Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Βροντερό ΟΧΙ του Γιάννη Καραμπίνα στην απαξίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Δικαιολογημένα καταψήφισε τη σχετική πρόταση της πλειοψηφίας
Ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ ήταν η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Καραμπίνα στη χθεσινή απαράδεκτη εισήγηση του Αλέκου Καχριμάνη στο περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει η Περιφέρεια -χωρίς εξασφαλισμένους πόρους- τη διαχείριση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Έδωσε... "ρέστα" με την τοποθέτησή του ο Καραμπίνας που δικαιολογημένα απαίτησε από την πολιτεία εξασφαλισμένους πόρους. Ξέρει τα θέματα του αθλητισμού απ' έξω κι ανακατωτά και έχει φάει με το κουτάλι τα στάδια, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια και το κολυμβητήριο. Απέδειξε ότι έχει τσαγανό και πως μπροστά στο καλό και το συμφέρον του τόπου δεν κάνει εκπτώσεις και δεν κωλώνει. Χθες ήταν μάγκας με τα όλα του και γι' αυτό παίρνει 10 με τόνο!!!

Δήλωση του Γιάννη Παπαδημητρίου για την προγραμματική σύμβαση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των 3 μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων (Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες», Πανηπειρωτικό Στάδιο Ανατολής και Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων) ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της περιοχής μας.Έχουμε πλέον αρκετή πείρα από τα δύο χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», ώστε να τρέφουμε αυταπάτες για τις επιδιώξεις των εμπνευστών του. Έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι πραγματικός στόχος ήταν η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς όμως τους αναγκαίους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ένα ενδιάμεσο δηλαδή σταθμό στο δρόμο προς την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Διότι, όπως η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και η υγεία, έτσι και η άθληση αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες.Δυστυχώς η αποχώρηση της κεντρικής διοίκησης από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της υλοποιείται με την πλήρη συνενοχή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το επιχείρημα της επιχορήγησης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς το προβλεπόμενο ποσό των 200.000 ευρώ ετησίως
-δεν συνοδεύεται από παρουσίαση των ισολογισμών και των οικονομικών στοιχείων λειτουργίας των 3 αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το κόστος λειτουργίας και τις ανάγκες τους
-είναι σίγουρο ότι δεν επαρκεί ούτε για τα τυχόν υφιστάμενα χρέη ούτε για τις απαραίτητες πλην δαπανηρές επενδύσεις παγίων (λ.χ. νέα στέγη στο ΕΑΝΚΙ, συντηρήσεις χλοοτάπητα κλπ.)
είναι αβέβαιο ακόμη και λόγω των ασαφών διατυπώσεων της προγραμματικής σύμβασης, καθώς πολλές φορές ανάλογες ασαφείς διατυπώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την περικοπή επιχορηγήσεων
-τέλος η οποιαδήποτε καταβολή ποσών εξαρτάται άμεσα από τις εντολές και τις περικοπές της τρόϊκας και είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων, ολικής ή μερικής, είναι ορατός στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και είναι εξάλλου γνωστά στην Περιφερειακή Αρχή. Δυστυχώς τόσο αυτή, με την τιμητική εξαίρεση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπίνα, όσο και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να τα λάβουν υπόψη. Οι ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τους αθλητές και τους γονείς είναι μεγάλες.

Στη βουλή το θέμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Ερώτηση για το νοσοκομείο Πρέβεζας και τα σχέδια του υπουργείου για συγχώνευσή του κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας. Στην ερώτηση τονίζονται μεταξύ άλλων η ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση των δομών υγείας της περιοχής αλλά και η ανάγκη για δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
· στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δομών όλων των βαθμίδων (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας Νομού, οι δομές ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, οι δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - ο ξενώνας, τα δύο προστατευόμενα διαμερίσματα και η πρόσφατα ενταγμένη στο νοσοκομείο δομή αποκατάστασης το ΚΕΦΙΑΠ -το παλιό ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ-).
· στην κάκιστη κτιριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Πρέβεζας κάνοντας αδύνατη την παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους της περιοχής σύμφωνα με τους απαραίτητους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Σε μια περίοδο όπου η κοινωνία βιώνει με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ αφού πρώτα μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης οδηγούν τη δημόσια υγεία στην απαξίωση, τώρα σχεδιάζουν και τη συρρίκνωσή της μέσω των συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων.Ο λαός της Πρέβεζας δεν δέχεται τις κυβερνητικές επιλογές που κάνουν τη ζωή του δυσκολότερη και συρρικνώνουν δικαιώματα και παροχές που σχετίζονται με την επιβίωσή του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Αποφάσεις Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για προληπτική ιατρική και ενισχυτική διδασκαλία

Την ανάπτυξη κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου (Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, Δήμων της Ηπείρου και επιστημονικών – ιατρικών φορέων (Ιατρικών – Οδοντιατρικών – Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συλλόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών) για την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής στα σχολεία αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για την ανάπτυξη της δράσης προς όφελος της υγείας του μαθητικού πληθυσμού κυρίως. Η απόφαση της Επιτροπής είναι μόνο η αρχή, ενώ θα ακολουθήσουν συσκέψεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, συμπλήρωσε. Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φ. Νόκα – Ζαράχη τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η δράση της προληπτικής ιατρικής, προς όφελος της σχολικής κοινότητας.Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε επίσης την στήριξή της στην πρωτοβουλία της δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε άπορους μαθητές από πτυχιούχους εθελοντές καθηγητές. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πότσης, πρόκειται για μια ομάδα εκπαιδευτικών που προτίθεται να αναπτύξει την ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές που έχουν ανάγκη και αδυνατούν να φοιτήσουν σε φροντιστήρια.Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Καραγιώτη ενημέρωσε πως ήδη έχει ζητηθεί από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού η υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε 27 μαθητές σε χώρους του Κέντρου. Εξετάζεται δε όπως η πρωτοβουλία επεκταθεί και για μαθητές, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης μαθητών αδύναμων οικογενειών (έχουν ελεγχθεί τα οικονομικά στοιχεία των οικογενειών τους και δεν φοιτούν σε φροντιστήρια), όμως δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθούν σε αυτή.Τέλος, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε την στήριξή της στα αιτήματα συμπαράστασης που εκφράζονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών και το Σύλλογο Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, που διέπει τη λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και αποφάσισε να αποστείλει σχετικά υπομνήματα.

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για Οδικά έργα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Με επιδίωξη την επιτάχυνση των διαδικασιών, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την ανακατασκευή της 13ης επαρχιακής οδού και του τμήματος Αμφιθέα – Αγία Μαρίνα –Εθνική οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης της 1ης Επαρχιακής Οδού. Για το πρώτο έργο οι προς απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες ιδιωτών ανέρχονται σε 174.887 τετραγωνικά μέτρα και για το δεύτερο σε 44.306 τετραγωνικά μέτρα.


Ερώτηση του Χρ.Μαντά για τους φορείς ψυχικής υγείας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς,κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Λυκουρέντζο και την κ. Σκοπούλη για τους φορείς ψυχικής υγείας (ΝΠΙΔ), στα πλαίσια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με το δημόσιο σύστημα περίθαλψης άνοιξε την ομιλία του ασκώντας κριτική στην παρούσα πολιτική που εφαρμόζεται.Ο κ. Μαντάς,ανέφερε μεταξύ άλλων στη βουλή:«.. έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα σήμερα για να πούμε ότι με τις πολιτικές σας έχετε βυθίσει στη φτώχεια, στη μαζική κατάθλιψη, στην απελπισία ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Άνθρωποι στη χώρα μας οδηγούνται και κάτω από το βάρος αυτής της κατάστασης ακόμη και στην αυτοκτονία. Βρισκόμαστε ακριβώς στον πυρήνα του φαινομένου, όπου, ενώ οι απαιτήσεις για ψυχιατρικές υπηρεσίες αυξάνονται λόγω των περικοπών και της κατακρήμνισης του κοινωνικού κράτους, η παροχή τους μειώνεται. Όταν οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μάλιστα, με σοβαρά ψυχικά νοσήματα αραιώνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, γιατί δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν, όταν γονείς και παιδιά απελπισμένα ψάχνουν να βρουν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, τότε δεν είναι μια αποτυχία της πολιτικής, αλλά είναι μια καταστροφική πολιτική, με όλη την έννοια των λέξεων..Είμαστε εμείς αυτοί -και θέλω να το πω από αυτό εδώ το Βήμα- οι οποίοι θα στηρίξουμε προσπάθειες εξυγίανσης και ελέγχου αυτού του τομέα. Όχι, όμως, τσουβάλιασμα: Αυτό δεν θα το στηρίξουμε.»Στη συνέχεια τέθηκαν τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα:“Τι ακριβώς θα κάνετε με τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που θυμίζω ότι ήταν δομές που οι πρόγονοι των σημερινών κυβερνήσεων και των λογικών τους, για λόγους δήθεν ευελιξίας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, επέλεξαν; Θα χρηματοδοτήσετε και πώς αυτές τις δομές; Τα χρήματα, που έχετε ήδη στην απάντησή σας αναφέρει ότι έχουν εκταμιευθεί, πώς θα διατεθούν; Θα διατεθούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων; Πώς θα κατανεμηθούν και πότε; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό; Τι ακριβώς θα γίνει με τις μονάδες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους; Πώς ακριβώς σκοπεύετε να προχωρήσετε στον έλεγχο και στην αξιολόγηση αυτών των δομών; Τέλος, είναι αλήθεια ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ότι αν καταρρεύσουν αυτές οι δομές-που δεν πρέπει να καταρρεύσουν- θα χρωστάει η χώρα μας επιστροφές της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου; Πώς θα διασφαλιστούμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; “

