Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΒΟΥΖΑΣ:Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…

Θα περίμενε κάποιος από μία δημοτική αρχή, που θέλει να εμφανίζεται ως υπεύθυνη, με θέσεις και άποψη, να τοποθετηθεί εξαρχής απέναντι στους εργαζόμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Αντ’ αυτού όμως, κι ενώ οι εργαζόμενοι πλησιάζουν τους τρεις μήνες απλήρωτοι, η δημοτική αρχή του κ. Ρογκότη επέλεξε να γνωστοποιήσει τις θέσεις της και να κινητοποιηθεί, μόνο μετά από την ανακοίνωση της «Συμμαχίας Πολιτών».Θα είχε ενδιαφέρον πραγματικό να μας εξηγήσει η δημοτική αρχή πότε έκανε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, που υποστηρίζει πως έγιναν, γιατί εμείς γνωρίζουμε, ότι κινητοποίηση υπήρξε μόλις το πρόβλημα έλαβε διαστάσεις μέσω του τοπικού τύπου και της διαμαρτυρίας των εργαζομένων.Το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να χτυπά φιλικά στην πλάτη τους εργαζόμενους, να τους κατανέμει στην καθημερινή εργασία τους και να «νίπτει τας χείρας της», για την πληρωμή τους. Αυτή είναι η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον της;Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαμε να δούμε ποιος επέδειξε όψιμο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Γιατί σίγουρα, δεν ανήκει στη «Συμμαχία Πολιτών» ο αντιδήμαρχος που διεμήνυσε προ ημερών, σε εργαζόμενους του προγράμματος να μην τολμήσουν να παραστούν σε συνέλευσή τους στο Εργατικό Κέντρο.Επίσης, για το θέμα αυτό εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν τοποθετηθεί δημοσίως, όμως δεν είδαμε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία της δημοτικής αρχής…Όσον αφορά τέλος στους εργατοπατέρες και τους μηχανισμούς, ο κ. Ρογκότης και οι συνεργάτες του, προφανώς γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς, έχοντας διατελέσει επί πολλά χρόνια, κορυφαία στελέχη τοπικών μηχανισμών εξουσίας, κομματικών παραμάγαζων και φέουδων, που επεδείκνυαν κατά καιρούς το «ενδιαφέρον» τους για τους εργαζόμενους…Εξ’ ιδίων λοιπόν κρίνουν τα αλλότρια.Μόνο που δε θα πρέπει να ξεχνούν, ότι οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με τεράστιες ανάγκες και προβλήματα, και δε μπορούν να αποτελούν αντικείμενο τζογαρίσματος της δημοτικής αρχής και του κ. Ρογκότη, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ"-ΧΡ.ΒΟΥΖΑΣ

Κινδύνεψαν επιβάτες και οδηγός λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας τα ξημερώματα στο Μαργαρίτι

Τα γρήγορα αντανακλαστικά του οδηγού λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, ο οποίος πραγματοποιούσε το βραδινό δρομολόγιο Αθήνα - Ηγουμενίτσα, απέτρεψαν σοβαρό ατύχημα.Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν της 4 τα ξημερώματα, κοντά στο χωριό Μαργαρίτι, ο οδηγός του λεωφορείου, είδε ξαφνικά μπροστά του και πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, δύο αδέσποτα άλογα.Από τον απότομο ελιγμό και το φρενάρισμα του οδηγού, υπήρξαν μικροτραυματισμοί επιβατών, οι περισσότεροι εκ των οποίων, εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν.Το λεωφορείο, μετά την αναστάτωση, συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο του.Τέτοια περιστατικά είναι συχνά στους επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους, συχνά και με θανατηφόρα αποτελέσματα, και αναδεικνύουν την ανάγκη περίφραξης των οδών για την αποτροπή εισχώρησης σε αυτές, αδέσποτων ζώων.

Συνεχίζονται οι Δωρεάν Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας από τον ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α) σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων πραγματοποιούν από τις 24 Σεπτεμβρίου Δωρεάν Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας με ειδικό μηχάνημα υπερηχογραφήματος πτέρνας για τους Δημότες του Δήμου Ιωαννιτών.Ύστερα από την μεγάλη ανταπόκριση των συμπολιτών μας, οι μετρήσεις θα συνεχισθούν να γίνονται και μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, (μετά από παράταση δέκα περίπου ημερών) στα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης που βρίσκονται στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες από 9.00π.μ έως 13.00μ.μ.Την εξέταση μπορούν να κάνουν , κατά προτεραιότητα :
Γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση
Γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση Κορτιζόνης
Γυναίκες με πρόβλημα Θυρεοειδούς
Γυναίκες που έχουν στην οικογένεια βεβαρυμμένο ιστορικό Οστεοπόρωσης
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το δηλώσουν εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651001049 για να κλείσουν το ανάλογο ραντεβού.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αναστολή λειτουργίας της εταιρείας Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού, από τον ΕΦΕΤ

Στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού στην Πρέβεζα, όπου ανιχνεύτηκε σαλμονέλα (Salmonella Thompson) σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού, προχώρησαν ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου.Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας Foppen Paling en Zalm, για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή των προίόντων.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της ανωτέρω επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, επισημαίνεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης με χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.Ο ΕΦΕΤ, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα.

Αρχαιρεσίες Ενώσεως Αξιωματικών Αστυνομίας Ηπείρου-Το νέο Δ.Σ.

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Γνωρίζεται ότι η Ένωσή μας πραγματοποίησε την Πέμπτη (04-10-2012) και ώρα 12.00΄ τακτική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεώς μας, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 29-9-2012. Κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, συγκροτήθηκε το νέο Δ. Σ. ομοφώνως σε Σώμα ως ακολούθως:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
• Πρόεδρος Α/Β΄ ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗΣ Δημήτριος
• Α΄ Αντιπρόεδρος Α/ Α΄ ΣΙΩΡΟΣ Κων/νος
• Β΄ Αντιπρόεδρος Υ/ Α΄ ΑΝΕΣΤΙΔΗΣ Ευστράτιος
• Γεν. Γραμματέας Α/Β΄ ΚΟΛΙΟΣ Χριστόφορος
• Ταμίας Υ/Β΄ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Σπυρίδων
• Μέλος Α/Υ΄ ΠΕΤΣΙΝΟΣ Χρήστος
• Μέλος Υ/Α΄ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Αναστάσιος

Πουλήθηκε η Δωδώνη στην κοινοπραξία S.I. από την Κυβέρνηση Σαμαρά!

Την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινοπρακτικό σχήμα ανακοίνωσε η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕbank.Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία επιδιώκεται η ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας στα Γιάννενα, η αξιοποίηση του προσωπικού και η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους.Στο κοινοπρακτικό σχήμα συμμετέχουν κατά 90% επενδυτικά κεφάλαια από τη Ρωσία και κατά 10% η ελληνική εταιρεία "ΣΙΜΟΣ FOOD", η οποία ήταν μέχρι σήμερα ο βασικός εμπορικός εταίρος της ΔΩΔΩΝΗΣ στη νότια Ελλάδα.Η ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στις 17-4-1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 11.892 χιλ. € και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31-12-2011 ανέρχεται σε 31.496 χιλ. €.Αποκλειστική δραστηριότητα της εταιρίας είναι η αγορά και η επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά το έτος 2011 η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε περίπου 70.000 τόνους γάλα.

ΑΡΤΑ:Σχολείο Μεταναστών – Το Σάββατο η έναρξη των νέων τμημάτων

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ώρα 4 το απόγευμα θα ξεκινήσουν, στο 1ο δημοτικό σχολείο Άρτας, τα τμήματα διδασκαλίας ελληνικών για ενήλικες μετανάστες καθώς και τμήματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας για τα παιδιά των μεταναστών από την Αλβανία που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Η λειτουργία των παραπάνω τμημάτων εκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) Δήμου Αρταίων και σκοπό έχει να βοηθήσει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες μετανάστες να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Η διδασκαλία γίνεται από εθελοντές εκπαιδευτικούς.Μιλώντας στον “Amvrakia fm” η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αρταίων, Κατερίνα Μάγγου, ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που καταφέραμε λειτουργήσει πέρυσι αυτό το σχολείο και προσπαθούμε και φέτος να το συνεχίσουμε και να δημιουργήσουμε και νέα τμήματα. Τα παιδιά που παρακολούθησαν την πρώτη χρονιά θα πάνε φέτος στη δεύτερη και θα δημιουργηθεί και καινούριο τμήμα για τα νέα παιδιά που θα εγγραφούν. Είναι περίπου σαν ένα άτυπο δημοτικό το οποίο στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό των δασκάλων οι οποίοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στους ενήλικες μετανάστες και στα παιδιά τους που είναι δεύτερης γενιάς διδάσκουν τη μητρική γλώσσα των γονέων τους. Βέβαια εδώ στην Άρτα, η πλειονότητα των μεταναστών είναι αλβανικής καταγωγής και προς το παρόν έχουμε μόνο τμήμα αλβανικών. Αν βρεθούν και άλλοι μετανάστες, άλλων χωρών και ζητήσουν να γίνει κάτι ανάλογο, θα το προσπαθήσουμε. Πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα 30 παιδιά Αλβανών μεταναστών. Φέτος σίγουρα θα είναι πολλά περισσότερα. Οι ενήλικες που παρακολούθησαν ήταν πολύ λιγότεροι. Φέτος βέβαια έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση γιατί για να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία είναι απαραίτητο για τους ενήλικες μετανάστες να ξέρουν καλά να διαβάζουν και να γράφουν την ελληνική γλώσσα. Τα μαθήματα θα γίνουν, όπως και πέρυσι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, απογευματινές ώρες. Οι δάσκαλοι είναι σε εθελοντική βάση. Έχουμε βρει για τα αλβανικά έναν ομογενή από την Αλβανία, ο οποίος ήταν δάσκαλος στην Αλβανία και για τα ελληνικά έχουμε βρει έναν δάσκαλο ο οποίος προσφέρει καθαρά εθελοντικά τις υπηρεσίες του. Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, τον κ. Μαργώνη Γιώργο που μας πρόσφερε την αίθουσα με μεγάλη του χαρά, τη Σχολική Επιτροπή που και αυτή μας πρόσφερε όλη της τη βοήθεια και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τα μαθήματα ξεκινούν αύριο και ακόμα οι εγγραφές συνεχίζονται. Ελπίζουμε ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος από πέρυσι».

