Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Ανάμνηση και για τους επιχειρηματίες της Πρέβεζας η πληρότητα των καταλυμάτων για τον μήνα Αύγουστο...

Ανάμνηση και για τους επιχειρηματίες της Πρέβεζας η πληρότητα των καταλυμάτων για τον μήνα Αύγουστο. Τα δωμάτια σε όλη την παράκτια ζώνη της Πρέβεζας και της Πάργας γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας θυμίζουν αρχές καλοκαιριού ή Σεπτέμβριο μήνα. Σε δηλώσεις του στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας,ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης τοποθετεί την πτώση στο 40 και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στο 50%. «Παρότι έχουμε ρίξει τις τιμές και προσφέρουμε πολύ ελκυστικά πακέτα διακοπών σε συνδυασμό με το ότι στο Νομό της Πρέβεζας φτάνει κανείς με το αυτοκίνητό του χωρίς να χρειάζεται μεγάλα έξοδα μετακίνησης βλέπουμε τα δωμάτια και τα καταστήματα να γεμίζουν μόνο το Σάββατο και την Κυριακή», τονίζει ο κ.Χαλκίδης, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι εκείνοι που διανυκτερεύουν τελικά στην περιοχή ξοδεύουν πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, ενώ κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία δούλευαν με δελτία κοινωνικού τουρισμού παραμένουν ακόμη και τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, σχεδόν άδεια. Δεδομένου ότι η σεζόν στην περιοχή διαρκεί έως το τέλος Αυγούστου οι επαγγελματίες δεν τρέφουν και πολλές ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες. Όπως επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης το ενδιαφέρον των επισκεπτών κυρίως από την Βόρειο Ελλάδα για την Πρέβεζα είναι μεγάλο, ωστόσο η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τις διακοπές, έστω κι αν αυτές θα τους κοστίσουν πολύ λιγότερο, από άλλες χρονιές.

Στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαζτηκώστα δύο από τους τραυματίες των τροχαίων!

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων, νοσηλεύονται 2 άτομα που τραυματίστηκαν στα δυο πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στα Γιάννενα.Η κατάσταση της υγείας τους, κρίνεται σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς,κρίσιμη.Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλέυονται εκτός κινδύνου και άλλοι 8 πολυτραυματίες από τα 2 τροχαία,οι οποίοι όμως θα χρειαστεί να παραμείνουν για νοσηλεια για αρκετό χρονικό διάστημα.

Έξι νεκροί σε δυο τροχαία τα ξημερώματα στα Γιάννενα!!!

Τραγωδία με 6 νεκρούς στην άσφαλτο, τα ξημερώματα,στους δρόμους των Ιωαννίνων!Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στον κόμβο του πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ, ΙΧ που οδηγούσε ένας 29χρονος Έλληνας, επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενη νταλίκα και συγκρούστηκε μετωπικά με ΙΧ που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν θανάσιμα ο 29χρονος οδηγός του ΙΧ , ο 40χρονος Αλβανός οδηγός του άλλου αυτοκινήτου και ένα κοριτσάκι 11 χρονών!Την ίδια σχεδόν στιγμή,στην διαστάυρωση προς το χωριό Λαψίστα κα την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων,σημειώθηκε νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ δυο οχημάτων!Από τα αυτοκίνητα ανασύρθηκαν νεκροί ένας 23χρονος Αλβανός,μια 49χρονη Αλβανίδα και ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών!!!

Ανοιχτή εστία μόλυνσης αποτελεί μία παλιά αρδευτική τάφρος που καταλήγει στην Παμβώτιδα!

Ανοιχτή εστία μόλυνσης αποτελεί μία παλιά αρδευτική τάφρος που καταλήγει στην Παμβώτιδα, στο σημείο που ξεκινάει ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την εγκατάσταση στην περιοχή ομάδων αθίγγανων και τη δημιουργία μόνιμων καταυλισμών, συντελεί στην υποβάθμιση μιας περιοχής που υπό διαφορετικές προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο αναψυχής δίπλα από την οικιστική ζώνη.Η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι αποκαρδιωτική. Από τη μία πλευρά του δρόμου οι αθίγγανοι έχουν δημιουργήσει έναν σκουπιδότοπο με εκατοντάδες παλιοσίδερα και άλλα άχρηστα αντικείμενα, ενώ από την άλλη χάσκει ανοιχτή η τσιμεντένια τάφρος, με τα νερά να είναι στάσιμα, σκουπίδια να επιπλέουν και μια έντονη δυσοσμία να αναδύεται. Λίγα μέτρα πιο πάνω στέκει ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο, που επίσης αποτελεί οπτική και όχι μόνο ρύπανση για την περιοχή. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα λίγα μέτρα πιο πάνω, στον δρόμο που οδηγεί στην οδό Παπαναστασίου. Μέχρι ενός σημείου η τάφρος έχει καλυφθεί, μετά και την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, ωστόσο η περιοχή είναι πνιγμένη στα χόρτα και στα σκουπίδια.Κάτοικοι της περιοχής συχνά εκφράζουν τη δυσφορία τους και ζητούν να υπάρξει κάποια παρέμβαση, προκειμένου από τη μία να απομακρυνθούν οι αθίγγανοι που συχνά καίνε καλώδια για να βγάλουν το χαλκό πνίγοντας την περιοχή στον τοξικό μαύρο καπνό, και από την άλλη για να κλείσει η τάφρος, από τη στιγμή μάλιστα που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Μάλιστα, σημειώνουν και την επικινδυνότητά της, καθώς στο παρελθόν σημειώθηκε ακόμη και θανατηφόρο τροχαίο, ενώ αποτελεί διαρκή απειλή για τα παιδιά που παίζουν στην περιοχή, καθώς είναι ελλιπώς περιφραγμένη.

Στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η ευθύνη
Στο παρελθόν η τάφρος εξυπηρετούσε τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής. Ωστόσο, λόγω της οικιστικής ανάπτυξης η ανάγκη αυτή έχει εκλείψει και στην ουσία σήμερα συλλέγει κάποια στραγγίσματα και τροφοδοτείται από τα νερά της λίμνης, ενώ χρησιμοποιείται από ορισμένους για να δένουν τις βάρκες τους.Παλιότερα η ευθύνη για την τάφρο ανήκε στον ΓΟΕΒ, πλέον όμως έχει περάσει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι έχουν να κάνουν με υπηρεσιακούς παράγοντες και δεν βλέπουν να υπάρχει ενδιαφέρον για κάποια παρέμβαση, έχουν απευθυνθεί κατά καιρούς στο Δήμο και στην Περιφέρεια ζητώντας να υπάρξει από την πλευρά τους κάποια πρωτοβουλία.Δήμος και Περιφέρεια δεν εμφανίζονται αρνητικοί στην ανάπλαση της περιοχής, ωστόσο δηλώνουν αδυναμία παρέμβασης από τη στιγμή που η τάφρος δεν είναι στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους.

Πρόταση για κάλυψη
Το ζήτημα της τάφρου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή μία πρόταση του εργολάβου που εκτελεί το έργο της ανακατασκευής της οδού Βογιάννου. Προκειμένου να εξυπηρετήσει και τις δικές του ανάγκες, έχει προτείνει να αναλάβει την κάλυψη της τάφρου με τα μπάζα από το υπό εκτέλεση έργο. Η πρόταση του, μάλιστα, συνοδεύεται και από άλλες μικρές παρεμβάσεις, όπως τη διαμόρφωση του χώρου και ένα μικρό λιμανάκι.Το ζήτημα, βέβαια, είναι ποιος θα πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και αν είναι σε θέση ο Δήμος και η Περιφέρεια να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να κλείσουν μια ανοιχτή πληγή εύκολα και ανέξοδα.Η πρόταση θα είχε υιοθετηθεί πιθανόν άμεσα, αν τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει μια μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής. Σε αυτό συνηγορεί και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης, ο οποίος δεν εμφανίζεται αρνητικός σε μερική κάλυψη της τάφρου, από τη στιγμή που δε συνδέεται με το οικοσύστημα της Παμβώτιδας και δε θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία. Όπως σημείωσε , ένα μέρος της τάφρου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λιμανάκι, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας μελέτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ηπειρώτικο πανηγύρι του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας ''Η Ολυμπιάς'', στα πλαίσια των πανηγυρικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Δήμος Φλώρινας για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ηπείρου, διοργανώνει Ηπειρώτικο παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012, στις 21.00΄στο χώρο του ΤΕΙ Φλώρινας, έναντι του παλαιού ζωολογικού κήπου.Η Ηπειρωτική κομπανία που θα διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους θα έχει στο κλαρίνο τον Κώστα Σμόλικα και στο τραγούδι τον Σάββα Σιάτρα και την Έλλη Κοσμά.Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν επίσης, πολυφωνικό σχήμα, που θα μας ταξιδεύσει στην Ήπειρο της πεντατονίας και το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, καθώς και προβολή φωτογραφικού υλικού από την Ήπειρο του χθες και του σήμερα.Η είσοδος στο χώρο δεν θα έχει αντίτιμο, παρά μόνο τη δέσμευση και την υπόσχεση για ένα γλέντι μέχρι πρωίας.

Σεισμική δόνηση στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22.07 κοντά στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.Ο σεισμός που είχε ένταση 4 βαθμούς στην κλίμακα ρίχτερ, σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων 26 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της πόλης της Ηγουμενίτσας και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου.