραγωγή του είδους, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές πρωτοβουλίες σαν και αυτή του εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας και τόνισε πως αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΕΛΥΘΕΡΙΑ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την επίθεση εναντίον του Χρ.Μεντή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση στο οποίο παραβρέθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις, που εκπροσωπούνται στο ΔΣ, αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει και να καταγγείλει την προμελετημένη, αναίτια, τραμπούκικη , φασιστική και εγκληματική επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος του συλλόγου από τους Συνδικαλιστές της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτικών Υπαλλήλων -ΔΑΚΕ .
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Την Παρασκευή 12/10 και λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εισέβαλαν στα γραφεία του συλλόγου και επιτέθηκαν αναίτια , άρα και προμελετημένα στο Πρόεδρο του συλλόγου Χ. Μεντή , με αποτέλεσμα το τραυματισμό του . Στα γραφεία του συλλόγου βρισκόταν και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της παράταξης των Αγωνιστικών Συσπειρώσεων, Σ.Τσιγάρας, με του οποίου την παρέμβαση αποτράπηκαν τα χειρότερα. Στη συνέχεια κλήθηκε η Αστυνομία και τράπηκαν σε φυγή. Μάρτυρες του συμβάντος , είναι και οι ιδιοκτήτες των γύρω καταστημάτων. Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε στο νοσοκομείο , όπου και νοσηλεύτηκε και ακολούθησε μήνυση κατά των επιτιθέμενων . Αυτή τη περίοδο που εντείνεται η επίθεση στους εργαζόμενους , από την Κυβέρνηση ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), που παίρνονται πίσω όλα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες , που ξεθεμελιώνονται τα πάντα, που μας παίρνουν τη ζωή , οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, αναπτύσσουν τη δράση τους μαζί με άλλους εργαζόμενους για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με ταξικό προσανατολισμό παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση , ενάντια στις απολύσεις , ενάντια στην αξιολόγηση, ενάντια στην απλήρωτη εργασία . Δώσαμε και δίνουμε την ολόπλευρη στήριξη μας στους απλήρωτους συναδέλφους πενταμηνίτες.Αυτά ενοχλούν Κυβέρνηση, Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Κυβερνητικούς Εργοδοτικούς Συνδικαλιστές , που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Τα στελέχη της ΔΑΚΕ του ΔΣ των ΟΤΑ , που ενώ καλούν τους εργαζόμενους σε απεργία οι ίδιοι είναι απεργοσπάστες , που παρευρίσκονται επιλεκτικά στα ΔΣ , που δεν τους ικανοποιούν, ούτε οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, ούτε οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, γιατί καταγγέλλονται αυτές οι πολιτικές αλλά και οι αιτίες που τις γεννούν , ενοχλούνται κυρίως από την προοπτική της πάλης που αναπτύσσεται για ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής.Στο πρόσωπο του Προέδρου του συλλόγου θέλουν να τρομοκρατήσουν τα μέλη του ΔΣ , αλλά και τους εργαζόμενους.Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν τρομοκρατούμαστε , αντίθετα θα αυξήσουμε τη δράση μας . Τέτοιες πρακτικές που ταυτίζονται με τις πρακτικές των ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε όλοι ,σωματεία, συνδικάτα , φορείς και γενικά το λαϊκό κίνημα να τις καταδικάσουμε και να τις απομονώσουμε στη πράξη.

Σημαντικές ερωτήσεις της Όλγας Γεροβασίλη στη βουλή

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Όλγα Γεροβασίλη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Νίκος Βούτσης και Σοφία Σακοράφα, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) του υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 δύο ερωτήσεις σχετικά με:
α) την επιβολή τέλους 50 € μέσω συμβολαιογράφων για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης και
β) το ρόλο και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη ερώτηση, οι βουλευτές αναφέρονται στο Σχέδιο Αριάδνη, το οποίο προβλέπει πως, αντί για τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία των Δήμων ή τα ΚΕΠ, οι συγγενείς των ανθρώπων που γεννιούνται, παντρεύονται ή πεθαίνουν, θα πρέπει να απευθύνονται στα Συμβολαιογραφεία, προκειμένου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Φέρεται μάλιστα, ότι η κάθε συμβολαιογραφική πράξη προσωπικής κατάστασης, θα στοιχίζει 50 ευρώ.Ερωτώνται λοιπόν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών: «γιατί δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα το «Εθνικό Ληξιαρχείο» που, με τη λειτουργία του, θα διευκόλυνε τους πολίτες με την απλοποίηση των διαδικασιών καταγραφής των ληξιαρχικών μεταβολών, ενώ θα διασφάλιζε – με μικρότερο από το προτεινόμενο σήμερα κόστος – την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών.».Στη δεύτερη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρονται στις καταγγελίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ πως γίνονται συζητήσεις του υπουργού με συνδικαλιστές της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κλάδου, όπου ανακινείται θέμα αλλαγών του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο επιδιώκει να μετατρέψει τη Δημοτική Αστυνομία από Δημοτική υπηρεσία σε Ειδικό Σώμα, το οποίο θα οπλοφορεί και θα έχει κυρίως ποινικές αρμοδιότητες και κατασταλτικό χαρακτήρα, παραβιάζοντας ενδεχομένως και το Σύνταγμα.Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών:
«1) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία στο πλαίσιο του νόμου με σαφή προσανατολισμό των αρμοδιοτήτων της σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική εξυπηρέτηση του πολίτη.
2) Θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε Ειδικό Σώμα που θα ενεργεί συλλήψεις και μεταγωγές με ταυτόχρονη δημιουργία κρατητηρίων στα δημοτικά καταστήματα, ή αντίθετα θα επιζητηθεί η αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων, όπως έχει ζητηθεί επίσημα από τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου;»

Ρυθμίσεις θεμάτων ΚΤΕΛ

Με προσθήκη – τροπολογία, που κατατέθηκε στη βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης διατηρούνται σε ισχύ οι υπάρχουσες τακτικές διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και τρίτων χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 30.6.2013, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των διεθνών λεωφορειακών γραμμών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ήδη υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες.Ειδική ρύθμιση γίνεται για τις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μέχρι τις 30.12.2012.«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν παράνομες πρακτικές και να θωρακίσουμε, το συντομότερο δυνατό, τους έλληνες μεταφορείς (ΚΤΕΛ και λοιπές επιχειρήσεις) απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που πολλές φορές υφίστανται», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.