Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζεται για τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Εκτενής ενημέρωση σχετικά με την κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου για την περίοδο 2012 -2020 έγινε σήμερα στα Ιωάννινα, σε συνάντηση – κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των φορέων της Ηπείρου.Παρέστησαν εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, με επικεφαλής της Προϊσταμένη της κ. Ελ. Ρόκου.Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις έγιναν από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους επικεφαλής των παρατάξεων «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Ευ. Αργύρη, «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κ. Κωτσαντή, «ΑΥ.ΡΙ.Ο.» κ. Ι. Παπαδημητρίου, τον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Ηλ. Θεοδωρίδη και τους βουλευτές κ.κ. Άννα Ασημακοπούλου, Γ. Στύλιο, Μ. Κασσή, Χρ. Γκόγκα και περιφερειακούς συμβούλους.Αναλυτικές εισηγήσεις έκαναν οι κ.κ.: Ιωάννης Φίμπρας Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Σοφία Χατζηπαντελή, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Θεμελή, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Σχεδιασμού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Λήδα Γιαννακοπούλου, προϊσταμένη τμήματος Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού &Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.Κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε τα στελέχη των Υπουργείων για την ενημέρωση που παρείχαν, τονίζοντας ότι σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει, θα διαμορφωθούν οι συνολικές προτάσεις της Περιφέρειας.Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:«Τα πράγματα για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι δύσκολα και χρειάζεται δουλειά από όλους τους φορείς. Αλλάζουν πολλά πράγματα, τα προγράμματα γίνονται πολυταμειακά και όλοι πρέπει να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Ο κάθε φορέας πρέπει να ετοιμάσει τις προτάσεις που έχει για την περιοχή του, ώστε σε συνέχεια να καταλήξουμε σε αυτές που θα προτείνουμε για το νέο πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρχουν στοχευμένες επιλογές για τις προτεραιότητες που βάζουμε και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πόροι θα είναι μειωμένοι τη νέα περίοδο. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, για αυτό και η Περιφερειακή Αρχή προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας. Γνωρίζουμε που θέλουμε να δράσουμε και πώς να προωθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Σήμερα κάναμε μια αρχή και θα συνεχίσουμε με την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έγινε σημαντική δουλειά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, όπως επιβεβαιώνεται από την πορεία υλοποίησης και τις εκθέσεις αξιολόγησης του προγράμματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση που να εκπληρούσε τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ και να μην έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.

Η κακή οικονομική κατάσταση «σκιάζει» την προοπτική του Δήμου Πρέβεζας

Την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος της Πρέβεζας και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου και να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες επεσήμανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι  πλαισιωμένος από τον Αντιδήμαρχο οικονομικών Γιώργο Φραγκούλη.Ο κ.Μπαϊλης χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την συγκυρία υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές του Δήμου ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει-εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση-σε στάση πληρωμών.«Καταβάλλαμε σκληρή προσπάθεια ώστε ο Δήμος να επανακτήσει την αξιοπιστία του» τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας σημειώνοντας μάλιστα ότι παρά τις δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα πληρώθηκαν οφειλές προς τρίτους ύψους 2 εκ.700 χιλιάδων ευρώ .Ο κ.Μπαϊλης κάλεσε σε κοινό αγώνα για την άρση των αδιεξόδων την αντιπολίτευση ενημερώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα οικονομικά όπου όλοι οι συνδυασμοί θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις.Ο Δήμαρχος Πρέβεζα μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται –με ικανοποιητικά μάλιστα αποτελέσματα-για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και αύξηση των εσόδων του.Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται και η βεβαίωση όλων των οφειλών προς τον Δήμο στην Εφορεία , στοχεύοντας να φέρει στα ταμεία τους οφειλέτες εκείνους που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους.Σύμφωνα με τον κ.Μπαϊλη η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την ανάπτυξη του τουρισμού και τα μεγάλα έργα επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν παρέλαβε καμία ώριμη μελέτη που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες παρεμβάσεις που εκτελούνται στην περιοχή (ανάπλαση Κυανής Ακτής,βελτίωση δρόμου Καμαρίνας-Ωρωπού, αποχέτευση-βιολογικός καθαρισμός Δήμος Λούρου) καθώς και στο κλείσιμο των Χ.Α.Δ.Α σε Πρέβεζα, Λούρο, Ωρωπό και Ζάλογγο.Ο κ Μπαϊλης καταλήγοντας μίλησε για χαλαρότητα των προηγούμενων διοικήσεων των Δήμων η οποία-όπως ανέφερε-οδήγησε στην σημερινή κατάσταση ενώ τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην Αυτοδιοίκηση και να την στηρίξει σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία .

Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την καταβολή των οφειλών της «Δωδώνη»

Δελτίο τύπου Γ. Στύλιου για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την καταβολή των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" : Ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος συναντήθηκε με τον εκκαθαριστή της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι υπεύθυνος για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Συνομίλησαν για το θέμα της καταβολής των χρημάτων που οφείλονται στους κτηνοτρόφους, του εξέθεσε την ανάγκη της έγκαιρης αποπληρωμής και της παροχής προκαταβολών και έλαβε κάποιες απαντήσεις. Κατόπιν τούτου ο κ. Στύλιος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πωλούν το γάλα που παράγουν στη «Δωδώνη» ότι, έχουν ήδη διατεθεί στη βιομηχανία 2.000.000 ευρώ για την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των μηνών Μαΐου και Ιουνίου. Επίσης, γνωστοποιεί ότι ο εκκαθαριστής δεσμεύτηκε ότι θα έχει καταβληθεί το ποσό που απαιτείται για να πληρωθούν και τα οφειλόμενα των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.Ο κ. Στύλιος επισήμανε στον εκκαθαριστή της Τράπεζας της Ελλάδος πόσο μεγάλης σημασίας είναι η έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών και της παροχής προκαταβολών προς τους κτηνοτρόφους. Καταυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση να αγοράζουν διάφορα απαραίτητα εφόδια όπως οι ζωοτροφές , να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα και παράλληλα να κάνουν συμφέρουσες συμφωνίες.
Γιώργος Στύλιος
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Άρτας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία της πόλης

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία της πόλης μας και σ’ όλη την Ελλάδα για:
 Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Να μη περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.
 Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με πλήρη χρηματοδότηση.
 Να καταργηθεί κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών.
Καλεί τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 24/9 2012 από τα σωματεία των γιατρών και των εργαζόμενων στα δύο νοσοκομεία.

Τροχαίο ατύχημα στον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας

Νέο τροχαίο ατύχημα, στο ίδιο σημείο, της περιφερειακής οδού της Ηγουμενίτσας, σημειώθηκε σήμερα το πρωί.ΙΧ αφού παραβίασε στοπ, έπεσε με ταχύτητα σε νομίμως κινούμε ΙΧ, προκαλώντας στα 2 οχήματα, σοβαρές υλικές ζημιές.Στο συγκεκριμένο σημείο παρατηρούνται συχνά τροχαία ατυχήματα.Ευτυχώς και από το σημερινό ατύχημα, κανένας δεν τραυματίστηκε.Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Αποφάσεις για υποδομές και έργα πολιτισμού από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Αποφάσεις για έργα υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού για το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε θετικά και για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής και λειτουργία του έργου «Μελέτη Αποχέτευσης-Βιολογικού Καθαρισμού Πλαταριάς, Συβότων», Δήμου Ηγουμενίτσας», για το οποίο φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου (Π.Ε. Θεσπρωτίας -Δ/νση Τεχνικών Έργων).Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Ιερές Μητροπόλεις της Ηπείρου για την αποκατάσταση μνημείων. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής είναι η διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων της Ηπείρου. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπλήρωσε, δεν έχει τομεακό πρόγραμμα, υπογράφονται προγραμματικές συμβάσεις από την Περιφέρεια και εξασφαλίζονται πόροι μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως οι διακρατικές συνεργασίες. «Προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής είναι να στηρίξει τον πολιτιστικό πλούτο, χωρίς να τραβήξει χρήματα από δικούς της πόρους. Είτε στηρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, είτε την αφήνουμε στην τύχη της», τόνισε χαρακτηριστικά.Η Επιτροπή αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού και τις Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και το ορισμό μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για τα έργα:
 «Συντήρηση - αποκατάσταση Ι.Μ. Αβάσσου» (Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης)
 «Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων»
 «Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς, Γηρομερίου, Φιλιατών και Πάργας»
 «Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κόνιτσας»
 «Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας»
Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης:
 Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην πρόταση για χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013, του σχεδίου δράσης με τίτλο «Cultural Identity of the Mediterranean Territories/CI MED», καθώς και στην πρόταση «Green Government Saving Initiative», η οποία θα υποβληθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού LIFE-Περιβάλλον.
 Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π. Ε. Πρέβεζας και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε. Κ. Β. Α. Α.) για το έργο «Υδρογεωλογικές και τεχνικογεωλογικές αναγνωρίσεις στη Π. Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ,
 Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΝΑΜ Α. Ε. ΟΤΑ» για το έργο «Υπηρεσίες υποβολής και διεκπεραίωσης φακέλου στην Κτηματική Υπηρεσία για άδεια εκτέλεσης του έργου, επικαιροποίησης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστήριξης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων εκβάθυνσης λιμένος Πρέβεζας», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.
Ακόμη, εγκρίθηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων που αφορά το έργο «Ανάπλαση – αναστήλωση περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Ασπραγγέλων Ζαγορίου», μέχρι τις 31-12-2015. Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου ως συνδικαιούχου της πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στην Δημοτική Ενότητα Αράχθου του Δήμου Νικολάου Σκουφά».

Κάτι περίεργες συμπτώσεις

Του Αποστόλη Τζελέτα
Πριν λίγες ημέρες δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Φίλιου που εκλέγεται στη ΔΕ Μπιζανίου, διαφώνησε με τον Δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, καθώς και με τον αντιδήμαρχο επί των έργων για την επιλογή επαναδημοπράτησης έργου στην Πεδινή. Η πρόταση επαναδημοπράτησης δεν πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, καθώς καταψηφίστηκε και από μέλη της πλειοψηφίας. Ένας από αυτούς που καταψήφισαν την ήταν δημοτικός σύμβουλος, που τυγχάνει στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου. Λίγες μέρες μετά αποκαλύπτεται η είδηση ότι η Διαχειριστική Αρχή θέτει ζήτημα απένταξης του έργου της αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη, που ανήκει στα διοικητικά όρια της Δ.Ε. Μπιζανίου.Κοίτα να δεις κάτι περίεργες συμπτώσεις.

Τα «έχει πάρει» κράνα 
Από την άλλη, μόνο τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί το σχόλιο που δημοσίευσε χθες το site aftodioikisi.gr στη στήλη του παρασκήνια, σχετικά με τις προθέσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων σε σχέση με ορισμένους δημοτικούς συμβούλους. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο: «Τα «έχει πάρει» κράνα ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, με ορισμένους δημοτικούς συμβούλους του που φέρονται να «συνεργάζονται» με εργολαβικές εταιρείες. Και αυτό, παρά το ότι τους έχει πει ουκ ολίγες φορές να σταματήσουν αυτό το «παιχνίδι». Με δεδομένη, λοιπόν, τη δημόσια καταγγελία του δημάρχου κατά εταιριών που συμφωνημένα χτυπούσαν έργα ή δεν προσέρχονταν βγάζοντας τους διαγωνισμούς άγονους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή η «μάχη του παρασκηνίου» θα βγει πολύ σύντομα στο προσκήνιο. Ο Φίλιππος είναι αποφασισμένος και θα το κάνει, όπως λένε οι ιδιες πληροφορίες, να δώσει στη δημοσιότητα όλο το ιστορικό και την αλληλουχία των ενεργειών καθώς και συμβούλους της πλειοψηφίας οι οποίοι πέραν της διαρροής πληροφοριών συνεχίζουν το παιχνίδι των συνεργασιών με εταιρείες. Σε αναμονή λοιπόν νεοτέρων...»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Ηπείρου για έργα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες

Αποφάσεις για έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, καθώς και για την έγκριση της τοπογραφικής μελέτης του έργου «Μελέτες Κατασκευής Μονάδας Α.Σ.Α. Ηπείρου», έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Αναλυτικά:
Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:
Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των έργων:
1.Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου στο δρόμο Δημαριό – Κομπότι, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. (Ανάδοχος Φώτιος Στεφάνου).
2. Συντήρηση βελτιωτικών έργων ιχθυοτροφείων ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. (Ανάδοχος Λάμπρος Βερλέκης).
Για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:
Μεταξύ άλλων, δημοπρατούνται τα έργα:
1. Προστατευτικά στηθαία – συντήρηση επαρχιακού δικτύου, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.
2. Κατασκευή γέφυρας (προσθήκη – επέκταση) στην παλαιά γέφυρα στη θέση «ΝΑΤΣΗ» στο επαρχιακό δίκτυο Φιλιατών, προϋπολογισμού 132.000 ευρώ.
Επίσης εγκρίθηκε η ανάθεση έργου για «Αντιπλημμυρικές εργασίες Πολιτιστικού Κέντρου Τ.Κ. Κεραμίτσας», προϋπολογισμού 12.030 ευρώ.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:
Αναδείχτηκε ανάδοχος για το έργο αποκατάστασης ζημιών στην επ. οδό Πράμαντα – Χριστοί – Κηπίνα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. (Ανάδοχος η R-V- R ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ).
Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας:
Δημοπρατούνται τα έργα:
1. Πύκνωση αρδευτικού δικτύου Υψηλής Ζώνης Λάμαρης, προϋπολογισμού 46.000 ευρώ.
2. Αποκατάσταση βλαβών δικτύων ηλεκτροφωτισμού οδών Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 12.500 ευρώ.

Ερώτηση Κώστα Μπάρκα στη βουλή για τους πρώην εργαζομένους των Κλωστήρια Πρέβεζας

Ερώτηση προς των Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, όσον αφορά στην περικοπή του ειδικού επιδόματος στους πρώην εργαζομένους των Κλωστήρια Πρέβεζας, ως κομμάτι της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και τη διαστρέβλωση, από πλευράς Υπουργείου, των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Ιωαννίνων

Στη φετινή σχολική χρονιά το ζήτημα του προληπτικού ελέγχου και της πιστοποίησης της υγείας των μαθητών στα σχολεία παρουσιάζουν μεγαλύτερα κενά συγκριτικά με κάθε προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σήμερα όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να ελέγξουν ιατρικά τα παιδιά τους μέσα από ένα σύστημα οργανωμένο, αποτελεσματικό και πάνω από όλα κρατικό μια και η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία.Η ανυπαρξία ενός τέτοιου συστήματος, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και την πληρωμή των εμβολίων, που πολλές φορές δεν υπάρχουν στα φαρμακεία, στρέφουν τους γονείς στην ανάγκη να τα πληρώνουν από την τσέπη του. Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικότερο για τις άνεργες και ανασφάλιστες οικογένειες.Το τεράστιο αυτό πρόβλημα εκμεταλλεύονται κάθε λογής ΜΚΟ, κοινωνικά ιατρεία και «φιλανθρωπικές οργανώσεις» για να προσφέρουν τις «εθελοντικές» τους υπηρεσίες έξω από κάθε κρατική ευθύνη και έλεγχο και μέσα από ανολοκλήρωτα, μη αποτελεσματικά και αναλώσιμα προγράμματα. Αλήθεια! Αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας ενός μαθητή με τίνος ευθύνη θα επιλυθεί; Πώς θα συνεχισθεί η σταθερή και απρόσκοπτη παρακολούθηση της υγείας του στο σχολείο;Το ΠΑΜΕ εκπ/κών Ιωαννίνων παίρνοντας σοβαρά υπόψη του την «υγειονομική βόμβα» που δημιουργείται από τον Ιούνιο που ξεκίνησαν οι εγγραφές στα σχολεία (νηπιαγωγεία και Δημοτικά) πήρε την πρωτοβουλία και έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε μέσα και μαζί με το συνδικάτο, να πραγματοποιηθούν μια σειρά συναντήσεων με φορείς (Διεύθυνση υγιεινής, και τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων μας) και σωματείων (εργαζόμενοι νοσοκομείων, νοσοκομειακοί γιατροί) της περιοχής μας.Αυτές τις μέρες οι γονείς των μαθητών τις Γ΄και Ε΄τάξης του Δημοτικού και Α΄και Γ΄του Γυμνασίου καλούνται να καταθέσουν πιστοποιητικά υγείας για να έχουν την δυνατότητα τα παιδιά τους να παρακολουθούν το μάθημα της Φυσικής αγωγής (γυμναστική). Ακόμα ένα κόστος που έρχεται να προστεθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό.Το ΠΑΜΕ εκπ/κών πιστεύει ότι για την επίλυση του προβλήματος είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο κοινής δράσης των δασκάλων, των μαθητών, των γονιών τους και των υγειονομικών με στόχο να στηριχθεί, με την ευθύνη του κράτους, η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εξέταση των μαθητών και ο δωρεάν προληπτικός τους εμβολιασμός. Πιστεύει επίσης ότι το πρόβλημα της παρακολούθησης της υγείας των μαθητών δεν εξαντλείται μόνο με το περιοδικό πιστοποιητικό της υγείας τους. Συνδέεται με τις αναγκαίες υποδομές των σχολείων για να εξασφαλίζεται η υγιεινή συμβίωση μαθητών και δασκάλων. Έτσι, για παράδειγμα, θα δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα από την υποχρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος και τη θέσπιση σχολικών επιτροπών, που πρέπει να εξασφαλίζουν μόνες τους έσοδα για το σχολείο και που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και πετρέλαιο για θέρμανση.Το ΠΑΜΕ εκπ/κών γνωρίζοντας ότι στις νέες συνθήκες, το πρόβλημα της υγείας και η οριστική του επίλυση συνδυάζεται με την πάλη του λαού για λαϊκή εξουσία με βάση τις ανάγκες του, παλεύει να χτιστεί το κοινωνικό μέτωπο της ανατροπής που θα κάνει το λαό μας ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγεται.Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να συμμετέχει καθολικά στις προσπάθειες των εργαζόμενων στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας και στον αγώνα τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία ,πρόνοια και φάρμακο. Τη Δευτέρα 8πμ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ Νοσοκομείου ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ των ασθενών.

Ταινία νέων της Κόνιτσας θα ταξιδέψει σε διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου!!!

Προσεγγίζει με άμεσο τρόπο την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Ταξίδι στον κόσμο κάνει αυτές τις ημέρες μία ταινία μικρού μήκους την οποία δημιούργησαν νέοι της Κόνιτσας! Πρόκειται για το φιλμ «ΚΑΒ3132,» διάρκειας 5 λεπτών που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 στα πλαίσια κινηματογραφικού εργαστηρίου το οποίο διοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της κωμόπολης.Η ταινία αυτή λοιπόν επελέγη και θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπρόβνικ, στην Κροατία.Η ταινία μυθοπλασίας, με τον αινιγματικό τίτλο “ΚΑΒ 3132″, είναι η πρώτη νεανική ταινία, απ όσο μας είπαν οι υπεύθυνοι της Camera Zizanio, που προσεγγίζει με άμεσο τρόπο την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργαστήριο κινηματογράφου της Κόνιτσας,δίδαξε ο κ. Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης και συνεργάτης του «Νεανικού Πλάνου», στα πλαίσια του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι». Συντελεστές της ταινίας είναι οι: Mαριάνθη Νούτσου, Αφροδίτη Κήττα, Μαρίκα Παγανιά, Ελένη Τσινασλάν, Νικόλαος Ρόμπολος, Κων/νος Νικολόπουλος, Ηλιάννα Βάρνα, Αγγελική Εξάρχου, Σάκης Σταύρου, Χριστίνα Χρηστιά, Θωμάς Καραφέρης, Παναγιώτα Κυρτζόγλου και Φρύνη Νικολάου.Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπρόβνικ είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ για παιδιά και νέους των Μεσογειακών χωρών και θα διεξαχθεί από τις 18 ως τις 21 Οκτωβρίου.


Κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών στα τρία τελωνεία της Ηπείρου!

Τι τόνισαν χθες για τη σύσκεψη στη Θεσ/νίκη Οδ. Πότσης, Π. Κολόκας, Γ. Καραμπίνας, Γ. Τάσσος
Μπορεί η Ήπειρος να αυξήσει τους επισκέπτες της σε μία περίοδο δύσκολη για τον τουρισμό γενικότερα όπως αυτή που διανύουμε;Η απάντηση είναι θετική, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς και επαγγελματίες του κλάδου θα προχωρήσουν σε από κοινού στοχευμένες δράσεις στρατηγικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν.Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προχθεσινή κοινή σύσκεψη των Περιφερειών Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση και αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας. Στα πλαίσια της σύσκεψης κατατέθηκαν μία σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες οι Αντιπεριφερειάρχες Οδ. Πότσης, Παντελής Κολόκας και Γιάννης Καραμπίνας, καθώς και ο κ. Γιώργος Τάσιος ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Οδικώς οι επισκέπτες
Όλο και πιο πολλοί τουρίστες φτάνουν στη χώρα μας οδικώς πλέον, μέσω των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Μαυροματίου. Κι αυτό γιατί την πρόσβασή τους διευκολύνουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες των Βαλκανίων. Φέτος οι επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας μειώθηκαν στο μισό περίπου σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δείχνει, όπως τόνισε χθες ο κ. Τάσσος, ότι αρχίζει να δουλεύει σιγά - σιγά ο λεγόμενος Δυτικός Άξονας των Βαλκανίων. Ένας καινούριος δρόμος που, ξεκινώντας από την Τεργέστη της Ιταλίας, περνάει κατά μήκος των Δαλματικών Ακτών, έρχεται στο Μαυροβούνιο και μελλοντικά θα καταλήξει μέσα στην Αλβανία.

Ενημέρωση στα Τελωνεία
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόταση που κατέθεσαν οι ξενοδόχοι της περιοχής μας για την οργάνωση κέντρων πληροφόρησης στους συνοριακούς σταθμούς, με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα για το τι μπορούν να βρουν στην Ήπειρο, όσον αφορά καταλύματα, αξιοθέατα, παραδοσιακά προϊόντα κ.α.. Πρόταση που πιθανώς σύντομα να φτάσει στην υλοποίηση. «Με αυτή τη συνάντηση δώσαμε όλες τις πληροφορίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συγχρονιστούμε και να δουλέψουμε», τόνισε ο κ. Τάσιος, προσθέτοντας πως τα κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών στα Τελωνεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εντασσόμενα το γρηγορότερο δυνατό στο Interreg που ακόμα είναι ανοιχτό. «Ο επισκέπτης της Μακεδονίας θα είναι και μελλοντικός επισκέπτης σε εμάς και ο δικός μας επισκέπτης θα γίνει μελλοντικός επισκέπτης για όλους τους υπόλοιπους στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε με νόημα ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων.

Ο Οδυσσέας Πότσης
Ο Οδυσσέας Πότσης, αναφερόμενος στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης μίλησε για την ανάγκη δράσεων κοινής ωφέλειας για την Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία, σημειώνοντας με έμφαση πως στην σύσκεψη όλοι οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς, κατέθεσαν προτάσεις και σε δεύτερο χρόνο, όταν θα επισκεφθεί η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Μακεδονίας την Ήπειρο, εδώ πια θα ληφθούν και οι αποφάσεις. «Με αυτές τις αποφάσεις, με κοινές συνέργειες θα έχουμε κλίμα εξωστρέφειας και θα δρομολογήσουμε δράσεις που θα έχουν κοινή ωφέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παντελής Κολόκας
Από την πλευρά του ο Παντελής Κολόκας σημείωσε πως ο ίδιος έθεσε στη συνάντηση βασικούς άξονες που αφορούν τη δυνατότητα συνεργασίας σε κοινούς τομείς των δύο Περιφερειών, όπως ο φυσικός πλούτος και η αργυροχρυσοχοΐα, αλλά και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. «Είναι σημαντικό να διευρύνουμε αυτές τις συνεργασίες και προς άλλες περιοχές, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα συνολικό πακέτο δράσης για να βγούμε μπροστά για αυτά που διαθέτουμε», τόνισε με έμφαση.

Ο Γιάννης Καραμπίνας
Ζητήματα μεταφορών και επικοινωνιών ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Καραμπίνας, με έμφαση στην αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού και των λιμανιών, καθώς και την ανάπτυξη άλλων οδικών συνδέσεων. Μάλιστα, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του ΚΤΕΛ Κατερίνης να εντάξει στο πρόγραμμά του το δρομολόγιο Κατερίνη –Γιάννινα και αντίστροφα. «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, όλες αυτές οι συγκεντρώσεις και οι συνεννοήσεις οδεύουν για το καλό και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εμείς λοιπόν κάναμε το πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε για να διευρύνουμε τους ορίζοντες», όπως υπογράμμισε.

Ο Στράτος Ιωάννου
Την ικανοποίησή του για την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Στράτος Ιωάννου. «Το μέλλον βρίσκεται στη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πολλά κοινά πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν μια σχέση συνεργασίας πάνω στον τουρισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σύλληψη 66χρονης στον Κατσικά Ιωαννίνων,για χρέη προς το Δημόσιο

Μία γυναίκα 66 ετών συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης στον Κατσικά Ιωαννίνων, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.Παράλληλα, σε βάρος της εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Β΄ Τριμελούς Πλημ/κείου Πειραιά, με συνολική ποινή φυλάκισης επτά ετών.Οι συλλήψεις ατόμων για μη καταβολή του ΦΠΑ, ανά την Ελληνική επικράτεια αυξάνονται ραγδαία, στα πλαίσια επιχείρησης του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες διακινητές, οδηγοί λεωφορείου,στο Μπιζάνι

Συνελήφθησαν χθες αργά το βράδυ στο 10ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών (Μπιζάνι), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο Έλληνες διακινητές, ηλικίας 52 και 44 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, οι δύο διακινητές, ως οδηγοί τουριστικού λεωφορείου, ελληνικής μεταφορικής εταιρείας, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλβανία στην Αθήνα, διευκόλυναν τη είσοδο στην ελληνική επικράτεια σε έναν λαθρομετανάστη, υπήκοο Αλβανίας, ηλικίας 35 ετών, έναντι του χρηματικού αντιτίμου των (600) ευρώ.Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος λαθρομετανάστης ήταν καταχωρημένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών ενώ του είχε γίνει και άρνηση εισόδου στα σύνορα της χώρας μας για λόγους δημόσιας τάξης.Επίσης, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής φυλάκισης (50) ημερών για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.Κατασχέθηκαν:
 το λεωφορείο.
 το χρηματικό ποσό των (1.980) ευρώ και (3.700) leke Αλβανίας, που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.
 πέντε (5) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Υγείας Ιωαννίνων

Πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Υγείας Ιωαννίνων, τη Δευτέρα, 24 Σεπτέμβρη, 7.00 μμ στο Θυμωμένο πορτραίτο. Γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, διοικητικοί κλπ υπάλληλοι νοσοκομείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ευπρόσδεκτοι. Τα προβλήματα των εργαζομένων και τα καθημερινά εγκλήματα ενάντια στην υγεία του πολίτη είναι ήδη γνωστά σε όλους.

Συνεργασία Πανεπιστημίου – Δήμου Ζαγορίου

Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον Δήμο Ζαγορίου, η οποία αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας σε ερευνητικούς και επιστημονικούς τομείς που σχετίζονται με το αρχειακό υλικό (έγγραφα – παλαίτυπα κείμενα – χειρόγραφα) των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Ζαγορίου.Εκτός από την επιστημονική καταγραφή και τη μελέτη του αρχειακού υλικού, επιδίωξη είναι μέσω της ψηφιοποίησης και της συνεχούς τεκμηρίωσης να αναδειχθεί μία ουσιώδης πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ζαγορίου και μέσω της ηλεκτρονικής της προβολής να κοινοποιηθεί στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα πνευματικά δρώμενα που αποτυπώνονται στις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες.

ΑΡΤΑ:Συμμετοχή της Ομ. Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κ' Εμπόρων στη γενική απεργία

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Άρτας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ απεφάσισε να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 26/9/2012 με μαζική παρουσία των Επιχειρήσεων – Μελών της στη συγκέντρωση και κλείσιμο των Επιχειρήσεων και Καταστημάτων. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση στα μέτρα που αναμένεται να αποφασισθούν και που όλοι ξέρουμε και τα οποία θα διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία.Συνάδελφοι, υποχρέωση όλων μας είναι να αντιδράσουμε συμμετέχοντας μαζικά στην κινητοποίηση της Τετάρτης 26/9/2012.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Κουφούλης

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ικανοποιητικοί ρυθμοί στην εξέλιξη των έργων αποχέτευσης-βιολογικού καθαρισμού Λούρου-Στεφάνης –Ωρωπού

Πολύ ικανοποιητική κρίνεται η πορεία των εργασιών στα δύο μεγάλα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Πρέβεζας και αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης –βιολογικού καθαρισμού Λούρου-Στεφάνης-Ωρωπού καθώς και την βελτίωση του δρόμου Καμαρίνας-Ωρωπού.Την πρόοδο των εργασιών επεσήμανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ο οποίος επισκέφθηκε τα εργοτάξια συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Δημήτρη Κατσιπανέλη, Λούρου Λάζαρο Παπαχρήστο και Ζαλόγγου Ευάγγελο Ροπόκη καθώς και τον μηχανικό του Δήμου Δημήτρη Γκλιάτη.Οπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας οι εργασίες ξεκίνησαν από την Στεφάνη ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της εσωτερικής δικτύωσης στον Λούρο και η εξυγίανση του χώρου οπου θα εγκατασταθεί ο βιολογικός καθαρισμός.«Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων τα οποία χρόνια τώρα ρυπαίνουν τον Λούρο και τον Αμβρακικό Κόλπο»υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα θωρακίσει το περιβάλλον ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.Εκτίμηση όλων είναι ότι το έργο βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία και εφόσον οι εργασίες συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.Εξίσου ικανοποιητικά εξελίσσεται η βελτίωση του δρόμου Καμαρίνας-Ωρωπού.Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου ενώ σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη θα αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας για τους κατοίκους Λούρου, Πρέβεζας , Ζαλόγγου ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κασσώπης, του μνημείου του Ζαλόγγου και του Ρωμαικού Υδραγωγείου της Νικόπολης.Ηδη έχουν προχωρήσει διαμορφώσεις και άλλα τεχνικά έργα και η ολοκλήρωση του θα γίνει μέσα στο 2013.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για το επίδομα θέρμανσης

Με αφορμή δημοσιεύματα για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και του τρόπου καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απέστειλε εκ νέου έγγραφο προς το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο κάνει αναφορά στην πρότασή του για αντικειμενικό υπολογισμό κατανάλωσης, την οποία είχε υποβάλλει αρμοδίως από τον περασμένο Ιούλιο βάσει του οποίου πρέπει να γίνει ο υπολογισμός και του επιδόματος.«Επαναφέρουμε την πρότασή μας και θεωρούμε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου πρέπει να την εξετάσουν με την δέουσα σοβαρότητα, προκειμένου να είναι αντικειμενικός και δίκαιος ο τρόπος καταβολής του επιδόματος και κυρίως να μην αδικηθούν τα νοικοκυριά της ορεινής και ημιορεινής Ηπείρου που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου λόγω της μεγάλης διάρκειας και έντασης του Χειμώνα, όπως πρόκειται να συμβεί με την κατάταξη στην οποία φαίνεται να έχει καταλήξει το Υπουργείο σας», τονίζεται στο έγγραφο – διαμαρτυρία του Περιφερειάρχη.

Στη βουλή φέρνει το θέμα της ΣΒΕΚΗ ο Χρήστος Μαντάς

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα τα συνεχιζόμενα εμπόδια της Διοίκησης του ΙΚΑ, εναντίον της καταβολής δεδουλευμένων-δώρων και αποζημιώσεων των απολυμένων της ΣΒΕΚΗ Α.Ε κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς.Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά και εκπρόσωπων των απολυμένων της ΣΒΕΚΗ Α.Ε. κατά την οποία επισημάνθηκε το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων, των δώρων και των αποζημιώσεων τους λόγω εμπλοκής της Διοίκησης του ΙΚΑ.Τα χρήματα αυτά, είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ενώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν άμεσα δεν τους καταβάλλονται επειδή το ΙΚΑ άσκησε ανακοπή εναντίον τους και εναντίον του πίνακα κατάταξης πληρωμών από τον πλειστηριασμό της βιομηχανίας ΣΒΕΚΗ Α.Ε. Αναλύτικά ο κ. Μαντάς στην ερώτηση του αναφέρει:"Παρά τις υποσχέσεις των διοικητικών παραγόντων του ΙΚΑ (Διοικητής ΙΚΑ, αναπληρωτής Διοικητής ΙΚΑ Ιωαννίνων) ότι θα παραιτηθούν της ανακοπής ώστε να εισπράξουν τα χρήματά τους οι απολυμένοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τελικώς δεν παραιτήθηκαν και προσέφυγαν δικαστικώς εναντίον τους.Ταυτόχρονα με την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη και δικάσιμος του ΙΚΑ προς τη διοίκηση της ΣΒΕΚΗ Α.Ε., η οποία παίρνει αναβολή, επειδή οι μέτοχοι της ΣΒΕΚΗ Α.Ε. επικαλούνται να υπάρξει τελεσιδικία στην υπόθεση των αποζημιώσεων.Όλη αυτή η δικαστική διαμάχη έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική αλλά και κοινωνική εξόντωση των πρώην υπαλλήλων της ΣΒΕΚΗ Α.Ε. καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι χωρίς δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια περίπου ενώ σε κάποιους από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει οι «ενοχλήσεις» για την μη έγκαιρη καταβολή των δανειακών υποχρεώσεών τους.Η ΣΒΕΚΗ Α.Ε. ένα από τα πιο σύγχρονα βιομηχανικά σφαγεία της χώρας απαξιώνεται και «μαραζώνει», αντικατοπτρίζοντας την παραγωγική αποδιάρθρωση της περιοχής.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 Γιατί η Διοίκηση του ΙΚΑ δεν ενήργησε έγκαιρα για να διεκδικήσει τις απαιτήσεις του οργανισμού πριν κλείσει η ΣΒΕΚΗ Α.Ε και δεν κίνησε άλλη διαδικασία κατά της διοίκησης της εταιρίας, η οποία σημειωτέον είναι θυγατρική της ΑΠΣΙ «Η ΠΙΝΔΟΣ»;
 Τι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να εισπραχθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των απολυμένων που χειμάζουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;
 Θα τηρήσει επιτέλους η Διοίκηση του ΙΚΑ τις υποσχέσεις της ή θα συνεχίσει τις κωλυσιεργίες, κρατώντας σε ομηρία τους απολυμένους της ΣΒΕΚΗ Α.Ε και πάλι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο;"

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ:Να ενταχθεί ο Νομός Ιωαννίνων στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής στην οποία ζητά να ενταχθεί ο Νομός Ιωαννίνων στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην επιστολή του ο κ. Κασσής αναφέρει τα εξής:
“Κύριε Υπουργέ,
Με λύπη μου ενημερώθηκα πως ο Νομός Ιωαννίνων κατατάχτηκε στη Β’ Γεωγραφική Ζώνη κάτι που σημαίνει ότι το μέγιστο της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης που θα επιδοτείται είναι για ποσότητα έως 1.800 λίτρα και θα ανέρχεται στα 540 ευρώ, ένα ποσό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις δαπάνες των συμπολιτών μας για την αγορά πετρελαίου.Όπως προφανώς θα γνωρίζετε, ο χειμώνας στα Ιωάννινα είναι πολύ βαρύς, αναφέροντας ενδεικτικά πως πέρυσι σημειώθηκαν πρωινές θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός για την πόλη των Ιωαννίνων ,οι οποίες στα ορεινά τμήματα του Νομού ήταν ακόμη χαμηλότερες. Πρόκειται για περιοχές που βιώνουν χειμώνα ο όποιος δεν διαρκεί τρείς μήνες αλλά πολύ περισσότερους, κάτι που σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι αυξημένες και ειδικά φέτος με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, γίνονται απαγορευτικές.Θα γνωρίζετε επίσης πως ο Νομός δεν διαθέτει εναλλακτική πηγή θέρμανσης όπως τηλεθέρμανση ή φυσικό αέριο, καθώς και ότι μαστίζεται από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να δυσκολευτούν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις του φετινού χειμώνα. Ειδικότερα τα σχολεία του Νομού, με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου και τις υπάρχουσες περικοπές στην κρατική επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. ,δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.Ζητώ λοιπόν να λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω και να κατατάξετε το Νομό Ιωαννίνων στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη για το πετρέλαιο θέρμανσης. Να κάνετε δηλαδή το ελάχιστο για τους πολίτες του Νομού, που μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον να έχουν αξιοπρεπές δικαίωμα στη θέρμανση.”

Αλβανοί λαθροθήρες "γάζωσαν" αγριόγιδο με Kalashnikov στο Πληκάτι της Κόνιτσας!!!

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής,οι οποίοι ζητούν  την παρέμβαση της Πολιτείας για την προστασία των ζώων
Σε τόπο κυνηγιού έχουν μετατρέψει την προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου Αλβανοί λαθροθήρες οι οποίοι σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα που απειλούνται με εξαφάνιση!!!Στην τοπική κοινωνία έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς οι λαθροθήρες εμφανίζονται ιδιαίτερα αποφασισμένοι και η φύλαξη της περιοχής αποδεικνύεται ανεπαρκής.Το φαινόμενο, όπως λένε όσοι ζουν στην περιοχή, είναι συχνό.Το περασμένο Σάββατο,Αλβανοί λαθροθήρες "γάζωσαν" κοντά στο Πληκάτι της Κόνιτσας, στην θέση "Ράζντολι" δίπλα από το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο,με οπλοπολυβόλο Kalashnikov ένα ακόμα αγριόγιδο!!!Οι κάτοικοι στο Πληκάτι είναι ανάστατοι και δηλώνουν πως θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους!Η εξόντωση των αγριόγιδων συνιστά μείζον θέμα, καθώς το είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις. Ενδεικτικό του κινδύνου είναι ότι το κυνήγι του αγριόγιδου απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης για την πανίδα του Γράμμου που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ο πληθυσμός των αγριόγιδων στην περιοχή περιλαμβάνει 50 άτομα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του πληθυσμού στον Γράμμο, που έγινε από τον Γιαννιώτη  βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της «Πίνδος Περιβαλλοντική» κ. Χαρητάκη  Παπαϊωάννου, κατέδειξε στασιμότητα στην εξάπλωση του είδους και χαμηλούς πληθυσμιακούς αριθμούς σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνεχίζονται οι προσπάθειες από τη δημοτική αρχή προκειμένου να βρεθεί χώρος για την στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες από τη δημοτική αρχή προκειμένου να βρεθεί χώρος για την στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης δημόσιος χώρος Πρέβεζα Λούρος Ζάλογγο κ. Ρέντζο, εξήγησε ότι ο δήμος δεν έχει διαθέσιμους χώρους αλλά ως λύση πρότεινε στους εθελοντές γιατρούς να εξετάσουν την περίπτωση το κοινωνικό ιατρείο να στεγαστεί σε ένα γραφείο στο ισόγειο του δημαρχείου, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχουν και δύο αίθουσες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κοινωνικού φαρμακείου. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η ιδανική λύση που θα στεγάσει τις ανάγκες τις συγκεκριμένης προσπάθειας που δίνει «ανάσα» σε οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη.Να θυμίσουμε ότι ο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας ξεκίνησε τη λειτουργία του με πρωτοβουλία της δημοτική παράταξης «Δημόσιος Χώρος- Πρέβεζα Λούρος Ζάλογγο» και σε χώρο που παραχώρησε η παράταξη. Ο χώρος όπου μέχρι τώρα στεγάζεται το κοινωνικό ιατρείο, ενώ σε πρώτο στάδιο έπαιξε το ρόλο του, σήμερα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για υπηρεσίες υγείας, την ανταπόκριση συμπολιτών μας στην έκκληση για συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού και την άμεση λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας, κρίνεται πλέον ακατάλληλος. Οι εθελοντές γιατροί στις αρχές Σεπτεμβρίου ζήτησαν από το Δήμαρχο Πρέβεζας να γίνουν οι ενέργειες για την εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου ο οποίος θα στεγάσει και τις δύο δραστηριότητες.

Λόγια ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα

Τα πράγματα με το όνομά τους είπε χθες στο δελτίο ειδήσεων του ITV ο Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για όλους και όλα. Χωρίς διάθεση μικροκομματικής κριτικής, απέδωσε συγκεκριμένες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας. Ταυτόχρονα όμως κατέθεσε και ρεαλιστικές αναπτυξιακές προτάσεις που θα βγάλουν τον τόπο από το τέλμα. Από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε τα... "ποντίκια" του τοπικού ΠΑΣΟΚ, που βλέποντας το καράβι να βουλιάζει, πηδάνε για νέες πολιτικές περιπλανήσεις! Το μάστορά του βρήκε live και ο Βλάσης Ντόκας, τον οποίο ο Βαγγέλης Αργύρης -μεταξύ σοβαρού και αστείου- αποκάλεσε fan του Καχριμάνη!!!

Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς...

Τον Νίκο Καττή τον θεωρούμε ένα από τα πιο μαχητικά και αξιόλογα στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ και πολλές φορές (χωρίς να τον γνωρίζουμε) του έχουμε γράψει θετικά σχόλια. Χθες όμως στο δελτίο του ITV, στην κυριολεξία δεν βλεπόταν. Πάσχιζε να υπερασπιστεί τον Σαμαρά με επιχειρήματα τς δεκαετίας του '60. Χολή κατά του Τσίπρα, της Χρυσής Αυγής και του ΓΑΠ. Ας του πει κάποιος ότι με τον στείρο τρόπο που το κάνει, πετυχαίνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Γι' αυτό και ο... Βλασέτος τον έκοψε στο 5λεπτο μπας και προλάβει τα... ζάπινγκ!!! Με διαφορά από τα χειρότερα τηλεοπτικά πάνελ!

Το «πράσινο φως» για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικο Συμβούλιο!

