Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Σχόλιο του Δήμου Ιωαννιτών για την απομάκρυνση κατασκευών από τους κοινόχρηστους χώρους

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση κατασκευών από τους κοινόχρηστους χώρους, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές που αφορούν στην αισθητική εικόνα της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Η συζήτηση που έγινε στο σώμα ήταν εποικοδομητική και οι προτάσεις που κατατέθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές για την τελική της διαμόρφωση.Η βασική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αντιδήμαρχο Δημήτρη Θεμελή. Καθοριστική για τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης ήταν η εισήγηση από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της, Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Γκόλα.Τα βασικά σημεία στα οποία δόθηκε έμφαση από την Επιτροπή Τουρισμού και ενσωματώθηκαν στην απόφαση είναι:
- Οι ιδιαιτερότητες των κοινόχρηστων χώρων, η χρήση και η επισκεψιμότητά τους
- Οι ανάγκες των επιχειρηματιών και των επισκεπτών
- Η συνάφεια των κατασκευών με τα γεωμορφολογικά, ιστορικά και τουριστικά χαρακτηριστικά της πόλης.
- Να υπάρξει ξεχωριστή αρχιτεκτονική προσέγγιση, κατά περίπτωση, που θα συνεκτιμά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τους εμπλεκομένους.
Με αφορμή σχόλια που έγιναν σημειώνεται πως κάποιοι δεν έχουν συνηθίσει τον διάλογο και με κάθε ευκαιρία δείχνουν πόσο πολύ τους ενοχλεί. Αν πάλι θέλουν να τον ερμηνεύουν ως «αντιπαράθεση» τότε η Δημοτική Αρχή δεν έχει παρά να πει πως βρίσκονται μόνιμα σε όνειρο θερινής νυχτός!

Ζευγάρι Ελλήνων από την Ηγουμενίτσα πήγε να ζητήσει στην Αλβανία τα κλεμμένα ζώα του , ξυλοκοπήθηκε και κρατήθηκε σε ομηρία!!!

Ένα ζευγάρι Ελλήνων πιάστηκαν όμηροι από τους κατοίκους ενός χωριού στους Αγίους Σαράντα, αφού είχαν έρθει για να ψάξουν για τα κλεμμένα ζώα τους. Όπως έγινε γνωστό ζευγάρι από την Ηγουμενίτσα της Ελλάδας πήγε για να πάρει 32 αγελάδες και 87 γιδοπρόβατα που είχαν κλαπεί από τους Αλβανούς, αλλά πιάστηκαν όμηροι, κρατώντας τους μέχρι αργά χθες το βράδυ στο χωριό Γιάννιαρη των Αγίων Σαράντα.Σύμφωνα με πληροφορίες το ζευγάρι είχε περάσει τα σύνορα χθες το απόγευμα και είχε σταματήσει στο χωριό Γιάννιαρη ,όπου θα έπαιρναν τα ζώα τους που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Αλλά κατά την άφιξή τους στο χωριό Γιάννιαρη συνέπεσαν χρονικά με την αστυνομία των Αγίων Σαράντα, που συνέλαβε το Rushit Ισμαήλ και αναζητεί τον Αστρίτ Ισμαήλ, ύποπτοι ως οι δράστες της ληστείας των βοοειδών και των αιγοπροβάτων του Έλληνα πολίτη Ι.Β. από το χωριό Παλαμπά της Ηγουμενίτσας.Κατά την άφιξη τους στο χωριό Γιάννιαρη, αυτοί ζήτησαν να πάρουν πίσω τα βοοειδή και τα άλλα ζώα, αλλά εκεί συνάντησαν αντίσταση από την οικογένεια του κρατουμένου Rushit Ismaili.Οι τελευταίοι όχι μόνο δεν δέχτηκαν να παραδώσουν τα βοοειδή και τα άλλα ζώα, αλλά ξυλοκόπησαν και κράτησαν όμηρο το ζεύγος ελλήνων. Το ζεύγος αφέθηκε ελεύθερο αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και απομακρύνθηκε από το χωριό.Τις τελευταίες βδομάδες οι κάτοικοι των ακριτικών ελληνικών χωριών παραπονέθηκαν γιατί οι αλβανοί της Γιάννιαρης τους κλέβουν συνέχεια.

Μεγάλη διάκριση για διδάκτορα και ερευνητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιστημονική βράβευση του Δρ. Δημητρίου Αγγέλη του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο απονομής τιμητικής διάκρισης από τη μη κερδοσκοπική Διεθνή Ένωση Ειδικών και Εργαστηρίων σε Δομικά Υλικά και Κατασκευές Rilem.Ο κ. Αγγέλης απέσπασε το μετάλλιο RILEM Robert L’ Hermite 2012 σε αναγνώριση της εξέχουσας συνεισφοράς του στην έρευνα κυματικής διάδοσης σε κατασκευαστικά υλικά και την αξιολόγηση και τον έλεγχο κατασκευών με μη καταστροφικές μεθόδους.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα ικανοποιημένες και περήφανες για τις συνεχείς εθνικές και διεθνείς διακρίσεις του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Φωτιά στην Ηγουμενίτσα

Φωτιά ξέσπασε στις 4 το μεσημέρι στην Λάκκα Ηγουμενίτσας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.Στο σημείο έσπευσαν 5 πυροσβεστικά οχήματα της υπηρεσίας της Ηγουμενίτσας, με 15 άντρες και επικεφαλής τον διοικητή τους κ. Φώτη Σπύρου.Η  επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και οι πυροσβέστες την έθεσαν υπό μερικό έλεγχο, πριν αυτή ξεφύγει και απειλήσει σπίτια αλλά και μαντριά με ζώα που υπάρχουν στην περιοχή.

Στον Δήμαρχο Ιωαννίνων ο Αμερικανός Πρέσβης

Τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Daniel Bennett Smith δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την περιοχή των Ιωαννίνων, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες και τον τουριστικό τομέα.Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου και συνεργάτες του Αμερικανού διπλωμάτη, οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ηπείρου είναι τεράστιες και για αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια.«Υπάρχει μία μακρά σχέση φιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε ζει εκεί μεγάλος αριθμός Ηπειρωτών, ο οποίος κρατά ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα. Η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θα υπάρξει συνέχεια με επιμέρους συνεργασίες του Δήμου μας με το Εμπορικό και το Μορφωτικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας», σημείωσε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του ενώ παράλληλα κάλεσε τον Αμερικανό Πρέσβη στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στα Γιάννινα. Η συζήτησή μας με τον Δήμαρχο ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι δεσμοί των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι πολύ στενοί και αναζητούμε συνεχώς τρόπους για μεγαλύτερη συνεργασία», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιώργος Φραγκούλης συγχαίρει τους επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων

Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιώργος Φραγκούλης συγχαίροντας τους επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και τις οικογένειές τους για την στήριξη που τους παρείχαν εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:«Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στους μαθητές που κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους κερδίζοντας μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Η μόρφωση αποτελεί το πολυτιμότερο ίσως εφόδιο για το μέλλον τους και τους ανοίγει τις πόρτες για ένα καλύτερο αύριο.Παράλληλα όμως θα ήθελα να συγχαρώ και τις οικογένειές τους που έδωσαν τον δικό τους αγώνα και στάθηκαν δίπλα τους από την πρώτη μέρα του σχολείου μέχρι και σήμερα, που ως φοιτητές πλέον θα περάσουν την πόρτα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.Οσο για τους μαθητές που δεν κατάφεραν ,Μπορεί να έχασαν την μάχη όχι όμως και τον πόλεμο.Η ζωή είναι μπροστά τους και εφόσον προετοιμαστούν σωστά είναι βέβαιο ότι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν την εκπλήρωση των στόχων τους»

Τον Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη επισκέφτηκε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα

Συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπ. Σμιθ, που επισκέπτεται την Ήπειρο, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη για τοπικά ζητήματα, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ήπειρο και τις ΗΠΑ.Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Καχριμάνης δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή που σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ηπείρου και την έδρα της Περιφέρειας. Ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και είδα ότι είναι ενημερωμένος πλήρως για την περιοχή μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί ο Πρέσβης της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη ήξερε τόσα πολλά για την μικρή Περιφέρειά μας, την Ήπειρο».Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρέσβης Ντανιέλ Μπ. Σμιθ ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σε αυτή την όμορφη πόλη, σε αυτή την υπέροχη περιφέρεια της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της χώρας που συνέβαλλε σημαντικά στην ελληνική ιστορία και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Πολλοί Αμερικανοί έχουν προγόνους που κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν στενές σχέσεις με την περιοχή μέχρι σήμερα. Με τον Περιφερειάρχη συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και τα σχέδια που έχει για την Ήπειρο, και βρήκαμε πληροφορίες ελπιδοφόρες για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών. Θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς να επισκεφτούν την περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και τη γενναιοδωρία του».Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δώρισε στον Αμερικανό Πρέσβη και την σύζυγό του Νταϊάνα Σμιθ, που τον συνόδευε, ένα λεύκωμα και βιβλία σχετικά με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου.

