Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Στο 54,2% η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών!!!

Και πάλι πρώτες στην ανεργία Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία
Στο νέο ρεκόρ του 25,1% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2012, από 17,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2011 και 24,8% τον Ιούνιο του 2012, όπως προκύπτει από τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 377.991 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (αύξηση 42,8%) και κατά 23.255 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 1,9%) και διαμορφώθηκαν στα 1.261.604 άτομα.Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 329.086 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και αυξήθηκαν κατά 5.364 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 0,1%), ανερχόμενοι σε 3.763.142 άτομα.Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.236 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 0,1%) και κατά 3.406 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 0,1%) και διαμορφώθηκαν, έτσι, στα 3.356.276 άτομα.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν στο 11,4% τον Ιούλιο.Στις γυναίκες η ανεργία ανήλθε σε 29% από 21,4% που ήταν τον Ιούλιο του 2011, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 22,3% από 15,1%.Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (54,2%), ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (31,4%).Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, τις τρεις πρώτες θέσεις του «μαύρου καταλόγου» καταλαμβάνουν, η Ήπειρος - Δυτική Μακεδονία (27,1% τον Ιούλιο 2012 από 19% τον Ιούλιο 2011), η Αττική (25,2% από 17,5%) και η Μακεδονία - Θράκη (24,9% από 19,7%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (24,2% από 18,3%), η Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα - Ιόνιοι Νήσοι (22,9% από 16%), η Κρήτη (22,8% από 14,6%) και το Αιγαίο (22,4% από 13,5%).

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποδέχεται τους αλλοδαπούς υποτρόφους του 21ου Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού 2012-2013

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τη δράση του στην κατεύθυνση της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, υποδέχεται τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.) «Σταύρος Νιάρχος», τους αλλοδαπούς υποτρόφους του 21ου Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού 2012-2013 του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθώς και τους σπουδαστές του πάγιου αυτοχρηματοδοτούμενου Χειμερινού Προγράμματος του Κέντρου.Η τελετή υποδοχής όλων των σπουδαστών θα γίνει στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» με την παρουσία του Προέδρου του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ., Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Γεώργιου Καψάλη, των Επιστημονικών Υπευθύνων/Συντονιστριών Εκπαιδευτικού Έργου, Λέκτορα Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Αγγελικής Παναγοπούλου και Λέκτορα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Νικολέττας Τσιτσανούδη, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, καθώς και του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού.Το 21ο Πρόγραμμα Ι.ΚΥ. έχει χρονική διάρκεια οχτώ μηνών, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 15 Ιουνίου. Σε αυτό συμμετέχουν 43 αλλοδαποί υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών από 22 διαφορετικές χώρες (Αίγυπτος, Αργεντινή, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πολωνία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τυνησία, Φινλανδία, Χιλή) και οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στις υψηλών προδιαγραφών κτηριακές εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος» (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.), κτήριο Διοίκησης και Ξενώνα. Το εν λόγω πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ι.Κ.Υ., ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεση ανταγωνιστικών προτάσεων και υλοποιείται και φέτος από το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. για 8η χρονιά.Το Χειμερινό ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. θα διαρκέσει από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Μαΐου. Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 36 αλλοδαποί. Πρόκειται για φοιτητές ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών Socrates/Erasmus, LdV, για αλλοδαπούς υποτρόφους για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και για αλλοδαπούς κατοίκους της πόλης.

Σε διοικητικό αδιέξοδο η Εγνατία Οδός ΑΕ

Βαθαίνουν τα διοικητικά προβλήματα στην Εγνατία Οδό ΑΕ, μετά την αποχώρηση του διευθύνοντα συμβούλου Γιώργου Τσιτουρίδη.Στο τιμόνι της εταιρείας, που περιμένει να δει τι θα γίνει τελικά με το μέλλον της, παραμένει ο πρόεδρος Ιωάννης Τσακλίδης ( πρ. Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ). Αντιπρόεδρος είναι ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΕΟ ΑΕ Ζαφείριος Χατζηχαλκιάς, ενώ μέλη είναι οι : Xρ. Βάρδας, Π. Λαζαρίδης, Ι. Σαμουηλίδης και Δ. Σημαιοφορίδης ( πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας).Αλλά, όπως ακριβώς το λέει η λέξη, η παρούσα διοίκηση, που ορίσθηκε την 1η Ιουνίου του 2012, είναι προσωρινή. Όπως μικρής διάρκειας θα είναι και η επόμενη (maximum θητείας 6 μήνες), αυτή που θα προκύψει από την απόφαση που θα λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στη συζήτηση με εκούσια διαδικασία, που έχει οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου.

Συνάντηση Κώστα Μπάρκα με τον προϊστάμενο και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Πρεβέζης

Συνάντηση με τον προϊστάμενο και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Πρεβέζης,είχε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.Στην ουσιαστική συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν διεξοδικά τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Υπηρεσία, με κυρίαρχο την υποστελέχωση του επιστημονικού της προσωπικού (Δασολόγοι, Δασοπόνοι) που ως συνέπεια έχει την δυσκολία αντιμετώπισης, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων, των νέων και σύνθετων προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίζουν όπως ενδεικτικά:
-η λαθρο-υλοτομία που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις λόγω της αδυναμίας του κόσμου να χρυσοπληρώσει για πετρέλαιο αλλά και των παράνομων μαντρών που πλουτίζουν σε βάρος των δασών μας.
-το πρόβλημα της καταγραφής των δασικών εκτάσεων και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος σε μια σειρά περιπτώσεων, με τα προβλήματα να οξύνονται λόγω του ανορθολογικού θεσμικού πλαισίου, της αδυναμίας εκπόνησης δασικών χαρτών λόγω της υποστελέχωσης, της εμπλοκής μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε πλήθος δασικών περιοχών.
 -το Κτηματολόγιο, όπου στην Ελλάδα ξεπερνάει πλέον ως ανέκδοτο και το γιοφύρι της Άρτας.

Στον Σαμαρά το θέμα με τα Αλβανικά λεωφορεία!

Μέχρι και στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη έφθασε το αίτημα του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για να εφαρμοστεί επιτέλους ο Νόμος, που καθορίζει τις μετακινήσεις επιβατών με λεωφορεία, από την Ελλάδα στην Αλβανία, βάζοντας τέλος στην αυθαιρεσία που επικρατεί.Σήμερα, Πέμπτη είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος –η παράταση έληξε χθες- και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γρηγόρης Γκίκας, έστειλε χθες υπόμνημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον υπουργό Επικρατείας, με το οποίο ζητά το… αυτονόητο: δηλαδή την εφαρμογή του Νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, αφού οι Αλβανοί έβρισκαν διάφορους τρόπους και έπαιρναν παρατάσεις!

Το υπόμνημα…
Όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας στο υπόμνημα, από σήμερα «απαγορεύεται λεωφορεία διεθνών γραμμών, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να εκτελούν δρομολόγια από διάφορες πόλεις της Αλβανίας προς κάθε πόλη της Ελληνικής Επικράτειας, εκτός από αυτά που συνδέουν τα Τίρανα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από τις ως άνω διατάξεις, επιτρέπεται τα ως άνω λεωφορεία να εκτελούν δρομολόγια και μεταξύ όμορων Νομών Ελλάδος και Αλβανίας».

Ο Γρ. Γκίκας…
Μιλώντας χθες ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι αν και πρόκειται για Νόμο του Κράτους, που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οι Αλβανοί μεταφορείς εφευρίσκουν διάφορα νομικά τερτίπια και επιτυγχάνουν παρατάσεις. «Από σήμερα όμως, 11 Οκτωβρίου, πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι διατάξεις του Νόμου και να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από τους αρμόδιους» είπε μεταξύ άλλων.Σημείωσε δε, ότι για αυτό το λόγο έστειλε χθες στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη υπόμνημα, για την άμεση εφαρμογή του Νόμου 4070/2012, «ώστε να σταματήσει επιτέλους ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Ελπίζουμε, ότι και με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Μεταφορών θα θέσει από σήμερα σε ισχύ το Νόμο και στο εξής δεν θα σημειωθούν τα γνωστά παρατράγουδα…».Υπενθυμίζεται, ότι καθημερινά εκτελούνται περί τα 100 δρομολόγια (!) από Αλβανία προς Ελλάδα, με την παρανομία να… οργιάζει, αφού σχεδόν κανένα λεωφορείο δεν κόβει εισιτήρια (χάνει πολλά εκατ. ευρώ το ελληνικό κράτος), ενώ νωπές είναι και οι μνήμες από τις συλλήψεις λαθρομεταναστών και τις κατασχέσεις ναρκωτικών μέσα σε αυτά…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

H έγκριση Οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού - απολογισμού) χρήσης 2011 του Δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις επτά το βράδυ, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Στις οκτώ θα ξεκινήσει δεύτερη συνεδρίαση του σώματος με 29 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Συλλήψεις σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων για παράνομη απασχόληση αποκλειστικών!!!