Με προσχηματικές απαντήσεις δεν κρύβεται η ειλημμένη απόφαση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των 3 κάθετων αξόνων της σε ιδιώτη
Με ασαφή και προσχηματικό τρόπο απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, σχετικά με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των 3 κάθετων αξόνων της σε ιδιώτη.Μιλάει γενικώς και αορίστως για ζημιές της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» οι οποίες θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να δεσμεύεται για το αν τα χρέη των 600 εκ. ευρώ θα διαβιβαστούν στον ιδιώτη παραχωρισιούχο ή θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.Μιλάει για την πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας και συντήρησης από τον παραχωρισιούχο, μέσω των διοδίων, χωρίς να αναφέρονται οι όροι της άριστης και ασφαλούς λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου. Επίσης, αποκρύπτει το γεγονός ότι τα δημόσια ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 2 δις ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τεσσαρακονταετίας της προβλεπόμενης παραχώρησης, ένα ποσό που θα μπορούσε να συντηρήσει μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όλης της χώρας.Αποσιωπά την προικοδότηση με τους σημαντικότατους κάθετους άξονες που συνδέουν την Εγνατία οδό με τα σύνορα της Βαλκανικής οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και δεν προβλέπονταν να τοποθετηθούν διόδια.Παραπέμπει σε κάποια τελική φάση τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων, όταν ήδη από την 1 Οκτωβρίου έχει επιβληθεί αύξηση της τάξης του 20% στα τέλη διέλευσης.Μήπως για να τα βρει ο ιδιώτης- ‘ένοικος’ σε αυξημένη τιμή;Διαβεβαιώνει επίσης ο Υπουργός ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σχετικό με τις συμβάσεις των εργαζομένων. Με ποιόν τρόπο εγγυάται την παραμονή του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» όταν εταιρεία θα έχει ιδιωτικοποιηθεί;Εν τέλει δεν μας είπε ο κ. Υπουργός έναντι ποιού αντιτίμου μπορεί να παραχωρηθεί για σχεδόν μισό αιώνα ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας, που κόστισε συνολικά 6 δις ευρώ, κατασευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων και είναι ταυτόχρονα ύψιστης εθνικής, στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας; Ως πότε θα συνεχιστεί η πολιτική του «ξεπουλήματος» όλων των παραγωγικών μονάδων στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο όπως η Εγνατία, η ΑΤΕ, το ΤΤ, τα ΕΛΤΑ, η ΣΕΚΑΠ ,ο ΟΠΑΠ, η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ κ.α.;

Συνάντηση Προεδρείου Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα

Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος αποτελούμενη, από τον Πρόεδρο Γιώργος Οικονόμου, τον Αντιπρόεδρο Κων/νο Κωνή και τον Γεν. Γραμματέα Ιπποκράτη Κατσένη, συναντήθηκεστη Βουλή με τον Θεσπρωτό βουλευτή και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κο Αντώνη Μπέζα.Η αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Π.Σ.Ε. εκτιμώντας το συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον του κου Μπέζα για την επίλυση των προβλημάτων της Ηπειρωτικής Αποδημίας, συζήτησε μαζί του το θέμα των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων, για το οποίο ανέλυσε τις θέσεις της, και ζήτησε την παρέμβασή του, έτσι ώστε να έρθει προς ψήφιση το Νομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο να ενσωματωθούν και οι θέσεις της ΠΣΕ. Έθεσε επίσης υπόψη του το θέμα της Ηπειρωτικής Στέγης και του ενεχείρησε υπόμνημα υπογεγραμμένο το 2009 από 25 Ηπειρώτες βουλευτές που ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών να παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα το οικόπεδο στη γεωγραφική περιφέρεια Αμαρουσίου στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.Τέλος η αντιπροσωπεία της ΠΣΕ ζήτησε την παρέμβασή του, για να καταργηθεί το περιβόητο χαράτσι που επιβλήθηκε στα ιδιόκτητα γραφεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, γιατί είναι η μοναδική τριτοβάθμια οργάνωση στην Ελλάδα που παράγει πολιτισμό και στερείται πόρων και εσόδων.Ο κος Μπέζας υποσχέθηκε πως θα ασκήσει πίεση προς τους αρμόδιους για την προώθηση των παραπάνω προβλημάτων της Ηπειρωτικής Αποδημίας και θα αναλάβει ιδιαίτερη πρωτοβουλία για να έρθει στο Κοινοβούλιο νέος νόμος για τα Εθνικά κληροδοτήματα.

Αποφάσεις Περιφερειάρχη για ένταξη πράξεων στα ΤΟΠΣΑ με 305 ωφελούμενους ανέργους και νέους επιστήμονες

Με τρεις αποφάσεις που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τρεις πράξεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης 305 συνολικά ατόμων.Η πρώτη πράξη με τίτλο: «Τοπικές δράσεις Ενίσχυσης Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς τομέα», με δικαιούχο την Α/Σ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αποσκοπεί στην ένταξη στην αγορά εργασίας 100 ανέργων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με την τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και με την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της περιοχής. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 405.000 ευρώ.Η δεύτερη πράξη με τίτλο: «Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα νέων αποφοίτων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία και την καινοτομική επιχειρηματικότητα», με δικαιούχο την Α/Σ C.IN.E.EM.ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, έχει αντικείμενο την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 100 νέων επιστημόνων, αγροτών και ανέργων της περιοχής κυρίως των δήμων Ζαγορίου και Πωγωνίου. Το σύνολο των ωφελουμένων θα απασχοληθεί στους κλάδους πράσινης οικονομίας, εναλλακτικού τουρισμού, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού, ενώ 32 θα συστήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 410.000 ευρώ.Η τρίτη πράξη με τίτλο: «Τοπικό σχέδιο Απασχόλησης Νέων Επιστημόνων στην Ήπειρο», με δικαιούχο την Α/Σ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, έχει στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης 105 νέων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων και οδοντιάτρων). Από το σύνολο, οι 15 θα είναι κάτω των 25 ετών και οι 52 γυναίκες. Σκοπός του Σχεδίου Δράσης, είναι να διασφαλίσει στους ανωτέρω επιστήμονες, καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η προώθηση στην απασχόληση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ώστε μέσα από αυτές να καλύψουν το κενό μεταξύ απαιτούμενων και πραγματικών προσόντων. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 450.000 ευρώ.

Την αναδιάταξη της δημοτικής ομάδας, του σχήματος και των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων,ανακοίνωσε ο Φίλιππας Φίλιος

Την αναδιάταξη της δημοτικής ομάδας, του σχήματος και των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων και την πλήρη επαναδραστηριοποίηση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Στόχος των κινήσεων αυτών είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων, η προώθηση έργων και άλλων παρεμβάσεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων η οποία καθίσταται επιβεβλημένη λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεχούς περικοπής πόρων.Στο σχήμα των αντιδημάρχων εισέρχονται δύο νέα πρόσωπα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κατηρτσίδη ο οποίος αναλαμβάνει το εργοτάξιο και την καθημερινότητα και το Νίκο Γκόλα με τομέα ευθύνης την ποιότητα ζωής και την Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων.Ο Βασίλης Μασσαλάς έχει στην αρμοδιότητά του τα έργα, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον προγραμματισμό.Ο Θωμάς Μπέγκας, το περιβάλλον, την ενέργεια και την διαχείριση απορριμμάτων.Ο Νίκος Μάντης, ο Δημήτρης Νάστος, ο Γιώργος Βίνης και η Βούλα Τσίλη παραμένουν στους τομείς που είχαν μέχρι σήμερα.Συγκροτείται τριμελής γραμματεία της Δημοτικής Ομάδας, την οποία απαρτίζουν οι Παναγιώτης Κιτσούλης, Βασίλης Τσαμπαλάς και Γιώργος Λώλης με αντικείμενο τον συντονισμό, την επεξεργασία θεμάτων και την ενημέρωση όλων των μελών.Ενεργοποιείται στο μέγιστο βαθμό η παράταξη με τον Δημήτρη Θεμελή, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου, να αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα.«Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο αδιέξοδο την αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα που καθημερινά γιγαντώνονται και κυρίως το αβέβαιο για το επόμενο διάστημα –καθώς δεν γνωρίζουμε πόσα και ποια νέα μέτρα περικοπών θα υπάρξουν- μας υποχρεώνουν να αναπροσαρμόσουμε και το πρόγραμμά μας και να αναδιατάξουμε όλες τις δυνάμεις του Δήμου και της παράταξης ώστε να υπηρετήσουμε με συνέπεια τους συμπολίτες μας και τις αρχές μας.Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν λάβαμε μία σειρά αποφάσεων, τις οποίες μπορώ να χαρακτηρίσω ιδιαίτερα σημαντικές και ικανές να μας οδηγήσουν πολλά βήματα μπροστά», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν όλοι οι αντιδήμαρχοι. Ο κ. Δημήτρης Θεμελής αναφέρθηκε στους λόγους της παραίτησής του και παρουσίασε τους πρώτους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί για την επαναδραστηριοποίηση της «Ενότητας Πολιτών».«Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα άλμα γρηγορότερο από την φθορά» σημείωσε ο κ. Θεμελής και συμπλήρωσε πως η Δημοτική Αρχή δεν κρύβει κανένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ούτε στοχεύει σε κανενός είδους κουκούλωμα.«Η παραίτηση που υπέβαλλα την Παρασκευή αναφέρεται σε όλα τα θέματα που με έχουν προβληματίσει. Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί. Η πορεία μας χαρακτηρίστηκε από εργατικότητα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί το σύνολο των πολιτών. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, χρειάζεται περισσότερη συναδελφικότητα και αυτό θα κάνει πλέον η παράταξη», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Θεμελής.Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε την παράταξη ως γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του πολίτη και της Δημοτικής Αρχής. Θα λειτουργήσει με 13μελή γραμματεία στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι Δημοτικές Ενότητες. Θα συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα και σε ολομέλεια τέσσερις φορές ετησίως.«Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι θα πετύχουμε το άλμα και θα τρέξουμε πιο γρήγορα από την φθορά» κατέληξε ο κ. Θεμελής.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι τριβές και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν δεν έχουν ιδεολογικό ή πολιτικό υπόβαθρο αλλά οφείλονται στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία υποχρεώνει όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής να αναπροσαρμόζουν προτεραιότητες και να ανατρέπουν πολύ συχνά τον προγραμματισμό τους.«Είμαστε μια ζωντανή παράταξη. Δεν μας αρέσει να κουκουλώνουμε πράγματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα. Δεν με ενοχλεί οι απόψεις αυτές να συγκρούονται δημόσια. Με ενοχλεί το κουκούλωμα που γίνονταν σαράντα χρόνια στην Ελλάδα και φτάσαμε στο σημερινό σημείο. Να έχουμε υπουργούς που δεν ξέρουν αν έχουν υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προς τον κ. (Ν) άστον