0,5 % του προϋπολογισμού κάθε δημοσίου έργου στην Π.Ε. Πρέβεζας θα κατατίθεται υπέρ της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων Νικοπόλεως και Κασσώπης

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πρέβεζας αποφασίστηκε να καταβάλλεται από πλευράς των εργοληπτών για κάθε έργο που πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας 0,5 % του συνολικού προϋπολογισμού του έργου υπέρ της αποκατάστασης των δύο μεγάλων αρχαίων θεάτρων, της Νικοπόλεως και της Κασσώπης.Συγκεκριμένα, από κάθε δημόσιο έργο υποδομής (οδοποιία, ανεγέρσεις κτιρίων, κ.α.) θα κατατίθεται το 0,5 % από το συνολικό κόστος του έργου, χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου, στον «κουμπαρά» που έχει δημιουργήσει το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, για τα δύο αυτά θέατρα ώστε να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό για την αποκατάσταση των θεάτρων. Το σωματείο Διάζωμα ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μπένο και έχει ως σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την εξεύρεση πόρων για την ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Η διαδικασία της καταβολής των ποσών για το σκοπό αυτό θα γίνεται με κανόνες απόλυτης διαφάνειας, και καλούνται οι πολίτες να συνεισφέρουν. Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί, μπορεί να βλέπει τη ροή των καταθέσεων στον «κουμπαρά» για το θέατρο της Νικόπολης και της Κασσώπης στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr.Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε:«Ευχαριστώ και συγχαίρω την απόφαση του Συλλόγου των εργοληπτών Πρέβεζας να αποδεχτούν την πρότασή μου να καταθέτουν το 0.5 % του συνολικού προϋπολογισμού κάθε έργου που γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υπέρ της αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαίων μας θεάτρων της Νικόπολης και της Κασσώπης. Ως γνωστόν τόσο στη Νικόπολη όσο και στην Κασσώπη πραγματοποιείται σημαντικό έργο αποκατάστασης, με προϋπολογισμό 1.500.000 € για το μεγάλο θέατρο της Νικόπολης, χωρίς καμμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και με προϋπολογισμό 300.000 € για το θέατρο της Κασσώπης, με ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα χρήματα και η κίνηση αυτή θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον είναι και μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, η οποία δηλώνει ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει και στηρίζει έμπρακτα τα σπουδαία αρχαία μας μνημεία.»

Συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Την πρώτη τους συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλία Θεοδωρίδη είχαν χθες, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης, Δήμαρχος Αρταίων, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Ρογκότης, Δήμαρχος Ζίτσας και ο Γραμματέας κ. Γιώργος Παπαδιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννιτών. Η Ε.Ε. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ευχήθηκε στον κ. Θεοδωρίδη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και με την ευκαιρία της συνάντησης, τον ενημέρωσαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι και συζήτησαν μαζί του για θέματα τα οποία αφορούν τους Ο.Τ.Α. και άπτονται των αρμοδιοτήτων του.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οικονομικά των ΟΤΑ και στη μεγάλη αδικία που υφίστανται οι Δήμοι από τις συνεχείς περικοπές των κρατικών πόρων, γεγονός που καθιστά επισφαλή ακόμα και την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των δήμων, καθώς και το στόχο της τοπικής ανάπτυξης, που είναι και το ζητούμενο στη σημερινή κρίσιμη εποχή. Τον ενημέρωσαν για το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012, καθώς και για το σύνολο των ενεργειών που προτίθενται να κάνουν οι Δήμοι έτσι ώστε να διεκδικήσουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να μπορούν να στηρίξουν πρώτιστα την κοινωνική πολιτική που τόσο ανάγκη έχουν σήμερα οι πολίτες, έχοντας ως γνώμονα ότι κάθε ευρώ που κόβεται απ’ τους ΟΤΑ λείπει από τους δημότες.

Κλειστό αύριο το δημαρχείο της Άρτας

Από το Δήμο Αρταίων ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, που συγκλήθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, την ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., Πέμπτη 30 Αυγούστου, οι αιρετοί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οικονομικό «στραγγαλισμό» της Αυτοδιοίκησης.

«Κόλλησε» σκάφος στο Βάλτο της Πάργας

Το σκάφος «Απόλλων», με 7 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, που κάνουν τις διακοπές τους στην Πάργα, λόγω μηχανικής βλάβης, «κόλλησε» καταμεσής της θάλασσας στην παραλία του Βάλτου. Άμεσα στη περιοχή έσπευσε το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΚΩΣΤΑΣ» με επιβαίνοντα προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής καθώς και το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΠΑΡΓΑ ΕΞΠΡΕΣ», το οποίο εντόπισε και ρυμούλκησε με ασφάλεια το «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο καταφύγιο του Βάλτου Πάργας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από την Λιμενική Αρχή Πάργας απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω σκάφους μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Πυρκαγιά σε νταλίκα με βουλγαρικές πινακίδες

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε νταλίκα με βουλγαρικές πινακίδες στον κόμβο Νεοχωρίου - Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για 30 λεπτά, στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.Από τη φωτιά που προκλήθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, καταστράφηκε ολοσχερώς η καμπίνα του οχήματος.Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έφθασε έγκαιρα, σώζοντας το φορτίο της νταλίκας.

Σημαντικά έργα ανάπλασης στην περιοχή της λίμνης Ζηρού

Σε σημαντικά έργα ανάπλασης στην περιοχή της λίμνης Ζηρού θα προχωρήσει ο δήμος Ζηρού μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος « LA.ROUTE » ( Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013).. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται στo ποσό των 1.508.300,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 300.200,00, είχαν εγκριθεί για το Δήμο Ζηρού. Η παρέμβαση περιλαμβάνει τεχνική και Διοικητική Υποστήριξη για τη Διαχείριση της Πράξης, υπηρεσίες Ενημέρωσης και Δημοσιότητας, υλοποίηση Στοχευμένων Δράσεων Προώθησης και Ενημέρωσης ( Εφαρμογές ΤΠΕ, αναπτυξιακές Μελέτες, Έκδοση Έντυπων και Ηλεκτρονικών Παραγωγών, διενέργεια Εκδηλώσεων, παρακολούθηση και Αξιολόγηση των Δραστηριοτήτων του Κέντρου Ενημέρωσης που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της Πράξης ), προμήθεια Σταθμών Πληροφόρησης ( Infokiosks ), έργα Ανάπλασης. Οι πιστώσεις βρίσκονται στο Πρακτορείο Πρέβεζας της Τράπεζας της Ελλάδος και έπειτα και από την έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού, , θα μεταφερθούν τα ταμεία του Δήμου Ζηρού.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα συμμετάσχει με Περίπτερο στην Γενική Έκθεση «EXPO - GJIROKASTRA 2012»

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα συμμετάσχει με Περίπτερο στην Γενική Έκθεση «EXPO - GJIROKASTRA 2012», που θα διεξαχθεί στο Sport Palace, Αργυρόκαστρο (Αλβανία) στις 15-19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.Οι Επιχειρήσεις-Μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων που ενδιαφέρονται να προβληθούν στο Περίπτερο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην παραπάνω Έκθεση, μπορούν να επικοινωνήσουν για λεπτομέρειες με το: Enterprise Europe Network-Hellas του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κα Άννα Ζέρβα Τηλέφωνο: 26510-76589 και 26510-26273, Φαξ: 26510-25179.

Πέντε πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην Πρέβεζα τις τελευταίες δύο μέρες!

Πέντε πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην Πρέβεζα τις τελευταίες δύο μέρες και συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική υπηρεσία . Στα σημεία έσπευσαν δυνάμεις τις πυροσβεστικής με επικεφαλής τον διοικητή κ. Απόστολο Βασδέκη που προσπάθησαν να επιτύχουν γρήγορη κατάσβεση καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Ο πρώτος συναγερμός σήμανε το αργά το μεσημέρι της Δευτέρας όταν η Πυροσβεστική υπηρεσία της Πρέβεζας δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην Εθνική Οδό λίγο πριν τον Λούρο. Λίγη αργότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήση για φωτιά κοντά στο αισθητικό δάσος του Μονολιθίου. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε χωράφια κοντά στην αρχαιολογική ζώνη της Νικόπολης κατά μήκος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και μάλιστα σημειώθηκαν ζημιές σε κάποια τμήματά του, ενώ κάηκαν περίπου 50 στρέμματα αγροτικής έκτασης, ελαιόδεντρα και μελίσσια. Νωρίς χθες το πρωί φωτιά εκδηλώθηκε στον ορεινό όγκο του Δήμου μεταξύ Κοτσανόπουλου και Βρυσούλας η οποία τέθηκε υπό έλεγχο αργά το μεσημέρι ενώ έκαψε περίπου 60 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Συναγερμός εξάλλου σήμανε και στην περιοχή των Ριζών όπου εκδηλώθηκε μια μικρή εστία η οποία ωστόσο έσβησε λίγο αργότερα, ενώ φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή ανάμεσα στην Αγία Τριάδα και τον Άγιο Θωμά, εκεί που βρίσκονται εγκαταστάσεις θερμοκηπίων. Ένας κάτοικος της περιοχής, που βρέθηκε στο σημείο και προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά, διεκομίστη στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, με ελαφρά εγκαύματα και αδιαθεσία.

