Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σε …θρίλερ εξελίσσεται η πώληση της «Δωδώνης»

 Σε σίριαλ πολύπαθης υπόθεσης εξελίσσεται η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», αφού έως και χθες το βράδυ δεν είχε προκύψει κάτι νεότερο για το μέλλον της εταιρίας, παρά το γεγονός ότι, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα υπήρχε  συνάντηση, μεταξύ του εκκαθαριστή και της κοινοπραξίας Simos Food Group, στην οποία μετέχει η εταιρία ΣΙΜΟΣ και Ρώσοι επενδυτές (SI Capital Partners).Η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταθέσει, σύμφωνα με τους αξιολογητές και την μεγαλύτερη προσφορά.Η αγωνία από εργαζόμενους, κτηνοτρόφους κ.α. ήταν έκδηλη.

Συγκεχυμένες πληροφορίες…
Πρέπει να σημειωθεί, ότι έως χθες βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί κάτι επίσημα, όμως σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες, άνθρωποι από την Κοινοπραξία της Simos Food Group ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι για την έκβαση των πραγμάτων. Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, ο διαγωνισμός ίσως κηρυσσόταν και άγονος!Πάντως, να σημειωθεί, ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού αύριο λήγει η εγγυητική επιστολή του πρώτου προτιμητέου αγοραστή, δηλαδή της Simos Food Group, ενώ στις 16 Οκτωβρίου λήγει η εγγυητική της δεύτερης εταιρίας με την μεγαλύτερη προσφορά, της ΤΥΡΑΣ, των αδερφών Σαράντη.

Τα στοιχεία…
Σύμφωνα με τις οικονομικές προσφορές των τριών τελικά εταιριών που διεκδικήσαν τη «Δωδώνη» (υπενθυμίζεται, ότι η σύμπραξη Ενώσεων Αγρ. Συνεταιρισμών Ηπείρου και «ΒΙΚΟΥ Α.Ε.» αναιτιολόγητα αποκλείστηκε), η Simos Food Group προσέφερε 20.660.000 ευρώ σε μετρητά ή 25.660.000 ευρώ, από τα οποία 18 εκ. ευρώ θα ήταν μετρητά και τα υπόλοιπα ως εξής: 5 εκ. ευρώ σε 3 χρόνια και 2 εκ. ευρώ σε 5 χρόνια.Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η εταιρία ΣΙΜΟΣ, που μετέχει στο σχήμα με 10%, έχει οφειλές 11 εκ. ευρώ στη «Δωδώνη», με την οποία συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, καθώς διακινεί τα προϊόντα της στην Αθήνα.Η ΤΥΡΑΣ, έχει προσφέρει 28.660.000 ευρώ, εκ των οποίων μετρητά τα 10.660.000 και 18.000.000 ευρώ πιστούμενο τίμημα για 7 χρόνια (1 χρόνος περίοδος χάριτος και πληρωμή σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις 1.500.000 ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 3%-7%). Τέλος, η γαλλική Group Lactalis έχει κάνει προσφορά 11.842.000 ευρώ μετρητά.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κυνηγοί βρήκαν νεκρό 57χρονο που είχε εξαφανιστεί

Το πτώμα ενός 57χρονου που έιχε εξαφανιστεί πριν από 3 μήνες,εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη, σε δασώδη και δύσβατη περιοχή της Καμαρίνας Πρέβεζας,από κυνηγούς που βρίσκονταν σήμερα στην περιοχή.Η εξαφάνιση του 57χρονου Εμμανουήλ Κουτσοχέρη,είχε δηλωθεί στην Αστυνομία στις 3 Ιουνίου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πτώμα του άτυχου άνδρα που ήταν διαμελισμένο από ζώα.

ΠΑΣ Γιάννινα: Χωρίς Τζημόπουλο και Ντε Βινσέντι με Λεβαδειακό

Δύο σημαντικές απουσίες θα έχει αύριο ο ΠΑΣ Γιάννινα στον αγώνα με τον Λεβαδειακό, με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η 5η αγωνιστική στη Σούπερ Λίγκα.Πρόκειται για τους Ντε Βινσέντι και Τζημόπουλο, με τον Αργεντινό να έχει υποστεί διάστρεμμα στη χθεσινή προπόνηση και τον Τζημόπουλο να αποκλείεται λόγω της θλάσης που τον ταλαιπωρεί. Μετά το πέρας της προετοιμασίας για το παιχνίδι με τους Βοιωτούς ο τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Χριστόπουλος, ανακοίνωσε την αποστολή, στην οποία συμπεριέλαβε τους: Φεγκρούς, Ταμπάση, Ίλιτς, Βίλα, Τοπούζη, Γεωργίου, Νικλητσιώτη, Τζάνη, Κοροβέση, Λίλα, Κεϊτά, Τσουκαλά, Πατσατζόγλου, Μιχαήλ, Οικονόμου, Κολοβέτσιο, Πάντο, Ντάσιο, Αυγενικού.

