Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στα Νοσοκομεία ζητούν Γεροβασίλη-Μαντάς

Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Μαντάς μαζί με άλλους 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υπέβαλλαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1469/10.09.2012 ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών,σχετικά με την Κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στα Νοσοκομεία.Στην ερώτηση τους,αναφέρουν τα εξής:"Σύμφωνα με πληροφορίες εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου το πετρέλαιο θέρμανσης θα ακριβύνει κατά 40-45%!Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, πολλά νοσοκομεία και κοινωνικά ιδρύματα αντιμετώπισα σημαντικά προβλήματα στη θέρμανση επειδή τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούσαν. Σήμερα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε δυσχερή θέση για την κάλυψη των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και στη διατροφή των νοσηλευομένων, ενώ η τόσο σημαντική αύξηση στα έξοδα θέρμανσής τους, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα σε αναγκαίες παροχές.Πέραν των περικοπών στην Υγεία και στις κοινωνικές παροχές που γίνονται με εντολές της Τρόικας, τα αποθεματικά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με την εφαρμογή του PSI, «κουρεύτηκαν» αφήνοντας τα ιδρύματα αυτά χωρίς δυνατότητες κάλυψης των αναγκών τους.Δεδομένου ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ήδη πενιχρούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων αυτών,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Τι μέτρα προτίθενται να αναλάβουν ώστε να αυξηθούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς νοσηλευτικά και κοινωφελή ιδρύματα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για τη θέρμανσή τους;
-Τι μέτρα προτίθενται να αναλάβουν ώστε οι σχετικές πιστώσεις να φτάσουν έγκαιρα;
-Τι μέτρα προτίθενται να αναλάβουν ώστε να καλυφθούν οι αναγκαίες παροχές θέρμανσης και διατροφής όλων των νοσηλευομένων;"

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Υπό την απειλή όπλου ασφαλίτες ζητάνε χαρτιά από μετανάστες στα Γιάννενα

Καταγγέλλουμε το περιστατικό ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας από την ΕΛ.ΑΣ. στα Γιάννενα: Το Σάββατο στις 8/9 στις 4πμ κοντά στο Δημοτικό Ωδείο δύο άντρες με πολιτικά σταμάτησαν στο δρόμο δύο μετανάστες ζητώντας να τους επιδείξουν την άδεια παραμονής τους. Οι μετανάστες, Πακιστανικής καταγωγής, αρνήθηκαν ρωτώντας ποίοι είναι.Οι δύο άντρες είπαν “Αστυνομία, δείξτε μας τα χαρτιά σας”, οι μετανάστες και πάλι αρνήθηκαν λέγοντας “δε σας πιστεύουμε ότι είστε αστυνομικοί αφού δεν φοράτε τις στολές σας”.Ο ένας εκ των δύο ασφαλιτών έβγαλε τότε το όπλο και ρώτησε: “Τώρα με πιστεύετε;” , οι μετανάστες πάλι είπαν όχι και έτσι τους φόρεσαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου στο γραφείο της Ασφάλειας.Εκεί μετά από διάφορες ερωτήσεις γιατί δεν πιστεύουν και δε δείχνουν “σεβασμό” στην ΕΛ.ΑΣ. με κλωτσιές στους μετανάστες τους άφησαν ελεύθερους αφού και οι δύο είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.Η επιχείρηση ναζιστικής έμπνευσης “Ξένιος Ζεύς” του υπ. Ν. Δένδια ανοίγει το δρόμο όχι μόνο σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και ρατσιστικών πρακτικών από τη μεριά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στις συμμορίες της Χρυσής Αυγής η οποία απολαμβάνει εγκληματική ασυλία. Ξέρουμε ότι η ρατσιστική υστερία της κυβέρνησης που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, την εργατική τάξη μπροστά στο νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δις που ετοιμάζουν. Ταυτόχρονα η επίθεση αυτή έχει διπλό  χαρακτήρα μιας και οι δύο μετανάστες είναι μέλη του ΣΕΚ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες που οργανώνονται και παλεύουν μαζί με τη ντόπια εργατική τάξη κόντρα στην πολιτική της εσωτερικής Τρόικας που διαλύει τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία, βυθίζει τις γειτονιές στη φτώχεια και πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο με τη FRONTEX.Απέναντι σε όλα αυτά δυναμικές απαντήσεις δόθηκαν με το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που έγινε στις 24/8 στην Αθήνα με κάλεσμα της Πακιστανικής Κοινότητας “Η Ενότητα”, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΕΜΕ και άλλων οργανώσεων. Στη συνέχεια οι μετανάστες συμμετείχαν μαζικά στη μεγαλειώδη διαδήλωση της ΔΕΘ. Συνεχίζουμε καλώντας σε Ανοιχτή Συνέλευση στις 22/9, στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα “Πώς θα οργανώσουμε την απάντηση στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή;” που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ και η Ένωση Μεταναστών Εργατών.

ΚΕΕΡΦΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα της ΔΕΥΑΠ που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα της ΔΕΥΑΠ που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.Το έργο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – Α΄ΦΑΣΗ», που είναι προϋπολογισμού 4.520.000 € και περιλαμβάνει την κατασκευή νέων αγωγών ύδρευσης μήκους 8 Km , καθώς και την αντικατάσταση αγωγών 8,5 Km, τηλεχειρισμούς, φρεάτια, κλ.π., έχει κατασκευασθεί σε ποσοστό 65% και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.Το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επέκτασης σχεδίου πόλης, στη περιοχή ΔΡΟΣΙΑ του Δήμου Πρέβεζας», είναι προϋπολογισμού 1.250.000 € και περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού αγωγού, από το οποίο αναμένεται να προκύψουν περίπου 250 νέες συνδέσεις αποχέτευσης.Η απορροφητικότητα του έργου είναι της τάξης του 50% και να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013.Η αποκατάσταση της οδού από Γήπεδο μέχρι τη διασταύρωση με Μύτικα αναμένεται σε περίπου ένα (1) μήνα από σήμερα.Για δέκα πέντε (15) περίπου ημέρες και προκειμένου να τοποθετηθεί ο νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης διαμέτρου Φ630 η οδός Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από το 7ο χιλιόμετρο (καφενείο Ακρίβη) μέχρι το 11ο χιλιόμετρο (Μονολίθι) θα παραμείνει κλειστή.Ζητούμε συγνώμη για την ολιγοήμερη και προσωρινή όχληση των διερχομένων και των κατοίκων της περιοχής.
Η ΟΧΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ
ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ.

Από τη ΔΕΥΑΠ

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 26 Σεπτεμβρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Τα συνδικάτα διοργανώνουν συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας.Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απεργία προκηρύχθηκε «μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά τις νέες προκλητικές απαιτήσεις των τροϊκανών για ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα».«Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μη αποτολμήσει να κάνει πράξη τις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την κυβερνητική παρέμβαση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις προθέσεις κατ' εντολή των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση στην ουσία κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει απομείνει».Η ΓΣΕΕ σημειώνει ακόμη ότι απαιτεί και θα αγωνιστεί για να «μη συνεχιστεί η πολιτική εξαθλίωσης που έχει συνθλίψει την ελληνική κοινωνία, έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας και σπρώχνει σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση και αδιέξοδα την ελληνική οικονομία».Σε προειδοποιητικό τόνο ξεκαθαρίζει επίσης ότι «όσο οι δανειστές εμμένουν στην εφαρμογή αδιέξοδων πολιτικών και η κυβέρνηση αποδέχεται την εξαθλίωση μισθωτών και συνταξιούχων, τόσο θα εντείνεται ο αγώνας των συνδικάτων» και συμπληρώνει ότι «η στοχοποίηση αποκλειστικά του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των συνταξιούχων πρέπει να λάβει οριστικό τέλος. Αυτό είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας».Τέλος, η Συνομοσπονδία προαναγγέλλει ότι «θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για την ακύρωση των καταστροφικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα» και ειδικά όταν τα νέα μέτρα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Επίκαιρη επερώτηση για εργασιακά, μισθούς, συντάξεις

Eπίκαιρη επερώτηση στον υπουργό Εργασίας για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, τους μισθούς και τις συντάξεις κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,μεταξλυ των οποίων και ο βουλετής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας. Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για νέο κύκλο σαρωτικών αλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να υιοθετήσει «τις νέες ισοπεδωτικές και αντεργατικές προτάσεις των δανειστών».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αναφορά στην Εισαγγελία για παρενόχληση από τη «Χρυσή Αυγή»

Πολίτης της Πρέβεζας κατήγγειλε με αναφορά του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενόχληση από μέλος/η της «Χρυσής Αυγής».Ο συγκεκριμένος πολίτης, επώνυμα, ανέφερε στην Εισαγγελία πως ενοχλήθηκε τηλεφωνικά όσο και φυσικά από μέλος /η της «Χρυσής Αυγής».Την πρώτη φορά, όπως αναφέρει το atpreveza.gr, μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης, όπως δήλωσε, χτύπησε το θυροτηλέφωνο της οικίας του πολίτη και ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενόχληση από τους μετανάστες που κατοικούν στη διπλανή οικοδομή.Έπειτα από λίγες ημέρες, αφού έγινε αυτό το περιστατικό, ο ίδιος πολίτης της Πρέβεζας δέχθηκε τηλεφώνημα, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται αριθμός στη συσκευή του, καθώς η κλήση έγινε με απόκρυψη.Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ο άνδρας δήλωσε πως είναι μέλος της «Χρυσής Αυγής», αρνούμενος επιμόνως να πει το όνομά του και ανέφερε ότι έχει στα χέρια του υπογραφές περιοίκων, οι οποίοι ενοχλούνται από τους μετανάστες και ότι η οργάνωση του προτίθεται «να πράξει τα δέοντα».Στην άρνηση του πολίτη να δώσει τη συγκατάθεσή του σε τέτοιες πρακτικές, ο άνδρας αντέδρασε απειλητικά, με τόνο φωνής έντονο και υβριστικό, λέγοντας στον πολίτη πως δεν αγαπάει την πατρίδα και τους Έλληνες.Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμβεί τουλάχιστον ακόμη ένα ανάλογο περιστατικό στην πόλη της Πρέβεζας.