Γράφει ο Γιώργος Κρανάς
Στο χθεσινό τηλεοπτικό δελτίο του ΙΤV και στον δημοσιογράφο κ. Ντόκα ο αντιδήμαρχος κ. Νάστος είπε τα εξής:« Εγώ κ. Ντόκα έχω φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και τρία (3) χρόνια και πορεύομαι προς την κεντροαριστερά που έρχεται.»Ξέχασε όμως να αναφερθεί στα « Έργα και τις Ημέρες του », ως αξιωματούχου του τοπικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ως καλός πατερούλης φρόντιζε για την πορεία του, τόσο την επαγγελματική όσο και την συνδικαλιστική και αυτοδιοικητική.Προσωπικά ενθυμούμαι την απέναντί μου στάση του κ. Νάστου, ο οποίος με αποκαλούσε αντάρτη και εχθρό του ΠΑΣΟΚ για την εποικοδομητική κριτική που ασκούσα και την προ διετίας συμμετοχή του ως μέλος της Νομ. Επιτροπής , υπευθύνου του τομέα Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπου του δημοτικού ¨Διευθυντηρίου¨ , στον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς μου με τη παράταξη του κ. Φίλιου, ίσως για προσωπικούς του λόγους, αφού θα έχανε τα πρωτεία… εκλογής.Από την άλλη μεριά, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν η δύναμη του Νάστου στο καινούργιο κεντροαριστερό σχηματισμό θα είναι τόσο μεγάλη , ώστε να επιβάλλει ξανά την υποψηφιότητα του κ. Φίλιου, με τον οποίο, όπως δηλώνει θα ξαναπορευθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές.Αλίμονο, τότε στον καινούργιο σχηματισμό!Βέβαια, το θέμα δεν κλείνει και επ΄ αυτού θα επανέλθω στον κατάλληλο χρόνο, όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να προλάβουμε την κατάπτωση κατά τη γέννηση του νέου σχηματισμού που φαίνεται να έρχεται.

Νέοι αντιδήμαρχοι οι Δ.Κατηρτσίδης και Νικ.Γκόλας

Ο Δημήτρης Κατηρτσίδης και ο Νίκος Γκόλας είναι τα δύο νέα πρόσωπα στο σχήμα των αντιδημάρχων. Και οι δύο ευχαρίστησαν το δήμαρχο για την τιμή που τους έγινε και δεσμεύτηκαν να δουλέψουν με ζήλο ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.«Η ευθύνη που μου έχει ανατεθεί είναι μεγάλη. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα. Πιστεύω ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα» ανέφερε ο κ. Κατηρτσίδης.«Με την επιλογή μου ο δήμαρχος δείχνει εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Εκπροσωπώντας λοιπόν τη νέα γενιά αισθάνομαι την ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη. Θα επιδιώξω τη συνεργασία όλων και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τα καταφέρουμε» σημείωσε ο κ. Γκόλας.

Χρήστος Μπουκουβάλας: Μια σημαντική υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ. της συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

Η υποψηφιότητα του Χρήστου Μπουκουβάλα για το νέο Δ.Σ. της συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, μέρα με τη μέρα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Δεν είναι μόνο η εμπειρία της αγοράς που έχει αλλά κυρίως οι ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις του για τη στήριξη του επιχειρείν στην Ήπειρο. Με την ψήφο όλων ο Χρήστος Μπουκουβάλας θα φτάσει πολύ ψηλά για να μπορέσει με τη νέα διοίκηση να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους δείκτες της τράπεζας αλλά και τις προσδοκίες όλων των Ηπειρωτών που βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημα τους να συρρικνώνεται και τις τράπεζες να μη παρέχουν πλέον διευκολύνσεις.

Ξεκινά η αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α σε Άρτα – Θεσπρωτία

Ξεκινούν με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον ερχόμενο Μάρτιο, τα έργα αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. Π.Ε Άρτας, Θεσπρωτίας, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, καθώς έχουν υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους αναδόχους οι εργολαβικές συμβάσεις. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων και για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. Π.Ε. Πρέβεζας και Ιωαννίνων.Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί:Η αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Π.Ε. Άρτας, έχει ημερομηνία περαίωσης την 30 Μαρτίου 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 457.900 ευρώ και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 421.268,00 (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».Η αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας έχει ημερομηνία περαίωσης την 30η Μαρτίου 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 598.400 ευρώ και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 546.011,02 (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η «ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε.».Η αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Ηγουμενίτσας και Φιλιατών έχει ημερομηνία περαίωσης την 25η Μαρτίου 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 762.200 ευρώ και το ποσό της σύμβασης σε 696.341,63 € (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.».«Με την υπογραφή των συμβάσεων, ολοκληρώνεται το διαδικαστικό- οικονομικό στάδιο, που είναι και το πιο δύσκολο. Βάζουμε πλέον οριστικά τέλος στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Ήπειρο. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μια ακόμη πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την προστασία του Περιβάλλοντος έχει θετική κατάληξη. Στον τομέα αυτόν, τον τελευταίο χρόνο, από την Αιρετή Περιφέρεια δίνονται λύσεις σε ζητήματα που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πολύ νωρίτερα. Είμαστε αρωγοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Χωρίς αυτή, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ποιός είναι ο νέος Μητροπολίτης Πρέβεζας

Τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τσιρίγκα εξέλεξε για νέο Μητροπολίτη Πρεβέζης η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, κατά κόσμον κ. Γεώργιος Τσιρίγκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πτυχιούχος Νομικής και Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκάρη μοναχός στην ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, στις 20/11/1993. Χειροτονήθηκε διάκονος και Πρεσβύτερος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το 1996 υπηρετεί ως εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών κι από το 2000 υπηρετεί ως γραμματέας των Συνοδικών δικαστηρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στάσεις εργασίας των υπαλλήλων στις φυλακές Σταυρακίου

Σας ενημερώνουμε ότι η Ένωση μας συμμετέχει στις τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας κατά τις ημερήσιες βάρδιες από την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 και για μια εβδομάδα, έως δηλαδή την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 . Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 7π.μ. μέχρι τις 10π.μ. και από τις 1μ.μ. έως τις 4μ.μ.Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται :
-Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων
-Επισκεπτήρια συνηγόρων
-Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων
Αποφυλακίσεις, προσαγωγές για την διασφάλιση του χρόνου παράτασης της προφυλακίσεως (6μηνο και 12μηνο) όπως και μεταγωγές προς και από νοσηλευτικά ιδρύματα και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες του καταστήματος κράτησης θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό το σύνολο του προσωπικού θα εργασθεί για λόγους ασφάλειας στις εσωτερικές εργασίες.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σημαντικό έργο για το περιβάλλον της περιοχής αποτελεί η αποκατάσταση της χωματερής του Κούκου

Ένα σημαντικό έργο για το περιβάλλον της περιοχής αποτελεί η αποκατάσταση της χωματερής του Κούκου μιας μεγάλης πληγής για το περιβάλλον της Πρέβεζας. Η χωματερή έκλεισε πριν από λίγους μήνες - μετά από 40 περίπου χρόνια λειτουργίας - ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Το δεύτερο βήμα είναι η αποκατάσταση της χωματερής η δημοπράτηση της οποίας θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις (όπως έργα διαμόρφωσης-στεγανοποίησης, έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και βιοαερίου, αποκατάσταση και προστασία του χώρου κ.α. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης υπογραμμίζει ότι το τελευταίο διάστημα έκλεισαν τέσσερις χωματερές, οι οποίες αποτελούσαν πληγή για το διευρυμένο δήμο και δόθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που δημιουργούσε επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Αξίζει την ψήφο των μετόχων της Τράπεζας Ηπείρου

Ο Βασίλης Βασιλείου, έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων.Δουλεύει σκληρά,αλλά αθόρυβα.Άνθρωπος της αγοράς,με όραμα,είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στο νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Ηπείρου.Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής αξίζει να το εμπιστευτούν οι μέτοχοι της Τράπεζας με την ψήφο τους.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι καταλήψεις Σχολείων στα Γιάννενα

Έξι (6) Σχολεία παραμένουν σήμερα κλειστά!

