Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Δήλωση Χρήστου Μαντά για το θέμα πώλησης της Δωδώνης

Ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων, έπειτα από την απάντηση που δόθηκε αναφορικά με την πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ‘’Δωδώνη’’ σε σχετική του ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση.«Οι απαντήσεις τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δηλώνει αναρμοδιότητα, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών που απλώς μας διαβιβάζουν το έγγραφο της Αγροτικής Τράπεζας και το έγγραφο του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, δείχνει αρχικά μια απαξίωση των υπουργών της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης να τοποθετηθούν επί της ουσίας απέναντι στο μείζον πρόβλημα της Δωδώνης που απασχολεί όλη την κοινωνία της Ηπείρου. Είναι σαν η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει ‘’ουδέτερα’’ όλη αυτή τη διαδικασία που είναι ακριβώς απόρροια της μνημονιακής της πολιτικής και να προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται απλά και μόνο για τεχνοκρατικό ζήτημα.Η γαλακτοβιομηχανία ‘‘Δωδώνη’’ όπως όλοι γνωρίζουν βρίσκεται στην τελική ευθεία της πώλησής της χωρίς κανένας να γνωρίζει αν θα ισχύσουν καν οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για τη ζώνη γάλακτος για τη διασφάλιση των παραγωγών, για τις τιμές γάλακτος που θα ανταποκρίνονται στην παράδοση της Δωδώνης κ.λ.π. Πολύ περισσότερο τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τον ‘’πόλεμο’’ μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών, μετά την αλλαγή – όπως αναφέρεται- των όρων αξιολόγησης.Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί επιδεικτικά την παράδοση της γαλακτοβιομηχανίας της ‘’Δωδώνης’’ ούτε την κοινωνική της προσφορά ούτε τον σημαντικό οικονομικό της ρόλο σε ολόκληρη την Ήπειρο.Όλα τα παραπάνω επιβάλουν η γαλακτοβιομηχανία ‘ ‘Δωδώνη’’ να βρίσκεται στα χέρια των φυσικών της προσώπων που μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της και ταυτόχρονα τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά και την ποιότητα των προϊόντων της, με βάσει τα οποία κατάφερε να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά του προϊόντος της φέτας τόσο στη χώρα μας και όσο διεθνώς.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει επίσημα την πρότασή του για τη μεταβίβαση του ποσοστού της ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς της βιομηχανίας προσβλέποντας στη λειτουργιά της σαν ένα αμιγώς συνεταιριστικό σχήμα.»

Δήλωση Άννας Ασημακοπούλου για την πρόταση τηςεταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ»

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρωτοβουλία της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συμμετάσχει ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.Η μακροχρόνια εμπειρία και η αποδεδειγμένη αξιοπιστία της εν λόγω εταιρείας αποτελεί εγγύηση για την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Λύση η οποία θα διασφαλίσει την παραμονή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της γαλακτοβιομηχανίας στην περιοχή μας, θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, θα αποβεί προς όφελος των παραγωγών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.Σημειώνω ότι πέραν της επιχειρηματικότητας, η πρωτοβουλία της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» στην κρίσιμη εθνική συγκυρία χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο.Η στήριξή μου ως βουλευτής, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι δεδομένη, όπως πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι και η στήριξη από τους τοπικούς φορείς και όλους του Ηπειρώτες.

Άννα Ασημακοπούλου
Βουλευτής Π.Ε. Ιωαννίνων

Σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης στρέφονται πλέον και στην Πρέβεζα οι περισσότεροι καταναλωτές

Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας
Σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης στρέφονται πλέον και στην Πρέβεζα οι περισσότεροι καταναλωτές με δεδομένο το γεγονός ότι από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο που ζεσταίνει τα σπίτια μας θα πωλείται στη λιανική αγορά έναντι 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες του νομού στο 1,43 ευρώ το λίτρο περίπου, αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα εξισωθεί ο φόρος στο... 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Καυσόξυλα, ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ, δηλαδή υπολείμματα ξύλου και καυστήρες βιομάζας, βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο. Όσον αφορά τη ζήτηση του ξύλου που θα τροφοδοτήσει τζάκια και σόμπες η κίνηση από τους εμπόρους του νομού χαρακτηρίζεται ίδια με την περσινή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν έχουν σταματήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι αιτήσεις πολιτών προς τη διεύθυνση δασών για να προχωρήσουν σε υλοτόμηση. Την ίδια στιγμή ο διευθυντής δασών κ. Δάλαρος χαρακτηρίζει ανησυχητική την αύξηση που παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας στην περιοχή της Πρέβεζας, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιστατικά από το Δήμο Ζηρού μέχρι και το δήμο Πάργας. Ο Διευθυντής Δασών μας μίλησε για το δύσκολο έργο της προστασίας των δασών, για τα προβλήματα από τα ελλιπή μέσα που έχει στη διάθεσή του για τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής και τόνισε ότι παρόλα αυτά οι έλεγχοι είναι συνεχείς από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ο ίδιος θύμισε ότι το Δασαρχείο μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες που θα ζητήσουν νόμιμα να συλλέξουν τα ξερά και πεσμένα δέντρα από τα δάση κάτι που ήδη γίνεται για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών και μέχρι 2 τόνους. Παράλληλα οι καταναλωτές στρέφονται ήδη από τώρα σε εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα που άλλωστε δεν τους περισσεύουν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο κ. Παύλος Σαραμπασίνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στα ενεργειακά τζάκια ο οποίος μας είπε ότι οι επτά στους δέκα μετατρέπουν τα τζάκι τους και τους λέβητες του καλοριφέρ σε ενεργειακούς και στρέφονται σε σόμπες που καίνε πέλετ δηλαδή επεξεργασμένα υπολείμματα ξύλου. Να σημειώσουμε τέλος ότι αυξημένη είναι και η ζήτηση στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για ηλεκτρικές θερμάστρες και σόμπες πετρελαίου.

Οι όροι της συμφωνίας ΕΑΣ Ηπείρου - ΒΙΚΟΣ Α.Ε

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, με δηλώσεις του τόνισε πως η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή ήταν μια επίπονη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα αναγκαία για να μη χαθεί η γαλακτοβιομηχανία.«Για να μην χάσουμε την βιομηχανία και να λειτουργήσει αυτή με τα σημερινά της χαρακτηριστικά ίσως και με καλύτερους όρους καταλήξαμε σε συμφωνία με την εταιρία του κ. Σεπετά», είπε ο κ. Μπαλτογιάννης.«Έτσι μετά την βελτιωτική μας προσφορά καλύπτονται όλα τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού τα οποία δεν τα έχει κανείς άλλος εκτός από εμάς. Θα ήταν άδικο αν η εταιρία πάει σε άλλα χέρια», πρόσθεσε.Παράλληλα επισήμανε πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το ζήτημα είναι πλέον ξεκάθαρα πολιτικό καλώντας όλους όσους με τα λόγια υποστήριζαν την προοπτική να μείνει σε Ηπειρωτικά χέρια η βιομηχανία να πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις, τώρα που η προοπτική αυτή μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, να γίνει πράξη.Στο μνημόνιο που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφέρεται πως οι ΕΑΣ σταματούν την διακαστική διεκδίκηση του 7,7% των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ, κάτι που από την πρώτη στιγμή ήταν κόκκινη γραμμή γι' αυτές.Ο κ. Μπαλτογιάννης απαντώντας σε ερώτηση για το λόγο αυτής της μεταστροφής, δήλωσε πως έγιναν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να έχουν οι Ενώσεις το 40% χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα γι' αυτές.Σαν αντιστάθμισμα όμως – πρόσθεσε- μπήκαν όροι στο μνημόνιο που διασφαλίζουν την θέση των ΕΑΣ μέσα στο μετοχικό σχήμα ενώ δόθηκε και το εργοστάσιο της ΖΩ-ΔΩ.«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε το 7,7%. Δεν υποκύψαμε. Παλέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνο μετόχων
Ποσοστό του Στρατηγικού Συνεργάτη: 67.77%
Ποσοστό των ΕΑΣ: 32.23%
Ο στρατηγικός συνεργάτης θα καλύψει το συνολικό ποσό της προσφοράς που υπέβαλαν οι ΕΑΣ στο διαγωνισμό. Μετά την εξαγορά από τις ΕΑΣ του μεριδίου της ΑΤΕ θα μεταφερθεί το 67,77% των μετοχών στο στρ. συνεργάτη, ο οποίος θα έχει και το management της εταιρείας.Η παραπάνω μετοχική σχέση θα παραμείνει αμετάβλητη και δεν θα επηρεαστεί από καμία αυθαίρετη αύξηση κεφαλαίου, καθώς και σε περίπτωση πώλησης μετοχών από οποιαδήποτε ΕΑΣ, αυτές θα μεταβιβάζονται με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των ΕΑΣ και δευτερευόντως υπέρ του Στρατηγικού Συνεργάτη.Διακοπή της δικαστικής διαμάχης για το 7,7%, με αντιστάθμισμα την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΖΩΔΩ Α.Ε. στις ΕΑΣ για χρήση προς όφελος των παραγωγών.

