Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Προς δημοπράτηση το Αρδευτικό Κόνιτσας

Μετά από τριετή καθυστέρηση, το έργο αλλαγής τρόπου άρδευσης του κάμπου Κόνιτσας, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επικοινωνία που είχε με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοπρατείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε και αντιμετωπίστηκε, αφορούσε την έγκριση των ανασυνταχθέντων τευχών δημοπράτησης του έργου. Συγκεκριμένα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου, εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός του έργου, που ανέρχεται σε 15.830.797,81 ευρώ.Το έργο θα καλύψει έκταση 14.159 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τμήματα των κτηματικών περιοχών της Κόνιτσας και των Δ. Δ. Ηλιόραχης, Καβασίλων, Μαζίου, Αετόπετρας και Πηγής. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στις 2-9-2009, βάσει της εγκριθείσας μελέτης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων την 23-3-2009. Οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2008 με απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η απόφαση προέγκρισης δημοπράτησης του 1ου υποέργου εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Απάντηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή στον Γιάννη Πρετεντέρη

Πριν καλά – καλά προλάβει να ξεπουληθεί η συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ", άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα της εγχώριας διαπλοκής.Οι εκδότες που επί χρόνια είχαν συνηθίσει να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και να διορίζουν υπουργούς,κουνάνε απειλητικά το χέρι σε όλους όσους προσπαθούν να αντισταθούν στα κελεύσματα της τρόικας και δεν μπορούν να δεχθούν το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού Λαού.Σε άρθρο της στήλης ¨ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ¨ του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ",εξαπολύεται μια σφοδρότατη επίθεση στον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κασσή,ο οποίος όχι μόνο δήλωσε στην βουλή των Ελλήνων πως δεν μπορεί να στηρίζει μια Κυβέρνηση που επιτρέπει το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ,αλλά κάλεσε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα.Να θυμίσουμε,πως ο Πρετεντέρης,πριν από λίγους μήνες είχε γράψει σε ανάλογο άρθρο,πως οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει η Αγροτική Τράπεζα,θα πρέπει να πουληθούν,εμφανίζοντας μάλιστα την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ,ως μια ζημιογόνο επιχείρηση και όχι  ώς μια κερδοφόρα επιχείρηση,η οποία μάλιστα και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες Γαλακτοβιομηχανίες του κόσμου!!!Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής,απαντώντας στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ",έστειλε στον Πρετεντέρη την παρακάτω επιστολή:
"Aξιότιμε κ. Πρετεντέρη

Με έκπληξη διάβασα σήμερα άρθρο σας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το οποίο αναφέρεται σε εμένα και στη στάση μου απέναντι στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ.Ευχαριστώ καταρχήν για την ενασχόλησή σας μαζί μου.Σωστά εκτιμήσατε ότι δεν θα ψηφίσω τα μέτρα αν αυτά έρθουν στη Βουλή σε ένα άρθρο και ειδικότερα περιέχουν περικοπές σε χαμηλούς μισθούς, χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα των ΑΜΕΑ και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Και αυτό πολύ απλά διότι προεκλογικά δεν μίλησα για οριζόντιες περικοπές και είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα να καταψηφίσω ότι έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αρχές ,τις αξίες και τα λεγόμενα μου, βάσει των οποίων εξάλλου οι συμπολίτες μου με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω στο Κοινοβούλιο.Σχετικά με το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ στο οποίο αναφέρεστε , θέλω να γνωστοποιήσω πως η πρόσφατη απόφαση για το «ξεπούλημά της» έχει προκαλέσει πάνδημη αντίδραση στην Ήπειρο και δεν είμαι ο μόνος ο οποίος αντιτίθεται στην εξέλιξη αυτή.Και η αντίδραση δεν υπάρχει προκειμένου να συνεχίσει η Γαλακτοβιομηχανία να ανήκει στην ΑΤΕ, γεγονός που εδώ και χρόνια υποστηρίζω πως έπρεπε να έχει αλλάξει, αλλά μην ξεχνάμε πως η ΔΩΔΩΝΗ είναι κερδοφόρα και έδινε και δεν έπαιρνε από την Αγροτική Τράπεζα…Η αντίδραση οφείλετε στην επιχειρούμενη πώληση με τρόπο αδιαφανή και με διαδικασίες που παρακάμπτουν κάθε κανόνα σοβαρότητας και για του λόγου το αληθές υπενθυμίζω:
-Η διαδικασία πώλησης έγινε χωρίς επίσημο διεθνή διαγωνισμό.
-Η πώληση δεν έγινε με τη συμφερότερη προσφορά αλλά με κριτήρια άγνωστα …
-Η πρόταση των ΕΑΣ της Ηπείρου σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία «ΒΙΚΟΣ» ως στρατηγικό επενδυτή, που ήταν και η πιο συμφέρουσα , απορρίφθηκε για άγνωστους λόγους…
-Δεν τηρήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. η οποία έχει και άλλους μετόχους πέραν της ΑΤΕ και οι οποίοι είναι οι Ηπειρωτικές ΕΑΣ που δεν είναι ζημιογόνες.
-Δεν υπάρχει καμία δέσμευση του αναδόχου για την τοπική παραγωγική βάση η οποία αποτελεί εμπόδιο χρόνων για το καρτέλ του γάλακτος και επιχειρείτε να εξαφανιστεί.
-Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι στη λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών προς τη Γαλακτοβιομηχανία.
-Το τμήμα της ΑΤΕ που ασχολείται με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ παραμένει στο κράτος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα μη εμπλοκής της Κυβέρνησης, όπως ισχυρίζεστε.
-Ο φορέας που κλήθηκε να αξιολογήσει τις προτάσεις των υποψήφιων αγοραστών από την ΑΤΕ, έθεσε ως όρο τη δέσμευση των υποψηφίων για την καταβολή 660.000 ευρώ από όποιον επιλεγεί…

Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διαδικασία κάθε άλλο παρά διαφανής ήταν.Επιπλέον , επειδή στο άρθρο γίνονται παραλληλισμοί, συγκρίσεις και ταυτίσεις του προσώπου μου με άλλους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα , θέλω να υπενθυμίσω πως έχω πει ότι είμαι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει να προσφέρει στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και όχι στη συρρίκνωσή της.Είμαι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που κάνει το επόμενο βήμα για τη χώρα και δίνει προοπτική απασχόλησης και όχι ανεργίας.Με αυτή την προοπτική με υποστήριξαν στις πρόσφατες εκλογές οι συμπολίτες μου στα Γιάννενα και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύω να αποστώ των θέσεων που εξέφρασε η Παράταξή μου.Η πολιτική μου στάση και η αξιοπρέπειά μου δε μετριέται σε στατιστικά στοιχεία αλλά στη σύγκριση ανάμεσα σε λόγια και έργα.Για το λόγο αυτό δεν σκοπεύω να αλλάξω ούτε τελεία από τα όσα δήλωσα πρόσφατα στη Βουλή γιατί αυτό επιβάλλει η πολιτική ηθική και αξιοπρέπεια.Όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο σας κ. Πρετεντέρη προφανώς γίνονται λόγο άγνοιας της πραγματικότητας και με θεωρητικές αναλύσεις που δε στηρίζονται ούτε στη γνώση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ούτε στη γνώση του προσώπου στο οποίο αναφέρονται , ούτε στη γνώση της πραγματικότητας στην κοινωνία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων.Δεν πιστεύω ότι γίνονται για άλλους λόγους γιατί σέβομαι την ελευθερία της άποψης των δημοσιογράφων".


Ποια είναι η Strategic Initiatives που εξαγοράζει τη Δωδώνη

Εχοντας αποδείξει επανειλημμένα το ζωτικό μας ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και προσδοκώντας να χυθεί άπλετο φως σε μια διαδικασία η οποία έως τώρα παρουσιάζει πολλά σκοτεινά σημεία, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία που ήρθαν εν γνώσει μας για την εταιρεία STRATEGIC INITIATIVES UK LLP, συνεργάτη της SIMOS FOOD GROUP στο πλαίσιο της διαδικασίας για την απόκτηση του πακέτου μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ:-Η εταιρεία STRATEGIC INITIATIVES UK LLP, συνεργάτης της SIMOS FOOD GROUP, έχει έδρα στο Λονδίνο, ως εκπρόσωποι δε της εταιρείας παρουσιάζονται:
-Η εταιρεία SI CAPITAL PARTNERS LTD, με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους
-Η κυρία Έλενα Λόκτεβα, με έδρα τη Μόσχα, η οποία φέρεται ως συνεταίρος και Οικονομική Διευθύντρια της SICP
-Ο κύριος Ρούντυ Αμιρκανιάν, με έδρα το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Διευθύνων Συνέταιρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SICP.
-Η εταιρεία STRATEGIC INITIATIVES UK LLP εμφανίζεται να έχει για την περίοδο 2009 – 2011 τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία (σε λίρες):
2011
2010
2009
Σύνολο παγίων
£ 90.667
£0
£0
Χρεώστες
£ 152.235
£462.050
£919.155
Μετρητά διαθέσιμα
£ 31.582
£11.680
£143.999
Πιστωτές
£ 49.353
£25.745
£231.791
Ίδια κεφάλαια
£ 225.130
£447.984
£831.362
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η STRATEGIC INITIATIVES UK LLP είναι ουσιαστικά μία εταιρεία Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (Private Equity), η οποία δύναται να αντλεί κεφάλαια με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω τραπεζικού δανεισμού) και να προβαίνει σε ενέργειες εξαγορών. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτός ο δανεισμός θα μεταβιβαστεί στη ΔΩΔΩΝΗ, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της WIND παλαιότερα, όπως υπάρχει και ο κίνδυνος να μεταβιβαστούν στη γαλακτοβιομηχανία και τα χρέη της SIMOS FOOD GROUP, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην κεφαλαιακή της επάρκεια. Πέραν τούτου, είναι γνωστό ότι οι δραστηριότητες τέτοιων εταιρειών επενδυτικών κεφαλαίων εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου, σε σημείο που να υπάρχει εύλογη ανησυχία αναφορικά με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στη ΔΩΔΩΝΗ μία οποιαδήποτε ζημιογόνος επιχειρηματική κίνηση από το μεγαλομέτοχο αυτής.