Ημέρα μνήμης θυμάτων των τροχαίων στην Πρέβεζα

Στην θέσπιση ημέρας μνήμης των θυμάτων των τροχαίων προχωρά ο Δήμος της Πρέβεζας υλοποιώντας αίτημα της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιων χώρος-Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» και του επικεφαλής της Γιάννη Ρέντζου.Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοσμάς Κορωναίος συγκάλεσε προπαρασκευαστική σύσκεψη με την συμμετοχή του Δημάρχου Πρέβεζας κ.Μπαϊλη, του εισαγγελέα πρωτοδικών κ.Μάστακα , του διοικητή του τμήματος τροχαίας Πρέβεζας κ.Σιόρου, της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ .Σφονδύλη και του κ. Ρέντζου στην οποία και συζητήθηκε το πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα...Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ.Ρέντζος ,πριν από ένα χρόνο ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγυης Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε απόφαση για την «Καθιέρωση Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων».H παράταξη «Δημόσιος Χώρος» απευθύνθηκε προς όλους τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την διοργάνωση μιας ημερίδας καθώς επίσης και στους Πρεβεζάνους μουσικούς (στη μνήμη του τζαζ ντράμερ Κώστα Κουβίδη) και εικαστικούς καλλιτέχνες για μια συμμετοχή που θα πλαισιώσει την ημέρα αυτή.Η προπαρασκευαστική επιτροπή κατέληξε στην πραγματοποίηση μιας ημερίδας στις 14 Νοεμβρίου (πιθανότατα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας) και σε επιμνημόσυνο δέηση στις 18 Νοεμβρίου.Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των μαθητών και προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για τα σχολεία.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης τα παιδιά είναι εκείνα που με την σειρά τους θα ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας έτσι ώστε να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός πρόληψης της μάστιγας των τροχαίων, τα οποία γίνονται αφορμή να χάνονται κάθε χρόνο άδικα εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Συνάντηση Φιλ. Φίλιου με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης- Επίσκεψη στο Νησί

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο. Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην περιοχή ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης και ζήτησε τη συνδρομή του στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη.Αμέσως μετά ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμαρχος, η Διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και κλιμάκιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων επισκέφθηκαν τα Μοναστήρια στο Νησάκι.Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί επί τόπου ο Γενικός Γραμματέας για την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι φορείς προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί το έργο στη Μονή Ελεούσας.Οι μελέτες για τις παρεμβάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί και να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο το Σκευοφυλάκιο έχουν ολοκληρωθεί. Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα δύο εκατομμύρια ευρώ και η προσπάθεια αποσκοπεί στην ένταξή του σε ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αναβάθμιση του μοναστηριακού συμπλέγματος στο Νησί όσο και για την διάσωση του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής.«Η επίσκεψή μας είχε στόχο να δούμε την εξέλιξη ορισμένων έργων κυρίως όμως να ενημερώσουμε τον Γενικό Γραμματέα για την παρέμβαση στο Σκευοφυλάκιο το οποίο είναι απαραίτητο για την διατήρηση ενός αμύθητου πλούτου. Για το έργο αυτό υπάρχει συνεχής συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την Μητρόπολη. Όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησής του. Με το έργο αυτό θα αποκατασταθεί πλήρως η χρήση των Μοναστηριών και θα αναβαθμιστεί σημαντικά ο θρησκευτικός τουρισμός» δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δήλωσε ενθουσιασμένος από το έργο που έχει ήδη γίνει και υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία όλων μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί και το τελευταίο του μέρος.«Το Νησάκι είναι μία πραγματική όαση στα Γιάννινα. Όλη η περιοχή όμως είναι ένας μεγάλος περιφερειακός πόλος πολιτισμού για τη χώρα. Όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Νησί θα είναι ημιτελή αν δεν ολοκληρώσουμε το Σκευοφυλάκιο. Αξίζει να παλέψουμε για το έργο αυτό που θα αναβαθμίσει και τον εκκλησιαστικό τουρισμό. Θεωρούμε ότι η ένταξη του έργου είναι εφικτή και μπορούμε με τη συνεργασία όλων να το πετύχουμε. Έτσι θα ολοκληρώσουμε την πολιτιστική παρουσία των Ιωαννίνων και θα έχουμε δημιουργήσει μία πραγματική κιβωτό για τα μνημεία μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρίδης.

Συμβιβαστική λύση για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου

Σημαντική μείωση των αποζημιώσεων ιδιοκτησιών που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας επιτυγχάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και έτσι διευκολύνεται σε σημαντικό βαθμό η ολοκλήρωση του.Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες, αποδέχτηκαν την πρόταση που τους είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γεωργίου Κάτσινου, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και μείωσαν τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο. Η πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 350.000 ευρώ στους δικαιούχους, ήτοι κατά 56% μειωμένης αυτής που είχε επιδικαστεί από το Εφετείο Κέρκυρας. Το ποσό των 410.000 ευρώ που προκύπτει ως ωφέλεια θα διατεθεί για την ολοκλήρωση του έργου.Σύμφωνα με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οριστική μονάδα των απαλλοτριωθέντων κτημάτων είχε οριστεί για τα ακίνητα με πρόσοψη προς την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας σε 50 ευρώ το τ.μ. (50.000 ευρώ το στρέμμα) και για τα υπόλοιπα σε 25 ευρώ το τ.μ. (25.000 ευρώ το στρέμμα).Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του, ευχαρίστησε τους δικαιούχους ιδιοκτήτες για το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που επέδειξαν, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να παραδοθεί προς χρήση στους αγρότες του Μαργαριτίου.

Καταγγελία Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αρταίων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι επιλέγουν να δημιουργήσουν ρήγμα στην ενότητα, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν απόντες από κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου μας. Η ξαφνική «δήθεν» αγωνία κάποιων συνδικαλιστών «του γλυκού νερού» από την παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συσπείρωσης (ίσως να παίρνουν μαθήματα από το μέλος της Χρυσής Αυγής που είχαν στο ψηφοδέλτιό τους) , δείχνει άλλους σκοπούς από αυτούς που δηλώνονται, θέλοντας να καλύψουν:
1.Τις δικές τους ευθύνες
2. Την μόνιμη απεργοσπασία των μελών της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συσπείρωσης
3. Τα προσωπικά συμβόλαια που πρέπει σήμερα να υλοποιηθούν.
Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι παραιτούνται μεν η κ. Χριστίνα Ζουμπούλη και η κ. Τράμπα Σταυρούλα ,γι αυτά που κατηγορούν το Προεδρείο του Σωματείου και την ίδια στιγμή αντικαθιστούν τα μέλη τους με τους Μαυράκο Αντώνιο και Σουραβλιά Βασιλική (που σημειωτέον δεν είναι οι επόμενοι στη σειρά)?Άρα γι αυτούς, είτε οι πρώτοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις πράγματι δύσκολες εποχές που περνούν οι εργαζόμενοι, ήτοι οι προεκλογικές συμφωνίες απαιτούν αλλαγή στη διοίκηση.Άραγε, οι λόγοι για τους οποίους από την παράταξή τους παραιτούνται δύο μέλη, θα πάψουν να υφίστανται αν αλλάξουν τα πρόσωπα?Για την παράταξή τους, προσωπικά είναι τα προβλήματα?Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι τα προσωπικά οφέλη για τα οποία εμάς κατηγορούν, οι ίδιοι τα προσδοκούσαν, ενώ αντίθετα εμείς όλα αυτά τα χρόνια είμαστε δίπλα στους συναδέλφους.Το Προεδρείο του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους τη δύσκολη αυτή περίοδο, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας κόντρα σε δηλώσεις συνδικαλιστών τέτοιου είδους.Από τον αγώνα μας δεν πρέπει να λείπει κανείς και κινήσεις αποπροσανατολισμού και διάσπασης από κάποιους εξυπηρετούν μόνο τους δικούς τους σκοπούς.

Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών

Το επιστέγασμα μιας συνεχούς και στοχευμένης προσπάθειας που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί το Γραφείο Τουριστικής Προβολής, το οποίο εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης παρουσία των εκπροσώπων όλων των τοπικών φορέων.Το γραφείο βρίσκεται στον πεζόδρομο της Μουλαιμίδου και στόχος είναι να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή παρέχοντας υλικό και πληροφορίες αλλά κι ένα σημείο συνάντησης δυνάμεων που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια των Ιωαννίνων.Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Νίκος Γκόλας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο στόχος που πρέπει να τεθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο του τουρισμού είναι διπλός: Από τη μία η αύξηση της τουριστικής κίνησης και από την άλλη η αναβάθμιση των υπηρεσιών ώστε να φεύγουν από τα Γιάννινα ικανοποιημένοι τουρίστες.«Η τουριστική ανάπτυξη είναι μια διαρκής διαδικασία. Και μάλιστα μια υπεύθυνη διαδικασία. Δεν αρκεί να φέρουμε τουρίστες στην περιοχή μας. Αυτό είναι το ένα μέρος.Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι να φεύγουν ευχαριστημένοι τουρίστες από τα Γιάννινα.Οικοδεσπότης και φιλοξενούμενος δηλαδή να μπορούν να συμβιώσουν με σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Είναι ζήτημα κομβικής σημασίας ώστε ο τουρισμός να είναι αειφόρος. Να παράγει δηλαδή πλούτο συνέχεια.Όταν ο πολιτισμός του φιλοξενούμενου δεν γίνεται σεβαστός τότε ο φιλοξενούμενος θα πάψει να έρχεται.Και όταν ο πολιτισμός του οικοδεσπότη αλλοιώνεται από τον πολιτισμό του φιλοξενούμενου τότε ο οικοδεσπότης δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δώσει και το μοντέλο χαλάει. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσουμε».Ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Βασίλης Χήτος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων των μελών της Επιτροπής και τόνισε ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει μήνες πριν με τη λειτουργία του γραφείου παίρνει σάρκα και οστά.«Στον τομέα του τουρισμού έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Πρέπει όμως να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Θεωρούμε ότι η συνεργασία είναι επιβεβλημένη και από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να υλοποιήσουμε κι άλλες εκπλήξεις», ανέφερε ο κ. Χήτος.Ως ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου χαρακτήρισε το Γραφείο Τουριστικής Προβολής ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Κύριοι στόχοι μας είναι η συνέργεια και η εξωστρέφεια. Παράλληλα σήμερα πρέπει να φτιάξουμε ολοκληρωμένα κι ελκυστικά πακέτα. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα αλλά κυρίως θα αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των τουριστών» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Να σημειωθεί ότι σε λειτουργία βρίσκεται πλέον και η ιστοσελίδα για την τουριστική προβολή του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας και ο Αιμίλιος Νέος κατέγραψαν γνωστές κι άγνωστες γωνιές της περιοχής ενώ υλικό παραχώρησε ο Μενέλαος Συκοβέλλης και ο Φώτης Σάρρας.

Ερώτηση Χρ.Μαντά στη Βουλή για τη μη πρόβλεψη λειτουργίας Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) στο Δήμο Μετσόβου

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα τη «μη πρόβλεψη λειτουργίας Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) στο Δήμο Μετσόβου» κατέθεσε ο βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς.Σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ. και κατόπιν της διακήρυξη διαγωνισμού για το Έργο «ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ (Κ.Ε.Φ.)» (Κωδικός Ο.Π.Σ.: 352201) και της υλοποίησής του, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στη δημιουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.) ως το τέλος του έτους για την διευκόλυνση των φορολογούμενων στην διενέργεια των συναλλαγών τους στις περιοχές των Δ.Ο.Υ. οι οποίες συγχωνεύονται.Ενώ στη λίστα των περιοχών που θα δημιουργηθούν τα Κ.Ε.Φ. έχουν συμπεριληφθεί οι περιοχές της Κόνιτσας και του Δελβινακίου, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για δημιουργία Κ.Ε.Φ. στην περιοχή του Μετσόβου.
Επειδή είναι ορεινή τοποθεσία και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δυσμενείς και πολλές φορές δεν διευκολύνουν τη μετακίνηση των κατοίκων του.Επειδή η χρηματική επιβάρυνση των κατοίκων και η απώλεια επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου για μετακινήσεις είναι μεγάλη.Επειδή στην περιοχή εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις και καθημερινά προκύπτει ανάγκη για φορολογικές συνδιαλλαγές ή τακτοποιήσεις φορολογικών εκκρεμοτήτων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επιλέχθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, να λειτουργήσει Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων;
Με βάση τα δικαιολογημένα αιτήματα των κατοίκων σκοπεύετε να αναθεωρήσετε και να δημιουργήσετε Κ.Ε.Φ. στην περιοχή του Μετσόβου;

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:Ομόφωνο ΟΧΙ του τοπικού συμβουλίου Βερενίκης σε πρόταση απόσχισης!

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας της Πέμπτης, τρεις πολίτες (εκ των οποίων ο ένας μόνο από τη Βερενίκη) έχοντας κατά νου την απόσχιση της Βερενίκης από το Δήμο Ζίτσας και την προσάρτησή της σε όμορο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων, άνοιξαν συζήτηση σχετικά με το αν εξυπηρετεί ή όχι τη Βερενίκη η παραμονή της στο Δήμο Ζίτσας και κατ΄ επέκταση αν και κατά πόσον πρέπει να ζητηθεί η ενσωμάτωσή της σε άλλο Δήμο (τωρινό ή μελλοντικό) του Νομού Ιωαννίνων.Όμως έστω και αν η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας δεν  “προσέχει” την Βερενίκη όσο επιβάλλεται (είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου Ζίτσας - περίπου 50 km από την Ελεούσα με δύσκολο δρόμο), η κίνηση αυτή φαίνεται να σταματάει όπως άρχισε, αφού ΔΕΝ βρήκε θετική απήχηση στους κατοίκους της.Συγκεκριμένα ο τοπικός πρόεδρος κ. Πέτρος Ντούγιας, προκειμένου να μην “σέρνεται” ένα τόσο σοβαρό θέμα συγκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο Βερενίκης για να εκφράσει την άποψή του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε θετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθήσει γενική συνέλευση και αν υπήρχε θετική άποψη, τότε πλέον θα έπρεπε να πουν ναι και τα δύο Δημοτικά Συμβούλια (του Δήμου Ζίτσας και του όποιου άλλου Δήμου).Τελικά το όλο θέμα θεωρείται λήξαν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας Βερενίκης που αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, «το Τοπικό Συμβούλιο ομόφωνα απέρριψε κάθε τέτοια σκέψη».Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η όλη συζήτηση δεν ξεκίνησε από δημότες της Βερενίκης αλλά από τους πρώην δημάρχους κ. Ι. Μπούκα (Δωδώνης) και Αλ. Δήμου (Σελλών). Οι πρώην δήμοι Σελλών και Δωδώνης αποτελούν σήμερα με τον Καλλικράτη δημοτικές ενότητες του Δήμου Δωδώνης. Ο πρώην Δήμος Σελλών είναι όμορος της Βερενίκης και οι δύο συγκεκριμένοι καποδιστριακοί πρώην δήμαρχοι θα έβλεπαν θετικά ένα νέο Δήμο με άλλη "χωροταξία" στην περιοχή σε ενδεχόμενο ανασχεδιασμό του "Καλλικράτη". Η κάθετη όμως άρνηση του Τ.Σ. Βερενίκης και κυρίως η διαφαινόμενη άρνηση του συνόλου σχεδόν των δημοτών της, απομακρύνει πλήρως αυτό το "θεωρητικό" ενδεχόμενο, τουλάχιστον προς και από την πλευρά του Δήμου Ζίτσας.

zitsagate

ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ:"Ο τρόπος λειτουργίας σας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις επιτροπές αποδεικνύει ότι συνεχίζετε την αδιέξοδη πολιτική"

Η έγκριση της 4ης. αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και η έγκριση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Β’ τριμήνου, αφορούν και αναφέρονται στον προϋπολογισμό έτους 2012, ο οποίος ουδόλως ενσωματώθηκε στον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Ηπείρου.Όπως είχε καταγγείλει η παράταξη "ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ", οι αναμορφώσεις του, συνεχίζουν να μην αποτυπώνουν αναπτυξιακές προτεραιότητες. Πολύ δε περισσότερο δεν υλοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις που να ανταποκρίνονται στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση."Η έλλειψη πόρων και οι ανάγκες, δυστυχώς σας πρόλαβαν και παρότι είμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, τίποτε δεν έχει αλλάξει", τόνισε η Περιφερειακή Σύμβουλος Αθηνά Ιωάννου."Ο τρόπος λειτουργίας σας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις επιτροπές αποδεικνύει ότι συνεχίζετε την αδιέξοδη πολιτική",κατέληξε η κ. Ιωάννου.

Θετική εξέλιξη για το εργοστάσιο σολομού στην Πρέβεζα και για τους εργαζόμενους που αγωνιούν για το μέλλον τους

Θετική εξέλιξη για το εργοστάσιο σολομού στην Πρέβεζα και για τους εργαζόμενους που αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας και τα τελευταία σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έγιναν γνωστά χθες ήταν αρνητικά και αποδεσμεύονται οι παρτίδες που είχαν δεσμευθεί, ενώ άμεσα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου. Την ίδια στιγμή με αυστηρούς δειγματοληπτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΦΕΤ Ηπείρου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας συνεχίζει την λειτουργία του το εργοστάσιο σολωμού στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας. Nα θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης«Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού», από τον ΕΦΕΤ με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά και την ανίχνευση σαλμονέλας σε παρτίδες συσκευασίας καπνιστού σολωμού, και που ήταν η αιτία να νοσήσουν άνθρωποι σε Ολλανδία και Αμερική. Ακόμη δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για 3 θανάτους ανθρώπων στην Ολλανδία και για τους οποίους βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από σαλμονέλα.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε δημότες

Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Παθολογία – Καρδιολογία – Ορθοπεδική - Οφθαλμολογία – Ακτινολογία – Υπέρηχοι – Παιδιατρική - Ω.Ρ.Λ. - Οδοντιατρική - Μικροβιολογία, κ.α.) θα εξετάσουν και θα προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε δημότες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κατά το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου.Η πρωτοβουλία αυτής της εθελοντικής ιατρικής προσφοράς ανήκει στο Ροταριανό Όμιλο Αθηνών – Λυκαβηττού. Ο Δήμος Βορ. Τζουμέρκων την αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά συναισθανόμενος τις δυσκολίες που βιώνουν οι δημότες του, λόγω της οικονομικής κρίσης.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, «ο Δήμος θα συνεχίσει να επιδιώκει την δημιουργία Κοινωνικού Δικτύου Αλληλέγγυας Δράσης με τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων φορέων προωθώντας την έκφραση της κοινωνικής συνείδησης μέσα από την προσφορά».

Δημιουργία δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης

Στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, έγινε συνάντηση-σύσκεψη των Ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων που λειτουργούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (Ομοσπονδίες), για συζήτηση και λήψη από κοινού απόφασης δημιουργίας δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης.Κατά την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, όλοι οι φορείς διαπιστώσανε, ότι τα μνημόνια βαθαίνουν, οι φτωχοί κάθε ημέρα γίνονται και περισσότεροι, οι απολύσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, η ανεργία μεγαλώνει, οι απειλές κατασχέσεων από τις τράπεζες είναι στο επίκεντρο, οι εξώσεις των σπιτιών αποτελούν την μοναδική ενασχόληση των δικηγόρων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου δέχτηκαν ένα από τα φοβερότερα πλήγματα με το πλιάτσικο που έγινε στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία μας τη Δωδώνη. Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων , της υγείας , της παιδείας, των δήμων, του πολιτισμού είναι υπαρκτή πραγματικότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών που είναι και το χειρότερο όλων είναι ο πολλαπλασιασμός των αυτοκτονιών.Εκτιμήθηκε ότι όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός των ισχυρότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του παγκόσμιου στερεώματος και των ντόπιων κέντρων εξουσίας, που με τις στρατηγικές που απεργάζονται εφαρμόζουν πολιτικές που παράγουν φτώχεια, μιζέρια και ανεργία.Καταλήξανε όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι αποτελεί κοινή παραδοχή πως η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από την ίδια την κρίση, ο δε μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν και πρώτιστο καθήκον στον καθένα αλλά και όλοι μαζί να αντισταθούμε και να αγωνισθούμε ενωτικά και δυναμικά ώστε να ανατρέψουμε όλες αυτές τις πολιτικές, γιατί ο καθημερινός αγώνας είναι μονόδρομος για να μη παραδοθούμε ως λαός, στον κατακερματισμό , στον κοινωνικό κανιβαλισμό , στον εκφοβισμό και στην απόγνωση. παράλληλα δε πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε στην πράξη τις αρετές , της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης.Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης κινείται και η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία με το από 12/10/2012 έγγραφό της, καλεί όλες τις αποδημικές οργανώσεις στη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού που θα διατεθούν σε συνανθρώπους μας συμπατριώτες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Τέλος αποφασίσθηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου από την ΠΣΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών και Αδελφοτήτων που θα συντονίζει την όλη διαδικασία και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε συμπατριώτη μας.

Αποθεματικά 42 εκατ. «δώρο» στον αγοραστή της «Δωδώνη»!!!

Για πέντε φίλους από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ελλάδα, που ξαφνικά εκεί που κάθονταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και δη στην Ήπειρο, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς την ταυτότητά τους, κάνει λόγο σε ανακοίνωση - άρθρο του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χ. Μπαλτογιάννης, αναφερόμενος στη Δωδώνη και στην ταυτότητα του αγοραστή της, της Strategic Initiatives (S.I.).Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μετά το πέρας της διαδικασίας πώλησης τοποθετήθηκε για το θέμα επίσημα κυβερνητικός βουλευτής από την περιοχή, ο Αντ. Μπέζας από τη ΝΔ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αυτό είναι ευθύνη αυτών που τον διενήργησαν». Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτογιάννης σημειώνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο της S.I. είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες ήτοι 310.000 ευρώ. Ποσό που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση.Αυτό λοιπόν το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιλεγείσα επιχείρηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας μας δημιουργεί έντονη ανησυχία. «Φοβόμαστε λοιπόν ότι η εν λόγω επιχείρηση αγοράζοντας πολύ φθηνά τη Δωδώνη, θα την πωλήσει σε τρίτους πολύ σύντομα» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως «αυτή την ώρα η Δωδώνη έχει αποθεματικά προϊόντων αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ.Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η νέα, ξένη εταιρεία να μπει μέσα και να πωλήσει μισοτιμής τα αποθεματικά, να εισπράξει κάποια εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που διέθεσε για να την αγοράσει και την άλλη μέρα να πάρει των ομματίων της;».

Ανάπτυξη
Από την πλευρά του ο Αντ. Μπέζας, υπογράμμισε πως «εκείνο το οποίο εμείς θα παρακολουθούμε συστηματικά -και αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους αγοραστές- είναι η συνέχεια στην ανάπτυξη της εταιρείας, η διαφύλαξη της ζώνης γάλακτος, η παραμονή της παραγωγικής διαδικασίας και των μελλοντικών επενδύσεων στην Ήπειρο και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».«Η ανάπτυξη της εταιρείας δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές αποφάσεις (όπως δεν μπορούσε να ακυρωθεί και ο διαγωνισμός), αλλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις ενός ιδιώτη, τον οποίο ακόμη οι Ηπειρώτες δεν τον ξέρουν» καταλήγει ο βουλευτής.

imerisia

Ο δεύτερος διοικητής νοσοκομείου Πρέβεζας, με σοβαρό πρόβλημα υγείας !!!

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Νίκος Τζίμας.Από τους προκατόχους του, επίσης ο Δημήτρης Τσούτσης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής πέρασε δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού οι ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου Πρέβεζας είναι τεράστιες, το άγχος επίσης μεγάλο και όταν από κεντρικό επίπεδο δυσχεραίνουν τις συνθήκες λειτουργίας, το άγχος πολλαπλασιάζεται και πνίγει τους διοικητές. Όταν υπάρχουν βασικά προβλήματα λειτουργίας, όταν το προσωπικό είναι απλήρωτο και ζητά -πιεστικά ορισμένες φορές- να ενημερωθεί για το πότε θα πληρωθεί, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην υγεία του κάθε διοικητή. Επιπτώσεις βεβαίως στην υγεία όλων μας, έχει η σημερινή κατάσταση, συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ευχόμαστε στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Τζίμα, να μπορέσει να αντέξει αυτή τη δύσκολη περιπέτεια και να επιστρέψει δριμύτερος. Περαστικά του!

tomistinenimerosi

Σε ποιους δήμους της Ηπείρου ιδρύονται τα πρώτα ΚΕΦ

Στη δημιουργία των πρώτων 34 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε περιοχές όπου κλείνουν ΔΟΥ στο πλαίσιο του σχεδίου συγχωνεύσεων.Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα πρώτα 5 ΚΕΦ προβλέπεται να δημιουργηθούν στους δήμους της Ηπείρου: Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζηρού και Πάργας.Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν στους φορολογούμενους τα ΚΕΦ είναι οι εξής:
- Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.
- Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
- Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..
- Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων.
- Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη Δ.Ο.Υ.
- Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.
- Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).
- Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.
- Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.
- Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.
- Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.
- Υποβολή δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.
- Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ανοιχτή σύσκεψη για την κατάσταση στον χώρο της υγείας

Ανοιχτή σύσκεψη για την κατάσταση στον χώρο της υγείας και τις προοπτικές των δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, που έχουν να κάνουν τόσο με το Νοσοκομείο όσο και με τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε Πρέβεζας, διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν «Να επιβάλλουμε την παροχή, δημόσιων, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους, χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς. Να μην επιτρέψουμε να υποβαθμίσουν, συρρικνώσουν , συγχωνεύσουν, ιδιωτικοποιήσουν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στο Νομό μας. Να αγωνιστούμε για την αναβάθμισή τους, την επαρκή χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ,τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού» καταλήγει η ανακοίνωση πρόσκληση του Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτει τη δημόσια υγεία πρωτοφανής απόφαση της Φ. Σκοπούλη!!!