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των σχολείων στα Γιάννενα που τελούν υπό κατάληψη, ενώ τα συντονιστικά των μαθητών εκφράζουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να τραβήξουν τις καταλήψεις μέχρι την 28η Οκτωβρίου!!! Σήμερα παραμένουν κλειστά το 4ο Λύκειο, το 8ο Λύκειο, το Λύκειο Ζωσιμαίας, το Μουσικό Σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο Πεδινής.

Ο Νίκος Γκόντας και το «Καρούζος Gate»

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος ζει φυγόδικος, χωρίς να τον ενοχλεί κανένας σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα, παρότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς μετατροπή και δικαίωμα αναστολής!!!Σύμφωνα με ερώτηση την οποία θα κατατεθεί στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και Νάσο Αθανασίου, ο κ. Καρούζος έχει καταδικαστεί από το Εφετείο Πειραιά στις 14 Οκτωβρίου του 2011 σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς δικαίωμα μετατροπής και αναστολής. Αρα, σύμφωνα με τους βουλευτές φυγοδικεί.Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Χατζηνικολάου στην ραδιοφωνική εκπομπή του οποίου έγινε η προαναγγελία της κατάθεσης ερώτησης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο επιχειρηματίας ζει σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου των Αθηνών χωρίς να τον αναζητεί ή να τον ενοχλεί κανένας και μάλιστα πριν λίγες ημέρες έτρωγε δημοσίως σε πολυτελές εστιατόριο της Γλυφάδας!Για όσους δεν θυμούνται,να αναφέρουμε πως ο Γιάννης Καρούζος ο οποίος εμπλέκεται με πολιτικά πρόσωπα σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού,είχε νοικιάσει την «Όαση» επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα και έφυγε νύχτα κυριολεκτικά από τα Γιάνεννα,αφήνιντας πίσω πολλά "φέσια" προς τον Δήμο Ιωαννιτών.

Αναπληρωτής διοικητής στην 4η ΥΠΕ ο Παύλος Παπαδόπουλος

Μπορεί να πέρασαν τα χρόνια και οι πάντες στην Ήπειρο να ξεχάσαμε τον πρώην Περιφερειάρχη Ηπείρου Παύλο Παπαδόπουλο, όμως το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη, φαίνεται πως θεωρείται... πολύτιμο κυβερνητικό "εργαλείο" και για την κυβέρνηση Σαμαρά!!! Γι' αυτό και τοποθετήθηκε από τον υπουργό υγείας, ως αναπληρωτής διοικητής της 4ης ΥΠΕ, που αφορά τις μονάδες υγείας της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και εις... ανώτερα!!!

ΤΩΡΑ ΣΤΟ OLYMPIC - Πρωϊνός καφές για τους Ν. Γερασιμίδη και Β. Τάβο

Εδώ και περίπου μία ώρα τα λένε στο cafe Plaza του Hotel Olympic, μέσα σε φιλικότατο κλίμα, ο Νίκος Γερασιμίδης με τον βορειοηπειρώτη υπουργό υγείας Βαγγέλη Τάβο. Συνεργάτης μας που καθόταν σε διπλανό τραπέζι απαθανάτισε με το κινητό του τη συνάντηση. Το "μενού" της συνάντησης δεν το εκμιεύσαμε όμως το στέλεχος της τοπικής κεντροδεξιάς και πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων είχε πολλά να πει και κυρίως να καταγγείλει στον φίλο του υπουργό για τη δράση συγκεκριμένων τοπικών κυκλωμάτων εξουσίας που λυμαίνονται κερδοσκοπικά τον εθνικά ευαίσθητο χώρο τη βορείου Ηπείρου. Και ο Νίκος δεν το κάνει απλά με λόγια αλλά με αποδείξεις και στοιχεία. Και διαθέτει πολλά...

Δήμος Πάργας, Δήμος Ζηρού και Δήμος Μετσόβου. Τι κοινό μπορεί να έχουν;

Δήμος Πάργας, Δήμος Ζηρού και Δήμος Μετσόβου. Τι κοινό μπορεί να έχουν;Φαινομενικά κανένα. Αλλά πολύ συχνά τα φαινόμενα –κι όχι μόνο- απατούν!Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι για τους δημάρχους και να γίνουν ακόμη δυσκολότεροι αλλά όχι και για….πριγκίπισσες!Νέα, ωραία, επικίνδυνα γοητευτική και σέξι.Εκρηκτικό μείγμα.Για το χατίρι της οι Δήμαρχοι την βλέπουν εκτός από τον ύπνο τους και στις διακυρήξεις έργων που βγάζουν φωτογραφίζοντας την.Έτσι αθόρυβα έχει μαζέψει μερικά εκατομμύρια έργων…αέρα δηλαδή Project management, μελέτες, έρευνες αγοράς κλπ.

Χρυσαυγίτης με πίτμπουλ στην Ηγουμενίτσα επιχείρησε να σπάσει την κατάληψη στο ΕΠΑΛ!!!

Για 16η ημέρα συνεχίζεται σήμερα από μαθητές η κατάληψη στο ΕΠΑΛ της Ηγουμενίτσας και πέρα από το... διευθυντικό δόσιμο στην Ασφάλεια των ονομάτων πέντε καταληψιών, οι μαθητές δέχτηκαν προχθές και την επίσκεψη γνωστού χρυσαυγίτη της πόλης ο οποίος επιχείρησε με περίσσιο θράσος μαζί με το σκύλο του να σπάσει την κατάληψη!!! Το μόνο που κατάφερε ήταν να τις αρπάξει για τα καλά από τους μαθητές και περίλυπος να πάρει το σκύλο του και να την κάνει... Λούης! Όμως απευθυνόμενος στην ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε μήνυση κατά των μαθητών και στο πλαίσιο του αυτοφώρου οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν.Όμως οι μαθητές προκειμένου να αποφύγουν το αυτόφωρο, αναγκάστηκαν επί τρεις μέρες να εξαφανιστούν .

Νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης ο Χρυσόστομος Τσιρίγκας!!!

Με 56 ψήφους εξελέγη πριν από λίγο ο νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τσιρίγκα.Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ψήφισαν σήμερα και εξέλεξαν τον νέο Μητροπολίτη Νικοπόλεως με 56 ψήφους έναντι 18 που έλαβε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πρέβεζας Θεοδόσιος Μαρτζούχος 18.

Ο Μιχάλης Κασσής ξεβράκωσε πολιτικά τους Λοβέρδο και Ραγκούση

"Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι" είπε, σχολιάζοντας την κίνηση Λοβέρδου!!!
Αλήθειες με το όνομά τους είπε για τους Λοβέρδο και Ραγκούση ο Μιχάλης Κασσής, εμφανιζόμενος πριν λίγο σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης. Δικαιολογημένα αναρωτήθηκε πως γίνεται δύο φιλομνημονιακά πολιτικά πρόσωπα που ψήφισαν και τα δύο μνημόνια, σήμερα να εμφανίζονται ως τιμητές των λαϊκών διεκδικήσεων. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τον πρώην υπουργό υγείας τον οποίο κατηγόρησε για το ξεχαρβάλωμα στο χώρο της υγείας. Από τα πυρά τον δεν ξέφυγε ούτε ο διορισμένος βουλευτής Επικρατείας και εν συνεχεία υπουργός Γιάννης Ραγκούσης τον οποίο, με αφορμή την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε για πολιτικό τυχοδιωκτισμό!!! Σας αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές φράσεις του Γιαννιώτη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Για το κόμμα Λοβέρδου,ο Μιχάλης Κασσής είπε χαρακτηριστικά: "Χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι για την κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου".

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΛΛΙΑ:Στο επίκεντρο η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Όπως γράφαμε και χθες,η ομιλία της Χριστίνας Μπάλλια στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Ηπείρου, ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν για το νέο Δ.Σ. την ερχόμενη Κυριακή,μας κέντρισε το ενδιαφέρον.Η κ. Μπάλλια είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια και αν καταφέρει να εκλεγεί,θα είναι η δεύτερη γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της Τράπεζας Ηπείρου!Να θυμίσουμε πως  η Νατάσσα Μπέγκα υπήρξε η μόνη γυναίκα που το κατάφερε παλιότερα.Σύμφωνα δε με όσα λέει σε όσες  γυναίκες-μετόχους συνομιλεί  η κ. Μπάλλια,η Τράπεζα Ηπείρου,θα πρέπει την νέα περίοδο να εντάξει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ως έναν από τους θεμελιώδεις άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής της.Να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο της Ηπείρου, αλλά και να αναβαθμίσει τον κοινωνικο-οικονομικό ρόλο που η σημερινή γυναίκα επιχειρηματίας καλείται να διαδραματίσει στην περιοχή μας.

Συναγερμός τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας!

Συναγερμός σήμανε στις 3 περίπου τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας, από φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και ευτυχώς σβήστηκε εγκαίρως. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ίδιο σημείο όπου συνέβησαν άλλα δύο ανάλογα περιστατικά τις τελευταίες μέρες και έγινε αντιληπτή από κατοίκους οι οποίοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι συγκεκριμένες πυρκαγιές έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά και τις μοναχές της Μονής του Αγίου Δημητρίου.Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας συνέδραμαν τις τελευταίες μέρες ουσιαστικά το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, πραγματοποιώντας περιπολίες περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου όλο το βράδυ. Παρόλα αυτά καταγράφηκαν τρεις απόπειρες εμπρησμού στο ίδιο σημείο, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις αν δεν υπήρχε η επιφυλακή από πλευράς υπηρεσιών, κατοίκων και εθελοντών. Η πυροσβεστική υπηρεσία παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ενώ διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.Εν τω μεταξύ λίγες ώρες νωρίτερα , στις 12 περίπου το βράδυ, στην εθνική οδό Πρέβεζας –Ιωαννίνων - λίγο μετά τη Νικόπολη- έπεσε ένα μεγάλο δέντρο στον δρόμο. Έως ότου φτάσουν οι αρμόδιες αρχές για να απομακρύνουν το δέντρο ένα αυτοκίνητο το οποίο κατευθύνονταν στην Εθνική Οδό έπεσε πάνω στο δέντρο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Χρειάστηκε δε να διακοπεί η κυκλοφορία για μισή περίπου ώρα, έως ότου η πυροσβεστική υπηρεσία κόψει και απομακρύνει το δέντρο. Tέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χθες τα ξημερώματα δέχτηκε κλήση για φωτιά που εκδηλώθηκε σε σκαπτικό μηχάνημα το οποίο βρίσκονταν σταθμευμένο μέσα στον Λούρο. Το πυροσβεστικό όχημα που έφτασε στο σημείο έσβησε την φωτιά, ερευνώντας εάν πρόκειται για εμπρησμό ή για βραχυκύκλωμα.

Επάγγελμα: Πατριώτες

Την ώρα που το ιστορικό και ιδιαίτερης εθνικής σημασίας σχολείο της Χιμάρας έχει ελλείψεις και σε εκπαιδευτικούς, ο σύζυγος της κυρίας που έχει αναλάβει εργολαβικά το βορειοηπειρωτικό και υποκριτικά κόπτεται για το σχολείο αυτό, παραδίδει μαθήματα μόνο στα καφέ του Αργυρόκαστρου και της λίμνης των Ιωαννίνων. Λογικό, αφού το ΙΕΚ στο οποίο είναι παράνομα αποσπασμένος δεν έχει ούτε ένα μαθητή.

Παρέμβαση της ΠΕΔ Ηπέιρου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Την ένταξη της Γεωγραφικής Ενότητας Ιωαννίνων και των ορεινών περιοχών των Γεωγραφικών Ενοτήτων Άρτας και Θεσπρωτίας στην πρώτη Ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ζητά η ΠΕΔ Ηπείρου με παρέμβασή της στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Στο έγγραφο που εστάλη στον Υπουργό και το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης αναφέρονται τα εξής: "Κύριε Υπουργέ, Ενημερωθήκαμε σχετικά με τις γεωγραφικές ζώνες που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μέσω της επιστροφής φόρου, και διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι η Γεωγραφική Ενότητα Ιωαννίνων βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη, κάτι που σημαίνει ότι η μέγιστη επιστροφή φόρου θα φθάνει στα 540,00 Ευρώ, ποσό που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε όσα ξοδεύει για θέρμανση ένα νοικοκυριό τη χειμερινή περίοδο στην περιοχή, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης ( φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, κ.α. ), η ανεργία είναι στα ύψη και οι θερμοκρασίες το Χειμώνα πολύ υψηλές για μεγάλη χρονική περίοδο.Τα παραπάνω ισχύουν και για τις ορεινές περιοχές των Γεωγραφικών Ενοτήτων Άρτας και Θεσπρωτίας που εντάσσονται στην τρίτη ζώνη, με μέγιστη επιστροφή φόρου τα 300,00 Ευρώ, όσα δηλαδή θα ισχύουν και για την Αττική, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.Παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα, να τροποποιήσετε την απόφασή σας και να εντάξετε τη Γεωγραφική Ενότητα Ιωαννίνων και τις ορεινές περιοχές των Γεωγραφικών Ενοτήτων Άρτας και Θεσπρωτίας στην πρώτη Ζώνη, προκείμενου οι πολίτες των περιοχών αυτών, στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν να μπορούν τουλάχιστον να ανταποκριθούν στην ανάγκη να έχουν τη θέρμανσή των οικιών τους την Χειμερινή Περίοδο".

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή νέων Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Πρέβεζας και Ιερισσού

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή νέων Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Πρέβεζας και Ιερισσού. Να θυμίσουμε ότι για την Πρέβεζα οι υποψηφιότητες είναι δύο αυτή του πρωτοσύγκελου της Ι. Μητροπόλεως Πρεβέζης π. Θεοδόσιου Μαρτζούχου και του Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχ. Χρυσόστομου Τσιρίγγου. Οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησαν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Στο Συνοδικό παρεκκλήσιο της Μονής Πετράκη τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του νεοτέρου στην τάξη Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκου. Στο τέλος ο προεξάρχων Μητροπολίτης τέλεσε μνημόσυνο για τους εν αποδημία Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πρεβέζης κυρό Μελέτιο και Ιερισσού κυρό Νικόδημο. Οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας αφού συμμετείχαν στην ακολουθία, μετέβησαν αμέσως μετά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου για τις εργασίες της Ιεραρχίας. Η Ιεραρχία έχει στο πρόγραμμά της εισηγήσεις, αλλά και τις εκλογές για τις δύο χηρεύουσες Μητροπόλεις Πρεβέζης και Ιερισσού.

«Ποτέ την Κυριακή…» λένε οι Γιαννιώτες καταστηματάρχες!

Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Δεν θα αντέξουν οι μικρομεσαίοι
Σοβαρές ενστάσεις από καταστηματάρχες συναντά η πρόταση που φέρεται έμμεσα, με τα εργασιακά και τα ωράρια, να έχει φέρει στο προσκήνιο η Τρόικα, ώστε να παραμένουν τα εμπορικά καταστήματα στη χώρα μας ανοιχτά και τις Κυριακές!Αν και στους καταναλωτές μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να ακούγεται και θετική, αφού θα μπορούσαν να κάνουν με ηρεμία και οικογενειακά κάποια ψώνια, ο εμπορικός κόσμος φαίνεται να είναι αντίθετος, αφού τυχόν λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ουσιαστικά θα βάλει ταφόπλακα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που ήδη περνούν δύσκολες ώρες.

Δεν θα αντέξουν…
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο μέτρο…» ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Νταλαμάγκα, Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.Διερωτήθηκε μάλιστα, πώς θα αντέξουν οι μικρομεσαίοι, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να έχουν υπαλλήλους; «Πρέπει με κάποιον τρόπο να είναι κοντά στις οικογένειές τους και βεβαίως να αντέξουν βιολογικά. Ένα τέτοιο μέτρο βοηθάει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις» σημείωσε ακόμη.

Ευέλικτο ωράριο…
Όπως έγινε γνωστό χθες, η Τρόικα έχει ζητήσει το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευέλικτου ωραρίου των εργαζομένων στις τράπεζες και στο λιανεμπόριο. Μια πρόταση βέβαια που έρχεται λίγες ημέρες μετά τα όσα έχουν ακουστεί περί εξαήμερης εργασίας, η οποία στο λιανεμπόριο, ουσιαστικά ήδη εφαρμόζεται, αφού τα καταστήματα είναι ανοικτά και τα Σάββατα.Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή τα καταστήματα ανοίγουν Κυριακή μόνο μετά από σχετική άδεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι γνωστό σε όλους, ότι είναι ανοιχτά και την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.

Δεν βοηθάει…
«Στις πολύ μεγάλες πόλεις, που έχουν ακόμη και τον πληθυσμό ολόκληρης της Ελλάδας, πολύ πιθανόν να βοηθάει ένα τέτοιο μέτρο, που αφορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα, γιατί τα άλλα, τα τουριστικού ενδιαφέροντος δηλαδή είναι συνεχώς ανοικτά» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νταλαμάγκας.Πάντως, να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε χθες μια… μεσοβέζικη λύση, αυτή του να παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά έξι Κυριακές το χρόνο.

Οι καταναλωτές…
Η άλλη πλευρά του παραπάνω θέματος αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές. Είναι γεγονός, ότι πολλοί, ακόμη και τα Σάββατα δουλεύουν και δεν έχουν χρόνο να κάνουν κάποια ψώνια με την ηρεμία τους.Έτσι, αρκετοί βλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θετικά, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν την Κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα τους με τα βασικά ψώνια. «Θα μπορούσαν ίσως να διοργανώνονται υπαίθριες αγορές σε συγκεκριμένες ημέρες, όπου ο κόσμος θα μπορούσε να ψωνίσει» σημείωναν χθες συμπολίτες.