Συμφωνία παροχής γάλακτος
Θα συνεχιστεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα στην αγορά γάλακτος.Η τιμή του πρόβειου γάλακτος θα σχετίζεται με τη διαμόρφωση της τιμής της φέτας, θα λαμβάνονται δε 7ΐάντοτε υπόψιν οι απότομες αυξήσεις των ζωοτροφών.Η τελική τιμή (εκκαθάριση) θα καθορίζεται στο τέλος κάθε περιόδου, ανάλογα με την οικονομική πορεία της εταιρείας.Η εταιρεία θα καλύπτει μέρος του κεφαλαίου κίνησης των παραγωγών για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων έναντι της αξίας του εισκομιζόμενου γάλακτος το οποίο θα υπολογίζεται σαν ποσοστό (50%) επί της συνολικής αξίας του εισκομισθέντος γάλακτος της προηγούμενης γαλακτοκομικής περιόδου.Οι ανάγκες της εταιρείας σε πρώτη ύλη (γάλα) θα καλύπτονται από τους παραγωγούς της περιφέρειας Ηπείρου και σε περίπτωση μη επάρκειας από λοιπούς παραγωγούς εκτός Περιφέρειας.

Λειτουργία Εργοστασίου
Η έδρα και οι εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα παραγόμενα προϊόντα, τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική αγορά, θα παρασκευάζονται εκεί.Θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό του εργοστασίου για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη νέα δομή της εταιρείας

Αντιπροσώπευση στο Δ.Σ.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι ΕΑΣ με το ποσοστό που τους αναλογεί

Εσωτερικός έλεγχος
Στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου θα συμμετέχει εκπρόσωπος που θα ορίζεται από τις ΕΑΣ.

Υποχρεώσεις εταιρείας και ανάγκες σε κεφάλαια
Θα επιδιωχθεί να υπάρξει επαναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού για να μην καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαφοροποιηθούν τα ποσοστά των ΕΑΣ.Στόχος είναι τα κεφάλαια που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της εταιρείας να καλύπτονται από την κερδοφορία της εταιρείας για να μη διαφοροποιείται η μετοχική σύνθεση.Εάν χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, θα ενημερώνονται οι ΕΑΣ και εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα συμμετέχουν αναλογικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (προτιμησιακό δικαίωμα).

Διανομή μερισμάτων/ κερδών
Το Δ.Σ. θα προτείνει/ απορρίπτει πληρωμή μερισμάτων
Οι προτάσεις του Δ.Σ. σχετικά με διανομή μερισμάτων θα εγκρίνονται με υπερψήφιση από το 80% των μετόχων

Δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών
Περιορισμοί μεταβίβασης:
Αμοιβαίο δικαίωμα πρώτης άρνησης ή προσφοράς σχετικά με όποια μεταβίβαση ή πώληση μετοχών.Οι μετοχές των ΕΑΣ δεν θα μεταβιβαστούν σε ανταγωνιστή.Ο τελικός παραλήπτης των μεταβιβαζόμενων μετοχών θα γίνεται συμβαλλόμενο μέρος του Συμφώνου Μετόχων.Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών από το Στρατηγικό Συνεργάτη θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΑΣ, εκτός από εταιρείες οι οποίες ανήκουν πλειοψηφικά στον ίδιο ή από συγγενικά πρόσωπα Α' βαθμού, και ο νεοεισερχόμενος μέτοχος θα αποδέχεται τους όρους του παρόντος.Δικαίωμα μειοψηφίας να πουλήσει τις μετοχές της στην ίδια τιμή που θα πουλήσει και η πλειοψηφία (κατά τα ισχύοντα στην αγορά) (tag-along right) θα εφαρμόζεται μετά από μία συμφωνημένη περίοδο 10 ετών.

Διασφάλιση και ανάπτυξη της εταιρείας
Η εμπειρία του Στρατηγικού Συνεργάτη στη διακίνηση προϊόντων στην ελληνική αγορά, το πελατολόγιο της, το δίκτυο διανομής και το δυνατό εμπορικό της τμήμα θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ.Θα επεκταθεί το υπάρχον εξανωγικό δίκτυο της εταιρείας σε συνεργασία με το δίκτυο του Στρατηγικού Συνεργάτη και τη συνεργασία με νέες εταιρείες στο εξωτερικό.Για την χρήση του σήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ σε άλλα προϊόντα στο εξωτερικό θα πρέπει να δίνεται έγκριση από την Εν Ελλάδι μητρική εταιρεία και θα καταβάλλονται τα σχετικά royalties.Ο Στρατηγικός Συνεργάτης δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει ο ίδιος ή μέσω θυγατρικών ή συνδεδεμένων εταιρειών σε άλλη παρόμοια εταιρεία στην Ελλάδα

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κρίσιμη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου για τα οικονομικά των Δήμων

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των δήμων. Οι εργασίες της Γ.Σ. θα ξεκινήσουν στις 5.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Du Lac και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ. Στη Γενική Συνέλευση θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Η Γ.Σ. πραγματοποιείται λίγο πριν από το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ (30 Αυγούστου στην Αθήνα) όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση της ακραίας οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και εν όψει των νέων περικοπών στους πόρους που διατίθενται για τη λειτουργία τους.Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης έχει ως εξής:
-Προσέλευση Εκπροσώπων – Διαπίστωση Απαρτίας 17.30 – 17.45
-Χαιρετισμοί Επισήμων 17.45 – 18.00
-Χαιρετισμός και Ομιλία Προέδρου Διοικητικού 18.00 – 18.30
-Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Ιωάννη Παπαλέξη
-Εισήγηση Πρόεδρου Διοικητικού Συμβουλίου Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνου Ασκούνη 18.30 – 19.00
-Τοποθετήσεις Εκπροσώπων 19.00 – 20.45
-Απόφαση Συνεδρίου – Λήξη εργασιών 20.45 – 21.00
Σημειώνεται ότι οι 13 Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, με στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών, ξεκίνησαν την Τρίτη 21 Αυγούστου από την Δυτική Ελλάδα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, παραμονή του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.Η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχονται στα 96 εκ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουν τους επόμενους μήνες τα 72 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών των δήμων.Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔ<Ε Κώστας Ασκούνης μιλώντας την Τετάρτη 22 Αυγούστου στην γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική.«Η αντίδραση, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα». Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για την δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.«Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Θερινό Σχολείο στα Τζουμέρκα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.), τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας διοργανώνουν Θερινό Σχολείο με Θέμα: «Τζουμέρκα: Ιστορία, Πολιτισμός και Οικολογία». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012, στο Δασικό Χωριό «Κέδρος», στον Καταρράκτη Άρτας (Τζουμέρκα). Οι διοργανωτές θα παραχωρήσουν Συνέντευξη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.), στις 27 Αυγούστου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00΄π.μ., στην Άρτα (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (π. Νομαρχίας Άρτας).

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Με την συνδρομή ελικοπτέρου οι έρευνες για τον 70χρονο

Άκαρπες αποβαίνουν μέχρι τώρα οι έρευνες αστυνομίας και πυροσβεστικής για τον εντοπισμό ενός 70χρονου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στο όρος Γκορίλας της Παραμυθιάς.Ο 70χρονος είχε ανέβει στο βουνό, όμως οι δικοί του έχασαν τα ίχνη του από το απόγευμα της Τετάρτης.Στις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις δεν απαντούσε. Έτσι ενημέρωσαν αμέσως τις αρχές οι οποίες ξεκίνησαν να χτενίζουν την περιοχή.Από τις έρευνες δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του ηλικιωμένου άνδρα.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Αστυνομία υπεβλήθη αίτημα ώστε να συνδράμει το έργο της και το ελικόπτερο της Υπηρεσίας καθώς ορισμένα σημεία του βουνού είναι εξαιρετικά δύσβατα και δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα προσπέλασης.

thesprotia-news

Το Πανεπιστήμιο παρέχει στέγη σε 1.370 φοιτητές

Διπλάσιες φέτος οι αιτήσεις (!) για ένα δωμάτιο
Ούτε λίγο, ούτε πολύ 1.370 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, παλιοί και νεοεισαχθέντες, θα φιλοξενηθούν φέτος στις Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στη Δομπόλη, που επίσης έχουν περάσει στη διαχείριση του Πανεπιστημίου.Η ζήτηση για ένα δωμάτιο στις Εστίες ήταν, όπως είναι φυσικό, διπλάσια φέτος σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Σημάδι κι αυτό της οικονομικής κρίσης που δεν επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό οικογενειών να πληρώνουν ενοίκια σε άλλες πόλεις για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.Στις δύο Εστίες της Πανεπιστημιούπολης θα στεγαστούν φέτος 900 φοιτητές, εκ των οποίων οι 750 θα είναι παλιοί και οι 150 πρωτοετείς. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για δωμάτιο έχει λήξει και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η επιλογή των φοιτητών που θα λάβουν ένα απ’ τα διαθέσιμα. Η επιλογή ωστόσο δεν αφορά μόνο τους νέους φοιτητές αλλά και τους παλιούς. Σημειώνεται εδώ ότι όσοι κατέχουν δωμάτια στις Εστίες υποχρεωτικά τα αφήνουν κάθε χρονιά στα τέλη του Ιουνίου και υποβάλλουν ξανά αίτηση για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Στη Δομπόλη
Στις Εστίες της Δομπόλη θα φιλοξενηθούν φέτος 470 φοιτητές. Οι μισοί θα είναι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι άλλοι μισοί του ΤΕΙ Ηπείρου. Από αυτούς οι 100 περίπου θα είναι πρωτοετείς και οι υπόλοιποι παλιοί.

