Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Ψήφισμα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηπείρου

Όλοι εμείς που αποτελούμε τα μέλη των Διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηπείρου (Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας) αναπόσπαστο κομμάτι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων η οποία εδώ και 24 χρόνια ενώνει, συσπειρώνει και αντιπροσωπεύει επάξια τους αστυνομικούς όλης της χώρας διαβεβαιώνουμε τους συναδέρφους μας σε όλη την Ήπειρο, ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων και την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.Οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε τον Ηπειρώτικο λαό πως το αγαθό της ασφάλειας κινδυνεύει. Με την απαράδεκτη και αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και την συνοπτική διαδικασία απόσπασης 500 περίπου συναδέρφων μας από όλη την Ήπειρο στην Θράκη για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών απογυμνώνονται πλήρως οι ήδη επιβαρυμένες με οργανικά κενά υπηρεσίες μας. Σε μια χρονική στιγμή που η εγκληματικότητα έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο και ενώ η περιοχή μας είναι μια από τις πιο σοβαρές πύλες εισόδου ναρκωτικών (έξι (6.000 kg) τόνοι ναρκωτικών την περίοδο 2011 - 2012), το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών κλονίζεται, οι υπηρεσίες μας κινδυνεύουν με λουκέτο ενώ μερικές από αυτές θα λειτουργούν πλέον στα «χαρτιά» εφόσον τα εναπομείναντα άτομα δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη βασικών λειτουργιών.Ο ένστολος εργαζόμενος, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, έχει ήδη οδηγηθεί στην φτώχεια (τρεις απανωτές μειώσεις μισθών, μείωση αφορολογήτου, αυξήσεις κρατήσεων και πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων) δε μπορεί, όπως άλλωστε και άλλοι συμπολίτες μας, να ανταπεξέλθει πλέον ούτε στις βασικές του υποχρεώσεις.Αναρωτιόμαστε και εμείς μπορεί, άραγε, ο πολίτης να είναι ασφαλής όταν ο αστυνομικός είναι ο ίδιος ανασφαλής;;;Πιστεύουμε ακράδαντα πως το μεταναστευτικό δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα αλλά απαιτεί πολιτικές παρεμβάσεις, διακρατικές συμφωνίες.Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί μας να λειτουργήσουν για το συμφέρον της πατρίδας μας προσβάλλοντας την συνθήκη Δουβλίνο 2 που αρκείται μόνο στην καταγραφή του αριθμού μεταναστών και όχι στην αποτροπή εισόδου αυτών στην χώρα μας. Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται αρμοδίως.Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίζουμε τη νομιμότητα προστατεύοντας τους συναδέλφους μας. Η Ελληνική κοινωνία, οφείλει να γνωρίζει, ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για μια Αστυνομία σύγχρονη και Δημοκρατική που θα κατοχυρώνει το αγαθό της Ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς εκπτώσεις και θυσίες στο βωμό οποιονδήποτε συμφερόντων.Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Εκφράζει την αγωνία μας για την διαρκή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!!!

Δίνεται λύση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για την επαννεκίνηση των εργασιών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έγινε σήμερα με θέμα την επανεκκίνηση των εργασιών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι οποίες έχουν σταματήσει από το τέλος του 2010. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μπέζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημητρίου. Παραβρέθηκαν επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Μακρής και ο Διευθυντής της ΕΥΔΕ Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδος κ. Χριστοδουλόπουλος. Σημειώνεται ότι η Β’ Φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως την 31-12-2011. Έχει ήδη δοθεί παράταση από το Υπουργείο έως την 31-12-2012 για την Β’ Φάση, ενώ για τη Γ’ Φάση του λιμανιού, που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», η σύμβαση έχει υπογραφεί στις 8 Αυγούστου 2011, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλογιάννης ανέφερε:«Προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, που αποτελεί λιμάνι εθνικής σημασίας και σύμφωνα με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπεται να αναβαθμιστεί από λιμάνι εξυπηρέτησης οχηματαγωγών επιβατικών πλοίων σε σύνθετο λιμάνι εξυπηρέτησης και εμπορευματοκιβωτίων, το Υπουργείο προχωράει στα εξής βήματα:
-Δεδομένου ότι ο εργολάβος της Β’ Φάσης αδυνατεί να ολοκληρώσει το συμβατικό του αντικείμενο, κινούνται οι διαδικασίες υποκατάστασής του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία.
-Για την Γ’ Φάση του λιμανιού θα εξεταστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, από πλευράς ποιότητας και ποσότητας, η εναλλακτική λύση λήψης αδρανών υλικών από την θέση Γωνιά έως τη θέση Καλάμι – Πλαταριάς.
Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση αποδειχθεί εφαρμόσιμη, αντί για την προβλεπόμενη από τη σύμβαση τρανσέρα θα γίνει τοπική βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, με διατήρηση των ίδιων γεωμετρικών χαρακτηριστικών με το υπόλοιπο τμήμα. Η προτεινόμενη λύση είναι ηπιότερη από περιβαλλοντικής άποψης.
-Θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε η εκτέλεση των εργασιών να μην γίνεται σε περιόδους κυκλοφοριακής αιχμής και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου.
- Επιπλέον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του ορύγματος που δημιουργήθηκε κατά την Α’ Φάση κατασκευής του λιμένα Ηγουμενίτσας.

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο στη Δροσοπηγή Κόνιτσας

Με ένα σημαντικό Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή μας αλλά και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων εγκαινιάζει την δραστηριότητά του το «Πνευματικό Συνεδριακό Κέντρο Δροσοπηγής» της Κόνιτσας, την Παρασκευή 10 & το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012. Με θέμα «Σεισμική Μηχανική & Δομική Διαρθρωτική Μηχανική» το Συμπόσιο, στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, είναι αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του Έλληνα πρωτοπόρου Δρ. Αριστόδημου Φιλιππακόπουλου. Το Συμπόσιο περιλαμβάνει μια ακόμη ειδική θεματική ενότητα με αντικείμενο τους κορυφαίους μαστόρους της πέτρας της περιοχής Μαστοροχωρίων, την εξέλιξη των εμπειρικών τεχνικών τους και τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών τους. Την παραμονή των εργασιών του Συμποσίου, Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 9:00 το βράδυ εγκαινιάζεται στον ίδιο χώρο η Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Τζιμούλη «Μνήμες σε Άσπρο – Μαύρο», η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 12 έως και τις 30 Αυγούστου 2012. Όλες οι εκδηλώσεις, στις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη, διοργανώνονται από την Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών. Πληροφορίες – Επικοινωνία: Γεώργιος Κοτολούλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Τηλ.: 2310 587972, 26550 81414, 6978 307275 • Fax: 2310 608957, 26550 81414 e-mail: info@drosopigi.org • kotoloulis@gmail.com

Επιστολή Αντώνη Μπέζα προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η απόφαση της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη μετακίνηση αστυνομικού προσωπικού από διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσπρωτίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης και Ξάνθης, αποτελεί όσον αφορά τη Θεσπρωτία μία ενέργεια εντελώς λανθασμένη και αναποτελεσματική σε σχέση με το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας.Η μετακίνηση 120 αστυνομικών προερχόμενων από πρώην Συνοριακούς Φύλακες, από το Α΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών και το Β΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών, για το χρονικό διάστημα από 2.8.2012 έως 2.10.2012, θα αποδυναμώσει πλήρως τις υπηρεσίες της Α.Δ. Θεσπρωτίας δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της αστυνόμευσης σε μια περιοχή, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πλήττεται από τη λαθρομετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών.Η Θεσπρωτία έχει ιδιαιτερότητες και σημαντικούς εθνικούς λόγους, τους οποίους οι ιθύνοντες του Υπουργείου θα έπρεπε να γνωρίζουν και να είχαν λάβει υπόψη τους στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης απόφασης.Η μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αστυνομικού προσωπικού στις υπηρεσίες της Θράκης θα προκαλέσει:
1) Ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης και τη συνεπακόλουθη δημιουργία καταυλισμών παράνομων μεταναστών στην περιοχή γύρω από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας (καταστάσεις δηλαδή από το παρελθόν, που τόσο αγώνα έκανε η τοπική κοινωνία για να σταματήσουν).
2) Αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην ίδια περιοχή, γιατί δεν θα υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη σύλληψη και τις μεταγωγές εκτός Θεσπρωτίας των παράνομων μεταναστών.
3) Ελλιπή αστυνόμευση των παραμεθόριων οικισμών του νομού, της εκτεταμένης και δύσβατης οριογραμμής με τη γειτονική χώρα της Αλβανίας καθώς και των συνοριακών διαβάσεων του Μαυροματίου και του Αμπελώνα.
4) Κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα στις οικογένειες των αστυνομικών που μετακινούνται και καταπόνηση του προσωπικού που θα παραμείνει λόγω της αναγκαστικής καταστρατήγησης του ωραρίου.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να επανεξετάσετε την απόφαση της υπηρεσιακής ηγεσίας για τη μετακίνηση 120 αστυνομικών από την Α.Δ. Θεσπρωτίας και να μειώσετε άμεσα τον αριθμό των μετακινούμενων ή το χρόνο παραμονής τους στην περιοχή της Θράκης.Σας ζητώ να λειτουργήσετε με λογική και λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες ενός νομού που διαθέτει τη βασικότερη πύλη εισόδου- εξόδου (Λιμένας Ηγουμενίτσας ) της χώρας, τρία Τελωνεία και δεκάδες παραμεθόριους οικισμούς.


