Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στις φυλακές Ιωαννίνων ο Κ. Καραγκούνης

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων πραγματοποίησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστας Καραγκούνης συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Κανελλόπουλο.

Ερώτηση Αντώνη Μπέζα για τους χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών στη Θεσπρωτία

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί για τις ενέργειες των Υπουργείων τους σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών στη Θεσπρωτία και της αυξημένης λαθρομετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.Στην ερώτησή του ο κ. Μπέζας συγκεκριμένα αναφέρει:«Η πρόσφατη πυρκαγιά (12.9.2012), που ξέσπασε στο χώρο κράτησης παράνομων μεταναστών που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ιταλία ή συλλαμβάνονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ανέδειξε τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.Δεκάδες άνθρωποι, περίπου 100, κρατούνται σε χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα, οι συνθήκες αυτές να καθιστούν αβέβαιη τόσο τη δική τους ασφαλή διαβίωση, όσο και την αξιοπρεπή εργασία και ασφάλεια του προσωπικού της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξή τους. Η ίδια κατάσταση, επικρατεί και στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, όπου φυλάγεται καθημερινά ανάλογος αριθμός παράνομων μεταναστών.Επιπρόσθετα, η μετακίνηση 120 αστυνομικών προερχόμενων από τους πρώην συνοριακούς φύλακες στην περιοχή της Θράκης, έχει αποδυναμώσει την αστυνόμευση της περιοχής και τη διαδικασία των μεταγωγών εκτός Θεσπρωτίας, την οποία, λόγω του λιμένος Ηγουμενίτσας και της πιθανής προοπτικής εξόδου προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρεί να προσεγγίσει καθημερινά μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών.Οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ του λιμένα, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το τελευταίο διάστημα, άρχισε και πάλι να αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που διαβιούν στο περιαστικό δάσος της Ηγουμενίτσας και ότι η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, όπως και το 2011, όταν περί τους 2000 μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών των υπηρεσιών τους στη Θεσπρωτία;
2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, για την αντιμετώπιση της αύξησης της λαθρομετανάστευσης και της συγκέντρωσης εκ νέου, μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας;».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επιδοτούμενος παιδικός σταθμός ζητά τροφεία για να ταΐσει τα παιδιά!

Χωρίς μεσημεριανό γεύμα απειλούνται να μείνουν 50 βρέφη και νήπια σε επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Ηγουμενίτσας. Οι ιδιοκτήτες του σταθμού διαμήνυσαν στους γονείς ότι τα παιδιά τους δε θα λαμβάνουν μεσημεριανό γεύμα, αν δεν καταβληθούν τροφεία 60-70 ευρώ το μήνα, ισχυριζόμενοι περικοπές που έχουν υποστεί τα επιδοτούμενα - μέσω ΕΣΠΑ - προγράμματα για τους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.Μόλις χτες,η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι για να φάνε φαγητό τα βρέφη που πηγαίνουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει οι γονείς τους να πληρώσουν επιπλέον τροφεία. Αυτό προβλέπει απόφαση της συγκυβέρνησης και σε συμφωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και το Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Μέχρι τώρα, για όσα παιδιά είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι γονείς τους δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ, αφού όλο το ποσό για το κόστος των υπηρεσιών για κάθε βρέφος καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα αφορά άμεσα 61.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών... Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, γι' αυτό και έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.Ετσι, οι γονείς καλούνται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μη μείνουν νηστικά τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση του ιδιωτικού παιδικού σταθμού στην Ηγουμενίτσα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν φαγητό από το σπίτι τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόσθετα τροφεία. Και μπορεί να επικαλεστούν βάσιμους λόγους γι' αυτή την απαγόρευση (σ.σ. να μην τρώει το ένα παιδί διαφορετικό φαγητό από το άλλο στο ίδιο τραπέζι), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση αυτό λειτουργεί εκβιαστικά στους γονείς για να πληρώσουν τα 60 ή 70 ευρώ. Και βέβαια παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με όσες οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν έχουν...Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι μόνο μία πλευρά - πολύ σοβαρή - του ζητήματος παιδικοί σταθμοί. Θυμίζουμε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν αποκλειστεί από παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες οικογένειες δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση, αφού ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα κοπούν λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και σε υποδομές από τις άγριες περικοπές της κυβέρνησης στα κονδύλια των δήμων.