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: “Θα διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα απέναντι στον Ολυμπιακό”

Για την δύσκολη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στους “Ζωσιμάδες” μίλησε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννενα, Γιάννης Χριστόπουλος.Αναλυτικά όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου
-για τον Ντε Βινσέτι, το γκολ του οποίου ψηφίστηκε ως το καλύτερο της 2ης αγωνιστικής: “Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Τόμας για αυτό το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε. Είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης και οι φίλαθλοι χαίρονται να βλέπουν τις ενέργειες του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενος γιατί γνώρισα έστω για λίγο τον κ. Κοντογιωργάκη και με εντυπωσίασε με την προσωπικότητα. Τον ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και για την πίστη που δείχνει στην ομάδα μας”.
-για το παιχνίδι του Σαββάτου: “Είναι ένα πολύ δύσκολο ματς, απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο. Ήδη στο μυαλό μας υπάρχει μόνο το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και όχι το περασμένο με τον Παναθηναϊκό. Είναι δύο τελείως διαφορετικά παιχνίδια και δύο διαφορετικές ομάδες, και θα χρειαστεί διαφορετική τακτική και στρατηγική για να μπορέσουμε να κάνουμε μία καλή εμφάνιση και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Είμαι τυχερός γιατί έχω παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα, και οι νέοι και οι μεγάλοι σε ηλικία έχουν αυτό το στοιχείο, και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε αυτή την ισχυρή προσωπικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Προετοιμαστήκαμε σκληρά αυτές τις δύο βδομάδες γι′ αυτό το παιχνίδι. Δεν ξέρω τι πιθανότητες έχουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα, αν είναι 5 ή 10 ή 50%, αλλά αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι όσες πιθανότητες έχουμε και μας αντιστοιχούν, να τις διεκδικήσουμε το Σάββατο μέσα στον αγωνιστικό χώρο”.
-για την πρόβλεψη κακοκαιρίας την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα: “Σίγουρα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η ατμόσφαιρα, ο αγωνιστικός χώρος και ο καιρός. Δεν ξέρω αν αυτός ο καιρός ευνοήσει εμάς ή τον Ολυμπιακό. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού”.
-για τα προβλήματα τραυματισμών: “Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο Τζημόπουλος. Θα μπορούσε ο Θέμης (Τζημόπουλος) να ανεβάσει στροφές για να πάρει συμμετοχή στο παιχνίδι του Σαββάτου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε. Είχε έναν παράξενο τραυματισμό και τον τελευταίο μήνα είχε κάποια “σφιξίματα” και ένα μικρό θλαστικό στο ίδιο πόδι σε τρία διαφορετικά σημεία. Από κάπου προέρχονται αυτά και προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα”.
-για την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στον Ολυμπιακό: “Πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και το θέμα είναι να μην είναι μόνο το δικό μου μυαλό προετοιμασμένο, αλλά και οι παίκτες μου να είναι προετοιμασμένοι. Γι′ αυτό δουλεύουμε στις προπονήσεις, σε διαφορετικές τακτικές και συστήματα έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις”.
-για το αν αναμένει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο: “Η προσέλευση στα ελληνικά γήπεδα τις δύο πρώτες αγωνιστικές είναι υπερβολικά μικρή. Πρέπει να καταλάβουμε τον κόσμο και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν. Σίγουρα όμως θα είναι μεγάλη μας χαρά αν καταφέρουμε να γεμίσουμε το γήπεδο και να νιώσουμε τον παλμό του κόσμου δίπλα μας. Μακάρι ο κόσμος να έρθει για να δει αυτό το μεγάλο παιχνίδι το Σάββατο”.

Εκδήλωση με ομιλητές εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕΤΑΛ και μελή της συνέλευσης αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, 18:30
Η ΒΙΟ.ΜΕΤΑΛ (Βιομηχανική Μεταλλευτική), εργοστάσιο παράγωγης οικοδομικών υλικών (θυγατρική της Φιλκεραμ-Τζόνσον), που απασχολούσε 70 εργαζόμενους στην Θεσσαλονίκη είναι άλλο ένα από τα χιλιάδες βιομηχανικά κουφάρια που αφήνει πίσω της η κρίση. Εγκαταλειμμένο από την ιδιοκτησία από τον Μάιο του 2011 άφησε έκτοτε απλήρωτους και άνεργους τους εργαζόμενους του. Η κατάληξη του θα ήταν ίδια με τόσες άλλες επιχειρήσεις, εάν οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους, σε επίσχεση εργασίας από τον Σεπτέμβρη του 2011, δεν πάλευαν να διατηρήσουν ζωντανό το εργοστάσιο τους, περιφρουρώντας ένα χρόνο τώρα τα μηχανήματα του, και αποφασίζοντας να προχωρήσουν σε αυτοδιαχείριση του εργοστασίου και επαναλειτουργία του. Το σύνθημα τους : ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.Ο αγώνας των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕΤ είναι δικός μας αγώνας, αγώνας όλων των εργαζομένων, αγώνας όλης της κοινωνίας. Στόχος τους η επαναλειτουργία του εργοστασίου μέσω μιας μορφής συνεταιρισμού. Ο ακηδεμόνευτος αγώνας τους είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.Την εκδήλωση στα Γιάννενα στηρίζουν η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ χρυσός χορηγός του «Παμβώτις Open 2012»

Η εταιρία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους συντελεστές του πανελληνίου πρωταθλήματος θαλασσίου σκι «Παμβώτις Open 2012» για την άριστη διοργάνωση των αγώνων και την υποδειγματική φιλοξενία όλων των αθλητών και πρωταθλητών.Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το νερό ΖΑΓΟΡΙ στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκονται μέσα στην τοπική κοινωνία και δίπλα σε κάθε σημαντική εκδήλωση που προβάλει και αναβαθμίζει τα Γιάννινα.Το έχουν πράξει πολλές φορές στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να το κάνουν με την συνέπεια που τους διακρίνει και τους έχει κατατάξει στην κορυφή!

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρία αριθμ. 987/13-9-2012 κρίνει ότι παρόλες τις αλλαγές που έγιναν στο Νόμο 4009/2011, με την ψήφιση του Νόμου 4076/2012, δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.Εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων με τις διευρυμένες διοικητικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου, καθώς και την προεπιλογή των υποψήφιων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων, χωρίς προσδιορισμένα ακαδημαϊκά κριτήρια. Επίσης, διατηρείται η ταξινομική ψήφος στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των Συμβουλίων.Η Σύγκλητος εκτιμά ότι η δραματική μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το 2012 σε συνδυασμό με τις πρόσθετες και αυθαίρετες περικοπές του ταμειακού υπολοίπου, καθώς και της απαγόρευσης χρήσης αυτών για το τρέχον οικονομικό έτος απειλούν την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος. Οι περικοπές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παροχή φοιτητικής μέριμνας προς τους φοιτητές του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους που πλήττονται και δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.Με τις παραπάνω περικοπές και απαγορεύσεις, ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπολείπεται ως προς το ποσό των 3.277.000 € ώστε το Ίδρυμα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αφορούν τη σίτιση των φοιτητών, τη θέρμανση, το ρεύμα, το τηλέφωνο και τις υποχρεώσεις προς τη Ζάππειο Φοιτητική Εστία. Οι δραματικές αυτές συνθήκες θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του Ιδρύματος και δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαφωνία για τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων, τη μη διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για τις θέσεις διδασκόντων με Π.Δ. 407/80 και το μη διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΕΠ και δεν αποδέχεται την ποινικοποίηση της άποψης στον ακαδημαϊκό χώρο.Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου απευθυνόμενη προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας τους καλεί να διασφαλίσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Τριήμερο εκδηλώσεων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Πλάτανος» διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρα έναρξης 9 μ.μ.
Πρόγραμμα:
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.
Rock Βραδιά με μουσικά συγκροτήματα από τα Γιάννενα
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.
Βραδιά κλασικής μουσικής με τη μαθητική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 9 μ.μ.
Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου
Είσοδος ελεύθερη

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι καθηγητές Γερμανικών Ιωαννίνων διοργανώνουν έκθεση παραμυθιών

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι καθηγητές Γερμανικών Ιωαννίνων διοργανώνουν έκθεση παραμυθιών με θέμα: 200 χρόνια παραμύθια των αδελφών Γκριμ Märchenwelten.Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών (Αγίας Μαρίνας 55) από 17 έως 29 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ ο Δημήτρης Ράπτης, διδάκτωρ λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα μιλήσει με θέμα: «Η ψυχαγωγική και η γνωστική λειτουργία των παραμυθιών».Θα ακολουθήσει συζήτηση με παιδοψυχιάτρους του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΠΓΝΙ και στη συνέχεια ο Δημήτρης Παππάς, ψυχίατρος του ΠΓΝΙ, μέλος του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι», θα μιλήσει με θέμα: Το παραμύθι στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών».Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα η Γιάννα Κούλα και οι συνεργάτες της θα διαβάσουν παραμύθια. Τα παιδιά που θα βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης θα συμμετέχουν διαδραστικά.Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί θα γίνει θεατρικό παιχνίδι πάνω σε παραμύθια των αδελφών Γκριμ από τους Μίνα Παππά και Χρήστο Χρήστου, υπεύθυνους του παιδικού εργαστηρίου του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι» με εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που συμμετέχουν στην έκθεση.