Οδυσσέας Βουδούρης: Αριστερά της ευθύνης δεν είναι αυτή που εγγυάται ότι θα κυβερνήσει καλά η Δεξιά

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Αυγή" της Κυριακής. Κάνει λόγο για δύο βασικές απόψεις που ενυπάρχουν στο κόμμα, οι οποίες συγκροτούνται πάνω στο επίδικο της αναγκαιότητας ψήφισης των μέτρων ή όχι. Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. μιλά για το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής, η οποία όμως μπορεί να ανατραπεί από μια συμμαχία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

 Έχετε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία σας σε σχέση με τα νέα μέτρα, τονίζοντας πως παραβιάζουν τόσο τις αρχές της ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και την προγραμματική Συμφωνία της κυβέρνησης. Σε ποια σημεία επικεντρώνεται η παραβίαση;
Δυστυχώς, γίνεται πλέον φανερό ότι η παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως οι περικοπές μισθών και συνάξεων και το ξεπούλημα της ΑΤΕ, αλλά στο συνολικό πνεύμα και στην ουσία της πολιτικής που θέλαμε να προωθήσουμε βάσει της προγραμματικής συμφωνίας. Οι πολίτες, στις εκλογές, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θέλουν μια άλλη πολιτική. Θέλουν να τελειώνουμε με το υπάρχον σαθρό πελατειακό σύστημα, θέλουν ριζικές θεσμικές πολιτικές αλλαγές, θέλουν σχέδιο ανάπτυξης. Με απλά λόγια, θέλουν μια ριζική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαπιστώνουμε όμως ότι αυτή η κυβέρνηση δρα ως απόλυτη συνέχεια της προηγούμενης. Παράδειγμα, η στελέχωση του κρατικού και του δημόσιου μηχανισμού. Γίνεται με τις γνωστές πελατειακές και κομματικές συνταγές. Τρεις μήνες τώρα δεν έχει υπάρξει ούτε μια σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα που ανέφερα. Η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με τις περικοπές. Και ο κ. Σαμαράς "πέταξε" όλες τις υποσχέσεις, που δεν έχει ήδη παραβιάσει, στο βάθος της τετραετίας. Ακόμα και αυτές που θα μπορούσε να υλοποιήσει άμεσα. Βάθος τετραετίας, δηλαδή π.χ. και μετά το τρίτο έτος… Αν αυτή η κυβέρνηση διαρκέσει μέχρι τότε.

 Τι σκοπεύετε να κάνετε στη Βουλή, ακόμα και στην περίπτωση που τα μέτρα δεν έρθουν σ' ένα άρθρο, αλλά ανά θέμα;
Για μένα υπάρχει μια αρχή απαραβίαστη: ο βουλευτής είναι εντολοδόχος των πολιτών που τον έχουν εκλέξει. Θεωρώ ότι δεν έχω πολιτικά το δικαίωμα να παραβιάσω αυτή την εντολή. Η εντολή περιέχεται στην προγραμματική συμφωνία. Βέβαια δεν είμαι δογματικός. Βέβαια, να διορθωθούν ακραίες ή οριακές καταστάσεις. Να κοπούν εφάπαξ που αποτελούν αδικαιολόγητα δώρα, εις βάρος των άλλων φορολογούμενων, να περιοριστούν επιδόματα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων… Αλλά δεν μπορώ να συναινέσω στη "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" των μισθών και συντάξεων που προμηνύεται.

