Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Βουλή η αδειοδότηση των ασφαλτικών Σαγιάδας

Οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.Αναλυτικά στην ερώτηση τους αναφέρουν:"Ύστερα από προσφυγή την οποία είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, η Πρόεδρος του Γ' Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που είχε υπογράψει αρχικά (26/10/2011 λίγο πριν αντικατασταθεί) η πρώην Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και στη συνέχεια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου. Παρά τις καθολικές αντιδράσεις από τους φορείς του Νομού Θεσπρωτίας για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας σε μία περιοχή όπου αναπτύσσονται αποκλειστικά και μόνο ιχθυοκαλλιέργειες, το Υπουργείο ενέκρινε την σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη για δημιουργία αποθηκών ασφαλτικών και πετρελαιοειδών στην λωρίδα της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.Η διαμάχη για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών στο συγκεκριμένο σημείο κρατάει πάνω από μία δεκαετία (από το 2001). Από τότε και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό χάρη στις καθολικές αντιδράσεις φορέων του Νομού Θεσπρωτίας. Η αδειοδότηση από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε λίγο πριν θεσμοθετηθεί το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή της Σαγιάδας, αλλά και λίγο πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έναν μήνα μετά (Νοέμβριος 2011) το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ειδική γραμματέας του, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, γνωμοδότησαν αρνητικά στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας. Η κα Καραβασίλη ζήτησε μάλιστα εναλλακτική χωροθέτηση, κρίνοντας ότι το περιβάλλον και η τοπική οικονομία θα διαταραχθούν εάν χωροθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο η μονάδα ασφαλτικών.Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 Πως γίνεται συνεχώς να αγνοείται η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών λίγο πριν απαλλαγούν της θέσης ευθύνης που κατείχαν ;
 Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς που να δίνουν οριστική λύση;"

Εκπαιδευτικό Τριήμερο - Όμιλος ΞΥΝΗ Ιωαννίνων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Εκπαιδευτικό Τριήμερο που διοργάνωσε η σχολή CARIERRA του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ Ιωαννίνων στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ακαδημίας Σχολής στις 21-22-23 Σεπτεμβρίου.Σκοπός του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή Ιωαννίνων είναι να έρθει ο κόσμος πιο κοντά σε γνώσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη και ανάπτυξη.Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού τριημέρου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλίες από τη ΔΑΣΤΑ και το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος και Συνοδευτικής Επιστολής καθώς και τις Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας.Ο οργανισμός ΣΧΕΔΙΑ-ΟΚΑΝΑ βοήθησε τους παρευρισκομένους να κατανοήσουν τη σημασία της ασφάλειας στο Internet για τα παιδιά, τα Εκπαιδευτήρια Γένεσις ανέλυσαν τρόπους προστασίας από τους κινδύνους στο Internet με τη βοήθεια της τεχνολογίας και η εταιρία Μέδουσα παρουσίασε πληροφορίες για τα Social Networks (Facebook, Twitter, Linkedln).Οι έμπειρες και καταρτισμένες Καθηγήτριες της σχολής ενθουσίασαν το κοινό με τις παρουσιάσεις τους σε Αισθητική, Μακιγιάζ και Τεχνικές Νυχιών και το κέντρο Αισθητικής Wellness παρουσίασε εξειδικευμένες θεραπείες Αισθητικής.Το Πνευματικό κέντρο Τσακάλωφ μάγεψε με τις μουσικές μελωδίες των καθηγητών της σχολής του αλλά και των μαθητών του.Η εταιρία Kryolan παρουσίασε μια μοναδική δημιουργία με τεχνική Body Painting με τη χρήση αερογράφου και πινέλου.Το Εκπαιδευτικό τριήμερο έκλεισε με κουρέματα, νυφικές και βραδινές δημιουργίες από τις Καθηγήτριες Κομμωτικής της Σχολής και εξαιρετικές επαγγελματίες στο χώρο τους, που εντυπωσίασαν το κοινό.Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για τη συμμετοχή σας και υποσχόμαστε ότι το ταξίδι αυτό στη γνώση θα συνεχιστεί….

Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Εμείς οι νέοι και οι νέες του Σύριζα, σε μία περίοδο όπου το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα θέτει την κοινωνία και τη νεολαία στο περιθώριο, πραγματοποιούμε το πολιτικό και πολιτιστικό μας φεστιβάλ το 2ήμερο 28-29 Σεπτέμβρη στο Θεατράκι (περιοχή Σκάλα).Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9
18:00 Συζήτηση για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» και την προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης
20:00 Εκδήλωση –Συζήτηση με θέμα «Δημοκρατία στο στόχαστρο, η αλληλεγγύη ως απάντηση στην κοινωνία της ζούγκλας»
Παρεμβαίνουν οι:Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος (επιτροπή δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ)
Γιάννης Παπαδημητρίου (περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την παράταξη ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο)
22:00 Συναυλία με τους Boogio and Dirty Johnny και τους Folk ‘n’ Roll
Θα ακολουθήσει ΠΑΡΤΥ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9
15:00 Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι
18:00 Ανοιχτή Συνέλευση-Συζήτηση με θέμα «Το στοίχημα της νεολαίας στο σήμερα: Η μετάβαση απ’ το περιθώριο στο προσκήνιο»
20:00 Θεατρική παράσταση «ΣΑΙΞΠΗΡ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» από τη θεατρική ομάδα δήμου Αργυρούπολης
22:00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Peter Punk
και τους Penny and the swinging cats
Θα ακολουθήσει ΠΑΡΤΥ.Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν:Έκθεση φωτογραφίας με θεματικές «Κινηματικές στιγμές από την Ελλάδα και τον κόσμο» και «ανθρώπινα δικαιώματα» Ανταλλακτικό παζάρι με ρούχα, βιβλία κλπ.Βιβλιοπωλείο.
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κινέζοι επενδύτες ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Αναλυτικά στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας ζήτησε εκπρόσωπος Κινεζικού επενδυτικού ομίλου στις αρχές της εβδομάδας από κυβερνητικό φορέα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση πρόσβασης στις θαλάσσιες μεταφορές από την Ελλάδα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "Παραπολιτικά".Επομένως, η λογική των συγχωνεύσεων των λιμανιών, με την κυβέρνηση να προχωρά στη συγκρότηση τεσσάρων "λιμενικών ομίλων",εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.Εξάλλου, η κινεζική Cosco που εκμεταλλεύεται τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά, έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για τον ΣΕΜΠΟ της Θεσσαλονίκης ενώ εκφράζει ενδιαφέρον και για άλλα λιμάνια.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Tιμήθηκε και φέτος η μνήμη των 48 Εαμιτών και Επονιτών που εκτελέστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1944

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Παργινόσκαλας τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των 48 Εαμιτών και Επονιτών που εκτελέστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1944.Στο προσκλητήριο των νεκρών που έγινε την Κυριακή το πρωί, ήταν παρόντες μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ και του ΚΚΕ, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και μεμονωμένα άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους. Ο χώρος του μνημείου ήταν «εμπλουτισμένος» με σπάνια ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου, όπως φωτογραφίες και δημοσιεύματα εφημερίδων. Στα γεγονότα εκείνων των ημερών αναφέρθηκε στην ομιλία του το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και της ΚΟ. Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας του ΚΚΕ Τάσος Κοντομίχης, ο οποίος έκανε πολιτική ανάλυση των δεδομένων εκείνης της εποχής και των συσχετισμών δύναμης στον ελλαδικό χώρο και επικαιροποίησε το μήνυμα της θυσίας της Παργινόσκαλας, χρησιμοποιώντας απτά παραδείγματα από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

ΑΡΤΑ: Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου

Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου και στη συγκέντρωση στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Άρτας:Τώρα όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οργανώνουμε σαν ένας άνθρωπος την απεργία. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους εργάτες, τις εργάτριες, τους υπαλλήλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς καταστηματάρχες, έμπορους και βιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων να δώσουμε όλοι μαζί αυτή την μάχη της γενικής απεργίας.Να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, τα γιαπιά, οι υπηρεσίες, τα υπουργεία, τα σχολεία, να κλείσουν τα μαγαζιά, να μην ανάψει τρακτέρ, να βγούμε όλοι στους δρόμους. Μόνο έτσι θα νιώσουν την τεράστια δύναμη μας.Όσες θυσίες και να κάνουμε, εμείς δε γλιτώνουμε από τα δεινά της οικονομικής κρίσης που απλώνεται σε όλη την ΕΕ. Όσο σκύβουμε το κεφάλι και αποδεχόμαστε τα μέτρα, τόσο θα μας ποδοπατούν. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται η κυβέρνηση.Να γίνει η απεργία υπόθεση όλων μας, αφετηρία νέων αγώνων, ξεκίνημα ανασύνταξης του κινήματος με βάση τα συμφέροντα της τάξης μας και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.Να συζητήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε και να συμφωνήσουμε πως θα απαλλαγούμε από δανειακές συμβάσεις, μνημόνια, αντεργατικές πολιτικές και τις δεσμεύσεις από την ΕΕ.Να ξεκαθαρίσουμε την κατεύθυνση των αγώνων μας και τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται, ώστε οι αγώνες μας να μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο Καναλάκι του Δήμου Πάργας θα χτυπήσει η καρδιά της εθελοντικής αιμοδοσίας

Στην Π.Ε Πρέβεζας και συγκεκριμένα στο Καναλάκι του Δήμου Πάργας θα χτυπήσει η καρδιά της εθελοντικής αιμοδοσίας το τριήμερο 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου με την 25η Αμφικτιονία που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Ελπίς» Φαναρίου Πάργας με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμος Πάργας, την ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Το κεντρικό θέμα της Αμφικτιονίας είναι «Εθελοντική αιμοδοσία, ενημέρωση και παιδεία» και έχει στόχο την ενεργοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει αυτή, για να επιτευχθεί η συστηματική προσέγγιση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των μαθητών όλων των βαθμίδων με την έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας. «Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας και ο καθένας μας προσωπικά, πιστεύουμε ότι στους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών αξίζει κάθε υποστήριξη διότι επιτελούν έργο ζωής. Για την 25η Αμφικτιονία πιστεύουμε ότι με την ανάλυση των θεμάτων που έχουμε επιλέξει θα συμβάλουμε ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας και να καταστεί η πατρίδα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής 25ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Θωμάς Κασκάνης.