Πρωτοβουλία Βουλευτών με θέμα τις «Μετεγγραφές Φοιτητών και Σπουδαστών»

Η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κυρία Άννα Ασημακοπούλου συμμετείχε χθες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Λευκάδας, κ. Θεόδωρο Σολδάτο, Πέλλας, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και Βοιωτίας, κ. Ανδρέα Κουτσούμπα, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών – σπουδαστών.Με δεδομένη την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία και με γνώμονα την αδυναμία πολλών οικογενειών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα σπουδών των παιδιών τους, οι Βουλευτές κατέθεσαν στον κ. Αρβανιτόπουλο συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης του ζητήματος.Η πρόταση των Βουλευτών συνοψίζεται στα εξής:«Εξαιτίας των εκτάκτων οικονομικών συγκυριών και ειδικά για την τρέχουσα περίοδο, να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής, κατ' εξαίρεση του ισχύοντος πλαισίου:
Α. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες προκύπτουν εξαιτίας σπουδών, περισσότερα των δύο (2) σπίτια ανά οικογένεια και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 45.000 (ή εναλλακτικά τα 60.000) ευρώ.
Β. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένας τουλάχιστον εκ των γονέων δεν εργάζεται, ή/και το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Γ. Στους πολύτεκνους φοιτητές, με την προϋπόθεση ότι τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου, είναι τουλάχιστον ίσα με τα μόρια του τελευταίου εισαγομένου με τη γενική σειρά επιτυχίας, στο αντίστοιχο τμήμα με τη χαμηλότερη βάση σε ολόκληρη την επικράτεια.».
Ο Υπουργός, αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία των Βουλευτών γνωρίζοντας και ο ίδιος πως πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να αδυνατούν να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι το Υπουργείο θα διερευνήσει το θέμα άμεσα και θα αναζητήσει την εξεύρεση λύσης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε απεργιακή κινητοποίηση με το «καλημέρα» προχώρησαν χθες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Σε απεργιακή κινητοποίηση με το «καλημέρα» προχώρησαν χθες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, αλλά και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, όπου πλέον τίθεται το ζήτημα της εφεδρείας. Χθες το πρωί οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας συγκεντρώθηκαν έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο στην Πρέβεζα , ενώ η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κατάστασης που τους κάνει να μετρούν και το τελευταίο ευρώ. Η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι έκρυθμη, με τους διδάσκοντες και των τριών βαθμίδων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, απειλώντας την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και την εξεταστική περίοδο για χιλιάδες φοιτητές.

Δήμος Ιωαννιτών: Για τη σωτηρία του απαιτείται αλλαγή σκέψης και οικον. πολιτικής

Του πρ. δημάρχου Γ. Κρανά

Οι καλλικρατικοί δήμοι είναι χρήσιμοι, εφ’ όσον πείθουν τον πολίτη, ότι κάνουν συνετή και λιτή διαχείριση. Πρέπει να γίνουν ικανοί να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα από το αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό κράτος.Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αλλαγή σκέψης που θα συνοδεύεται με αλλαγή δράσης και νέο σχεδιασμό που θα έχει τρεις βασικούς άξονες: τον εξορθολογισμό των δαπανών , την εφαρμογή αναπτυξιακών δράσεων και την ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν, εφόσον πλέον δεν μπορούν να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.Όσον αφορά στον εξορθολογισμό των δαπανών ή στην εξεύρεση πόρων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του , η διαχείριση των σκουπιδιών, η χρήση νέων τεχνολογιών στη διοίκηση και, κυρίως, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του.Η στρόφιγγα της χορήγησης πρόσθετων πόρων από το κράτος κλείνει και η πολιτική της κυβέρνησης είναι η κάλυψη ενός τμήματος των αναγκαίων πόρων με κονδύλια από την αύξηση των δημοτικών εσόδων και όχι με περιστολή των κοινωνικών δαπανών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, πρόνοια ….).Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς - απολογισμούς και η όποια απόκλιση δε θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την περαιτέρω επιβάρυνση / φορολόγηση των δημοτών, δηλαδή , όσοι δεν τα καταφέρουν θα πρέπει και να βρουν, κάποιο ισοδύναμο για να καλύψουν το “έλλειμμα”.Έτσι , ο δήμαρχος θα πρέπει να στραφεί προς τους δημότες του , να τους εξηγήσει με λεπτομέρειες τα οικονομικά δεδομένα και να τους ζητήσει να συνδράμουν απευθείας το έργο το οποίο επιτελεί, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο, αφού φαινόμενα κακοδιαχείρισης και πρακτικές πολιτικάντικες και πελατειακές , και κυρίως οι απώλειες πόρων από τα παραγραφόμενα ή μη βεβαιωμένα χρέη, καθιστούν τη δημοτική αρχή μας αναξιόπιστη και ανεπαρκή.Για να γίνει κατανοητή η ζημία που υφίσταται ο Δήμος, λόγω ανικανότητας ή έλλειψης πολιτικής βούλησης από τη μη είσπραξη και παραγραφή των βεβαιωμένων οφειλών , αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η είσπραξη ποσοστού 9,85% των βεβαιωθέντων προηγούμενων ετών ανήλθε για το έτος 2011 στο ποσό των 2.239.000€ !!!.Με αυτά τα δεδομένα η δημ . αρχή του δήμου Ιωαννιτών απώλεσε την συνοχή της και τείνει να απολέσει και την ηθική της . Αν δεν προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση ενός Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί ξανά στην πεπατημένη της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και δημοτικών πόρων, ότι δηλαδή κάνει και η κεντρική διοίκηση για την εξασφάλιση του πακέτου των 11.6 δισεκ. ευρώ, που σημειωτέον όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά φέρνει κοντά τη χρεοκοπία
Οψόμεθα!

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. Χρυσός Χορηγός στον 6ο Γύρο Λίµνης Ιωαννίνων

Η Ηπειρωτική Βιοµηχανία Εµφιαλώσεων «ΒΙΚΟΣ Α.Ε» αναγνωρίζει ως κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, ότι η αναπτυξιακή της πορεία µπορεί και οφείλει να συµβαδίζει µε την κοινωνική ευηµερία. Από τα πρώτα της κιόλας βήµατα δραστηριοποιείται µε στοχευµένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, που αποτελεί και κεντρικό πυλώνα της φιλοσοφίας της εταιρείας από το πρώτο έτος ίδρυσής της.Πιστή στην φιλοσοφία της για διαρκή και ουσιώδη υποστήριξη των αθλητικών δρώµενων, αναλαµβάνει το ρόλο του Χρυσού Χορηγού στον 6ο Γύρο Λίµνης Ιωαννίνων 30χλµ. και στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα τον πλαισιώνουν. Ο αγώνας διοργανώνεται για έκτη συνεχόµενη χρονιά από τον Αθλητικό Όµιλο «Ποσειδών» Ιωαννίνων χαίρει της υποστήριξης της Περιφέρειας Ηπείρου, του ∆ήµου Ιωαννιτών, τοπικών φορέων αλλά και απλών πολιτών της πόλης και θα διεξαχθεί το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Σεπτεµβρίου 2012.Με την πράξη της αυτή, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε, στηρίζει έµπρακτα την προσπάθεια του Αθλητικού Οµίλου «Ποσειδών» Ιωαννίνων, για την ανάδειξη και προστασία της Λίµνης Παµβώτιδας καθώς και την ανάπτυξη του λαϊκού µαζικού αθλητισµού.