«Σαφάρι» για την εύρεση φοιτητικής στέγης

Χαμηλότερες αλλά όχι πολύ, οι τιμές των διαμερισμάτων στα Γιάννινα
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η αγωνία των νέων – πλέον – φοιτητών και σπουδαστών έλαβε τέλος. Ξεκινά όμως ο αγώνας των γονιών για την εξεύρεση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης, για όσους δεν εισήχθησαν σε Σχολή του τόπου διαμονής τους. Και μπορεί φέτος το πρώτο κριτήριο για την επιλογή Σχολής να ήταν ο τόπος διαμονής με τους περισσότερους μαθητές να επιλέγουν σχολές σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της πόλης τους, υπάρχουν όμως κι άλλοι που θα αναγκαστούν να μετακομίσουν προκειμένου να σπουδάσουν.Έτσι και στα Γιάννινα έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη ένα «σαφάρι» γονιών και φοιτητών προς αναζήτηση της κατάλληλης στέγης.Για το λόγο αυτό άλλωστε τα γνωστά κίτρινα αυτοκόλλητα με την ένδειξη «ενοικιάζεται» έχουν γεμίσει κολώνες και τοίχους σε όλη την πόλη.Η χαμηλή τιμή του μισθώματος αποτελεί φέτος τον πρώτο και κυριότερο παράγοντα για την επιλογή του σπιτιού των νέων φοιτητών, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για περιττά έξοδα και οι γονείς προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους συνδυάζοντας την ποιότητα με το φθηνό ενοίκιο.Παρ' όλα αυτά συγκριτικά με την περυσινή χρονιά οι τιμές τόσο στα δυάρια όσο και στις γκαρσονιέρες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη πτώση και σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες αυτή δεν ξεπερνά το 10%.Οι τιμές για γκαρσονιέρες να φτάνουν τα 280 ευρώ και για δυάρια τα 450 ευρώ.Φθηνότερες είναι σύμφωνα με τους ίδιους εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές μακριά από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν για τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο κέντρο.Στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές προτιμούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα που θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, ενώ όπως κάθε χρόνο οι νεοεισακτέοι επιλέγουν διαμερίσματα κοντά στην πανεπιστημιούπολη και στο ΤΕΙ.Ενοικιαστήρια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης και φοιτητές μαζί με τους γονείς με μια εφημερίδα και ένα στυλό στο χέρι κυκλοφορούν στους δρόμους ψάχνοντας για ένα διαμέρισμα που θα είναι κατάλληλο για τη φοιτητική ζωή των παιδιών τους και σίγουρα οικονομικό για τους ίδιους.

Οδηγίες από την ΠΟΜΙΔΑ
Οδηγίες προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς για την αναζήτηση στέγης, παρέχει η ΠΟΜΙΔΑ. Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει τις περισσότερες οικογένειες η επιλογή του κατάλληλου φοιτητικού σπιτιού κρίνεται επιτακτική.Πιο συγκεκριμένα οι ΠΟΜΙΔΑ τονίζει:
-Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή.
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό.
- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
-Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

17 πνιγμοί φέτος το καλοκάιρι στο Νομό Πρέβεζας!!!

Βαρύς είναι ο απολογισμός των πνιγμών για το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή της Πρέβεζας. Πριν ακόμη βγει ο Αύγουστος στις παραλίες του Νομού έχασαν την ζωή τους από την αρχή του καλοκαιριού 17 άτομα στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι αλλά και νεώτεροι άνθρωποι. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι η θερινή σεζόν διαρκεί περίπου 2 μήνες. Τα περιστατικά σίγουρα θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχε η παρουσία των ναυαγοσωστών, οι οποίοι παρενέβησαν σε αρκετές περιπτώσεις, σώζοντας λουόμενους από βέβαιο πνιγμό.

Ανακοίνωση για τη στέγαση στις Φοιτητικές Κατοικίες

Οι φοιτητές που εισάγονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ενδιαφέρονται να μείνουν σε δωμάτιο των Φοιτητικών Κατοικιών, μπορούν να υποβάλλουν στη Γραμματεία της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών (ισόγειο Α΄Εστίας, απέναντι από το Φοιτητικό Εστιατόριο) σχετική αίτηση -(έντυπο χορηγεί η Γραμματεία της Εφορείας)- μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά τις ημερομηνίες των εγγραφών τους, στα Τμήματα εισαγωγής τους.
1.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή.
2. Αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης 2012 (E1) των γονέων και του ιδίου του φοιτητή (εφόσον υποχρεούται να υποβάλει δήλωση και ο ίδιος) και το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος των γονέων και του ιδίου.Στο Ε1 των γονέων να αναγράφονται υποχρεωτικά τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας. Τέκνα που δεν περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση, δεν υπολογίζονται στον αριθμό των μελών της οικογένειας ,εκτός αν αποδεικνύεται ότι είναι άνεργα ή δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης-(γονέας, ο ίδιος ο φοιτητής ή άλλο μέλος της οικογένειας)- ως αποδεικτικό στοιχείο θα προσκομίζεται, αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από την οικεία ΔΟΥ.
3.Έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων που επικαλείται κάποιος «πολυτεκνία, αδελφός φοιτητής ή στρατιώτης, ανεργία γονέα,-( απόλυση από την εργασία, κλείσιμο επιχείρησης)- άλλοι οικογενειακοί λόγοι, σοβαροί λόγοι υγείας μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια».
Η αίτηση με τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλεται στη Γραμματεία της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών, τις ημερομηνίες των εγγραφών στο Τμήμα εισαγωγής.

ΠΡΕΒEΖΑ:Το θέμα της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα μονοπώλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Το θέμα της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα μονοπώλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, φορέων και κατοίκων. Για πάνω από τρεις ώρες πήραν το λόγο δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων αλλά και απλοί πολίτες και κατέθεσαν τις θέσεις τους, χωρίς ωστόσο να παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένη απόφαση. Οι απόψεις που κατατέθηκαν ήταν διαφορετικές με αυτούς που αντιτίθενται στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου διότι υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, και αυτοί που επισημαίνουν ότι το έργο είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των ντόπιων επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, αρκεί να εφαρμοστούν αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας του. Υπέρ της κατασκευής ο πολιτικός σύλλογος της περιοχής και ο Πρόεδρος του κ. Βλάχος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση που πήρε ο Σύλλογος στην πρόσφατη γενική συνέλευση, η οποία είναι σύμφωνη με τη συνέχιση του έργου αρκεί να ακολουθηθούν αυστηρά όλοι οι όροι κατασκευής και λειτουργίας του καταφυγίου . Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε στο ιστορικό του ζητήματος και ζήτησε για μια ακόμη φορά από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και να ενεργήσει προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει. Στις λεπτομέρειες του έργου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στους θεσμούς και τις αποφάσεις της πολιτείας, σημειώνοντας ότι το ΣΤΕ έχει ήδη κρίνει ότι το έργο θα πρέπει να συνεχίσει. Ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Μπαΐλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να δούμε τι ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο και την τοπική οικονομία», επισημαίνοντας ότι σέβεται και τις δύο απόψεις που υπάρχουν. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Διαφωνούμε κάθετα με αυτό τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος δεν θα φέρει καμία ανάπτυξη στην περιοχή μας» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης, ενώ ανοιχτό κάλεσμα στους φορείς και τους κατοίκους να αντισταθούν σε αυτή τη Φαραωνική-όπως τη χαρακτήρισε-κατασκευή απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Ρέντζος.«Εμείς είμαστε υπέρ των έργων που μπορεί να φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σαραμπασίνας, ενώ ο κ. Τσαγκάρης επισήμανε ότι πλέον τα περιθώρια είναι στενά και το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί το δημοτικό συμβούλιο είναι να γίνει το έργο σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων καταδικάζει τη λήψη απόφασης για την εμποροπανήγυρη στo Δήμο Ζίτσας

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων καταδικάζει τη λήψη απόφασης για την εμποροπανήγυρη στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία διεξάγεται εις βάρος των συναδέλφων Επιχειρήσεων-Μελών μας του Νομού μας. Η απόφαση αυτή του Δήμου Ζίτσας δεν έχει να προσφέρει τίποτα για τις επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου. Αντίθετα λειτουργεί εις βάρος των επιχειρήσεων, της τοπικής αγοράς και γενικότερα των Δήμων.Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Εμπορίου κατά τη διάρκεια των ημερών διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης.

Από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Η οικονομία λεηλασίας φυσικών πόρων με ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ δεν έχει επιστροφή

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Με παροιμιώδη κυνικότητα η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, δια της εκπροσώπου της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, έδωσε το περιβαλλοντικό «Ο.Κ.» για τις εγκαταστάσεις γεώτρησης και ανεύρεσης πετρελαίου, στο ενεργειακό οικόπεδο του Καλπακίου, στόχαστρο των πετρελαιοκυνηγών του πλανήτη, ολοκληρώνοντας την επείγουσα οδηγία του ΥΠΕΚΑ.Χωρίς καμιά βασανιστική διαδικασία το μνημονιακό «Τοπικό Κοινοβούλιο» πλην της Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», έδωσε «λευκή επιταγή» στους κολοσσούς ορυκτού πλούτου. Επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαιτείτο, κατά το ΥΠΕΚΑ, τοποθέτηση όλων των τοπικών φορέων όπως εμπλεκόμενοι Δήμοι και φορείς διαχείρισης για τους οποίους βεβαίως δεν υπήρξε «υποψία» παρουσίας!…Πρωτίστως, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου έργου θάπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα «του πολυπράγμονος» κατά τα άλλα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δια του Χημικού ή του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Η χημεία δεν χρησιμεύει μόνο στην τεχνολογία τροφίμων…Επίσης για την αντιμετώπιση και αξιολόγηση των ερευνών εξόρυξης, έλαμψε δια της απουσίας του το ΤΕΕ Ηπείρου, από το οποίο θ’ αναμέναμε τουλάχιστον μία γεωλογική εκτίμηση του εγχειρήματος…Εικάζουμε ότι είναι πάντες εφυσηχασμένοι από την βεβαιότητα του τέως πρωθυπουργού Γεωργ. Παπανδρέου και την συνέντευξη που παραχωρούσε μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βρυξέλλες 11-12-2009 «…πετρέλαιο δεν έχουμε, ή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν βρει παρά ελάχιστο…»Το μεγάλο πάρτυ Υδρογονανθράκων, όπως προβλέψαμε, θα ξεκινήσει από την περιοχή ενδιαφέροντός μας, λόγω χερσαίας εκμετάλλευσης, με «ορ-ντεβρ» πλούσια κοιτάσματα και χώρο συνεστίασης την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στο ίδιο αυτοδιοικητικό παραμεθόριο διαμέρισμα Πωγωνίου.Το έλλειμμα στρατηγικού πλάνου για την περιοχή από το αυτοδιοικητικό μας «μόρφωμα» επικυρώνει το έλλειμμα εθνικής κυριαρχίας που εκφράζει η επιτροπεία των Τροϊκανών…Κατά την Αντιπεριφερειάρχη «…επενδύσεις τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να στερηθούν από την περιοχή μας» και ότι, «…εκτός του ότι προσδίδουν υπεραξία στην Περιφέρειά μας, ως ευνοϊκό περιβάλλον υποδοχής και ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επιφυλάσσουν νέες θέσεις εργασίας, και αύξηση του παραγόμενου πλούτου, με όλες τις θετικές συνέργειες που έπονται…»Η αυτοκτονική αυτή πολιτική άποψη της περιβαλλοντικής αποσάθρωσης, στην ουσία, μιας περιοχής με σπάνια οικολογικά χαρακτηριστικά και βίαια εξώθηση σε βιομηχανοποίηση, δεν έχει προηγούμενο…Πρόκειται για δυσοίωνες αποφάσεις που συντάσσονται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ξένων κολοσσών του πετρελαίου, που διακηρύσσουν το Δόγμα της νέας εποχής, αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια (βλ. Bond steel camp στο Κόσσοβο) που μπορούν να προκαλέσουν και τον επανασχεδιασμό εθνικών συνόρων. Εδραιώνεται λοιπόν ένα αποικιακό καθεστώς ελέγχου όπου η χώρας μας αποτελεί πεδίο πειραματισμού και ληστρικής γεωοικονομίας. Ταυτίζεται πλέον η Ελλάδα με την ένταξή της στην παγκόσμια αγορά Υδρογονανθράκων εξασφαλίζοντας τους εδαφικούς διαδρόμους των αγωγών φυσικού αερίου για τον «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και το «Οικόπεδο 12» συνεκμετάλλευσης Ισραήλ και Κύπρου προς τον Ευρωπαϊκό καταναλωτή.Ωστόσο δεν έχουν αναζητηθεί, τόσο οι περιβαλλοντικές παρενέργειες από τις εξορύξεις του «μαύρου χρυσού» όσο και γεωστρατηγικοί κίνδυνοι για την Ήπειρο σαν ενεργειακό Σταυροδρόμι του Νοτίου Διαδρόμου της Ευρώπης.Η Ήπειρος βρίσκεται με εξαιρετικά εκτεθειμένο το φυσικό της κεφάλαιο, θαλάσσιο και ορεινό, βιοποικιλότητα, πολιτιστικό προϊόν και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Τα πάντα βορά στην δικτατορία αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος που τα υπαγορεύει.Οι επιπτώσεις από τις εξορύξεις του αργού πετρελαίου, σε εγγύτητα 20 χλμ από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, σε απόσταση αναπνοής, θα είναι τεράστιες στον αέρα και στο υπέδαφος. Μια καινούρια Ελευσίνα σε μεγάλη κλίμακα αναδύεται…Δημοσιευμένες μελέτες (Texas Air Quality Study 2000) μας υποδεικνύουν ότι οι πραγματικές εκπομπές είναι 4-5 φορές μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.Οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα, θα συνθέτουν πληθώρα τοξικών ενώσεων και η επακόλουθη δημιουργία όζοντος στην ατμόσφαιρα, θα προκαλέσουν επιπτώσεις φωτοχημικής ρύπανσης στο ήδη επιβαρυμένο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Θα έχουμε επίσης σημαντικά απόβλητα όπως πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και καρκινογόνες διοξίνες που υποβαθμίζουν το υπόγειο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.Γι’ αυτό και στην διαβούλευση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα από την Περιφέρεια κρίνονταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ να παρατεθούν όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράμετροι. Να υπάρξει μία ενδελεχής ανάλυση δεδομένων με την συμμετοχή ερευνητικών ιδρυμάτων με την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, και όχι στα «κλεφτά» μεσαγουστιάτικα… για να αποσιωπηθούν όλες αυτές οι αναμενόμενες δραματικές συνέπειες.Με τα Μνημόνια Ι και ΙΙ ακυρώνεται ο ρόλος και οι διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ποδηγετείται με την Δανειακή Σύμβαση με εκχωρημένη από τις κυβερνήσεις της και ατυχώς και από τους ντόπιους εντολοδόχους την εθνική της αυτοτέλεια. Τα «χρυσοφόρα» κοιτάσματα αποτελούν τις ιδανικές εμπράγματες εγγυήσεις, τις οποίες διεκδικούν οι κάθε λογής δανειστές της, τα ισόποσα σε απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου είναι εξασφαλισμένα… όταν μάλιστα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού βλέπουν το φως της δημοσιότητας άρθρα έγκυρων πολιτικών αναλυτών, όπως αυτό του Russ Winter, 6-8-2012 με τίτλο «… The U.S. Looks to exploit the Greek re-default…», που σημαίνει «…Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αξιοποιήσουν την Ελληνική χρεωκοπία…» μεταφέρω κάποιες εντυπωσιακά «ειλικρινείς» διαπιστώσεις:«…Αμέσως μετά την επίσκεψη της Υπουργού Χ. Κλίντον το 2011 ασκήθηκαν πιέσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση να δημιουργήσει μια νέα κυβερνητική υπηρεσία για την διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και τις προσφορές γεωτρήσεων…»- Μήπως η διαβούλευση της Περιφερειακής Επιτροπής αποτελεί το τελικό κομμάτι αυτού του παζλ; Επίσης «…Αυτό ανέβασε την προοπτική για ένα γεωπολιτικό τέχνασμα των ΗΠΑ που έχουν πολλούς στόχους: 1) για να αποκτήσουν επιρροή… στα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου…», «…Η παραδοχή είναι ότι, αυτό το status quo, του μοντέλου αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής θα συνεχίσει επ’ αόριστον…», «Η στρατηγική είναι να προσφέρουν στην Ελλάδα και Κύπρο καρότα…»Η πολιτική οικολογία έβαλε κόκκινες γραμμές, στις νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, σε μια σειρά αντιοικονομικών εφαρμογών, που οδηγούν τον πλανήτη σε οξύτερα προβλήματα, που φέρνουν την καταστροφή και ανεβάζουν υπέρμετρα τα κόστη της αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται.Και για όσους απορούν γιατί το ΥΠΕΚΑ το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποτελεί τον κύριο «σπόνσορα» της «εθνικής» επιχειρηματικής αναγκαιότητας των εξορύξεων; Προφανής η απάντηση: Δεκαετίες τώρα το ΥΠΕΚΑ είναι όργανο του Καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού και όχι εργαλείο προστασίας και δικαιωμάτων του περιβάλλοντος.Η οικονομία λεηλασίας των φυσικών πόρων με αιχμή τις εξορύξεις πετρελαίων με OPEN DOOR (= ξέφραγο αμπέλι) διαδικασίες δεν έχει επιστροφή.

