Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

«Εμπάργκο» στο πετρέλαιο κάνουν και οι Γιαννιώτες!

Με το… σταγονόμετρο οι παραγγελίες, χάρη και στον καλό καιρό
Μπορεί από το Σάββατο να ξεκίνησε κανονικά πλέον η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, αφού οι βενζινοπώλες αποφάσισαν να διακόψουν το εμπάργκο στο οποίο είχαν προχωρήσει, όμως ο καλός καιρός στην περιοχή μας ο οποίος θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις και την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, κρατάει τους Γιαννιώτες μακριά από τα πρατήρια!Ωστόσο, η θερμοκρασία από σήμερα ακολουθεί σιγά – σιγά πτωτική πορεία και η θέρμανση κάποια στιγμή θα γίνει απαραίτητη στο σπίτι, ειδικά βραδινές ώρες και πρωί. Τίποτε όμως δεν δείχνει αυτή τη στιγμή πως σύντομα οι πολίτες θα ξεκινήσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης.Κι αν αποφασίσουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, αυτό θα γίνει φέτος πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά και σίγουρα όχι πριν από τις αρχές του Νοεμβρίου, για την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία στη θέρμανση, αφού χρήματα δεν περισσεύουν!

Μέση τιμή και επίδομα
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από αυτή την εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί και στην πόλη μας μεταξύ 1.37 και 1.38 ευρώ το λίτρο. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τις διαδικασίες επιστροφής κι επιδότησης για τους καταναλωτές, η κατάσταση παραμένει θολή, γεγονός που φυσικά δεν ευνοεί τη ζήτηση.Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι τα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου έχουν διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ελάχιστοι θα είναι αυτοί οι πολίτες οποίοι θα πάρουν τελικά την επιδότηση.

Άδειες δεξαμενές…
Υπό αυτές τις συνθήκες και χάρη στον καλό μέχρι στιγμής καιρό νέες παραγγελίες γίνονται με το… σταγονόμετρο, ενώ πολλοί είναι οι πρατηριούχοι οι οποίοι προς το παρόν κρατούν άδειες τις δεξαμενές τους περιμένοντας να κατασταλάξει κάπου το καθεστώς αλλά και κυρίως η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δολοφονική επίθεση ομάδας "φιλάθλων" του Ολυμπιακού στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Ηγουμενίτσα

Καταδρομική - δολοφονική επίθεση έκαναν το απόγευμα της Δευτέρας, στις 19.15, ομάδα "φιλάθλων" του Ολυμπιακού στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Ηγουμενίτσα.Συγκεκριμένα ομάδα περίπου 30 ατόμων, οι οποίοι θα ταξίδευαν στην Ιταλία για τον αγώνα της ομάδας τους στην Γαλλία, επιτέθηκαν με λοστούς, μπουκάλια και πέτρες στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Ηγουμενίτσας.Το σημείο έχει γεμίσει σπασμένα μπουκάλια, πέτρες και ξύλα, ενώ φθορές υπέστησαν και σταθμευμένα ΙΧ.Στην συνέχεια αποχώρησαν τρέχοντας προς το λιμάνι.Εκεί του συνάντησαν άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, η οποία να σημειωθεί πως δεν είχε ενημερωθεί όπως θα έπρεπε για την μετακίνηση των φιλάθλων, και έχει κάνει 21 προσαγωγές.Όλα τα άτομα που έχουν προσαχθεί κατάγονται από τον Βόλο και την Αθήνα.Σίγουρα όμως είχαν την καθοδήγηση οπαδών του Ολυμπιακού από την πόλη.Αυτή την στιγμή είναι σε επιφυλακή 2 διμοιρίες των ΜΑΤ καθώς το βράδυ περιμένουν άλλους 200 φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωννίνων

Στο συμβολικό κλείσιμο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν τη Δευτέρα η Πρυτανεία, όλοι οι Σύλλογοι Εργαζομένων και τα μέλη ΔΕΠ, σε μια προσπάθεια να δείξουν στην τοπική κοινωνία αλλά πολύ περισσότερο στην κυβέρνηση το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το Ίδρυμα, μιας και πλέον του είναι αδύνατον να λειτουργήσει στο επίπεδο που οφείλει.Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις τεράστιες περικοπές που φτάσανε το 60% του τακτικού προϋπολογισμού και που έχει αναγκάσει την Πρυτανεία να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τόσο σε ότι αφορά την φοιτητική μέριμνα, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο όπως τον τομέα της έρευνας.Η διοίκηση του Ιδρύματος δημόσια διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και την οικονομική του αφαίμαξη, με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, να τονίζει πως εμποδίζεται το εκπαιδευτικό έργο, την ίδια ώρα που η αδυναμία στήριξης της φοιτητικής μέριμνας τον επόμενο μήνα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσης όλων των χώρων.Παράλληλα τόνισε πως η οικονομική στενότητα του Πανεπιστήμιου έχει οδηγήσει στην αναστολή συνδρομής του σε επιστημονικά περιοδικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια για να παραχθεί ερευνητικό έργο, ενώ παράλληλα έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται δυσκολίες πληρωμής.Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα που έχει ανοίξει με την μεταφορά της περιουσίας φορέων του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι αν αυτό τελεσφορήσει και το πανεπιστήμιο κληθεί να καταβάλει ενοίκιο τότε σίγουρα θα κλείσει.«Γι' αυτό προχωρήσαμε σήμερα στην συμβολική αναστολή για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο. Το είπαμε και στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων μιας και όλα τα πανεπιστήμια έχουν το ίδιο πρόβλημα», είπε ο κ. Αλμπάνης ,ο οποίος κλείνοντας σημείωσε πως αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 3,2 εκ. ευρώ το πανεπιστήμιο θα κλείσει.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, Σπύρος Γεωργάτος, έκανε λόγο για «εγκληματική πολιτική» που οδήγησε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη σημερινή της κατάσταση απευθύνοντας έκκληση σε όλη την κοινωνία όπως είπε να αντισταθεί στα σχέδια αυτά.

Συμπαράσταση από τον Χρ. Μαντά
Την συμπαράστασή του στον αγώνα που κάνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να μείνει όρθιο το πανεπιστήμιο, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς που βρέθηκε χθες στο χώρο του Ιδρύματος.Ο κ. Μαντάς στις δηλώσεις τόνισε: «Αυτό που συμβαίνει με το ΤΑΙΠΕΔ και τους φορείς του δημοσίου είναι μια προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής αντίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης, απειλώντας με οικονομικό στραγγαλισμό τους διαφωνούντες. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουν το έγκλημα αυτό και να στείλουν το μήνυμα πως τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Να είστε σίγουροι ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις»

Αντιδράσεις από τους Πρυτάνεις
Τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν περιορισθεί να λειτουργούν σήμερα τα Πανεπιστήμια, με την πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, περιγράφουν και οι Πρυτάνεις με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν στη Σαββατιάτικη έκτακτη συνεδρίαση στο Λαύριο και συνοψίζονται στα εξής δέκα σημεία:
1.Οι Πρυτανικές Αρχές διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών.
2.Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
3.Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία τού εκλογικού αποτελέσματος.
4.Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους.
5. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίοωτου άρθρου 109 του Συντάγματος.
6. Για τον ίδιο σκοπό, δημεύονται ιδιωτικοί πόροι από ελευθέρια επαγγέλματα, όπως των μηχανικών, που μέσω του ΤΣΜΕΔΕ διανέμονταν σε όλα τα πανεπιστήμια που διαθέτουν Τμήματα και Σχολές Μηχανικών, καθώς και στα Πολυτεχνεία της χώρας, για να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Το σχετικό άρθρο πρέπει να απαλοιφθεί άμεσα πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
7.Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων.
8. Σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά", απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών. Δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά.
9. Όλοι οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων απειλούνται με εξοντωτική μείωση των μισθών τους και εργασιακή ανασφάλεια, ενώ δεν διορίζονται τα εκλεγμένα μέλη από καμία κατηγορία προσωπικού.
10. Ο περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχήπου είναι_περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες.
Σε σχέση με τα κρίσιμα αυτά ζητήματα η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να μην αλλοιωθεί ο ρόλος και η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου και να μην καταστραφούν οι θεσμοί, οι δομές και υποδομές του, εξαιτίας της προσπάθειας υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ και της εφαρμογής τού μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.Τα Πανεπιστήμια ,τονίζουν οι Πρυτάνεις , καλούν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση που τα απορρυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους.Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα «δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του. Η συστηματική επίθεση κατά του ΑΠΘ βάλλει κατά του δημόσιου πανεπιστημίου».Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανέθεσε στο Συντονιστικό όργανό της την κατεπείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων Υπουργείων για την άμεση επίλυση των θεμάτων αυτών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Την μνήμη του Ευάγγελου Αβέρωφ τιμούν οι Απόφοιτοι Εστίας Τοσίτσα

Την μνήμη του Ευάγγελου Αβέρωφ, εμπνευστή και δημιουργού της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα θα τιμήσει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Εστίας, με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελέσει την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου και ώρα 10:45 π.μ. στον τάφο του, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.Θα ακολουθήσει, ώρα 12 μ., στην Φοιτητική Εστία ομιλία του Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτου με θέμα «η μεγαλοσύνη του Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα». Για τον σκοπό αυτό ο Σύλλογος Αποφοίτων διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους του τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα από τις 23 ως τις 25 Νοεμβρίου, με το Pamvotis Travel (Ναπ. Ζέρβα 11, τηλ.: 26510 – 34774) και καλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν για να τιμήσουν τον ευπατρίδη πολιτικό. Πληροφορίες και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ι. Πάσχο, τηλ.: 6978-447592.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εγκαίνια στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής

Η προβολή της πόλης των Ιωαννίνων, η εξωστρέφεια της περιοχής και η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται με συντονισμένα βήματα και με στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα και με άλλες που θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.Θεωρώντας ότι η τουριστική προβολή και ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν τομέα συνέργειας και παράγοντα στήριξης της τοπικής οικονομίας προχώρησε στη σύσταση και τη λειτουργία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.Η Επιτροπή έχει αναπτύξει αξιόλογες πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα για την προβολή των Ιωαννίνων σε χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχει αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας.Το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειές της επικεντρώθηκαν στη δημιουργία και τη στελέχωση του Γραφείου Τουριστικής Προβολής. Έτσι έγινε ένας χώρος καλαίσθητος, ο οποίος θα παρέχει πληροφορίες και χρήσιμο υλικό σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα Ιωάννινα.Τα εγκαίνια του Γραφείου, που στεγάζεται στην οδό Μουλαιμίδου 10 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις επτά και μισή το βράδυ.

Προς δημοπράτηση η προμήθεια εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων Δήμου Αρταίων

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία για την προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων και τμημάτων Ένταξης Δήμου Αρταίων, συνολικού προϋπολογισμού 369,700.73 ευρώ.

Μπαράζ συλλήψεων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα!!!

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας 30χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο καθώς και ο 19χρονος συνοδηγός του, διότι μετέφεραν τρεις (03) αλλοδαπούς, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι εντός της καμπίνας των επιβατών, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν ενώ το Φ/Γ όχημα κατασχέθηκε.Στο ίδιο λιμάνι, συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, δύο (02) αλλοδαποί, διότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Επίσης, σε ανάλογο έλεγχο, συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας αλλοδαπός, διότι κατείχε και επέδειξε παραποιημένο ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

"Βράζουν" στον ΑΓΣΙ για τους Σιταρίδη και Γκέκα!!!

