Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργούν αύριο οι εφοριακοί

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις εφορίες, όπως και οι ομοσπονδίες-σύλλογοι του υπουργείου Οικονομικών.Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΔΟΥ, οι εφοριακοί «δεν αντέχουν άλλο»: «Τη διάλυση των υπηρεσιών, μέσω της στοχοποίησης, απαξίωσης και κατασυκοφάντησης του κλάδου, άλλες μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις μέσω εφεδρειών κ.λπ., τους άδικους φόρους και τα χαράτσια».

Κορυφώνονται το Σάββατο οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

Θα κληρωθούν οκτώ ποδήλατα. Άλλα δύο θα δοθούν μέσω διαγωνισμού καλύτερης φωτογραφίας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη σελίδα του Δήμου Ιωαννιτών στο FACEBOOK
Κορυφώνονται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και να απολαύσουμε το κέντρο της πόλης απαλλαγμένο από αυτοκίνητα.Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου περιλαμβάνουν δύο βασικές δράσεις:
- Από τις εννέα το πρωί και μέχρι το πέρας λειτουργίας της αγοράς θα είναι κλειστό τμήμα του εμπορικού κέντρου των Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα η κίνηση θα απαγορευθεί στις οδούς Μιχαήλ Αγγέλου, Μελανίδη, Βλαχλείδη, Οπλαρχηγού Πουτέτση, Γρηγορίου Σακκά και Ζυγομάλλη. Πρόκειται για τις οδούς που περιλαμβάνονται στο δίκτυο πεζοδρομήσεων του Δήμου. Το έργο αυτό –ενταγμένο στο ΕΣΠΑ- έχει δημοπρατηθεί κι όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, καθώς ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με ενστάσεις και προσφυγές.
- Από τις έντεκα το πρωί το Σαββάτου κλείνει για τα αυτοκίνητα η κεντρική πλατεία της πόλης. Στο χώρο θα καταλήξουν οι ποδηλατοδρομίες που θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα και στις δώδεκα το μεσημέρι θα γίνει η κλήρωση ποδηλάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CYCLO. Στην κεντρική πλατεία και σε δημότες του Δήμου Ιωαννιτών –καθώς έτσι επιβάλλουν οι κανονισμοί του προγράμματος- θα κληρωθούν οκτώ ποδήλατα. Άλλα δύο θα δοθούν μέσω διαγωνισμού καλύτερης φωτογραφίας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη σελίδα του Δήμου Ιωαννιτών στο FACEBOOK.Στην διάρκεια της εκδήλωσης που θα γίνει στην κεντρική πλατεία θα μοιραστούν μπλουζάκι, ενώ θα λειτουργεί εικονικό εργαστήρι όπου μικρά και μεγάλα παιδιά θα επιδεικνύουν το ταλέντο τους σε χαρτί ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο.Τέλος θα διατεθούν δωρεάν εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για χρήση τους από τους κατοίκους της περιοχής.«Θέλουμε το ποδήλατο όχι μέσω ψυχαγωγίας αλλά ως μέσο μετακίνησης. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τους πρώτους ποδηλατοδρόμους που θα λειτουργήσουν δοκιμαστικά στο Δήμο μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς.

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε την Πάργα

Καταιγίδα με wall cloud χτυπά σήμερα το μεσημέρι την Πάργα,ενώ πανικόβλητοι οι τουρίστες τρέχουν να απομακρυνθούν από τη παραλία καθώς η βροχόπτωση ήταν πολύ ισχυρή,με  συνοδεία μάλιστα κεραυνών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά την εκποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης-εκποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ.Μετά την απόφαση για την πώληση του πακέτου μετοχών του 67.77% από την ΑΤΕ με την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού και την εκποίηση στη συνέχεια της ΑΤΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση του διαγωνισμού από ειδικό εκκαθαριστή με την εποπτεία της ΤτΕ.Στην παρούσα φάση, όπως ανακοινώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ, στο διαγωνισμό προχωρούν τρεις εταιρείες, ενώ έχει αποκλεισθεί η πρόταση των ενώσεων συνεταιρισμών της περιοχής που βεβαίως περιελάμβανε σαν στρατηγικό επενδυτή επιχειρηματία της περιοχής στον οποίο σύμφωνα με την πρόταση των ΕΑΣ παραχωρείται και το πακέτο των μετοχών.Οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα ζητούν να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ, καθώς επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προσφέρουν κατ’ ουσία ένα εξευτελιστικό "τίμημα" έναντι της αγοράς μιας εταιρείας που ήταν συνεχώς κερδοφόρα, κατέχει ηγετική θέση στη γαλακτοβιομηχανία στη χώρα μας και τα προϊόντα της, ιδίως η φέτα, είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.Χαρακτηριστικό της ευρωστίας της επιχείρησης ακόμη και τώρα είναι ότι τα δάνειά της έχουν πάει στην «καλή» ΑΤΕ, καθώς η ΔΩΔΩΝΗ πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της .Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει καταθέσει αίτημα για άμεση κοινή σύγκληση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου με την παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε απάντηση.Η ΔΩΔΩΝΗ που οικοδομήθηκε με τον μόχθο των κτηνοτρόφων παραγωγών και τη στήριξη των εργαζομένων της χρειάζεται :
1. Να στηριχθεί επειγόντως με κατάλληλο ΔΣ και βραχυπρόθεσμο σχέδιο (στο οποίο να περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση) και να σταματήσει να απαξιώνεται.
2. Να καταβληθούν οι αμοιβές των παραγωγών για το γάλα, που πρώτη φορά καθυστερούν.
3. Το πακέτο των μετοχών της πρώην ΑΤΕ να περάσει, στην ονομαστική αξία των μετοχών, στο πρωτοβάθμιο παραγωγικό συνεταιρισμό εισκομιστών γάλακτος και η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί, από την πολιτεία.
Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, μπορεί με ένα συνεταιριστικό-αυτοδιαχειριστικό μοντέλο λειτουργίας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις Υποτροφίες του Ιδρύματος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα Fulbright σε συνεργασία με τη Δομή Απασχόλησης &Σταδιοδρομίας ΔΑΣΤΑ και το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Η.Π.Α. και τις Υποτροφίες του Ιδρύματος Fulbright, την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο (1ος όροφος) της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, Υπ. Διδάκτορες, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλλιτέχνες, καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιφέρειας Ηπείρου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπαιδευτικούς συμβούλους του Ιδρύματος Fulbright για τα παρακάτω θέματα:
 διαδικασίες για μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α.
 κριτήρια για σωστή επιλογή πανεπιστημίου και χρηματοδότηση σπουδών
 κριτήρια και αιτήσεις για τις υποτροφίες Fulbright (2013- 2014).
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην εκδήλωση να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τηλ. 2651008454, 08460, fax: 2651008686, e-mail: career@uoi.gr.

Μεγάλη φωτιά στο υπόγειο του Grand Serai

Περισσότερες από 3 ώρες διήρκησε η πυροσβεστική επιχείρηση
Φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Grand Serai η οποία εκδηλώθηκε στο χώρο της αποθήκης και της κουζίνας. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι πυκνοί καπνοί κάλυψαν όλο το κτίριο και επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά οφείλεται πιθανότατα σε βραχυκύκλωμα μιας και μόλις ξέσπασε έπεσε κατ' ευθείαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο το κτίριο.Όπως ήταν φυσικό οι ένοικοι του ξενοδοχείου πανικοβλήθηκαν ευτυχώς χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην εκκένωση του κτιρίου στο οποίο η μυρωδιά του καπνού ήταν έντονη ακόμα και στον τέταρτο όροφο.Η κυκλοφορία έξω από το ξενοδοχείο απαγορεύτηκε για αρκετή ώρα ενώ στο σημείο βρέθηκαν 8 πυροσβεστικά οχήματα για να δώσουν τη μάχη τους, καθώς υπήρξαν φόβοι για εξάπλωση της πυρκαγιάς λόγω του υγραερίου που υπάρχει εκεί.Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε ο ίδιος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Δημήτριος Στάμος.Οι πυροσβέστες αρχικά δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το υπόγειο λόγω των καπνών και της επικινδυνότητας και ζήτησαν μάσκες οξυγόνου.Μόλις αυτές έφτασαν κατάφεραν να μπουν στην εστία της πυρκαγιάς και να την περιορίσουν.Η μάχη που έδωσαν διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες ενώ μέχρι αργά το απόγευμα πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν στην είσοδο του ξενοδοχείου για παν ενδεχόμενο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Προς υλοποίηση έργα ύδρευσης σε Άρτα και Ιτέα Ζαγορίου

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής δύο ακόμη έργων ύδρευσης, που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Δυτ. Στερεάς – Ηπείρου. Με σημερινές αποφάσεις, που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου για τις συμβάσεις των υποέργων:
1. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Ιτέας Ζαγορίου, συνολικού προϋπολογισμού 206.720, 23 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.
2. Ύδρευση στην περιοχή ανάπλασης Τριγώνου Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 198.754,29 €, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων.
Οι φορείς υλοποίησης έχουν προθεσμία δέκα ημερών για την υποβολή στην Ε.Δ.Α. της Περιφέρειας των υπογεγραμμένων συμβάσεων και των τεχνικών δελτίων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εντάξεις νέων έργων στο ΕΣΠΑ