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτει τη δημόσια υγεία η πρωτοφανής απόφαση της υφυπουργού Υγείας Φ. Σκοπούλη στην οποία αναφέρεται "οι χρήστες που προκύπτουν οροθετικοί να παρακολουθούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν Μονάδες Λοιμώξεων που παρακολουθούν HIV(+) ασθενείς..” . Απόφαση που μάλιστα πάρθηκε μετά από εισήγηση μόνο του καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Σχολής Αθηνών Άγγελου Χατζάκη! Και αυτό όταν στη χώρα μας η αύξηση που έχει καταγραφεί μεταξύ των χρηστών φορέων του AIDS είναι 1000%. Η τρομακτική αυτή αύξηση έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή μέχρι να πάρουν θεραπεία με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό, αποτελώντας μια “υγειονομική βόμβα” για τη δημόσια υγεία... Όμως η απόφαση του υφυπουργού με την απόφαση της αναφέρει ότι η παρακολούθηση γίνεται μόνο στην Αθήνα και αφορά μόνο όσους παρακολουθούνται στον ΟΚΑΝΑ! Σημειώνεται ότι για το θέμα δεν γνωμοδότησε ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά ούτε και η Εταιρεία Μελέτης AIDS, φορείς υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της νόσου στη χώρα μας.Το κείμενο με ΑΠ 265/5-10-2012 στάλθηκε από την Υφυπουργό προς το Διοικητή της 1ης ΥΠΕ και τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ σχετικά με τους οροθετικούς χρήστες προγραμμάτων υποκατάστατων.Η αντίδραση της Act Up ήταν άμεση καθώς χαρακτήρισε φασιστική την απόφαση αυτή και τόνισε πως “κανείς δεν έλαβε υπόψη του που θα πηγαίνουν οι οροθετικοί χρήστες που σε πείσμα της υφυπουργού επιλέγουν να παρακολουθούνται από το ΚΕΘΕΑ ή το 18ΑΝΩ.”. Παράλληλα, έθεσε τα παρακάτω “καυτά” ερωτήματα:"Οι χρήστες – οροθετικοί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα μπουν σε θεραπεία υποκατάστασης δηλ. με χορήγηση υποκατάστατων οπιούχων στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ για να παρακολουθούνται και για τον HIV. ΟΙ χρήστες –όπως αποφασίζει η κα Σκοπούλη- δεν έχουν άλλη επιλογή π.χ. στεγνών προγραμμάτων όπως το ΚΕΘΕΑ ή το 18ΑΝΩ.;
-Η υφυπουργός έχει απορρίψει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (;;;) άλλου τύπου ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις στο θέμα της τοξικοεξάρτησης και υποστηρίζει μόνον τη χορήγηση υποκατάστατων; Σκοπεύει να κλείσει το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ;
-Η υφυπουργός μοιάζει να έχει στενές σχέσεις μόνο με το χώρο των υποκατάστατων (σύμβουλός της προέρχεται από τον ΟΚΑΝΑ) ή και με την έδρα επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Αθήνας και αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο;”
-Η αντιμετώπιση των χρηστών φορέων του ιού, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των αρμοδίων, καθώς η ιλιγγιώδης αύξησή τους σήμανε πέρυσι συναγερμό για τη χώρα μας και μία τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ ΄όσα υπάρχουν.

Ξεκινά η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες

Ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη, η καταβολή των επιδοτήσεων σε 670.000 αγρότες. H προκαταβολή του 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων, που ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, πιστώθηκε χθες στους λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα είναι δυνατή από σήμερα, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ανάδοχοι για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου

Τους αναδόχους οδικών έργων ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για τα εξής:
-«Τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων και οδικής σήμανσης σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Ανάδοχος αναδείχτηκε η «Α. ΤΣΩΡΟΣ-Λ. ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε.».
-«Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος της Ε.Ο. 6 Ιωαννίνων – Μετσόβου – Αυχένας Κατάρας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.
-«Αποκατάσταση βατότητας οδού Στούπαινας προς Δικόρυφο για προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος η ΕΝΤΡΟΠΟΣ Α.Ε.
-«Συντηρήσεις - διαγραμμίσεις επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 185.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ιωάννης Καραμπίτιανης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Kλειστή θα παραμείνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου η 8η επαρχιακή οδός

Kλειστή θα παραμείνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου η 8η επαρχιακή οδός στο τμήμα μεταξύ Βρυσούλας – Σκιαδά, λόγω των εργασιών που γίνονται στον συγκεκριμένο δρόμο. Σύμφωνα με την αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας είναι απαραίτητη η εκτροπή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις του οδικού τμήματος από το 15ο έως το 21ο χιλιόμετρο για την ομαλή και ασφαλή οδική κυκλοφορία των οχημάτων.

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του ιαματικού – ιατρικού τουρισμού κάνει ο δήμος Κόνιτσας


Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του ιαματικού – ιατρικού τουρισμού κάνει ο δήμος Κόνιτσας, στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές και τις υποδομές των Λουτρών σε Καβάσιλα και Αμάραντο. Άμεσος στόχος, με τις διαδικασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει είναι η αδειοδότηση και πιστοποίηση των ιαματικών νερών των Καβασίλων και των ατμίδων που εκλύονται στον Αμάραντο, προκειμένου να μπορεί η περιοχή να προσελκύσει επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο θερμαλιστικός και ιαματικός τουρισμός γνωρίζει άνθηση, τόσο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όσο και για λόγους πρόληψης. Σημαντικές πληροφορίες για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς έλαβαν οι εκπρόσωποι τους, στην διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων ομιλητών. Η διημερίδα περιελάμβανε επίσκεψη στις ιαματικές πηγές και ομιλίες του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας των Ιαματικών, Φυσικών Πόρων, που είναι και αρμόδια για την αδειοδότηση, Κ. Κουσκουρή, του αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Π. Ζαφειρίου, του Δ/ντης Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) Ευ. Νικολάου, του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αγκίστρου Σερρών Λευτέρη Μπάδα, και του Καθηγητή Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Κ. Κουσκούκη. Πρώτο μέλημα είναι να υπάρξει ένας περιφερειακός σχεδιασμός, κάτι που τονίστηκε και από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που παραβρέθηκε στις εργασίες, και τον Δήμαρχο Π. Γαργάλα. «Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πηγές. Για τα Καβάσιλα φαίνεται πως πρέπει να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις ξενοδοχειακές, αλλά και πιστοποίηση των υδάτινων πόρων, ώστε να υπάρχει αδειοδότηση, που δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της πιστοποίησης των νερών και ατμιδών στον Αμάραντο, που είναι κατάλληλες για εισπνοοθεραπείες, ενώ χρειάζεται και πιστοποίηση ISO, των νερών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, για να μπορούμε να απευθυνθούμε στο εξωτερικό. Άρα ο στόχος μας είναι αυτός, να ξεφύγουμε, να αναπτύξουμε τα λουτρά με όλες τις εγκρίσεις για να απευθυνθούμε στο εξωτερικό που υπάρχει ενδιαφέρον για ιατρικό και ιαματικό τουρισμό», σημείωσε ο κ. Γαργάλας. Στρατηγικός εταίρος και για τα λουτρά Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών μέσω από τις δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικά στην σημερινή συγκυρία, ο Δήμος Κόνιτσας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναλάβει μόνος ένα τέτοιο εγχείρημα. Προσωπική θέση του Δημάρχου είναι ότι απαιτείται συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να προωθηθεί από κοινού με το Δήμο μια στρατηγική ανάπτυξης, είτε μέσω από το ΕΣΠΑ, είτε μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου. «Είναι ζητούμενο αν ο δήμος θα προχωρήσει μόνος ή με ιδιώτες, όπως πρέπει κατά την άποψή μου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μελέτη. Όλοι είχαν την διάθεση, αλλά τίποτα δεν έγινε στην πράξη», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ομαλά εξελίσσεται το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας μετά την δόνηση των 4,5 Ρίχτερ

Ομαλά , σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των σεισμολόγων εξελίσσεται το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας μετά την δόνηση των 4,5 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 6.20μ.μ την Τρίτη σε απόσταση 12 χιλιομέτρων δυτικά της Πρέβεζας και συγκεκριμένα σε ένα γνωστό για τους σεισμολόγους ρήγμα μεταξύ Λευκάδας, Πρέβεζας και Αντίπαξων. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου , με τους οποίους επικοινώνησε χθες και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, είναι πολύ νωρίς για να γίνει ακόμη τελική εκτίμηση, ωστόσο μπορούν να μιλήσουν για μια καταρχήν ομαλή εξέλιξη του φαινομένου. Έως χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 13 μετασεισμοί μεγέθους από 1 έως 3 ρίχτερ ελάχιστοι εκ των οποίων έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους της περιοχής. Βασικό στοιχείο της κεντρικής δόνησης ήταν το γεγονός ότι αυτή εκδηλώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητή και να πανικοβάλλει τον κόσμο, προκαλώντας ωστόσο ελάχιστες ζημιές. Σήμερα το μεσημέρι οι σεισμολόγοι θα μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την εξελιξη του φαινομένου αφού θα έχουν περάσει περίπου δυο 24ωρα παρακολούθησης της σεισμικής ακολουθίας.

ΑΡΤΑ: Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στον Άγιο Σπυρίδωνα

Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στον Άγιο Σπυρίδωνα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27/10/2012 και ώρα 6:30 το απόγευμα, στο καφενείο του Μπακάλη Αποστόλη, με θέματα:
• Γενικές πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
• Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την αγροτική πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση
• Εγγραφή μελών ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ – λειτουργία της τοπικής οργάνωσης Αγ. Σπυρίδωνα

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές στο Συρράκο!!!