Συλλήψεις και προσαγωγές για παράνομη απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων έγιναν το βράδυ της Τρίτης σε Νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο της Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΣΕΠΕ, συνοδεία αστυνομικής δύναμης.Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η απασχόληση 133 ανασφάλιστων αλλοδαπών ως αποκλειστικών νοσοκόμων χωρίς πιστοποιητικά υγείας και νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και εργασίας.Επίσης, στα γραφεία προϊσταμένων βάρδιας των Νοσοκομείων δεν τηρούνταν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους ασθενών.

"Φως, εσύ, εγώ και το τραγούδι"-Μουσικό Σχολείο Άρτας

Σε μια ξεχωριστή σύμπραξη λόγου, εικόνας και μουσικής, το Μουσικό Σχολείο Άρτας αφουγκράζεται τα βήματα του φωτός στην ιστορία, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 το βράδυ, στις 20:30 στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.Στο σύντομο μουσικό αφιέρωμα υμνείται ο ήλιος που δίνει φως και πνοή σ’ όλους τους ήχους, τους φθόγγους και τις εικόνες που μας περιβάλλουν.Μέσα από στίχους του ποιητικού λόγου, αποκαλύπτεται η λεπτή και ζωοποιός υφή του φωτός που κατακλύζει τα πάντα, ενεργοποιεί και οδηγεί σε πνευματική ανάφλεξη προσδίδοντας διαφάνεια, φωτεινότητα και νόημα σε καθετί που διέπει τη ζωή μας.Με τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που ντύνουν ύμνους και τραγούδια για το φως διεισδύουμε στην ουσία των πραγμάτων, πίσω από το προφανές και το απτό, γενόμενοι μέτοχοι της άλλης τους διάστασης, της μεταφυσικής τους σημασιολογίας, κατανοώντας πως το φως μετουσιώνει και μεταλλάσσει όπου αυτό ενεργοποιείται και φανερώνεται.Σας προσκαλούμε λοιπόν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας την Παρασκευή το βράδυ σ’ αυτή τη μέθεξη και κοινωνία φωτός που με όχημα την τέχνη λαμπρύνει και μετουσιώνει τη ζωή στο σύνολό της.

Σύμφωνη γνώμη για τη δημιουργία χώρου υπαίθριας αναψυχής στο Καλπάκι


Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, για τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου «Δημιουργία χώρου υπαίθριας αναψυχής στη θέση ‘Γοριτσάκι’ Τ.Κ. Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 480.000,02 ευρώ.

Απάντηση του Υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου στην επίκαιρη ερώτηση του Γ. Στύλιου σχετικά με το νοσοκομείο Άρτας

Στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Άρτας Γιώργου Στύλιου, για τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου της Άρτας απάντησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του είχε επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους καθώς και τα ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου.Ο κ. Λυκουρέντζος στην απάντηση του ανέφερε: «Σε ότι αφορά το ζήτημα για την εξόφληση των εργαζομένων οι οποίοι πραγματοποιούν υπερωρίες σαββατοκύριακα και εμφανίζεται ότι υπολείπεται το απαιτούμενο κονδύλιο εμείς έχουμε ζητήσει από την Υγειονομική Περιφέρεια ως Υπουργείο , γιατί δεν είναι αρμοδιότητα αυτό του Υπουργού υγείας αλλά του αρμοδίου διοικητή της Υγειονομικής περιφέρειας να εξεταστεί το ζήτημα και στην περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικία σε βάρος του νοσοκομείου της Άρτας η αδικία να αποκατασταθεί.»

Ερώτηση Χρ.Μαντά για την μεταφορά μαθητών των Καλλιτεχνικών και των Μουσικών σχολείων

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς αναφορικά με το οξύτατο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών των Καλλιτεχνικών και των Μουσικών σχολείων.Η γνωστή αποτυχημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει δημιουργήσει γενικά πάμπολλα προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους, όπως καλά γνωρίζουν οι μαθητές του μουσικού σχολείου Ιωαννινων, δεν επιτρέπει στους μαθητές των Καλλιτεχνικών και των Μουσικών σχολείων να έχουν πρόσβαση με λεωφορείο στην σχολική τους αίθουσα. Η επιλογή της πρόχειρης λύσης της προσωρινής ανάληψη του κόστους από τις Περιφέρειες, λύση που επαναλήφθηκε και τη νέα σχολική χρονιά, ανακούφισε για λίγο καιρό το πρόβλημα αλλά τα συσσωρευμένα χρέη λόγω μη απόδοσης αντίστοιχων οικονομικών πόρων στις Περιφέρειες και η πρόσφατη μείωση κατά 17% των αμοιβών των μεταφορέων, (σε ορισμένες περιπτώσεις απολύτως δικαιολογημένη μείωση, σε άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητη) οδήγησε στην άρνηση τους να συνεχίσουν την μετακίνηση των μαθητών.Κατόπιν των εξελίξεων αυτών οι μαθητές, οι οικογένειες τους και η εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων αυτών αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα και η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία αυτά υπονομεύεται. Σημαντικός αριθμός μαθητών αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Μουσικό ή το Καλλιτεχνικό του σχολείο και οι υπόλοιποι υφίστανται εξαιρετική ταλαιπωρία αφού οι γονείς τους αναλαμβάνουν την μετακίνηση και τα έξοδα της ή εξαναγκάζονται να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλάζοντας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη συχνά δυο και τρία μέσα, κουβαλώντας εκτός από τη σχολική τσάντα και ένα ή δυο μουσικά όργανα. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται πως οι μαθητές των σχολείων αυτών βιώνουν καθημερινά μια πραγματικότητα που τους τιμωρεί επειδή αγαπούν και θέλουν να ασχοληθούν με τις τέχνες, μετακινούμενοι με τρόπο χρονοβόρο και επικίνδυνο- στις 26/9 είχαμε τροχαίο ατύχημα με θύμα έναν 12χρονο μαθητή της α’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, το ατύχημα συνέβη κατά την αποβίβασή του από λεωφορείο του ΟΑΣΘ, κατά την επιστροφή του από το σχολείο.Εξαιτίας της προαναφερθείσας κατάστασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς τι προτίθενται να κάνουν για να λυθεί το πρόβλημα, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη καθώς οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων αυτών κατ’ επανάληψη τους έχουν ενημερώσει και τους έχουν στείλει υπομνήματα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας έχουν κοινοποιηθεί και από τους καθηγητές των σχολείων.

Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Είχαν σε «καβάτζα» και σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο αυτοκίνητό τους 31κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιππιάδας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Σταθμού Τροχαίας Φιλιππιάδας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 47 και 27 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο για τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος όπου από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι δύο συλληφθέντες είχαν αποκρύψει ανάμεσα σε θάμνους, κοντά στο τόπο του ατυχήματος, δεκατρία (13) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (6.910) γραμμαρίων.Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες (στο ρεζερβουάρ καυσίμων, στις πίσω πόρτες και στο μπροστινό φτερό) άλλα σαράντα έξι (46) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (24.755) γραμμαρίων.Τα ναρκωτικά, το όχημα και δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Για όλα φταίνε οι ενώσεις!!!

Μας περνάνε για ιθαγενείς και τα παληκάρια του ΓΕΩΤΕΕ
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου Βασίλης Μαγγιώρος, κάλεσε όσους σήμερα διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν πως προασπίζουν τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, να ζητήσουν συγνώμη από τους ίδιους γιατί τους οδήγησαν σε έναν πρωτοφανή εγκλωβισμό, χωρίς να τους επιτρέψουν να γίνουν οι ίδιοι, αφεντικά στις δουλειές τους!!!Και επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μπαλαμπέκου,ότι μόνο η πρόταση σύστασης της εταιρείας λαϊκής βάσης εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των απλών κτηνοτρόφων.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ειναι γαμπρός του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ Νο2: Ο Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ είναι επί σειρά ετών συνεργάτης του Υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη.
Τελικά,όπως γράφαμε και χθες στο EPIRUSGATE,γνωρίζαν πολύ καλά την υπόθεση "ξεπούλημα της περιουσίας των κτηνοτρόφων της Ηπείρου", τα περισσότερα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας!!! 

Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα

Οι πολιτικές εξελίξεις και η πανελλαδική συνδιάσκεψη στο δρόμο προς τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα της ανοικτής συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Πρέβεζας, που θα γίνει το Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα, στη Δημοτική αγορά. Εισηγήτρια το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου. Η συντονιστική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας τονίζει «Σταματάμε την καταστροφή, οργανώνουμε την ανατροπή, χτίζουμε μια κοινωνία δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Αντίστοιχη ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί και στην Λευκάδα με ομιλητή το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κ. Γιάννη Τόλιο, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί , στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκάδα.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας

Τη Δευτέρα 15-10-2012 και ώρα 8:00 μ.μ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 41 συνολικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Καθαρίζει και πάλι στα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ ο Σ. Ζαρπαλάς

Τη στιγμή που τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν με κάθε τρόπο να εμφανίζονται στα ΜΜΕ, ο Σωτήρης Ζαρπαλάς τολμά και κάνει πράξη αυτό που άλλοι σύντροφοί του δειλιάζουν. Έτσι λοιπόν τον είδαμε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ITV να καθαρίζει για το κόμμα του στα δύσκολα, δίνοντας εμπεριστατωμένες και πειστικότατες απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα του Βλάση Ντόκα. Με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, κράτησε αποστάσεις από τα κακώς κείμενα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις επιλογές της τρικολόρε κυβέρνησης Σαμαρά. "Στόλισε" δεόντως τα... "φρούτα εποχής" της κυβέρνησης του ΓΑΠ που τώρα ετοιμάζονται σε Αθήνα και Γιάννενα για νέες τυχωδιωκτικές πολιτικές περιπλανήσεις και απέδειξε ότι αν και νέος, ξέρει και μπορεί να βγάζει για το ΠΑΣΟΚ, τα... κάστανα από τη φωτιά!!!

Στην Ήπειρο, τους «λύγισε» η έλλειψη ρευστότητας

ΣΤΟ…ΑΜΗΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!
«Κάθε ώρα που περνάει, βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στην κρίση. Εάν άμεσα η Πολιτεία δεν μας στηρίξει εμπράκτως, η αγορά θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά». Με αυτά τα μελανά χρώματα περιέγραψε χθες ο Ν.Γ., μικρομεσαίος Γιαννιώτης επιχειρηματίας, την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος και στην Ήπειρο.Μπορεί και χθες η Κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, να επανέλαβε την πρόθεσή της για στήριξη των μικρομεσαίων, όμως τα λόγια πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνουν πράξεις. Και αυτό, γιατί ήδη –σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ- σε όλη τη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, ενώ έχουν χαθεί περί τις 500.000 θέσεις απασχόλησης (!) και είναι βέβαιο, ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν και άλλο, αν δεν ενισχυθεί επειγόντως η ρευστότητα στην αγορά.Είναι άλλωστε γενική η παραδοχή, ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή ο, τι απέμεινε από τον σημαντικότερο «πυλώνα» της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε και την εκταμίευση της δόσης των 31 δισεκ. ευρώ, που θα έρθει (;) το Νοέμβριο. «Η κατάσταση είναι σε τραγικά οριακό σημείο. Φθάσαμε στο αμήν και ψάχνουμε… γιατρειά» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν.Γ.

Εκταμίευση 150 εκ.
Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και το τέλος του έτους, για να δουν κάποια μικρά μέτρα στήριξης! Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τότε αναμένεται να εκταμιευτούν 150 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η στροφή της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η ενεργοποίηση της συμφωνίας για το Ταμείο Εγγυήσεων, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.«Έπεται η οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων της ΕΤΕπ και Τραπεζών με στόχο την εκταμίευση 150 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του χρόνου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης χθες σε έγγραφό του στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε σχετική ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ.

Το χρονοδιάγραμμα…
Σύμφωνα με τον υπουργό, το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαρκέσει έως το τέλος του 2015 και θα διατεθούν συνολικά 1,44 δισεκ. ευρώ.Η αρχή θα γίνει τον Ιανουάριο, όταν και θα εκταμιευθούν 600 εκατομμύρια ευρώ (εκτός από τα 150 που υπολογίζεται να έχουν βγει από τα ταμεία στο τέλος του έτους). Στο τέλος του 2013 θα εκταμιευθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2015 θα διοχετευθούν στην αγορά ακόμη 440 εκατομμύρια.

Καμία πρόβλεψη…
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν το εγγύς ή το μακρινό μέλλον, την ώρα που όλοι σχεδόν οι μικρομεσαίοι στην Ήπειρο δεν μπορούν να προβλέψουν, ούτε εάν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο μήνα!Το γεγονός, ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, ούτε καν γενικές εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς και του «επιχειρείν» αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα και την στασιμότητα.Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί μικρομεσαίοι, των οποίων υποθέσεις για ακάλυπτες επιταγές κ.α. εκδικάζονταν αυτές τις ημέρες, έφθασαν στο πραγματικά ακραίο σημείο να δηλώνουν …ανακουφισμένοι, που με την απεργία των δικαστών, οι υποθέσεις τους δεν εξετάστηκαν, αλλά πήραν αναβολή!

Πολύ μικρό ποσό…
Την ίδια ώρα, πολύ μικρό κρίνεται το ποσό των 45 εκ. ευρώ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για επενδύσεις, μέσα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που ως γνωστόν έχει αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.Σημειώνεται, ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω του ΕΤΕΑΝ, σχετικά με την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών, υπέρ των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τους προμηθευτές τους.Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μεσαίες, μικρές, και πολύ μικρές επιχειρήσεις με όλων των κατηγοριών εγγυητικές επιστολές, ενώ το ποσοστό της προσφερόμενης από το ΕΤΕΑΝ εγγύησης θα ανέρχεται στο 50% και θα δίνει την δυνατότητα λήψης προκαταβολής, έναντι κρατικών ενισχύσεων. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίσθηκε μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του 2013.

«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει ότι επιθυμεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την πλήρη δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ στην κατεύθυνση όμως της στήριξης μικρών επιχειρήσεων και όχι για την προώθηση της περιορισμένης ρευστότητας προς τις Τράπεζες, για αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων.Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ (η οποία αποφάσισε κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα στις 18 Οκτωβρίου) «αποκλειστικός σκοπός του ΕΤΕΑΝ πρέπει να είναι η εξεύρεση νέων Προγραμμάτων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία σταθερή ροή αγαθών και υπηρεσιών».
Να σημειωθεί, ότι η Συνομοσπονδία επανειλημμένως έχει ζητήσει την επιμήκυνση της απο­πληρωμής δανείων ΤΕΜΠ­ΜΕ/ΕΤΕΑΝ, ώστε να μην δημιουργηθούν άλλες καταπτώσεις δανείων, που σημαίνουν αυξημένες εγγυήσεις και για να σταματήσουν να οδηγούνται βιώσιμες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, την στιγμή που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ.Πάντως, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, η κατάσταση στην αγορά συνεχίζει να μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να ξεσπάσει.Οι μικρομεσαίοι της περιοχής συνεχίζουν να αγωνιούν και να περνούν πραγματικά πολύ δύσκολες ώρες, βλέποντας τις υποχρεώσεις τους και κυρίως τους φόρους, να έρχονται ο ένας μετά τον άλλον, αλλά τους ίδιους να μην έχουν χρήματα να τους πληρώσουν. Αυτό, σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς τζίρους, οδηγεί τους περισσότερους στο λουκέτο, με ό, τι και αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τι συμβαίνει με τις σχολικές εκδρομές στα Γιάννενα;