Δήλωση Χρ. Μαντά στη συγκέντρωση κτηνοτρόφων στο Υπουργείο Οικονομικών

Στην συγκέντρωση των κτηνοτρόφων παρευρέθησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου, Χρήστος Μαντάς, Κώστας Μπάρκας, Όλγα Γεροβασίλη, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Σταθάς, Δημήτρης Κοδελάς, Βασίλης Κυριακάκης.Σε δήλωση του ο Χρήστος Μαντάς,ανέφερε τα εξής:«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των κτηνοτρόφων ώστε να παρθούν επιτέλους μέτρα για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας. Μπροστά στην επερχόμενη επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθεί άμεσα ο πρωτογενής τομέας. Αντί για αυτό η μνημονιακή συγκυβέρνηση ξεπουλά και ιδιωτικοποιεί με εξευτελιστικούς όρους τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μια μοναδική, στρατηγικής σημασίας εξαγωγική επιχείρηση, που δημιουργήθηκε με το μόχθο των παραγωγών της, τη στήριξη των εργαζομένων της και ολόκληρης της κοινωνίας της Ηπείρου, μια επιχείρηση στήριγμα των κτηνοτρόφων όλης της χώραςΤο brand name της ΔΩΔΩΝΗΣ κυνηγάνε οι ιδιώτες αλλά δεν πρόκειται να τους τη χαρίσουμε. Η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει . Οι παραγωγοί θα πάρουν στα χέρια τους την επιχείρηση που έτσι κι αλλιώς είναι γέννημα –θρέμμα του μόχθου τους και θα την αναπτύξουν σε όφελος όλης της κοινωνίας.»

“Αφιέρωμα στο Νέο Ιταλικό Κινηματογράφο”

Ο Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν “Αφιέρωμα στο Νέο Ιταλικό Κινηματογράφο” με προβολές ταινιών στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά σφαγεία από τη Δευτέρα 17 έως και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012. Στο χώρο των προβολών θα πραγματοποιηθεί και έκθεση κινηματογραφικής αφίσας με τίτλο “Σινεμά ο Παράδεισος” με αφίσες από ταινίες του παλιού Ιταλικού Κινηματογράφου. Οι ώρες προβολών για όλες τις ημέρες είναι στις 9 μ.μ., ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. Η είσοδος για όλες τις μέρες είναι ελεύθερη.

Τοποθέτηση του Γιώργου Ζάκα για τη «Δωδώνη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι σημερινές εξελίξεις φανερώνουν την αδυναμία της περιφερειακής διοίκησης να χαράξει μια πολιτική με σαφείς στόχους και προσανατολισμό (τουρισμός, κτηνοτροφία), ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν με στρατηγικό σχεδιασμό όλες αυτές οι δράσεις, που θα ήταν χρήσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφάλιζαν και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αντίθετα ακολουθούνται πρακτικές της απλής διαχείρισης σε μια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται.Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα στους Ηπειρώτες:Γιατί μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση πρέπει αναγκαστικά να περάσει σε χέρια ιδιωτών?Αν όντως είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφορτωθεί το κράτος τις επιχειρήσεις που το επιβαρύνουν βάσει μιας γενικότερης συλλογιστικής και ενός συγκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, γιατί ξεκινά από τη «Δωδώνη», που όχι μόνο δεν κοστίζει, αλλά αντίθετα είναι οικονομικά προσοδοφόρα και κοινωνικά χρήσιμη;Και αν ακόμα θα πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες για το κοινό συμφέρον –όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί που έλαβαν τη σχετική απόφαση-γιατί αυτό δεν γίνεται κάτω από διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες?Κατά τον διαγωνισμό πώλησης
1.Ουδέποτε γνωστοποιήθηκε η ακριβής μέθοδος αξιολόγησης, που θα εφαρμοζόταν.
2.Ηταν στη διακριτική ευχέρεια της ΑΤΕ να μη δικαιολογήσει την απόρριψη κάποιου εκ των υποψηφίων.
Αλήθεια, αυτοί που ανέλαβαν να διαχειριστούν την τύχη της «Δωδώνης» γιατί θεωρούν ότι αυτό είναι μόνο δική τους υπόθεση?Βάσει ποιας λογικής οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς που ανέλαβαν την πώλησή της, σαν να είναι εξουσιοδοτημένοι να διαχειριστούν πλήρως την υπόθεση της «Δωδώνης», χωρίς να δίνουν λογαριασμό στον ηπειρώτικο λαό. Πώς αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν μάλιστα σε αυτές τις πρακτικές είναι αντίθετοι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους, όταν αυτές οι αδιαφανείς πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση ?...Πολλές φορές αναρωτιόμαστε όλοι μας τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον παραλογισμό που επικρατεί γενικότερα, που μας φέρνει δεκαετίες πίσω και που αιτιολογείται ως συνταγή για ένα καλύτερο αύριο. Όμως, αυτό που διαφαίνεται είναι ένας διαρκής οικονομικός πόλεμος συμφερόντων που γίνεται σε βάρος των αδύναμων, των φτωχότερων, εκείνων που τελικά πληρώνουν το κόστος. Το ότι η Ήπειρος είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης το γνωρίζουμε όλοι. Ας μην αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε και αδύναμοι. Κανείς Ηπειρώτης δεν μπορεί να πιστέψει ότι η διοίκηση της περιφέρειας Ηπείρου αδυνατεί να παρέμβει στις εξελίξεις. Η περιφέρεια οφείλει και πρέπει με κατάλληλες και δυναμικές παρεμβάσεις να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις για το μέλλον τις «Δωδώνης» προς όφελος και σύμφωνα με τη θέληση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων και της ηπειρώτικης κοινωνίας στο σύνολό της.

Ανάδοχος για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. Π.Ε. Ιωαννίνων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκε το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου», όπου αναδείχθηκε η εργοληπτική εταιρεία «Βασίλειος Κουγκούλης & ΣΙΑ Ο.Ε.». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 599.800 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε στο Καλπάκι η ημερίδα με θέμα : «Συμβουλευτική Ψυχολογία / Λογοθεραπεία».

Μια σημαντική προσπάθεια πραγματοποιείται στο Δήμο Πωγωνίου με κύριο στόχο να παρέχονται υποστηρικτικές ενέργειες συμβουλευτικού χαρακτήρα από μια διεπιστημονική ομάδα (Λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και Παιδαγωγοί).Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δρομολογούνται μια σειρά ημερίδων, η πρώτη εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στο Καλπάκι την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου , στο χώρο εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου, με θέμα «Συμβουλευτική ψυχολογία/Λογοθεραπεία».Αν και πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα, η συμμετοχή του κόσμου ήταν ενθαρρυντική .Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες, ώστε να βοηθηθούν οι ευπαθείς ομάδες δημοτών μας και ενημερώνουμε ότι δρομολογούμε (3) ακόμη ημερίδες, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη συμμετοχή.

Διάθεση σχολικού υλικού σε σχολεία των Δήμων Ιωαννιτών και Μετσόβου

Σχολικό υλικό σε τέσσερα Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Ιωαννιτών και Μετσόβου διατέθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η παράδοση έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέα Πότση, παρουσία και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Γ. Καραγιώτη.Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή μεταχειρισμένου σχολικού υλικού (σχολικές τσάντες, κασετίνες, χάρακες, στυλό, μολύβια, υλικό ζωγραφικής, κλπ) από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η ανακούφιση οικογενειών στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που περνάει η ελληνική κοινωνία και η αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που έχουν τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων της σχολικής ηλικίας.Το υλικό συλλέγεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, καθημερινά στα γραφεία 128 – 129, στο ισόγειο του κτηρίου της Περιφέρειας, πλατεία Πύρρου 1, Ιωάννινα (πρώην Νομαρχιακό Μέγαρο), από 8:00 πμ. έως 14:00 πμ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651087128- 2651087129

Διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του ΣτΕ για την εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων μαζούτ στη Σαγιάδα

Από την Περιφέρεια Ηπείρου διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η απόφαση του Γ΄ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου μαζούτ, ασφαλτικών κλπ» στην περιοχή της Σαγιάδας.Η απόφαση του Γ΄ Τμήματος Διακοπών του ΣτΕ εκδόθηκε ύστερα από αιτήσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής ακύρωσης, που είχαν καταθέσει η Περιφέρεια Hπείρου και ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ρύθμιση οφειλών με τους ευνοικότερους όρους

 Λήγει στις 7 Οκτωβρίου η προθεσμία

Λήγει στις 7 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο Ιωαννιτών οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012.Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, πρόκειται για την ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει γίνει μέχρι σήμερα τα πλεονεκτήματα της οποίας πρέπει να εκμεταλλευτούν οι συμπολίτες μας ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες που έχουν.«Υπήρξε μία σχετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε όμως μέχρι την λήξη της προθεσμίας και με την σημείωση ότι καλύτερη ρύθμιση δεν αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα, να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση. Όλοι όσοι οφείλουν στο Δήμο έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή. Έτσι θα απαλλαγούν οι ίδιοι από έναν μεγάλο βραχνά. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση να μην αφήσουν να παρέλθει η προθεσμία, καθώς στο εξής δεν θα μπορεί να γίνει καμία απολύτως ρύθμιση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.

Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται:
Α. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Β. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, ενώ όταν ο αριθμός των δόσεων υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) (έως εξήντα), το αίτημα εξετάζεται από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, βάσει δικαιολογητικών που προσκομίζει ο οφειλέτης.
Γ. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Δ. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
• Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Γκεσούλης Νικόλαος, τηλ. 2651071305),καθώς και στα ταμεία των Δημοτικών Ενοτήτων, συγκεκριμένα στη
• ΔΕ Ανατολής, Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Τσόγκας Ξενοφών, τηλ. 2651361023
• ΔΕ Παμβώτιδας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Στάθης Νικόλαος, τηλ. 2651361820
• ΔΕ Περάματος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Διαμάντης Νικηφόρος, τηλ 2651360727
• ΔΕ Μπιζανίου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Παπακώστα Ζωή, τηλ. 2651091105

Σε πλήρη ετοιμότητα για την κακοκαιρία ο Δήμος Ιωαννιτών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα για τα οποία έχει προειδοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία.Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, στην περιοχή αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις από το απόγευμα της Πέμπτης οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στη διάρκεια της Παρασκευής.Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος όλες οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργεία για παρέμβαση όπου χρειαστεί ενώ πανέτοιμος είναι και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Επί ποδός θα βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία.Οι συμπολίτες για όποια προβλήματα προκύπτουν θα μπορούν να επικοινωνούν με το εργοτάξιο του Δήμου στους τηλεφωνικούς αριθμούς 26510 31168 και 26510 31448 όπως και με το τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας 26510 01000.

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στη περιοχή «ΔΡΟΣΙΑ» του Δήμου Πρέβεζας

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στη περιοχή «ΔΡΟΣΙΑ» του Δήμου Πρέβεζας, μεταξύ της ΔΕΥΑΠ και της αναδόχου εταιρείας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ».Το έργο αφορά την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στην εν λόγω περιοχή. Παράλληλα προβλέπεται και η σύνδεση των ακινήτων των παρακείμενων στην οδό από το Δημοτικό Στάδιο μέχρι τη συμβολή με την εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.Το δίκτυο εκτιμάται, ότι θα εξυπηρετεί περίπου 1500 κατοίκους και πολύ περισσότερους τους θερινούς μήνες.Ο προϋπολογισμός του έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 1.482.888 € και η συμμετοχή της ΔΕΥΑΠ στη χρηματοδότηση του έργου είναι 15%.Η χρονική διάρκεια κατασκευής του προβλέπεται να είναι 18 μήνες και οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα.Σημειωτέον ότι η μελέτη του έργου είχε ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ και είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και τη ΔΕΥΑΠ.

Συνάντηση του Δημάρχου Πρέβεζας με τον Σταύρο Καλογιάννη

Την ανάγκη να προχωρήσει η μελέτη για την δημιουργία κάθετου άξονα που θα ενώνει την Πρέβεζα αλλά και την ευρύτερη περιοχή με την Ιόνια οδό επεσήμανε ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης στην συνάντηση που πραγματοποίησε με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρο Καλογιάννη και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρη Τσουμάνης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, και ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης.Όπως τόνισε ο κ.Μπαϊλης η οδική αυτή αρτηρία της οποίας η κατασκευή δεν έχει προβλεφθεί, , αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή (Λευκάδα, αεροδρόμιο Ακτίου, λιμάνι Πρέβεζας) αφού θα δώσει διέξοδο στις περιοχές αυτές προς την Εγνατία εξυπηρετώντας όχι μόνο το εμπόριο αλλά και τον τουρισμό.Αναφορικά με τον οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία ο Δήμαρχος Πρέβεζας μεταφέρει την αισιοδοξία του υπουργού ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν εντός των επόμενων τριάντα ημερών .Στην ίδια σύσκεψη εξάλλου τέθηκε από τους φορείς και το χρόνιο πλέον αίτημα της αποκατάστασης των ζημιών στην Γέφυρα της Δέσπως ένα έργο που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει παρότι εντάχθηκε στην εργολαβία Καρτέρι-Πάργα.

Ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας στην Ήπειρο

Έντονα φαινόμενα μέχρι την Κυριακή λένε Περιφέρεια – Δήμος
Με… άγριες διαθέσεις μπήκε το φθινόπωρο στην Ήπειρο, καθώς από σήμερα Πέμπτη προβλέπεται ολική μεταβολή του καιρού, με ισχυρές καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.Η κακοκαιρία θα κορυφωθεί αύριο Παρασκευή, ενώ σε κάποιες περιοχές θα συνεχιστεί έως και την Κυριακή. Τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών σε χθεσινές ανακοινώσεις τους (μετά από ενημέρωση που είχαν από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπ. Ιωαννίνων) προειδοποιούν για έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και συνιστούν προσοχή σε πολίτες και φορείς.

Οι προβλέψεις…
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στα Γιάννινα από σήμερα το βράδυ θα επικρατεί συννεφιά, με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα, όμως, από την Παρασκευή και μετά θα σημειωθούν καταιγίδες, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 19 βαθμούς!Στην Πρέβεζα αναμένονται από αύριο καταιγίδες έως και την Κυριακή το βράδυ, ενώ, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 26 βαθμούς.Στην Άρτα, από αύριο Παρασκευή θα εκδηλωθούν καταιγίδες, που θα πλήξουν την περιοχή έως και το Σάββατο το βράδυ.Στην Ηγουμενίτσα η σημερινή συννεφιά θα δώσει τη θέση της στις έντονες βροχοπτώσεις και στις καταιγίδες από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Να λάβουν μέτρα…
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έστειλε τους Δήμους και στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έγγραφο, ώστε να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των φρεατίων και των ρεμάτων της περιοχής ευθύνης τους.Η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να ορίσουν προσωπικό που να βρίσκεται σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ώστε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.

Στο λεκανοπέδιο…
Σε ό, τι αφορά το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Δήμο, οι υπηρεσίες του θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα προκύψουν. «Καλούνται και οι πολίτες από την πλευρά τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περιουσιών τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη χθεσινή ανακοίνωση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεχίζουν την επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου

Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και την Τετάρτη 19/9/2012, αποφάσισαν οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί, μέχρι να πιστωθούν τα οφειλόμενα ποσά στους λογαριασμούς τους. Από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μ.Σαλμά, οι οποίες χαρακτηρίζονται μεν θετικές, οι γιατροί αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «δεν αποσαφηνίζεται για ποια ποσά γίνεται λόγος, ποιους μήνες αφορούν και σε ποια κατηγορία οφειλών αναφέρονται», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 23,6%

Στο ιστορικό υψηλό του 23,6% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012, από 22,6% που ήταν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και 16,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 3.793.147 άτομα, σημειώνοντας μείωση 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 8,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011.Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 44,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ανερχόμενοι σε 1.168.761 άτομα.Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%). Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,1%.Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%).Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 45,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,6% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 6,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 7,3% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 60,3% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 9,3% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 5,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 24,7% για διάφορους άλλους λόγους.Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,2%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 59,0%.Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (32,5% έναντι 22,7%). Επίσης, το 71,1% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 30,0% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,4%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 14,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 15,3%.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησα έξω από την εφορία της Πρέβεζας οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί έξω από την εφορία της Πρέβεζας οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας και του ΜΑΣ. Η παράσταση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ ενάντια στα φοροχαράτσια και τις πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα τονίζουν πως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών και των μικροαγροτών για τα φοροχαράτσια που αφαιμάζουν τις λαϊκές οικογένειες, ενώ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει ο λαός να ανεχθεί στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της στήριξης των τραπεζών, να πτωχεύσει.

Σύσκεψη στα Γιάννενα για τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία

Μετά την παρέμβασή του ΤΕΕ Ηπείρου την 1η Αυγούστου 2012 προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την εξέλιξη των έργων του Υπουργείου στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης, πρότεινε κοινή σύσκεψη των Διοικουσών Επιτροπών των Τμημάτων Ηπείρου –Λευκάδας και Νομού Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ, για ενημέρωση στην εξέλιξη και προοπτική των έργων αυτών.Η σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στα γραφεία του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Αραβαντινού 6-8 , το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 10:30 π.μ.

ΑΡΤΑ:Παραιτείται για το πρόγραμμακοινωφελούς εργασίας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας!!!