2η Πανσέληνος του Αυγούστου-Εκδηλώσεις στο Ιτς Καλέ και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η 8Η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων γιορτάζουν την 2η Πανσέληνο του Αυγούστου. Στο Ιτς Καλέ, κάτω από το «μπλε φεγγάρι» θα εμφανιστούν την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στα 9 μ.μ. οι Anema e Core: Ηλιάννα Αντωνίου, τραγούδι- Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο - Σάκης Νεγρίν, κιθάρα/ενορχηστρώσεις - Θεόδωρος Λυκουρόπουλος, βιολί -, Όσβαλντ Αμιράλης, κοντραμπάσο.Την ίδια μέρα και ώρα σον Αρχαιολογικό Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει το Μανδραγόρα του Νικολό Μακιαβέλι. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης.Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΑΡΤΑ:Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού για την κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης στα Θεοδώριανα

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι κατασκηνώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι κατασκηνώσεις του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών ονομάζονται Κατασκηνώσεις Κοινοτικής Ανάπτυξης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και προσφορά καθώς και στην αλληλεπίδραση των Μεγάλων Οδηγών με τους κατοίκους της περιοχής όπου πραγματοποιείται η κατασκήνωση.Φέτος, μια από τις εννέα αυτές κατασκηνώσεις πραγματοποιήθηκε από 26/7 έως 6/8 στο χωριό Θεοδώριανα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Συμμετείχαν συνολικά 60 άτομα, 43 Μεγάλοι οδηγοί- έφηβοι (ηλικίας 14-17 ετών) και 17 ενήλικες – συνοδοί τους από Ομάδες των Τοπικών Τμημάτων Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Γουμένισσας, Γλυφάδας Αττικής και Βέροια.Ευχαριστούμε θερμά για τη συμπαράσταση το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και κυρίως το Δήμαρχο κ. Χασιάκο Χρήστο, τον Αντιδήμαρχο κ. Στασινό και την ειδική σύμβουλο κ. Μπασιούκα Αφροδίτη.Επίσης:
-Το τοπικό συμβούλιο Θεοδωριάνων, τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Συνδιοκτησίας Θεοδωριάνων και τον πρόεδρο του κ. Μητρογιάννη Χρήστο.
-Το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και συγκεκριμένα τον κ. Κολιοπάνο Σωτήρη και τον κ. Γεωργιάδη Ηλία.
-Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χάιδο Γιάννη.
-Το Πυροσβεστικό Σώμα Αθαμανίου και το Κέντρο Υγείας Βουλγαρελίου.
-Επίσης τον πάτερ Θωμά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ορεινών κ. Στεργιούλη Δημήτρη ο οποίος διευκόλυνε συνεχώς την καθημερινότητά μας, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωστηλάτας κ. Παπαγιάννη Γιάννη και τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας κ. Σκουτέλα Σταύρο.Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον κ. Γιάννη και την κ. Τασία Κουτσούκη για την καθημερινή βοήθεια και στήριξη τους καθώς και τους κ.κ. Στεργιούλη Παύλο, Μητρογιάννη Διονύση και Κολτούκη Θανάση.Για την πραγματοποίηση των Ομάδων Ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για την συντήρηση Λαογραφικών αντικειμένων πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. Καραμέτσιο Χρήστο, Λάκκα Νίκο, Πλακιά Ελευθερία, Λάππα Γρηγόρη. Για τα Πολιτιστικά Δρώμενα τους κ.κ. Τζουβάρα Γιώργο και Κασελούρη Δημήτρη, ενώ για την Ομάδα Ενδιαφέροντος Παιδιού τη δεκαεξάχρονη φίλη μας Ελπίδα Νικολάου για την καθημερινή παρουσίαση και δράση της σαν μέλος των ομάδων μας.Σημαντική ήταν και η ευκαιρία που δόθηκε από τους κατοίκους σε παιδιά και στελέχη της κατασκήνωσής μας να συμμετέχουν σε καθημερινές ασχολίες όπως γεωργικές εργασίες, κτηνοτροφία, νεροτριβή-παρασκευή αλευριού και ψάρεμα. Να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Λάππα Ζανέτα, Παπαγιάννη Μαριάνθη, Μητρογιάννη Ελένη και Σκουτέλα Χαρούλα, τον μυλωνά Παπατάτση Σπήλιο καθώς και τον κτηνοτρόφο Τζαλοκώστα Λάμπρο.Στα λειτουργικά του χώρου ευχαριστούμε τους κ.κ Λιανό Θεόδωρο, Χάιδο Κώστα, Κασελούρη Σάκη, Τζούνη Δημήτριο, Γκορόγια Σωτήρη, Κουτσούκη Αργύρη, Νάκη Λάμπρο, Τσιρογιάννη Λάμπρο, Βαγγέλη και Γιώργο Γκορόγια, Κασελούρη Σοφία, Νικολάου Παναγιώτα, Κουτσούκη Γιάννη και το Εργοστάσιο Εμφιάλωσης νερού Κωστηλάτας.Δεν θα μπορούσαμε, βεβαίως, να παραλείψουμε όλους τους κάτοικους του χωριού που μας δέχτηκαν στον τόπο τους, μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας προσέφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους και περάσαμε όμορφες στιγμές μαζί τους.Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της κατασκήνωσή μας.

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Ένα χρυσό στο Παγκόσμιο του Ταλλίν για τον «Πρωτέα»

Μεγάλη επιτυχία για το Γιαννιώτικο Σύλλογο
Σπουδαίες εμφανίσεις πραγματοποίησαν στο Ταλλίν της Εσθονίας όπου πραγματοποιήθηκε φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα TAE KWON-DO I.T.F. Εφήβων – Νεανίδων οι αθλήτριες του Αθλητικού Συλλόγου «Πρωτέας» Ιωαννίνων Βασιλική Γκουβά και Μαρία Λεκατσά.Στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα ο Γιαννιώτικος Σύλλογος άγγιξε κυριολεκτικά την κορυφή του κόσμου, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο με την Μ. Λεκατσα στις μάχες στην κατηγορία -64κιλών (SPARING) και μια πέμπτη θέση στις τεχνικές (TUL) με την Β. Γκουβά.Η Λεκατσά ήταν καταιγιστική στην κατηγορία της κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά όλες τις αντιπάλους της. Στον τελικό βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ρωσίδα πρωταθλήτρια, όμως το τέλος του αγώνα την βρήκε νικήτρια και στο υψηλότερο σκαλί στο βάθρο των νικητών. Η Γκουβά κατέλαβε την πέμπτη θέση χάνοντας 4-1 από την Ρωσίδα πρωταθλήτρια στον τρίτο της αγώνα.Ο Ομοσπονδιακός προπονητής και προπονητής του «Πρωτέα» κ. Γιώργος Παπαδιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχίες των αθλητριών του, τονίζοντας πως «ήταν το καλύτερο δώρο η επιτυχία του χρυσού μεταλλίου για το νέο ξεκίνημα του Συλλόγου μας στο νέο Προπονητικό Κέντρο στην οδό Λαμπρίδη 4. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσα να φανταστώ».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η αριστερή παρέμβαση πολιτών δήμου Πρέβεζας για τις εξελίξεις σε λιμάνι, Παντοκράτορα και κυανή ακτή