-Η καθ’ αυτό μετοχική σύνθεση της STRATEGIC INITIATIVES UK LLP παραμένει αδιαφανής, το οποίο σημαίνει ότι στην εν λόγω εταιρεία μπορεί κάλλιστα να συμμετέχουν ανταγωνιστές της ΔΩΔΩΝΗ, ή ακόμα και Έλληνες επιχειρηματίες που αποσκοπούν να επαναπατρίσουν ανωδύνως κεφάλαια που είχαν βγάλει στο εξωτερικό. Μάλιστα, η εταιρεία παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους της ως «ΡωσοΓαλλοΒρετανοΕλληνικός Όμιλος» (!), χωρίς να δίνονται περαιτέρω στοιχεία. Στην ουσία, οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ μεταβιβάζονται αυτή τη στιγμή στον... κανένα, και υπάρχει ο κίνδυνος μετά από ένα δεδομένο χρονικό διάστημα να μεταβιβαστούν οι μετοχές ή να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗ, μίας εταιρείας με ιστορία 50 ετών, στην οποία βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της Περιφέρειας της Ηπείρου.
-Με βάση τα παραπάνω στοιχεία για την εικόνα του συνεργάτη της SIMOS FOODS GROUP, επαναδιατυπώνουμε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόσωπος της ΔΩΔΩΝΗ που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τη γαλακτοβιομηχανία, να εγγυάται την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά και αυτό να γίνεται πιστευτό από τον πωλητή των μετοχών!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: “ Καλώ την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη των έργων της Ιόνιας Οδού”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Άρτας Γιώργος Στύλιος σχετικά με την Ιόνιο Οδό.Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι η Ιόνια Οδός αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος και της Ηπείρου αλλά και εθνικής εμβέλειας καθώς θα συνδέσει την Εγνατία Οδό, την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου με την περιφέρεια της Πελοποννήσου και τους εκεί οδικούς άξονες.Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Στύλιος επισημαίνει πως πρόκειται για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα έχει θετικές συνέπειες στην εικόνα της ευρύτερης περιοχής και θα αναδείξει νέες ευκαιρίες για πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων από την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών έως και τον τουρισμό. Επιπλέον, συνεχίζει στην ερώτησή του, κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ειδικότερα για την Ήπειρο, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ηπείρου αποτελεί ένα έργο ύψιστης προτεραιότητας και στο οποίο οι τοπικοί φορείς, η επιχειρηματική κοινότητα και οι πολίτες έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους για να βγει ο τόπος μας από την οικονομική απομόνωση.Καταλήγοντας στην ερώτηση τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί σημαντικά η ασφάλεια των μεταφορών καθώς το σημερινό απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο χρησιμοποιείται από χιλιάδες οδηγούς ευρωπαϊκών κρατών που επιλέγουν την πατρίδα μας ως τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Ο κ. Στύλιος ερωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη να τον ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα του Δυτικού Οδικού Άξονα (Ιόνια Οδός) και εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων και εάν ναι ποιο είναι αυτό;Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι γνωστό σε όλους ότι τα έργα της Ιόνιας Οδού έχουν διακοπεί και αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγεί σε μείωση των αναπτυξιακών οφελών για τους πολίτες της Ηπείρου αλλά και της Δυτικής Ελλάδος. Χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας. Καλώ την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Καθυστερήσεις και χρονοτριβές λειτουργούν εις βάρος της τοπικής ανάπτυξης, αλλά και της εικόνας της χώρας μας καθώς το σημερινό οδικό δίκτυο μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί κανείς να το συναντήσει.”

Παραδόθηκε το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για το ΧΥΤΑ Ελληνικού


Από την Επιτροπή Διερεύνησης και Αξιολόγησης των φαινομένων ρύπανσης απορροών περιοχής του έργου «Κατασκευή ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου», παραδόθηκε σήμερα στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη (αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), το πόρισμα σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν από τις δύο μεθόδους που εφαρμόστηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη διαρροής στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων (Ελληνικού) ή στις δεξαμενές συλλογής και επεξεργασίας στραγγιδίων.Η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα - προτάσεις:
-Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ύπαρξη διαρροών τόσο στο κύτταρο, όσο και στις δεξαμενές συλλογής και επεξεργασίας στραγγιδίων, καθόσον στα σημεία ελέγχου (Γεωτρήσεις & πηγή «Λεύκα») δεν ανιχνεύτηκαν συνεχείς και ικανές ποσότητες ιχνηθετών, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν φαινόμενα διαρροής.
-Από τις παρουσιασθείσες Εκθέσεις Ιχνηθέτησης και Γεωφυσικής διερεύνησης, δεν διαφοροποιούνται τα συμπεράσματα της από 10/5/2012 Έκθεσης-Πόρισμα της Επιτροπής, στα οποία και παραπέμπουμε.
-Από τις εργαστηριακές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους επιβεβαιώθηκε η σχετικά άμεση επικοινωνία της γεώτρησης Γ1 με την πηγή «Λεύκα», (εμφάνιση ClO- στην πηγή, το οποίο ρίχθηκε στην γεώτρηση κατά την απολύμανσή της), ακόμη και σήμερα σε περίοδο ανομβρίας και χαμηλής υδραυλικής κινητικότητας.
-Δεδομένης της αδυναμίας πλήρους γνώσης της υδραυλικής επικοινωνίας (όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο) του ΧΥΤΑ με την πηγή «Λεύκα», προτείνεται να συνεχιστεί ο έλεγχος (ανίχνευσης ιχνηθετών) για τριάντα (30) ημέρες ακόμη, με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες από την πηγή «Λεύκα», που - ανάλογα με τα ευρήματα - μπορεί να πυκνώσουν.
Επειδή η εκτέλεση της εν λόγω διαδικασίας των ιχνηθετήσεων συνέπεσε να γίνει σε περίοδο ανομβρίας (γεγονός όχι κατ’ ανάγκη άστοχο) και επειδή η εξέλιξη του φαινομένου σχετίζεται άμεσα με την υδρογεωλογία της περιοχής, προτείνεται να συνεχιστεί η παρακολούθηση των φαινομένων και οι δειγματοληψίες για ανίχνευση ιχνηθετών και την περίοδο των προσεχών βροχοπτώσεων, με ειδικότερη εστίαση τόσο στην πηγή «Λεύκα», όσο και στην πιθανή επανεμφάνιση εκροής από τη θέση «λιθορριπή» κατάντη του κυττάρου, που σήμερα δεν εμφανίζει εκροές.
-Ανάλογα των παραπάνω αναφερομένων πιθανών προσεχών ευρημάτων, η Επιτροπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα πρέπει να εξετάσουν την περαιτέρω δυνατότητα διερεύνησης της ακριβούς αιτίας προέλευσης της ρύπανσης των υδάτων της πηγής στη θέση «Λεύκα» και των λοιπών επιφανειακών ή υπογείων υδάτων της περιοχής του ΧΥΤΑ, με την χρήση κάθε επιστημονικά συμβατής και αξιόπιστης διαδικασίας.
-Προτείνεται να συνεχιστεί η απομάκρυνση των επεξεργασμένων στραγγιδίων με στόχο την λειτουργία του ΧΥΤΑ με μείωση, έτι περαιτέρω, της υφιστάμενης υδραυλικής φόρτισης.
-Τέλος για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα αλλαγής των Περιβαλλοντικών Όρων για την εξεύρεση οριστικής λύσης στη διαχείριση και διάθεση των επεξεργασμένων στραγγιδίων.

Με τίνος «πλάτες» τα Αλβανικά λεωφορεία αλωνίζουν την Ελλάδα;

Γιατί μένει «απαθής θεατής» ο Γιαννιώτης Υπουργός Στ. Καλογιάννης, που γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα;
Και η παραμικρή ελπίδα που είχαν τα ελληνικά ΚΤΕΛ για να εφαρμοστεί από το υπουργείο ο Νόμος που θα έθετε τέρμα στην παράνομη δράση των αλβανικών λεωφορείων, χάθηκε χθες!Αν και κανονικά θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή ο Νόμος, που έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο και καθορίζει το πώς θα γίνονται τα δρομολόγια, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τελικά άγνωστο πώς, οι Αλβανοί μεταφορείς κατάφεραν και πήραν παράταση έως και τις 30 Ιουνίου 2013!Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο που εστάλη χθες προς τα Τελωνεία της Ηπείρου και αποδεικνύει, ότι κάποιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών είχαν… έτοιμη την παράταση, πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία και εφαρμοστεί ο Νόμος! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί, ότι το έγγραφο εστάλη ακριβώς την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχετικού Νόμου, ο οποίος πλέον μπαίνει και πάλι στο συρτάρι;

Απλός θεατής…
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά εωτηματικά και έρχεται μια μέρα μετά την αποστολή υπομνήματος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.Γιατί, όμως ο Γιαννιώτης αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης μένει …απλός θεατής στο καυτό αυτό θέμα, αν και το γνωρίζει πολύ καλά;Γιατί, ουσιαστικά, επιτρέπει να συνεχίζεται η παρανομία των Αλβανικών λεωφορείων, τα οποία δεν κόβουν εισιτήρια, με αποτέλεσμα να χάνει πολλά εκατομμύρια το κράτος κάθε χρόνο, ενώ συχνά πυκνά μεταφέρουν ναρκωτικά και λαθρομετανάστες;Και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Νίκου Σταθόπουλου, ο οποίος …κόπτεται για τα αλβανικά λεωφορεία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αξιολογήσει ότι ο σχετικός Νόμος, αλλά και η υπουργική απόφαση που τον συνοδεύει είναι πολύ αυστηρή ως προς τα αλβανικά λεωφορεία;