Τα κριτήρια

Για ένα δωμάτιο στις Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αιτήσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών. Φυσικά λαμβάνονται υπόψη κυρίως κριτήρια που αφορούν το εισόδημα των γονέων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σε άμεση κινητοποίηση βρίσκονται δήμοι και το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Σε άμεση κινητοποίηση βρίσκονται δήμοι και το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα που αναμένεται το επόμενο τετραήμερο. Αυξημένος είναι και σήμερα Παρασκευή ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς με το Νομό της Πρέβεζας και ολόκληρη την Ήπειρο να βρίσκονται σε «κίτρινη» ζώνη. Ο νέος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης απέστειλε έγγραφο προς τους ΟΤΑ και τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της περιοχής στο οποίο υπογραμμίζει ότι για τις επόμενες ημέρες είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και για τον λόγο αυτό απαιτείται ετοιμότητα με αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στα κατά τόπους αντιπυρικά σχέδια.Η αντιπεριφέρεια Πρέβεζας εξέδωσε ανακοίνωση που περιλαμβάνει μέτρα και οδηγίες προφύλαξης από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μεταξύ άλλων συνιστά την παραμονή τους σε δροσερούς και σκιερούς χώρους με χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, ελαφρύ ντύσιμο με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, που διευκολύνουν τον αερισμό του σώματος και την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα, και τη χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου όταν εκτίθενται στο ήλιο. Ακόμη συνιστά τη μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, αν υπάρχει η δυνατότητα και σημειώνει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ηλικιωμένα άτομα μόνα τους στο σπίτι σε περίπτωση θερινών διακοπών η πολυήμερης απουσία μας.

Σημαντικά θέματα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας

Η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, η έγκριση πρόσληψης προσωπικού για τις δομές των Παιδικών Σταθμών, η έγκριση άδειας για την κατάληψη δημοτικού χώρου, επί της οδού Κ. Τζαβέλα στην πόλη της Πρέβεζας, από την ‘Ένωση Νέων Αγροτών, για την πώληση αγροτικών προϊόντων αλλά και η έγκριση παραχώρησης χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου είναι μεταξύ των 27 θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα και η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έγκριση της οριστικής τοπογραφικής και συγκοινωνιακής μελέτης οδών δημοτικής ενότητας Πρέβεζας, την έγκριση η κατανομής πιστώσεων προγράμματος ΣΑΤΑ για επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτηρίων, την τροποποίηση απόφασης δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τον καθορισμό του τέλους χρήσης παραλιακών εκτάσεων του Δήμου Πρέβεζας, για το έτος 2012 και την έγκριση υπογραφής σύμβασης με την ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΠΕΡΑ της Νέας Υόρκης, για προβολές όπερας στο Δήμο Πρέβεζας, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2012 έως και Απρίλιο 2013. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Η ανακοίνωση της εταιρείας ΒΙΚΟΣγια την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ"

Η ανακοίνωση της εταιρείας ΒΙΚΟΣ,για την εξαγορά της "ΔΩΔΩΝΗ" έχει ως εξής:"Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τοπικών φορέων και των μετόχων παραγωγών και εκτιμώντας την ανάγκη να παραμείνει και να αναπτυχθεί η ΔΩΔΩΝΗ στην Ήπειρο, όπως πιστεύουμε ότι έχει την δυνατότητα προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να διατηρήσει ταυτόχρονα την σημερινή μετοχική συμμετοχή και βαρύτητα των παραγωγών σ’ αυτήν, αποφασίσαμε η εταιρεία μας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συνδράμει συμμετέχοντας ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό.Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπως εμείς στην «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» μέσα σε 20 χρόνια καταφέραμε να κατακτήσουμε την κορυφή από την Ήπειρο με προσήλωση πάντα στις αρχές και στην φιλοσοφία μας και προσφέροντας εργασία σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα, με τον ίδιο τρόπο στηριζόμενοι στις ίδιες αρχές και στην ίδια φιλοσοφία μπορούμε να αναπτύξουμε την «ΔΩΔΩΝΗ» από την ΗΠΕΙΡΟ προς όφελος των παραγωγών και των εργαζομένων, ώστε όχι μόνον να διασφαλιστεί η παραμονή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην ΗΠΕΙΡΟ αλλά να λειτουργήσει και σαν μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας".

Σφήνα Σεπετά για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ"

Τρέχουν οι εξελίξεις στο διαγωνισμό για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πέτρος Σεπετάς της εταιρείας εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών "ΒΙΚΟΣ" είναι ο στρατηγικός επενδυτής πίσω από την προσφορά της κοινοπραξίας των μετόχων μειοψηφίας ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας Φιλιππιάδα που διεκδικούν τη γαλακτοβιομηχανία.Ο ηπειρώτης επιχειρηματίας, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εκτεταμένο δίκτυο και ισχυρή θέση στην αγορά που δραστηριοποιείται, φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τις Ενώσεις (εκ των βασικών μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας) που έχουν κατεβάσει πρόταση για την εξαγορά της Δωδώνη.Η εμφάνιση του ηπειρώτη επιχειρηματία στο προσκήνιο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες από τα Ιωάννινα αλλάζει το σκηνικό και δίνει νέα τροπή στο διαγωνισμό.Μέχρι πρόσφατα επικρατέστερες θεωρούνταν οι προσφορές που είχαν κατατεθεί από την Simos Foods με τη στήριξη ρωσικού επενδυτικού fund από τη μια και τους αδελφούς Σαράντη του ομίλου Όλυμπος – Τυράς από την άλλη.Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ο προτιμητέος για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας.

Το Δημαρχείο Φιλιατών επισκέφθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Φιλιατών , Μηνά Παππά πραγματοποίησε ο νέος Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας , Ταξίαρχος κ. Λελοβίτης Γεώργιος,συνοδευόμενος από τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας, Αστυνομικό Διευθυντή Χρήστου Δημοσθένη.Ο Δήμαρχος, που τον υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Φιλιατών, τον συνεχάρη, για τα νέα του καθήκοντα και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δυο άντρες , είχαν μια πρώτη συζήτηση για τα φαινόμενα παραβατικότητας στην περιοχή και τις πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Τέλος ο Δήμαρχος Φιλιατών έθεσε το θέμα των πιθανών συνεπειών, της μετακίνησης των 120 συνοριοφυλάκων από τη Θεσπρωτία.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νεανική Σκηνή: Διαγωνισμός νεανικής δημιουργίας, μαθητικό σκετς - σύγχρονη διασκευή από την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», ροκ συναυλία με τους TRAFFIC JAM (τοπικό μαθητικό συγκρότημα), μεγάλη συναυλία με τους DOMENICA. Κεντρική Σκηνή: Θεατρικό για την ανεργία («Η πτώση και η άνοδος του κ. Γκρόσαπ»), οπτικοακουστικό αφιέρωμα και συζήτηση με θέμα «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Η πείρα από τους εργατικούς αγώνες στα Γιάννενα», αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τον Β. Παπαγεωργίου στο κλαρίνο. Παιδότοπος: Παράσταση - παιχνίδι με κλόουν, γαϊτανάκι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική, προβολή κινουμένων σχεδίων. Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Μιλάμε στα παιδιά για την κρίση».
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νεανική Σκηνή: TALK SHOW - παιχνίδι ερωτήσεων για το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα («ROCK ABY», «SIDE WINDERS», «ANONYMOUS», συγκρότημα του 1ου και 7ου ΓΕΛ κ.ά.). Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο ελληνικό έντεχνο και ροκ τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, ομιλία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο καλό λαϊκό τραγούδι με τον Δημήτρη Μπάση με ιδιαίτερη αναφορά στον Δ. Μητροπάνο. Παιδότοπος: Μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορός, εργαστήρι χειροτεχνιών, «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι...». Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Παιδικοί σταθμοί στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Σε..ωρίμανση το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ολοκληρώσει τις θέσεις του και «τρέχει» την υπόθεση της υπογραφής