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, ηθικής τάξης και συμπεριφοράς,υπέβαλλε προς τον δήμαρχο Αρταίων ο ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος του τομέα Καθαριότητας, Θεόδωρος Γκούβας.Στο κείμενο της παραίτησης αναφέρει ότι η παραίτησή του προκλήθηκε από την διαχείριση του προσωπικού που προσελήφθη μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τον τομέα της Καθαριότητας και που μια εβδομάδα μετά την έναρξη συνεργασίας, το προσωπικό αυτό άρχισε να διαχειρίζεται ο σύμβουλος τοπικής κοινότητας Άρτας, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους εργαζόμενους ότι στο εξής θα παίρνουν εντολές από εκείνον!!!Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Γκούβας αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
Με εντολή σας απομακρύνθηκε σημαντικός αριθμός νεοπροσληφθέντων εργαζομένων του τομέα οδοσάρωσης της υπηρεσίας καθαριότητας από τους ορισθέντες τομείς της πόλης με την έναρξη της εβδομάδας, για να τεθούν υπό την εποπτεία άλλου πολιτικού παράγοντα που ήδη καλεί τους εργαζομένους να παρουσιάζονται στο γραφείο του για εντολές.Υπόψη, οι εν λόγω εργαζόμενοι προσελήφθηκαν ως εργάτες καθαριότητας και όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ μέρους σας. Επιπλέον, η Δντρια ΠΡΣ δεν έχει έως τώρα, ονομαστική κατάσταση του ΠΡΣ που προσελήφθη, και γνώση του αριθμού και της ειδικότητάς τους.Μου αναφέρθηκε επίσης ότι, στην καθαριότητα θα εργαστεί συγκεκριμένος αριθμός, αλλά διατέθηκε μικρότερος με εντολή του αρμόδιου παράγοντα. Επειδή, εργάστηκα στην υπηρεσία, που είχα την τιμή να διοικώ, με σύνεση και σεβασμό δεν ανέχομαι την υφιστάμενη κατάσταση και την αντίληψη να διαχειρίζεται το προσωπικό πολιτικός παράγοντας χωρίς θεσμικό ρόλο, ως και την επιχειρούμενη εκ μέρους σας υποβάθμισή μου.Για τους ανωτέρω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου και παρακαλώ να γίνει αποδεκτή. Θεωρώ ότι, σας διευκολύνω στον πολιτικό σας σχεδιασμό και δεν αποτελώ τροχοπέδη στο έργο σας.Με τιμή».

Ο βαστάζος του Ραγκούση...

Από το lykavitos.gr
Ο Θανάσης Οικονόμου δεν εξελέγη βουλευτής και άρχισε να ψάχνει τα επόμενα του βήματα προκειμένου να διασωθεί στην πολιτική.Στην αρχή προσπάθησε να προσεγγίσει τον Βενιζέλο αλλά συνέβησαν δύο τινά: Πρώτον δεν τον γούσταραν κάποιοι βενιζελικοί και δεύτερον είδε και ο ίδιος ότι ο Βενιζέλος δεν τραβάει και έτσι αποτραβήχτηκε…Μετά, έστρεψε το βλέμμα του προς την Δημοκρατική Αριστερά και άρχισε τις επαφές αλλά και εκεί δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε. Λέγεται ότι ο καλός του φίλος Οδυσσέας Βουδούρης τον είχε αποθαρύνει....Όλη αυτή τη περίοδο, ωστόσο, είχε επαφές και με τον Γιάννη Ραγκούση, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Ηλία Μόσιαλο και άλλες υποομάδες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ…Αυτό που, ωστόσο, έχει γίνει γνωστό τελευταία είναι ότι πλέον είναι πολύ κοντά στον Γιάννη Ραγκούση και θεωρείται υπασπιστής του…Ο τελευταίος, μάλιστα, φέρεται να έχει αναλάβει να βοηθήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο στην νέα πολιτική κίνηση που ετοιμάζει…Αλλά πραγματικά, μήπως ο φίλος μας ο Θανάσης νομίζει ότι ο Ραγκούσης είναι κανά τρομερό πολιτικό μέγεθος και του κάνει τον βαστάζο;

Στιγμές χαλάρωσης για τους υπαλλήλους του δήμου Βορείων Τζουμέρκων


Λίγες στιγμές χαλάρωσης για τους υπαλλήλους του δήμου Βορείων Τζουμέρκων.Mε την ευκαιρία της αναστολής της λειτουργίας του δήμου,οι υπάλληλοι  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αντιδημάρχου Νίκου Βαϊτση  για γεύμα,αμέσως μετά την λήξη της βάρδιας. Ο αντιδήμαρχος εκτιμώντας το φόρτο εργασίας και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την καλή λειτουργία του δήμου οι υπάλληλοι, τους παρέθεσε ένα γεύμα στην πολύ καλή ταβέρνα "Μπούτζας" στα Πράμαντα,όπου και τους εντόπισε ο φακός του epirusgate.

Τετράωρη στάση εργασίας στις εφορίες

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εφοριακοί, ως αντίδραση, όπως επισημαίνουν, στις περικοπές των αποδοχών τους, την απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις σχεδιαζόμενες απολύσεις μέσω εφεδρείας.Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11.30 ως το τέλος του ωραρίου.Απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συντονισμό με άλλους κλάδους, ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Κανονικά τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί του Νομού Πρέβεζας

Κανονικά τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί του Νομού Πρέβεζας με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί ελπίζουν να πληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς οι πιστωτές τους πιέζουν, ενώ δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα, καθώς η πίστωση ακόμη και από τις αποθήκες έχει διακοπεί.

H Vodafone χορηγός στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

Η Vodafone, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει την ανανέωση της χορηγικής της συνεργασίας με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013.Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Vodafone θα είναι χορηγός του "Vodafone MVP", του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή σε κάθε αγώνα που θα διεξάγεται στο γήπεδο των Ζωσιμάδων. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινώνονται αμέσως μετά την λήξη κάθε αναμέτρησης με εξέχουσες προσωπικότητες της πρόσφατης ιστορίας του ΠΑΣ Γιάννινα να πραγματοποιούν τη βράβευση του Vodafone MVP.Ο κ. Δημήτρης Μίσσας, Multiregional Manager της Vodafone δήλωσε σχετικά: «Η ανανέωση της χορηγίας της Vodafone στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αποτελεί μια λογική συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας μας. Στους ανθρώπους της ομάδας βρήκαμε άξιους συνεργάτες οι οποίοι με την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο εκφράζουν και τη δέσμευση της Vodafone για την υποστήριξη του συλλογικού αθλητισμού. Η χορηγία της Vodafone στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αποτελεί την έμπρακτη προσπάθεια μας αφενός να υποστηρίξουμε με ενεργό τρόπο της ομάδα των Ιωαννίνων και αφετέρου να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία στην οποία η ομάδα έχει βαθιές και ισχυρές ρίζες».Από την πλευρά της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για την επέκταση της συνεργασίας με τη Vodafone o κ. Πασχάλης Μόσχογλου, Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δήλωσε: «Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ευχαριστεί την Vodafone για την έμπρακτη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια και θεωρεί δεδομένο ότι και η φετινή συνεργασία μας θα κριθεί εξίσου επιτυχημένη με τις προηγούμενες, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη των στόχων και των δύο πλευρών».

Ανακοίνωση των υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων για στάσεις εργσίας

Σας γνωρίζουμε ότι μετά από το Δ. Σ. της Ένωσής μας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας , την 12-9-2012 ημέρα Τετάρτη ομόφωνα αποφασίστηκε να προβούμε σε τρίωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 18-9-2012 , 8:00 έως 11:00 και 15:00 έως 18:00 και την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης την ίδια ημέρα, ώστε να αποφασίσουμε για την κλιμάκωση ή μη των απεργιακών κινητοποιήσεων.Ο λόγος της νέας κινητοποίησής μας είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόοδος στα φλέγοντα ζητήματά μας.Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού του καταστήματός μας χωρίς να έχει δοθεί λύση μέχρι αυτή τη στιγμή. Στο κατάστημα συνωστίζονται 220 τρόφιμοι με αποτέλεσμα κάποιοι να κοιμούνται ακόμα και στους διαδρόμους.Επίσης δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για τη χορήγηση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος και στους διοικητικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στον ίδιο χώρο εργασίας δύο τάξεις υπαλλήλων.Η καθυστέρηση καταβολής των νυχτερινών και εξαιρεσίμων μαζί με τις τραγικές μειώσεις στους μισθούς , έχουν φέρει το σύνολο των συναδέλφων σε δεινή οικονομική θέση.Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δε θα πραγματοποιούνται :
-Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων
-Επισκεπτήρια συνηγόρων
-Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων
Αποφυλακίσεις, προσαγωγές για την διασφάλιση του χρόνου παράτασης της προφυλακίσεως (6μηνο και 12μηνο) όπως και μεταγωγές προς και από νοσηλευτικά ιδρύματα και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες του καταστήματος κράτησης θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό το σύνολο του προσωπικού θα εργασθεί για λόγους ασφάλειας στις εσωτερικές εργασίες.

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η αγροτοκτηνοτροφία της Ηπείρου!

Λόγω και της ραγδαίας αύξησης τιμών στις ζωοτροφές
Σαν να μην έφθαναν οι εξελίξεις με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, τα πλήγματα στον κλάδο είναι συνεχή και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος, ότι διανύει τις δυσκολότερες ημέρες των τελευταίων ετών.Οι Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να επιβιώσουν, την ώρα που το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ζωοτροφών, έχει φθάσει σε δυσθεώρατα ύψη. Ως αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης δυσκολίας που έχουν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές είναι πολλά ζώα, κυρίως αγελάδες, αλλά και αιγοπρόβατα να υποσιτίζονται και ως εκ τούτου, το γάλα που παράγουν να είναι πολύ λίγο σε ποσότητα.

Πεθαίνουν…
Σε άλλες περιπτώσεις, δυστυχώς, πολλά ζώα πεθαίνουν, εξαιτίας της ασιτίας (!), κυρίως σε περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας, φέρνοντας σε απόγνωση κτηνοτρόφους, αλλά και πτηνοτρόφους, που ζητούν εδώ και τώρα λύσεις από την Πολιτεία.Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές, που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην Ηπειρωτική κτηνοτροφία, «αν άμεσα δεν γίνει κάτι, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών, τότε πολλά περισσότερα ζώα θα πεθάνουν και ως εκ τούτου η παραγωγή, είτε γάλακτος, είτε αυγών θα μειωθεί δραματικά…».

