Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβούλιου για τη «Δωδώνη»,ζητά η παράταξη Β. Αργύρη

Επιστολή απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο και Περιφερειάρχη του Περιφερεισακού Συμβουλίου Ηπείρου, η παράταξη "ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ" ζητώντας την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ.Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:«Οι εξελίξεις σε σχέση με τη μεταβίβαση της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ σε ιδιώτες τρέχουν.Χωρίς σαφή και πειστική αιτιολογία, έχει απορριφθεί η πρόταση των Ενώσεων με στρατηγικό εταίρο την εταιρία ΒΙΚΟΣ Α.Ε.Με δηλώσεις του ο. κ. Περιφερειάρχης εχθές , στην πρώτη του παρέμβαση για το θέμα αυτό , ζήτησε λήψη αποφάσεων σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό των αξιολογητών, με γνώμονα τη στήριξη των κτηνοτρόφων.Ταυτόχρονα απαξίωσε τις Ε.Α.Σ και τους παραγωγικούς φορείς με τους οποίους « Δεν θέλει καμία επαφή».Ασαφείς στοχεύσεις και αντικρουόμενη επιχειρηματολογία.Η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ αποτελεί καίρια επιχείρηση για την απασχόληση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου.Για το λόγο αυτό προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου η Περιφέρεια να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων για το θέμα.Οι πρωτοβουλίες μας πρέπει να είναι συντονισμένες και αξιόπιστες και να αναληφθούν συλλογικά.Παράλληλα η Περιφέρεια με βάση και τη σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Απρίλιο, πρέπει να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της περιόδου 2014 - 2020, τις οποίες οφείλει να υποβάλει μέσα στο Σεπτέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις για τον Εθνικό Σχεδιασμό.Τέλος και επειδή περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες ένταξης στο ΕΣΠΑ των μεγάλων υποδομών που αφορούν την Περιφέρεια, αφού ολοκληρώνονται οι εντάξεις έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των υποδομών αυτών πριν να είναι αργά ».

Προχωρά η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης

Από το 1999, πολυάριθμες μελέτες, αυτοψίες, προτάσεις και επιτόπιες οδηγίες προσπαθούν να δώσουν λύση στο δύσκολο έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, γεγονός που οφείλεται τόσο στη δυσκολία ακριβούς αποτύπωσής του όσο και στην ευθραυστότητα του αρχαίου υλικού.Τον περασμένο Μάιο, έγινε εκτενής συζήτηση στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γύρω από τη θέμα της προσέγγισης της αρχικής μορφής του μνημείου και συγκεκριμένα γύρω από τη χρήση του τεχνητού λίθου. Τότε, αποφασίστηκε να συνεχισθεί η χρήση τεχνητού λίθου στα κατώτερα στρώματα των εδωλίων και να χρησιμοποιηθεί φυσικός λίθος για τη συμπλήρωση του κάτω μέρους των κερκίδων αλλά και των μεγάλων τμημάτων που λείπουν.Με βάση αυτές τις αρχές, συντάχθηκε η οριστική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της 3ης κερκίδας του πρώτου διαζώματος, η οποία πήρε το «πράσινο φως» χθες από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση των επτά πρώτων σειρών εδωλίων στη δεύτερη κερκίδα του πρώτου διαζώματος, ενώ οι επεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο θα συνεχισθούν όσο διαρκεί το ΕΣΠΑ.Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, κατασκευασμένο τον 3ο αιώνα π.Χ., έχει υποστεί ήδη από την αρχαιότητα πολλές τροποποιήσεις, αλλά και φυσικές φθορές, που το απομάκρυναν από την αρχική του μορφή, αυτό που σήμερα αποτελεί και το ζητούμενο.

«Πρώτο σε απορροφητικότητα» το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»

Τα 2,2 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, συγκεκριμένα από τις αρχές του 2007 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012, άγγιξε η δημόσια δαπάνη για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Αντίστοιχα, η συμμετοχή από τους κοινοτικούς πόρους στο πρόγραμμα έφτασε για το ίδιο διάστημα τα 1,95 δισ. ευρώ.Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναδεικνύουν την κάλυψη του στόχου της απορροφητικότητας κατά 50 εκατ. ευρώ, και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας. Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, συνολικά πρώτο σε απορροφητικότητα, με ποσοστό που ξεπερνά το 50%.Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανέφερε πως η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος δε βοηθά μονάχα τον αγροτικό κόσμο και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον γεωργικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολό της.

Πυρκαγιά στην Παλαιοπάργα Πρέβεζας

Δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παλαιοπάργα Πρέβεζας. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με επτά οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 9:00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με συνολικά 34 θέματα να συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

Εγκλωβισμένα τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος να ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της χώρας. Από ένα μικρό τοπικό λιμάνι της Ηπείρου έχει μεταβληθεί στον κυριότερο κόμβο μεταφορών (εμπορικών κυρίως) από την Ελλάδα, τα Νότια Βαλκάνια και την Τουρκία προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η σύνδεση της με την Εγνατία Οδό. Τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι δύο. Πρόκειται για έργα Β' και Γ' φάσης. Στην παρούσα φάση και τα δύο έργα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση με αποτέλεσμα να «πηγαίνει πίσω» και το επιχειρηματικό πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού.Ανάδοχος για τα έργα Β' φάσης είναι η εταιρεία ΕΛΤΕΡ η οποία όμως δείχνει να αδυνατεί να ολοκληρώσει τα έργα τα οποία έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2012 (μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε). Το αντικείμενο που έχει εκτελεστεί ως σήμερα φτάνει στο 65% παρά το γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008. Αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 30.480.798 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.Η ανάδοχος εταιρεία έχει ζητήσει με επίσημο έγγραφο την αντικατάσταση της από την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ η οποία είναι ανάδοχος των έργων της Γ1 φάσης. Η εργολαβία της Γ1' Φάσης εξαρτάται απόλυτα από την εξέλιξη της εργολαβίας της Β' Φάσης καθώς το ένα έργο είναι συνέχεια του προηγούμενου και δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει.Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 110.000.000 ευρώ ενώ η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 47%. Το χρονοδιάγραμμα των έργων της Γ1' φάσης είναι 54 μήνες με την σύμβαση να έχει υπογραφεί στις 8 Αυγούστου 2011.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η ολοκλήρωση του έργου για τον Φεβρουάριο του 2016 δεν θεωρείται ρεαλιστική. Αυτό το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».

Η ταυτότητα των έργων
Τα έργα Β' φάση περιλαμβάνουν:
1) Δύο νέους τερματικούς σταθμούς, από τους οποίους ο ένας θα βρίσκεται στη ζώνη Extra Schengen.
2) Συνδετήριο κρηπίδωμα μεταξύ του Πορθμείου και του Παλαιού Λιμένα και του Λιμένα Εξωτερικού μήκους 372 μ. με χερσαία ζώνη εμβαδού 35.002 μ2.
3) Δακτυλοειδή προβλήτα πλαγιοπρυμνοδέτησης μήκους 198 μ.
4) Εκβάθυνση και διαπλάτυνση του δίαυλου προσέγγισης στην είσοδο του Λιμανιού καθώς και ύφαλος κυματοθραύστη μήκους 680 μ. για την προστασία του ακρωτηρίου του Δρεπάνου από τη διάβρωση λόγω κυματισμού.
5) Λιμενική υποδομή στη μελλοντική κατασκευή του τερματικού σιδηροδρομικού πορθμείου του ΟΣΕ.

Τα έργα Γ1 φάσης περιλαμβάνουν:
Λιμενικά Έργα
• Κρηπιδότοιχος μελλοντικού Ra-Ra μήκους 93,0 μέτρων περίπου και ωφέλιμου βάθους -10,20m, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρυμνοδέτηση ενός Ο/Γ–Ε/Γ πλοίου.
• Νότια κρηπιδώματα κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του όρμου Ηγουμενίτσας συνολικού μήκους 610,0 μέτρων περίπου και ωφέλιμου βάθους -10,20m, για την δημιουργία δύο νέων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης Ο/Γ–Ε/Γ πλοίων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα.
• Κρηπιδότοιχος βαρύτητας από συμπαγείς τεχνητούς ογκολίθους, μήκους 21,0m περίπου.
• Διαμόρφωση των προβλεπόμενων χερσαίων χώρων με ύφαλες και έξαλες επιχώσεις και θωράκιση του προκύπτοντος νέου θαλασσίου μετώπου.

Έργα οδοποιίας
Συμπληρωματικά έργα οδοποιίας και κυκλοφοριακά έργα εντός και εκτός της ελεγχόμενης χερσαίας ζώνης του λιμένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται:
• έργα κυκλοφοριακής διαμόρφωσης της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης του λιμένα
• έργα διασύνδεσης του λιμένα με την Ε.Ο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και ανακατασκευή τμήματος της Ε.Ο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας μήκους 3,7 km – κατασκευή πασσαλότοιχου συνολικού μήκους 622 μέτρων και μέγιστου ελεύθερου ύψους 9 μέτρων.
• διαμόρφωση των χώρων αναμονής / στάθμευσης εντός της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης του λιμένα, για τα προς επιβίβαση οχήματα
• διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου του λιμένα εκτός της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης αυτού, προς τον μελλοντικό Τερματικό Σταθμό Επιβατών (Νο4).

Υδραυλικά έργα
Απαραίτητα υδραυλικά έργα για την αποχέτευση ομβρίων της προκύπτουσας συμπληρωματικής χερσαίας ζώνης του λιμένα, αλλά και των περιοχών όπισθεν αυτού, επέκταση δίδυμου οχετού στο νότιο τμήμα του λιμένα κατά 130 m περίπου.

Κτιριακές εγκαταστάσεις
Συγκρότημα Νότιας Πύλης, κτίριο Η/Μ εγκαταστάσεων και δεξαμενή ύδατος.

Η/Μ Εγκαταστάσεις χερσαίας ζώνης λιμένα
Οι σχετικές εργασίες περιλαμβάνουν τις επί μέρους Η/Μ εγκαταστάσεις του περιβάλλοντα χώρου (χερσαίας ζώνης) και συγκεκριμένα α) ύδρευση, β) αποχέτευση, γ) άρδευση, δ) πυρόσβεση, ε) εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων, στ) εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων, ζ) οδοφωτισμό.

Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
Έργα διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο του τερματικού σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου, στη νησίδα μεταξύ τοίχου αντιστήριξης Εθνικής Οδού και οδού πρόσβασης του λιμένα, καθώς και στη νησίδα εισόδου στον χώρο του λιμένα και τον περιβάλλοντα χώρο πύλης ελέγχου κτιρίου Υπηρεσιών και Η/Μ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναγνώστης για το Πρόγραμμα την Κοινωφελής Εργασίας στα Ιωάννινα

Εδώ και 1,5 μήνα συνεχίζεται η κοροϊδία για τους επιλεχθέντες στο Πρόγραμμα την Κοινωφελής Εργασίας στα Ιωάννινα και πιο συγκεκριμένα στον Φορές υλοποίησης την Πίνδος Περιβαλλοντολογική. Τά ονόματα τον προσληπτέων έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και 40 μέρες όμως η πρόσληψη ακόμη δεν έχει γίνει πράξη. Σε κάθε επικοινωνία με τον Φορέα μια καινούρια δικαιολογία είναι έτοιμη, την μία δεν βρίσκονται άτομα για να αποδεχθούν τις θέσεις, την άλλη οι αργίες του 15 Αύγουστο, την άλλη δεν έχουν αποσταλεί από τον ΑΣΕΠ οι συμβάσεις και στην μέση εκατοντάδες νέοι που περιμένουν απλά να εργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς χωρίς να ζητάνε ελεημοσύνη από τους συγγενής και είναι όμηροι αυτής της κατάστασης αφού δεν ξέρουν πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα και απλά τηλεφωνούν καθημερινά και μπαίνουν στο site του Φορέα μήπως και υπάρχη κάποια υποτυπώδες ενημέρωση αλλά μάταια. Όσο για το θέμα που είχε πρόκυψη με τον συμπράττων Φορέα του προγράμματος, τον Φορέα Τζουμέρκων και την μεταφορά τον εργαζομένων από την έδρα του Φορέα που είναι στα Ιωάννινα, στις κατά τόπου περιοχές που θα εκτελούνται οι εργασίες λύση δεν είναι ορατή και η μεταφορά και μετακίνηση του καθενός καθώς και των εργαλείων θα γίνεται με δικά του έξοδα και ευθύνη. Ας σταματήσουν να μας εμπαίζουν οι βολεμένοι της γενιάς των 40+ γιατί αυτοί είναι οι υπεύθυνη όλης της κατάστασης αλλά εμείς είμαστε οι άμεσα θυγμένοι της κατάστασης.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΔΩΔΩΝΗ:Προβληματισμό προκαλούν τα χαρακτηριστικά των προσφορών που τελικώς προκρίθηκαν!

Μεταβίβαση του 67,77% της «Δωδώνης» -πρόκειται για το προς πώληση πακέτο μετοχών- στις τρεις συνεταιριστικές ενώσεις της Ηπείρου ή επανάληψη του διαγωνισμού με προκαθορισμένη και ευρέως δημοσιευμένη μεθοδολογία αξιολόγησης ζητούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρτας - Φιλιππιάδας με επιστολή που έστειλαν χθες προς τα πολιτικά κόμματα ζητώντας τη στήριξή τους. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά των ΕΑΣ απορρίφθηκε και δεν προκρίθηκε στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.Μέσα βεβαίως από την ίδια επιστολή αποκαλύπτεται ότι η συμφωνία των συνεταιριστών με τον στρατηγικό συνεργάτη, ήτοι την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως «Βίκος», έγινε κυριολεκτικά στο παραπέντε. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με συνεταιριστικό προφίλ με τις οποίες ήταν έτοιμες να συμπράξουν οι ΕΑΣ αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να μην επενδύσουν την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της Arla και της Friesland. Μάλιστα, οι ΕΑΣ επειδή δεν έβρισκαν συνεργάτη ζήτησαν από την ΑΤΕbank δάνειο ύψους 21,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν το 67,7% της «Δωδώνης» με την προϋπόθεση να επιστρέψουν εντόκως το ποσό εντός ενός έτους, όταν θα έβρισκαν στρατηγικό επενδυτή.Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν και τα χαρακτηριστικά των προσφορών που τελικώς προκρίθηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η προσφορά της Simos Food Group, πίσω από την οποία βρίσκονται μόλις κατά 10% ελληνικά συμφέροντα ενώ το υπόλοιπο 90% είναι ξένα επενδυτικά κεφάλαια, προβλέπει δύο εναλλακτικές: Πρώτον, την καταβολή 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Δεύτερον, την προσφορά 25,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε επτά δόσεις. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη οφειλών της Simos Food προς τη «Δωδώνη» ύψους 11 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίσεις υπάρχουν για τα 7 εκατ. ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο εάν στην προσφορά της Simos Food περιλαμβάνονται και οι παραπάνω οφειλές. Οι συνεταιριστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν, χωρίς να κατονομάσουν την Simos Food, αλλά «φωτογραφίζοντάς» την, ότι «θα έπρεπε να αποκλειστεί άμεσα από την περαιτέρω αξιολόγηση υποψήφιος επενδυτής, αντιπρόσωπος της “Δωδώνης“ που κατέθετε προσφορά συνυπολογίζοντας τα ποσά που όφειλε στην εταιρεία από τη μεταξύ τους συνεργασία (περίπου 15 εκατ. ευρώ)».Η δεύτερη προσφορά είναι της «Τυράς» των Αδερφών Σαράντη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανερχόταν σε 28,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν ως μετρητά και τα υπόλοιπα με δάνειο. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν εμφάνισε εγγυητική επιστολή. Η τρίτη προσφορά είναι αυτή της γαλλικής Lactalis, η οποία δεν φαίνεται να εμφανίζει κάποιο νομικό ζήτημα, αλλά θεωρείται χαμηλή καθώς ανέρχεται σε 11,8 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την επίσκεψη στη ΔΩΔΩΝΗ

Aντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη συμμετοχή του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και συναντήθηκε διαδοχικά με τον οικονομικό διευθυντή της Εταιρίας, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τέλος είχε ενημερωτική σύσκεψη με το προεδρείο του συλλόγου των εργαζομένων στην επιχείρηση.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ήταν έκδηλη η ανησυχία για το μέλλον και την τύχη της εταιρίας κυρίως όσον αφορά την λειτουργία της, αλλά και τις επιπτώσεις από τις επικείμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετά την εκποίηση της ΑΤΕ.Από την πλευρά του οικονομικού διευθυντή υπήρξε αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση της επιχείρησης στη σημερινή φάση , ενώ δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη, τις πωλήσεις, τα αποθέματα, τα θέματα με τους παραγωγούς κλπ. Στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους έγινε ειδική αναφορά στα εργασιακά θέματα, στις ανησυχίες των εργαζομένων για τη καθημερινή λειτουργία , αλλά και για το μέλλον της εταιρείας καθώς και στη πάγια θέση του συλλόγου των εργαζομένων ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πρέπει να πουληθεί.Από τη πλευρά της αντιπροσωπείας μας υπήρξε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέσα και έξω από τη βουλή και έγινε αναλυτική παρουσίαση της πρότασής μας για ένα συνεταιριστικό- αυτοδιαχειριστικό μοντέλο στη λειτουργία της επιχείρησης.Η αντιπροσωπεία μας τόνισε ότι: η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει βάλει στόχο την εξευτελιστική πώληση στους ιδιώτες, μιας επιχείρησης που αποτελεί βασική παραγωγική μονάδα της περιοχής μας. Η ΔΩΔΩΝΗ με τα χαρακτηριστικά που αναπτύχθηκε και έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Οι μέρες που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες για το μέλλον της. Χρειάζεται οι φυσικοί ιδιοκτήτες της , οι εργαζόμενοι, οι φορείς της Ηπείρου να αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να ακυρωθεί αυτή η εξευτελιστική διαδικασία πώλησης, να σταματήσει η απαξίωσή της, να στηριχθεί χρηματοδοτικά και λειτουργικά για να δοθεί η δυνατότητα οι φυσικοί ιδιοκτήτες της με την ενεργό στήριξη των εργαζομένων της και όλης της κοινωνίας να αναλάβουν να οδηγήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ σε νέους δρόμους ανάπτυξης και προσφοράς στο τόπο. Όσοι απεργάζονται σχέδια εξευτελιστικής ιδιωτικοποίησης, να γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρουν τη κοινωνία απέναντι. Εμείς θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε την απαξίωση της ΔΩΔΩΝΗΣ και για να ακυρώσουμε την εξευτελιστική της πώληση στους ιδιώτες.»

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Δημόσια Επαγγελματαική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Πρέβεζας

Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Δημόσια Επαγγελματαική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Πρέβεζας για το σχολικό έτος 2012-13.Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν είναι: Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης,Κτιριακών Έργων, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Αμαξωμάτων, Κομμωτικής, Αισθητικής και Βοηθών Φυσικοθεραπευτών. Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΠΑ.Σ. Πρέβεζας διδάσκονται μόνο μαθήματα ειδικότητας (θεωρητικά ή εργαστηριακά). Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2682022881 κατά τις ώρες λειτουργίας της σχολής 15:00 – 19:30.

Συλλογή μεταχειρισμένου σχολικού υλικού από την Περιφέρεια Ηπείρου

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι ξεκινάει από αύριο, 06 Σεπτεμβρίου 2012, η συλλογή μεταχειρισμένου σχολικού υλικού (μεταχειρισμένες σχολικές τσάντες, κασετίνες, χάρακες, στυλό, μολύβια, υλικό ζωγραφικής, κλπ), προκειμένου να διατεθεί σε Παιδικές Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και σε παιδιά ορεινών, απομακρυσμένων περιοχών και σε άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στόχος είναι η ανακούφιση των οικογενειών στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που περνάει η χώρα και η συμβολή στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που έχουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας.Το υλικό θα συλλέγεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, καθημερινά στα γραφεία 128 – 129, στο ισόγειο του κτηρίου της Περιφέρειας, πλατεία Πύρρου 1, Ιωάννινα (πρώην Νομαρχιακό Μέγαρο), από 8:00 πμ. έως 14:00 πμ.ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2651087128- 2651087129

Εύγε! Ο Θεοδωρίδης έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τον δήμαρχο Φιλιατών

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,όμως σε αυτή την δεν κλήθηκε ο δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς!!!Να θυμίσουμε πως η Λωρίδα Σαγιάδας ανήκει στο Δήμο Φιλιατών.Για κάποιον,άγνωστο σε όλους εμάς λόγο,ο κ. Θεοθωρίδης και οι συνεργάτες του,δεν θέλησαν να καλέσουν σε αυτή την σύσκεψη τον δήμαρχο της περιοχής...

Τετράωρη στάση εργασίας αύριο των εφοριακών

Σε τετράωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη και σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28/9 προχωρούν οι εφοριακοί, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους.Οι εφοριακοί ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις υπηρεσίες τους, κατά τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του την Παρασκευή.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αντίθετος στην περίπτωση χωροθέτησης της μονάδας πετρελαιοειδών στη θέση «Γωνιά» o δήμαρχος

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του νέου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλία Θεοδωρίδη με θέμα τη χορήγηση άδειας μονάδας πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος.Σε πρόταση εξεύρεσης εναλλακτικής χωροθέτησης της μονάδας στη θέση «Γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε περιοχή που προβλέπεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Δήμαρχος ήταν κάθετα αντίθετος, αφού έτσι μετατοπίζεται το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη.Τελικώς συμφωνήθηκε η σύνταξη μελέτης, όπως άλλωστε επιβάλλει και το Γενικό Πολεοδομικό, για χωροθέτηση μονάδας καυσίμων και μόνο.Την τελική απόφαση και σύμφωνη γνώμη ή μη θα εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Πωγώνι

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Κακολάκκο στο Δήμο Πωγωνίου και αναζωπυρώθηκε ξαφνικά σήμερα το πρωί. Στο σημείο επιχειρούν 12 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 4 οχήματα ,14 άνδρες από το πεζοπόρο τμήμα και  2 αεροδκάφη καναντέρ από το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Ο Ν.Ο.Ιωαννίνων Πρωταθλητής Ελλάδος και στις… τζούνιορ κατηγορίες!

Πέντε μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αρχαρίων της Κεφαλονιάς
Μία καινούρια φουρνιά αθλητών που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στους κωπηλατικούς στίβους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κι εκτός συνόρων, προπονεί αυτή την περίοδο ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.Το αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ομάδα αρχαρίων του Ν.Ο.Ι. αποδείχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου η ΕΚΟΦΝΣ διεξήγαγε τους αγώνες της δεύτερης και τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αρχαρίων αθλητών της Κωπηλασίας.Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος περίπου 250 αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων ξεχώρισε σε επίπεδο ομίλων και αναδείχθηκε Πρωταθλητής και στις κατηγορίες… τζούνιορ, κατακτώντας περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλο σωματειο!Τα πληρώματα του Ν.Ο.Ι. κατέκτησαν τις εξής διακρίσεις:
*Στο διπλό Σκιφ Αρχαρίων Παίδων χρυσό μετάλλιο για τους Αχιλλέα Μήτση και Χρήστο Παπαδημητρίου.
*Στο Τετραπλό Σκιφ Αρχ. Κορασίδων χρυσό μετάλλιο για τις Παρασκευή Παίδαρου – Αφροδίτη Σιώλου – Ιωσηφίνα Μαρτίνη – Βίκη Κοζανίτη.
*Στο Σκιφ Αρχ. Παίδων ασημένιο μετάλλιο για τον Αχμέτ Ράπη.
*Στο Σκιφ Αρχ. Κορασίδων χάλκινο μετάλλιο για την Μαρία Τσίπη.
*Στο Σκιφ Αρχ. Κορασίδων (12 ετών) χάλκινο μετάλλιο για την Ιωάννα Κοτσινά.
Πολύ καλές εμφανίσεις έκαναν επίσης ο Αλέξανδρος Δογορίτης που κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Σκιφ Αρχ. Παίδων και οι Αλεξία Κοντοδήμου και Εύη Παπασπύρου που βγήκαν πρώτες στον μικρό τελικό του διπλού Σκιφ Αρχ. Κορασίδων και πήραν την έβδομη θέση στη γενική κατάταξη.Την ομάδα του Ν.Ο.Ι. συνόδευσαν στο Αργοστόλι οι προπονητές Φώτης Λιόντος και Δημήτρης Δερέκας. Σε δηλώσεις του μετά τους αγώνες ο κ. Δερέκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχίες των αθλητών του. Όπως ανέφερε, «παρά τη δυσκολία της διοργάνωσης, οι νεαροί αθλητές μας, αντλώντας έμπνευση και από τις επιτυχίες των τέταρτων Ολυμπιονικών του Ν.Ο.Ι. Γιάννη Τσίλη και Γιώργου Τζιάλλα, υπερέβαλαν εαυτούς στους τελευταίους αγώνες της φετινής χρονιάς και διατήρησαν το Ναυτικό Όμιλο στην πρώτη θέση και της κατηγορίας των αρχαρίων».Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο επτά επίλεκτοι αθλητές του Ν.Ο.Ι. θα δώσουν τη μάχη των μεταλλίων στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, όπου θα διεξαχθεί το φετινό Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου

Στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του, την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών.Tο υπουργείο τονίζει ότι για όσους συνταξιούχους δεν απογραφούν από τις 24 του μηνός αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους.Μέχρι τις 20 Αυγούστου, 6.972 άτομα δεν είχαν απογραφεί.Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι αρχίζει άμεσα η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και όσοι με δόλο εισέπρατταν αυτές τις συντάξεις θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Νέα διαμαρτυρία για την Κενάν Μεσαρέ

Επανέρχονται οι κάτοικοι της περιοχής από την οποία διέρχεται η Κενάν Μεσαρέ, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την άρση της επικινδυνότητάς της.Συγκεκριμένα με ανοικτή τους επιστολή προς τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους Ιωαννίνων, τον Αστυνομικό Διευθυντή και τους βουλευτές, την οποία κοινοποιούν προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Συνήγορο του Πολίτη, τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, αναφέρουν ότι σε μια και μόνο διασταύρωση και για διάστημα 20 μηνών έγιναν 68 τουλάχιστον «ατυχήματα». Τα αίτια, προσθέτουν, δεν αναφέρονται, γιατί είναι οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες μαζί με τα 100 ντεσιμπέλ.Τάσσονται κατά της μελέτης για την αλλαγή των ατσαλόμπαρων με πιο σύγχρονες και την τοποθέτηση αυτόματου συστήματος ελέγχου ταχύτητας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα διατρέχουν οι μαθητές της περιοχής με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στο κτίριο του Δημαρχείου θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα η Πολεοδομία του Δήμου Αρταίων

Στο κτίριο του Δημαρχείου θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα η Πολεοδομία του Δήμου Αρταίων για την εύρυθμη και οικονομικότερη λειτουργία του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στη συνεδρίασή του την 27η Αυγούστου 2012 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την καταγγελία της από 17-2-2005 αρχικής σύμβασης μίσθωσης του ακινήτου που στεγάζεται η Πολεοδομία του Δήμου και συγκεκριμένα του Α΄ πάνω από το ισόγειο ορόφου, εμβαδού 300 μ2 και αποθηκευτικού χώρου εμβαδού 110 μ2, επί της οδού Ταγμ. Παπακώστα Άρτα, όπως ορίζει το άρθρο 17 του Ν. 3853/2010.Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων κ. Φίλιππος Παππάς ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Η μεταφορά της Πολεοδομίας εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα για την περιστολή των δαπανών, την αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων και την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των πολιτών. Με τη μεταφορά της Πολεοδομίας στο Δημαρχείο θα εξοικονομηθούν 22.320 ευρώ ετησίως από μισθώματα, πλέον της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί από τα λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, κοινόχρηστες δαπάνες κλπ.). Πέραν τούτου, πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερη η λειτουργία στον ενιαίο χώρο του δημαρχείου λόγω της άμεσης επαφής που έχει η εν λόγω Υπηρεσία με το κοινό. Στην πορεία θα εξετάσουμε τη δυνατότητα μεταφοράς σε δημοτικά κτίρια και άλλων Υπηρεσιών οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια και λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δεν μπορούν να μεταφερθούν άμεσα, όπως π.χ. ο Παιδικός Σταθμός Τ.Κ. Ανέζας. Υπενθυμίζω ότι με απόφαση της Δημοτικής Αρχής πριν λίγους μήνες στεγάστηκαν στο πρώην Δημαρχείο Αμβρακικού, το τοπικό ΚΕΠ, η δομή «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς και το αγροτικό ιατρείο, εξοικονομώντας δαπάνες μισθωμάτων πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίως, πλέον λειτουργικών εξόδων (ρεύμα κλπ.). Στο ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και υπάρχουν σκέψεις μεταφοράς και άλλων Υπηρεσιών. Τα οικονομικά δεδομένα στην παρούσα συγκυρία επιβάλλουν περιορισμό των δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε με γνώμονα το σεβασμό στη δημόσια περιουσία και στους δημότες και στόχο τον περιορισμό των εξόδων του Δήμου. Ο Δήμος Αρταίων έχει συμβάλει και συνεχίζει να συνεισφέρει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην εξοικονόμηση κονδυλίων από τον εξορθολογισμό των δαπανών».

Α.Ο. Κοσμηράς, Χανόπουλο και στα... "καπάκια" Φεστιβάλ της ΚΝΕ!!!

Απ' όλα έχει ο... "μπαξές" της κολώνας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Από τη μία βλέπουμε για αφίσες για κλαρινοπανήγυρα σε Κοσμηρά και Χανόπουλο Άρτας και από την άλλη πανώ για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή!!! Μιλάμε για κατάσταση... καραγκιόζ-μπερντέ στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Έχουμε ξαναγράψει χιλιάδες φορές ότι η αφισορρύπανση κάνει πάρτυ στα Γιάννενα. Το θέμα είναι τι κάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που ανήμπορος να αντιδράσει, αναμασά τη ρητορική των προστίμων τα οποία όμως...δεν βλέπουμε!!!

Πόση μα..κία δέρνει ορισμένους ανεγκέφαλους σε αυτή την πόλη;

Ούτε ίχνος σεβασμού της πόλης, των μνημείων και των ιστορικών της κτιρίων, δεν υπάρχει στα άρρωστα μυαλά των "εξυπνάκηδων" ψευτοχουλιγκάνων που τη... "βρίσκουν" βρωμίζοντας με σπρέϊ ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους. Τελευταίο τους θύμα το ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου το οποίο έκαναν σαν τα... μούτρα τους, αφού έβαψαν επιφάνειες πελεκητής πέτρας και μαρμάρων. Μιας και πρόκειται για "οπαδούς" του ΠΑΣ, καλό θα είναι οι σύνδεσμοι των οργανωμένων να τραβήξουν και κανένα αυτάκι. Πάντως μέχρι σήμερα δεν μπήκαν στον κόπο να βγάλουν κάποια ανακοίνωση με την οποία να απομονώνουν τέτοια "φρούτα" και να καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Νέα παράταξη για το Δήμο Ιωαννιτών

Ως επικεφαλής της φέρεται ο πρώην δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας του κ. Νίκου Γκόντα, Γιάννης Ναυρούζογλου


Του Κώστα Καλτσή

Νέα παράταξη για τον Δήμο Ιωαννιτών κυοφορείται και αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η ίδρυσή της τον τρέχοντα μήνα ή το πολύ τον Οκτώβριο. Ως επικεφαλής της φέρεται ο πρώην δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας του κ. Νίκου Γκόντα, Γιάννης Ναυρούζογλου.Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έρθει σ’ επαφή με πλειάδα στελεχών, όχι μόνο από το χώρο της Ν.Δ., στηριζόμενα στη διαπίστωσή τους ότι η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο κ. Γκόντας «έκλεισαν τον κύκλο τους», όπως λένε. Ακόμη εκτιμούν ότι και η πλειοψηφούσα παράταξη στο Δήμο αδυνατεί ν’ ασκήσει αποτελεσματική διοίκηση, δεδομένων των αντιθέσεων στελεχών της που δημιουργούν φαινόμενα παραλυσίας, μ’ αποτέλεσμα ο διευρυμένος Δήμος να βρίσκεται στο έλεος του Θεού, δίχως δυστυχώς να έχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, όπως ανέμεναν οι πολίτες. Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες λένε ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δεν προτίθεται να αποτρέψει τη δημιουργία νέας παράταξης, αλλά κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.Ο πρώην δήμαρχος, παρ’ ότι δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τις προθέσεις του, επιμένει ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, είναι άγνωστο όμως τι τελικά θα κάνει, αν τον ακολουθήσουν τα στελέχη της παράταξής του και εάν επιτύχει να την συσπειρώσει εκ νέου, με δεδομένο το ότι δεν δείχνει να είναι και στα καλύτερά της. Από ακριτομυθίες γίνεται γνωστό ότι υπάρχουν στελέχη τα οποία φιλοδοξούν να ηγηθούν αν ο κ. Γκόντας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, για τον οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την τακτική που ακολουθεί. Από τις εκλογές του 2010 δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη τύπου και δεν έχει κάνει μία δήλωση «ζωντανά». Του καταλογίζουν ακόμη ότι έδιωξε ικανά στελέχη, ότι δεν ασκεί την αντιπολίτευση που πρέπει αλλά και ότι δεν κάλεσε ποτέ όλους τους υποψήφιους συμβούλους των εκλογών του 2010 να πούνε δύο κουβέντες.Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο πρώην δήμαρχος, έμπειρος καθώς είναι, αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, δεν πρόκειται ν’ αφήσει εύκολα να τον εκτοπίσουν, δεδομένων και των ερεισμάτων που έχει στην ηγεσία της Ν.Δ. για τα οποία όμως ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος αν θα του παράσχουν τη στήριξη που απαιτείται.Όμως το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα το δείξει η πορεία.

stotapsi

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στις πρόποδες της Νεμέρτζικας,στα χωρία Παλαιόπυργος και Μερόπη Πωγωνίου.Στην περιοχή επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και δυο αεροσκάφη καναντέρ από το Άκτιο.

Πιο φτηνά σχολικά είδη στα Γιάννινα και καλύτερες τιμές στα φροντιστήρια

Και ιδιωτικά συμφωνητικά υπογράφονται μεταξύ φροντιστών και γονέων!..
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος ώσπου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία, την ερχόμενη Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου και οι Γιαννιώτες μαθητές με τους γονείς τους ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά.Φέτος ο οικογενειακός προϋπολογισμός που θα διατεθεί, τόσο για την προμήθεια των απαραίτητων σχολικών ειδών όσο και για τα φροντιστήρια των μαθητών είναι περιορισμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αφού, ως γνωστόν, λεφτά πολλά δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά, οι γονείς δεν θα στερήσουν τα παιδιά τους απ’ τα αναγκαία, βοηθούμενοι σ’ αυτό από τις μειωμένες τιμές στα σχολικά είδη που προσφέρουν όλα ανεξαιρέτως τα βιβλιοπωλεία στα Γιάννινα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα φροντιστήρια στην πόλη μας που, ακολουθώντας τη γενική τάση όλης της χώρας, συμπιέζουν τα δίδακτρά τους προς τα κάτω και κάνουν διευκολύνσεις όσον αφορά την καταβολή τους για να μην χάσουν μαθητές.

Έρευνα αγοράς
Η επόμενη εβδομάδα με την έναρξη των σχολείων θα σηματοδοτήσει για μαθητές και γονείς την έξοδό τους στην αγορά για την προμήθεια των αναγκαίων ειδών, σύμφωνα με το τι θα ζητήσουν δάσκαλοι και καθηγητές. Ήδη όμως αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει την έρευνα, συγκρίνοντας τιμές, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος των Βιβλιοπωλών Ιωαννίνων Κώστας Κωνής.

Μειωμένες τιμές...
Τι διαθέτουν τα καταστήματα; Όλα όσα χρειάζεται ένας μαθητής, σε τιμές όμως αρκετά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι ή άλλες προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τον κ. Κωνή, τα βοηθήματα του σχολείου πωλούνται φέτος με έκπτωση που κυμαίνεται από 10 έως 20% επί της αρχικής τους τιμής, ενώ μεγάλες είναι οι προσφορές σε τετράδια, μολύβια και λοιπή γραφική ύλη.Οι πιο σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται πάντως στα ξενόγλωσσα βιβλία, που παραδοσιακά κοστίζουν ακριβά! Ανάλογα με τις εκδοτικές εταιρείες, οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 10 έως 20% επί της αρχικής τους τιμής. Όσον αφορά τις σχολικές τσάντες, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν άνετα στη Γιαννιώτικη αγορά αυτή που ανταποκρίνεται στο «βαλάντιό» τους, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 15 και 20 ευρώ, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος των Βιβλιοπωλών. «Οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να βρουν φέτος στα μαγαζιά ό,τι θέλουν, απ’ το πιο φτηνό ως το ακριβότερο είδος», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέρμα στις σπατάλες!
Πάντως, οι… σπατάλες στον τομέα αυτό ανήκουν πλέον στο παρελθόν! «Άλλες χρονιές μαζεύαμε και πετούσαμε στον κάλαθο των αχρήστων ό,τι είχε μείνει από την προηγούμενη χρονιά. Τώρα λέμε ότι υπάρχουν ξύστρες, γομολάστιχες, διορθωτικά και τα χρησιμοποιούμε ξανά, για να μην χρειαστεί να πάρουμε καινούρια», σημειώνει ο κ. Κωνής.

«Μην σας παραπλανούν…»
Ο Πρόεδρος των Γιαννιωτών Βιβλιοπωλών ερωτηθείς για το τι άλλο συστήνει στους γονείς να κάνουν, πλην της έρευνας αγοράς, τονίζει με έμφαση πως καλό θα ήταν να μην παρασύρονται από παραπλανητικές διαφημίσεις, κυρίως από πλευράς πολυκαταστημάτων, που κάνουν λόγο για διάθεση σχολικών ειδών σε υπερβολικά χαμηλές τιμές! Κι αυτό γιατί οι τιμές μπορεί να είναι πράγματι χαμηλές, όμως αντίστοιχα χαμηλή είναι και η ποιότητα των ειδών, τα οποία ως επί το πλείστον είναι και αγνώστου προελεύσεως.Οι βιβλιοπώλες έχουν καταγγείλει μάλιστα τέτοιου είδους πρακτικές στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Ως παράδειγμα ο κ. Κωνής αναφέρει τα σχολικά τετράδια. Όπως λέει, «εμείς αυτά τα προμηθευόμαστε από ελληνική βιομηχανία που αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιεί για την παραγωγή τους επικίνδυνα υλικά όπως το κάδμιο. Έτσι, είναι ασφαλή για τα παιδιά και προστατεύουν και το περιβάλλον, κάτι που δεν μπορεί κανείς να πει ότι ισχύει για αντίστοιχα είδη εισαγωγής».

Φτηνότερα τα δίδακτρα
Χαμηλότερα δίδακτρα και παράταση της καταβολής τους προσφέρουν φέτος στους μαθητές τους τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στα Γιάννινα, συναισθανόμενα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Οι μειώσεις, ανάλογα με το φροντιστήριο, ξεκινούν από 10 – 15% και μπορεί να φτάσουν ακόμα και ως το 20% της τιμής των διδάκτρων.

Ιδιωτικά συμφωνητικά
Παράλληλα, με τους γονείς γίνονται πλέον και ιδιωτικά συμφωνητικά, δηλαδή οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων έρχονται σε ατομική συνεννόηση με τον κάθε ένα και καθορίζουν το ύψος του ποσού που θα καταβάλλει για να παρακολουθεί μαθήματα το παιδί του. Αυτό ανέφερε χθες γνωστός φροντιστής της πόλης μας, τονίζοντας με έμφαση ότι «αφού υπάρχει πρόβλημα κι εμείς δεν μπορούμε να μην κάνουμε υποχωρήσεις, ώστε να έχουμε δουλειά. Εξάλλου, εκτός από εμάς, απ’ τα φροντιστήρια ζουν κι ένα σωρό καθηγητές, οπότε καλύτερα να παίρνουμε όλοι μας λιγότερα, παρά να αρχίσουν οι απολύσεις».

Σταθερή η κίνηση
Πάντως, η κίνηση και οι εγγραφές στα φροντιστήρια της πόλης μας δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, αλλά κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα. Δύσκολα, εξάλλου, θα αφήσει κανείς το παιδί του χωρίς εξωσχολική βοήθεια…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πινακίδα στην διακλάδωση προς Πάργα

Ολο το καλοκαιρι δεν μπορεσε καποιος να την τοποθετηση σωστα για να ενημερωνωνται οι επισκεπτες.Η πινακιδα ενημερωνει για την λιμνη με τα νουφαρα (Καλοδικι ) και για το μονοπατι R -9).Μηπως κατι θα επρεπε να κάνει ο Δημος Παργας;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Αναλυτικά στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ελέγξει το ΣΔΟΕ ζητά ο Αντ.Μπέζας

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Αντώνης Μπέζας, με την οποία ζητά αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ανακοινώσει το ΣΔΟΕ ότι έχει ελέγξει μέχρι σήμερα.Ο κ. Μπέζας ρωτά συγκεκριμένα να πληροφορηθεί σε πόσους φορολογούμενους έχουν ανοιχθεί και ελεγχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί, σε πόσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ποιό είναι το συνολικό ποσό των φόρων που έχουν βεβαιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ποιό είναι το ποσό που τελικά έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι σήμερα. Επίσης ο κ. Μπέζας ζητά να μάθει ποιες είναι οι διατάξεις της νομοθεσίας ή οι διαδικασίες που επικαλούνται οι ελεγχόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που τους βεβαιώνονται.Στην ερώτησή του ο κ. Μπέζας αναφέρει:«Όπως είναι γνωστό, με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του ν. 3888/2010 (ΦΕΚ 175 Α΄), με την οποία συμπληρώθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄) , ορίστηκαν τα εξής:«Σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από το φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μην φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση ».Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επανειλημμένως δημοσιευθεί πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έχει προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογούμενων και σε βεβαίωση πρόσθετων φόρων λόγω απόκρυψης εισοδημάτων.Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
1. Από την ημέρα ισχύος της παραπάνω διάταξης, πόσων φορολογούμενων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ζητηθεί, από το ΣΔΟΕ και άλλες φορολογικές αρχές, να ανοιχθούν στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων και πόσοι τελικά έχουν ανοιχθεί από τις αντίστοιχες τράπεζες;
2. Σε πόσους από τους παραπάνω φορολογούμενους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ποιό είναι το συνολικό ποσό των φόρων που έχουν βεβαιωθεί και ποιό είναι το ποσό που τελικά έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι σήμερα;
3. Ποιες είναι οι διατάξεις της νομοθεσίας ή οι διαδικασίες που «αξιοποιούν» ή επικαλούνται οι ελεγχόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που τους βεβαιώνονται; ».

Πολιτική ηγεσία και Βουλή θα εξετάσουν το θέμα της «Δωδώνης»

Δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο βουλευτή Κώστα Τασούλα
Στην αντεπίθεση περνούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Άρτας- Φιλιππιάδας και Θεσπρωτίας, που μαζί με την εταιρία «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» διεκδικήσαν την αγορά της «Δωδώνης», όμως αποκλείστηκαν από την τελική αναμέτρηση του διαγωνισμού.Μετά το σάλο που προκάλεσε η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι Ενώσεις με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία της χώρας (εκτενή αποσπάσματα στη συνέχεια του ρεπορτάζ), καταγγέλλουν ότι η έξοδός τους από το διαγωνισμό ήταν μεθοδευμένη, ενώ ζητούν, αν όχι τη μεταβίβαση σε αυτούς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Δωδώνης» στη λογιστική του αξία, τουλάχιστον την επανάληψη του διαγωνισμού.