Με εκτίμηση
Αντώνης Εμμ. Μπέζας
Βουλευτής Θεσπρωτίας ΝΔ

Ημερίδα για τον οικοτουρισμό στο Μονοδένδρι

ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Η τουριστική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο στο Μονοδένδρι η ημερίδα με θέμα «Ο Φορέας Διαχείρισης ως παράγοντας οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», που διοργανώθηκε από το Φορέα ΔιαχΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Η τουριστική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος»είρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου. Στην ημερίδα, στην οποία έδωσαν το παρόν τόσο ειδικοί των περιβαλλοντικών επιστημών, όσο και τουριστικοί επιχειρηματίες της περιοχής, συμμετείχε ως προσκεκλημένος εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου.Με την ιδιότητά του ως αρμόδιου για θέματα τουριστικής ανάπτυξης Ηπείρου, ο κ. Ιωάννου στην εισήγησή του με θέμα «Ήπιες μορφές τουρισμού ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης και διαφύλαξης προστατευόμενων περιοχών», αναφέρθηκε σε μείζονα ζητήματα που αφορούν το βέλτιστο συνδυασμό αειφορίας της τουριστικής ανάπτυξης και διατήρησης του αναλλοίωτου του περιβαλλοντικού πλούτου. Έχοντας την πεποίθηση πως ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου, αλλά και στη θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης, παράλληλα με τον τουρισμό αναψυχής, εναλλακτικών μορφών ήπιου τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός. Ανάμεσα στα οφέλη των παραπάνω μορφών τουρισμού, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντική εισοδηματική πηγή για τους Ηπειρώτες, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, συνεχίζοντας την παράδοση της αρμονικής και λειτουργικής συνύπαρξης Ηπειρώτη και φύσης.Αναλυτικότερα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε στην εισήγησή του τα εξής:«Πιστεύω ότι η ήπια τουριστική ανάπτυξη συμβάλλει στην διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών. Είναι η απουσία, και όχι η παρουσία ανθρώπων, που επιτρέπει σε επιτήδειους να επωφεληθούν και να προβούν σε παράνομη δραστηριότητα, επιβαρυντική για το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα μας. Η απάντηση, σε αυτές τις πραγματικές απειλές δεν θα ήταν άλλη παρά η παρουσία, η διαμονή ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές.Είναι γεγονός, επίσης, ότι η επιστημονική προσέγγιση του τουρισμού έχει προσφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολύτιμη τεχνογνωσία και μπορούμε, ακολουθώντας τις αρχές της στρατηγικής σκέψης, να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά στοχευμένες δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη. Η ενίσχυση των ήπιων μορφών τουριστικής ανάπτυξης, του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού συνάδει εύηχα, και ιδιαιτέρως στις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου, όχι μόνο με τις επιταγές της Ηπειρώτικης παράδοσης, αλλά και με τα προτάγματα των σύγχρονων θεωριών τουριστικού marketing.Ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός βοηθούν, επιπλέον, στην ενίσχυση της παραγωγής, αλλά αποτελούν και ένα τρόπο δοκιμής και διάδοσης των τοπικών προϊόντων μέσω των επισκεπτών».Τέλος, ο κ. Στράτος Ιωάννου, αναφερόμενος σε ορισμένα σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, έδωσε έμφαση σε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως η δημιουργία και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η διευκόλυνση της προσβασιμότητας στα μνημεία φυσικής ομορφιάς, η δημιουργία και διάδοση ενημερωτικού υλικού, η συστηματική προβολή των δυνατοτήτων που παρέχει η Ήπειρος ως οικοτουριστικός-αγροτουριστικός προορισμός. Τόνισε ότι καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μέσα από την ευαισθητοποίηση των Ηπειρωτών, φορέων και επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου για τις ευκαιρίες αυτών των μορφών ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, και ιδίως μέσα από τη συνεργασία.

Συνέντευξη Δ.Γεωργακοπούλου

Εφ’ όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η απερχόμενη Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, αύριο Παρασκευή στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΑΡΤΑ: Αποχαιρετιστήρια γιορτή στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) του Δήμου Αρταίων. Μια νέα δομή που άρχισε να λειτουργεί από πέρσι και για πρώτη φορά στο Δήμο μας, στο χώρο του Πολυδύναμου Κτηρίου Κοινωνικών Δράσεων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το Κέντρο προσφέρει φροντίδα και δημιουργική απασχόληση σε 30 παιδιά και εφήβους με νοητική και κινητική αναπηρία απ’ όλο το νομό και υλοποιείται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αρταίων (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.) στα πλαίσια του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” και της Δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής”.Με την ευκαιρία της λήξης της σχολικής χρονιάς το ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποχαιρέτησε τα παιδιά, για τη θερινή περίοδο, με μια χαρούμενη εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012, κατά την οποία οι αρμόδιοι και το προσωπικό του Κέντρου, παρουσία της Αντιδημάρχου κυρίας Βίκυς Βασιλάκη, διασκέδασαν με τα παιδιά και τους γονείς τους ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο, ελπίζοντας σε μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά λειτουργίας.

1025 οι ωφελούμενοι στην Περιφέρεια Ηπείρου από τα ΤΟΠικά Σχέδια Απασχόλησης


Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου, η αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί στα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠσα). Εντάχθηκαν και οι 14 προτάσεις, με τους ωφελούμενους να ανέρχονται σε 1025.Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν βαθμολογήθηκαν και κατετάγησαν σε ενιαίο πίνακα και αναφέρονται σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας μέσω του πρωτογενή τομέα, της προώθησης των αγροτικών προϊόντων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και του εναλλακτικού τουρισμού.Σε ότι αφορά στο κόστος ανά αίτημα έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:
 Επειδή στους προϋπολογισμούς των προτάσεων διαπιστώθηκαν αφενός ιδιαίτερα υψηλά κοστολογημένες δαπάνες, οι οποίες δεν στοιχειοθετούνταν και αφετέρου επικαλυπτόμενες δράσεις, και για να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στην κοστολόγηση των αιτημάτων, καθορίστηκε ενιαία μέσο κόστος για κάθε ωφελούμενο, για την κατάρτιση και για τη συμβουλευτική.
 Επειδή η κατανομή των ωφελούμενων, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης, δεν ανταποκρίνονταν στα πληθυσμιακά κριτήρια και τα ποσοστά ανεργίας ανά Νομό στην Περιφέρεια (ειδικότερα ο Νομός της Άρτας εκπροσωπείτο από το μεγαλύτερο αριθμό προτάσεων και κατά συνέπεια ωφελούμενων), προτάθηκε η μείωση του αριθμού τους, συνεκτιμώντας την βαθμολογία κατάταξης των Σχεδίων και τις προτεινόμενες δράσεις.
Με βάση τα παραπάνω εγκρίθηκε η ένταξη του συνόλου των προτάσεων, με μικρή υπέρβαση του προϋπολογισμού (περίπου 10%), της πρόσκλησης ώστε να διασφαλιστούν πιθανές αστοχίες κατά την υλοποίηση των Σχεδίων και κατά συνέπεια την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων.
Αναλυτικά εντάχθηκαν:
 Για την Π.Ε. Άρτας πέντε (5) σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1.065.000 ευρώ. Απευθύνονται σε 250 ωφελούμενους.
 Για την Π.Ε. Θεσπρωτίας δύο (2) σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 622.000 ευρώ. Απευθύνονται σε 150 ωφελούμενους.
 Για την Π.Ε. Ιωαννίνων τρία (3) σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1.179.000 ευρώ. Απευθύνονται σε 280 ωφελούμενους.
 Για την Π.Ε. Πρέβεζας τρία (3) σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 998.000 ευρώ. Απευθύνονται σε 240 ωφελούμενους.
Επίσης εντάχθηκε ένα σχέδιο που απευθύνεται σε όλη την Περιφέρεια προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και αφορά 105 ωφελούμενους.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ,ο Γιάννης Παπαλέξης

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Οι νέες περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2. Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύγκλιση έκτακτου Συνεδρίου
Με αφορμή τις εξαγγελίες για νέες περικοπές στους δήμους η ΚΕΔΕ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκημε την εφαρμογή των νέων μέτρων.Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο δημόσιο φορέα – που παρά τα όποια του προβλήματα – εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.Ταυτόχρονα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας και του κοινωνικού της ρόλου.Τέλος, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού.