Μεγάλες οι ζημιές στο "Πάρκο κεραιών" απ' όπου παίρνει σήμα στο μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Αράχθου
Αρκετές ζημιές προκάλεσε το ξαφνικό Μπουρίνι στο Συρράκο και την γύρω περιοχή.Ένας ξαφνικός ανεμοστρόβιλος διάρκειας περίπου δέκα λεπτών ήταν αρκετός να ξεριζώσει δέντρα μέσα στον οικισμό αλλά και να υπάρξει και πτώση ξερών κλαδιών σε διάφορες περιοχές μέσα στον οικιστικό χώρο.Ευτυχώς τα σπίτια δεν έπαθαν καμιά ζημιά με μοναδική εξαίρεση τις μικροζημιές που προκλήθηκαν στον «καβαλάρι» μιας στέγης.Σοβαρές κατολισθήσεις βράχων είχαμε σχεδόν σε όλο τον δρόμο απ’ το Παλαιοχώρι Συρράκου έως και τον περιφερειακό δρόμο του χωριού, με την αντίδραση όμως του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων να είναι άμεση και τις επόμενες δύο μέρες μπουλντόζα του Δήμου να απομακρύνει τις πέτρες και έτσι όλος ο δρόμος να καταστεί προσβάσιμος ακόμη και περιφερειακά του οικισμού.Η μεγάλη ζημιά όμως που καταδεικνύει και το μέγεθος του...ανεμοστρόβιλου έγινε στο ύψωμα του Αϊ Γιώργη όπου υπάρχει και το …πάρκο με τις κεραίες διαφόρων κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και που η εμβέλειά τους σαρώνει όλη την κοιλάδα του Αράχθου και ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.Ξεριζώθηκαν κεραίες με τσιμεντένιο υπόβαθρο τριών μέτρων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη έως και σήμερα εκπομπή σήματος της κρατικής τηλεόρασης και μίας εκ των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας. Επίσης μεγάλη ζημιά έπαθαν και οι κεραίες ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.Πάντως, με την ευκαιρία αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε και πάλι το θέμα με τις κεραίες στην περιοχή του Συρράκου που αν και υπάρχει απευθείας ορατότητα με τους πομπούς το Συρράκο εξακολουθεί να μην λαμβάνει σήμα και με εξαίρεση λίγων ελεύθερων καναλιών ιδιωτικής και κρατικής τηλεόρασης στην πλειοψηφία τους δεν υπάρχει εκπομπή σήματος για τους Συρρακιώτες.Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ανέθεσε σε ηλεκτρονικό στην Άρτα την εγκατάσταση νέας κεραίας για την καλύτερη λήψη σήματος σε Συρράκο και Καλαρρύτες χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι.Τέλος στο εξωκλήσι του Α»ι Γιώργη και στον προαύλιο χώρο του ξεριζώθηκε και ένας πλάτανος χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ζημιά στο εκκλησάκι.Το συνεργείο αποκατάστασης της κρατικής τηλεόρασης ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη βρίσκεται στο Συρράκο για την αποκατάσταση της δικής τους κεραίας. Για τις υπόλοιπες κεραίες απλά αναμένουμε...

sirrakiotis

Η διαχείριση των ΟΠΑΑΧ μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Η διαχείριση των ΟΠΑΑΧ μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου καθώς προκάλεσε και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αργύρη.Για την υλοποίηση των προγραμμάτων έχουν υποβάλλει φακέλους η εταιρία Ήπειρος και η ΑΣΗΚ, οι οποίες επί δύο χρόνια τα διεκδικούν πλέον μέσω της δικαστικής οδού. Ο κ. Αργύρης απέδωσε ευθύνες στον Περιφερειάρχη υποστηρίζοντας ότι η εμμονή του στον δικαστικό αγώνα καθυστερεί την υλοποίηση του προγράμματος.Απαντώντας ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλος τα συμφέροντα των αναπτυξιακών εταιρειών της Περιφέρειας καθώς έχουν όλες τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Επερώτηση του Γρ. Τζιοβάρα για την προστασία του υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου

Δελτίο τύπου της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» που αναφέρεται στην ανάπτυξη επερώτησης από τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσπρωτίας Γρηγόρη Τζιοβάρα για την on line παρακολούθηση των τιμών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών αποβλήτων στους υδάτινους αποδέκτες της Ηπείρου. Η επερώτηση έχει ως εξής: «Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Πριν εισέλθω στο κυρίως θέμα, που αφορά την προστασία του υδάτινου δυναμικού της Περιφέρειας μας, δεν μπορώ παρά να επισημάνω το γεγονός ότι η υπό συζήτηση επερώτηση είναι κατατεθειμένη από τις 23 Ιουλίου.
Το επισημαίνω, όχι για να ισχυριστώ ότι το αντικείμενό της έχασε την επικαιρότητά του, το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά, επειδή το θεωρώ ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου μας. Και, επιπλέον, καταδεικνύει τα ανακλαστικά της περιφερειακής αρχής σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειας Ηπείρου.Έναυσμα, άλλωστε, για να προκαλέσω τη σημερινή συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, απετέλεσε η εκφρασμένη θέση της παράταξης που εκπροσωπώ, αλλά και η εδραία προσωπική πεποίθησή μου, ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της Ηπείρου.Ακούγεται, ίσως, παράδοξο, αλλά συνιστά αναμφισβήτητη αλήθεια ότι η οδυνηρή απομόνωση, την οποία βιώσαμε στην περιφέρειας μας, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες της αλόγιστης ανάπτυξης που γνώρισαν άλλες περιοχές στη χώρας μας, αλλά και διεθνώς, μπορεί, στην παρούσα συγκυρία, να αποδειχθεί «ευλογία» για τον τόπο μας, που διατήρησε χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να αποδειχθούν μοναδικά και ανεκτίμητα.Χωρίς αμφιβολία, ένας τέτοιος ανεκτίμητος πλούτος είναι το υδάτινο δυναμικό μας, τα ποτάμια μας, η λίμνη, οι παραλίες μας, που, όμως, για να παραμείνουν αυτό που είναι, χρειάζονται ενδιαφέρον και προστασία, ένα έργο που μόνον συλλογικοί φορείς του τόπου μας, όπως η Περιφέρεια, μπορεί να αναλάβουν.Με αυτές, άλλωστε, τις σκέψεις πριν από 15 μήνες χαιρετίσαμε την εισήγηση του περιφερειάρχη, που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Συμβούλιο μας, ώστε οι μονάδες που διαθέτουν σύστημα βιολογικής ή χημικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων τους, να εφοδιαστούν απαραίτητα, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους, με καταγραφικό μετρητή των τιμών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αποβλήτων τους, προκειμένου να είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχος για το κατά πόσο τα απόβλητα μπορεί να διατίθενται σε υδάτινους αποδέκτες.Θυμίζω ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, η υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου αφορά όλες τις μονάδες (υφιστάμενες και νέες) που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων στους ποταμούς Καλαμά, Άραχθο, Λούρο, Αώο και Αχέροντα, στη λίμνη Παμβώτιδα και στον Αμβρακικό Κόλπο.Σημαντικό, επίσης, συστατικό της απόφασης είναι ότι όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται προβλέπεται «να κοινοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου μέσω on line 24ωρης σύνδεσης». Κάτι που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, αποτελεί επέκταση μέτρου που άρχισε να εφαρμόζεται στη νομαρχία Ιωαννίνων από το 2006, χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει γνωστά -στο Συμβούλιο μας, τουλάχιστον- η έκταση εφαρμογής του μέτρου, η ανταπόκριση των υπόχρεων μονάδων και, κυρίως, τα αποτελέσματα από την πρώιμη αυτή εφαρμογή του μέτρου.
Θα είχε, νομίζω, τεράστιο ενδιαφέρον για όλους μας, να μαθαίναμε, επιτέλους, τι γίνεται με τον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων και ποιες είναι οι επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας του στα νερά του Καλαμά, που –δικαίως ή αδίκως- θεωρούνται από την πλειονότητα των κατοίκων των παρακαλάμιων περιοχών ακατάλληλα ακόμη για το πότισμα των ζώων τους. Φυσικά, για τις βουτιές που απολαμβάναμε στα νερά του, όταν ο ομιλών ήταν νέος, ούτε λόγος δεν γίνεται, καθώς υπάρχει εμπεδωμένη αντίληψη για τον «ηγεμονικό τσαμπουκά» που επιδεικνύουν οι ιθύνοντες της ηπειρωτικής πρωτεύουσας.Κατέθεσα, κύριε Πρόεδρε, χωρίς την παραμικρή αντιπολιτευτική διάθεση, τη συζητούμενη επερώτηση όταν συμπληρώθηκε το χρονικό διάστημα του ενός έτους, που είχε οριστεί από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως επαρκής χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της εγκατάστασης καταγραφέων και της on line σύνδεσης τους με την Περιφέρεια.Με την ίδια διάθεση -και με την ελπίδα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις- επαναφέρω τα ερωτήματα μου, που είναι:
Πρώτον: Ποιες μονάδες, ιδιωτικές ή δημόσιες, έχουν, μέχρι στιγμής, ανταποκριθεί στην απόφαση και έχουν εγκαταστήσει τους κατάλληλους καταγραφικούς μετρητές;
Δεύτερον: Σε πιο στάδιο βρίσκεται η on line σύνδεση με την Περιφέρεια και τι δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τόσο πρόσφατα, όσο και τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυε η απόφαση για τη νομαρχία Ιωαννίνων;
Τρίτον: Τι προβλέπεται να συμβεί με τις μονάδες που δεν συμμορφώνονται, όπως και με όσες, ενδεχομένως, αποδειχθεί ότι διοχετεύουν στο σύστημα παραπλανητικά ή πλασματικά στοιχεία;
Τέταρτον: Είναι στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής τα στοιχεία που συγκεντρώνονται να δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, για προφανείς λόγους διαφάνειας;
Η δημοσιοποίηση θεωρώ ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό της εύλογης καχυποψίας της κοινής γνώμης για την «καθαρότητα» των αποβλήτων που διοχετεύονται στους υδάτινους αποδέκτες της Περιφέρειας μας και ειδικότερα στον πολύπαθο Καλαμά, για τον οποίο, ας μου επιτραπεί, μια ιδιαίτερη προσωπική ευαισθησία.
Κλείνοντας, ελπίζω, κύριε περιφερειάρχη, σε ουσιαστικές απαντήσεις από τη μεριά σας, που να πείθουν την ηπειρωτική κοινωνία: Αφενός ότι ο θεσμός μας αποκτά λόγο ύπαρξης με τέτοιες πρωτοβουλίες. Και, αφετέρου, ότι το υδάτινο δυναμικό της περιφέρειας μας μπορεί να προστατευθεί. Ώστε να αναδειχθεί ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου στα νέα αναπτυξιακά δεδομένα που δημιουργεί η πολύπτυχη οικονομική κρίση που εκδηλώνεται με την καταστροφική ύφεση, η οποία κατατρώει, χωρίς εξαιρέσεις, τα σωθικά της ελληνικής οικονομίας και σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.».