Το θέμα στη Βουλή…
Στο μεταξύ, τη δέσμευση ότι το θέμα της «Δωδώνης» θα συζητηθεί την άλλη Τετάρτη στη Βουλή, απέσπασε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Τασούλας ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία εκκαθάρισης της ΑΤΕ και κυρίως στο βαθμό που αφορά τη «Δωδώνη». Ο Γιαννιώτης βουλευτής προέβη σε αυτή την κίνηση, με βάση όρο του διαγωνισμού για την πώληση της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, που προβλέπει «συνέχεια στην ανάπτυξη της εταιρίας και της περιοχής».Όπως σημειώνουν πηγές, η Κυβέρνηση πρέπει να έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό για ένα θέμα, που επηρεάζει τα μέγιστα την αγροτοκτηνοτροφία της Ηπείρου, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στη «Δωδώνη». «Δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Κυβέρνηση, σε ένα θέμα που αφορά άμεσα την κοινωνία» υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Χρ. Μαντάς- Χρ. Γκόκας…
Χθες, δηλώσεις για το θέμα της «Δωδώνης» έκαναν, τόσο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, όσο και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας. Ο κ. Μαντάς ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, σημειώνοντας, ότι «η «Δωδώνη» πρέπει να λειτουργήσει σε ένα συνεταιριστικό μοντέλο. Θέλουμε να συνεχίσει να έχει κοινωνικό ρόλο». Ο κ. Γκόκας, σημείωσε ότι «η απόφαση αποκλεισμού της πρότασης των ΕΑΣ, δημιουργεί πολλές υποψίες και αμφιβολίες για το μέλλον της επιχείρησης. Ο διαγωνισμός αυτός έχει πολλά σκοτεινά σημεία».

Ο Αλ. Καχριμάνης…
Επίσης χθες, θέση για το θέμα της «Δωδώνης» πήρε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι η «Δωδώνη» πρέπει να διατηρήσει την Ηπειρωτική της ταυτότητα, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για τον αποκλεισμό της σύμπραξης ΕΑΣ και ΒΙΚΟΣ Α.Ε. από τη συνέχιση του διαγωνισμού.«Σε μια δύσκολη εποχή, λέω στους αξιολογητές, προσέξτε πάρα πολύ το θέμα. Γιατί βγάλατε μια ηπειρώτικη εταιρία απ’ έξω, αλλά δεν πείθετε, ότι μια εταιρία που χρωστάει αρκετά χρήματα στη «Δωδώνη», έχει τα λεφτά μετρητοίς για την αγορά της. Δεν μας πείθουν, πρέπει να μας πείσουν» είπε, μεταξύ άλλων.

Μικρό διάστημα…
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου στην επιστολή τους, ενημερώθηκαν στις 10 Αυγούστου, ότι έπρεπε να καταθέσουν έως τις 22 Αυγούστου επικαιροποιημένη δεσμευτική προσφορά και θα έπρεπε να τεκμηριωθεί η κάλυψη των σχετικών κεφαλαίων της προσφοράς. Χαρακτηρίζουν το παραπάνω διάστημα μικρό, ειδικά από τη στιγμή που μεσολαβούσε και ο Δεκαπενταύγουστος.«Όταν σε άλλη περίπτωση ζητήθηκαν από τις Ενώσεις διευκρινίσεις για τη διαδικασία του διαγωνισμού, οι σύμβουλοι της ΑΤΕ επανήλθαν με απαντήσεις 3 ολόκληρους μήνες από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Από αυτό συνεπάγεται, ότι εξ’ αρχής μεθοδευόταν η έξοδος των Ενώσεων από το διαγωνισμό, ιδιαίτερα δε, όταν οι Ενώσεις αποκλείστηκαν από τη συνέχιση του διαγωνισμού, τη στιγμή ακριβώς που είχαν έλθει σε συμφωνία με στρατηγικό συνεργάτη και είχαν καλύψει το τίμημα της οικονομικής τους προσφοράς» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Ενδιαφέρον μόνο για φέτα!
Στην μακροσκελή επιστολή τους οι ΕΑΣ Ηπείρου τονίζουν ακόμη: «Οι Ενώσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τους σημερινούς υποψήφιους, καθώς οι τελευταίοι ενδιαφέρονταν μόνο για την εκμετάλλευση της φέτας και την επακόλουθη συρρίκνωση της παραγωγής του εργοστασίου των Ιωαννίνων. Οι μόνες εταιρίες με τις οποίες οι Ενώσεις είχαν έρθει σε συμφωνία στα περισσότερα σημεία και ήταν έτοιμες να συμπράξουν στη Β’ Φάση, ήταν πολυεθνικές επιχειρήσεις με συνεταιριστικό προφίλ, οι οποίες όμως την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην επενδύσουν την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα».Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Οι Ενώσεις κατέθεσαν πρόταση στο πλαίσιο της Β’ Φάσης, ζητώντας από την ΑΤΕ να παρέχει δάνειο για το ποσό των 21,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στο 67,77% της λογιστικής αξίας της εταιρίας, για την εξαγορά των μετοχών, με την προϋπόθεση να επιστραφεί εντόκως το ποσό εντός ενός έτους, όταν θα έβρισκαν στρατηγικό επενδυτή που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις συνεργασίας, θέτοντας ως εγγύηση το 100% των μετοχών, που θα κατείχαν στην εταιρία, εφόσον επιλεγόντουσαν ως αγοραστές αυτών, πρόταση η οποία δεν απορρίφθηκε»!Σημειώνουν δε, για την εταιρία «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.»: «Οι Ενώσεις κατόρθωσαν να βρουν αξιόλογο τοπικό επενδυτή, την εταιρία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς (21,3 εκ. ευρώ), θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δανείων, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρίας και διασφάλιζε τους όρους συνεργασίας των Ενώσεων, των εργαζόμενων, των παραγωγών καθώς επίσης και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Ποιος ο ρόλος Πανταλάκη;
Για τις Ενώσεις γεννάται το ερώτημα: «Γιατί ο κ. Θ. Πανταλάκης, πρώην Διοικητής της ΑΤΕ, κατά την περίοδο της παραίτησής του από τη Διοίκηση της Τράπεζας και παρά την ύπαρξη συμφώνου εμπιστευτικότητας σε ισχύ, ανέφερε προ της αξιολόγησης των προσφορών, ότι η καλύτερη προσφορά έχει υποβληθεί από τη SIMOS FOODS, επηρεάζοντας έτσι τους αξιολογητές. Οι Ενώσεις θεωρούν ότι θα έπρεπε να αποκλειστούν άμεσα από περαιτέρω αξιολόγηση υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφορά με μικρό αρχικό ετήσιο τίμημα και καταβολή των υπολοίπων σε 6 ετήσιες δόσεις, η οποία προσφορά προφανώς θα καλυπτόταν από τα κέρδη της εταιρίας, ή υποψήφιος επενδυτής, αντιπρόσωπος της «Δωδώνης», που κατέθετε προσφορά συνυπολογίζοντας τα ποσά που όφειλε στην εταιρία από τη μεταξύ τους συνεργασία (περίπου 15 εκατ. ευρώ)».

660.000 για αξιολογητές!
Τέλος, «οι Ενώσεις αμφισβητούν την αξιοπιστία των Συμβούλων της ΑΤΕ, καθώς παρανόμως ζήτησαν εγγράφως από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν, ότι ο τελικός αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει σε αυτούς 660.000 ευρώ, το οποίο και οι Ενώσεις αρνήθηκαν. Θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί, εάν κάποιοι εκ των υποψηφίων έχουν αποδεχθεί αυτή τη ρήτρα, προκειμένου να έχουν ευνοϊκή αξιολόγηση».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Yποστηρίζουν την εκλογή του Πρωτοσύγκελου Θεοδόσιου Μαρτζούχου στη θέση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης!

Επιστολή, συνοδευόμενη από κατάλογο υπογραφών αποδήμων Πρεβεζάνων κατοίκων Αττικής, με την οποία υποστηρίζουν την εκλογή του Πρωτοσύγκελου Θεοδόσιου Μαρτζούχου στη θέση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης απεδόθη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, από τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Κωνή, μετά την εξουσιοδότηση εκ μέρους των υπογραφόντων. Στην επιστολή υποβάλλουν θερμότατη παράκληση να ληφθεί σοβαρώς υπόψη κατά την εκλογή νέου Μητροπολίτου και η γνώμη της Αποδημίας του Νομού Πρέβεζας, η οποία κατέληξε εις το συμπέρασμα , ότι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση αυτή είναι ο μέχρι σήμερα Πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως κ.κ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, που υπηρετεί στην θέση αυτή επί 32 έτη.

Το «Χαζτηκώστα» στα χρόνια του Δ.Ν.Τ.

