Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Στους δρόμους και τα ΑΜΕΑ

Πορεία διαμαρτυρίας στα Γιάννινα για την στήριξη των ΚΕΠΑ
Πορεία διαμαρτυρίας από το παλιό Χατζηκώστα μέχρι το ΙΚΑ πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης τα ΑΜΕΑ της πόλης των Ιωαννίνων με σκοπό να τονίσουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη που υπάρχει η οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ να στηριχτεί στις αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού.Στην παρούσα στιγμή πάνω από 70 χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση. Για την τραγική όμως αυτή κατάσταση, που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας το οποίο πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.Τα ΑΜΕΑ της περιοχής μας συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα θέλησαν να καταστήσουν σαφές σε κάθε αρμόδιο φορέα και σε κάθε αρμόδιο παράγοντα ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπεια τους.«Επιτέλους να μπει φραγμός σε πολιτικές και νοοτροπίες που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία», είπε ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ιωαννίνων, κ. Αποστολόπουλος.

ΝΕΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στη Λευκάδα

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 4,6 που έχει ανακοινώσει το Μεσογειακό Κέντρο.Αυτή η μικρή απόκλιση βέβαια είναι πολύ φυσιολογική.Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Εύγηρο Λευκάδας,πατώντας πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων

Όταν θα παραδοθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την ανέγερση σύγχρονου διδακτηρίου για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, η Περιφερειακή Αρχή θα κάνει το παν για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του, οι οποίοι τον συνάντησαν σήμερα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην πόλη.Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η αρμοδιότητα της σχολικής στέγης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχει περιέλθει πλέον στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων έχει εξασφαλιστεί οικόπεδο σε περιοχή του πρώην Δήμου Ανατολής και έχουν παραδοθεί στο Δήμο Ιωαννιτών όλα τα στοιχεία με τις ενέργειες που έχουν γίνει, καθώς και υπόδειγμα μελέτης. Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών που εξακολουθούν να υπάρχουν, είπε ότι η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να γίνει με αλλαγή του ισχύοντος, από το 2011, νομικού πλαισίου, το οποίο ήδη έχει ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ι. Γιώσας, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πολύχρονη συνεργασία που είχαν και τη συμβολή του στη μεταφορά του Σχολείου από τα Δολιανά στα Γιάννινα και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σε υποδομές, σίτιση και μεταφορά μαθητών, ζητώντας τη συνδρομή όλων των τοπικών φορέων για την επίλυσή τους. Παρέμβαση έκανε επίσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου.

Σεισμική δόνηση στην Πρέβεζα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα 12 χιλιόμετρα δυτικά της Πρέβεζας.Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου,τη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.
(Κάντε κλικ στη φωτο για να δείτε τα αναλυτικά στοιχεία της δόνησης)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ:«Δεν μπορεί να λέμε άλλα προεκλογικά κι άλλα μετεκλογικά»

Δεν ψηφίζει τα μέτρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Την απόφασή του να μην ψηφίσει τα μέτρα που έρχονται επιβεβαίωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής σε ραδιοφωνική συνέντευξή του «Στο Κόκκινο 105,5».Ο κ. Κασσής επέμεινε στην απόφασή του, μία ημέρα έπειτα από τη διαγραφή Σταυρογιάννη από την ΝΔ και την ανεξαρτητοποίηση Μιχελογιαννάκη.Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Δεν μπορεί να λέμε άλλα προεκλογικά κι άλλα μετεκλογικά. Σ’ αυτό θα μείνω κι η στάση μου κατά κύριο λόγο είναι αρνητική όσον αφορά την ψήφιση των μέτρων με βασικό λόγο αυτόν. Πέραν του ότι, όπως σας είπα, τα μέτρα είναι άδικα κι ακουμπούν πάλι τους ίδιους, ανθρώπους, τις ίδιες κοινωνικές ομάδες, που υποφέρουν αυτή τη στιγμή πάρα πολύ».Ο κ. Κασσής πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να αλλάξω σε ό,τι έχει σχέση με τις σκέψεις μου πηγαίνοντας προς την ψήφιση, διότι θεωρώ ότι είναι πολύ άδικα τα μέτρα αυτά».Επίσης ο βουλευτής αμφισβήτησε την ορθότητα της επιλογής να ψηφιστεί το συγκεκριμένο πακέτο: «Δεν ξέρω αν σώζεται η χώρα και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούμε αυτό το επιχείρημα προκειμένου να ψηφίζονται τόσο σκληρά μέτρα για την κοινωνία. Θα έπρεπε να υπάρξουν άλλες κατευθύνσεις κι άλλες πηγές εσόδων προκειμένου να μειωθούν αυτά τα μέτρα, παρότι κάποια είχα ψηφιστεί με τη δεύτερη σύμβαση».

Ερώτηση Χρ.Μαντά για τη στήριξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και o βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα της στήριξης των Συνεταιριστικών Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες επιτελούν σημαντικό έργο για τις τοπικές οικονομίες ως πιστωτικά ιδρύματα ειδικού σκοπού. Λειτουργώντας συμπληρωματικά στο επίσημο τραπεζικό σύστημα, καλύπτουν ανάγκες που δεν προσφέρονται από το δίκτυο των εμπορικών τραπεζών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν 187.000 μέλη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι το 15% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μέλη Συνεταιριστικών Τραπεζών.Η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αδικαιολόγητα δεν έχει ακόμα εντάξει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες στο πεδίο εφαρμογής του και έχει επιλέξει την εξαφάνιση των δημοσίων τραπεζών, όπως ήδη συνέβη με την ΑΤΕ και αναμένεται να συμβεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
- Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βαίνει προς ολοκλήρωση, δίχως ακόμα να έχει προβλεφθεί η στήριξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών.
- Το ύψος της πιθανής ενίσχυσης των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος διάσωσης των ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών.
- Η ένταξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο ΤΧΣ απαιτεί μονάχα ελάχιστες τροποποιήσεις στο Ν. 3864/2010 – για τη δυνατότητα απόκτησης προαιρετικών μερίδων – και στον Ν. 1667/1986.
- Έχει διαφανεί μια διακομματική συναίνεση για την ανάγκη στήριξης των Συνεταιριστικών Τραπεζών και υπήρξαν διαβεβαιώσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος για την εξέταση του ζητήματος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες έχει ήδη προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος;
- Σκοπεύει η Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τις Συνεταιριστικές Τράπεζες με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις του Ν. 3864/2010 και του Ν. 1667/1986; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της;

ΠΡΕΒΕΖΑ:Διευκρινίσεις για την ετήσια συμμετοχή 80 ευρώ στα προγράμματα της Ακαδημίας Πολιτών

Διευκρινίσεις για τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα μέσω του τύπου και αφορά την ετήσια συμμετοχή 80 ευρώ στα προγράμματα της Ακαδημίας Πολιτών τα οποία θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα στο Δήμο δίνει το Τμήμα Πρόνοιας Πρέβεζας. Όπως επισημαίνεται, τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευτών που θα έρχονται στην Πρέβεζα προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Ακαδημίας. Μάλιστα η συνδρομή αυτή είναι μειωμένη σε ποσοστό 50% για ανέργους, ΑΜΕΑ και Πολύτεκνους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον κύκλο των εργασιών. Η Ακαδημία των Πολιτών είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010 υπό την επιστημονική εποπτεία του κ. Παπάνη Ευστράτιου, προέδρου της Ακαδημίας και Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Η εταιρεία έχει σκοπό την θεραπεία των τεχνών, την μελέτη της νέας κοινωνικής πραγματικότητας, την ανάδειξη των κοινωνικών θεμάτων και προβλημάτων και την διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης, την ανάπτυξη δράσεων για βελτίωση του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού έργου και την προσέγγιση των νέων τεχνολογιών, ώστε να ενταχθούν στην σύγχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα με την παράλληλη ανάδειξη της κλασικής παιδείας και κουλτούρας.

ΑΡΤΑ: Εντός της εβδομάδας η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στους αγρότες

Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της προκαταβολής ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2012 (δικαιώματα ΟΣΔΕ) που ανέρχεται περίπου στο 1,1 δισ. ευρώ. Στην Άρτα οι δικαιούχοι είναι περίπου 8.500 και θα πιστωθούν περίπου 10 εκατομ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Η πληρωμή ενδεχομένως να γίνει και αύριο. Πρόκειται για χρήμα που εκτός από τις τσέπες των αγροτών, θα "ζεστάνει" και όλη την τοπική αγορά και θα τονώσει τη ρευστότητα, όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας κ. Νίκος Γκίζας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα εν’ όψει της νέας εμπορικής περιόδου για τις καλλιέργειες της περιοχής. Συγκεκριμένα ο κ. Γκίζας ανέφερε: «Θα πιστωθεί αυτές τις μέρες το 50% των δικαιωμάτων. Οι δικαιούχοι είναι γύρω στα 8.500 άτομα και το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί εκτιμάται πως θα είναι γύρω στα 8 με 10 εκατομμύρια ευρώ. Ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την εποχή αν αντιληφθούμε πως όλοι μας τρέχουμε για σεντς. Εντός 40 ημερών θα έχουν εξοφληθεί τα δικαιώματα απ’ ότι μας διαβεβαίωσαν. Παραμονές Χριστουγέννων θα εισπραχθεί και το υπόλοιπο 50 %, οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, στην περιοχή μας θα πέσουν περίπου 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα μεγάλο ποσό, το οποίο θα πάει προς πολλές κατευθύνσεις. Και ο αγρότης θα πληρώσει τη δόση του στην τράπεζα και θα πληρώσει το λίπασμα στο γεωπόνο και θα καλύψει τις ανάγκες του, οπότε θα κινηθεί ζεστό χρήμα στην περιοχή μας αυτόν τον καιρό. Συν του ότι έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, οπότε εκτιμούμε ότι θα ζεσταθούν για τα καλά αυτές τις μέρες οι παραγωγοί της περιοχής μας».Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μελλοντική καταβολή των ενισχύσεων ο κ. Γκίζας είπε: « Και το 2013 θα εισπράξουμε αυτά τα χρήματα που εισπράττουμε και το 2012 και τις προηγούμενες χρονιές. Από το 2014 και μετά μιλάμε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει από την 1/1/2014 και για αυτό προετοιμαζόμαστε από τώρα, ούτως ώστε κάποιους τομείς να τους στηρίξουμε περισσότερο εάν μπορέσουμε».

Το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας απευθείας από τη ΜΕΤ «Οθέλος»

Το σαιξπηρικό αριστούργημα του Verdi
Με το σαιξπηρικό αριστούργημα του Verdi «Οθέλος» συνεχίζονται αυτό το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο οι αναμεταδόσεις από την Μετροπόλιταν στην Πρέβεζα και οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απευθείας παραστάσεις, σαν να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη. Η όπερα ακολουθεί την πλοκή του ομώνυμου δράματος του Σαίξπηρ, ο οποίος υπήρξε ο αγαπημένος ποιητής του μουσουργού.Το λιμπρέτο που έγραψε ο στενός συνεργάτης του Βέρντι, Αρίγκο Μπόιτο, περιγράφει βήμα προς βήμα τον καταποντισμό του ήρωα από την κορυφή της δόξας του στην κόλαση της αρρωστημένης του ζήλιας.Η δράση εκτυλίσσεται στην Κύπρο. Εκεί, διοικητής του νησιού είναι ο ηρωικός πολεμιστής "Οθέλλος" που έχει παντρευτεί την πανέμορφη πατρικία της Βενετίας, Δεισδαιμόνα. Ο Οθέλλος, δυνατός και κυρίαρχος άνδρας, το μόνο που δεν μπορεί να τιθασεύσει είναι ο ίδιος του ο εαυτός και τα ξεσπάσματά του. Σπρωγμένος από τον ραδιούργο και εκδικητικό σημαιοφόρο του, Ιάγο, θα αποδεχθεί, χωρίς να εξετάσει, τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον της γυναίκας του, και πλημμυρισμένος από ζήλια, θα στραγγαλίσει την αθώα Δεισδαιμόνα, νομίζοντας ότι τον απατά Ήταν η προτελευταία όπερα του Βέρντι και από πολλούς θεωρείται ότι είναι η καλύτερη. Έκανε πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887.Η όπερα αυτή σε τέσσερις πράξεις, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD. Η σκηνοθεσία είναι του Ελάια Μοσίνσκι και η διεύθυνση ορχήστρας του Σεμιγιόν Μπίχκοβ. Στο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας ο Γιόχαν Μπόθα, Δυσδαιμόνα η Ρενέ Φλέμινγκ, ενώ ο Φαλκ Στράκμαν υποδύεται τον Ιάγο.Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» της Πρέβεζας προσφέρει για μια ακόμη χρονιά τη δυνατότητα στο κοινό της Ηπείρου- και όχι μόνο- να απολαύσει παραστάσεις σε απευθείας σύνδεση με την περίφημη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.Πρόκειται για συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα που εγκαινίασε πριν από μερικά χρόνια η Μετροπόλιταν Όπερα βάσει του οποίου επιλεγμένες παραστάσεις της μεταδίδονται σε θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Αναφορικά με το πρακτικό μέρος της μετάδοσης στην Πρέβεζα, το εισιτήριο είναι καθαρά συμβολικό και έχει διαμορφωθεί στα 8 ευρώ (το παιδικό/ φοιτητικό κοστίζει 4 ευρώ), ενώ έχουν προβλεφθεί και ελληνικοί υπότιτλοι.

Οι επόμενες μεταδόσεις
Να θυμίσουμε ότι άλλες δύο μεταδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το «Χορό Μεταμφιεσμένων» του Βέρντι. Πρόκειται για μια ιστορία ζήλιας και εκδίκησης, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Αλντεν, ο οποίος επιστρέφει στη ΜΕΤ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ διευθύνει ο Φάμπιο Λουίζι. Ο Αλντεν, που τοποθετεί το έργο σε μια ονειρική ατμόσφαιρα που θυμίζει Σουηδία στις αρχές του 20ού αιώνα, υπογραμμίζει ότι «ο ''Χορός Μεταμφιεσμένων'' είναι ένα από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα έργα του Βέρντι μ’ ένα πλήθος διαφορετικών χρωμάτων. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο ανάλαφρο και το έντονα μελοδραματικό. Ο Βέρντι τα δένει όλα μαζί με μια απίστευτη θεατρική ενέργεια. Ο ''Χορός'' είναι ένας θεατρικός δυναμίτης». Τελευταία παραγωγή του έτους θα είναι η «Αΐντα» του Βέρντι, που θα μεταδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου ο ήρωας Ρανταμές πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για την Αΐντα και το καθήκον απέναντι στη χώρα του. Σκηνοθετεί η Σόνια Φριζέλι και διευθύνει ο Φάμπιο Λουίζι.

Στην Άρτα η έκθεση «Η Πομπή» του Ηπειρώτη γλύπτη Θ. Παπαγιάννη

Την έκθεση γλυπτικής «Η Πομπή» του διεθνούς φήμης Ηπειρώτη καλλιτέχνη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών Θεόδωρου Παπαγιάννη θα στεγάσει η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» από τις 27 Οκτωβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013. Την έκθεση εξασφάλισαν και συνδιοργανώνουν με τη Δημοτική Πινακοθήκη, οι Φίλοι Πινακοθήκης Άρτας. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ. Η Μάρω Νάκα, υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας και ο Γιάννης Γεωργάκης, ταμίας του Συλλόγου «Φίλοι Πινακοθήκης Άρτας» μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του “Amvrakia fm” για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτή, η οποία είναι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και θα προβάλει την Άρτα, αφού αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Ήδη απ’ ότι είπε η κυρία Νάκα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία όχι μόνο της Άρτας αλλά και όμορων νομών. Την έκθεση θα επιμεληθεί ο ίδιος ο Θ. Παπαγιάννης ο οποίος θα έρθει στην Άρτα την Πέμπτη, μαζί με τα έργα του. Η κυρία Νάκα χαρακτήρισε πολύ μεγάλη τιμή για τη Δημ. Πινακοθήκη, τη φιλοξενία της έκθεσης του Θ. Παπαγιάννη, ενώ σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Δημ. Πινακοθήκη Άρτας φιλοξενεί έκθεση γλυπτικής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:
-Έγκριση πρακτικών προηγουμένης συνεδρίασης.
-Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε άπορους μαθητές από εθελοντές καθηγητές.
-Προληπτική ιατρική στα σχολεία.

Εκπροσώπηση Κυβέρνησης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Ήπειρο

Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι κάτωθι:
-Στα Ιωάννινα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης.
-Στην Άρτα ο Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Κωνσταντίνος Τριάντης.
-Στην Πρέβεζα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός.
-Στην Ηγουμενίτσα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Αθανάσιος Μπούσιος.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθη Αλβανός με ηρωίνη και κοκαΐνη

Συνελήφθη σήμερα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία (ηρωίνης και κοκαΐνης).Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στο Νέο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο ελέγχων και δράσεων για την πρόληψη της εγκληματικότητας, έγινε έλεγχος στον 23χρονο στην κατοχή του οποίου και συγκεκριμένα σε τσαντάκι ώμου, βρέθηκαν δύο (2) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη βάρους (250) γραμμαρίων και (50) γραμμάρια κοκαΐνης.Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης του 23χρονου αλλοδαπού.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Τραγικός θάνατος 28χρονου εργάτη μέσα σε εκκλησία στην Άρτα!

28χρονος Αλβανός εργάτης,σκοτώθηκε μέσα στον ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού, στην περιοχή Τρίγωνο Άρτας,όπου και εργαζόταν,προκειμένου να επιδιορθώσει τον τρούλο.Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Άρτας, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος εργάτης, ήταν πατέρας τριών ανήλικων παιδιών και διέμενε στο Κομπότι Άρτας.

Ένα απορριμματοφόρο και τριακόσιους κάδους χορηγεί στο Δήμο Ιωαννιτών η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Ένα απορριμματοφόρο και τριακόσιους κάδους χορηγεί στο Δήμο Ιωαννιτών η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, προκειμένου να συμβάλλει από την πλευρά της στην ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή μας.Η δωρεά αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής ενίσχυσης των Δήμων στην οποία προχώρησε η Εταιρεία ύστερα από παρέμβαση της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης που είναι η εποπτεύουσα αρχή.Έτσι το αποθεματικό της εταιρείας που προοριζόταν για τη συντήρηση των ήδη εφαρμοσμένων ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης, θα κατευθύνεται σε νέους Δήμους που ξεκινούν την ανάπτυξη συστήματος ανακύκλωσης και η ενίσχυσή τους γίνεται μόνο με υλικά μέσα.Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως είναι γνωστό έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Βάση της σύμβασης αυτής η ΕΕΤΑΑ θα αναλάβει το κόστος για το Κέντρο Διαλογής, θα κάνει την ενημερωτική καμπάνια και θα συμβάλλει με την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή μας.Ο Δήμος από την πλευρά του έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Με την έγκρισή της, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, το οποίο αποτελεί το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό μέρος της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων.Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, με την υλοποίησή της θα καταστεί εφικτή η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο, η εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, η ενίσχυση και η αναβάθμιση του στόλου οχημάτων αποκομιδής, η καλύτερη οργάνωση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος αποκομιδής και συλλογής απορριμμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και εν τέλει η προστασία του περιβάλλοντος.«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που στέκεται αρωγός στην προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συνεχή και επίμονη προσπάθειά μας για την εφαρμογή πλήρους προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο μας. Έτσι έθεσε το Δήμο Ιωαννιτών σε προτεραιότητα, κατά την εφαρμογή της νέας πολιτικής που ακολουθεί και τον καθιστά έναν από τους πρώτους που θα ενισχύσει. Με τον εξοπλισμό που θα φτάσει στο Δήμο θα λειτουργήσει ένα πιλοτικό σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα μας βοηθήσει ώστε να μπούμε δυναμικά κι αποτελεσματικά στο ολοκληρωμένο που θα ακολουθήσει», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Συνάντηση Φίλιππα Φίλιου με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου

Τα προβλήματα του σχολείου τους και τα αιτήματα τους για αναβάθμιση των σπουδών τους, μετέφεραν σήμερα στον Δήμαρχο Ιωαννίνων οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου.Με μία πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας οι μαθητές, συνοδευόμενοι από γονείς και εκπαιδευτικούς, παρέδωσαν στον Δήμαρχο έξι γράμματα, στα οποία περιγράφεται η κατάσταση του σχολείου, τα προβλήματα στην μετακίνηση, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και μουσικά όργανα και ζητείται η συνδρομή όλων των τοπικών αρχών για την αναβάθμιση της σχολικής μονάδας.«Εντυπωσιάστηκα και εξεπλάγην θετικά όχι μόνο από την τεκμηρίωση των αιτημάτων αλλά και από τον τρόπο διεκδίκησης», ανέφερε ο Δήμαρχος μιλώντας στους μαθητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν μουσικά.Τόνισε πως ο Δήμος αποδίδει στο σύνολό τους όλες τις πιστώσεις που προορίζονται για τα λειτουργικά των σχολείων ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα των κτιριακών υποδομών είναι σοβαρό και θα εξεταστεί στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν από το ΕΣΠΑ.Σχετικά με την αναγνώριση των μουσικών σπουδών ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση. «Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας ώστε από κοινού να το προωθήσουμε», σημείωσε.Τέλος σχετικά με το θέμα της σίτισης το οποίο ετέθη γίνεται γνωστό ότι από το Δήμο Ιωαννιτών ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η διαδικασία για την δημοπράτηση.

Συνελήφθη Ιρανός στην Ηγουμενίτσα, με πλαστό ισπανικό διαβατήριο

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράν, για χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, ο 25χρονος επέδειξε πλαστό ισπανικό διαβατήριο, το οποίο όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε προμηθευτεί από την περιοχή της Ομόνοιας Αττικής, αντί του χρηματικού ποσού των (200) ευρώ.Το πλαστό διαβατήριο κατασχέθηκε.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Κεντρικότατο πρωινό πολιτικό πηγαδάκι

Ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης,είναι ίσως το μόνο πολιτικό πρόσωπο της περιοχής που καθημερινά όχι μόνο κυκλοφορεί στην αγορά της πόλης, αλλά μπορεί να συζητά με τους πολίτες για όλα τα θέματα της επικαιρόττας. Τον "τσιμπήσαμε" πριν λίγη ώρα να συζητά και να αναλύει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στον πεζόδρομο της Μελανίδη (πίσω από τη Νομαρχία). Μαζί του διακρίνουμε τον τραπεζικό και πρώην αντιδήμαρχο Κόνιτσας Γιάννη Σταυρίδη.

Νέα πρόκληση του ακροδεξιού Μητροπολίτη Κόνιτσας,ο οποίος λιβανίζει την χούντα του Μεταξά!!!

"Το έπος του 40 ήταν ένα θαύμα. Ένα θαύμα που δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί ευτύχησε να έχει Ηγεσία άξια των περιστάσεων, η οποία είχε εμπνεύσει στο λαό μας, την βαθειά πίστη στο Θεό και την απέραντη αγάπη προς την πατρίδα",αναφέρει μεταξύ άλλων σε εγκύκλιό του, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας,ο οποίος για μια ακόμα φορά λιβανίζει το μεταξικό καθεστώς!Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης,κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές και φοιτητές,ζητώντας τους να "Κρατούν στα ρωμαλέα νεανικά τους χέρια δύο σημαίες. Στο ένα χέρι την σημαία που θα γράφει Χριστός και στο άλλο τη σημαία που θα γράφει Ελλάδα".Εμείς απλά να θυμίσουμε στον ακροδεξιό-φασίστα ιεράρχη,τα "καταρθώματα" στον τομέα της παιδείας,της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου,η οποία  διέλυσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών,εξόρισε πολλά από τα στελέχη τους.Ίδρυσε την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας στα πρότυπα των ευρωπαϊκών φασιστικών νεολαιών. Ταυτόχρονα, μείωσε τα χρόνια φοίτησης στο δημοτικό σχολείο και περιόρισε τον αριθμό των μαθητών που συνέχιζαν στο γυμνάσιο, αφού καθιέρωσε υποχρεωτικές εξετάσεις.Υπολογίζεται ότι μόνο το σχολικό έτος 1937 – 1938, το ποσοστό των μαθητών που εγκατέλειψαν το σχολείο, χωρίς να φοιτήσουν στις δυο τελευταίες τάξεις, κυμάνθηκε από 57% έως 65%!!!Το γυμνάσιο μετατρέπεται σε οκτατάξιο και υποδιαιρείται σε ημιγυμνάσιο και γυμνάσιο με υποχρεωτικές εξετάσεις για το πέρασμα από τη μια βαθμίδα στην άλλη.Οι σχολικές αίθουσες γίνονται υπερπληθωρικές και μέσα σε αυτές κάνουν μάθημα ακόμα και 80 μαθητές. Η έλλειψη δασκάλων και εποπτικών μέσων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το ποσοστό των αναλφάβητων στη χώρα μας εκείνη την περίοδο αγγίζει το 41%!!!Σε αυτές τις εποχές θέλουν να μας ξαναγυρίσουν ο Ανδρέας Κονίτσης και η πολιτικοί του φίλοι από την ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Στις 17 Νοέμβρη η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως-Πρεβέζης Χρυσόστομου Τσιρίγκα

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί –εκτός απροόπτου- η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως-Πρεβέζης Χρυσόστομου Τσιρίγκα. Η ημερομηνία έχει οριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος θα χοροστατήσει και στην τελετή. Την ευθύνη των εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένο τελετουργικό έχει ο Δήμος Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, ο νέος Μητροπολίτης θα φτάσει οδικώς στην Άρτα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, όπου και θα διανυκτερεύσει, φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη Ιγνατίου. Το Σάββατο θα φτάσει στην Πρέβεζα όπου και θα γίνει επίσημη υποδοχή, από το Δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη και τον λαό της πόλης, στην Πλατεία Ανδρούτσου. Ήδη οι προετοιμασίες για το σημαντικό αυτό γεγονός έχουν ξεκινήσει αφού η πόλη το διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου αναμένεται να φιλοξενήσει εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο δεκάδες Μητροπολίτες αλλά και αρκετούς επισκέπτες, ενορίτες του Χρυσόστομου Τσιρίγκα, οι οποίοι και επιθυμούν να τον δουν να ενθρονίζεται στην Μητρόπολη της Πρέβεζας, ως διάδοχος του Μακαριστού Μελετίου.

Αλλαγή της ώρας θα έχουμε από τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλαγή της ώρας θα έχουμε από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο θα επιδιώξει να έχει ο Στράτος Ιωάννου

Συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο θα επιδιώξει να έχει το αμέσως επόμενο διάστημα η επιτροπή φορέων, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, Στράτο Ιωάννου προκειμένου να διεκδικήσει την ενίσχυση του υφιστάμενου και την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Νίκος Τζίμας παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2011, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου. Την κατάθεση μιας συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πρότασης επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ενώ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου Τάκης Νικολόπουλος ζήτησε την αναδιάταξη του Υγειονομικού Χάρτη της Ηπείρου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκέστατη την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα επικοινωνία της επιτροπής προκειμένου να προετοιμάσει την συνάντηση με τον Υπουργό , αν καταστεί δυνατό ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο αρχιτέκτονας που φώτισε το παρελθόν του Ζαγορίου

Το Καπέσοβο τίμησε τον Ελβετό Αρχιτέκτονα Μανουέλ Μπω Μποβί o οποίος το 1959 αποτύπωσε για πρώτη φορά τον αρχιτεκτονικό πλούτο του χωριού
Το Καπέσοβο τίμησε το Σάββατο το πρωί έναν δικό του άνθρωπο τον Μανουέλ Μπω Μποβί (Manuel Baud Bovy). Τίμησε τον άνθρωπο που πριν από μισό αιώνα, το 1959, στην ηλικία των 24 ετών ήρθε από την Ελβετία, ανέβηκε στα βουνά της Ηπείρου και το Καπέσοβο και κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την αρχιτεκτονική του χωριού και του Ζαγορίου.Εκείνη η πρωτότυπη, μοναδική εργασία εκδόθηκε φέτος στο λεύκωμα «Η Αρχιτεκτονική στο Ζαγόρι, Καπέσοβο και άλλα γειτονικά χωριά» η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο, για να γίνει και η αφορμή για την εκδήλωση στο Καπέσοβο.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου κάλεσε τον Ελβετό Αρχιτέκτονα Manuel Baud Bovy, να ανέβει για μία ακόμα φορά στο χωριό κι αυτός ανταποκρίθηκε με χαρά, έχοντας συνδέσει ένα κομμάτι της ζωής του με το Ζαγόρι. Παντρεμένος με Ελληνίδα, διαμένει το καλοκαίρι στο Πήλιο και το χειμώνα στη Γενεύη και συνεχίζει να εργάζεται στην επιστήμη του τόσο σε θέματα στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη θεματική την τουριστική ανάπτυξη.

Οι οικισμοί
Η εκδήλωση έγινε στην Πασχάλειο Σχολή και ξεκίνησε με το καλοσώρισμα της Αθανασίας Βαζάκα, Πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου. Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου ο οποίος θα εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση ώστε να γίνει επίτιμος δημότης ο Μπω Μποβί, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Παναγιώτης Νούτσος.Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης, την επιστημονική εισήγηση έκανε η Αρχιτέκτονας Ελένη Παγκρατίου, η οποία μίλησε πάνω στο θέμα «Η Ζαγορίσια αρχιτεκτονική ως πολιτιστικό αποτύπωμα».Η ίδια διαμόρφωσε όπως είπε, μία αντίληψη για την αρχιτεκτονική μέσα από τα γραπτά του Μπω Μποβί για τους οικισμούς του Ζαγορίου. «Διαβάζουμε τον άνθρωπο πίσω από την αρχιτεκτονική» σημείωσε και περιέγραψε τα βασικά σημεία που συνιστούν την αρχιτεκτονική του Ζαγορίου πάνω στην οποία έχει και η ίδια δουλέψει προσωπικά και τα οποία παραπέμπουν και στην κοινωνική οργάνωση του τρόπου ζωής των κατοίκων (με χαρακτηριστικό δείγμα τα δεκάδες αλώνια που λειτουργούσαν σε κάθε χωριό).Μιλώντας με παραδείγματα, ανάδειξε τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σπίτια και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά δείγματα στην οργάνωση του οικισμού, μία οργάνωση που παραπέμπει σε «αστικό οικισμό» από το μέγεθος και τον πλούτο που συναντάς στα κτίρια.Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ξερολιθιά στον τρόπο δηλαδή να χτίζεις τα σπίτια, τους φράκτες ή τις αναβαθμίδες μόνο με πέτρα που παράγει ο τόπος, μία τεχνική που άφησε πίσω της δείγματα ως και 250 χρόνων που στέκονται ακόμα, αλλά διαμόρφωσε και την αισθητική των οικισμών, πλήρως ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον.Οφείλουμε να διατηρήσουμε την τέχνη της ξερολιθιάς, σημείωσε η κ. Παγκρατίου και υπέδειξε και το παράδειγμα των γεφυριών που χρησίμευαν ώστε να συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, αλλά σήμερα, μοιάζουν με αποκομμένα μνημεία. Η δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών που θα τα ενώνουν θα τα αναδείξει εκ νέου έστω μέσω νέων χρήσεων όπως είναι ο τουρισμός.

Ο «Μανώλης»
Ο Θουκυδίδης Παπαγεωργίου, Φιλόλογος, και εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας μίλησε με θέμα «Ο Φιλέλληνας Manuel Baud Bovy», αλλά κυρίως μίλησε για τον δικό του «Μανώλη», τον «Μανώλη τον Ελβετό» όπως τον ονόμασαν οι κάτοικοι του χωριού που τον υποδέχτηκαν το 1959 και τον φιλοξένησαν στα σπίτια τους. Ο «Μανώλης» εντυπωσίασε τότε τον 9χρονο Θουκυδίδη απεικονίζοντας το χαγιάτι του πατρικού του σπιτιού, σε ένα σχέδιο που έδινε άλλες διαστάσεις στο χώρο και το χρόνο, ένα από τα πολλά αρχιτεκτονικά σχέδια που σήμερα αποτελούν και την ολοκληρωμένη εργασία που έγινε αρχείο και βιβλίο.Ο Μπω Μποβί «αποτύπωσε το χρόνο, μιας εποχής που ήταν στη χάση της, αλλά διατηρούσε ακόμα την αυθεντικότητά της», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Θύμισε δε, ότι το Καπέσοβο του 1959 είχε μόλις δέκα χρόνια που είχε αφήσει πίσω του τον καταστροφικό Εμφύλιο με τους κατοίκους να σκορπίζονται μακριά από το χωριό- ευτυχώς η ναζιστική λαίλαπα δεν πρόλαβε να το κάψει στις 25 Μαρτίου 1944 όπως άλλα χωριά του Ζαγορίου στην Κατοχή.Πέρα όμως από την καταγραφή του χωριού και την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού του πλούτου, ο Μπω Μποβί έβλεπε από τότε τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης και πρότεινε στο κείμενό του «Το μέλλον» που φιλοξενείται στο λεύκωμα, την ανάπτυξη ενός ξενώνα που θα φιλοξενεί τους ξένους περιηγητές που θα θέλουν να ανακαλύψουν τη μοναδική φυσική κληρονομιά της ορεινής Ηπείρου.Ο κ. Μποβί, συγκινημένος πήρε το λόγο, αλλά με χιούμορ, τόνισε ότι είχε αισθανθεί από το παρελθόν ότι είχε γίνει δημότης Καπεσόβου. Όταν πολύ αργότερα επισκέφτηκε ξανά το χωριό και ζήτησε το κλειδί της Πασχαλείου για να δείξει σε φίλους την Χάρτα του Ρήγα που φιλοξενείται στη συλλογή της σχολής, του είπαν οι χωριανοί «πάρε το κλειδί και άνοιξε μόνος σου». Αυτό το κλειδί ήταν η ένδειξη ότι είχε γίνει ένας Καπεσοβίτης.Ο κ. Μποβί, χάρισε στο σύλλογο το κόκκινο κουτί του, με το πρωτότυπο υλικό της έρευνάς του και την ψηφιοποιημένη εκδοχή του (φωτογραφίες, σχέδια κ.α). Όπως σημείωσε, το Καπέσοβο διατήρησε το πλεονέκτημα να μην περνάει ο ασφαλτοστρωμένος επαρχιακός δρόμος μέσα από το χωριό (περνάει πάνω από το χωριό προς το Τσεπέλοβο), οπότε διατήρησε και την παλιά δομή του και πρότεινε λύσεις για τη μετατροπή του Καπεσόβου σε ένα μουσείο της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου, όπως η αξιοποίηση υπαρχόντων κτιρίων και έκθεση παλιών στοιχείων από τη ζωή του χωριού.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα παραδοσιακό γεύμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου, ο οποίος έδειξε για μία ακόμα φορά όχι μόνο πόσο φιλόξενος είναι, αλλά και πόσο ψηλά βάζει τον πήχη των εκδηλώσεών του, πάντα με αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Το ενδιαφέρον της γιαοικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα,έδειξε στην πράξη η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας

Το ενδιαφέρον τους για τις οικογένειες της Πρέβεζας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αποκτήσουν ούτε τα βασικά για αυτούς αγαθά έδειξε στην πράξη η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.Τα μέλη της ΕΝΑ Κώστας Τζίμας ελαιοπαραγωγός , Δημήτρης Παπανικολάου αγρότης , Βαγγέλης Αυδίκος-Θέος αγρότης καθώς και ο μεμονωμένος παραγωγός κηπευτικών Τάσος Πιστιόλας προσέφεραν στο τμήμα πρόνοιας του Δήμου Πρέβεζας προϊόντα προκειμένου να διανεμηθούν σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Τα προϊόντα παρέδωσε χθες o πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους του παραγωγούς οι οποίοι συμμετέχουν στην Λαϊκή Αγορά και παρά τις δύσκολες συνθήκες έκαναν πράξη την προσφορά. Μάλιστα όλοι τους είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας προϊόντα τους και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η υπεύθυνη της Πρόνοιας Μαίρη Ζουρουφίδου μετέφερε μέσω του κ.Ραβανού τις ευχαριστίες της υπηρεσίας προς τους παραγωγούς υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν ότι η έννοια της προσφοράς ευτυχώς δεν έχει χαθεί από την κοινωνία μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα γραμμή για Τεργέστη από τις Μινωικές Γραμμές

Τη νέα γραμμή σύνδεσης μεταξύ Τεργέστης – Ανκόνας – Ηγουμενίτσας – Πάτρας εγκαινιάζουν το Δεκέμβριο οι Μινωικές Γραμμές. Όπως ανακοινώθηκε, με αυτή τη νέα στρατηγική κίνηση, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία MINOAN LINES, η οποία αποτελεί μέλος του Ομίλου Grimaldi, ηγέτη στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ενισχύει τη θέση της στο χώρο της ακτοπλοΐας παρέχοντας μίας μοναδικής σημασίας σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Ιταλίας.Η νέα θαλάσσια σύνδεση, θα εξυπηρετείται από τα ήδη δρομολογημένα cruise ferries της εταιρείας στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αγκώνα, CRUISE EUROPA και CRUISE OLYMPIA, καθώς και από το υπερσύγχρονο EUROPA LINK. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ήδη υπάρχουσα γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αγκώνα της εταιρείας, που εξυπηρετεί καθημερινά το επιβατικό και εμπορευματικό κοινό, προστίθεται ένας νέος σταθμός, το λιμάνι της Τεργέστης με τρεις αναχωρήσεις την εβδομάδα από Ιταλία και Ελλάδα αντίστοιχα.Το CRUISE OLYMPIA με το αδελφό του πλοίο CRUISE EUROPA, αποτελούν τα μεγαλύτερα cruise ferries, που είναι δρομολογημένα στη Μεσόγειο, προσφέροντας υψηλά standards όμοια με αυτά των κρουαζιερόπλοιων, τόσο ως προς τον εξοπλισμό και τις παρεχόμενες υπηρεσίες εν πλω όσο και ως προς το μεταφορικό τους έργο. Το τρίτο πλοίο που θα εξυπηρετήσει τη νέα αυτή σύνδεση, το υπερσύγχρονο EUROPA LINK, αποτελεί σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα, με ολική χωρητικότητα 4.200 γραμμικών μέτρων και μεταφορική ικανότητα 250 φορτηγών οχημάτων περίπου.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πολύχρωμη και χαρούμενη όψη στην πόλη δίνουν τα περίπου 4.000 λουλούδια που φυτεύτηκαν τις τελευταίες μέρες

Πολύχρωμη και χαρούμενη όψη στην πόλη δίνουν τα περίπου 4.000 λουλούδια που φυτεύτηκαν τις τελευταίες μέρες στα παρτέρια της κεντρικής αγοράς , της παραλίας, στην πλατεία Ανδρούτσου , στην προτομή του Κώστα Καρυωτάκη και σε άλλα σημεία της Πρέβεζας. Τα λουλούδια , τα οποία συνέβαλλαν να αποκτήσει μια γιορτινή εικόνα η πόλη ενόψει και των 100 χρόνων από την Απελευθέρωσή της, φυτεύτηκαν από το Δήμο με την επίβλεψη των γεωπόνων του, ενώ συνδυάστηκαν με εργασίες καθαρισμού στα παρτέρια της πόλης. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ροπόκης η προμήθεια των λουλουδιών έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με προσφορές από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πιο συμφέρουσα πρόταση.«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε καθαρή την πόλη» σημειώνει ο αντιδήμαρχος, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο στόχος που θέτουν οι υπηρεσίες είναι η ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αναβλήθηκε η συζήτηση για τους περιβαλλοντικούς όρους του ITGI

Δεν κατέληξε σε απόφαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία μεταφέρθηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων τόσο από τα Σύβοτα και την Πέρδικα όσο και από την Πάργα για τον Ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου.Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ανέβαλλε τη λήψη απόφασης, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, ώστε να ζητηθεί επίσημη και έγκυρη ενημέρωση από το Υπουργείο ΠΕΚΑ για τις εξελίξεις σχετικά με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, και όχι του ελληνοϊταλικού αγωγού.Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η αναβολή της συζήτησης και η επαναφορά του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Παράδειγμα προς αποφυγή η Κενάν Μεσαρέ


Aποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επανάληψη των λαθών που οι ίδιοι καταγγέλλουν τα τελευταία χρόνια και τα οποία έγιναν στη διάρκεια του σχεδιασμού και της μελέτης αλλά και κατά την κατασκευή της Κενάν Μεσαρέ, εμφανίζονται εκπρόσωποι των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με αφορμή την υλοποίηση του έργου στην οδό Βογιάννου. Υπό άλλες προϋποθέσεις η χθεσινή συζήτηση για τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το περιεχόμενο της ΜΠΕ του έργου, δεν θα είχε καμία απολύτως παραφωνία. Όμως, η συζήτηση για την παροχή γνωμοδότησης αντιμετωπίστηκε από τους κατοίκους που αντιδρούν για την Κενάν Μεσαρέ, αλλά και από τους κατοίκους του Βοτανικού, της Βρυσούλας και εκπροσώπους φορέων τους, ως ευκαιρία διαβούλευσης, κατά την οποία θα πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο όλα τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί. Στα αξιοσημείωτα βέβαια, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το γεγονός πως μέχρι την ψήφιση του νόμου για τη βιοποικιλότητα και την ένταξη του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων σε ζώνη Natura, δεν απαιτούνταν για το έργο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτή σήμερα είναι υποχρεωτική, για ένα έργο όμως που έχει ήδη ξεκινήσει. Η συζήτηση του θέματος έγινε μέσα σε ιδιαίτερη ένταση, και τελικά αποφασίστηκε να δοθεί θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, θέτοντας όμως τρεις υποδείξεις προς τον φορέα υλοποίησης που είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. α) Να ληφθούν υπόψη όλες οι αιτήσεις των κατοίκων, β) να βελτιστοποιηθούν, κατά το δυνατόν, οι προδιαγραφές και τα γεωμετρικά στοιχεία και να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, και γ) να εκπονηθεί νέα μελέτη κυκλοφοριακής διευθέτησης για τον κόμβο στο σημείο τομής των οδών Κενάν Μεσαρέ – Βογιάννου και Νικοπόλεως. Εκπρόσωποι των κατοίκων της Κενάν Μεσαρέ, αλλά και άλλοι που πήραν το λόγο από πρωτοβουλίες πολιτών και λαϊκές επιτροπές ζήτησαν από την Επιτροπή να δώσει αρνητική γνωμοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη της τα εγκλήματα, όπως τα χαρακτήρισαν, που έχουν γίνει στην Κενάν Μεσαρέ. Μάλιστα έκαναν λόγο για μία νέα πίστα ταχύτητας που δημιουργείται με την κατασκευή της Βογιάννου, η οποία θα αποτελεί συνέχεια της Κενάν Μεσαρέ. Η αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας τόνισαν πως οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν αφορούν την Επιτροπή, που είναι γνωμοδοτικό όργανο. Στον αντίποδα οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τόνισαν πως οι ενστάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να περιληφθούν στη Μελέτη. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, που χαρακτήρισε εύλογη την αγωνία των πολιτών για ένα θέμα, που βρίσκεται σε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Είναι λογικό οι κάτοικοι να ζητούν να μη γίνουν τα ίδια λάθη με την Κενάν Μεσαρέ. Μπορεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος να είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, όμως υπάρχει τρόπος να εκφραστεί αρνητικά για συγκεκριμένους λόγους και να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία», σημείωσε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο Γ. Παπαδημητρίου για την παράταξη «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» καταψήφισε τη ΜΠΕ, προτείνοντας την ανασύνταξή της στη βάση των επισημάνσεων των κατοίκων και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την Κενάν Μεσαρέ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συλλήψεις φυγόποινων στα Ιωάννινα