Το έγγραφο…
Όπως έγινε γνωστό, χθες στην Κακαβιά οι υπάλληλοι στο Τελωνείο ξεκίνησαν να εφαρμόζουν κατά γράμμα το Νόμο, όμως προς το μεσημέρι ενημερώθηκαν για την παράταση, μέσα από έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο.Μεταξύ άλλων, σε αυτό αναφέρεται ότι διατηρούνται έως τις 30 Ιουνίου 2013, όλες οι υφιστάμενες τακτικές γραμμές που συνδέουν την Ελλάδα με χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. «Επιτρέπεται η εξακολούθηση της λειτουργίας των Ελλήνων και αλλοδαπών μεταφορέων που κατέχουν τις προαναφερθείσες άδειες έως την 30/6/2013, αλλά και αυτών των μεταφορέων που κατέχουν άδειες με ημερομηνία λήξης μετά την 10/10/2012 έως την ημερομηνία λήξης τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Αγανάκτηση…
Όπως είναι λογικό, μετά και τις χθεσινές ανατρεπτικές εξελίξεις, στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων επικρατεί αγανάκτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΚΤΕΛ και ο ίδιος ο Πρόεδρός του Γρηγόρης Γκίκας –που έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την τήρηση της νομιμότητας στο συγκεκριμένο θέμα- δεν θα αρκεστούν στο απλό υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό, αλλά θα επιδιώξουν το συντομότερο δυνατόν συνάντηση μαζί του.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα γραφεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων μεταξύ της διοίκησης και των νομικών συνεργατών της έγινε χθες σύσκεψη, αφού πρόθεση του υπεραστικού ΚΤΕΛ είναι να ακολουθήσει την δικαστική οδό, μιας και πλέον πιστεύουν, ότι δεν βγαίνει κανένα αποτέλεσμα με το να «κρούουν θύρες».Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με τη στάση κάποιων στο υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών, αφού –άγνωστο γιατί-, δίνουν παράταση σε μια παρανομία, που στερεί από το ελληνικό Κράτος πολύτιμα χρήματα (την ώρα που εναγωνίως ψάχνει για αυτά!), ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο και τη λειτουργία πολλών υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπως των Ιωαννίνων, τα οποία κάθε μήνα καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.Υπενθυμίζεται, ότι το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων δίνει ψωμί σε πάνω από 600 οικογένειες (οι μέτοχοι, μαζί με τους εργαζόμενους κ.α.) και πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία κάθε μήνα πληρώνει υπέρογκα ποσά σε μισθούς, φόρους κ.α. ενώ χρειάζεται 500.000 ευρώ το μήνα μόνο για καύσιμα, την ώρα που τα Αλβανικά λεωφορεία ανεφοδιάζονται από το κατάστημα αφορολογήτων στην Κακαβιά!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παππούς έγινε ο Φίλιππας Φίλιος!

Άρον – άρον έφυγε χθες από την συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, για να βρίσκεται κοντά στον γιο του Αχιλλέα και την νύφη του Ελένη,που γέννησε αργά το βράδυ, τρίδυμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων!Τα νεογέννητα,δυο κοριτσάκια και ένα αγοράκι, χαίρουν άκρας υγείας!!!Ο ευτυχής παππούς μάλιστα,τράταρε γλυκά όλους όσους περνούσαν σήμερα από το δημαρχείο της πόλης!

Με προσχηματικές απαντήσεις προσπαθεί να κρυφτεί η δεδομένη πρόθεση για το ευτελές ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας!


Αποφεύγει να απαντήσει ουσιαστικά στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, σχετικά με το μέλλον του υπό παραχώρηση Λιμένος Ηγουμενίτσας ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Παρά το γεγονός πως αναφέρει στην απάντηση του αρκετές λεπτομέρειες για την αναβάθμιση του λιμένος και για τα προγραμματισμένα έργα, δεν απαντά σαφώς αν και πότε πρόκειται να επανεκκινήσουν τα έργα της Β’ φάσης κατασκευής του λιμένος. Να σημειωθεί πως οι εργασίες έχουν σταματήσει λόγω αδυναμίας της αναδόχου εταιρείας που δήλωσε πτώχευση έχοντας εγκαταλείψει στις προβλήτες πρόσδεσης του λιμένος, εργοτάξιο με αδρανή υλικά και σίδερα, που καθιστούν αδύνατη την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων. Ο κίνδυνος να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ είναι μεγάλος αν δεν ξεκινήσει και ολοκληρώσει τα έργα της Β’ φάσης σύντομα, ο επόμενος ανάδοχος.Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται στην απάντησή του και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Απαντά με λεπτομέρειες αναφορικά με την μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ και για το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης της χερσαίας παράκτιας ζώνης, ενώ ο εθνικός χαρακτήρας του λιμένος σε καιρό κρίσης, μνημονίων και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας φαίνεται να λησμονείται εντελώς : «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υποστηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις λιμένων στο πλαίσιο της λιμενικής πολιτικής και της σύνδεσης με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, με παραχώρηση εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., το οποίο διερευνά τα σχετικά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων».Απάντηση δεν έχει ακόμα υπάρξει από το Υπουργείο Οικονομικών. Ίσως επειδή βρίσκεται σε δυσχερή θέση μαζί με όλη την ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε, να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις για τα φορολογικά πλεονεκτήματα που δίνει ο νόμος, με τον οποίο επικυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στη Cosco. Η Επιτροπή (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο) θεωρεί ότι, από τις 10 ειδικές φορολογικές διατάξεις, οι εννέα, αυτή τη στιγμή, αποτελούν κρατική ενίσχυση, που νοθεύει ή μπορεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό, ενώ αφήνει αιχμές για το κατά πόσον ήταν διαφανής η όλη διαδικασία, αφού συμπεραίνει ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν λάβει υπόψη τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όταν κατέθεταν τις προσφορές τους.

Η λύση για την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και ποιος ο ρόλος των πρωτοβάθμιων συνεταιριστών;

Αυτο-οργάνωση και αυτοδιαχείριση των Παραγωγών-Κτηνοτρόφων

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών για την Δωδώνη Α.Ε., προσλαμβάνουν άρωμα ενός τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου σε μια ορεινή περιοχή όπου η γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Οι διαδικασίες αδιαφανούς διαγωνισμού, μη σύννομων πρακτικών, μεγεθύνονται με την απουσία τοπικής πολιτικής έκφρασης και φανερώνουν το έλλειμμα εμπλοκής στρατηγικής, από την Περιφέρεια Ηπείρου και τα τοπικά κοινοβουλευτικά πρόσωπα, για την αναγκαιότητα υπεράσπισης της βιωσιμότητας της γαλακτοβιομηχανίας. Το οικονομικό δίκτυο που διαθέτει, αποτελεί συνώνυμο βιοποικιλότητας της Ηπειρωτικής γης, στα ράφια της παγκόσμιας αγοράς. Σε καιρούς όπου η διαφάνεια είναι προαπαιτούμενο η τοπική πολιτική “ελίτ” άφησε τον Τιτανικό να βυθιστεί, υπό την εποπτεία της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής. Στην λίστα με τους 300 πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των ισολογισμών και των οικονομικών τους πεπραγμένων, η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. φιγουράρει στο νούμερο 33 με την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στο νούμερο 55, και της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στο νούμερο 72.Τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής πρέπει να έχουν στο επίκεντρό τους βασικούς αποδέκτες και φυσικούς εκμεταλλευτές τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αγροτικές κοινότητες, καθώς και τις ειδικές ανάγκες που απορρέουν από τις τοπικές και εδαφικές ιδιαιτερότητες.Σ’ εποχές ύφεσης και μονομερούς λιτότητας η στήριξη ενός πρωτογενούς τομέα, με τα αυτοδιαχειριστικά χαρακτηριστικά των 6000 κομιστών γάλακτος, θα έπρεπε ν’ αποτελεί ζητούμενο. Αυτός είναι και ο ρόλος των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση των παραγωγών/κτηνοτρόφων βιώσιμων μικρών τυροκομείων που να εγγυώνται το ΠΟΠ της φέτας, διεκδικώντας το brant name και το σήμα του γαλακτοκομικού προϊόντος, κολοσσιαίας χρηματιστηριακής αξίας.Θα μπορούσαν οι παραγωγοί με ένα τίμημα ποσού 4.400€ ανά κτηνοτρόφο ονομαστικής μετοχικής αξίας σε σύνολο 5.000 κτηνοτρόφων, να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό των 22.000.000€. Εάν δε κεφαλαιοποιούνταν το χρέος της Simos Food των 11.000.000€, το τίμημα θα κατέβαινε ακριβώς στα μισά (2.200€). Με αυτά τα δεδομένα και με γεμάτους τους ψυγειοκαταψύκτες πολλοί Τραπεζικοί Οργανισμοί θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο ασφαλές οικονομικό εγχείρημα.Η επίκληση της εντοπιότητας του “στρατηγικού επενδυτή”, που πρυτάνευσε σε κάποιους οικονομικούς κύκλους δεν ήταν παρά ένα “Ηπειρωτικό άλλοθι” στο ανίερο ξεπούλημα.Από το 1964, η ΑΤΕ κρατούσε ο ομηρία το 32,3% των μικρομετόχων συνεταιρισμών, στα πλαίσια μια επικοινωνιακής κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, επωφελείας της με δάνεια, leasing και Αγροτικές Ασφαλιστικές…Η “μαφιόζικη” διαδικασία αξιολόγησης από την ΑΤΕ του κου Σάλα και της “δημιουργικής λογιστικής” του απερχόμενου κου Πανταλάκη, που παρά την ύπαρξη συμφώνου εμπιστευτικότητας, επηρέασε υπέρ της Simos Food Group την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, με αποικιακούς όρους!Ο “αποκλεισμός” των συνεταιρισμών από τον διαγωνισμό, εγείρει ερωτηματικά, μιας αυθαίρετης επιλογής αγοραστή από τους αξιολογητές που δεν έλαβαν υπ’ όψη τους το άρθρο 8 του καταστατικού, που ορίζει ότι οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. είναι ονομαστικές και μη μεταβιβάσιμες, δυνάμενες να μεταβιβαστούν κατόπιν εγκρίσεως του Δ.Σ., μόνο σε συνεταιριστικές οργανώσεις αναδεικνύοντας και την κοινωνική διάσταση των προσφορών.Ο αποκλεισμός αυτός, αντανακλά στις υποχρεώσεις του κλάδου των αγροτών, προς τις τράπεζες και της αξιοπρέπειας απέναντι στην παραγωγική διαδικασία και την πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου.Η έλλειψη σεβασμού σ’ ένα μείζον ζήτημα από την πλευρά της “ευνομούμενης” πολιτείας, λαμβάνει διαστάσεις πρωτοφανούς πρόκλησης, που υποσκάπτουν τα θεμέλια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.Η ακύρωση του Διεθνούς Διαγωνισμού, της διαβλητής επιλογής, είναι μονόδρομος, για την επανατοποθέτηση σε διαχειριστικό και σε πολιτικό επίπεδο, της ντόπιας “νομεκλατούρας”, δημιουργώντας υγιή δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών και δίνοντας έμφαση σε τροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένα κατάλοιπα…Η παλιά ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ε.Ε. απέτυχε. Είναι άδικη, δίνει πολλά σε λίγους, ανεξαρτήτως επιπτώσεων, είναι μη βιώσιμη, αντιδημοκρατική, γραφειοκρατική και ανθυγιεινή για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.Τα επόμενα 10 χρόνια περισσότεροι από 7 εκατομμύρια αγρότες θα εξαφανιστούν από την γηραιά Ήπειρο…