Ο Δήμαρχος και το πολιτικό προσωπικού του Δήμου Ηγουμενίτσας συγχαίρουν την Αλεξάνδρα Τσιάβου

Ο Δήμαρχος Γεώργιος Κάτσινος και το πολιτικό προσωπικού του Δήμου Ηγουμενίτσας συγχαίρουν τη Θεσπρωτή πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Αλεξάνδρα Τσιάβου και τη συναθλήτριά της Χριστίνα Γιαζιτζίδου για την πανηγυρική πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.Παράλληλα συγχαίρουν το ελληνικό πλήρωμα ανδρών της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου, που επίσης κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.Οι ευχές όλων συντροφεύουν τους Έλληνες αθλητές ενόψει των τελικού για μια θέση στο βάθρο των μεταλλίων.

ΑΡΤΑ:Συνεχίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας το πρόγραμμα πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων

Συνεχίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας το πρόγραμμα πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων στο Δήμο Αρταίων. Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Θεόδωρος Γκούβας ανέφερε τα εξής: «Το πρόγραμμα πλύσης – απολύμανσης των κάδων ξεκίνησε και θα συνεχιστεί σε όλο το Δήμο. Τούτο εφαρμόζεται σε τακτική βάση εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιεινής για τους κατοίκους, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και έντονων δυσοσμιών. Υπόψη οι κάδοι στο διευρυμένο Δήμο Αρταίων είναι περίπου 2.500 με 2.600 και θα πρέπει να τους πλύνουμε όλους. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στο κέντρο και τις αμέσως επόμενες μέρες θα επεκταθεί και περιφερειακά στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας. Εκτιμώ ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Φυσικά το απορριμματοφόρο του πλυσίματος είναι ένα στο Δήμο και οι δημότες θα πρέπει να ξέρουν ότι η διαδικασία δεν θα σταματήσει και θ’ αρχίσει πάλι από το κέντρο. Στα ευαίσθητα σημεία της πόλης όπως είναι τα Ψαροπλιά και η λαϊκή αγορά το πλύσιμο των κάδων γίνεται πιο τακτικά και έτσι πρέπει. Το πρόβλημά μας ήταν ότι δεν είχαμε την επάνδρωση που έπρεπε έτσι ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την απαίτηση των δημοτών. Τώρα με τους 12 υπαλλήλους που πήραμε με δίμηνες συμβάσεις μπορούμε και θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για τους επόμενους δύο μήνες. Στη συνέχεια θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία. Εκ μέρους της Υπηρεσίας μας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους δημότες να τοποθετούν τις σακούλες με τα σκουπίδια δεμένες μέσα στους κάδους των απορριμμάτων, αν είναι δυνατόν τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, πριν γίνει η αποκομιδή».

Δήλωση Σωτήρη Στάμου για την πρόκριση των Γ. Τσίλη και Γ. Τζιάλλα

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την πρόκριση των δύο Γιαννιωτών πρωταθλητών της Κωπηλασίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργου Τζιάλλα στους τελικούς της Τετρακώπου άνευ Ανδρών, που θα διεξαχθούν στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου:«Τα παιδιά μας μάς έδωσαν μεγάλη χαρά και μεγάλη συγκίνηση με τη νέα αυτή επιτυχία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μας έπεισαν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, όσον αφορά την Κωπηλασία.Έχουμε μεγάλες ελπίδες, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και σύμφωνα με την συγκρότηση των πληρωμάτων στον τελικό της Τετρακώπου, ότι η ελληνική βάρκα με τους αθλητές μας θα έχει μία καλή θέση.Και μόνο το γεγονός ότι το ελληνικό πλήρωμα συμμετέχει στον τελικό της Ολυμπιάδας αποτελεί ήδη μια μεγάλη επιτυχία. Αν καταφέρει να βρεθεί και στο βάθρο, αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ευχόμαστε στους αθλητές μας και γενικότερα στα δύο ελληνικά πληρώματα, την Τετράκωπο Ανδρών και το διπλό Σκιφ Γυναικών, που προκρίθηκαν στους τελικούς, κάθε επιτυχία».Οι τελικοί της Κωπηλασίας θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο, στις 12:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) για την Τετράκωπο και στη 1:50 μ.μ. για το διπλό Σκιφ.

Κραυγή αγωνίας για την μεταφορά μαθητών από τους δήμους της Ηπείρου

Σε μπελάδες, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μπαίνουν σχεδόν όλοι οι δήμοι της Ηπείρου σε ένα μήνα από σήμερα, όταν δηλαδή θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά. Η μεταφορά μαθητών αποδεικνύεται γόρδιος δεσμός για τους περισσότερους κάτι που φάνηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ στην οποία ήταν πρώτο θέμα συζήτησης αν και έχει ξανατεθεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.Με τα χρονικά περιθώρια όμως να στενεύουν και τους διαγωνισμούς των δήμων να αποβαίνουν άγονοι, οι αιρετοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εκρηκτική κατάσταση έτοιμη να... σκάσει στα χέρια τους.Το σύνολο σχεδόν της Ηπειρωτικής αυτοδιοίκησης τόνισε χθες πως αντιμετωπίζει, άλλος μεγαλύτερο κι άλλος μικρότερο, πρόβλημα με την μεταφορά μαθητών.Αποτέλεσμα να ακουστούν προτάσεις ακόμα και για νέα παράταση της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια.Τελικά και αφού συμφωνήθηκε πως δεν είναι δυνατόν η ΠΕΔ να ζητά συνεχώς παρατάσεις για λογαριασμό των Δήμων, αποφασίστηκε να στείλει νέο έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο με το οποίο να ζητά την αναπροσαρμογή του μαθηματικού τύπου με βάση τον οποίο υπολογίζεται η αποζημίωση που θα λάβουν τα ΚΤΕΛ ή τα ταξί που θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια, μιας και αυτός είναι το «αγκάθι» στην όλη υπόθεση.