Οι τιμές…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η τιμή του αραβοσίτου έχει φτάσει από 17 λεπτά το κιλό στα 26 λεπτά και του κριθαριού από 18 λεπτά στα 30 λεπτά το κιλό! «Με τέτοιες τιμές, δεν είναι δυνατόν να γίνει παραγωγή» εξηγούν κτηνοτρόφοι, που βεβαίως, ως γνωστόν, παραμένουν απλήρωτοι και από τη «Δωδώνη». «Πώς θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας;» διερωτώνται.Δικαιολογημένα, λοιπόν, ζητούν άμεση χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών αλλά και ρύθμιση των δανείων τους προς τις Τράπεζες, καθώς αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Σήμερα στις 11 το πρωί, οι φορείς των κτηνοτρόφων προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, που συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στην Κύπρο, υπέβαλλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Τα δάνεια…
Παράλληλα, ως θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι «ξεπαγώνει» η διαδικασία δανειοδότησης των αγροτών που είχε «μπλοκάρει», λόγω της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς.Όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς, έχει αποφασιστεί να ανοιχτούν τα δάνεια, για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί από χθες.Όπως σημειώνουν όμως, αγροτοκτηνοτρόφοι, «ακόμη άπαντες θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι, καθώς ο τρόπος και το ύψος των δανειοδοτήσεων θα είναι ανάλογος της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και στον κλάδο γενικότερα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος και αποκατάστασης των φθορών στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Τις εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος και αποκατάστασης των φθορών στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων επέβλεψε το πρωί της Τετάρτης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Υφαντής. Οι εργασίες εντάσσονται στο μεγάλο «πακέτο» έργων που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Υφαντής βρέθηκε στις εργασίες που γίνονται κοντά στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στο σημείο μετά την έξοδο της Περιμετρικής Αγρινίου προς την Αμφιλοχία όπου αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος των φθορών στο οδόστρωμα.


ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Πρόβλημα από Οκτώβριο

Με το κεντρικό Δημαρχείο και τις υπηρεσίες του να είναι κλειστές για τους πολίτες συμμετείχε ο Δήμος Ιωαννιτών στην πρώτη μέρα κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει η ΚΕΔΕ, αντιδρώντας στην διαδικασία των συνεχιζόμενων περικοπών στους ΟΤΑ. Λίγο μετά τις 9 το πρωί μπροστά από το Δημαρχείο ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος απευθυνόμενος σε 100 και πλέον δημοτικούς υπαλλήλους, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κυρίως ως προς την πληρωμή της μισθοδοσίας. Όπως ανέφερε τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Μάντης η μισθοδοσία θα καταβληθεί κανονικά στις 16 Σεπτεμβρίου, κανείς δε μπορεί όμως να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου, εάν στο μεταξύ δεν έχουν δοθεί τα οφειλόμενα από την κεντρική πολιτεία στους Δήμους. Όπως ανέφερε άλλωστε ο κ. Φίλιος εάν η κυβέρνηση δεν αποδώσει τους κατοχυρωμένους πόρους της αυτοδιοίκησης, χρήματα για έργα και για σχολεία το σύνολο των Δήμων θα καταρρεύσει. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΚΕΔΕ υπάρχουν δεκάδες Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τη μισθοδοσία. «Εάν δεν ρυθμιστούν οι οφειλές του παρελθόντος και ταυτόχρονα οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις δεν πρόκειται να βρεθεί φως. Με τον «Καλλικράτη» οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 50%, χωρίς να υπολογίσουμε τις μειώσεις από τη μισθοδοσία, τα λειτουργικά έξοδα και τις αντιμισθίες των αιρετών και των ειδικών συνεργατών. Εάν αυτό είχε γίνει και στην κεντρική κυβέρνηση δεν θα είχαμε ελλείμματα», σημείωσε ο κ Φίλιος που αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής τα δύο τελευταία χρόνια. «Πληρώσαμε τα δύο τελευταία χρόνια 10 εκ. ευρώ παλιές οφειλές, είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και παλεύουμε να εισπράξουμε τις οφειλές με προσοχή και ευαισθησία. Έχουμε εξοργιστεί όμως γιατί οδηγούν σε υποβάθμιση τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες, στην κοινωνική πολιτική, στην καθημερινότητα», σημείωσε. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ν. Μάντης χαρακτήρισε απολύτως λογική την ανησυχία των υπαλλήλων για τη μισθοδοσία τους που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη από την πολιτεία. «Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου, όχι από τους ΚΑΠ, αλλά από ίδια έσοδα του Δήμου. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι θα γίνει τον Οκτώβριο», σημείωσε. Συνέλευση των εργαζομένων Σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στα Λιθαρίτσια έγινε πλήρης αποτύπωση της οικονομικής δυσπραγίας των ΟΤΑ, επομένως και των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρ. Μεντής επέκρινε τις δημοτικές αρχές ότι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, αφού δεν συντονίζουν τον αγώνα τους. Σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο για την καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί τετράωρη στάση εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

«Ρολά» κατέβασε το νοσοκομείο της Πρέβεζας

«Ρολά» κατέβασε το νοσοκομείο της Πρέβεζας καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία, όπως λένε χαρακτηριστικά. Το νοσοκομείο της Πρέβεζας χθες λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρετήθηκαν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά ενώ κινητοποιήσεις των γιατρών θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Να θυμίσουμε ότι σε συνέντευξή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Πρέβεζας περιέγραψαν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο καλώντας την τοπική κοινωνία και τους φορείς να είναι συμπαραστάτης στον αγώνα τους για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας οδηγείται σε κατάρρευση κάτω ω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων, της μειωμένης χρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό.

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου που συγκλήθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με την παρουσία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη και την παρουσία του εκκαθαριστή της ΑΤΕ κ. Μαράντου, στην οποία συζητήθηκαν γενικά ζητήματα αγροτικής πολιτικής, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς παρεμβαίνοντας τόνισε μεταξύ άλλων:«Θέλω αρχικά να σας ενημερώσω ότι έχουμε καταθέσει αίτημα για την από κοινού σύγκλιση της παρούσης επιτροπής μαζί με την διαρκή επιτροπή οικονομικών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και τα επείγοντα ζητήματα της κτηνοτροφίας. Βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ καλώ όλους τους συναδέλφους να συνυπογράψουν με το δικό τους τρόπο το συγκεκριμένο αίτημα. Δεύτερον ζητώ από τον κ. Μαράντο να πει δημόσια που βρίσκεται ακριβώς η διαδικασία με την επιχειρούμενη πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ, διότι οι φήμες και οι διαρροές είναι πολλές.Θα ήθελα στη συνέχεια να επισημάνω ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές επικεντρώνουν την κριτική τους στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και στον αποκλεισμό της πρότασης των ενώσεων γεωργικών συνεταιρισμών, που βεβαίως περιλαμβάνει ιδιώτη,. Είναι και αυτό ιδιωτικοποίηση και αποκρύπτουν επιμελώς, με ιδεολογήματα του τύπου «να μείνει η ΔΩΔΩΝΗ σε Ηπειρώτικα» χέρια, την απόφαση της κυβέρνησης για πώληση και ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.Απευθύνομαι στη κυβέρνηση και λέω έχετε συνειδητοποιήσει τι πάτε να κάνετε; Θα ξεπουλήσετε άρον-άρον μια κερδοφόρα επιχείρηση; Μια επιχείρηση που ακόμη και τα δάνειά της πήγαν στην καλή ΑΤΕ-Πειραιώς διότι η Δωδώνη πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Διάβασα ότι ο πρόεδρος της ΤτΕ δήλωσε πως η ΑΤΕ έδωσε 1,5 δις ευρώ στις θυγατρικές της . Να γνωρίζετε ότι ακόμη και αν πήρε κάτι η ΔΩΔΩΝΗ το επέστρεψε στο πολλαπλάσιο. Σταματήστε λοιπόν με οποιοδήποτε τρόπο, ακυρώστε αυτή την εξευτελιστική διαδικασία πώλησης. Μεταβιβάστε τις μετοχές της πρώην ΑΤΕ στους παραγωγούς, στον πρωτοβάθμιο παραγωγικό κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, στην ονομαστική τους αξία. Στηρίξτε στο ενδιάμεσο την βιομηχανία και μην την απαξιώνεται. Να είστε σίγουροι ότι οι παραγωγοί είναι οι πιο σίγουροι να επιστρέψουν τα όποια δάνεια ή διευκολύνσεις δοθούν διότι έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό ποιοτικό προϊόν που είναι το γάλα της Ηπείρου. Η ΔΩΔΩΝΗ μπορεί στα χέρια των φυσικών της ιδιοκτητών πραγματικά να απογειωθεί».