Αθέμιτος ανταγωνισμός…
Το αν η παραπάνω πρόταση, που τώρα επικαιροποιείται μέσω Τρόικας, βρει πρόσφορο έδαφος και τελικά εφαρμοστεί θα το δείξει ο χρόνος, όμως είναι βέβαιο, πως οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών κυρίως στην περιφέρεια θα είναι έντονες.Και αυτό, γιατί τα κόστη –κυρίως τα λειτουργικά- θα αυξηθούν σημαντικά, με τους περισσότερους να οδηγούνται σε πλήρη αδυναμία πληρωμών. Ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τα «χαράτσια» της Εφορίας, καθώς και πολλούς από τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να οδηγούνται σε λουκέτο.Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που τονίζουν ότι, εάν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, τότε ουσιαστικά θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, ακόμη και μεταξύ μικρομεσαίων καταστηματαρχών, κάποιοι από τους οποίους ίσως θελήσουν να μείνουν ανοιχτοί και τις Κυριακές…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνέδριο για τη Σπονδυλική Στήλη στα Γιάνενα

Σημείο συνάντησης κορυφαίων νευροχειρουργών και ορθοπαιδικών χειρουργών από όλη την Ελλάδα, καθώς και επιλεγμένων ιατρών από το εξωτερικό, θα αποτελέσει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (ΕΕΣΣ) μεταξύ 25 & 28 Οκτωβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο Hotel du Lac στα Ιωάννινα. Το Συνέδριο αφορά στις νεότερες ιατρικές εξελίξεις της Σπονδυλικής Στήλης και τους τρόπους αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων στη χειρουργική της.Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς και η αναπόφευκτη δυσκολία της τεχνολογικής υποστήριξης δημιουργούν νέα δεδομένα στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των ενδείξεων και των πιθανών επιπλοκών στη χειρουργική, ώστε να περιορίζονται και να προλαμβάνονται ενδεχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις. Στις ενότητες του Συνεδρίου θα εξεταστεί μία σειρά ιατρικών θεμάτων, που αφορούν τις παθήσεις της ΣΣ, όπως οσφυαλγία, οσφυϊκή σπονδύλωση, η νόσος του παρακείμενου διαστήματος, αυχενική μυελοπάθεια και κύφωση, θωρακική δισκοκήλη, κατάγματα θωρακοοσφυϊκής μοίρας της ΣΣ κ.α. Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη φυσική αποκατάσταση.Την επιστημονική τους εμπειρία θα καταθέσουν περισσότεροι από 300 Έλληνες νευροχειρουργοί και ορθοπαιδικοί χειρουργοί, φυσίατροι και φυσικοθεραπευτές, ακτινολόγοι, καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ΕΕΣΣ, και για πρώτη φορά, οι περιλήψεις των εργασιών παρουσιάζονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ το Συνέδριο πλαισιώνουν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές από τη Γαλλική και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης συμμετέχοντας σε κοινή ολοήμερη ελληνογαλλική συνεδρία.Το Συνέδριο παρουσιάζει και ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς κατά την τελετή έναρξής του θα παραθέσει ομιλία η Διευθύντρια της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Β. Παπαδοπούλου, με τίτλο «Ιωάννινα, από τη βυζαντινή καστροπολιτεία στην οθωμανική μεγαλούπολη»». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Παπαδοπούλου θα ανακοινώσει τα πολύ σημαντικά για τα Ιωάννινα πρόσφατα ευρήματα ανασκαφών που τοποθετούν την ιστορία της πόλης πέραν αυτής της περιόδου.Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης είναι ο νευροχειρουργός και επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Ιωάννης Μάγρας.Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Ιωαννίνων που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ υποστηρίζεται από την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες και κέντρα αποκατάστασης που με την ευγενική τους χορηγία καθιστούν δυνατή την επιτυχή πραγματοποίησή του.

Δήλωση Τάκη Τασούλα για την κοινωφελή εργασία


Έχουμε τόσο στο Δήμο μας αλλά και στην Περιφέρεια, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, δηλαδή εργαζόμενους στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας οι οποίοι είναι απλήρωτοι. Πρόκειται για μακροχρόνια άνεργους που δέχτηκαν να δουλέψουν για 5 μήνες με 25€/ημέρα ανεξάρτητα από 3ετίες, πτυχία ή επικινδυνότητα.Οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ μαζί με την δήθεν αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν το πρόγραμμα που θεσπίζει μισθό λιγότερο κι από αυτό που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πατάν πάνω στην ανάγκη των ανέργων για δουλειά, εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τις ελλείψεις προσωπικού που δημιούργησε η πολιτική που ακολουθούν τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, και νοικιάζουν υπαλλήλους από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.Εκμεταλλεύονται αυτό τον κόσμο σε οποιοδήποτε πόστο σε βαθμό που κάποιες από τις δομές όπως ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας ή το Κυνοκομείο δουλεύουν μόνο με εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία. Κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, ούτε καν άδεια, και μπροστά σε αυτή την αθλιότητα πουλάν και εκδούλευση διαρρέονται φήμες για ανανέωση της σύμβασης για άλλους 5 μήνες, πράγμα αδύνατο.Τον πιο σημαντικό ρόλο στη νομιμοποίηση όλου αυτού του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας παίζει η ΓΣΕΕ, που μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της υλοποίησε το πρόγραμμα στην περιοχή μας. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι στην υπηρεσία των εργαζόμενων αλλά είναι απέναντί τους. Η ΓΣΕΕ έγινε η ίδια εργοδότης, και μάλιστα εργοδότης που καταστρατήγει τη ΣΣΕ, αφήνει απλήρωτους τους υπαλλήλους, και φυσικά δεν έχει πληρώσει ούτε τα ένσημα στο ΙΚΑ.Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν έσκυψαν το κεφάλι αλλά μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους, μαζί με το Σωματείο των ΟΤΑ προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Χαιρετίζουμε τη χθεσινή συγκέντρωση των εκατοντάδων εργαζόμενων στο Δημαρχείο και την πορεία προς την περιφέρεια. Χαιρετίζουμε την επιμονή της πορείας να μπει στην περιφέρεια για να συναντηθεί με τους αντιπεριφερειάρχες της ΝΔ, οι οποίοι έκλεισαν τις πόρτες για να μην συναντηθούν με τον κόσμο. Προφανώς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν είναι βολικοί συνομιλητές, όσο υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, όσο διεκδικούν να ζήσουν με ανθρώπινους όρους και κόντρα στις διαταγές και τη νομοθεσία της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.Είναι οι ίδιοι αντιπεριφερειάρχες της ΝΔ που έκαναν δηλώσεις για την ημερομηνία πληρωμής των δεδουλευμένων με στόχο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις κι ενώ τίποτα δεν είναι σίγουρο.Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βάλουν πλάτη σε κανένα μέτρο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας. Δεν πρέπει να δεχτούν να δουλεύουν με τέτοιους όρους, να μείνουν απλήρωτοι, δεν πρέπει να μονιμοποιηθεί αυτό το καθεστώς εργασίας για τις επόμενες γενιές.Μέσα από τα Σωματεία, δίπλα στο ΠΑΜΕ, σε κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τους άνεργους, την νεολαία, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν όχι απλά τα δεδουλευμένα τους, όχι μόνο μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά να διεκδικήσουν την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία. Να ενωθούν με το κίνημα που κατευθύνεται απευθείας στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας για τις αλλαγές στη φορολογία

Οι αλλαγές στη φορολογία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι αποστασιοποιημένες και να λειτουργήσουν ως εργαλεία βραχυπρόθεσμης τόνωσης των δημοσίων εσόδων. Η φορολογική μεταρρύθμιση, επιβάλλεται να έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ούτως ώστε να οδηγήσει στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και επομένως να έχουν πραγματική ελάφρυνση όσοι το έχουν ανάγκη.Η αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων να δημιουργήσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να καταφέρουν να περιστείλουν τη φοροδιαφυγή και επιπροσθέτως η επιβολή εισπρακτικών μέσων σε εποχή κρίσης τονώνει τον ατέρμονο κύκλο δημιουργίας νέων φοροφυγάδων.Αποτέλεσμα αυτών να επιφέρουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των εισοδημάτων των πολιτών και η ήδη τελματωμένη αγορά καταρρέει. Μειώνεται καθημερινά η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αφανίζεται η μεσαία τάξη αφού η πλειοψηφία των εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών γενικώς αποτελεί τμήμα της και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας επωμίζονται όλες τις επιπτώσεις της κρίσης.Τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως η κατάργηση του αφορολογήτου, η φορολόγηση των εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με έναν μόνο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, η επιβολή ακόμα μεγαλύτερου κεφαλικού φόρου, οι προκαταβολές φόρου, οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, ο ΦΠΑ 23%, τα χαράτσια αποτελούν μέτρα με τα οποία καλούνται όλοι οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν παραπάνω από όσα εισπράττουν, σχήμα οξύμωρο…Ως εκ τούτου, η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία κατανάλωσης, η αδυναμία αποταμίευσης και φυσικά η εξάλειψη της ικανότητας για επένδυση οποιουδήποτε βεληνεκούς, θα είναι τα άμεσα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων. Αυτά αποτελούν οριζόντιες και βεβιασμένες κινήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα και όχι αλλαγές για τη δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος απαλλαγμένου από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή μόχλευση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι μια αλυσίδα με πολλούς συνδετικούς κρίκους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, που προωθούν την ανάπτυξη, δημιουργούν και συντηρούν θέσεις εργασίας .Σήμερα λοιπόν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης είναι ο κατάλληλος χρόνος για την άσκηση μιας φορολογικής πολιτικής, ανάλογης με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός μας, χωρίς οριζόντια μέτρα με στόχο την πολυπόθητη εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι στην αποσταθεροποίηση της αγοράς με τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το κλείσιμο αυτών και την διόγκωση της ανεργίας των αυτοαπασχολουμένων.