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας για το παζάρι

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας τον τελευταίο χρόνο παρουσίασε(όπως και τα προηγούμενα χρόνια) στους αρμόδιους του δήμου (δήμαρχο και πρόεδρο ΑΔΑΕ) 4 φορές ένα σχέδιο (μαζί με το επιμελητήριο) για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του παζαριού και την εξέλιξη του και σε μια έκθεση . Εκμετάλλευση του εκθεσιακού κέντρου και διαμόρφωση του σε πολυχόρο ,που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στον δήμο και στην πόλη ,περισσότερες από μία φορές τον χρόνο.Για άλλη μια χρονιά το δημοτικό συμβούλιο σε μια συνεδρίαση που παρακολούθησαν όλοι οι αρτινοί συμπολίτες μας και είδαν την αντιμετώπιση που έχουν οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της πόλης σε σχέση με όλους αυτούς που έρχονται από άλλες πόλεις στο παζάρι και μόνο παίρνουν χρήματα προς άλλες κατευθήνσεις, αποφάσισε να διατηρήσει σε επτά ημέρες το παζάρι και σε μορφή που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια , απαξίωσης του παραδοσιακού χαρακτήρα, δυσφήμησης για την πολιτιστική ιστορία της πόλης μας , όργιο παραβάσεων (υγειονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών) και αφαίμαξη από την πόλη μας εκατομμυρίων ευρώ.Ενημερώνουμε για τις ενέργειες μας από εδώ και πέρα για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας , τους συναδέλφους μας και την πόλη μας, που μεγαλώσαμε ,ζούμε και αγαπάμε.
1. Καταγγελίες στις υπηρεσίες με κοινοποίηση στον εισαγγελέα : ΕΦΕΤ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ, ΣΔΟΕ, ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΡΤΑΣ.
2. Δεκαήμερο προσφορών από τα καταστήματα της πόλης από 27-9-12 έως 6-9-12( ξεκινάμε πρώτοι τα δεκαήμερα χαμηλού κόστους).
3. Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την οικονομική αιμορραγία που προκαλεί στην πόλη το παζάρι με σποτ στην τηλεόραση και με αφίσες και φυλλάδια σε ολόκληρη την πόλη που θα λένε τα εξής :
ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΨΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ Π Α Ζ Α Ρ Ι 
-ΒΑΖΕΙΣ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΟΥ
-ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ
-ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ -ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
-ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ, ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ, ΤΟΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟ, ΤΟΝ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ,ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ…….
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
-ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ(ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ) ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 8 ΕΩΣ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ(ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Ε.)
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον αρτινό λαό και όπου αλλού χρειαστεί για τις ενέργειες τους και ελπίζουμε και τότε να τους φωνάζουν με το όνομα τους και όχι με το υποκοριστικό ‘’ΑΚΗΣ’’…… !!!!!

Στο φαράγγι του Βίκου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων!


Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει πορεία στo φαράγγι του Βίκου. Η πορεία θ’ αρχίσει απ’ το χωριό Μονοδένδρι και θα καταλήξει στο χωριό Βίκος ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού Βίκου.Αναχώρηση 7:30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.Ώρες πορείας: 8.Κατηγορία: Β’.
Αρχηγοί πορείας: Άρης Μπαρτζώκας, Γιώργος Μάνθος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ.Τηλ. 26510-22138.

Σήμερα το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ Άρτας


Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας, διοργανώνεται το Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, "ανοιχτά, μαχητικά δημοκρατικά, δημιουργικά". Σε ανακοίνωση των διοργανωτών για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ αναφέρεται: "Το φεστιβάλ μας θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης για όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις του μνημονίου και της κρίσης. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης της νέας γενιάς, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων διεκδικώντας το δικαίωμα της στη μόρφωση και την εργασία. Το δικαίωμα της σε μία ζωή με αξιοπρέπεια.Είμαστε η γενιά της ανατροπής!Με τους αγώνες, την αντίσταση και την αλληλεγγύη ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα.
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ...Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου στο Θέμελο του δήμου Πάργας ζητούν οι κάτοικοι

Την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου στο Θέμελο του δήμου Πάργας ζητούν με αίτημά τους οι γονείς των νηπίων. Όπως αναφέρουν οι γονείς αυτή στιγμή υπάρχουν 7 νήπια τα οποία πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο στο Μεσοπόταμο. Οι γονείς επιθυμούν την τοποθέτηση νηπιαγωγού στο Θέμελο, υποστηρίζοντας ότι στο χωριό τους υπάρχει κτίριο που μπορεί να στεγάσει το νηπιαγωγείο, ενώ σημειώνουν ότι η μετακίνηση για τα μικρά παιδιά είναι δύσκολη. Το αίτημα των γονέων σύμφωνα με τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, δεν είναι μπορεί να ικανοποιηθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς ο προγραμματισμός για την λειτουργία των σχολικών μονάδων γίνεται τον Ιούνιο. Το νηπιαγωγείο στο Θέμελο είναι κλειστό και έχει συγχωνευθεί με αυτό του Μεσοποτάμου και για να επαναλειτουργήσει απαιτούνται κάποιες διαδικασίες (από το Δήμο, την περιφέρεια και το Υπουργείο) οι οποίες δρομολογούνται από την αρχή του έτους. Ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε ότι το αίτημα των γονέων θα εξεταστεί τη νέα σχολική χρονιά και αφού κατατεθούν οι εγγραφές των μαθητών μαζί με τις υπεύθυνες δηλώσεις θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και τον ερχόμενο Ιούνιο θα παρθεί η σχετική απόφαση.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Περιβέλλοντος για την κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας


Με πρόσφατο έγγραφό του, το ΥΠΕΚΑ προχωρεί στη συγχώνευση και κατάργηση Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Λόγοι υπέρ των συγχωνεύσεων θα μπορούσαν να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων ή η καλύτερη διαχείριση. Δυστυχώς οι προτεινόμενες αλλαγές επιχειρούνται χωρίς αιτιολόγηση ότι επιτυγχάνεται κάποιο από τα ανωτέρω. Όλες οι δαπάνες των Φορέων καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα Διοικητικά Συμβούλια είναι μη αμειβόμενα, ενώ ενοποίηση πολύ μεγάλων περιοχών, π.χ. Καλαμά, Αχέροντα, Αμβρακικού, Μεσολογγίου, θέτουν εν αμφιβόλω κατά πόσο θα επιτευχθεί μείωση δαπανών ή βελτίωση στη διαχείριση των περιοχών.Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων είναι αντίθετος με τον τρόπο που επιχειρούνται οι συγχωνεύσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να δρούμε ορθολογικά, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση. Αναμένουμε από το ΥΠΕΚΑ πάγωμα του σχεδίου και αιτιολόγηση της πρότασής του, ώστε να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά των συγχωνεύσεων.Ειδικότερα για τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας δεν επιχειρείται καν η συγχώνευσή, αλλά η κατάργησή του και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Οι διοικούντες έχοντας πλήρως απαξιώσει τον Φορέα στην πράξη, καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του αλλά ενεργούν αντίθετα προς αυτές, επιχειρούν πλέον ανοικτά τη χειραγώγησή του. Σκοπός αυτής της μεθόδευσης είναι να μετατραπεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός σε μία ελεγχόμενη υπηρεσία της Περιφέρειας.Ένας από τους λόγους για την πολύχρονη καθυστέρηση της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας Παμβώτιδας είναι και οι αυξημένες αρμοδιότητες που δίνει στον Φορέα Διαχείρισης. Το πολιτικό προσωπικό έχει εθιστεί να λειτουργεί, με γνώμονα το κομματικό και όχι το δημόσιο συμφέρον, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς έλεγχο και για άλλη μία φορά προσπαθεί να φέρει στα μέτρα του ανεξάρτητους οργανισμούς και προεδρικά διατάγματα.Στη δημοκρατία δεν ωφελεί να ελπίζουμε ότι θα μας τύχουν άριστοι κυβερνώντες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να μας διοικούν μέτριοι, όπως είμαστε όλοι μας. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς οι οποίοι θα μας βοηθούν να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Η αυτονομία του οργανισμού που μεριμνά για την Παμβώτιδα είναι ένας τέτοιος θεσμός ελέγχου, δικλείδα ασφάλειας κατά ιδιοτελών συμφερόντων, διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων από το 1978.Η κατάργηση της αυτονομίας του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σαμποτάρει ευρωπαϊκούς θεσμούς που βελτιώνουν τη διοίκηση, προσφέρουν γνώση, διαφάνεια, περιορίζουν τη διαφθορά, και υπό τον μανδύα του εξορθολογισμού του δημοσίου φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Για το ΔΣ του

Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Οι δημοσιογράφοι της Ηπείρου απεργούν την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 26/9/2012, ενώνει την φωνή της με τις υπόλοιπες Ενώσεις Συντακτών της χώρας και την ΠΟΕΣΥ και καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει οι Ενώσεις κι οι Ομοσπονδίες του κλάδου, από τις 06.00 π.μ. της Δευτέρας, 24 Σεπτεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Τρίτης, 25 Σεπτεμβρίου 2012.

Απάντηση Μ.Κλάπα στις δηλώσεις του δημάρχου Πρέβεζας

Απάντηση αναμένεται να δώσει ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας  Μιλτιάδης Κλάπας, στις χθεσινές δηλώσεις του νυν Δημάρχου Χρήστου  Μπαίλλη.Σε μια πρώτη επικοινωνία μαζί μας ανέφερε:"Για μια ακόμη φορά η σημερινή Δημοτική Αρχή επανέρχεται στις αιτιάσεις της περί καμένης γης στον Δήμο Πρέβεζας Επιστρατεύει την γνωστή παλαιοκομματική τακτική κάθε φορά που αυξάνεται η δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας από την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος στα δύο αυτά χρόνια με την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου, πρωτοβουλίας η έργου. Αποφεύγει επιμελώς να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της γιατί πολύ απλά δεν έχει τίποτε να πεί. Γι ’αυτό συκοφαντεί. Θα υπάρξει συνολική απάντηση από την παράταξή μας. Ως εδώ πιά!"

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Φιλιατών

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Φιλιατών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 26η του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2012, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 18:30, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
1. Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2012– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ.Στεργίου Παναγιώτης
2. Έγκριση ισολογισμού και κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης από 1/1/2011 έως 16/6/2011 της Δημοτικής Επιχείρησης πρώην Δήμου Σαγιάδας– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Τσέκας Νικόλαος
3. Έγκριση ισολογισμού και κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης από 1/1/2011 έως 16/6/2011 της Δημοτικής Επιχείρησης πρώην Δήμου Φιλιατών – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Τσέκας Νικόλαος
4. Έγκριση ισολογισμού και κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης από 16/6/2011 έως 31/12/2011 της ΝΕΚΕΔΗΦ– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Τσέκας Νικόλαος
5. Γνωμοδότηση σχετικά με τη διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο) της δραστηριότητας «Κατασκευή και λειτουργία αρδευτικής γεώτρησης βάθους 50μ. στη θέση ΛΙΟΨΗ της ΤΚ Ασπροκκλησίου, ΔΕ Σαγιάδας Δήμου Φιλιατών του Παναγιώτη Λευτέρη» - Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος
6. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Εγγειοβελτιωτικά – Αντιπλημμυρικά έργα».- Εισηγητής Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης
7. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου
«Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου νέου Δημαρχείου» .- Εισηγητής Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης
8. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Συντήρηση μη λειτουργούντων σχολείων» - Εισηγητής Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης
9. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Ελαία και κατασκευή δεξαμενής» - Εισηγητής Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης
10. Διαγραφές και μείωση χρεών ύδρευσης. Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Τσέκας Νικόλαος
11. Ψήφιση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Φιλιατών ετών 2011-2014.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Μηνάς
12. Έγκριση υποβολής πρότασης – Τεχνικού Δελτίου Πράξης με τίτλο «Υπηρεσίες Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Δήμου Φιλιατών από το ΕΣΠΑ» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 2.1 του ΕΠ «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος
13. Πρόταση συνεργασίας για υποβολή Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος IPA «Ελλάδα – Αλβανία 2007-20013» με γενικό στόχο την «αύξηση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, προωθώντας τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή», μέσω της προώθησης και ανάπτυξης του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής. Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος

Ρύθμιση οφειλών από τον Δήμο Ζηρού


Ο Δήμος Zηρού ξεκίνησε να αξιοποιεί την ρύθμιση του Ν. 4071/2012 στην προσπάθεια του να διευκολύνει τους πολίτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο, μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των οφειλών, αφού είναι γνωστή η αντικειμενική αδυναμία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών να ανταποκριθούν στα χρέη τους.Με τον νόμο αυτό και την ΚΥΑ 20124/08-06-2012, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δήμου από οποιαδήποτε αιτία (πρόστιμα, τέλη, φόροι και εισφορές) να ρυθμίσουν βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως 29/02/2012.Η βασική οφειλή δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 10.000,00€ για φυσικά πρόσωπα και το ποσό των 75.000,00€ για νομικά πρόσωπα.Δεν περιλαμβάνονται οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή ρύθμιση και δεν τηρήθηκαν οι όροι τους.Οι οφειλές καταβάλλονται:
α) εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπροθέσμου καταβολής και
β) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις με μερική απαλλαγή των προσαυξήσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και τις εξήντα (60), με υποβολή στοιχείων που απαιτεί ο νόμος.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εκατό ευρώ (100,00€).Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως 08/10/2012 στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ζηρού (Πλατεία Γ.Γενηματά), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα έως Παρασκευή,τηλ. 2683360600

Ζητούνται υπάλληλοι για τηλεφωνικό κέντρο στα Γιάννενα


Μεγάλος Γερμανικός Όμιλος,που μετράει ήδη 5 γραφεία στην Ελλάδα,ανοίγει από τις 15-10-2012 και στα Ιωάννινα.Ζητούνται 20 άτομα για εργασία σε τηλεφωνικό κέντρο.Απαραίτητα προσόντα,η πολύ καλή γνώση της Γερμανικής Γλώσσας(ομιλία και γραφή). Αμοιβή:Μισθός +bonus ΤΗΛ:26650 27238-6946641515

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Την παραίτησή τους τα τρία από τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Πρέβεζας υπέβαλλαν σήμερα. Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι η προκήρυξη εκλογών ενωρίτερα κατά τρεις μήνες από ότι προβλέπει το καταστατικό. Οι αποχωρούντες , φυσικά και συνεχίζουν να συμμετέχουν και να στηρίζουν την ΛΕΜΟΠ ενεργά και ενδεχομένως να είναι και ξανά υποψήφιοι με ίσως πιο δυνατή ομάδα στο εξής αφού το τελευταίο διάστημα αδικαιολογήτως το Διοικητικό Συμβούλιο στην πράξη είχε απομείνει με τρια μέλη. Η εκλογική διαδικασία η οποία ορίστηκε για την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 , θα λάβει χώρα στα γραφεία της ΛΕΜΟΠ στην οδό Σπηλιάδου 1 στην Πρέβεζα και θα αναδείξει τους άξιους συνεχιστές εως το 2015. Η λειτουργία της Λέσχης ΔΕΝ αναστέλλεται φυσικά και το πρόγραμμα εκδρομών και εκδηλώσεων συνεχίζει κανονικά. Τα μέλη του Δ.Σ. έπειτα από τις παραιτήσεις είναι οι: Παναγιώτης Παπανικολάου και Κων/νος Χούχλας.Για όσους φίλους θέλουν να συμμετέχουν στις εκδρομές ή στις εκδηλώσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ της ΛΕΜΟΠ 6945 017685 ή να επισκεφτούν τα γραφεία της στην οδό Σπηλιάδου 1 στην Πρέβεζα (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή). H ιστοσελίδα μας www.lemop.gr προς το παρόν δεν ενημερώνεται και σύντομα θα προβούμε στην πλήρη ανανέωσή της. Προς το παρόν οι φίλοι του διαδικτύου μπορούν να μας βρουν στο προφίλ: facebook.com/lemopre .