Την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, καθώς και την έγκυρη αποστολή των δικαιολογητικών για τις μαθητικές εκδρομές , προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εγκρίσεων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,ζητά το Υπουργείο Παιδείας.Στα Γιάννενα όμως,υπάρχουν δυο καταγγελίες για συγκεκριμένο λύκειο της πόλης,το οποίο δεν τηρεί την Υπουργική απόφαση.Ήδη,για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού,ενώ οι υπέυθυνοι ταξιδιωτικών πρακτορείων δηλώνουν πως θα ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές να ερευνηθεί η υπόθεση.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο Μουσικό Γυμνάσιο;

Μαθητές κατήγγειλαν τον Διευθυντή για ξυλοδαρμούς αλλά οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές, ακόμα σφυρίζουν αδιάφορα!!!
Πριν από δύο ημέρες, μαθητής του Μουσικού Γυμασίου Ιωαννίνων κατήγγειλε επώνυμα στα τοπικά κανάλια τον Διευθυντή του σχολείου, τον οποίο κατηγόρησε ότι έσπασε βίαια την κατάληψη των μαθητών, δέρνοντας και βρίζοντας δύο μαθητές αλλά και σπάζοντας ένα... πιάνο!!! Τους ισχυρισμούς του μαθητή επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο το ίδιο βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ITV και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Μιλάμε για απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές πρακτικές που όχι μόνο δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση αλλά αντίθετα παραπέμπουν σε εποχές τσαμπουκάδων του τύπου αποφασίζομεν και διατάζομεν!!! Το παράδοξο είναι ότι δύο μέρες μετά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός υπεύθυνου στην τοπική και περιφερειακή εκαίδευση για ένα θέμα που απασχόλησε δημοσιογραφικά την πόλη και όχι μόνο. Για να εξηγούμαστε. Ή ο μαθητής έχει δίκιο οπότε θα πρέπει άμεσα να παραπεμφθεί σε ΕΔΕ ο συγκεκριμένος διευθυντής ή ο μαθητής λέει ψέματα οπότε ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να τον τιμωρήσει. Επειδή μέχρι τώρα τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί και επειδή όλως... τυχαίως το επίμαχο πιάνο παραμένει σπασμένο, δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η ακατανόητη ολιγωρία. Κυρία Νόκα και κύριε Τσατσαρώνη, αν στη θέση αυτών των δύο μαθητών βρίσκονταν τα δικά σας παιδιά θα επιδεικνύατε τα ίδια αντανακλαστικά απέναντι στην υπόθεση;

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εν αναμονή της ρύθμισης για επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων βρίσκονται οι Δήμοι

Εν αναμονή της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης βρίσκονται οι δήμοι που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χαμηλότερο επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος, όπως προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τους δημάρχους Πρέβεζας και Ζηρού κ.κ Μπαΐλη και Γιολδάση απαραίτητες προϋποθέσεις για να επανέλθουν σε ρυθμούς βιωσιμότητας οι δήμοι είναι, η αποφυγή επιπλέον περικοπών στους προβλεπόμενους πόρους, που αποδίδει η πολιτεία, αλλά και η υλοποίηση μιας σειράς από ρυθμίσεις που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ, τόσο οικονομικού, όσο και θεσμικού περιεχομένου. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας εκτίμησε ότι η ρύθμιση για τα δάνεια θα είναι μια ανάσα, μια τονωτική ένεση για τους Δήμους και κυρίως το κομμάτι της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Στο Δήμο Πρέβεζας θα διευθετηθούν δάνεια ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μπαΐλης ο κύριος όγκος των δανείων είναι σε ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση. Στις οικονομικές απαιτήσεις που προβάλλουν οι δήμοι, προεξέχουσα θέση κατέχει η έγκαιρη καταβολή των δόσεων των παρακρατηθέντων και των κονδυλιών της ΣΑΤΑ. Υπενθυμίζεται πως στο δήμο Πρέβεζας , τα κονδύλια της ΣΑΤΑ για το 2012 ανέρχονται σε μηδέν ευρώ. Ο κ. Μπαΐλης αναφέρθηκε και στο ταμειακό «άνοιγμα» των ΚΑΠ, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι δήμοι να οδηγηθούν σε αναγκαστική αναστολή πληρωμών ακόμη και στις μισθοδοσίες των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Μπαΐλη στο Δήμο της Πρέβεζας γίνεται ορθολογική διαχείριση των δαπανών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έλλειμμα στις βασικές παροχές προς τους δημότες, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα μειωμένα έσοδα του δήμου ακόμα και από δημότες που δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους ελέω οικονομικής κρίσης. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του Δήμαρχου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση ο οποίος τόνισε ότι το η ρύθμιση θα βοηθήσει λίγο τους Δήμους να πάρουν μια μικρή ανάσα. Ο κ. Γιολδάσης σημείωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην υποχρηματοδότηση από ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κ.λ.π.. «Σε λίγο θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μπορούμε να πληρώνουμε μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιολδάσης, καταδεικνύοντας το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου της τρέχουσας περιόδου.

«Έφυγε» από κοντά μας ο Ιωάννης Γ. Θεοχάρης

Σήμερα, στις 5 το απόγευμα η κηδεία του, στον Ι. Ν. Περιβλέπτου Ιωαννίνων

Το κενό του δυσαναπλήρωτο και στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος», του οποίου επί πολλά χρόνια ήταν τακτικός συνεργάτης, έχοντας μάλιστα δική του στήλη, τις «Κοντυλιές», κάθε Τετάρτη, ενώ αρκετά συχνή ήταν και η κριτική βιβλίου, μέσα από την ομότιτλη στήλη.Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στον Ι. Ν. Περιβλέπτου Ιωαννίνων, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί, μαθητές, αλλά και άνθρωποι του πνεύματος θα του απευθύνουν το «ύστατο χαίρε» και την ευγνωμοσύνη τους για τα όσα πρόσφερε στην πατρίδα και στη νεολαία.

Παιδί της Πίνδου
Ο Ιωάννης Γ. Θεοχάρης ήταν «παιδί» της Πίνδου. Γεννήθηκε στους Καλαρρύτες το 1932 και μετά το Δημοτικό Σχολείο κατέβηκε για να σπουδάσει στα Γιάννινα. Ωστόσο πάντα ο νους και η καρδιά του «φτερούγιζε» για το χωριό του. Και είναι σημαδιακό ότι το τελευταίο του βιβλίο, που παρουσιάστηκε πριν τρία χρόνια, ήταν αφιερωμένο στους Καλαρρύτες, φέροντας μάλιστα τον τίτλο «Οι Φτερούγες του Σταυραετού. Παράθυρο στο ποτάμι».Ο Γιάννης Θεοχάρης, μετά τη Ζωσιμαία Σχολή σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Διορίστηκε μάλιστα δάσκαλος, αλλά στη συνέχεια παίρνοντας πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μετατάχθηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Γυμνασιάρχης στο Οικονομικό Γυμνάσιο και Λυκειάρχης στο Κλασσικό Λύκειο και μετέπειτα στο 3ο Λύκειο από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Πολύπλευρη η προσφορά του
Η κοινωνική του δραστηριότητα και η προσφορά του στα Γράμματα ήταν αδιάκοπη και πολύπλευρη, συμβάλλοντας ενεργά και ουσιαστικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Έγραψε και δημοσίευσε, μέχρι και το τελευταίο διάστημα πλήθος δοκιμίων, διηγημάτων, χρονογραφημάτων, επιφυλλίδες, φιλολογικά και κριτικά σημειώματα. Είχε σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο και στα Γιάννινα συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, ενώ πραγματοποίησε και πολλές διαλέξεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.Από τα σημαντικότερα έργα του, είναι το δοκίμιο για «το έργο του Δημήτρη Σαλαμάγκα», η κριτική μελέτη για «το έργο του Βασίλη Κραψίτη», η ιστορική μελέτη για τον «Αθανάσιο Τσακάλωφ», ενώ επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η συγγραφή του Αναγνωστικού της Στ’ Δημοτικού το οποίο ήταν σε χρήση στα σχολεία μας το διάστημα 1980-1985.Ο Ιωάννης Γ. Θεοχάρης ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Περισσότεροι από 30 μαθητές και μαθήτριες προερχόμενοι από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα σε φροντιστήρια της πόλης