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσουν το Ρυθμιστικό Σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές να προχωρήσουν πιο γρήγορα αυτά τα δύο... χρονίζοντα ζητήματα.Ο Δήμος Ιωαννιτών ειδικά, έχει εντείνει από τις αρχές Αυγούστου τις προσπάθειές του να ολοκληρωθεί η πρότασή του κυρίως για το Προεδρικό Διάταγμα και είναι σχεδόν έτοιμος για τις τελικές συζητήσεις.Αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών θα βρεθεί στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, για σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ στην οποία θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης, με πρώτα βέβαια το Ρυθμιστικό και το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη.Το θέμα θα συζητηθεί αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα όπου με εισήγηση του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου θα ζητηθεί η έγκριση μετακίνησης του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου Δ. Θεμελήκαι Δημοτικών Συμβούλων στην Αθήνα.Ο Δήμος έχει ολοκληρωμένη γνώμη σε αυτό το στάδιο για το ΠΔ και με ανταλλαγή αλληλογραφίας έχει κάνει γνωστές τις θέσεις του στο ΥΠΕΚΑ σε μεγάλο βαθμό, οπότε η συνάντηση στο υπουργείο, μπορεί να αποτελέσει συμβολικά και ουσιαστικά το σημείο καμπής για την υπογραφή του.Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρωτοβουλία για άνοιγμα του διαλόγου, του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη για επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ρυθμιστικό, το οποίο από παλιότερα ο κ. Καλογιάννης θεωρεί προτεραιότητα και το ΠΔ βέβαια.Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχει η συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, λογικά όμως θα μετάσχουν όλες οι πλευρές με σκοπό να υπάρξει συντονισμός των κινήσεων.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας

Δε μας προξενεί καμία έκπληξη, το γεγονός ότι οι φερόμενοι "επενδυτές" σε επιχείρηση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, έσπευσαν να πανηγυρίσουν, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι σε μια απόφαση που απέσπασαν μόλις χθες. Βέβαια, είναι απορίας άξιο πως η ίδια υπηρεσία, του ίδιου υπουργείου, μέσα σε ένα δίμηνο χορηγεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.Δε μας προξενεί έκπληξη ούτε το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεχίζοντας μια μακρά αμαρτία προκατόχων της, υπέγραψε μια απόφαση που είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη απ' όλους τους παραγωγικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσπρωτίας. Άλλωστε οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και τώρα απλά διεκπεραιώθηκαν.Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι αποφάσεις - κατόπιν ενδεχομένως των σχετικών "πιέσεων" - γράφονται, ακυρώνονται και ξαναγράφονται...Ούτε καν το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια κάθετης εκπεφρασμένης αντίθεσης των Θεσπρωτών στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, κάποιοι, επιμένουν να τους αγνοούν και να πράττουν αντίθετα από τις αποφάσεις των συλλογικών φορέων, ενάντια στο συμφέρον του τόπου, ενάντια ακόμα και στην κοινή λογική.Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι όλες αυτές οι επίμονες 11ετείς προσπάθειες των "επενδυτών", παρουσιάζονται ενδεδυμένες το μανδύα της νομιμοφάνειας.Αυτό που πραγματικά μας εκπλήσσει, είναι το περισσό θράσσος του φερόμενου επενδυτή, ο οποίος - παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση όλων - προσπαθεί ακόμα να πείσει ότι η "επένδυση" αυτή θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο.Τηρώντας κατά τα λοιπά σιγή "ιχθύος" για τις 25 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που θέλει να καταστρέψει, για τις 300 και πλέον θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, για τα εκατομμύρια συναλλάγματος που κινδυνεύουν να σταματήσουν να εισρέουν στον ακριτικό μας νομό.Και δεν εξηγεί, ούτε αυτός, ούτε οι συνδαιτημόνες του, γιατί αυτή η επιμονή για την εγκατάσταση μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτικά μονάδας, μόλις 500 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα!Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, έχει συνηθίσει το πολυπαιγμένο σήριαλ της έκδοσης και επανέκδοσης αδειών της "επένδυσης" αυτής.Οι δικαστικές προσφυγές είναι σε εκκρεμότητα στο ΣΤΕ. Αυτοί που βιάζονται να πανηγυρίσουν, ας δείξουν αυτοσυγκράτηση.Οι Θεσπρωτοί, ενωμένοι, δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να ασελγήσει σε βάρος τους.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας

Διακοπή κυκλοφρίας στην παραλία της Πρέβεζας!

Λόγω της γιορτής της σαρδέλας στην Πρέβεζα το Σάββατο στις 25 Αυγούστου θα διακοπή η κυκλοφορία στην παραλία γύρω από το πάρκινγκ.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, το Σάββατο από τις 8 το βράδυ και μετά θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων επί της οδού Σπηλιάδου καθώς και εντός του πάρκινγκ έμπροσθεν της μαρίνας της Πρέβεζας, λόγω διοργανώσεως της γιορτής σαρδέλας.Αναλυτικά θα γίνει διακοπή της κίνησης των οχημάτων στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με κατεύθυνση την οδό Αλεξανδρουπόλεως ενώ τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ) θα διευκολύνονται άμεσα με τις υποδείξεις οργάνων της Λιμενικής αρχής.

ΔΩΔΩΝΗ:Στο κόλπο και Ηπειρώτης στρατηγικός επενδυτής

Νέα δεδομένα στην υπόθεση πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί το ενδεχόμενο άσκησης ένδικων μέσων και προσφυγής από την εταιρεία «ΟΛΥΜΠΟΣ – ΤΥΡΑΣ» με αφορμή την αλλαγή ενός βασικού όρου στην προκήρυξη.Η νέα αυτή εξέλιξη αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα «Ελευθερία», που φιλοξένησε δηλώσεις του Δ. Σαράντη, εκ των ιδιοκτητών του Ομίλου, ο οποίος αποκάλυψε πως έχει ήδη ζητήσει την απόφαση του συγκεκριμένου όρου, με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών.Σε διαφορετική περίπτωση, που ο όρος παραμείνει ενεργός, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κάτι που σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού και την καθυστέρηση στη διαδικασία τουλάχιστον για έξι μήνες.Ο κ. Σαράντης στη δήλωσή του τόνισε πως η αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ο οποίος αναφέρεται στο συντελεστή βαρύτητας για την καλύτερη οικονομική προσφορά, έχει ως αποκλειστικό στόχο να κατατάξει στη δεύτερη θέση την πρόταση της εταιρείας, που σε οικονομικό επίπεδο είναι η καλύτερη έναντι των υπολοίπων. Ακόμη, ο κ. Σαράντης δεν αρνήθηκε να μιλήσει για τις Ενώσεις και τους παραγωγούς, λέγοντας πως εάν υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραχώρηση της ΔΩΔΩΝΗΣ στις Ενώσεις, με την πρότασή τους να γίνεται αποδεκτή, η εταιρεία του δεν πρόκειται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.«Οι ντόπιοι παράγοντες έχουν για εμάς το ηθικό προβάδισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βρήκαν στρατηγικό εταίρο οι Ενώσεις
Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν και η χθεσινή επικαιρότητα αποκάλυψε ότι την Τρίτη, τελευταία ημέρα προθεσμίας για τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις βελτιωμένες προτάσεις τους, η ΕΑΣΙ βρέθηκε μία ανάσα από την οριστική συμφωνία με τον συνεταιριστικό κολοσσό του κλάδου Friesland.
Πρόκειται για την πολυεθνική, ολλανδικών συμφερόντων η οποία δεν είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Στην αναζήτηση ωστόσο στρατηγικού επενδυτή – συμμάχου, οι Ενώσεις φέρεται να συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ώστε να συμμετέχουν από κοινού στην πρόταση εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗΣ.Προς τούτο μάλιστα είχε οριστικοποιηθεί και η τελική συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Η ηγεσία της ΕΑΣΙ βρέθηκε στην Αθήνα, όμως η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με τους εκπροσώπους της Friesland στην Ελλάδα να επικαλούνται την ταχύτητα των διαδικασιών, που δεν επιτρέπει τη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων από έναν συνεταιριστικό κολοσσό, με χιλιάδες μέλη.Αυτομάτως σήμανε συναγερμός στην ΕΑΣΙ και προκρίθηκε η δεύτερη επιλογή, που ήταν η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή από την εγχώρια αγορά.Αυτό το επιβεβαίωσε σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ITV, ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστ. Μπαλτογιάννης, χωρίς ωστόσο να αφήσει το παραμικρό περιθώριο για την ταυτότητα του επενδυτή.Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε το ΔΣ της ΕΑΣΙ, στο οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις, ενώ ο νομικός σύμβουλος του στρατηγικού επενδυτή ζήτησε να τηρηθεί εχεμύθεια από όλους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ πάντως, δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σαράντη περί της επικείμενης άσκησης ένδικων μέσων που μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωση του διαγωνισμού, ούτε και περί του ηθικού δικαιώματος που έχουν οι Ενώσεις, να πάρουν την γαλακτοβιομηχανία.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντίδραση ωστόσο στις δηλώσεις του κ. Σαράντη, υπήρξε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι «η προσφυγή της ΤΥΡΑΣ για ακύρωση του διαγωνισμού αποδεικνύει το πόσο μεγάλο λάφυρο είναι η περιουσία και το όνομα της εταιρίας».Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει ακόμη, ότι μαζί με τη ΔΩΔΩΝΗ θα πρέπει να λειτουργήσουν η ΣΒΕΚΗ και η ΖΩ-ΔΩ ως δίκτυο κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα στηρίζει τον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.«Άμεσα η ΔΩΔΩΝΗ μπροστά στο κίνδυνο μιας διατροφικής κρίσης για τον ελληνικό λαό πρέπει να μείνει κάτω από δημόσια χέρια. Με τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές και τους εργαζόμενους να παίζουν ένα άμεσο ελεγκτικό ρόλο. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν πρωτοβάθμιοι παράγωγοι συνεταιρισμοί που θα πάρουν την ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια τους με κρατική όμως στήριξη και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Κοινή ανακοίνωση των τριών βουλευτών για το ΚΕΝ