Πρεβεζάνες, οι
Η τριμερής οικονομική χούντα συγκυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ επιβάλλει μέσω των Δήμων και της Περιφέρειας, την πλήρη υποταγή των κάθε είδους «αναπτυξιακών» σχεδιασμών στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μέσα από τα «κοινοτικά κονδύλια» επιβάλλονται τα κριτήρια, οι προτεραιότητες και οι επιλογές του ντόπιου, εθνικού και υπερεθνικού καπιταλιστικού σχεδιασμού (π.χ. η επιλεξιμότητα των έργων μέσω ΠΕΠ, ΕΣΠΑ κτλ, όπως το καταφύγιο του Παντοκράτορα) και όχι οι ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.Κριτήριο τους είναι η λογική της «ανταγωνιστικής» και «ανταποδοτικής» πόλης ή περιφέρειας. Πρόκειται για μια πολιτική που συμβαδίζει απόλυτα με τη γενικότερη πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης που μας έχουν επιβάλλει για να ξεπεράσουν τη κρίση τους.Προχωράνε, λοιπόν σε «έργα» (παράδοση του λιμανιού σε ιδιώτη, «λιμενικό-αλιευτικό» καταφύγιο στο Παντοκράτορα, «ανάπλαση» της» κυανής ακτής) που ανοίγουν δρόμους για την παραπέρα «αξιοποίηση» της Πρέβεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ιδιωτικοποίηση, παράδοση δημόσιου χώρου και τσιμεντοποίηση).Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κινείται με συνέπεια σε αυτή τη λογική. Αποκορύφωμα της τακτικής της αποτέλεσε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν πήρε θέση για το «έργο» στο παντοκράτορα. Την ίδια στάση κράτησε και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο.
Πρεβεζάνες,οι
Τα πράγματα είναι απλά, γιατί λεφτά τελικά υπάρχουν (βλέποντας τους προϋπολογισμούς των έργων).Υπάρχουν, όμως, μόνο για την αναπαραγωγή της επιχειρηματικής διαδικασίας σε βάρος της εργασίας και του περιβάλλοντος! Δίνουν λεφτά για «έργα» και προσφέρουν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες ενώ την ίδια ώρα ο λαός φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης.(ανεργία, φοροληστεία, απλήρωτη εργασία, αυξήσεις στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, υποβάθμιση παιδικών σταθμών κ.α)Το λιμάνι της πόλης να χρηματοδοτηθεί ως αποκλειστικά δημόσια περιουσία, ο Παντοκράτορας να έχει το μικρό αλιευτικό του καταφύγιο και οι επεμβάσεις (οι λεγόμενες αναπλάσεις) στις παραλίες να γίνουν χωρίς τσιμέντο, επιχειρηματικά συμφέροντα και με μοναδικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν διασκέδαση και αναψυχή.Η υλοποίηση αυτής της πρότασης, όπου ο δημόσιος πλούτος της πόλης δεν θα είναι υποταγμένος στο κέρδος, περνάει μέσα από τον συνολικό αγώνα ενάντια στην τυραννία συγκυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ, για τη διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων και καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση όλου του πιστωτικού συστήματος και όλων των επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας αλλά και στρατηγικής σημασίας με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, με αυστηρό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.Αυτός ο άλλος δρόμος ανάπτυξης κόντρα στη καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι μονόδρομος για την επιβίωση του λαού μας και ότι άλλο προτείνεται είναι ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΗ!Καλούμε δημοτικές κινήσεις, φορείς της πόλης, περιβαλλοντικές κινήσεις και τους πολιτιστικούς συλλόγους που εναντιώνονται στη κυρίαρχη λογική «ανάπτυξης» να συντονίσουν τα βήματά τους, για την αποτροπή της.

Η δημοτική κίνηση ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πολιτών δήμου Πρέβεζας

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συρρακιώτικη βραδιά την Παρασκευή

O Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας διοργανώνει την Παρασκευή, στις 9.00 το βράδυ τη Συρρακιώτικη βραδιά στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας.Το Διοικητικό Συμβούλιο μας προσκαλεί να χειροκροτήσετε τα παιδικά χορευτικά του Συλλόγου και στη συνέχεια να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς.Συμμετέχει η παραδοσιακή ορχήστρα του Κώστα Γεροδήμου η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μουσική παράδοση του Συρράκου. Στο κλαρίνο παίζει ο Βασίλης Μπακαγιάννης ενώ στο βιολί εμφανίζεται ο Κώστας Κωσταγιώργος.Την τελευταία μέρα του Αυγούστου μια βραδιά με έντονη παραδοσιακή χροιά και ελεύθερο χορό, στην αυλή του «βλάχικου σχολείου».

Ακύρωση μουσικής εκδήλωσης στο Γεφύρι της Άρτας για την Πανσέληνο

Ο Δήμος Αρταίων παρά την αρχική του επιθυμία να συμμετάσχει στις φετινές εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου και να διοργανώσει εκδήλωση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω απρόβλεπτων παραγόντων, αναγκάστηκε να προβεί στην ακύρωση της συμμετοχής του στη διοργάνωση.Το μουσικό σχήμα , το οποίο είχε επιλεγεί να στελεχώσει τη διοργάνωση αυτή, τροποποίησε αιφνιδίως τους οικονομικούς όρους της πρότασης συνεργασίας, έτσι ώστε ο Δήμος μας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αυτούς.Λόγω του ελάχιστου χρόνου που μεσολαβούσε μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου , δεν υπήρξε δυνατότητα να προγραμματιστεί μια νέα μουσική εκδήλωση.

Να κόψει το ρεύμα σε σχολεία των Ιωαννίνων απειλεί η ΔΕΗ!

Λιγότερο από 15 ημέρες μένουν μέχρι το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, όμως τα προβλήματα παραμένουν πολλά και θα δοκιμάσουν, για μια ακόμη χρονιά, τις αντοχές μαθητών και εκπαιδευτικών.Όπως έγινε γνωστό χθες, από την Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Βούλα Τσίλη, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που φθάνουν σε πολλά σχολεία της πόλης, περιέχουν και ένα ειδοποιητήριο που τονίζει, ότι εάν δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα, τότε η ΔΕΗ θα τους κόψει το ρεύμα!Σύμφωνα με την κ. Τσίλη, η ΔΕΗ ειδοποίησε για το κόψιμο του ρεύματος, τη στιγμή που δεν υπάρχουν μεγάλες οφειλές και όπου υπάρχουν δεν ξεπερνούν το δίμηνο! «Η Πολιτεία να εξηγήσει σε γονείς και μαθητές πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος και στηλίτευσε το γεγονός, ότι λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης προς τους Δήμους και κατ’ επέκταση προς τις σχολικές επιτροπές, φέτος είναι αμφίβολο εάν θα φθάσουν τα χρήματα και για πετρέλαιο!Επίσης, να σημειωθεί, ότι και οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 12 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα δηλαδή μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τον αριθμό των μόνιμων καθαριστριών, που δεν επαρκεί! «Η Πολιτεία θα πρέπει να βγει και να πει τι εκπαίδευση θέλει και πώς θέλει τα σχολεία να λειτουργούν» είπε η κ. Τσίλη.

Δεν φθάνουν…
Πάντως, να σημειωθεί, ότι χθες καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών κάποια χρήματα για τα σχολεία σε όλη τη χώρα, όμως δεν ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ (14.250.000 ευρώ συγκεκριμένα), ένα ποσό που κρίνεται μικρό για τις ανάγκες των σχολείων και ουσιαστικά δεν λύνει τα προβλήματα.Για να αντιληφθεί κανείς τα προβλήματα που υπήρξαν και που υπάρχουν στα σχολεία, αρκεί να σημειωθεί ότι η προηγούμενη καταβολή χρημάτων είχε γίνει το Φεβρουάριο!

Ο υπουργός…
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον αριθμό των εκπαιδευτικών, όμως αυτά θα αντιμετωπιστούν. «Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες. Μετά θα καλυφθούν» τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι «όταν έχεις 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού, χωρίς να υπάρξουν κενά».Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, σημειώνοντας, ότι «πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηρίων και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Προτεραιότητα τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα δρόμοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, αναβάθμιση λιμανιών κλπ., όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και ΔικτύωνΚορυφαία θέση στην προσπάθεια για επανεκκίνηση και επιτάχυνση των μεγάλων έργων της χώρας έτσι ώστε να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, καταλαμβάνουν σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας, αλλά και η θέσπιση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.Η Β΄ Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2013 και η Γ΄ Φάση τον Οκτώβριο του 2016.

Όλα τα ανοικτά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα σχεδόν 1.130.000 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εκπαιδευόμενοι έχουν ενταχθεί σε εξήντα οκτώ (68) επιμέρους προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση / συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% - 7%.Παράλληλα, στα μέτρα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων - επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας - εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα, ενώ οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν το τρέχον έτος 2,2 δισ. Ευρώ.Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και υλοποιεί εξήντα οκτώ (68) επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ με μέγιστο αριθμό ωφελουμένων 1.350.000 ανέργους και εργαζομένους ιδιαίτερα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Μέσω των δράσεων αυτών μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί ή συνεχίζουν να ωφελούνται 1.128.550 δικαιούχοι, γεγονός που συνεπάγεται ότι η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 84% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων.
Αναλυτικότερα, μέχρι σήμερα τα εφαρμοζόμενα προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής:
- Τη διατήρηση 343.222 επισφαλών θέσεων εργασίας, μέσω 3 προγραμμάτων, με συνολική απορροφητικότητα 97,1%.
- Την ένταξη 105.920 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, μέσω 29 επιμέρους προγραμμάτων. Οι αιτήσεις συμμετοχής μέχρι σήμερα έχουν φτάσει το 60% ενώ οι εντάξεις ανέργων έχει φτάσει το 50%.
-Τη διατήρηση 11.708 θέσεων εργασίας καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας, το διάστημα 2010-2012, μέσω 7 προγραμμάτων, η απορροφητικότητα των οποίων κυμάνθηκε από 50% ως 65%.
- Την επαγγελματική εκπαίδευση 547.130 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του Λ.Α.Ε.Κ και των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής, μέσω 20 σχετικών προγραμμάτων. Ειδικότερα στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων, υλοποιείται η κατάρτιση-επιμόρφωση 48.542 εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας σε 570 επιχειρήσεις. Στο πεδίο αυτό η συνολική απορροφητικότητα φτάνει το 98,1% των διαθέσιμων θέσεων.
- Τη φοίτηση στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων 43.120 σπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας, στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στις λοιπές εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού, μέσω 9 αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνολική απορροφητικότητα κυμαίνεται στο επίπεδο του 99,5%.Ως προς την απορρόφηση κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), σε σύνολο 848 εκατ. ευρώ που έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό από το ΕΠΑΝΑΔ για προγράμματα απασχόλησης ανέργων, έχουν προκηρυχθεί προγράμματα ύψους 847,94 εκατ. ευρώ (ενεργοποίηση εκχώρησης κατά 100%), για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 573 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 375 εκατ. ευρώ με ποσοστό απορρόφησης 45%, μεταξύ των υψηλότερων της χώρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Την περίοδο αυτή παραμένουν ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων τα παρακάτω προγράμματα του Οργανισμού:«Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων»
Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώτο έτος και στο 60% για το δεύτερο έτος, των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της -τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.Στην περίπτωση που η επιχείρηση προσλάβει άνεργο που ανήκει στις ειδικές ομάδες ανέργων, όπως α) άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, β) γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών, γ) άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών, δ) πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νες, ε) αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, και στ) νέοι έως 30 ετών, τότε ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% και για τα δύο έτη, των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) όπως αναλύονται παραπάνω.Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας έως 35 ετών»
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 € για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 € για τους ωφελούμενους άνεργους έως 24 ετών.Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών»
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών), για απασχόληση πρώην εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 €.Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»
Σκοπός του προγράμματος είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών, για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).Ποσό επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) φάσεις.
Η α’ φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται από την πρόσληψη του πρώην επιδοτούμενου ανέργου (δικαιούχου «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας») στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ή έχει δικαιωθεί ο επιδοτούμενος άνεργος.
Η β’ φάση αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) ή στο 100% αυτών, σε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί κατάρτιση, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, 5.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.
Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2 ).Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια.
Η διάρκεια της επιχορήγησης που αφορά στο α’στάδιο ορίζεται μέχρι 12 μήνες. Ως ποσό επιχορήγησης για το α΄στάδιο ορίζεται το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) των κλάδων σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού (511,00 €) ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου (22,83 €). Κατά τη λήξη του α’σταδίου και εφόσον οι επιχειρήσεις μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας μπορούν με αίτησή τους να επιχορηγηθούν για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες με την υποχρέωση να απασχολήσουν τον νέο επιπλέον έξι (6) μήνες δίχως επιχορήγηση.Ως ποσό επιχορήγησης για το β’ στάδιο ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Ειδικό Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL TRUST)» και «ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση «COMMERCIAL VALUE»
i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων.
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που θα απασχολήσουν 750 ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).
Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 36 €.
Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 36 μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας - αυτααπασχόλησης.
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 50 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 30.000,00 €.

Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων: «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», «ROBERTO Α.Β.Ε.Ε.», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ Α.Ε.» «BELLE Α.Ε.», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ Α.Ε.», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ Α.Ε.», «EUROHOUSE Α.Ε.», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.» «ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ» και «ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ» του Νομού Θεσσαλονίκης.
i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων, για την απασχόληση 600 ανέργων.
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που θα απασχολήσουν ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 20 € και για μερική απασχόληση στα ποσό των 10 €.Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας - αυτααπασχόλησης.
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 80 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 24.000,00 €.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης
Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1500 ένσημα ή μέχρι πέντε (5) χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή του και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΙΚΑ.Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.Η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα (1) μήνα έως και εξήντα (60), κατ' ανώτατο όριο μήνες.Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 € για τον πρώτο χρόνο, 24 € για τον δεύτερο χρόνο, 26 € για τον τρίτο χρόνο, 28 € για τον τέταρτο χρόνο, και 30 € για τον πέμπτο χρόνο.

Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» όπως α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ, γ) Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ε) Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (ΚΑΜΠΙΝΓΚ).Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μηνιαίων εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη (εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ. της επικουρικής ασφάλισης του E.T.E.A.M., και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 1007,10 €.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ ΚΠΑ2).Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α).
Α) Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνοΔικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί (Ν.2716/17.5.1999), Κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, που αντιστοιχοΌλα τα ανοικτά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔΌλα τα ανοικτά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔύν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Β) Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α)
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι ενταγμένες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο «Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο» και θα απασχολήσουν άτομα της ανωτέρω ομάδας. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).Ποσό επιχορήγησης: Όσον αφορά στο ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία, κ.λ.π.) και μέχρι του ποσού των τριών (2.500,00) ΕΥΡΩ για κάθε μία από αυτές.

Πρόγραμμα Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α).
Α. Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ατόμωνΔικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα άτομα που ανήκουν στις Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες (Α.με.Α, Αποφυλακισμένα και Απεξαρτημένα Άτομα). Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στις είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ.

Β. Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α)
Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες - Άτομα με ειδικές Ανάγκες- που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων Ατόμων. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).Ποσό επιχορήγησης: Όσον αφορά στο ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία, κ.λ.π.) και μέχρι του ποσού των τριών (2.500,00) ΕΥΡΩ για κάθε μία από αυτές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα (όροι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά) θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr και στις κατά τόπου Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Ζητείται προσωπικό με γνώσεις Γερμανικών

Ζητείται προσωπικό με γνώσεις Γερμανικών για στελέχωση call center (τηλεφωνικό κέντρο) σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα μετά τον δεύτερο μήνα και εργασία από το σπίτι εφικτή.Πληροφορίες κιν.6909034994 σταθερό 2665101564.

Επιστολή των ΕΑΣ της Ηπέιρου για την συμφωνία με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Θα θέλαμε διά της παρούσης να σάς ενημερώσουμε ότι την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 η «Ένωση» των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας υπέβαλε Επικαιροποιημένη Δεσμευτική Προσφορά στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε η ΑΤΕBank, κατόπιν και της σχετικής επικοινωνίας που είχαμε με τους συμβούλους της Τράπεζας την 10η Αυγούστου ε.ε.Στη Δεσμευτική Προσφορά συμπεριλήφθηκε και σχετική Τραπεζική Επιστολή βεβαίωσης διαθεσίμων κεφαλαίων, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η οποία διαθέτει την απαραίτητη επιχειρηματική δυναμική και εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων για την ανασυγκρότηση της εταιρείας και την περαιτέρω ανάπτυξή της.Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να επαναδιατυπώσουμε τη θέση μας ότι μόνον οι ΕΑΣ – μέτοχοι της ΔΩΔΩΝΗ έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν την εταιρεία και να συνεισφέρουν δυναμικά στην προσαρμογή αυτής στις νέες συνθήκες της αγοράς, σε αγαστή συνεργασία με τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε. η οποία πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρείας, έχει δε δεσμευτεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα προϊόντα της εταιρείας θα παράγονται εκεί, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος της περιφέρειας και την ενίσχυση των δεσμών με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.Περαιτέρω, θεωρούμε ότι η προσφορά που έχουμε υποβάλλει ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τη Διακήρυξη και ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία της εταιρείας στην περιοχή, την αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού και τη διατήρηση της ζώνης γάλακτος στην Ήπειρο, εν αντιθέσει με:
• Προσφορές που προέρχονται από επενδυτικούς – χρηματοπιστωτικούς ομίλους (funds), των οποίων κύριο μέλημα είναι να σημειώσουν υπεραξίες επί των επενδύσεων και στη συνέχεια να πωλήσουν το μερίδιό τους, μη προσφέροντας ουσιαστικά τίποτα στην επιχείρηση και την τοπική κοινωνία,
• Προσφορές που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ στη ΔΩΔΩΝΗ
• Προσφορές, των οποίων ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος ουσιαστικά θα καλυφθεί από τη λειτουργία και τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας.
• Προσφορές που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αμφισβητώντας την ελληνικότητα της Φέτας, του κυριότερου παραγόμενου προϊόντος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων με παγκόσμια αναγνώριση ως το μεγαλύτερο brand name.
Για τους λόγους αυτούς, πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας, να αξιολογηθεί δεόντως η προσφορά μας και να μεταβιβαστεί το πακέτο μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ στην «Ένωση» των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και του ΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας."Ευελπιστούμε στην ικανοποίηση του αιτήματός μας.