Περισσότεροι από 30 μαθητές και μαθήτριες προερχόμενοι από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα σε φροντιστήρια της Πρέβεζας.που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην συγκεκριμένη δαπάνη. Τα δωρεάν μαθήματα γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια για τους μαθητές που συμμετάσχουν σε αυτά και υλοποιήθηκαν χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου, του Τμήματος Πρόνοιας και της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Πρέβεζας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας Γιώργος Φραγκούλης ευχαριστεί θερμά εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας τα φροντιστήρια «Νέο», «Σύχρονο», «Θεωρητικό», «Μάθηση», «Παιδεία» καθώς και το φροντιστήριο Βιολογίας Φοίβος Κολιοπάνος , την Ένωση Φροντιστών , το Τμήμα Πρόνοιας και όλους όσοι συνέβαλλαν στην επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού. «Η Πρέβεζα απέδειξε ότι μπορεί να κάνει πράξη το πνεύμα αλληλεγγύης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δίνοντας τη δυνατότητα σε οικογένειες που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση να μην στερήσουν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην γνώση» τονίζει ο κ.Φραγκούλης, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος αναζητά-με την πολύτιμη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας- τρόπους για να διευρύνει ακόμη περισσότερο την υποστήριξη του προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εκδήλωση στον Οίκο Ευγηρίας

Ειδική τελετή, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους δωρητές του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις δώδεκα το μεσημέρι, στο χώρο του Οίκου Ευγηρίας.

Αηδονιά Πρέβεζας - Ένα οδοιπορικό από το Ζάλογγο στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Την Κυριακή στην ΕΤ-3
Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει ο νέος κύκλος της εκπομπής "Ο Τόπος και το Τραγούδι του" με το Γιώργη Μελίκη στην ΕΤ3. Θέμα της εκπομπής: Αηδονιά Πρέβεζας - Ένα οδοιπορικό από το Ζάλογγο στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.O τόπος και το τραγούδι του είναι εβδομαδιαία εκπομπή που προβάλλεται στην ΕΤ3, την οποία παρουσιάζει ο βραβευμένος δημοσιογράφος Γιώργης Μελίκης, αναδεικνύοντας την Ελλάδα του σήμερα και του χθες, αναλλοίωτη μέσα στην ιστορική της διαδρομή.Το συνεργείο της γνωστής εκπομπής «Ο τόπος και το τραγούδι του» βρέθηκε στην Πρέβεζα στις αρχές Σεπτεμβρίου για τρεις ημέρες και υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μελίκη και με την επιμέλεια του Κώστα Μήτση πραγματοποίησε γυρίσματα σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης έτσι ώστε ταυτόχρονα με την μουσική παράδοση να αναδειχθούν και οι ομορφιές της.Η εκπομπή ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς μουσικούς της Πρέβεζας με ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Τζάρα καθώς επίσης και στους κανταδόρους της πόλης και γι' αυτόν τον λόγο έγιναν γυρίσματα στο ιστορικό κέντρο, στην πλατεία των δικαστηρίων,κάτω από το ρολόι του Αγίου Χαραλάμπους και στο Σαϊτάν Παζάρι.Η εκπομπή έχει σημείο αναφοράς αξιόλογους μουσικούς αλλά και τις μουσικές παραδόσεις και άλλων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αλλά και πλάνα από το πανηγύρι που στήθηκε στην πλατεία της Αηδονιάς εκεί όπου άτομα όλων των ηλικιών τραγούδησαν και χόρεψαν διατηρώντας και διαδίδοντας την παράδοση του τόπου μέσα από την τηλεόραση της ΕΤ3.Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στον νέο κύκλο της εκπομπής για πρώτη φορά και σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, ο φακός της εκπομπής «Ο Τόπος και το Τραγούδι του» με το Γιώργη Μελίκη, καταγράφει μοιρολόγια στο νεκρομαντείο της Αχερουσίας λίμνης και στη μυθική Πύλη του Κάτω Κόσμου του Άδη.Στη συνέχεια ο φακός της εκπομπής προβάλλει τις Πηγές του μυθικού Αχέροντα αλλά και την ζωή των σημερινών κατοίκων του χωριού Αηδονιά, τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «αδειάζει» το Δασαρχείο!!!

Τις θέσεις των ΤΟΕΒ Κρύας-Λαψίστας και Πόρου – Καστρίτσας σχετικά με τις αρμοδιότητες συντήρησης των τάφρων και των αποστραγγιστικών αυλάκων, δικαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των ΤΟΕΒ ενάντια στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, που είχε σταματήσει τις εργασίες.Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζεται πως η αρμοδιότητα διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων ανήκει στους υφιστάμενους ΟΕΒ, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση στον ΓΟΕΒ Ιωαννίνων για τα έργα Α’ τάξης, και στους ΤΟΕΒ για τα έργα Β’ τάξης. Οι εργασίες συντήρησης εκτελούνται από τους ίδιους και σε αυτές περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός του στραγγιστικού δικτύου.«Εφόσον για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας του δικτύου κρίνεται απαραίτητη η κοπή αυτοφυών δένδρων, πρέπει να δοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία. Τα προϊόντα του καθαρισμού του δικτύου διαχειρίζεται ο αντίστοιχος ΟΕΒ, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφαλή διάθεσή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο του εγγράφου προστίθεται πως «τα προϊόντα του καθαρισμού του στραγγιστικού δικτύου, εφόσον αφορούν σε αυτοφυή βλάστηση, δεν εμπίπτουν στα προβλεπόμενα του Ν.Δ. 497/75. Ως εκ τούτου δεν κρίνεται απαραίτητη η έκδοση της προβλεπόμενης στο άρθρο 4 του Ν.Δ. 497 απόφασης, καθώς επί της ουσίας αφορά στον τρόπο που μπορούν να γίνουν δράσεις για την περαιτέρω εκμετάλλευση των ζωνών έργων».Το έγγραφο που υπογράφει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευφροσύνη Μπούσιου, δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις των ΤΟΕΒ, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, που τάχθηκε από την αρχή στο πλευρό τους.Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Πέμπτη, όταν η διαμαρτυρία έλαβε διαστάσεις μέσω δηλώσεων των προέδρων των ΤΟΕΒ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι και χθες το Δασαρχείο Ιωαννίνων δεν είχε τοποθετηθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Να κινήσουν τις διαδικασίες για την έναρξη επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι 450 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς εργασίας

Να κινήσουν τις διαδικασίες για την έναρξη επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι 450 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς εργασίας στην Πρέβεζα, κατά τη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στην αίθουσα της Θεοφανείου καθώς μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι. Οι 450 εργαζόμενοι στην Πρέβεζα που ανέλαβαν υπηρεσία τον Ιούλιο, καταγγέλλουν το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την καθυστέρηση στην πληρωμή τους. Στη συνάντηση, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι έντονοι διάλογοι και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του τοπικού παραρτήματος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν εντός των ημερών, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για εμπαιγμό και ζήτησαν εγγυήσεις αφού όπως επισήμαναν αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα. Ο προϊστάμενος του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ κ. Πούλιος υποστήριξε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ότι ο ίδιος ασκεί καθημερινά πιέσεις στο Υπουργείο για την πληρωμή των εργαζομένων. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρ. Δημόπουλος διαβεβαίωσε πως θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά τους για τα δεδουλευμένα τους. Ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, πήρε τον λόγο και τόνισε πως το πρόβλημα των εργαζομένων είναι καθαρά πολιτικό και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα ακολουθήσει Κοινοβουλευτική παρέμβαση από μέρους του. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στο Νοσοκομείου, όπου απασχολούνται εργαζόμενοι με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.

"Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο η πώληση της Δωδώνης", λέει στον Alpha 98,9 ο Βαγγέλης Αργύρης

"Κραυγαλέο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο" χαρακτήρισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας στον Alpha 98,9, την πώληση της "Δωδώνης", έναντι 21 εκατ. ευρώ, σε κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή κατά 90% της Ρωσίας."Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να κάνει μία αποκρατικοποίηση με κοινωνική συναίνεση", είπε ο κ.Αργύρης, τονίζοντας ότι υπήρχαν προσφορές και θα έπρεπε η γαλακτοβιομηχανία να μεταβιβαστεί στους συνιδρυτές της εταιρίας, όπως ορίζει το καταστατικό της."Ζούμε στην εποχή των αποκρατικοποιήσεων: ό,τι πετάει το τουφεκίζουμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ.Αργύρης.Η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα και τις 6 ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.

Ανυπαρξία κτηνοτροφικής πολιτικής και ύπαρξη καρτέλ καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Την «ανυπαρξία κτηνοτροφικής πολιτικής» και τη «βουβή λειτουργία καρτέλ με εναρμονισμένες πρακτικές μη ανόδου των τιμών στον παραγωγό», καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διοργάνωσης κινητοποιήσεων.Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη και - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε - δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η διενέργεια κινητοποιήσεων.Η ΠΕΚ εκφράζει, επίσης, την αντίθεση της στην περικοπή των αγροτικών συντάξεων, στην μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, στη «βίαιη», όπως τη χαρακτηρίζει, φορολόγηση των αγροτών και στην πώληση της Δωδώνης.

Το Δ.Σ. Άρτας ενέκρινε τον ισολογισμό του 2011

Τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Δήμου του έτους 2011 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού τα έσοδα του 2011 ξεπέρασαν τα 31 εκατ. ευρώ ενώ τα έξοδα ανήλθαν σε περίπου 26 εκατ.

Φεύγει από τα Γιάννενα ο Χριστοβασίλης

Την απόφαση να βάλει λουκέτο στην καφετέρια που διατηρούσε στην οδό Γαριβάλδη στα Γιάννενα,πήρε ο Γιώργος Χριστοβασίλης.Οι λόγοι που οδήγησαν τον Χριστοβασίλη σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με το "γύρισμα της πλάτης" που έκανε η τοπική κοινωνία στο μαγαζί.Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΠΑΣ πήρε την απόφαση να ξενοικιάσει και το σπίτι στο οποίο διέμενε η οικογένεια του αλλά και αυτός όταν ανέβαινε στα Γιάννινα, καθώς από εδώ και πέρα θα μένει σε ξενοδοχείο όταν επισκέπτεται την πόλη.Όσο για τα μέλη της οικογένειας του που έμεναν στα Γιάννινα, πλέον μετακομίζουν στην Αθήνα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ - Οι Κολόκας και Θεοδωρίδης γιατί δεν σταμάτησαν και στο ανάχωμα της Αμφιθέας;


Με αφορμή την κοινή αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Παντελή Κολόκα και του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, αναγνώστης διερωτάται πως γίνεται από το θυρόφραγμα του Περάματος να βρεθούν στις Λογγάδες χωρίς προηγουμένως να έχουν σταματήσει στο μπαζωμένο από τη χούντα ανάχωμα της Αμφιθέας!!! Αναλυτικά σημειώνει τα εξής: "Το περιβαλλοντικό έκτρωμα της χούντας που ακούει στο όνομα ανάχωμα Περάματος συνεχίζει να αποκλείει τις πηγές Σεντενίκου και να στερεί το λιμναίο οικοσύστημα της Παμβώτιδας από επιπλέον ζωτικό χώρο. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι η βούληση της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να οριοθετήσουν το όριο (κόκκινη γραμμή) επάνω στο ίδιο το ανάχωμα. Διάβασα το δελτίο τύπου και έφριξα. Πως γίνεται να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή αναφορά στο ανάχωμα. Όυτε λόγος για το αν θα το γκρεμίσουν ή αν θα το νομιμοποιήσουν. Μα καλά από Πέραμα πως πήγατε καρφί στις Λογγάδες; Στην Αμφιθέα δεν σας γκάβωσε τίποτε;"

Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Αντώνης Μπέζας

Στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη συζήτηση για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2013. Στην ομιλία του, ο Γενικός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:«Η κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική. Δεν μπορεί να έχει μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική. Πολύ περισσότερο, που αρκετά από τα μεγέθη του προσχεδίου είναι αβέβαια, με την έννοια ότι πρόκειται να μεταβληθούν, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.Αστάθεια και αβεβαιότητα, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με τις υφεσιακές πιέσεις σε αρκετές αναπτυγμένες οικονομίες και τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους σε αρκετά κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, επηρεάζουν δυσμενώς το οικονομικό κλίμα και στη χώρα μας και επιβαρύνουν την αποτελεσματικότητα των όποιων προσπαθειών βρίσκονται σε εξέλιξη.Παρ’ όλα αυτά, επειδή η συζήτηση θα πρέπει να είναι κατεξοχήν πολιτική, πρέπει να λέμε στους πολίτες την αλήθεια, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικά τεχνάσματα, γιατί μόνο η αλήθεια θα μας δώσει, ως πολιτικό σύστημα, το ηθικό πλεονέκτημα που χρειαζόμαστε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.Δεν φταίει μόνο η διεθνής οικονομική κρίση. Φταίει και το γεγονός ότι η κρίση μας βρήκε, ως χώρα, υπερχρεωμένους. Φταίει και το γεγονός, ότι από τότε πού ενταχθήκαμε στην Ευρώπη, δεν δώσαμε ποτέ προσοχή στη διάσταση της ανταγωνιστικότητας. Οι πολιτικές που εφαρμόζαμε στηρίζονταν πάνω σε δύο βασικούς άξονες, που αποδείχθηκαν λανθασμένοι και έωλοι. Πως θα μεγιστοποιηθούν οι ετήσιοι δείκτες ανάπτυξης μέσω της κατανάλωσης, και πως θα γίνει αναδιανομή του πλούτου μέσω του φορολογικού συστήματος και των κρατικών ενισχύσεων. Τώρα, πληρώνουμε το τίμημα αυτών των πολιτικών.Η ανταγωνιστικότητα σκεπάστηκε κάτω από το νέφος της γραφειοκρατίας, κάτω από το πλήθος των αντικινήτρων για την καινοτομία, κάτω από την κυριαρχία των ολιγοπωλίων σε όλα τα επίπεδα, κάτω από μια σειρά στρεβλώσεων της αγοράς και την κατάχρηση ισχύος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.Όταν όμως υπολείπεσαι στην ανταγωνιστικότητα, τότε παράγονται υψηλά ελλείμματα, τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και όταν συμβαίνει αυτό, τότε δανείζεσαι όλο και περισσότερο και μεταφέρεις τα βάρη στις επόμενες γενιές. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στην πατρίδα μας τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια».«Αν δεν προχωρούσαμε τώρα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την προηγούμενη κυβέρνηση και ερχόμασταν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας – σύγκρουση που με τόση ευκολία πρεσβεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- αν δεν χτυπούσαμε τώρα τα σκανδαλώδη προνόμια του παρελθόντος και αφήναμε τα πράγματα όπως ήταν, τότε θα αναγκαζόμασταν να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για όλους μας και για πολλά ακόμη χρόνια. Και στο μεταξύ, η Ελλάδα θα πλήρωνε τεράστιο κόστος, γιατί μια χώρα αποδυναμωμένη εσωτερικά και απομονωμένη διεθνώς, θα ήταν ο ευκολότερος στόχος για όσους επιβουλεύονται τα εθνικά συμφέροντα και τον εθνικό μας πλούτο.Αυτό, έπρεπε να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο και θα το αποφύγουμε, αρκεί να τηρήσουμε ορισμένες πρόσθετες προϋποθέσεις:Πρώτον, σε κάθε βήμα μας, να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, γιατί η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της, η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί.Δεύτερον, να κυβερνούμε δια του παραδείγματος και με δικαιοσύνη, γιατί όταν ζητάς από τους πολίτες να στερηθούν ακόμη και από το υστέρημά τους, δεν μπορείς ως πολιτικό σύστημα να μην συμπεριλαμβάνεις τον εαυτό σου στις περικοπές, ούτε να αφήνεις τους «επιτήδειους» να ροκανίζουν πολύτιμους δημόσιους πόρους.Τρίτον, την ώρα που επιβάλλονται σκληρά μέτρα, να προσπαθούμε συγχρόνως να επιλύουμε και κάποια από τα άλλα προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο ένας πρωθυπουργός και δύο- τρία υπουργεία και όλοι άλλοι να περιμένουν, σε μια «πολεμική» υποτίθεται κυβέρνηση, που σχηματίσθηκε για να αντιμετωπίσει μια πολυεπίπεδη οικονομική και κοινωνική κρίση.Τέταρτον, και πολύ ουσιαστικό κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτό το γκρίζο περιβάλλον της βαριάς απαισιοδοξίας, οφείλουμε να είμαστε πρακτικοί και προσγειωμένοι, αλλά ταυτόχρονα να δίνουμε ένα μήνυμα Ελπίδας και Προοπτικής. Γιατί μια χώρα που υποαπασχολεί τόσο μεγάλο μέρος του δυναμικού της, έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης αν κάνει μια πραγματική στροφή στην παραγωγή και την ποιότητα».