Συσκέψεις στην Άρτα για εσπεριδοειδή και χοιροτροφία

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΑΣΑΦ και των επιχειρηματιών του κλάδου τυποποίησης και συσκευασίας εσπεριδοειδών της περιοχής μας, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των χοιροτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας με τους επιχειρηματίες του κλάδου τυποποίησης και συσκευασίας εσπεριδοειδών, εκπροσώπους της ΕΑΣΑΦ και υπηρεσιακούς παράγοντες, η συζήτηση αφορούσε την έναρξη της συγκομιδής των εσπεριδοειδών, εξετάστηκαν προβλήματα που διαπιστώνονται και αντηλλάγησαν απόψεις για τους τομείς συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο παραγωγών και μεταποιητών.Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η υποχρέωση εφαρμογής της διάταξης, η οποία απαγορεύει τη συγκομιδή μανταρινιών με μίσχο και φύλλο, ενώ υπογραμμίστηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση του φαινόμενου διακίνησης μη συσκευασμένων προϊόντων προς εξαγωγή, που προκαλεί σημαντικές δυσχέρειες στην αύξηση των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων της Άρτας στο εξωτερικό.Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Ψαθάς, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ονομασία των Αρτινών εσπεριδοειρών, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προώθησή τους στην ελληνική και ξένη αγορά.

Με τους χοιροτρόφους

Το ζήτημα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ήταν το βασικό αντικείμενο που απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Άρτας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Ψαθά. Συγκεκριμένα υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν τους χοιροτρόφους για τις διατάξεις του νέου νόμου, τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χοιροτροφικές μονάδες, προκειμένου να αδειοδοτηθούν.Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, αλλά και γενικότερα η Περιφέρεια Ηπείρου, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι εκείνος που μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η χοιροτροφία, ειδικά στην Π.Ε. Άρτας πρόσθεσε, αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, με την προϋπόθεση βεβαίως να παράγονται ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. «Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η σωστή λειτουργία των μονάδων, σύμφωνα με το αυστηρό νομικό πλαίσιο που ισχύει πλέον, είναι αναγκαίοι παράμετροι προκειμένου οι χοιροτροφικές μονάδες μας να εκσυγχρονιστούν και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις μονάδες άλλων περιοχών και χωρών», τόνισε ο κ. Β. Ψαθάς.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ - Φασιστομάζωξη Χρυσαυγιτών στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων!!!

Ο δήμος Πωγωνίου γιατί δεν τους κήρυξε ανεπιθύμητους;

Λίγες μόλις ημέρες μετά το μνημόσυνο για το ολοκαύτωμα των Λυγγιάδων από τους ναζί, μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έκαναν χθες το απόγευμα συγκέντρωση σε καφετέρεια του Παρακαλάμου.Οι Χρυσαυγίτες μάλιστα,δημοσιεύουν καιφωτογραφίες από την συγκέντρωση,στο ιστολόγιο που διατηρεί η οργάνωση τους στα Γιάννενα.Αξίζει να σημειωθεί πως για πολλές μέρες διαλαλούσαν στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου τη φασιστομάζωξη! Ο δήμος Πωγωνίου δεν άκουσε τίποτα; Γιατί δεν τους κήρυξε ανεπιθύμητους στην περιοχή;Περιμένουμε μια απάντηση...

Στα εννέα (9) έφθασαν στα Γιάννενα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη


Συνεχίζεται με αυξητική τάση να ανεβαίνει ο αριθμός των σχολείων στα Γιάννενα που τελούν υπό κατάληψη. Σήμερα έφθασαν τα εννέα (9), καθώς το 1ο Λύκειο, το 3ο Λύκειο, το 5ο Λύκειο, το 8ο Λύκειο, το Λύκειο Ζωσιμαίας, το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΛ, το 3ο ΕΠΑΛ και το 6ο ΕΠΑΛ βρίσκονται σε κατάληψη. Πληροφορίες από το στρατόπεδο των καταληψιών περιγράφουν δύο κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό των μαθητών. Η μία που επιμένει για συνέχιση των καταλήψεων μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και η άλλη που πιέζει για άμεσο τερματισμό των καταλήψεων. Άγνωστο τι θα επικρατήσει. Νεώτερα από Δευτέρα

Συνάντηση Κώστα Μπάρκα με τους εργαζομένους των κοινωνικών δομών του δήμου Πρέβεζας

Συνάντηση με τους εργαζομένους των κοινωνικών δομών του δήμου Πρέβεζας, που περιλαμβάνει τους 3 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Πρεβέζης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το ΚΗΦΗ (κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων), πραγματοποίησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.Στην συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, όπου σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική εγκατάλειψη των δομών αλληλεγγύης από την πλευρά της κυβέρνησης, δημιουργούν μια κατάσταση οριστικού αδιεξόδου.Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η εγκατάλειψη των προγραμμάτων αυτών, αλλά κυρίως των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται την καθημερινή στήριξη της πολιτείας (παιδιά ανέργων, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κοκ), αποτελούν ζωντανές αποδείξεις της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει οριστικά με τις δομές στήριξης, να ξεμπερδέψει οριστικά με τις ανάγκες των φτωχών, των ανήμπορων, των θυμάτων σε τελευταία ανάλυση των μνημονίων της.Παράλληλα η προβολή του κάθε ΕΣΠΑ ως «το φάρμακο για κάθε ασθένεια», η λογική δηλαδή της απόσυρσης της κυβέρνησης από τις καταστατικές υποχρεώσεις της και η υιοθέτηση λογικών «πληρωμής με το κεφάλι» που το ΕΣΠΑ προβλέπει για τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας και της αναξιοπρέπειας μιας κεντρικής διοίκησης ,η οποία βάζει τους εργαζόμενους να ψάχνουν τα προς το ζην, μέσα από την ατομική αναζήτηση «πελατών»…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται στον αντίποδα αυτών των πρακτικών. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, σε μια κυβέρνηση που και την ύστατη ώρα πριμοδοτεί το κεφάλαιο και τιμωρεί την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια έννοια που μετριέται πρωτίστως μέσα από το σεβασμό των πιο αδύναμων κομματιών κάθε κοινωνίας και των εργαζομένων που τους στηρίζουν. Αυτούς δηλαδή που σήμερα στενάζουν.

Στενάζει το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων,από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση!

