Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΤΑ: Αποσύρθηκε στο Δ.Σ. το θέμα για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το ΕΠ.ΠΑ.


Στην απόσυρση του θέματος που αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την κατάρτιση προκαταρκτικού φακέλου ιδιοκτησιακών, χωρικών και οικονομικών στοιχείων για έκδοση ΚΥΑ του άρθρου 47 του Ν. 3982/2011 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα» προχώρησε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας μετά από μία (ακόμα) επεισοδιακή συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η ένταση κ' οι υψηλοί τόνοι εκ μέρους των κατοίκων της Τ.Κ. Καλαμιάς οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του Δ.Σ. απαιτώντας την απόσυρση του θέματος. Το θέμα ήταν συνυφασμένο με αυτό που είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου είχε εκφραστεί κατά πλειοψηφία η πρόθεση διάθεσης της δημοτικής έκτασης στη θέση «Λιβάδια» Τ.Κ. Καλαμιάς προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης ΚΥΑ για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Απόφαση την οποία οι κάτοικοι της Καλαμιάς διεμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί, όντας κάθετα αντίθετοι με την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης. Η ατμόσφαιρα ήταν και χθες ηλεκτρισμένη, από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τσιρογιάννης διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Επιστρέφοντας και πάλι στην αίθουσα, οι κάτοικοι εμφανίζονταν ανυποχώρητοι, απαιτώντας την απόσυρση του θέματος και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε κατάληψη της αίθουσας του Δ.Σ. και ότι θα φτάσουν «στα άκρα». Κάτω από την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και την κλιμακούμενη ένταση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τσιρογιάννης πρότεινε την απόσυρση του θέματος λόγω του κλίματος που διαμορφώθηκε και που δεν επέτρεπε την συνέχιση της διαδικασίας και τη λήψη απόφασης. Η πρόταση βρήκε σύμφωνο και τον Δήμαρχο κ. Παπαλέξη ο οποίος ανέφερε: «Η προσπάθεια έχει γίνει. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας θεωρώντας ότι είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό. Είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες πολλές φορές, γιατί δεν είμαστε μόνο να παίρνουμε αποφάσεις για να μαζεύουμε τα σκουπίδια. Είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν και θα σημαδέψουν το μέλλον της περιοχής δίνοντας τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά απόψε διαμορφώθηκε μια κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε από πλευράς του Δήμου σε ψηφοφορία». Κατόπιν των παραπάνω το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την απόσυρση του θέματος.

Ο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΟΠΛΩΝ;

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Μετά την χαρακτηριστική φωτογραφία του τότε κυβερνητικού εκπρόσωπου Ρουσσόπουλου, να κάθεται στην ακροθαλασσιά με μαγιό, με τον έμπορο όπλων Πατεράκη, στο «διεστραμμένο» δημοσιογραφικό μυαλό γίνονται διάφοροι περίεργοι συνειρμοί, για σχέσεις διαπλοκής, κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας μια αντίστοιχη «φιλία» ή «λυκοφιλία». Την Κυριακή πληροφορηθήκαμε από το «Πρώτο Θέμα» ότι ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν παιδικός φίλος με τον μυστηριώδη έμπορο όπλων Βλάσση Καμπούρογλου, που βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα, μετά την σύλληψη Σμπώκου, αφού μαζί είχαν στήσει το πάρτι με τα 25 εκατομμύρια δολάρια, αντισταθμιστικά οφέλη που επί Άκη τους πρόσφεραν απλόχερα Ρώσοι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, για την αγορά τον TOR MI. Η ίδια εφημερίδα μας πληροφόρησε πως ο Παπαδάκης το 2011 βρέθηκε και ως καλεσμένος στο κτήμα Νάσιουτζικ, όπου ο Καμπούρογλου πάντρεψε την κόρη του. Πολύ μετά δηλαδή και αφού είχε ξεσπάσει ήδη το σκάνδαλο με την δράση Καμπούρογλου (εξεταστική επιτροπή Βουλής κτλ). Τα γράφω αυτά γιατί όταν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, που ο «Ελεύθερος Τύπος» με κρέμασε στα μανταλάκια ως «πράκτορα της ΚΥΠ» με προφανή σκοπό να απαξιωθούν τα ψηφοδέλτια των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και να χτυπηθεί η δημοτικότητα του Πάνου Καμμένου, ο Παπαδάκης έκανε την εξής ασχήμια σε βάρος μου. Κρατώντας στα χέρια του το χαλκευμένο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με κρέμασε για δεύτερη φορά αλλά με το .. γάντι. Κλείνοντας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί μου από τα Γιάννενα, και πετώντας με έπαρση ότι « μέσα στην ημέρα θα έχουμε σίγουρα εξελίξεις» άφηνε την μομφή-προαναγγελία, πως ο Καμμένος (μέχρι το μεσημέρι) θα με διαγράψει από το υποψήφιο Βουλευτή Ιωαννίνων. Θα μπορούσα κύριε Παπαδάκη, κάλλιστα και εγώ να σκεφτώ τώρα πως ίσως και εσείς να έχετε κάποια κρυφή επιδοτούμενη βίλα στο Καπανδρίτι επί παραδείγματι ή και ότι ο Καμπούλογου να είναι χορηγός σας σ’ άλλες οικονομικές σας δραστηριότητες.ΟΧΙ κύριε Παπαδάκη εγώ δεν πιστεύω ότι εσείς είστε «λεκιασμένος» «απατεώνας» ή «αλήτης» και ότι τυχόν να είχατε οποιαδήποτε μορφής συναλλαγή με τον βαρόνο έμπορο όπλων. Τον άνθρωπο-φάντασμα, που ξέπλενε βρώμικο χρήμα σ’ όλο τον κόσμο. Βγάζετε άξια, τόσο πολλά λεφτά από την δουλειά σας, που θα έπρεπε να είστε αρρωστημένα παραδόπιστος, για να το κάνετε και τέτοιος άνθρωπος δεν είστε. Πιστεύω απλά, πως μια αθώα παιδική φιλία σας οδήγησε και στο γάμο της κόρης Καμπούρογλου.σείς όμως κύριε Παπαδάκη, στην δική μου και εντελώς διαφορετική περίπτωση, γιατί μου φερθήκατε με τόση ΑΛΗΤΕΙΑ και μάλιστα δημόσια;


ΥΓ: Είμαι υποχρεωμένος να σας αποσαφηνίσω κύριε Παπαδάκη, πως εγώ λόγω του ρεπορτάζ μου, ασφαλώς και συνομιλώ και φωτογραφίζομε, με φυλακισμένους, δολοφόνους, απαγωγείς. Έτσι σας το λέω για την επόμενη φορά που θα βρεθεί κάποιος ξανά να με … κακοχαρακτηρίσει, να μην το ξεχάσετε τάχα και αυτό!

Ο Κ. Νταλαμάγκας ξανά στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας

«Αναμένουμε το νέο αθλητικό νόμο που επαναφέρει τα κίνητρα», τονίζει σε δηλώσεις του
Εκπροσώπηση και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ) θα έχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το ίδιο το ιστορικό σωματείο της πόλης μας και για τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία γενικότερα.Συγκεκριμένα, ο Κώστας Νταλαμάγκας, παλιός πρωταθλητής της Κωπηλασίας και στέλεχος σήμερα της Διοίκησης του Ν.Ο.Ι. (Έφορος Κωπηλασίας), εξελέγη εκ νέου στο Δ.Σ. της ΕΚΟΦΝΣ, κατά τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο από την Ομοσπονδία στην Αθήνα. Ο κ. Νταλαμάγκας, ο οποίος ήταν στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας και την περασμένη τετραετία, θα θητεύσει ως Έφορος Εθνικών Ομάδων Εφήβων – Νεανίδων της ΕΚΟΦΝΣ, όπως αποφασίστηκε κατά την συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της σε σώμα. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επανεξελέγη ο Γιάννης Καρράς.

Πολιτεία και κίνητρα

«Παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες στις μέρες μας είναι δύσκολες, ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην ελληνική Κωπηλασία και θα την στηρίξει, όπως έκανε και την περασμένη τετραετία, ώστε κι εκείνη με τη σειρά της να φέρει στην χώρα μας αποτελέσματα και επιτυχίες αντίστοιχες και ακόμα καλύτερες από εκείνες των προηγούμενων ετών», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Νταλαμάγκας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών στην ΕΚΟΦΝΣ.Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο αθλητικό νόμο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του οποίου πρόκειται να επανέλθουν τα κίνητρα προς τους αθλητές που πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις εντός κι εκτός συνόρων. Νόμος που αφορά φυσικά άμεσα την ελληνική Κωπηλασία. «Είναι ένα μέτρο που, αν εφαρμοστεί, θα δώσει ξανά ζωντάνια στον αθλητισμό και στα κωπηλατικά σωματεία ανά την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, προσθέτοντας πως η Ομοσπονδία Κωπηλασίας είναι σε συνεχή επαφή με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη για το συγκεκριμένο ζήτημα.Ο ίδιος ο Υφυπουργός εξάλλου, δεσμεύθηκε πως με τη συνδρομή του Υπουργού Παιδείας Κων/νου Αρβανιτόπουλου θα φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, μέσω του οποίου θα ανταμείβονται με κίνητρα οι αθλητές που προσφέρουν μεγάλες νίκες στην Ελλάδα.

Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για την «έξυπνη εξειδίκευση»

Συνάντηση εργασίας, παρουσία ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., για τη στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, ύστερα από πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.Η συνάντηση περιλάμβανε παρουσίαση του σκοπού της συνάντησης, της αποστολής και της μεθοδολογίας των εμπειρογνωμόνων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωση για το Στρατηγικό Σχέδιο «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και τη σχέση του με την έρευνα και την καινοτομία, το ρόλο των ενδιαφερόμενων φορέων στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.Για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησης της στρατηγικής της Περιφέρειας για την «έξυπνη εξειδίκευση» ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης πρότεινε τη σύσταση Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας και την πρόσληψη «Ειδικού Συμβούλου», που θα απαρτίζεται από ομάδα ατόμων.Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε αρχικά ότι η Ε.Ε. επιθυμεί οι εθνικές και περιφερειακές αρχές να καταρτίσουν στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση των διαρθρωτικών ταμείων πιο αποδοτικά και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.«Έξυπνη εξειδίκευση, τόνισε, σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε χώρας, περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους, που άγεται από την αριστεία. Σημαίνει επίσης ενίσχυση των περιφερειακών συστημάτων καινοτομίας, μεγιστοποίηση των ροών γνώσης και εξάπλωση των ωφελειών της καινοτομίας σε όλο το εύρος της περιφερειακής οικονομίας».Η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι: «Η Περιφερειακή Πολιτική οφείλει να είναι η κινητήρια δύναμη. Η «έξυπνη» ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα τόσο της τρέχουσας ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας όσο της πολιτικής στήριξης και της γνώσης των περιφερειακών ικανοτήτων και προοπτικών. Χωρίς πολιτική στήριξη ή επαρκείς οικονομικούς πόρους στην αρμοδιότητά της, η εφαρμογή των στρατηγικών έξυπνης ανάπτυξης είναι σχεδόν αδύνατη».Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή μέσω της bottom-up (από κάτω) προσέγγισης, έχει εγκρίνει τον Επιχειρησιακό της Προγραμματισμό από τον οποίο προκύπτουν συγκεκριμένοι άξονες προτεραιότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ο τουρισμός και η Υγείας με προοπτική η Ήπειρος να γίνει πόλος για όλα τα Βαλκάνια. Συνεπώς, αυτό που απομένει είναι η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο την ανάπτυξη των τομέων αυτών».Η κ. Καλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται έρευνα, για την έρευνα», αλλά αυτή πρέπει να έχει τελικό αποδέκτη τις επιχειρήσεις και να λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία.Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ήπειρο, ενώ η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. που αποτελούνταν από τους:

Alasdair Reid, διευθυντή του Technopolis Group στις Βρυξέλλες.
Jorge-A. Sanchez-P., διοικητή του Corallia Cluster.
Νίκο Κομνηνό, διευθυντή της ερευνητικής μονάδας URENIO
Παναγιώτη Τσανάκα, πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Πρέβεζας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης

Έκθεση αρχειακού υλικού, ντοκιμαντέρ, αγώνα δρόμου, ομιλίες, βαρκαρόλα, θεατρική παράσταση αλλά και συναυλίες παραδοσιακής και κλασσικής μουσικής συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Πρέβεζας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Οι εκδηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου και γίνονται σε συνεργασία φορείς της πόλης και έχουν σαν στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων του Δήμου και παράλληλα να αναδείξουν σπουδαίες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού εκείνης της περιόδου στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «100 Χρόνια Πρέβεζα» με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από την εκατονταετηρίδα 1912 –2012. Η έκθεση θα λειτουργεί στην οικία Αθανασιάδη και τα εγκαίνια της θα γίνουν την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα. Λίγο αργότερα στις 20:15 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Νύχτες Μαγικές και Ονειρεμένες - Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα» του συμπολίτη μας σκηνοθέτη, Γιάννη Νικολαΐδη.

ΑΡΤΑ:Ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων η σημερινή

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ανακοινώνει ότι ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων η 16/10/2012. Οι παραγωγοί με ευθύνη τους μπορούν να προβαίνουν στη συγκομιδή των ακτινιδίων μετά την παραπάνω ημερομηνία, με την προϋπόθεση ότι τα ακτινίδια έχουν φθάσει στο προβλεπόμενο στάδιο ωρίμανσης (τουλάχιστον 6,2ο Brix ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία). Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, κάθε φορά πριν προβούν στη συγκομιδή των καρπών, συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση στη οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής τους, την τοποθεσία της καλλιέργειας, καθώς και τη ποσότητα που πρόκειται να συγκομίσουν. Η υπεύθυνη δήλωση κατατίθεται στην αρμόδια Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Άρτας.Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οποιαδήποτε παράβαση της ισχύουσας Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας, οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες Επιτροπές Επιβολής Κυρώσεων, σύμφωνα με την με αριθ. 313312/25-1-1994 ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Συνελήφθη 25χρονη στη Κάτω Μερόπη Ιωαννίνων, η οποία μετέφερε με το όχημά της 82 κιλά χασίς!


Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στη Κάτω Μερόπη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, μία 25χρονη  για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).Ειδικότερα, σήμερα το πρωί οι αστυνομικοί εντόπισαν στη Κάτω Μερόπη Ιωαννίνων ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο και ακινητοποίησαν για έλεγχο.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε η 25χρονη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -78- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -82.280- γραμμαρίων.Επίσης στην κατοχή της, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας ενώ κατασχέθηκε και το όχημα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.H συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Σχέδιο δράσης για δημιουργία στην Π.Ε. Άρτας 120 νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ένα τοπικό σχέδιο δράσης για την εκκίνηση επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας» (Δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας).Στόχος της προτεινόμενης παρέμβασης είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης στην τοπική αγορά εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας 120 Ανέργων εγγεγραμμένων στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, Νέων Επιστημόνων και Αγροτών. Επιδιώκεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα με νέες γεωργικές καλλιέργειες (φαρμακευτικά φυτά, μανιτάρια κλπ), στη μελισσοκομία, στην μεταποίηση και εμπορεία πτηνο-κτηνοτροφικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας.Από το σύνολο των ωφελουμένων το 22,2% θα είναι νέοι κάτω των 25 ετών, το 44,4 % θα είναι γυναίκες, το 33,3% θα απασχοληθούν σε δυναμικούς κλάδους όπως πράσινη οικονομία, εναλλακτικός τουρισμός, νέες τεχνολογίες, πολιτισμός και το 33,3% θα συστήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις. Συντονιστής εταίρος για την υλοποίηση της πράξης είναι η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου- Αμβρακικού Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.ΟΤΑ).Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 490.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας παρέλαβε την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, παρακολουθεί από κοντά, με υπευθυνότητα και συνέπεια όλες τις εξελίξεις για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η σημερινή του διοίκηση, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και χωρίς να αποκρύψει κανένα στοιχείο έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της τόσο για την σωστή λειτουργία του έργου όσο όμως και για τη συνολική προώθηση της σύγχρονης- ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή.Εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου και το απέδειξε με κάθε ευκαιρία, είναι ότι στην υπόθεση αυτή, δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές αλλά ούτε και τοπικιστικές διενέξεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλάνισε επί μακρόν το Νομό, αφορά το σύνολο των κατοίκων και απαιτεί συνέργεια και συνεργασία στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων κι όχι της δημιουργίας νέων αδιεξόδων.Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θωμάς Μπέγκας παρέλαβε την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και άμεσα την κοινοποίησε σε όλα τα μέλη της Διοίκησης με επιστολή που εστάλη την 1η Οκτωβρίου 2012.Η έκθεση καταλήγοντας ζητά την διατύπωση απόψεων επί συγκεκριμένων παρατηρήσεων από διάφορες υπηρεσίες.Στην ίδια έκθεση, που εστάλη και στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, όπως και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, ο Φορέας καλείται σε απολογία για δύο λόγους:«Γιατί δεν έχει ξεκινήσει την κατάθεση της χρηματοοικονομικής εγγύησης ποσού ίσου με 0,68 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων σε ιδιαίτερο λογαριασμό, σύμφωνα με την άδεια διάθεσης στερεών, μη επικινδύνων αποβλήτων»«Γιατί δεν έχει εκδώσει αποφάσεις που να καθορίζουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να προβαίνουν στη διάθεση αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Ελληνικού».Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο επέβλεψε τη δοκιμαστική λειτουργία για λογαριασμό του Φορέα, επεξεργάστηκε τα ερωτήματα και ήδη έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 με θέμα την υποβολή απολογίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με τεκμηριωμένη εισήγηση.Από την μέχρι σήμερα δράση της Διοίκησης του Φορέα γίνεται εύκολο κατανοητό ότι έχει αποδείξει εμπράκτως την διάθεσή του για συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Ηπείρου, που έχει την ευθύνη εκτέλεσης και παραλαβής του έργου, όσο και με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων.Ο Φορέας συμπορεύτηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου στις επιλογές της για την επιστημονική διερεύνηση του φαινομένου της ρύπανσης κι αναμένει να του κοινοποιηθούν επίσημα όλα τα πορίσματα προκειμένου να αξιολογηθούν και από τους επιστημονικούς του συνεργάτες.Στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβάνεται και την ιδιαίτερη ευαισθησία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, την κατανοεί αλλά εκτιμά ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στη σωστή βάση και όχι με μεγεθυντικούς φακούς.Περιμένει λοιπόν προτάσεις που θα συμβάλλουν σε λύσεις. Οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν παρά μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και αδιεξόδων και δεν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης του Φορέα να ακολουθήσει τέτοιες λογικές.Άλλωστε το μείζον σήμερα για όλους είναι ένα: Θα συμβάλλουμε ώστε να λειτουργήσει σωστά και σύγχρονα ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό; Αποτελεί η λειτουργία αυτή βήμα εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων; Αν όχι, ποια είναι η αντιπρόταση; Μήπως επιστροφή στους ΧΑΔΑ;Ιδού η ρόδος λοιπόν….