Συνάντηση του Σταύρου Καλογιάννη με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μηχανικών Adel Al Kharafi

Θέματα μεταφορών και επενδύσεων στον τομέα των υποδομών συζήτησαν σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μηχανικών Adel Al Kharafi.Ειδικότερα οι κ.κ. Καλογιάννης και Al Kharafi συζήτησαν για την συμμετοχή ελληνικών μελετητικών και κατασκευαστικών εταιριών στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κουβέϊτ καθώς και για τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα μας.

Αυτονόμηση ζητούν πολίτες της Πάργας

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καναλάκι συζητήθηκε η αυτονόμηση της Δημοτικής Ενότητας Πάργας από τον υπάρχοντα Δήμο, ύστερα από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών.Όπως υποστηρίζει η κίνηση πολιτών τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα της Πάργας είναι τεράστια. Ο Δήμαρχος Πάργας, υποστήριξε ότι για τα προβλήματα ευθύνεται το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης. Η συνεδρίαση διεκόπη, αφού επικράτησε ένταση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, χωρίς να ληφθεί απόφαση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Πάνω από το 50% των αιτηθέντων φοιτητών μένει εκτός εστιών!

Ιδιαίτερα σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ολο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ζητούν κάποιο δωμάτιο στην εστία για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αφού όλο και περισσότερες είναι οι λαϊκές εκείνες οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα της στέγης και συνολικά των σπουδών. Οι αιτήσεις φέτος για τις ελάχιστες θέσεις των φοιτητικών εστιών αυξήθηκαν. Εφτασαν τις 1.500 χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι πρωτοετείς φοιτητές. Από αυτές θα καλυφθούν μόλις οι 710, αφού αυτός είναι ο αριθμός των εστιών που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με άλλα 130 δωμάτια περίπου για τους πρωτοετείς. Δηλαδή πάνω από το 50% των αιτηθέντων φοιτητών θα μείνει εκτός εστιών και θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν στις εστίες, της χρόνιας υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που σήμερα με όχημα την καπιταλιστική κρίση επεκτείνεται, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν χωρίς να πληρώνουν. Ενώ ένα ακόμη ποσοστό, γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν μπαίνει καν στον κόπο να κάνει αίτηση.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η ΠΙΝΔΟΣ'', διοργανώνει το Ηπειρώτικο πανηγύρι ''Αντάμωμα Ηπειρωτών Γλυφάδας''

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος» σας προσκαλεί στην ετήσια εκδήλωση «Αντάμωμα Ηπειρωτών Γλυφάδας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 8:00μ.μ. στην πλατεία Μακεδονίας του Δήμου.Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ξενιτειά που τόσο καλά γνώρισαν και γνωρίζουν οι Ηπειρώτες.Ελάτε λοιπόν, όλοι οι ξενιτεμένοι να ανταμώσουμε και να γλεντήσουμε με την παραδοσιακή ορχήστρα του Ναπολέοντα Δάμου.

Εντοπίσθηκε φυτεία 22 δενδρυλλίων κάνναβης στη Γραμμενίτσα Άρτας

Εντοπίσθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, στην αγροτική τοποθεσία «Σκαμνιές» στη Γραμμενίτσα Άρτας, φυτεία είκοσι δύο (22) δενδρυλλίων κάνναβης, ύψους από 0,80 έως 3,15 μέτρα, τα οποία χθες το πρωί εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Αναγνώστης για τον κόμβο Κουτσελιού

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριο Περιφερειάρχη Περιφέρειας Ηπείρου
Κυρία Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Ιωαννίνων
Κύριο Αντιπεριφερειάρχη υποδομών και έργων
Έπρεπε να περάσουν τα απορριμματοφόρα οχήματα . που μεταφέρουν τα σκουπίδια του Ν. Ιωαννίνων στο Χ. Υ. Τ. Α. για να φτιάξει τον κόμβο στο Κουτσελιό η Περιφέρεια Ηπείρου;Όπως είχε σχολιασθεί σε παλαιότερα φύλλα των έγκριτων εφημερίδων του τοπικού τύπου για το πρόβλημα στην διασταύρωση της 2ης ΕΠ. ΟΔΟΥ με την 52η ΕΠ. ΟΔΟ(Παλιά Βλαχόστρατα) στη θέσηΡΑΧΗ του Τ. Δ. Κουτσελιού με κατεύθυνση προς την Εθνική Ιωαννίνων-Άρτας. Από το 1978 μέχρι σήμερα σ’ αυτό το σημείο της 2ης Επαρχιακής οδού έχουν σκοτωθεί 18 άτομα. Σήμερα είδαν το πρόβλημα με την διέλευση των οχημάτων για το Χ. Υ. Τ. Α.!.. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά υπήρχε. Τώρα όμως το πρόβλημα έγινε ποιο έντονο. Δυστυχώς η Περιφέρεια Ηπείρου εθελοτυφλούσε τώρα είδε το πρόβλημα και αποφάσισε να κάνει τον κόμβο ταυτόχρονα και τη διαπλάτυνση της οδού από το δεξιό έρισμα του οδοστρώματος, όπως εξέρχονται τα οχήματα από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι δυνατόν να γίνεται ασύμμετρη κατασκευή ως προς τον άξονα της οδού και το αριστερό έρισμα της οδού να μην γίνεται η διαπλάτυνση του οδοστρώματος; Ποιος ενέκρινε αυτή τη μελέτη;Δυστυχώς η κατασκευή δεν γίνεται με τις πρέπουσες Διεθνείς προδιαγραφές. Το έδαφος είναι αργιλικό και απαιτείται η εξυγίανση του . Πράγμα που δεν έγινε αλλά ένας απλός καθαρισμός να μαζέψουν τα ξηρά χορτάρια. Γιατί δεν έχουν κάνει γεώτρηση για να εξετάσουν την αντοχή του αργιλικού εδάφους ; Είναι σίγουροι ότι η άργιλος χωρίς την στρώση της κροκάλας μόνο με χαλίκι 3 Α αντέχει στις πιέσεις των βαρέων απορριμματοφόρων οχημάτων;Πρέπει να γίνει η κατασκευή τοίχου υποστήριξης , να ρίξουν κροκάλα και συγχρόνως την συμπύκνωση του υλικού. Στη συνέχεια να διαστρωθεί με χαλίκι 3Α για να ολοκληρωθεί η κατασκευή με την ασφαλτόστρωση.Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την επιβλέπουσα μηχανικό της Περιφέρειας κ. Κοφού Βασιλική δεν έχει καμία αντίρρηση για την κατασκευή, την επισκέφθηκα και στο γραφείο της και ανέλυσα διεξοδικά τα προβλήματα που προκύπτουν Όμως μου ανέφερε ότι το κόστος για την ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης είναι μεγάλο. Γι’ αυτό το έργο τα ποσά τα πήραν από άλλο έργο για την κατασκευή του κόμβου.Στην μελέτη δεν προβλέπεται η κατασκευή των ρείθρων και ανοικτό αυλάκι για την συγκέντρωση των όμβριων υδάτων; Το αυλάκι που υπήρχε με την εκσκαφή για την διαπλάτυνση του οδοστρώματος ο κατασκευαστής της οδού το κατέστρεψε (βούλωσε) . Και τα όμβρια νερά με μαθηματική ακρίβεια θα πηγαίνουν στα παρακείμενα αγροκτήματα. Στο αριστερό έρισμα υπάρχει πρατήριο υγρών καυσίμων της εταιρείας AXON που ρυπαίνει το οδόστρωμα.Κύριε Περιφερειάρχη και κυρία Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Ιωαννίνων κύριε αντιπεριφερειάρχη υποδομών και έργων εφ’ όσον δεν διατίθεται το απαιτούμενο ποσό για την κατασκευή της οδού γιατί αρχίσατε την κατασκευή; Περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται κατά την διέλευση των οχημάτων διότι το πλάτος της οδού είναι ασσύμετρο. Έτσι ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι για την πρόκληση ατυχημάτων. Παρά την κατασκευή του κυκλικού κόμβου απαιτείται και η τοποθέτηση τρίχρωμου φωτεινού σηματοδότη . Ήδη προ πολλών ετών έχουν γίνει εγκαταστάσεις .Με τον τρόπο που γίνεται η κατασκευή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καραγκιοζλίκι.Δαπανώνται EURO χωρίς να γίνεται σωστή δουλειά. Γιατί έτσι μας βολεύει να γίνεται η διέλευση των οχημάτων για τον Χ. Y. Τ. Α. και το αποτέλεσμα "ράβε ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει" Όσο για την μετατόπιση των στύλων Δ. Ε. Η. και του Ο. Τ. Ε. που είναι επάνω στο οδόστρωμα οι κίνδυνοι είναι ανυπέρβλητοι το πρόβλημα λύνεται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Οι στύλοι που είναι επάνω στο οδόστρωμα έπρεπε να είχαν μετατοπιστεί πριν αρχίσουν οι εργασίες. Για την διαπλάτυνση του οδοστρώματος.Πότε κύριοι μελετητές της Περιφέρειας Ηπείρου θα κάνετε μια σωστή μελέτη για να γίνει ένα σωστό έργο; Αμάν ποια …έλεος για τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Και από το Ε. Σ. Π. Α.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΔΡΟΣΟΣ