Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο «Χατζηκώστα»

Διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές και την καθυστέρηση πληρωμών
Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των μισθών τους, την εντατικοποίηση της εργασίας τους, τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων σε υλικά, προσωπικό κι άλλα.Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:«Από την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με καταλήψεις των γραφείων της διοίκησης. Σήμερα, και με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεων μας, αν δεν ανταποκριθούν στα αιτήματά μας να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και ενωτικά, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.προχωράμε σε επίσχεση εργασίας από σήμερα 19/9/12.Αυτό που μας παρακίνησε να κινητοποιηθούμε, είναι αυτό που βιώνει κάθε εργαζόμενος σ΄ αυτήν τη χώρα. Την περικοπή των μισθών μας, την εντατικοποίηση της εργασίας μας, τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων σε υλικά, προσωπικό κλπ.Βιώνουμε τους τελευταίους μήνες τη στοχευόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, των νοσοκομείων και την απαξίωση των λειτουργών του, θυσιάζουν το δικαίωμα στην υγεία στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων, όπου η έννοια άνθρωπος έχει αντικατασταθεί με τη λέξη περικοπή, σαν το πρόσφατο έγγραφο της διοίκησης που «προσαρμόζει» την υπερωριακή εργασία, στο διατιθέμενο κονδύλι και όχι στις πραγματικές ανάγκες.Απλήρωτοι για οκτώ μήνες δεδουλευμένης υπερωριακής εργασίας. Ο κόπος μας, τα ξενύχτια μας, η κούραση μας, λόγω της κρίσης γίνονται ομόλογα και υπερκέρδη για τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο.Και για τον πολίτη αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερο χαράτσι, για φάρμακα, λόγω ΕΟΠΥΥ. Έχουμε ήδη πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά ζητάνε 5ευρα, συμμετοχή σε εξετάσεις, στην νοσηλεία στα Δημόσια νοσοκομεία. Να βάζει το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη ο εργαζόμενος και να κλείνουν 65 νοσοκομεία, γιατί η Τρόικα και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι δαπάνες για την υγεία είναι έλλειμμα του προϋπολογισμού και τίποτε άλλο.Μαζί με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που κλείνουν μας οδηγούν σε μια κοινωνία που θα έχει περίθαλψη, παιδεία μόνο ο πλούσιος. Και οι φτωχοί στον κοινωνικό Καιάδα.Ο δικός μας αγώνας είναι αγώνας για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, υψηλού επιπέδου, για όλους, χωρίς διαχωρισμό φυλής χρώματος ή οικονομικής κατάστασης. Χωρίς να λυμαίνονται, την ανάγκη για υγεία, κερδοσκόποι.Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία και τους διάφορους φορείς, να μας συμπαρασταθούν, μιας και η Υγεία είναι δημόσια υπόθεση και όχι μόνο των Εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ζητούμε από τον κόσμο την κατανόηση, την συμπαράσταση και να σταθεί στο πλάι μας, μιας και οι πολίτες είναι οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών μας. Η αλληλεγγύη και συμπαράσταση είναι ισχυρότερη μορφή αντίστασης, μονόδρομος ο αγώνας για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε.
Απαιτούμε άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας.
Να μην κλείσει καμιά κλίνη, κανένα τμήμα, κανένα νοσοκομείο.
Προσλήψεις άμεσα προσωπικού
Λεφτά για την Υγεία – Παιδεία και όχι για τους τοκογλύφους.
Άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Αξίζει να θυμίσουμε πως από την αρχή της εβδομάδας σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ χρυσός χορηγός του “Ioannina Street Theater Festival”

Το 1ο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων “Ioannina Street Theater Festival” ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Θέατρο, χορός, μουσική, μαριονέτες, τσίρκο και πολλές ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις προσέλκυσαν πλήθος κόσμου στο θέατρο στα Σφαγεία παρά τη βροχή και την κακοκαιρία.Εκ μέρους της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που υπήρξε χρυσός χορηγός του Ioannina Street Theater Festival, θα θέλαμε να συγχαρούμε την Multi-art Projects για την άρτια διοργάνωση και το ζήλο που επέδειξε για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πάντα υποστηρίζει πολιτιστικά δρώμενα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου και ελπίζει το Ioannina Street Theater Festival να γίνει θεσμός και να συνεχίσει να παρουσιάζει πρωτότυπα θεάματα για μικρούς και μεγάλους στους δρόμους των Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ανακοίνωση για την πορεία υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ

Σχετικά με δημοσιεύματα στα οποία γίνεται αναφορά σε χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα της Περιφέρειας Ηπείρου, για τα οποία κατά τους συντάκτες τους, υπάρχει ενδεχόμενο απένταξής τους γίνονται γνωστά τα εξής:
1ον: Η λίστα των συγκεκριμένων 21 έργων συνοδεύεται από παρατηρήσεις από τις οποίες προκύπτει η πραγματική εικόνα για την πορεία και το βαθμό υλοποίησης τους, η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που προκύπτει από τα δημοσιεύματα.
2ον: Το μοναδικό έργο, για το οποίο όντως υπάρχει ενδεχόμενο απένταξης, είναι, αυτό της Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δουρούτης Ιωαννίνων. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πράξη παρουσιάζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις (μεγαλύτερες των έξι μηνών σε σχέση με την προγραμματισθείσα πρόοδο) και έχει εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης ένταξης. Για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί πρόσφατη ανακοίνωση από το Δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με την οποία καταβάλλει προσπάθειες ώστε τις επόμενες ημέρες να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, προκειμένου να μην γίνει η απένταξη του έργου.
3ον: Η πορεία υλοποίησης των υπολοίπων έργων, όπως αναγράφεται και στις παρατηρήσεις που συνοδεύουν τον σχετικό πίνακα είναι ομαλή. Το μόνο που παρουσίαζαν ήταν η καθυστέρηση αποτύπωσης πληρωμών η οποία εν τω μεταξύ έχει αποκατασταθεί. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι περισσότερες παρατηρήσεις δεν αφορούν τα βασικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά υποέργα τους μικρού προϋπολογισμού (ήτοι μετατοπίσεις δικτύων ΔΕΗ –ΟΤΕ, αρχαιολογικές έρευνες, δρόμους πρόσβασης κ.α.). Υπάρχει μόνο μια εισήγηση για απένταξη υποέργου, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, που αφορά αρχαιολογική επίβλεψη και σωστικό έργο της ύδρευσης στο Τ.Δ. Κουτσελιού, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία η υλοποίησή του.
Συμπερασματικά: Η δημοσίευση της λίστας, χωρίς παράλληλη αναφορά στις επιμέρους παρατηρήσεις, στρεβλώνει σκόπιμα την πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία υλοποίησης των έργων, αναζητούν, όπου είναι δυνατόν, λύσεις και παρέχουν τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση των πράξεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από το ΕΣΠΑ.Αυτό αποδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο και με την πρόοδο που παρατηρείται στην προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων της -κατά τα δημοσιεύματα - «μαύρης λίστας».

Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων στην Ήπειρο

Από τις 1 μέχρι τις 7 Οκτωμβρίου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες στα Ιωάννινα, την Κόνιτσα και τη Πρέβεζα στο πλαίσιο της διακρατικής πρωτοβουλίας νέων με τίτλο : Προώθηση του Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ενθάρρυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.9 νέοι από την Ελλάδα και τη Λετονία θα λάβουν μέρος σε αυτή τη Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων. Το έργο αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ στους νέους και τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες στην περιοχή της Ηπείρου και στην ενθάρρυνση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, ιδιαιτέρως μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση καθώς και για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων και των νέων με λιγότερες ευκαιρίες από διαφορετικές χώρες.Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, οι νέοι θα σχεδιάσουν και θα προετοιμάσουν πακέτα με βιώσιμο ενημερωτικό υλικό για κάθε νέο που ζει στα κέντρα παιδικής μέριμνας της Κόνιτσας και Ιωαννίνων, Θα οργανώσουν και θα προετοιμάσουν την παρουσίαση για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση σε αυτά τα κέντρα παιδικής μέριμνας και για διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Ηπείρου.

Πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στην Ηγουμενίτσα οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. για την νέα χρονιά

Πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στην Ηγουμενίτσα οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. για την νέα χρονιά. Παρά την οικονομική στενότητα και κρίση που βιώνουμε ως Έθνος είχαμε περισσότερες συμμετοχές ομάδων σε σχέση με την περυσινή χρονιά στα πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών. Το ευχάριστο είναι ότι ως Άρτα θα έχουμε εκπρόσωπο και σε Άνδρες με την Αναγέννηση, αλλά και σε Γυναίκες με Φιλία και Άνω Πόλη.Συνολικά 8 ομάδες δηλώσανε συμμετοχή στους Άνδρες , 5 πέρυσι (Ερμής Ηγουμενίτσας, Βολίδα Κέρκυρας, Αρχίλοχος Λευκίμμης, Φ.Ε. Ιωαννίνων, Α.Ο. Πρέβεζας, Ελπίδες Οδυσσέας Λευκάδας, Κωστής Παλαμάς Μεσολογγίου και Αναγέννηση Άρτας) , ενώ στις Γυναίκες 10 ομάδες έναντι 6 πέρυσι (Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων, Φ.Ε. Ιωαννίνων, Βολίδα Κέρκυρας, Ερμής Ηγουμενίτσας, Φιλία Άρτας, Άνω Πόλη Άρτας, Παναιτωλικός, Κωστής Παλαμάς , Φιλαθλητικός Πρέβεζας και Ελπίδες Οδυσσέας Λευκάδας). Και τα δύο πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών θα γίνουν σε δύο υποομίλους, μιας και από φέτος ανήκουμε στον 6ο όμιλο του Εθνικού Περιφερειακού πρωταθλήματος, όπως θα ονομάζεται πλέον.Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και οι κληρώσεις στα ηλικιακά πρωταθλήματα Εφήβων, Νεανίδων, Παμπαίδων και Παγκορασίδων με όλα τα παραπάνω πρωταθλήματα να έχουν ημερομηνία έναρξης στις 6/7 Οκτωβρίου.Πρωτάθλημα Ανδρών.Στον 1ο υποόμιλο με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια τοποθετηθήκανε οι δύο ομάδες της Κέρκυρας Βολίδα και Αρχίλοχος, ο Ερμής Ηγουμενίτσας και η Φ.Ε. Ιωαννίνων.

Συνάντηση Περιφερειάρχη – Πρύτανη Πανεπιστημίου

Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κυρίως από την περικοπή πόρων, έγινε σήμερα μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Αντιπρύτανη κ. Γεωργίου Καψάλη που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του.Πρύτανης και Αντιπρύτανης, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους από τις επιδεινούμενες συνεχώς συνθήκες λειτουργίας του Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας ότι η Πρυτανική Αρχή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο του, ωστόσο, όπως πρόσθεσαν, αυτό πλέον εξαρτάται και από την Πολιτεία. Για το σκοπό αυτό ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας και την παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την συμπαράστασή του στο έργο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ανέλαβε να διαβιβάσει και ο ίδιος τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς τον Υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζει στην ακριτική μας περιοχή και το πολύπλευρο εκπαιδευτικό του έργο προς τους ομογενείς και αποδήμους Ηπειρώτες.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τομείς συνεργασίας Περιφέρειας και Πανεπιστημίου.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:Επικύρωση αποφάσεων 9ου & 10ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
1. Έγκριση της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, στην πρόταση για χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013, του σχεδίου δράσης με τίτλο Cultural Identity of the Mediterranean Territories / CI MED( Εισήγηση Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)
2. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου για την Πρόταση «GREEN GOVERNMENT SAVING INITIATIVE», η οποία θα υποβληθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού LIFE-Περιβάλλον.( Εισήγηση Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού).
3. Τροποποίηση της από 25-8-2009 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων που αφορά το έργο: «Ανάπλαση – αναστήλωση περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Ασπραγγέλων Ζαγορίου», ως προς τον χρόνο περαίωσης, έως 25-8-2017( Εισήγηση Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού).
4. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π. Ε. Πρέβεζας και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε. Κ. Β. Α. Α.) για το έργο «Υδρογεωλογικές και τεχνικογεωλογικές αναγνωρίσεις στη Π. Ε. Πρέβεζας» προϋπολογισμού 20.000,00 €. και ορισμός μελών με τους αναπληρωτές τους από την Περιφέρεια Ηπείρου- Π.Ε. Πρέβεζας, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.( Εισήγηση Γρ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας).
5. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π. Ε. Πρέβεζας και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΝΑΜ Α. Ε. ΟΤΑ» για το έργο: «Υπηρεσίες υποβολής και διεκπεραίωσης φακέλου στην Κτηματική Υπηρεσία για άδεια εκτέλεσης του έργου, επικαιροποίησης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστήριξης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων εκβάθυνσης λιμένος Πρέβεζας», προϋπολογισμού 15.000,00 € και ορισμός μελών με τους αναπληρωτές τους από την Περιφέρεια Ηπείρου- Π.Ε. Πρέβεζας, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.( Εισήγηση Γρ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας).
6. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου ««Μελέτη Αποχέτευσης- Βιολογικού Καθαρισμού Πλαταριάς, Συβότων», Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου- Π.Ε. Θεσπρωτίας -Δ/νση Τεχνικών Έργων .(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).

Υπολειτουργούν οι δομές Ψυχικής Υγείας στην Ήπειρο

Εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό…
Υπολειτουργούν πλέον οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης Ηπείρου, μετά τη μείωση κατά 55% του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία σε σχέση με πέρυσι. Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης Ηπείρου «ΠΥΞΙΔΑ».Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι δεν καλύπτεται πλέον η μισθοδοσία των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην ΕΠΡΟΨΥΗ να είναι απλήρωτοι από το Μάιο, ενώ στις εταιρείες ΕΨΕΠ, TACT HELLAS και Στέγη Αυτιστικών «Ελένη Γύρα» να είναι απλήρωτοι 2-3 μήνες. Στον «αέρα» βρίσκονται και τα λειτουργικά έξοδα των δομών και οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που χρήστες των υπηρεσιών τους να αποπληρώνουν μέρος των δαπανών διαβίωσης από τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν. Το Σωματείο, συντάσσεται με τα υπόλοιπα σωματεία της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής και ζητάει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Κοιν. Αλληλεγγύης, να ανακληθεί η περικοπή του 55% και να δοθούν άμεσα 90 εκ. ευρώ για τις δομές. Επίσης ζητά να ανασταλούν όλες οι απολύσεις, μεταβολές συμβάσεων και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που έχουν δρομολογηθούν.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

O Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Πρέβεζα

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολος Οικονόμου θα βρίσκεται στην Πρέβεζα (κτίριο Π.Ε. Πρέβεζας) την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ., για να δεχτεί αιτήματα και προσφυγές πολιτών και επιχειρηματιών της περιοχής Πρέβεζας.

Ήπειρος και Μακεδονία είναι πλέον μια «γειτονιά»

Του Αλέξανδρου Καχριμάνη-Περιφερειάρχη Ηπείρου
H Ήπειρος είναι Περιφέρεια που επενδύει στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον ποιοτικό τουρισμό. Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει βαθύτατα το σύνολο των οικογενειών, θεωρούμε ότι η Ήπειρος αποτελεί μια από τις οικονομικότερες επιλογές που υπάρχουν στην Ελλάδα.Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους κατοίκους της Μακεδονίας, καθώς μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, Ήπειρος και Μακεδονία έγιναν σχεδόν μια «γειτονιά». Η θετική επίδραση που είχε η Εγνατία Οδός στον τουρισμό, έγιναν άμεσα αντιληπτές και ήδη η Ήπειρος έγινε ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των κατοίκων της Μακεδονίας.Η προτίμηση έχει την εξήγησή της. Η πρόσβαση στην Ήπειρο, είναι πλέον άνετη, γρήγορη, χωρίς το φόβο της ταλαιπωρίας από τα δρομολόγια πλοίων, αεροπλάνων κλπ. Οι επιλογές που έχει ένας επισκέπτης είναι πάρα πολλές, καθώς η Ήπειρος προσφέρεται και για θαλάσσιο και για ορεινό τουρισμό, παρέχοντας τη δυνατότητα συνδυασμού και αλληλοσυμπλήρωσης των δύο.Η Ήπειρος είναι περιφέρεια, που παρέχει δυνατότητες τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Οι παραλίες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, είναι από τις πιο φημισμένες, για την καθαρότητα των νερών και τις ανέσεις που προσφέρουν στους λουόμενους, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται από ξενοδοχεία και καταλύματα είναι υψηλού επιπέδου και καλύπτουν κάθε οικονομικό βαλάντιο.Οι επισκέπτες, μπορούν παράλληλα να γνωρίσουν ορισμένους από τους φημισμένους και ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η αρχαία Νικόπολη, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης, ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνης, τα μουσεία, τα βυζαντινά μνημεία της Άρτας, ένα μεγάλο αριθμό θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, όπως επίσης και χώρους στους οποίους γράφτηκαν ορισμένες από τις πλέον ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπως π.χ. το Σούλι.Η ορεινή Ήπειρος, διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό, αλλά και δομημένο περιβάλλον, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τα ορεινά της Άρτας, την περιοχή της Κόνιτσας. Για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, υπάρχουν δεκάδες προτάσεις για ορειβασία, πεζοπορία, ράφτινγκ και το χειμώνα για σκι και κυνήγι.Όλα αυτά συνδυάζονται με γνήσια, τοπικά προϊόντα, που παράγονται με υλικά της Ηπειρωτικής γης και με παραδοσιακούς τρόπους.Η Ήπειρος, είναι μια Περιφέρεια, που αξίζει να τη γνωρίσει κανείς και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Μακεδονίας, που τόσα κοινά μας ενώνουν. Εμείς σας καλούμε να την επισκεφτείτε και σας διαβεβαιώνουμε ότι το ταξίδι σας, θα σας μείνει αξέχαστο.

Κοινές δράσεις θα αναπτύξουν στο μέλλον οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας

Τι συμφωνήθηκε στην σημερινή κοινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Θεσσαλονίκη
Κοινές δράσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας θα αναπτύξουν στο μέλλον οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας. Το πλαίσιο των κοινών δράσεων και της ενιαίας στρατηγικήςτόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς άλλες χώρες κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι Ρωσία και Ουκρανία ,συμφωνήθηκε κατ αρχήν στην σημερινή κοινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Θεσσαλονίκη.Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας αναπτύχθηκαν με επίκεντρο την Εγνατία οδό η λειτουργία της οποίας έφερε ακόμη πιο κοντά τις δύο περιοχές. Το όλο σκεπτικό παρουσιάστηκε σε ότι αφορά τον τουρισμό από τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Στράτο Ιωάννου, αναφορικά με τον πολιτισμό από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα και τον αρμόδιο για θέματα επιχειρηματικότητας Οδυσσέα Πότση.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται συνεργασία μεταξύ δύο περιφερειών και αυτό βέβαια επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές.Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τον πρώτο εκλεγμένο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη.Οι δράσεις αποσκοπούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας από την μια περιοχή προς την άλλη, στην ανάδειξη και προώθηση στην αγορά των τοπικών προιόντων και στην αξιοποίηση των οδικών αξόνων-και αυτών που πρόκειται να γίνουν-για την προσέλκυση τουριστών από την Κεντρική κυρίως Ευρώπη.Η σημασία της συνάντησης αναδεικνύεται και από την εντυπωσιακή παρουσία όλων των αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων του τουρισμού και των επιμελητηρίων τόσο από την Ήπειρο όσο και από την Κεντρική Μακεδονία.

Διοργάνωση εκδήλωσης προβολής της Ηπείρου στην Κύπρο

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις – Μέλη του ότι, η Περιφέρεια Ηπείρου με την στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, προγραμματίζει διήμερη εκδήλωση προβολής της Ηπείρου στην Κύπρο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προβολή της Ηπείρου ως τουριστικός προορισμός, η σύνδεση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με αντίστοιχους φορείς της Κύπρου, καθώς και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Ηπείρου. Σε αυτή την πρωτοβουλία καλείται και το Επιμελητήριο Άρτας να συνδράμει ενημερώνοντας κατ’ αρχάς τα Μέλη του για την διοργάνωση και τον σκοπό αυτής της εκδήλωσης στην Κύπρο.Επιπροσθέτως όσες Επιχειρήσεις – Μέλη μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Εκδήλωση στην Κύπρο, είτε με φυσική παρουσία, είτε με προϊόντα (αυστηρά πιστοποιημένα), θα πρέπει να ενημερώσουν το Επιμελητήριο Άρτας άμεσα για τα περαιτέρω.Οι Τομείς από τους οποίους θα προέρχονται τα τοπικά προϊόντα να είναι η φυτική και ζωική παραγωγή (π.χ. ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, λουκάνικα, εσπεριδοειδή, κρασιά, τσίπουρο, γλυκά κουταλιού), η υδατοκαλλιέργεια (π.χ. τσιπούρα, χέλι, πέστροφα), ηαλιεία (π.χ. γαρίδα, σαρδέλα, κουτσομούρα, χέλι), η μελισσοκομία, καθώς και προϊόντα υψηλής γαστρονομίας. Τα τοπικά προϊόντα να συνδέονται με το διατροφικό πρότυπο της Ηπείρου, να έχουν επαρκή παραγωγή και να είναι βιώσιμα επιχειρηματικά και εμπορικά.Παράλληλα, όσα μέλη του Επιμελητηρίου Άρτας έχουν ενδεχομένως ήδη αναπτύξει επαφές και συνεργασία με επιχειρήσεις και εμπορικούς φορείς της Κύπρου, να έρθουν σε επαφή με την Περιφέρεια Ηπείρου (κα Α. Στασινού, e-mail: a.stasinou@php.gov.gr).

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Ο Δήμος Πρέβεζας διευκρινίζει για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Διευκρινήσεις για την αλλαγή στις τιμές ζώνης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δίνει ο δήμος Πρέβεζας, μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών που είδαν αυξημένο το ποσό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Ο δήμος Πρέβεζας διευκρινίζει ότι δεν προχώρησε σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά οι αυξήσεις προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στις τιμές ζώνης το 2007 (269 (Β) ΦΕΚ 28-2-2007).Στις αρχές του έτους εστάλη έγγραφο από το υπουργείο στους δήμους ανά την Ελλάδα το οποίο καλούσε να ενημερωθούν οι τιμές ζώνης σε περίπτωση που υπήρξαν αλλαγές. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πήρε τις ισχύουσες τιμές από την Εφορία και έστειλε τη βάση δεδομένων στη ΔΕΗ που με τη σειρά της προσάρμοσε ανάλογα τους λογαριασμούς. Αλλαγές έχουν γίνει γενικά όπου υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, αλλά όχι με ευθύνη του Δήμου. Να αναφέρουμε ότι το ειδικό τέλος υπολογίσθηκε την προηγούμενη φορά με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν πριν το 2007 ενώ σήμερα ο υπολογισμός γίνεται με τη ανανεωμένη βάση δεδομένων.

Έκτακτη γενική συνέλευση εφοριακών υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας, θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση, αύριο Πέμπτη 20/9/2012.Η συναλλαγή με το κοινό των ΔΟΥ Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς και Φιλιατών, καθώς και της κτηματικής υπηρεσίας θα γίνει μέχρι τις 12.00

Πανηπειρωτική Σύσκεψη της "Δημοκρατικής Αριστεράς" στα Γιάννενα

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπό τον Γραμματέα του κόμματος και βουλευτή Επικρατείας Σπύρο Λυκούδη, τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού Σάκη Παπαθανασίου και τον υπεύθυνο Οργανωτικού Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, θα συμμετάσχει στην Πανηπειρωτική Σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 21/9 και ώρα 7.30μ.μ. στα Λιθαρίτσια.

Οι δημοσιογράφοι της Ηπείρου απεργούν την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 26/9/2012, ενώνει την φωνή της με τις υπόλοιπες Ενώσεις Συντακτών της χώρας και την ΠΟΕΣΥ και καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει οι Ενώσεις κι οι Ομοσπονδίες του κλάδου, από τις 06.00 π.μ. της Δευτέρας, 24 Σεπτεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Τρίτης, 25 Σεπτεμβρίου 2012.

Καθιερώνεται Μέρα Χαμηλού Κόστους στην Πρέβεζα

Σκεπτικισμός επικρατεί όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και στους φορείς για την ύφεση που έχει πλήξει την αγορά και η Περιφέρεια Ηπείρου προσανατολίζεται στην καθιέρωση ημερών χαμηλού κόστους (Happy Days), στοχεύοντας στην στήριξη τόσο των τοπικών επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών. Ήδη υπήρξαν οι πρώτες συζητήσεις και συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας με τους τοπικούς φορείς της Πρέβεζας(Εμπορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο, Σωματείο Ιδιοκτήτων Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων) και στόχος είναι να βρεθεί μια φόρμουλα βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η πρωτοβουλία αυτή. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, πρόταση είναι η καθιέρωση μιας μέρας χαμηλών τιμών κάθε μήνα με στόχο να ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας συζήτησε το θέμα σε συνεδρίαση του και το Δ.Σ εξέφρασε την άποψη ότι οι μέρες χαμηλού κόστους δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τάσο Κοντομίχη οι έμποροι προτείνουν δυο δεκαήμερα προσφορών, εκφράζοντας την άποψη ότι από την στιγμή που θα γίνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλους Νομούς, οι καταναλωτές δεν θα έχουν λόγο να έρθουν στην Πρέβεζα. Τέλος το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή των επαγγελματιών στην απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ερώτηση Χρήστου Μαντά στη βουλή για την την κατάργηση και συγχώνευση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την κατάργηση και συγχώνευση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών λίμνης Παμβώτιδας, Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς και Ηρώ Διώτη.Μετά και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά, με τον πρόεδρο και τους εργαζομένους του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, ο βουλευτής Ιωαννίνων και η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου κυβερνητικού έργου του ΥΠΕΚΑ, συνυπογράφουν την ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των Φορέων Διαχείρισης.Τόσο οι υπεύθυνοι των φορέων όσο και η τοπική κοινωνία έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι σε αυτές τις ενέργειες που είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα ωφελήσουν περιβαλλοντικά.Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι η κατάργηση του ΦΔ της λίμνης και η συγχώνευση των ΦΔ Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου δεν εξυπηρετεί κανέναν ουσιαστικά στόχο που να αφορά την περιβαλλοντική προστασία των παραπάνω περιοχών αλλά γίνεται μέσα στα πλαίσια της «σκούπας» των καταργήσεων – συγχωνεύσεων που ακολουθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση.Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι από δημοσιονομικής άποψης είναι γνωστό ότι οι Φορείς Διαχείρισης δεν επιβαρύνουν οικονομικά το δημόσιο προϋπολογισμό αφού χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια και τα μέλη των Δ.Σ. εργάζονται αμισθί, ενώ αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για την απόφασή αυτή του ΥΠΕΚΑ δεν έγινε καμία διαβούλευση και κανένας διάλογος με τους υπεύθυνους των Φ.Δ.Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους Υπουργούς:
 Ποια είναι η λογική της κατάργησης του Φ.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της, χωρίς σχεδιασμό, στην Περιφέρεια Ηπείρου;
 Γιατί συγχωνεύονται φορείς που δεν καλύπτουν συναφείς περιοχές;
 Ποιο το οικονομικό και περιβαλλοντολογικό όφελος μιας τέτοιας πράξης;
 Έχετε σκοπό να διαβουλευτείτε στοιχειωδώς με τους φορείς ή και γενικότερα για αυτή σας την ενέργεια;

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας

Μόνο δέκα από τα συνολικά 25 Κέντρα Νεοσυλλέκτων που υπάρχουν σήμερα θα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κλείσει 15 κέντρα για να εξοικονομήσει 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ προχωρά και στο κλείσιμο 280 στρατοπέδων, που δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αξία. Μεταξύ των Κέντρων που διασώζονται είναι και το Κ.Ε.Ν. Άρτας που θα είναι το μοναδικό στην Ήπειρο.Ειδικότερα, την υπόσχεση αυτή φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Τρόικα. Τα Κέντρα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2012 θα είναι διακλαδικά και βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.Όπως είναι αναμενόμενο στο εσωτερικό των κομμάτων αλλά και στις ενδιαφερόμενες πόλεις επικρατεί αναβρασμός για τα Κέντρα που θα κλείσουν. Εκτός από τα 15 Κέντρα Νεοσυλλέκτων, θα κλείσουν μέχρι το Δεκέμβριο και άλλα δέκα στρατόπεδα που παλιότερα λειτουργούσαν ως Κέντρα Εκπαίδευσης αλλά έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να δέχονται νεοσυλλέκτους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Με μια βόλτα στην πόλη με ποδήλατο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο η Πρέβεζα

Με μια βόλτα στην πόλη με ποδήλατο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο η Πρέβεζα. Το ραντεβού δίνεται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ανδρούτσου (Κιόσκι). Όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να βγουν στους δρόμους της πόλης με ποδήλατα, ρόλλερς, παιδικά & αναπηρικά καροτσάκια, πεζοί και ότι άλλο θέλουνε εκτός από μηχανοκίνητα μέσα. Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους ποδήλατα, η οποιοδήποτε άλλο μέσο που δεν χρειάζεται βενζίνη, αλλά και τα πόδια τους. Στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω 1500 πόλεις της Ευρώπης. Οι κύριοι αντικειμενικοί στόχοι αυτής της «Ημέρας» είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις και να επιβεβαιωθεί η προτεραιότητα των πεζών.

Σε Μέτσοβο και Ανήλιο η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας!


Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Φαίη Σκορδά έγινε νονά.Μάλιστα μαζί με το σύζυγό της Γιώργο Λιάγκα και τον γιο τους Γιάννη πήγαν μέχρι το Μέτσοβο, όπου έγιναν τα βαφτίσια.Το ζευγάρι πήγε οδικώς στο Μέτσοβο από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το βράδυ της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου.Την επόμενη μέρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο χωριό Ανήλιο του Μετσόβου, έγινε η βάφτιση του γιου της Πολυξένης Καραμίχα.Φαίη και Πολυξένη είναι στενές φίλες εδώ και δέκα χρόνια, από όταν έμεναν και οι δύο στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσιάστρια να της έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι θέλει να γίνει η νονά του παιδιού της.Η Φαίη φορούσε ένα ροζ φόρεμα του Dimitris Petrou και γόβες Prada και δεν έκρυψε το άγχος της για να μην κλάψει το βαφτιστήρι. Ο μικρός Γιώργος όμως δεν της έκανε το χατίρι και έκλαψε αρκετά, κάνοντας και την ίδια να βουρκώσει.Το θέμα της βάφτισης ήταν το παραμύθι «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας και τη διακόσμηση είχε αναλάβει η Ολυμπία Παγκαλίδου.Μάλιστα στους μικρούς καλεσμένους, αντί για μπομπονιέρα δόθηκε ως δώρο μια μοντέρνα εκδοχή του παραμυθιού, όπως επίσης μπισκότα και καραμελωμένα ποπ κορν.Μετά τη βάφτιση ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με χορτόπιτες, κοντοσούβλι, και άφθονο κρασί, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η νονά Φαίη που έριξε τρικούβερτους χορούς με το βαφτιστήρι της.Την επόμενη μέρα, λίγο πριν την αναχώρησή τους, Φαίη και Γιώργος έκαναν μια μικρή βόλτα στην παραδοσιακή πόλη του Μετσόβου και επέστρεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ.


25 υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή τους στο νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

Εικοσιπέντε υποψήφιοι από όλη την Ήπειρο διεκδικούν την εκλογή τους στο νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Οι διεργασίες στο χώρο των μετόχων είναι πολλές και βέβαια δεν λείπει η συγκρότηση ομάδων που επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή της.Υπενθυμίζεται στα μέλη – ψηφοφόρους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7-10-2012, ημέρα Κυριακή από ώρα 07.00 έως 19.00 , στα μεν Ιωάννινα στην αίθουσα του καταστήματος ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ, στους δε λοιπούς νομούς ( Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας) στα κατά τόπους καταστήματα της τράπεζας.Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη ( φυσικά και νομικά πρόσωπα), που έχουν εγγραφεί στην τράπεζα μέχρι τη Γ.Σ του Ιουνίου 2012.Ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτών των εκλογών είναι η εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο ολόκληρης της Ηπείρου. Κι αυτό τόσο για συμβολικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.Μία Τράπεζα άλλωστε που απευθύνεται σε όλους τους Ηπειρώτες θα πρέπει αυτό να το αποτυπώνει και στη Διοίκησή της.Υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι ακόλουθοι:
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ -ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
1.ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
2.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΗΣ
3.ΒΕΝΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
4.ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
5.ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛ.
6.ΖΩΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
7.ΖΩΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
8.ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
9.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
10.ΚΑΡΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
11.ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
12.ΚΟΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
13.ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
14.ΛΕΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
15.ΛΕΦΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
16.ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
17.ΜΠΑΛΛΙΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΘΩΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
18.ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
19.ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ Ε.Δ.Ε.
20.ΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
21.ΝΤΟΥΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
22.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
23.ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
24.ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
25.ΧΗΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Η εκλογή του νέου μητροπολίτη Πρέβεζας,θα προκύψει από «σύγκρουση» σε κορυφαίο επίπεδο στην Ελλαδική Εκκλησία!!!

Εντός των επομένων εβδομάδων, στις αρχές Οκτώβρη, η Εκκλησία της Ελλάδος, καλείται να επιλέξει τον διάδοχο του Μελετίου!Ελπίζαμε μέχρι τώρα, ότι στην τελική απόφαση θα έπαιζαν ρόλο και θα βάρυναν όλα τα προηγούμενα και ο διάδοχος του Μελετίου θα είναι ένας άνθρωπος που θα ενώσει τα διεστώτα και θα συγκεράσει με σοφία και σύνεση, τα όσα πέρασε η Μητρόπολη τα τελευταία σαράντα χρόνια!Δυστυχώς οι σημερινοί Ιεράρχες μας, φαίνεται ότι στην μεγάλη πλειοψηφία τους σκέφτονται υποκειμενικά και λειτουργούν με βάση τις προσωπικές τους επιλογές, επιδιώξεις και τα συμφέροντα!Σύμφωνα με δημοσίευμα στο sotirioslogos.gr,ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέχρι στιγμής δεν έχει αποφανθεί για την δική του προτίμηση!Οι κυρίαρχες τάσεις που έχουν δημιουργηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή,είναι δύο...Μία τάση της Ιεραρχίας θέλει τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αρχιμ. Θεοδόσιο Μαρτζούχο, πνευματικό ανάστημα του Μελέτιου, ως επόμενο Ποιμενάρχη της Αποστολικής Μητρόπολης!Τον Θεοδόσιο στηρίζουν ο Γέρων Σπάρτης Ευστάθιος- από πνευματική υποχρέωση προς τον αείμνηστο Μελέτιο, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει μαζί από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας- καθώς και ένας σημαντικός αριθμός επαμφοτεριζόντων Ιεραρχών- οπαδών του νεωτερισμού των μεταφρασμένων κειμένων- όπως οι Δημητριάδος Ιγνάτιος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, Αιτωλίας Κοσμάς, Μεσσηνίας Χρυσόστομος κ.ά., οι οποίοι στο πρόσωπο του Θεοδόσιου θα βρουν τον μεγάλο κυματοθραύστη εντός της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό και τον άφοβο υποστηρικτή της ιδέας των μεταφράσεων.Στην ομάδα αυτή, υποστηρικτών του Θεοδοσίου, εντάσσονται και μερικοί ακόμη Αρχιερείς για άλλους, όμως, λόγους. Όπως για παράδειγμα ο Κιλκισίου Εμμανουήλ και ο Θηβών Γεώργιος- ο οποίος προτιμά τον Θεοδόσιο- γιατί λέει ήταν συμφοιτητής του αλλά και διότι, κατά τη γνώμη του, πρέπει να προωθούνται και να προάγονται οι πρωτοσύγκελοι των Μητροπόλεων που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα...Βέβαια στην περίπτωση της εκλογής του Θηβών δεν ίσχυσε αυτό...Αντί του επι 20ετία πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, Αρχιμ.Φιλόθεου Θεοδωρόπουλου (ασχέτως ποιοτικών προσόντων του καθενός) προτιμήθηκε για Θηβών ο Γεώργιος που ήταν Ηγούμενος της Μονής του Οσίου Λουκά και από τον Φιλόθεο ζήτησε ο Γέωργιος ευθύς ως εξελέγη να παραιτηθεί! Βέβαια τα τόσο φιλάδελφα αισθήματα που υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία, δεν μας εκπλήσσουν...Αυτό που μας τρομάζει είναι το περίσσευμα υποκρισίας που κυριαρχεί μεταξύ των κληρικών- ορισμένων κληρικών- όλων των βαθμίδων!!!Έτσι για να μαθαίνουμε πώς γράφεται η σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία...Η άλλη τάση που έχει δημιουργηθεί στην Ιεραρχία, προωθεί τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Τσιρίγκα, Γραμματέα της Επιτροπής Νομοκανονικών, από τους παλαιότερους Συνοδικούς Γραμματείς - και ίσως- ο παλαιότερος!Της ομάδας στήριξης του Χρυσόστομου Τσιρίγκα, ηγείται ο παλαιός Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος, (για τον οποίο λέγεται ότι διαδίδει ο ίδιος ότι αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε αποδεκτή την υποψηφιότητα Χρυσοστόμου θα θύμωνε πολύ...και τότε;;;;;!! Θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου).Από κοντά με τον Τρίκκης Αλέξιο και οι Μητροπολίτες Γρεβενών Σέργιος (άσχετον: γιατί στα Γρεβενά λένε τα λεφτά είναι πολλά;; Τί εννοούν;; Το ψάχνουμε γιατί τα emails που μας έρχονται και το καταγγέλουν είναι εξίσου πολλά). Επίσης ο Νικαίας Αλέξιος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, (ο οποίος θεωρεί τον Χρυσόστομο διάδοχό του στη Συνοδική Γραμματεία Νομοκανονικών και επομένως πρέπει πια να προαχθεί) καθώς και μία ομάδα νέων Ιεραρχών, προσφάτως προαχθέντων, οι οποίοι συνυπηρέτησαν με τον Χρυσόστομο στα Συνοδικά γραφεία.Η υποβόσκουσα υποψηφιότητα του Αρχιμ. Κλήμη Κουτσομύτη, Α ´ Γραμματέα της Συνόδου, δεν καρποφόρησε καθώς φαίνεται, μετά την αινιγματική στάση του Αρχιεπισκόπου στο θέμα αυτής της εκλογής.Οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι, Θεοδόσιος και Χρυσόστομος, έχουν βρεί ισχυρούς υποστηρικτές Ιεράρχες, για να τους προβάλλουν στην Ιεραρχία. Ο τρίτος φερόμενος, μέχρι τελευταία ,ως υποψήφιος, Αρχιμ. Κλήμης, που τυγχάνει πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δεν έτυχε ανάλογης υποστήριξης από τον Γέροντά του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.Ο Αρχιεπίσκοπος, δεν φαίνεται να επιθυμεί αυτή τη στιγμη την προαγωγή του Αρχιμ. Κλήμη, ο οποίος μολονότι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους άλλους δύο υποψήφιους, αναγκάζεται να μείνει για μία ακόμη φορά στη γωνία, εκτός μάχης!Φαίνεται ότι θα πληρώνει για πολύ ακόμη,την θετική του απόκριση στο κάλεσμα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, να έλθει ύστερα από εισήγηση του τότε Αρχιγραμματέως της Συνόδου, νυν Καισαριανής Δανιήλ, να υπηρετήσει την Εκκλησία στην κεντρική δοίκηση, στη Σύνοδο.Οι πληροφορίες λένε ότι μολονότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδωσε επισήμως το χρίσμα σε κανέναν από τους υποψήφιους είπε στους ενδιαφερόμενους υποστηρικτές των δύο υποψηφίων που του μίλησαν για τις προθέσεις τους, να προχωρήσουν στην προβολή της υποψηφιότητας του εκλεκτού τους και στο τέλος ας βγεί όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

O ΑΠΣ Σούλι Παραμυθιάς για το αδικοχαμένο Χάρη Κάκο

Η αθλητική οικογένεια του Α.Π.Σ ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ έγινε φτωχότερη μετά την αναπάντεχη και θλιβερή απώλεια του νεαρού και ταλαντούχου ποδοσφαιριστή της ΧΑΡΗ ΚΑΚΟΥ.Η προσφορά και οι ποδοσφαιρικές αρετές του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή, κοσμαγάπητου σε όλη την τοπική κοινωνία, ήταν καθολικά αναγνωρισμένες. Ιδιαίτερα με την απόδοση του την στην Δ’ ΕΘΝΙΚΗ όπου και καταξιώθηκε.Το Δ.Σ. και οι συμπαίκτες του, εκφράζουν την θλίψη και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΗ…

Ανακοίνωση του Συλλόγου Περιβέλλοντος για την κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

Με πρόσφατο έγγραφό του, το ΥΠΕΚΑ προχωρεί στη συγχώνευση και κατάργηση Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Λόγοι υπέρ των συγχωνεύσεων θα μπορούσαν να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων ή η καλύτερη διαχείριση. Δυστυχώς οι προτεινόμενες αλλαγές επιχειρούνται χωρίς αιτιολόγηση ότι επιτυγχάνεται κάποιο από τα ανωτέρω. Όλες οι δαπάνες των Φορέων καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα Διοικητικά Συμβούλια είναι μη αμειβόμενα, ενώ ενοποίηση πολύ μεγάλων περιοχών, π.χ. Καλαμά, Αχέροντα, Αμβρακικού, Μεσολογγίου, θέτουν εν αμφιβόλω κατά πόσο θα επιτευχθεί μείωση δαπανών ή βελτίωση στη διαχείριση των περιοχών.Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων είναι αντίθετος με τον τρόπο που επιχειρούνται οι συγχωνεύσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να δρούμε ορθολογικά, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση. Αναμένουμε από το ΥΠΕΚΑ πάγωμα του σχεδίου και αιτιολόγηση της πρότασής του, ώστε να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά των συγχωνεύσεων.Ειδικότερα για τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας δεν επιχειρείται καν η συγχώνευσή, αλλά η κατάργησή του και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Οι διοικούντες έχοντας πλήρως απαξιώσει τον Φορέα στην πράξη, καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του αλλά ενεργούν αντίθετα προς αυτές, επιχειρούν πλέον ανοικτά τη χειραγώγησή του. Σκοπός αυτής της μεθόδευσης είναι να μετατραπεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός σε μία ελεγχόμενη υπηρεσία της Περιφέρειας.Ένας από τους λόγους για την πολύχρονη καθυστέρηση της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας Παμβώτιδας είναι και οι αυξημένες αρμοδιότητες που δίνει στον Φορέα Διαχείρισης. Το πολιτικό προσωπικό έχει εθιστεί να λειτουργεί, με γνώμονα το κομματικό και όχι το δημόσιο συμφέρον, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς έλεγχο και για άλλη μία φορά προσπαθεί να φέρει στα μέτρα του ανεξάρτητους οργανισμούς και προεδρικά διατάγματα.Στη δημοκρατία δεν ωφελεί να ελπίζουμε ότι θα μας τύχουν άριστοι κυβερνώντες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να μας διοικούν μέτριοι, όπως είμαστε όλοι μας. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς οι οποίοι θα μας βοηθούν να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Η αυτονομία του οργανισμού που μεριμνά για την Παμβώτιδα είναι ένας τέτοιος θεσμός ελέγχου, δικλείδα ασφάλειας κατά ιδιοτελών συμφερόντων, διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων από το 1978.Η κατάργηση της αυτονομίας του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σαμποτάρει ευρωπαϊκούς θεσμούς που βελτιώνουν τη διοίκηση, προσφέρουν γνώση, διαφάνεια, περιορίζουν τη διαφθορά, και υπό τον μανδύα του εξορθολογισμού του δημοσίου φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Για το ΔΣ του

Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου

Πρόσκληση στους φορείς της Ηπείρου για ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα «Ενημέρωση για την Προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 - Κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου 2014 - 2020» απευθύνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.Η συνεδρίαση, η οποία απευθύνεται στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε όλους τους δημόσιους αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 πμ στο ξενοδοχείο «Du Lac» στα Ιωάννινα και σαν στόχο έχει την ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με την νέα Προγραμματική Περίοδο και την κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου 2014 - 2020.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έναρξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, όπου θα γίνουν και χαιρετισμοί, ενώ θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων

EΝΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - Οριοθέτηση του παραλόγου

Σε μια διαδικασία που αγγίζει τα όρια του παραλόγου τείνει να εξελιχθεί η οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων δεν ενεργεί με βάση την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος από μελλοντικές παρεμβάσεις, αλλά καλυπτόμενοι πίσω από το γράμμα του νόμου προχωρά στην επιβολή προστίμων για εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που μετρούν μερικές δεκαετίες. Στα ήδη γνωστά προβλήματα που έχουν προκύψει, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη, καθώς πριν λίγες ημέρες έφτασε στη διοίκηση Σταδίων έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας, το οποίο κάνει γνωστό πως πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο για καταπάτηση έκτασης που βρίσκεται εντός της κόκκινης γραμμής. Το έγγραφο δεν αναφέρει αναλυτικά για ποιες εγκαταστάσεις πρόκειται, ωστόσο πιθανότατα εννοεί τον πύργο της κωπηλασίας, τις εξέδρες, κάποιες προκάτ εγκαταστάσεις και ενδεχομένως τα λεμβαρχεία, αν και τα τελευταία μάλλον βρίσκονται στο όριο. Το παράλογο στην όλη υπόθεση είναι πως στην ουσία μια υπηρεσία του δημοσίου έρχεται να επιβάλλει πρόστιμο σε άλλη υπηρεσία του κράτους, καθώς οι εγκαταστάσεις ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που τις κατασκεύασε πριν το 1990 ενόψει της τέλεσης στην Παμβώτιδα των Μεσογειακών Αγώνων Κωπηλασίας. Άγνωστο είναι αν η Κτηματική Υπηρεσία πέρα από το πρόστιμο θα προχωρήσει και σε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, όπως έχει πράξει στην περίπτωση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων για τις εγκαταστάσεις του στη Λιμνοπούλα. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα δικαστήρια και η εκδίκασή της, μετά από μία αναβολή, έχει προσδιοριστεί για τις 16 Νοεμβρίου, με το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων να αιτείται μείωση του προστίμου ύψους 110.000 ευρώ, που αφορά την επιβολή τέλους κατάληψης δημόσιου κοινόχρηστου χώρου αναδρομικά από το 2007. Ίσως και σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίων Γιώργος Σουκουβέλος θα έχει συνάντηση με τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, προκειμένου να ενημερωθεί επακριβώς για το ζήτημα που έχει προκύψει, αλλά και να του καταστήσει σαφές ότι η ευθύνη ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εκεί θα πρέπει να απευθυνθεί. Ενήμεροι για το έγγραφο είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, οι οποίοι στο περιθώριο των απονομών για τον 6ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους. Μάλιστα, ο Φ. Φίλιος ακούστηκε να λέει σε ομήγυρη ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία και η κόκκινη γραμμή να χαραχθεί με βάση τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι προβλήματα με την οριοθέτηση πέραν των εγκαταστάσεων στη Λιμνοπούλα, έχουν υπάρξει στην περιοχή από Λογγάδες μέχρι Βασιλική, στην Αμφιθέα, στη ζώνη ανάπλασης του Περάματος, καθώς και στην περιοχή των ιχθυολεκανών. Όλα αυτά τα προβλήματα έκαναν την Περιφέρεια και τον Δήμο να αντιδρούν συνολικά στη διαδικασία της οριοθέτησης με τον τρόπο που γίνεται, και να θέτουν ζήτημα να ξεκινήσει από την αρχή. Οι φωνές αυτές, όμως, φαίνεται πως δεν εισακούστηκαν και αναμένονται και επίσημες αντιδράσεις από τον Περιφερειάρχη που έχει κάνει λόγο για κάποιους που «συνεχίζουν τον χαβά τους δημιουργώντας προβλήματα», αλλά και από τον Δήμαρχο που είχε εκφράσει την ελπίδα να επικρατήσει η λογική.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η οικονομική κατάσταση του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πρέβεζας, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά και τη λήψη των νέων οικονομικών μέτρων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις επτά το βράδυ.Ακόμη θα συζητηθεί η έγκριση απευθείας ανάθεσης εκπόνησης γεωτεχνικής μελέτης για το νέο Μουσικό Σχολείο, Δήμου Πρέβεζας η έγκριση κατανομής πίστωσης στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη Λειτουργικών δαπανών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου για το οικ. Έτος 2012 και η έγκριση του 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών για τη συντήρηση του μνημείου Ζαλόγγου.Επίσης θα τεθεί για έγκριση η δωρεάν παραχώρηση χρήσης Δημοτικής αίθουσας, για την λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτών στο Δήμο Πρέβεζας αλλά και η διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «Ημέρα μνήμης των θυμάτων των τροχαίων» μετά από αίτημα της παράταξης Δημόσιος χώρος Πρέβεζα, Λούρος Ζάλογγο.

Μυστηριώδης εμπρηστής πυρπολεί σπίτια στην Άρτα!

Πανικό και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του δήμου Γεώργιος Καραϊσκάκης στην Άρτα ενός άγνωστου μανιακού που προκαλεί εμπρησμούς σε σπίτια και οχήματα! Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας λίγο έλειψε να καεί ζωντανή μια 63χρονη γυναίκα!Ο άγνωστος εμπρηστής βρήκε ανασφάλιστη την πόρτα της 63χρονης στα Μηλιανά της Άρτας, μπήκε στο διαμέρισμα χωρίς εκείνη να τον πάρει είδηση και έβαλε φωτιά στο υπνοδωμάτιο! Η γυναίκα κινδύνευσε να εγκλωβιστεί μέσα στο φλεγόμενο σπίτι, αλλά πρόλαβε να το εγκαταλείψει σώα. Άνδρες της Πυροσβεστικής έσβησαν τη φωτιά που κατέστρεψε τα έπιπλα και τα ρούχα της ιδιοκτήτριας, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν είχε διαφορές με κάποιον.Το περιστατικό φαίνεται πως σχετίζεται με μια σειρά άλλων εμπρησμών που άρχισαν στις 11 Σεπτεμβρίου. Από τότε, ο εμπρηστής χτύπησε άλλες έξη φορές! Η πρώτη του επίθεση εκδηλώθηκε με αναμμένο στουπί σε ένα δωμάτιο ενός σπιτιού, το οποίο ο μανιακός προσπάθησε να κάψει και δεύτερη φορά λίγες ώρες αργότερα! Αλλά και στις 12 Σεπτεμβρίου, προσπάθησε πάλι να πυρπολήσει το ίδιο σπίτι με ένα μπουκάλι οινόπνευμα και άλλο εύφλεκτο υγρό!Την ίδια ημέρα, μια 80χρονη γυναίκα από το διπλανό σπίτι σώθηκε χάρη στους γείτονες, που πρόλαβαν να την βγάλουν από τις φλόγες οι οποίες είχαν τυλίξει το… στρώμα του κρεβατιού της! Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο δράστης έσπασε το τζάμι ενός άλλου σπιτιού και πέταξε ένα αναμμένο βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα στο εσωτερικό της αποθήκης όπου υπήρχαν ξύλα! Αστυνομικοί και πυροσβέστες προσπαθούν να εντοπίσουν τον επικίνδυνο εμπρηστή, πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές από τη δράση του.

Χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Θεσπρωτία

Την απόφαση να συνεχιστεί μέχρι 30/09 η αναστολή , επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ,πήρε η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας.Τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από αυτή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συνεχίζοντας την αναστολή καθώς όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι κανένα από τα αιτήματά τους δεν έχει ικανοποιηθεί, και τα οποία αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι ακόμα και αν προσπαθούσαν, δε θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αφού οι Φαρμακαποθήκες δεν κάνουν πίστωση με αποτέλεσμα να πρέπει να προπληρώνουν τα φάρμακα που παραγγέλνουν, την ίδια στιγμή που ο ΕΟΠΠΥ τους έχει ανεξόφλητους, για περισσότερους από 3-4 μήνες.Εκτός από την Θεσπρωτία, δεν χορηγούνται φάρμακα με πίστωση ούτε από τα φαρμακεία του Νομού Ιωαννίνων. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι των περιοχών αυτών αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σύλληψη 42χρονου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Πρέβεζα

Συνελήφθη χθεςτο βράδυ στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 42χρονος, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη).Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 42χρονου μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους ενός (1) γραμμαρίου.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έκθεση ζωγραφικής για τα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Την 1η Οκτωβρίου 2012, λήγει η προθεσμία κατάθεσης των έργων όσων πρεβεζάνων ζωγράφων επιθυμούν να λάβουν μέρος στην έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης (1912-2012). Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους, στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν του τόπου, να συνδυάζουν το μοντέρνο με το κλασσικό και να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα που σκιαγραφούν την απελευθέρωση της πόλη (θυσίες, αγώνες και τα συναισθήματα της απελευθέρωσης.Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.Όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (τηλ. 2682029889 Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 πμ – 14.00 μμ και τα απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 6.00 μμ. 8.30 μμ. και στο email: dbprevezas@yahoo.gr.)Ο κάθε καλλιτέχνης θα συμμετέχει με έναν πίνακα ελεύθερης διάστασης.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγχαίρει την ερευνητική ομάδα επιστημόνων για τη μελέτη σχετικά με την ευεργετική χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγχαίρει την ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μελέτη σχετικά με την ευεργετική χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων κατά των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου ή των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.Σε μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, που αναφέρονται στη χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αποδείχθηκε ότι η χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων δεν ελάττωσε σημαντικά τον αριθμό των θανάτων οποιασδήποτε αιτιολογίας. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί, η μελέτη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη της καρδιακής νόσου.Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Παθολογίας κ. Μωυσής Ελισάφ από την Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Ντζάνη από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που παρήχθη.

Κινητοποιήσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Θεσπρωτίας

Χωρίς ουσιαστική Αστυνομική Αστυνόμευση, είναι ο νομός Θεσπρωτίας μετά την απόσπαση των 120 συνοριακών φυλάκων σε περιοχές της Θράκης. Αυτό επεσήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στα πλαίσια των σημερινών κινητοποιήσεων τους, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.Στις 12:00 χθες το μεσημέρι, οι αστυνομικοί υπάλληλοι, συγκεντρώθηκαν ένστολοι, στην είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις επικείμενες περικοπές στους μισθούς τους, όσο και για τις συνθήκες εργασίας οι οποίες, όπως επεσήμαναν έχουν γίνει δυσχερείς μετά την απομάκρυνση των 120 αστυνομικών προς τη Θράκη. Ταυτόχρονα επεσήμαναν ότι και στα περιπολικά της Α.Δ. Θεσπρωτίας, έχει παρουσιαστεί έλλειψη καυσίμων, με το αστυνομικό Διευθυντή κ. Λελοβίτη, να δηλώνει όμως πως υπάρχουν κονδύλια, αλλά δεν υπήρξαν προσφορές από τα διυλιστήρια για την προμήθεια και θα καταφύγει στην ελεύθερη αγορά.

Ανακοίνωση της ΕΠΛΣ Βορειοδυτικής Ελλάδας σχετικά με την πυρκαγιά στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας

Με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο προσωρινής κράτησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας οφείλουμε να εξάρουμε το υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού που διέκρινε το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, που σε πείσμα των καιρών και όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κατάφεραν να απομακρύνουν εγκαίρως και ασφαλώς (αποσοβώντας πιθανότητες απόδρασης) όλους τους κρατούμενους και παρέχοντας βοήθεια με την συνδρομή της Π.Υ. και του ΕΚΑΒ σε όσους αντιμετώπισαν πρόβλημα, να αποφευχθούν τα χειρότερα.Γίνεται αντιληπτό ότι οι σοβαρές ελλείψεις υποδομών και διαχείρισης καταστάσεων, όταν αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρατουμένων σε περιοχές που μαστίζονται από το πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης, οδηγούν σε τέτοια γεγονότα.Και επειδή το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο κρούσματα επανεμφάνισης παράνομων μεταναστών, δεν θέλουμε να γίνουμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΛΣ Βορειοδυτικής Ελλάδας

Στο φαράγγι του Βίκου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων!

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει πορεία στo φαράγγι του Βίκου. Η πορεία θ’ αρχίσει απ’ το χωριό Μονοδένδρι και θα καταλήξει στο χωριό Βίκος ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού Βίκου.Αναχώρηση 7:30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.Ώρες πορείας: 8.Κατηγορία: Β’.
Αρχηγοί πορείας: Άρης Μπαρτζώκας, Γιώργος Μάνθος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ.Τηλ. 26510-22138.

Tην ημέρα της Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρας Ασίας από το Τουρκικό Κράτος τίμησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Tην ημέρα της Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρας Ασίας από το Τουρκικό Κράτος τίμησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Στις 11 το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ ομιλία για την σημασία της επετείου εκφώνησε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Βασιλική Νίκου.Αμέσως μετά στο Ηρώο της πόλης έγινε επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, Συλλόγων και άλλους φορείς που τίμησαν την ημέρα αυτή. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Φραγκούλης, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλόγηρος, οι ποντιακοί σύλλογοι Ν. Σινώπης και Ν. Σαμψούντας , οι απόστρατοι και οι έφεδροι αξιωματικοί και λοιποί φορείς που δεν ξέχασαν την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας

Με βασικό αίτημα να μην υπάρξει άλλη περικοπή των μισθών τους η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας καλεί όλους τους συναδέλφους της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας,σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι μετά τις μεγάλες ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι υποχρεωμένοι να αντισταθούν και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τα καταστροφικά μέτρα των νέων περικοπών που οδηγούν στην εξαθλίωση των ένστολων και στο μαρασμό των Υπηρεσιών.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλε το ΤΕΕ Ηπείρου προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή του για την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλε το ΤΕΕ Ηπείρου προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή του για την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Όπως τονίζουν το ονομα «ΔΩΔΩΝΗ» δεκαετίες τώρα έχει καταξιωθεί τοπικά, πανελλαδικά αλλα και διεθνώς για το επίπεδο της ποιότητας των παραγόμενων προιόντων της. «Το ΤΕΕ-Τμήμα Ηπείρου ως υπεύθυνος φορέας της περιοχής μας, δεν αποσκοπεί με την παρέμβασή του αυτή να υποκαταστήσει τους αξιολογητές του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», αλλά αφουγκραζόμενο την κοινωνία, να καταθέσει και τον δικό του προβληματισμό για τον εν λόγω διαγωνισμό»συνεχίζει στην επιστολή του το ΤΕΕ, καταλήγοντας ότι το όποιο επιχειρηματικό σχήμα επιλεγεί οφείλει και πρέπει να δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και την ειλικρινή ουσιαστική συνεργασία με τους παραγωγούς κτηνοτρόφους και ότι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ θα διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού.

Το Σάββατο το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ Άρτας

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας, διοργανώνεται το Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, "ανοιχτά, μαχητικά δημοκρατικά, δημιουργικά". Σε ανακοίνωση των διοργανωτών για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ αναφέρεται: "Το φεστιβάλ μας θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης για όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις του μνημονίου και της κρίσης. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης της νέας γενιάς, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων διεκδικώντας το δικαίωμα της στη μόρφωση και την εργασία. Το δικαίωμα της σε μία ζωή με αξιοπρέπεια.Είμαστε η γενιά της ανατροπής!Με τους αγώνες, την αντίσταση και την αλληλεγγύη ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα.
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ...Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το Νοσοκομείο Άρτας

Ανακοίνωση με τίτλο «Αγώνας για αναβαθμισμένο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση» εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Άρτας του ΚΚΕ στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η Κ.Ο. Άρτας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους αφήνει απλήρωτους και βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία του νοσοκομείου. Η προκλητική στάση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που καταγράφτηκε μέσω της απάντησης του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας που δόθηκε προς τους εργαζόμενους είναι το αποτέλεσμα της ενιαίας και καθολικής επίθεσης στο χώρο της υγείας.Τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα του «εξορθολογισμού», της αντιμετώπισης της «σπατάλης» στοχεύουν στο να εξασφαλιστεί η διατήρηση και η αύξηση αν είναι δυνατόν των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας με τη λήξη της κρίσης και στην περίοδο της ανάκαμψης. Είναι αναγκαίο επομένως να πέσουν τα όποια εμπόδια υπάρχουν στην διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στο δημόσιο τομέα υγείας ώστε να αποκομίζονται όσο γίνεται περισσότερα οφέλη.Αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση η συγκυβέρνηση αφαιρεί όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει ώστε να διαμορφωθεί ένα σύστημα υγείας που ο καθένας θα εισπράττει παροχές υγείας ανάλογα με το πόσο βαθιά θα βάζει το χέρι στη τσέπη.Ευθύνες υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που συγκαλύπτουν την βαθύτερη αιτία λήψης των μέτρων και βλέπουν ως αιτία τα αποτελέσματα που δημιουργεί η πολιτική προώθησης της εμπορευματοποίησης της υγείας και μήτρα έχει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ όπως είναι το μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις.Η στάση απέναντι στη ΕΕ και στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας αποτελούν κριτήρια για την ειλικρίνεια όσων μιλούν γενικά και αόριστα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Η ίδια εμπειρία επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που να βοηθά την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας.Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.Καλούμε τους υγειονομικούς μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή κατάσταση ούτε να εγκλωβίζονται σε λογικές καλύτερης διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης. Με τον κοινό αγώνα να βάλουν εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται. Να αντεπιτεθούν και να ανατρέψουν την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Να διεκδικήσουν:
•Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους που αφορούν νυκτερινά και εξαιρέσιμα από 1/1/2012
•Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που "κουρεύτηκαν" με τη δανειακή σύμβαση.
•Αμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.
•Να καταργηθεί κάθε είδος πληρωμή των ασθενών σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κλπ.
•Να χορηγηθεί σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους βιβλιάριο υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
•Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί – συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
•Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με 45%.».

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων


Συνεχίζονται για το σχολικό έτος 2012-2013 οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Ιωαννίνων που θα λειτουργήσει για 10η συνεχή χρονιά στη Δ/νση: Κωνσταντινουπόλεως 1, στο κτήριο του Μουσικού Γυμνασίου, 2ος όροφος.Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, που τελείωσαν το Δημοτικό και δε φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν. Η διάρκεια φοίτησής τους στο σχολείο είναι 18 μήνες (δύο διδακτικά έτη). Το ωράριο είναι απογευματινό (4.30-8.30) με ωρολόγιο πρόγραμμα 25 διδακτικών ωρών την εβδομάδα και παρέχεται απολυτήριος τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων για εγγραφές στο ΣΔΕ Ιωαννίνων, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2651065187 και 6973272669, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής και ώρες: 5:00-7:00μ.μ.

Στην τελική ευθεία η διοργάνωση του 1ου μαραθώνιου αγώνα ορεινού ποδηλάτου Τζουμέρκων


Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διοργάνωση του 1ου μαραθώνιου αγώνα ορεινού ποδηλάτου Τζουμέρκων, του Tzoumerka Bike Marathon. Συνδιοργανωτές της εκδήλωση είναι οι φορείς, Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Η εκδήλωση θα γίνει στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012 και περιλαμβάνει τους παρακάτω αγώνες:

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Tzoumerka Bike Marathon 85 χλμ. Ο αγώνας ξεκινάει από το Δασικό Χωριό στον Καταρράκτη και αφού κάνει το γύρο του βουνού τερματίζει και πάλι στο Δασικό Χωριό, αφού περάσει από Καταρράκτη, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργούς, Κάτω Κωστηλάτα και Βουργαρέλι. Πρόκειται για έναν απαιτητικό αγώνα με σύνολο υψομετρικής διαφοράς ανάβασης 2.750 μ, διασχίζοντας 25,7 χλμ άσφαλτο, 55,4 χλμ χωματόδρομους, 1,4 χλμ, μονοπάτια και 2,4 χλμ, τσιμεντένιους δρόμους. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε χωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Tzoumerka Bike 26,5 χλμ. Για τους εραστές του ποδηλάτου θα διοργανωθεί ένας μικρότερος αγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί από το χωριό Πράμαντα, ακολουθώντας άσφαλτο, δασικούς δρόμους και μονοπάτια διασχίζοντας τα χωριά Άγναντα, Καταρράκτη για να καταλήξουν στο Δασικό Χωριό. Ο αγώνας αυτός είναι πιο εύκολος και προσφέρεται για όλους όσους ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία. Έχει σύνολο υψομετρικής διαφοράς ανάβασης 930 μ, και χωρίζεται τμηματικά σε 5.700 μ άσφαλτο, 18.900 μ. χωματόδρομους και 900 μ μονοπάτι. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε ξεχωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Τρέχω με το σκύλο μου, 3 χλμ. Επιδιώκοντας τη προώθηση φιλοζωικών αισθημάτων, θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένας αγώνας όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τρέχουν μαζί με το σκύλο τους σε ανηφορικό χωματόδρομο και μονοπάτι. Η εκκίνηση αυτού του αγώνα θα δοθεί στο χωριό Μικροσπηλιά και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό.
Για τα παιδιά και τους fun του ποδηλάτου θα γίνουν μικρότεροι αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στο Δασικό Χωριό.Όσοι αθλητές εγγραφούν μέχρι την μέχρι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου η διοργάνωση θα τους ασφαλίσει ομαδικά για τους αγώνες. Οι αθλητές που δεν θα δηλώσουν εγκαίρως, θα συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.

Επείγουσα ανάγκη για αίμα!!


Η Σοφία Καλύβα Μητέρα δύο παιδιών νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με όγκο στον δωδεκαδάχτυλο και το λεπτό έντερο.Πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα και χρειάζεται αίμα.Παρακαλώ ας βοηθήσουμε!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σήμερα ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής ΣουλίουΣήμερα Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σoυλίου, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 217 του ν.3463/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20, παρ.14 του Ν.3731/2008.Ο απολογισμός θα πραγματοποιηθεί την αίθουσα Καρκαμίσι στην Παραμυθιά.

Οι έμποροι συμμετέχουν στην Γενική Απεργία


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΣΒΔΕΝ, στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2012 στην Άρτα, αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη Γενική Απεργία, ως αντίδραση:
 στην ψήφιση των καταστροφικών περικοπών που επιβάλει η εσωτερική τρόικα
 στην πολιτική της ύφεσης, της πτώχευσης των μικρών εμπόρων και των εργαζομένων
 στη διάλυση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων – υγεία, ασφάλιση, παιδεία, πρόνοια
 στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
Στις επόμενες μέρες, η ΟΕΣΒΔΕΝ θα γνωστοποιήσει το σχεδιασμό για την προετοιμασία της απεργίας.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Καθηγητών Ιωαννίνων


Η εξαγγελία του μέτρου της σίτισης αναπληρωτών-ωρομισθίων εκπαιδευτικών – αν και η εφαρμογή του θα λύσει κάποια πρακτικά προβλήματα – θυμίζει άλλες εποχές. Παραπέμπει σε συσσίτια φιλανθρωπίας και δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς στους Δημοσίους Λειτουργούς της Β/θμιας Εκπ/σης και όχι μόνο, η αναμονή σε ουρά στις Φοιτητικές Λέσχες και στις Λέσχες του Στρατού όπου υπάρχουν.Δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από επίσημα χείλη ότι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί - αναπληρωτές και γενικότερα οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια. Και δυστυχώς η κατρακύλα δεν φαίνεται να έχει τέλος.«Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι».Η ΠΑΣΚ καθηγητών Δ.Ε. Ιωαννίνων αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά των πολιτικών που φέρνουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, εξοντώνει τους εργαζομένους – ιδιαίτερα τους νεότερους – και τους οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Δήμο Άρτας


Από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων υπενθυμίζεται ότι λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2012 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Φίλιππος Παππάς, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αδυναμίας πολλών δημοτών να εκπληρώσουν οφειλές τους προς τους Ο.Τ.Α. και ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των πολιτών και του συνόλου σχεδόν των επαγγελματιών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ωφεληθούν από προγενέστερες συναφείς ρυθμίσεις.Ο κ. Παππάς κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να προσέλθουν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας για όποια ενημέρωση αλλά και για τις ενέργειες που απαιτούνται.«Η ανταπόκριση των πολιτών μέχρι σήμερα υπήρξε ικανοποιητική. Ελπίζουμε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, στις 5 Οκτωβρίου, να προσέλθουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το Δήμο για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οι όροι της ρύθμισης είναι ευνοϊκοί και θα πρέπει τα φυσικά πρόσωπα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Παππάς.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους της ρύθμισης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Δημοτικού Ταμείου 26813 62275 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ενώ ολόκληρη η Κ.Υ.Α. βρίσκεται στο site του Δήμου (www.arta.gr) στην κατηγορία «Ανακοινώσεις».