Ξεκάθαρη και σαφή θέση για τρία μείζονα θέματα πήρε ο Φίλιππας Φίλιος

Ξεκάθαρη και σαφή θέση για τρία μείζονα θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν πρόκειται να αποστείλει κανένα στοιχείο για την υπηκοότητα των βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς. Το θέμα είναι λήξαν, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε στο πρόγραμμα «Αριάδνη» το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από άλλους φορείς. Πρόκειται για την δήλωση θανάτου, γάμου ή βαφτίσεων μέσω συμβολαιογραφικής πράξης.«Είναι μία υπερβάλλουσα δαπάνη. Όλες οι πράξεις δηλώνονται στις υπηρεσίες του Δήμου και υπάρχει πλήρης εικόνα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος συμβολαιογραφικής πράξης», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Δήμου Ιωαννιτών στη μεταφορά της μισθοδοσίας των ΚΕΠ στους ΟΤΑ, τονίζοντας πως «είναι αδύνατο να επωμισθούμε μία τέτοια δαπάνη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο με τα σημερινά δεδομένα να ανταποκριθούμε σε κάτι τέτοιο. Είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργία των ΚΕΠ με αυτούς τους όρους».Τέλος ο κ. Φίλιος επανέφερε το θέμα του επιδόματος θέρμανσης τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης για ένταξη του Νομού Ιωαννίνων στη δεύτερη ζώνη.

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός και ο απολογισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Ο ισολογισμός και ο απολογισμός του Δήμου για το 2011 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ παράλληλα περιγράφηκε τόσο από τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο όσο και από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη η σημερινή οικονομική κατάσταση, η οποία εξ αιτίας των συνεχών περικοπών πόρων, είναι εξαιρετικά δύσκολη.Ο ισολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος του Καλλικρατικού Δήμου, με πλεόνασμα 4,6 εκατομμύρια ευρώ και όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, βασικές παράμετροι ήταν να καλυφθούν παθογένειες που υπήρχαν, να ενσωματωθούν περισσότερες επισφαλείς απαιτήσεις, να ενσωματωθούν περισσότερες προβλέψεις για τις δικαστικές διεκδικήσεις, να οριοθετηθεί η αυτοτέλεια των χρήσεων και το σημαντικότερο, να έχει ο Δήμος στο τέλος του 2011 ένα ταμείο της τάξης των 3.956.000 ευρώ, που να δικαιολογεί ως ένα βαθμό τις ειδικές πιστώσεις αλλά και την οικονομική κατάρρευση που είχε προβλεφθεί ότι θα έρθει το 2012.Σε επίπεδο συγκριτικών στοιχείων για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου στη χρήση του 2011, όπως τα παρουσίασε ο κ. Μάντης, υπάρχουν τα ακόλουθα στοιχεία απολογιστικά και συγκριτικά με τον ισολογισμό έναρξης 1/1/2011.

Α) Δάνεια 1/1/2011 30.400.000€ Δάνεια 31/12/2011 28.800.000€ (μείον 1.616.000 μεταβολή 5,3%)

Β) Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 1/1/2011 24.876.000€» 31/12/2011 18.686.000€

(μείον 6.190.000€, μεταβολή 25%)

Γ) Απαιτήσεις 1/1/2011 23.684.000€ 31/12/2011 20.300.000€ (μείον 3.384.000 μεταβολή 14,3%)

Ο προϋπολογισμός του Δήμου είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 136.000.000, ο προϋπολογισμός που εκτελέστηκε και περιλαμβάνεται στον απολογισμό που παρουσίασε ο κ. Μάντης, έφτασε στο ποσό των 70.500.000 στο σκέλος των εισπράξεων και στο ποσό των 72.500.000 στο σκέλος των πληρωμών.Ο αντιδήμαρχος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράμμισε την τεράστια δυσκολία που υπάρχει, λόγο της οικονομικής κατάρρευσης, να εισπραχθούν οι οφειλές προς το Δήμο, οι οποίες έρχονται από τα παρελθόντα έτη.Ενδεικτικό είναι ότι με την λήξη της προθεσμίας για τη ρύθμιση οφειλών προσήλθαν μόλις 481 οφειλέτες από τους 4.852. Οι συνολικές οφειλές προς το δήμο ανέρχονται στα οκτώ εκατομμύρια.Η μείζονα αντιπολίτευση υποστήριξε ότι είχε παραδώσει ένα Δήμο πλεονασματικό και χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα.Τα στοιχεία όμως που παρουσίασε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απέδειξαν το τεράστιο άνοιγμα που δημιουργήθηκε μέσα σε μία δεκαετία.Το 2001 το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) ανέρχονταν στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2010 τα σύνολο των οφειλών έφτανε στα 45,2 εκατομμύρια.«Όλα αυτά τα χρόνια, που υπήρχε χρήμα, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία είσπραξης. Η κατάσταση αφέθηκε χωρίς κανέναν έλεγχο. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έγινε μία τεράστια προσπάθεια η οποία απέδωσε ένα ουσιαστικό και πραγματικό νοικοκύρεμα στα οικονομικά», τόνισε ο Δήμαρχος.

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε/Τμήμα Ηπείρου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε/Τμήμα Ηπείρου είχε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης.Τα μέλη της Διοικούσας με επικεφαλής τον πρόεδρο του τμήματος Χρίστο Παπαβρανούση συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα στο γραφείο του και συζήτησαν μαζί του σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα για την περιοχή της Ηπείρου.Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας αντάλλαξε απόψεις και ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τις θέσεις του Τ.Ε.Ε για θέματα όπως το ρυθμιστικό των Ιωαννίνων, η οριοθέτηση της Παμβώτιδας, ο Χ.Υ.Τ.Α., τα μεγάλα οδικά έργα. Μάλιστα, με αφορμή τη συγκεκριμένη συνάντηση ζήτησε από τον πρόεδρο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής να εγκαινιάσουν κύκλο παραγωγικών συναντήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπου θα έχουν την ευκαιρία μέσα από εποικοδομητικό διάλογο να ανταλλάσουν απόψεις και να καταθέτουν προτάσεις πάνω σε εξειδικευμένα και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο, όπως αυτά που ήδη συζήτησαν αλλά και για άλλους τομείς όπως ο περιφερειακός σχεδιασμός και χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(Α.Π.Ε.).Στη συνάντηση της Δευτέρας συζητήθηκε επίσης και η διαμορφωθείσα πολιτική κατάσταση με το Γενικό Γραμματέα να κάνει ανασκόπηση της κρίσης στη χώρα και των επιπτώσεων της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Απάντηση της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ Ιωαννίνων για τον ξυλοδαρμό του Χρήστου Μεντή

Δεν μας κάνει καμία εντύπωση η απαράδεκτη και ψευδή ανακοίνωση της παράταξης ΠΑΜΕ Ο.Τ.Α.Στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο (3 Οκτωβρίου) του συλλόγου μας η παράταξη μας είχε φέρει θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όπως, τρία εργατικά ατυχήματα στο δήμο Ιωαννιτών τον μήνα Αύγουστο και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο δήμο Ιωαννιτών (πάρκο Πυρσινέλλα 25/09/2012 ΑΔΑ: Β4ΘΥΩΕΩ-8Κ2) που κατά πλειοψηφία πλην της παράταξης ΔΑΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ δεν ψήφισε και μέχρι και σήμερα δεν βγήκε η ανακοίνωση-καταγγελία.Στο περιστατικό που αναφέρεται η ανακοίνωση ΠΑΜΕ ΟΤΑ, ότι επιτέθηκαν μέλη της ΔΑΚΕ, η παράταξη μας ζήτησε τον λόγο, γιατί μέχρι και σήμερα δεν βγήκε η καταγγελία του συλλόγου και αντί απάντησης δεχτήκαμε επίθεση.Οι συνάδελφοι της παράταξης ΠΑΜΕ ΟΤΑ ας ρωτήσουν τον εκπρόσωπο τους, αν ο συνάδελφος Ν. Κρικώνης, είναι ο ίδιος που πριν από λίγες ημέρες είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί για την αποκατάσταση δυο τενόντων, αν το σωματείο ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων ή το ΠΑΜΕ ΟΤΑ εξέδωσαν ανακοίνωση.Εκτός αν θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ανακοινώσεις εκδίδονται μόνο για εργατικά ατυχήματα μελών του ΠΑΜΕ και όχι για όλους τους εργαζόμενους των δήμων ανεξαρτήτως παρατάξεων !!!
-Πόσες καταγγελίες έχετε από την παράταξη σας που έχει και την ευθύνη του προεδρείου του συλλόγου μας για τις ιδιωτικοποιήσεις (πρασίνου-καθαριότητας- οίκος ευγηρίας) στο δήμο Ιωαννιτών και για τις οποίες σας εγκαλούσαμε καθημερινά ;

Οι συμπεριφορές σας πλέον γνωστές σε όλους, όπως και στους απολυμένους του 902(ραδιοφωνικού σταθμού ΚΚΕ) που έκλεισε εν μια νυκτί και οι εργαζόμενοι έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο.Γνωρίζουμε ότι ο σκοπός σας είναι να συκοφαντήσετε και να τρομοκρατήσετε τον εκπρόσωπο της παράταξης μας με στόχο τις εκλογές του υπηρεσιακού συμβουλίου και για να συγκαλύψετε τα πραγματικά προβλήματα που μας απασχολούν και τα οποία επιμελώς δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας για λόγους που εσείς προφανώς και γνωρίζετε.

Τον Γάλλο Πρόξενο δέχτηκε o Ηλίας Θεοδωρίδης

Ο Γάλλος Πρόξενος συνοδευόμενος, όπως και σε όλες του τις συναντήσεις, από την επίτιμη Πρόξενο στα Γιάννενα κ.Ελένη Παγκρατίου επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.Στη συνάντηση στο γραφείο του, ο κ. Θεοδωρίδης με τον κ. Le Rigoleur συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασιών στους τομείς του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της προώθησης ποιοτικών ντόπιων προϊόντων στη γαλλική αγορά.Ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει παράλληλα τον Γάλλο Πρόξενο για τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και για ζητήματα, που σχετίζονται με την τόνωση της αναπτυξιακής προσπάθειας για την οποία εργάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον).«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα σήμερα στο γραφείο μου την επίσκεψη του Γάλλου Προξένου στην χώρα μας. Μέσα από τον παραγωγικό διάλογο που αναπτύξαμε, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με την αναπτυξιακή ανάταξη της περιοχής, μέσα από τη διεύρυνση της πολύπλευρης συνεργασίας ανάμεσα στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Γαλλία», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας μετά το πέρας της συνάντησης και κατέστησε σαφές πως πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να αναπτυχθεί η συνεργασία που ξεκίνησε.Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και η πρωτοφανής κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και κυρίως τη χώρα μας. «Ενημέρωσα τον κ. Πρόξενο, είπε ο κ. Θεοδωρίδης, για τις δυσκολίες που περνάμε και τις σημαντικές προσδοκίες που έχουμε από τη φίλη χώρα να μας στηρίξει στην προσπάθεια επανεκκίνησης. Η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει στη συγκρότηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής εξόδου από τη κρίση».Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόξενος ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα για την υποδοχή και φιλοξενία και χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση καθώς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές συνεργασίας. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Le Rigoleur και κατέληξε: «Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας και η συζήτηση που αναπτύξαμε πάνω σε αυτό το θέμα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Με τον Γενικό Γραμματέα συζητήσαμε διεξοδικά την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και πάνω σε αυτό τολμώ να πω, πως η χώρα μου έχει την τεχνογνωσία.»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, συμμετείχε στη φετινή «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών»


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, συμμετέχοντας και στη φετινή «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών», με θέμα «τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους», διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά δύο εκδηλώσεις. Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων, στα Γρεβενά και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στο Ζαγόρι.Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες απόλαυσαν ένα πρωινό γνωριμίας με τη φύση και τον κόσμο των πουλιών, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, κατασκευάζοντας φωλιές και ταΐστρες, δημιουργώντας χειροτεχνίες με θέμα τα πουλιά, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό σε περιβαλλοντικά παιχνίδια και γνωρίζοντας το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης παρουσιάσεις – προβολές για το Εθνικό Πάρκο και τα πουλιά, τόσο από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, όσο και από συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία και είχε την πανελλαδική ευθύνη συντονισμού των εκδηλώσεων.Φέτος, για πρώτη φορά στην εκδήλωση του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, συμμετείχε και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ) του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, με την αφήγηση παραμυθιών, παιχνιδιών εμπνευσμένων από τον κόσμο των πουλιών, μέσα από μια διασκεδαστική εμπειρία.Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, ευχαριστεί θερμότατα τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών, και τα μέλη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και υπόσχεται συχνές διοργανώσεις ανάλογων δραστηριοτήτων και στο μέλλον, ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και οι επισκέπτες των Κένρτων Πληροφόρησης να γνωρίσουν καλύτερα το Εθνικό Πάρκο, τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει και να εκτιμήσουν παράλληλα την ανάγκη προστασίας και διατήρησής του.

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης και στην Πρέβεζα

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης και στην Πρέβεζα καθώς αναμένεται να υπάρξουν χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν θα μπορούν φέτος τον χειμώνα να ζεσταθούν. Εν τω μεταξύ ούτε στην Πρέβεζα δεν ξεκίνησε χθες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης τόσο γιατί χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση των φορέων της αγοράς καυσίμων με τον υπουργό Οικονομικών όσο και γιατί δεν υπάρχουν παραγγελίες από τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά του νομού παρά το κρύο που είχε το βράδυ, δεν υπάρχουν παραγγελίες στα πρατήρια. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Πρέβεζας κ. Κυριακής μέχρι χθες δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποια θα ήταν η τιμή διάθεσης στο νομό και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και σε σύγκριση με πέρσι η πτώση αγγίζει το 100%. Οι περισσότεροι καταναλωτές σημειώνει ο κ. Κυργιάκης τηλεφωνούν όχι για παραγγελίες αλλά για να πληροφορηθούν που διαμορφώνονται οι τιμές.

Πώς ο Κ. Κατσάρης διέσωσε τη διαθήκη της Ελ. Ζωγράφου

Τι άφησε στα Γιάννινα το Κληροδότημα

 Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ

Το Σάββατο ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του «Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας» οργάνωσε μια σεμνή τελετή και απένειμε αναμνηστικά διπλώματα σε δωρητές του Ιδρύματος.Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τους ευρύχωρους και πεντακάθαρους χώρους του νεόδμητου κτιρίου και την ήρεμη παρουσία των 25 γερόντων που πρώτοι αυτοί φιλοξενήθηκαν σ’ αυτό για να περάσουν τα δύσκολα χρόνια των γηρατιών τους. Στην τελετή αυτή ήταν εκεί ο Δήμαρχος κ. Φίλιος και ο Αντιπρόεδρος του Οίκου Ευγηρίας κ. Παν. Κιτσούλης, πολλοί προσκεκλημένοι και φυσικά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος. Δεν έλειψαν ακόμη από την τελετή οι πρώην Δήμαρχοι Ιωαννίνων κ.κ. Θ.Γεωργιάδης, Χαρ. Τόλης και Αν. Παπασταύρος, που ήταν και ο θεμελιωτής τών σύγχρονων κτιρίων του ιδρύματος.Μετά τη σύντομη ενημέρωση των προσκεκλημένων από τον κ. Φίλιο και τον κ. Κιτσούλη, ο λόγος δόθηκε στο Σεβασμιώτατο, που απηύθυνε ευχές και ευλογίες για εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Στη συνέχεια κλήθηκαν οι δωρητές του Ιδρύματος προς τους οποίους μαζί με τις ευχαριστίες του Δ.Σ., απενεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα. Φυσικά οι ομιλητές τόνισαν ότι το κτίριο ανεγέρθηκε με χρήματα του κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου και σε οικόπεδο που δώρισε πρόσφατα η χήρα Πηνελόπη Κοτρώτσιου-Παπαθεοδώρου.

Ζωγράφειο Κληροδότημα...
Με την ευκαιρία ας ξαναθυμηθούμε λίγα για το πολύπλαγκτο Ζωγράφειο Κληροδότημα.Η αείμνηστη Ελένη Σόλωνα Χρηστάκη-Ζωγράφου, το γένος Λύσανδρου Καφτατζόγλου, με την από 5-10-1929 ιδιόχειρη διαθήκη της, άφησε στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» το μισό της τεράστιας περιουσίας και το άλλο μισό στο δημοτικό Νοσοκομείο Ιωανίνων «Η Αγάπη». Φυσικά, είχε αφήσει τη νόμιμη μοίρα και στη μοναχοκόρη της Δομενίκη, με την οποία οι σχέσεις μητέρας και κόρης ήταν ταραγμένες, ώστε να την αποκαλεί και να την αναγράφει στη διαθήκη της “Ακατανόμαστον”! Η Ελένη Ζωγράφου, απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 1937 στο Σάμεριγκ της Αυστρίας, όπου είχε μεταβεί για να θεραπευτεί από βαρειά αρρώστια. Μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό της η θυγατέρα της Δομενίκη, σύζυγος Μαλαμίδου, πηγε στο σπίτι της, συνοδευόμενη και από δικηγόρο της θανούσης και δικό της “φίλο” Τατάκη, με σκοπό να ερευνήσουν για ύπαρξη διαθήκης της μητέρας της, αλλά βρήκαν ένα συρτάρι παραβιασμένο και χωρίς διαθήκη.Μετά από αρκετό καιρό από το θάνατο της Ελένης Ζωγράφου, η Δομενίκη παρουσίασε μια διαθήκη της μάνας της, με την οποία όριζε κληρονόμο της κολοσσιαίας περιουσίας της, την θυγατέρα της και το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, τη γνησιότητα της οποίας Διαθήκης επιβεβαίωσε στο Δικαστήριο ο κ. Τατάκης. Κατόπιν αυτών η Δομενίκη Μαλαμίδου έγινε κάτοχος όλης της περιουσίας της μητέρας της και απέσυρε από την Εθνική Τράπεζα τα αμυθήτου αξίας κοσμήματα, όπου τα είχε κατατεθειμένα προς φύλαξη. Συγχρόνως, ήρθε σε συνενόηση και με το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα, το οποίο αντιπροσώπευε ο κ.Τατάκης και παραχωρούνταν στο ίδρυμα τα ακίνητα της περιουσίας.

Η συμβολή του Κ. Κατσάρη
Και ενώ όλα πήγαιναν ωραία για τη Δομενίκη, αποστέλλεται στον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, μια ιδιόχειρη ενυπόγραφη διαθήκη της Ζωγράφου, την οποία ο μακαριστός Μητροπολίτης Σπυρίδων την παρέδωσε στο Αδελφάτο του Νοσοκομείου για τις παραπέρα ενέργειες. Εδώ επιβεβαιώνεται η παροιμία που λέγει “ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”. Τη γνήσια αυτή διαθήκη την απέστειλε στον Μητροπολίτη Σπυρίδωνα ο Κων/νος Κατσάρης, σοβαρός εμπορικός αντιπρόσωπος και χρηματιστής Αθηνών, ο οποίος συνδέονταν στενά με την οικογένεια της Ελένης Ζωγράφου και όπως συνηθίζονταν, όσοι συνέτασαν ιδιόχειρες διαθήκες, τις συνέτασαν σε περισσσότερα αντίγραφα, μερικά από τα οποία τα εμπιστεύονταν σε δικά τους πρόσωπα. Με τη γνήσια αυτή διαθήκη, το Νοσοκομείο γίνονταν κύριο μιας τεράστιας περιουσίας, την οποία είχε υφαρπάσει η Δομενίκη και το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, με την πλαστή, όπως αποδείχτηκε, διαθήκη. Έκτοτε άρχισε ένας δικαστικός αγώνας, στον οποίο αντιδρούσε το Καυτατζόγλειο Ίδρυμα, αλλά τελικά πρότεινε να έλθουν σε συμβιβασμό, κάτι που δεν το δέχτηκαν τα δύο νοσοκομεία που ήταν οι πραγματικοί δωρεολήπτες της διαθήκης.Τελικά, η όλη υπόθεση έφτασε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την υπ’ αριθ. 353/605 16-8-1946 απόφασή του δικαίωσε το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σημείωσε “Δημοσιεύεται και κηρύσσεται κυρία η από 5-10-1929 έτους ιδιόγραφος διαθήκη της διαθέτιδος Ελένης χήρας Σόλωνος Ζωγράφου”.Για να αποφασίσει το δικαστήριο Αθηνών, εξέτασε τρεις μάρτυρες, με πρώτο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Κατσάρη, ο οποίος «εξετασθείς και επιδειχθείσης αυτού της διαθήκης κατέθεσε τα εξής: Την επιδεικνυομένη μοι γραφήν και υπογραφήν της διαθέτιδος γνωρίζω εξ εγγράφων, άτινα ευρίσκονται κατατεθειμένα εις την Ιονικήν Τράπεζαν».Έτσι χάρις στην ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή του Κατσανοχωρίτη Κων/νου Κατσάρη, που όχι μόνο είχε στην κατοχή του μία από τις γνήσιες διαθήκες της Ζωγράφου, αλλά την απέστειλε στο κατάλληλο πρόσωπο και προσήλθε στο Πρωτοδικείο και επιβεβαίωσε με την παρουσία και τη μαρτυρία του ότι αυτή η διαθήκη είναι η μόνη γνησία, ώστε να δικαιωθεί το αδελφάτο και να έχει η πόλη μας το σπουδαίο αυτό ίδρυμα.