 Για ποιους λόγους προχωράτε στη συγκρότηση εσωκομματικής τάσης; Με ποιον τρόπο εκτιμάτε ότι θα αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κίνηση από την ηγεσία του κόμματός σας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ήδη καταγεγραμμένες αντιδράσεις;
Δεν υπάρχει, απ' όσο ξέρω, "εσωκομματική τάση". Υπάρχουν μέσα στη ΔΗΜ.ΑΡ. δύο βασικές απόψεις, με πλήθος αποχρώσεων. Η μία άποψη ισχυρίζεται ότι τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία. Η άλλη λέει ότι αυτά τα μέτρα είναι η επανάληψη, για νιοστή φορά, της ίδιας δοκιμασμένης συνταγής που οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση και την κοινωνική διάλυση. Σεβόμενος κάθε επιλογή, εκφράζω, με πολλούς άλλους συντρόφους, τη δεύτερη άποψη. Μερικοί, λίγοι ευτυχώς, θέλουν την όξυνση. Συγκαλυμμένα ζητούν διαγραφές. Το παράδοξο είναι ότι πρόκειται για τους ίδιους που εξάρουν τη "διεύρυνση" της ΔΗΜ.ΑΡ. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό πνεύμα που κυριαρχεί στο κόμμα μου. Πιστεύω βαθιά πως το εγχείρημα της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η αναγκαία απάντηση στην κρίση.Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι και πρέπει να παραμείνει η Αριστερά της ευθύνης. Η Αριστερά που ασπάζεται και εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που απεγκλωβίζεται από τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Αλλά βέβαια η Αριστερά της ευθύνης δεν είναι η Αριστερά που εγγυάται ότι θα κυβερνήσει καλά η Δεξιά!

 Πώς βλέπετε να προχωράει η ασκούμενη πολιτική των Μνημονίων; Θεωρείτε πιθανή την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αλλάξει την τροχιά της χώρας;
Τα μέτρα που ετοιμάζονται σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που έχει προηγούμενους κρίκους, το δεύτερο Μνημόνιο, και θα έχει και επόμενους. Αυτή η αλυσίδα οδηγεί στην ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα: ολοκληρωτική απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη κατάργηση του κοινωνικού κράτους, αποδυνάμωση και περιορισμό της δημόσιας Αρχής. Ο επόμενος κρίκος έχει ήδη ανακοινωθεί: εξαήμερο, ολοκλήρωση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών κλπ. Και αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση που θα συνεχίζει να στηρίζεται στο γνωστό πελατειακό και γραφειοκρατικό σύστημα. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον "βιώσιμη", για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που ορισμένοι εφαρμόζουν αποκλειστικά στο χρέος.Η εναλλακτική λύση, με την καταψήφιση των νέων μέτρων, υπάρχει. Και τονίζω: μέσα στο πλαίσιο των συμβατικών μας υποχρεώσεων, χωρίς μονομερή καταγγελία. Δεν γράφει το Μνημόνιο ότι τα 11,6 δισ. πρέπει να προκύψουν από περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι περικοπές που προβλέπει το Μνημόνιο έγιναν ήδη και με το παραπάνω. Τα 11,6 δισ. μπορούν και πρέπει να αντληθούν από τα 70 δισ. της παραοικονομίας, τα 20 δισ. της γραφειοκρατίας, τα 30 δισ. της φοροδιαφυγής, τις σπατάλες κ.λπ. Αυτό είναι προφανώς εφικτό, αλλά με μια κυβέρνηση που διαθέτει την κατάλληλη πολιτική βούληση και μεταρρυθμιστική πυγμή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει όμηρος της αδυναμίας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Σαμαρά.Επιπλέον, αναδύεται στην Ελλάδα η σκιά του φασισμού. Του πραγματικού φασισμού. Μόνο μια ευρεία συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων μπορεί να ανατρέψει αυτή την πορεία. Αν πάρουμε μια ιστορική αναφορά, κάτι αντίστοιχο επετεύχθη στη Γαλλία το 1936. Η συμμαχία του Κ.Κ., των Σοσιαλιστών και των Κεντρώων απέτρεψε τον φασισμό και έφερε κοινωνική πρόοδο. Δυστυχώς, οι πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα καθιστούν μια τέτοια προοπτική εξαιρετικά δύσκολη. Δεν βλέπω όμως άλλη λύση από να το παλέψουμε. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αυτό που θα μας χρειαζόταν είναι ένας Έλληνας Λούλα ντα Σίλβα!