Το «πράσινο φως» για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικο Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου. Μετά από τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, αναμένεται η επίσημη έγκριση των ανωτέρω ειδικών μελετών, προκειμένου να ακολουθήσουν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, όπως αυτές έχουν προγραμματιστεί από το επιστημονικό προσωπικό του έργου με γνώμονα τη λειτουργική, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του ρωμαϊκού υδραγωγείου, ώστε να καταστεί προσιτό στο ευρύ κοινό και να λειτουργήσει ως ενιαίο σύνολο μαζί με τα υπόλοιπα μνημεία, στο πρόγραμμα ανάδειξης μνημείων Νικόπολης. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει από τη ΛΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων εργασίες για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του σημαντικού αυτού τεχνικού έργου των ρωμαϊκών χρόνων, τη βελτίωση της αναγνωσιμότητάς του και την προβολή της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του.

Πρωτοβουλία ανθρωπιάς από τον Οδ. Πότση

Είναι η πρώτη φορά που γράφουμε θετικό σχόλιο για τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Οδυσσέα Πότση και το κάνουμε χωρίς καμιά διάθεση σπεκουλαρίσματος . Το αξίζει πραγματικά γιατί μέσα από το συντονισμό της προσφοράς δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων σε μαθητές άπορων οικογενειών της πόλης, μας απέδειξε ότι τα Γιάννενα της κρίσης, διαθέτουν μεγάλο απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Δεν ξεχνάμε και τη συμβολή του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Παντελή Κολόκα, όμως η συγκεκριμένη αξιόλογη πρωτοβουλία φέρει τη σφραγίδα του Οδ. Πότση.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Από τον Παντοκράτορα ξεκίνησαν χθες οι εργασίες ανάπλασης της Κυανής Ακτής

Από τον Παντοκράτορα ξεκίνησαν χθες οι εργασίες ανάπλασης της Κυανής Ακτής, ένα έργο ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ και θα κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ ο οποίος αναλαμβάνει τις διαμορφώσεις σε τμήματα του παραλιακού μετώπου που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και περιήγηση στην παραλιακή ζώνη για την άσκηση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων από την Κυανή Ακτή έως και τον Παντοκράτορα. To έργο αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ θα βελτιώσει και την θέση της Πρέβεζας στην Τουριστική Αγορά. H περιοχή ανάπλασης έχει χωριστεί σε τρία τμήματα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται κατασκευή πεζοδρόμων, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, εγκατάσταση υπαίθριων καθιστικών, καθώς και φύτευση του χώρου. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με την επίβλεψη της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία θα μεριμνήσει για την διάσωση και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία ενδέχεται να εντοπιστούν κατά την διάρκεια των εργασιών.

Σε οικονομικό αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο, δηλώνει ο Πρύτανης

Η συνεχής περικοπή πόρων και το κούρεμα των αποθεματικών έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης περιέγραψε την κατάσταση με μελανά χρώματα υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι περικοπές ανήλθαν στο 64%.Με δεδομένη την κατάσταση αυτή το Πανεπιστήμιο κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα υπηρεσίες προς τους φοιτητές, όπως είναι η στέγαση και η σίτιση.Παράλληλα μείζον είναι το πρόβλημα για τη Ζάππειο Φοιτητική Εστία καθώς εξ αιτίας οφειλής ύψους 300 χιλιάδων ευρώ ο εργολάβος που εκτέλεσε το έργο προχώρησε σε έκθεση κατάσχεσης.Το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αδυνατεί να το λύσει και έτσι το Πανεπιστήμιο αναζητά τρόπους επίλυσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κυρίως από την περικοπή πόρων, έγινε  μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Αντιπρύτανη κ. Γεωργίου Καψάλη που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του.

25 υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή τους στο νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου


Εικοσιπέντε υποψήφιοι από όλη την Ήπειρο διεκδικούν την εκλογή τους στο νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Οι διεργασίες στο χώρο των μετόχων είναι πολλές και βέβαια δεν λείπει η συγκρότηση ομάδων που επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή της.Υπενθυμίζεται στα μέλη – ψηφοφόρους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7-10-2012, ημέρα Κυριακή από ώρα 07.00 έως 19.00 , στα μεν Ιωάννινα στην αίθουσα του καταστήματος ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ, στους δε λοιπούς νομούς ( Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας) στα κατά τόπους καταστήματα της τράπεζας.Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη ( φυσικά και νομικά πρόσωπα), που έχουν εγγραφεί στην τράπεζα μέχρι τη Γ.Σ του Ιουνίου 2012.Ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτών των εκλογών είναι η εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο ολόκληρης της Ηπείρου. Κι αυτό τόσο για συμβολικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.Μία Τράπεζα άλλωστε που απευθύνεται σε όλους τους Ηπειρώτες θα πρέπει αυτό να το αποτυπώνει και στη Διοίκησή της.Υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι ακόλουθοι:
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ -ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
1.ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
2.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΗΣ
3.ΒΕΝΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
4.ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
5.ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛ.
6.ΖΩΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
7.ΖΩΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
8.ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
9.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
10.ΚΑΡΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
11.ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
12.ΚΟΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
13.ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
14.ΛΕΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
15.ΛΕΦΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
16.ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
17.ΜΠΑΛΛΙΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΘΩΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
18.ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
19.ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ Ε.Δ.Ε.
20.ΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
21.ΝΤΟΥΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
22.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
23.ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
24.ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
25.ΧΗΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Διαμαρτυρία ενστόλων στην Ηγουμενίτσα

Στο κέντρο της Ηγουμενίτσας μετέβησαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, διαδηλώνοντας κατά των νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.Στις 11:00 χθες το πρωί, συγκεντρώθηκαν έξω από τα κρατητήρια του Λιμεναρχείου, στο παλιό λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, και μέσω της παραλιακής οδού, συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσπρωτίας.Στην είσοδο του κτηρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, συναντήθηκε και συνομίλησε μαζί τους, ενώ του επιδόθηκε και το ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο ταυτόχρονα το μοίραζαν στους περαστικούς.Στην συνέχεια αντιπροσωπεία των 3 σωμάτων επισκέφθηκαν και έδωσαν το ψήφισμά τους στο γραφείου του Βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα.Τέλος επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο και τους Αντιδημάρχους κ. Γόγολο και κ. Δημητρίου.Αφού έδωσαν και στον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας το ψήφισμά τους, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Δημαρχείου, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρισαν.

Τέλος εποχής και επίσημα μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου σε τέσσερις ΔΟΥ της Ηπείρου

Τέλος εποχής και επίσημα μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου σε τέσσερις ΔΟΥ της Ηπείρου, μετά την χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή λειτουργίας σε 49 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες ΔΟΥ.Ήδη, στο νομό Ιωαννίνων έχουν συγχωνευθεί η Α’ και Β’ ΔΟΥ, καθώς και η ΔΟΥ Μετσόβου και μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών συγχωνεύονται άλλες τέσσερις οικονομικές εφορίες.Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Κόνιτσας συγχωνεύεται σε αυτές των Ιωαννίνων και Μετσόβου και πλέον σύμφωνα με το υπουργείο η επίσημη ονομασία της Οικονομικής Εφορίας του νομού θα είναι ΔΟΥ Ιωαννίνων (Α’ και Β’ Ιωαννίνων – Δελβινακίου – Κόνιτσας – Μετσόβου).Επίσης, συγχωνεύεται η ΔΟΥ Φιλιατών με τη ΔΟΥ Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς με την επίσημη πλέον ονομασία να είναι ΔΟΥ Ηγουμενίτσας (Ηγουμενίτσας – Παραμυθιάς – Φιλιατών).Ακόμη, στην Ήπειρο συγχωνεύονται και οι ΔΟΥ Φαναρίου και Φιλιππιάδας με αυτές της Πρέβεζας και Πάργας.Με την ίδια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανακαθορίζεται επίσης η έδρα των ΔΟΥ υποδοχής όλων των νομών της χώρας η οποία εκτείνεται εντός των ορίων των Δημοτικών Κοινοτήτων της πρωτεύουσας κάθε νομού.Οι οργανικές θέσεις των ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις ΔΟΥ στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ' ύλην αρμοδιότητά τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις τους.Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας.Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.Τέλος, σε όσες ΔΟΥ υποδοχής έχει ανασταλεί η λειτουργία του Τμήματος εξόδων, μεταφέρεται το Τμήμα Εξόδων της ΔΟΥ της οποίας αναστέλλεται.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

68 χρόνια από τη «Μάχη της Πρέβεζας»

Ειμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Παργινόσκαλας
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Παργινόσκαλας θα τιμηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί η μνήμη των 48 Εαμιτών και Επονιτών που δολοφονήθηκαν τον Σεπτέμβρη του 1994 από το χτύπημα των αγγλοαμερικάνων επικυρίαρχων και των ντόπιων υποτακτικών τους.Την εκδήλωση μνήμης και τιμής διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ και η Κ.Ο. Πρέβεζας του ΚΚΕ και η σχετική πρόσκληση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εκδήλωση δεν γίνεται μόνο για απόδοση τιμής σ’ αυτούς που έπεσαν, πιστοί στα ιδανικά και τα οράματα για μια άλλη Ελλάδα για μια άλλη κοινωνία. Αλλά και για να φανεί ότι η μνήμη είναι νωπή και πως αυτά τα ιδανικά είναι επίκαιρα σήμερα που το κεφάλαιο, η ΕΕ, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν την άνευ προηγουμένου επίθεση στην εργατική τάξη».Οι 48 εκτελεσμένοι της Εθνικής Αντίστασης, οι περισσότεροι των οποίων ήταν νέα παιδιά, έπεσαν στο χώρο της Παργινόσκαλας και έβαψαν με το αίμα τους το χώμα της πόλης μας, τις ημέρες που η Πρέβεζα γιόρταζε την απελευθέρωση της από τους Γερμανούς κατακτητές.Στις 19 Σεπτέμβρη του 44 παρόλο ο ΕΛΑΣ δέχθηκε απροειδοποίητη επίθεση , χωρίς να έχει γίνει κάποιο επεισόδιο με τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ.Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει συλλήψεις και προσαγωγές και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Κάστρο του Παντοκράτορα όπου επιλεκτικά και χωρίς καμία διαδικασία εκτελέστηκαν. Το διάστημα εκείνο έγινε και μια αιφνιδιαστική επίθεση σ’ αυτούς που βρισκόταν στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου.Μεταξύ των νεκρών ο γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός και ο Γραμματέας της ΝΕ του ΕΑΜ Μιχάλης Ρέντζος.

Ο Χρ. Γκόκας για τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Άρτας

Δελτίο τύπου του Βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Γκόκα σχετικά με τις εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας: "Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπως και σε προηγούμενη δήλωση μου έχω τονίσει, αυτό που χρειάζεται σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά είναι να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και ουσιαστικό τρόπο, χωρίς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακές κινήσεις, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και έχουν άμεσες επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.Και είναι προβλήματα λειτουργίας αλλά και προβλήματα που αφορούν το προσωπικό που παρέχει τις πολύτιμες αυτές υπηρεσίες, όπως με τις οφειλές που υπάρχουν.Στο πλαίσιο των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων που μου αντιστοιχούν για τα τοπικά μας ζητήματα, έθεσα το πρόβλημα στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.Από αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου μεταφέρθηκε η δέσμευση ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου Άρτας.Υποχρέωση όλων μας είναι να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις για να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της Δημόσιας περίθαλψης στην περιοχή μας".

Στο φαράγγι του Βίκου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων!

Ένα τοπίο που θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτηΟ ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει πορεία στo φαράγγι του Βίκου. Η πορεία θ’ αρχίσει απ’ το χωριό Μονοδένδρι και θα καταλήξει στο χωριό Βίκος ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού Βίκου.Το φαράγγι δημιουργήθηκε από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φαράγγι παγκοσμίως σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες και ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου τελειώνοντας στη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στην γοητεία του φαραγγιού συνεισφέρει και ο παραπόταμος του Αωού, ο ποταμός Βοϊδομάτης που το διατρέχει. Στο φαράγγι οι λάτρεις του φυσικού τοπίου θα παρατηρήσουν αμέσως ορισμένα σπάνια είδη θάμνων και δέντρων, όπως και μοναδικά ενδημικά φυτά. Τα κυριότερα δάση εδώ, συγκροτούνται από πλατύφυλλα φυλλοβόλα είδη σφενδάμων, ιτιών, δρυών και δένδρων όπως πλατάνια ή φράξοι.Επίσης, τα έλατα, οι κέδροι και άλλα κωνοφόρα δημιουργούν εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, όπου το μάτι μας ταξιδεύει και χάνεται στο απέραντο πράσινο. Εκτός από τα δέντρα, ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει και μια μεγάλη ποικιλία από αγριολούλουδα.Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 18 ποικιλίες γερανιών, 43 είδη τριφυλλιού και 14 είδη από καμπάνες στον "Δρυμό των Μεγάλων Κορφών", όπως έχει ονομαστεί. Μερικά από τα ζώα που βρίσκουν φυσικό καταφύγιο στο φαράγγι και τον Δρυμό είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα και σημαντικοί πλυθησμοί αγριογούρουνων και ζαρκαδιών, ορισμένοι από τους οποίους απειλούνται με εξαφάνιση. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στην ύπαρξη ενός τοπίου, το οποίο θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ιδιαίτερα αυτόν που θα το επισκεφτεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.Η θέα από ορισμένα σημεία κατά μήκος του φαραγγιού είναι μαγευτική!!!Αναχώρηση 7:30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.Ώρες πορείας: 8.Κατηγορία: Β’.
Αρχηγοί πορείας: Άρης Μπαρτζώκας, Γιώργος Μάνθος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 
καθημερινά 7-9μμ.Τηλ. 26510-22138.

Οι δημοσιογράφοι της Ηπείρου απεργούν την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 26/9/2012, ενώνει την φωνή της με τις υπόλοιπες Ενώσεις Συντακτών της χώρας και την ΠΟΕΣΥ και καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει οι Ενώσεις κι οι Ομοσπονδίες του κλάδου, από τις 06.00 π.μ. της Δευτέρας, 24 Σεπτεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Τρίτης, 25 Σεπτεμβρίου 2012.

Μαραθώνιος ορεινού ποδηλάτου στα Τζουμέρκα!

Tον 1ο μαραθώνιο αγώνα ορεινού ποδηλάτου στα Τζουμέρκα με τίτλο Tzoumerka Bike Marathon διοργανώνουν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.H συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες στο μαραθώνιο είναι 85 χλμ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το πρωί στο Δασικό Χωριό που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καταρράκτη. Οι διαγωνιζόμενοι θα διέλθουν από τα χωριά Καταρράκτη, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργούς, Κάτω Κωστηλάτα, Βουργαρέλι και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό.Για τους λάτρεις του ποδηλάτου θα διοργανωθεί ένας μικρότερος αγώνας μήκους 26,5 χλμ. Η εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί στο χωριό Πράμαντα και οι συμμετέχοντες θα διέλθουν από τα χωριά Άγναντα, Καταρράκτη και θα τερματίσουν στο Δασικό Χωριό.Ο αγώνας έχει την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Σύλληψη Μαροκινού για διάρρηξη καφεκοπτείου, στα Ιωάννινα

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, ένας 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Μαρόκο, για διάρρηξη καφεκοπτείου στα Ιωάννινα.Ειδικότερα, ο 30χρονος λίγο νωρίτερα εισήλθε, σπάζοντας τη βιτρίνα, στο παραπάνω κατάστημα και αφαίρεσε (46) φιάλες αλκοολούχων ποτών.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΑΡΤΑ: Διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας γίνεται γνωστό ότι στις 30/9/2012 ημέρα Κυριακή και από τις 9:00 π.μ. έως και τη 1:00 μ.μ. έχει προγραμματιστεί αιμοδοσία στην Αγία Παρασκευή από την Τράπεζα Αίματος Αγίας Παρασκευής. Προσκαλούνται οι εθελοντές Αιμοδότες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια διότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες. Ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
•Πριν την Αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος Αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας.
•Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-60 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα.
•Η Αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
•Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Ο εθελοντής αιμοδότης δίνοντας αίμα:
•Αισθάνεται ως άνθρωπος την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το καθήκον του σώζοντας μια ζωή και ως πολίτης ότι συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του λαού.
•Δικαιούται αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.
•Δικαιούται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
•Συμβάλει ανεκτίμητα στην κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Ποδηλατική Διαδρομή αύριο στα Γιάννενα
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων -ΟΦΠΙ καλούν τα μέλη και τους φίλους του ποδηλάτου να συμμετέχουν στην Ποδηλατική Διαδρομή που διοργανώνουν σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα "Πόλη χωρίς αυτοκίνητο" στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας μετακίνησης. Η πόλη είναι την ημέρα αυτή για πεζούς, ποδηλάτες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης καλούν τους οδηγούς αυτοκινήτων να να χρησιμοποιούν καθημερινά στις κοντινές αποστάσεις το ποδήλατο και όχι το αυτοκίνητο. Ο ΟΦΠΙ θα δίνει στους οδηγούς ενημερωτικά φυλάδια.Συγκέντρωση ώρα 10.00 και εκκίνηση από την Πλατεία Πάργης.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Πλατεία Πάργης, Σακελλαρίου, Σπ. Λάμπρου, Πλατεία Ομήρου, Δόμπολη, Δωδώνης,
Κεντρική Πλατεία, Μιχ. Αγγέλου, Χαρ. Τρικούπη, 28ης Οκτωβρίου, Πλατεία Δημαρχείου, Αβέρωφ, 
Ανεξαρτησίας, Φιλικής Εταιρείας, Γ. Παπανδρέου, Κουντουριώτη, Καραμανλή, Γύρο Κάστρου, 
Αβέρωφ, και τερματισμός στην Πλατεία Δημαρχείου ώρα 12.00, όπου ο Δήμος Ιωαννιτών θα 
κληρώσει ποδήλατα και θα μοιράσει μπλουζάκια. Πληροφορίες: 6974083835

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Δήμο Άρτας


Από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων υπενθυμίζεται ότι λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2012 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Φίλιππος Παππάς, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αδυναμίας πολλών δημοτών να εκπληρώσουν οφειλές τους προς τους Ο.Τ.Α. και ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των πολιτών και του συνόλου σχεδόν των επαγγελματιών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ωφεληθούν από προγενέστερες συναφείς ρυθμίσεις.Ο κ. Παππάς κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να προσέλθουν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας για όποια ενημέρωση αλλά και για τις ενέργειες που απαιτούνται.«Η ανταπόκριση των πολιτών μέχρι σήμερα υπήρξε ικανοποιητική. Ελπίζουμε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, στις 5 Οκτωβρίου, να προσέλθουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το Δήμο για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οι όροι της ρύθμισης είναι ευνοϊκοί και θα πρέπει τα φυσικά πρόσωπα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Παππάς.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους της ρύθμισης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Δημοτικού Ταμείου 26813 62275 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ενώ ολόκληρη η Κ.Υ.Α. βρίσκεται στο site του Δήμου (www.arta.gr) στην κατηγορία «Ανακοινώσεις».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έκθεση ζωγραφικής για τα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης


Την 1η Οκτωβρίου 2012, λήγει η προθεσμία κατάθεσης των έργων όσων πρεβεζάνων ζωγράφων επιθυμούν να λάβουν μέρος στην έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης (1912-2012). Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους, στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν του τόπου, να συνδυάζουν το μοντέρνο με το κλασσικό και να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα που σκιαγραφούν την απελευθέρωση της πόλη (θυσίες, αγώνες και τα συναισθήματα της απελευθέρωσης.Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.Όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (τηλ. 2682029889 Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 πμ – 14.00 μμ και τα απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 6.00 μμ. 8.30 μμ. και στο email: dbprevezas@yahoo.gr.)Ο κάθε καλλιτέχνης θα συμμετέχει με έναν πίνακα ελεύθερης διάστασης.

Αύριο το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ Άρτας


Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας, διοργανώνεται το Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, "ανοιχτά, μαχητικά δημοκρατικά, δημιουργικά". Σε ανακοίνωση των διοργανωτών για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ αναφέρεται: "Το φεστιβάλ μας θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης για όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις του μνημονίου και της κρίσης. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης της νέας γενιάς, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων διεκδικώντας το δικαίωμα της στη μόρφωση και την εργασία. Το δικαίωμα της σε μία ζωή με αξιοπρέπεια.Είμαστε η γενιά της ανατροπής!Με τους αγώνες, την αντίσταση και την αλληλεγγύη ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα.
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ...Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Με μια βόλτα στην πόλη με ποδήλατο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο η Πρέβεζα


Με μια βόλτα στην πόλη με ποδήλατο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο η Πρέβεζα. Το ραντεβού δίνεται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ανδρούτσου (Κιόσκι). Όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να βγουν στους δρόμους της πόλης με ποδήλατα, ρόλλερς, παιδικά & αναπηρικά καροτσάκια, πεζοί και ότι άλλο θέλουνε εκτός από μηχανοκίνητα μέσα. Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους ποδήλατα, η οποιοδήποτε άλλο μέσο που δεν χρειάζεται βενζίνη, αλλά και τα πόδια τους. Στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω 1500 πόλεις της Ευρώπης. Οι κύριοι αντικειμενικοί στόχοι αυτής της «Ημέρας» είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις και να επιβεβαιωθεί η προτεραιότητα των πεζών.

Διοργάνωση εκδήλωσης προβολής της Ηπείρου στην Κύπρο


Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις – Μέλη του ότι, η Περιφέρεια Ηπείρου με την στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, προγραμματίζει διήμερη εκδήλωση προβολής της Ηπείρου στην Κύπρο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προβολή της Ηπείρου ως τουριστικός προορισμός, η σύνδεση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με αντίστοιχους φορείς της Κύπρου, καθώς και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Ηπείρου. Σε αυτή την πρωτοβουλία καλείται και το Επιμελητήριο Άρτας να συνδράμει ενημερώνοντας κατ’ αρχάς τα Μέλη του για την διοργάνωση και τον σκοπό αυτής της εκδήλωσης στην Κύπρο.Επιπροσθέτως όσες Επιχειρήσεις – Μέλη μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Εκδήλωση στην Κύπρο, είτε με φυσική παρουσία, είτε με προϊόντα (αυστηρά πιστοποιημένα), θα πρέπει να ενημερώσουν το Επιμελητήριο Άρτας άμεσα για τα περαιτέρω.Οι Τομείς από τους οποίους θα προέρχονται τα τοπικά προϊόντα να είναι η φυτική και ζωική παραγωγή (π.χ. ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, λουκάνικα, εσπεριδοειδή, κρασιά, τσίπουρο, γλυκά κουταλιού), η υδατοκαλλιέργεια (π.χ. τσιπούρα, χέλι, πέστροφα), ηαλιεία (π.χ. γαρίδα, σαρδέλα, κουτσομούρα, χέλι), η μελισσοκομία, καθώς και προϊόντα υψηλής γαστρονομίας. Τα τοπικά προϊόντα να συνδέονται με το διατροφικό πρότυπο της Ηπείρου, να έχουν επαρκή παραγωγή και να είναι βιώσιμα επιχειρηματικά και εμπορικά.Παράλληλα, όσα μέλη του Επιμελητηρίου Άρτας έχουν ενδεχομένως ήδη αναπτύξει επαφές και συνεργασία με επιχειρήσεις και εμπορικούς φορείς της Κύπρου, να έρθουν σε επαφή με την Περιφέρεια Ηπείρου (κα Α. Στασινού, e-mail: a.stasinou@php.gov.gr).

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων στην Ήπειρο


Από τις 1 μέχρι τις 7 Οκτωμβρίου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες στα Ιωάννινα, την Κόνιτσα και τη Πρέβεζα στο πλαίσιο της διακρατικής πρωτοβουλίας νέων με τίτλο : Προώθηση του Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ενθάρρυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.9 νέοι από την Ελλάδα και τη Λετονία θα λάβουν μέρος σε αυτή τη Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων. Το έργο αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ στους νέους και τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες στην περιοχή της Ηπείρου και στην ενθάρρυνση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, ιδιαιτέρως μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση καθώς και για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων και των νέων με λιγότερες ευκαιρίες από διαφορετικές χώρες.Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, οι νέοι θα σχεδιάσουν και θα προετοιμάσουν πακέτα με βιώσιμο ενημερωτικό υλικό για κάθε νέο που ζει στα κέντρα παιδικής μέριμνας της Κόνιτσας και Ιωαννίνων, Θα οργανώσουν και θα προετοιμάσουν την παρουσίαση για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση σε αυτά τα κέντρα παιδικής μέριμνας και για διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Ηπείρου.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ χρυσός χορηγός του “Ioannina Street Theater Festival”


Το 1ο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων “Ioannina Street Theater Festival” ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Θέατρο, χορός, μουσική, μαριονέτες, τσίρκο και πολλές ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις προσέλκυσαν πλήθος κόσμου στο θέατρο στα Σφαγεία παρά τη βροχή και την κακοκαιρία.Εκ μέρους της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που υπήρξε χρυσός χορηγός του Ioannina Street Theater Festival, θα θέλαμε να συγχαρούμε την Multi-art Projects για την άρτια διοργάνωση και το ζήλο που επέδειξε για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πάντα υποστηρίζει πολιτιστικά δρώμενα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου και ελπίζει το Ioannina Street Theater Festival να γίνει θεσμός και να συνεχίσει να παρουσιάζει πρωτότυπα θεάματα για μικρούς και μεγάλους στους δρόμους των Ιωαννίνων.