Μειωμένα δίδακτρα για τρίτεκνους/πολύτεκνους στο Δημοτικό Ωδείο Άρτας

Το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου «Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού Δήμου Αρταίων» μετά από εισήγηση του Προέδρου κ. Γιώργου Γκόκα, αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει κατά 50% τις τιμές στα δίδακτρα/εξέταστρα του Δημοτικού Ωδείου για τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών. Για την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Γκόκας δήλωσε τα εξής: «Αποφασίσαμε τη φετινή χρονιά να υπάρξουν χαμηλότερα δίδακτρα για τους τρίτεκνους, εξισώνοντας με τις τιμές των διδάκτρων που ισχύουν για τους πολύτεκνους. Κατανοώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος και οι πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει για μια ακόμα φορά το κοινωνικό της πρόσωπο και έμπρακτα βρίσκεται κοντά στο δημότη και ιδιαίτερα στις πιο ευπαθείς ομάδες. Το Δημοτικό Ωδείο, με 25 χρόνια λειτουργίας, παρέχει ένα ευρύ φάσμα μουσικών σπουδών και υψηλό επίπεδο γνώσεων, με μεγάλη επιτυχία των αποφοίτων του στις εξετάσεις. Καλούμε τους Αρτινούς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Ωδείο, το οποίο συμβάλλει διαρκώς στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της ζωής της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Διευκρινίσεις για το έκτακτο ειδικό τέλος

Μετά την παραλαβή των λογαριασμών της ΔΕΗ στους οποίους περιλαμβάνεται και η δόση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, καταγράφονται αρκετά παράπονα από συμπολίτες μας σχετικά με τις τιμές ζώνες.Από το Δήμο Ιωαννιτών διευκρινίζεται εξ αρχής ότι οι τιμές ζώνης προσδιορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο Δήμος αυτός που αυξάνει ή μειώνει τους συντελεστές.Aπό τον Σεπτέμβριο του 2011 οπότε και επιβλήθηκε έκτακτο ειδικό τέλος, έως και την 27η Ιανουαρίου του 2012 οπότε και στάλθηκαν στην ΔΕΗ οι μεταβολές σε τιμές ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, έτος οικοδομική άδειας, το αρμόδιο τμήμα ΤΑΠ δέχθηκε 2.748 αιτήσεις.Το σύνολο των μεταβολών που στάλθηκαν ανέρχονταν στις 8.762. Επιπροσθέτως έως και την 30η Μαρτίου του 2012 οπότε και απαγορεύτηκε να αποστέλλονται αλλαγές στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις αποστολές αλλαγών για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Από την 1η Απριλίου έως και σήμερα η ΔΕΗ, ύστερα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών δεν δέχεται μεταβολές σε αλλαγές Ζώνης, Τιμές ζώνης, δείκτη χρέωσης χρήσης (κοινόχρηστο, επαγγελματικό, οικιακό), απαλλαγές ΤΑΠ, ΔΤ, ΔΦ και αλλαγή κωδικού Δήμου.Επίσης για αλλαγές σε τετραγωνικά μέτρα, έτος οικοδομικής άδειας κι άλλα επετράπη η αποστολή μόνο με ηλεκτρονικό αρχείο από την 10-09-12.Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την 1η Απριλίου έως και σήμερα διαπιστώθηκε ότι πολλές από τις αλλαγές που είχαν σταλεί στη ΔΕΗ δεν είχαν πραγματοποιηθεί στους λογαριασμούς ΔΕΗ των δημοτών. Την 15η Μαΐου ο Δήμος έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών που ενημέρωνε για το πρόβλημα και ζητούσε να δοθεί λύση. Η απάντηση ήλθε στις 23/08/12 και δεν έδινε λύση. ‘Έτσι ο Δήμος επανήλθε με νέο έγγραφο.Παράλληλα καθημερινά οι Υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε επαφή με την τοπική Δ.Ο.Υ. και την Δ.Ε.Η. για την εξεύρεση λύσης.Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, ελέγχθηκαν οι τιμές ζώνης στις νέες Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Ιωαννιτών.Διαπιστώθηκε ότι πολλές Τοπικές – Δημοτικές Κοινότητες εντάχθηκαν στον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων από 01-01-2011 σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών οπότε και άρχισαν να ισχύουν αυξημένες τιμές.Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι οι τιμές ζώνης καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι ευθύνη του Δήμου. Η αρμόδια υπηρεσία συνεχίζει τον έλεγχο και διορθώνει τυχόν προβλήματα του μηχανογραφικού συστήματος.Τέλος όσοι από τους συνδημότες διαπιστώνουν λάθη παρακαλούνται να προσέρχονται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να διορθωθούν και να σταλούν στη ΔΕΗ όταν αυτό γίνει επιτρεπτό.

Ανοίγουν για το κοινό οι χώροι πολιτισμού των Ιωαννίνων!

Οι σημαντικότεροι χώροι πολιτισμού και ιστορίας της πόλης των Ιωαννίνων ανοίγουν για το κοινό και τους επισκέπτες επί ένα τετραήμερο.Η ερχόμενη Πέμπτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ενώ το Σάββατο και η Κυριακή, 29 και 30 Σεπτεμβρίου είναι οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Η ιστορία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν για τα Γιάννινα, τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.Χρέος όλων είναι η ανάδειξη και η προβολή τους. Επενδύοντας άλλωστε στον πολιτισμό, επενδύουμε και στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει ανταποδοτικά.Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσφέρουν ένα τετραήμερο δωρεάν επίσκεψης στους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους, ένα τετραήμερο γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.Έτσι την Πέμπτη, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ανοιχτά για το κοινό το Δημοτικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη.Το ίδιο τετραήμερο θα είναι δωρεάν η επίσκεψη του κοινού στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.Το Αρχαιολογικό Μουσείο, θα είναι ανοιχτό για το κοινό την Πέμπτη, το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ την Παρασκευή το Μουσείο θα υποδέχεται δωρεάν τους μαθητές των σχολείων.Τέλος την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θα είναι δωρεάν η είσοδος για το κοινό στο Σπήλαιο Περάματος.

Η μύγα Μεσογείου «απειλεί» τα εσπεριδοειδή της Ηπείρου

Μέτριες είναι οι συλλήψεις της μύγας Μεσογείου στις φερομονικές παγίδες των νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενώ αρκετά υψηλές είναι στο νομό Άρτας, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.Επισημαίνεται ότι όταν οι καρποί αλλάζουν χρώμα με αποτέλεσμα να ωριμάζουν και να πέφτουν πρόωρα τότε σημαίνει ότι οι προσβολές από το έντομο είναι σοβαρές.Με την έναρξη της αλλαγής του χρώματος του καρπού, συνιστώνται ψεκασμοί κάλυψης με κατάλληλα φυτοφάρμακα και επανάληψη αυτών κάθε 15-20 ημέρες ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος αλλά και την ημερομηνία συγκομιδής.Παρατηρούνται επιπλέον, αυξημένες συλλήψεις της κόκκινης ψώρας σε όλες τις περιοχές, ενώ του ψευδόκοκκου οι συλλήψεις είναι αρκετά υψηλές μόνο όμως στο νομό της Άρτας.Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν μόνο τα εγκεκριμένα και αυτά κατά ορθολογικό τρόπο και στην σωστή δοσολογία και συνδυαστικότητα.Τονίζεται ακόμα ότι οι ψεκασμοί, εφόσον δεν διαπιστωθούν σοβαρές προσβολές, θα πρέπει να αποφεύγονται , για να προστατεύονται τα ωφέλιμα έντομα.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:Άρχισαν οι εγγραφές στον Σύλλογο των Ολυμπιονικών!

Στο σύλλογο των « ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ » τον Α.Ο. ΣΠΑΡΤΑΚΟ, με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών, όλων παλαιών πρωταθλητών στα αθλήματά τους, λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα των ολυμπιακών αθλημάτων για αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες του συλλόγου που τον έχουν κατατάξει στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι εγγύηση, όχι μόνο για την επιστημονική και σωστή άθληση των παιδιών, αλλά και τη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Λειτουργούν ακόμη τμήματα ενηλίκων. Πληροφορίες και εγγραφές καθημερινά τις απογευματινές ώρες στα γυμναστήρια που αναφέρονται και στους προπονητές του κάθε τμήματος, καθώς και στο τηλ.: 6937228112.
1.ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
( στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΝΚ Ιωαννίνων στη Λιμνοπούλα – αίθουσα άρσης βαρών ).
Τριφύλλης Χρήστος τηλ.: 6955667900
2.ΠΑΛΗ ( ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ –ΕΛΕΥΘΕΡΑ)
( στο γυμναστήριο του συλλόγου στο Μουσικό Σχολείο – οδός Κων/πόλεως 1 )
Λυκούδης Εμμανουήλ τηλ.: 6945932970
3. ΤΖΟΥΝΤΟ
( στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΝΚ Ιωαννίνων στη Λιμνοπούλα – αίθουσα τζούντο )
Γκίτσας Θεόφιλος τηλ.: 6936111888
4.ΣΤΙΒΟΣ
( στο Πανηπειρωτικό στην Ανατολή )
Σπυριδάκoυ Χρυσάνθη τηλ.: 6978857656

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Οι "Ιταλοί" ήτανε από την...Συρία!!!

