Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Στην Άρτα ο Βέλγος Πρέσβης Μαρκ Βαν Ντεν Ρεκ

Την επίσκεψη του Πρέσβη του Βελγίου κ. Μαρκ Βαν Ντεν Ρεκ δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης. Στη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του Πολιτισμού και συζητήθηκε η δυνατότητα της πολιτιστικής συνεργασίας που μπορεί να υπάρξει με την Άρτα στο πλαίσιο ενός προγράμματος αλληλεγγύης και πολιτισμού το οποίο επιθυμεί να παρουσιάσει η βελγική πλευρά σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θωμάς Τσιρογιάννης. Ο κ. Βαν Ντεν Ρεκ μετέφερε την αλληλεγγύη του Βελγικού λαού προς τον Ελληνικό λαό γνωρίζοντας τις δύσκολες ώρες που περνάει καθώς και ένα μήνυμα ελπίδας, τονίζοντας: «Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει ελπίδα. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ανήκει στο ευρώ. Δεν είναι μια επιλογή λογική να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για μας. Μαζί πρέπει να το πολεμήσουμε όχι μόνο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά το ευρώ να ανθίσει, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει νομισματική ενοποίηση σαν ένας οικονομικός πυλώνας στη δημιουργία μιας ενιαίας Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε οπότε νομίζουμε ότι από ευρωπαϊκής μεριάς έχουμε κάθε συμφέρον να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα».Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Βαν Ντεν Ρεκ τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά του Βελγίου για την Ελλάδα εκτός Αθηνών, ενδιαφέρον το οποίο εστιάζεται και στο κομμάτι της πολιτιστικής συνεργασίας. «Στο Βέλγιο ξέρουμε πολύ καλά ότι οι άνθρωποι περνάνε δύσκολα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή» ανέφερε. «Δεν είναι άλλωστε η μοναδική χώρα που περνάει δύσκολα. Είναι σημαντικό ότι όλοι μαζί είμαστε στην Ευρώπη για να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και από τη μεριά τη δική μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα».Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε: «Στην κουβέντα που είχαμε με τον κύριο Πρέσβη είδαμε πράγματι ότι ο πολιτισμός είναι το όχημα με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί η Ελλάδα με την Ευρώπη και όχι μόνο. Ο πολιτισμός είναι το όχημα το οποίο μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Και επειδή η Άρτα είναι μια ιστορική πόλη με μεγάλο πολισμό, είναι μία από τις πόλεις που επέλεξε η Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης, ένα πρόγραμμα πολιτισμού με ποιοτική μουσική. Στη συνέχεια θα πάμε με τον κ. Πρέσβη για να δούμε το σημείο όπου θα γίνει αυτή η εκδήλωση του χρόνου το καλοκαίρι, την οποία θα την εντάξουμε στις εκδηλώσεις που κάνουμε για την απελευθέρωση της πόλης, στο θεατράκι του κάστρου. Εκτιμώ ότι ο κ. Πρέσβης θα μείνει πολύ ενθουσιασμένος από το χώρο όπου θα γίνει αυτή η εκδήλωση. Είναι μια ευκαιρία για την πόλη μας να αναδείξει τον πολιτισμό της και να στείλει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ελλάδα ζει, ότι η Ελλάδα έχει πολιτισμό, έχει δυνάμεις και θα πάει μπροστά».

Ο Ιάσων Μπίμπος απαντά στον δήμαρχο Μετσόβου

Η Δημοτική Αρχή δεν είναι ξεκάθαρη στην ανακοίνωση της για την ανάρτηση στο προσωπικό μου blog iasonmpimpos.blogspot.gr σχετικά με τις οδικές αποκαταστάσεις στο δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοβίτσας.Ο Δήμαρχος Μετσόβου μου είναι αρκετά συμπαθείς όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι, όμως της δημοτικής αρχής μάλλον κάποιος τις τράβηξε το αυτάκι και τώρα σαν βρεγμένη γάτα τρέχει να διαψεύσει και να δικαιολογήσει το γεγονός.Η Δημοτική Αρχή ξέρει να εκτελεί οδικές εργασίες μόνο στο χωριό του Μετσόβου και τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα τα αφήνει στο έλεος του Θεού.Ας μας πει λοιπόν η δυσκίνητη Δημοτική Αρχή, ποιοι έκαναν τις παρεμβάσεις στους δημοτικούς δρόμους της κοινότητας Χρυσοβίτσας;Τώρα το ποιος είπε ευχαριστώ και σε ποιον... το αφήνω στην κρίση του κάθε κατοίκου του Δήμου Μετσόβου.Περισσότερο όμως βρεγμένη γάτα είναι η τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Μέτσοβο, όπου στις τελευταίες Εθνικές εκλογές υπέστη πρωτόγνωρο πλήγμα απο την Χρυσή Αυγή και αυτό πονάει ακόμα...Την Χρυσή Αυγή την επιζητεί ο κόσμος, αφού κάποιοι άλλοι, το μόνο που γνωρίζουν είναι να καπηλεύονται την οπισθοδρομικότητα των μνημονικών εθνοκτόνων και καταραμένων πολιτικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που βάλλουν κατά του κοινωνικού έργου της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της Ν.Μιχαλολιάκου.Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους μερικοί μνημονιακοί του Δήμου, είστε το παρελθόν και είμαστε το μέλλον, και όπου το ανύπαρκτο κράτος δε βοηθά τους Έλληνες πολίτες, εκεί θα είναι η Χρυσή Αυγή που θα πράττει τα όσα μπορεί και έχει δεσμευτεί προεκλογικά δια στόματος του αρχηγού της.

Ιάσων Μπίμπος υποψήφιος βουλευτής του λαϊκού συνδέσμου - Χρυσή Αυγή

Για έκτη εβδομάδα συνεχίζει την περιοδεία του το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Η έκτη εβδομάδα της περιοδείας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με την κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο Μανδραγόρας» συνεχίζεται μετά τον δεκαπενταύγουστο. Οι παραστάσεις από αυτή την εβδομάδα θα αρχίζουν στις 9.00’ μμ, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οργανώνονται από τους κατά τόπους Δήμους με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει παραστάσεις στην Λούτσα (Πέμπτη 16/8, οργάνωση Δήμος Πάργας), στην Πυρσόγιαννη (Παρασκευή 17/8, οργάνωση Δήμος Κόνιτσας), στο Διάσελο (Σάββατο 18/8, οργάνωση Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη), και την Κοσμηρά (Κυριακή 19/8, οργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών). Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon - Πρόκος». Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι: Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πρόλογος: Στάθης Κόκκορς , Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας, Σύρος: Αθηνά Τσικνιά, Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας, Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης, Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά, Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος, Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά, Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου.

ΑΡΤΑ: Ετήσιο αντάμωμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων της Άμμου «Ο Άγιος Βησσαρίων»

Το ετήσιο αντάμωμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων της Άμμου «Ο Άγιος Βησσαρίων» θα γίνει την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012 και ώρα 6 μ.μ. στο χώρο της εκκλησίας στο συνοικισμό Άμμος Ροδαυγής.

5ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ «ΧΕΙΜΑΔΙΑ» ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 οι Σαρακατσαναίοι και όσοι αγαπούν την παράδοση και βρίσκονται κοντά στην Πρέβεζα θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στο 5ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά». Τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων θα μπορούν να περιηγηθούν στη Σαρακατσάνικη Στάνη, να δουν από κοντά τα κονάκια, να ακούσουν σαρακατσάνικους ήχους και τραγούδια και να μάθουν για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων, μέσα από τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις την προτελευταία Παρασκευή και Σάββατο του Αυγούστου κάθε έτους.Το 5ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά» θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 17 και 18 Αυγούστου στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα Πρέβεζας. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στις 21:00, το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας θα παρουσιάσει σαρακατσάνικους χορούς· θα ακολουθήσει γλέντι με τους τραγουδιστές Νίκο Γιαννακό, Χρήστο Γατσέλο, Κώστα Γαρέφη και τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο. Το Σάββατο 18 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20:30 με την ομιλία του Δημήτρη Τάγκα, γραμματέα της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, για την εκπαίδευση των Σαρακατσαναίων. Θα ακολουθήσει η χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας, η οποία θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια χωρίς τη συνοδεία οργάνων και θα συνεχίσουν τα χορευτικά τμήματα των προσκεκλημένων συλλόγων Θεσπρωτίας, Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, καθώς και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Θα ακολουθήσει γλέντι με τους Κώστα Νάκα, Νίκο Γιαννακό, Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι και τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο.Παράλληλα, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα παρουσιάσει το πλούσιο εκδοτικό της έργο και θα εμπλουτίσει τις εκδηλώσεις μας με έκθεση φωτογραφίας. Από το Σύλλογο Πρέβεζας θα υπάρχει εποπτικό υλικό με ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων, απόδοση ασχολιών της σαρακατσάνας γυναίκας, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από εικαστικές δραστηριότητες, που ειδικά φέτος, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο δασκαλοκάλυβο.Τα ανταμώματα αποτελούν ευκαιρία για τη γνωριμία και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Σαρακατσαναίων, έτσι από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στην είσοδο της Στάνης θα υπάρχει κατάλογος, στον οποίο θα γίνεται καταγραφή των στοιχείων των Σαρακατσαναίων της περιοχής μας.Και οι δυο ημέρες θα πλαισιώνονται από ποικίλες εκδηλώσεις αλλά και καλό φαγητό και ποτό. Είσοδος, γλέντι και χορός ελεύθερα μέχρι το πρωί... Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης παράπλευρα της εισόδου.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης καλή αντάμωση!

Διαψέυδει ο δήμαρχος Μετσόβου όσα γραφει στο blog του Ιάσων Μπίμπος!

Με αφορμή το κακόβουλο δημοσίευμα, το οποίο αναρτήθηκε πρόσφατα σε διαδικτυακό ιστολόγιο (blog) και που ανέφερε ψευδώς ότι ο Δήμαρχος Μετσόβου ευχαρίστησε τα μέλη της Χρυσής Αυγής για την επισκευή δρόμων στη Τοπική Κοινότητα της Χρυσοβίτσας, καθιστούμε σαφές ότι ο Δήμαρχος Μετσόβου, Τσομπίκος Νικόλαος, αν και εκτιμά κάθε εθελοντική κίνηση των πολιτών για προσφορά, διαψεύδει κατηγορηματικά το κείμενο ανάρτησης, καθότι ουδέποτε ευχαρίστησε τα μέλη της Χρυσής Αυγής για το συγκεκριμένο γεγονός, πόσο μάλλον αφού ενημερώθηκε για την επισκευή των δρόμων και τις δήθεν ευχαριστίες του από το εν λόγω ιστολόγιο. Σε κάθε περίπτωση ουδείς δύναται να αντικαταστήσει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία και είναι αρμόδια για την επισκευή του οδικού δικτύου.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Μοναδική λύση για την τόνωση της ρευστότητας αποτελεί για την χώρα και για την Ήπειρο η επανέναρξη κατασκευής της Ιόνιας Οδού και του Ε65

Αγωνία για το πως θα «ξεκολλήσουν» τα έργα στον Ε65, τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο
Μοναδική λύση για την τόνωση της ρευστότητας αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας γενικότερα και της Ηπείρου ειδικότερα αποτελεί η επανέναρξη κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων.Κυρίως το βάρος πέφτει στην έναρξη εργασιών στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού και του Ε65 αλλά και άλλων σημαντικών οδικών έργων, όπως είναι η Ολύμπια Οδός αλλά και ο άξονας Πάτρα-Κόρινθος.Εάν και εφόσον αυτή τη φορά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους πετύχει την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων τότε θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς τόσο η Ιόνια Οδός όσο και ο Ε65 μπορούν να αποτελέσουν έργα «σταθμοί» στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση της χώρας.Με βάση όλα τα παραπάνω ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προωθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την τόνωση της ρευστότητας, την διαπραγμάτευση για την επανέναρξη των μεγάλων έργων, την πορεία του ΕΣΠΑ, αλλά και των επενδυτικών νόμων.Άλλωστε, κοινός στόχος των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι να αποτελέσουν οι δημόσιες επενδύσεις τον μοχλό εκκίνησης της οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση τα μεγάλα οδικά έργα μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα.Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει τη θέση πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να λειτουργήσει ως ταμείο εγγυοδοσίας για τους τέσσερις οδικούς άξονες και να υπάρξει κατά συνέπεια επανεκκίνησή τους.

Ε65 και Ιόνια Οδός
Ήδη οι πρώτες θετικές εξελίξεις για την Ιόνια Οδό ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς με τον Γενικό Διευθυντή Δημοσίων Έργων κ. Χριστοδουλόπουλο.Όπως προέκυψε από τη συνάντηση αυτή, εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η δημοπράτηση για την κατασκευή του κόμβου της Άρτας στην Ιόνια Οδό με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από εθνικούς πόρους.Όμως, αν αυτή είναι η θετική είδηση, για τους δύο σημαντικούς αυτοκινητόδρομους που επηρεάζουν την ανάπτυξη της Ηπείρου, η επόμενη που αφορά τον Ε65 είναι ιδιαίτερα αρνητική.Ο πολυθρύλητος οδικός άξονας αποκαλείται πλέον στην κατασκευαστική αγορά ως δρόμος «φάντασμα». Ο άξονας που θα συνδέσει τον ΠΑΘΕ από το ύψος της Λαμίας με την Εγνατία Οδό, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Πρόκειται για ένα έργο 232 χλμ από τα οποία τα 58 αφορούν ανακατασκευή του ΠΑΘΕ στον Μαλιακό.Σύμφωνα με την πρόβλεψη του κ. Σουφλιά το 2007, το έργο θα ολοκληρωνόταν του χρόνου. Σήμερα όμως, έχει εκτελεστεί μόλις το 16%, από την κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει το σχήμα της NEAΣ OΔOY, με τα ίδια ισομερή ποσοστά. Oκτώ ξένες τράπεζες συνεισφέρουν το 60,88% των δανειακών κεφαλαίων και επτά ελληνικές το 39,32%. Tο μεγαλύτερο ποσοστό (9,54%) προσφέρει η Banco Espirito Santo.Tα έργα έχουν και εδώ σταματήσει πριν ενάμιση χρόνο. Πλέον επείγον θέμα είναι η ανακατασκευή του τμήματος του ΠAΘE, που συμπεριλαμβάνει τις παρακάμψεις Λαμίας και Στυλίδας. Στο πρώτο τμήμα υπήρξε εμπλοκή με τον υποκατασκευαστή (ATTIKAT του Γ. Πανούση), που κηρύχθηκε έκπτωτος. Aντικαταστάθηκε από τη MOXΛOΣ του Γ. Στέγγου και υπάρχει η αισιοδοξία ότι με την κύρωση της νέας σύμβασης από τη Bουλή, το έργο ίσως να ολοκληρωθεί και εντός του 2013. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχουν δικαστικές και αρχαιολογικές εμπλοκές. H εξέλιξη είναι άγνωστη.Όπως άγνωστη είναι και η τύχη του κύριου έργου, που πλην των οικονομικών, αντιμετωπίζει και σοβαρές τεχνικές δυσκολίες, απαλλοτριωτικά εμπόδια, προσφυγές κατοίκων και φορέων με αποτέλεσμα να βρίσκεται εντελώς «στον αέρα».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΟΣ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Τον Οκτώβριο ακριβαίνουν τα διόδια σε Τύρια και Μαλακάσι

Μετά από τρεις μήνες αναβολής θα ακριβύνουν τελικά τα διόδια για όσους χρησιμοποιούν το τμήμα της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο. Το τίμημα θα ανέρχεται στα 2,40 ευρώ από 2 που είναι μέχρι τώρα στην Τύρια και το Μαλακάσι, ενώ η αναβολή της αύξησης της τιμής των διοδίων είχε δοθεί μετά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Να, σημειωθεί, πάντως, πως στις αυξήσεις αυτές περιλαμβάνονται και τρεις ακόμη σταθμοί διοδίων για όσους οδηγούς θα χρησιμοποιούν τμήματα του οδικού άξονα της Εγνατίας.

Η εγκατάλειψη των ορεινών οικισμών και ο θάνατος της Μεταπολίτευσης

Γράφγει ο Γιάννης Βέλλης
Ο πολιτισμός της κατανάλωσης στον οποίο επένδυσε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης για την ευημερία της, έφθασε στα όρια του. Η εκδοχή του στην περίπτωση μας είναι το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Τα πολιτισμικά πρότυπα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο αυτήν της “ευημερίας” οδήγησαν στην απαξίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην περιθωριοποίηση της τοπικής δόμησης που είχε αναφορά στην ανθρώπινη κλίμακα και τον τοπικό πολιτισμό, στην τουριστικοποίηση και τυποποίηση για εύκολη κατανάλωση της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού. Οδήγησαν επίσης στην εκτεταμένη αστικοποίηση των παράλιων ζωνών και την υπερδόμηση και παραμόρφωση γαλήνιων παράκτιων οικισμών με ταυτόχρονη εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση των ορεινών παραδοσιακών οικισμών. Τέλος οδήγησαν στη δραματική υποχώρηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, καθώς κάθε κομμάτι καλλιεργήσιμης γης παραδίδεται σαν οικόπεδο βορά στο μαζικό τουρισμό.Με αυτό το σκεπτικό στην Λευκάδα αποφάσισαν να δουν τι βλάπτει και τι καταστρέφει τη βιωσιμότητα των ορεινών πληθυσμών τους, σε μια ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουλίου 2012 με θέμα: “Ορεινή Λευκάδα και βιωσιμότητα. Δυνατότητες και προοπτικές”. Παρατηρώντας τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις τους είναι σαν να βλέπεις το πρόβλημα όλων των ορεινών περιοχών της Ελλάδας και φυσικά το δικό μας στην Ήπειρο. Η μακροχρόνια κρίση πρέπει να αντιστραφεί και αυτό δεν είναι – στην παρούσα φάση- θέμα παραγόντων κρατικών ή τοπικών. Είναι η δική μας παρέμβαση, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Το “μάνα εξ ουρανού”, είναι ξεπερασμένο ως λύση για την εποχή μας. Οι λύσεις δεν έρχονται από ψηλά αλλά από δίπλα μας. Είναι αναγκαίο να δούμε τα χέρια μας και το μυαλό μας τι μπορεί να προσφέρουν σε αυτή την ιστορική συγκυρία. Όπως και το πνεύμα της ομαδικότητας, της συλλογικότητας για το γενικότερο καλό. Η αλλαγή είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, με την ενεργή μας παρουσία. Ας μην ονειρευόμαστε λύσεις από ένα κράτος αδύναμο, το οποίο ενδιαφέρεται για τα επόμενα χρόνια να εισπράξει πολλά για να διώξει ένα μέρος τους χρέους του σε ΔΝΤ και Τρόικα. Ας μη ονειρευόμαστε λύσεις από τους ΟΤΑ, όπου καθημερινά στεγνώνουν από πόρους ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν υπηρεσίες του κράτους, χωρίς την ανάλογη οικονομική υποστήριξη. Η λύση είμαστε εμείς. Ας το καταλάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ίσως κερδίσουμε κάτι, για εμάς και τα παιδιά μας!

thesprotiapress

Όταν στα Γιάννενα σπρώχνονταν για το ποιος θα πρωτοχαιρετήσει τον Άκη!!!

Μια φωτογραφία από τα παλιά δημοσιεύει σήμερα το EpirusGate. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ο καταγόμενος από το Ασημοχώρι Κόνιτσας, πανίσχυρος πολιτικά και παρ' ολίγον πρωθυπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη Νομαρχία επισκεπτόμενος τα Γιάννενα. Δεν προλάβαινε να χαιρετά κόσμο και να συνομιλεί με αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Εδώ τον βλέπετε να χαιρετά τον ξάδερφό του, γνωστό δικηγόρο της πόλης Λάκη Στεργίου. Πίσω ακριβώς από τον "Ρίβα", ο τότε τραπεζικός υπάλληλος  Νίκος Λιόλιος και δεξιά οι Αντώνης Δολιώτης και Ορέστης Ντούλιας (τότε Νομαρχιακοί Σύμβουλοι,εκλεγμένoι με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ).

Σκιές σκανδάλου στην Περιφέρεια

Σοβαρές και σκανδαλώδεις διαστάσεις αποκτά ένας απλός διαγωνισμός κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στην τουριστική προβολή της περιφέρειας Ηπείρου, όπου ο αιρετός περιφερειάρχης της ΝΔ, Αλέκος Καχριμάνης, αποφάσισε στις 2 Μαΐου, τέσσερις μέρες πριν από τις πρώτες εκλογές, να τον προκηρύξει! Παρότι η Α. Διαμαντοπούλου, ως αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης, είχε απαγορεύσει τις σχετικές διαδικασίες δημοσιοποίησης διαγωνισμών με βάση τα οριζόμενα από τον νόμο για την προεκλογική περίοδο, παρότι για τους ίδιους λόγους είχε ακυρωθεί άλλος διαγωνισμός 3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, εν τούτοις ο Αλ. Καχριμάνης επέμεινε στη διεξαγωγή του, καίτοι είχε όλο τον χρόνο μπροστά του το προηγούμενο διάστημα, καθώς πρόκειται για έργο που έπρεπε να προκηρυχθεί από το καλοκαίρι του 2010! Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Παρασκήνιο",το διαγωνισμό κατέβηκαν αρχικά επτά εταιρείες, αλλά αποκλείστηκαν οι τέσσερις μεγάλες και έμειναν τρεις μικρές, η μία εκ των οποίων είναι από τα Γιάννενα και οι άλλες δύο από τη Θεσσαλονίκη. Ενώ στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ότι οι υποψήφιες εταιρείες θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον διπλάσιους τζίρους από τον προϋπολογισμό του έργου, εν προκειμένω πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, οι όροι σε αυτόν το διαγωνισμό άλλαξαν και ο τζίρος καθορίστηκε μόλις στις 300.000 ευρώ! Μία από τις μεγάλες εταιρείες που αποκλείστηκε είχε τη διετία 2005-2007 τη διαφημιστική-τουριστική προβολή της περιφέρειας Ηπείρου και τζίρους τότε 8 εκατ. ευρώ και σήμερα 6 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη μάλιστα προσέφυγε με προδικαστικές αγωγές κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι οποίες εκδικάζονται στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ ανάλογες προσφυγές έχουν κάνει και άλλες από τις αποκλεισθείσες εταιρείες. Είναι προφανές ότι εδώ κάτι άλλο παίζεται. Φημολογείται έντονα ότι η περιφέρεια Ηπείρου θέλει να αναθέσει το έργο στις τρεις μικρές εταιρείες υπό μορφή κοινοπραξίας, αλλά κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν μπορεί να συμβεί, καθώς εκκρεμούν σοβαρά δικαστικά ζητήματα και ως εκ τούτου ο διαγωνισμός θα πρέπει να ματαιωθεί και να προκηρυχθεί ξανά σε διάστημα 20-22 ημερών. Μάλλον ο κατά τα άλλα επιτυχημένος περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού το θέμα πέρα από τη Δικαιοσύνη έχει φτάσει στα αυτιά του Σαμαρά, που όταν ακούει κάτι τέτοια να συμβαίνουν, βγάζει άφτρες και παρεμβαίνει δραστικά και καταλυτικά. Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα τώρα που θα μάθει ότι δύο από τις τρεις μικρές εταιρείες έχουν πτωχεύσει κατά το παρελθόν και επιδιώκουν να «χτυπήσουν» το έργο με διαφορετικές εταιρικές επωνυμίες. Θα επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα με διευθύνσεις και ονόματα.

Αχώριστοι και στις διακοπές οι Α. Σαμαράς και Μ. Μπίγγος

Στο στενό πυρήνα συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά εμφάνισε το χθεσινό (κυριακάτικο) "Πρώτο Θέμα" τον αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Μιχάλη Μπίγγο. Η περίοδος είναι κρίσιμη για τη χώρα και από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού εξαρτάται το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό και η συμμετοχή του... Μιχάλη σε τόσο υψηλά κλιμάκια σημαίνει πολλά για τις δυνατότητες των τοπικών γαλάζιων στελεχών. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας...