Πάμπερς αλλά χωρίς... πεντοχίλιαρα σε κάδο στη Βλαχλείδη!

Μέρες που' ναι με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, η παραφιλογία και η ονοματολογία για τις παράνομες διαδρομές των χρημάτων δίνει και παίρνει. Πριν λίγο βγάζοντας τα σκουπίδια στον κάδο της οδού Βλαχλείδη "πέσαμε" πάνω σε τρία... κουτιά πάμπερς. Ναι σαν κι εκείνα που μετέφεραν πριν από 20 και πλέον χρόνια τα πεντοχίλιαρα. Τα ψάξαμε αλλά... "μάπα το καρπούζι". Βλέπετε στα Γιάννενα η διακίνηση του μαύρου χρήματος γίνεται με πιο σύγχρονα μέσα...

Επίσκεψη του Μανώλη Κεφαλογιάννη στα Γιάννενα

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.Ο κ. Κεφαλογιάννης θα βρεθεί στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα την Παρασκευή και το Σάββατο και κατά την παραμονή του θα παραβρεθεί σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ όπως και στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, ενώ την δεύτερη ημέρα θα επισκεφθεί το Τελωνείο της Κακαβιάς.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η μνήμη των 20 αδικοχαμένων ναυτικών του Ναρκαλιευτικού Πηνειός,τιμήθηκε σε μια σεμνή τελετή

Η μνήμη των 20 αδικοχαμένων ναυτικών του Ναρκαλιευτικού Πηνειός το οποίο βυθίστηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1945 στο λιμάνι της Πρέβεζας χτυπημένο από νάρκη επαφής την ώρα που το πλήρωμα προσπαθούσε να την εξουδετερώσει τιμήθηκε σε μια σεμνή τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Μνημείο του Ναύτη με την συμμετοχή των αρχών της πόλης. Το παρών στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Ιωάννης Μαντέλης, η Λιμενάρχης Σταματία Μαργέλη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πρέβεζας Ιωάννης Ρίζος, ο Διοικητής της 131 Σηναρχίας Μάχης Ιωάννης Τσαντίρης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιωάννης Γιαμάς ,o εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Αποστόλης Καλόγηρος, σύλλογοι και φορείς καθώς και αντιπροσωπεία των μαθητών του 3ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας . Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνο δέηση ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο φιλόλογος Κοσμάς Κοψάρης ο οποίος περιέγραψε το χρονικό της ανατίναξης του Ναρκαλιευτικού καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές του σκέψεις για την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη διαχείριση ΠΕΑΝΚΙ

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Περιφερειάρχη για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη διαχείριση του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων.Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει δεσμευτικά ότι η Γ.Γ.Α. θα αναλάβει το βάρος της μισθοδοσίας του προσωπικού και άλλες υποχρεώσεις προς αυτό, διαθέτοντας επιπλέον 200.000 ευρώ το χρόνο για λειτουργικά έξοδα. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εφαρμογής της Προγραμματικής σύμβασης ορίστηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας οι κ.κ. Παντελής Κολόκας, Μιχάλης Πλιάκος και Βασίλης Παπαχρήστου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ: «Επειδή γνωρίζουμε τους κινδύνους, δεν κάνουμε πίσω από την ευθύνη μας»

Στην ομιλία του στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ταχεία υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων και στο ιστορικό χρέος της κεντροδεξιάς να μην αφήσει, αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, τη χώρα δεμένη στις αντιαναπτυξιακές εμμονές και τις οπισθοδρομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όσοι στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, γνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα και για το λόγο αυτό δεν θα κάνουν πίσω από την ευθύνη τους.Στην ομιλία του συγκεκριμένα ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:«Οι δύο πολιτικοί Αρχηγοί που μίλησαν προηγουμένως, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμένος, απευθύνθηκαν σε εμάς, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μας ζήτησαν να κοιτάξουμε τους ψηφοφόρους μας στα μάτια και να μη στηρίξουμε τις επιλογές της Κυβέρνησης.Εγώ, επειδή κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια, απαντάω, τουλάχιστον όσον αφορά τον εαυτό μου. Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της. Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως και τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα, εάν δεν προχωρήσει και δεν ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση.Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά αυτούς τους κινδύνους, γι αυτό το λόγο και δεν κάνουμε πίσω από την ευθύνη μας. Θα προχωρήσουμε μπροστά, γιατί μοναδική μας επιδίωξη είναι να βγει η χώρα από την κρίση και να δουν οι συμπολίτες μας καλύτερες μέρες. Αυτή είναι η απάντησή μας».«Δεν μπορείς να έχεις επενδύσεις στη χώρα , όταν η Βουλγαρία και η Τουρκία δίπλα σου, φορολογούν τις επιχειρήσεις στο ¼ της Ελλάδας και εσύ εξαγγέλλεις ότι θα φορολογήσεις ακόμη περισσότερο τα νομικά πρόσωπα για να αντιμετωπίσεις τα ελλείμματά σου.Ούτε δημιουργείται φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα όταν ζητάς να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ κλπ, όταν εξαγγέλλεις ότι θα παραμείνουν στην ευθύνη του Δημοσίου βασικές παραγωγικές μονάδες, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και ναυπηγεία, όταν δηλώνεις ότι χρειάζεται να προσληφθούν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ή όταν μιλάς για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είναι δυνατόν με τέτοιες πολιτικές, να υπάρξει ντόπιος ή ξένος επενδυτής που να επενδύσει στην Ελλάδα;Οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, βρισκόμαστε αυτή την περίοδο απέναντι σε ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα αριστερών και ακροδεξιών «κινημάτων», που κινδυνολογούν, που δημαγωγούν με ανέφικτες ρητορείες και που χαϊδεύουν τα αφτιά των απογοητευμένων πολιτών.Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, το ιστορικό χρέος της κεντροδεξιάς είναι πολύ συγκεκριμένο. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα δεμένη στις αντιαναπτυξιακές εμμονές και τις οπισθοδρομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι των απαιτήσεων των συντεχνιών».«Σε όλους αυτούς που αμφισβητούν την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: Στις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας, οι αποκρατικοποιήσεις, και στα δημόσια οικονομικά της χώρας βοηθάνε, και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να προσελκύσουμε ρευστότητα στην οικονομία, και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να προσελκύσουμε επενδύσεις, την ώρα που όχι μόνο δεν έρχονται κεφάλαια στη χώρα αλλά φεύγουν και τα τελευταία από αυτήν.Παράλληλα, και η εποπτεία του Δημοσίου μπορεί και πρέπει να διασφαλίζεται, μέσω ρυθμιστικών αρχών, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στις εθνικές υποδομές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από συγγενή ζώντα δότη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το νεφρικό μόσχευμα ελήφθη από γυναίκα 63 ετών και μεταμοσχεύθηκε στον νεφροπαθή αδελφό της 57 ετών. Η μετεγχειρητική πορεία και των δύο κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς απόλυτα ικανοποιητική.Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. συγχαίρει δημόσια την ομάδα χειρουργών της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ, που πραγματοποίησε την σύνθετη, διπλή αυτή επέμβαση.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κατάληψη από γονείς στο Δημοτικό Σχολείο Παραποτάμου

Σε κατάληψη του σχολείου προχώρησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παραποτάμου, με αφορμή, όπως καταγγέλλουν, τη μη σωστή λειτουργία του, εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς.Η υποβάθμιση του σχολείου ξεκίνησε, όπως σημειώνουν οι γονείς, εδώ και δύο περίπου χρόνια, όταν από 6θέσιο μετετράπη σε 5θέσιο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών που εξυπηρετούνται είναι συγκριτικά μεγαλύτερος σε σχέση με άλλα σχολεία του Νομού, τα οποία λειτουργούν ως 6θέσια.Έτσι η Β’ Τάξη, υπολειτουργεί αφού η εκπαιδευτικός της τάξης διδάσκει στο σχολείο μόνο 12 ώρες εβδομαδιαίως και οι υπόλοιπες καλύπτονται εκ περιτροπής από άλλους δασκάλους του σχολείου, ενώ κενά υπάρχουν και σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Στις 17 Νοέμβρη η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως-Πρεβέζης

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί –εκτός απροόπτου- η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως-Πρεβέζης Χρυσόστομου Τσιρίγκα. Η ημερομηνία έχει οριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος θα χοροστατήσει και στην τελετή. Την ευθύνη των εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένο τελετουργικό έχει ο Δήμος Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, ο νέος Μητροπολίτης θα φτάσει οδικώς στην Άρτα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, όπου και θα διανυκτερεύσει, φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη Ιγνατίου. Το Σάββατο θα φτάσει στην Πρέβεζα όπου και θα γίνει επίσημη υποδοχή, από το Δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη και τον λαό της πόλης, στην Πλατεία Ανδρούτσου. Ήδη οι προετοιμασίες για το σημαντικό αυτό γεγονός έχουν ξεκινήσει αφού η πόλη το διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου αναμένεται να φιλοξενήσει εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο δεκάδες Μητροπολίτες αλλά και αρκετούς επισκέπτες, ενορίτες του Χρυσόστομου Τσιρίγκα, οι οποίοι και επιθυμούν να τον δουν να ενθρονίζεται στην Μητρόπολη της Πρέβεζας, ως διάδοχος του ΜακαριστούΜελετίου.