Συνελήφθησαν, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 18 και 26 ετών, γιατί κατείχαν και έκαναν χρήση κλεμμένων – παραποιημένων ταυτοτήτων Ιταλίας με σκοπό την έξοδό τους από τη χώρα μας.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες προμηθεύτηκαν τις κλεμμένες ταυτότητες από την περιοχή της Ομόνοιας Αττικής, αντί του χρηματικού ποσού των τετρακοσίων πενήντα (450) ευρώ.Τα κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

ΑΡΤΑ: Ο «Συνήγορος του επιχειρηματία» είναι πλέον γεγονός!

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις – Μέλη του ότι, η Νέα Υπηρεσία του Επιμελητηρίου Άρτας «Συνήγορος του Επιχειρηματία» έχει τεθεί πλέον σε πλήρη εφαρμογή. Είναι ένα καινοτόμο εργαλείο, γεννήθηκε μέσα από την διαπιστωθείσα ανάγκη ενημέρωσης των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού και στόχο έχει να είναι δίπλα στον Επιχειρηματία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής του και να τον στηρίζει, σε κάθε του βήμα. Επιπροσθέτως στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των συναλλαγών μεταξύ των Επιχειρήσεων και των Δημόσιων Υπηρεσιών.Το Γραφείο «Συνήγορος του Επιχειρηματία» συλλέγει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των Μελών του, επεξεργάζεται τα στοιχεία βάσει των σχετικών διατάξεων και των νόμων, γνωστοποιεί στα Μέλη τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους με βάση το νομικό πλαίσιο της κάθε περίπτωσης.Εξηγεί στα Μέλη του τις περιπτώσεις όπου άδικα διαμαρτύρονται, αλλά και Μεσολαβεί και Υπερασπίζεται τα Μέλη του και καταγγέλλει τυχόν περιπτώσεις, στις οποίες τεκμηριωμένα το δίκιο είναι με το μέρος των συναλλασσομένων Μελών του Επιμελητηρίου Άρτας.Ο Συνήγορος του Επιχειρηματία προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης, εξειδικευμένης πληροφόρησης και διαμεσολάβησης εντελώς δωρεάν για τις Επιχειρήσεις – Μέλη του Επιμελητηρίου Άρτας.
Η κατηγοριοποίηση των Ερωτημάτων - Θεμάτων, με τα οποία ασχολείται ο Συνήγορος του Επιχειρηματία είναι η ακόλουθη:
• Εργασιακές υποθέσεις
• Υποθέσεις ίδρυσης επιχείρησης
• Υποθέσεις λειτουργίας επιχείρησης
• Ασφαλιστικές υποθέσεις
• Φορολογικές υποθέσεις
• Διάφορες υποθέσεις
Πιστεύουμε ότι ο «Συνήγορος του Επιχειρηματία» θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των συναλλαγών προς όφελος, τόσο των Αρτινών Επιχειρηματιών, που πρέπει να αποκτήσουν την αντιμετώπιση που τους αξίζει, όσο και των ίδιων των Υπηρεσιών και των Στελεχών τους, καθώς είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι η καλύτερη εξυπηρέτηση των Πολιτών είναι πρωταρχικός σκοπός όλων μας.Τέλος οι Επιχειρήσεις – Μέλη μας μπορούν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους είτε στο Επιμελητήριο Άρτας 2681028728-78737, είτε στο διαδίκτυο στον ιστοχώρο του Επιμελητηρίου Άρτας www.e-artas.gr όπου η Υπηρεσία «Συνήγορος του Επιχειρηματία» είναι καταχωρημένη με την ένδειξη (www.epimelima.gr).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Συνάντηση Χρ.Μαντά με το Προεδρείο του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ

Την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 επισκέφθηκε, ύστερα από αίτημά του, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά το Προεδρείο του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων.Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μνημονίου αλλά και στη συνέχεια με τις επικαιροποιήσεις ,τα μεσοπρόθεσμα και τις σε εξέλιξη εφαρμογές του δεύτερου μνημονίου αντιτάχτηκαν με κάθε πολιτικό ,αγωνιστικό και νομικό τρόπο. Άλλωστε, συνέχισαν , οι επιπτώσεις των δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάνει και τα ασφαλιστικά ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικαιροποιεί με τραγικό και καταστροφικό τρόπο τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στη κοινωνία, στη χώρα και την Ευρώπη. Κάλεσαν τέλος το βουλευτή ,όπως και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να καταψηφίσει τα νέα μέτρα, όταν έρθουν προς ψήφιση στη βουλή.Στη συνέχεια αφού έγινε αναλυτική συζήτηση για όλους τους τομείς του Δημοσίου, ο X.Μαντάς εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων εργαζόμενων, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί δίπλα τους μέσα και έξω από τη Βουλή ,ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό μέτωπο, απέναντι στη νέα μνημονιακή λαίλαπα. Οι ενωτικοί και ειρηνικοί αγώνες των εργαζομένων, συνέχισε, είναι οι μόνοι που μπορούν να ματαιώσουν τα σχέδια της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας για την πλήρη εξαθλίωση του ελληνικού λαού και τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη με εργαζόμενους τριτοκοσμικά αμειβόμενους και την χώρα έρμαια στα χέρια της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας.Υποσχέθηκε, τέλος, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους ,μαζί με το λαό για να καταψηφιστεί το νέο καταστροφικό πακέτο μέτρων και κάλεσε και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να αναλογιστούν την προσωπική τους ευθύνη που είναι άλλωστε και συνταγματική τους υποχρέωση.Καταλήγοντας , τονίστηκε ότι η επιτυχία και η συμμετοχή στην γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 26 Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι η απάντηση του λαού με στόχο την ματαίωση του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων καθώς και όλης της μνημονιακής πολιτικής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνάντηση Διοικητικών Επιτροπών των Επιμελητηρίων της Ηπείρου

Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άτυπη συνάντηση Διοικητικών Επιτροπών των Επιμελητηρίων Ηπείρου, όπως αυτές προέκυψαν από τις επιμελητηριακές εκλογές Δεκεμβρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για την γνωριμία των μελών των Διοικήσεων των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της ανταλλαγής απόψεων, τον καθορισμό κοινών πεδίων δράσης και χάραξη κοινής γραμμής ενεργειών σε θέματα που αφορούν τη περιφέρειά μας.Στην συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Πάσχος Αλ, Ιωάννου Π, Τσακίρης Ηλ., Σταύρου Αν., και Κώστας Ελ. από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, Δημητρίου Δ., Μήτσης Ι., Χρυσοστόμου Μ., Αναγνώστου Ν. και Δασκαλόπουλος Ι. από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, και οι Κεφάλας Απ., Μπέης Φ., και Αρχιμανδρίτης Γ. από το Επιμελητήριο Άρτας.
Τα θέματα συζήτησης ήταν:
1) Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου.
Αποφασίσθηκε ομόφωνα ο ορισμός τεσσάρων συνομιλητών (ένας εκπρόσωπος από κάθε Επιμελητήριο) για τον καθορισμό κοινών στόχων –δράσεων, και την καλύτερη συνέργεια Επιμελητηρίων και Περιφέρειας Ηπείρου.
2) ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ – Εξελίξεις.
Αποφασίσθηκε ομόφωνα η έκδοση κοινού ψηφίσματος των τεσσάρων Επιμελητηρίων για την δραστηριοποίηση υλοποίησης του έργου, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο των περιοχών μας.
3) MASTER PLAN για την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου, σε συνάρτηση με την επιχειρηματικότητα.
4) Προβλήματα από την λειτουργία της Α.Ε.Π.Ι. και των παρεμφερών εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Καθώς το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕΕΕ τον Νοέμβριο, αποφασίσθηκε να ζητηθεί δυναμική παρέμβαση για τον ορθολογισμό των δράσεων αυτών των φορέων.
5) Παραεμπόριο, ανταλλαγή απόψεων – αναφορά βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόσθηκαν.
Έγινε αναφορά στις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα, την ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου για την υποβοήθηση κατάλληλων συνθηκών του υγιούς εμπορίου.
6) Διάφορα θέματα.
Συζητήθηκε η συνεργασία σε κοινές προτάσεις στα διακρατικά προγράμματα που θα προκηρυχθούν καθώς και το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ασφάλιση / συνταξιοδότηση του ΟΑΕΕ.

To Δ.Σ. του ΕΟΣ Ιωαννίνων για τον αδόκητο χαμό του Ηλία Καζαντζή

To Δ.Σ. του ΕΟΣ Ιωαννίνων ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας 24-9-12 εξ αφορμής του θανατηφόρου ατυχήματος της Κυριακής 23-9-12 κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο φίλος του Ορειβατικού Συλλόγου Ηλίας Καζαντζής ανακοινώνει τα εξής:


 • Αντιπροσωπεία του ΕΟΣ Ιωαννίνων αποτελούμενη από τους Πρόεδρο, Αντ/δρο, Έφορο Αναβάσεων και τον αρχηγό της πορείας επισκέφτηκε τους οικείους του εκλιπόντος στους οποίους εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του Συλλόγου.
 • Στην κηδεία του, αντί στεφάνου θα καταθέσει χρηματικό ποσό σε ίδρυμα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 • Εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στους άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και σ' όσους απ' τα μέλη και τους φίλους του Ορειβατικού Συλλόγου με την φιλότιμη υπερπροσπάθειά τους βοήθησαν στη μεταφορά της σορού του άτυχου Ηλία Καζαντζή.
 • Καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να παρευρεθούν στην κηδεία που θα γίνει στον Ιερό Ναό της Περιβλέπτου σήμερα Τρίτη 25-9-12 στις 4μ.μ.
 • Τέλος ανακοινώνει την ακύρωση της διαδρομής-ανάβασης της Κυριακής 30-9-12 ως ένδειξη πένθους προς τον εκλιπόντα φίλο μας.
 • Συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου

  Με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Η συζήτηση που είχαν, επικεντρώθηκε στα οικονομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών προς τους φοιτητές, όπως η σίτιση και η στέγαση.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ζητήσει ήδη προσφορές από ξενοδοχεία της πόλης προκειμένου να φιλοξενηθούν φοιτητές καθώς οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρύτανης ζήτησε από τον Δήμαρχο και την δική του παρέμβαση και βοήθεια ώστε να υπάρξει η ανάλογη προσφορά στις καλύτερες τιμές.Να σημειωθεί πως αν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί άμεσα, τότε πολλοί φοιτητές που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραμονής τους στα Γιάννινα, θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν και το Πανεπιστήμιο και την πόλη.Παράλληλα ο κ. Αλμπάνης ζήτησε την συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου να γίνουν εργασίες καλλωπισμού κι ευπρεπισμού στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης καθώς φέτος λόγω των οικονομικών δύσκολα μπορεί να καλύψει τέτοιες ανάγκες.Ο δήμαρχος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός του Πανεπιστημίου και θα συμβάλλει με όσα μέσα διαθέτει στη στήριξή του.Ζήτησε δε να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι φορείς της περιοχής ώστε να αμβλυνθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα.

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Έναρξη υποβολής αιτήσεων για δωρεάν φροντιστηριακή εκπαίδευσης μαθητών οικονομικά αδύναμων οικογενειών

  Μετά τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Ιωαννιτών, Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Ιωαννίνων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το σχολικό έτος 2012 – 2013 στο πρόγραμμα δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης.Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Π.Ε. Ιωαννίνων και δεν παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια και Κέντρα ξένων γλωσσών.Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω:
  1. Επικυρωμένη φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, γονέα ή κηδεμόνα.
  2. Βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο που φοιτά ο μαθητής.
  3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
  4. Επικυρωμένη φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος 2012 , αντίγραφο φορολογικής δήλωσης που παρελήφθη από την Δ.Ο.Υ. ή εκτύπωση μέσω TAXIS , ΕΤΑΚ 2008 ή 2009 και τελευταίο Ε9, θεωρημένα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το 2012.
  5. Επικυρωμένη φωτοτυπία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής με ποσοστό 67% και άνω (σε περίπτωση αναπηρίας μέλους της οικογένειας)
  6. Επικυρωμένη φωτοτυπία της πρώτης σελίδας και της τελευταίας θεώρησης του βιβλιαρίου απορίας (αν υπάρχει).
  7. Βεβαίωση χρόνου ανεργίας γονέων από τον Ο.Α.Ε.Δ. (αν υπάρχει).
  8. Επικυρωμένη φωτοτυπία ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας (αν υπάρχει).
  9. Επικυρωμένη φωτοτυπία δικαστικής απόφασης επιμέλειας παιδιών (αν υπάρχει).
  10. Υπεύθυνη Δήλωση (θα δίνεται από το γραφείο παραλαβής των αιτήσεων).
  Τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται από 26/9/2012 έως και 05/10/2012 κατά τις ώρες 09:00 – 13:00 στο 120 γραφείο της Περιφέρειας Ηπείρου.
  Πληροφορίες τηλ.:2651087120

  Εγκαίνια του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στα Γιάννενα

  Με δύο σταθμούς και δέκα ποδήλατα στην πόλη των Ιωαννίνων κι άλλα δέκα που θα εγκατασταθούν στο Νησί, ξεκινά την λειτουργία του το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων EasyBike του Δήμου Ιωαννιτών.Τα εγκαίνια του συστήματος θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 12.00 από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών στο Δημοτικό πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια δίπλα από την 8η Μεραρχία.Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα τελευταίας γενιάς, που επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα κάνοντας χρήση μιας ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας που θα μπορούν να προμηθεύονται από τα γραφεία του Δήμου. Παράλληλα θα ξεκινήσει η λειτουργία της ιστοσελίδας www.ioanninabikes.gr από την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν πληροφορίες για το σύστημα και να ενημερώνονται για τον τρόπο λειτουργίας του.Το σύστημα είναι πιλοτικό και αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία στον Δήμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση υποδομών με σκοπό την ένταξη του ποδηλάτου στην πόλη.Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος πραγματοποιείται από την BrainBox, εταιρία με μεγάλη εμπειρία σε συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων που έχει ήδη εγκαταστήσει τα συστήματα της Κέρκυρας, της Ναυπάκτου και της Λευκωσίας. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος γίνεται από το πρόγραμμα CYCLO στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών.Η βασική ιδέα του έργου CYCLO βασίζεται στην προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς εντός πόλης με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον που συμβάλει σημαντικά στην βιώσιμη κινητικότητα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

  ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησε η ανάπλαση της Κυανής ακτής

  Από τον Παντοκράτορα ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κυανής Ακτής. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,6 εκ. ευρώ, θα κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ και περιλαμβάνει τις διαμορφώσεις σε τμήματα του παραλιακού μετώπου που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και περιήγηση στην παραλιακή ζώνη για την άσκηση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων από την Κυανή Ακτή έως και τον Παντοκράτορα.H περιοχή ανάπλασης έχει χωριστεί σε τρία τμήματα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται κατασκευή πεζοδρόμων, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, εγκατάσταση υπαίθριων καθιστικών, φύτευση του χώρου κ.α Οι παρεμβάσεις θα γίνουν υπό την επίβλεψη της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία θα μεριμνήσει για τη διάσωση και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία ενδέχεται να εντοπιστούν κατά την διάρκεια των εργασιών.Σε δήλωση του,ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μιλτιάδης Κλάπας,αναφέρει:"Είναι ξεχωριστη η χαρά μου για την έναρξη των εργασιών του έργου της ανάπλασης της Κυανής Ακτής. Η Δημοτική αρχή της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι έκανε όλες τις απαραίτητες μελέτες και ενέργειες και ενέταξε το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ στο τομεακό πρόγραμμα ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ του Υπουργείου Τουρισμού με φορέα τον Ε.Ο.Τ Ετσι δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή το καθυστέρησε δύο χρόνια. Κυρίως όμως γιατι ενώ στο έργο προβλέπονταν η ανάπλαση τριών τμημάτων. Δηλαδή από μνημείο ναύτη έως και κυανη ακτή, από Αγραμπελη όλο το παραλιακό τμήμα έως κάστρο παντοκράτωρα και τέλος από το κάστρο έως και το πευκόφυτο δασάκι έχει αφαιρεθεί και δεν θα κατασκευασθεί το δεύτερο τμήμα( αγράμπελη κάστρο).Είναι σαφείς και ολοφάνερες οι παραλείψεις της σημερινής Δημοτικής αρχής που άφησε αυτή την εξέλιξη , είναι όμως εξοργιστική η δήλωση σήμερα του Δημάρχου ότι δεν γνωρίζει πως έγινε αυτό".

  Αναγνώστης καταγγέλλει το τζάμπα πάρκινγκ στον 2ο δημοτικό Παιδικό Σταθμό

  Είμαι εργαζόμενος σε καφετέρια στην Πλατεία Πάργης και κάθε μέρα πληρώνω στο δήμο ελεγχόμενη στάθμευση για να παρκάρω το αμάξι μου στην Πυρσινέλα. Ακριβώς κολλητά βρίσκεται ο παιδικός σταθμός του δήμου όπου το πάρκινγκ είναι τζάμπα. Όχι για μένα αλλά για εκλεκτούς εργαζόμενους. Του δήμου Ιωαννίνων φυσικά. Πόσο μαλάκας θα πρέπει να νιώθω που πληρώνω και ακριβώς δίπλα κάποιοι εξυπνάκηδες παρκάρουν τζάμπα; Κάποιος από το δήμο ας το δει. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  Αναγνώστης

  Από ποιον και γιατί "χειρουργήθηκε" το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας;

  Tα... "καμώματά" τίνος εκθέτουν τον Πρύτανη;
  Διαβάζοντας κανείς το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, αναφορικά με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Ζαγορίου για την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού πλούτου των σπάνιων βιβλιοθηκών του Ζαγορίου, διαπιστώνει ότι κατά έναν... "μυστυριώδη" τρόπο εξοβελίστηκε -άγνωστο γιατί- ακόμη και η παραμικρή αναφορά στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος που δεν είναι άλλος από το ΚΕΝΕΦ. Το Κέντρο Έρευνας&Νεοελληνικής Φιλοσοφίας αποτελεί την ψυχή της αξιόλογης αυτήςπρωτοβουλίας, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι πέρα από φορέας υλοποίησης, σε αυτό πιστώνεται τόσο η ιδέα, όσο και η δουλειά που έγινε για την προώθηση της συγκεκριμένης αναπτυξιακής δράσης.Όμως κάποιο... "αόρατο χέρι" ανέλαβε να το εξαφανίσει από το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας, εκθέτοντας -για πολλοστή φορά- με τα... "καμώματά" του και τον ίδιο τον Πρύτανη του Ιδρύματος. Ο παραγοντισμός, ο κομπλεξισμός και η μικρότητα σε όλο τους το μεγαλείο. Καιρός να τους κόψετε το... "βήχα" κ. Πρύτανη...

  Με το δεξί μπήκε η νέα διοίκηση του ΠΕΑΚΙ στα νέα της καθήκοντα

  Βιοκλιματικό το Κολυμβητήριο στο ΕΑΝΚΙ

  Με το δεξί μπήκε η νέα διοίκηση του ΠΕΑΚΙ στα νέα της καθήκοντα, καθώς μετά τις "τρύπες" του παρελθόντος που καθημερινά κλείνει, προωθεί τη χρήση των Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από πρωτοβουλία της νέας διοίκησης προωθείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Ιωαννιτών η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης που προβλέπει τη βιοκλιματική αξιοποίηση της στέγης του Κολυμβητηρίο

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης αυτοδιαψεύδεται στο βιογραφικό του!!!

  Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης ντρέπεται να παραδεχτεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο (ως πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) ουδέποτε καταψήφισε στη βουλή το δεύτερο μνημόνιο. Όπως πολύ καλά θυμόμαστε, είχε τότε διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όχι επειδή το καταψήφισε αλλά επειδή απείχε από την κρίσιμη ψηφοφορία. Με άλλα λόγια, μπροστά στα δύσκολα, ο τότε εθνοπατέρας την είχε κάνει..."Λούης"!Όμως διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του σημείωμα όπως σήμερα βρίσκεται αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την οποία σήμερα διοικεί, θα διαπιστώσει ότι ο Γ.Γ. ψεύδεται, μιας και υποστηρίζει ότι στις 23-2-2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, επειδή δήθεν το... καταψήφισε!!! Μιλάμε για Grande πολιτικό ατόπημα κυβερνητικού παράγοντα που παραπέμπει όχισε πολιτικό ήθος Φώτη Κουβέλη αλλά σε πρακτικές... "Μαυρογιαλούρου". Εδώ ταιριάζει το Αιδώς Αργείοι αλλά το θέμα είναι ποιος θα το ακούσει...

  Πολιτικό ζήτημα η πώληση της «Δωδώνη»

  ΑΓΚΑΘΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ SIMOS FOODS
  Το οικονομικό θρίλερ ενός διαγωνισμού πώλησης του σημαντικότερου ίσως μη χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου της ΑΤΕ, της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα, με αποτέλεσμα ακόμη να αναμένεται το όνομα του αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας. Θεωρητικά η κοινοπραξία του fund SI Capital Partners Limited, ρωσικών συμφερόντων και η εγχώρια Simos Foods προβάλλουν ως το νικητήριο σχήμα στον διαγωνισμό, με δεύτετο στην κατάταξη τον μοναδικό αμιγώς ελληνικό διεκδικητή, τον θεσσαλικό όμιλο της Όλυμπος-Τυράς. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας και όλο και περισσότερο η υπόθεση αποκτά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς θέση στο ζήτημα έλαβαν όλα τα κόμματα, τοπικοί παράγοντες της Ήπειρου, η αυτοδιοίκηση της περιοχής κ.ά.Ωστόσο προϊόντος του χρόνου ανακύπτει μία ακόμη κρίσιμη λεπτομέρεια και αυτή είναι πως η δεσμευτική οικονομική προσφορά του ρωσικού fund και της Simos Foods φέρεται να έχει χρονική διάρκεια μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου. Από το σημείο αυτό και έπειτα πρακτικά δεν θα ισχύει.Στην περίπτωση της Όλυμπος-Τυράς η εγγυητική επιστολή της λήγει στις 16 Οκτωβρίου (έχει τρίμηνη διάρκεια) και μόνο τότε θα χρειαστεί ανανέωσή της. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τις οφειλές της Simos Foods προς τη Δωδώνη, καθώς στην έκθεση του εκκαθαριστή αναφέρεται ότι αυτό το χρέος ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ και υπάρχουν εξασφαλίσεις για τα 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, άλλοι διεκδικητές της «Δωδώνη» έχουν επισημάνει πως αυτό το χρέος φθάνει τα 12 εκατ. και εξ αυτών τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα με εγγυητική τράπεζας, ενώ υπάρχει και μια προσημείωση σε ακίνητο της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ.Εν αναμονή της ανακοίνωσης νικητή, γιατί μάλλον θα αποφευχθεί να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός, οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας στη Δωδώνη κατήγγειλαν την όλη διαδικασία ως στημένη, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα κάνουν εύκολη τη ζωή του νέου ιδιώτη μεγαλομετόχου. Στο ίδιο «μήκος κύματος» και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι αυτοί που προμηθεύουν την πρώτη ύλη στην εταιρεία και ζητούν να σταματήσει άμεσα ο διαγωνισμός.

  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

  Θα χάσουν τον ύπνο τους!!!

  Ο Νίκος Γερασιμίδης,δεν θα είναι πλέον αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης,στο Ελληνικό Προξενείο του Αργυροκάστρου,μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις διάφορων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων.Την είδηση άλλωστε την έχουν ήδη δημοσιεύσει αρκετά τοπικά ΜΜΕ.Αυτό όμως για το οποίο δεν "μιλούν"τα τοπικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες,είναι το γεγονός πως ο Ν.Γερασιμίδης,ενημέρωσε αναλυτικά για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Ελληνικής μειονότητας όχι μόνο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά,αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!Είναι βέβαιο πως κάποιοι που έχουν στήσει πολύ καλές  "μπίζνες" στην γείτονα χώρα,παρέα με μεγαλοπαράγοντες της Εθνικής Μειονότητας,θα χάσουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους,μιας και τα στοιχεία που έδωσε στις δικαστικές αρχές ο Γερασιμίδης,είναι πολύ σημαντικά και μάλιστα σε μια περίοδο που όλα τα "κοράκια" της πιάτσας περιμένουν την..."λέια" τους από το γνωστό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Interreg Ελλάδα-Αλβανία".Κάποιο  πουλάκι μας σφύριξε,πως δεν θα χάσουν μόνο οι τοπικοί μεγαλοπαράγοντες τον ύπνο τους,αλλά και ένας πολύ καλός τους φίλος στην... "Νυφούλα του Θερμαϊκού"!!!

  Λήψη μέτρων για το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου

  Τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις δικαστικές φυλακές Σταυρακίου, θα εξετάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κων/νος Καραγκούνης ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου, 22 Σεπτεμβρίου, το σωφρονιστικό κατάστημα.Ο κ. Καραγκούνης παρέμεινε για περίπου τρεις ώρες στους χώρους του καταστήματος, συναντήθηκε με κρατούμενους, ενώ συζήτησε τα θέματα των φυλακών με την διευθύντρια κα Έλενα Αγαπητού. Ακόμη, άκουσε τα εργασιακά αιτήματα των Συλλόγων Εργαζομένων στην εσωτερική φύλαξη και την εξωτερική φρουρά των φυλακών.Στη συνέχεια ο κ. Καραγκούνης επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνη. Μεταξύ των δύο φορέων συζητήθηκε και η σκέψη του υπουργείου Δικαιοσύνης να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα τέσσερα κλειστά στρατόπεδα που υπάρχουν στην Ήπειρο ώστε να φυλακιστούν εκεί, σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης, κρατούμενοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ελαφρές ποινές.

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας συμμετέχει στη Γενική Απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου


  Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, στη συνεδρίαση στις 19/9/2012, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του στη Γενική Απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου.Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα και συντασσόμενο πλήρως με το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων, καλεί με τη σειρά του τους εμπόρους να απεργήσουν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική που οδηγεί τους συναδέλφους στην εξαθλίωση και στα λουκέτα.Τα μέλη του ΔΣ θα διανείμουν τις ανακοινώσεις και τις αφίσες της Ομοσπονδίας.Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνει ξεχωριστό κάλεσμα στους επαγγελματίες της πόλης, προσδοκώντας στην ανταπόκρισή τους, ώστε την ημέρα της απεργίας να μην υπάρχει κανένα μαγαζί ανοιχτό.

  ΠΡΕΒΕΖΑ:Οι δανειακές υποχρεώσεις των νοικοκυριών στην κορυφή των αιτημάτων των πολιτών προς το Συμπαραστάτη του Πολίτη

  Οι δανειακές υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες στην κορυφή των αιτημάτων των πολιτών της  Πρέβεζας προς το Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολο Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου βρέθηκε στην Πρέβεζα στα γραφεία της αντιπεριφέρειας και δέχθηκε αιτήματα και προσφυγές πολιτών, ενώ όπως είπε ότι από την Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας τα αιτήματα και οι προσφυγές είναι λίγες σε σχέση με τους άλλους νομούς της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πολλά αιτήματα, με τα οποία πολίτες κυρίως, του ζητούν να παρέμβει για την επίλυση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με τραπεζικά δάνεια και ακολουθούν το τέλος ακινήτων και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αλλά και η επίλυση διαφόρων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τους δήμους. Ο κ Οικονόμου υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα δεν έχει αρνηθεί την βοήθεια σε κανέναν πολίτη, ενώ χαρακτήρισε ως μειονέκτημα ότι κανένας δήμος της Ηπείρου δεν έχει συμπαραστάτη του πολίτη. Την ίδια στιγμή ικανοποιητική, χαρακτήρισε την μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού, αφού όπως είπε δόθηκαν λύσεις σε προβλήματα των πολιτών αλλά και έγινε αποσυμφόρηση των αιρετών οργάνων από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου καταλήγοντας τόνισε ότι βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του στην Περιφέρεια στα Γιάννενα και είναι στην διάθεση όλων των πολιτών.

  Λήστεψαν τον Γιάννη Πάριο μετά την συναυλία που έδωσε στα Γιάννενα!

  Ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Πάριος,επέστρεφε από τα Γιάννενα, όπου την Κυριακή έδωσε συναυλία στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Φτάνοντας έξω από το σπίτι του, άγνωστοι του είχαν στήσει ενέδρα και σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Τόσο ο ίδιος όσο και ο οδηγός του αντέδρασαν με ψυχραιμία, παρότι οι δράστες οπλοφορούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, του αφαίρεσαν όλα τα χρήματα που είχε μαζί του και αποτελούσαν την αμοιβή του για τη συναυλία που πραγματοποίησε στην πόλη μας.Ο Γιάννης Πάριος κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία μετά από έρευνα εντόπισε το αυτοκίνητο των δραστών...

  Κοινή παρέμβαση Βλέτσα – Κατσάνου - Παργανά – Σιαπατόρη για το πετρέλαιο θέρμανσης!

  Κοινή πολιτική παρέμβαση των πρώην Δημάρχων του Δήμου Ζίτσας για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την απόφαση ένταξης στη Β΄ Γεωγραφική Ζώνη που το μετατρέπει σε είδος πολυτελείας.Σε ανοικτή επιστολή που υπογράφουν οι Σάκης Βλέτσας (πρώην Δήμαρχος Πασσαρώνος), Μιχάλης Κατσάνος (πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών), Γιώργος Παργανάς (πρώην Δήμαρχος Μολοσσών) και Νίκος Σιαπατόρης (πρώην Δήμαρχος Ζίτσας) ενώνουν τη φωνή τους και διαμαρτύρονται για την «ακατανόητη απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει το Νομό Ιωαννίνων στη Β΄ Γεωγραφική Ζώνη που μετατρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης σε είδος πολυτελείας».Η κοινή επιστολή τους,για την τιμή του πετρελαίου δείχνει ότι θέτουν αρκετούς προβληματισμούς τους σε “στρογγυλό τραπέζι” και δίνουν αφορμή να ξεκινήσουν από νωρίς οι συζητήσεις για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!Αναλυτικά η επιστολή:
  Το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης, μεσούσης της βαθιάς οικονομικής κρίσης, θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών στο Δήμο Ζίτσας, θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των συνδημοτών μας και θα καθηλώσει περαιτέρω τη λειτουργία των δημοτικών μας δομών.Η ακατανόητη απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει το Νομό Ιωαννίνων στη Β΄ Γεωγραφική Ζώνη, μετατρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης σε είδος πολυτελείας και ήδη προκαλεί οργή σε κάθε εργαζόμενο, αγρότη, συνταξιούχο και άνεργο συν δημότη μας.Λογικό είναι, η αγανάκτηση και η κοινωνική αναστάτωση στον τόπο μας, καθημερινά να εντείνονται, αφού στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους δικαίου, είναι καθολική πλέον η απαίτηση να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που εξισώσει τον ημιορεινό και ορεινό δήμο Ζίτσας με τα παράλια της Χαλκιδικής!Την ώρα που η ακολουθούμενη πολιτική λόγω του μνημονίου οδηγεί σε αργό θάνατο όχι μόνο την αυτοδιοίκηση του τόπου αλλά και τον κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά, ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας με όλους τους φορείς της περιοχής και επιτακτικά απαιτούμε την ένταξη του Νομού Ιωαννίνων στην Α΄ Γεωγραφική Ζώνη.Είναι καιρός, ο Δήμος Ζίτσας και η ΠΕΔ Ηπείρου να αφυπνιστούν και να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για τον συντονισμό ενός αυτοδιοικητικού μετώπου δράσης, που θα διεκδικήσει αποφασιστικά και θα εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τη βιωσιμότητα των ίδιων των δήμων μας, όσο και για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων των συνδημοτών μας.
  Οι υπογράφοντες:
  Βλέτσας Σάκης (πρ. Δήμαρχος Πασσαρώνος)
  Κατσάνος Μιχάλης (πρ. Δήμαρχος Ευρυμενών)
  Παργανάς Γιώργος (πρ. Δήμαρχος Μολοσσών)
  Σιαπατόρης Νίκος (πρ. Δήμαρχος Ζίτσας)

  ΑΡΤΑ: Με αντιρατσιστικά/αντιφασιστικά μηνύματα το 1ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ

  Το 1ο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στην Άρτα, στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας. Ένα Φεστιβάλ που κέντρισε το ενδιαφέρον του νεανικού και μη κοινού, με πολλά αντιρατσιστικά/αντιφασιστικά μηνύματα, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολιτικές συζητήσεις για τα προβλήματα των νέων και τις εξελίξεις που αφορούν το νέο πακέτο μέτρων. Το Φεστιβάλ άνοιξε με το χαιρετισμό της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ τόνισε ότι η νεολαία καλείται σήμερα να σηκώσει το φορτίο της μάχης ενάντια σ’ αυτή την πολιτική που καταστρέφει τη ζωή τους. «Αυτή η πολιτική που καταδικάζει τη νεολαία με όρους γενοκτονίας, την καταδικάζει στην ανεργία, στη μετανάστευση, σε έλλειμμα παιδείας και τελικά στο έλλειμμα ονείρου». Το υπάρχον σύστημα δεν χωράει βελτίωση και μόνο με την ανατροπή του θα μπορέσει να δει φως στο τούνελ η νέα γενιά, είπε η κυρία Γεροβασίλη. Αναφέρθηκε στο καινούργιο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται, στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και την αναβίωση του φασισμού λέγοντας: «Οι συνθήκες της κρίσης αυτά τα φαινόμενα τα μεγεθύνουν και σαφώς πρέπει να ανατραπούν από την ελληνική κοινωνία. Και η νεολαία βεβαίως μπαίνει μπροστά σ’ αυτή τη μάχη για την ανατροπή των φαινομένων του φασισμού αλλά και της ξενοφοβίας. Αυτό γίνεται με παιδεία. Αυτή η παιδεία η οποία στερείται σήμερα απ’ τη νέα γενιά».Ομιλητές στο Φεστιβάλ ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΥΖΑ ΕΚΜ Πρέβεζας Κων/νος Μπάρκας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Γιάννης Παπαδημητρίου.

  ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Την Παρασκευή η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου στη Παραμυθιά

  Τμήμα του Ιερού Λειψάνου του μυροβλύτη Αγίου Δονάτου, θα λιτανευτεί στην Παραμυθιά την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ σε ανάμνηση της ημέρας του 2000 που μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην πόλης μας. Το τμήμα του Ιερού Λειψάνου του πολιούχου της Παραμυθιάς Αγίου Δονάτου, μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ομώνυμο Ναό της Παραμυθιάς την 29η Σεπτεμβρίου 2000 μετά από ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ.κ. Τίτου και του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας ενώ το υπόλοιπο Ιερό Σκήνωμα σήμερα βρίσκεται αποθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό Μαρίας και Δονάτου επίσης στο Murano της Βενετίας.Την παραμονή, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (και ώρα 19:00), θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού (και ώρα 20:00) θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου στους δρόμους της πόλεως Παραμυθιάς. Το πρωί του Σαββάτου, 29 Σεπτεμβρίου (και ώρα 07:00), θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων των 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθιάς. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας των 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθιάς.Στην Παραμυθιά ο Άγιος Δονάτος λιτανεύεται δύο φορές το χρόνο. Στις 30 Απριλίου όπου και η ονομαστική εορτή του Αγίου μας και στις 28 Σεπτεμβρίου.

  Στις 4 σήμερα το απόγευμα η κηδεία του άτυχου ορειβάτη

  Από τον Ιερό Ναό Περιβλέπτου κηδεύεται σήμερα το απόγευμα, στις 4, ο άτυχος 47χρονος ορειβάτης που έχασε την ζωή του το πρωί της Κυριακής,στην χαράδρα του Βίκου.Ο εκλιπών,ήταν καθηγητής-σχολικός σύμβουλος αγγλικής φιλολογίας και ο αιφνίδιος θάνατός του σκόρπισε θλίψη στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και στους φίλους της ορειβασίας.

  Γεμίζουν λόγω οικονομικής κρίσης οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί


  Κατά 19% έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με τους δήμους να προχωρούν σε διαδικασίες-εξπρές για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν αρχίσει να εκδίδονται από τους δήμους προκειμένου να ενισχυθούν οι σταθμοί με εργαζομένους και να εξυπηρετήσουν τα 57.534 παιδιά που έγιναν τελικώς δεκτά έναντι 42.000 που αρχικώς καλύπτονταν από τα προϋπολογισθέντα κονδύλια, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».Παράλληλα, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη φιλοξενία και άλλων 3.500-4.000 παιδιών μετά τη δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που έγινε από το Ίδρυμα Νιάρχου για την ενίσχυση των δημοτικών παιδικών σταθμών.Ωστόσο, ακόμη και μετά τις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού και τη δωρεά, οι θέσεις υπολείπονται των αιτήσεων που κατατέθηκαν για την φετινή χρονιά και ανήλθαν σε 96.130, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42,81% σε σχέση με το 2011.Η αυξητική αυτή τάση κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό,ότι το 2010 οι αιτήσεις ήταν 30.846 και το 2011 υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας στις 67.311.Σε ό,τι αφορά το οικογενειακό εισόδημα όσων κατέθεσαν αίτηση για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους σταθμούς, για το 42,6% κυμαινόταν ετησίως σε 12-26.000 ευρώ, για το 20,8% ήταν 26.000-40.000 ευρώ, ενώ το 17,2% δήλωσε εισόδημα έως 6.000 ευρώ.

  Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην Ηγουμενίτσα


  Θέλεις και Σύ να δώσεις Αίμα; 
  Ελα την Κυριακή 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΩΣ ΤΙΣ 1 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ.ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙC ΠΑΡΑΜΥΘΙΑC, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ & ΠΑΡΓΑCΙ.Ν. ΑΓΙΟΥ CΠΥΡΙΔΩΝΟC & ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤCHC
  Τηλ: 6944754656 Π. Θεόδωρος Ζώης

  Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων


  Συνεχίζονται για το σχολικό έτος 2012-2013 οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Ιωαννίνων που θα λειτουργήσει για 10η συνεχή χρονιά στη Δ/νση: Κωνσταντινουπόλεως 1, στο κτήριο του Μουσικού Γυμνασίου, 2ος όροφος.Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, που τελείωσαν το Δημοτικό και δε φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν. Η διάρκεια φοίτησής τους στο σχολείο είναι 18 μήνες (δύο διδακτικά έτη). Το ωράριο είναι απογευματινό (4.30-8.30) με ωρολόγιο πρόγραμμα 25 διδακτικών ωρών την εβδομάδα και παρέχεται απολυτήριος τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων για εγγραφές στο ΣΔΕ Ιωαννίνων, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2651065187 και 6973272669, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής και ώρες: 5:00-7:00μ.μ.

  Ανησυχία για τα πλατάνια και στην Πρέβεζα!

  Ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρμόδιες αρχές της Πρέβεζας η ασθένεια που παρουσίασαν κάποια από τα νεαρά πλατάνια που υπάρχουν κατά μήκος του πάρκινγκ της πλατείας Ανδρούτσου. Γεωπόνοι που επισκέφθηκαν τα δέντρα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι την ξήρανση των πλατανιών προκάλεσε ο μύκητας Ceratocystis platani ο οποίος ευθύνεται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που έχει νεκρώσει εκατοντάδες δέντρα σε όλη την Ήπειρο. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Κοσμάς Κορωναίος στάλθηκαν ήδη δείγματα από τα άρρωστα δέντρα σε ειδικό εργαστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως τα προβλήματα οφείλονται στην εμφάνιση του μύκητα. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τα δέντρα θα κοπούν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται άρρωστα δέντρα μέσα στην πόλη της Πρέβεζας παρότι εκατοντάδες πλατάνια έχουν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή και ακόμη περισσότερο στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

  Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Οδοντιάτρων Ιωαννίνων

  Η Αριστερή Παρέμβαση Οδοντιάτρων εφόσον η κυβερνητική κάθε φορά η συνδικαλιστική πλειοψηφία του Ο.Σ.Ι. σιωπηρά στηρίζει τον νέο γύρο εξαθλίωσης καλεί τους πληττόμενους και κατακρεουργημένους οδοντιάτρους στο οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό πεδίο, να συνταχθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κλείνοντας τα Ιατρεία και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που ξεκινούν στις 26 Σεπτέμβρη.Απαιτώντας την ανατροπή των άθλιων νέων μέτρων καταστροφής της κοινωνίας, μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια.Την ανατροπή των κυβερνητικών σαλτιμπάγκων της Τρόικας εσωτερικού Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.Με άμεση διεκδίκηση την μονομερή διαγραφή του χρέους που μας έχουν επιβάλει οι τοκογλύφοι δανειστές έλληνες και ξένοι
  -Την έξοδο της χώρας από το ευρώ της εξαθλίωσης και την λαομίσητη Ε.Ε. των τραπεζιτών, την απαγόρευση των απολύσεων και την προστασία των ανέργων, με παράλληλη άμεση αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009.
  -Με την προστασία του πολυτιμότερου κοινωνικού κεφαλαίου, τους νέους.
  -Αποτρέποντας το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας.
  -Εθνικοποιώντας άμεσα δίχως αποζημίωση των μετόχων των επιχορηγούμενων με δημόσιο χρήμα Ιδιωτικό Τραπεζικό Τομέα και τις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, λειτουργώντας τες με εργατικό και λαϊκό έλεγχο του οργανωμένου λαού.
  -Με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
  -Υποστηρίζοντας πως οι εξεγερμένες δυνάμεις της εργασίας, πρέπει να βάλουν την καταλυτική σφραγίδα τους στον κοινωνικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι Έλληνες αστοί «πατριώτες», με αμέριστο συμπαραστάτη τους την Βρυξελιώτικη Νεοφασιστική «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., την ίδια στιγμή που φυγαδεύουν τα πλούτη τους σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού και στις φιλόξενες Τράπεζες της Ελβετίας και της Αγγλίας.

  Η Υγεία του Λαού δεν είναι εμπόρευμα και προνόμιο,
  αλλά δικαίωμα και Δημόσιο Αγαθό

  Αρχίζουν οι ακαδημίες Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα  Αρχίζουν τα νέα τμήματα της ακαδημίας μπάσκετ του Π.Α.Σ. Γιάννινα όπως και τα αγωνιστικά τμήματα, που απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 έως 17 ετών.Η Ακαδημία Μπάσκετ του Π.Α.Σ. για μια ακόμη χρονιά ανοίγει τις πύλες της, φιλοδοξώντας να προσφέρει στα νέα παιδιά μια αξέχαστη δημιουργική ενασχόληση, υπό την επίβλεψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο μπάσκετ και καταξιωμένων αθλητών του χώρου.Το δελτίο Τύπου που απέστειλε ο σύλλογος, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι«σημειώνουμε ότι η ομάδα του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα που διαθέτει ταυτόχρονα τμήματα ανδρών και γυναικών, σε υψηλές κατηγορίες. Η γυναικεία μάλιστα ομάδα του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ συμμετέχει για 2η συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας της ΕΟΚ, ενώ το Ανδρικό τμήμα συμμετέχει στην Α’ Κατηγορία ΕΣΚΑΒΔΕ, έπειτα από δύο συνεχόμενες ανόδους.Χαρακτηριστικό, τόσο της νοοτροπίας του τμήματος μπάσκετ του ΠΑΣ, όσο και της άκρως επιτυχημένης δουλειάς που επιτελείται από τους προπονητές του συλλόγου αυτά τα χρόνια, είναι το γεγονός ότι η ομάδα των Γυναικών όπως και η ομάδα των Ανδρών απαρτίζονται στη πλειοψηφία τους από αθλητές και αθλήτριες (έχοντας μάλιστα ενεργά πρωταγωνιστικό ρόλο) που έχουν αναδειχτεί μέσα από τις ίδιες τις ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα.Η μεγάλη καλαθοσφαιρική οικογένεια του ΠΑΣ περιμένει να αγκαλιάσει τα νέα αυριανά ταλέντα του τοπικού μπάσκετ, με αίσθημα ευθύνης για το έργο που επιτελεί, υποσχόμενη να συνεχίσει να προσφέρει τις αρτιότερες γνώσεις και υπηρεσίες σε κάθε νέο και παλιό αθλητή/τρια της ομάδας.
  Το κόστος συμμετοχής ανά μήνα έχει οριστεί στα 25 ευρώ
  Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Υπεύθυνους των Ακαδημιών του συλλόγου:
  ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 6945939505
  ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 6947828430

  Το τριήμερο 5 - 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ανώνυμων Αλκοολικών


  Ένα συνέδριο, εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου στα Γιάννινα σε μεγάλο ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα το τριήμερο 5 - 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλκοολικών Ανώνυμων με τη συμμετοχή της ΑΛ-ΑΝΩΝ (Ομάδες Συγγενών & Φίλων Αλκοολικών). Τίτλος του Συνεδρίου είναι «Υπάρχει Λύση». Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, από τις 6 έως τις 7:30 το απόγευμα, θα διεξαχθεί ανοιχτή ενημερωτική παρουσίαση των προγραμμάτων ανάρρωσης των Αλκοολικών Ανωνύμων (Α.Α.) και των Ομάδων Συγγενών Αλκοολικών (ΑΛ - ΑΝΩΝ). Οι Ομάδες των Αλκοολικών Ανωνύμων ξεκίνησαν στην Αμερική στις αρχές του 1935, όταν συναντήθηκαν τυχαία δύο άνθρωποι: Ο Bill Wilson, αθεράπευτα αλκοολικός και ο Robert Holbrook Smith γιατρός με σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι ανταλλάσοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες, μπορούσαν να παραμείνουν μακριά από το αλκοόλ. Και έτσι έγινε. Μέχρι τον θάνατό τους, ο Bill W. και ο Dr. Bob – όπως έγιναν γνωστοί – δεν ξαναήπιαν ούτε σταγόνα. Οι δυό τους έγιναν αφορμή να δημιουργηθούν οι Α.Α. σαν θεραπευτικός θεσμός και να λειτουργούν χιλιάδες ομάδες στον κόσμο και να αναρρώνουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι από την ασθένεια του αλκοολισμού.Στην Ελλάδα οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί ιδρύθηκαν πριν από 30 χρόνια περίπου στην Αθήνα, διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία στη Σόλωνος και μέχρι σήμερα λειτουργούν περίπου έντεκα ομάδες σε όλη τη χώρα. Δέχονται οποιονδήποτε στις ομάδες τους που επιθυμεί να σταματήσει να πίνει. Χωρίς καμία διάκριση ως προς τη φυλή, την οικονομική και κοινωνική τάξη, το σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού, και όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αυτοβοήθεια. Το Α.Α. δεν κατευθύνεται από κανέναν επαγγελματία πχ. γιατρό, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό κτλ. και είναι αυτοσυντήρητοι, δεν δέχονται καμία συνεισφορά από άτομα ή φορείς. Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται καθημερινά όλες τις μέρες του χρόνου και η ανάρρωση στηρίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας και της ελπίδας μεταξύ των μελών μέσα από την ασφάλεια που εξασφαλίζει η ανωνυμία. Το θεραπευτικό μοντέλο των αλκοολικών ανωνύμων στηρίζεται στα 12 βήματα ανάρρωσης τα οποία εμπεριέχουν κυρίως την παραδοχή της ασθένειας μέσα από την αυτογνωσία και την στήριξη του εαυτού μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο, και τη μεταφορά του μηνύματος σ' αυτούς που υποφέρουν. Στη συνέχεια ο εσωτερικός κανονισμός των Α.Α. στηρίζεται στις 12 παραδόσεις, οι οποίες είναι προτάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ομάδων.Τι Κάνουν οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί Στις συναντήσεις των Α.Α. τα μέλη μοιράζονται την εμπειρία της ανάρρωσής τους με οποιοδήποτε άτομο με πρόβλημα ποτού το οποίο ζητάει βοήθεια, και δίνουν προσωπική βοήθεια ή "υποστήριξη" (sponsorship) στους αλκοολικούς που έρχονται στο Α.Α. Η παρουσία σε "κλειστές" συγκεντρώσεις είναι περιορισμένη σε άτομα που είναι αλκοολικοί ή που νομίζουν πως έχουν πρόβλημα με το ποτό. Μη αλκοολικοί επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στις "ανοιχτές" συναντήσεις των Α.Α. Το πρόγραμμα των Α. Α., όπως αυτό διατυπώνεται στα Δώδεκα Βήματα για την ανάρρωση, προσφέρει στον αλκοολικό μία ευκαιρία να αναπτύξει έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής ελεύθερος από το αλκοόλ.Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί, δεν κάνουν ιατρικές ή ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προγνώσεις, ή δεν προσφέρουν συμβουλές, δεν παρέχουν υπηρεσίες για αποτοξίνωση ή περίθαλψη, νοσηλεία, φάρμακα, στέγαση, δουλειές, χρήματα ή άλλες υπηρεσίες πρόνοιας, δεν δέχονται χρήματα για τις υπηρεσίες τους ή εξωτερικές συνεισφορές.Επίσης, δεν παρέχουν συστατικές επιστολές σε επιτροπές αποφυλάκισης, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοδότες, κλπ.και δεν εμπλέκονται με ή δεν υποστηρίζουν την εκπαίδευση, την έρευνα, ή την επαγγελματική θεραπευτική αγωγή.«…Η ανάρρωσή μας στηρίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας μας, της δύναμης και της ελπίδας μεταξύ μας, ότι μπορούμε να λύσουμε το κοινό μας πρόβλημα. Ακόμη πιο σημαντικό, η συνεχιζόμενή μας νηφαλιότητα εξαρτάται από το να βοηθούμε άλλους να αναρρώσουν από τον αλκοολισμό…», τονίζεται σε ανακοίνωσή τους.

  Δωρεάν άθληση για τα παιδιά της Πρέβεζας  Aκαδημίες βόλεϊ για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 7 έως 13 ετών άρχισαν να λειτουργούν από τον Αθλητικό Όμιλο και τον Φιλαθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Πρέβεζας. Οι πρώτες συναντήσεις ήδη πραγματοποιήθηκαν και οι προπονητές των Συλλόγων Ρούσσος Νικόλαος, Σιούλας Κων/νος, Πάτσης Ιωάννης και Χρύσανθος Κυριαζής περιμένουν τα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο 10 με 1 το πρωί, στο Κλειστό Γυμναστήριο των γυμνασίων στο Φόρο για να τους μάθουν το άθλημα του βόλεϊ .

  Με ειδικό αφιέρωμα στην βραβευμένη ταινία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας άνοιξε το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  Με ειδικό αφιέρωμα στην βραβευμένη ταινία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας «Και πάντα ν΄αγωνίζομαι» άνοιξε τις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το οποίο πραγματοποιήθηκε από 17-22 Σεπτεμβρίου. Η ταινία των παιδιών έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας στον διαγωνισμό «Ενας πλανήτης μια ευκαιρία» και έχει πάρει επίσης το Α’βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας στο Arτpools video festival Λάρισας. Επίσης η συγκεκριμένη ταινία επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο τμήμα νεανικών και σπουδαστικών ταινιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας που θα διεξαχθεί από 26-30 Σεπτεμβρίου με την συγχρηματοδότησή της Ευρωπαικής Ενωσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από την υπεύθυνη της ταινίας Ελένη Ζιώγα ο υποτιτλισμός της. Στο φεστιβάλ επελέγησαν και συμμετέχουν 230 ταινίες από 49 χώρες. Το σχολείο δέχτηκε ειδική πρόσκληση και μια μικρή αντιπροσωπεία με υπεύθυνη την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελένη Ζιώγα θα παραστεί στο Φεστιβάλ.

  Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων στην Ήπειρο


  Από τις 1 μέχρι τις 7 Οκτωμβρίου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες στα Ιωάννινα, την Κόνιτσα και τη Πρέβεζα στο πλαίσιο της διακρατικής πρωτοβουλίας νέων με τίτλο : Προώθηση του Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ενθάρρυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.9 νέοι από την Ελλάδα και τη Λετονία θα λάβουν μέρος σε αυτή τη Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων. Το έργο αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ στους νέους και τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες στην περιοχή της Ηπείρου και στην ενθάρρυνση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, ιδιαιτέρως μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση καθώς και για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων και των νέων με λιγότερες ευκαιρίες από διαφορετικές χώρες.Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, οι νέοι θα σχεδιάσουν και θα προετοιμάσουν πακέτα με βιώσιμο ενημερωτικό υλικό για κάθε νέο που ζει στα κέντρα παιδικής μέριμνας της Κόνιτσας και Ιωαννίνων, Θα οργανώσουν και θα προετοιμάσουν την παρουσίαση για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση σε αυτά τα κέντρα παιδικής μέριμνας και για διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Ηπείρου.

  Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Δήμο Άρτας  Από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων υπενθυμίζεται ότι λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2012 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Φίλιππος Παππάς, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αδυναμίας πολλών δημοτών να εκπληρώσουν οφειλές τους προς τους Ο.Τ.Α. και ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των πολιτών και του συνόλου σχεδόν των επαγγελματιών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ωφεληθούν από προγενέστερες συναφείς ρυθμίσεις.Ο κ. Παππάς κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να προσέλθουν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας για όποια ενημέρωση αλλά και για τις ενέργειες που απαιτούνται.«Η ανταπόκριση των πολιτών μέχρι σήμερα υπήρξε ικανοποιητική. Ελπίζουμε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, στις 5 Οκτωβρίου, να προσέλθουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το Δήμο για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οι όροι της ρύθμισης είναι ευνοϊκοί και θα πρέπει τα φυσικά πρόσωπα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Παππάς.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους της ρύθμισης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Δημοτικού Ταμείου 26813 62275 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ενώ ολόκληρη η Κ.Υ.Α. βρίσκεται στο site του Δήμου (www.arta.gr) στην κατηγορία «Ανακοινώσεις».

  Πέρα από κάθε προσδοκία η ''Ηπειρώτικη παραδοσιακή βραδυά της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης

  Άχαξε ο Υμηττός από τα Ηπειρώτικα μουσικά ακούσματα

  Του Χρίστου Α. Τούμπουρου


  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Ηπειρώτικη Παραδοσιακή Βραδιά» του Συλλόγου Ηπειρωτών Αργυρούπολης, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012, στο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης.Η εκδήλωση θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχής, αφού η προσέλευση των Ηπειρωτών και φίλων ήταν πέραν των προσδοκιών και το γλέντι που ακολούθησε μετατράπηκε σε αληθινό ηπειρώτικο ξεφάντωμα.Η ποιότητα της εκδήλωσης δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο σύλλογο Ηπειρωτών Αργυρούπολης που στηρίζεται στην ουσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά μελών και φίλων και στις άοκνες προσπάθειες του ακούραστου προέδρου Γιώργου Κωτσαντή.Τους παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς απέδωσαν με εξαιρετική επιτυχία το παιδικό χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, το χορευτικό τμήμα Παραδοσιακοί Δρόμοι, το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης και τέλος το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης.Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Κωτσαντής παρουσίασε τη δράση του Συλλόγου και την αποδοχή του από ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Αργυρούπολης. Τόνισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογος προκειμένου να υλοποιηθεί «το όραμά μας, το μνημείο της γυναίκας της Πίνδου, της ηρωίδας αυτής ηπειρώτισσας». Και συνέχισε καταχειροκροτούμενος: «της ηπειρώτισσας που στα πετρωμένα χωριά της Ηπείρου κράτησε την Ελλάδα ζαλίκα στην κυρτωμένη ράχη της».Το ίδιο χειροκρότημα εισέπραξε και ο Δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Χρήστος Γκορτζίδης, όταν ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει χώρο σε μια πλατεία, προκειμένου να στηθεί το μνημείο της γυναίκας της Πίνδου. Μια αληθινά εξαιρετική πράξη που δείχνει την ευαισθησία του κ. Δημάρχου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Κωνσταντίνος Κωνής, η πρώην Πρόεδρος των Ηπειρωτών Αργυρούπολης Θωμαΐς Κούτουλα, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Χάρης Πασβαντίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βασίλης Βάσσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Μπούκας καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Παπασπύρου, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Ηπειρωτών Ελληνικού Βαγγέλης Βάσσης, Νέας Σμύρνης Δημήτρης Χρήστου, Καλλιθέας Χρήστος Μάρκου, Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Λάζαρος Τογρίδης, ο Πρόεδρος των Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωνσταντάτος κ.α.


  Ζητούνται υπάλληλοι για τηλεφωνικό κέντρο στα Γιάννενα


  Μεγάλος Γερμανικός Όμιλος,που μετράει ήδη 5 γραφεία στην Ελλάδα,ανοίγει από τις 15-10-2012 και στα Ιωάννινα.Ζητούνται 20 άτομα για εργασία σε τηλεφωνικό κέντρο.Απαραίτητα προσόντα,η πολύ καλή γνώση της Γερμανικής Γλώσσας(ομιλία και γραφή). Αμοιβή:Μισθός +bonus ΤΗΛ:26650 27238-6946641515