Δεν παίζονται

Αν το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σήμερα σαν να μην κυβέρνησε ποτέ αυτή τη χώρα προσπαθώντας να αποκηρύξει το παρελθόν του, τι να πει κανείς για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα. Οι άνθρωποι δεν παίζονται… Θα θυμάστε προφανώς τις πρόσφατες καταγγελίες για την ανάθεση του καθαρισμού χαλιών και κουρτινών στην επιχείρηση που διατηρούν η σύζυγος και τα παιδιά του δημοτικού συμβούλου Ελευθέριου Δουβανά. Παρανομία μπορεί να μη διαπιστώθηκε, ωστόσο η αντιπολίτευση σήκωσε την παντιέρα της ηθικής. Σε ένα μεγάλο βαθμό τους δίνουμε και δίκιο, καθώς ούτε σε εμάς ήχησε καλά στα αυτιά μας η συγκεκριμένη ανάθεση. Έλα, όμως, που αποδεικνύεται πως τα ίδια και χειρότερα έκανε και η δημοτική αρχή Γκόντα επί των ημερών της. Επί σειρά ετών προχωρούσε σε αναθέσεις προμήθειας και καθαρισμού χαλιών και κουρτινών στον ίδιο άνθρωπο, που τύχαινε να είναι και μέλος της παράταξης, εκλεγμένος πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου. Προφανώς το διέγραψαν από τη μνήμη τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Λειτουργούσαν χωρίς άδεια 4 καταστήματα στην Λούτσα Πρέβεζας!

Στο πλαίσιο ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λούτσα Πρεβέζης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, χθες, συνελήφθησαν :
- Ένας 33χρονος , διότι ενώ λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια), στερούνταν άδειας λειτουργίας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν παράλληλα τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
-Ένας 41χρονος, διότι ενώ λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήριο), στερούνταν άδειας λειτουργίας.
- Ένας 39χρονος , διότι ενώ λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια – σνακ μπαρ), στερούνταν άδειας λειτουργίας.
-Ένας 31χρονος , διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνος, να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (open bar), στερούμενος άδειας από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
-Μία 28χρονη, διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνη, να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια - οβελιστήριο), στερούμενη άδειας από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρεβέζης.

Ευχαριστίες του δημάρχου Μετσόβου στη... Χρυσή Αυγή!!!

Για επισκευή δρόμων στη Χρυσοβίτσα
Σοκ προκαλεί στα Γιάννενα η είδηση ότι ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος ευχαρίστησε τα μέλη της Χρυσής Αυγής, επειδή αυτά εθελοντικά αποκατέστησαν τις κακοτεχνίες του δημοτικού οδικού δικτύου στη Χρυσοβίτσα. Δεν θα το πιστεύαμε αν απλά το ακούγαμε, όμως το δημοσιεύουμε επειδή ως είδηση είναι ήδη αναρτημένη στο προσωπικό ιστολόγιο του πρώτου σε σταυρούς υποψήφιου της Χρυσής Αυγής στα Γιάνννα, Ιάσονα Μπίμπου.Από πότε κ. Τσομπίκο οι Χρυσαυγίτες υποκατέστησαν στο δήμο σας τις τεχνικές υπηρεσίες; Περιμένουμε την επίσημη διάψευσή σας, σας όσα σας χρεώνουν οι τοπικοί συνεργάτες του Κασιδιάρη. Εκτός κι αν το βάλατε στόχο να επωάσετε τα... αυγά!!!

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Πολλές οι εκδηλώσεις, λίγοι οι επισκέπτες…

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την Ήπειρο…
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι καλοκαιρινές διακοπές – για όσους βέβαια φέτος ήταν σε θέση να κάνουν – αφού παραδοσιακά μετά τον Δεκαπενταύγουστο, παίρνει και πάλι τη θέση της η σκληρή και δύσκολη καθημερινότητα.Δυο μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και τα χωριά που συνήθως αυτή την περίοδο έχουν την… τιμητική τους, φέτος έχουν πολύ λιγότερους επισκέπτες. Ο μειωμένος οικογενειακός προϋπολογισμός, κράτησε πολλούς μακριά από τις αγαπημένες ιδιαίτερες πατρίδες τους, αφού το κόστος μετακίνησης, κυρίως για όσους μένουν στην Αθήνα, έχει καταστεί απαγορευτικό. Όμως και το γεγονός ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν μείνει κλειστά, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας να τα συντηρήσουν, απέτρεψε αρκετούς από το να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες τουλάχιστον διαμονής. Τυχεροί λοιπόν όσοι έχουν γιαγιάδες και παππούδες στα χωριά, ή άλλους συγγενείς και φίλους για να τους φιλοξενήσουν.

Πολλές εκδηλώσεις
Πάντως η οικονομική κρίση δεν πτόησε Δήμους και Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής να διοργανώσουν και φέτος πολλές εκδηλώσεις. Εκτός από τα παραδοσιακά πανηγύρια, αξιοσημείωτο είναι ότι πραγματοποιούνται και επιστημονικές ημερίδες.Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η εκδήλωση χθες στο Δελβινάκι, με θέμα «Έρευνες στο Πωγώνι, Ιστορία, Παιδεία και Πολιτισμός, με ομιλητές συγγραφείς και διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου, το διήμερο συνέδριο στην Κόνιτσα για την ανάπτυξη και τις προοπτικές της περιοχής, αλλά και παρόμοια ημερίδα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του Ζαγορίου.Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές βρήκαν την ευκαιρία αυτή την περίοδο που τα χωριά θα είχαν περισσότερο κόσμο, να διοργανώσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, πέρα από τις συνηθισμένες μουσικές, που θα έδιναν την δυνατότητα για ανάδειξη τοπικών θεμάτων και ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε θέματα που αφορούν την Ηπειρωτική ύπαιθρο.

Φτιάχνει ο καιρός
Μετά την φθινοπωρινή παρένθεση του Σαββατοκύριακου, όπου η πτώση της θερμοκρασίας και οι έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, από σήμερα επανέρχεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.Έτσι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να γίνει με καλό καιρό, ο οποίος θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων σήμερα Δευτέρα η μ η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα λίγα σύννεφα το μεσημέρι, γρήγορα θα διαλυθούν.Αύριο Τρίτη, όπως και μεθαύριο Τετάρτη, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.Το σκηνικό του καιρού παραμένει ίδιο Πέμπτη και Παρασκευή, με την ανώτερη θερμοκρασία να φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας
Αυξημένα είναι και τα μέτρα της Τροχαίας αυτές τις μέρες, λόγω της μεγάλης κίνησης που αναμένεται να υπάρχει στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Η ρύθμιση της κυκλοφορίας θα γίνεται με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.Εκτός των μέτρων, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής: Αύριο Τρίτη για το ρεύμα εξόδου των Εθνικών Οδών και από ώρα 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και μεθαύριο Τετάρτη για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κλείνει οριστικά (;) το θέμα του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο

Αποσύρεται από τη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ηπείρου η κατασκευή του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό. Την παραπάνω είδηση μετέφεραν στη συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγίου Νικολάου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Αυγούστου κάτω από τη γέφυρα Τζαρή, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης μετά από σχετική διαβεβαίωση που είχαν από το αρμόδιο υπουργείο ενώ βρίσκονταν στη συνδιάσκεψη στο Ρωμανό. Μια εξέλιξη η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. Προάγγελος της ευχάριστης – όπως χαρακτηρίστηκε από όλους – αυτής είδησης ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας.Τη συναυλία με τίτλο «Τραγουδάμε για τον Άραχθο» διοργάνωσαν οι Δήμοι Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βόρειων Τζουμέρκων, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η Ι.Λ.Ε.Τ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου και τα κινήματα ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Παρά τα τερτίπια του καιρού και την έντονη βροχόπτωση που είχε προηγηθεί, υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ήταν μία μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας αλλά και διατράνωσης της θέλησης της τοπικής κοινωνίας για μια άλλη διαχείριση του Αράχθου, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι το κίνημα κατά του φράγματος θα παραμείνει ενεργό και σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ακύρωση οποιασδήποτε τυχόν πρόθεσης που θα είναι ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.Στη συναυλία συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης κλαρινίστας Βασίλης Σαλέας μαζί με τον συμπατριώτη μας Βασίλη Παππά και άλλους καλλιτέχνες.Ο βαρύς ήχος του κλαρίνου στα χέρια του δεξιοτέχνη Βασίλη Σαλέα, συναντήθηκε με τους φυσικούς ήχους του ποταμού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή.Την ίδια ώρα άνθρωποι έκαναν ράφτινγκ τη νύχτα μέσα στο ποτάμι. Υψώνοντας έναν αναμμένο πυρσό στη φουσκωτή βάρκα, μετέδιδαν το μήνυμα για μια άλλη ανάπτυξη γύρω από το ποτάμι που θα έχει σημείο αναφοράς τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας Κων/νος Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ), ο βουλευτής Ν. Άρτας Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας, , ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», ο Χρήστος Λύκος, εκπρόσωπος Ν.Ε. Άρτας του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Αρταίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Γιάννης Σταύρου, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) Κώστας Μαργώνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Κώστας Δημητρίου καθώς και ο γραμματέας του συλλόγου Ιωάννης Ντούρος, εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ.ά.Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη.

Τι θα γίνει τελικά στην Ήπειρο με τα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών;

Ο... "Ξένιος Ζεύς" συνεχίζεται σε ημερήσια δράση στην Αττική και οσονούπω η Θράκη ως αποθήκη ψυχών θα τιγκάρει. Λογικό ακούγεται οι παράνομοι μετανάστες να "φιλοξενηθούν" κρατούμενοι και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αλήθεια στην Ήπειρο τι γίνεται για το θέμα; Η ΠΕΔ και οι δήμοι πρότειναν στην Περιφέρεια θέσεις; Τα κτίρια-στρατόπεδα ετοιμάζονται; Ή μήπως δεν μας αφορά το θέμα οπότε κλάϊν μάϊν; Πολύ μούγκα έχει πέσει εν Ηπείρω και ψιλιαζόμαστε ότι -όπως πάντα- στο τέλος θα μας πιάσουν στον ύπνο. Κύριοι της ΠΕΔ καλή η γκρίνια για τα οικονομικά των ΟΤΑ αλλά και λίγη υπευθυνότητα δεν βλάπτει.

Σκουπίδια αντί για οργανικό κομπόστ

Με σκουπίδια αντί για οργανικό κομπόστ είναι γεμάτος ένας κάδος κομποστοποίησης του δήμου Ιωαννιτών, που βρίσκεται στο πλέον τουριστικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης, στο παραλίμνιο, ακριβώς απέναντι από το πάρκινγκ στο "Δώδεκα". Μάλιστα όπως δείχνει η φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης ο κάδος είναι τρύπιος και αφημένος στην τύχη του, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν. Ποιος ξέρει από πότε θα έχουν να τον αδειάσουν. Το έχουμε ξαναγράψει, ότι οι κάδοι κομποστοποίησης είναι για φυτόχωμα και όχι για να πετάμε τα σκουπίδια στον περίπατό μας. Έλα όμως που κανείς από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας δεν φρόντισε να τοποθετήσει πάνω τους μια σχετική σήμανση. Κύριε Θωμά Μπέγκα ακούτε;

Σύσκεψη για το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων

Το Ρυθμιστικό της πόλης των Ιωαννίνων και του Λεκανοπεδίου θα απασχολήσει τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων, καθώς οι εκκρεμότητες δεν έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση του Γράμμου ως προστατευόμενης περιοχής.

Ορκίζεται σήμερα στην Αθήνα ο νέος Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλ. Θεοδωρίδης

Και με τη βούλα από σήμερα, νέος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο Γιαννιτσιώτης καρδιολόγος Ηλίας Θεοδωρίδης. Αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η ορκωμοσία του στο υπουργείο Εσωτερικών και τυπικά από αύριο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Ως στέλεχος της ΔΗΜΑΡ είναι ο πρώτος Αριστερός Γ.Γ. που έρχεται ποτέ σε μια θέση κυβερνητικής ευθύνης στην Ήπειρο.

Έκκληση της διοίκησης να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις στο «Χατζηκώστα»

Σε ανάκληση των αδειών των ειδικευμένων γιατρών ενδέχεται να προχωρήσει η διοίκηση του νοσοκομείου Χατζηκώστα προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ειδικευόμενων γιατρών προκαλούν προβλήματα, ενώ η διοίκηση διευκρινίζει πως η ευθύνη καθυστέρησης των δεδουλευμένων των εφημεριών είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου, Φώτης Βάββας, κάλεσε εμμέσως τους ειδικευόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, εκτιμώντας πως οι διαδικασίες για την πληρωμή των εφημεριών των προηγούμενων μηνών θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και οι "Τακίμ" σήμερα στο Καπέσοβο


Οι μοναδικοί σολίστες «Τακίμ» έρχονται ξανά στο Ζαγόρι. Στην πολύ όμορφη Πασχάλειο Σχολή του Καπεσόβου σήμερα Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, θα παρουσιάσουν επιλεγμένα τραγούδια και σκοπούς από την κοινή μουσική παράδοση της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων, καθώς και αγαπημένα «ζαγορίσια»,.Οι Τακίμ, είναι μία ομάδα που αποτελείται από οχτώ δεξιοτέχνες μουσικούς: Α. Αρκαδόπουλος κλαρίνο, Π. Δημητρακόπουλος κανονάκι, Θ. Κωνσταντίνου ούτι, Γ. Μαρινάκης βιολί, Α. Παππάς κρουστά, Κ. Μερετάκης κρουστά, Γ. Πλαγιανάκος μπάσο, Μ. Κουτσαγγελίδης φωνητικά.Η μουσική της Κωνσταντινούπολης και το ταξίδι της σε όλη την ανατολική μεσόγειο και τα βαλκάνια. Από τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια … μέχρι την Ήπειρο και το Ζαγόρι. Η παλιά μουσική των πόλεων φερμένη στο σήμερα. Μια μουσική παράσταση γεμάτη ένταση από την αρχή ως το τέλος.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Ο Αλέξης Νούτσος» και ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, που διοργανώνουν από κοινού την εκδήλωση, σας υπόσχονται μια μοναδική βραδιά.Η είσοδος θα είναι 10 ευρώ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αποσπάσεις αστυνομικών στον Έβρο

Για αδιανόητες αποφάσεις κάνει λόγο ο δήμαρχος Κόνιτσας, στην αποδυνάμωση των συνόρων αναφέρεται το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου
Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις από δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για το μείζον ζήτημα της μετακίνησης αστυνομικών από την περιοχή προς τον Έβρο.Χθες οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με δηλώσεις στο Ioannina TV του δημάρχου Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, αλλά και με τη δημοσιοποίηση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου.Ο κ. Γαργάλας ανέφερε χθες πως οι αποσπάσεις των αστυνομικών ήταν αδιανόητες και πως πλέον η ακριτική περιοχή της Κόνιτσας έχει απογυμνωθεί με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η απόφαση να είναι πολλοί.Αρχικά ο δήμαρχος Κόνιτσας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη για το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή, αλλά παράλληλα επισήμανε πως τέτοιες αποφάσεις προκαλούν πολλά ερωτηματικά και για το μέλλον, καθώς όπως είπε αν γίνει το Κέντρο Κράτησης θα μπορέσει το κράτος να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία του;Ο κ. Γαργάλας τόνισε ακόμη πως τα σύνορα έχουν απογυμνωθεί και πως ακόμη και στην Κόνιτσα σταμάτησαν οι περιπολίες αστυνομικών, ενώ με έμφαση σημείωσε πως οι κινήσεις της πολιτείας δημιουργούν υπόνοιες. «Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ελπίζουμε πως αυτό το χρονικό διάστημα κάποιοι δεν θα κάνουν “πάρτι” στην περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας, προσθέτοντας πως η πολιτεία δεν πρέπει να αποδυναμώνει μια πλευρά των συνόρων για να ενισχύει μια άλλη.

Ο Δήμος Πωγωνίου
Εξάλλου την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάργηση της ΔΟΥ Δελβινακίου, αλλά και για την μετακίνηση των συνοριοφυλάκων από το Πωγώνι στον Έβρο, εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου.Στο ψήφισμα, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Βιρβίλης, επιρρίπτονται ευθύνες στην πολιτεία για τους χειρισμούς της στα σημαντικά αυτά ζητήματα και συγκεκριμένα τονίζονται και τα εξής: «Η απόφαση για κατάργηση της Δ.Ο.Υ Δελβινακίου αποτελεί την κορύφωση σειράς αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων για την περιοχή μας. Η απόφαση αυτή πλήττει σοβαρά και είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αφανίζει την ορεινή δυσπρόσιτη και επιμεθόρια περιοχή μας και οδηγεί σε μεγαλύτερη αφαίμαξη τον τόπο μας.
Η απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακίνηση των συνοριοφυλάκων, σχεδόν στο σύνολό τους στον Έβρο, θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας και κρίνεται παντελώς λανθασμένη και ακατανόητη.Τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας από τη λαθρομετανάστευση με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις και κλοπές, θα ενταθούν, θα αυξήσουν την ανασφάλεια των πολιτών και θα πυροδοτούν, ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές.Η ευθύνη της πολιτείας για την εγκατάλειψη της περιοχής μας είναι τεράστια και αποδυναμώνει το ρόλο του κράτους στην κοινωνία.Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους, για τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα και έλλειψη σωστού προγραμματισμού και ενδιαφέροντος για τη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών.Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές που είναι και αντίθετες με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις της πολιτείας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί αγωνιστικά και θα παλέψει με όλα τα μέσα για την ανατροπή τους.Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις και αντί να καταργούν να διαλύουν και να αποδυναμώνουν την περιοχή μας, να προχωρήσουν σε πολιτικές στήριξης σε όλους τους τομείς.Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα καθορίσει της μορφές αγώνα, γιατί φοβόμαστε ότι θα έρθουν και χειρότερα μετά την απόφαση πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες και το μέλλον της στην περιοχή μας όχι μόνο για τα υποκαταστήματα αλλά κυρίως για το ξεπούλημα της Δωδώνης και όσα αυτή η απόφαση συνεπάγεται. Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές δεν συναινούμε και δεν ανεχόμαστε το μαρασμό της περιοχής μας. Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας, σε δυναμική αντίδραση για την ακύρωση αυτών των αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων. Ζητάμε από την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά και με υπευθυνότητα το ρόλο των ακριτικών μας περιοχών».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τραυματισμός επιβάτη πλοίου στην Ηγουμενίτσα

Άσχημη κατάληξη είχε το ταξίδι μιας 53χρονης η οποία επέβαινε στο πλοίο «ΔΩΡΙΕΥΣ».Κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο προερχόταν από το λιμάνι της Κέρκυρας, η γυναίκα έπεσε στις κυλιόμενες σκάλες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.Η 53χρονη διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου εξετάστηκε και εξήλθε.Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Η νομοθεσία και οι τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας σε ημερίδα στην Πρέβεζα

Η τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, αλλά και η εθνική και κοινοτική νομοθεσία που διέπει την αμπελουργία βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, στον Ωρωπό Πρέβεζας από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ωρωπού «το Ζάλογγο», με τη βοήθεια και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.Όσον αφορά τη νομοθεσία, εκφράστηκε και ο έντονος προβληματισμός και η αγωνία των αμπελουργών της Πρέβεζας για τη νομιμότητα των αμπελιών τους και τους περιορισμούς που τίθενται στην καλλιέργεια των οινοποιήσιμων ποικιλιών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των αμπελουργών Δημήτρης Σιώζος, ο οποίος έκανε μία σύντομη τοποθέτηση για την κατάσταση της αμπελοκαλλιέργειας στην Πρέβεζα, ενώ συγχρόνως εξέφρασε και τα παράπονα των αμπελοκαλλιεργητών προς την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για παραλείψεις και λάθη κατά το παρελθόν που οδήγησαν πολλούς παραγωγούς σε παράνομες φυτεύσεις μετά το 1998, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξασφαλίσουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης.Σύντομη παρέμβαση έκανε στο σημείο αυτό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Αυγέρης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι η Υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί, σε συνεργασία και με το Υπουργείο, προκειμένου αφενός να καταγράψει με ακρίβεια και αξιοπιστία την υφιστάμενη κατάσταση στο νομό και αφετέρου να βοηθήσει τους παραγωγούς να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης και καλλιέργειας.Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης:Ο γεωπόνος και φυτωριούχος αμπέλου Κώστας Μπακασιέτας παρουσίασε την τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας με όλες τις παραμέτρους που την διέπουν (κλίμα, έδαφος, επιλογή ποικιλίας, επιλογή υποκειμένου, πυκνότητα φύτευσης, σύστημα μόρφωσης και καλλιεργητικές πρακτικές όπως κλάδεμα, βλαστολόγημα, κορυφολόγημα, αραίωση φορτίου κλπ.).Ο οινολόγος Δημήτρης Σκουτέλας παρουσίασε την τεχνική της οινοποίησης, λευκής και ερυθρής, και τους παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ποιότητα του κρασιού. Αναφέρθηκε επίσης και στην τεχνική της απόσταξης των στέμφυλων για την παρασκευή τσίπουρου.Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αμπελουργίας του ΥΠΑΑΤ Διονύσης Γραμματικός παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο, ελληνικό και κοινοτικό, που διέπει την αμπελοκαλλιέργεια. Κρίσιμο χρονικό σημείο για την αμπελουργία αποτελεί το έτος 1998, γιατί από το έτος αυτό και μετά απαγορεύτηκαν οι νέες φυτεύσεις αμπελώνων, με εξαίρεση τους παραγωγούς που εξασφάλιζαν δικαιώματα φύτευσης λόγω ένταξής τους σε δΙάφορα προγράμματα (εκρίζωσης, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, νέων γεωργών κλπ.)Στη συνέχεια σύντομη παρέμβαση έκανε και η κ. Ελένη Αγγέλου, υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ, η οποία παρουσίασε στοιχεία για το αμπελουργικό μητρώο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αγγέλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υπάρχουν 240 καταγεγραμμένοι παραγωγοί με 480 στρέμματα αμπελώνα.

Την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευρυπίδη θα παρουσιάσει στην Πρέβεζα η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

Την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευρυπίδη θα παρουσιάσει στην Πρέβεζα η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Πρωταγωνιστούν Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάϊνας, Ιωάννα Παππά και πολλοί άλλοι ηθοποιοί. Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με την σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κων/νου Βήτα και θα δοθεί στην πόλη μας την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο « Γιάννης Ρίτσος». Εισιτήρια προπωλούνται στη Δημοτική Αγορά. Tιμή προπώλησης 12€. Τιμή στο ταμείο της εισόδου την ημέρα της παράστασης κανονικό 17€ , φοιτητικό-παιδικό 12€ και 10€ για ανέργους με κάρτα ανεργίας.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 6ο Γύρο Λίμνης ΙωαννίνωνMε στόχο την ανάδειξη και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας καθώς και την ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού ο Αθλητικός Όμιλος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» σε συνεργασία με το περιοδικό RUNNER και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και τοπικών φορέων της πόλης διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά τον «Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων» και τους παράλληλους αγώνες Δρόμου 5 χλμ., δυναμικού βαδίσματος 30 χλμ. και τον «Παραλίμνιο Δρόμο» για τα παιδιά καθώς και τη διαδρομή «Μαμά – Καρότσι».Στοιχεία αγώνων:
6ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων 30 χλμ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Πλατεία Μαβίλη, Μώλος, Ιωάννινα.Ώρα εκκίνησης: 9:00 π.μ.
Περιγραφή Διαδρομής: 30 χλμ, παραλίμνιας επίπεδης ασφάλτινης διαδρομής. Η διαδρομή κινείται επί δημοσίων ασφαλτοστρωμένων οδών, όπου θα ισχύει αποκλεισμός της κίνησης οχημάτων, υπό την εποπτεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Πλατεία Μαβίλη, Μώλος, Ιωάννινα.
Ώρα εκκίνησης: 9:00 π.μ.
Περιγραφή Διαδρομής: 30 χλμ, παραλίμνιας επίπεδης ασφάλτινης διαδρομής.
Η διαδρομή είναι η ίδια με τον αγώνα δρόμου εκτός από μία μικρή αλλαγή στην αρχή της διαδρομής, για λόγους ασφάλειας (αυτοκίνητα) των βαδιστών.
Σε όλους τους βαδιστές θα δοθούν μετάλλιο, δίπλωμα και μπλουζάκι του αγώνα.
Αγώνας Δρόμου 5 χλμ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Πλατεία Μαβίλη, Μώλος, Ιωάννινα.
Ώρα εκκίνησης: 9:15 π.μ.
Περιγραφή Διαδρομής: Καραμανλή → Εθνικής Αντίστασης → Γαριβάλδη → Ακτή Μιαούλη → Επιστροφή στο ύψος του DU LAC → Πάρκο Κάτσαρη (πεζόδρομος) Διονυσίου Φιλοσόφου. Όλη η διαδρομή θα είναι αποκλεισμένη από οχήματα υπό την εποπτεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Παραλίμνιος Δρόμος Δημοτικός - Γυμνασίων
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία - Τερματισμός: Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα στο Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων (παλιά Σφαγεία).Δικαίωμα συμμετοχής: Μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.Απαραίτητη η Υπεύθυνη δήλωση του γονέα για την συμμετοχή τους στον αγώνα.Ώρα εκκίνησης: 18:00.

Παραλίμνιος Δρόμος «Μαμά - καρότσι»
Ημερομηνία: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Δικαίωμα συμμετοχής: Όλες οι μαμάδες με το καρότσι και τα παιδία τους.Αφετηρία - τερματισμός: Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων (παλιά Σφαγεία)
Ώρα εκκίνησης: 19:00.

Δηλώσεις συμμετοχής και κόστος εγγραφής
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει γίνει και η καταβολή του κόστους συμμετοχής που είναι: 15 € για τον 6ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 30 χλμ. και για το Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ., 10 € για τον δρόμο των 5 χλμ. ενώ για τον δρόμο των μαμάδων με καρότσι και τον αγώνα των παιδιών η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληρωμές από 6 έως και 12 Σεπτεμβρίου το κόστος για τον 6ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 30 χλμ. και για το Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ. είναι 20 €, και για τον δρόμο των 5 χλμ. 15 €.

Το συνολικό πακέτο των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος διεκδικούν οι ενώσεις της Ηπείρου


Το συνολικό πακέτο των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος διεκδικούν οι ενώσεις συνεταιρισμών της Ηπείρου και οι κτηνοτροφικές ενώσεις προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» να περιέλθει στους φυσικούς φορείς. Το τίμημα, όπως αναφέρεται στο κοινό ψήφισμα, θα πρέπει να κινηθεί στη λογιστική αξία και να ανέλθει στα 21 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα προτείνεται να διατηρηθούν τα ποσοστά 60% και 40% που ορίζει η καταστατική πλειοψηφία. Τέλος, ενώσεις και κτηνοτρόφοι θεωρούν ζητούμενο την προστασία της φέτας, τη διατήρηση και επέκταση της ζώνης γάλακτος, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και καλούν φορείς και κόμματα να πάρουν δημόσια θέση για το μέλλον της εταιρίας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία του Γιώργου Λιανού στην γενέτειρά του,τους Φιλιάτες

Με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό παρουσίασαν το δίωρο πρόγραμμα τους, Γιάννης Βαρδής και Γιώργος Λιανός, το βράδυ του Σαββάτου, στο γυμνάσιο Φιλιατών.Ήταν μια εκδήλωση στα πολιτιστικά καλοκαιρινά πλαίσια που γίνονται στους Φιλιάτες.Ο κόσμος κατάμεστος με την νεολαία να το διασκεδάζει στις πρώτες θέσεις της σκηνής.Μεγαλύτερος ενθουσιασμός υπήρξε για τον ταλαντούχο τραγουδιστή Γιώργο Λιανό, καθώς οι Φιλιάτες είναι ο τόπος που μεγάλωσε και έζησε για πολλά χρόνια.

«Σπάνε όλα τα ρεκόρ» οι αιτήσεις για τη Γαλακτοκομική Ιωαννίνων!

Αυξημένο το ενδιαφέρον απ’ όλη την Ελλάδα
 Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για να γραφτούν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία μετρά σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας (από το 1916) και προσφοράς στον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου, καθώς και όλης της χώρας.Σε διευκρινιστική επιστολή του, ο Διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής κ. Κώστας Μάντζαρης σημειώνει, ότι ακόμη και σήμερα, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, λόγω περικοπών και συνταξιοδότησης αρκετών υπαλλήλων, η Σχολή «συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, παρέχοντας δωρεάν σίτιση και στέγη σε όσους μαθητές της το επιθυμούν, προσελκύοντας το ενδιαφέρον υποψηφίων μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα».Όπως εξηγεί ο κ. Μάντζαρης, «πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναγκάζοντάς μας να απορρίψουμε 100 περίπου από τους 160 αιτούντες, ενώ όπως όλα δείχνουν, από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος».

Οι εργασίες…
Να σημειωθεί, ότι τώρα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και επισκευών στην Εστία της Σχολής (με τη βοήθεια και του προγράμματος της «Κοινωφελούς Εργασίας»).«Αν και οι ανάγκες της Σχολής για επισκευές υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος των προγραμματισμένων εργασιών, εν τούτοις δείχνουν την έμπρακτη διάθεση της Πολιτείας και της Διοίκησης του ΕΛ.ΓΟ. Δήμητρα, να στηρίξουν την Γαλακτοκομική Σχολή στη δύσκολη αυτή συγκυρία» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μάντζαρης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε σκακιστικό πρωτάθλημα σκάκι στο Θεατράκι Παραμυθιάς

Το Σάββατο 11 Αυγούστου διοργανώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, σκακιστικό πρωτάθλημα σκάκι στο Θεατράκι Παραμυθιάς. Συμμετείχαν τριάντα τέσσερα άτομα (34) μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άντρες από Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Παραμυθιά.Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δήμος Σουλίου σε συνεργασία με τη Δημοτική κοινότητα Παραμυθιάς.

Στις 15 Αυγούστου με τα Παργινά ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο δήμος Πάργας για το φετινό καλοκαίρι

Στις 15 Αυγούστου με τα Παργινά ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο δήμος Πάργας για το φετινό καλοκαίρι. Τα Παργινά η Κανάρεια είναι εκδηλώσεις που έχουν τόσο θρησκευτικό, όσο και ιστορικό χαρακτήρα και λαμβάνουν χώρα στο νησάκι της Παναγίας, μπροστά στην πόλη της Πάργας. Στις 14 Αυγούστου ο κόσμος μεταβαίνει στο νησάκι και στήνεται εκεί ένα λαϊκό γλέντι με τοπική παραδοσιακή μουσική. Στις 15 Αυγούστου αναβιώνει η "βαρκαρόλα" ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων στην ελεύθερη πλέον πόλη της Πάργας, αφού σύμφωνα με την ιστορία της πόλης, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την Πάργα, όταν αυτοί πουλήθηκε από τους Άγγλους στον Αλή Πασά το 1819. Δύο σειρές από πλεούμενα από το κάστρο και τις Παυλούκες, στολισμένες με ενετικά φανάρια, φτάνουν στο λιμάνι, όπου πλήθος κόσμου τους υποδέχεται με εορτασμούς και πυροτεχνήματα.

Στα Γιάννενα το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ανώνυμων Αλκοολικών

Στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Epirus Palace θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ανώνυμων Αλκοολικών με τίτλο «Υπάρχει Λύση», σε συνεργασία με την ΑΛ - ΑΝΩΝ (Ομάδες συγγενών και φίλων αλκοολικών).Στις 6 Οκτωβρίου, από τις 6 έως τις 7.30 το απόγευμα θα γίνει ειδική ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση για την παρουσίαση των Προγραμμάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών και της ΑΛ-ΑΝΩΝ.

Επιμνημόσυνη δέηση για το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου


Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Κερασοβιτών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο ολοκαύτωμα του Κερασόβου την 15η Αυγούστου 1944, θα τελέσει και φέτος την Τρίτη 14 Αυγούστου και ώρα 10.30 π.μ. στο Μνημείο Πεσόντων του χωριού, η Αδελφότητα Κερασοβιτών. 

Το πανηγύρι

Πέντε ημέρες αργότερα, την Κυριακή 19 Αυγούστου θα γίνει στο Κεράσοβο το πανηγύρι, στο οποίο θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα της Επαρχίας Πωγωνίου.Την επομένη, στις 9 το βράδυ θα γίνει το παραδοσιακό Πωγωνήσιο ξεφάντωμα.Το πανηγύρι διοργανώνουν το Τοπικό, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και η Αδελφότητα Κερασοβιτών.


Νέο αμφίδρομο πλοίο στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα

Νέο πλοίο αναμένεται να δρομολογήσει στη Γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα, η ναυτιλιακή εταιρεία 2WAYFARRIES των πλοίων ΑΧΑΙΟΣ και ΑΝΩ ΧΩΡΑ II. Πρόκειται για ένα αμφίδρομο πλοίο, δίδυμο με το ΝΙΚΟΛΑΟΣ, κατασκευής 1989. Υπέστη εκτεταμένες ανακατασκευές το 2006 στην Ιταλία. Το 2012 αγοράστηκε μαζί το ΝΙΚΟΛΑΟΣ από την Ιταλία και μετονομάστηκαν σε ΔΩΡΙΕΥΣ και ΙΩΝΑΣ. Το αμφίδρομο ΙΩΝΑΣ πρόκειται να δρομολογηθεί στην Κέρκυρα την άνοιξη του 2013.Στη μετασκευή του πλοίου στο Πέραμα μεταξύ άλλων δημιουργήθηκαν δύο νέα κλιμακοστάσια με την προσθήκη τεσσάρων κυλιόμενων κλιμάκων, αναβαθμίστηκαν πλήρως τα σαλόνια του πλοίου, δημιουργήθηκε ένα κατάστημα candy shop, επεκτάθηκαν οι εξωτερικοί χώροι επιβατών και εγκαταστάθηκαν νέα σωστικά τελευταίαου τύπου. Το πλοίο, που εκτελούσε δρομολόγια στην Καλαβρία της Ιταλίας, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Κέρκυρας και αναμένεται να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Μελίνα Ασλανίδου στην Ιερομνήμη Ιωαννίνων


Η αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» διοργανώνει συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στον Προαύλειο χώρο του σχολείου Ιερομνήμης Ιωαννίνων την Πέμπτη 16 Αυγούστου στις 10:00μμ Με νέο ανανεωμένο πρόγραμμα η Μελίνα Ασλανίδου σε ένα εκρηκτικό live! Τρεις καταπληκτικοί μουσικοί επί σκηνής,πιο λαϊκότροπα μουσικά μονοπάτια και η δυνατή συμμετοχή του κόσμου κάνουν μοναδική την κάθε της παράσταση!Τραγούδια από την επικείμενη δισκογραφική της δουλειά, ροκ διασκευές πασίγνωστων τραγουδιών και ισπανικές συχνότητες, η Μελίνα Ασλανίδου συνεχίζει με δυνατές ερμηνείες σε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία όπως το «Ναι θα πω», «Άλλη μια φορά», «Το λάθος», «Συνθήματα» και απογειώνεται με γνωστά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.Κλασικά τραγούδια από όλο το φάσμα της Ελληνικής λαϊκής σκηνής δημιουργούν μια δυνατή, ζωντανή ατμόσφαιρα όπου η συμμετοχή του κοινού είναι απαράμιλλη αξέχαστων εποχών.Δεν λείπει η αναφορά στους δύο μεγάλους Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Παπάζογλου με τραγούδια που συγκινούν και ξεσηκώνουν ερμηνευμένα με τη σπάνια χροιά και το προσωπικό στοιχείο που δίνει η Μελίνα στις παραστάσεις της.
Μαζί της:
Μανόλης Ανδρουλιδάκης – κιθάρα, τραγούδι
Ανδρέας Καραντίνης – μπουζούκι
Ανδρέας Σίκκης – πνευστά, κρουστά, τραγούδι
Ηχοληψία: Αγγελίνα Υφαντή

Aνοικτό παραμένει και φέτος το καλοκαίρι το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης της Σαλαώρας


Aνοικτό παραμένει και φέτος το καλοκαίρι το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης της Σαλαώρας, σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Το Κέντρο βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, ανάμεσα στη θάλασσα και δύο λιμνοθάλασσες και θα είναι ανοιχτό στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού κάθε Κυριακή τις ώρες 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Για μεγάλες ομάδες επισκεπτών της περιοχής οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν εγκαίρως με το Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 26810 71919.

Συνάντηση στην Φιλιππιάδα από τους αποφοιτήσαντες του έτους 1978 από το εξατάξιο Γυμνάσιο


Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Φιλιππιάδα από τους αποφοιτήσαντες του έτους 1978 από το εξατάξιο Γυμνάσιο του γειτονικού δήμου. Η συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, στο περίπτερο των γηπέδων Τένις, στην Φιλιππιάδα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6972239998 Δ.Παπαϊωάννου και 6947266177 Σ.Σούκιος


Ποδηλατικός γύρος λίμνης πηγών Αώου


O Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου, την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, Ποδηλατικό γύρο της Λίμνης Πηγών Αώου.Η αναχώρηση, για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, θα γίνει με λεωφορείο από την Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων στις 8:00 π.μ. ενώ θα υπάρχει και όχημα για την μεταφορά των ποδηλάτων των συμμετεχόντων. Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι η θέση «Βλάχα» και ο τερματισμός θα γίνει στη «Βρύση του Γεωργίτση» , το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 35 km, με βαθμό δυσκολίας χαμηλό. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαδρομή μήκους 15χλμ. για παιδιά στα οποία μετά το τέλος της διαδρομής θα γίνει ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ενώ θα συμμετέχουν και σε περιβαλλοντικά παιχνίδια.Όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012. Για τις δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερ

Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» θα παρουσιάσει στην Πρέβεζα το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Tην κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» θα παρουσιάσει στην Πρέβεζα το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μουσικήΘάνου Μικρούτσικου. Μία ακόμα πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά –μετά τη «Λυσιστράτη»– τάσσεται υπέρ των γυναικών. Πρωταγωνιστούν Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος και άλλοι. Η παράσταση θα ανέβει στην Πρέβεζα σήμερα Δευτέρα 13 Αυγούστου, ώρα 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο « Γιάννης Ρίτσος» Εισιτήρια προπωλούνται στη Δημοτική Αγορά. Tιμή προπώλησης 12€. Τιμή στο ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης - κανονικό 18€ , φοιτητικό-παιδικό 15€ και 12€ για ανέργους.

«Όχι» μετά... μουσικής στο νέο φράγμα!

Σύσσωμοι οι φορείς των Τζουμέρκων και γενικότερα των νομών Ιωαννίνων και Άρτας εναντιώνοται και απορρίπτουν την κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Άραχθο. Το νέο «όχι» το έστειλαν στην κυβέρνηση με συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα Τζαρή, το περασμένο Σάββατο, και για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η καθολική άρνησή τους να αποδεχθούν την κατασκευή του έργου.

Δυσκολίες παρατηρούνται στην υλοποίηση του οδικού άξονα Τύρια – Σιστρούνι

Δυσκολίες παρατηρούνται στην υλοποίηση του οδικού άξονα Τύρια – Σιστρούνι και η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεραστούν. Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «όνειρο ζωής» τον δρόμο που θα ενώσει την περιοχή της Λάκκας Σουλίου με τα Γιάννενα και την Πρέβεζα. «Με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή θα ξεφύγει από την απομόνωση», τονίζει ο Αλέκος Καχριμάνης, ζητώντας από την ανάδοχο εταιρία να αξιοποιήσει στο έπακρο τις καλές καιρικές συνθήκες της θερινής περιόδου.