Γραφείο Υποστήριξης Εξαγωγών ίδρυσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Γραφείο Υποστήριξης Εξαγωγών ίδρυσε και λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται κάθε Τετάρτη την σύμβουλο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την καταγραφή των αναγκών και των προτάσεων τους.

Ευχαριστήριο για τους ιατρούς της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Όταν ο θεός έκανε το Σύμπαν του Κόσμου, έκανε και τους λευκοντυμένους αγγέλους, για να τον υπηρετούν, να τον υμνούν, να τον δοξολογούνε, να φέρνουνε μηνύματα στη γη και σε όλους τους ανθρώπους.Αλλά, έκανε και άλλους αγγέλους ο Θεός που ζούνε ανάμεσά μας, που φορούν και αυτοί λευκή στολή και έχουν περίσσια χάρη. Είναι αυτοί που πολεμούν το θάνατο, που πολεμούν το χάρο, και μέρα-νύχτα εργάζονται να σώσουν τους ανθρώπους να τους απαλύνουν την ψυχή να γιάνουνε τον πόνο.Αυτοί είναι οι Γιατροί, είναι οι Νοσοκόμοι που μόνον λίγοι τους θωρούν και τους αναγνωρίζουν, για το θεάρεστο έργο που επιτελούν.Αυτό το μικρό Ευχαριστήριο το έγραψα για να σας ευχαριστήσω όλους, για το πρόσφατο χειρουργείο που έκανα στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Σας ευχαριστώ όλους σας.


Τσιάμης Χρυσόστομος
Δ.Δ. Περιβλέπου-Ιωαννίνων

ΠΡΕΒΕΖΑ:Άγνωστοι τραυμάτισαν στο κεφάλι 31χρονο

Προχθές  το βράδυ στη Στεφάνη Πρέβεζας, δύο άγνωστα άτομα τραυμάτισαν στο κεφάλι 31χρονο ημεδαπό.Ο 31χρονος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου και νοσηλεύεται.Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου.

Στα Γιάννενα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Επίσκεψη στα Γιάννενα προετοιμάζει τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.Ο Γραμματέας της Ν.Δ. αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς των Ιωαννίνων, ενώ ίσως επισκεφτεί και κωμοπόλεις εκτός της πρωτεύουσας του Νομού.

Ο Κώστας Τζαβάρας στην Πρέβεζα

O Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας θα βρεθεί την Παρασκευή στη Πρέβεζα, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή κ. Δημήτρη Τσουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο υπουργός θα επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχή,ς όπου εκτελούνται έργα, και θα συναντηθεί εκτός από τον Βουλευτή με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαΐλη και την Προϊσταμένη της Λ.Γ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Χριστίνα Μερκούρη.

11 και ακόμα δικάζουν στα δικαστήρια Ιωαννίνων!!!

Τρέχουν πανικόβλητοι δικηγόροι και αντίδικοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για μια σειρά δίκαια κλαδικά αιτήματα που έχουν, αποφάσισαν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να εκδικάζουν υποθέσεις μέχρι τις 10 το πρωί. Στα δικαστήρια Ιωαννίνων σήμερα αυτό δεν ισχύει, καθώς πριν από λίγα μόλις λεπτά η εκδίκαση των υποθέσεων συνεχίζονταν κανονικά. Από τις 10 και μετά στα δικαστήρια οι πάντες τρέχουν και τα κινητά των δικηγόρων πήραν φωτιά, καθώς ειδοποιούσαν αντίδικους και μάρτυρες να σπεύσουν στα δικαστήρια. Βλέπετε πολλοί, των οποίων οι υποθέσεις είχαν προγραμματιστεί για σήμερα μετά τις 10, απουσίαζαν καθώς θεωρούσαν βέβαιο ότι θα έπαιρναν αναβολή!!!

Μολυσμένη στο σύνολό της από το κόκκινο σκαθάρι το οποίο προσβάλλει τους φοίνικες χαρακτηρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας!

Μολυσμένη στο σύνολό της από το κόκκινο σκαθάρι το οποίο προσβάλλει τους φοίνικες χαρακτηρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Το σκαθάρι το οποίο -είχε εντοπιστεί μέχρι την περιοχή της Καστροσυκιάς-εντοπίστηκε πλέον και στον οικισμό της Δροσιάς πολύ κοντά στην πόλη της Πρέβεζας, ενώ σύμφωνα με τους γεωπόνους για πρώτη φορά συνολικά η περιοχή και συγκεκριμένα οι Δήμοι Πάργας, Ζηρού και Πρέβεζας χαρακτηρίζονται μολυσμένη ζώνη. Στην περιοχή της Δροσιάς βρέθηκαν όχι μόνο «άρρωστα» δέντρα αλλά και το σκαθάρι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα φοινικοειδή. Σύμφωνα με τους Γεωπόνους τα προσβεβλημένα από το «κόκκινο σκαθάρι» κλαδιά των φοινικοειδών παίρνουν την μορφή «ομπρέλλας», από την κορυφή προς την βάση τους και στην συνέχεια ξεραίνονται. Οι κάτοικοι των προσβεβλημένων περιοχών θα πρέπει να γνωστοποιούν άμεσα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας κάθε περιστατικό προσβολής, έτσι ώστε αυτά να καταγράφονται αλλά και οι κάτοχοι των άρρωστων φοινικοειδών να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του σκαθαριού. Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του ισχύει η απαγόρευση διακίνησης φοινικοειδών, τόσο εντός της οριοθετημένης περιοχής όσο από την οριοθετημένη περιοχή προς άλλες περιοχές.

Αυτοψία στην Παμβώτιδα από τον Γενικό Γραμματέα

Αυτοψία περιμετρικά της Παμβώτιδας πραγματοποίησε  ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη για την οριοθέτηση της λίμνης έχοντας πραγματική εικόνα του χώρου.Η αυτοψία ξεκίνησε από το θυρόφραγμα στην περιοχή του Περάματος όπου ο Γενικός Γραμματέας συνοδευόμενος από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Κολόκα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώθηκε για τεχνικής φύσεως ζητήματα. Ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή της Δραμπάτοβας και στον κάμπο της Τοπικής Κοινότητας Λογγάδων όπου υπάρχουν και οι περισσότερες αντιδράσεις από τους κατοίκους σε σχέση με τις αποφάσεις της επιτροπής οριοθέτησης της λίμνης.

Συγκέντρωση ειδών ρουχισμού από το Δήμο Άρτας

Από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι άρχισε η συγκέντρωση ειδών ρουχισμού για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Τα ρούχα θα συγκεντρώνονται από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2012.Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2681362240. Κιν. 6981206605.Με αφορμή την πρωτοβουλία η Αντιδήμαρχος κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου ανέφερε: «Καλώ τους συμπολίτες μας να προσφέρουν οτιδήποτε μπορούν σε είδη ρουχισμού, που γι’ αυτούς μπορεί να μην είναι χρήσιμα, αλλά για κάποιους άλλους συνανθρώπους μας θεωρούνται πρώτης ανάγκης για την επιβίωσή τους, εν’ όψει και του χειμώνα ο οποίος προβλέπεται δύσκολος αφού το κόστος της θέρμανσης είναι δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες. Η τοπική κοινωνία έχει δείξει πολλές φορές την ευαισθησία της και έχει ανταποκριθεί με μεγάλη προθυμία στις εκάστοτε προσκλήσεις για έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, απ’ όπου και αν απευθύνονται. Με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας, είμαι σίγουρη ότι και αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε μία ικανή ποσότητα ρούχων, τα οποία θα διανείμουμε σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση».