Μια συνοπτική καταγραφή των αλλαγών από τον Ανδρέα Λύτρα

Αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί που ακολουθούν και δείχνουν το πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» πριν την έλευση του Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας.Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Ανδρέας Λύτρας, επιχείρησε μια συνοπτική καταγραφή των αλλαγών που έχει επιφέρει η πολιτική του μνημονίου στις υπηρεσίες που προσφέρει το «Χατζηκώστα» στους πολίτες καθώς όμως και στις αμοιβές όσων εργάζονται σε αυτό.Αναλιτικά τα στποιχεία:
Οργανισμός Νοσοκομείου:
α)ΚΛΙΝΕΣ:
Βάση του νόμου του ΕΣΥ 1397/83 και του Π/Δ 87/86 (ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης νοσοκομείων) οι κλίνες ήταν 460, η δε κατανομή αυτών
Παθολογικός Τομέας 179 κλίνες
Χειρουργικός « 261 «
Ψυχιατρικός « 20 «
Με νόμο και απόφαση Λοβέρδου (καλοκαίρι 2011) μειώνονται όλες οι κλίνες στα νοσοκομεία της χώρας (ΦΕΚ 1681/τευχ.Β/28-7-2011), τότε καθορίζεται για το «Γ.Χατζηκώστα» από 460 κλίνες γίνονται 350, ΜΕΙΟΝ 110 κλίνες μείωση περίπου στο 24%.
Η κατανομή τώρα είναι:
Παθολογικός Τομέας 136 κλίνες (μείον 43)
Χειρουργικός « 199 « ( « 62)
Ψυχιατρικός « 15 « ( « 5)
β)ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ:
- Με τον οργανισμό των 460 κλινών οι οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων ήταν 1.392, με αναλογία για μια (1) κλίνη (3,026) ανθρώπινο δυναμικό, με πληρότητα που κειμένονταν από το 60%-70% ανά περιόδους, άρα κατ' ουσία η πιο πάνω αναλογία ήταν πιο μικρή.
- Σημαντική παρατήρηση: Τα διεθνή στάνταρς σε χώρες της Ε.Ε. είναι μια (1) κλίνη προς (4) ανθρώπινο μάχιμο προσωπικό (και όχι οργανικό).
- Περικοπή πρώτη (Οκτώβρης 2011): Οργανισμός με 350 κλίνες και αριθμός οργανικών θέσεων 1.050, μείωση κατά 342 θέσεις από τον αρχικό (ποσοστό 24,5%) για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων, έτσι πλέον η αναλογία ανά μία (1) κλίνη πέφτει στο (3) ανθρώπινο δυναμικό.
- Περικοπή δεύτερη (Ιούνη 2012), μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (6 Μαΐου και 17 Ιουνίου), νέα οδηγία από το Υπουργείο Υγείας για πιστή εφαρμογή του νόμου 4024/11 άρθρο 33 με νέα περικοπή οργανικών θέσεων κατά 86 θέσεις, άρα έχουμε οργανισμό με 350 κλίνες και με οργανικές θέσεις 964 (συνολική μείωση 30,5%), έτσι η νέα αναλογία ανά μια (1) κλίνη πέφτει στο (2,75) ανθρώπινου δυναμικού.
Προσλήψεις-Αποχωρήσεις:
Δεν είναι μόνο η μικρή αναλογία ανά κλίνη, είναι και η έλλειψη προσωπικού σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, οι συνεχόμενες αποχωρήσεις λόγω κύρια συνταξιοδότησης, με το πάγωμα των προσλήψεων το 2011 και το 2012 που έχει φέρει το Νοσοκομείο σε ΟΡΙΑΚΟ σημείο, στο ΚΟΚΚΙΝΟ.Αποτέλεσμα πολλά τμήματα να μην μπορούν να βγάλουν προγράμματα (ασφαλή), να χρωστάνε άδειες του 2011 και πολλά ρεπό (παράδειγμα τμήμα εστίασης 1.200 ρεπό και άδειες σε τραπεζοκόμους) με επόμενο βήμα την ιδιωτικοποίησή τους.Αναλυτικά κάποια στοιχεία:
Χρονική περίοδος Αποχωρήσεις Προσλήψεις Διαφορά
2004-2010 245 137 108
2011 41 - 41
Α΄εξάμ.2012 15 - 15
ΣΥΝΟΛΟ 301 137 164
Τα πιο πάνω στοιχειά αφορούν όλες τις ειδικότητες εκτός του ιατρικού προσωπικού.Η κατάσταση θα φθάσει σε ΑΚΡΑΙΑ ΜΟΡΦΗ αφού θα ενταθούν οι αποχωρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς, με ορατή πλέον την πολιτική συγχώνευσης ή κλεισίματος τμημάτων-κλινικών-λειτουργιών του νοσοκομείου.Η γενική πολιτική κατάσταση, η κακοπληρωμή, η αβεβαιότητα, η εντατικοποίηση, το καθημερινό άγχος, η καταστρατήγηση των νόμων περί εργασίας (πενθήμερο, ρεπό, αργίες, νυχτερινά, άδειες, κ.λ.π.) έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε ΑΣΧΗΜΗ ψυχολογική κατάσταση.

Ιδιωτικοποίηση χώρων
Ήδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, πολλά τμήματα πηγαίνουν με ληστρικές συμβάσεις σε ιδιωτικά συνεργεία, έτσι και στο «Γ.Χατζηκώστα» το κόστος είναι πάνω από 1,5 εκατ.ευρώ, το χρόνο.Η καθαριότητα στοιχίζει 1 εκ.ευρώ περίπου το χρόνο, μέρος της Τεχνικής Υπηρεσίας 200.000 ευρώ, απογευματινή βάρδια διανομής φαγητού, 5%-10% των κλινών σε ασφαλιστικές εταιρείες (με νόμο Λοβέρδου) και έρχεται η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων για ενοικίαση νοσοκομείων ή τμημάτων αυτών.Περίπου 200.000 ευρώ στοιχίζει η παραχώρηση σε ιδιώτες λειτουργίες στην Διοικητική Υπηρεσία (π.χ. Ορκωτοί Λογιστές, Εσωτερικός Έλεγχος, Συνεργάτες στην οικονομική διαχείριση, Μισθοδοσία, στήριξη της πληροφορικής κ.λ.π.).

Αργίες-νυχτερινά-υπερωρίες-εφημερίες:
Οι συνεχείς περικοπές κονδυλίων για τις εφημερίες τις αργίες – νυχτερινά-υπερωρίες έχουν φέρει σε μεγάλο ΑΔΙΕΞΟΔΟ το Νοσοκομείο, αν προσθέσει κανείς και την καθυστέρηση των πετσοκομμένων κονδυλίων, όπως επίσης το σταμάτημα των συμπληρωματικών ποσών, έτσι:
α)Εφημερίες:
κάθε μήνα δημιουργείται πρόβλημα με τα προγράμματα και τον τρόπο εφημερίας ειδικευομένων και ειδικευμένων, συνεχή μπαλώματα, συζητήσεις, συνεδριάσεις, επισχέσεις εργασίας, ασφαλή και μη προγράμματα, κόψιμο δεδουλευμένων, γιατροί από το Παν/κό Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, ένα γενικό ΑΛΑΛΟΥΜ που δεν έχει τέλος.
β)Αργίες-Νυχτερινά-Υπερωρίες:
για το υπόλοιπο προσωπικό (πλην γιατρών) ΟΚΤΩ (8) μήνες ΑΠΛΗΡΩΤΟ (απ΄1/1/2012), μόνο οι λέξεις ΝΤΡΟΠΗ & ΑΙΣΧΟΣ τους αξίζει.Τουλάχιστον δεν δίδουν την δυνατότητα από ίδια έσοδα του Νοσοκομείου να γίνεται μερική ή ολική πληρωμή.
Οικονομικά Νοσοκομείου:
Οι συνεχείς περικοπές στον προϋπολογισμό τον τελευταίο καιρό πάνω από 50%, το σταμάτημα των επιχορηγήσεων έχει φέρει σε πολλή ΔΥΣΚΟΛΗ θέση το Νοσοκομείο, συχνές τροποποιήσεις προϋπολογισμού.Αν στα πιο πάνω προστεθεί και η ΑΔΥΝΑΜΙΑ των ασφαλιστικών ταμείων να αποδώσουν τα χρήματα από τα νοσήλια, δείχνει το ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ κλίμα.Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποδώσει ούτε ένα (1) ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις ασφαλισμένων για το 2012, πολλά χρωστάνε και από το 2011.Τον Μάιο του 2012 το συνολικό χρέος των ταμείων προς το Νοσοκομείο ήταν περίπου 16,5 εκατ.ευρώ με πρωταγωνιστές ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο, η σύνθεση των πολιτών που επισκέπτονται το Νοσοκομείο μας είναι 37% ΙΚΑ, 34% ΟΓΑ, 14% Δημόσιο, 5% Ο.Α.Ε.Ε., 5% λοιπά ταμεία, 5% ανασφάλιστοι, άποροι, μετανάστες, αναλυτικά:
- ΙΚΑ : 6,0 εκατ.ευρώ
-ΟΓΑ : 4,6 εκατ.ευρώ
-ΟΠΑΔ : 4,1 « «
-Λοιπά : 2,0 « « (ΟΑΕΕ,Μηχανικών,Δικ/ρωνκ.λ.π.)
- Παρά την λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, εξακολουθούννα υπάρχουν πολλά προβλήματα, αρκετοί προμηθευτές δεν δίνουν τιμές, μεγάλος αριθμός ακόμη ειδών πάει ακόμα στα απευθείας.- Προμηθευτές έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα (1) χρόνο κύρια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού (Ιούνιο 2011), πολλοί εκβιάζουν για παροχή υλικού αν δεν πληρωθούν ή μέσω εξωδίκων, αποτέλεσμα να υπάρχουν κατά καιρούς πολλά προβλήματα σε διάφορα υλικά.
Η λειτουργία του Νοσοκομείου σε αριθμούς:
Παρά τα πολλά προβλήματα, σε ανθρώπινο δυναμικό, εργασιακές σχέσεις, οικονομικά, ελλείψεις υλικού κ.λ.π. και το 2011 (η πιο δύσκολη χρονιά τα τελευταία δέκα χρόνια) ήταν ΑΝΟΔΙΚΗ για το Νοσοκομείο, κύρια για τρεις (3) λόγους:
α)Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Β.Δ.Ελλάδας
β)Την συνεχή προσπάθεια όλου του προσωπικού
γ)Την οικονομική κρίση που οδηγεί τους πολίτες στο Δημόσιο
Σύστημα Υγείας
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το Νοσοκομείο είχε αναπτυγμένες κλίνες (337) το 2011
Η πληρότητα την περίοδο 2006-2011 κυμαίνεται από 63%-70%, με
Μ.Ο. για το 2011 πάνω από το 67%
Αριθμός εξετασθέντων στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
54.838 55.464 54.180 59.274 65.146 66.208
Αριθμός Εξετασθέντων στα Τακτικά Εξωτ.Ιατρεία:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
94.934 97.359 92.143 92.467 92.874 94.323
Συνολικός αριθμός στα Ε.Ι. του Νοσοκομείου:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
149.777 152.823 146.323 151.741 158.020 160.531
Αριθμός Εισαγωγών στο Νοσοκομείο:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
13.405 13.819 13.497 13.530 18.570 19.016
Αριθμός Νοσηλευθέντων στο Νοσοκομείο:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
18.164 19.018 19.584 20.256 21.943 22.406
Αριθμός Ημερών Νοσηλείας:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
81.571 80.329 80.113 80.321 87.591 82.756
Μέσος Όρος Ημερών Νοσηλείας:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
4,46 4,22 4,09 3,97 3,90 3,69
Αριθμός Χειρουργικών Επεμβάσεων:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
5.682 5.140 7.238 7.046 7.090 7.028
Αριθμός Εργαστηριακών Απεικονίσεων:
2006 2007 2008 2009 2010 2011
78.285 80.795 87.909 97.441 101.853 102.583
Αριθμός Βιοπαθολογικών Εξετάσεων:
2006 2007 2008 2009
2.098.734 2.212.167 2.272.325 2.447.761
2010 2011
2.236.819 2.007.465
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού:
Στην μονάδα έχουμε κάθε χρόνο (2006-2011) μεταξύ 6.000-7.000 συνεδρίες, με τακτικά περιστατικά κατά Μ.Ο. (550) και επείγοντα Μ.Ο. (150), με αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, για το 2011 οι συνεδρίες ήταν 6.246.Τελειώνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι στο Νοσοκομείο ανήκει όλη η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας του Νομού, που αποτελείται από
α) (58) Περ.-Αγροτικά Ιατρεία
β) (6) Κέντρα Υγείας
Όλα με ξεχωριστά και μεγάλα προβλήματα, ένα ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο.
Ακόμη στο Νοσοκομείο ανήκει:
α)Η Μέση Σχολή (με κύριο πρόβλημα χρηματοδότησης με τα αναμενόμενα προβλήματα).
β)Τα ψυχιατρικά προγράμματα, αποκατάσταση.
γ)Το πολυδύναμο που δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση πως θα λειτουργήσει και τον τρόπο (μετά από έντεκα χρόνια).
δ)Όλες οι εκτάσεις-εγκαταστάσεις του «παλιού» Γ.Χατζηκώστα που μένουν αναξιοποίητες (παρά την πρόταση για «πάρκο υγείας» που έχει γίνει κατά καιρούς από φορείς του Νοσοκομείου).