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ:«Η κρίση πλέον έχει γίνει ανθρωπιστική»

«Η οικονομική κρίση έχει γίνει πλέον κοινωνική και ανθρωπιστική. Οι θυσίες έχουν ένα όριο και είμαστε πλέον στο όριο αυτό» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου «Capital Vision», παραπέμποντας σε πρόσφατη μελέτη που αναφέρει ότι το 17% του πληθυσμού ζει σε νοικοκυριά, στα οποία δεν εργάζεται κανείς.Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για φαύλο κύκλο στην οικονομία, ο οποίος θα απαιτήσει νέο γύρο βοήθειας για χρηματοδότηση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται και νέα μέτρα.Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται από έξω και προς τα πάνω, αλλά από μέσα και προς τα κάτω. Να μην γίνονται μόνο από τα κόμματα, «απαιτείται ένα νέο μπλοκ κοινωνικών, οικονομικών πολιτικών δυνάμεων σε συνεργασία που θα οδηγήσει να οραματιστούμε μια νέα Ελλάδα» ανέφερε ο κ.Δραγασάκης, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις.Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ καθιστά την νομισματική ένωση παρελθόν. Κακώς έγινε εμπόριο φόβου προεκλογικά από εγχώριες πολιτικές δυνάμεις η προοπτική εξόδου από το ευρώ. Αυτό πρέπει να σταματήσει είπε ο κ. Δραγασάκης.Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην χώρα θα κυμανθεί μεταξύ 6,1% με 6,5% το 2012 (6,9% το 2011) και μεταξύ 3,5% με 3,6% το 2013 διατύπωσε ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας.Αναφερόμενος ειδικότερα στα στοιχεία που αφορούν τις εκτιμήσεις για την ύφεση το 2012 ο κ. Κορλίρας είπε ότι δεν έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις από το πακέτο των πρόσθετών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν και θα οδηγήσουν την ύφεση μεταξύ 4,5%-5%.Επισήμανε πάντως ότι η τάση να επιβραδυνθεί η ύφεση μπορεί να μην ανακοπεί τελικά από τα νέα μέτρα, αν όλα πάνε καλά (συμφωνία με τρόικα, ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, οριστική επίλυση του υπαρξιακού προβλήματος εάν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ κλπ) και ξεκινήσει η επανεκκίνησης της οικονομίας.Μιλώντας στο συνέδριο, ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει δύο επιλογές. Την κακή επιλογή της αδράνειας και της ενστικτώδους απομόνωσης, που οδηγεί σε μια κλειστοφοβική, οπισθοδρομική κοινωνία, φυλακισμένη σε έναν αέναο κύκλο υπανάπτυξης και επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου. Και τη σωστή επιλογή της δραστηριοποίησης, που οδηγεί σε μια σύγχρονη, καινοτόμα και δυναμική κοινωνία, η οποία δίνει ευκαιρίες στους νέους, ενσωματώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, και επιβραβεύει αυτούς που εργάζονται σκληρά.

Η Ελλάδα αντέδρασε στη δημοσιονομική κρίση με μια πολύ μεγάλη μείωση των πρωτογενών δημοσιονομικών ελλειμμάτων την τριετία 2010-2012, περίπου 9% ΑΕΠ. Παρά την μεγάλη σωρευτική ύφεση 20%, τα έσοδα παρέμειναν σταθερά και οι δαπάνες μειώθηκαν πάνω από 20%.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση 6% του ΑΕΠ, με πιθανή επιμήκυνση ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας. Τελικός στόχος οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν από το 1/2 στο 1/3 του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο κ.Χαρδούβελης.

Η τρόικα δείχνει την... έξοδο στον Αντώνη Μανιτάκη

Μείζον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας, που αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη δημιουργείται μετά την επιμονή της τρόικας για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά το τρέχον έτος, τις οποίες μάλιστα αποσυνδέει από το συνολικό «πακέτο» των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015.Το αδιέξοδο παραμένει παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κυρίως από τον κ. Στουρνάρα να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και να εξευρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας και θα διασώζει και την πολιτική τιμή του κ. Μανιτάκη.Οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τον κυνισμό που τους διακρίνει, επιμένουν ότι κατά το τρέχον έτος θα πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο, με ένταξή τους σε καθεστώς εφεδρείας για έναν χρόνο (ή για δύο στην περίπτωση που είναι κοντά στη σύνταξη) και καταβολή του 60% των αποδοχών τους, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.Γι' αυτό επικαλούνται μάλιστα και σχετική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει καταστεί και νόμος του κράτους, μετά από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τους κκ. Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο.«Ας μας πουν επιτέλους από πού θα βρούμε τους 15.000 υπαλλήλους για να τους απολύσουμε;» λένε σε έντονο ύφος στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Με βάση το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των 21 φορέων που έχει καταρτίσει το υπουργείο, μπορούν να φύγουν μετά βίας 28 υπάλληλοι. Το οικονομικό όφελος θα είναι μηδαμινό. Θα έρθει, δηλαδή, η τρόικα του χρόνου και θα μας πει: "Απολύστε ακόμη 15.000". Το γαϊτανάκι των απολύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα μ' αυτή την πολιτική; Τους έχουμε καταστήσει σαφές ότι ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 240.000 υπάλληλοι και όχι 150.000, όπως έχουμε δεσμευθεί. Ακόμη και οι εκπρόσωποι της task force έχουν μείνει έκπληκτοι για το πώς μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με τη μείωση του ενός τρίτου του προσωπικού. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο».

Στον αέρα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα
Το ξέσπασμα αυτό των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πηγάζει από την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιμονή της τρόικας για «τυφλές απολύσεις προσωπικού» θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.Επιμένουν ως εκ τούτου στην πολιτική των φυσικών αποχωρήσεων προσωπικού, κάτι που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει εφέτος σε 30.000 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ως το τέλος του 2015 ο αριθμός τους θα φθάσει τις 180.000. Η παροχή κινήτρων από την άλλη πλευρά (αναγνώριση δύο ή τριών πλασματικών χρόνων) θα έχει αποτέλεσμα τη συνταξιοδότηση ακόμη 40.000 ως το τέλος του 2015.Το υπουργείο αποδέχεται ακόμη τη μείωση κατά τη ήμισυ των θέσεων ευθύνης και τη μη χορήγηση του κινήτρου παραγωγικότητας που προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο.Η επιμονή όμως της τρόικας για απολύσεις προσωπικού απειλεί ευθέως την αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντικειμενικά δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του. «Κάθε συζήτηση για μείωση ή απόλυση, και μάλιστα 150.000 χιλιάδων ή 15.000 υπαλλήλων, ή και για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη» δήλωνε ο κ. Μανιτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.«Δεν εντάσσεται ως εκ τούτου στον προγραμματισμό μας ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου. Και φυσικά γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ενστερνιστεί κάποιος ένα μεταρρυθμιστικό όραμα όταν τελεί διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αθρόων απολύσεων».

Το σενάριο Στουρνάρα
Ακόμη όμως και το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα παραμένει αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να συζητούν την πρόταση για «αποχώρηση» 15.000 υπαλλήλων με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και έπειτα από αξιολόγηση, στους οποίους μάλιστα δεν θα καταβληθεί το 60% του βασικού μισθού τους που προβλέπεται στην εφεδρεία, αλλά το 75%. Η διαδικασία αυτή όμως, την οποία θα μπορούσε να αποδεχτεί η τρόικα, δεν παύει ν' αποτελεί «συγκεκαλυμμένη απόλυση».Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Το Βήμα», αρνείται να εισέλθει σ' αυτή τη λογική επιμένοντας ότι απόλυση νοείται μόνον για τους επίορκους, κοπανατζήδες και ανίκανους δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να δεσμευθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα

Τη σαφή δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 18 Οκτωβρίου 2012, για την υπεράσπιση του συνόλου της Ευρωζώνης και τη σαφή διατύπωση του ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες θα παραμείνουν εντός ΕΕ, ζήτησε η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυρία Αννα Διαμαντοπούλου από το βήμα του συνεδρίου Capital and Vision.Η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει βεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, τότε δεν θα γίνουν επενδύσεις.Υπογράμμισε ότι χωρίς αλλαγή του κλίματος και ροή χρήματος, τότε «ούτε επιστροφή καταθέσεων θα υπάρξει, ούτε εσωτερικές επενδύσεις, ούτε προσέλκυση επενδύσεων θα γίνει... Πρέπει να κόψουμε τις γέφυρες πίσω μας να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα διαλυθεί η ευρωζώνη. Χωρίς αυτή τη σιγουριά, ούτε η επιμήκυνση έχει σημασία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας στην εξωτερική πολιτική.Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθ.Σκορδάς σημείωσε ότι δεν είναι στόχος να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα χαμηλού κόστους, αλλά σε χώρα υψηλής ποιότητας με τυποποιήσεις, διαπιστεύσεις προϊόντων και υπηρεσιών και με εξωστρέφεια.Τόνισε τη σημασία της άμεσης διασύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, τη δημιουργία επιχειρηματικότητας από επιλογή και όχι από ανάγκη και γενικότερα την προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «έκλεισε το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι τώρα και ψάχνουμε το νέο για την εποχή μετά το μνημόνιο, το οποίο θα καταρρεύσει καθώς έχει ξεπεράσει τα όριά του».«Δεν μπορεί να βασίζεται το νέο μοντέλο στις αποκρατικοποιήσεις. Με βάση παραγωγικές περιφέρειες, όπως η Κρήτη φαίνεται ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στη γεωργία, τη μεταποίηση, και την ενέργεια» τόνισε.«Κυρίως όμως πρέπει να γίνει τομή στο κράτος να αποκτήσει αυτονομία από τα κόμματα και η κυβέρνηση που θα πετύχει θα είναι αυτή που θα επιβάλλει καθολικούς κανόνες και θα τους ελέγχει» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Καταστρέφουν οι λίγοι – πρέπει να φεύγουν από τους πολλούς

Του Νίκου Κοτζιά
Ποια είναι η κύρια παραγωγική δύναμη μιας χώρας; η μηχανή ανάπτυξή της; Η απάντηση απλή: ο εργαζόμενος άνθρωπος με τα ταλέντα, την εργατικότητα, το δυναμισμό και την ελπίδα του! Τι έκανε το Κόμμα του Μνημονίου; Έσπασε την σπονδυλική στήλη των εργαζομένων. Παρήγαγε το αίσθημα της βαθύτατης αδικίας, της απελπισίας, του «μονοδρομικού» αδιέξοδου. Διέλυσε νομοθετικά την βάση ύπαρξης πολλών κοινωνικών ελευθεριών και κατήργησε δικαιώματα. Μείωσε δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις. Εκατομμύρια παραγωγικών ωρών χάνονται γιατί κάθε τρίτος έλληνας είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να προσφέρουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτοκτονούν. Τα καλύτερα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό. Η χώρα χάνει ανθρώπους. Χάνει ταλέντα. Χάνει το μέλλον της, αλλά ουδείς εκ των κυβερνόντων νιώθει για κάτι υπεύθυνος.Οι θέσεις της χώρας στο διεθνές πολιτικό σκηνικό υποχωρούν συνεχώς. Δεν διαθέτει φωνή στα διεθνή φόρα. Δεν έχει στρατηγική πλεύσης ως προς τα που πάει σήμερα ο κόσμος, ποια πρέπει να είναι η θέση της χώρας σε αυτόν. Ουδείς συνδέει τα μεγάλα πατριωτικά καθήκοντα με την αναστροφή της αρνητικής οικονομικής πορείας. Αντίθετα, η κρίση αξιοποιείται για μια άγρια αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από αυτή την ανακατανομή είναι οι διαπλοκές εξωτερικού, αυτές που έχουν αναθέσει στην τρόικα να προασπιστεί τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και οι τραπεζίτες.Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα πέρασε υπό ξένο έλεγχο. Κατέφτασαν γερμανοί, ολλανδοί και γάλλοι επίτροποι. Σε κάθε υπουργείο υπάρχει ένας ύπατος αρμοστής που γνωρίζει αυτά που δεν γνωρίζουμε εμείς. Που ορίζει, ακόμα και στο Υπουργείο Αμυνας, αυτά που δεν δικαιούμαστε, πλέον, να ορίζουμε εμείς. Αρμοστής ο οποίος ερευνά την Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει τα προς αρπαγή φιλέτα. Και το χειρότερο, όλοι αυτοί μαθαίνουν το σύνολο των μυστικών της Ελλάδας. Δεν υπάρχει ισχυρό κράτος στην ΕΕ που να μην έχει, πλέον, πλήρη εικόνα του τι και πώς λειτουργεί, καθώς και του τι δεν λειτουργεί σε αυτό τον τόπο. Που είναι οι μέγιστες αδυναμίες μας και που έχουν απομείνει μερικές δυνατότητες ακόμα. Έβαλαν τους εφιάλτες μέσα στην καρδιά της Ελλάδας και καμώνονται ότι την έσωσαν. Παραδόθηκαν αμαχητί.Τσάκισαν τα μισθολόγια των στρατιωτικών, των εκπαιδευτικών, των ειδικευμένων νέων, των γερόντων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ζωτικές τους ανάγκες. Στην ουσία έριξαν τα τείχη του μέλλοντος που είναι η ασφάλεια της χώρας, η εκπαίδευση, η έρευνα. Γιατί καμαρώνουν; Μα έσωσαν μέσα στην κρίση την ντόπια ολιγαρχία και τα συμφέροντα των ξένων δανειστών. Διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, λεηλάτησαν τα νοσοκομεία και τα αποθέματα των πανεπιστημίων. Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Και αυτά θα είναι αποτέλεσμα της δράσης τους. Της εξυπηρέτησης εκείνων των συμφερόντων που μας έφεραν μέχρι εδώ.Η Ελλάδα αποκαμωμένη δεν θα αντέξει καμιά μεγάλη φυσική, εθνική, κοινωνική καταστροφή. Οι κυβερνήσεις της την παρέδωσαν. Είπαν ναι στα οικονομικά στρατεύματα. Τους δήλωσαν ότι μπορούν να περάσουν. Μόνο απέναντι στον λαό δείχνουν σκληροί, έτοιμοι για εξαπάτηση, πλήρεις επιχειρημάτων. Έχουν επιλέξει να συνδέσουν την τύχη τους, όπως έκαναν πάντα, με τις ξένες πλάτες, με αυτούς που τους διασφάλισαν ατιμωρησία. Όσο ο λαός τους ανέχεται, τόσο η καταστροφή που έρχεται θα είναι χειρότερη από εκείνη που φανταστήκαμε μια μέρα προηγούμενα. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Οφείλουμε να αντισταθούμε με γνώση, τόλμη και δημιουργικότητα. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μια άλλη πατρίδα. Δική μας, όχι δική τους. Με αλληλεγγύη να πάψουμε να τους ακούμε. Να τολμήσουμε να κάνουμε και πάλι όνειρα. Να εξιστορήσουμε μια νέα δημιουργική ιστορία για την Ελλάδα. Να συνδεθούμε με τον διπλανό μας. Να φτιάξουμε ένα μεγάλο πατριωτικό και δημοκρατικό μέτωπο.

ΕΟΖ: αλήθεια και παραπληροφόρηση

Για την αναγκαιότητα θωράκισης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απέναντι στις επιθέσεις παραπληροφόρησης και συκοφαντιών που εκπορεύονται από πολύπλευρα κέντρα, τα οποία διαπιστώνουν την αντοχή και τη διεισδυτικότητα των θέσεών του στην ελληνική κοινωνία, έκανε λόγο χθες ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».Με αφορμή ένα συνέδριο για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, τις γνωστές ΕΟΖ, που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, εμφανίστηκε μια παραφιλολογία σχολίων, τα οποία εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνηγορεί υπέρ των ζωνών αυτών, ενώ η θέση του είναι ακριβώς αντίθετη. Τι ακριβώς έγινε, εξηγεί στον Γιώργο Κυρίτση ο βουλευτής Β' Αθηνών και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης:«Μου κάνει κατ’ αρχήν εντύπωση», αναφέρει, «πώς για ένα συνέδριο, στο οποίο δεν μίλησα, κυκλοφορεί ένα πρόγραμμα που με εμφανίζει μεταξύ των ομιλητών.

Πώς έχουν λοιπόν τα γεγονότα;
Ενημερωθήκαμε από το ελληνοβρετανικό εμπορικό επιμελητήριο πως θα έρθει ο κ. Σουλτς να μιλήσει για τις ειδικές οικονομικές ζώνες και ότι επίσης θα μιλήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαφωνεί κάθετα με την προοπτική δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, μας ζητήθηκε να παρευρεθούμε και να διατυπώσουμε τις διαφορετικές απόψεις και τα επιχειρήματά μας. Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι ούτε ο κ. Σουλτς θα έρθει ούτε ο κ. Χατζηδάκης θα μιλήσει. Οπότε δεν είχε νόημα η παρουσία μας στο συνέδριο αυτό.Έχει νόημα αυτή η λεπτομέρεια, απλώς για να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια εποχή έντασης: γίνονται πόλεμοι σε πολλά επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στοχοποιηθεί εκ νέου και έντονα με παλαιούς και ίσως και με νέους τρόπους. Επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να εργαζόμαστε δημιουργώντας έναν ΣΥΡΙΖΑ θωρακισμένο, ώριμο, ψύχραιμο και ικανό να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των αντιπάλων και όχι εύκολο θύμα παραπληροφόρησης και συκοφαντιών».