Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα Γιάννινα

Για «σχιζοφρενικό κρεσέντο» και «απύθμενο νεοφιλελεύθερο δογματισμό» έκανε λόγο απόψε στην ομιλία του στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα Γιάννινα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις συζητήσεις που συνεχίζονται για τα προωθούμενα μέτρα από την κυβέρνηση, Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, τονίζοντας ότι, «…όλοι θα πρέπει να στηρίξουν την κοινωνία που υποφέρει…». Επίσης επανέλαβε ότι, αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της κοινωνίας από τα μέτρα – ταφόπλακα. Σχετικά με τις εκλογές επεσήμανε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα τις ζητήσουμε, όταν θα είμαστε σε θέση να τις επιβάλλουμε». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι, το πρόγραμμα βιωσιμότητας του χρέους δεν βγαίνει και πως η Ελλάδα αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πείραμα ενός προγράμματος – σοκ που δεν έχει θεραπεία. Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, ζήτησε την ακύρωση και την κατάργησή του στη Βουλή με επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης σε ευρωπαϊκά πλαίσια, αλλά και την συγκρότηση , πανευρωπαϊκής διάσκεψης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται γι’ αυτά, εφόσον αργά ή γρήγορα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στους στόχους του κόμματός του, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αναμενόμενα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του Λαού, ενώ για τον πρωθυπουργό είπε πως κρύβεται από τη Βουλή, όπου δεν έχει βρεθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ σφοδρότατη κριτική επιφύλαξε και για τους κ.κ.Βενιζέλο και Κουβέλη. «Ο μεν Βενιζέλος, -είπε χαρακτηριστικά-, είχε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στο μαξιλάρι του, ο δε Κουβέλης συμπεριφέρεται ως οικοπεδούχος στην απέναντι όχθη. Αισθάνομαι το λιγότερο άσχημα, που η επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών γίνεται με την υπογραφή της αριστεράς». Κάλεσε επίσης τον Λαό, να αντλήσει παραδείγματα από την ιστορία και να θέσει στο περιθώριο τους «τζάμπα μάγκες» της Χρυσής Αυγής, που οργανώνουν τάγματα εφόδου σε βάρος ανυπεράσπιστων και όχι σε βάρος των ισχυρών που λεηλατούν τον πλούτο του ελληνικού λαού».

Ενώσεις, Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Το ζήτημα που αφορά στην αδιαφάνεια του τρόπου επιλογής της εταιρείας που επιλέχτηκε για την αγορά των μετοχών της ΑΤΕ στην Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, αλλά και τις εντονότατες επιφυλάξεις τους ως προς την αξιοπιστία της εν λόγο εταιρείας, έθεσαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων, υποδεχόμενοι τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στην βιομηχανία.Οι Ενώσεις, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι με ατράνταχτα επιχειρήματα, αλλά και με έγγραφα αποκάλυψαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος της αδιαφάνειας, ενώ απέδειξαν με μια σειρά στοιχείων και γεγονότων ότι η απόφαση για την τελική επιλογή είχε ληφθεί εκ των προτέρων.Έντονη ήταν και η αμφισβήτηση στην επιλογή του προσώπου που εργάστηκε ως εκκαθαριστής στην όλη διαδικασία.Τόσο οι Ενώσεις όσο και οι κτηνοτρόφοι – εργαζόμενοι ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να αποτραπεί ένα σκάνδαλο το οποίο θα έχει άμεσες και σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία της Ηπείρου και όχι μόνο.Στην συζήτηση οι ενδιαφερόμενοι φορείς της Ηπείρου πέραν των παραπάνω διατύπωσαν και μια σειρά επιφυλάξεων για το τι μπορεί να συμβεί σε βάρος της βιομηχανίας εφόσον εγκατασταθεί σε αυτή η «νέα ιδιοκτησία», ενώ παρέδωσαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έναν πλήρη φάκελο με στοιχεία, αποδείξεις αλλά και τις θέσεις τους.Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ότι πρόκειται για λεηλασία του δημόσιου πλούτου και δεσμεύτηκε να εξετάσει από κάθε πλευρά, πολιτική και νομική το όλο θέμα.Σε ότι αφορά τις Ενώσεις διευκρίνισε ότι οι ηπειρωτικές ενώσεις έχουν παίξει διαχρονικά έναν θετικό ρόλο στην υπόθεση του συνεταιριστικού αγροτικού κινήματος σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Θέση που αποτελεί απάντηση σε όσους εκτιμούν και υποστηρίζουν και τοπικά, το αντίθετο.Αυτή την ώρα Ενώσεις, παραγωγοί και εργαζόμενοι περιμένουν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας να αντιδράσουν απέναντι σε μια απόφαση η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποβεί καταστροφική για την περιοχή στο σύνολό της.


Συνεχίζουν να σιωπούν

Στο μεταξύ ο φερόμενος ως επικεφαλής της Strategic Initiatives Μάικλ Ο΄ Νιλ, σε συνέντευξή του η οποία φιλοξενείται σε αθηναϊκή εφημερίδα συνεχίζει την σιωπή του σε ότι αφορά τα οικονομικά χαρακτηριστικά της εταιρείας η οποία θέλει να αγοράσει την ΔΩΔΩΝΗ.Σε μια δισέλιδη συνέντευξη λέει τα πάντα εκτός από την ουσία. Ποιοι είναι και από πού προκύπτουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια. Πάντως, όπως αποκάλυψαν οι Ενώσεις στο τελευταίο τους δελτίο τύπου το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 250.000 αγγλικές λίρες, τουτέστιν 310.000 ευρώ. Ένα ποσό ιδιαίτερα μικρό για να μπορεί μια εταιρεία να διεκδικήσει ακόμη και δάνειο προκειμένου να εξασφαλίσει τα 20.660.000 που απαιτούνται για την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ στην ΔΩΔΩΝΗ συν τα 660.000 χιλιάδες ευρώ που πρέπει να καταβάλουν για την αμοιβή του εκκαθαριστή.Κατά τα άλλα η συνέντευξη περιλαμβάνει ευχολόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.Όπως «η τεχνολογική ανάπτυξη της εταιρείας» η οποία σημειωτέον λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως «η κερδοφορία της εταιρείας» η οποία όμως από το 1984 παρουσιάζει συνεχή κέρδη ενώ ταυτόχρονα στηρίζει την κτηνοτροφία στην περιοχή με τις τιμές που δίνει στο γάλα, όπως το γεγονός ότι «η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να παραμείνει στο επίπεδο του ανταγωνισμού», όταν είναι κυρίαρχη σε Ελλάδα και εξωτερικό σε σχέση με την διάθεση των προϊόντων της και άλλα πολλά.Για μια ακόμη φορά, μετά τον κ. Βιτάλη, ένας άλλος εκπρόσωπος της Strategic Initiatives, ο Μάικλ Ο΄ Νιλ αυτή τη φορά δεν είναι πειστικός.Και πως μπορεί να είναι πειστικός κάποιος όταν δεν έχει επιχειρήματα.Κατά τα άλλα επτά ή πέντε ή εν πάσει περιπτώσει όσοι είναι φίλοι κάθισαν μια μέρα και μεταξύ σαμπάνιας και χαβιαριού αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα για να σώσουν την ΔΩΔΩΝΗ.Επιτέλους πόσο ψέμα και παραμύθι θα μας πουλήσουν ακόμη.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ (ΑΥ.ΡΙ.Ο.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

κ. Περιφερειάρχη

Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων στην περιοχή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ελληνικού, η οποία παρατηρήθηκε σε μικρό διάστημα μετά από την εσπευσμένη έναρξη της προσωρινής λειτουργίας του, συνιστά περιβαλλοντική βόμβα και για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον ρου του Αράχθου μέχρι τις εκβολές του. Οι πολίτες της περιοχής δυσπιστούν στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και τις κομπορρήμονες δηλώσεις σας του τύπου «είναι ο καλύτερος ΧΥΤΑ στην Ελλάδα», πολύ περισσότερο που έχουν προηγηθεί μια σειρά από αυθαίρετες αποφάσεις σας κατά την διαδικασία της προσωρινής αδειοδότησης.Τα συγκεκριμένα προβλήματα έγιναν αντικείμενο διερεύνησης από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Η έκθεση ελέγχου της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την λειτουργία του ΧΥΤΑ οριστικοποιήθηκε στις 24-9-2012 (αρ. πρωτ. 1495/24-9-12) και κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου.Οι επιθεωρητές, οι οποίοι διενήργησαν τον έλεγχο και συνέταξαν την έκθεση είναι κατηγορηματικές ως προς την αιτία της ρύπανσης και εκτιμούν ότι «η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί τη ρύπανση στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής». Επισημαίνουν μία σειρά από παράνομες παραλείψεις και σοβαρότατα προβλήματα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και περιγράφουν μια εφιαλτική εικόνα ενός καθ’ όλα προβληματικού έργου, η οποία επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις ότι η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού αποφασίστηκε εσπευσμένα και εκβιαστικά.Η έκθεση καλεί σε έγγραφη απολογία τον ανάδοχο, την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου και τον Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και επισημαίνει ότι όλες οι παρατηρήσεις της πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την οριστική παραλαβή του έργου.Με βάση τα παραπάνω επερωτάται και ελέγχεται η Περιφερειακή Αρχή και ο κ. Περιφερειάρχης για τις κατωτέρω ενέργειες και παραλείψεις :
-Για ποιό λόγο η Περιφερειακή Αρχή δεν έδωσε στη δημοσιότητα αλλά και στις Περιφερειακές Παρατάξεις και τους Συμβούλους την παραπάνω έκθεση ; Γιατί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της μόνο το Πρακτικό της Επιτροπής, που συνέστησε η ίδια ; Θεωρεί ανακοινώσιμα μόνο όσα πορίσματα συμφωνούν με τις απόψεις της ;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα ή σκοπεύει να προβεί η Περιφερειακή Αρχή σε συμμόρφωση με το περιεχόμενο της έκθεσης ;
-Σκοπεύει ο κ. Περιφερειάρχης να ανακαλέσει την άδεια προσωρινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τουλάχιστον μέχρι την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων, τα οποία η έκθεση εντοπίζει ;
-Παράλληλα η παράταξή μας υποβάλλει αίτημα κατάθεσης εγγράφου (της συγκεκριμένης έκθεσης) με στόχο την αναλυτική ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβούλων.

Η ομιλία Τσίπρα σε ΔΩΔΩΝΗ:«Μια κερδοφόρα επιχείρηση ξεπουλιέται σε έναν εκ των οφειλετών της και αυτό είναι ένα σκάνδαλο»


Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, κ. Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ιωάννινα, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και είχε συνάντηση με τους Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας.«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που κράτησε σε δύσκολες στιγμές όρθια μια ολόκληρη περιφέρεια, ένωσε χιλιάδες κτηνοτρόφους, κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε χιλιάδες παραγωγούς και ταυτόχρονα να δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.«Μια κερδοφόρα επιχείρηση τουλάχιστον τα τελευταία 26 χρόνια που σήμερα ξεπουλιέται σε έναν εκ των οφειλετών της και αυτό είναι ένα σκάνδαλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:«Εμείς είμαστε εδώ, για να αναδείξουμε όχι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκποιούν περιουσία και τα εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, αλλά, ταυτόχρονα, για να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα επανεξετάσουμε το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά και θα αντιγράψουμε αυτό το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».

ΟΕΑΔ: Αυξήθηκαν κατά 11,12% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Στα 772.579 άτομα διαμορφώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Σεπτέμβριο του 2012, μειωμένοι κατά 14.456 άτομα (-1,84%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένοι κατά 77.320 άτομα (+11,12%) από τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 3.333 άτομα (+0,99%), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (3,44%), και κατά 63.641 άτομα (+23,06%) από τον Σεπτέμβριο του 2011.Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, από τα 772.579 άτομα, τα 339.650 (ποσοστό 43,96%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών, και 432.929 (ποσοστό 56,04%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,71% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,75%.Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 320.245 είναι άνδρες (ποσοστό 41,45%) και οι 452.334 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,55%).Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 492.481 άτομα (ποσοστό 63,75%), στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 σε 204.178 άτομα (ποσοστό 26,43%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών σε 75.920 άτομα (ποσοστό 9,83%).Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 364.115 άτομα (ποσοστό 47,13%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 265.113 άτομα (ποσοστό 34,32%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 134.684 άτομα (ποσοστό 17,43%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση σε 8.667 άτομα (ποσοστό 1,12%).Στους Έλληνες υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 716.407 άτομα (ποσοστό 92,73%), στους υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 44.187 άτομα (ποσοστό 5,72%) και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 11.985 άτομα (ποσοστό 1,55%).

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη ΤΟΠΣΑ προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Π.Ε.Άρτας


Την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της πράξης «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 133.000 ευρώ, με Φορέα Υλοποίησης την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Άρτας. Στόχος της παρέμβασης είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για 30 ανέργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Η πράξη αφορά στην προετοιμασία των ωφελουμένων και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Από το σύνολο των ωφελούμενων το 37,5% θα είναι γυναίκες, το 41,3% θα είναι νέοι κάτω των 25 ετών και το 43,8% θα απασχοληθεί σε δυναμικούς κλάδους όπως πράσινη οικονομία, εναλλακτικός τουρισμός νέες τεχνολογίες , πολιτισμός.

ΑΡΤΑ:Σοβαρά προβλήματα με την μεταφορά μαθητών στο Δήμο Νικολάου Σκουφά

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά συνεχίζει την επίμονη προσπάθεια να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την μεταφερόμενη στους Δήμους αρμοδιότητα σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης. Στα πλαίσια αυτής της ενέργειας, ακολούθησε κάθε προβλεπόμενη διαδικασία και διενήργησε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 για τα μαθητικά δρομολόγια.Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όμως, η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μικρή και προσφορές υπήρξαν μόνο για τα έξι από τα συνολικά τριάντα επτά δρομολόγια. Οι επαγγελματίες μεταφορείς οδηγοί ταξί δεν πήραν μέρος, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζεται η αμοιβή τους, δεν καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις (αν όχι σε όλες) ούτε καν τα απαιτούμενα καύσιμα.Όπως και για την περσινή σχολική χρονιά, έτσι και για φέτος, δόθηκε παράταση στις υπάρχουσες συμβάσεις των μεταφορέων οδηγών ταξί με τις Περιφέρειες. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως η αμοιβή τους, συνυπολογίζοντας και τις μειώσεις που τους έχουν επιβληθεί, είναι πολλαπλάσια της αμοιβής που προκύπτει από την συνεργασία με τους Δήμους.Σε περίπτωση που η Περιφέρεια δεν καταφέρει να καλύψει τις όποιες επιπλέον ανάγκες δημιουργούνται για τις μαθητικές μεταφορές με τις υπάρχουσες ή με κάποιες νέες συμβάσεις που έχει την δυνατότητα να συνάψει, τότε η μόνη λύση που απομένει στο Δήμο είναι η καταβολή και μόνο του επιδόματος στον γονέα. Αυτό, είναι ίσο με 0,35 λεπτά το χιλιόμετρο για τη μία μόνο διαδρομή του μαθητή προς το σχολείο, ποσό που σε κάποιες περιπτώσεις δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των γονέων.Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους ανάλογους πόρους φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο. Όμως, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά έπραξε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για την εύρεση κάποιας λύσης στο τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει. Οι προσπάθειές μας με στόχο τη διευκόλυνση των δημοτών θα συνεχιστούν, καθώς κύριο μέλημά μας είναι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η μείωση του βάρους των γονέων.

Συνάντηση Περιφερειάρχη Ηπείρου με το Γάλλο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με το Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία και της Επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στα Ιωάννινα κ. Ελ. Παγκρατίου-Αλεξάκη, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς και τον τουρισμό.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε πως η πορεία της Γαλλίας σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βοηθήσει την Ήπειρο να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα εμπόδια της σημερινής κρίσης. «Διαχρονικά υπάρχει συνεργασία της χώρας μας με τη Γαλλία. Είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, την οποία θα ξεπεράσουμε. Ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτά, που ποτέ δεν κάναμε», σημείωσε. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόξενος υπογράμμισε πως στόχος των συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς είναι ακόμη η ενδυνάμωση των δράσεων που ήδη αναπτύσσονται ανάμεσα στις δύο χώρες.Ο κ. Καχριμάνης χάρισε στον Γάλλο Πρόξενο εκδόσεις για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Ηπείρου.

Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Αρβανίτη στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας για τη στέγαση των υπηρεσιών


Επερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Πρέβεζας για τα ζητήματα των μισθώσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών υπέβαλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ κ. Κώστας Αρβανίτης και πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.Στην επερώτηση αναφέρεται στην ανάγκη να αναλάβει η αντιπεριφέρεια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των υπερβολικών ετήσιων δαπανών για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για άλλες πιο πιεστικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής.Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι μέχρι σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αυτή, στηλιτεύει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πελατειακών του σχέσεων έχει προβεί σε νέα μίσθωση κτιρίου με τίμημα 15 % μεγαλύτερο (ανά τετραγωνικό μέτρο) από ότι πριν.«Βέβαια το συνολικότερο ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το συγκεκριμένο επί μέρους, το οποίο είναι τουλάχιστον περίεργο» αναφέρει η επερώτηση.«Θα περίμενε κανείς η αντιπεριφέρεια να περιορίσει τους χώρους για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για άλλες ουσιαστικές ανάγκες. Έχουμε νοικιασμένα 4.610 τ.μ. και η μείωση του συνολικού εμβαδού των χώρων που μισθώνονται από την ΠΕ σε σχέση με την 1.1.2011 ήταν αμελητέα (λιγότερο από 5 %). Αν θεωρήσουμε ως εύλογη μια σχέση 10 - 12 τ.μ. ανά εργαζόμενο και μαζί με τους χώρους υποδοχής και συνεδριάσεων στα 13 - 15 τ.μ, οι νοικιασμένοι χώροι θα έφταναν για στέγαση 310 υπαλλήλων περίπου. Με περίπου 180 εργαζόμενους η Περιφερειακή Ενότητα θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τους χώρους που χρειάζεται να νοικιάσει. Και το ότι δεν έγινε ακόμη είναι ευθύνη σας. Σε κάθε περίπτωση όμως πάρτε αφορμή από την επερώτησή μας για να το δρομολογήσετε τώρα» καταλήγει ο κ. Αρβανίτης.Εξάλλου με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει σχετική συνεργασία με το δήμο Πρέβεζας, αφού σε χώρο που ανήκει στην Περιφέρεια στεγάζεται το μουσικό σχολείο, θα μπορούσε να εξεταστούν λύσεις για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην Πρέβεζα, με τη συνεργασία και του δήμου και γιατί όχι και με τη συνεργασία κρατικών υπηρεσιών. Μήπως είναι ευκαιρία να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης της λέσχης αξιωματικών, που παραμένει κλειστή και βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση;

Εκδήλωση τιμής για τους δωρητές του Οίκου Ευγηρίας

Ένα ζωντανό παράδειγμα της Ηπειρωτικής ευεργεσίας αποτελεί ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του.Βασική πηγή χρηματοδότησης για το έργο αυτό αποτέλεσε το Ζωγράφειο Κληροδότημα ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η δωρεά του οικοπέδου από την Μερόπη Παπαθεοδώρου- Κοτρώτσιου.Στη συνέχεια ήρθαν επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και πολλοί απλοί πολίτες που με την προσφορά τους συνέβαλαν ώστε το κτίριο να εξοπλιστεί πλήρως και να τεθεί σε λειτουργία.Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας λειτουργεί με βάση προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με τα Αγαθοεργά της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Έτσι έχει μεταφερθεί όλη η γνώση και η εμπειρία από το Γηροκομείο Ζωσιμαδών, οι οποίες ήταν άκρως απαραίτητες κατά το πρώτο στάδιο της λειτουργίας.Σήμερα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας φιλοξενούνται 25 άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί.Μέσα σε ένα άριστο περιβάλλον και σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παρέχονται υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη από φροντίδα και περιποίηση.Όλους όσους συνέβαλαν για την λειτουργία του Οίκου Ευγηρίας τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών σε μία σεμνή και λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν κάνοντας ειδική μνεία στον σεβασμιότατο μητροπολίτη και τη διεύθυνση του Γηροκομείου Ζωσιμαδών.«Ο Οίκος Ευγηρίας αποπερατώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η προσφορά όλων ήταν μεγάλη. Αποδεικνύεται πως όταν μία κοινωνία θέλει να βοηθήσει, ακόμη σε δύσκολες συνθήκες βρίσκει τον τρόπο για να το πράξει. Εδώ καταγράφεται η διάθεση για προσφορά και η διάθεση για στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη από βοήθεια», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος.«Με την συμπαράσταση των δωρητών μας καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, διαπιστώνουμε ότι οι συνεργασίες αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα. Εμείς δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε ώστε το επόμενο διάστημα να διπλασιάσουμε τον αριθμό των φιλοξενούμενων», τόνισε στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Οίκου Ευγηρίας Παναγιώτης Κιτσούλης.Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος σημειώνοντας πως στην εποχή μας είναι επιβεβλημένο να μετατραπεί η φιλανθρωπία σε ουσιαστική αγάπη.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Γάλλου Προξένου

Τον Γάλλο Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Christopher Le Rigoleur δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Η συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τις γαλλικές διπλωματικές αρχές είναι συνεχής και επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα τον Γάλλο πρόξενο. Η συνεργασία μας είναι σταθερή και συνεχής. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε σε μία σειρά πολιτιστικών παρεμβάσεων που μπορούν να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα από την Γαλλική πρεσβεία στην περιοχή μας. Είμαστε χαρούμενοι για τις συνεργασίες αυτές και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την συνέχιση και την ανάπτυξή τους», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Γάλλος διπλωμάτης έκανε γνωστό ότι, στο πλαίσιο εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, εξετάζεται η διοργάνωση έκθεσης στα Γιάννινα από το Μουσείο του Λούβρου. Κάτι ανάλογο έγινε και στη Θεσσαλονίκη με τεράστια επιτυχία.«Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Γιάννινα, σε μία περιοχή όπου υπήρχε Γαλλικό Προξενείο πριν από διακόσια χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η φιλία και η συνεργασία έχουν μεγάλες βάσεις. Στόχος μας είναι, με το Μουσείο του Λούβρου να διοργανώσουμε μία μεγάλη έκθεση, τιμώντας έτσι την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», τόνισε στις δηλώσεις του.

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και η επίσκεψη Μέρκελ

Του Νίκου Κοτζιά
Η χώρα βρίσκεται σε πορεία πολύπλευρης αποσταθεροποίησης. Μια πορεία άκρως επικίνδυνη καθότι το όλο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι και αυτό αυξανόμενα ασταθές. Η αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας είναι προϊόν της κρίσης, αλλά και αιτία της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πνευματικής φτώχειας. Ηθικής απαξίωσης. Κοινωνικής – ανθρωπιστικής καταστροφής. Βαθιάς οικονομικής ύφεσης που αποδιοργανώνει ζωές και την παραγωγική βάση της χώρας.Η χώρα δεν διαθέτει ένα κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ικανό να σχεδιάσει για το μέλλον. Να αντέξει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς από τους δανειστές και την Ολιγαρχία. Συνηθισμένο το κυρίαρχο Πολιτικό Σύστημα να κυβερνά με την αρπακτή, τη λεηλασία του δημοσίου και την συνενοχή με τα στηρίγματα που δημιουργούσε μέσω των πελατειακών σχέσεων, έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στις ξένες πλάτες. Στο όνομα των ξένων δανειστών επιβάλει πολιτικές που δεν θα μπορούσε να περάσει διαφορετικά. Όπως στην εποχή της παντοδυναμίας των αμερικανών, έτσι και σήμερα, ανάλογα, οι γερμανοευρωπαίοι ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, επιβάλλουν υπουργούς οικονομικών.Δυνάμεις που στήριξαν τις επιλογές της τρόικας πετιούνται σαν τις λεμονόκουπες στον κάλαθο αχρήστων μόλις τελειώσει ο ρόλος τους ή δείξουν ότι δεν αντέχουν στις αντιστάσεις του Λαού. Αφού το κύριο μέλημα των τροϊκανών είναι να παραμένει η Ελλάδα σταθερά στην τροχιά εξυπηρέτησης των δανειστών και των πολιτικών τους επιλογών. Κάτι που αφοσιωμένα προσπαθεί να πράττει, εξάλλου, η παρούσα κυβέρνηση.Η διάρθρωση των σχέσεων κυβέρνησης/κοινωνίας και εκείνων ανάμεσα στα τρία κόμματα είναι τέτοια, ώστε τις μικρότερες σχετικά απώλειες να τις έχει η ΝΔ. Αυτό το γεγονός δημιουργεί πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ για διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική πολιτική. Η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, προκειμένου να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να εξηγήσει στους δύο εταίρους ότι δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τον πιο καλό μαθητή, δηλαδή τη ΝΔ. Όμως, αυτό δεν είναι τόσο απλό. Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν αθροιστικά τα δύο αυτά κόμματα σε ποσοστό κάτω του 8%, οι εσωτερικές ενστάσεις και τα αδιέξοδα στις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα τα οδηγεί σε εκλογικό καταποντισμό. Προοπτική που γεννά αστάθειες στην ίδια τη κυβέρνηση. Παράγει «μάχες τρακατρούκας» ανάμεσα στα δύο κόμματα και τη ΝΔ-Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη προσήλωση των ηγεσιών τους στην «κοινή υπόθεση». Κάθε τόσο, μάλιστα, ρίχνουν και μια ρουκέτα για τη τιμή των όπλων, η οποία ενοχλεί τον Σαμαρά. Η Μέρκελ, λοιπόν, δεν ήρθε απλά για να δει τον πρωθυπουργό της χώρας, έρχεται να επιθεωρήσει, να βάλει τάξη στο μαγαζί και να συμμαζέψει τους «ανεπαρκώς προσηλωμένους».Το μάζεμα του μαγαζιού άρχισε με τις πρόωρες εξελίξεις. Είμαι πεπεισμένος ότι η ιστορία για το στικάκι βγήκε στα πλαίσια αυτής της επιλογής. Το ίδιο και η «βιαστική» αποχώρηση του Ραγκούση από το ΠΑΣΟΚ, λες και πήρε μόλις τώρα πήρε χαμπάρι τα κυβερνητικά χάδια στη διαπλοκή και τις τρυφερές αγκαλιές της Ολιγαρχίας στις κυβερνήσεις του μνημονίου στις οποίες συμμετείχε. Στα ίδια πλαίσια, βιάστηκε και ο Λοβέρδος να ανακοινώσει κινήσεις που ήταν προγραμματισμένες για μετά την έγκριση των νέων καταστροφικών μέτρων. Όλοι βιάζονται να βάλουν το μαγαζί σε τάξη. Να μπουν τα πρόβατα στο κυβερνητικό μαντρί της Αποικίας Χρέους που λέγεται Ελλάδα.Η εγχώρια διαπλοκή «ένοιωσε μεγάλη τιμή» που επισκέφτηκε την αποικία χρέους η επιθεωρήτρια. Παραδομένη στις πλάτες του Βερολίνου, συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της γύρω από τον πρωθυπουργό. Αυτός είναι ο λόγος που είναι έτοιμη να εγκαταλείψει ορισμένα από τα αγαπημένα της παιδιά, τα οποία αντιδρούν βεβιασμένα, σπασμωδικά και με ανασφάλεια. Φοβούνται ότι μετά την εκλογική ήττα και την αποδιοργάνωση των κομμάτων τους, τις αποτυχημένες προσπάθειες να στήσουν ατομικό μαγαζί, θα βρεθούν ορφανά στα κύματα που έρχονται.

Ολοκληρώθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων

Ολοκληρώθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων με την έγκριση της Β΄ φάσης αυτού με την αριθμ. 475/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας με θέμα «Έγκριση έκθεσης διαδικασιών κατάρτισης και επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Αρταίων για την περίοδο 2011-2014» και την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δήμου www.arta.gr, στην κατηγορία «Ανακοινώσεις».

Στην 8η θέση πανελλαδικά στη διαφθορά ο νομός Ιωαννίνων!

Σύμφωνα με το edosafakelaki και οι 18 περιπτώσεις αφορούν τα νοσοκομεία της πόλης
Χαμός γίνεται στο διαδίκτυο με τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας www.edosafakelaki.org η οποία έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους Ελληνες πολίτες τους οποίους να καταγγείλουν κρούσματα διαφθοράς. Βάσει των καταγγελιών που έχουν γίνει ο νομός Ιωαννίνων φιγουράρει στην 8η πανελλαδικά θέση και ήδη έχουν καταχωρηθεί 18 καταγγελίες που αφορούν τα νοσοκομεία της πόλης. Την ιστοσελίδα έχουν ήδη επισκεφτεί περισσότεροι από 100.000 χρήστες του διαδικτύου, προκειμένου να καταθέσουν τις εμπειρίες τους, αφηγούμενοι ιστορίες χρηματισμού και διαφθοράς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι.Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε ονόματα, ούτε δίνονται τα στοιχεία των πρωταγωνιστών στις υποθέσεις διαφθοράς, παρά μόνον οι φορείς και υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν οι επίορκοι υπάλληλοι.

Οι Θεσσαλοί μας φέρνουν πιο κοντά!

Ενώνεται ο Μπάρος Τρικάλων με τους Καλλαρύτες
Πριν ακριβώς τρεις μήνες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε υπογράψει στην Καλαμπάκα ένα έργο που θα ενώσει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Πρόκειται για τη σύμβαση για την έναρξη των εργασιών στο δρόμο Ανθούσα-Μπάρος-όρια νομού Τρικάλων-σύνδεση με Καλλαρύτες.Στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενέκρινε τη δημοπράτηση για την κατασκευή της αποκατάστασης της βατότητας του συγκερκιμένου δρόμου, συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Τελικά οι Θεσσαλοί μας φέρνουν πιο κοντά...

ΑΡΤΑ: Πτώσεις δέντρων από την κακοκαιρία


Μικρές ζημιές και προβλήματα άφησε πίσω της η σημερινή, πρωινή κακοκαιρία. Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων σημειώθηκε πτώση δέντρων και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας δέχτηκε τρεις κλήσεις για βοήθεια, με διαφορά λίγων λεπτών η καθεμιά. Η πρώτη κλήση για παροχή βοήθειας ήταν στις 09:29, όταν αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στη ΔΟΥ, εγκλωβίστηκε από την πτώση δέντρου, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Σχεδόν ταυτόχρονα η Π.Υ. χρειάστηκε να επέμβει και για τον καθαρισμό του οδοστρώματος στο 3ο χλμ. της εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων, εξαιτίας της πτώσης δέντρου κατά μήκος του παράδρομου, που είχε προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία. Η τρίτη κλήση ήταν για άντληση υδάτων από κατάστημα (καφενείο) στον Έλατο Κορφοβουνίου, η οποία τελικά δεν έγινε λόγω χαμηλής στάθμης των υδάτων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σύσκεψη για τα προβλήματα δημόσιας Υγείας

Σύσκεψη για τον συντονισμό άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας στο Νομό Πρέβεζας,θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Οι φορείς που θα συμμετάσχουν στην σύσκεψη στην οποία θα προεδρεύσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, θα παραθέσουν στατιστικά και λοιπά στοιχεία τα οποία ενισχύουν την ανάγκη ενίσχυσης του υπάρχοντος νοσοκομείου και των λοιπών υγειονομικών μονάδων του Νομού καθώς και την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν στην επικαιρότητα το θέμα και μάλιστα να ενεργοποιήσουν όχι μόνο τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής αλλά να κάνουν συμμέτοχο στην διεκδίκησή τους την τοπική κοινωνία.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

H έγκριση Οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού - απολογισμού) χρήσης 2011 του Δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις επτά το βράδυ, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Στις οκτώ θα ξεκινήσει δεύτερη συνεδρίαση του σώματος με 29 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο


Με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα και ώρα 6.30 το απόγευμα , το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. Μεταξύ των θεμάτων η επετειακή συζήτηση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, η έγκριση ανάθεσης σίτισης Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, η έγκριση πώλησης αυτοκινήτου του Κέντρου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης, Νομού Πρέβεζας και η έγκριση υπογραφής σύμβασης με γαλλική Εταιρία (PATHE LIVE) για τις μεταδόσεις παραστάσεων των Μπαλέτων ΜΠΟΛΣΟΪ μέσω Δορυφόρου για τη σαιζόν 2012-2013 . Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας από τη Δημοτική Ραδιοφωνία.

Ερώτηση Αντ.Μπέζα για τη μη απόδοση από τις τράπεζες του ποσού των 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βλάχος, Γ. Κασαπίδης, Γ. Κοντογιάννης, Ν. Σταυρογιάννης, Θ. Σολδάτος και Γ. Ορφανός, για τη μη απόδοση από τις τράπεζες του ποσού των 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με βάση το ν. 3723/2008.Οι Βουλευτές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους θα πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις από τις τράπεζες, και ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε καμία οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς το κράτος μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα μέτρα εις βάρος των πολιτών. Παράλληλα, ζητούν να πληροφορηθούν αν υπάρχουν και άλλες προμήθειες, πέραν των 555 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο λόγω κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Zημιές προκάλεσε στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Ζαλόγγου η δυνατή βροχή!


Zημιές προκάλεσε στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Ζαλόγγου η δυνατή βροχή που έπληξε το τελευταίο 24ωρο την περιοχή. Τα προβλήματα επικεντρώθηκαν κυρίως στην Λυγιά τον Βράχο και την Λούτσα. Φερτά υλικά, λάσπες και νερά «εισέβαλλαν» σε ξενοδοχειακή μονάδα, προκαλώντας καταστροφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της μονάδας. Προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν σε αρκετούς αγροτικούς δρόμους καθώς και στην Γέφυρα της Δέσπως με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. «Η βροχή που έπεσε ήταν πολύ δυνατή και μέσα σε λίγη ώρα προκάλεσε σημαντικές ζημιές» τόνισε ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Ευάγγελος Ροπόκης. «Τα μέτωπα ήταν πολλά και χρειάστηκε και η συνδρομή μηχανημάτων από ιδιώτες» σημείωσε ο κ.Ροπόκης, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην πολύωρη διαδικασία για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τους δρόμους. Αντίστοιχα προβλήματα προκλήθηκαν και στην Πάργα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας χρειάστηκε να παρέμβει για τον καθαρισμό φρεατίου στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ιωαννίνων, στο ύψος του Ζέφυρου αφού μεγάλη ποσότητα νερού στο οδόστρωμα είχε αποκλείσει για λίγο την κυκλοφορία.

Συνεχίζει τη λειτουργία του το ΚΕΝ Άρτας

Κανονικά θα λειτουργήσει και τον Νοέμβριο το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας διαβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας.Η εντεινόμενη φημολογία περί κατάργησης και συγχώνευσης στρατοπέδων σ ε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΚΕΝ δεν είχε δεχθεί προηγούμενη σειρά νεοσυλλέκτων, ανησύχησε τους τοπικούς φορείς οι οποίοι επικοινώνησαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και απέσπασαν διαβεβαίωση περί συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου.Αυτό σημαίνει ότι το ΚΕΝ Άρτας θα δεχθεί νέα ΕΣΣΟ τον Νοέμβριο. Ωστόσο η ανησυχία για την τύχη του Κέντρου είναι έκδηλη καθώς το φημολογούμενο σχέδιο συγχωνεύσεων στρατοπέδων της περιφέρειας ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ενώ από την άλλη πλευρά επιμένουν οι πληροφορίες περί μετατροπής του σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Το κρουαζιερόπλοιο «SEABOURN ODESSEY» με 450 επιβάτες θα καταπλεύσε αύριο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Αύριο Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «SEABOURN ODESSEY», σημαίας Μπαχάμες με 450 επιβάτες. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα της εταιρίας, το πλοίο θα προσδέσει στο λιμάνι μας στις 08:00 π.μ. και θα αναχωρήσει απ’ αυτό στις 18:00 μ.μ. Πέραν των εκδρομών που θα πραγματοποιηθούν στα Μετέωρα, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσιόπης στην Πρέβεζα, Πάργα και στον Αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης σημαντικότατο μέρος των επιβατών θα παραμείνουν στην πόλη μας. Ο ΟΛΗΓ προετοιμάζει σεμνή εκδήλωση υποδοχής στους επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου.Η παρουσία του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι μας είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική στην προσπάθεια της εταιρίας για ένταξη της Ηγουμενίτσας στους σημαντικούς προορισμούς κρουαζιέρας της Μεσογείου. Η εταιρία SEABOURN έχει ήδη δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει εντάξει το λιμάνι μας στους προορισμούς της για το έτος 2013. Συγκεκριμένα, η SEABOURN κατά την επόμενη τουριστική περίοδο θα πραγματοποιήσει 11 κατάπλους στην Ηγουμενίτσα.Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων εταιριών κρουαζιέρας, προβάλλοντας τις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ομορφιές της Θεσπρωτίας και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Λοιμώδη νοσήματα από το μακρινό παρελθόν κάνουν την επανεμφάνιση τους στην Ήπειρο

Λοιμώδη νοσήματα από το μακρινό παρελθόν κάνουν την επανεμφάνιση τους στην Ήπειρο ως μια από τις δραματικές παρενέργειες της οικονομικής κρίσης.Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Παιδιατρικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , η πλημμελής- για οικονομικούς λόγους-παιδιατρική παρακολούθηση και η μεγάλη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς εγκυμονεί κινδύνους επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο οι διοργανωτές τόνισαν ότι παρά τις εγγενείς αδυναμίες, το σύστημα της γενικής παιδιατρικής δεν έχει καταρρεύσει και ουσιαστική συμβολή σε αυτό, έχουν τα πιστοποιητικά υγείας των παιδιών που ζητούν τα σχολεία και χορηγούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε τους Δωρητές του


Τους Δωρητές , τους ανθρώπους εκείνους που με την προσφορά τους έκαναν πράξη την αγάπη για τον συνάνθρωπο αλλά και τον τόπο τους,τίμησε ο Δήμος της Πρέβεζας με το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο το οποίο τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους το πρωί της Κυριακής.Στην λιτή τελετή συμμετείχε πλήθος πιστών ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου αποδίδοντας τιμή στην μνήμη των ξεχωριστών αυτών ανθρώπων οι οποίοι με τις πράξεις τους κρατούν μέχρι σήμερα ζωντανή την έννοια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης στην ομιλία επεσήμανε ότι το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών πρέπει να μας εμπνέει και να μας κατευθύνει ιδιαίτερα στην δύσκολη συγκυρία που διανύει σήμερα η χώρα μας.Στην τοποθέτησή του ο κ.Μπαϊλης ανέφερε τα εξής:«Τιμάμε σήμερα την μνήμη των Δωρητών της Πόλης μας.Τιμάμε τους ανθρώπους αυτούς για την προσφορά τους στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία της Πρέβεζας.Η αγάπη τους για την Πρέβεζα και τον συνάνθρωπο αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων με διαχρονικές αξίες.Σήμερα διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία κυριαρχεί η αμφισβήτηση, η ανασφάλεια, η καταπάτηση των ανθρώπινων αξιών και η απαξίωση των ατομικών δικαιωμάτων.Σε αυτή την δύσκολη για όλους περίοδο ,έρχονται οι ευεργέτες και οι δωρητές –επώνυμοι και ανώνυμοι- αυτής της Πόλης, τους οποίους διακρίνει το υψηλό αίσθημα φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης να μας θυμίσουν ότι σε εποχές πραγματικά μεγάλων στερήσεων για τον τόπο μας, δώρισαν σημαντικό μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους.Η προσφορά κινητής και ακίνητης περιουσίας , σηματοδοτούν πράξεις αγάπης, αλληλεγγύης , πατριωτικής και κοινωνικής προσφοράς.Εμείς έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το όραμά τους για μια διαφορετική κοινωνία.Σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά να αντλήσουμε δύναμη από τους ανθρώπους αυτούς που η ζωή τους αποτελεί φάρο της σύγχρονης εποχής αλλά και της συγκεκριμένης χρονιά συγκυρίας.Να θυμηθούμε πως η αληθινή αξία του ανθρώπου δεν συναρτάται πάντα με τον πλούτο σε υλικά αγαθά ,αλλά με τον πλούτο της ψυχής.Καίτοι απέκτησαν πλούτο δεν κυριαρχήθηκαν από αυτόν, διαχειρίστηκαν τα αγαθά χωρίς να υποταχθούν και χωρίς να αλλοτριωθούν από αυτά.Απέδειξαν κατά τον καλύτερο τρόπο ότι η «χρήσης και όχι η κτήσης» αναδεικνύει τον πλούτο σε μεγάλο αγαθό.ΟΙ Δωρητές όπως και οι ευεργέτες δικαιούνται την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλων μας.Με το μνημόσυνο αυτό το οποίο είναι η ελάχιστη ανταπόδοσης στην υψηλή προσφορά τους, εκπληρώνουμε το δικό μας Ιερό Χρέος.Σε αυτούς που ανθρώπους που η Αγάπη τους για την Πρέβεζα έχει γίνει διαχρονική.Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να μην ξεχάσουμε ότι οι άνθρωπου αυτοί ό, τι έκαναν, το έκαναν χωρίς να επιζητούν την εφήμερη δόξα.Δεν το έκαναν για ευχαριστίες ή για προσωπική αναγνώριση και προβολή. Αυτό τους έλεγε η συνείδησή τους αλλά και η μεγάλη τους αγάπη για τον άνθρωπο και την πόλη που αγάπησαν , την Πρέβεζα.Εύχομαι το παράδειγμά τους να μας εμπνέει και να μας κατευθύνει όλους.»Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Πρέβεζας διάβασε τα ονόματα των Δωρητών που είναι οι:Γεώργιος Αυγερινός, Ιγνάτιος Βέμης, Γεώργιος Γκανίας.Αναστάσιος Θεοφάνης, Σωτήριος Αλεφαντόπουλος ή Κερασοβίτης, Κωσταντίνος Κολοβός, Καίσαρας Κονεμένος, Παρασκευούλα Κοντοχρήστου, Αγγελική χήρα Χαραλάμπους Μπακατσέλου, Δημήτριος Μπάλκος, Απόστολος Ρίζος, Χριστόφορος Ρίζος, Θεόδωρος και Αικατερίνη Τσιντώση, Βασίλειος Ανωγιάτης, Μαριγώ Χριστοδούλου, Αδμητος Μίχος,Χαρίλαος Βίτσας, Βασίλειος Λέππας, Χρήστος και Καλλιόπη Μακρυγιάννη, Μαρία Σκέφερη, Αγγελική Τσακαλώτου, Χρήστος Τσιώκος, Χρήστος Ψηλοδημήτρης και Κλεονίκη Γιαννουλάτου.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό του Χρήστου Μεντή από συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας!!!


Καταγγέλλουμε τα μέλη της παράταξης της ΝΔ στο σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, Αλέκο Ευθυμίου και Νίκο Κρικώνη, που πιεσμένα από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, αλλά κυρίως από την ανυπαρξία της απήχησης των θέσεών τους στους εργαζόμενους, μπήκαν στο γραφείο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, εχθές Παρασκευή λίγο πριν τις 7:00 το απόγευμα και επιτέθηκαν στον πρόεδρο του Σωματείου και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Χρήστο Μεντή.Οι φελλοί της κυβερνητικής-εργοδοτικής παράταξης της ΝΔ δεν μπορούν ούτε να επιπλεύσουν μέσα στη θάλασσα των προβλημάτων των εργαζομένων στους Δήμους. Ταυτόχρονα η οργανωμένη δράση του ΠΑΜΕ στο χώρο των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία -που όχι μόνο στήριξε τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά επωμίστηκε όλο το βάρος και την ευθύνη των κινητοποιήσεων- έφερε σε τέτοιο αδιέξοδο τους τραμπούκους της ΝΔ στο σωματείο ΟΤΑ, που θεώρησαν ότι προπηλακίζοντας τον πρόεδρο του Σωματείου θα σταματούσαν την δράση του ΠΑΜΕ.Τόσο οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στην κοινωφελή εργασία, όσο και οι εργαζόμενοι από οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, μπορούν να καταλάβουν και μόνο από αυτό το γεγονός, ότι η μοναδική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, στην πολιτική που ξεκινάει από την Ε.Ε., που υπηρετούν τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η εγγύηση για την λαϊκή οργάνωση της αντεπίθεσης είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.Οι τραμπουκισμοί από τους συνδικαλιστές της ΝΔ και οι απειλές των αιρετών τους στην Περιφέρεια, στους διάφορους Δήμους και στα Σωματεία όχι μόνο δεν επηρεάζουν και δεν αποθαρρύνουν τις λαϊκές οικογένειες που έχουν εξαθλιωθεί, αλλά αντίθετα τις οδηγούν πιο γρήγορα σε συμπεράσματα για το είδος του αγώνα που πρέπει να κάνουν. Δηλαδή τον αγώνα που να κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.Το ξέρουν και το ξέρουμε. Ούτε η καταστολή, ούτε οι τραμπουκισμοί, ούτε η τρομοκρατία μπορεί να σταματήσει το οργανωμένο ταξικό κίνημα που δυναμώνει. Τέτοιου είδους ενέργειες αποκαλύπτουν το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, την απόγνωσή τους να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα είναι για το «καλό» τους.Μαζική απάντηση δίνουμε στην απεργία στις 18/10 και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30π.μ. στο δημαρχείο.

ΠΑΜΕ ΟΤΑ ΙΩΑΝΙΝΩΝ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συντονισμός για ένταξη της Νικόπολης στον κατάλογο της UNESCO

Πλήρη στήριξη του αιτήματος για ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO υποσχέθηκε ο Κώστας Τζαβάρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού σε συνάντησή του με εκπροσώπους φορέων της Πρέβεζας δεσμεύτηκε για εντατικοποίηση των διαδικασιών υποβολής του σχετικού φακέλου με την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που αφορούν τη δέσμευση των περιουσιών που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.Ο κ. Τζαβάρας μετά την επίσκεψή του στη Νικόπολη και την ενημέρωση για τα- εν εξελίξει- έργα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ, μίλησε για την ανάγκη άμεσης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και χαρακτήρισε τα βυζαντινά και ρωμαϊκά μνημεία ως αφετηρία ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.

Δημοτικό δωρεάν φροντιστήριο και στη Ζίτσα

Δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη σε μαθητές των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα οργανώνουν ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο καθηγητών Ελεούσας.

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δύο αλλοδαπούς οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν παράνομα και χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στο εξωτερικό συνέλαβε το Λιμενικό Ηγουμενίτσας.Προηγουμένως είχαν συλληφθεί άλλοι δυο αλλοδαποί οι οποίοι κατά τον έλεγχο εξόδου από τη χώρα επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκαν σε άλλα πρόσωπα.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ήπειρος!

Πρωταθλήτρια στην ανεργία με ποσοστό 27,1% αναδεικνύονται ή Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία με βάση τα στοιχεία Ιουλίου που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.Την ίδια στιγμή το μέσο πανελλαδικό ποσοστό σπάει για πρώτη φορά το φράγμα του 25% με τους άνεργους να αυξάνονται κατά 378 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011.Η ανεργία μαστίζει το 22,3% του ποσοστού των ανδρών, και το 29% των γυναικών. Στους νέους, ηλικίας 15 έως 24 ετών, η ανεργία ξεπερνά το 54% .

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ


Σχετικά με δημοσιεύματα περί μεγάλης νίκης του Κ. Καψάλη στο θέμα της ΔΟΥ Δελβινακίου, για την αποκατάσταση της Αλήθειας οφείλω να τονίσω με έμφαση ότι όταν κάποιοι άλλοι έδιναν Αγώνες να πείσουν για την Αναγκαιότητα και τελικά κατάφεραν να στηθεί η εν λόγω Υπηρεσία στο Πωγώνι, για τους ευνόητους λόγους που αναφέρονται, ο πρώην Δήμος Καλπακίου με Δήμαρχο τον Κ. Καψάλη με άλλο πνεύμα και αντίληψη τότε για την περιοχή έκλεινε συμφωνία με τη Β ΔΟΥ Ιωαννίνων η οποία ίσχυε έως σήμερα.Με εκτίμηση
Αναγνώστης σαςΗ Αλήθεια για τη δόση των 31,5 δις

Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης
Η μνημονιακή κυβέρνηση στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των 13,5 δις νέων μέτρων, ξαναβάζει το γνωστό ψευτοδίλημμα, ότι «χωρίς τα μέτρα αυτά, η δόση των 31,5 δις ευρώ, δεν θα εκταμιευτεί με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία, να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, να μην μπορεί το δημόσιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του κλπ!» Ποια είναι όμως η αλήθεια; Που θα πάνε στην πραγματικότητα τα 31,5 δις ευρώ;Από αυτά, τα 24, 8 δις θα πάνε στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΧΤΣ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δις για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και τα 2 δις ευρώ για την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων. Με τα υπόλοιπα 100 εκ. θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, οι «τρύπες» στην τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΕΟΠΥΥ και το πρωτογενές έλλειμμα του 2012!!Η δόση λοιπόν των 31,5 δις δεν έχει καμιά σχέση με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας! Θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στους δανειστές. Είτε με την ανακεφαλαιοποίηση και την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων (Ελληνικές τράπεζες), είτε για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων ( χώρες- μέλη ΕΕ και ΔΝΤ).Οι Ελληνικές τράπεζες αφού επί μια δεκαετία αποκόμισαν τεράστια κέρδη, δανειζόμενες με 1% από την ΕΚΤ και δανείζοντας το δημόσιο με 5%, σήμερα λόγω του PSI και των πολλών επισφαλειών, αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Τα 24,8 δις είναι αναγκαία για τη στήριξη τους, έναντι των υποχρεώσεων τους στην ΕΚΤ, ώστε αυτή να μην κλυδωνιστεί από τυχόν τραπεζική κατάρρευση στην Ελλάδα, λόγω του υφιστάμενου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος (Target 2).Από την άλλη, η ανακεφαλαιοποίηση ασφαλώς και είναι αναγκαία, αλλά όχι στη βάση που γίνεται! Μόνο η κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών θα ενίσχυε τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και θα βοηθούσε την ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα! Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα αποτελούμενο από δημόσιες, συνεταιριστικές και ειδικού σκοπού τράπεζες θα βοηθούσε την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας!Δυστυχώς ούτε ένα ευρώ δεν θα πέσει στην Ελληνική αγορά! Η επανεμφάνιση των προεκλογικών διλημμάτων που φόβισαν και εξαπάτησαν μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου! Άλλωστε η μετάβαση από τα 11,5 στα 13,5 δις ομολογεί έμμεσα την κατάσταση. Η διαφορά των 2 δις προέρχεται από την ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού. Αν υπήρχαν κονδύλια, από τα 31,5 που περίσσευαν, δεν θα υπήρχε η ανάγκη τα αρχικά 11,5 δις να γίνουν 13,5! Η δόση εξυπηρετεί τις ανάγκες των δανειστών και όχι της κοινωνίας και της οικονομίας, που το 2013 θα σέρνεται με ύφεση 5%! Ο στόχος από την αρχή ήταν η εσωτερική υποτίμηση και όχι η ανάπτυξη!

Τι Ευρώπη Θέλουμε;

Γράφει ο Μιχάλης Βρόσγος
Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας παγκόσμιας κερδοσκοπικής επίθεσης όπου πρωταγωνιστικό ρόλο στην κερδοσκοπία παίζουν οι τραπεζίτες αφού έχουν μετατρέψει ένα κοινό νόμισμα το ΕΥΡΩ σε εργαλείο κερδοσκοπίας και μέσο αντιμετώπισης άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων, κυρίως του δολαρίου, και νόμισμα για την επιβολή σκληρής οικονομικής λιτότητας, μέσω μιας αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των αγορών του καπιταλισμού , αφού το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο συμμετέχει στο ξαναμοίρασα του κόσμου σε νέες σφαίρες επιρροής ξεκινώντας από τον διαμελισμό χωρών της Ευρώπης (Γιουγκοσλαβία, ΕΣΣΔ κλπ), Αφρικής, Ανατολής και την ένταξη του στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.Απέναντι σ αυτή την τάση του συστήματος που στοχεύει στην ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης που είναι το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ενότητας και όχι της αντιπαράθεσης μεταξύ τους.Οι αποσχιστικές τάσεις που εμφανίζονται στην Ισπανία(απόσχιση Καταλανίας αργότερα ίσως των Βάσκων κλπ),Ελλάδας(αποπομπή από την ΕΕ)και πιθανόν αργότερα σε άλλες χώρες όπως Ιταλία(λίγκα του Βορρά),Βέλγιο(Βαλωνοι-Φλαμανδοί) χώρες όπου σήμερα συμβιώνουν ειρηνικά οι λαοί μεταξύ τους μέσα από τις αντιθέσεις τους (γλωσσικές, φυλετικές, θρησκευτικές) θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί του παγκοσμίου καπιταλιστικού συστήματος για τη Γιογκοσλαβιοποίηση και στην χειρότερη περίπτωση στην Κοσοβοποίηση της Ευρώπης.Η δημιουργία των κρατών εθνών, όπως τα γνωρίζουμε έως σήμερα, είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αντιθέσεων και δυο Παγκόσμιων πολέμων όπου το κέντρο τους ήταν η Ευρώπη και η διαμόρφωση των κρατών πρόεκυψε από την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν κράτη ανεξάρτητα αλλά όχι αυτοδιαθετα και των οποίων ο ιστορικός τους ρόλος τείνει να ολοκληρωθεί αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ τους οδήγησε στην ολοκλήρωση των εθνικών μονοπωλίων και την εξέλιξη τους σε πολυεθνικά μονοπώλια τα οποία είναι το κύριο στοιχειό του νεοαποικισμού και αποτελούν την βάση για την δημιουργία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.Απέναντι σ αυτή την εξέλιξη που θα αποτελέσει τη βάση για ριζική αλλαγή των κοινωνικών δομών , οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πρέπει να έχουν κοινή δράση τόσο μεταξύ των λαών της μητρόπολης (ανεπτυγμένων χωρών) όσο και της περιφέρειας(υπανάπτυκτων χωρών) με κοινούς στόχους (ανεργία ,κοινωνικό κράτος , ισόμετρη ανάπτυξη ,παιδεία) και κοινή δράση απέναντι στο μονοπωλιακό καπιταλισμό αφού οι κοινωνικοί αγώνες θα οδηγήσουν τις κοινωνίες σε ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα.Σήμερα επιβάλλεται οι λαοί της Ευρώπης να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την βαρβαρότητα του παγκοσμίου καπιταλισμού αφού αυτός θα προσπαθήσει να επιβληθεί με βίαιο τρόπο ισοπεδώνοντας κοινωνικούς ,κοινοβουλευτικούς θεσμούς ,προσωπικές αξίες και να αποτελέσει την οπισθοδρόμηση της κοινωνικής εξέλιξης.Η αμφισβήτηση του αστικού κοινοβουλευτισμού όπως τον ζούμε σήμερα και η εμπλοκή του με πολυεθνικά οικονομικά συμφέροντα αν κατάρρευση τι θα τον αντικαταστήσει;H ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ η ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;Αν οι λαοί της Ευρώπης δεν μπόρεσαν να αντισταθούν σε δυο παγκόσμιους πολέμους και ήλθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους πολεμώντας στο πλευρό των αστικών τάξεων των χωρών τους θα πρέπει να επαναλάβουν και σήμερα το ίδιο λάθος η θα ενωθούν εναντία στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης;Γιατί η μετάβαση σε ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα προϋποθέτει την αμφισβήτηση του υπάρχοντος κοινωνικού μοντέλου και την δημιουργία μιας νέας Ευρώπης των εργαζομένων οι οποίοι όμως θα πρέπει να απαντήσουν στ ερώτημα ΤΙ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ;

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Συνεχίζεται με εξαιρετική επιτυχία η συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Έτσι, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών προσφέρει και εφέτος, ύστερα από την επιτυχή περυσινή συνεργασία με το Πανεπιστήμιό μας, μία διπλή υποτροφία σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που θα συμμετάσχει ως Ασκούμενος στο Πρόγραμμα Θερινής Πρακτικής Άσκησης του Κέντρου και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στην Ουάσινγκτον και τη Βοστώνη των Η.Π.Α. Ήδη από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνονται συζητήσεις ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας που θα συμμετέχουν στο παραπάνω Πρόγραμμα.

Κριτική αναγνώστη για το δήμαρχο Πωγωνίου

Είναι ντροπή για το δήμο Πωγωνίου να παραμένει απαθής θεατής σε νεοναζιστικές μαζώξεις που γίνονται στα μέρη μας. Σε 2,5 βδομάδες τι θα γιορτάσουμε στο Καλπάκι; Τη νίκη απέναντι στο φασισμό; Στο Χάνι Δελβινακίου τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου. Τη νίκη της Ευρώπης απέναντι στο φασισμό; Και την ίδια στιγμή κάνουμε τα στραβά μάτια για όσα έγιναν χθες στον Παρακάλαμο; Θα έπρεπε ο δήμος μας να μπει ασπίδα και να αποτρέψει αυτή τη φασιστική μάζωξη. Επίσης θα έπρεπε να κηρύξει ανεπιθύμητη την παρουσία μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στα χωριά μας. Aς μας απαντήσει ο δήμαρχος αν σκοπεύει να τους καλέσει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης οκτωβρίου στο Καλπάκι.Αφιερώνω στο δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη τι έκανε σε αντίστοιχη περίπτωση ο συνάδελφός του δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης:«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βιάννου στη συνεδρίασή του της 3ης Σεπτεμβρίου 2012, αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:Την ερχόμενη Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ο επίσημος εορτασμός της θλιβερής επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών του Δήμου Βιάννου.Έχουμε την πληροφορία ότι μέλη και στελέχη κόμματος «Χρυσή Αυγή»,προτίθενται να παρασταθούν στις εκδηλώσεις μνήμης. Τους διαμηνύουμε,για μια ακόμη φορά, ότι είναι ανεπιθύμητοι στον Μαρτυρικό μας τόπο. Η παρουσία τους εδώ, αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.Το γεγονός ότι εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για εμάς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εμείς τιμούμε τη μνήμη προσφιλών και αγαπημένων προσώπων, που έχασαν τη ζωή τους, με τον πλέον άνανδρο τρόπο από τους Ναζί κατακτητές, και το αίμα τους είναι ακόμα νωπό στον τόπο των εκτελέσεων. Οι ίδιοι αυτοί κατακτητές, αφού λεηλάτησαν τα σπίτια μας, τους έβαλαν φωτιά!Επαναλαμβάνουμε: είναι ανεπιθύμητος στην Μαρτυρική, αιματοβαμμένη περιοχή μας κάθε φορέας ή πρόσωπο που διακατέχεται από ναζιστικές ιδέες. Ας μην επιχειρήσουν λοιπόν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γιατί σύσσωμος ο λαός του μαρτυρικού μας Δήμου θα σταθεί σθεναρά απέναντί τους».


Με μια λέξη ΝΤΡΟΠΗ κ. Καψάλη.


Με εκτίμηση,
Αναγνώστης από Κουκλιούς

Συλλαλητήριο για τη ΔΩΔΩΝΗ στη Γέφυρα Καλογήρου την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομών Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας –Πρέβεζας καλούν κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος – και με τα αγροτικά τους μηχανήματα - στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Στις 24 Οκτωβρίου οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης

Στις 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 09.00 π.μ. και θα τελειώσει στις 15.00 μ.μ. στα παρακάτω δύο εκλογικά τμήματα:
1ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:
Το Αμφιθέατρο 1 της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα μέλη ΔΕΠ-εκλέκτορες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από το γράμμα Α μέχρι και το γράμμα Λ
2ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:
Το Αμφιθέατρο 4 της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα μέλη ΔΕΠ-εκλέκτορες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από το γράμμα Μ μέχρι και το γράμμα Ω.
Γ. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στην Πρυτανεία (Τμήμα Πρωτοκόλλου Διεκπεραίωσης και Αρχείου, Μεταβατικό Κτίριο, 2ος όροφος) από τους ενδιαφερομένους καθηγητές (καθηγητές πρώτης βαθμίδας και αναπληρωτές καθηγητές), που πληρούν τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων, μέχρι και την 17η Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00μ.μ.
Η αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται προσωπικά, μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου ή επιστολικά (επισυνάπτεται υπόδειγμα αίτησης).Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι καθηγητές, οι οποίοι αποχωρούν αυτοδικαίως από την υπηρεσία, πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας (δηλαδή όσοι αποχωρούν 31-8¬2015).Δ. Σε περίπτωση που αποβεί άγονη η ως άνω πρώτη εκλογική διαδικασία, θα επαναληφθούν οι εκλογές στις 29 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα, στα ίδια εκλογικά τμήματα με τους ίδιους υποψήφιους και τις ίδιες ώρες ψηφοφορίας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αναβάλλεται για την Πέμπτη η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων!

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ανακοινώνουν ότι η προγραμματισμένη κινητοποίηση για την Τρίτη 16η Οκτωβρίου , η οποία προέβλεπε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αναβάλλεται για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου , ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η απεργία της ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής όλων των εργαζομένων σε αυτή με στόχο να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται.

ΑΡΤΑ:«50 Χρόνια Asterix. Η αναπαράσταση του αρχαίου κόσμου στις περιπέτειες του Asterix»

Την Περιοδική Έκθεση «50 Χρόνια Asterix. Η αναπαράσταση του αρχαίου κόσμου στις περιπέτειες του Asterix», φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων, από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Asterix. Η έκθεση περιλαμβάνει κάδρα αφιερωμένα στα τεύχη του Asterix, καμβάδες με γενικά στοιχεία για το κόμικ, καθώς και μία κατασκευή με ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά. Χάρτινες φιγούρες των ηρώων του κόμικ θα ενσωματωθούν επιλεκτικά στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και θα διαρκέσει έως 15 Δεκεμβρίου

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ «ΓΕΦΥΡΙ ΑΡΤΑΣ – ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ 21-10-2012»

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. του Ομίλου Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων - ΟΦΠΙ, καλούν τα μέλη και τους φίλους του ποδηλάτου να συμμετέχουν στην Ποδηλατική Διαδρομή* από το Γεφύρι της Άρτας μέχρι την Κορωνησία, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, που διοργανώνουν σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας (poartas@gmail.com). Στα ενδιάμεσα της διαδρομής θα γίνει ξενάγηση και ενημέρωση για τον Αμβρακικό από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού. Δήλωση συμμετοχής στο Φαξ: 2651037522 ή στο E-mail: info@ofpi.gr. Λόγω αναμενόμενης μεγάλης συμμετοχής θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ξεκινάμε από λεωφόρο Δωδώνης (στρατολογία) ώρα 08.30 για Άρτα με λεωφορείο και φορτηγό για τα ποδήλατα. Ποδηλατική διαδρομή από το γεφύρι της Άρτας μέχρι την Κορωνησία, περίπου 25 χιλιόμετρα. Κόστος συμμετοχής μέχρι 10 Ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, παιδιά 5 Ευρώ. Επιστροφή στα Ιωάννινα περίπου ώρα 18.00. Αν βρέχει η εκδήλωση θα ματαιωθεί.

ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ: Δεν αφήνω τον ΠΑΣ

Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν διάφορες φήμες περί αποχώρησης του Γιώργου Χριστοβασίλη, τις οποίες όμως διέψευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα.Το γεγονός ότι ο κ. Χριστοβασίλης έκλεισε μία καφετέρια που είχε στα Ιωάννινα, έκανε πολλούς να πιστέψουν πως είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την πόλη, αλλά και από την προεδρεία του ΠΑΣ.Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχει μεταφέρει ο Χριστοβασίλης σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την ομάδα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.«Ας μην μπλέκουμε τα επιχειρηματικά με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δεν σκοπεύω να αφήσω την ομάδα», ήταν τα λόγια του προέδρου στους συνεργάτες του και έβαλε τέλος στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα.

Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών προς της Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τα μέλη του που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ότι, επειδή η προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας συναρτάτε μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή απλοποιημένων διαδικασιών απόδειξης της καταγωγής ή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τις Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξάγουν στις χώρες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει Προτιμησιακές Συμφωνίες και προκειμένου τα εμπορεύματα τους να επωφεληθούν προτιμησιακής μεταχείρισης στη χώρα προορισμού, να αποκτήσουν την «Άδεια Εγκεκριμένου Εξαγωγέα» ως προς την καταγωγή ή την ελεύθερη κυκλοφορία, ώστε να μην παρίσταται ανάγκη μετάβασής τους στο αρμόδιο Τελωνείο Εξαγωγής για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR 1, EUR-MED ή A.TR.Σας ενημερώνουμε ότι για περισσότερες πληροφορίες η αρ. Δ17Γ 5005477 ΕΞ2012/03.02.2012 ΑΥΟ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 588Β’ /05.03.2012 και αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ Β44ΥΗ-Α3Σ.Προτιμησιακές Συμφωνίες με χώρες: Αλβανία, Ανδόρα, Βοσνία, Κρατία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Ν.Αφρική, Π.Γ.Δ.Μ. Σερβία, Χιλή, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Αιγύπτου, Ελβετίας, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιβάνου, Μαρόκο, Νορβηγία, Τουρκία, Τυνησία, Δημοκρατία της Κορέας.

Συνέδριο για τη Σπονδυλική Στήλη στα Γιάνενα

Σημείο συνάντησης κορυφαίων νευροχειρουργών και ορθοπαιδικών χειρουργών από όλη την Ελλάδα, καθώς και επιλεγμένων ιατρών από το εξωτερικό, θα αποτελέσει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (ΕΕΣΣ) μεταξύ 25 & 28 Οκτωβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο Hotel du Lac στα Ιωάννινα. Το Συνέδριο αφορά στις νεότερες ιατρικές εξελίξεις της Σπονδυλικής Στήλης και τους τρόπους αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων στη χειρουργική της.Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς και η αναπόφευκτη δυσκολία της τεχνολογικής υποστήριξης δημιουργούν νέα δεδομένα στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των ενδείξεων και των πιθανών επιπλοκών στη χειρουργική, ώστε να περιορίζονται και να προλαμβάνονται ενδεχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις. Στις ενότητες του Συνεδρίου θα εξεταστεί μία σειρά ιατρικών θεμάτων, που αφορούν τις παθήσεις της ΣΣ, όπως οσφυαλγία, οσφυϊκή σπονδύλωση, η νόσος του παρακείμενου διαστήματος, αυχενική μυελοπάθεια και κύφωση, θωρακική δισκοκήλη, κατάγματα θωρακοοσφυϊκής μοίρας της ΣΣ κ.α. Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη φυσική αποκατάσταση.Την επιστημονική τους εμπειρία θα καταθέσουν περισσότεροι από 300 Έλληνες νευροχειρουργοί και ορθοπαιδικοί χειρουργοί, φυσίατροι και φυσικοθεραπευτές, ακτινολόγοι, καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ΕΕΣΣ, και για πρώτη φορά, οι περιλήψεις των εργασιών παρουσιάζονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ το Συνέδριο πλαισιώνουν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές από τη Γαλλική και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης συμμετέχοντας σε κοινή ολοήμερη ελληνογαλλική συνεδρία.Το Συνέδριο παρουσιάζει και ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς κατά την τελετή έναρξής του θα παραθέσει ομιλία η Διευθύντρια της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Β. Παπαδοπούλου, με τίτλο «Ιωάννινα, από τη βυζαντινή καστροπολιτεία στην οθωμανική μεγαλούπολη»». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Παπαδοπούλου θα ανακοινώσει τα πολύ σημαντικά για τα Ιωάννινα πρόσφατα ευρήματα ανασκαφών που τοποθετούν την ιστορία της πόλης πέραν αυτής της περιόδου.Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης είναι ο νευροχειρουργός και επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Ιωάννης Μάγρας.Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Ιωαννίνων που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ υποστηρίζεται από την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες και κέντρα αποκατάστασης που με την ευγενική τους χορηγία καθιστούν δυνατή την επιτυχή πραγματοποίησή του.

Γραφείο Υποστήριξης Εξαγωγών ίδρυσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Γραφείο Υποστήριξης Εξαγωγών ίδρυσε και λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται κάθε Τετάρτη την σύμβουλο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την καταγραφή των αναγκών και των προτάσεων τους.

Απάντηση του Υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου στην επίκαιρη ερώτηση του Γ. Στύλιου σχετικά με το νοσοκομείο Άρτας

Στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Άρτας Γιώργου Στύλιου, για τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου της Άρτας απάντησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του είχε επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους καθώς και τα ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου.Ο κ. Λυκουρέντζος στην απάντηση του ανέφερε: «Σε ότι αφορά το ζήτημα για την εξόφληση των εργαζομένων οι οποίοι πραγματοποιούν υπερωρίες σαββατοκύριακα και εμφανίζεται ότι υπολείπεται το απαιτούμενο κονδύλιο εμείς έχουμε ζητήσει από την Υγειονομική Περιφέρεια ως Υπουργείο , γιατί δεν είναι αρμοδιότητα αυτό του Υπουργού υγείας αλλά του αρμοδίου διοικητή της Υγειονομικής περιφέρειας να εξεταστεί το ζήτημα και στην περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικία σε βάρος του νοσοκομείου της Άρτας η αδικία να αποκατασταθεί.»

Συγκέντρωση ειδών ρουχισμού από το Δήμο Άρτας

Από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι άρχισε η συγκέντρωση ειδών ρουχισμού για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Τα ρούχα θα συγκεντρώνονται από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2012.Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2681362240. Κιν. 6981206605.Με αφορμή την πρωτοβουλία η Αντιδήμαρχος κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου ανέφερε: «Καλώ τους συμπολίτες μας να προσφέρουν οτιδήποτε μπορούν σε είδη ρουχισμού, που γι’ αυτούς μπορεί να μην είναι χρήσιμα, αλλά για κάποιους άλλους συνανθρώπους μας θεωρούνται πρώτης ανάγκης για την επιβίωσή τους, εν’ όψει και του χειμώνα ο οποίος προβλέπεται δύσκολος αφού το κόστος της θέρμανσης είναι δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες. Η τοπική κοινωνία έχει δείξει πολλές φορές την ευαισθησία της και έχει ανταποκριθεί με μεγάλη προθυμία στις εκάστοτε προσκλήσεις για έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, απ’ όπου και αν απευθύνονται. Με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας, είμαι σίγουρη ότι και αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε μία ικανή ποσότητα ρούχων, τα οποία θα διανείμουμε σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση».

Προληπτικό έλεγχο για τη φυματίωση θα διεξάγει το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο

H φυματίωση, νοσήματα του πνεύμονα αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος έχουν αυξητική τάση στον ελληνικό πληθυσμό. Τα αίτια είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται ο συγχρωτισμός ιδιαίτερα στους μετανάστες και ακόμα περισσότερο η έλλειψη στέγης.Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο θα διεξάγει προληπτικό έλεγχο για τη φυματίωση τον μήνα Οκτώβριο, για πνευμονολογικά νοσήματα τον Νοέμβριο και για το καρδιαγγειακό τον Δεκέμβριο.Οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα 6-8 στο κοινωνικό ιατρείο και θα διενεργείται χωρίς ραντεβού.Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651 3 04760

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ''Δωδώνη'' Α.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου 2012 συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ , από την πρώην Αγροτική Τράπεζα προς την εταιρική κοινοπραξία "Strategic Inifiatives UK LLP- Σίμος Food Grooup" και εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα:

1.Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη ριζική του αντίθεση με την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης , για ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της Πατρίδας μας, της ΔΩΔΩΝΗΣ, που από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη στήριξη των κτηνοτρόφων παραγωγών και στην τόνωση της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας.

2. Απ΄ όσα είδαν το φως της δημοσιότητος, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται περί πώλησης , αλλά περί ξεπουλήματος και ουσιαστικά χαρίσματος , προς το μεγάλο ξένο κεφάλαιο, το οποίο στην κυριολεξία θα βάλει την ταφόπλακα στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και στην Ήπειρο γενικότερα.

3. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των κτηνοτρόφων παραγωγών και στους εργαζόμενους σ΄ αυτήν και είμαστε στο πλευρό τους.

4. Ζητούμε από την Κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της πολιτικής απόφασης περί ιδιωτικοποίησης και συνακόλουθα την ακύρωση του διαγωνισμού, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας μας και να σχεδιαστεί η παραπέρα ανάπτυξή της που να καλύπτει τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων παραγωγών , των εργαζομένων σ΄ αυτήν και τη στήριξη της τοπικής και Εθνικής μας Οικονομίας.

Αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Ύστερα από αίτημα της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε προγραμματιστεί για την 17-10-2012, αναβάλλεται για την επόμενη Τετάρτη 24-10-2012.

Κινητοποίηση επιχειρηματιών Ν.Άρτας ενόψει της πανελλαδικής απεργίας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Άρτας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ απεφάσισε να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου με μαζική παρουσία των Επιχειρήσεων – Μελών της στη συγκέντρωση και κλείσιμο των Επιχειρήσεων και Καταστημάτων. Η δραστική μείωση των εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης οι κοινωνικές συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος καθώς και η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ύφεση με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας.
Όλες λοιπόν οι ΜμΕ επιχειρήσεις και τα καταστήματα ΚΛΕΙΣΤΑ την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Κουφούλης