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος

Στο έπακρο αξιοποιεί τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στο έπακρο αξιοποιεί τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το μοναδικό στον ελληνικό χώρο που διαθέτει τον υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας ανθρώπινο προσομοιωτή SimMan Essential της Εταιρείας Laerdal, με σκοπό την εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.Με την απόκτηση του νέου προσομοιωτή, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το Κέντρο Ιατρικής προσομοίωσης της Αναισθησιολογικής Κλινικής διαθέτει πλέον μια σειρά ανθρώπινων προσομοιωτών για την εκπαίδευση και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων σε ποικιλία οξέων κλινικών καταστάσεων, εντός και εκτός της χειρουργικής αίθουσας, που απαιτούν άμεση, ιεραρχημένη και πειθαρχημένη αντιμετώπιση μέσα σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Οι ανθρώπινοι προσομοιωτές υψηλής τεχνολογίας που ελέγχονται από τον υπολογιστή του εκπαιδευτή αναπαράγουν οξείες ή επείγουσες καταστάσεις και επιτρέπουν αληθινές ιατρικές πράξεις.Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση προσομοιωτών είναι ότι μπορούν να προγραμματιστούν ανάλογα με τις ανάγκες εκπαίδευσης και δίνουν τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του χωρίς να απειλούνται οι ασθενείς.Το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης διαθέτει επίσης προγράμματα Ιατρικής Προσομοίωσης σε υπολογιστές με περισσότερα από 100 σενάρια που δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευόμενος μια σειρά κλινικών καταστάσεων, ενώ καταγράφονται οι χειρισμοί και βαθμολογείται ο εκπαιδευόμενος.«Διαθέτουμε πλέον μία σειρά ανθρώπινων προσομοιωτών και διαφορετικά σενάρια επείγουσας ιατρικής, κρίσιμων συμβαμάτων στην αναισθησιολογία, για την αντιμετώπιση του πόνου και για την εντατική θεραπεία. Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στο Κέντρο να διδάξει τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς βάσει των πρωτοκόλλων, πειθαρχημένα, ιεραρχημένα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Μας δίνεται η δυνατότητα να μπορούμε να αξιολογήσουμε τους εκπαιδευόμενους, οι ίδιοι να αξιολογούν εμάς και παράλληλα η εκπαίδευση σε προπλάσματα και όχι σε κανονικούς ασθενείς δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγονται βλάβες αφενός και αφετέρου να επαναλαμβάνεται η εκπαίδευση μέχρι να γίνει βίωμα στον εκπαιδευόμενο», σημείωσε ο Διευθυντής και Καθηγητής Αναισθησιολογίας Γιώργος Παπαδόπουλος.Το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει ακόμη και απλούς πολίτες σε ζητήματα όπως η ανάνηψη. «Η Κλινική διαθέτει υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό, τους δύο Επίκουρους Καθηγητές, τον κ. Πέτρου και την κα Αρναούτογλου και τον Λέκτορα κ. Τζίμα, που εκπαιδεύουν γιατρούς σε υψηλό επίπεδο για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών», σημείωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

3.536.245,00 € για την προμήθεια & εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την επέκταση του Νοσοκομείου Φιλιατών

Η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Α.Ε. (ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.) προκήρυξε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την «Προμήθεια – εγκατάσταση ιατρικού, ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού του έργου ΄΄Επέκταση – Αναδιαρρύθμιση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Φιλιατών», συνολικού προϋπολογισμού 3.536.245,00 ΕΥΡΩ.Η προμήθεια - εγκατάσταση του εξοπλισμού είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013.Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής στις 14/11/2012.

Ηπειρώτες υπογράψτε και εσείς για να σταματήσει η κατασκευή φράγματος στην Βάλια Κάλντα!!!

Μια και η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει talk of the town μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και άκρως τουριστική όπως είναι η Βάλια Κάλντα ετοιμάζονται να κάνουν έφοδο οι μπουλντόζες;Μπορεί να μας αποκαλυφθεί ο «εγκέφαλος» αυτού του οραματικού project (sic) για τη σωτηρία της χώρας και με την παραμονή μας στο ευρώ;Και πρέπει να αποκαλυφθεί γιατί δεν είναι δυνατόν στο τέλος όλη τη δόξα να την πάρει οι Τρόικα και όχι οι ιθαγενείς σωτήρες.Για να κόψουμε την πλάκα, στο Ζαγόρι – και όχι μόνον- κάτοικοι και φορείς είναι επί ποδός αφού δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή φράγματος που θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων όπου είναι η συμβολή Αώου με το Αρκουδόρέμα.Το έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου με φορέα υλοποίησης την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, σκοπό έχει τη διοχέτευση των νερών προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά.Το δημοτικό συμβούλιο του Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. Παράλληλα ο δήμος δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που θα αλλοιώνει το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β. Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα.Για το θέμα διεξάγεται και ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία των κατοίκων της Βωβούσας.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Tελευταία ημέρα απογραφής για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Εκπνέει σήμερα, Παρασκεύη η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.Μέσω της απογραφής το ίδρυμα προσπαθεί να βρει τους «μαϊμού» συνταξιούχους καθώς και εκείνους που συνεχίζουν να παίρνουν την σύνταξη ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει.Η απογραφή γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου ο οποίος πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα. Αν δεν μπορεί να μετακινηθεί θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.Το Ίδρυμα σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν να απογραφούν σήμερα σε τράπεζες ή υποκαταστήματα του ΙΚΑ, εφεξής δεν θα λαμβάνουν τη σύνταξή τους μέσω τραπεζών.Η διακοπή της καταβολής της σύνταξης για τους μη απογραφέντες θα ισχύσει από τις 21 Οκτωβρίου 2012.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ - Η ιστορία ξαναγράφεται


Πληροφορίες και ευρήματα που αλλάζουν τις υπάρχουσες αρχαιολογικές εκτιμήσεις για τον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, φέρνουν στην επιφάνεια οι εργασίες ανάδειξης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι. Οι εργασίες αυτές εξελίσσονται και μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών, από τις πρώιμες κιόλας εργασίες καθαρισμού στην πυκνή βλάστηση που είχε καλύψει τον λόφο της Καστρίτσας, ήρθαν στην επιφάνεια οικοδομικά συγκροτήματα σε δύο επίπεδα και υποδομές μιας αρχαίας κατοίκησης. Ο λόφος της Καστρίτσας είναι μέχρι σήμερα γνωστός για την ακρόπολη, αλλά και για το προϊστορικό σπήλαιο που υπάρχει στους πρόποδες. Στο εξής και με την εξέλιξη των εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, εντοπίζονται και διαπιστώνονται νέα αρχαιολογικά δεδομένα, που διαμορφώνουν ουσιαστικά μία νέα ιστορία. Από τα πλέον σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, ο αρχαίος δρόμος πρόσβασης στο οικοδομικό συγκρότημα και μία αρχαία δεξαμενή, που έχει σκαφτεί μέχρι στιγμής σε βάθος πέντε μέτρων. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι εντυπωσιακή και όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, με την ολοκλήρωση των εργασιών και την διάστρωση των μονοπατιών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν όχι μόνο την αρχαία οχύρωση της ακρόπολης, αλλά παράλληλα έναν οργανωμένο οικισμό, σε συνδυασμό με την μοναδική θέα του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ, οι εργασίες αποδεικνύουν ότι η Καστρίτσα δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη οχυρωμένη θέση, αλλά στο εσωτερικό της υπάρχει ένα οικοδομικό συγκρότημα απόλυτα οργανωμένο. «Αυτό αποδεικνύει την παρουσία μόνιμων κατοίκων εδώ τουλάχιστον κατά τον 3ο αιώνα π.χ. Το ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε και αξιοποιήθηκε και στους επόμενους αιώνες, μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους είναι γνωστό και επιβεβαιώνεται και από τις εργασίες. Είναι όμως σε μία θέση, που σε συνδυασμό με την ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου στην Πασσαρώνα και άλλες διάσπαρτες ακροπόλεις εξασφάλιζαν ουσιαστικά το λεκανοπέδιο», τόνισε ο κ. Σουέρεφ. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κοντογιώργος, αρχαιολόγος και υπεύθυνος των εργασιών αναφέρθηκε στα καινούργια δεδομένα που αλλάζουν την εικόνα για την Καστρίτσα που υπάρχει μέχρι σήμερα. «Προκύπτει σαφώς ότι ήταν μια πόλη η οποία κατοικούνταν. Αυτό δεν το γνωρίζαμε γιατί πιστεύαμε ότι απλώς συγκεντρώνονταν και συνωστίζονταν κατά περιόδους για να προστατευθούν σε περιόδους πολέμου». Επισκέψιμος ο χώρος σύντομα Με τη βοήθεια και των καλών καιρικών συνθηκών, οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και όπως τόνισαν οι κ.κ. Σουέρεφ και Κοντογιώργος, θα ολοκληρωθούν σύντομα με την διάστρωση των μονοπατιών που θα δίνουν τη δυνατότητα περιήγησης στον επισκέπτη. Προβλέπονται δύο μονοπάτια, το ένα περιμετρικά των τειχών και το δεύτερο στο εσωτερικό της ακρόπολης, όπου έχουν αναδειχθεί τα οικοδομικά συγκροτήματα. Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης εκτός των τειχών, χώρος υποδοχής, αλλά και ένας χώρος ενημέρωσης και ανάπαυσης από τον οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει και πληροφορίες για τον χώρο, αλλά και να απολαμβάνει την μοναδικότητα της θέας του λεκανοπεδίου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σουέρεφ και ο κ. Κοντογιώργος στο προσωπικό που εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην αλλαγή των ιστορικών δεδομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής 31χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος διότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ μετέφερε δύο (02) παράνομους αλλοδαπούς οι οποίοι, αφού κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Καταγγελία Θανάση Παππά για το Λάμποβο

Σε καταγγελία για την διοργάνωση του Λαμπόβου, προχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πορεία Δημιουργίας & Ανάπτυξης» Θανάσης Παππάς. Ο Θανάσης Παππάς κάνει λόγο για αυθαιρεσίες της Επιτροπής Λαμπόβου και του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα παραπήγματα της εμποροπανήγυρης, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει τις ελλείψεις σημείων υγιεινής. «Υποβαθμίζεται ο Λαμπόβος με τη δημιουργία δύο κατηγοριών παζαριού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παππάς.Η καταγγελία της «Πορεία Δημιουργίας & Ανάπτυξης» είναι η εξής: Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη τροποποίηση των αποφάσεων της Επιτροπής Λαμπόβου και του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου, σύμφωνα με τις οποίες ενώ θα έπρεπε να κατασκευασθούν σε στεγασμένο χώρο τα παραπήγματα, που θα διατεθούν με το τρέχον μέτρο (από το παλιό Δημαρχείο έως την οικία Δημητρίου Τσίλη), βάση και του σχεδιαγράμματος που μας είχε διανεμηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16/7/2012.Με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς τη λήψη αποφάσεως οποιουδήποτε οργάνου και κυριολεκτικά στο παρά πέντε της έναρξης του Λαμπόβου, διαπιστώνουμε ότι ο χώρος δεν θα είναι στεγασμένος όπως αρχικά είχε αποφασισθεί, με συνέπεια την υποβάθμιση του Λαμπόβου, με τη δημιουργία δύο κατηγοριών παζαριού. Στην υποβαθμισμένη κατηγορία δημιουργείται μη στεγασμένο παζάρι και μη προσβάσιμο σε ενδεχόμενες άσχημες καιρικές συνθήκες, με μια εικόνα τριτοκοσμική και τρισάθλια.Κατόπιν έντονων αυτοπρόσωπων διαμαρτυριών μας στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Πανταζή, μας αιτιολογήθηκε η παραπάνω πράξη ως μη αποδεκτή από τον εργολάβο στον οποίο ανατέθηκαν οι εργασίες κατασκευής παραπηγμάτων, να εφαρμόσει το αρχικό σχεδιάγραμμα λόγω του ότι έκρινε αυτός (εργολάβος) ότι ήταν ασύμφορο οικονομικά γιαυτόν.Να σημειωθεί ότι η επιλογή του έγινε με απόφαση απευθείας ανάθεσης από την κ. Δήμαρχο.Επίσης ενημερωτικά θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι, τα κατασκευασθέντα από τον ανάδοχο εργολάβο παραπήγματα είναι λιγότερα σε αριθμό από πέρυσι, και δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη τουαλέτες και παροχές νερού με συνέπεια τη μεγάλη δυσοσμία στο χώρο του Λαμπόβου.Τέλος, επειδή κρίνουμε τις ανωτέρω καταγγελλόμενες ενέργειες ως ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργικότητα του Λαμπόβου, καλούμε την κ. Δήμαρχο να παρέμβει άμεσα για την υλοποίηση τους ανωτέρω, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος.
Παραμυθιά, 4 Οκτωβρίου 2012.
Αθανάσιος Παππάς

paramythiaonline.gr

Συμπληρωματικά στοιχεία για τις χωματερές ζητά το ΥΠΕΚΑ

Να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων στη χωρική τους εμβέλεια, την πρόοδο των ενεργειών για τη διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), τις τυχόν εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ενεργειών και έργων, ζητά ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, με επιστολή που απέστειλε προς Δήμους της χώρας, αλλά και τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου που λειτουργούν ως τελικοί δικαιούχοι έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ.Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 το πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και παράλληλα να υλοποιηθούν εφικτές λύσεις υποκατάστασης των ΧΑΔΑ.Παράλληλα, στην επιστολή του, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η υπόθεση των ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα μας βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής και η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί για δεύτερη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπη με πρόστιμο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Υπεγράφη η διακήρυξη για τη δημοπράτηση της ανάπλασης του παραλιμνίου Περάματος

Την διακήρυξη της ανοιχτής δημοπρασίας για το έργο «Ανάπλαση παραλιμνίου χώρου Περάματος» υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και θα δημοπρατηθεί από τον ΕΟΤ.Με την ολοκλήρωση του έργου στην παραλίμνια ζώνη του Περάματος θα διαμορφωθεί χώρος πάρκου και αναψυχής, ζώνες πρασίνου, αθλοπαιδιών και άλλα.

ΑΡΤΑ: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στο Δήμο


Από την Οικονομική Υπηρεσία υπενθυμίζεται ότι εκπνέει την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012, η προθεσμία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο. Πολλοί συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση και τακτοποίησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να τις καλύψουν, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης που τους δίνει ο νόμος. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού, προβλέπεται ότι:
Α. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Β. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, ενώ όταν ο αριθμός των δόσεων υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) (έως εξήντα), το αίτημα εξετάζεται από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, βάσει δικαιολογητικών που προσκομίζει ο οφειλέτης.
Γ. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Δ. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους της ρύθμισης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Δημοτικού Ταμείου 26813 62275 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ενώ ολόκληρη η Κ.Υ.Α. βρίσκεται στο site του Δήμου (www.arta.gr) στην κατηγορία «Ανακοινώσεις».

Την ανησυχία τους για την πύκνωση ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή της Πρέßεζας εκφράζει η Αντιρατσιστική Πρωτοßουλία

Την ανησυχία τους για την πύκνωση ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή της Πρέßεζας εκφράζει η Αντιρατιστική Πρωτοßουλία Πρέßεζας. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα µέλη της κατήγγειλαν δύο από τα περιστατικά τα οποία έχουν συµßεί το τελευταίο διάστηµα στην Πρέßεζα µε θύµατα οικονοµικούς µετανάστες. Τα µέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοßουλίας Διονύσης Παπανίκος, Πέλλα Καλογήρου και Βαγγέλης Νάνος καθώς και η δικηγόρος Μαρίνα Αλµπάνη, περιέγραψαν δύο περιπτώσεις στις οποίες µετανάστες που επέßαιναν σε ποδήλατα δέχτηκαν παρενόχληση και εξύßριση, ενώ υπήρξε και τραυματισμός, από αγνώστους οι οποίοι επέßαιναν σε µηχανάκια. Σύµφωνα µε τα µέλη της Αντιραστιστικής Πρωτοßουλίας Πρέßεζας δυστυχώς "πρωταγωνιστές" των περιστατικών αυτών φαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι νέα παιδιά στα οποία και απευθύνουν έκκληση να αντισταθούν σε τέτοια φαινόµενα ,να σεßαστούν την ανθρώπινη ζωή και να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη, την υποστήριξη και την ßοήθεια προς τους ταλαιπωρηµένους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή µας. Kαλούν δε τους πολίτες να συµµετάσχουν στο Αντιρατσιστικό Φεστιßάλ, που θα πραγµατοποιηθεί το Σάßßατο 6 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, στη Δημοτική Αγορά Πρέßεζας και το οποίο θα περιλαµßάνει ανοιχτή συζήτηση με τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Σπύρο Μαρκέτο, και τον Νομικό, Βασίλη Παπαστεργίου, καθώς και μουσική με τους “Mini and the moochers” και ’’The art of Joy Project” αλλά και πολυπολιτισμική κουζίνα.

Το σχέδιο της διοικητικής συγχώνευσης των φορέων της Ηπείρου


Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο της διοικητικής συγχώνευσης. Οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών είναι από τους πρώτους φορείς που οδεύουν προς κατάργηση. Στην Ήπειρο λειτουργούν πέντε φορείς και σε όλη την Ελλάδα είκοσι εννέα. Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας σε 14 φορείς. Όπως καταγγέλλουν η απόφαση συγχώνευσής τους δεν βασίστηκε σε σωστά κριτήρια καθώς προωθεί μια συγκεντρωτική προσέγγιση που είναι αντίθετη με τις ανάγκες των προστατευόμενων περιοχών για συμμετοχική διαχείριση και συνεχή διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο. Μεταξύ των φορέων είναι και ο φορές Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και όπως τονίζουν στελέχη του η συγχώνευση , πιθανόν να είναι με άλλους φορείς της Ηπείρου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση. Σύμφωνα με εργαζόμενους, το κόστος λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού οι παρεμβάσεις στις περιοχές ευθύνης αλλά και η μισθοδοσία του προσωπικού πληρώνονται από διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα με προτάσεις που σχεδιάζουν, υποβάλουν και υλοποιούν οι ίδιοι. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα περίμενε κανείς να πολλαπλασιαστούν, αντί να λιγοστέψουν οι φορείς ώστε να απολαύσουν επιτέλους όλες οι ευαίσθητες περιοχές ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας.

Δωρεάν πιστοποιητικό υγείας δίνεται στους μαθητές από το Νοσοκομείο Πρέβεζας


Δωρεάν πιστοποιητικό υγείας δίνεται στους μαθητές από το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Για το θέμα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας επικοινώνησε με το Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Τζίμα, με αφορμή έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά στη συγκρότηση κλιμακίων ιατρών για την έκδοση Πιστοποιητικού Υγείας των μαθητών. Σύμφωνα με τον κ. Τζίμα στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας λειτουργούν καθημερινά στα Εξωτερικά Ιατρεία οι ειδικότητες Παιδιατρική, Καρδιολογική ,Οδοντιατρική και Οφθαλμολογική, οι οποίες εξυπηρετούν τους μαθητές και χορηγούν σε αυτούς Ατομικό Πιστοποιητικό Υγείας δωρεάν . Να σημειωθεί ότι στα Κέντρα Υγείας ευθύνης του Νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των ειδικοτήτων δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση των Επιτροπών .