Αλλαγή μαθηματικού τύπου και Περιφερειακός σχεδιασμός
Μετά την εισήγηση του θέματος από τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ, Δημήτρη Ρογκότη (ο πρόεδρος Γιάννης Παπαλέξης απουσίαζε), τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του πάνω σε δύο θέματα που αφορούν την μεταφορά των μαθητών.Το ένα έχει να κάνει με τον μαθηματικό τύπο ο οποίος είναι και η «πηγή του κακού» στην όλη υπόθεση, μιας και λόγω της χαμηλής αποζημίωσης που προβλέπει για όσους αναλάβουν το έργο της μεταφοράς δεν υπάρχει διάθεση από ΚΤΕΛ και ιδιοκτήτες ταξί να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δήμοι.Ο κ. Κατσανάκης τόνισε πως η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει η ΠΕΔ είναι να ζητήσει αναπροσαρμογή του τύπου αυτού, γνωρίζοντας βέβαια και ο ίδιος πως κάτι τέτοιο μάλλον είναι απίθανο να γίνει, δεδομένων της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.Το δεύτερο όμως έρχεται ουσιαστικά να αντιπαρατεθεί με την ανάληψης της αρμοδιότητας από τους δήμους, καθώς πρότασή του ήταν ο σχεδιασμός να είναι περιφερειακός.Αιτιολόγησε μάλιστα την πρότασή του αυτή λέγοντας πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα υπεύθυνος για την μεταφορά μαθητών είναι ο δήμος στα όρια του οποίου βρίσκεται το σχολείο που πρέπει να μεταφερθούν αυτοί.Έτσι μαθητές που μένουν στον Δήμο Δωδώνης και πηγαίνουν Γυμνάσιο στην Πεδινή ανήκουν στο δήμο Ιωαννιτών.Κι αν το συγκεκριμένο παράδειγμα μοιάζει να έχει εύκολη λύση, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν οι γειτονικοί δήμοι ανήκουν σε άλλους νομούς, όπως γίνεται στην περίπτωση του δήμου Ζίτσας με μαθητές που κατοικούν σε χωριά του δήμου Σουλίου.Την άποψη του αυτή φάνηκε να ενστερνίζονται αρκετοί δήμαρχοι, ειδικά περιοχών που αντιμετωπίζουν κι αυτοί προβλήματα με τους διαγωνισμούς.Μάλιστα αρκετοί κατήγγειλαν εκβιασμούς εκ μέρους των ΚΤΕΛ λέγοντας πως τους ζητούν να τους δώσουν όλα τα δρομολόγια κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει, αφού κάθε δρομολόγιο εξετάζεται ξεχωριστά.Αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με τους δημάρχους, να αποσύρουν τα ΚΤΕΛ τις προσφορές τους και οι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άγονοι.Άποψή τους ήταν πως σε περίπτωση που ο σχεδιασμός ήταν περιφερειακός τέτοιου είδους προβλήματα θα εξέλειπαν.Διαφορετική ήταν όμως η στάση του Θανάση Μανταλόβα, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Περιφέρεια να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους δημότες απομακρυσμένων περιοχών λέγοντας πως από τη φύση τους οι δήμοι είναι πιο κοντά σε τέτοια θέματα και πρέπει αυτοί να αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα, συμφωνώντας όμως πως το πρόβλημα έγκειται βασικά στα λιγοστά χρήματα που δίνονται ως αποζημίωση στους μεταφορείς.Τελικά η απόφαση που πάρθηκε ήταν να ζητηθεί αναπροσαρμογή του μαθηματικού τύπου αλλά όχι να αλλάξει η αρμοδιότητα από τους δήμους και να επανέλθει στις Περιφέρειες.


Ηλεκτρονική συνατογράφηση 
Πέραν της μεταφοράς μαθητών τέθηκε κι ένα ακόμα πολύπαθο θέμα, αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να ζητηθεί από το Υπουργείο να αρθεί το μέτρο της επιβολής προστίμου στους γιατρούς που συνταγογραφούν χειρόγραφα, όπου δεν διατίθεται σύνδεση στο διαδίκτυο μέχρις ότου λυθεί το θέμα αυτό, που είναι άλλωστε και αρμοδιότητα του Υπουργείου να το προωθήσει.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συγχαρητήρια στην Αλεξάνδρα Τσιάβου από την Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας

Με την πρόκριση σου στον τελικό μας έκανες για μια ακόμη φορά να αισθανόμαστε περήφανοι.Ελπίζουμε και ευχόμαστε εσύ και η συναθλήτρια σου να κατακτήσετε το στόχο σας και να ανεβείτε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.


Για την Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας
o πρόεδρος Χ. Μασούρας

«Φονικός» κεραυνός στην Βασιλίτσα!!!

Σοκ υπέστη ένας κτηνοτρόφος στη Βασιλίτσα, όταν πήγε στη στάνη του και είδε 500 από τα συνολικά 650 πρόβατα που διέθετε να είναι νεκρά, εξαιτίας ενός κεραυνού. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Κόνιτσας,  άμεση ήταν η αντίδραση των Αστυνομικών υπηρεσιών των Γρεβενών που παρά το δύσβατο της περιοχής, έφτασαν έγκαιρα στο σημείο και κατέγραψαν την πρωτοφανή καταστροφή του κτηνοτρόφου ο οποίος διέθετε εκεί στάνη για τα πρόβατά του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star-Fm.gr, o κεραυνός έπεσε 200 περίπου μέτρα διπλά από τη στάνη του που βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.700 μέτρων.

Mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρώτη δόση για το χαράτσι στα ακίνητα

Mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρώτη δόση για το χαράτσι στα ακίνητα. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα λάβουν οι πολίτες, θα περιλαμβάνεται η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων. Η εξόφληση του τέλους προβλέπεται να γίνει μέσα σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, έως τα τέλη Απριλίου του 2013. Οι πολίτες που δεν πληρώνουν το χαράτσι δεν κινδυνεύουν με διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο η Εφορία θα μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ωράριο λειτουργίας Σπηλαίου Περάματος

Παρατείνεται για όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών το ωράριο λειτουργίας του Σπηλαίου Περάματος. Έτσι το Σπήλαιο θα λειτουργεί καθημερινά (και Σαββατοκύριακα αλλά και αργίες) από τις εννέα το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα.

Ο Φορέας Πίνδου αρνείται να δώσει στο ΤΕΕ Ηπείρου μελέτη περί ΑΠΕ!

Χ. ΠΑΠΑΒΡΑΝΟΥΣΗΣ: Ανάγκη για σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό
«Κόντρα» έχει ξεσπάσει μεταξύ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και Φορέα Διαχείριση Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου, με αφορμή την άρνηση του δεύτερου να στείλει στο ΤΕΕ μελέτη που εκπόνησε για μικρά υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα, ώστε να αξιοποιηθεί από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, η οποία εξετάζει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Ηπείρου, για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).Σε χθεσινή επιστολή του ΤΕΕ (την υπογράφει ο Πρόεδρός του Χρίστος Παπαβρανούσης) προς τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στέργιο Βέργο, τονίζεται η έκπληξη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για το γεγονός αυτό.
Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται λόγος για την απάντησή του Φορέα, που τονίζει, πως «δεν αποστέλλει καμία από τις μελέτες που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό του σε οποιαδήποτε μορφή (έντυπη ή ηλεκτρονική) και σε κανέναν ενδιαφερόμενο και ότι είναι στην διάθεσή μας για ανάγνωση και ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων Δήμου Ζαγορίου».


Γιατί δεν τη δίνουν;
Πάντως, μετά τα παραπάνω εύλογα διερωτάται κάποιος, γιατί δεν στέλνει ο Φορέας μια μελέτη προς αξιοποίηση από έναν άλλο φορέα, όπως είναι το ΤΕΕ, που είναι μάλιστα και σύμβουλος της Πολιτείας; Αν σε αυτή την εποχή, που τα οικονομικά περιθώρια είναι στενότερα από ποτέ, δεν υπάρχει αρμονική συνεργασία, πώς θα πάει μπροστά η Ήπειρος;Είναι δεδομένο, ότι τα αποτελέσματα κάθε μελέτης, όπως και κάθε έργου που εκπονούν οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και κάθε δημόσιος οργανισμός ή φορέας δεν είναι κτήμα κανενός, αλλά ανήκουν στους αγρίως φορολογούμενους πολίτες. Γιατί λοιπόν, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου αρνείται να αποστείλει τη σχετική μελέτη στο ΤΕΕ; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;Το Επιμελητήριο ορθώς αναφέρει, ότι οι μελέτες αυτές αποτελούν το απόθεμα γνώσης της κοινωνίας και έχουν χρηματοδοτηθεί απ’ αυτή για να συμβάλουν στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίησή τους «και όχι να παραμένουν δυσπρόσιτες σε κάποιες βιβλιοθήκες στείρα κείμενα, απόδειξη παρωχημένης ελιτίστικης ακαδημαϊκής νοοτροπίας και καλογερίστικου μυστικισμού του μεσαίωνα»! Παράλληλα, το ΤΕΕ γνωστοποιεί, ότι κάθε μελέτη ή εργασία του είναι στην διάθεσή όλων, σε έντυπη και, αν είναι διαθέσιμη, σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο Οικοδομικός Κανονισμός…
Στο μεταξύ χθες, με άλλη επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (Δ-ΟΚΚ), ο Χρίστος Παπαβρανούσης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, αναφερόμενος στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), προτείνει στο υπουργείο να τον αποσύρει και να αρχίσει από μηδενική βάση ο διάλογος για την σύνταξη ενός «πραγματικά σύγχρονου οικοδομικού κανονισμού, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών».«Παρουσιάζοντας τις θέσεις μας για το ΝΟΚ, είχαμε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του θα δημιουργούσε πάμπολλα προβλήματα, εξαιτίας της ασάφειας και της περιπτωσιολογίας που τον χαρακτηρίζουν. Δυστυχώς , από πολύ νωρίς επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά» αναφέρει το ΤΕΕ και εξηγεί, ότι η Διεύθυνση ΟΚΚ σε πρόσφατο έγγραφο, που υπογράφει ο Διευθυντής της, υποδεικνύει σε Υπηρεσία δόμησης Δήμου στην Αττική «και κατ΄ επέκταση σε όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων της χώρας» να εφαρμόζουν τις παλιές κανονιστικές διατάξεις, μέχρις ότου εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση. «Πώς αλήθεια νομιμοποιείται ο Διευθυντής της ΔΟΚΚ και ζητάει εφαρμογή διατάξεων όταν την αρμοδιότητα αυτή την έχει ο υπουργός;» διερωτάται το ΤΕΕ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σε οικονομικό αδιέξοδο και ο Δήμος Ιωαννιτών!

Μετά την ανακοίνωση για τη νέα περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων
Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία λειτουργίας οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την ανακοίνωση για τη νέα περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τη δεύτερη στη διάρκεια του έτους.Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλους τους Δήμους και το Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος από τα ίδια κονδύλια εξυπηρετεί ένα τεράστιο δάνειο που έρχεται από το παρελθόν αλλά και τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ.Η πρώτη περικοπή ΚΑΠ έγινε πριν έναν ακριβώς χρόνο κι ανέρχονταν στο 28% των θεσμοθετημένων πόρων. Τον Φεβρουάριο του 2012 ακολούθησε η δεύτερη περικοπή, η οποία έφτανε επίσης στο 28%.Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων η νέα περικοπή θα είναι της τάξης του 29% και βέβαια θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση.Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Μάντης τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και η μη καταβολή τους υποχρεώνει το Δήμο να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης.«Με δεδομένες τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις που καταβάλλονται τόσο για λογαριασμό του Δήμου όσο και για λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ τα χρήματα που θα απομένουν δεν θα αρκούν ούτε για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς οι Δήμοι είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δύσκολα μπορεί να επιλυθεί. Με την πολιτική αυτή, η πολιτεία, δεν αφήνει άλλη επιλογή πλην του τραπεζικού δανεισμού, που για την ώρα όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Κι εκεί όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Κι όχι μόνο για μας αλλά για το σύνολο της αυτοδιοίκησης της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μάντης.Σε μία εποχή όπου η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης ρέει με το σταγονόμετρο η νέα περικοπή αποτελεί χαριστική βολή στη λειτουργία των Δήμων. Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της λήψης απόφασης για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου.«Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί σε λύσεις. Αντιθέτως επιτείνει το πρόβλημα, βαθαίνει την κρίση και μετατρέπει τους Δήμους σε μέρος της. Η αποστέρηση σημαντικών πόρων καταδικάζει τους Δήμους σε αδυναμία λειτουργίας. Παράλληλα καταδικάζει και τους πολίτες, καθώς οι Δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις απαιτήσεις.Είχα αναφέρει και παλιότερα ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα και να διαπραγματευθούν μόνοι τους χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλη λύση δεν υπάρχει…. Θα περιμένουμε και τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ για να δούμε πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Πήραν το χρυσό της καρδιάς μας! Τους ευχαριστούμε…

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωταθλητές της κωπηλασίας για την σπουδαία διάκριση και τη χαρά που έδωσαν χθες στη χώρα μας.Η ελληνική τετράκωπος, με τους Γιαννιώτες Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα έγραψε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της κωπηλασίας και θα είναι παρούσα στον μεγάλο τελικό.Ο Δήμος Ιωαννιτών τους συγχαίρει για την μεγάλη επιτυχία. Απέδειξαν ότι τα Γιάννινα, ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες κι αντίξοες συνθήκες παραμένουν η μητρόπολη της ελληνικής κωπηλασίας.Ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας έχουν κατακτήσει ήδη το χρυσό μετάλλιο της καρδιάς μας. Τους ευχαριστούμε.

Σε οριακό σημείο τα μεγάλα έργα στην Ήπειρο

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την κατάσταση των μεγάλων έργων στην Ήπειρο αλλά και το νομό Αιτωλοακαρνανίας που επηρεάζουν όμως σε καθοριστικό βαθμό την ανάπτυξη της περιοχής.Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ μετά από ενημέρωση που έκανε μέλος της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, εξέτασε το θέμα της εξέλιξης μεγάλων έργων και ενημέρωσε και το Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ.Οι διαπιστώσεις του ΤΕΕ είναι πως από τα εννέα μεγάλα έργα ομαλή εξέλιξη έχει μόνο ένα, το έργο Καρτέρι –Γερακάρι-Πάργα ενώ τα υπόλοιπα οκτώ υπολειτουργούν και βρίσκονται είτε σε καθεστώς «διάλυσης εργολαβίας», είτε ένα βήμα πριν.Για το λόγο αυτό προτείνουν, σε ότι αφορά τα έργα του Λιμένα Ηγουμενίτσας να αντιμετωπιστούν τα αντίστοιχα προβλήματα με αποφάσεις εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και από τις υπηρεσίες και από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.Για τον Α/Κ Άρτας, τμήμα του έργου της παράκαμψης της Άρτας –Φιλιππιάδας τμήμα Αγ. Δημήτριος –Σελλάδες πρέπει χωρίς χρονοτριβή να βρεθεί λύση Δημοπράτησης για να αποφευχθεί η απένταξή του μια και αποτελεί τμήμα του όλου έργου.Για τα υπόλοιπα έργα αν και οι πληρωμές των πιστοποιήσεων των παραπάνω έργων διενεργούνται κανονικά, σε μεγάλο βαθμό, αυτή η μαζική κατασκευαστική αδυναμία δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αναδόχους εταιρίες, αλλά και στο τέλμα ρευστότητας των εταιριών από άλλα έργα που εκτέλεσαν ή εκτελούν σε άλλες περιοχές της χώρας, για τα οποία δεν πληρώνονται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι επιβλέπουσες υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε διαδικασία έκπτωσης των αναδόχων.«Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη με επιπτώσεις και στις τοπικές κοινωνίες πέρα της καθυστερήσεως των έργων για τουλάχιστον έξι μήνες πρέπει να αποφευχθεί.Αν υποθέσουμε ως δεδομένο το γεγονός της δόσης μηνός Αυγούστου της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει την αποπληρωμή των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τις εργοληπτικές εταιρίες, προτείνουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αναβληθούν οι προβλέψεις τις νομοθεσίας δημοσίων έργων περί έκπτωσης των αναδόχων για τρεις περίπου μήνες και για την ομαλή συνέχιση των έργων.Εφαρμόζοντας μια τέτοια λύση πρέπει να αποφευχθεί το βήμα της «Ειδικής πρόσκλησης» για καθυστέρηση των εργασιών των συγκεκριμένων έργων παρότι οι πληρωμές των πιστοποιήσεων διενεργούνται κανονικά.Αν στο τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου εξοφληθούν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις πρέπει με τη νέα ρευστότητα να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς εργασιών», αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΗ.

Στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα πλην ενός
Ηγουμενίτσα –Πρέβεζα, βελτίωση κατά τμήματα, Καρτέρι-Γερακάρι-Πάργα: Ομαλή εξέλιξη.
Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας Β' φάση: Υπολειτουργία Εργοταξίου. Αναμονή υποκατάστασης της αναδόχου.
Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1΄φάση: Υπολειτουργία Εργοταξίου. 2η προειδοποίηση του άρθρου 61 του Ν. 3669/08. Ακολουθεί «Ειδική πρόσκληση».
Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1΄φάση: Υπολειτουργία Εργοταξίου.
Παράκαμψη Άρτας –Φιλιππιάδας, τμήμα Αγ. Δημήτριος –Σελλάδες: Διάλυση Σύμβασης. Επιδόθηκε «Ειδική Πρόσκληση» για πλημμελή συντήρηση του έργου. Αναμονή για νέα δημοπράτηση του υπολειπομένου έργου (Α/Κ Άρτας).
Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά – Νότου: Τμήμα Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 22+500: Υπολειτουργία Εργοταξίου. Πρόβλημα με την προμήθεια υλικών και επίσχεση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων. 2η προειδοποίηση του άρθρου 61 του Ν. 3669/08. Ακολουθεί «Ειδική πρόσκληση».
Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά – Νότου: Τμήμα Χ.Θ. 22+500 έως Χ.Θ. 26+900: Υπολειτουργία Εργοταξίου. Πρόβλημα με την προμήθεια υλικών και επίσχεση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων. 2η προειδοποίηση του άρθρου 61 του Ν. 3669/08. Ακολουθεί «Ειδική πρόσκληση».»
Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά – Νότου: Τμήμα Χ.Θ 26+900. έως Χ.Θ. 35+000: Υπολειτουργία Εργοταξίου. Πρόβλημα με την προμήθεια υλικών και επίσχεση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων. 2η προειδοποίηση του άρθρου 61 του Ν. 3669/08. Ακολουθεί «Ειδική πρόσκληση»
Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά – Νότου: Τμήμα Χ.Θ. 35+000 έως Χ.Θ. 48 +497. Υπολειτουργία Εργοταξίου. Πρόβλημα με την προμήθεια υλικών και επίσχεση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων. 2η προειδοποίηση του άρθρου 61 του Ν. 3669/08. Ακολουθεί «Ειδική πρόσκληση».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΑΣΝΑ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών οργανώσεων

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας για την Αγροτική Τράπεζα: «Αγρότες-Αγρότισσες Η αντιαγροτική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που εφαρμόζει πιστά και δουλικά τις επιταγές της Τρόικας και την πολιτική της Ε.Ε. οδηγεί την μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή και τον αγροτικό τομέα στον παραπέρα οικονομικό μαρασμό. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στους ιδιώτες δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο για ποιον υπάρχει και λειτουργεί αυτή και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση.Είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου, των πλουσίων, των τραπεζιτών, των μεγαλοαγροτών και των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.Η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας σημαίνει απολύσεις για τους εργαζόμενους σε αυτή, χειρότερες εργασιακές σχέσεις και χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας είναι εγκληματική ενέργεια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή με την ιδιωτικοποίηση των βιομηχανιών Ζάχαρης, της Δωδώνης της ΣΕΚΑΠ κλπ.
Αγρότες-Αγρότισσες
Η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη αφού η πολιτική που εφαρμόζει εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο και φανατισμό τις εντολές της Τρόικας, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και οδηγεί την μικρομεσαία αγροτιά στον οικονομικό μαρασμό και στην εξαθλίωση. Ρίχνει τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στις πλάτες των αγροτών και γενικότερα του λαού.Όσο εφαρμόζεται η ΚΑΠ και ακολουθείται ο δρόμος του ευρωμονόδρομου τόσο η αγροτιά θα οδηγείται στη φτώχια και τη εξαθλίωση.Καλούμε τους υπαλλήλους της Τράπεζας, τους εργαζόμενους στις συν/κες επιχειρήσεις και οργανώσεις, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αρτινούς πολίτες οργανωμένα , συντονισμένα και δυναμικά να αντιδράσουν σε αυτή τη λαίλαπα , σε αυτή την καταστροφή και να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή πολιτική της».

Αρτα 2/08/2012 Το Δ.Σ της ΟΑΣΝΑ

Aναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην παραλία της Πρέβεζας

Ολιγόλεπτη αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην παραλία της Πρέβεζας, όταν κάποιος πελάτης κατά λάθος ακούμπησε τσάντα χρηματαποστολής με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ασφαλείας της και ο χώρος γέμισε από χρωματιστή σκόνη που χρησιμοποιούν οι χρηματαποστολές για την προστασία των δεσμίδων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Εντελώς ακίνδυνο το υλικό για τους πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην τράπεζα, ωστόσο υπήρξε μια μικρή αναστάτωση που οδήγησε στην εκκένωση του καταστήματος, ενώ αμέσως μετά από λίγο η τράπεζα επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της.

Νέοι κωπηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα προπονούνται στην Παμβώτιδα!

Κοινόβιο της Εθνική Ομάδας για επίλεκτους αθλητές

Δεκάδες νεαρούς αθλητές της Κωπηλασίας απ’ όλη την Ελλάδα συγκέντρωσε η Ελληνική Ομοσπονδία (ΕΚΟΦΝΣ) στα Γιάννινα. Αφορμή κοινόβιο ανάπτυξης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 6 Αυγούστου στην Παμβώτιδα.Στο προπονητικό κοινόβιο της ΕΚΟΦΝΣ λαμβάνουν μέρος συνολικά 33 αγόρια και 14 κορίτσια, αθλητές γεννηθέντες τα έτη 1998 – 2000, που προέρχονται από κωπηλατικά σωματεία απ’ όλη τη χώρα. Από πλευράς του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων συμμετέχουν έξι νεαροί κωπηλάτες. Πρόκειται για τους Αφροδίτη Σιόλου, Πετρούλα Τσιάβου, Χρήστο Παπαδημητρίου, Σπύρο Αντώνη, Κων/νο Βαρδάκα και Γιώργο Νάτσια.Υπεύθυνη για το κοινόβιο ανάπτυξης είναι η ομοσπονδιακή προπονήτρια Δήμητρα Γιαννιού. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, στόχος της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι οι καλύτεροι νεαροί αθλητές της Κωπηλασίας να αποκτήσουν την εμπειρία του προπονητικού κοινοβίου, να δουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει Εθνική Ομάδα, να γνωριστούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν έτσι ένα κίνητρο για να συνεχίσουν την ενασχόληση με το άθλημα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προστάδιο, ώστε του χρόνου τα παιδιά αυτά να ενταχθούν στις τάξεις του Εθνικού μας συγκροτήματος.Η κ. Γιαννού πλαισιώνεται από εξαμελές επιτελείο έμπειρων προπονητών. Από πλευράς του Ν.Ο.Ι. είναι οι Δημήτρης Δερέκας και Χάρης Γκίτσας. Μαζί τους είναι στο κοινόβιο και οι Δάνος Φίτσιος, Γρηγόρης Τζηγκαλάγιας, Πέτρος Κωτσινής και Χαράλαμπος Δημαράς.

Βόλτα στον Αμβρακικό με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας

Ημερήσια βόλτα με καΐκι στον Αμβρακικό διοργανώνει την Κυριακή 5 Αυγούστου ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και μας προσκαλεί. Η αναχώρηση θα γίνει από την παραλία Πρέβεζας στις 10 το πρωί και το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Κέντρο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, στα νησάκια Κέφαλος , Παναγιά καθώς και κολύμπι, μπάρμπεκιου κά. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6983639223.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Επιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Θεσπρωτικό

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Επιστημονικού Συμποσίου που επιμελήθηκε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Λάκκας Θεσπρωτικού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου-Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.Το Επιστημονικό Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Θεσπρωτικού στις 28 και 29 Ιουλίου με θέμα «Λάκκα Σουλίου. Νέες ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές».Ήταν μια εκδήλωση πρωτόγνωρη για την ευρύτερη περιοχή με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων και τη συμμετοχή του κοινού, παρά τον καύσωνα και τις παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονταν σε διάφορα χωριά τις ίδιες ημέρες.Η πρώτη Συνεδρία αναφερόταν στην Αρχαιότητα. Έγιναν ανακοινώσεις για τη γεωλογική δομή της Λάκκας και τον ρόλο της στην οικιστική της οργάνωση, στα νέα στοιχεία για τον Κοκκινόπηλο, το Καστρί Ριζοβουνίου, το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης, το χερσαίο δίκτυο επικοινωνίας, τη μουσική και τα τραγούδια της Λάκκας και της ευρύτερης περιοχής.Η δεύτερη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στους Μεσαιωνικούς και τους νεώτερους χρόνους. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην εποχή της Ύστερης Αρχαιότητας και τον Μεσαίωνα, στις τοιχογραφίες του Καθολικού της Μονής του Καστρίου, στη δραστηριότητα των ζωγράφων από τα Κατσανοχώρια στην περιοχή μας, στα αδημοσίευτα έως τώρα σχέδια του Edward Lear για τη Λάκκα και στην κατοικία στη Λάκκα Σουλίου από τον 18ο στον 20ό αιώνα.Στην τρίτη συνεδρία οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή μας κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας κ.ά.Ο αριθμός των ανακοινώσεων και η ποικιλία των θεμάτων κατέδειξαν ότι θα μπορούσαν σε επόμενη φορά να οργανωθούν ανάλογα Συμπόσια σε πιο εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς και ότι αξίζει στο μέλλον να υποστηριχθούν τέτοιες εκδηλώσεις από όλους τους φορείς.Δημοσιοποιήθηκαν νέα και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα καθεστώτα πορίσματα της επιστήμης, και χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικές μέθοδοι προσέγγισης, ερμηνείας και απόδειξης των δεδομένων. Για παράδειγμα, αποσαφηνίστηκε ότι το ρωμαϊκό υδραγωγείο ανέβαινε ψηλά στη Λάκκα για να πάρει την κατιούσα προς τη Νικόπολη. Υποδείχτηκε η θέση της «Κούλιας» στη σκάλα του Λούρου. Ανακαλύφτηκαν σχέδια του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Κρανιάς, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα αρχιτεκτονικά δεδομένα. Επίσης, αξιολογήθηκε η συμβολή των Λακκιωτών στην απελευθέρωση της Ηπείρου και πολλά άλλα.Καταδείχτηκε ότι τα μνημεία και οχυρωματικά έργα που προέρχονται από αυτές τις περιόδους, είναι απαραίτητο να μελετηθούν ακόμη περισσότερο, αυτόνομα πλέον, και να αναδειχθούν.Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους επιστήμονες για τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις που όλες μαζί και η κάθε μία ξεχωριστά ανέδειξαν τα νέα στοιχεία για την ιστορικότητα και τα μνημεία της περιοχής. Το ίδιο θερμά ευχαριστούν τους συμμετέχοντες που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ανακοινώσεις.Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν στην έκδοση των εισηγήσεων του συμποσίου που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

Στον τελικό και η Αλεξάνδρα Τσιάβου με την Χριστίνα Γιαζιτζίδου!!!

Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 και το 2011 Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου,προκρίθηκαν πριν από λίγο στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών των Γυναικών,τερματίζοντας μάλιστα στην δεύτερη θέση!!!

Στον τελικό Τσίλης και Τζιάλλας

Στον τελικό της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου,προκρίθηκαν πριν από λίγο οι κωπηλάτες Παπαχρήστος - Τσίλης - Τζιάλας και Χρήστου!!!Σε λίγη ώρα αγωνίζεται και η Αλεξάνδρα Τσιάβου.

Συνεχίζονται οι δράσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας

Συνεχίζονται οι δράσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας. Σε μια προσπάθεια να αγκαλιάσει όλα τα παιδιά, να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη και να αγαπήσουν το βιβλίο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το τελευταίο διάστημα παιδιά από επτά έως δώδεκα ετών συμμετείχαν στη δράση «Βγες έξω» που είχε να κάνει με graffiti και με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση καλλιτεχνών, πήραν στα χέρια τους τα σπρέι και ακολουθώντας πιστά τους κανόνες ασφαλείας, ζωγράφισαν στον τοίχο που βρίσκεται στον πίσω αύλειο χώρο της βιβλιοθήκης μια σελίδα του facebook, με χρήστη την κοκκινοσκουφίτσα και τον λύκο που της κάνει αίτημα φιλίας, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Σύμφωνα με την υπεύθυνη κ. Δούκα το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν τα παιδιά, είναι ο κίνδυνος που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του ιnternet και το πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε πρώτα εμείς ως γονείς και στη συνέχεια τα παιδιά μας όταν έχουν facebook κι όταν δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

Άτυπη παράδοση – παραλαβή σε καφενείο;

Θέμα ημερών είναι ο ορισμός της νέας διοίκησης στο ΠΕΑΚΙ και μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την καρέκλα του προέδρου. Στη σημερινή φωτό που σας παρουσιάζουμε, βλέπετε τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Γιώργο Κρανά να συνομιλεί με τον αδημονούντα να τον διαδεχθεί κ. Μιχάλη Μπίγγο. Ο αντιπρόεδρος τς ΝΟΔΕ Ιωαννίνων είναι μάλλον σίγουρος για τα νέα του καθήκοντα, ώστε άρχισε και άτυπο κύκλο επαφών -σε δημόσιο μάλιστα χώρο- προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε Λιμνοπούλα και ΕΑΝΚΙ. Στο χωριό μου λένε πως όποιος βιάζεται σκοντάφτει αλλά ο Μιχαλιός λέει ότι το πάει το... "γράμμα". Για να δούμε τι θα δούμε...

ΑΡΤΑ: Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Παναγίας Ροβέλιστας

Η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Άρτας γνωστοποιεί ότι την Κυριακή το πρωί της 12ης Αυγούστου 2012 θα τελεστεί υπό την αιγίδα της, Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, στην Ιερά Μονή Ροβέλιστας. Στην ανακοίνωση – πρόσκληση που εκδόθηκε εκ του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αναφέρονται επίσης τα εξής: «Η Λειτουργία τελείται στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδήλωσης της Ομοσπονδίας μας που διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Η Μονή Ροβέλιστας έχει θεσπιστεί με ομόφωνο ψήφισμα όλων των μελών της Ομοσπονδίας μας ως Προστάτιδα των Ραδοβυζινών. Προσκλήθηκαν να παραστούν οι Εκκλησιαστικές και Κρατικές Αρχές του Νομού Άρτας, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη αλλά και των υπολοίπων Δήμων του Νομού, οι Ενώσεις και τα Σωματεία, ως και τα μέσα ενημέρωσης της Άρτας. Οι Σύλλογοι και οι Αδελφότητες, τοπικοί και αποδήμων, καλούνται να συνδράμουν με την παρουσία τους, την προσπάθεια της Ομοσπονδίας, που στοχεύει στη διατήρηση ηθών και εθίμων, όπως και την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ραδοβυζίων, αλλά και της Άρτας στο σύνολό της. Προσκαλούνται όλοι οι Ραδοβυζινοί στο ετήσιο προσκύνημα της Προστάτιδας των Ραδοβυζίων».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Φωτιές σε Κρυοπηγή και Κοτσανόπουλο

Δύο φωτιές εκδηλώθηκαν χθες αργά το απόγευμα σε Κρυοπηγή και Κοτσανόπουλο Πρέβεζης. Αιτία , οι κεραυνοί που έπληξαν τα ορεινά του Δήμου και έγιναν αφορμή να εκδηλωθούν και στις δύο περιπτώσεις μικρής έκτασης πυρκαγιές τις οποίες έσβησαν οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πρέβεζας, πριν αυτές λάβουν έκταση.

Οι ΕΑΣ Ηπείρου ζητάνε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον διαγωνισμό της "Δωδώνης"

Οι ΕΑΣ της Ηπείρου μέτοχοι στην Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της ΑΤΕ και την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, απέστειλαν στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα επιστολή με την οποία ζητάνε επίσημη ενημέρωση για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να συνεχίσει το διαγωνισμό πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας.

Πολιτιστικό τριήμερο, μουσικής, χορού και τραγουδιού στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας


Πολιτιστικό τριήμερο, μουσικής, χορού και τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας 2, 3 και 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αμισός 2012». Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 το βράδυ με σεργιάνι στην παράδοση από το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Ζάμπα και με χορούς από το Ανατολικό Αιγαίο, Μικρά Ασία, τη Μακεδονία και το Συρράκο. Την Παρασκευή την ίδια ώρα αφιέρωμα στην Αλησμόνιτη Πατρίδα με τραγούδια και χορούς Ανατολικού και Δυτικού Πόντου με τους Γιάννη Κουρτίδη και Χρήστο Ακριτίδη στο τραγούδι και τον Αλέξη Στεφανδη στη λύρα. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με λαϊκό ρεμπέτικη βραδιάαπό την ορχήστρα Μπάντα-Λάικα και τους Κώστα Μήτσιο, Κώστα Σκανδάλη και Ειρήνη Χαρίδου στο τραγούδι. Διοργανωτές Π.Ε Πρέβεζας, Δήμος και Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας « Η Αμισός».

Ως 18 Οκτώβρη αιτήσεις για το Leader Πρέβεζας- ΆρταςΗ Ομάδα Τοπικής Δράσης ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ. ΑΕ ΟΤΑ σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 11/29.6.2012 Απόφασης της ΕΔΠ LEADER, η Ο.Τ.Δ. καλεί τους ενδιαφερόμενους τελικούς δικαιούχους (υποψήφιους επενδυτές – γεωργούς, φυσικά & νομικά πρόσωπα), με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στο Τοπικό Πρόγραμμα leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.