Από κοινού θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα του ΚΕΝ και της πιθανής λειτουργίας Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών οι τρεις βουλευτές του Νομού Άρτας. Ο Γιώργος Στύλιος, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Γκόγκος, όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση, γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην μετατροπή του ΚΕΝ Άρτας σε Κέντρο Υποδοχής και Κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών μεταναστών. Επίσης, εξέφρασαν στην ηγεσία του Υπουργείου τις θέσεις τους και τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.Οι τρεις Βουλευτές συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοινού το θέμα, ώστε να διαμορφώσουν τις εξελίξεις προς όφελος του συνόλου της Αρτινής κοινωνίας.

Πλήθος εναλλακτικών επιλογών για τη θέρμανση

«Εφιάλτη» αποτελεί για τις ελληνικές οικογένειες η σκέψη και μόνο για την λειτουργία του καλοριφέρ τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.Παραδοσιακά αλλά και ενεργειακά τζάκια ακόμη και ξυλόσομπες φαίνεται πως έχουν την τιμητική τους, με τους πολίτες να κάνουν έρευνα αγορά ήδη από την αρχή του καλοκαιριού ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένοι.Αυτό που επιδιώκουν οι περισσότεροι είναι να θερμάνουν τα σώματα του καλοριφέρ με άλλο τρόπο εκτός του πετρελαίου, αλλά και χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερα δαπανηρές εγκαταστάσεις.Προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και τελικά να αντιμετωπίσουν το κρύο με λιγότερα χρήματα θα πρέπει όμως να κάνουν την καταλληλότερη επιλογή, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το εμβαδό και η παλαιότητα του σπιτιού.Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις είναι η θέρμανση με καύση ξύλων, με καύση πέλλετ και με αντλίες θέρμανσης που λειτουργούν με ρεύμα και είναι από τις πιο εξελιγμένες, αλλά και ακριβές μεθόδους όσον αφορά στην εγκατάσταση.Σε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις αναφέρθηκε ο επιχειρηματίας του κλάδου Θανάσης Τέλης σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι καταναλωτές αλλά και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν.«Οι περισσότεροι έρχονται και θέλουν κάτι συγκεκριμένο επειδή το έχουν ακούσει από γνωστούς και φίλους. Ωστόσο κάθε περίπτωση σπιτιού έχει τις ιδιαιτερότητές του. Το πιο σωστό είναι να υπάρξει μία κεντρική λύση, ώστε να θερμαίνονται τα υπάρχοντα σώματα, αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως η τοποθέτηση σόμπας ή τζακιού για να θερμαίνεται ένας συγκεκριμένος χώρος», σημείωσε.Το είδος της θέρμανσης που θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από την κατασκευή του σπιτιού, όπως εάν είναι παλιό ή καινούργιο, αν έχει ενεργειακές απώλειες ή αν βρίσκεται σε πολυκατοικία ή όχι.«Το πιο οικονομικό είναι η αντλία θερμότητας, ωστόσο το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παλιά σπίτια με μεγάλες απώλειες», σημείωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ένταση από την αδειοδότηση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα

Έκπληξη και οργή προκάλεσε στη Θεσπρωτία η απόφαση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης της μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.Η απόφαση υπεγράφη την Τετάρτη από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου. Οι φορείς του Νομού Θεσπρωτίας έχουν πολλάκις στο παρελθόν ταχθεί ενάντια στην εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας σε μία περιοχή όπου αναπτύσσονται αποκλειστικά ιχθυοκαλλιέργειες.Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης έκανε γνωστό το γεγονός με μία πανηγυρική ανακοίνωση στον τοπικό τύπο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των ιχθυοκαλλιεργητών, του επιμελητηρίου Θεσπρωτίας αλλά και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος σε δηλώσεις του σημειώνει: «Είναι η μεγαλύτερη αμαρτία που έχει υπογραφεί για την Ήπειρο. Κάθε τέτοια ενέργεια θεωρείται ως μη νόμιμη. Εμείς θα είμαστε απέναντι…».

Μ. ΚΑΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: «Καρτέλ της φτώχειας και της μιζέριας»

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο Μιχάλης Κασσής τους ισχυρισμούς, τις αναφορές και εν γένει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο εστάλη στις εισαγγελικές αρχές, για τη δημιουργία καρτέλ μεταξύ των κορυφαίων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της χώρας, για χρονικό διάστημα μάλιστα 14 ετών. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά, βουλευτής Ιωαννίνων πλέον Μιχ. Κασσής, τόνισε χαρακτηριστικά πως εάν δημιουργήθηκε ένα καρτέλ στον κλάδο, αυτό ήταν το καρτέλ της φτώχειας και της μιζέριας. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις διαστάσεις που προσέλαβε η υπόθεση μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο κ. Κασσής παραδέχθηκε πως και ο ίδιος συμμετείχε κατά καιρούς στις συναντήσεις που γινόταν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων, όπου όμως δε γινόταν καμία συζήτηση για εναρμόνιση τιμών στην αγορά. Ακόμη και εκεί όμως, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός σταμάτησε αραίωσε τις επισκέψεις του, καθώς δε συζητούνταν τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, αλλά μόνο δευτερεύοντα και άνευ ουσίας. «Θεωρώ, ότι η έρευνα και το πόρισμά της είναι ατυχείς. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να κατηγορηθούμε είναι ότι φτιάξαμε ένα καρτέλ φτώχειας και μιζέριας, κάτι που αποδεικνύεται και από τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών του κλάδου. Δεν προκύπτει από τα στοιχεία του πορίσματος, ότι υπήρξε καρτέλ που λειτούργησε σε βάρος του καταναλωτικού κοινού. Δεν είναι δυνατό να εναρμονιστούν οι τιμές στα προϊόντα, ενώ αναφορικά με την «Πίνδο», θα ήταν αδιανόητο να επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο, μαζί με τους ανταγωνιστές μας. Γινόταν συναντήσεις και συζητήσεις στο Σύνδεσμο, όμως από κάποια στιγμή και έπειτα απαξιούσα να συμμετέχω, γιατί ενώ έβλεπαν ότι ο κλάδος πηγαίνει κατά διαόλου, συζητούσαν για άλλα πράγματα. Το πόρισμα βγήκε ελαφρά την καρδία από την Επιτροπή και δε θεωρώ, ότι θα προκύψει κάτι στην πορεία», σημείωσε ο κ. Κασσής.

Τι λέει η Επιτροπή 
Την υπόθεση καρτέλ, αποκάλυψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η οποία ενημέρωσε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ανακοίνωσε χθες την εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού μετά τους αυτεπάγγελτους ελέγχους που έκανε στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Γνωστοποίησε ταυτόχρονα την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι 10 από τις συνολικά 25 επιχειρήσεις του κλάδου τζιράραν με την πρακτική των καθορισμένων τιμών αλλά και μοιράζοντας τους πελάτες τους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Το κουβάρι... του καρτέλ άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2010. Τότε στο υπουργείο Ανάπτυξης «έσκασε» η πληροφορία πως οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ετοιμαζόντουσαν για αυξήσεις με πρόσχημα την άνοδο των ζωοτροφών. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κλιμάκιά της προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία του Συνδέσμου του αλλά και των επιχειρήσεων. «Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιριών του κλάδου», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής. Πηγές αναφέρουν ό,τι βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπρόσωποι τουλάχιστον 10 πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συναντιόντουσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του Συνδέσμου και ενυπόγραφα συμφωνούσαν τον καθορισμό των τιμών πώλησης του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου: «Μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώληση των προϊόντων τους (ήτοι του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες), όσο και με την κατανομή της πελατείας τους», λέει η εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για τα οικονομικά – σήμερα η ΓΣ της ΠΕΔ

Τη Δευτέρα στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 43 συνολικά θέματα. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση των Δήμων εν όψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για το ίδιο ζήτημα, ενώ σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται και η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δράσεις για απασχόληση 200 ανέργων

Την έγκρισή της για την υλοποίηση σχεδίου απασχόλησης 200 ανέργων με την τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις της περιοχής για διάστημα 24 μηνών, ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, κατόπιν αξιολόγησης των πλαισίων δράσης που κατατέθηκαν από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Προσαρμό-Ζω» και την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Νέοι Ορίζοντες».Σύμφωνα με το πλαίσιο Δράσης που προτάθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Προσαρμό-Ζω», από το Σχέδιο αυτό θα επωφεληθούν 100 άνεργοι προερχόμενοι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η απασχόληση των ατόμων που θα επιλεγούν για απασχόληση σε ατομικές και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2014.Την τοποθέτηση 100 ανέργων σε επιχειρήσεις της περιοχής του Νομού Πρεβέζης προβλέπει το πλαίσιο δράσης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Νέοι Ορίζοντες», με σκοπό να αυξηθεί η απασχολησιμότητα, να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα- και δη η κοινωνική- να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και παράλληλα να καλυφθούν εξειδικευμένες τοπικές ανάγκες του Δήμου.

Καθημερινά θα λειτουργεί το πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Κασσή


Το γραφείο του Bουλευτή Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ανακοινώνει ότι θα λειτουργεί καθημερινά 9:00-14:30 καθώς και τα απογεύματα Τρίτης –Πέμπτης-Παρασκευής 18:00-20:00.Η διεύθυνση του γραφείoυ είναι Τσιριγώτη 4 στον δεύτερο όροφο. Για επικοινωνία μαζί του, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 26510 25601,στο Fax 26510 29746 ή να στέλνετε τα μηνύματα σας, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Βουλευτή info@mkassis.gr.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» - Πήρε τέλος η επίσχεση

Έληξε την Τρίτη 21 Αυγούστου η επίσχεση οποιασδήποτε μορφής παροχής υπηρεσιών (εργασίας τακτικής και εφημερίας) των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», στην οποία είχαν προβεί από τις 6 Αυγούστου για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο 2012. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ευχαριστεί το κοινό για την κατανόηση που επέδειξε καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της επίσχεσης όσον αφορά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εξυπηρέτηση των ασθενών, δεδομένων των καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού, αλλά και της αυξημένης προσέλευσης ασθενών στο νοσοκομείο κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Όσον αφορά στις πραγματοποιηθείσες εφημερίες του Α’ εξαμήνου 2012 σε δελτίο τύπου που υπογράφει ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Φώτης Βάββας τονίζοντας τα εξής: 1. Οι κανονικές εφημερίες Απριλίου 2012 πληρώθηκαν χωρίς καμία περικοπή στις 13 Αυγούστου. 2. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αρμοδιότητας της διοίκησης του Νοσοκομείου ώστε να καταβληθούν χωρίς καμία περικοπή οι κανονικές εφημερίες Μαϊου και Ιουνίου 2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ετέθη από το Υπουργείο Υγείας. 3. Οι κανονικές εφημερίες Μαρτίου 2012 θα υποβληθούν εκ νέου στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Ν.Ιωαννίνων, ώστε να πληρωθούν με την ολοκλήρωση των διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών που ακολουθούνται από τις υπηρεσίες αυτές. «Κατά το χρονικό διάστημα της επίσχεσης το Νοσοκομείο μας ανταποκρίθηκε στο έπακρο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, κυρίως με την επιπλέον συνδρομή ειδικευμένων ιατρών. Η Διοίκηση του Γ.Ν.Ι «Γ.Χατζηκώστα» οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια – για μια ακόμη φορά- το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την άμεση ανταπόκριση και συνεισφορά του, αλλά και τους ειδικευομένους ιατρούς του νοσοκομείου που έστω και την ύστατη ώρα ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, θέτοντας πάνω από όλα την εξυπηρέτηση και την υγεία των πολιτών, καθώς και τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου παρέχομενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών του νοσοκομείου», σημειώνει ο κ. Βάββας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τροποποιήσεις στις πράξεις του ΕΣΠΑ για την ύδρευση Κόνιτσας και την οδική σύνδεση Μαρμάρων - Ιωαννίνων


Υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη οι τροποποιήσεις των πράξεων «Αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμίτσια» και «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κόνιτσας».Η «Αναβάθμιση τοπικής οδού σύνδεσης του Δ.Δ. Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμίτσια», με συνολική δημόσια δαπάνη 4.843.657 ευρώ, είναι ενταγμένη στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ηπείρου» του ΕΣΠΑ.Το έργο αφορά στην κατασκευή του κόμβου Καρδαμιτσίων, την αναβάθμιση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στον οικισμό Καρδαμίτσια του Δήμου Ιωαννιτών και του τμήματος της οδού που συνδέει αυτή με την Παράκαμψη Ιωαννίνων. Στην πράξη περιλαμβάνονται πέντε υποέργα, α) «Απαλλοτριώσεις» και β) «Αναβάθμιση της τοπικής οδού σύνδεσης του Δ.Δ. Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμίτσια», γ) «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης -ύδρευσης στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια», δ) &ε) Εργασίες μετατόπισης των δικτύων ΟΤΕ και ΔΕΗ.Η πράξη «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κόνιτσας», έχει συνολική δημόσια δαπάνη 2.845.000 ευρώ, και είναι ενταγμένη στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου». Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υπάρχοντος εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δ.Δ. Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο δίκτυο αποτελείται από πεπαλαιωμένους αγωγούς και προτείνεται ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που θα εξυπηρετεί την περιοχή για τα επόμενα σαράντα χρόνια.Επίσης, από τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη υπεγράφη η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Κατασκευή πλατείας Ανατολής» του Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 860.000 ευρώ.

Ελληνο- γερμανικό συνέδριο για τον Πολιτισμό και τη Νεολαία στην Παραμυθιά


Το θέμα της Ελληνο- Γερμανικής συνάντησης που θα γίνει στην Παραμυθιά από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου 2012, συζήτησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Δήμαρχος Σουλίου κ.Σταυρούλα Μπραϊμη, σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια.Το συνέδριο, με θέμα: «Μνήμη Πολιτισμού και συνεργασία νεολαίας», συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουλίου, σε συνεργασία με το ίδρυμα Friedrich – Ebert, το Γραφείο της Ελληνο- Γερμανικής Συνεργασίας και το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκης. Επίσης στην οργάνωση θα συνεισφέρει ζεύγος Γερμανών (Bachsteffel και Loser), που ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Παραμυθιά και υλοποιεί σημαντικά έργα, στην Ήπειρο, για τη νεολαία.Το συνέδριο θα εξετάσει ζητήματα που αφορούν την ιστορική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Στόχος του είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων από νέους πολίτες, τα οποία θα συνδέσουν την ιστορική κληρονομιά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, με τις προοπτικές ανάπτυξης.Τα θέματα του συνεδρίου είναι:
1. Σύγχρονη μετάβαση ιστορικής παρακαταθήκης από νέους για νέους
2. Αειφόρος τουριστική εκπαίδευση
3. Ανταλλαγή νέων ως εξέλιξη για την περιοχή.
Ο Περιφερειάρχης και η Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, συζήτησαν επίσης και για άλλα θέματα που αφορούν το Δήμο Σουλίου.

ΑΡΤΑ: "Ο παπουτσωμένος Γάτος" στην Άρτα από το παιδικό θέατρο "Ηλιαχτίδα"

"Ο παπουτσωμένος Γάτος" ανεβαίνει στην Άρτα από το παιδικό θέατρο "Ηλιαχτίδα" σε σκηνοθεσία Άλκη Ζερβού. Μέσα από μια προσεγμένη θεατρική διασκευή με αξιόλογους ηθοποιούς, φανταστικά κοστούμια και υπέροχα σκηνικά, ο παπουτσωμένος Γάτος θα πάρει σάρκα και οστά και θα μας διασκεδάσει με τα καμώματά του, θα μας χαρίσει άφθονο γέλιο και θα μας παρασύρει σε μια μαγευτική θεατρική περιπέτεια, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 στο ανοιχτό θέατρο Κάστρου Άρτας και ώρα 9 το βράδυ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Σ'ημερα η τελευταία παράσταση του «Μανδραγόρα» στην πόλη των Ιωαννίνων
Την τελευταία του παράσταση στην έδρα του θα δώσει αυτή την εβδομάδα το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει την κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο Μανδραγόρας» σε περιοδεία. Η τελευταία αυτή παράσταση θα δοθεί στο Κάστρο – Ιτς Καλέ σήμερα Παρασκευή 24 Αυγούστου με ώρα έναρξης 9 το βράδυ και οργανώνεται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων> Η γενική είσοδος είναι 10€ και γίνεται προπώληση εισιτηρίων τόσο στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ, όσο και σε αυτά του Πνευματικού Κέντρου. Επίσης όσοι διαθέτουν εισιτήρια από την παράσταση του «Μανδραγόρα» στην ΕΗΜ τα οποία δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν στις 18 Ιουλίου μπορούν να κάνουν χρήση αυτών για την παράσταση της Παρασκευής 24 Αυγούστου. Ακόμη αυτή την εβδομάδα θα δοθούν παραστάσεις στην Κλυδωνιά (Τρίτη 21/8, οργάνωση Δήμος Κόνιτσας), το Μακρίνο (Τετάρτη 22/8, οργάνωση Δήμος Ζαγορίου), το Αθαμάνιο (Πέμπτη 23/8, οργάνωση Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων), τις Συκιές Θεσσαλονίκης (Σάββατο 25/8, οργάνωση Δήμος Νεάπολης – Συκεών) και το Μέτσοβο (Κυριακή 26/8, οργάνωση Δήμος Μετσόβου). Αυτές οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.00’ το βράδυ με ελεύθερη το κοινό είσοδο. Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon - Πρόκος». Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι: Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πρόλογος: Στάθης Κόκκορς , Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας, Σύρος: Αθηνά Τσικνιά, Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας, Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης, Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά, Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος, Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά, Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου.