-Συνελήφθη χθες) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, φυγόποινος ημεδαπός, ηλικίας 74 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) ετών και δέκα (10) μηνών, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και πλαστογραφίας.
-Χθες τις βραδινές ώρες στα Ιωάννινα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνέλαβαν 58χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση οκτώ (8) μηνών και χρηματική ποινή (1.000) ευρώ, για παράβαση της Νομοθεσίας «περί επιταγών».Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Λούρο Πρεβέζης, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στο Λούρο Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας,ένας άνδρας και μία γυναίκα, ηλικίας 31 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο Λούρο Πρέβεζας, εντοπίστηκαν οι συλληφθέντες να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο και σε έλεγχο που επιχειρήθηκε να τους γίνει, απέρριψαν σε παρακείμενο αρδευτικό κανάλι μία σακούλα με ποσότητα κάνναβης, τράπηκαν σε φυγή και συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη.Από το δρόμο και την όχθη του αρδευτικού καναλιού, οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (364) γραμμαρίων.Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (16,2) γραμμαρίων.
-ποσότητα ηρωίνης, βάρους (1,2) γραμμαρίων.
-μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Παραίτηση δύο μελών από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αρταίων!!!

Από τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, Χριστίνα Ζουμπούλη και Σταυρούλα Τράμπα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, Χριστίνα Ζουμπούλη και Σταυρούλα Τράμπα, εκλεγμένοι με το συνδυασμό «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ανακοινώνουν την παραίτησή τους από το Δ.Σ. του σωματείου, λόγω της παντελούς έλλειψης ενημέρωσής τους και πρόσκλησής τους στα συμβούλια από το Προεδρείο, καθώς και της απαξίωσης του ρόλου που πρέπει να έχει ένα Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων σε τέτοιους δύσκολους εργασιακά καιρούς. Παραιτούμαστε από ένα συμβούλιο που εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων μελών του Δ.Σ. και τίποτε άλλο. Η Ζουμπούλη Χριστίνα παραμένει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ σε τριτοβάθμιο επίπεδο και η Σταυρούλα Τράμπα στο τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι θέσεις τους στο Δ.Σ. του Σωματείου θα καλυφθούν από τους κατά σειρά εκλεγμένους στο ψηφοδέλτιο, Αντώνιο Μαυράκο και Βίκυ Σουραβλιά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Προκήρυξη 30 θέσεων πρακτικής άσκησης σε χώρες της Ε.Ε. για νέους έως 28 ετών

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιεί νέο πρόγραμμα κινητικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci. Στο πρόγραμμα του Κ.Ε.Κ. θα συμμετάσχουν 30 άνεργοι πτυχιούχοι θετικών και θεωρητικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι θα αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενα συναφή προς τα αντικείμενα σπουδών τους σε 16 μικρο-μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικούς φορείς & ένα νοσοκομείο σε Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Κύπρο, Σλοβακία & Σλοβενία.Το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα κλάδων, όπως: Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Ανάπτυξη Λογισμικού, Επιστήμη Υλικών, Βιολογικές Εφαρμογές, Μικροβιολογία, Χημεία, Φυσική, Φυσική/Χημεία Πλάσματος, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, Γεωλογία, Γεωγραφία, Γεωφυσική, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Υδροδυναμική, Ιατρική (Δερματολογία), Προσχολική Αγωγή, Επιστήμες της Τέχνης, Media Art.Η χρονική διάρκεια των περιόδων πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Οι πρώτες περίοδοι πρακτικής άσκησης θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2013 και θα ολοκληρωθούν σε διαδοχικές ροές μέχρι το Μάιο του 2014.Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν:
Άνεργοι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ηλικίας μέχρι 28 ετών (γεννημένοι μετά τη 1/1/1984).(Σημείωση: Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες)
Χρηματοδότηση συμμετεχόντων:
Η χρηματοδότηση των συμμετεχόντων καλύπτει:
α) υποτροφία για δαπάνες διαβίωσης & ταξιδιωτικά έξοδα (βάσει των ανώτατων ποσών που έχει ορίσει η Εθνική Μονάδα ΙΚΥ, ανάλογα με την χώρα υποδοχής και την χρονική διάρκεια της πρακτικής άσκησης) π.χ.
• 3μηνο στην Κύπρο: 2.990 Ευρώ
• 3μηνο στη Σλοβενία: 3.188 Ευρώ
• 4μηνο στην Ισπανία: 4.236 Ευρώ
• 4μηνο στη Δανία: 5.646 Ευρώ
β) δαπάνες προετοιμασίας
γ) ταξιδιωτική ασφάλιση
Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων συμμετοχής
Η προεπιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπές συναφούς αντικειμένου μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τους οργανισμούς υποδοχής του εξωτερικού. Προτεραιότητα θα δοθεί στους Πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2012 στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ http://dikeppee.uoi.gr/kek-current

Διαμαρτυρία... μετά μουσικής από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων!

Μουσική διαμαρτυρία πραγματοποιούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας από την Πολιτεία την προσοχή που αξίζουν.Σήμερα θα πραγματοποιήσουν και πορεία από το μουσικό Σχολείο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων και στο διοικητήριο της Περιφέρειας.Με τη διαμαρτυρία τους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ζητούν να επιλυθούν τα προβλήματα μεταφοράς και σίτισης των μαθητών, να καλυφθούν οι κενές ώρες διδασκαλίας, να χορηγούνται δωρεάν του μουσικά σχολεία, καθώς επίσης να αναγνωρίζεται η επάρκεια στη μουσική και την θεωρία και να υπάρχει μοριοδότηση για την εισαγωγή σε μουσικολογικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με μεγάλη προσέλευση αιμοδοτών πραγματοποιήθηκε η τακτική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανθούσας

Με μεγάλη προσέλευση αιμοδοτών πραγματοποιήθηκε η τακτική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανθούσας «Βασίλειος Χατζής».Συνολικά στην πρόσκληση του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν 50 άτομα και κατάφεραν να δώσουν αίμα 42 από αυτά. Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη –όπως πάντα- βοήθεια του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ενώ αυτό το Σάββατο 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική αιμοδοσία στο Κ.Υ της Πάργας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περικλής Λιάκρης εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί κρατούν ζωντανή την ελπίδα 17 χρόνια τώρα. Η προσφορά αίματος αποτελεί τρόπο ζωής για τους κατοίκους της Πάργας και της Αγιάς οι οποίοι και ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία όχι μόνο στις προσκλήσεις για τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες αλλά κα όποτε ακόμη παραστεί ανάγκη.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Διακοπή ρεύματος αύριο στο Ασπροκκλήσι του Δήμου Φιλιατών

Την ΤETAΡΤΗ 24.10.2012 θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από 09 00 πμ έως 1 00 μμ λόγω απαραιτήτων εργασιών στα δίκτυα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε α.ε στην περιοχή ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ του Δήμου Φιλιατών.Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.Για το λόγω αυτό οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνεχεία ρεύμα.Έτσι για λογούς ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς η αλλά στοιχειά του δικτυού ακόμα κι αν βρίσκονται στο έδαφος γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κατάληψη Δημοτικού Σχολείου από γονείς

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν την Τετάρτη σε κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Παραποτάμου, ανακοίνωσαν με επιστολή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας οι γονείς του σχολείου.Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων, από τη αρχή της σχολικής χρονιάς, στο Δημοτικό Σχολείο Παραποτάμου, η β' τάξη του σχολείου υπολειτουργεί και μαζί μ' αυτή και όλο το σχολείο, αφού, όπως αναφέρουν οι γονείς, το τμήμα ανατέθηκε σε δασκάλα που διδάσκει 12 μόνο ώρες εβδομαδιαίως στον Παραπόταμο και συμπληρώνει το ωράριο της σε άλλο σχολείο της Ηγουμενίτσας.Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά καθημερινά να κάνουν μόνο 2 ώρες μάθημα (Γλώσσα και Μαθηματικά) και τις υπόλοιπες ώρες να απασχολούνται από όποιον δάσκαλο του σχολείου έχει κενό.

ΑΡΤΑ: Αντιδρά ο σύνδεσμος ύδρευσης για την αποχώρηση του Δήμου

Την αντίδραση της Διοίκησης του Συνδέσμου Ύδρευσης προκάλεσε η απόφαση που έλαβε ο Δήμος της Άρτας για αποχώρηση από αυτόν.Ο Σύνδεσμος και ο Πρόεδρός του, δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για οφειλές που αφήνει στο Σύνδεσμο ο Δήμος Άρτας, ενώ παράλληλα μιλάει για δυσχέρεια στον διαχωρισμό της περιουσιακής κατάστασης του Συνδέσμου και την δημιουργία παράλληλων και ανεξάρτητων αγωγών και δεξαμενών, ούτως ώστε να είναι ευχερής και λειτουργικός ο διαχωρισμός του Δήμου Αρταίων από το Σύνδεσμο.

Συνεδρίαση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων θα γίνουν μεθαύριο Τετάρτη στην έδρα του Δήμου. Η πρώτη συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 17.00 το απόγευμα αφορά την έγκριση οικονομικού απολογισμού έτους 2011 – ισολογισμού χρήσης έτους 2011.Στην συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στις 18.00 το απόγευμα θα συζητηθούν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.Θα γίνει συζήτηση τα τον ΧΥΤΑ, για την γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" , για την επικείμενη συγχώνευση φορέων, για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών ταχυδρομείων κ.α.

ΑΡΤΑ: Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε Ανέζα-Πολύδροσο

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου 2012, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Άρτας, συνοδευόμενο από τη βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, επισκέφθηκε την Ανέζα και το Πολύδροσο, συναντήθηκε με κατοίκους, άκουσε τα προβλήματά τους και τους ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις συνέπειες των επερχόμενων μέτρων στον πρωτογενή τομέα. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, τα εργαλεία δηλαδή που θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή, έχουν αφεθεί στις ανεξέλεγκτες διαθέσεις των μεγαλοεισαγωγέων, των μεσαζόντων και των καρτέλ των ζωοτροφών, καταδικάζοντας τους ανθρώπους της υπαίθρου σε οικονομικό στραγγαλισμό.Υπήρξε κοινή παραδοχή ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνάει μέσα από την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ πυλώνα ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση. Σε εθνικό επίπεδο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αυτοοργάνωση σε νέας μορφής συνεταιρισμούς, με την ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, με την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και όλων των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών, σε αντιδιαστολή με την ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη απορρύθμισή της, την οποία υπηρετεί η τρικομματική κυβέρνηση. Το ξεπούλημα της ΑΤΕ και της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το είδος της πολιτικής που εφαρμόζει.Η ανατροπή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής που οδηγεί σε ύφεση και βίαιη φτωχοποίηση είναι η μόνη ελπίδα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Τούτη την ώρα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μπορεί να πραγματώσει αυτή την ελπίδα, είναι η μόνη δύναμη, που με την στήριξη του κόσμου, μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη μνημονιακή επέλαση.

Αναβάλλεται η συνάντηση Φίλιου-Θεοδωρίδη!

Λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων που ανέκυψαν στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη,αναβάλλεται η σημερινή συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο.

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, εφαρμόζουν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα τροχονομικής αστυνόμευσης με στόχο την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου, περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων:
•η διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα
•η πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία
•η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους και
•η εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.
Ειδικότερα, το πρώτο μήνα της νέας σχολικής περιόδου (11-09-2012 έως 11-10-2012) πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα (7.523) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά (162) παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία.
Οι παραβάσεις αυτές αφορούν κυρίως στην παραβίαση των ορίων ταχύτητας και στη χρήση φθαρμένων ελαστικών, στη στέρηση ειδικού σήματος ασφάλισης, δελτίου τεχνικού ελέγχου και λοιπών προβλεπόμενων από το νόμο εγγράφων, στην έλλειψη και μη χρήση ζωνών ασφαλείας καθώς και στη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας.Οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Προσπάθησαν να περάσουν στη χώρα 142 κιλά κάνναβης

Για εισαγωγή στη χώρα μας πάνω από 142 κιλών κάνναβης συνελήφθησαν χθες το πρωί στο Πλαίσιο Φιλιατών Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί, ένας 28χρονος Αλβανός και ένας 34χρονος Πακιστανός.Συγκεκριμένα κατά την έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 28χρονος, βρέθηκαν 135 δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους 142,132 κιλών, ενώ στο κάθισμα του συνοδηγού βρέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ. Ο 34χρονος Πακιστανός επέβαινε σε άλλο όχημα και λειτουργούσε ως προπομπός του 28χρονου.Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας προέκυψε ακόμη η συμμετοχή στην οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών ενός 36χρονου Αλβανού, ο οποίος αναζητείται.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας. Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κυλικείου του 5ου Δημοτικού Σχολείου

Σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την εκμίσθωση του κυλικείου του 5ου Δημ. Σχολείου Πρέβεζας για έξι (6) χρόνια προχωρά ο Δήμος Πρέβεζας. Ο διαγωνισμός θα γίνει την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στον ίδιο χώρα και την ίδια ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γεώργιο Μότσιο (τηλ. 2682028362) ή στην κα Μαρία Γαζή γραμματέα της Σχολικής Επιτροπής (τηλ. 2682360630), απ’ όπου μπορούν να παραλάβουν και τη διακήρυξη του διαγωνισμού, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 12:00μ.μ έως 13:00μ.μ.

Εμπλοκή της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής στην προετοιμασία της εμποροπανήγυρης στη Φιλιππιάδα

Η ετήσια εμποροπανήγυρη της Φιλιππιάδας και η εμπλοκή της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής στην προετοιμασία της, ήταν το αντικείμενο διαδοχικών συναντήσεων του Βουλευτή Πρέβεζας του Συριζα Κώστα Μπάρκα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, το Δήμαρχο Φιλιππιάδας τον Αστυνομικό Διευθυντή και το Διευθυντή του Τμήματος Εμπορίου της Π.Ε Πρέβεζας. Στις συναντήσεις με τους φορείς ο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι ανάγκη να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομιμότητα και να αποκλειστεί οποιασδήποτε ομάδα επιλέξει να παρέμβει με όρους "αρχής" στους ελέγχους επί των μικρεμπόρων και των παρευρισκόμενων. Σύμφωνα με το κ. Μπάρκα πριν λίγες μέρες μικρή ομάδα οπαδών της Χ. Α από κοντινές περιοχές πραγματοποίησε «παρέλαση» στο κέντρο της πόλης της Φιλιππιάδας, μια κίνηση που προκάλεσε τον φόβο και την τρομοκράτηση των κατοίκων, με τελικό στόχο το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Εκεί ζητήθηκε ο αποκλεισμός των μεταναστών, από την εμποροπανήγυρη και η αναγόρευση της Χ.Α ως "προστάτη" της διοργάνωσης. Τέτοιες πρακτικές επισημαίνει ο κ. Μπάρκας δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές τόσο από τους δημοκρατικούς πολίτες όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για νοσήματα του πνεύμονα

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» στα πλαίσια της Κοινωνικής Προστασίας διενεργεί προληπτικά ελέγχους για συγκεκριμένες παθήσεις.Συγκεκριμένα, η Φυματίωση, τα νοσήματα του πνεύμονα αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος έχουν αυξητική τάση στον ελληνικό πληθυσμό. Τα αίτια είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται ο συγχρωτισμός ιδιαίτερα στους μετανάστες και ακόμα περισσότερο η έλλειψη στέγης.Για τον μήνα Νοέμβριο, θα γίνονται δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι (Σπειρομέτρηση) για Πνευμονολογικά Νοσήματα, κάθε Τετάρτη και ώρα 18.00-20.00μ.μ. στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων Αλληλεγγύης «Νίκος Σκοπούλης», χωρίς προηγούμενο ραντεβού.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Λύση δόθηκε στο πρόβλημα των 450 απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Λύση δόθηκε στο πρόβλημα των 450 απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην Πρέβεζα, καθώς άρχισαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί τους για τα δεδουλευμένα Ιουλίου και Αυγούστου. Να θυμίσουμε ότι οι υπάλληλοι των πεντάμηνων συμβάσεων του προγράμματος που εργάζονται σε φορείς της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας, είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα τις προηγούμενες ημέρες επειδή δεν τους είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης και ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας σε περίπτωση που συνεχίζονταν η ίδια κατάσταση. Μετά και την πληρωμή τους οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η ιστορία αυτή με τις συνεχείς μεταθέσεις των ημερομηνιών πληρωμής δεν θα επαναληφθεί και τους επόμενους μήνες και ότι η καταβολή του μισθού τους θα γίνεται κανονικά.

Κλείνει λακκούβες ο Δήμος Ιωαννιτών

Εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα έχουν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του Δήμου σε διάφορα σημεία της πόλης. Στο πλαίσιο της εργολαβίας θα κλείσουν οι λακκούβες και θα επιδιορθωθούν σημεία που υπέστησαν ζημιές λόγω εκτέλεσης άλλων έργων.Εργασίες τις ημέρες αυτές γίνονται στη Μακρυγιάννη και την Πατατούκου, ενώ εντός των ημερών θα ξεκινήσουν στην περιοχή των Λακκωμάτων με πρώτη προτεραιότητα στις οδούς Αγίου Κοσμά, Αιακιδών και Ριζάρη.Θερμή παράκληση του Δήμου προς τους κατοίκους της περιοχής αυτής είναι να αποφεύγουν στη στάθμευση των οχημάτων από την πλευρά του δρόμου που βρίσκεται το σκάμμα, ώστε να διευκολύνουν τις εργασίες των συνεργείων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Νέες συνεργασίες από τον ΟΚΠΑΠΑ

Δύο νέες σημαντικές συνεργασίες ξεκινά ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική της ολοκληρωμένης και στοχευμένης παρέμβασης στην τοπική κοινωνία.Η πρώτη συνεργασία γίνεται με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης.Μέσω αυτής θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους κατόχους την κάρτας Κοινωνικών παροχών (δικαιούχοι του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης) και στους κατόχους της κάρτας παροχών Υγείας.(δικαιούχοι των Δημοτικών Ιατρείων Αλληλεγγύης και του Δημοτικού Φαρμακείου).Πέραν αυτού θα διοργανωθούν σεμινάρια για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών, όπως επίσης για των γονιών των παιδιών καθώς και διαλέξεις για τα μέλη των ΚΑΠΗ.Ο ΟΚΠΑΠΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης συνεργασίας του, με το ΕΚΑΒ, παραχωρεί χώρο στο Ιατρείο του 1ου ΚΑΠΗ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Λ. Τσαλδάρη 1Α, όπου θα σταθμεύει σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να παρέχει ταχύτερα τις υπηρεσίες του στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:το χαράτσι της ΔΕΗ που πληρώνουν μόνο οι φτωχοί και απαλλάσσονται οι πλούσιοι!!!

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και o βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «το τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι της ΔΕΗ) πληρώνουν μόνο οι φτωχοί και απαλλάσσονται οι πλούσιοι».Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται πως όπως αποκάλυψε την Δευτέρα 08/10/12 στην συνέντευξή του το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι μεγάλες επιχειρήσεις ανάμεσά τους τηλεοπτικά κανάλια και επιχειρήσεις του τύπου εξαιρέθηκαν από το χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα αναδρομικά με Υπουργική Απόφαση του κ. Βενιζέλου η οποία ενεργοποιήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των :
α) Lamda Olympia Village (The mall Athens) ενώ έπρεπε να πληρώσει 2.404.436 ευρώ, πλήρωσε 974.730 ευρώ.
β) Kifissos Mall ενώ έπρεπε να πληρώσει 1.370.220 ευρώ, πλήρωσε 558.888 ευρώ.
γ) Πόρτο Καρράς Α.Ε ενώ έπρεπε να πληρώσει 511.224 ευρώ, πλήρωσε 211.689 ευρώ.
δ) Καρφούρ Μαρινόπουλος Α.Ε. (Λ. Αθηνών 93-97 Αθήνα) ενώ έπρεπε να πληρώσει 436.229 ευρώ, πλήρωσε 184.481 ευρώ. κ.λ.π.
Από την παραπάνω Υπουργική Απόφαση δημιουργούνται θέματα συνταγματικότητας του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) καθότι παραβιάζεται το Άρθρο 4 §5 περί αναλογικότητας των φορολογικών βαρών (Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.)Ενώ λοιπόν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοϊδιοκτήτες είτε απαλλάσσονται εντελώς από την καταβολή του χαρατσιού της ΔΕΗ, είτε έχουν εκπτώσεις 30% και 60%, οι φτωχοί κάτοικοι των μικρών χωριών οι οποίοι είναι συνήθως συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πληρώσουν μεγαλύτερο χαράτσι το 2012 σε σχέση με το 2011, τη στιγμή που την διάταξη αυτή την έχουν εκμεταλλευτεί και τα καζίνο!!!Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το χαράτσι της ΔΕΗ. Είναι άδικο, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ και απαιτεί την άμεση κατάργησή του. Επίσης το ΕΕΤΗΔΕ με τις παρενέργειες που προκαλεί οδηγεί την ΔΕΗ σε μια σίγουρη κρίση ρευστότητας που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από προβλήματα ρευστότητας που άφησε η δήθεν απελευθέρωση αγοράς ενέργειας (βλ. energa, hellas power, κτλ) και απλήρωτοι λογαριασμοί από μεγάλους καταναλωτές(Αλουμίνιον Α.Ε. Δημόσιο κτλ).Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ερώτησή ξεπερνούν κάθε όριο προκλητικότητας και κοινωνικής αδικίας και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τους φόρους και τα χαράτσια τα πληρώνουν πάντα οι φτωχοί ενώ οι πλούσιοι απαλλάσσονται.Κατόπιν τούτων Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Θα καταργήσει άμεσα η κυβέρνηση το άδικο και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) γνωστό ως το χαράτσι της ΔΕΗ;
2. Θα καταργήσει άμεσα τις προκλητικές αδικίες εις βάρος των φτωχών κατοίκων και υπέρ των μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοεπιχειρηματιών;
3. Θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις ίσους όρους ανταγωνισμού;
4. Θα σταματήσει να ευνοεί προκλητικά τις μεγάλες επιχειρήσεις και να οδηγεί ταυτόχρονα σε μαρασμό τις μικρές και μεσαίες;
5. Γιατί οι μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοεπιχειρηματίες πληρώνουν μειωμένο τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε και με βάση τον Ν. 2130/93, άρθρο 24 για τον καθορισμό ΤΑΠ, άρα και του τέλους Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε , για τα εκτός σχεδίου ακίνητα λαμβάνεται υπ΄όψη το διπλάσιο της έκτασης που καταλαμβάνουν τυχόν κτίσματα;
6. Θα αποκαταστήσει τουλάχιστον το αίσθημα δικαίου εισπράττοντας από τους μεγαλοϊδιοκτήτες τα πραγματικά ποσά που πρέπει να πληρώσουν ;
7. Θα ακυρώσει άμεσα την καταβολή του Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) από τους άνεργους, τους φτωχούς και τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας;
8. Θα σταματήσει η προκλητική εξαίρεση των ακινήτων των Εκκλησιών που υπόκεινται σε εμπορική εκμετάλλευση ;
9. Θα αποσυρθεί άμεσα η με αριθμό Δ13 ΦΜΑΠ 1117493, άκυρη ή άλλως παράνομη, εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ ώστε να συμμορφωθεί η ΔΕΗ και το ΥΠΟΙΚ με την με αριθμό 1972/2012 απόφαση του ΣτΕ με σκοπό να αποσυνδεθεί οριστικά η πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ από την εκβιαστική απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος;
10. Σε περίπτωση που έχει γίνει λάθος στην Τιμή Ζώνης προτίθεται το Υπουργείο να εκδώσει κάποια διευκρινιστική εγκύκλιο προκειμένου οι πολίτες να μην πληρώνουν χαράτσι στο χαράτσι.
11. Πότε θα αφαίρεση το τέλος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική πράξη ;
12. Θα λάβει επιτέλους μέτρα για να βελτιωθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ καθότι η επιχείρηση αυτή πληρώνει τις μεγαλύτερες συνέπειες από το τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ;
13. Μήπως το τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε χρησιμοποιείται ως όχημα εξαναγκασμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καταβαραθρώνοντας την ρευστότητά της;

Επίτιμος Καθηγητής ο Παναγιώτης Σουκάκος

Σε επίτιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευτεί ο Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου και ώρα 2 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» Πανεπιστημιούπολη.Η εκδήλωση περιλαμβάνει προσφώνηση του ΠρύτανηΤριαντάφυλλου Αλμπάνη, Έπαινος του τιμώμενου από τον καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής Αλέξανδρο Μπερή, Ανάγνωση του ψηφίσματος και περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο από την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής κ. Μαργαρίτα Τζαφλίδου και η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του κ. Παναγιώτη Σουκάκου με θέμα: «Χαρτογραφία και Ιατρική: Παράλληλοι βηματισμοί και διδάγματα από την Ιστορία».