Η Μετροπόλιταν Όπερα στην Πρέβεζα

Με το «Ελιξίριο του έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ξεκινούν αυτό το Σάββατο για τέταρτη συνεχή χρονιά οι αναμεταδόσεις παραστάσεων της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης που προσφέρει το Δημοτικό Ωδείο της Πρέβεζας.Πρόκειται για συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα που εγκαινίασε πριν από μερικά χρόνια η Μετροπόλιταν Όπερα βάσει του οποίου επιλεγμένες παραστάσεις της μεταδίδονται σε θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι έχουν προβλεφθεί και ελληνικοί υπότιτλοι. Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου είναι 8 ευρώ ενώ το παιδικό/ φοιτητικό κοστίζει 4 ευρώ.

Χοροδιδάσκαλο για το χορευτικό τμήμα ενηλίκων αναζητά ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας

Χοροδιδάσκαλο για το χορευτικό τμήμα ενηλίκων αναζητά ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η πολύ καλή γνώση της μουσικοχορευτικής παράδοσης του Συρράκου. Οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές στα γραφεία του Συνδέσμου (Λεωφόρος Ιωαννίνων 165) έως τις 12 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στους Τσουμελέκα Δημήτρη, τηλ. 6947311410 και Κατωγιάννη Θανάση, τηλ. 6973063080.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εξιστορεί…

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας προγραμματίζει τις ακόλουθες εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012 «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»:Πέμπτη & Παρασκευή, 11 & 12 Οκτωβρίου 2012 : Φωτεινό μου λυχναράκι… Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των δημοτικών σχολείων (ώρες: 08:30 ~ 13:00).
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012:
•Διάλεξη της Δρ. Δωρίνας Μουλού, αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα: Τα μέσα τεχνητού φωτισμού στην Αρχαιότητα (ώρα 19:30).
•Μουσική, λόγος και εικόνα από το Μουσικό Σχολείο Άρτας με τίτλο:
«Φως, εσύ, εγώ και το τραγούδι» (ώρα 20:30).
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες στους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με τη φωτιά (ώρες: 11:00 ~ 13:00).Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στην ξενάγηση το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κα. Μαρία Νιάρου, τηλ.: 26810-71700/21191/72958.

Συνέδριο για τη Σπονδυλική Στήλη στα Γιάνενα

Σημείο συνάντησης κορυφαίων νευροχειρουργών και ορθοπαιδικών χειρουργών από όλη την Ελλάδα, καθώς και επιλεγμένων ιατρών από το εξωτερικό, θα αποτελέσει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (ΕΕΣΣ) μεταξύ 25 & 28 Οκτωβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο Hotel du Lac στα Ιωάννινα. Το Συνέδριο αφορά στις νεότερες ιατρικές εξελίξεις της Σπονδυλικής Στήλης και τους τρόπους αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων στη χειρουργική της.Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς και η αναπόφευκτη δυσκολία της τεχνολογικής υποστήριξης δημιουργούν νέα δεδομένα στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των ενδείξεων και των πιθανών επιπλοκών στη χειρουργική, ώστε να περιορίζονται και να προλαμβάνονται ενδεχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις. Στις ενότητες του Συνεδρίου θα εξεταστεί μία σειρά ιατρικών θεμάτων, που αφορούν τις παθήσεις της ΣΣ, όπως οσφυαλγία, οσφυϊκή σπονδύλωση, η νόσος του παρακείμενου διαστήματος, αυχενική μυελοπάθεια και κύφωση, θωρακική δισκοκήλη, κατάγματα θωρακοοσφυϊκής μοίρας της ΣΣ κ.α. Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη φυσική αποκατάσταση.Την επιστημονική τους εμπειρία θα καταθέσουν περισσότεροι από 300 Έλληνες νευροχειρουργοί και ορθοπαιδικοί χειρουργοί, φυσίατροι και φυσικοθεραπευτές, ακτινολόγοι, καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ΕΕΣΣ, και για πρώτη φορά, οι περιλήψεις των εργασιών παρουσιάζονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ το Συνέδριο πλαισιώνουν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές από τη Γαλλική και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης συμμετέχοντας σε κοινή ολοήμερη ελληνογαλλική συνεδρία.Το Συνέδριο παρουσιάζει και ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς κατά την τελετή έναρξής του θα παραθέσει ομιλία η Διευθύντρια της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Β. Παπαδοπούλου, με τίτλο «Ιωάννινα, από τη βυζαντινή καστροπολιτεία στην οθωμανική μεγαλούπολη»». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Παπαδοπούλου θα ανακοινώσει τα πολύ σημαντικά για τα Ιωάννινα πρόσφατα ευρήματα ανασκαφών που τοποθετούν την ιστορία της πόλης πέραν αυτής της περιόδου.Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης είναι ο νευροχειρουργός και επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Ιωάννης Μάγρας.Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Ιωαννίνων που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ υποστηρίζεται από την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες και κέντρα αποκατάστασης που με την ευγενική τους χορηγία καθιστούν δυνατή την επιτυχή πραγματοποίησή του.

Δωρεάν εξετάσεις Γιαννιωτών από τη Ρευματολογική Κλινική

Δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους Γιαννιώτες θα προσφέρουν οι ιατροί της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» σε συνεργασία με Ρευματολόγους της πόλης μας την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας.Οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας θα μπορούν να εξετάζονται κλινικά από τους ιατρούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ θα πραγματοποιούνται και υπέρηχοι του μυοσκελετικού συστήματος όπου απαιτείται.

Ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο»

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, η πράξη «Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο». Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 375.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ» (Συντονιστής εταίρος: Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου (ΒΙC ΗΠΕΙΡΟΥ).Η περιοχή παρέμβασης είναι οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Μετσόβου. Ο κύριος στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης για 80 ανέργους και αγρότες, μέσα από την σύσταση νέων επιχειρήσεων, την απορρόφηση των ωφελουμένων από τις τοπικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον 3 μήνες, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή και την ενδεχόμενη ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης.Από το σύνολο των ωφελουμένων οι 20 θα είναι νέοι κάτω των 25 ετών, οι 20 θα είναι γυναίκες, οι 20 θα απασχοληθούν σε δυναμικούς κλάδους όπως πράσινη οικονομία, εναλλακτικός τουρισμός, νέες τεχνολογίες, πολιτισμός και οι 12 θα δημιουργήσουν-απασχοληθούν σε 2 κοινωνικές επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με υποστήριξη των ωφελουμένων και των επιχειρήσεων.Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Συνεχίζεται με εξαιρετική επιτυχία η συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Έτσι, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών προσφέρει και εφέτος, ύστερα από την επιτυχή περυσινή συνεργασία με το Πανεπιστήμιό μας, μία διπλή υποτροφία σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που θα συμμετάσχει ως Ασκούμενος στο Πρόγραμμα Θερινής Πρακτικής Άσκησης του Κέντρου και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στην Ουάσινγκτον και τη Βοστώνη των Η.Π.Α. Ήδη από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνονται συζητήσεις ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας που θα συμμετέχουν στο παραπάνω Πρόγραμμα.

4η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου την Κυριακή στη Ροδαυγή Άρτας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής Άρτας σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων, και τη συμμετοχή του πολιτιστικού Συλλόγου Σουμεσίου, του Συλλόγου Γυναικών Ροδαυγής και των Φίλων του Άμμου σας καλούν στην Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου η οποία θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου από ώρα 11π.μ. στην πλατεία της Ροδαυγής. Στη διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα και Ροδαυγιώτικο μυρωδάτο τσίπουρο από ζαμπέλα. Θα διασκεδάσουν με Ροδαυγιώτικη παραδοσιακή κομπανία. Όπως τονίζεται στην πρόσκληση εκ μέρους των διοργανωτών «σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι αφενός να αναδείξουμε το κάστανο, ένα προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία και αφετέρου να ανταμώσουμε και να ψυχαγωγηθούμε». Οι παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να διαθέσουν τα κάστανά τους και άλλα τοπικά προϊόντα καρύδια, ρόδια, κυδώνια, μέλι, γλυκά κ.α.