Η διοίκηση του ΑΓΣ Ιωαννίνων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την οργή της για τους διαιτητές της αναμέτρησης εναντίον του Πρωτέα Γρεβενών, κ. Σιταρίδη και κ. Γκέκα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον τελευταίο ως ακατάλληλο.Να θυμίσουμε ότι ο Πρωτέας Γρεβενών επικράτησε του ΑΓΣ Ιωαννίνων με 75-61 για την 3η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Βορρά στην Γ' Εθνική. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΓΣ Ιωαννίνων:"Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα στα Γρεβενά και σε Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, νιώθοντας απίστευτη οργή και αγανάκτηση για την απαράδεκτη εις βάρος μας διαιτησία,είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε καταγγελία για την σφαγιαστική διαιτησία των κ.κ. Σιταρίδη και Γκέκα.Ο ΑΓΣΙ δεν συνηθίζει να εκδίδει ανακοινώσεις – αυτή είναι η πρώτη, και τελευταία ελπίζουμε – αλλά φαίνεται πως κάποιοι ερμηνεύουν τη σιωπή μας, ως αδυναμία. Και επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι και στα δύο προηγούμενα παιγνίδια της ομάδας μας η διαιτησία δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντικειμενική, θεωρήσαμε όμως ότι ήταν τυχαία γεγονότα που δεν θα είχαν συνέχεια. Χθες όμως το κακό παράγινε, 29 βολές τα Γρεβενά 9 εμείς, διπλάσια φάουλ εμείς, 4 τεχνικές ποινές , αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα χωρίς λογική, τα ίδια φάουλ στο ένα και στο άλλο καλάθι σφυριζόταν μόνο εναντίον μας , καλάθια εκτός χρόνου μετρούσαν, βήματα βγαλμένα από ταινίες φαντασίας, αιφνιδιασμός τελευταίου παίκτη που σημειώνει καλάθι να κόβεται με απλό φάουλ και να γυρνάει η φάση πίσω, και πολλά άλλα απερίγραπτα. Δυστυχώς το παιγνίδι δεν είχε κάλυψη video και δεν μπορούμε να το προσκομίσουμε.Ο μεν κύριος Σιταρίδης με την προκλητική συμπεριφορά του προς τους παίκτες, τους προπονητές και τους παράγοντες της ομάδας μας από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου, μας έβαλε σε σκέψεις, ότι τα λάθη στα οποία υπέπεσε, μόνο ανθρώπινα δεν ήταν, σε παρατήρηση μας δε για τις τεχνικές ποινές που μας έδωσε μας είπε και το ανεκδιήγητο ότι ήμασταν εριστικοί από το 1ο λεπτό, και όταν του αντιτείναμε ότι από το 1ο λεπτό σφύριζε τα πάντα εναντίον μας είπε «αυτό είναι άλλο θέμα» λες και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την λαϊκή παροιμία «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».Για τον κ. Γκέκα το μόνο πού μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ακατάλληλος ακόμη και για διαιτητής μίνι πρωταθλήματος, σφύριζε όπου όπως και όποτε ήθελε, ενώ στα τελευταία λεπτά που κρίθηκε το παιγνίδι σφύριζε μόνο αυτός και μόνο εναντίον μας σε όλο το γήπεδο και μπροστά στον κ. Σιταρίδη, ο οποίος είχε κρυφτεί.Δεν ζητάμε την εύνοια κανενός, απλά το αυτονόητο. Ισονομία, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο."

Μεγάλη επιττυχία για τον αγώνα ανωμάλου δρόμου του ΑΓΣΙ

Ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Zagori Mountain Running με την αρωγή της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Ηπείρου, της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τον αγώνα ανωμάλου δρόμου στο Γιαννιώτικο Σαλόνι. Σε μια καταπληκτική διαδρομή μέσα στο δάσος αγωνίστηκαν 375 παιδιά Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων και 105 αθλητές στην κατηγορία Ανδρών -Γυναικών.Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παρουσία της Ολυμπιονίκη Αλεξάνδρα Τσιάβου, που συμμετείχε στον αγώνα, στο τέλος του οποίου βραβεύτηκε για την προσφορά της στον ελληνικό αθλητισμό. Παράλληλα βραβεύτηκαν για τις επιτυχίες τους ο αθλητής του συλλόγου μας Βαλκανιονίκης Βλάχας Κων/νος καθώς και οι υπερμαραθωνοδρόμοι κα Καλογήρου Μάρα και κος Καλοφύρης Νικόλαος για τις πρωτιές τους στον ορεινό υπερμαραθώνιο δρόμο στο Παρανέστι Δράμας.Ο Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν στους αγώνες, όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή τους, όλους τους χορηγούς που μας στήριξαν και τον κόσμο που παρευρέθηκε στη διοργάνωση και ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου

Θετικά, κατά πλειοψηφία και μετά από πρόταση της προέδρου, Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη σημερινή της συνεδρίαση, για το περιεχόμενο της ΜΠΕ για την ανανέωση-εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία του έργου «Βελτίωση-κατασκευή οδού Βογιάννου» του Δήμου Ιωαννιτών, θέτοντας τους παρακάτω όρους – υποδείξεις: α) να ληφθούν υπόψη οι όλες οι αιτήσεις των κατοίκων, β) να βελτιστοποιηθούν, κατά το δυνατόν, οι προδιαγραφές και τα γεωμετρικά στοιχεία και να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, και γ) να εκπονηθεί νέα μελέτη κυκλοφοριακής διευθέτησης για τον κόμβο στο σημείο τομής των οδών Κενάν Μεσαρέ – Βογιάννου και Νικοπόλεως.Το θέμα της γνωμοδότησης του περιεχομένου της ΜΠΕ για το έργο «Ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης-Ελληνικό υποθαλάσσιο τμήμα», μετά από πρόταση της προέδρου, αναβλήθηκε (καταληκτική ημερομηνία γνωμοδοτήσεων είναι η 03-12-12) προκειμένου να υπάρξει η σχετική έγκυρη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πως ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο ΠΕΚΑ για τις εξελίξεις σχετικά με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, και όχι του ελληνοϊταλικού αγωγού. Τελικά μετά από πρότασή της, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η αναβολή της συζήτησης και η επαναφορά του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.Τέλος η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε ομόφωνα για το περιεχόμενο της ΜΠΕ για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου αδρανών υλικών στη θέση Κορίλια της Τ.Κ. Αγιάς του Δήμου Πάργας, καθώς και, κατά πλειοψηφία, για το περιεχόμενο της ΜΠΕ του έργου «Αιολικός Σταθμός ισχύος 34,4 MW στις θέσεις «Κούρτα», «Σκλαβι», «Λεπτοκαρυά» και «Κακοδιάβατο» στα όρια των Δήμων Ζηρού, Αρταίων και Β. Τζουμέρκων, στα όρια των Π.Ε. Πρεβέζης, Άρτας και Ιωαννίνων».

Η ΔΡΑΣΥ ενημερώνει το Γιαννιώττικο λαό και καλεί σε αγωνιστική πανστρατιά για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας!

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας, και όχι μόνο.Από την παράθεση των στοιχείων των καταστάσεων του ισολογισμού -απολογισμού του 2011, που υπερψηφίστηκαν από κοινού από δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος των Καλλικρατικών δήμων, που δεν είναι άλλος από την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος μέσω των πολυπλόκαμων φοροεισπρακτικών μηχανισμών που διαθέτουν.Πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων του δήμου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο προήλθε από την πρόσθετα επιβαλλόμενη δημοτική φορολογία, γεγονός που συνέβαλλε αποφασιστικά στην επιδείνωση των όρων διαβίωσης των ήδη σκληρά δοκιμαζομένων λαϊκών στρωμάτων.Καταψηφίσαμε τον προτεινόμενο απολογισμό-ισολογισμό αποκαλύπτοντας ότι αυτός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ασκούμενης νεοαποικιακής πολιτικής που απεργάζεται η ληστρική συμμορία συγκυβέρνησης- Ευρωπαϊκής ένωσης -ΔΝΤ, και την οποία η δημοτική αρχή υπηρέτησε και υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια.Και ενώ η ίδια πανικόβλητη βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα των πολιτικών της επιλογών, αναζητά τώρα εναγώνια συνενόχους, προτρέποντας την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις διαχείρισης του άθλιου και σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.Εκπλήσσεται δήθεν και ανακαλύπτει όψιμα ότι η κυβέρνηση φορτώνει την τοπική διοίκηση με αρμοδιότητες χωρίς πόρους, τη στιγμή που αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργίας και λειτουργίας του Καλλικρατικού κατασκευάσματος, μια πολιτική που απαλλάσσει το κράτος από τις κοινωνικές δαπάνες επιβαρύνοντας τα ήδη σκληρά δοκιμαζόμενα πλατιά λαϊκά στρώματα.Ο φαρισαϊσμός της δεν έχει όρια καθότι η ίδια μπροστά στο ξεθεμελίωμα των όποιων κοινωνικών δομών και λειτουργιών έχουν απομείνει στην υγεία και την πρόνοια, και προσφέροντας άλλοθι στις αντικοινωνικές πολιτικές της συγκυβέρνησης, επωμίζεται ευθύνες υποκαθιστώντας με όρους φιλανθρωπίας και εθελοντισμού αρμοδιότητες αποκλειστικά κρατικής μέριμνας.Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. δήμαρχος συνεχίζοντας το γαϊτανάκι της υποκρισίας δήλωσε αναρμόδιος για την ωρολογιακή βόμβα του ΧΥΤΑ Ελληνικού, που αν με κατεπείγοντα τρόπο και δραστικά μέτρα δεν αντιμετωπιστεί , μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιβαλλοντική τραγωδία με απρόβλεπτες συνέπειες για το λεκανοπέδιο το λιμναίο οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία.Παράλληλα αναλώθηκε σε διαπιστώσεις σε ευχολόγια και άσκοπους λεονταρισμούς απέναντι στην προκλητική στάση πληρωμών από τους καταπατητές της δημοτικής περιουσίας του πρώην Ξενία και του πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία, αλλά και στην επιχειρηματική ασύδοτη λεηλασία του υδάτινου δυναμικού και την κραυγαλέα ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική που τους διασφαλίζεται.Εξίσου επικοινωνιακή και παραπλανητική υπήρξε και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο η στάση της δημοτικής αρχής μπροστά στο μείζων ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης, όπου αποκαλυπτικά ένοχα για τις πραγματικές της προθέσεις, αποφεύγει με σπουδή να πάρει θέση καταδικάζοντας το πρωτοφανές πλιάτσικο που επιχειρείται σε βάρος του μόχθου και του ιδρώτα του σκληρά εργαζόμενου κτηνοτρόφου Ηπειρώτη.Για πολλοστή φορά το δημοτικό συμβούλιο απασχόλησε η Κενάν Μεσαρέ, η σύγχρονη κυκλοφοριακή λαιμητόμος της πόλης μας, το σύμβολο της εξοργιστικής περιφρόνησης και απάθειας της δημοτικής αρχής στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των πέριξ αυτής κατοίκων, που κάτω από τον επίμονα δίκαιο αγώνα τους και των πορισμάτων της τεχνικής έκθεσης των κυκλοφοριακών μετρήσεων, εξαναγκάζεται πλέον να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της οδού.Η παράταξή μας τέλος καταδικάζοντας την ρατσιστικής και σκοταδιστικής χρυσαυγίτικης έμπνευσης εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών, για κατάδοση των εγγεγραμμένων νηπίων των μεταναστών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης για να αντιμετωπιστεί και απομονωθεί η φασιστική λαίλαπα που απλώνει επικίνδυνα τα πλοκάμια της στην κοινωνία μας.Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι η νεολαία οι συνταξιούχοι χτυπημένοι άγρια από την σύγχρονη εγκληματική βαρβαρότητα των μονοπωλίων που κατευθύνεται από τις πολιτικές επιλογές στα πλαίσια της ΕΕ, γνωρίζουν πλέον από την εμπειρία τους ότι η σωτηρία τους βρίσκεται στον ενωμένο και καλά οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος που εκτρέφει τη φασιστική και ναζιστική θηριωδία, για την έξοδο της χώρας από τις λαοκτόνες ευρωατλαντικές λυκοσυμμαχίες!

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα Run and Out στα σχολεία των Ιωαννίνων

Ένα διαφορετικό πρωτάθλημα μεταξύ μαθητών, όλων των ηλικιών, στο οποίο οι παίκτες δεν διεκδικούν κύπελλα και έπαθλα, παρά μόνο διασκέδαση, και ούτε προπονούνται ατέλειωτες ώρες σε γήπεδα και γυμναστήρια, αλλά στις αυλές των σχολείων και σε αλάνες, διεξάγεται τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ σχολείων στα Γιάννενα.Πρόκειται για ένα καινούργιο άθλημα -παιχνίδι, το λεγόμενο "Run and Out" που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους μαθητές των σχολείων της πόλης και στις 2 Νοεμβρίου πρόκειται να βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας- στο πλαίσιο της δράσης «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» -το οποίο ενέκρινε τη διάδοσή του και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας.Το άθλημα προέκυψε σχεδόν τυχαία, το 2009, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, όπου οι μαθητές, με το δάσκαλο Φυσικής Αγωγής Μιχάλη Μερτζιανίδη, δημιούργησαν το παιχνίδι κατά την ώρα της γυμναστικής, παίζοντας έναν συνδυασμό αθλημάτων, με κανόνες που διαμορφώθηκαν σταδιακά με τις παρεμβάσεις και υποδείξεις των μαθητών που συμμετείχαν στο παιχνίδι. Με τον καιρό, το παιχνίδι ενθουσίασε τους μαθητές, με αποτέλεσμα να παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα του σχολείου περίπου 1000 θεατές.Σύντομα, παρουσιάστηκε σε άλλα σχολεία της πόλης, όπου διδάχθηκαν οι κανονισμοί και μετατράπηκε σε κύριο παιχνίδι των μαθητών, όχι μόνο κατά τις ώρες γυμναστικής, αλλά και εκτός σχολείου, στις αλάνες. Σήμερα, στο πρωτάθλημα, που διεξάγεται κάθε Μάιο -Ιούνιο, παίρνουν μέρος δεκάδες σχολεία των Ιωαννίνων με εκατοντάδες μαθητές. «Είναι σημαντικό ότι το παιχνίδι αρέσει στα παιδιά, ότι διασκεδάζουν, γιατί έχουν ξεχάσει στις μέρες μας να περνούν καλά, να ζουν την ηλικία τους, επειδή είναι φορτωμένα με πολλές υποχρεώσεις» αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του δημοτικού κ.Μερτζιανίδης.Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Run and Out» συνδυάζει στοιχεία από διάφορα ομαδικά αθλήματα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υλικοτεχνική υποδομή, παρά μόνο μία μπάλα και χώρο έκτασης μισού γηπέδου μπάσκετ, γυμνάζει μυαλό και σώμα και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν εκρηκτικότητα, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, αντίληψη, ομαδικότητα. «Μοιάζει με το σκάκι, αλλά με πολύ τρέξιμο, γιατί οι μαθητές πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο με εξυπνάδα και εγρήγορση» λέει ο κ.Μερτζιανίδης.Μπορεί να παιχτεί στις αυλές σχολείων (σε χώρο 12 μ. Χ 12 μ. ή και σε μικρότερο), σε ανοιχτό και κλειστό χώρο, από μικρούς και μεγάλους. Ο αγώνας ολοκληρώνεται σε μόλις τρία games, στο καθένα από τα οποία οι δύο ομάδες των 12 ατόμων, έχουν δικαίωμα να παίξουν μία φορά άμυνα και μία επίθεση. Η ομάδα της άμυνας βρίσκεται εντός του τετραγώνου και της επίθεσης, εκτός. Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη για να κάνουν run , ενώ της άμυνας να τους «κάψει» και να τους βγάλει εκτός (out). Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν την ασφάλεια και το καταφύγιο των επιθετικών, την ώρα που η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς.Το άθλημα παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και σε σχολεία του Βόλου.

Μεθοδεύεται αύξηση στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης της φορολογίας ακινήτων σχεδιάζει τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών στα ακίνητα, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών
και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Από το 2013 θεσπίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τα αγροτεμάχια αναζητείται φόρμουλα τόσο για την καταγραφή τους όσο και για τη φορολόγησή τους. Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τα προσδοκώμενα έσοδα για τα ταμεία να φτάνουν τα 3 δις. ευρώ.
- Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο εξετάζεται να μειωθεί κατά 50% και να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ.
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα όρια σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Στις σκέψεις είναι η μείωση των ανωτέρω ποσών στις 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 για τις οικογένειες.
- Θεσπίζεται ένας ενιαίος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής που θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαμορφωθεί στο 28%.

Από την 1η Νοεμβρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και τραπεζικοί στον ΕΟΠΥΥ

Από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ,Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση,που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ,στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιοαλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

ΑΡΤΑ:Στοχευμένες παρεμβάσεις από τα συνεργεία της Κοινωφελούς Εργασίας

Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες των συνεργείων που έχουν συγκροτηθεί από το Δήμο Αρταίων στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών τόσο στην πόλη όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Στον τομέα του Πρασίνου έγινε συντήρηση στην πλατεία και τα ευρυχώρια των Αγίων Αναργύρων και του Γλυκορίζου καθώς και στην κεντρική νησίδα στη Φιλοθέη. Ακόμη έγινε καθαρισμός του αύλειου χώρου του Ειδικού Σχολείου στο Γλυκόριζο και του Δημοτικού Σχολείου Ανέζας, κοπή χόρτων και εργασίες κλαδέματος στο Γυμνάσιο Κωστακιών και στα Δημοτικά Σχολεία Κωστακιών και Ελεούσας.Τοποθετήθηκε αρδευτικό σύστημα στο Κοιμητήριο στους Αγίους Αναργύρους, στην πλατεία Ζαγκαβιέρου (ΚΤΕΛ) δίπλα από την παιδική χαρά και στις νησίδες που υπάρχουν κατά μήκος της εθνικής οδού από Φιλοθέη έως γέφυρα Άρτας.Από το συνεργείο πλάκας και πέτρας που έχει συσταθεί στα πλαίσια της ΚΟΧ από εξειδικευμένους μαστόρους, αποκαταστάθηκαν οι ζαρντινιέρες και αντικαταστάθηκαν φθαρμένες πλάκες επί της οδού Σκουφά, ανακατασκευάστηκε η πλατεία Στρογγυλής, σταθεροποιήθηκαν τα σκαλοπάτια και αντικαταστάθηκαν φθαρμένες πλάκες στην πλατεία έμπροσθεν του Αγίου Δημητρίου.Παράλληλα στον τομέα της ανάπλασης και του εξωραϊσμού κοινοχρήστων χώρων συνεχίστηκε ο καθαρισμός των πινακίδων Κ.Ο.Κ., το βάψιμο στις κολώνες των φωτιστικών σωμάτων και στις ζαρντινιέρες, ενώ επίσης έγινε αντικατάσταση και επιδιόρθωση σε φθαρμένα παγκάκια.

Μετά τις εκλογές, την κυβέρνηση συνεργασίας και τα νέα μέτρα, τι;

Άρθρο του Ξενοφώντα Καραβίδα, Oικονομολόγου
Πολλοί συμπατριώτες μας πριν από τις εκλογές του Ιουνίου πίστευαν πως η Ελλάδα είναι σε κατάρρευση. Οι εκλογές τότε έγιναν σε διπλή δόση κιόλας. Υπάρχει κάποιος τώρα που πιστεύει πως σώθηκε η χώρα; Ποιός άραγε πιστεύει πως όλο αυτό το σύστημα των πολιτικών που διαβουλεύεται ποικιλοτρόπως για να κυβερνήσει, το πέτυχε;Ξέρετε, θαρρώ πως όταν κάποιος βλέπει στον ύπνο του όνειρο ότι πέφτει στο κενό, ο τρόμος του είναι κυριολεκτικά πραγματικός. Δεν έχει σημασία το ότι αυτό που ζει είναι ένας τρομολάγνος εφιάλτης. Την ανάλυση και τα αποτελέσματα του ονείρου θα την κάνει όταν ξυπνήσει. Μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος έζησε τον τρόμο ενός εφιάλτη. Της Ελλάδας και του ίδιου, φυσικά, που δε ήξερε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, που πέφτει στο κενό.Με βάση αυτό το ευφάνταστο και αλλόκοτο όνειρο, η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες τον Ιούνιο. Ήταν η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1960 που η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες όχι με το ζητούμενο κάποιου κομματικού συμφέροντος αλλά με το δίλημμα της ίδιας της επιβίωσης. Τη δεκαετία του 1960 το δίλημμα της επιβίωσης ήταν - όπως θυμούνται και μου περιέγραψαν οι παλαιότεροι - έναντι της «Αριστεράς και των συνοδοιπόρων της» που θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην πλήρη κομμουνιστοποίηση. Αυτοί λοιπόν, σε περίπτωση επικράτησης, θα μας έπαιρναν τα χωράφια, ακόμη και τις γυναίκες μου είπαν. Πλάκα είχε Ξενοφών, μια χαρά ήταν μου είπαν.Στην πρόσφατη, βέβαια, αναμέτρηση, κανένας δεν απειλούσε πως θα μας πάρουν τις γυναίκες, αλλά θα έπρεπε να ζήσουν όλοι την απαξίωση της δραχμής. Ω ρέ γλέντια. Αντί της κομμουνιστοποίησης, η δραχμοποίηση σκέφτηκα. Θα χαθούν δηλαδή τα χρήματα, οι κόποι μας. Με βάση αυτό και άλλα διλήμματα, καθόλου ασυνήθιστα στο παιχνίδι της πολιτικής, η χώρα υποτίθεται πως έσωσε το ευρώ και την ευρωπαϊκή της προοπτική.Σήμερα λοιπόν και παρά την απουσία της Φώφης Γεννηματά, του Δημήτρη Ρέππα και άλλων πολλών, η χώρα θα καταφέρει να σωθεί. Το πλατύ χαμόγελο σύγχυσης του Αβραμόπουλου θα ξαναλάμψει στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσφέρει τη ρητορεία του στα νέα μέτρα, ο Σαμαράς θα περιγράψει την αναγκαιότητά τους και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα περιγράψει στον Πρετεντέρη ένα νέο πλαίσιο, προφανώς μετά από διάβασμα αυτή τη φορά. Κοίτα Μιχάλη μου, το χάλι μας που λέει και η Αρβανιτάκη στο ομώνυμο τραγούδι. Σωθήκαμε, λοιπόν. Μπορούμε να πάμε για σκί τώρα που δεν το κατέχουμε κιόλας σαν σπόρ.Οπότε, τώρα που σώθηκε το ευρώ πρέπει και να το βρούμε για να πληρώσουμε τους φόρους. Εδώ μας θέλω. Τώρα που έληξε η περίοδος της τρομοκρατίας και η χρησιμότητά της ως πολιτικού εργαλείου όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη αρθρογραφία μου, αρχίζει η περίοδος της αντίστροφης μέτρησης της φοροπίεσης. Αυτή που θα ζήσει ο κόσμος, όλοι μας ανεξαιρέτως. Πού θα βρεθούν τα ευρώ, λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, σε μια πολιτική που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως τηρητής των υπογραφών της με τους Ευρωπαίους, για ένα χρέος που δεν αποπληρώνεται και μια λιτότητα που θα είναι ατελείωτη;Είναι σίγουρα πετυχημένα όλα εκείνα τα λεκτικά σχήματα και τα λογοτεχνικά τέρατα για τη δραχμή που θύμιζε την κουζίνα της ΙΖΟLA που θα γινόταν καμινέτο του καφέ, αν δεν έβγαιναν τα μέτρα. Μέτρα που όποιοι τα λάβουν θα μοιράζουν όπως πάντα υπουργεία και περιοχές επιρροής συμφερόντων.Σε λίγες μέρες, όταν θα χαμογελάσουν και στις τελευταίες φωτογραφίες της μεγάλης επιτυχίας της επιμήκυνσης του χρέους με τα νέα μέτρα των 11 και βάλε δις ευρώ, θα στείλουν τα χαρτάκια με το λογαριασμό πληρωμής. Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Και βέβαια ούτε μια φράση για την πραγματική ανάπτυξη. Μόνο για το ΕΣΠΑ που βαφτίζουν «ανάπτυξη» απο το οποίο είμαστε στα πρόθυρα να χάσουμε περί τα 3 δις λόγω γραφειοκρατικών αγγυλώσεων. Πού θα βρεθούν, λοιπόν, τα ευρώ, που ευτυχώς δεν έγιναν δραχμές;Σε αυτήν τη φάση δε θα υπάρξει καν η δημοσιοποίηση των παλιών σκανδάλων, όπως συνέβαινε πάντα με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Αλήθεια τι γίνεται με την υπόθεση Μειμαράκη! Όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Στο Σαμαρά θα ανήκει η εξουσία, ο Βενιζέλος θα την νταντεύει ελπίζοντας πως αφού επιβιώσει, θα καταφέρει να ανατάξει και ο Κουβέλης θα της κρατά ρομαντικά το χέρι, δηλώνοντας συνεχώς έναν πλατωνικό και καθόλου αμαρτωλό έρωτα.Οι περισσότεροι αυτό πιστεύουν. Πολύ cool.Με λίγα λόγια προκύπτει πως η κυβέρνηση είχε και θα έχει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, αλλά θα συνεχίσει να ακροβατεί πάνω στην κοινωνική σιωπή. Είναι όμως η σιωπή, η σιωπηρή αποδοχή, η καρτερικότητα περίεργων συμπεριφορών θησαυρός ή στάση κριτικής αναμονής; Όχι βέβαια επειδή οι εκλογές δεν ήταν δημοκρατικές αλλά γιατί είναι δεδομένο πως η κυβερνητική πλειοψηφία σχηματίστηκε και πάνω στον φόβο για την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη.Από ψήφους που προέρχονται από ανθρώπους που σε μεγάλο ποσοστό δε θέλουν το Μνημόνιο. Εν ολίγοις, μια μνημονιακή κυβέρνηση καλείται να κυβερνήσει μια αντιμνημονιακή χώρα. Στην Ελλάδα εν έτη 2012, έτσι έκριναν οι πολίτες. Τώρα, λοιπόν, τώρα που τέλειωσε η διαπραγμάτευση του προϊόντος, έρχεται και ο λογαριασμός. Τα πράγματα δε θα είναι εύκολα. Ναι, δεν θα υπάρχουν δραχμές, αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε σε ευρώ.Καί; Η ύπαρξη του ευρώ είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Αν παραμείνει ένα νόμισμα που δεν εκφράζει τίποτα άλλο από μια ψεύτικη ενοποίηση, θα καταρρεύσει. Και δεν θα καταρρεύσει από την Ελλάδα. Κάτι είναι και αυτό φίλοι μου. Η κυρίαρχη ερώτηση απο εδώ και πέρα είναι γιατί δεν έχω ευρώ, που θα τα βρώ και τι θα τα κάνω. Και εκεί, απάντηση έχει ο καθένας. Αυτός που έφερε την Ελλάδα ως εδώ, δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ευρώ, ούτε λίρες ούτε δραχμές. Δώστε στο Τσίπρα λίρες, στο Σαμαρά δολλάρια και σε όποιον άλλον ρούβλια. Το βέβαιο είναι ότι θα τα δώσουν σε αυτούς που τους κρατάνε στην εξουσία χρόνια και όχι στη χώρα. Ρωτήστε και τον Άκη..

ΠΡΕΒΕΖΑ:Mε λαμπρότητα και με την παρουσία φορέων και δημοτών πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης

Mε λαμπρότητα και με την παρουσία φορέων και δημοτών πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης που διοργάνωσε ο Δήμος Πρέβεζας.Χθες η ημέρα ήταν ξεχωριστή για την πόλη, καθώς πριν από 100 χρόνια σήμανε την απελευθέρωση της Πρέβεζας, από τους Οθωμανούς και την ένταξή της στο επίσημο ελληνικό κράτος. Νωρίς το πρωί της Κυριακής είχαμε εωθινό από τη Φιλαρμονική Πρέβεζας «Ορφέας», ενώ ακολούθησε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, χοροσταντούτος του Μητροπολίτη Άρτας κ. Ιγνατίου, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων της πόλης. Το Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργος Κούρτης. Ο κ. Κούρτης αναφέρθηκε στα γεγονότα και στις στιγμές της 21ης Οκτωβρίου του 1912, ενώ επισήμανε πως η επέτειος θα πρέπει να φέρει και έναν απολογισμό, για το τι έγινε και τι δεν έγινε στα 100 χρόνια που η πόλη ανήκει στο ελληνικό κράτος. Στην συνέχεια μπροστά από το δημαρχείο έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου το οποίο απεικονίζει τον χαλασμό της Πρέβεζας και αποτελεί προσφορά του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαΐλης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το 2012 είναι χρονιά ορόσημο για την πόλη. Η Πρέβεζα τιμάται και τιμά το παρελθόν, αναδεικνύει το παρόν και οραματίζεται το μέλλον. Αν η τιμή στους νεκρούς είναι καθήκον, η τιμή στους ήρωες νεκρούς, αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων μας. Λαοί που παρέδωσαν την προσφορά των προγόνων τους στη λήθη του χρόνου, είτε αφομοιώθηκαν είτε εξαφανίστηκαν. Η άγνοια του ιστορικού παρελθόντος οδηγεί σε λάθος πορεία. Την ιστορική μνήμη τη χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά», επεσήμανε ο κ. Μπαΐλης. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από Συλλόγους της περιοχής, τους οποίους συνόδευσε καλλιτεχνικό σχήμα αποτελούμενο από εξαιρετικούς μουσικούς, μέλη και συνεργάτες της «Ελλοπίας» υπό την επιμέλεια του μουσικού ερμηνευτή της ελληνικής μουσικής Μιχάλη Ζάμπα.

Βαρκαρόλα
Το απόγευμα στο λιμάνι πραγματοποιήθηκε βαρκαρόλα με την συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της πόλης, ενώ το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Θεατρική παράσταση το ¨Τίμημα», από την Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας σε σκηνοθεσία, Κώστα Καζούκα. Μεταξύ των άλλων νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού στο κτίριο Αθανασιάδη και όπως τόνισε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης η έκθεση αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος μέσα από σπάνιο υλικό την πολιτιστική και ιστορική διαδρομή της Πρέβεζας μέσα στο χρόνο. Την ίδια μέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Νικολαϊδη με τίτλο «Νύχτες μαγικές και ονειρεμένες. Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα», ξετυλίγοντας αναμνήσεις, συγκινήσεις, μελωδίες και εικόνες μια άλλης διαφορετικής Πρέβεζας. Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος μίλησε για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της ιστορικής φυσιογνωμίας της Πρέβεζας, πόσα από αυτά διατηρήθηκαν, ανανεώθηκαν ή μεταλλάχθηκαν στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της πόλης ως σήμερα, καλώντας τους ηγέτες αυτής της πόλης να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με τον καλύτερο τρόπο, κοιτάζοντας στο παρελθόν, αναζητώντας εικόνες και παραδείγματα που θα τους συνοδεύουν στα καθήκοντά τους. Την βραδιά πλαισίωσαν η Χορωδία Αρμονία και η παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας Σπύρος Δήμας. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος κόσμου ανάμεσά τους οι βουλευτές Δημήτρης Τσουμάνης, Κώστας Μπάρκας και Νίκη Φούντα, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων Κωσταντίνος Τσαγκαράς, εκπρόσωποι των πόλεων του Δικτύου Πάφου με επικεφαλής το Δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη , η Δήμαρχος Σουλίου Σταρούλα Μπραΐμη και άλλοι φορείς, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Εκκλησίας Ηπείρου και Επτανήσου Στεφάνου.

Επλουτισμός Λίμνης Παμβώτιδας με χέλι

O Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας θα πραγματοποιήσει στις 25/10/2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:30 εμπλουτισμό της Λίμνης Παμβώτιδας με γόνο χελιού στην περιοχή της Ντραμπάτοβας.Ο εμπλουτισμός γίνεται με στόχο την ενίσχυση του πληθυσμού του χελιού στη λίμνη, το οποίο είναι είδος σημαντικό για την τροφική αλυσίδα της Λίμνης και την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος.Το κόστος της δράσης θα καλυφτεί από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ και αφορά τον εμπλουτισμό της λίμνης με 9.500 άτομα γόνου χελιού.Στον εμπλουτισμό θα συμπεριληφθούν και άλλες 5.000 άτομα γόνου χελιού, προσφορά της εταιρείας Γείτονας & ΣΙΑ Ε.Ε.Ο συνολικός αριθμός χελιών που θα εμπλουτιστεί η λίμνη ανέρχεται στα 14.500 άτομα.Ο Φ.Δ.Λ.Π. τα τελευταία δέκα χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την αναβάθμιση της Λίμνης και την προστασία του οικοσυστήματος ενάντια στις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά.

Ηλίας Φίλος και Νίκος Σκούμπος μαζί για την ανατροπή στην ΕΠΣ Ηπείρου!

25 ολόκληρα χρόνια το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της περιοχής έκανε τα πάντα για να εξασφαλίζει την προεδρία στον Βασίλη Μάντζιο!
Κρίση, τριγμούς, αναστάτωση και παραιτήσεις επέφερε η λάθος επιλογή και η ανεπιτυχής προσπάθεια του Βασίλη Μάντζιου να επανεκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Γκαγκάτση, στο Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. μετά την περίπου 12ετή συμμετοχή του σε αυτό και την 25ετή θητεία και εμπειρία του στη θέση του Προέδρου της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ. Οι προϋποθέσεις αυτές για τα τόσο σημαντικά θέματα δεν δικαιολογούν άστοχες εκτιμήσεις και επιπόλαιους χειρισμούς γιατί οδηγούν σε παραγοντική απαξίωση και περιθωριοποίηση τον ίδιο, τα μέλη της Διοίκησης, αλλά και το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο σε απομόνωση και παραγκωνισμό. Όπως έγραψε ήδη από την περασμένη Παρασκευή το epirusgate,οι ποδοσφαιρικοί κύκλοι της πόλης αντιλαμβάνονται πλέον πως είναι επιτακτική ανάγκη η Διοικητική ανανέωση της Ε.Π.Σ. ΗΠ., αφού πιστεύουν ότι έκλεισε ο κύκλος του Βασίλη Μάντζιου και θα πρέπει ο ίδιος από την πλευρά του,συνετά να συμβάλει σε αυτό.Προ καιρού ανακοίνωσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος και συντονίζονται για να προετοιμαστούν κατάλληλα κάποιες ομάδες ποδοσφαιρικών παραγόντων, προκειμένου να διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές την Διοίκηση της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ. Ιδιαίτερη κινητικότητα για τον σκοπό αυτό διαπιστώσαμε τελευταία πως έχει η ομάδα του Ηλία Φίλου ( πρώην Πρόεδρος των Διαιτητών και μετέπειτα Γενικός Διευθυντής της Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ) στην οποία έχει ενταχθεί και ο γνωστός Γιαννιώτης αθλητικογράφος Νίκος Σκούμπος.Το epirusgate,επικοινώνησε με τον Νίκο Σκούμπο,ο οποίος και επιβεβαίωσε την είδηση  που μεταδώσαμε."Η τιμητική πρόσκληση του Ηλία Φίλου, με τον οποίο μας συνδέει στενή φιλία, αλληλοεκτίμηση και κοινή πλεύση σε βασικά ζητήματα που αφορούν το ζωντανό κύτταρο που ονομάζεται ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να συμμετάσχω ως συνυποψήφιος στο συνδυασμό του για την ηγεσία της Ε.Π.Σ. Ηπείρου στις επερχόμενες εκολγές, δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο.Εξάλλου με τον Ηλία Φίλο είμαστε υπέρμαχοι μιας νέας τάξης πραγμάτων που θα έχει ως βάση της την ανανέωση προσώπων και θέσεων, τις ρηξικέλευθες τομές καθώς και τις καινότομες ιδέες που θα βοηθήσουν στη ΦΙΛΟπρόοδο ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου",ανέφερε ο γνωστός Γιαννιώτης Αθλητικογράφος.Από την πλευρά του ο Ηλίας Φίλος δήλωσε:" Με τον Νίκο Σκούμπο εκτός της αλληλοεκτίμησης, με συνδέει μια ταύτιση θέσεων και απόψεων σχετικά με το ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα για τις Διοικητικές λειτουργίες και δομές που απαιτούν οι ανάγκες και προοπτικές του. Με κατέπληξε το ενδιαφέρον η ωριμότητα και το βάθος των γνώσεων του Νίκου Σκούμπου παρά το νεαρό της ηλικίας του. Εκτιμώ ότι έχει να προσφέρει πολλά. Θα κάνουνε κοινή προσπάθεια και θα είμαστε συνυποψήφιοι στις επόμενες εκλογές για το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.ΗΠ. με συγκροτημένη ομάδα κυρίως από νέους ανθρώπους, με προτάσεις ιδέες και σκέψεις που ήδη καταγράφουμε και θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμα και τον σχεδιασμό μας τον κατάλληλο χρόνο".

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο δημαρχείο Ιωαννίνων

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη, στις δέκα και μισή το πρωί τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο.Αμέσως μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Νησί.

Ο πολιτικός πολιτισμός κερδίζει!

 
Ο ένας είναι Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και ο άλλος Δήμαρχος Δωδώνης. Ανήκουν στον ίδιο Δήμο και ίσως σε ενάμισι χρόνο να είναι αντίπαλοι. Μπορεί πολιτικά να διαφωνούν αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να κάθονται πολιτισμένα και να πίνουν μαζί καφέ, ακόμη και στο κέντρο της πόλης προκειμένου για το καλό της περιοχής τους. Ο Γιάννης Καραμπίνας και ο Κώστας Κατσανάκης είναι δύο πολιτικοί άνδρες που έμαθαν να δίνουν σκληρούς αγώνες. Ο ένας πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος όλων των εποχών και ο άλλος δήμαρχος στον δεξιότερο δήμο όλου του Νομού. Και αφού ο Κώστας Κατσανάκης δήλωσε ότι θα ξαναδιεκδικήσει το Δήμο Δωδώνης μένει να δούμε αν θα δώσει τη μάχη με αντίπαλο το Γιάννη Καραμπίνα. Αυτό που ενδιαφέρει πάντως είναι πως ότι και να γίνει, ο Δήμος Δωδώνης να βγει κερδισμένος.

Για τη λειτουργία δουλεμπορικών γραφείων καταγγέλλει την Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση της η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας

Για τη λειτουργία δουλεμπορικών γραφείων καταγγέλλει την Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση της η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας , ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να ψηφίσει νόμο που θα καταργήσει τα δουλεμπορικά γραφεία τόσο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής όσο και κάθε άλλου που υπάρχει στη χώρα. Στην ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι τραμπούκοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, προωθούν την ίδρυση ανά την Ελλάδα καθαρά δουλεμπορικών ρατσιστικών παραμάγαζων, με την επωνυμία ‘γραφείο ευρέσεως εργασίας Ελλήνων’, υποκαθιστώντας τον ρόλο του ΟΑΕΔ, με στόχο να εξασφαλίζουν αφ’ ενός πελατειακές σχέσεις με ανέργους και αφ’ ετέρου φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργοδότες, καλλιεργώντας το μίσος και το ρατσισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, ώστε να περνά πιο εύκολα η εκμετάλλευσή τους. Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας δηλώνει κατηγορηματικά ότι από κοινού με τα σωματεία και την εργατική τάξη της περιοχής μας ( ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο, θρησκεία και χρώμα ) θα αντιπαλέψει αποφασιστικά τη βάρβαρη ταξική πολιτική που σαρώνει τη ζωή μας, την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και τη λειτουργία των δουλεμπορικών γραφείων της Χρυσής Αυγής ή άλλων προσώπων και την εκμετάλλευση των ανέργων, υπογραμμίζοντας ότι θα δυναμώσει την πάλη ενάντια στην ανεργία για την προστασία των ανέργων.

"Πολιτικό τουρίστα" χαρακτήρισε τον Θ. Οικονόμου, ο Μιχ. Κασσής!

Για όλους και για όλα μίλησε το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής. Το... μενού των ερωτήσεων περιελάμβανε και το σχολιασμό των πρόσφατων δηλώσεων του πρώην πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε στο ίδιο κανάλι, ότι δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ αλλά βρίσκεται κοντά στο κόμμα Λοβέρδου. "Στο καλό, με την ευχή της Παναγίας" ήταν το σχόλιο του Μ. Κασσή, ο οποίος με αφορμή το σύντομο πολιτικό του πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ (2008-12), δεν παρέλειψε να τον χαρακτηρίσει ως "πολιτικό τουρίστα".

Ανεγκέφαλοι βρώμισαν και το κτίριο της Βιβλιοθήκης στα Γιάννενα

Ένα ακόμη κεντρικό, ιστορικό κτίριο της πόλης, αυτό της δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης, βρώμισαν με τα γηπεδικά συνθήματά τους, ανεγκέφαλοι συμπολίτες μας, που αυτοαποκαλούνται "φίλαθλοι" του ΠΑΣ Γιάννενα. Το κακό έχει παραγίνει στα Γιάνννα και η... δράση τους τείνει να βρωμίσει την πόλη για τα καλά. Όσο οι οργανωμένοι οπαδοί δεν βγαίνουν να καταδικάσουν το φαινόμενο και να τραβήξουν και κανένα αυτί, η... "μαγκιά" των ανεγκέφαλων χουλιγκάνων θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε τοίχους, μαρμάρινες, πετρόκτιστες επιφάνειες αλλά και αγάλματα.

ΑΡΤΑ: Υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για την ανάπλαση τμήματος της παρόχθιας περιοχής

Την υποβολή της πρότασης «Ανάπλαση τμήματος παρόχθιας περιοχής ποταμού Αράχθου» στα πλαίσια της πρόσκλησης 50 του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που συνεδρίασε στις 15 Οκτωβρίου 2012. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση αφορά την παραποτάμια περιοχή από τον θερινό κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑΣ» μέχρι απέναντι από το Μπαρώνο και τόνισε: «Όλη αυτή η παραποτάμια περιοχή θα αναπλαστεί για να γίνουν αθλητικοί - και όχι μόνο - χώροι. Είναι μια πρόταση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, να την υποβάλουμε εντός των ημερών με πολύ καλές πιθανότητες να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ζητάω την έγκριση του Δ.Σ. για να υποβάλουμε την πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ».Ειδικότερα στην εισήγηση αναφέρεται:«Προτείνεται στα πλαίσια της πρόσκλησης με κωδικό 50 (αρ. πρωτ. 50/19-6-2012) του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. για τον Άξονα Προτεραιότητας (06) «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013», ο Δήμος Αρταίων να υποβάλλει πρόταση για το έργο «Ανάπλαση Τμήματος Παρόχθιας Περιοχής Ποταμού Αράχθου».Στην πρόταση προβλέπεται η ανάπλαση της περιοχής που εκτείνεται από την Είσοδο της πλατείας Σιντριβανιού μέχρι το χώρο στάθμευσης του Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης της Άρτας, συνολικής έκτασης 71.500 m². Οι χώροι εντάσσονται ολοκληρωμένα στο έδαφος και προσαρμόζονται σε τρία επίπεδα.
Α) Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται ο χώρος «Παιχνιδιού» - Πάρκου Πατινάζ (Skate parks) πλαισιωμένος από χώρους γκαζόν με παρτέρια, πέργκολες, βρύση, παγκάκια, δρομάκια για πεζούς και άτομα μειωμένης κινητικότητας, ποδηλατοδρόμους και WC Ανδρών / Γυναικών.
Β) Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται η Πλατεία Συνάθροισης Κοινού και η Παιδική χαρά. Στην Πλατεία Συνάθροισης Κοινού περιλαμβάνονται δρόμοι περιπάτου, πλακόστρωτα, πέργολες, παγκάκια, βρύσες και οργανωμένα παρτέρια λουλουδιών. Η Παιδική χαρά θα είναι έκτασης 2.176 m2 και θα πληρεί όλες τις προδιαγραφές της αριθμ. Απόφαση 28492/2009 (ΦΕΚ 931/Β’/18-5-2009).
Γ) Στο τρίτο επίπεδο αναπτύσσονται ήπιες αθλητικές δραστηριότητες με ανοιχτά γήπεδα. Συγκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τριών (3) ανοιχτών γηπέδων τένις, δυο (2) ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, ένα (1) ανοιχτό γήπεδο βόλεϊ, και ένα (1) ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5.
Μεταξύ των ανωτέρω επιπέδων αναπτύσσεται ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρόμων που σκοπό έχει τον περίπατο, την ποδηλασία και τη λειτουργική ενοποίηση των δραστηριοτήτων και επιμέρους χώρων αναψυχής που αναπτύσσονται στο μεγάλης κλίμακας παρόχθιο πάρκο που προβλέπεται να αναπλαστεί. Οι χώροι παρέμβασης θα είναι πρόσβασιμοι από όλους, συμπεριλαμβανομένου των ατόμων μειωμένης κινητικότητας».

Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή στην Ηγουμενίτσα

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών νοσηλεύεται μαθητής που συνεπλάκη με συνομήλικους του στο Γ’ Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας!Κάποιοι υποστηρίζουν πως η συμπλοκή έγινε λόγω διαφωνιών αριστεριστών με χρυσαυγιτες!Εκείνο όμως που οφείλουμε να αναδείξουμε είναι το γεγονός πως οι καταλήψεις δεν περιφρουρούνται, είτε με ευθύνη του 15μελους είτε των καθηγητών, είτε των γονέων και κηδεμόνων.

Γιατί διαφωνούμε με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ

Γράφει ο Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης*
Ενδεχόμενα οι πολίτες της περιοχής να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που κατά τη γνώμη μας θα προκαλέσει η τυχόν πώληση της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην συγκεκριμένη εταιρεία.Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω όλα όσα συνέβησαν για να γίνει από όλους κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου.Σε ότι αφορά την διαδικασία αποκρατικοποίησης που ακολουθήθηκε:Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί έγινε με μαϊμού διεθνή διαγωνισμό. Η διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε δεν είχε τη λογική της πλειοδοτικής προσφοράς, αλλά της αξιολόγησης των προσφορών με βάση κριτήρια που είναι άγνωστα σε όλους μας. Αυτό και μόνο το στοιχείο όπως ευκόλως γίνεται κατανοητό, καθιστά τον διαγωνισμό διαβλητό ευθύς εξ αρχής. Η επιλογή του εκκαθαριστή γίνεται μάλλον με ένα περίεργο τρόπο. Στις 26 Ιουλίου παραιτείται από πρόεδρος εταιρείας στοιχημάτων που ήταν, στις 27 Ιουλίου αποφασίζεται μέσα σε μια μέρα η πώληση της ΑΤΕ και την επομένη, στις 28 Ιουλίου, διορίζεται εκκαθαριστής για την ΔΩΔΩΝΗ. Αποκλείει την προσφορά που κατέθεσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου με στρατηγικό επενδυτή την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ χωρίς ποτέ να εξηγηθούν οι λόγοι της απόρριψης. Αυτό προκύπτει και από επίσημη απάντηση που έδωσε ο εκκαθαριστής και η οποία λέει τα εξής:
«Αναφερόμενοι στην από 03-09-2012 αποστολή σας γνωρίζουμε ότι:Η αξιολόγηση των δεσμευτικών Προσφορών που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος υπό εκκαθάριση στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 26-04-2012 Αναλυτική Διακήρυξη όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.Όπως γνωρίζετε, κατά τις διατάξεις τις Αναλυτικής Διακήρυξης (βλ. άρθρο 2.9, μεταξύ άλλων) δεν υφίσταται υποχρέωση παροχής των αιτουμένων εγγράφων και στοιχείων»Σύμφωνα με τους βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συνάντησαν τον εκκαθαριστή για να τους ενημερώσει ως προς τη διαδικασία, οι απαντήσεις ήταν και ασαφείς και διαφορετικές.
Η προσπάθεια των βουλευτών Ηπείρου της Ν.Δ. να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθούν επί του θέματος ορίστηκε μεν δεν έγινε ποτέ δε, με ευθύνη του υπουργού. Η σιωπή στην συνέχεια εκ μέρους των βουλευτών Ηπείρου της Ν.Δ. επί του θέματος προκαλεί σε μας πολλές απορίες και ερωτηματικά. Θεωρείτε φυσιολογική αυτή τη σιωπή; Νομίζω πως όχι. Όταν μάλιστα εκδίδουν ανακοινώσεις για την επίσκεψη Μέρκελ, δεν μπορούν να σιωπούν στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ… Τι συμβαίνει άραγε; Να υποθέσουμε ότι υπάρχει κεντρική κομματική εντολή να μην ασχοληθούν με την υπόθεση; Μόνο έτσι εξηγείτε. Και αν υπάρχει τέτοια εντολή ποιούς θέλει να προστατέψει η ηγεσία της Ν.Δ.; Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θέλει να προστατέψει την βιομηχανία. Στην διαδικασία πώλησης δεν τηρήθηκαν το καταστατικό της βιομηχανίας το οποίο στο άρθρο 8 παράγραφος 1 προβλέπει καθαρά ότι οι ενώσεις μέτοχοι στην βιομηχανία προτιμούνται στην περίπτωση πώλησης των μετοχών από την ΑΤΕ. Αυτό αποτελεί για μας ένα ακόμη ουσιώδες επιχείρημα το οποίο διεκδικούμε και δικαστικά. Θεωρούμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό η ΑΤΕ θα έπρεπε να κάνει πρόταση αγοράς των μετοχών της πρώτα στις Ενώσεις – μετόχους και εφόσον αυτές δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών της τότε θα έπρεπε να αναζητήσει τρίτο αγοραστή. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ωστόσο εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία προσφύγαμε και από την οποία περιμένουμε να μας δικαιώσει.
Γιατί τώρα έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εταιρεία που επιλέχτηκε:Υπάρχουν πολλοί λόγοι με ποιο σημαντικούς τους εξής:
-Δεν ξέρει κανείς από μας ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία. Το επιχείρημα των πέντε φίλων από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αγγλία, και την Ελλάδα που ξαφνικά εκεί όπου καθόταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, νομίζω ότι είναι μάλλον για αδαείς. Αστεία σε κάθε περίπτωση.
-Ακόμη και αν θέλουμε να δεχτούμε ότι οι πέντε αυτοί καλοί φίλοι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην περιοχή μέσα από την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ, τα οικονομικά τους δεδομένα που είναι γνωστά δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για μια εταιρεία οικονομικά εύρωστη.
-Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες ήτοι 310.000 ευρώ. Ποσό που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση.
Αυτό λοιπόν το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιλεγείσα επιχείρηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας μας δημιουργεί έντονη ανησυχία. Ο κλάδος της γαλακτοκομίας έχει τεράστιο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε κάποιους που δεν τον γνωρίζουν να ανταποκριθούν σε αυτόν. Νομίζω ότι η επιφύλαξή μας αυτή είναι εύκολα κατανοητή.
Φοβόμαστε λοιπόν ότι η εν λόγω επιχείρηση αγοράζοντας πολύ φθηνά την ΔΩΔΩΝΗ, θα την πωλήσει σε τρίτους πολύ σύντομα. Σε ποιούς τρίτους; Άγνωστο. Μπορεί και σε ανταγωνιστές της, με κίνδυνε να μην υπάρχει η ΔΩΔΩΝΗ ως επιχειρηματική οντότητα στην Ήπειρο.
Ολοκληρώνοντας υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για την πολιτική της σε σχέση με την κτηνοτροφία της Ηπείρου. Ξέρετε και ξέρουμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ αποτελούσε διαχρονικά το ανάχωμα λειτουργίας καρτέλ γάλακτος στην χώρα. Και αυτό γιατί ήταν ο ρυθμιστής των τιμών με τις οποίες στήριξε τους παραγωγούς και ως εκ τούτου δεν επέτρεπε συμφωνίες μεταξύ των επιχειρηματιών στο θέμα αυτό. Η θέση της λοιπόν αυτή σήμερα αλλά και ο ρόλος της δεν διασφαλίζεται πέρνα των γενικών και αόριστων δηλώσεων οι οποίες έχουν γίνει από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα.
-Και το τελευταίο από τα σημαντικά το γεγονός ότι δεν μπορεί ένας εκ των μετόχων της ο οποίος χρωστάει στην βιομηχανία 12 εκατομμύρια να εμφανίζεται σήμερα αγοραστή της. Ουσιαστικά δηλαδή από τα 20.660.000 ευρώ που θα καταθέσει η εταιρεία για να αγοράσει τις μετοχές της βιομηχανίας τα μισά και παραπάνω τα χρωστάει ένα μέλος της κοινοπραξίας της.
Κλείνοντας.
Πρέπει να γνωρίζουν οι ηπειρώτες ότι αυτή την ώρα η βιομηχανία γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ έχει αποθεματικά προϊόντων αξίας 42 εκ ευρώ τουλάχιστον ως αποτέλεσμα έλλειψης διοίκησης που υπήρχε στην βιομηχανία τους τελευταίους μήνες. Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η νέα, ξένη στον τόπο (και σας τέτοια αδιάφορη για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει), δεν θα μπει μέσα να πουλήσει μισοτιμής τα αποθεματικά, να εισπράξει κάποια εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που διέθεσε για να την αγοράσει και την άλλη μέρα να πάρει των ομματίων της. Προσέξτε. Μια τέτοια κίνηση σε ένα εξάμηνο μπορεί να αποφέρει κέρδη πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Πουλώντας τα αποθεματικά και πτωχεύοντας την άλλη μέρα την βιομηχανία. Ποιος μπορεί να τους εμποδίσει; Ύστερα που τους είδατε που τους απαντήσατε. Δεν είναι προκλητικό άραγε το ποσό; Εμείς θεωρούμε πως είναι. Για το λόγο αυτό και φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί και αυτό το σενάριο. Να λοιπόν γιατί διαφωνούμε με την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ στο ελληνο- αγγλικο- ρωσικο- γαλλικό σχήμα.

*Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων

Νέο σθεναρό ΟΧΙ στα μέτρα από τον Μ. Κασσή

"Δεν παραιτούμαι από βουλευτής, ας με διαγράψουν από το ΠΑΣΟΚ"
Με κάθε ευκαιρία ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δεν διστάζει να τάσσεται στο πλευρό των πολιτών και να εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στα φορομπηχτικά νέα μέτρα της τρόϊκας, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να τα καταψηφίσει στη βουλή. Αυτό έκανε για ακόμη μία φορά το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙTV, όπου κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Αιχμή του δόρατος στην κριτική του Μ. Κασσή ήταν το ξεπούλημα της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, οι οριζόντιες περικοπές αλλά και η μη προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών για τον τόπο μας. Στα ερωτήματα του Βλάση Ντόκα για το τι θα πράξει εάν ο Βαγγέλης Βενιζέλος τον διαγράψει από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι ουδόλως τον ενδιαφέρει, μιας και για τον ίδιο πρυτανεύει η ανάγκη διεκδίκησης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους μη προνομιούχους. Ξεκαθάρισε δε, ότι επ' ουδενί λόγο δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής.

Αυλαία για τις εφορίες Δελβινακίου και Κόνιτσας!

Τελευταία μέρα λειτουργίας ήταν η Παρασκευή για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Δελβινακίου και Κόνιτσας, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται από σήμερα στην ΔΟΥ Ιωαννίνων.Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, οι ταμειακές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να κατατεθούν οι εισπράξεις στις εμπορικές τράπεζες, ενώ σήμερα Δευτέρα 22 και αύριο Τρίτη 23 Οκτωβρίου η Εφορία Ιωαννίνων δεν θα πραγματοποιήσει συναλλαγές με το κοινό, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συνένωσης.Οι προθεσμίες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν τις δύο αυτές ημέρες, παρατείνονται για την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.Τη θέση των ΔΟΥ που καταργούνται σε Δελβινάκι και Κόνιτσα θα πάρουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στη διενέργεια των συναλλαγών τους.Όπως αποφασίστηκε τα Κέντρα αυτά θα λειτουργήσουν ως το τέλος του έτους.

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης δημιουργεί ο Δήμος Ιωαννιτών

Σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, θα παρέχονται από τον ΟΚΠΑΠΑ δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους κατόχους την κάρτας Κοινωνικών παροχών (δικαιούχοι του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης) και στους κατόχους της κάρτας παροχών Υγείας(δικαιούχοι των Δημοτικών Ιατρείων Αλληλεγγύης και του Δημοτικού Φαρμακείου).Πέραν αυτού θα διοργανωθούν σεμινάρια για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Παιδικών &Βρεφονηπιακών Σταθμών, όπως επίσης για των γονιών των παιδιών καθώς και διαλέξεις για τα μέλη των ΚΑΠΗ.Ο ΟΚΠΑΠΑ, στο πλαίσιο δεύτερης συνεργασίας του, με το ΕΚΑΒ, παραχωρεί χώρο στο Ιατρείο του 1ου ΚΑΠΗ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Λ. Τσαλδάρη 1Α, όπου θα σταθμεύει σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να παρέχει ταχύτερα τις υπηρεσίες του στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από την ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών καλούνται να συμμετέχουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μνημονιακή πολιτική.

Εναλλακτική Κυβέρνηση: τίνος κυβέρνηση με ποιο πρόγραμμα;

Του Νίκου Κοτζιά
Κατά τρόπο παράξενο μπορεί κανείς να διακρίνει σε μεγάλο τμήμα του δημοκρατικού αντιμνημονιακού κινήματος, ένα μπέρδεμα ως προς το τι κυβέρνηση επιθυμούν και τη κυβέρνηση διεκδικούν. Ορισμένοι ακολουθούν τον κλασσικό δρόμο της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας στην Ελλάδα: ορίζουν τον τύπο της εναλλακτικής κυβέρνησης από το ποιες δυνάμεις κατά την άποψή τους θα πρέπει να συγκροτηθεί και όχι από το ποιο πρόγραμμα καλείται να υλοποιήσει. Η πλούσια εμπειρία και θεωρητικές επεξεργασίας δείχνουν το αντίθετο. Αυτό καταγράφεται στα παλαιότερα προγράμματα της ελληνικής αριστεράς. Ανάλογα, το ΠΑΣΟΚ προσδιόριζε την επερχόμενη κυβέρνηση του 1981 «ως κυβέρνησης αλλαγής» και όχι ως «κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».Όλη η ιστορία της αριστεράς διακρίνεται από τον προσδιορισμό της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης στη βάση ενός κοινού προγράμματος πάνω σε άμεσους και θεμελιακούς προγραμματικούς στόχους. Αυτοί οι στόχοι ήταν που «βάπτιζαν» την προτεινόμενη κυβέρνηση. Η συμφωνία σε αυτούς καθόριζε το ποιος θα μπορούσε να συμμετέχει σε κυβερνητικές συνεργασίες, καθώς και πολύ ευρύτερες συμπράξεις και όχι το αντίστροφο. Καθόριζε, επίσης, τις κοινωνικές δυνάμεις στήριγμα και προωθητήριο μιας τέτοιας κυβέρνησης.Ακόμα και ο Λένιν μιλούσε το 1905 για «δημοκρατική κυβέρνηση», ενώ το 1917 είχε το προγραμματικό σύνθημα «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ». Ο Μάο όρισε την πρώτη κυβέρνηση στη Λ.Δ. της Κίνας, το 1948, ως κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας». Μόνο η κυβέρνηση του κοινού προγράμματος της αριστεράς το 1981 στη Γαλλία οριζόταν ως «κυβέρνηση της αριστεράς». Και τούτο, διότι στη Γαλλία μια προγραμματική συμφωνία διαμορφώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όταν ψηφίζονται «πόλοι και πολιτικά στρατόπεδα». Δεν είναι τυχαίο, ότι το 1981 υπήρχε ένα ήδη επεξεργασμένο και συμφωνημένο «Κοινό Πρόγραμμα της Αριστεράς». Ο δε χαρακτήρας της προτεινόμενης κυβέρνησης προσδιοριζόταν από αυτό ακριβώς το πρόγραμμα. Ανάλογα και ταυτόχρονα διαφορετικά, σε αυτή τη βάση, μια άλλη κυβέρνηση των ίδιων δυνάμεων ονομάστηκε το 1936 ως κυβέρνηση «του Λαϊκού μετώπου» και του αντιφασισμού. Είναι άξιον απορροίας, λοιπόν, πώς ορισμένοι επιμένουν στην Ελλάδα του σήμερα σε μια κυβέρνηση «της αριστεράς», στην οποία συμπεριελάμβαναν στις προηγούμενες εκλογές από την ΔΗΜΑΡ της συγκυβέρνησης μέχρι και ομάδες από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Δυνάμεις διαφορετικών προγραμματικών θέσεων και προσανατολισμών στην πράξη.Με ειλικρίνεια θα πρέπει όλοι να παραδεχτούν ότι η πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης με μια κυβέρνηση «της ελληνικής αριστεράς» εν γένει δεν περπάτησε. Και αυτό γιατί σ’ αυτή συμπεριλαμβάνονται τόσο δυνάμεις που συντάχθηκαν με το μνημόνιο 2, όσο και τέτοιες που αντιτάχθηκαν στο μνημόνιο ή, τέλος, θεωρούν, απλουστευτικά, το μνημόνιο μια «φυσιολογική» παράπλευρη απώλεια από τον καπιταλισμό. Αντίθετα θεωρήθηκαν ως μη φίλιες δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που ναι μεν προερχόντουσαν από τη λαϊκή δεξιά και εν μέρει το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι δημοκρατικές και πατριωτικές. Ιδιαίτερα ο Σύριζα δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει, και αυτό συνεχίζεται και σήμερα, το ποιες δυνάμεις θα επιθυμούσε να είναι στην κυβέρνηση. Διότι με τις αρνήσεις του ΚΚΕ και την πρακτική της ΔΗΜΑΡ το τοπίο έδειξε το πεπερασμένο της πρότασης: καλή για τη συγκέντρωση εκλογικών δυνάμεων, όχι η πλέον παραγωγική για τον προσδιορισμό μιας εναλλακτικής κυβέρνησης.Αντί λοιπόν να προταθούν για μια εναλλακτική κυβέρνηση αποκλειστικά «δυνάμεις της αριστεράς», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τόσο μνημονιακές, όσο και εκείνες που ονειρεύονται εδώ και τώρα σοσιαλιστική εξουσία, καλό θα ήταν να οριστεί πρώτα ποια είναι τα άμεσα καθήκοντα μιας εναλλακτικής κυβέρνησης, ο πολιτικός χαρακτήρας της. Στη βάση ενός τέτοιου προσδιορισμού, μπορεί κανείς να επιλέξει αν μπορεί και θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν, αν είναι αποδεκτός. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη μεταφυσικών κυβερνήσεων, αλλά μιας Κυβέρνησης Σωτηρίας, πατριωτικής και δημοκρατικής, με ένα πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης του τόπου.

Αναστέλλει για σήμερα την λειτουργία του το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αναστέλλει για σήμερα την λειτουργία του το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.Το πανεπιστήμιο αδυνατεί, μεταξύ άλλων, να αναλάβει οικονομικά την θέρμανση των κτιρίων, να εξασφαλίσει την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, να διασφαλίσει τους μισθούς στο τομέα της καθαριότητας και να καλύψει το κόστος λειτουργίας του πανεπιστημίου.Στις 12 το μεσημέρι οι φορείς του πανεπιστημίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Συνεδρίαση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων θα γίνουν μεθαύριο Τετάρτη στην έδρα του Δήμου. Η πρώτη συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 17.00 το απόγευμα αφορά την έγκριση οικονομικού απολογισμού έτους 2011 – ισολογισμού χρήσης έτους 2011.Στην συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στις 18.00 το απόγευμα θα συζητηθούν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.Θα γίνει συζήτηση τα τον ΧΥΤΑ, για την γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" , για την επικείμενη συγχώνευση φορέων, για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών ταχυδρομείων κ.α.

ΑΡΤΑ: Απόπειρα ανθρωποκτονίας για προσωπικές/κτηματικές διαφορές!

Χθες στις 16.45 απόγευμα στο Νεοχώρι Άρτας, 66χρονος με κυνηγετική καραμπίνα την οποία κατείχε νόμιμα, για προσωπικές - κτηματικές διαφορές πυροβόλησε και τραυμάτισε στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο, έτερο 63χρονο. Ο δράστης στις 19.40 της ίδιας μέρας, προσήλθε οικειοθελώς στην έναντι Υπηρεσία, όπου και συνελήφθη. Ο παθών μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο. Το κυνηγετικό όπλο κατασχέθηκε.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Με 3 επερωτήσεις και 9 θέματα ημερήσιας διάταξης, συνεδριάζει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 15:00, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Οι Επερωτήσεις είναι:
1) Του Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Θεσπρωτίας, της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ να ΖΕΙΣ» κ. Γρηγορίου Τζιοβάρα, σχετικά με εφαρμογή απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για υδάτινους αποδέκτες.
2) Του Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Πρέβεζας, της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ να ΖΕΙΣ» κ. Κων/νου Αρβανίτη, σχετικά με τη στέγαση υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας.
3) Του επικεφαλής της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την ΗΠΕΙΡΟ», κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου, σχετικά με το ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Πάνω από 100 ποδηλάτες συμμετείχαν στην ποδηλατοβόλτα Άρτα - Κορωνησία

Πάνω από 100 ποδηλάτες συμμετείχαν στην ποδηλατοβόλτα Άρτα - Κορωνησία την Κυριακή , που διοργάνωσε o ΟΦΠΙ σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας (Π. Ο. Α). Εικοσιπέντε ποδηλάτες ξεκίνησαν με λεωφορεία και φορτηγό για τα ποδήλατα ώρα 09.30 (με 1 ώρα καθυστέρηση) από τα Γιάννενα για την Άρτα, ενώ μερικοί είχαν φύγει ήδη από ώρα 06.30 ποδηλατώντας μέχρι την Άρτα. Στο παλιό γεφύρι της Άρτας υποδέχτηκαν τους Γιαννιώτες οι Αρτινοί ποδηλάτες με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προθέσεις του Δήμου να φτιάξει ποδηλατοδρόμους. Ο Πρόεδρος του Π. Ο. Άρτας κ. Απ. Ζουμπούλης καλωσόρισε του επισκέπτες ποδηλάτες και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της διαδρομής και τη μελλοντική συνεργασία των 2 ποδηλατικών Ομίλων. Ώρα 11.00 δόθηκε το σύνθημα της εκκίνησης. Με τη συνοδεία της Τροχαίας Άρτας, του Εθελοντή Σαμαρείτη – Διασώστη του ΕΕΣ και την άρτια περιφρούρηση της διαδρομής από εθελοντές του Π. Ο. Άρτας, τους οποίους και ευχαριστούμε όλους θερμά, η ποδηλατάδα αποδείχτηκε πάρα πολύ απολαυστική. Ο καιρός ήταν καλοκαιρινός με ήλιο, περίπου 24 βαθμούς Κελσίου, αλλά με ένα δροσερό αεράκι που ερχόταν από τον Αμβρακικό και φρεσκάριζε τα πρόσωπα. Στα 20 περίπου χιλιόμετρα έγινε στάση στο Περιβαλλοντικό κτήριο, όπου η κα. Μ. Κατσικάκη από τον Φορέα Διαχείρησης Αμβρακικού μίλησε για τα όρια του Αμβρακικού κόλπου, τους 2 ποταμούς Άραχθο και Λούρο που τον τροφοδοτούν με νερό, για τη ζωή μέσα και γύρω από αυτόν, για τη βιοποικοιλότητα, τις ιχθυοκαλλιέργειες και γενικά για τις δραστηριότητες και τα προβλήματα της περιοχής. Εκεί ο Πρόεδρος του Π. Ο. Α καλωσόρισε ακόμη μια φορά τους Γιαννιώτες ποδηλάτες και παρέδωσε στον Πρόεδρο του ΟΦΠΙ ένα συμβολικό δωράκι, μια μικρή σημαία με το έμβλημα του Π.Ο.Άρτας. Ο Πρόεδρος του ΟΦΠΙ ευχαρίστησε τους αρτινούς ποδηλάτες για τη φιλοξενία και επιβεβαίωσε τη βούληση για περισσότερη συνεργασία στο μέλλον. Στη συνέχεια πάλι όλοι μαζί ποδηλάτισαν τα τελευταία 5 χιλόμετρα και έφτασαν ώρα 13.30 στην Κορωνησία, όπου ένας καφές ή αναψυκτικό ήταν ότι καλύτερο. Μετά από λίγο οι Αρτινοί ποδηλάτες έφυγαν για την Άρτα. Οι Γιαννιώτες έχοντας 3 ώρες ελεύθερες στη διαθεσή τους, άλλοι πήγαν για μπάνιο στη θάλασσα, άλλοι για φαγητό, ενώ μερικοί εξερεύνησαν με το ποδήλατο τη γύρω περιοχή. Τελικά η ποδηλατάδα αυτή ήταν μια θαυμάσια εμπειρία σε ένα ευαίσθητο και καλαίσθητο περιβάλλον, παρότι υπήρξαν και 2 ατυχήματα απροσεξίας με μικροτραυματισμούς. Ώρα 16.30 οι οδηγοί (λεωφορείου και φορτηγού), του οποίους και ευχαριστούμε επίσης θερμά, όπως ευχαριστούμε και όλους όσοι συνενέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης, ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους. Ώρα 18.00 οι Γιαννιώτες ποδηλάτες έφτασαν στα Γιάννενα, σωματικά λίγο κουρασμένοι , αλλά ψυχικά – εσωτερικά ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκήρυξε 30 θέσεις πρακτικής άσκησης άνεργων πτυχιούχων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκήρυξε 30 θέσεις πρακτικής άσκησης άνεργων πτυχιούχων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci 2012-2014. Στο πρόγραμμα του Κ.Ε.Κ. θα συμμετάσχουν 30 άνεργοι πτυχιούχοι θετικών και θεωρητικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι θα αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενα συναφή προς τα αντικείμενα σπουδών τους σε 16 μικρο-μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικούς φορείς & ένα νοσοκομείο σε Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Κύπρο, Σλοβακία και Σλοβενία.Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ηλικίας μέχρι 28 ετών (γεννημένοι μετά τη 1/1/1984). Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες.Το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα κλάδων, όπως: Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Ανάπτυξη Λογισμικού, Επιστήμη Υλικών, Βιολογικές Εφαρμογές, Μικροβιολογία, Χημεία, Φυσική, Φυσική/Χημεία Πλάσματος, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, Γεωλογία, Γεωγραφία, Γεωφυσική, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Υδροδυναμική, Ιατρική (Δερματολογία), Προσχολική Αγωγή, Επιστήμες της Τέχνης, Media Art.Η χρονική διάρκεια των περιόδων πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Οι πρώτες περίοδοι πρακτικής άσκησης θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2013 και θα ολοκληρωθούν σε διαδοχικές ροές μέχρι το Μάιο του 2014.Η χρηματοδότηση των συμμετεχόντων καλύπτει α) υποτροφία για δαπάνες διαβίωσης & ταξιδιωτικά έξοδα (βάσει των ανώτατων ποσών που έχει ορίσει η Εθνική Μονάδα ΙΚΥ, ανάλογα με την χώρα υποδοχής και την χρονική διάρκεια της πρακτικής άσκησης) π.χ. 3μηνο στην Κύπρο: 2.990 Ευρώ, 3μηνο στη Σλοβενία: 3.188 Ευρώ, 4μηνο στην Ισπανία: 4.236 Ευρώ, 4μηνο στη Δανία: 5.646 Ευρώ β) δαπάνες προετοιμασίας γ) ταξιδιωτική ασφάλιση.Η προεπιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπές συναφούς αντικειμένου μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τους οργανισμούς υποδοχής του εξωτερικού. Προτεραιότητα θα δοθεί στους Πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2012 στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ dikeppee.uoi.gr/kek-current
Οι πρώτες αποστολές θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2013, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2014. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Κ. dikeppee.uoi.gr/kek-Leonardo.Οι αιτήσεις κατατίθενται ή αποστέλλονται από 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι 9 Νοεμβρίου 2012 στα Γραφεία του Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΔΙ.ΚΕ.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» - 451 10 Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Τηλ.: 26510-09141, 09131 (Μαρία Παπαδοπούλου, Σοφία Πέγκα), Fax: 26510-09230, E-mail: kekuoi@cc.uoi.grΕπιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Βενετσάνος Μαυρέας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διοικητική Υπεύθυνη η Μαρία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Δράσεων Κινητικότητας Leonardo Da Vinci, Κ.Ε.Κ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Να σημειωθεί ότι από το 2003 το Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνοντας έμφαση στη διεθνοποίηση των δράσεών του δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci. Συγκεκριμένα έχει συντονίσει την υλοποίηση 4 προγραμμάτων κινητικότητας, στα οποία συμμετείχαν 64 άτομα ολοκληρώνοντας επιτυχώς περιόδους πρακτικής άσκησης διάρκειας από 2 έως 6 μήνες σε 32 οργανισμούς υποδοχής σε 13 χώρες της Ε.Ε. Το 4ο πρόγραμμα κινητικότητας πτυχιούχων Leonardo Da Vinci του Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Εργασιακή Εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας» που υλοποιήθηκε από 8/11/2010 και ολοκληρώθηκε στις 31/5/2012 διακρίθηκε από το Ι.Κ.Υ. ως Παράδειγμα Καλής Πρακτικής (Good Practice) για τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στο σχεδιασμό και υλοποίησή του και έχει συμπεριληφθεί ως καλή ευρωπαϊκή πρακτική στο Study Visit Group Report του ευρωπαϊκού οργανισμού CEDEFOP με τίτλο: “Quality in mobility and certificates for better cross-border mobility”, Zwolle, Ολλανδία, 2011.

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση του 1912 για την αγαπημένη μας Πρέβεζα

Γράφει ο Γιώργος Νίτσας
Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση του 1912 για την αγαπημένη μας Πρέβεζα. Με τη συμπλήρωση λοιπόν των 100 χρόνων, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η Πρέβεζα είναι αγκυλωμένη με το παρελθόν της. Δυστυχώς χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα και μια παρατεταμένη στασιμότητα καλά κρατεί και αδικεί κατάφορα αυτόν τον ευλογημένο από το Θεό και φύση τόπο. Η Πρέβεζα είναι ελεύθερη, αλλά έχει στεγανά. Η Πρέβεζα είναι ελεύθερη αλλά έχει κατεστημένα που δεν την αφήνουν να αναπνεύσει και να προχωρήσει μπροστά. Ζούμε σε ένα τόπο, που η ιστορία έχει διδάξει ότι λαοί από την Ανατολή αλλά και από τη Δύση, ζήλεψαν και ήθελαν να κατακτήσουν. Πόσο αποτελεσματικά έχουμε ασχοληθεί με το να στείλουμε τα μηνύματά μας σε όλα τα μήκη και πλάτη για την ιστορία μας και για τα στοιχεία που κάνουν τον τόπο μας, ξεχωριστό; Στην Πρέβεζα ασχολούνται με το αν η Πρέβεζα θα γίνει μπλε, πράσινη ή κόκκινη, αν θα πάει δεξία ή αριστερά. Για μας δεν υπάρχει δεξία ή αριστερά, αλλά πάνω ή κάτω. Κάτω είναι οι λογικές, τακτικές και απόψεις, που μας οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα και μας στερούν κάθε ελπίδα. Εμείς διεκδικούμε και είναι προτεραιότητα και όνειρο ζωής να πάμε την ΠΡΕΒΕΖΑ πάνω, να πάρουν την ευκαιρία οι νέοι ανθρώποι, να πετύχουν με πάθος, αυτά που χρόνια στερείται. Να αποκτήσει άμεσα προοπτικές και να μη χάσει κι άλλο χρόνο, στο δρόμο της Ανάπτυξης. Το σύνθημά μας για «Ανάπτυξη Τώρα» παραμένει επίκαιρο, για μια ακόμη φορά. Επιτέλους δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου. Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για την Πρέβεζα, θα πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η Πρέβεζα θα πρέπει να κοιτάξει άφοβα το μέλλον της, γνωρίζοντας το στάσιμο παρελθόν της. Να θέσει στην άκρη παραγοντίστικες λογικές που την κρατάνε στο βυθό ή λίγο πιο πάνω και δεν την αφήνουν να πάρει ανοδική πορεία. Να δώσει την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους της, να πετύχουν με πάθος, αυτά που χρόνια στερείται ή έχει χάσει στο δρόμο. Η Πρέβεζα επί δεκαετίες είχε υπηρεσίες που για διάφορους λόγους έχανε κατά το πέρασμα του χρόνου. Υπήρξε εμπορικό κέντρο από στεριάς και από θαλάσσης και σήμερα ακόμη το ζήτημα του λιμανιού είναι μετέωρο, της ανάπτυξης της βιομηχανικής περιοχής δεν υφίσταται, η τουριστική της ανάπτυξη αντί να εκτοξευτεί συντηρείται ή είναι λίγο πιο κάτω. Σε ζητήματα της Καθημερινότητας οι Πρεβεζάνοι να νιώθουν απελπιστικά αβοήθητοι. Η Πρέβεζα καλείται να τονώσει με τομές και ρίσκα όλους τους παραγωγικούς φορείς, να ενδυναμώσει με μεγάλη προσπάθεια κάθε αχτίδα αναπτυξιακής προοπτικής και να τολμήσει. Να τολμήσει να απαλλαγεί από απόψεις, νοήματα, λογικές και τακτικές που της στερούν κάθε ελπίδα. Να τολμήσει να αλλάξει τους δρόμους που οδηγούν σε αδιέξοδα, τους δρόμους που έχει βαρεθεί και δεν έχουν να τις προσθέσουν κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο.Εύχομαι η συμπλήρωση των 100 χρόνων απελευθέρωσης, να γίνει η αφετηρία, ώστε η Πρέβεζα να βιώσει την ανάπτυξη, η οποία πραγματικά της αξίζει! Εκατό χρόνια Ελεύθερης Πρέβεζας… καλή Λευτεριά σε όλους και σε όλες σας!