ΠΡΕΒΕΖΑ:Άριστης ποιότητας είναι τα νερά από τα οποία υδρεύεται το Ζάλογγο σύμφωνα με τις αναλύσεις

Άριστης ποιότητας είναι τα νερά από τα οποία υδρεύεται το Ζάλογγο σύμφωνα με τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα σημεία από τα οποία υδρεύεται ο πρώην Δήμος. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Βαγγέλης Ροπόκης οι τιμές σε όλους τους δείκτες είναι μηδενικές, ενώ η προσπάθεια για την διατήρηση του πόσιμου νερού σε αυτό το επίπεδο είναι συνεχείς.

Σχέδιο καταστροφής της Βάλια Κάλντα!

Mέσα στην «αγωνία» του Ελληνικού Κράτους για επενδύσεις και «ανάπτυξη», ένα παλιό αλλά «αξέχαστο» σχέδιο, ανασύρθηκε από τα συρτάρια και προωθείται προς υλοποίηση. Πρόκειται για φράγμα ύψους 60 μέτρων, το οποίο θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων (η συμβολή Αώου και Αρκουδορέματος). Τα νερά θα διοχετεύονται προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά. Για το έργο, έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε. και ο χρόνος υλοποίησης είναι τρία χρόνια. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τόσο το φράγμα, που για να φτιαχτεί θα απαιτήσει δρόμους, εργοτάξια κλπ. όσο και η λίμνη που θα δημιουργηθεί, η οποία θα κατακλύσει και ένα σεβαστό κομμάτι της χαράδρας του Αρκουδορέματος και πιθανόν και το μονοπάτι Βωβούσα – Αρκουδόρεμα – Βάλια Κάλντα, θα επιφέρει οριστική αλλοίωση και καταστροφή της περιοχής, που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα ορεινά τοπία, τόσο από οικολογική, όσο και από αισθητική και τουριστική άποψη και είναι τόπος επίσκεψης χιλιάδων ανθρώπων, με σημαντικό οικονομικό όφελος για τη περιοχή του Ζαγορίου και της Κόνιτσας. Πριν λίγες ημέρες σε συνεδρίασή του το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. Επίσης ο Δήμος, προσθέτει ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β. Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα). Σημειωτέων ότι ο Αώος έχει ήδη εκτραπεί με το φράγμα των πηγών Αώου προς τον Άραχθο και με την εκτροπή και του Αρκουδορέματος, που αποτελεί το σημαντικότερο παραπόταμό του, η ποσότητα των νερών του Αώου θα μειωθεί σημαντικά, με τραγικά αποτελέσματα σε όλη τη Λάκα Αώου, τη περιοχή της Κόνιτσας κλπ. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι το κράτος και τα ιδιωτικά συμφέροντα που πατρονάρει, με πρόσχημα την περιβόητη «ανάπτυξη» (η συγκεκριμένη είναι και «πράσινη») και την αγωνία του κόσμου για επιβίωση μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ορεινών κοινοτήτων να αντισταθούν, έχει βάλει σκοπό να ξεπουλήσει τα πάντα αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις. Για τους περισσότερους από εμάς, που έχουμε περπατήσει και ζήσει σε αυτά τα μέρη, η ελάχιστη αντίσταση είναι μια υπογραφή στο κείμενο για τη ματαίωση του έργου, το οποίο μπορείτε να υπογράψετε εδώ

anevenontas.gr

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου

Πλούσιος απολογισμός δραστηριοτήτων στην ετήσια γενική συνέλευση της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στα πανέμορφα Πράμαντα


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάντα δύο ράτσες: η ράτσα του Σωκράτη και η ράτσα του Άνυτου και της συντροφιάς του. Η πρώτη κάνει το μεγαλείο του τόπου∙ η δεύτερη βοηθά την πρώτη αρνητικά. Αλλά τώρα, μου φαίνεται, πως μόνο τούτη απόμεινε- η πρώτη χάθηκε και πάει».
Γ. Σεφέρης, «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη»


Σίγουρα τα μέλη και οι φίλοι της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Το αποδεικνύει το πλούσιο έργο που έχουν παραγάγει τα δεκατέσσερα (14) χρόνια από τη συγκρότηση της Εταιρείας. Χρόνια δημιουργικά, που την ανέδειξαν σε έναν ζωντανό οργανισμό, οι διοικήσεις και τα μέλη του οποίου εργάζονται αενάως, αόκνως και ανιδιοτελώς για την προβολή του τζουμερκιώτικου πολιτισμού μη φειδόμενα μόχθου, χρόνου και χρημάτων.Στον ετήσιο απολογισμό που έκανε στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βορείων Τζουμέρκων στα Πράμαντα ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαργώνης, καταξιωμένος εκπαιδευτικός και κριτικός λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στο πολύτροπο και πολύμορφο έργο που παράγουν τα δυναμικά μέλη της Ι.Λ.Ε.Τ. Έργο που πηγάζει από την ανιδιοτελή και ανυστερόβουλη συμμετοχή τους σε κοινωνικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς και με τη στελέχωση ομάδων ερευνών που συγκεντρώνουν πολύτιμο λαογραφικό υλικό από κάθε γωνιά των Τζουμέρκων, πριν αυτό εξαφανιστεί στο πέρασμα του χρόνου. Υλικό που περιλαμβάνει ήθη και έθιμα, παράδοση και πολιτισμό, τραγούδια, παραμύθια και αινίγματα. Επίσης εργάζονται για τη συγκέντρωση ιδιωματικών λέξεων και φράσεων της γλώσσας των Τζουμερκιωτών και καταγράφουν τοπωνύμια και οικωνύμια, μύθους και ιστορίες του τόπου, όπως αυτά διασώζονται, με όποιες παραλλαγές, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Για το σημαντικό και ανεκτίμητο έργο που επιτελούν οι ομάδες έρευνας και συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού, των οποίων ηγείται ο ακάματος καθηγητής, επίτιμος πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. κ. Νίκος Μπριασούλης, θα αφιερώσουμε ειδικό σημείωμα.Ας έρθουμε όμως στην περιληπτική περιγραφή του έργου που παρήγαγε η Εταιρεία τον προηγούμενο χρόνο αντλώντας στοιχεία από το λεπτομερή απολογισμού του προέδρου. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται οι ετήσιες τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τα Γιάννινα, τη Θεσσαλονίκη και την Άρτα, η μελέτη των κ Κωνσταντίνας Ζήδρου και Ανθής Αγγέλη για τις αρχαιολογικές επεμβάσεις και έρευνες στην περιοχή της αρχαίας Αθαμανίας και του βυζαντινού Τζεμέρνικου, η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, αφιερωμένη στο φωτογράφο της Αντίστασης Κώστα Μπαλάφα και η έκθεση φωτογραφιών του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, καθώς και η εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή και φιλόλογο Λουκά Κούσουλα και η βιβλιοπαρουσίαση των Αρτινών συγγραφέων Δ. Βλαχοπάνου και Γ. Καλπούζου.Η διοίκηση της Εταιρείας, ανταποκρινόμενη σε προσκλήσεις φορέων και μελών της, έλαβε μέρος και συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις Αδελφοτήτων, της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην έκθεση φωτογραφίας του κ. Β. Μαλισιόβα, σε ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, πολιτισμικές συναντήσεις.Απέδειξε δε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός, εδραιωμένος πνευματικός, επιστημονικός και πολιτιστικός φορέας που έχει παρουσία και άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή των Τζουμέρκων και την Ήπειρο γενικότερα. Παράδειγμα η πλήρης αντίθεσή του στην κατασκευή και νέου φράγματος στον Άραχθο.Ειδική μνεία έγινε και στις τιμητικές διακρίσεις που έλαβαν μέλη της Εταιρείας που διέπρεψαν και βραβεύτηκαν, όπως ο Αγναντίτης εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρ. Παπακίτσος και η φιλόλογος Αγγελική Ζολώτα, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ο συγγραφέας Αρ. Σχισμένος, από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων και το ζεύγος Ηλία και Ρίτας Νάστου, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια το δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννη Σεντελέ για την διαρκή και αμέριστη συμβολή του στο έργο της Ι.Λ.Ε.Τ., καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συμμετοχή της στην έκδοση του ετήσιου τόμου της Εταιρείας «Τζουμερκιώτικα Χρονικά», καθώς και του νεογέννητου παιδιού τους «Το Χρονικό της Ι.Λ.Ε.Τ.».Επίσης ευχαρίστησε και επαίνεσε το βιβλιοκριτικό κ. Κώστα Τραχανά για την οικονομική προσφορά προς την Εταιρεία. Χειρονομία ευγενική και ενισχυτική του έργου της, που είθε να βρει και άλλους μιμητές. Επίσης ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους για την ευρεία προβολή του έργου της, μεταξύ των οποίων και τον ακάματο και παλαίμαχο χοροδιδάσκαλο, δημοσιογράφο και φωτογράφο Κώστα Μπατσή.Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαργώνης τον απολογισμό, ο οποίος μαζί με τον οικονομικό και την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής εγκρίθηκαν ομοφώνως, παρουσίασε τις προγραμματισμένες για τη νέα περίοδο εκδηλώσεις της Εταιρείας, μερικές εκ των οποίων προτάθηκαν από μέλη της κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνελεύσεων. Παράλληλα η Διοίκηση έκανε δεκτές προς μελέτη και πραγμάτωσης και νέες προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια πλούσιου και εποικοδομητικού διαλόγου που ακολούθησε. Μεταξύ των ομιλητών ο δήμαρχος κ. Γ. Σεντελές, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Π. Σμύρης, η «ψυχή» του Αράχθειου Θεάτρου Σκούπαςς κ. Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου, η πρόεδρος της Αδελφότητας Πραμαντιωτών Αττικής κ. Βασιλική Τζαχρήστα, ο πολιτευτής κ. Δ. Χαμπίπης, καθώς και τα έλη της Διοίκησης κ. Β. Φλωράκης και Ν. Καρατζένης και ο επίτιμος πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. κ. Ν. Μπριασούλης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας θα πραγματοποιήσει επιδοτούμενα επιμορφωτικά προγράμματα για εργαζομένους


Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας θα πραγματοποιήσει επιδοτούμενα επιμορφωτικά προγράμματα για εργαζομένους.Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012.

Ioannina Rock City Fest II


Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το IOANNINA ROCK CITY FEST II στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία, στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012.Πρόκειται για ένα τριήμερο festival αφιερωμένο στη Γιαννιώτικη rock σκηνή. Special guests θα είναι o Αμερικανός superstar της rock, Kip Winger (στη μοναδική για την Ελλάδα εμφάνιση του, το Σάββατο 8/9) και οι Ελβετοί Suns of Saturn (την Κυριακή, 9/9), ενώ το φεστιβάλ τη Δευτέρα 10/9 θα κλείσει με το reunion party δυο θρυλικών Γιαννιώτικων συγκροτημάτων, των Deans και των Gold Fingers.Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο κλασικό rock, η δεύτερη στο alternative rock και η τρίτη στο hard & heavy rock.Επτά συγκροτήματα την ημέρα, ενώ παράλληλα στο χώρο φιλοξενούνται πλήθος άλλων εκδηλώσεων:
Σύγχρονος χορός
Μουσικό Εργαστήρι – Jam σκηνή
Έκθεση rock φωτογραφίας
Έκθεση φωτογραφίας "Απεί Ρωτάν rock"
Projections
Προβολή συναυλιών θρύλων του rock στα Γιάννενα
Έκθεση CD και LP Γιαννιωτών Καλλιτεχνών
Ώρα έναρξης 18:30, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

12 πυρκαγιές σε ένα 10ήμερο εκδηλώθηκαν στην Πρέβεζα!

Μπορεί το καλοκαίρι ημερολογιακά να έχει τελειώσει ωστόσο η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται και μάλιστα με αυξημένη ετοιμότητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας. Από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν τουλάχιστον 12 πυρκαγιές στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας (Κοτσανόπουλο, Αγία Κυριακή Πάργας, Μεσοπόταμο ,Αγιο Θωμά κλπ) οι οποίες αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Την επισήμανση ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει κάνει ο διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης ο οποίος σημειώνει ότι απαιτείται ενεργοποίηση και ο συντονισμός όλων. Ο διοικητής ζήτησε από τους πολίτες να ενημερώνουν την Πυροσβεστική υπηρεσία, να τηρούν τις πυροσβεστικές διατάξεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω και της μεγάλης ξηρότητας της βλάστησης από τις συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες. Μέχρι στιγμής οι μέχρι τώρα δυνάμεις επαρκούν. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν εκδηλωθούν περισσότερα μέτωπα ή εάν αυτά είναι πιο επικίνδυνα. Ενδεχόμενο που δεν είναι ακραίο αφού σε περιπτώσεις ταυτόχρονων περιστατικών, γίνεται διασπορά δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα εκδηλώθηκαν στην Πρέβεζα τέσσερις φωτιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με τον σωστό σχεδιασμό και την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση , τις εθελοντικές ομάδες και τους λοιπούς φορείς.Eν τω μεταξύ ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου με επιστολή του συγχαίρει για το έργο στην κατάσβεση των πυρκαγιών της 3ης Σεπτεμβρίου, τον Περιφερειακό Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αντιπύραρχο, κ. Δημήτρη Στάμο, το Διοικητή της Π.Υ. Πρέβεζας, Αντιπυραγό, κ. Απόστολο Βασδέκη, ο οποίος είχε το συντονισμό της επιχείρησης, τους Διοικητές των Π.Υ. Πάργας, Άρτας, Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού, τους Αξιωματικούς, τους Πυροσβέστες και ιδιαιτέρως τα πληρώματα και τους τεχνικούς του κλιμακίου πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου canadair, που εδρεύει στην 131 Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τονίζει ο κ. Ιωάννου οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο σε όλα τα μέτωπα, ενώ αποφασιστικής σημασίας στο έργο της κατάσβεσης ήταν οι συνεχείς εναέριες ρίψεις από τα αεροσκάφη και υπογραμμίζει ότι η παρουσία των canadair στο Άκτιο είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και αποτροπή πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.Την ίδια στιγμή ο Διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης εκφράζει ιδιαίτερα τις ευχαριστίες του προς τον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Ροπόκη και τον πρόεδρο του Μύτικα Νίκου Ντίτσου για την συμβολή τους στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς της ΒΙΠΕ καθώς και σε όλες τις εστίες που έχουν εκδηλωθεί στα όρια του Δήμου Πρέβεζας.

Στην χορήγηση τριών αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων θα προχωρήσει ο Δήμος Πρέβεζας

Στην χορήγηση τριών αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων (μία στην δημοτική κοινότητα Λούρου και δύο στην Δημοτική κοινότητα Πρέβεζας) θα προχωρήσει ο Δήμος της Πρέβεζας. Οι άδειες θα δοθούν σε άτομα με Αναπηρία, Πολύτεκνους και Πολεμιστές Κύπρου και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που έχουν τις προϋποθέσεις να υποβάλλουν αίτηση που να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Γραφείο Λαϊκών Αγορών και αδειοδοτήσεων του Δήμου Πρέβεζας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Ο Δήμος θα αναρτήσει το έγγραφο στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του, ενώ οι σύλλογοι στους οποίους γίνεται η κοινοποίηση καλούνται να ειδοποιήσουν τα μέλη τους για την υποβολή αιτήσεων προς την υπηρεσία.

Ανταλλαγή νέων στο Δήμο Πωγωνίου

Aπό τις 7 μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Πωγωνίου η Ανταλλαγή Νέων με τίτλο: "Όμορφες τεχνικές τέχνης για τα χαμόγελα των παιδιών".Oι κύριοι στόχοι της Ανταλλαγής είναι η προώθηση της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των νέων καθώς μαθαίνουν νέες τεχνικές τέχνης με σκοπό την δημιουργία υπέροχων έργων τέχνης ως δώρα για την παιδιατρική κλινική Ιωαννίνων και το κέντρο παιδικής μέριμνας Ιωαννίνων ώστε να είναι λίγο πιο ευχάριστη η διαμονή των παιδιών.Στην ανταλλαγή θα συμμετάσχουν σύνολικά 25 νέοι από την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Δωρεάν λογοθεραπευτική και εργοθεραπευτική αξιολόγηση στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου


Στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου,για όλο το μήνα Σεπτέμβριο θα πραγματοποιείται δωρεάν λογοθεραπευτική και εργοθεραπευτική αξιολόγηση από το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου για παιδιά και ενήλικες.Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης του λόγου, της ομιλίας, της φωνής αλλά και των κινητικών, γνωστικών, γραφοκινητικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων μάθησης του παιδιού και του ενήλικα.Για ραντεβού,επικοινωνία στα τηλέφωνα:
Σ.2651067320
Κ.6986180630
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
Κερκύρας 5 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα 7- 8 Σεμπεμβρίου


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νεανική Σκηνή: Διαγωνισμός νεανικής δημιουργίας, μαθητικό σκετς - σύγχρονη διασκευή από την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», ροκ συναυλία με τους TRAFFIC JAM (τοπικό μαθητικό συγκρότημα), μεγάλη συναυλία με τους DOMENICA. Κεντρική Σκηνή: Θεατρικό για την ανεργία («Η πτώση και η άνοδος του κ. Γκρόσαπ»), οπτικοακουστικό αφιέρωμα και συζήτηση με θέμα «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Η πείρα από τους εργατικούς αγώνες στα Γιάννενα», αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τον Β. Παπαγεωργίου στο κλαρίνο. Παιδότοπος: Παράσταση - παιχνίδι με κλόουν, γαϊτανάκι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική, προβολή κινουμένων σχεδίων. Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Μιλάμε στα παιδιά για την κρίση».
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νεανική Σκηνή: TALK SHOW - παιχνίδι ερωτήσεων για το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα («ROCK ABY», «SIDE WINDERS», «ANONYMOUS», συγκρότημα του 1ου και 7ου ΓΕΛ κ.ά.). Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο ελληνικό έντεχνο και ροκ τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, ομιλία τουΘανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο καλό λαϊκό τραγούδι με τον Δημήτρη Μπάση με ιδιαίτερη αναφορά στον Δ. Μητροπάνο. Παιδότοπος: Μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορός, εργαστήρι χειροτεχνιών, «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι...». Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Παιδικοί σταθμοί στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη Λαμπριάδειο Σχολή στο Ζαγόρι

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος της Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής, που εδρεύει στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Δούβλης, υπέγραψαν χθες, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμφωνητικό συνεργασίας.Σύμφωνα με αυτό, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής θα χρησιμοποιούνται, κατά την επόμενη εικοσιπενταετία, για να φιλοξενούν φοιτητές και ερευνητές κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ερευνητικών αποστολών.Ήδη, η Λαμπριάδειος Σχολή φιλοξένησε την φετινή άνοιξη σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, όπως αυτό της οικολογίας πεδίου. Επιπλέον, φέτος το φθινόπωρο (27 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2012) θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Β' Φθινοπωρινό Σχολείο Άνω Πεδινών με αντικείμενο την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εργασίας .

Άρχισαν οι εγγραφές για την νέα χρονιά στα Χορευτικά Τμήματα του Δήμου Πρέβεζας

Άρχισαν οι εγγραφές για την νέα χρονιά στα Χορευτικά Τμήματα του Δήμου Πρέβεζας για ενήλικες και παιδιά. Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας ( Άγιο Κωνσταντίνο ). Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τμήματα ενηλίκων, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη τις ώρες 5 με 10 το βράδυ, καθώς και τμήματα για παιδιά και εφήβους κάθε Παρασκευή τις ώρες 5 με 9 το βράδυ. Υπεύθυνος των τμημάτων ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρης Ρούσσος. Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 2682025503 – 2682025325

Σπουδαίες εμφανίσεις των αθλητών του ΕΟΣ Μετσόβου

Στο παγκόσμιο κύπελλο Ρόλλερσκι που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη τις 24-26 Αυγούστου 2012, ο Παπάσης Γεώργιος ήταν ο αθλητής που ξεχώρισε από ελληνικής συμμετοχής με την πέμπτη θέση στο αγώνισμα του σπριντ στην κατηγορία των εφήβων. Ο αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου, που είχε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο στην προκριματική φάση, έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους ημιτελικούς και την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.Η πέμπτη θέση αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας αφού είναι το καλύτερο αποτέλεσμα Έλληνα αθλητή στον συγκεκριμένο θεσμό.Στην κατηγορία εφήβων ο Αγγέλης ήταν 7ος στα 10 χλμ ανάβασης ενώ στην κατηγορίαι νεανίδων ξεχώρισε η Μπούμπα Μαρία η οποία κέρδισε τον τίτλο της πανελληνιονίκη σε όλα τα αγωνίσματα (τρία).Μία από τις καλύτερες παρουσίες σε διεθνείς αγώνες στην ιστορία της ΕΟΧ είχαν οι Έλληνες Διαθλίστες στο Βαλκανικό πρωτάθλημα θερινού Διάθλου με ρόλλερσκι στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας τις 29-30 Αυγούστου. Την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου Αγγέλης Απόστολος στο αγώνισμα των 10 χλμ σπριντ της κατηγορίας Εφήβων.Με 6 πετυχημένες βολές (6/10), άριστο ρόλλερσκι και χρόνο21:44,6 κέρδισε τους 14 αθλητές από τέσσερις χώρες και επιβεβαίωσε τη φήμη του μεγάλου ταλέντου, χαρίζοντας στην χώρα μας ένα χρυσό μετάλλιο σε διεθνή αγώνα Διάθλου, μετά από πολλά χρόνια. Στο αγώνισμα της καταδίωξης (Pursuit) ο Αγγέλης με 8 άστοχες βολές (12/20) τερμάτισε με χρόνο 34:19,0 40 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βούλγαρο Palevski Radi.Οι άριστες επιδόσεις ήρθαν σε μια δύσκολη για τον ΕΟΣ Μετσόβου περίοδο και πραγματικά τις είχαν ανάγκη τόσο οι αθλητές όσο και οι προπονητές αφού επιζητούσαν ένα κίνητρο να αντεπεξέλθουν στις επίπονες προσπάθειες τους να κάνουν αθλητισμό υψηλού επιπέδου.