Τι άφησε στην πόλη
Για να έχουμε μια συνοπτική εικόνα για το τι κληρονόμησε η πόλη μας με το κληροδότημα αυτό, παραθέτουμε συνοπτικά τα παρακάτω: Εκτός των καταθέσεων, σπίτι τριώροφο στην Αθήνα στην οδό Λουκιανού, άλλο στην οδό Αδριανού, αγρόκτημα στην Ιερά οδό, οικόπεδο στην οδό Κουμουνδούρου, διώροφο κατοικία στην Ομόνοια και άλλη στην οδό Τζαβέλα, περί τα σαράντα κομμάτια κοσμήματα από χρυσάφι, πολύτιμα πετράδια που προέρχονταν από το θησαυροφυλάκειο τριών Σουλτάνων και τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Κοσμά, για να κοσμήσει την αίθουσα Ελένης Ζωγράφου στο Νοσοκομείο και δύο τιμαλφή μεγάλης μουσειακής αξίας.Αυτά τα λίγα ας είναι σαν μνημόσυνο στη μεγάλη προσφορά του Κων/νου Κατσάρη, γιατί ο συμπατριώτης μας αυτός, εκτός από τη συμβολή του στη διάσωση του Ζωγραφείου κληροδοτήματος, το οποίο ήδη είχε υφαρπάσει η “ακατανόμαστος” Δομενίκη, και με τη δική του διαθήκη άφησε όλη του την περιουσία στα Αγαθοεργά Καταστήματα, με σκοπό να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας και να προικοδοτούνται άπορα κορίτσια από τα Κατσανοχώρια. Οι γριούλες και οι γέροντες που φιλοξενούνται σήμερα και στο διηνεκές, στο Ζωγράφειο οίκο ευγηρίας, ας εύχονται στις προσευχές τους για την συγκαταρίθμηση της ψυχής του Κων/νου Κατσάρη μετά των Αγίων και δικαίων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Κώστας Ζωνίδης επανεξελέγη πρόεδρος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Ο Κώστας Ζωνίδης επανεξελέγη χθες πρόεδρος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.Τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκλέχτηκαν στις εκλογές της προπεραασμένης Κυριακής, συνεδρίασαν για τη συγκρότησή τους σε σώμα, με το αξίωμα του Προέδρου να διεκδικείται από τους κ.κ. Κ. Ζωνίδη και Θ. Τζιάλλα. Στην πρώτη ψηφοφορία οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 4 ψήφους, ενώ υποψηφιότητα έθεσε και ο κ. Δημήτρης Νάσης. Στην επαναληπτική ψηφοφορία ο κ. Ζωνίδης εξελέγη με 5 ψήφους έναντι 4 του κ. Τζιάλλα.Να σημειωθεί επίσης πως ο Α’ Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Θανάσης Οικονόμου(ξάδερφος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), Β’ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Νάσης, γραμματέας ο Κώστας Μπαράτσας και ταμίας ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιώργος Γιαννάκης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εντείνονται οι πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα της αναβάθμισης του νοσοκομείου της πόλης

Να ενταθούν οι πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα της αναβάθμισης του νοσοκομείου της Πρέβεζας αλλά και αυτό της διεκδίκησης ανέγερσης νέου νοσοκομείου, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, παρουσία των δύο Βουλευτών κ.κ Τσουμάνη και Μπάρκα καθώς τονίστηκε ότι στις 10 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στο υπουργείο το πλαίσιο του επανασχεδιασμού του « χάρτη υγείας» που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νομό και να ενημερωθούν για τις προθέσεις των αρμοδίων. Από τα μέλη της επιτροπής τονίστηκαν όλες οι παράμετροι που συνηγορούν στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ενώ στόχος όπως υπογράμμισαν είναι ένα αυτάρκες και λειτουργικό νοσοκομείο με παράλληλο αίτημα την ανέγερση νέου νοσοκομειακού ιδρύματος σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει κατά κυριότητα ο δήμος Πρέβεζας. Ο βουλευτής κ. Δημήτρης Τσουμάνης τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι το νοσοκομείο της Πρέβεζας κινδυνεύει με συγχώνευση, μίλησε για το νέο νοσοκομείο και σημείωσε ότι ποτέ δεν ήταν αντίθετος αυτό να ανεγερθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν κοινές ενέργειες προκειμένου η ανέγερση του να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. Για ιδιωτικοποίηση της υγείας έκανε λόγο ο βουλευτής κ. Κώστα Μπάρκας και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στην ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, της Δημόσιας Υγείας και Περίθαλψης. Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου εκτός από τους βουλευτές του νομού, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Μπακόλας, ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Τζίμας, ο εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής κ Κανέλο, ο εκπρόσωπος των διευθυντών των κέντρων υγείας του νομού μας και της πενταμελούς επιτροπής γιατρών κ Νάστας, ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών κ. Παππάς, το μέλος τους 5μέλους επιτροπής κ. Κύρλας, οι κύριοι Αναγιώτης και Βουγέλης, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζάκας.

Άμα έχεις μπάρμπα στην... Μόσχα προσλαμβάνεσαι στο δήμο Ιωαννιτών!

Άμα έχεις "μπάρμπα στην Κορώνη" ή τη... Μόσχα προσλαμβάνεσαι στο δήμο Ιωαννιτών στο άψε-σβήσε. Από το... "παράθυρο" φυσικά, χωρίς προκήρυξη, αξιολόγηση προσόντων και πίνακες τύπου ΑΣΕΠ. Ουσιαστικά χωρίς τον ανταγωνισμό των συνυποψηφίων, αφού οι υπεύθυνοι του δήμου στη συγκεκριμένη επιχείρηση,φρόντισαν να μη βγάλουν προκήρυξη, ώστε να καταθέσουν δικαιολογητικά όσοι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν. Το θέμα από το πρωί έχει πάρει διαστάσεις εντός και εκτός δημαρχείου.Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι στην ΔΩΔΩΝΗ, αναμένουν εξηγήσεις και ίσως παραιτήσεις,για την πρόσληψη συνεργάτη της Strategic Initiatives UK LLP,στην οποία και ξεπουλήθηκε η Γαλακτοβιομηχανία!Αν και οι παραιτήσεις απαιτούν ευθιξία...

Στο 1,4 ευρώ/ λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα Γιάννινα

Ελάχιστες οι παραγγελίες σε όσα πρατήρια έχουν προμηθευτεί
Από τα 1,4 ευρώ το λίτρο διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά όπως τονίζουν οι πρατηριούχοι οι παραγγελίες είναι μηδαμινές, μιας και το κόστος για τους περισσότερους είναι δυσβάσταχτο.Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές -και φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%) και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Δεν αγοράζουν, δεν πουλάνε

Στο μεταξύ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που κανονικά θα ξεκίναγε χθες σε πολλές περιοχές είναι στον «αέρα», καθώς η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των πρατηριούχων και του Γ. Στουρνάρα απέβη άκαρπη.Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.«Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης», ξεκαθάρισαν εξερχόμενοι της συνάντησης.Οι ίδιοι αποκάλυψαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και επέκριναν την κυβέρνηση για το ότι πλήττει το σύνολο των πολιτών λόγω της αδυναμίας να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.Σύμφωνα με πληροφορίεςμ η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.Η συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, απέβη άκαρπη.Την ίδια ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα εξισώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Και τηλεφωνικά η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, θα λειτουργήσει και μία τηλεφωνική γραμμή (210- 4802552) για όσους δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μία ειδική γραμμή που θα εξυπηρετεί τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ:"Θα επανεξετάσουμε την πώληση"

Τη νομιμότητα της διαδικασίας πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της Δωδώνης στο κοινοπρακτικό σχήμα, «Strategic Initiatives», αμφισβήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα Ιωάννινα και τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία τελεί υπό κατάληψη από τους συνεταιριστές, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζομένους της.Απευθυνόμενος στους παραγωγούς δήλωσε ότι «εμείς ήμαστε εδώ, για να αναδείξουμε όχι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκποιούν περιουσία και τα εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, αλλά, ταυτόχρονα, για να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζομένους ότι θα επανεξετάσουμε το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες».Από την πλευρά τους οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, επισήμαναν ότι απειλείται η κεφαλαιακή επάρκεια της «Δωδώνη», καθώς η μετοχική σύνθεση της «Strategic Initiatives» είναι αδιαφανής, το οποίο σημαίνει ότι στην εν λόγω εταιρεία μπορεί κάλλιστα να συμμετέχουν ανταγωνιστές της «Δωδώνης» ή ακόμα και Ελληνες επιχειρηματίες, που αποσκοπούν να επαναπατρίσουν ανωνύμως κεφάλαια που είχαν βγάλει στο εξωτερικό.Οι ΕΑΣ εκφράζουν τη θέση ότι η «Strategic Initiatives» παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους της ως «ρωσογαλλοβρετανο-ελληνικός όμιλος» χωρίς να δίνονται περαιτέρω στοιχεία.Στην ουσία, κατά τις ΕΑΣ, οι μετοχές της «Δωδώνη» μεταβιβάζονται αυτή τη στιγμή στον... κανένα, και υπάρχει ο κίνδυνος ύστερα από ένα δεδομένο χρονικό διάστημα να μεταβιβαστούν εκ νέου οι μετοχές ή να μεταφερθεί η έδρα της χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το μέλλον της εταιρείας.

Συναντήσεις Σταύρου Καλογιάννη με εκπροσώπους Φορέων

Συναντήσεις με εκπροσώπους Φορέων είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης.Ειδικότερα:
ü Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήματος Ηπείρου με τους οποίους συζήτησε το θέμα της κατάργησης της εισφοράς, που καταβάλουν οι μηχανικοί υπέρ του ΤΕΕ και ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί του προϋπολογισμού κάθε μελέτης και σε ποσοστό 2%0 επί των δημοσίων έργων.Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή δεν εισάγεται ξαφνικά, αλλά περιλαμβάνεται στο Νόμο 4046/2012, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και στον οποίο προβλέπεται ότι η ρύθμιση έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
ü Συναντήθηκε επίσης με τους Προέδρους των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και με εκπροσώπους εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, οι οποίοι ζήτησαν να τον ενημερώσουν για τις προτάσεις τους επί της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών για τις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές.Ο Σταύρος Καλογιάννης τους επανέλαβε ότι με την ρύθμιση αποφεύγονται άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στο μεταφορικό έργο διαφόρων διεθνών τακτικών γραμμών προς τρίτες χώρες και συμφώνησαν για νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, αφού ενημερωθούν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου επί των προτάσεων των ΚΤΕΛ.

Τα μέτρα τους έφεραν πιο κοντά

Κοινό μέτωπο με συντονισμό των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων συγκροτούν οι επιστημονικοί φορείς με στόχο την αποτροπή της σχεδιαζόμενης ένταξης των κλάδων υγείας του ταμείου τους, Ενιαίου Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και την αποτροπή εξοντωτικών φορολογικών ρυθμίσεων και υφεσιακών πολιτικών. Μηχανικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη νέα Πανεπιστημονική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών μετά από την κινητοποίηση της Δευτέρας στο Υπουργείο Εργασίας. Οι παραπάνω κλάδοι την Τετάρτη θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που έχει κηρύξει για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον οι γιατροί απέχουν και τις δύο ημέρες των κινητοποιήσεων, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και την Παρασκευή 19 του μήνα. Τέλος, είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί την Πέμπτη θα επανακαθορίσουν τη στάση τους, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της αποχής στην οποία έχουν προχωρήσει. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στα αιτήματα των φορέων των επιστημόνων συνολικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστος Παπαβρανούσης. Ένας ακόμη εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου – Κέρκυρας και Λευκάδας Μάνος Πατεράκης έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή» με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να καλούνται να καταβάλλουν το 70% των φόρων που επιβάλλει η πολιτεία.

 «Όχι» στον ΕΟΠΥΥ
 Οι φορείς των επιστημόνων αντιδρούν στην ένταξη των κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, καθώς θεωρούν ότι μοναδικός στόχος είναι η φαλκίδευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών τους και η υφαρπαγή των αποθεματικών των ταμείων τους. Εξάλλου, είναι γνωστό πως ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση, εξυπηρετώντας σχεδόν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Επίσης αντιδρούν στην υιοθέτηση φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες θεωρούν ότι οδηγούν σε αφανισμό του κλάδου των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, στην οικονομική τους εξαθλίωση και εντέλει στην επίταση των αντιαναπτυξιακών αδιεξόδων της χώρας. Τέλος, ζητούν να ανατραπούν οριστικά οι πολιτικές της ύφεσης, των οριζόντιων περικοπών και της διαρκούς εξαθλίωσης του ελληνικού επιστημονικού, παραγωγικού δυναμικού και της κατάλυσης του κράτους Δικαίου.

 Ο χώρος της Δικαιοσύνης
 Αγωνιστική κατεύθυνση έδειξαν στα μέλη τους οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Ευθύμιο Παπαγεωργίου και των Δικαστικών Επιμελητών των Εφετείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας Ευγενία Στάμου. «Η επίθεση στους επιστημονικούς κλάδους δεν διαφέρει σε τίποτα από την επίθεση προς ολόκληρη την κοινωνία, με στόχο των δανειστών μας τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, αφού οι πολιτικοί δεν το κάνουν για όλους εμάς», σημείωσε η κα Γιογλή. Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πολιτικό κόσμο εμφανίστηκε ο κ. Παπαγεωργίου, καταλογίζοντας στις κυβερνήσεις των δύο τελευταίων ετών τουλάχιστον ανικανότητα διαχείρισης της εξουσίας και υλοποίησης πολιτικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Τι θέλουν επιτέλους; Να παραδώσουμε τα κλειδιά των συμβολαιογραφείων στον Εισαγγελέα; Η εξαθλίωση βρίσκεται μπροστά μας, η νέα δουλεία βρίσκεται μπροστά μας, και αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί κάθε Έλληνας και να πάρει τις αποφάσεις του», τόνισε.

Ο χώρος της Υγείας 
Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο χώρος της δημόσιας, αλλά και ιδιωτικής υγείας, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Θεσμικά και οικονομικά αιτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο, ωστόσο το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, όπως η οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η μη κατάργηση και συγχώνευση νοσοκομείων, καθώς και η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς. «Όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς», σημείωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, ενώ ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γιώργος Παπαζαχαρής υπογράμμισε την απουσία της οδοντιατρικής περίθαλψης από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ενώ επισήμανε ότι επίκειται η ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για το ΕΤΑΑ. Σε λουκέτο και οικονομικό μαρασμό οδηγούνται τα φαρμακεία, εξαιτίας των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χρήστος Κακοσίμος.

Επιμένουν οι εργαζόμενοι στο «Χατζηκώστα» 
Στην τέταρτη εβδομάδα της επίσχεσης εργασίας και στον δεύτερο μήνα των κινητοποιήσεών τους μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα». Στην κορυφή των αιτημάτων τους είναι οι απλήρωτες ώρες, νυκτερινά και υπερωριακή εργασία από τις αρχές του έτους, που μαζί με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, καθώς και την υποχρηματοδότηση μέχρι οικονομικής ασφυξίας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την υγεία στον τόπο μας, στην πόλη μας, στην ευρύτερη περιφέρεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος κατασκευής «τρανσέρας» στη Γωνιά

Νέα κυκλοφοριακή μελέτη που δεν προβλέπει την κατασκευή τρανσέρας στη θέση «Γωνιά» για τη λήψη αδρανών υλικών για την κατασκευή της Γ’ φάσης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έχουν στα χέρια τους ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η Περιφέρεια Ηπείρου.Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε ως αποτέλεσμα της σύσκεψης που έγινε για το θέμα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Στ. Καλογιάννη, απομακρύνει τις παρεμβάσεις από την ορατή πλευρά προς την πόλη και προβλέπει και την κατασκευή σήραγγας για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος.

Στον Εισαγγελέα για τον ΧΥΤΑ ο Δήμος Β. Τζουμέρκων

Τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωαννίνων πρόκειται να ενημερώσει η δημοτική Αρχή του Δήμου Β. Τζουμέρκων σχετικά με το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.Αυτό έκανε γνωστό ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές καλώντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια αλλά και τον ΦΟΔΣΑ να μην παραλάβουν ένα προβληματικό, όπως ο ίδιος είπε, έργο.Ο κ. Σεντελές αμφισβήτησε και την αξιοπιστία των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν από τον εργολάβο, προκείμενου να διαπιστωθεί που οφείλεται το πρόβλημα.Ταυτόχρονα με επερώτησή της στον Περιφερειάρχη, η παράταξη «Αύριο για την Ήπειρο», ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ενώ μέμφεται την Περιφέρεια για τη δημοσίευση μόνο του πρακτικού της Επιτροπής που συνεστήθη από την ίδια.

'Άνοιγμα' της Turkish Airlines στην αγορά των Ιωαννίνων

Με επικεφαλής, την γενική διευθύντρια της Turkish Airlines στην Ελλάδα, κα Gulay Ozturk, η αεροπορική εταιρεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Φ. Φίλιο. H αποστολή της έτυχε θερμής υποδοχής από τους εκπροσώπους του δήμου, στο Δημαρχείο της πόλης. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της εταιρείας καλωσόρισαν, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης, κ. Ν. Γκόλας, το μέλος της Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης, κ. Β. Χήτος, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Τουρισμού & Ανάπτυξης, κ. Σ. Ζέρβας και ο δημοτικός υπάλληλος, κ. Η. Γκαρτζονίκας.Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε την ξενάγηση των στελεχών της εταιρείας, στα αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς πρόθεση της Turkish Airlines είναι η περαιτέρω προώθηση της περιοχής και του εισερχόμενου τουρισμού με κάθε δυνατό τρόπο. Η αποστολή επισκέφθηκε το κάστρο των Ιωαννίνων και θαύμασε ορισμένα πολύ σημαντικά αξιοθέατα όπως το “Ιτς Καλέ”, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αλή Πασά και το Ασλαν Τζαμί. Την ξενάγηση ακολούθησαν σημαντικές συναντήσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους της περιοχής. Η αποστολή της Turkish Airlines διέμεινε στο ξενοδοχείο Grand Serai, της ξενοδοχειακής αλυσίδας Mitsis Hotels ΑΕ.Η Turkish Airlines επεσήμανε την παρουσία της στην Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια και υπογράμμισε τις προσπάθειες που οφείλουν να πραγματοποιηθούν για την προώθηση της πόλης, ως τουριστικού προορισμού. Η κα Ozturk ανέφερε μετά την επίσκεψη: “Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Τα Ιωάννινα είναι μία ιστορική πόλη και ένα πολύ σημαντικό μέρος για κάθε επισκέπτη. Αυτήν την στιγμή πετάμε σε περισσότερους από 200 προορισμούς στον κόσμο και διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα. Το άνοιγμα της πόλης σε νέες και τεράστιες αγορές αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία. Αναμένουμε να προχωρήσουμε σε κοινές ενέργειες με τον Δήμο και να προωθήσουμε την πόλη των Ιωαννίνων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και ελπίζουμε σύντομα να ανακοινώσουμε περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δήμου για την υποδοχή που μας επιφύλαξαν”.