Απελευθέρωση έξι νεαρών Κιρκινεζιών στο Κάστρο των Ιωαννίνων


Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου σας προσκαλούν στην απελευθέρωση νεαρών Κιρκινεζιών (Falco naumanni), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στο Κάστρο των Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ, ώρα 09:30 π.μ.Τα έξι κιρκινέζια που θα απελευθερωθούν, συνήθως φωλιάζουν σε κτήρια με κεραμοσκεπές στην πόλη των Ιωαννίνων, της Βέροιας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για νεοσσούς που βρέθηκαν αβοήθητοι μακριά από την φωλιά τους. Όμως με τη βοήθεια εθελοντών και των ως άνω τριών φορέων συλλέχθηκαν, περιθάλφθηκαν με επιτυχία και τώρα είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην άγρια φύση!Ενώ είναι από τα πιο κοινά γεράκια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο πληθυσμός του, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, έχει μειωθεί ραγδαία, καθώς συρρικνώνονται οι ασφαλείς θέσεις αναπαραγωγής του. Τα παλιά πληθόκτιστα σπίτια και οι αποθήκες που κάποτε ήταν ιδανικές για να στεγάζουν φωλιές, γκρεμίζονται και τα κεραμίδια αντικαθίστανται από σκεπές νέας μορφής με αποτέλεσμα το είδος να μην έχει χώρο να φωλιάσει.Τα νεαρά πουλιά, θα συναντήσουν στα Γιάννενα ξανά τα πολυπληθή σμήνη που συγκεντρώνονται στο τέλος του καλοκαιριού περιφερειακά της πόλης για να τραφούν στα γύρω ορεινά λιβάδια, και να προετοιμαστούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική όπου και θα ξεχειμωνιάσουν.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:Ανακοίνωση της αντιπολίτευσης για την καθαριότητα


Το ζήτημα της λειτουργίας του τομέα καθαριότητας στον Δήμο μας, τέθηκε από την Παράταξή μας επανειλημμένα σε Δημοτικά Συμβούλια, σε συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και στον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής μόλις πριν λίγες μέρες. Όλες τις φορές εισπράξαμε από τον Δήμαρχο την υποβάθμιση του ζητήματος και την ξεκάθαρη επιλογή του να εξοφλήσει τα προεκλογικά γραμμάτια που αφειδώς έχει υπογράψει στον βωμό της εκλογής του.Ας φροντίσει τουλάχιστον να τηρηθούν τα ελάχιστα συμφωνηθέντα στις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Ζητήσαμε ξανά και ξανά την διενέργεια από τις υπηρεσίες του Δήμου Μελέτης δημιουργίας Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, και εισπράξαμε απαξίωση και άρνηση.Βιώσαμε την σιωπηρή κατάργηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας που διέθεταν οι πρώην Δήμοι Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου.Καταγγείλαμε την απαξίωση του υπάρχοντος δημοτικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα).Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, δεν είναι μέτρα ανεπεξέργαστα και ατάκτως ειρημένα.Ήταν και Είναι τα αποτελέσματα Πολιτικής απόφασης της Δημοτικής Αρχής για την χωρίς καμιά αιτιολογία και χωρίς στοιχεία παράδοση του τομέα Καθαριότητας σε ιδιώτες.Πέραν αυτής της κεφαλαιώδους διαφοράς μας με τη Δημοτική Αρχή, ερχόμαστε στο επόμενο σκέλος.Δεν θα αναρωτηθούμε, αλλά θα δηλώσουμε ότι στον τομέα Καθαριότητας ο Δήμος Πωγωνίου βιώνει τριτοκοσμικές συνθήκες. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι άκρως υποβαθμισμένες και ελέγχεται αυστηρά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος γιατί ανεξαρτήτως των όποιων καλών προθέσεων, δεν εφάρμοσε τα προβλεπόμενα στους όρους της σύμβασης, τόσο γιατί δεν έχει τηρηθεί το πρόγραμμα συχνότητας αποκομιδής όσο και γιατί δεν καθαρίζονται-απολυμαίνονται οι κάδοι όπως προβλέπεται και επιπλέον από την άλλη συνηγορεί για την συνέχιση της κανονικής πληρωμής του Αναδόχου, δηλαδή επιβραβεύει και την ανεπάρκεια από πάνω.Η προσβλητική για όλους μας εικόνα του Δήμου, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας της Δημοτικής Αρχής, της ανικανότητας επίτευξης στόχων από τα στελέχη της και της αδυναμίας συγκρότησης κοινής προσπάθειας μέσα από τα θεσμικά όργανα του Δήμου.Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρέπει πλέον να απολογηθούν γιατί τα χρήματα που δίνουν οι Δημότες δεν πιάνουν τόπο.Για την αποτυχία τους στην Καθαριότητα δεν ευθύνεται η έλλειψη πόρων, αλλά η απαρχαιωμένη αντίληψη και φιλοσοφία τους, καθώς και η διοικητική τους αδυναμία.

                 Δημοτική Παράταξη               
"Δύναμη  Ενότητας και Ευθύνης 
                 για το Πωγώνι”  

Το "Ioannina Street Theater Festival" έρχεται να μεταμορφώσει την πόλη σε υπαίθρια σκηνή!Το 1ο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων "Ioannina Street Theater Festival" έρχεται να μεταμορφώσει την πόλη σε υπαίθρια σκηνή στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2012.Παραστάσεις θεάτρου δρόμου, τσίρκου, κουκλοθέατρου, χορού από την κεντρική πλατεία έως την Καλλάρη και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έως το Λιμανάκι (Σφαγεία), και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων με bazaar χειροποίητων ειδών, παρελάσεις και parties θα ξεσηκώσουν την πόλη, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εργαστήρια πλούσιας θεματολογίας.Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του συμμετοχικού χαρακτήρα του φεστιβάλ και στην εξοικείωση του Γιαννιώτικου κοινού με το θέατρο δρόμου ως μορφή έκφρασης και τέχνης.Ενημερωθείτε για τα νέα του φεστιβάλ από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.streetheater.gr καθώς και από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: Facebook http://www.facebook.com/IoanninaStreetTheaterFestival και Twitter https://twitter.com/streetheatergr.Το Ioannina Street Theater Festival συνδιοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Multi-art Projects, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

6ος Γύρος Λίμνης ΙωαννίνωνMε στόχο την ανάδειξη και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας καθώς και την ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού ο Αθλητικός Όμιλος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» σε συνεργασία με το περιοδικό RUNNER και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και τοπικών φορέων της πόλης διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά τον «Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων» και τους παράλληλους αγώνες Δρόμου 5 χλμ., δυναμικού βαδίσματος 30 χλμ. και τον «Παραλίμνιο Δρόμο» για τα παιδιά καθώς και τη διαδρομή «Μαμά – Καρότσι».Στοιχεία αγώνων:
6ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων 30 χλμ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Πλατεία Μαβίλη, Μώλος, Ιωάννινα.Ώρα εκκίνησης: 9:00 π.μ.
Περιγραφή Διαδρομής: 30 χλμ, παραλίμνιας επίπεδης ασφάλτινης διαδρομής. Η διαδρομή κινείται επί δημοσίων ασφαλτοστρωμένων οδών, όπου θα ισχύει αποκλεισμός της κίνησης οχημάτων, υπό την εποπτεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Πλατεία Μαβίλη, Μώλος, Ιωάννινα.
Ώρα εκκίνησης: 9:00 π.μ.
Περιγραφή Διαδρομής: 30 χλμ, παραλίμνιας επίπεδης ασφάλτινης διαδρομής.
Η διαδρομή είναι η ίδια με τον αγώνα δρόμου εκτός από μία μικρή αλλαγή στην αρχή της διαδρομής, για λόγους ασφάλειας (αυτοκίνητα) των βαδιστών.
Σε όλους τους βαδιστές θα δοθούν μετάλλιο, δίπλωμα και μπλουζάκι του αγώνα.
Αγώνας Δρόμου 5 χλμ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Πλατεία Μαβίλη, Μώλος, Ιωάννινα.
Ώρα εκκίνησης: 9:15 π.μ.
Περιγραφή Διαδρομής: Καραμανλή → Εθνικής Αντίστασης → Γαριβάλδη → Ακτή Μιαούλη → Επιστροφή στο ύψος του DU LAC → Πάρκο Κάτσαρη (πεζόδρομος) Διονυσίου Φιλοσόφου. Όλη η διαδρομή θα είναι αποκλεισμένη από οχήματα υπό την εποπτεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Παραλίμνιος Δρόμος Δημοτικός - Γυμνασίων
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα στο Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων (παλιά Σφαγεία).Δικαίωμα συμμετοχής: Μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.Απαραίτητη η Υπεύθυνη δήλωση του γονέα για την συμμετοχή τους στον αγώνα.Ώρα εκκίνησης: 18:00.
Παραλίμνιος Δρόμος «Μαμά - καρότσι»
Ημερομηνία: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Δικαίωμα συμμετοχής: Όλες οι μαμάδες με το καρότσι και τα παιδία τους.Αφετηρία - τερματισμός: Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων (παλιά Σφαγεία)
Ώρα εκκίνησης: 19:00.
Δηλώσεις συμμετοχής και κόστος εγγραφής
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει γίνει και η καταβολή του κόστους συμμετοχής που είναι: 15 € για τον 6ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 30 χλμ. και για το Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ., 10 € για τον δρόμο των 5 χλμ. ενώ για τον δρόμο των μαμάδων με καρότσι και τον αγώνα των παιδιών η συμμετοχή είναι δωρεάν.Για δηλώσεις συμμετοχής και πληρωμές από 6 έως και 12 Σεπτεμβρίου το κόστος για τον 6ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 30 χλμ. και για το Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ. είναι 20 €, και για τον δρόμο των 5 χλμ. 15 €.

ΑΡΤΑ: 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Διήμερες εκδηλώσεις στην πλατεία Σκουφά
Διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή θα πραγματοποιηθούν στην Άρτα την Παρασκευή 31 Αυγούστου και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Σκουφά και θα περιλαμβάνουν, την πρώτη μέρα, αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, ομιλία από τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη, συναυλία με τονΔημήτρη Μπάση και λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο θα υπάρχει αφιέρωμα στον Μπρεχτ, έντεχνο τραγούδι και λαϊκό γλέντι με τουςΠάνο Τσίτσικα και Βασίλη Κορακάκη. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: έκθεση βιβλίου, παιδότοπος, ταβέρνα-μπαρ και περίπτερα. Με αφορμή το Φεστιβάλ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ ο Άρης Στούμπος,Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας της ΚΝΕ και ο Αλέξης Κατσαρός, μέλος του Ν,Σ. όπου αναφέρθηκαν στο νόημα και στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ.

Η Μετροπόλιταν Όπερα έρχεται για τέταρτη χρονιά στην Πρέβεζα

Η Μετροπόλιταν Όπερα έρχεται για τέταρτη χρονιά στην Πρέβεζα και οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απευθείας παραστάσεις, σαν να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης θα προβληθούν 12 φαντασμαγορικές παραστάσεις σε απευθείας μετάδοση από τη φημισμένη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.Η Πρέβεζα είναι από τις λίγες πόλεις στην που συνεργάζεται απευθείας για 4η συνεχόμενη χρονιά με την Μετροπόλιταν Όπερα και το θέμα της συνεργασίας θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.Η πρωτοβουλία του δημοτικού Ωδείου «Σπύρος Δήμας» με τις προβολές που ξεκίνησαν δοκιμαστικά το Δεκέμβριο του 2009, βρήκαν αμέσως ανταπόκριση από τους φιλόμουσους της Πρέβεζας και όχι μόνο, καθιστώντας την πόλη μας , πρώτη σε Πανελλαδική κλίμακα, που συνεργάστηκε με τη Μετροπόλιταν για τις προβολές αυτές.Η εντυπωσιακή πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 13 Οκτωβρίου και η σεζόν ανοίγει με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Ντονιτσέτι «Το ελιξίριο της αγάπης . Οι προβολές θα ολοκληρωθούν στις 27 Απριλίου του 2013 και οι φίλοι της όπερας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά και σε υψηλή ανάλυση (HD) την ίδια ακριβώς στιγμή με το κοινό της Νέας Υόρκης τον Οθέλλο του Verdi, τη Μαρία Στιούαρτ» του Donizetti αλλά και τον Ιούλιος Καίσαρας» του Handel

Σεμινάριο μελισσοκομίας αύριο στα Γιάννινα«Μελισσοκομία – Μελισσοθεραπεία» είναι το θέμα του σεμιναρίου που θα διοργανώσει η «Στάση Ζωής» στο ξενοδοχείο Grant Serai το Σάββατο 25 Αυγούστου από τις 10:30 το πρωί έως τις 7:15 το απόγευμα.Το σεμινάριο εντάσσεται σε σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις, που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιουσιακά στοιχεία (κτήματα) τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια, για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους.

ΗΓΟΥΜΕΝΤΣΑ:Γενική συνέλευση της κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"Το Δ.Σ. της Κίνησης «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ» σας καλεί το Σάββατο 1/9/2012 σε τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θέμα: Ενημέρωση πεπραγμένων της κίνησης από ανάληψης έως σήμερα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο Καναλλάκι η 25η Αμφικτιονία


Τη διοργάνωση της 25ης Αμφικτιονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28, 29,& 30 Σεπτεμβρίου 2012 στο Καναλλάκι Δήμου Πάργας Νομού Πρέβεζας ανέλαβε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος «ΕΛΠΙΣ» Φαναρίου Δήμου Πάργας Συνδιοργανωτές και συμπαραστάτες της 25ης Αμφικτιονίας είναι η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας και ο Δήμος Πάργας.Η 25η Αμφικτιονία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ο.Σ.Ε.Α.Το θέμα της 25ης Αμφικτιονίας είναι: «Εθελοντική Αιμοδοσία, Ενημέρωση και Παιδεία» και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει αυτή, για να πετύχουμε τη συστηματική προσέγγιση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των μαθητών όλων των βαθμίδων με την έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας.Για την επιτυχή διοργάνωση της 25ης Αμφικτιονίας έχουν συσταθεί διάφορες επιτροπές και ομάδες , στις οποίες εργάζονται δεκάδες εθελοντές συμπολίτες μας.Στο πλαίσιο της 25ης Αμφικτιονίας πραγματοποιείται η 10η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, που κάθε χρόνο βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους Έλληνες.

Βραδιές αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπια σε Καλέντζι και Μάζια


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλεντζίου,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάζιας και η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων οργανώνουν δύο αστρονομικές εκδηλώσεις την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο Καλέντζι, στον προαύλιο χώρο του παλαιού Δημαρχείου, και
τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ώρα 21:00 στη Μάζια, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, με:
- Προβολή ενημερωτικού 23λεπτου βίντεο «Κοσμική Αρμονία» (επιστημονική επιμέλεια: Νίκος Ματσόπουλος, τεχνική επιμέλεια: Θεοφάνης Ματσόπουλος)
- Παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκόπια
- Αναγνώριση στον νυχτερινό ουρανό των αστερισμών, όπως Μεγάλη και Μικρή Άρκτο, Κασσιόπη, Τοξότη, Σκορπιό, Κύκνο, Αετό, Λύρα, Ηρακλή, Βόρειο Στέφανο κλπ.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν στο κοινό.Σας καλούμε να έρθετε μαζί μας για μία γνωριμία με τον έναστρο ουρανό.Για Καλέντζι πηγαίνουμε προς Αθήνα μπαίνουμε στην Εγνατία προς Μέτσοβο και βγαίνουμε στον κόμβο προς Ελληνικό, οδηγούμε νότια μέχρι το Καλέντζι (Ιωάννινα-Καλέντζι 35 λεπτά). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να διασχίσετε τον Κατσικά και συνεχίζετε ευθεία στη 2η επαρχιακή οδό. Το παλαιό Δημαρχείο είναι προς την έξοδο του χωριού, λίγο πριν το γήπεδο.Για να φτάσετε στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάζιας, στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, μετά το café Γραμματόσημο στρίβουμε αριστερά στο δρόμο προς Κρυόβρυση. 150 μ. περίπου μετά συναντάτε το κτίριο δεξιά σας.

ΑΡΤΑ: Γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος ΓλυκορίζουΤριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου θα πραγματοποιηθούν στο Γλυκόριζο Άρτας στις 25-26-27 Αυγούστου 2012. Το Σάββατο η εκκλησία θα είναι ανοιχτή όλη την ημέρα. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 7:30 Εσπερινός. Ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός την Κυριακή όλο το 24ωρο. Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Παράκληση του Αγίου.