Με εκτίμηση
Για την Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας

Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος
Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ Ιωαννίνων

Τζάνης και ΠΑΣ διαψέυδουν δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας

Σχετικά με δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας που παρουσιάζει τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα Χρήστο Τζάνη δυσαρεστημένο για την αλλαγή του στον αγώνα με τον Πλατανιά ο ποδοσφαιριστής δήλωσε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ: ’’Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι καθ’όλα και απόλυτα αναληθές.Οι σχέσεις μου με τον προπονητή είναι άριστες από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μας και υπάρχει μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση.Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί έγινε το συγκεκριμένο δημοσίευμα μιας και δεν ερωτήθηκα από κανέναν για το αν έχω κάποιο πρόβλημα,εφόσον άλλωστε δεν έχω δώσει και δικαίωμα σε οποινδήποτε ώστε να έχει συμπεράνει κάτι τέτοιο.Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό και δεν είναι σωστό κάποιοι να προσπαθούν να το χαλάσουν με τέτοια δημοσιεύματα χρησιμοποιώντας αυθαίρετα το όνομά μου’’,καταλήγει στην δήλωσή του ο Χρήστος Τζάνης.Επίσης σύμφωνα με κύκλους της ΠΑΕ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Αρχηγού Δημήτρη Νιαρχάκου και του βοηθού προπονητή Γιάννη Θωμαϊδη.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Κλειστή η Κοινωνική Υπηρεσία

Κλειστή θα παραμείνει από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Στο τριήμερο αυτό θα γίνει η μεταφορά της υπηρεσίας από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου όπου στεγάζονταν μέχρι σήμερα, στα νέα της γραφεία στην οδό Αβέρωφ 6.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΕΠΕΤΑΣ - «Κομμάτι της ζωής μας η ΔΩΔΩΝΗ»

Στο ιστορικό και τους λόγους που επηρέασαν καθοριστικά την απόφαση της εταιρείας του, να συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος στην πρόταση των Ενώσεων για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αναφέρθηκε μιλώντας αποκλειστικά το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο του ITV ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΒΙΚΟΣ, Πέτρος Σεπετάς. Ήταν η πρώτη του συνέντευξη, έστω και τηλεφωνική, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναφορικά με την επιβεβαίωση της συμμετοχής της στην πρόταση των Ενώσεων, την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, τα λεγόμενα του κ. Σεπετά προκάλεσαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του προσωπικού του ενδιαφέροντος για τη ΔΩΔΩΝΗ και τον κόσμο που βρίσκεται γύρω από αυτήν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θεώρησε πως θα ήταν μεγάλη προσβολή να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πώλησης, χωρίς να υπάρχει επίσημη και ισχυρή πρόταση εξαγοράς της επιχείρησης από την Ήπειρο. «Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ το θέμα, όμως δεν ήθελα να εμπλακώ όσο υπήρχαν οι αντιδικίες και οι διαφορετικές θέσεις των Ενώσεων, των κτηνοτρόφων και άλλων. Όταν έφτασε όμως τελεσίδικα η διαδικασία της πώλησης, το θεώρησα μεγάλη προσβολή να μην κάνω την κίνηση αυτή για να μείνει η ΔΩΔΩΝΗ εδώ και να ενισχυθεί η κτηνοτροφία. Έτσι, η πρότασή μας, έχει στόχο να διασφαλίσει την παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών. Η ΔΩΔΩΝΗ είναι κομμάτι της ζωής όλων των Ηπειρωτών. Τη βλέπουμε συναισθηματικά, γιατί έχουμε μεγαλώσει με αυτήν. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και σε οικονομικό επίπεδο για την εταιρεία μας», σημείωσε ο κ. Σεπετάς.

Οι προσφορές 
Μιλώντας για την οικονομική πρόταση της εταιρείας σημείωσε, ότι είναι εκτίμησή του πως πρόκειται για την καλύτερη έναντι των υπολοίπων, προσθέτοντας με νόημα αφενός, ότι ο διαγωνισμός δεν είναι πλειοδοτικός και λαμβάνονται υπόψιν και κοινωνικά κριτήρια. «Μία προσφορά που είναι 10 ή 15% κάτω από κάποια άλλη, δε σημαίνει τίποτε. Ο διαγωνισμός δεν είναι πλειοδοτικός, αλλά υπάρχουν και άλλα κριτήρια. Άλλωστε ένας ενδιαφερόμενος οφείλει 15 εκ. ευρώ στη ΔΩΔΩΝΗ, άλλος δίνει 10 εκ. ευρώ τώρα και τα υπόλοιπα σε μία πενταετία. Ένας πλειοδότης θα μπορούσε να πάρει τα χρήματα αυτά πίσω σε ένα χρόνο, όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει με εμάς. Η πρόθεσή μου είναι να δημιουργήσω. Είκοσι χρόνια άλλωστε επαγγελματικής δραστηριότητας στα Γιάννινα, η οικογένειά μου, ό,τι κέρδισε το επένδυσε και πάλι εδώ. Το ίδιο θα γίνει και με τη ΔΩΔΩΝΗ», πρόσθεσε ο κ. Σεπετάς.

«Δεν είμαστε πολυεθνική…» 
Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο ITV, ο κ. Σεπετάς επανέλαβε, ότι στη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τις Ενώσεις περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις που διασφαλίζουν και τις δύο πλευρές και φυσικά τις Ενώσεις και τους παραγωγούς έναντι αυθαίρετων αποφάσεων. «Δεν πρόκειται να γίνει καμία αυθαίρετη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εμείς διαθέτουμε τη ρευστότητα και την αξιοπιστία της εταιρείας μας. Δεν είμαστε πολυεθνικός κολοσσός που θα πετάξουμε έξω τους κτηνοτρόφους. Οι διασφαλίσεις έχουν μπει και υπάρχει η σχετική ευελιξία να γίνει και η ανάπτυξη της εταιρείας. Η δέσμευσή μου είναι, ότι εάν επιλεγεί η πρότασή μας, ότι θα συνεχίσουμε να λέμε καλημέρα ο ένας στον άλλον και θα κοιταζόμαστε στα μάτια», σημείωσε. Δηλώσεις στήριξης αναζητά η Ένωση Λίγο αργότερα στο ITV μίλησαν ο Β. Λύτης εκ μέρους της ΕΑΣΙ και ο Μιχ. Τζίμας εκ μέρους των παραγωγών. Ο κ. Λύτης υποστήριξε, ότι η πρόταση των Ενώσεων είναι τεχνικά η καλύτερη των υπολοίπων και κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν δημοσίως υπέρ της πρότασης και πιέζοντας πολιτικά. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Τζίμας επανέλαβε, ότι «θα γίνει πόλεμος» εάν προχωρήσει η διαδικασία πώλησης ανεξάρτητα από εκείνον που θα επιλεγεί. «Η πώλησης του 67% σε έναν ιδιώτη, σημαίνει ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τόνισε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου

Αύριο Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 και ώρα 09:00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 55 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σμιθ στο χωριό Λιά Θεσπρωτίας

Επίσκεψη στο χωριό Λια Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπένεθ Σμιθ και η σύζυγός του κα Νταϊάνα Σμίθ προσκεκλημένοι του Ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου – ιστορικού ερευνητή Νικολάου Γκατζογιάννη (Nicholas Gage).Ο Αμερικανός πρέσβης παρέστη στη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Μητέρας του κ. Γκατζογιάννη, ΕΛΕΝΗΣ και όλων των εκτελεσθέντων κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο ιστορικό χωριό της Μουργκάνας.Στη συνέχεια επισκέφτηκε το σπίτι της Ελένης Γκατζογιάννη συνοδευόμενος από την οικογένεια του κ. Νίκου Γκατζογιάννη. Ακολούθησε επίσκεψη στον ξενώνα του χωριού όπου ο κ.Γκατζογιάννης παρέθεσε γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους και στους φίλους της οικογένειας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

t
hesprotia-news

ΑΡΤΑ:Υπογραφή συμβάσεων κοινωφελούς εργασίας


Από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με διακριτό τίτλο «ICSD» που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Αρταίων ανακοινώνεται ότι:Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με διακριτό τίτλο «ICSD» καλεί τους προσληπτέους της προκήρυξης υπ’ αριθ. ΚΟΧ 21.401/01/2012 από την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012 έως την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 και ώρα από 9:00 έως 15:00 να προσέλθουν στην αίθουσα Διώνη του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας.
Οι προσληπτέοι οφείλουν να έχουν μαζί τους Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.
Σημείωση:
Όσοι προσληπτέοι δεν απέστειλαν μαζί με το Έντυπο Αποδοχής Θέσης
1) το αντίγραφο της Κάρτας ΑΜΚΑ ή Βεβαίωση ΑΜΚΑ
2) την φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του τραπεζικού λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
οφείλουν να τα προσκομίσουν τις ανωτέρω ημερομηνίες.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2651068532.