Στενάζει το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και κωμοπόλεων, όπως του Μετσόβου από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση και την κρίση που πλήττει τα εμπορικά καταστήματα. Μία από τις παραμέτρους της οικονομικής συγκυρίας που αφορά στα εμπορικά καταστήματα έχει να κάνει αναμφίβολα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενοικίων, όπως και στις πληρωμές των προμηθευτών. Από τις αρχές του 2012 και μετά τη σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου για την πρόβλεψη μείωσης των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο σε ποσοστό 20%, συγκροτήθηκαν ανά περιφέρεια οι Επιτροπές Διακανονισμού των εμπορικών μισθώσεων. Η Επιτροπή αποτελείται από εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπρόσωπο του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών, καθώς και εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου. Σε αυτές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν και να ζητήσουν την διαμεσολάβηση, τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι ενοικιαστές, ακόμη και εάν μεταξύ τους έχουν συμφωνήσει σε μείωση του μισθώματος. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν την πλειοψηφία από την αρχή του έτους, όπου συγκροτήθηκε για την Περιφέρεια Ηπείρου η Επιτροπή Διακανονισμού. Η Επιτροπή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει κληθεί να επικυρώσει πρακτικά 67 συνολικά υποθέσεων, με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να έχουν συμφωνήσει στο ποσό της μείωσης του μισθώματος. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές αφορούν σχολικά κυλικεία, με τις συζητήσεις να γίνονται μεταξύ των Σχολικών Επιτροπών και των ιδιοκτητών των κυλικείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις υπόλοιπες υποθέσεις, που έφτασαν στη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Συνολικά πρόκειται για 11 υποθέσεις εμπορικών μισθώσεων, οι εννέα εκ των οποίων στα Ιωάννινα και οι δύο στο Μέτσοβο. Στις δύο από τις έντεκα υποθέσεις επήλθε συμφωνία ενώπιον της Επιτροπής μεταξύ των δύο πλευρών για τη μείωση του ενοικίου. Για τις οκτώ συντάχθηκε πρακτικό της Επιτροπής ότι συντρέχουν λόγοι μείωσης του ενοικίου και οι δύο πλευρές θα προσφύγουν για να βρουν τη λύση στα Δικαστήρια, ενώ σε μία περίπτωση κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος μείωσης του μισθώματος. Η πλειονότητα των υποθέσεων στο Νομό Ιωαννίνων αφορά φυσικά την πόλη των Ιωαννίνων και ακόμη ειδικότερα εμπορικές μισθώσεις στο κέντρο. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι οδοί Χαριλάου Τρικούπη, 28ης Οκτωβρίου, Βλαχλείδη και Γρηγορίου Σακκά. Η συμφωνία, όπου έχει επέλθει, αλλά και η πρόταση της Επιτροπής για το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%. Ο αριθμός των υποθέσεων που έφτασαν στην Επιτροπή δεν θεωρείται μικρός, αλλά είναι βέβαιο ότι οι υποθέσεις θα ήταν πολύ περισσότερες αν στο μεσοδιάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να συζητούν και να αποφασίζουν στα δημοτικά συμβούλια απευθείας τις αιτήσεις πολιτών για μειώσεις των μισθωμάτων σε δημοτικά καταστήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί οδηγοί λεωφορείου, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας λαθρομετανάστες


Συνελήφθησαν σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 47 και 27 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας δύο μη νόμιμους μετανάστες.Ειδικότερα, οι δύο (2) διακινητές ως οδηγοί τουριστικού λεωφορείου, αλβανικής εταιρίας, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλβανία στη χώρα μας, διευκόλυναν τη είσοδο στην ελληνική επικράτεια σε δύο ομοεθνείς τους, ηλικίας 27 και 26 ετών.Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 27χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, φυλάκισης οκτώ (8) μηνών για πλαστογραφία, ενώ σε βάρος του 26χρονου έχει επιβληθεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου στα σύνορα της χώρας μας, συνεπεία δικαστικής απέλασης.Κατασχέθηκαν:
-το λεωφορείο.
-το χρηματικό ποσό των (1.030) ευρώ και (12.200) leke Αλβανίας, που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.
-έξι (6) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας στο Νομό Πρέβεζας

Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε-λόγω της επίσκεψης του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα - η προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη που αφορά τον συντονισμό άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας στο Νομό Πρέβεζας.Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αποτελεί συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο μέρες με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας. Οι φορείς που θα συμμετάσχουν στην σύσκεψη αυτή, της οποία θα προεδρεύσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, θα παραθέσουν στατιστικά και λοιπά στοιχεία τα οποία ενισχύουν την ανάγκη ενίσχυσης του υπάρχοντος νοσοκομείου και των λοιπών υγειονομικών μονάδων του Νομού καθώς και την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν στην επικαιρότητα το θέμα και μάλιστα να ενεργοποιήσουν όχι μόνο τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής αλλά να κάνουν συμμέτοχο στην διεκδίκησή τους την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο προτίθεται να ενεργοποιήσει όλα τα σωματεία της περιοχής, διοργανώνοντας ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο και αναλαμβάνοντας και άλλες αντίστοιχες δράσεις.

Οι Γιαννιώτες να «αγκαλιάσουν» τα Κέντρα Πρόληψης-Απεξάρτησης

Δίνουν μάχη κατά των ναρκωτικών…
Σε μια περίοδο που η «μάστιγα» των ναρκωτικών καλά κρατεί και στην Ήπειρο, η αναγνώριση, ανάδειξη και εν συνεχεία στήριξη του κοινωνικού έργου που προσφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης και Απεξάρτησης – Επανένταξης της περιοχής μας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.Η προσφορά στην τοπική κοινωνία των δομών αυτών, του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και της «Σχεδίας», δηλαδή του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, είναι πολυσήμαντη και πολύπλευρη. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα εμπόδια, παρέχουν εδώ και είκοσι περίπου χρόνια δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.Πρέπει λοιπόν και η κοινωνία να έρθει πιο κοντά. Να γνωρίσει καλύτερα τις δράσεις τους, το παρελθόν, τη διαδρομή αλλά και το παρόν τους και να «αγκαλιάσει» την προσπάθεια που κάνουν.

Έκθεση αφίσας
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό εντάσσεται η κοινή αναδρομική έκθεση αφίσας που διοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και η «Σχεδία», η οποία θα παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Ιωαννιτών, στα Παλιά Σφαγεία. Η έκθεση έχει τίτλο «Happy Rebirthday» και εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα. Σ’ αυτήν λοιπόν αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου η κοινωνική ανθρωπολόγος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Ηπείρου Γιώτα Παναγιωτίδου και το στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Έρη Φείδη.

«Κανείς δεν περισσεύει…»
«Η έκθεση αναδεικνύει διάφορες όψεις του προβλήματος της εξάρτησης αλλά και των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του και αποτυπώνει την ανοικτή και αμφίδρομη σχέση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου με την κοινωνία μέσα από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους, αλλά και την υποστήριξη της κοινωνίας προς το έργο των προγραμμάτων», σημείωσε η κ. Παναγιωτίδου.Από την πλευρά της η κ. Φείδη τόνισε πως «το μήνυμά μας είναι ότι μπροστά σ’ ένα τόσο μεγάλο και πολυδιάστατο πρόβλημα όπως είναι αυτό της τοξικοεξάρτησης κανείς δεν περισσεύει. Αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη στις μέρες μας να παρέχονται υπηρεσίες δωρεάν σε όσα άτομα τις χρειάζονται, χωρίς τα οικονομικά εμπόδια που δυστυχώς υπάρχουν σήμερα».

Τρεις δεκαετίες δράσης
Στην αναδρομική έκθεση του ΚΕΘΕΑ και της «Σχεδίας» παρουσιάζονται συνολικά ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από το 1993, την εποχή δηλαδή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη θεραπευτική κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι τη σημερινή εποχή της εξάρτησης από το Διαδίκτυο.Οι αφίσες είναι φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, μέλη των προγραμμάτων και από το ατελιέ του ΚΕΘΕΑ «Σχήμα και Χρώμα», όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτίδου, ενώ η κ. Φείδη σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχονται πληροφορίες και θα πραγματοποιούνται ενημερωτικά σεμινάρια με θέμα την πρόληψη και την απεξάρτηση σε μαθητές, γονείς και άλλους ενδιαφερόμενους. Γι’ αυτό και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους Γιαννιώτες να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους και να την επισκεφθούν. Η έκθεση αναδρομικής αφίσας του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» θα διαρκέσει ως τις 19 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό Σάββατο έως Παρασκευή 10 π.μ. με 1 μ.μ. και 6 με 8 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Δήμος Ζίτσας στηρίζει μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

Ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων Γυμνασίου&Γενικού Λυκείου Ελεούσας στην προσπάθεια να στηρίξουν μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν δωρεάν τμήματα παροχής μαθησιακής υποστήριξης.Στα πλαίσια αυτά ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας και παρακαλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης ή ιδιώτες εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και την Παρασκευή 19/10/2012 καλώντας κατά τις πρωινές ώρες στα εξής τηλέφωνα:

Δήμος Ζίτσας: 2651061308 (εσωτ. 502) κα. Παύλου Ιωάννα

Γεν. Λύκειο Ελεούσας: 2651061407 Διευθυντής κ. Παππάς ΝικόλαοςΤο πρόγραμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα

Τα Γιάννενα επισκέπτεται τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ πρώτο σταθμό της πανελλαδικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επαφή με το λαό και τη κινητοποίηση της κοινωνίας για να μπει τέλος στην επερχόμενη καταστροφή και να ανατραπεί το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.Ο Αλέξης Τσίπρας,αμέσως μετά την άφιξή του, θα επισκεφτεί στις 2 το μεσημέρι τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ όπου θα έχει συνάντηση με τους Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στους πολίτες των Ιωαννίνων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Η.Μ. για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Ε.Κ.Μ.

Αυτοτελές γραφείο της Δ.Ο.Υ. θα παραμείνει και στο Δελβινάκι

Ικανοποίηση από το δήμαρχο Κ. Καψάλη
«Ο επιμένων νικά» είναι το σύνθημα που βρίσκει πλήρη εφαρμογή στο Δήμο Πωγωνίου, ο οποίος χάρη στις πολύμηνες προσπάθειες του δημάρχου Κώστα Καψάλη, τελικά δεν θα χάσει την Εφορία του το Δελβινάκι!Όπως έγινε γνωστό, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και του ειδικού Γραμματέα κ. Σπανάκη, όπου παραβρέθηκε και μίλησε ο κ. Καψάλης, αποφασίστηκε να λειτουργήσει ένα «ΚΕΠ Εφορίας», που θα έχει δυο υπαλλήλους και θα στεγάζεται σε χώρο τον οποίο θα διαθέσει ο Δήμος Πωγωνίου.Χθες  ο κ. Καψάλης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την απόφαση. «Εδώ και καιρό υπήρχε η δέσμευση του υπουργείου, που τώρα όμως έγινε πράξη. Ο σφυγμός στην ακριτική μας περιοχή θα συνεχίσει να χτυπά…».