1η Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ»

Η δράση απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας που αγαπούν τη φωτογραφία και θα ήθελαν να αιχμαλωτίσουν με το φωτογραφικό τους φακό εικόνες από το φθινοπωρινό τοπίο της Θεσπρωτίας.Προϋποθέσεις συμμετοχής:
-Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου. Κάθε μέλος μπορεί να συμμετάσχει με δύο φωτογραφίες το πολύ οι οποίες θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο E-mail: perival@dipe.thesp.sch.gr
-Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι δική σας, να έχει δηλαδή τραβηχτεί από εσάς τους ίδιους.
-Στο αρχείο που θα στείλετε πρέπει απαραιτήτως να αναγράφονται το ονοματεπώνυμό σας, η τοποθεσία που έγινε η λήψη, ενώ αν θέλετε μπορείτε να δώσετε και ένα τίτλο στη φωτογραφία σας.
-Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία ως προς τη φωτεινότητα, το κοντράστ, τη μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη και το καδράρισμα, παρεμβάσεις δηλαδή που θα έκανε ένας παραδοσιακός φωτογράφος στο σκοτεινό θάλαμο.
-Δεν επιτρέπεται το μοντάζ, η αφαίρεση ή προσθήκη στοιχείων στην εικόνα και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) που παραπέμπουν σε πλήρως επεξεργασμένη εικόνα.
-Οι φωτογραφίες που θα τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας και θα είναι προσβάσιμο , ανά πάσα στιγμή από τον καθένας μας.
Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να αναδειχθεί η καλλιτεχνική ευαισθησία των εκπαιδευτικών και η αγάπη τους για το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου τους μέσα σε αυτό το υπέροχο φθινοπωρινό Θεσπρωτικό τοπίο.Καλές βόλτες!

Παζάρι αλληλεγγύης στα Γιάννενα!

Παζάρι αλληλεγγύηςν«άμα θέλεις φέρνεις, ό,τι θέλεις παίρνεις» ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!
ΤΙ: ρούχα, παπούτσια, βιβλία, cd,dvd, μπιχλιμπίδια, εργαλεία, οικιακά,
ΓΙΑΤΙ: Ανταλλάσσουμε είδη, χαρίζουμε αλλά και παίρνουμε άμεσα, με αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση μεταξύ μας. Χωρίς χρήμα. Που πρέπει να είναι ένα απλό εργαλείο ανταλλαγής και όχι μέσο για περισσότερο κέρδος.
Φέρνω, φέρνεις, παίρνω, παίρνεις... ειδικά αυτή την εποχή...
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί ως τη 1 και κάτι το μεσημέρι
ΠΟΥ: στην πλατεία Πάργης (αν βρέξει, στην στοά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, στη Χαρ. Τρικούπη 38)
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: “μπαξές” (πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανοιχτού κοινωνικού χώρου αλληλεγγύης και πολιτισμού) και Αλληλέγγυοι Γιαννιώτες Πολίτες

Υπάρχει Εισαγγελέας στην Ηγουμενίτσα ή όχι;

Σε καθημερινή βάση οι καρκινογόνοι καπνοί από τα φουγάρα των πλοίων, σκεπάζουν τον ουρανό της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας γενικότερα.Τα φουγάρα των καραβιών εκπέμπουν δηλητήριο σπέρνοντας έτσι τις καρκινογόνες τους ουσίες στα σωθικά των κατοίκων.Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας, η Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του Νομού Θεσπρωτίας, οι γνωστοί οικολόγοι της περιοχής αλλά κυρίως ο Εισαγγελέας Θεσπρωτίας, παραμένουν απόντες και αδιαφορούν στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων της Ηγουμενίτσας.Είναι η 5η φορά που το "Ράδιο Ηγουμενίτσα" αναδεικνύει με εικόνα το σοβαρό αυτό πρόβλημα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση.Ας ελπίσουμε πως έστω και τώρα, θα αντιδράσουν όλοι δυναμικά, ώστε να πάψει να διαπράττεται αυτό το στυγερό έγκλημα διαρκείας σε βάρος του Θεσπρωτικού λαού.Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε και στο μέλλον να αναδεικνύουμε το πρόβλημα, έως ότου κάποιος από τους παραπάνω φορείς ή ο Εισαγγελέας Θεσπρωτίας, ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα.

Πανηγυρική, εορταστική εκδήλωση, από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πάτρας

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει στις 27 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 8.00 μ.μ.,στην αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών,εκδήλωση/αφιέρωμα στην Ήπειρο με τίτλο «Ψυχή & Πέτρα».Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια με περίσσευμα καρδιάς, να τιμηθεί ένας τόπος ιδιαίτερος και ένας πολιτισμός που επιμένει να είναι ριζωμένος στη γη του και να υπόσχεται δύναμη για το μέλλον.Η Ήπειρος είναι από τη φύση της τόπος αντίστασης και αυτονομίας.Γέννησε και γεννάει ανθρώπους με λιονταρίσια καρδιά,ανυπότακτους και αλύγιστους στις δυσκολίες των καιρών.Συνδυάζει το ιδιαίτερο κάλλος με τη δωρικότητα και την υπερηφάνεια των κατοίκων της.Από τις γυναίκες του Ζαλλόγγου,τους Σουλιώτες,τη γυναίκα της Πίνδου έως τους καθημερινούς ανθρώπους της.Είναι η γη των ευεργετών,της ξενιτιάς,του έρωτα,του πνευματικού μόχθου,του αδιάκοπου αγώνα.Πάνω σε αυτό το πνεύμα και με αφορμή το ηρωικό έπος του '40, «χτίσαμε» μία πολυδιάστατη εκδήλωση και σας ροσκαλούμε να τιμήσουμε όλοι μαζί την «εύανδρο» γη.

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης δημιουργεί ο Δήμος Ιωαννιτών

Σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, θα παρέχονται από τον ΟΚΠΑΠΑ δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους κατόχους την κάρτας Κοινωνικών παροχών (δικαιούχοι του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης) και στους κατόχους της κάρτας παροχών Υγείας(δικαιούχοι των Δημοτικών Ιατρείων Αλληλεγγύης και του Δημοτικού Φαρμακείου).Πέραν αυτού θα διοργανωθούν σεμινάρια για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Παιδικών &Βρεφονηπιακών Σταθμών, όπως επίσης για των γονιών των παιδιών καθώς και διαλέξεις για τα μέλη των ΚΑΠΗ.Ο ΟΚΠΑΠΑ, στο πλαίσιο δεύτερης συνεργασίας του, με το ΕΚΑΒ, παραχωρεί χώρο στο Ιατρείο του 1ου ΚΑΠΗ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Λ. Τσαλδάρη 1Α, όπου θα σταθμεύει σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να παρέχει ταχύτερα τις υπηρεσίες του στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Ανεγκέφαλοι βρώμισαν και το κτίριο της Βιβλιοθήκης στα Γιάννενα

Ένα ακόμη κεντρικό, ιστορικό κτίριο της πόλης, αυτό της δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης, βρώμισαν με τα γηπεδικά συνθήματά τους, ανεγκέφαλοι συμπολίτες μας, που αυτοαποκαλούνται "φίλαθλοι" του ΠΑΣ Γιάννενα. Το κακό έχει παραγίνει στα Γιάνννα και η... δράση τους τείνει να βρωμίσει την πόλη για τα καλά. Όσο οι οργανωμένοι οπαδοί δεν βγαίνουν να καταδικάσουν το φαινόμενο και να τραβήξουν και κανένα αυτί, η... "μαγκιά" των ανεγκέφαλων χουλιγκάνων θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε τοίχους, μαρμάρινες, πετρόκτιστες επιφάνειες αλλά και αγάλματα.

Από την 1η Νοεμβρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και τραπεζικοί στον ΕΟΠΥΥ

Από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ,Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση,που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ,στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιοαλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Εκπροσώπηση Κυβέρνησης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Ήπειρο

Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι κάτωθι:
-Στα Ιωάννινα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης.
-Στην Άρτα ο Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ.Κωνσταντίνος Τριάντης.
-Στην Πρέβεζα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός.
-Στην Ηγουμενίτσα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Αθανάσιος Μπούσιος.