ΤΖΑΒΑΡΑΣ:Θέμα εθνικής σημασίας η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO


Θέμα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, κατά την επίσκεψη του  στην Πρέβεζα. Ο κ. Τζαβάρας, συνοδευόμενος από το βουλευτή Πρέβεζας Δημήτρη Τσουμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολη Κωσταντίνο Ζάχο, την προΐσταμένη της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ αυτών το μνημείο του Αυγούστου, και το Μουσείο της Νικόπολης και συζήτησε μαζί τους για θέματα που αφορούν την ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης. «Θα ενισχύσω με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθειά σας» είπε απευθυνόμενος προς τους φορείς ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στις εποχές κρίσης που ζούμε, οφείλουμε να επενδύσουμε στα θέματα πολιτισμού. Παράλληλα δήλωσε την πρόθεση του Υπουργείου να αντιμετωπίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας ως ενιαίο κομμάτι, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τον θαυμασμό του για τα μνημεία και την ιστορία της Πρέβεζας. Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.κ Ιωάννου και Μπαΐλης αντίστοιχα επεσήμαναν ότι η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού και η επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, αποτελεί ένα θετικό γεγονός προκειμένου να υπάρξει μία δημιουργική συνεργασία με το υπουργείο στην κατεύθυνση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πρέβεζας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες υλοποίησης έργων ανάδειξης, με στόχο την ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού στην περιοχή. Ο βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης συμπλήρωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έργα στην Αρχαία Πανδοσία και το Κάστρο του Ορράον για τα οποία όπως σημείωσε υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Επίσης από τον κ.Μπαΐλη τέθηκε και το θέμα της παραχώρησης των Κάστρων στο Δήμο και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία, ενώ για το θέμα αυτό όπως είπε ο Δήμαρχος θα υπάρξει στενή συνεργασία. Στο Μουσείο της Νικόπολης ο κ. Τζαβάρας ήρθε αντιμέτωπος με εργαζόμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ενημερώνοντας για τα αιτήματά τους τον αναπληρωτή Υπουργό. Μεταξύ αυτών τα βαρέα και ανθυγιεινά, το νέο μισθολόγιο, η κατάργηση του 60μηνου αλλά και το μέλλον των εργαζομένων στο Ταμείο Νικόπολης. Ο κ. Τζαβάρας αφού άκουσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων είπε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που του τέθηκαν αν και τόνισε ότι μερικά από αυτά τα θέματα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του αλλά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Νωρίτερα και με το δικό τους τρόπο θέλησαν να υποδεχθούν τον υπουργό στην πόλη μας οι μαθητές της Πρέβεζας. Οι μαθητές κάνοντας πορεία και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης κατέληξαν στην ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, ζητώντας να έχουν συνάντηση με τον υπουργό για να του καταθέσουν τα αιτήματα τους κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Στο υπόμνημά τους το οποίο οι μαθητές θα στείλουν στον αναπληρωτή υπουργό ζητούν δωρεάν παιδεία, καθηγητές και βιβλία από την αρχή της χρονιάς, παιδεία συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, διασφάλιση μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία, γνώσεις για όλους τους μαθητές χωρίς κοινωνικά και ταξικά κριτήρια.

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, αφού, οι δυνατότητες μισθοδοσίας των υπαλλήλων του εξαντλήθηκαν την Παρασκευή. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας επιβαρύνεται έτσι με περίπου 30.000€ μηνιαίως, ενώ ήδη είναι ελλειμματικός για την πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού του.Η αδυναμία καταβολής μισθών είναι πλέον δεδομένη, τονίζει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί στην επόμενη συνεδρίασή του, να λάβει απόφαση για καταβολή της μισθοδοσίας από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού του Δήμου που αναλογούν σε κονδύλια που είχαν προβλεφθεί για έργα ή άλλες υποχρεώσεις του Δήμου.

Συνάντηση εργασίας για τη νέα προγραμματική περίοδο

Συνάντηση εργασίας για την στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης», στο πλαίσιο προετοιμασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, ώρα 12:00 με 15:00, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.Στη συνάντηση εργασίας θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, που θα συνδράμουν στην εκπόνηση του «Στρατηγικού Σχεδίου για την Έξυπνη Εξειδίκευση» της Περιφέρειας, με την εκπόνηση σχετικής μελέτης από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων αποτελείται από τους:
-Alasdair Reid, διευθυντή του Technopolis Group στις Βρυξέλλες.
-Jorge-A. Sanchez-P., διοικητή του Corallia Cluster.
-Νίκο Κομνηνό, διευθυντή της ερευνητικής μονάδας URENIO
-Παναγιώτη Τσανάκα, πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Γάλλος Πρόξενος στην Ήπειρο

Διαδοχικές συναντήσεις με το Δήμαρχο των Ιωαννίνων, των Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε χθες ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur.Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς και τον τουρισμό.

Συλλαλητήριο για τη ΔΩΔΩΝΗ στη Γέφυρα Καλογήρου την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομών Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας –Πρέβεζας καλούν κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος – και με τα αγροτικά τους μηχανήματα - στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Βαθαίνουν τα διοικητικά προβλήματα στην Εγνατία Οδό ΑΕ

Βαθαίνουν τα διοικητικά προβλήματα στην Εγνατία Οδό ΑΕ, μετά την αποχώρηση του διευθύνοντα συμβούλου Γιώργου Τσιτουρίδη.Στο τιμόνι της εταιρείας, που περιμένει να δει τι θα γίνει τελικά με το μέλλον της, παραμένει ο πρόεδρος Ιωάννης Τσακλίδης ( πρ. Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ). Αντιπρόεδρος είναι ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΕΟ ΑΕ Ζαφείριος Χατζηχαλκιάς, ενώ μέλη είναι οι : Xρ. Βάρδας, Π. Λαζαρίδης, Ι. Σαμουηλίδης και Δ. Σημαιοφορίδης ( πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας).Αλλά, όπως ακριβώς το λέει η λέξη, η παρούσα διοίκηση, που ορίσθηκε την 1η Ιουνίου του 2012, είναι προσωρινή. Όπως μικρής διάρκειας θα είναι και η επόμενη (maximum θητείας 6 μήνες), αυτή που θα προκύψει από την απόφαση που θα λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στη συζήτηση με εκούσια διαδικασία, που έχει οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σε επίσχεση εργασίας οι ναυτεργάτες στο πλοίο «ΙΟΝΙΑΝ ΣΚΑΙ»

Τη μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους με επίσχεση εργασίας, διεκδικούν τα πληρώματα μιας σειράς πλοίων με οργανωτή του αγώνα τους τα ναυτεργατικά σωματεία.Συγκεκριμένα σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και μέρες οι ναυτεργάτες στο πλοίο «ΙΟΝΙΑΝ ΣΚΑΙ» που βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία AGOUDIMOS LINES όχι μόνο έχει απλήρωτους τους ναυτεργάτες πάνω από ένα μήνα, αλλά τους έχει και ανασφάλιστους σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε συνάψει με τα ναυτεργατικά σωματεία, την ΠΝΟ και το ΝΑΤ για να συμβληθεί το πλοίο στο Ταμείο.Τα δεδουλευμένα τους διεκδικούν με επίσχεση εργασίας και οι ναυτεργάτες στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΕΛΛΗ Τ», οι οποίοι έχουν να δουν μισθό από τον Ιούλη. Ενώ τη Δευτέρα ξεκινούν επίσχεση οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «AQUA MARIA» της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, οι οποίοι επίσης είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη.

«Μέντορες» για τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επαγγελματικές συμβουλές και πληροφορίες από επιχειρηματίες θα λάβουν απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποκτώντας «μέντορες» για την επαγγελματική τους καριέρα.Η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), το Γραφείο Διασύνδεσης και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο δράσεων που υλοποιούν για την υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του Ιδρύματος σε θέματα απασχόλησης, σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας υλοποιεί με επιτυχία από τον Απρίλιο του 2012 τη δράση με τίτλο "Πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων".Το πρόγραμμα Mentoring απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες με πλούσια επαγγελματική εμπειρία και αποτελεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, φοιτητή και επαγγελματία, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης.Σύμφωνα με τη ροή υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης, θα πραγματοποιηθεί η 2η Ομαδική Συνάντηση Μεντόρων και Mentees και πιο συγκεκριμένα:Η 2η Ομαδική Συνάντηση (για Φοιτητές/Mentees), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12.00, στο χώρο του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Η 2η Ομαδική Συνάντηση (για Μέντορες) θα λάβει χώρα, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, στις 11.00 π. μ., στη Μονή Περιστεράς Δουρούτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Σκοπός των Συναντήσεων είναι η καταγραφή της μέχρι τώρα πορείας της δράσης, η αξιολόγησή της, καθώς και η συμβουλευτική υποστήριξη τόσο των Μεντόρων όσο και των Mentees στο έργο τους. Στο πλευρό μας και πάλι θα είναι η κα Βαρβάρα Ασημακοπούλου, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Business Coach και Mentor του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Mentoring μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. E. Γερωνυμάκη, Υπεύθυνη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντονίστρια του Προγράμματος Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, email: dasta@uoi.gr, τηλ. 2651007278.

Ο Δήμος Ζίτσας στηρίζει μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

Ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων Γυμνασίου&Γενικού Λυκείου Ελεούσας στην προσπάθεια να στηρίξουν μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν δωρεάν τμήματα παροχής μαθησιακής υποστήριξης.Στα πλαίσια αυτά ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας και παρακαλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης ή ιδιώτες εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και την Παρασκευή 19/10/2012 καλώντας κατά τις πρωινές ώρες στα εξής τηλέφωνα:
Δήμος Ζίτσας: 2651061308 (εσωτ. 502) κα. Παύλου Ιωάννα
Γεν. Λύκειο Ελεούσας: 2651061407 Διευθυντής κ. Παππάς Νικόλαος

Συνάντηση Κώστα Μπάρκα με τους εργαζομένους των κοινωνικών δομών του δήμου Πρέβεζας

Συνάντηση με τους εργαζομένους των κοινωνικών δομών του δήμου Πρέβεζας, που περιλαμβάνει τους 3 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Πρεβέζης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το ΚΗΦΗ (κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων), πραγματοποίησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.Στην συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, όπου σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική εγκατάλειψη των δομών αλληλεγγύης από την πλευρά της κυβέρνησης, δημιουργούν μια κατάσταση οριστικού αδιεξόδου.Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η εγκατάλειψη των προγραμμάτων αυτών, αλλά κυρίως των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται την καθημερινή στήριξη της πολιτείας (παιδιά ανέργων, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κοκ), αποτελούν ζωντανές αποδείξεις της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει οριστικά με τις δομές στήριξης, να ξεμπερδέψει οριστικά με τις ανάγκες των φτωχών, των ανήμπορων, των θυμάτων σε τελευταία ανάλυση των μνημονίων της.Παράλληλα η προβολή του κάθε ΕΣΠΑ ως «το φάρμακο για κάθε ασθένεια», η λογική δηλαδή της απόσυρσης της κυβέρνησης από τις καταστατικές υποχρεώσεις της και η υιοθέτηση λογικών «πληρωμής με το κεφάλι» που το ΕΣΠΑ προβλέπει για τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας και της αναξιοπρέπειας μιας κεντρικής διοίκησης ,η οποία βάζει τους εργαζόμενους να ψάχνουν τα προς το ζην, μέσα από την ατομική αναζήτηση «πελατών»…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται στον αντίποδα αυτών των πρακτικών. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, σε μια κυβέρνηση που και την ύστατη ώρα πριμοδοτεί το κεφάλαιο και τιμωρεί την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια έννοια που μετριέται πρωτίστως μέσα από το σεβασμό των πιο αδύναμων κομματιών κάθε κοινωνίας και των εργαζομένων που τους στηρίζουν. Αυτούς δηλαδή που σήμερα στενάζουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: “ Καλώ την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη των έργων της Ιόνιας Οδού”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Άρτας Γιώργος Στύλιος σχετικά με την Ιόνιο Οδό.Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι η Ιόνια Οδός αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος και της Ηπείρου αλλά και εθνικής εμβέλειας καθώς θα συνδέσει την Εγνατία Οδό, την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου με την περιφέρεια της Πελοποννήσου και τους εκεί οδικούς άξονες.Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Στύλιος επισημαίνει πως πρόκειται για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα έχει θετικές συνέπειες στην εικόνα της ευρύτερης περιοχής και θα αναδείξει νέες ευκαιρίες για πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων από την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών έως και τον τουρισμό. Επιπλέον, συνεχίζει στην ερώτησή του, κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ειδικότερα για την Ήπειρο, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ηπείρου αποτελεί ένα έργο ύψιστης προτεραιότητας και στο οποίο οι τοπικοί φορείς, η επιχειρηματική κοινότητα και οι πολίτες έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους για να βγει ο τόπος μας από την οικονομική απομόνωση.Καταλήγοντας στην ερώτηση τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί σημαντικά η ασφάλεια των μεταφορών καθώς το σημερινό απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο χρησιμοποιείται από χιλιάδες οδηγούς ευρωπαϊκών κρατών που επιλέγουν την πατρίδα μας ως τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Ο κ. Στύλιος ερωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη να τον ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα του Δυτικού Οδικού Άξονα (Ιόνια Οδός) και εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων και εάν ναι ποιο είναι αυτό;Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι γνωστό σε όλους ότι τα έργα της Ιόνιας Οδού έχουν διακοπεί και αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγεί σε μείωση των αναπτυξιακών οφελών για τους πολίτες της Ηπείρου αλλά και της Δυτικής Ελλάδος. Χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας. Καλώ την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Καθυστερήσεις και χρονοτριβές λειτουργούν εις βάρος της τοπικής ανάπτυξης, αλλά και της εικόνας της χώρας μας καθώς το σημερινό οδικό δίκτυο μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί κανείς να το συναντήσει.”

Προς δημοπράτηση το Αρδευτικό Κόνιτσας

Μετά από τριετή καθυστέρηση, το έργο αλλαγής τρόπου άρδευσης του κάμπου Κόνιτσας, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επικοινωνία που είχε με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοπρατείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε και αντιμετωπίστηκε, αφορούσε την έγκριση των ανασυνταχθέντων τευχών δημοπράτησης του έργου. Συγκεκριμένα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου, εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός του έργου, που ανέρχεται σε 15.830.797,81 ευρώ.Το έργο θα καλύψει έκταση 14.159 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τμήματα των κτηματικών περιοχών της Κόνιτσας και των Δ. Δ. Ηλιόραχης, Καβασίλων, Μαζίου, Αετόπετρας και Πηγής. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στις 2-9-2009, βάσει της εγκριθείσας μελέτης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων την 23-3-2009. Οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2008 με απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η απόφαση προέγκρισης δημοπράτησης του 1ου υποέργου εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Σε επίτιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευτεί ο Παναγιώτης Σουκάκος

Σε επίτιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευτεί ο Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου και ώρα 2 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» Πανεπιστημιούπολη.Η εκδήλωση περιλαμβάνει προσφώνηση του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, Έπαινος του τιμώμενου από τον καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής Αλέξανδρο Μπερή, Ανάγνωση του ψηφίσματος και περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο από την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής κ. Μαργαρίτα Τζαφλίδου και η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του κ. Παναγιώτη Σουκάκου με θέμα: «Χαρτογραφία και Ιατρική: Παράλληλοι βηματισμοί και διδάγματα από την Ιστορία».

Αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Ύστερα από αίτημα της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε προγραμματιστεί για την 17-10-2012, αναβάλλεται για την επόμενη Τετάρτη 24-10-2012.

Ανταμείφθηκε η προσπάθεια των ανθρώπων του Αθλητικού Συλλόγου «Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων»

Ανταμείφθηκε η προσπάθεια των ανθρώπων του Αθλητικού Συλλόγου «Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων» για τη διεξαγωγή του 1ου ανοικτού τουρνουά Ιωαννίνων για ανεξάρτητους αθλητές και αθλήτριες. Και πέρα από κάθε αμφιβολία, η καλύτερη ανταμοιβή είναι η ανταπόκριση που συνάντησε το σαββατιάτικο όπεν από φίλους του αθλήματος, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν δελτίο σε σωματείο, όμως λατρεύουν το παιχνίδι με τη μικρή ρακέτα! Οι συνολικά 50 συμμετοχές, που προέρχονταν κυρίως από την πανέμορφη πόλη της ηπείρου, ικανοποίησαν απόλυτα τους διοργανωτές και του γέμισαν αισιοδοξία στη συνεχή αναζήτηση τρόπων για τη διάδοση και προβολή του αθλήματος.Ο τοπικός Α.Σ.Φ.Ε.Α. οργάνωσε επιτυχώς τους αγώνες στο κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Δήμου της πόλης, τη συνεργασία του Π.Ο.Φ.ΕΠ.Α και υπό την αιγίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Στα 11 τραπέζια που στήθηκαν, άνδρες και γυναίκες επιδόθηκαν για πολλές ώρες στο δημοφιλές σπορ και απόλαυσαν μία σειρά από ατομικά παιχνίδια. Οι δηλώσεις συμμετοχής είχαν φτάσει τις 64, τελικά παρέστησαν 45 αθλητές και 5 αθλήτριες και είναι σημαντικό ότι ήρθαν άτομα και από άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα αγωνίστηκαν 37 ανεξάρτητοι από τα Ιωάννινα, 8 από την Κοζάνη, 2 από τη Θεσσαλονίκη, 2 από την Αθήνα και 1 από την Πάτρα. Σχηματίστηκαν τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες ανδρών και μία κατηγορία γυναικών και σε όλες έγιναν και ματς για τις θέσεις 3-4.«Η απήχηση που είχε το τουρνουά μας χαρίζει μεγάλη αισιοδοξία. Σκοπός μας ήταν να προωθήσουμε το άθλημα και να διασκεδάζουμε παίζοντας μαζί με όλους τους συμμετέχοντες και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό για πρώτο τουρνουά. Να ξέρετε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες γονείς έχουν ήδη τα παιδιά τους στο πινγκ πονγκ ή σκέφτονται να τα εγγράψουν στο άμεσο μέλλον κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος», τόνισε ο υπεύθυνος του Α.Σ.Φ.Ε.Α Ιωαννίνων Θεολόγος Καπετανίδης και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε αυτό το ανοιχτό τουρνουά για ανεξάρτητους και να το διεξάγουμε κάθε τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Στην απόφασή μας συνέβαλε η πρόθεση του Δήμου να εντάξει το όπεν στο επίσημο αθλητικό πρόγραμμα της πόλης. Με τη βοήθειά του, όπως και με την πολύτιμη συνεργασία της ελληνικής ομοσπονδίας του αθλήματος και του πανελληνίου ομίλου βετεράνων/ανεξαρτήτων καταγράφηκε το Σάββατο μία μεγάλη συμμετοχή και συνεχίζουμε. Όπως έχει καθιερώσει ο δήμος τον γύρο της λίμνης έτσι συζήτησε και με το σωματείο μας την προοπτική να καθιερωθεί κι αυτό το τουρνουά πινγκ πονγκ»! Να σημειωθεί ότι το παρόν στο event έδωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου Ιωαννίνων, γυμναστής Βαγγέλης Παλατζίδης.