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ανάπλασης πεζοδρομίων και κλιμάκων στο κέντρο της πόλης Ηγουμενίτσας» με προϋπολογισμό 520.000 ευρώ.Η πράξη αφορά την ανάπλαση πεζοδρόμων - κλιμάκων στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην ενότητα ΠΕ3 του Γ.Π.Σ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις λόγω της γεωμορφολογίας της και η βελτίωση των υπαρχουσών πεζοδρόμων - κλιμάκων θα αναβαθμίσει την προσβασιμότητά τους και την αισθητική του κέντρου της πόλης.
Οι πεζόδρομοι - κλίμακες που βελτιώνονται είναι οι εξής:
1. Οδός Ελίνας, μήκους 56μ. και οδός Παλαμά, μήκους 16 μ., στη βόρεια πλευρά του κτιρίου της Περιφέρειας.
2. Οδός Ευροίας, μήκους 43 μ. στη νότια πλευρά του κτιρίου της Περιφέρειας.
3. Οδός Τορώνης, μήκους 36 μ. σε απόσταση περίπου 60 μ. νοτιοανατολικά του κτιρίου της Περιφέρειας.
4. Οδός Αποδήμων, μήκους 35 μ. παράλληλη της οδού Τορώνης.
5. Οδός Ηροδότου, μήκους 71 μ. σε απόσταση 85 μ. βορειοανατολικά του
Δημαρχείου.
6. Οδός Θουκιδίδου, μήκους 83 μ. σε απόσταση 122 μ. βορειοανατολικά του
Δημαρχείου.
Οι αναπλάσεις περιλαμβάνουν εργασίες πλακόστρωσης, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, κατασκευή ζαρντινιέρων, δημιουργία χώρων πρασίνου, τοποθέτηση καθιστικών, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων και εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Σύσταση ειδικής επιτροπής για δωρεάν φοίτηση απόρων μαθητών σε φροντιστήρια

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα αναλάβει να ορίσει τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας της δωρεάν φοίτησης άπορων μαθητών σε φροντιστήρια της Π.Ε. Ιωαννίνων, αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.Στην ειδική επιτροπή, μετά από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Αντιπεριφερειάρχη κ. Οδυσσέα Πότση, θα συμμετέχουν, δια εκπροσώπων τους, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου, η Διεύθυνση Πρόνοιας Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας.Στη συνεδρίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι δύο σύλλογοι φροντιστών του Νομού Ιωαννίνων, εκπρόσωποι τριών Ενοριών της πόλης (Περίβλεπτος, Άγιος Νικόλαος Κοπάνων, Άγιος Νικόλαος Αγοράς), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι εξήραν την πρωτοβουλία (που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών) και εξέφρασαν την στήριξή τους σε αυτή.Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδ. Πότσης ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Εμείς δεν γίνεται να νομοθετήσουμε. Είμαστε αυτοδιοίκηση και συνδράμουμε σε ότι μπορούμε», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας κ. Παντελής Κολόκας, υπογραμμίζοντας πως στην κρίσιμη περίοδο που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η σημαντική η κοινωνική αλληλεγγύη που αναπτύσσεται ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες. «Η αλληλεγγύη μας δίνει γερές βάσεις για να πατήσουμε στα πόδια μας».

Ανακριβές δημοσίευμα σχετικά με «στάση πληρωμών» στους Δήμους Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων

Έκπληξη προκάλεσε το δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.aftodioikisi.gr σχετικά με τη στάση πληρωμών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της Ηπείρου. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους «στο κόκκινο» Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρονται και οι Δήμοι Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Η εν λόγω είδηση είναι προφανές πως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στην οποία ούτε λόγος γίνεται για στάση πληρωμών.Είναι γεγονός πως οι Δήμοι στην πλειοψηφία τους δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις παρούσες οικονομικές δυσκολίες που περνάει ολόκληρη η χώρα. Οι επιχορηγήσεις είναι σχεδόν μηδαμινές σε σχέση με τις αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν. Όσον αφορά, όμως, στην εν λόγω στάση πληρωμών και στους Δήμους Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων δεν αποτελεί ζήτημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και κυρίως, όχι στο προσεχές μέλλον. Οι απαραίτητες καθημερινές εργασίες και τα έργα στην έκταση αυτών συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς και γίνονται συνεχείς προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι όποιες οικονομικές δυσχέρειες.Οι Δήμοι μας βρίσκονται ανάμεσα στους ελάχιστους που εν μέσω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, έχουν, ακόμα, τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα απαραίτητα ποσά για τις ανάγκες τους. Αυτό, οφείλεται, κυρίως, στη σωστή διαχείριση των οικονομικών τους από την αρχή της λειτουργίας τους και στην προσοχή που επέδειξαν μέχρι τώρα.Είναι φανερό, έτσι, πως οι Δήμοι Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων όχι μόνο δε βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά με συνεχή αγώνα και καθημερινή προσπάθεια, διατηρούνται ζωντανοί, προσφέρουν υπηρεσίες ικανοποιητικού επίπεδου και αντιμετωπίζουν τις μέχρι τώρα δυσκολίες με αποτελεσματικότητα.

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά,
Ευστάθιος Γιαννούλης

Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη,
Δημήτριος Γαλλίκας

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων,
Χρήστος Χασιάκος

Δηλώσεις Δημάρχου Ιωαννίνων για το επίδομα θέρμανσης

Την άμεση αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών προκάλεσαν οι ανακοινώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη χορήγηση επιδόματος και τις γεωγραφικές ζώνες.Ο Νομός Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη, γεγονός που μειώνει κατά πολύ το επίδομα. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περιοχή η οποία δεν έχει κανέναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης, όπως συμβαίνει σε άλλους Νομούς οι οποίοι καλύπτονται από φυσικό αέριο.«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη, στην οποία ανήκουν ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είναι η Χαλκιδική. Η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή και ζητούμε να διορθωθεί διότι πρόκειται για μία περιοχή όπου έξι μήνες το χρόνο έχει χειμώνα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ υψηλό για όλα τα νοικοκυριά, οι δείκτες ανεργίας βρίσκονται στα ύψη και οφείλει η Κυβέρνηση να το επανεξετάσει», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σε δηλώσεις που έκανε σήμερα.Ο κ. Φίλιος ζήτησε παράλληλα να υπάρξει μέριμνα και ειδικές ρυθμίσεις για τα σχολεία και την επιχορήγησή τους. Οι ανάγκες για θέρμανση των μαθητών δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα, όμως η επιχορήγηση των σχολείων γίνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια. Αποτέλεσμα είναι, ορεινές περιοχές, όπως είναι ο Νομός Ιωαννίνων να μην μπορούν φέτος να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.«Ο χειμώνας είναι βαρύς και διαρκεί πολύ. Τα περισσότερα σχολεία μας στεγάζονται σε παλιά κτίρια που έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης και με τις τιμές που έχουμε φέτος θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Το προτείναμε στην ΚΕΔΕ, το ζητούμε και από την Κυβέρνηση να υπάρξει διαβάθμιση στην επιχορήγηση των σχολείων και να γίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Είναι επιβεβλημένο να γίνει άμεσα διαφορετικά θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Φίλιος.

Επιστολή των Ε.Α.Σ. στον Ειδικό Εκκαθαριστή σχετικά με την ισχύ του καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

Οι ΕΑΣ της Ηπείρου μετά την δημοσίευση στην Οικονομική Εφημερίδα “ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ” δηλώσεων του Ειδικού Εκκαθαριστή σχετικά με την ισχύ του καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. λόγω κατάργησής του από τον νόμο περί Ανώνυμων εταιρειών απέστειλαν την παρακάτω επιστολή με τις αντίστοιχες κοινοποιήσεις.
Αξιότιμε κύριε Μαράντο,
Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ φέρεστε να έχετε δηλώσει στη δημοσιογράφο κυρία Τριάδα Μπράτσιου, συντάκτρια του σχετικού δημοσιεύματος, ότι δεν ισχύει το Καταστατικό της εταιρίας ΔΩΔΩΝΗ γιατί καταργήθηκε με το νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών. Η υπεραπλουστευτική αυτή θέση, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε δημοσιογραφικά, ουδεμία σχέση έχει, βεβαίως, με την πραγματικότητα. Όπως έχουμε τονίσει στην από 11 Σεπτεμβρίου 2012 επιστολή μας, οι διατάξεις του Καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗ ως προς τους περιορισμούς στη μεταβίβαση των μετοχών και το πρόσωπο των μετόχων, ακόμη και αν ήθελε γίνει δεκτό ότι δεν ισχύουν με την απολυτότητα που είναι διατυπωμένες στο Ν.Δ. 4087/1960 που θέσπισε το Καταστατικό της ΔΩΔΩΝΗ, εξακολουθούν να έχουν νομική ισχύ και, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι επιτρεπτή η χωρίς προηγούμενη νόμιμη αλλαγή του Καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗ μονομερής παραβίασή τους από μέτοχο της Εταιρίας. Σας καλούμε, ως εκ τούτου, να θέσετε υπόψη μας τυχόν γνωματεύσεις, εφόσον υφίστανται, στις οποίες στηρίζετε τις απόψεις που φέρεσθε να έχετε υποστηρίξει, για να μας δοθεί η δυνατότητα της επιστημονικής αντίκρουσής τους.Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας-Φιλιππιάδας, ως μέτοχοι της ΔΩΔΩΝΗ με ποσοστό 26,93% του μετοχικού της κεφαλαίου – πέραν των επίδικων μετοχών – σας δηλώνουμε ότι θα θεωρήσουμε τυχόν ενέργειά σας για μεταβίβαση σε τρίτο πρόσωπο των μετοχών της ΑΤΕ (υπό ειδική εκκαθάριση) ως μη σύννομη και θα κάνουμε χρήση παντός νομίμου μέσου για την προάσπιση των νομίμων συμφερόντων μας.

Με εκτίμηση
Για την Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας
O Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΑΣ Ιωαννίνων και Νόμιμος Εκπρόσωπος

Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης

Ρύθμιση οφειλών από τον Δήμο Ζηρού

Ο Δήμος Zηρού ξεκίνησε να αξιοποιεί την ρύθμιση του Ν. 4071/2012 στην προσπάθεια του να διευκολύνει τους πολίτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο, μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των οφειλών, αφού είναι γνωστή η αντικειμενική αδυναμία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών να ανταποκριθούν στα χρέη τους.Με τον νόμο αυτό και την ΚΥΑ 20124/08-06-2012, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δήμου από οποιαδήποτε αιτία (πρόστιμα, τέλη, φόροι και εισφορές) να ρυθμίσουν βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως 29/02/2012.Η βασική οφειλή δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 10.000,00€ για φυσικά πρόσωπα και το ποσό των 75.000,00€ για νομικά πρόσωπα.Δεν περιλαμβάνονται οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή ρύθμιση και δεν τηρήθηκαν οι όροι τους.Οι οφειλές καταβάλλονται:
α) εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπροθέσμου καταβολής και
β) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις με μερική απαλλαγή των προσαυξήσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και τις εξήντα (60), με υποβολή στοιχείων που απαιτεί ο νόμος.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εκατό ευρώ (100,00€).Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως 08/10/2012 στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ζηρού (Πλατεία Γ.Γενηματά), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα έως Παρασκευή,τηλ. 2683360600

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού στην Κακαβιά

Συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 41 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του Διεθνές ένταλμα σύλληψης.Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στην Λωρίδα Σαγιάδας και το σταθμό Μαυροματίου ο Hλ.Θεοδωρίδης

Επιτόπια επίσκεψη στην Λωρίδα Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών όπου αναπτύσσονται οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και στο Συνοριακό Σταθμό Τελωνείο Μαυροματίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.Στην Λωρίδα Σαγιάδας ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Συλλόγου ιχθυοκαλλιεργητών, είδε από κοντά τις μονάδες που αναπτύσσονται στην περιοχή και ενημερώθηκε για τη δυναμική του κλάδου και τη συμβολή του τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.«Διαπίστωσα μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη Σαγιάδα. Η Ήπειρος μέχρι σήμερα ήταν γνωστή για την φέτα της, από δω και ‘μπρός εκτιμώ πως θα γίνει γνωστή και για την παραγωγή ψαριών», δήλωσε μετά την επίσκεψή του στην περιοχή ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται, με την αρωγή και του κράτους, να ενισχυθεί ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας με την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου καθετοποίησης της παραγωγής. Υπάρχει ήδη μια τεράστια επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα καθώς και εμπειρία που θα πρέπει να ενισχυθούν. Άλλωστε, το συγκριτικό πλεονέκτημα που εξασφαλίζει η θέση στη Λωρίδα είναι τεράστιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα είναι κυρίαρχη στις εξαγωγές ψαριών προς τις ευρωπαϊκές αγορές και κατακτά διαρκώς νέες.Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους αφού, έχει καταφέρει το συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας να ξεπερνά και αυτό που προέρχεται από την εξαγωγή λαδιού. Ταυτόχρονα στηρίζει την τοπική οικονομία με την απασχόληση εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού που διαρκώς αυξάνεται σε μια εποχή όπου τα ποσοστά της ανεργίας καλπάζουν.Μετά λοιπόν και από την επιτόπια επίσκεψή μου στην περιοχή της Σαγιάδας θεωρώ αδιανόητη τη χωροθέτηση στην περιοχή δραστηριοτήτων εντελώς ασύμβατων με τις ιχθυοκαλλιέργειες».Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε το Συνοριακό Σταθμό – Τελωνείο Μαυροματίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στο πλαίσιο των επισκέψεων που ήδη έχει ξεκινήσει στους Συνοριακούς Σταθμούς Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και εξέτασε την κατάσταση των κτιριακών κυρίως υποδομών. Κατά την επίσκεψή του στο Μαυρομάτι διαπίστωσε όπως και στη Μέρτζιανη πως ο σταθμός έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξυπηρετεί τις μέχρι τώρα ανάγκες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Αμεση επιστροφή της διαφοράς φόρου στους καταναλωτές

Αμεσα, εντός μιας εβδομάδας, θα επιστρέφεται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από φέτος ο φόρος, ή η διαφορά του φόρου, στους καταναλωτές που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.Το «πακέτο» κριτηρίων, προϋποθέσεων, καθώς και τα ποσά της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης «κλείδωσαν» σε δύο συσκέψεις υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη.Το «πακέτο» κριτηρίων, προϋποθέσεων, καθώς και τα ποσά της επιστροφής φόρου που θα κλιμακώνονται από 200 έως και 900 ευρώ ανάλογα με τις καταναλώσεις από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, οπότε και θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (στο 80% του κίνησης), «κλείδωσαν» χθες κατά τη διάρκεια δυο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό, Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.Η επιστροφή του φόρου θα γίνεται ύστερα από σχετική αίτηση του δικαιούχου προς τη ΓΓΠΣ και θα υπολογίζεται επί της διαφοράς του φόρου και όχι της τιμής. Ο φόρος καθορίστηκε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, ποσό στο οποίο αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 ευρώ που ήταν, ενώ μειώνεται στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ. Η εν λόγω αύξηση οδηγεί την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,40 ευρώ το λίτρο, από περίπου 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.Το συνολικό «πακέτο» θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 300 εκατομ. ευρώ, ενώ θεσπίζεται και επίδομα Ακραίας Φτώχειας το οποίο θα κοστίσει 20 - 30 εκατομ. ευρώ και θα χορηγηθεί σε 100.000 οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όπως οικογένειες που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου περίπου 500.000 νοικοκυριά δεν δικαιούνται, με βάση τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο που θα καταναλώσουν και άρα φέτος θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το όποιο κόστος.Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που υιοθετήθηκε, η επιστροφή φόρου θα γίνεται σύμφωνα με τα κατωτέρω τέσσερα κριτήρια:
* Εισοδηματικό κριτήριο: το όριο καθορίζεται στις 14.000 - 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και στις 24.000 - 25.000 ευρώ οικογενειακό, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί μέχρι τρία.
* Περιουσιακό κριτήριο: για τον άγαμο το όριο για την ακίνητη περιουσία θα πρέπει να κυμαίνεται από 100.000 έως 120.000 αντικειμενική αξία, ενώ για τον έγγαμο από 180.000 έως 200.000 ευρώ.
* Επιφάνεια κατοικίας: δικαιούχοι είναι όσοι έχουν πρώτη κατοικία μέχρι και 120 τ.μ.. Αν κάποιος φυσικά έχει πάνω από 120 τ.μ. και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια θα παίρνει επιστροφή για τα 120 τετραγωνικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει οι καταναλωτές θα καταχωρούν σε ειδική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όλα τα προσωπικά τους στοιχεία και αμέσως θα γνωρίζουν εάν δικαιούνται να λάβουν την επιστροφή φόρου.Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται επιστροφή τότε το ύψος της θα προσδιορίζεται με βάση το χωρισμό της χώρας, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 18/9/2012), σε τέσσερις ζώνες και σύμφωνα με τις μέγιστες καταναλώσεις που αποφασίστηκαν ως εξής:
Α' Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 3.000 λίτρα, με αποτέλεσμα η μέγιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 900 ευρώ.
Β' Ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 1.800 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή στα 550 ευρώ.
Γ' Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, ’ρτα. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 1.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή στα 300 ευρώ.
Δ' Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 6.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή 200 ευρώ.

Στον αέρα βρίσκονται οι γονείς 50 βρεφών και νηπίων στην Ηγουμενίτσα

Στον αέρα, κυριολεκτικά, βρίσκονται οι γονείς 50 βρεφών και νηπίων στην Ηγουμενίτσα, όταν μόλις την Τρίτη, ενημερώθηκαν από ιδιοκτήτες ιδιωτικού παιδικού σταθμού ότι τα παιδιά τους, δε θα μπορούν να σιτίζονται μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος κατά τη διάρκεια της - ως επι το πλείστον 8ωρης - παραμονής τους στο σχολείο.Ταυτόχρονα όμως, ενημερώθηκαν ότι οι ίδιοι δε θα μπορούν να δίνουν στο παιδί τους έτοιμο από το σπίτι κολατσιό, άγνωστο για ποιούς λόγους και ότι η ίδια η δομή για να παράσχει σίτιση στα νήπια και στα βρέφη θα πρέπει να εισπράξει το ποσό των 60-70 ευρώ μηνιαίως ως τροφεία, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να εκδόσει και τη σχετική απόδειξη.Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες, ενημέρωσαν τους γονείς, ότι αν υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων με ΦΠΑ, τότε θα αναγκαστούν να βγουν από το επιδοτούμενο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι γονείς είτε να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα δίδακτρα είτε να αναζητήσουν άλλη λύση για τη φύλαξη των παι8διών τους, 20 μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ οι θέσεις στους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς της πόλης έχουν ήδη καλυφθεί.Ο λόγος που η επιχείρηση επικαλείται είναι η μείωση κατά 12,5% της αρχικά συμφωνειθήσας δαπάνης, όπως αυτή προέκυψε μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της ΚΕΔΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Νέου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών... με αποτέλεσμα να κοπούν πόροι από την περιφέρεια της χώρας και να ενισχυθούν οι πόροι του κέντρου.Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα, ανά θέση που θα καλυφθεί, για το σχολικό έτος 2012 – 2013, στους Βρεφικούς – Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.237,50€ με σίτιση και σε 2.975,00€ χωρίς σίτιση. Το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανά θέση που θα καλυφθεί, για το σχολικό έτος 2012 – 2013, στους Παιδικούς Σταθμούς μειώνεται επίσης κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 2.537,50€ με σίτιση και 2.275,00€ χωρίς σίτιση.Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και κατόπιν της προκύπτουσας μείωσης των ετήσιων ανώτατων ορίων δαπάνης, η σίτιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την παροχή προγεύματος ή απογευματινού.Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο σταθμός υποχρεούται να παρέχει πρωινό στα νήπια και στα βρέφη, στις 8 το πρωί, απαγορεύει στους γονείς να τους δώσουν κολατσιό από το σπίτι και απαιτεί ή να πληρώσουν ή να μείνουν νηστικά μέχρι τις 15:00 τουλάχιστον το μεσημέρι.Σε επικοινωνία δε, που είχαν οι ανάστατοι πλέον γονείς με την ΕΕΤΑΑ, τους έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στον ιδιώτη, ενώ ρωτώντας τι θα απογίνει αν ο ιδιώτης τελικά αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τους γνωστοποιήθηκε, ότι "δεν υπάρχει ρήτρα στη σύμβασή του" που να τον εμποδίσει να πράξει κάτι τέτοιο!Πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας η περιφερειακή σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας στις 16/9 περιφερειακή σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τη συμμετοχή των συντονιστικών γραμματειών των Τοπικών Επιτροπών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου, των τριών βουλευτών, του περιφερειακού συμβούλου και των μελών ΠΣΕ από την Ήπειρο.Η σύσκεψη διεξήχθη σε κλίμα συντροφικότητας και αισιοδοξίας, είχε μεγάλη συμμετοχή και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός. Τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καθώς και τους άξονες δράσης σε γενικό και τοπικό επίπεδο τέθηκαν, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, από την εισήγηση της Λίτσας Κιτσαντά, ενώ τα τοπικά προβλήματα τέθηκαν με πιο αναλυτικό τρόπο από τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της ΠΣΕ Γιάννη Παπαδημητρίου και τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Χρήστο Μαντά, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Μπάρκα).Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, την οργάνωση των ανοιχτών συνελεύσεων και το κάλεσμα μαζικής εγγραφής μελών, στο δρόμο προς την πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς και οι άξονες δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα, σε γενικό και τοπικό επίπεδο, για την απόκρουση των νέων επώδυνων μνημονιακών μέτρων και την ανάδειξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς.Οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, η οικονομική ασφυξία στην οποία περιέρχονται κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους (Υγεία,Παιδεία, Αυτοδιοίκηση) και η επικείμενη κατάρρευσή τους και η νέα φορολογική επιδρομή στα χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία και την αυξανόμενη φτώχεια, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να απαντήσουμε με βάση το τρίπτυχο "Αντίσταση -Αλληλεγγύη-Ανατροπή».Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της εκποίησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που καίει την τοπική κοινωνία και φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες κτηνοτρόφους τηςΗπείρου και συζητήθηκαν τρόποι πολιτικής και κινηματικής παρέμβασης. Εκτιμήθηκε ότι το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν έληξε και ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση, με την προώθηση ενός αυτοδιαχειριστικού μοντέλου λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας, κάτι που θα αποτελούσε στρατηγικής σημασίας νίκη για την περιοχή μας, με μεγάλο ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο. Στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηπείρου θα επικεντρώσει και θα εντείνει τις  προσπάθειές του, ξεκινώντας άμεσα καμπάνια ενημέρωσης με υλικό που θα μοιραστεί σε χωριά και των τεσσάρων νομών, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, κοινοβουλευτικού και κινηματικού χαρακτήρα. Επίσης ως άμεσης προτεραιότητας ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η δράση του κόμματος είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η καταστροφή του Αμβρακικού και το θέμα της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εκποίηση νησιών των Συβότων και του Αμβρακικού, καθώς και τα θέματα της τραγικής κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στην Ήπειρο και τα προβλήματα στην παιδεία (λειτουργίας σχολείων, θέρμανσης και μεταφοράς μαθητών κλπ).Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση του "κοινωνικού αυτοματισμού", που οξύνεται σε περιόδους κρίσης, δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών-νεοναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να γίνει σύντομα μια νέα ειδικότερη σύσκεψη για τα πρακτικά βήματα που θα ακολουθήσουμε στο θέμα της αλληλεγγύης, αξιοποιώντας και την εμπειρία υπαρχουσών δομών, όπου υπάρχουν, (π.χ Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας κλπ), με στόχο να ξεκινήσουμε άμεσα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, και παράλληλα να συγκροτηθούν από τα κάτω (δηλ. από συλλογικότητες, σωματεία, υαισθητοποιημένους πολίτες κλπ) σε όλους τους νομούς της Ηπείρου αντιφασιστικές πρωτοβουλίες.Επίσης προτάθηκε τέτοιου είδους περιφερειακές συσκέψεις να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προταθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να υιοθετηθεί, εκτός των άλλων και το μοντέλο της περιφερειακής συγκρότησης και λειτουργίας του ενοποιημένου πια πολιτικού φορέα.

Γλύτωσε η διεδρική Πρέβεζα!

Αλλαγές στις βουλευτικές έδρες 10 εκλογικών περιφερειών επέρχονται με βάση την απογραφή τού 2011.Απ’ αυτές, πέντε περιφέρειες κερδίζουν από μία έως και τρεις έδρες, ενώ πέντε χάνουν αντίστοιχα τις ίδιες έδρες. Στους χαμένους είναι η Α΄ Αθηνών, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, οι Σέρρες και η Βοιωτία, ενώ κερδίζουν οι περιφέρειες Β΄ Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Β΄ Αθηνών, το Υπόλοιπο Αττικής και οι Κυκλάδες.Αξίζει να πούμε ότι με τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα γλύτωσε την απώλεια της έδρας η Πρέβεζα,αλλά και ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των εδρών στην Ήπειρο…

Ολοταχώς προς την κατάργηση ο Φορέας της Λίμνης

Αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί την άμεση συγχώνευση των Φορέων
Το δρόμο της κατάργησης παίρνει όπως όλα δείχνουν ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, περιβαλλοντικών ΜΚΟ αλλά και του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.Προ δεκαπενθημέρου, εστάλη από το ΥΠΕΚΑ προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το σχέδιο νόμου που αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης και προβλέπει τη συγχώνευση 20 Φορέων του σε εννέα και την κατάργηση τεσσάρων, μεταξύ των οποίων και ο Φορέας της Λίμνης.Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», 24 από τους 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών θα μετατραπούν σε υπερτοπικές υπηρεσίες με γεωγραφικά κριτήρια.Οι νέοι, διευρυμένοι Φορείς θα συγκεντρώσουν το προσωπικό και τις αρμοδιότητες των προηγουμένων και θα υποκαταστήσουν αυτοδίκαια όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις έννομες σχέσεις τους.Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει εννέα μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Οι τέσσερις Φορείς που καταργούνται είναι, εκτός από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, οι εξής: Λίμνης Καστοριάς (που ιδρύθηκε μόλις στις 19 Ιουνίου), Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου.Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και του Φορέα Λίμνης Καστοριάς θα μεταφερθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.Παράλληλα, δημιουργείται ένας Φορέας Διαχείρισης Πίνδου που περιλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων, από τον Βίκο και τον Αώο μέχρι τον Άραχθο, ενώ και ο Φορέας Διαχείρισης για τον Αμβρακικό, θα έχει υπό την εποπτεία του το Μεσολόγγι, τον Καλαμά και τον Αχέροντα!Εδώ ακριβώς είναι που δημιουργούνται και ερωτηματικά, σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί την άμεση συγχώνευση των Φορέων καθώς καθένας από αυτούς χρηματοδοτείται κατά 95% από κοινοτικά περιβαλλοντικά προγράμματα. Έτσι αστοχίες στη λειτουργία των Φορέων ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα μας ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου.Τέλος επισημαίνεται πως η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο νόμου ήταν αρνητική, καθώς όλα τα έξοδα των φορέων καλύπτονται από το ΕΣΠΑ έως το 2015 (κτίρια, προσωπικό, λειτουργικά έξοδα), ενώ τα διοικητικά συμβούλια εργάζονται αμισθί, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει οικονομικό όφελος από τη συγχώνευση.Τις αντιρρήσεις τους για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων έχουν εκφράσει τόσο περιβαλλοντικές ΜΚΟ όσο και τοπικές κοινωνίες.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Μόνιμη σταθερή εργασία διεκδικούν οι 5μηνίτες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελής εργασίας στα Γιάννενα

Την καταβολή των δεδουλευμένων, μόνιμη σταθερή εργασία και τη λήψη μέτρων ανακούφισης για τις οικογένειές τους διεκδικούν οι 5μηνίτες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελής εργασίας στα Γιάννενα. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την έναρξη της εργασίας τους η οποία ξεκίνησε πριν 2 μήνες προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με την βοήθεια και στήριξη του κλαδικού σωματείου των ΟΤΑ. Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, όπως ήταν η συμμετοχή στην πανελλαδική 4ώρη στάση εργασίας του κλάδου, παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας δημοσιοποίησαν ένα πλαίσιο αιτημάτων και πάλης καταγγέλλοντας τις εφιαλτικές συνθήκες που διαμορφώνουν για τους εργαζόμενους τα νέα μέτρα συγκυβέρνησης και τρόικας. Διεκδικούν:
-Την άμεση πληρωμή τους.
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
-Παροχή του επιδόματος ανεργίας για όλο το χρόνο.
-Δωρεάν μετακίνηση για τους συναδέλφους που δουλεύουν μακριά.
-Ενσημα κατά κλάδο σε όλους τους εργαζόμενους.
-Αδεια 2 ημερών το μήνα.
-Πάγωμα των λογαριασμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και των στεγαστικών δανείων.
-Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
-Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ίδιων και των παιδιών τους.

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου ο δήμαρχος Πρέβεζας

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και στα ποσά που κάθε μήνα χρειάζονται για τη μισθοδοσία, τις υποχρεώσεις στους πιστωτές, στους προμηθευτές, στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον κ Μπαΐλη οι περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ έχουν φθάσει σε τέτοια ποσοστά που επηρεάζουν πλέον βασικές υπηρεσίες και ανελαστικές δαπάνες των δήμων, όπως είναι η μισθοδοσία των εργαζομένων.Τα χρέη είναι πολλά συνέχισε ο δήμαρχος, οι μειωμένοι ΚΑΠ καθώς και η ΣΑΤΑ οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και σε στάση πληρωμών αφού ο δήμος συνολικά χρωστά πάνω από 20 εκ ευρώ. Η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει λάθη παραλείψεις και μικροπολιτικές τόνισε ο κ. Μπαΐλης και υπογράμμισε ότι ο νέος καλλικρατικός δήμος της Πρέβεζας κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Επίσης τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορικές πολιτικές αλλά κοινή η διαπίστωση και κοινή αγωνία όλων των συναδέλφων ο δήμος Πρέβεζας να επιβιώσει σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο και να εκπληρώσει το θεσμικό του και κοινωνικό του ρόλο. «Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του δήμου» σημείωσε ο κ. Μπαΐλης και ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός για το πως θα επιβιώσει.Να γίνει ειδική συνεδρίαση μόνο για τα οικονομικά του δήμου ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιαννάκης προκειμένου οι παρατάξεις να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα. Αίτημα που έγινε αποδεκτό.Την πολιτική των κυβερνήσεων πληρώνει η τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον κ. Τσοβίλη ο οποίος τόνισε ότι για την κατάσταση αυτή η βασική ευθύνη ανήκει στην κεντρική κυβερνητική πολιτική που υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ κυριολεκτικά έχει «πετσοκόψει» τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκηση. Ο κ. Τσοβίλης ζήτησε να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων από το κεντρικό κράτος και κάλεσε τους πολίτες να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών και τα απαραίτητα έργα.Ο κ. Νίτσας συνέδεσε τα οικονομικά του δήμου με την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή και σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του δήμου και να μην αντιμετωπίζεται η κατάσταση με διαχειριστικές λύσεις. Ισονομία στα ίδια τα επαγγέλματα και να ξεκινήσει ο δήμος από μηδενική βάση είναι οι λέξεις κλειδιά με τις οποίες περιέγραψε τον τρόπο που θα αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο σύμφωνα με τον ο κ. Ρέντζο.

Δύο Ι.Χ. τράκαραν με αγελάδες στη διακλάδωση της Ζίτσας!!!

Επικίνδυνο τροχαίο ατύχημα έγινε στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, στη θέση “Γκρέμδα”, λίγο πριν τη διασταύρωση προς Ζίτσα, όταν δύο (2) Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα συγκρούσθηκαν μετωπικά με διερχόμενη κάθετα του δρόμου αγελάδα . Παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι οδηγοί να την αποφύγουν, δεν τα κατάφεραν και έπεσαν πάνω της.Το ένα όχημα οδηγούσε δημότης του Δήμου Ζίτσας από την Παλιουρή και το άλλο ξένος (Ιταλός) υπήκοος. Από την σφοδρότατη σύγκρουση οι επιβαίνοντες των οχημάτων ευτυχώς βγήκαν ανέπαφοι. Εκτός από το σοκ και τις ζημιές στα αυτοκίνητα οι επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκαν, αλλά και τα δύο οχήματα υπέστησαν σοβαρότατες υλικές ζημίες. Στο παραπάνω σημείο έχουν συμβεί και άλλα τέτοια – μικρότερης έκτασης- ατυχήματα χωρίς οι υπεύθυνοι να λάβουν κανένα μέτρο προστασίας των οχημάτων που διέρχονται από το παραπάνω σημείο, ευτυχώς μέχρι τώρα χωρίς να υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής από καθαρή και μόνο τύχη.Ήδη την προηγούμενη Πέμπτη το θέμα της επικινδυνότητας είχε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Σταλίκας. Ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Μάντζιος απαντώντας είπε ότι έκανε συστάσεις στην κτηνοτρόφο – ιδιοκτήτρια των αγελάδων.Ευτυχώς που …δεν έκανε τις συστάσεις στις ίδιες τις αγελάδες, αφού όπως φάνηκε από το ατύχημα λίγο χρειάστηκε για να έχουμε ανθρώπινα θύματα. Το ατύχημα έγινε το βράδυ του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου.Ο Δήμος Ζίτσας οφείλει άμεσα να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποφυγή και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

zitsagate

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Γιαννιώτες φαρμακοποιοί

Να συνεχίσουν οι φαρμακοποιοί να μην χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, έως ότου τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις του ασφαλιστικού τους φορέα, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίασή του, αν και από μερίδα φαρμακοποιών ακούστηκε η πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων.«Μέχρι στιγμής κανένα από τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου, όπως τήρηση συλλογικής σύμβασης, μεγαλύτερη πίστωση από τους προμηθευτές, συμψηφισμός χρεών από την Εφορία, δεν έχει πραγματοποιηθεί», αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση του γιαννιώτικου Συλλόγου.

Ανέστειλαν οι γιατροί
Στο μεταξύ, προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων του Ιουνίου, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό, σε ένδειξη συμπαράστασης στην ελληνική κοινωνία και τους ασφαλισμένους, όπως τονίζουν.Ωστόσο, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο Οργανισμός «συνεχίζει να χρωστά στους γιατρούς 260 εκατ. ευρώ για το 2012 και 1.110 εκατ. ευρώ για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ. Τέλος, θυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αποδώσει άμεσα τα δεδουλευμένα των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) όλων των ιατρών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011».Παράλληλα, ζητούν άμεση έναρξη διαλόγου με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, και επισημαίνουν πως «απ' ό,τι φαίνεται, υλοποιείται το εφιαλτικό σενάριο, για το οποίο έχουμε εδώ και καιρό προειδοποιήσει, περί χρεοκοπίας του ΕΟΠΥΥ».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Ηπείρου

Τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Ηπείρου σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και την εξωστρέφεια των δύο περιοχών εντός και εκτός των συνόρων αποφάσισαν οι διοικήσεις των δύο Περιφερειών κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης, που συγκλήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία πανελλαδικά, που έχει ως στόχο την προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.«Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε με κάθε μέσο τέτοιου είδους συνεργασίες. Η Εγνατία Οδός αποτελεί το κοινό σημείο μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα σημείο που θα μας επιτρέψει να αλληλοβοηθηθούμε και να αναπτύξουμε δράσεις εξωστρέφειας στα κρίσιμα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής και ανταγωνιστικότητας, με άξονες τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη της σύσκεψης.Για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα θέματα της τουριστικής προβολής, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας μίλησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσλειτουργίες του Καλλικράτη, οι οποίες «αντί να ενδυναμώσουν, αποδυνάμωσαν την αυτοδιοίκηση». «Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2011 εισπράξαμε 25 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, ενώ φέτος έχουμε λάβει μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η Περιφέρεια δεν έχει δυνατότητα να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των πολιτών της», τόνισε ο κ. Π. Ψωμιάδης. «Εξάλλου, η ίδια η Πολιτεία δεν ανέδειξε ποτέ τουριστικά τη Βόρεια Ελλάδα. Κράτος για τον ΕΟΤ είναι μόνο η Νότια Ελλάδα και ορισμένα νησιά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαξιώνεται καθημερινά στον τουρισμό, αφού δεν έχει εισπράξει κονδύλια εδώ και τέσσερα χρόνια», σχολίασε ο κ. Π. Ψωμιάδης και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου για την πρωτοβουλία διαπεριφερειακής συνεργασίας.Στα στρατηγικά τουριστικά πλεονεκτήματα των Π.Ε. Χαλκιδικής και Π.Ε. Πιερίας, που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αναφέρθηκαν διεξοδικά οι Αντιπεριφερειάρχες Πιερίας Σ. Μαυρίδου και Χαλκιδικής Γ. Γιώργος.  Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης ζήτησε να καταργηθεί η βίζα για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, «χώρες ομόδοξες, που ενισχύουν το θρησκευτικό τουρισμό προς την περιοχή μας». Η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θ. Θεοδωρίδη κ. Μ. Ζωγράφου μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης των κοινών πολιτισμικών αναφορών της Π.Ε. Πέλλας με την Περιφέρεια Ηπείρου και την μεταξύ τους συνεργασία στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα τουρισμού Στράτος Ιωάννου ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη φιλοξενία και τη διάθεση συνεργασίας και, ακολούθως, παρουσίασε τους βασικούς άξονες κοινής ανάπτυξης και των δύο Περιφερειών. Ο κ. Ιωάννου πρότεινε τη διασύνδεση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω:
 της δημιουργίας Κέντρων Πληροφόρησης στις πύλες εισόδου και των δύο περιοχών (λιμάνια, αεροδρόμια, συνοριακούς σταθμούς κτλ)΅.
 της κοινής συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις για εξοικονόμηση πόρων και συντονισμένες δράσεις.
 της δημιουργίας ιστοσελίδων κοινής προβολής των δύο Περιφερειών στο Διαδίκτυο και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και υλικού στις ήδη υπάρχουσες.
 της αξιοποίησης του κατασκευαζόμενου οδικού άξονα από την Τεργέστη προς την Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη πενταετία και να προσελκύσει περισσότερους Βαλκάνιους και Βορειοευρωπαίους τουρίστες στην Ελλάδα.
«Πρέπει να φύγουμε από αυτή την αίθουσα με αποφάσεις και όχι με ευχολόγια», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα υγείας Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος ανέφερε την πανελλαδική «πρωτιά» της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Ηπείρου. Μιλώντας για τη διαπεριφερειακή συνεργασία ο κ. Πότσης τόνισε ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, οι δύο Περιφέρειες πρέπει να κινηθούν σε κλίμα εξωστρέφειας και ανάπτυξης μέσα από κοινές δράσεις, με προτεραιότητες στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και στην ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών».Στο συντονισμό των κοινών πολιτισμικών δράσεων και στο αλληλένδετο σχήμα πολιτισμικής και επιχειρηματικής συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Κολόκας, προσδιορίζοντας τους επιμέρους τομείς όπου πρέπει να αναπτυχθούν οι σχετικές δράσεις, όπως είναι π.χ. επισκέψεις σχολείων, σχολικές εκδρομές, συνεργασίες μεταξύ των δύο πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, αδελφοποιήσεις πόλεων, άνοιγμα αγορών στο Ισραήλ, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία κ.ά.Οι εκπρόσωποι των δύο Περιφερειών συμφώνησαν να συναντηθούν σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου το προσεχές διάστημα, προκειμένου να συζητήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα και να καταρτίσουν στρατηγικό σχέδιο κοινών δράσεων στους τομείς του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.Στη χθεσινή κοινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι Αντιπεριφερειάρχες των επτά περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ και εκπρόσωποί τους, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της ΠΚΜ Ε. Φωτόπουλος και Δ. Ευθυμιάδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΚΜ Δ. Λευκόπουλος, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Μ. Τζόλλας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Α. Αηδονά, περιφερειακοί σύμβουλοι των δύο Περιφερειών, οι Γενικοί Διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σ. Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα υγείας Οδ. Πότσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Κολόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Μεταφορών Επικοινωνιών Γιάννης Καραμπίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής Β. Ψαθάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΠΟΘΕ της ΠΚΜ Β. Καραμανλής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΕΠΟΘΕ της ΠΚΜ Η. Σερδάρης, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων των δύο περιοχών.

Διευκρινήσεις για την αλλαγή στις τιμές ζώνης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δίνει ο δήμος Πρέβεζας

Διευκρινήσεις για την αλλαγή στις τιμές ζώνης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δίνει ο δήμος Πρέβεζας, μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών που είδαν αυξημένο το ποσό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Ο δήμος Πρέβεζας διευκρινίζει ότι δεν προχώρησε σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά οι αυξήσεις προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στις τιμές ζώνης το 2007 (269 (Β) ΦΕΚ 28-2-2007). Στις αρχές του έτους εστάλη έγγραφο από το υπουργείο στους δήμους ανά την Ελλάδα, το οποίο καλούσε να ενημερωθούν οι τιμές ζώνης σε περίπτωση που υπήρξαν αλλαγές. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πήρε τις ισχύουσες τιμές από την Εφορία και έστειλε τη βάση δεδομένων στη ΔΕΗ που με τη σειρά της προσάρμοσε ανάλογα τους λογαριασμούς. Αλλαγές έχουν γίνει γενικά όπου υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, αλλά όχι με ευθύνη του Δήμου. Να αναφέρουμε ότι το ειδικό τέλος υπολογίσθηκε την προηγούμενη φορά με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν πριν το 2007, ενώ σήμερα ο υπολογισμός γίνεται με τη ανανεωμένη βάση δεδομένων.

Κάθε μέρα και νέες γκρίνιες για τη μεταφορά μαθητών

Μία τρύπα στο νερό αποδεικνύεται η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να επαναφέρει την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών στις Περιφέρειες από τους Δήμους στους οποίους είχε περιέλθει με τον «Καλλικράτη». Ενώ όλοι πίστευαν ότι τα προβλήματα θα λυθούν, καθώς υπήρχε η πρότερη εμπειρία της διεκπεραίωσης του έργου από τις Περιφέρειες, οι όροι είναι πλέον διαφορετικοί, που σημαίνει ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στους Δήμους εμφανίζονται τώρα στην Περιφέρεια. Οι περιορισμοί και η χαμηλή οικονομική αποζημίωση για τους μεταφορείς, έχει δημιουργήσει προβλήματα σχεδόν σε όλους τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, με διαμαρτυρίες να προέρχονται μέχρι στιγμής από το Πέραμα, το Μουσικό Σχολείο των Ιωαννίνων, αλλά και τον Δήμο Ζαγορίου. Εκεί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα για μικρό αριθμό μαθητών, που όμως είναι ικανός να αναγκάσει ολόκληρες οικογένειες να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου η στάση της πολιτείας είναι απαράδεκτη, αφού αφενός «αποζημιώνει» τους γονείς για την μεταφορά των μαθητών στο σχολείο με ποσό που δεν αρκεί ούτε για τη βενζίνη, και αφετέρου δίνει ως μοναδική εναλλακτική τη μεταφορά με ταξί, όπου επίσης δεν υπάρχει καμία προσφορά από τους επαγγελματίες. «Δεν είναι δυνατόν ένα ταξί να ξεκινήσει από τα Γιάννινα να πάρει μαθητές από δύο τρία χωριά, να τους μεταφέρει στους Μηλιωτάδες και έπειτα να επιστρέψει και να ξανακάνει την ίδια διαδρομή. Θα πρέπει το Υπουργείο να αλλάξει στάση, γιατί θα αναγκάσει ακόμη και αυτές τις λίγες οικογένειες που έχουν παραμείνει στα χωριά να μεταναστεύσουν δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σοβαρότατες ελλείψεις σε γιατρούς έχει το Κέντρο Υγείας Καναλακίου!

Σοβαρότατες ελλείψεις σε γιατρούς, έχει το Κέντρο Υγείας Καναλακίου με συνέπεια να κινδυνεύει ακόμη και η βιωσιμότητά του. Tην Τρίτη το απόγευμα διέκοψε την απογευματινή του λειτουργία και ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα αφού υπήρξαν τρία περιστατικά που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετεί ένας παθολόγος και μια γιατρός γενικής ιατρικής οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο κέντρο υγείας το ιατρείο κλείνει το μεσημέρι γιατί δεν υπάρχει γιατρός που να μπορεί να καλύψει την εφημερία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το πρωί της Τετάρτης στάλθηκε από το νοσοκομείο της Πρέβεζας το πρόγραμμα των νέων εφημεριών , σύμφωνα με το οποίο θα υπήρχαν τέσσερεις γιατροί για να καλύψουν τις εφημερίες το μεσημέρι της ίδιας μέρας τους έγινε νέα ενημέρωση ότι δεν θα πάνε οι γιατροί με αποτέλεσμα το Κέντρο υγείας να μην μπορεί να λειτουργήσει από το μεσημέρι και μετά.Οι γιατροί είναι σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που πηγαίνουν για να πάρουν συνταγές φαρμάκων αλλά και για να κάνουν απλές ιατρικές εξετάσεις, ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις αφού οι ασθενείς ηλικιωμένοι οι περισσότεροι αδυνατούν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Κέντρο υγείας μέχρι να εξυπηρετηθούν. Το Κέντρο Υγείας καθημερινά απαξιώνεται, υποβαθμίζεται, διαλύεται αφού δε μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά ούτε και να συνταγογραφεί στις χρόνιες παθήσεις. Οι εργαζόμενοι ζητούν το συγκεκριμένο κέντρο υγείας που εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους των 28 δημοτικών διαμερισμάτων να ενισχυθεί με προσωπικό και τονίζουν ότι η μετακίνηση γιατρών από άλλα κέντρα υγείας ή περιφερειακά ιατρεία δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, όταν μάλιστα οι περισσότεροι γιατροί έχουν καλύψει τον αριθμό των 10 εφημεριών που μπορούν να κάνουν το μήνα.

Το τέλος των τυράννων

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ο ΓΑΠ πρόλαβε και εγκατέλειψε αθόρυβα τη χώρα με άλλοθι τις υποχρεώσεις του στο Χάρβαρντ.Εσείς είστε ακόμη εδώ. Αυτό είναι ή γενναιότητα ή άγνοια κινδύνου.Μπορεί να έχετε την ψευδαίσθηση πως ο λαός θα εξακολουθήσει να εκτονώνεται αυτοκτονώντας την ώρα που ο Σίμος Κεδίκογλου κι εσείς, οι 3 πρεφαδόροι που κανιβαλίζετε τις ζωές μας, θα διορίζετε 17 διευθυντές ειδήσεων στην ΕΡΤ και μια μεραρχία παρουσιάστριες της πλάκας. Αν νομίζετε πως θα εγκαταλείψουμε παθητικά τους καρκινοπαθείς φίλους μας, γονείς και αδέλφια να πεθαίνουν χωρίς φάρμακα την ώρα που εσείς στήνετε μαφιόζικο τείχος προστασίας στα πολιτικά καθάρματα που έβγαλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, είστε γελασμένοι.Αν νομίζετε πως θα σας παρακολουθούμε απαθείς να παραγγέλνετε φέρετρα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που θα πεθαίνουν από πείνα και ντροπή, είστε μακριά νυχτωμένοι.Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να λεηλατείτε το τελευταίο κομπόδεμα του παππού που κρατούσε για χαρτζιλίκι στα εγγονάκια του τις οικογενειακές Κυριακές, φταίει η φαντασία σας.Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να περιθάλπτετε την διαπλοκή μην τολμώντας να ακουμπήσετε τους Οργανισμούς που βρίσκονται στο έλεος των νταβατζήδων- ενώ προσποιείστε ότι τους αποκρατικοποιείτε- είστε πολύ μάγκες κι εμείς μεγάλα κορόιδα.Αν νομίζετε ότι τα προεκλογικά ψέμματα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και τα καυτά «Ζάππεια» 1, 2,3, ή υποσχέσεις του αρχιψεύταρου Κουβέλη θα μείνουν χωρίς απάντηση από την λάβα του λαού, είστε γελασμένοι.Αν νομίζετε εσείς αλλά και οι σύμβουλοί σας που έντυσαν νομικά τα χυδαία και φονικά μνημόνια θα μείνουν ατιμώρητοι όταν ξεσπάσει η οργή του λαού, είστε γελασμένοι.Αν νομίζετε ότι θα σας προστατέψουν οι πολυδανεισμένοι μηντιάρχες, είστε κορόιδα. Όλο το μηντιακό σύστημα στηρίζεται στα δάνεια των τραπεζών και οι τραπεζίτες την δύσκολη στιγμή θα αναγκασθούν να σφίξουν την θηλιά στο λαιμό των μηντιαρχών. Είναι επίτευγμα της διαπλοκής το γεγονός ότι σε μία δήθεν καπιταλιστική χώρα, οι κυβερνώντες διορίζουν τα στελέχη των τραπεζών. Αλλά μ΄αυτή την γελοιότητα θα ασχοληθεί ο Τίμοθυ Γκάιτνερ, όταν θα έλθει η ώρα.Αν νομίζετε ότι θα εξαντλήσετε τις κανιβαλικές διαθέσεις σας στους μισθούς και τις συντάξεις των αδυνάτων, τολμήστε να περάσετε αυτά τα μέτρα από τη Βουλή. Κι αν στη Βουλή σας υπάρχουν γραφικοί κωλοτούμπες σαν τον Σκανδαλίδη, εδώ έξω στη ζωή σας πληροφορούμε ότι βασιλεύει ο Θεός της Οργής. Μας δολοφονείτε συνειδητά εκτελώντας ένα σχέδιο το αποτέλεσμα του οποίου είναι η φτωχοποίηση του λαού, η αδυναμία πρόσβασης στην υγεία, στην μόρφωση, στη δουλειά, στην αξιοπρέπεια. Κι αν τα μπουκωμένα ΜΜΕ των εγχώριων Σουλειμάν σας χαιδεύουν τα αυτιά, έξω κροταλίζει το μίσος, ο θυμός, η οργή, ο θάνατος της ελπίδας.Είπατε ψέματα στους συμπατριώτες σας και αυτή τη φορά τα ψέματα είχαν να κάνουν με την ίδια τους τη ζωή. Που είναι η επαναδιαπραγμάτευση; Που είναι οι υποσχέσεις για ένα τέλος στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων; Που είναι οι μεταρρυθμίσεις του χυδαίου Δημοσίου; Τι κάνατε για την ανάπτυξη, πέρα από την επαναλαμβανόμενη παραμύθα;Δεν κάνατε τίποτε απ’ όλα εκείνα που υποσχεθήκατε και οφείλατε να πράξετε. Το μόνο σας μέλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι το πως θα τα έχετε καλά με μια χούφτα μηντιάρχες. Προφανώς έχουν σβηστεί από την μνήμη σας οι εικόνες των οργισμένων Ελλήνων που έκαιγαν τις ατιμασμένες εφημερίδες των κρατικοδίατων εκδοτών.Τολμήστε να περάσετε από την Βουλή αυτά τα μέτρα και ετοιμαστείτε στη συνέχεια να υπερασπιστείτε τα σπίτια σας και τις ζωές σας από τα στίφη των λεπρών Ελλήνων που με επικεφαλής τους Κασιδιάρηδες και τους Καιάδες θα μπουκάρουν στις βίλες σας και θα τις παραδίδουν στο έλεος των κολασμένων. Κι αν σήμερα αισθάνεστε πανίσχυροι μέσα στις κρατικές λιμουζίνες με τους πάμπτωχους αστυνομικούς να σας προστατεύουν δήθεν, απλά, για κλάσματα δευτερολέπτου, σκεφθείτε τις εικόνες του ατιμασμένου Καντάφι. Πανίσχυρος-σαν κι εσάς-ήταν κάποτε κι εκείνος...

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ημέρα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους ήταν η χθεσινή

Ημέρα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης ήταν η χθεσινή αφού η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε τρίωρη κατάληψη από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Η συμμετοχή του προσωπικού του Δημαρχείου Πρέβεζας στην κινητοποίηση ήταν μεγάλη και όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Μαρίνα Σαρόγλου ο αγώνας αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ, την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και βέβαια την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «κατανοεί και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που είναι ένας αγώνας επιβίωσης”υπογραμμίζοντας ότι για τον Δήμο μας η σημερινή οικονομική κατάσταση είναι πρωτόγνωρη οδηγώντας σε ένα αδιέξοδο που όλοι το βλέπουμε και το ζούμε. Θα πρέπει η πολιτεία να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοικηση η οποία αυτή την στιγμή αποτελεί την μοναδική ελπίδα των δημοτών για κοινωνική πολιτική που αυτή την περίοδο αποτελεί επιτακτική ανάγκη λαμβάνοντας υπόψη ότι η φτώχεια και η ανεργία πλήττουν καθημερινά όλο και περισσότερα νοικοκυριά»καταλήγει ο κΜπαίλης καλώντας σε κοινό αγώνα έτσι ώστε να μην απαξιωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη δύσκολη ιστορική στιγμή. Την «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων πήραν χθες οι ένστολοι της Πρέβεζας πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω το αστυνομικό μέγαρο. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί από την Πρέβεζα καθώς και εκπρόσωποί τους από την Λευκάδα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις περικοπές που έχουν οδηγήσει τον κλάδο τους σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι ένστολοι απαιτούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να τηρήσουν τις εξαγγελίες τους και να επιμείνουν στα «ισοδύναμα μέτρα» όχι απομυζώντας τους εργαζόμενους αλλά εισπράττοντας από τους έχοντες και τους κατέχοντες και από όλους κείνους που τις τελευταιες δεκαετίες εκμεταλλεύτηκαν τον ιδρώτα του λαού μας. «Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του λειτουργήματός μας, για την κατοχύρωση του επαγγελματισμού και την καταπολέμηση της διαφθοράς» κατέληξαν οι ένστολοι οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Λ.Ειρήνης καταλήγοντας στο γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή Δ.Τσουμάνη, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Άμεσα δε θα επιδιώξουν συνάντηση τόσο μαζί του όσο και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη τους οποίους θα ενημερώσουν για τα αιτήματά τους.

Ερώτηση Γ.Στύλιου στη βουλή για το Νοσοκομείο Άρτας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας,για την την ανεπαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Άρτας,κατέθεση στη βουλή,ο βουλευτής του Νομού Άρτας Γιώργος Στύλιος.Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Στύλιος αναφέρει τα εξής:"Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται και έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ανταποκριθεί στις βασικές του ανάγκες. Παρατηρείται έλλειψη σε βασικά αναλώσιμα υλικά τα οποία είναι αναγκαία για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.Μεταξύ των άλλων προβλημάτων είναι η μη επαρκής χρηματοδότηση του που έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό του νοσοκομείου να μην έχει πληρωθεί εδώ και 9 μήνες δεδουλευμένα, που αφορούν εφημερίες, αργίες και νυχτερινά. Βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας. Σύμφωνα με την κατανομή χρηματοδότησης του Μαρτίου 2012 του Υπουργείου σε νοσοκομεία ίδιας δυναμικότητας, διαπιστώνεται ότι έχει δοθεί σε αυτά πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση.Η κατάσταση αυτή έχει αναστατώσει το προσωπικό, το οποίο παρά τις αντίξοες συνθήκες καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσει ανοικτό το νοσοκομείο και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στους νοσηλευόμενους.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας δεν εξυπηρετεί μόνο κατοίκους του Νομού Άρτας αλλά και γειτονικών νομών όπως της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων καθώς για πολλές περιοχές των παραπάνω νομών η πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Άρτας είναι πιο εύκολη και άμεση.Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Πότε προβλέπεται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου;
2. Γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας δεν έχει την ίδια οικονομική μεταχείριση με αντίστοιχης δυναμικότητας νοσοκομεία της ίδιας ΥΠΕ και πότε προβλέπεται να αποκατασταθεί η παραπάνω αδικία;
3. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος για ενδεχόμενη κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στο Νοσοκομείο της Άρτας και μη ορθή κατανομή των κονδυλίων, και εάν ναι ποια είναι τα αποτελέσματά του; Σε αντίθετη περίπτωση τι προβλέπεται;"

Eπανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας με απόφαση του Σταύρου Καλογιάννη

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών, Δικτύων και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (Ε.Σ.Ο.Α.) Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε την απόφαση επανασύστασης του συμβουλίου, το οποίο παρέμενε ανενεργό από τον Απρίλιο του 2011.Ο ρόλος του Ε.Σ.Ο.Α. στην προαγωγή της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος και αποτελεί το θεσμικό όργανο επικοινωνίας και διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων. Η επαναλειτουργία του θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση καίριων ζητημάτων προς την κατεύθυνση της μείωσης των οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας.Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς σχετικών δράσεων και πολιτικών, που έχει αναλάβει το Υπουργείο. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η προώθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων πληροφορικής που στοχεύουν στην αντιμετώπιση χρόνιων και πάγιων διαρθρωτικών αναγκών στρατηγικού σχεδιασμού και διοίκησης της οδικής ασφάλειας, η ανάπτυξη μεθόδου παροχής υπηρεσιών τηλε-εκπαίδευσης σε θέματα οδήγησης, οδηγικής συμπεριφοράς και ασφαλούς μετακίνησης, η διενέργεια μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία και σεμιναρίων οδικής ασφάλειας.Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να συγκληθεί η Διυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει ως κύριο έργο τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια της χώρας και την παρακολούθησή της, εποπτεία των επιμέρους δράσεων οδικής ασφάλειας και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και επεξεργασία στατιστικών και άλλων στοιχείων καθώς και λήψη μέτρων με σκοπό τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και την εμπέδωση της οδικής αγωγής στην πατρίδα μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ: Καμία ευνοϊκή ρύθμιση για πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς

Κατά την ομιλία του χθες στην Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας τόνισε ότι πέραν της αποκατάστασης του διεθνούς κύρους της χώρας επιβάλλεται και η αποκατάσταση της κλονισμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες, ειδάλλως, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει και θα εξακολουθούμε να είμαστε αποδυναμωμένοι εσωτερικά».Σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που δε δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ο κ. Μπέζας επεσήμανε ότι μια τέτοια ρύθμιση πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεί πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς γιατί όπως τόνισε, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είναι «προϊόντα εγκληματικών πράξεων».

Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Άρτας

Σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Άρτας, από τις 10.00  πρωί έως τις 13.00, προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι του Δήμου Αρταίων συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αντίστοιχη κατάληψη στα δημαρχεία όλης της χώρας, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης οι δημοτικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στην αίθουσα του Δ.Σ. όπου ενημερώθηκαν από μέλη του σωματείου τους για τις συνέπειες των επερχόμενων «βάρβαρων» μέτρων αλλά και για την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι δημότες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αρταίων - και πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ - Νίκος Νικολάου σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πολιτική του μνημονίου έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 50%. Οι δήμοι αδυνατούν να καταβάλουν λειτουργικές δαπάνες, να ασκήσουν πολιτική και οι ΟΤΑ οδηγούνται μαθηματικά σε οικονομική κατάρρευση αλλά και την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και κοινωνικής πολιτικής. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σε τοπικό επίπεδο, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο Δήμος μετά τις 13 Νοεμβρίου αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς. Καταλαβαίνετε από δω και πέρα τι θα βρούμε μπροστά μας και τι αγώνα θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα με τους πολίτες, ίσα-ίσα τους θέλουμε να σταθούν στο πλευρό μας γιατί κι αυτοί αδικούνται κατάφορα και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα».Την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με την παρουσία τους στο χώρο της κινητοποίησης εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Κανονικά από σήμερα η μεταφορά μαθητών στην Θεσπρωτία

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και μετά από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, αλλά και τη καταλυτική βοήθεια του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, τα βρήκαν Υπουργείο και ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας.Έτσι από σήμερα Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου ομαλοποιείται η μεταφορά των μαθητών της Θεσπρωτίας.Με την ευκαιρία, η κοινωνία έχει απαίτηση να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από τους αρμοδίους, τόσο για τις αγκυλώσεις που παρουσιάστηκαν, όσο και τις τυχόν υπερβάσεις ή παρατυπίες στις διαδικασίες του διαγωνισμού.Ακόμα απαιτεί να δοθεί οριστική λύση και στα ΤΑΞΙ και στα ΙΧ αυτοκίνητα, που εμπλέκονται στην μεταφορά των μαθητών.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο – Εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο

Το Σάββατο τα Γιάννινα αλλιώς….
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Αφορμή για να δούμε τα Γιάννινα αλλιώς…. Αφορμή να αφήσουμε τα αυτοκίνητα, να βάλουμε περισσότερη κίνηση στη ζωή μας και να απολαύσουμε την πόλη μας.Ο Δήμος Ιωαννιτών με μία σειρά εκδηλώσεων, επιχειρεί να αναδείξει πως το λιγότερο αυτοκίνητο σημαίνει περισσότερη ποιότητα ζωής.Το ποδήλατο έρχεται στο επίκεντρο.Το Σάββατο λοιπόν ζούμε τα Γιάννινα πιο ανθρώπινα.Από τις εννέα το πρωί μέχρι το μεσημέρι (πέρας λειτουργίας των καταστημάτων), θα παραμείνει κλειστό για τα αυτοκίνητα το εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα η κίνηση θα απαγορευθεί στις οδούς Μιχαήλ Αγγέλου, Μελανίδη, Βλαχλείδη, Οπλαρχηγού Πουτέτση, Γρηγορίου Σακκά και Ζυγομάλλη. Πρόκειται για τις οδούς που περιλαμβάνονται στο δίκτυο πεζοδρομήσεων του Δήμου, έργο που έχει δημοπρατηθεί κι αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί το παρκάρισμα στους συγκεκριμένους δρόμους πριν την ώρα έναρξης της απαγόρευσης. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε όλοι, μία μικρή γεύση του κέντρου που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.Παράλληλα και στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος CYCLO, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ποδηλάτου.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 10 το πρωί, με ποδηλατική περιήγηση τουριστών, η οποία θα ξεκινήσει από το Ρολόι και περιλαμβάνει το Κάστρο και τη λίμνη.Στις 17:30 την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, με θέμα «Ο ποδηλάτης στην πόλη».Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.Από τις έντεκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, το κέντρο κλείνει για τα αυτοκίνητα και στήνεται μια μεγάλη γιορτή.Εκεί θα καταλήξουν οι ποδηλατοδρομίες που θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα.Από το Δήμο Ιωαννιτών θα μοιραστούν μπλουζάκια ενώ θα κληρωθούν δέκα ποδήλατα.Παράλληλα θα λειτουργεί εικονικό εργαστήρι όπου μικρά και μεγάλα παιδιά θα επιδεικνύουν το ταλέντο τους σε χαρτί ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο.Τέλος θα διατεθούν δωρεάν εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για χρήση τους από τους κατοίκους της περιοχής.Το Σάββατο λοιπόν ζούμε τα Γιάννινα αλλιώς….

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας για το παζάρι

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας τον τελευταίο χρόνο παρουσίασε(όπως και τα προηγούμενα χρόνια) στους αρμόδιους του δήμου (δήμαρχο και πρόεδρο ΑΔΑΕ) 4 φορές ένα σχέδιο (μαζί με το επιμελητήριο) για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του παζαριού και την εξέλιξη του και σε μια έκθεση . Εκμετάλλευση του εκθεσιακού κέντρου και διαμόρφωση του σε πολυχόρο ,που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στον δήμο και στην πόλη ,περισσότερες από μία φορές τον χρόνο.Για άλλη μια χρονιά το δημοτικό συμβούλιο σε μια συνεδρίαση που παρακολούθησαν όλοι οι αρτινοί συμπολίτες μας και είδαν την αντιμετώπιση που έχουν οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της πόλης σε σχέση με όλους αυτούς που έρχονται από άλλες πόλεις στο παζάρι και μόνο παίρνουν χρήματα προς άλλες κατευθήνσεις, αποφάσισε να διατηρήσει σε επτά ημέρες το παζάρι και σε μορφή που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια , απαξίωσης του παραδοσιακού χαρακτήρα, δυσφήμησης για την πολιτιστική ιστορία της πόλης μας , όργιο παραβάσεων (υγειονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών) και αφαίμαξη από την πόλη μας εκατομμυρίων ευρώ.Ενημερώνουμε για τις ενέργειες μας από εδώ και πέρα για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας , τους συναδέλφους μας και την πόλη μας, που μεγαλώσαμε ,ζούμε και αγαπάμε.
1. Καταγγελίες στις υπηρεσίες με κοινοποίηση στον εισαγγελέα : ΕΦΕΤ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ, ΣΔΟΕ, ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΡΤΑΣ.
2. Δεκαήμερο προσφορών από τα καταστήματα της πόλης από 27-9-12 έως 6-9-12( ξεκινάμε πρώτοι τα δεκαήμερα χαμηλού κόστους).
3. Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την οικονομική αιμορραγία που προκαλεί στην πόλη το παζάρι με σποτ στην τηλεόραση και με αφίσες και φυλλάδια σε ολόκληρη την πόλη που θα λένε τα εξής :
ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΨΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ Π Α Ζ Α Ρ Ι
-ΒΑΖΕΙΣ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΟΥ
-ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ
-ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ -ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
-ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ, ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ, ΤΟΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟ, ΤΟΝ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ,ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ…….
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
-ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ(ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ) ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 8 ΕΩΣ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ(ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Ε.)
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
-ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον αρτινό λαό και όπου αλλού χρειαστεί για τις ενέργειες τους και ελπίζουμε και τότε να τους φωνάζουν με το όνομα τους και όχι με το υποκοριστικό ‘’ΑΚΗΣ’’…… !!!!!

Στο φαράγγι του Βίκου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων!

Ένα τοπίο που θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει πορεία στo φαράγγι του Βίκου. Η πορεία θ’ αρχίσει απ’ το χωριό Μονοδένδρι και θα καταλήξει στο χωριό Βίκος ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού Βίκου.Το φαράγγι δημιουργήθηκε από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φαράγγι παγκοσμίως σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες και ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου τελειώνοντας στη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στην γοητεία του φαραγγιού συνεισφέρει και ο παραπόταμος του Αωού, ο ποταμός Βοϊδομάτης που το διατρέχει. Στο φαράγγι οι λάτρεις του φυσικού τοπίου θα παρατηρήσουν αμέσως ορισμένα σπάνια είδη θάμνων και δέντρων, όπως και μοναδικά ενδημικά φυτά. Τα κυριότερα δάση εδώ, συγκροτούνται από πλατύφυλλα φυλλοβόλα είδη σφενδάμων, ιτιών, δρυών και δένδρων όπως πλατάνια ή φράξοι.Επίσης, τα έλατα, οι κέδροι και άλλα κωνοφόρα δημιουργούν εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, όπου το μάτι μας ταξιδεύει και χάνεται στο απέραντο πράσινο. Εκτός από τα δέντρα, ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει και μια μεγάλη ποικιλία από αγριολούλουδα.Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 18 ποικιλίες γερανιών, 43 είδη τριφυλλιού και 14 είδη από καμπάνες στον "Δρυμό των Μεγάλων Κορφών", όπως έχει ονομαστεί. Μερικά από τα ζώα που βρίσκουν φυσικό καταφύγιο στο φαράγγι και τον Δρυμό είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα και σημαντικοί πλυθησμοί αγριογούρουνων και ζαρκαδιών, ορισμένοι από τους οποίους απειλούνται με εξαφάνιση. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στην ύπαρξη ενός τοπίου, το οποίο θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ιδιαίτερα αυτόν που θα το επισκεφτεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.Η θέα από ορισμένα σημεία κατά μήκος του φαραγγιού είναι μαγευτική!!!Αναχώρηση 7:30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.Ώρες πορείας: 8.Κατηγορία: Β’.
Αρχηγοί πορείας: Άρης Μπαρτζώκας, Γιώργος Μάνθος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 
καθημερινά 7-9μμ.Τηλ. 26510-22138.

Συνελήφθη 53χρονος στην Ηγουμενίτσα για μεταφορά λαθρομεταναστών

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα, ένας 53χρονος οδηγός φορτηγού (με επικαθήμενο) διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει στα αξόνια του ανωτέρω οχήματος τέσσερις αλλοδαπούς χωρίς να έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι και επίσης συνελήφθησαν.Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.