Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργούν τον Φορέα Παμβώτιδας!!!

Με τη συμπλήρωση μίας δεκαετίας περίπου από την σύστασή του, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του και καταργείται! Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το Σχέδιο που βρίσκεται υπό νομοθετική επεξεργασία, σχετικά με τη συγχώνευση των Φορέων αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ.Με τη συμπλήρωση μίας δεκαετίας περίπου από την σύστασή του, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του και καταργείται! Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το Σχέδιο που βρίσκεται υπό νομοθετική επεξεργασία, σχετικά με τη συγχώνευση των Φορέων αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ. Έναν περίπου μήνα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των Φορέων Διαχείρισης η διαδικασία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και η «Ε» αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τους Φορείς Διαχείρισης. Η πιο μεγάλη είδηση για τους Φορείς της Ηπείρου είναι αναμφισβήτητα αυτή της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, οι αρμοδιότητες του οποίου προτείνεται στο σχέδιο να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τις ανάγκες έρευνας και διαχείρισης της περιοχής της Παμβώτιδας. Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα αποτελέσει, εφόσον υλοποιηθεί, την κορωνίδα αντιδράσεων από πολλούς τοπικούς φορείς, που αντιδρούν ήδη σε αυτή την προοπτική. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος που εξέφρασε την έκπληξή του, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ο κ. Φίλιος χαρακτήρισε θέμα αρχής για τον Δήμο Ιωαννιτών, να αναλάβει σε περίπτωση κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τη λίμνη Παμβώτιδα. «Το Π.Δ της λίμνης θα πρέπει να ξεκινά στο πρώτο του άρθρο με την επισήμανση ότι την αποκλειστική διαχείριση των θεμάτων της λίμνης την έχει ο Δήμος Ιωαννιτών. Να τελειώνουν αυτές οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις. Δεν γίνεται να έχουν όλοι δικαίωμα παρέμβασης και αρμοδιότητες για τη λίμνη και ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι εκτός», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να επιφυλαχθεί για την αντίδραση και τις ενέργειες του Δήμου, μόλις λάβει στα χέρια του κάποιο επίσημο έγγραφο. Επίσης, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Π. Τσουμάνη ο οποίος δήλωσε άγνοια για το σχεδιασμό, ωστόσο δεν έκρυψε και αυτός την έκπληξη και τον προβληματισμό του σε περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν.

Τι αναλαμβάνει η Περιφέρεια
Σύμφωνα με το Σχέδιο για τους καταργούμενους φορείς, αναφέρεται πως οι Φορείς που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τη βοήθεια κατά τόπους επιτροπών με μέλη – επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο κάθε περιοχής, εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, καθώς και ΜΚΟ. Οι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις εγκεκριμένες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών που αναλαμβάνουν ενώ η εποπτεία θα ασκείται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ. Ο Φορέας που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των καταργούμενων Φορέων, θα είναι ο δικαιούχων των προγραμμάτων και των δράσεων που εκπονούν οι Φορείς που συγχωνεύονται καθώς και των πόρων και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά. Οι εργαζόμενοι Οι εργαζόμενοι των καταργούμενων Φορέων μεταφέρονται αυτοδίκαια στο νέο Φορέα για όλη τη διάρκεια σύμβασής τους και του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου μεταφέρονται επίσης στο νέο Φορέα με καθήκοντα ανάλογα των προσόντων τους και των αναγκών του νέου Φορέα.

Λογικές οι άλλες συγχωνεύσεις

Για τους υπόλοιπους φορείς διαχείρισης της Ηπείρου οι προτάσεις είναι περισσότερο ορθολογικές. Συγκεκριμένα, συγχωνεύεται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου με τον Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου σε ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Πίνδου» με έδρα στα Ιωάννινα και με δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων. Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού συγχωνεύεται με τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και τον Φορέα Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, σε ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτ. Ηπείρου και Μεσολογγίου» με έδρα την Άρτα και με δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων. Εξαίρεση η Ήπειρος Στα αξιοσημείωτα του προτεινόμενου σχεδίου το ότι από τους πέντε καταργούμενους Φορείς Διαχείρισης, μόνο οι αρμοδιότητες του Φορέα της Παμβώτιδας μεταφέρονται γενικώς και αορίστως στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι αρμοδιότητες των άλλων Φορέων μεταφέρονται σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών. Διατηρούνται έξι Φορείς Τέλος, έντονο είναι το «άρωμα» πολιτικής παρέμβασης και προφανέστατων εξυπηρετήσεων για την παραμονή ως έχουν μέχρι σήμερα έξι Φορέων Διαχείρισης της χώρας. Πρόκειται για τους Φορείς του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, του Ολύμπου, της Σαμαριάς και του Όρους Πάρνωνα, οι οποίοι παραμένουν ως έχουν, λόγω της διεθνούς αναγνωρισιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί και αυτό αποδεικνύει εν πολλοίς τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις, ότι ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Πρεσπών συστάθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, χωρίς να έχει καν συγκροτηθεί το διοικητικό του συμβούλιο...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρόστιμο 252.000 ευρώ σε σούπερ μάρκετ στα Γιάννινα!

Για παραβάσεις σε θέματα υγιεινής
Πρόστιμο 252.000 ευρώ επιβλήθηκε από τον ΕΦΕΤ, στην υπεραγορά τροφίμων Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε., και ειδικότερα στο υποκατάστημά της στα Γιάννινα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το πρόστιμο επεβλήθη εξαιτίας «των επανειλημμένων υποτροπών της σε παραβάσεις που αφορούν το ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, της αποθήκευσης, της υποδομής και του εξοπλισμού, καθώς επίσης και της μη συμμόρφωσής της στους προγενέστερους ελέγχους του ΕΦΕΤ».Οι παραβάσεις επιβεβαιώνονται από τον έλεγχο που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο υποκατάστημά της, στο 1ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων – Δωδώνης, στην Ανατολή, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν οι ίδιες παραβάσεις που αφορούν το ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, της αποθήκευσης, της υποδομής και του εξοπλισμού και βεβαιώθηκαν επανειλημμένα σε δύο συνεχείς ελέγχους.Ακόμη, διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο ΕΦΕΤ προέβη στην επιβολή 134 προστίμων συνολικού ύψους 853.500 ευρώ για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας του κλάδου των τροφίμων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πυρκαγιά στον Τσαμαντά Φιλιατών Θεσπρωτίας

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στον Τσαμαντά, στο Φιλιάτι Θεσπρωτίας.Στο μέτωπο επιχειρούν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, δεκαπέντε άτομα πεζοπόρο και μεχρθ πριν μια ώρα και δύο αεροσκάφη.

Μοτοσικλετιστής «καρφώθηκε» σε σταθμευμένα Ι.Χ.

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα, στις 16.00 το απόγευμα, ένας 23χρονος από τα Ιωάννινα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες του firmani.gr, έχασε τον έλεγχο της μηχανής που οδηγούσε και έπεσε με δύναμη πάνω σε σταθμευμένα οχήματα επί της κεντρικής οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Ιωαννίνων.Ο άτυχος οδηγός της μοτοσικλέτας βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ο συνεπιβάτης του, ένα επίσης νέο παιδί μόλις 22 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.