Με το συμβολικό κλείσιμο της οδού Καρυωτάκη για δύο ώρες το απόγευμα θα συμμετέχει ο Δήμος Πρέβεζας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο

Με το συμβολικό κλείσιμο της οδού Καρυωτάκη για δύο ώρες το απόγευμα θα συμμετέχει ο Δήμος Πρέβεζας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κυρίως αφύπνισης των πολιτών, να αφήσουν το αυτοκίνητο και να πάρουν τα ποδήλατα. Η ποδηλατοβόλτα θα γίνει με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου και η οδός Καρυωτάκη θα παραμείνει κλειστή για τα αυτοκίνητα 6 με 8 το απόγευμα. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοσμάς Κορωναίος κάλεσε τους Πρεβεζάνους να αποφύγουν τιςμετακινήσεις με το αυτοκίνητο, καθώς η μέρα έχει έναν έντονο συμβολικό χαρακτήρα και είναι μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αυτοκίνητο και τις μετακινήσεις μας, εντός της πόλης. Παράλληλα ομάδα ποδηλατών της Πρέβεζας δίνει ραντεβού στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ανδρούτσου καλώντας κάθε Πρεβεζάνο με ποδήλατο, με ρόλλερς, με παιδικά & αναπηρικά καροτσάκια, πεζοί και ότι άλλο εκτός από μηχανοκίνητα για μια βόλτα στο κέντρο της Πρέβεζας.

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

Θα κληρωθούν οκτώ ποδήλατα. Άλλα δύο θα δοθούν μέσω διαγωνισμού καλύτερης φωτογραφίας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη σελίδα του Δήμου Ιωαννιτών στο FACEBOOK
Κορυφώνονται σήμερα  οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και να απολαύσουμε το κέντρο της πόλης απαλλαγμένο από αυτοκίνητα.Οι εκδηλώσειςπεριλαμβάνουν δύο βασικές δράσεις:
- Από τις εννέα το πρωί και μέχρι το πέρας λειτουργίας της αγοράς θα είναι κλειστό τμήμα του εμπορικού κέντρου των Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα η κίνηση θα απαγορευθεί στις οδούς Μιχαήλ Αγγέλου, Μελανίδη, Βλαχλείδη, Οπλαρχηγού Πουτέτση, Γρηγορίου Σακκά και Ζυγομάλλη. Πρόκειται για τις οδούς που περιλαμβάνονται στο δίκτυο πεζοδρομήσεων του Δήμου. Το έργο αυτό –ενταγμένο στο ΕΣΠΑ- έχει δημοπρατηθεί κι όπως ανακοίνωσε  ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, καθώς ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με ενστάσεις και προσφυγές.
- Από τις έντεκα το πρωί κλείνει για τα αυτοκίνητα η κεντρική πλατεία της πόλης. Στο χώρο θα καταλήξουν οι ποδηλατοδρομίες που θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα και στις δώδεκα το μεσημέρι θα γίνει η κλήρωση ποδηλάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CYCLO. Στην κεντρική πλατεία και σε δημότες του Δήμου Ιωαννιτών –καθώς έτσι επιβάλλουν οι κανονισμοί του προγράμματος- θα κληρωθούν οκτώ ποδήλατα. Άλλα δύο θα δοθούν μέσω διαγωνισμού καλύτερης φωτογραφίας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη σελίδα του Δήμου Ιωαννιτών στο FACEBOOK.Στην διάρκεια της εκδήλωσης που θα γίνει στην κεντρική πλατεία θα μοιραστούν μπλουζάκι, ενώ θα λειτουργεί εικονικό εργαστήρι όπου μικρά και μεγάλα παιδιά θα επιδεικνύουν το ταλέντο τους σε χαρτί ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο.Τέλος θα διατεθούν δωρεάν εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για χρήση τους από τους κατοίκους της περιοχής.«Θέλουμε το ποδήλατο όχι μέσω ψυχαγωγίας αλλά ως μέσο μετακίνησης. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τους πρώτους ποδηλατοδρόμους που θα λειτουργήσουν δοκιμαστικά στο Δήμο μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς.

Μαρτυρίες κατοίκων της Κόνιτσας και του Ζαγορίου για τον σεισμό

Σύμφωνα με τα μηνύματα που στέλνουν αναγνώστες του epirusgate,ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στα χωριά της Κόνιτσας και του Ζαγορίου!Όλοι αναφέρουν πως την σεισμική δόνηση ακολούθησε έντονη βοή,ενώ υπάρχουν αναφορές κατοίκων του Παπίγκου για πτώσεις βράχων από την Αστράκα!Μεγάλη αναστάτωση πάντως επικρατεί στην συνοικία της κάτω Κόνιτσας,η οποία και είχε πληγεί στον μεγάλο σεισμό του τον σεισμό του 1996 στην περιοχή,όπου αρκετοί  κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους,μιας και φοβούνται την μετασεισμική δραστηριότητα.

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στην Κόνιτσα!

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4, 4  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρω-μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο στις 09:16, με επίκεντρο κοντά στην  Εξοχή Κόνιτσας,στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.Συγκεκριμένα ο σεισμός σημειώθηκε 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Εξοχής Κόνιτσας και 38 χλμ Ανατολικά  της Αλβανικής πόλης Πρεμετή.Έως στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα αναλυτικά στοιχεία της σεισμικής δόνησης)

Επέστρεψαν τις «μαϊμού» συντάξεις,οκτώ από τους δεκαοκτώ συγγενείς νεκρών που τις εισέπρατταν παρανόμως από το ΙΚΑ Ιωαννίνων

Μόλις 18 ήταν οι περιπτώσεις συγγενών συνταξιούχων του ΙΚΑ στα Γιάννινα οι οποίοι συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξή και μετά το θάνατό τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε η τοπική υπηρεσία στο υπουργείο Εργασίας μετά από αίτημα της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.Πολλές περισσότερες όμως, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, ήταν οι περιπτώσεις υπέργηρων ομογενών από την Αλβανία που τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά αλλά δεν προσήλθαν.Από την ενημέρωση που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης τα χρήματα από τις συντάξεις που καταβλήθηκαν σε πεθαμένους συνταξιούχους θα τα διεκδικήσει μέσω της Δικαιοσύνης το υπουργείο Εργασίας.Σε όλη τη χώρα πρόκειται για 11.190 περιπτώσεις συνταξιούχων που οι συγγενείς τους συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξη και μετά το θάνατό τους.Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ αρκετές σε εκείνους του ΟΓΑ όπου διενεργήθηκε απογραφή- έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία, την Τουρκία και τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ.

Κόπηκαν χιλιάδες συντάξεις σε ομογενείς
Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά τον ΟΓΑ ο Υπουργός ενημέρωσε ότι διενεργήθηκε απογραφή- έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και διαπιστώθηκε ότι 3.140 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, οπότε ο ΟΓΑ διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους. Αλλά 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1ης Σεπτεμβρίου του 2011. Το 2012 είναι σε εξέλιξη έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ήδη για 2.000 άτομα που δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα δικαιολογητικά η σύνταξή τους έχει ανασταλεί. Τέλος, έχει παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.Όπως είναι φυσικό λόγω της γειτνίασης του νομού μας με την Αλβανία, πολλές από τις περιπτώσεις των «μαϊμού» ασφαλισμένων του ΟΓΑ εντοπίστηκαν από το τοπικό του υποκατάστημα.Σύμφωνα με τη Διευθύντριά του, με την οποία επικοινώνησαν οι «Ν.Α.», οι τακτικοί έλεγχοι που έχουν γίνει το προηγούμενο έτος έχουν αποκαλύψει πολλές τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες όμως δεν θεωρούνται τελειωμένες.Αυτό γιατί ο ρόλος του ΟΓΑ στα Γιάννινα είναι να κάνει τους πρώτους ελέγχους και να εντοπίζει ύποπτες περιπτώσεις τις οποίες στη συνέχεια της στέλνει στην Αθήνα, απ' όπου συνεχίζεται η διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί οριστικά και αμετάκλητα πόσοι απ' αυτούς που παραπέμφθηκαν εισέπρατταν όντως παράνομα συντάξεις.

Λίγες περιπτώσεις στο τοπικό ΙΚΑ
Αναφορικά με το ΙΚΑ σε όλη τη χώρα οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600.Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων, περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων. Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές.Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.).Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.Από το ΙΚΑ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτων συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.Στα Γιάννινα, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ οι περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει και οι συγγενείς τους συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους ήταν 18.Απ' αυτές οι συγγενείς σε 8 περιπτώσεις επέστρεψαν τα χρήματα ενώ για τις υπόλοιπες το ΙΚΑ έχει κινήσει τη δικαστική διαδικασία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