Παλαιό αίτημα…
Το αίτημα του δημάρχου Πωγωνίου για διατήρηση έστω ενός γραφείου στο Δελβινάκι ήταν παλαιό και ξεκινούσε από την περίοδο που είχε γίνει γνωστό, ότι θα κλείσουν πολλές Δ.Ο.Υ. στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και του Δελβινακίου. Μετά από μήνες προσπαθειών και επισκέψεων στην Αθήνα, ο κ. Καψάλης πέτυχε χθες να παραμείνει ανοιχτή η Εφορία και ουσιαστικά να ικανοποιηθεί το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Πωγωνίου.Ας μην ξεχνά κανείς βεβαίως, ότι η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί και την «πύλη» της Κακαβιάς, ενώ οι κάτοικοι του Πωγωνίου δεν θα χρειαστεί να πηγαινοέρχονται στα Γιάννινα, για τις δουλειές τους.Εάν η Δ.Ο.Υ. έκλεινε, τότε θα έπρεπε οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών να διανύουν αποστάσεις 80 και πλέον χιλιομέτρων ακόμη και για ένα χαρτί (!), κάτι που θα έβαζε και λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις απέμειναν να λειτουργούν στην ακριτική αυτή περιοχή, ενώ θα ταλαιπωρούνταν αφάνταστα και οι κάτοικοι αφού οι συγκοινωνίες δεν είναι τακτικές.Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών είχε ανακοινωθεί η διατήρηση ενός γραφείου με δυο άτομα προσωπικό και στην Κόνιτσα, όπου θα στεγαστεί η Εφορία της περιοχής. Τότε είχε χρειαστεί ολόκληρη κινητοποίηση από τους κατοίκους της περιοχής, που είχαν κάνει απεργία και πορείες διαμαρτυρίας, για να μην κλείσει η εκεί Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση του Πωγωνίου βέβαια δεν έγιναν απεργίες, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ θετικό και για τις δυο περιοχές…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Περιφερειακή συνάντηση Ηπείρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Πρέβεζα

Περιφερειακή συνάντηση Ηπείρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Πρέβεζα (21ης Οκτωβρίου 35).Στην συνάντηση καλούνται να παραβρεθούν τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής, αλλά και οι φίλοι της ΔΗΜΑΡ , ενώ τα θέματα που θα απασχολήσουν την πανηπειρωτική την συνάντηση είναι μεταξύ άλλων οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό άνοιγμα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Επιμορφωτικό σεμινάριο στο Επιμελητήριο Άρτας

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις – Μέλη του, ότι η North West Strategic Managment σε συνεργασία με την ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ διοργανώνει Πρότυπο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων & Εργοδοτών και Τροποποιήσεις Εργατικής Νομοθεσίας. Το Σεμινάριο είναι υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Άρτας και του Συλλόγου Λογιστών-Φοροτεχνικών Άρτας. Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Χρήστος Καραντζάς, Νομικός Εργατολόγος, τ. Διοικητής ΟΜΕΔ. Το Συμβολικό κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 30€.Η παρουσία όλων των Μελών μας κρίνεται απαραίτητη.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Στην Πρέβεζα σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας

Στην Πρέβεζα σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας ο οποίος θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Ο κ.Τζαβάρας θα φτάσει στην Πρέβεζα λίγο μετά τις 11.30 το πρωί και θα κατευθυνθεί στην ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων όπου θα παραστεί σε σύσκεψη με παρόντες τους βουλευτές Δημήτρη Τσουμάνη και Κώστα Μπάρκα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, το Δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαΐλη, την Προϊσταμένη της ΛΓ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χριστίνα Μερκούρη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Εκεί θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, καθώς και ο σχεδιασμός των έργων που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες κυρίαρχο ζήτημα θα αποτελέσει η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία. Επόμενος σταθμός του κ.Τζαβάρα, θα είναι το Μουσείο της Νικόπολης καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, προκειμένου να δει από κοντά τα έργα που εκτελούνται εκεί. Αμέσως μετά ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού θα αναχωρήσει για το Δήμο Πάργας για να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου.

Κινητοποίηση επιχειρηματιών Ν.Άρτας ενόψει της πανελλαδικής απεργίας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Άρτας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ απεφάσισε να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου με μαζική παρουσία των Επιχειρήσεων – Μελών της στη συγκέντρωση και κλείσιμο των Επιχειρήσεων και Καταστημάτων. Η δραστική μείωση των εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης οι κοινωνικές συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος καθώς και η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ύφεση με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας.
Όλες λοιπόν οι ΜμΕ επιχειρήσεις και τα καταστήματα ΚΛΕΙΣΤΑ την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Κουφούλης

Αγροτική παραγωγή στην Ήπειρο, ώρα μηδέν

Ο πιο βασικός τομέας της οικονομίας της Ελλάδας, η αγροτική παραγωγή δέχεται το τελειωτικό χτύπημα αυτές τις μέρες. Οι παραγωγοί επιτραπέζιων ελιών στην Πρέβεζα και την Άρτα έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο εξευτελιστικές τιμές πώλησης της ελιάς τα τελευταία 30 χρόνια. Χωρίς ίχνος υπερβολής οι παραγωγοί έχουν αφήσει τον καρπό στα δέντρα και απαξιώνουν να τον μαζέψουν καθώς οι τιμές δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για το μάζεμα της ελιάς.Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί ακτινιδίων, καθώς έχουν έρθει αντιμέτωποι με καρτέλ εμπόρων που αγοράζουν σε τιμές 0,15 ευρώ το κιλό.Ήδη εδώ και χρόνια, οι παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει τα εσπεριδοειδή, αφού οι τιμές των πορτοκαλιών τα προηγούμενα χρόνια ήταν της τάξης των 0,05 ευρώ το κιλό.Καθώς όλοι οι συνεταιρισμοί έχουν διαλυθεί και οι έμποροι δρουν ως εκβιαστικά καρτέλ, μην έχοντας φυσικά και την ρευστότητα που απαιτείται σε μια υγιή οικονομία, οι αγρότες απλά εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, αφού είναι ασύμφορες.

arta-mou

ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-Αίτημα για τα στοιχεία των μετρήσεων της ιχνηθέτησης

Να δοθούν άμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και φυσικά στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στη δημοσιότητα, τα λεπτομερή στοιχεία των μετρήσεων και της ιχνηθέτησης που πραγματοποιήθηκε, ζητούν οι κάτοικοι του Ελληνικού.Όπως έχει επισημανθεί από την αρμόδια Επιτροπή και όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και οι δύο παράλληλες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και για τις δύο υπάρχουν διαρροές ότι δεν αναδεικνύουν κάποιο μέγιστο πρόβλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κάτοικοι που εξακολουθούν να αντιδρούν και να ανησυχούν, ζητούν λεπτομερείς και σαφείς εξηγήσεις.Στο ίδιο πλαίσιο και μήκος κύματος και ο Άδωνις Γκρέστας εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Ελληνικού, που επισήμανε ότι αφού οι Επιτροπές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος, οι λεπτομέρειες αυτές να μην δίνονται στη δημοσιότητα.Έτσι υποστήριξε πως δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες και εντείνεται η καχυποψία των πολιτών ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.Ως επιβεβαίωση αυτού τόνισε πως η κατάσταση στις πηγές που εντοπίστηκαν από την αρχή να έχουν ρυπανθεί, εξακολουθεί να είναι ίδια, ενώ έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρίας.«Θα είχε ενδιαφέρον μία τέτοια επίσκεψη για να δουν όλοι, ότι μετά από πέντε μήνες ανομβρίας και τόνους λυμάτων που μεταφέρθηκαν στο βιολογικό, οι πηγές εξακολουθούν να βγάζουν μολυσμένο νερό. Εάν ήταν μία επιφανειακή, όπως αφήνουν να εννοηθεί, παρέμβαση, πέντε μήνες μετά με τέτοιες καιρικές συνθήκες, θα είχαν στραγγίσει», σημείωσε.Τέλος, ο κ. Γκρέστας κάλεσε το Τμήμα Ηπείρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου να επισκεφθεί το ΧΥΤΑ και να εκδώσει πόρισμα, αντί όπως είπε τα μέλη της διοίκησής του, να κάνουν μονολόγους για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ.Την προσεχή Δευτέρα ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα, όπου αναμένεται να παρουσιάσει και το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την κατάσταση στο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η λειτουργία των σταθμών διοδίων απομάκρυναν τους οδηγούς από την Εγνατία οδό!!!

Η οικονομική κρίση, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η λειτουργία των σταθμών διοδίων απομάκρυναν τους οδηγούς από την Εγνατία οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας να εμφανίζεται το 2011 μειωμένη κατά μέσο όρο 11% σε σύγκριση με το 2010 και 15% με το 2009..Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξης 18%, καταγράφηκε στο τμήμα Βέροιας-Κοζάνης, γεγονός που αποδίδεται και στη λειτουργία του σταθμού στον Πολύμυλο. Στο τμήμα αυτό κινούνταν το 2011 τουλάχιστον 2.500 οχήματα λιγότερα την ημέρα από όσα κινούνταν το 2010.Σε όλο τον άξονα της Εγνατίας σε σύγκριση με το 2009 η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15%. Στα σημεία στα οποία λειτούργησαν οι νέοι σταθμοί διοδίων της Εγνατίας οδού η μείωση είναι της τάξης του 15% με 25%.Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου που κάνει σε ετήσια βάση το Παρατηρητήριο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» μέσω ενός συστήματος μετρητών με 65 σταθμούς.Το Παρατηρητήριο καταγράφει την Ετήσια Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία (ΕΜΗΚ), δηλαδή το μέσο ημερήσιο αριθμό οχημάτων που κινούνται μεταξύ δύο διαδοχικών ανισόπεδων κόμβων της Εγνατίας οδού κατά τη διάρκεια ενός έτους.Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία από την κατασκευή ακόμη τεσσάρων νέων σταθμών στην Εγνατία οδό (Τύρια, Μαλακάσι, Ανάληψη, Ίασμος), δεν μπορούν να αποτυπωθούν, καθώς τα διόδια αυτά άρχισαν να λειτουργούν μόλις το τελευταίο δίμηνο του 2011. Από μία πρώτη επεξεργασία των στοιχείων στα τέσσερα οδικά τμήματα προκύπτει ότι η λειτουργία των διοδίων είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της κυκλοφορίας κατά 15%-25%.
Από τις μετρήσεις φόρτου που έγιναν την τελευταία οκταετία (2004 έως 2011) προκύπτει ότι οι υψηλότεροι κυκλοφοριακοί φόρτοι καταγράφονται στα τμήματα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Καλοχωρίου και Σερρών, που λειτουργούν και ως εξωτερική περιφερειακή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με βάση τη συνολική μεταβολή των φόρτων κατά τη διάρκεια σταδιακής λειτουργίας της Εγνατίας οδού (δηλαδή μεταξύ 2004 και 2009 και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα μετρήσεων) οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στη διαδρομή Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Μέτσοβο - Γρεβενά, για την οποία η Εγνατία οδός λειτούργησε πλήρως το 2009. Στα ανατολικά τμήματα της Εγνατίας (κόμβος Αγίου Ανδρέα Καβάλας - Κήποι), τα περισσότερα από τα οποία αποδόθηκαν στην κυκλοφορία πριν από το 2004, ο κυκλοφοριακός φόρτος έφτασε στη μέγιστη τιμή του το 2009, ενώ το 2011, έπειτα από περίπου δύο έτη οικονομικής κρίσης, μειώθηκε στα επίπεδα των ετών 2004-2005.

Δεν εμφανίστηκαν οι αγοραστές, συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις ΕΑΣ και κτηνοτρόφοι

Δεν εμφανιστήκαν τελικά το πρωί της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των αγοραστών της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στο εργοστάσιο αποφεύγοντας έτσι μια συνάντηση ενώπιον ενωπίο με τους κτηνοτρόφους και την προφανή σύγκρουση μεταξύ τους.Ο μόνος που έφτασε στο χώρο του εργοστασίου ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Χρήστος Στόκας στον οποίο φυσικά δεν επιτράπηκε η είσοδος χωρίς όμως να υπάρξουν εντάσεις.Κτηνοτρόφοι και ΕΑΣ, παρά την πρώτη ήττα τους σε νομικό επίπεδο με την απόρριψη της προσωρινής αίτησης απαγόρευσης της μεταβίβασης των μετοχών της ΑΤΕ στην εταιρία «S.I.» δεν το βάζουν κάτω και οργανώνουν νέες κινητοποιήσεις.Καταρχήν συνεχίζουν την κατάληψη εν λειτουργία του εργοστασίου ενώ την Τρίτη θα προχωρήσουν στις 12 το μεσημέρι στον συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιου που θα συγκληθεί την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι.Μπορεί το θέμα της «Δωδώνης» να μην υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, είναι σίγουρο όμως ότι θα τεθεί από την αντιπολίτευση λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των ΕΑΣ θα είναι λογικά εκεί για να απαιτήσουν μια απόφαση υπέρ του αγώνα τους και της ακύρωσης του διαγωνισμού.Παράλληλα οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων Άρτας- Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας οι διοικήσεις των οποίων πρόσκεινται στο ΚΚΕ, έχουν προγραμματίσει δική τους κινητοποίηση κατά της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στη Γέφυρα Καλογήρου στις 10.30 το πρωί.Την ίδια ώρα ο εκκαθαριστής που είπε τον τελευταίο λόγο και τον σημαντικότερο στην πώληση της Δωδώνης, δεν έδωσε ούτε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το βράδυ της Τετάρτης με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ τις ανάλογες εξηγήσεις για τους λόγους τους οποίους τον οδήγησαν σε αυτή του την επιλογή.Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαράντος απαντούσε με μισόλογα και χωρίς να πείθει για την διαφάνεια της διαδικασίας και την ορθότητα της επιλογής του.Τώρα η μόνη ελπίδα που ίσως υπάρχει να αλλάξει κάτι σε πολιτικό επίπεδο είναι η παρέμβαση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τόσο από τον εκκαθαριστή όσο και των πρώην διοικητή της ΑΤΕ Γιάννη Προβόπουλο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την βούληση να θέσει ξανά το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό μεταφέροντάς του το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ήπειρο όπως του το περιέγραψε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής που έχει πάρει πολύ ζεστά το ζήτημα θέτοντας ακόμα και θέμα άρσης της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση σε περίπτωση που το «ξεπούλημα» της «Δωδώνης» γίνει τελεσίδικο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Ύστερα από αίτημα της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε προγραμματιστεί για την 17-10-2012, αναβάλλεται για την επόμενη Τετάρτη 24-10-2012.

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές που εκτιμάται ότι θα κινούνται μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις των βενζινοπωλών της Ηπείρου που απειλούν ότι δεν θα παραλαμβάνουν πετρέλαιο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και όχι μόνο στα πρατήρια. Οι παραγγελίες είναι από μηδαμινές έως ελάχιστες καθώς οι ηπειρώτες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Τα αλυσοπρίονα έχουν πάρει φωτιά και ο κίνδυνος αποψίλωσης των δασών είναι μεγάλος καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών αναζητούν καυσόξυλα για ξυλόσομπες και τζάκια.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ

Από τις 15 Οκτωβρίου θα μπορούν και μέσω διαδικτύου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά και την πορεία της αίτησής τους.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης και οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη Βούλγαρου διακινητή λαθρομεταναστών

Τρεις νεαρούς Αλβανούς λαθρομετανάστες μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας 36χρονος από τη Βουλγαρία, που συνελήφθη στην περιφερειακή οδό Άρτας, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Συνελήφθη 31χρονος για κλοπή στην Άρτα

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στους Αγίους Αναργύρους Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας 31χρονος ημεδαπός ενώ αναζητείται συνεργός του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής κατά συναυτουργία.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση του οπτικού υλικού του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του καταστήματος, ο 31χρονος εισήλθε σε εταιρεία πώλησης σκυροδεμάτων στην πόλη της Άρτας και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από γραφείο το χρηματικό ποσό των (1.770) ευρώ.Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, ενήργησαν άμεσα εκτεταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κατάφεραν λίγες ώρες αργότερα, να εντοπίσουν τον 31χρονο στους Αγίους Αναργύρους Άρτας και να τον συλλάβουν.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού του.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ''Δωδώνη'' Α.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου 2012 συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ , από την πρώην Αγροτική Τράπεζα προς την εταιρική κοινοπραξία "Strategic Inifiatives UK LLP- Σίμος Food Grooup" και εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα:

1.Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη ριζική του αντίθεση με την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης , για ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της Πατρίδας μας, της ΔΩΔΩΝΗΣ, που από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη στήριξη των κτηνοτρόφων παραγωγών και στην τόνωση της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας.

2. Απ΄ όσα είδαν το φως της δημοσιότητος, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται περί πώλησης , αλλά περί ξεπουλήματος και ουσιαστικά χαρίσματος , προς το μεγάλο ξένο κεφάλαιο, το οποίο στην κυριολεξία θα βάλει την ταφόπλακα στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και στην Ήπειρο γενικότερα.

3. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των κτηνοτρόφων παραγωγών και στους εργαζόμενους σ΄ αυτήν και είμαστε στο πλευρό τους.

4. Ζητούμε από την Κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της πολιτικής απόφασης περί ιδιωτικοποίησης και συνακόλουθα την ακύρωση του διαγωνισμού, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας μας και να σχεδιαστεί η παραπέρα ανάπτυξή της που να καλύπτει τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων παραγωγών , των εργαζομένων σ΄ αυτήν και τη στήριξη της τοπικής και Εθνικής μας Οικονομίας.

ΝΤΡΟΠΗ - Στην υπηρεσία της Χρυσής Αυγής η ΕΛ.ΑΣ;

Ο βουλευτής Χρ. Παππάς "απελευθερώνει" κρατούμενο από κλούβα των ΜΑΤ!!!
Έχει ξεφύγει πλέον η κατάσταση με την ασύδοτη δράση των Χρυσαυγιτών οι οποίοι έχοντας σε πολλές περιπτώσεις την ανοχή των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. προκαλούν με τη στάση τους όχι μόνο τους θεσμούς αλλά και τους νόμους αυτού του κράτους. Χθες το απόγευμα στα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα έξω από το θέατρο Χυτήριο, μεταξύ των ΜΑΤ και μελών της Χρυσής Αυγής που είχαν στο πλευρό τους μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν μια προσαγωγή. Όμως σχεδόν ταυτόχρονα,ορμάει στην κλούβα ο Γιαννιώτης βουλευτής Χρήστος Παππάς και μπροστά στα μάτια των αστυνομικών τον... απελευθερώνει!!!! Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η απελευθέρωση κρατουμένου αποτελεί είναι αυτόφωρο ποινικό αδίκημα. Με πιο απλά λόγια, ο Γιαννιώτης βουλευτής θα έπρεπε να συληφθεί αμέσως από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο χώρο.Υπάρχει όμως είτε εντός είτε εκτός βουλής, έστω και ένας υπεύθυνος που να του τραβήξει τα αυτιά; Δείτε το βίντεο και φρίξτε...

Ανάσα απ΄τις σκοτούρες

Γράφει ο Μπάμπης Αρτινός
Λουκέτα, απολύσεις, ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, απανωτά φοροχαράτσια, ανασφάλεια, οικονομική δυσπραγία, κοινωνική αναταραχή, αγώνες, κούραση… χαλάρωση.Όλα τα παραπάνω, εκτός του τελευταίου, μας τα… προσφέρουν ανενδοίαστα και ξεδιάντροπα τα τελευταία χρόνια πολιτικοί, τραπεζίτες, διαπλεκόμενα συμφέροντα.Τη χαλάρωση είχαμε την ευκαιρία να τη… γευτούμε χάρη στην ευγενική πρόσκληση του ζεύγους Ηλία Νάστου-ναυάρχου έ.α. και διαπρεπούς γιατρού-και Ρίτας Μυστακοπούλου, ιδρυτών του Αράχθειου Θεάτρου Σούπας Άρτας, για μια γαστριμαργική βραδιά, εκεί ψηλά στο Γαλάτσι Αθηνών, στη φιλόξενη ταβέρνα «Χαγιάτι» του καλού πατριώτη Νίκου Ζιώρη (Φανερωμένη). Και γευτήκαμε μετά βουλιμίας το μεζέ που ήρθε απευθείας απ΄τα πατρώα Τζουμέρκα αφού ήταν καλομαγειρεμένος και νοστιμότατος. Μεζές τον οποίο «σβήσαμε», όπως λένε στη γλώσσα της μαγειρικής, με μπόλικο κρασί για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Και παραπήγαν κάτω, τολμώ να απολογηθώ, αφού η καλή συντροφιά, το λουκούλλειο δείπνο και το ποτό μας οδήγησαν σε πιο φωτεινά μονοπάτια, πέραν των σκοτεινών που σκιάζουν τη χώρα και τους κατοίκους της. Μονοπάτια γεμάτα ευχάριστες αναμνήσεις, όμορφα ανταμώματα, πανηγύρια, χαρές, ξεγνοιασιά. Όχι πως δεν συζητήσαμε και τα γενικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες και την ηπειρώτικη αποδημία ειδικότερα, αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος.Στη χαρούμενη και ευχάριστη βραδιά συμμετείχαν και συνέβαλαν στη χαλάρωση πρωτίστως οι οικοδεσπότες, αγαπητοί Ρίτα και Ηλίας, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο πρόεδρος και ο Α΄αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Κωνής, ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Βραδυνή» Γιώργος Παπασωτηρίου, ο γιατρός Ζαχαρίας Καψάλης, τα ζεύγη του διακεκριμένου μουσικού Σταύρου και Κατερίνας Καψάλη και του επιτυχημένου επιχειρηματία Γιάνη και Μάλαμας Μπάρμπα και, άντε, ας σημειώσω και την… αφεντομουτσουνάρα μου.Ήταν μια υπέροχη βραδιά απ΄αυτές που μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για ν΄αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα. Κι επειδή οι Ηπειρώτες στα δύσκολα φαίνονται καλά είναι τέτοια ανταμώματα να επαναλαμβάνονται. Ανταμώματα που αποδεικνύουν πως η συνοχή και ο κοινωνικός ιστός των Ελλήνων δεν έχει ανεπιστρεπτί διαρραγεί και πως μπορεί να μας έκλεψαν τα πάντα, σχεδόν, όμως τα τραγούδια και το χαμόγελο δεν πρόκειται ποτέ να τους τα παραχωρήσουμε.

Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πώς θα γίνεται η επιστροφή φόρου
Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης.Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν είναι ο τρόπος που θα γίνεται η επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους καταναλωτές τη δικαιούνται με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους (το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας), όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα.Με αυτά τα στοιχεία θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος αν δικαιούται επιδότηση πετρελαίου. Μόλις λάβει το «πράσινο φως» θα επανέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράψει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα «Ήφαιστος». Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση τότε θα προχωρά άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγράψει στην αίτηση.Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος. Επίσης, θα αναγράψει τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Κι αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Έτσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α' ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β' ζώνη 510 ευρώ, στη Γ' ζώνη 270 ευρώ και στη Δ' ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από τη Δευτέρα, θα πωλείται προς 1,35 ώς 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης μολονότι θα έχει ίδια φορολογία με το θέρμανσης θα πωλείται κατά 7-8 λεπτά ακριβότερα (περίπου 1,47 ευρώ το λίτρο) λόγω του ότι έχει διαφορετική επεξεργασία.Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα δεν θα υπερφορτωθεί και έτσι όποιες ατέλειες υπάρχουν θα διορθωθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια είχαν προμηθευτεί το συγκεκριμένο καύσιμο πριν λήξει η περίοδος όπου πωλείτο με φόρο 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Στις 24 Οκτωβρίου οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης

Στις 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 09.00 π.μ. και θα τελειώσει στις 15.00 μ.μ. στα παρακάτω δύο εκλογικά τμήματα:
1ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:
Το Αμφιθέατρο 1 της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα μέλη ΔΕΠ-εκλέκτορες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από το γράμμα Α μέχρι και το γράμμα Λ
2ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:
Το Αμφιθέατρο 4 της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα μέλη ΔΕΠ-εκλέκτορες των οποίων το επώνυμο αρχίζει από το γράμμα Μ μέχρι και το γράμμα Ω.
Γ. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στην Πρυτανεία (Τμήμα Πρωτοκόλλου Διεκπεραίωσης και Αρχείου, Μεταβατικό Κτίριο, 2ος όροφος) από τους ενδιαφερομένους καθηγητές (καθηγητές πρώτης βαθμίδας και αναπληρωτές καθηγητές), που πληρούν τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων, μέχρι και την 17η Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00μ.μ.
Η αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται προσωπικά, μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου ή επιστολικά (επισυνάπτεται υπόδειγμα αίτησης).Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι καθηγητές, οι οποίοι αποχωρούν αυτοδικαίως από την υπηρεσία, πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας (δηλαδή όσοι αποχωρούν 31-8¬2015).Δ. Σε περίπτωση που αποβεί άγονη η ως άνω πρώτη εκλογική διαδικασία, θα επαναληφθούν οι εκλογές στις 29 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα, στα ίδια εκλογικά τμήματα με τους ίδιους υποψήφιους και τις ίδιες ώρες ψηφοφορίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εξιστορεί…

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας προγραμματίζει τις ακόλουθες εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012 «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»:Πέμπτη & Παρασκευή, 11 & 12 Οκτωβρίου 2012 : Φωτεινό μου λυχναράκι… Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των δημοτικών σχολείων (ώρες: 08:30 ~ 13:00).
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012:
•Διάλεξη της Δρ. Δωρίνας Μουλού, αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα: Τα μέσα τεχνητού φωτισμού στην Αρχαιότητα (ώρα 19:30).
•Μουσική, λόγος και εικόνα από το Μουσικό Σχολείο Άρτας με τίτλο:
«Φως, εσύ, εγώ και το τραγούδι» (ώρα 20:30).
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες στους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με τη φωτιά (ώρες: 11:00 ~ 13:00).Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στην ξενάγηση το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κα. Μαρία Νιάρου, τηλ.: 26810-71700/21191/72958.

Ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο»

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, η πράξη «Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο». Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 375.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ» (Συντονιστής εταίρος: Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου (ΒΙC ΗΠΕΙΡΟΥ).Η περιοχή παρέμβασης είναι οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Μετσόβου. Ο κύριος στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης για 80 ανέργους και αγρότες, μέσα από την σύσταση νέων επιχειρήσεων, την απορρόφηση των ωφελουμένων από τις τοπικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον 3 μήνες, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή και την ενδεχόμενη ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης.Από το σύνολο των ωφελουμένων οι 20 θα είναι νέοι κάτω των 25 ετών, οι 20 θα είναι γυναίκες, οι 20 θα απασχοληθούν σε δυναμικούς κλάδους όπως πράσινη οικονομία, εναλλακτικός τουρισμός, νέες τεχνολογίες, πολιτισμός και οι 12 θα δημιουργήσουν-απασχοληθούν σε 2 κοινωνικές επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με υποστήριξη των ωφελουμένων και των επιχειρήσεων.Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, συμμετέχει στη φετινή «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, συμμετέχοντας στη φετινή «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών», που συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, δύο εκδηλώσεις :
-την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 09:00 – 13:00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων στα Γρεβενά και
-την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10.00 – 14.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων στο Ζαγόρι.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν καλύτερα τα πουλιά και τις αξίες της φύσης γενικότερα και περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις – προβολές για το Εθνικό Πάρκο και τα πουλιά, παρατήρηση πουλιών με συνοδούς ορνιθολόγους (κιάλια, τηλεσκόπιο κ.ά.), κατασκευή φωλιών και ταϊστρών και περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά. Για πρώτη φορά στην εκδήλωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων θα συμμετέχει και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ) του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών με την αφήγηση ενός σχετικού παραμυθιού στους μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες.Η Γιορτή των Πουλιών γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες, στις αρχές του Οκτώβρη, και αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τα πουλιά και τους βιοτόπους τους. Ειδικότερα φέτος η γιορτή εστιάζεται στα μεταναστευτικά πουλιά και στους βιοτόπους τους.Περιμένουμε και φέτος με χαρά τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας, να συμμετάσχουν στη σημαντική αυτή πανευρωπαϊκή γιορτή γνωρίζοντας καλύτερα το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και τον κόσμο των πουλιών μέσα από μια διασκεδαστική εμπειρία.Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στα τηλ. 2653022241, 2653022245 και στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων, στο τηλέφωνο 2462387563.