Αύγουστος: ένας μήνας γεμάτος παραστάσεις για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και τον «Μανδραγόρα»

Είκοσι έξι παραστάσεις μέσα στον Αύγουστο προγραμμάτισε να δώσει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με την κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο Μανδραγόρας». Μετά τις πρώτες από αυτές ο θίασος του ηπειρωτικού Θεάτρου συνεχίζοντας την περιοδεία του επισκέπτεται για έξι ημέρες την εβδομάδα τους τόπους παραστάσεών του. Οι παραστάσεις στην Ήπειρο οργανώνονται με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου από τους κατά τόπους Δήμους. Στη συνέχεια αυτής της εβδομάδας το ΔΗΠΕΘΙ θα επισκεφθεί (τους Φιλιάτες σήμερα Πέμπτη 2/8, προαύλιο Γυμνασίου, οργάνωση Δήμος Φιλιατών), την Τύρια (σήμερα – αύριο) Παρασκευή 3/8, οργάνωση Δήμος Δωδώνης, το Μονοδένδρι, Σάββατο 4/8 και τη Λάιστα, Κυριακή 5/8, με οργάνωση του Δήμου Ζαγορίου. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon - Πρόκος». Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι: Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πρόλογος: Στάθης Κόκκορς , Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας, Σύρος: Αθηνά Τσικνιά, Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας, Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης, Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά, Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος, Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά, Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Γιορτή Λαδιού Πέρδικας 2012

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Έναρξη 21:30Πληροφορίες: Σπυρίδων Κώστας (Αντιδήμαρχος) 6977935201,
Σπυρίδων Ζωγράφος (Πρόεδρος Δημ. Κοιν. Πέρδικας) 6938508500
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΓΙΟΡΤΗ ΛΑΔΙΟΥ
Γιορτή για την Ελιά και το Λάδι με ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής του λαδιού και Ηπειρώτικους χορούς και τραγούδια.Συμμετέχουν Λαϊκοδημοτική Ορχήστρα και Χορευτικά συγκροτήματα.

O Μίλτος Πασχαλίδης σήμερα στην Πρέβεζα

Μίλτος Πασχαλίδης θα βρεθεί στην Πρέβεζα, συντροφιά με την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, σήμερα Πέμπτη 2 Αυγούστου, στις 21:30 το βράδυ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Εισιτήρια προπωλούνται στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος αύριο στη Δαφνούλα

Αναζητώντας τα μονοπάτια του Αράχθου
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Τοπική Κοινότητα Δαφνούλας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνούλας διοργανώνουν και φέτος σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: Αναζητώντας τα μονοπάτια του Αράχθου. Ανάδειξη των μονοπατιών της χαράδρας του Αράχθου και των ξηρολιθικών μνημείων της.Στις 3 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ., στη Δαφνούλα, στη θέση Αετός εμφανίζεται ο Γεράσιμος Ανδρεάτος σε μια βραδιά με αγαπημένες μελωδίες. Είσοδος: 5€.Την επομένη, 4 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ., επίσης στη θέση Αετός, λαϊκή ορχήστρα με τους Χαρά Καλπακίδου, τραγούδι – Γιάννη Μάνο, κιθάρα και τραγούδι, Αντώνη Νόλα, μπουζούκι και τραγούδι, Ανθή Σταύρου, πιάνο και τραγούδι, Γιάννη Σταύρου, κιθάρα και τραγούδι και Δημήτρη Σταύρου, μπουζούκι, θα ερμηνεύσει γνωστά ελληνικά τραγούδια.Κατά το διήμερο των εκδηλώσεων μετά τις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν μικρές ξεναγήσεις στα τέσσερα μονοπάτια και τους ξηρολιθικούς, πέτρινους οικισμούς των ντόπιων κτηνοτρόφων. Εξάλλου, η ανάδειξη των μονοπατιών της Δαφνούλας και των ξηρολιθικών οικισμών των ντόπιων κτηνοτρόφων είναι και ο στόχος της εκδήλωσης αυτής.Στο γυρισμό, οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν χωριάτικες πίτες. Επίσης θα γίνει παρουσίαση ιστορικών στοιχείων του χωριού και φωτογραφικού υλικού της περιοχής.Η Δαφνούλα βρίσκεται 22χλμ ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων στην κορυφογραμμή του Δρίσκου σε υψόμετρο 950μ. με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα και τη χαράδρα του Αράχθου. Την ομορφιά του χωριού υμνεί και ο ποιητής Κ. Κρυστάλλης.
Αξιοθέατα του χωριού:
 Το μοναστήρι της Παναγίας Ηλιόκαλης (12ος αιώνας).
 Τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία (1880).
 Τα τέσσερα ξωκλήσια: Αϊ Γιάννης, Αϊ Νικόλας,
Αϊ Γιώργης και Αγία Παρασκευή.
 Τη χαράδρα του Αράχθου στη ΝΑ πλευρά του χωριού.
Ο χώρος της εκδήλωσης βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την πλατεία του χωριού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μουσική εκδήλωση Σάββατο στον Παντοκράτορα Πρέβεζας

Οταν τα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να οικοπεδοποιήσουν μιά δασώδη περιοχή, αρχίζουν με την ανέγερση μιάς εκκλησίας, έτσι κανείς δεν φέρνει αντίρρηση. Οταν τα συμφέροντα αυτά θέλουν να κατασκευάσουν μιά Μαρίνα, το ονομάζουν αλιευτικό καταφύγιο, γιατί για τους φτωχούς ψαράδες δεν φέρνει συνήθως κανένας αντίρρηση. Το ίδιο συμβαίνει και αυτή τη φορά όσαν αφορά το δήθεν αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα Πρέβεζας. Παρότι εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο Επικρατείας, από σήμερα 30 Ιουλίου έφθασαν μπουλντόζες για να αρχίσουν εργασίες κατασκευής. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, ότι ο Αμβρακικός σοδιάζει απο το Ιόνιο και στη βραχώδη περιοχή του Παντοκράτορα έχουν τις φωλιές τους πολλά από τα ψάρια αυτά. Επειδή η περιοχή του Παντοκράτορα είναι αβαθής και βραχώδης, προβλέπεται να γίνει εκβάθυνση της θαλάσσιας περιοχής καθώς και ενός μεγάλου διαύλου με εκρηκτικά, όποτε η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του Αμβρακικού γενικότερα θα είναι τεράστια και ανεπανόρθωτη . Για τους παραπάνω λόγους τόσο ο σύλλογός μας όσο και η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου είναι κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή του έργου και ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, να διαμαρτυρηθούμε αυτό το ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ μαζί με τους κατοίκους της περιοχής που είναι εναντίον της κατασκευής του έργου στον πεζόδρομο του Παντοκράτορα, δίπλα στο Κιόσκι. Μετά την ενημέρωση του κοινού και την σύνταξη ψηφίσματος θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Παραδοσιακή μουσική βραδυά στη "Γέφυρα Γκόγκου"

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων προσκαλεί όσους αγαπούν τους παραδοσιακούς χορούς και την παραδοσιακή μουσική να επισκεφτούν την Παρασκευή 3 Αυγούστου στη "Γέφυρα Γκόγκου" της Τ.Κ. Μιχαλιτσίου, όπου δίπλα στο ποτάμι θα γίνει η "Συνάντηση Χορευτικών Συλλόγων". Χορευτικά σύνολα Συλλόγων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς απ' όλη την Ελλάδα, ενώ μετά τα χορευτικά θα ακολουθήσει γλέντι με την "Ηπειρώτικη Ζυγιά" του Ηλία Πλαστήρα. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων.

Τραγουδούν για το χαμόγελο της Αλεξάνδρας


Σήμερα Πέμπτη 2 Αυγούστου στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου 
Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη με την υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου οργανώνουν σήμερα στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου εκδήλωση οικονομικής συμπαράστασης για την οικογένεια με σύνθημα “Το χαμόγελο της Αλεξάνδρας”.Συμμετέχουν αφιλοκερδώς:
Κλαρίνο :Καψάλης Γρηγόρης, Δάμος Ναπολέων, Καψάλης Σταύρος, Χαραλάμπους Δόκιμος, Τόλης Βασίλειος, Τζιχάνης Ηλίας, Πλαστήρας Ηλίας, Δάμος Γιώργος, Τάσης Νίκος, Γιαννακός Γιώργος, Γκιόκας Λευτέρης, Μπραχόπουλος Μιχάλης, Χαλιγιάννης Θανάσης, Οικονόμου Θεόδωρος, Χαλδούπης Γιάννης
Τραγούδι :
Αθανασίου Παγώνα, Τζίμας Κώστας, Κωνσταντίνου Λευτέρης, Ντρίκος Κώστας, Τζίμας Γιώργος, Πατσιούρας Γιώργος, Κονοσπύρης Γιώργος, Παπακώστας Γιάννης, Πότσης Γιώργος, Δήμου Ελένη, Χαλιγιάννης Γιώργος, Σίνης Τάκης
Η Αλεξάνδρα Νιαράκη, ετών 16, ταλαιπωρείται από μικρό παιδί με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω μίας σπάνιας γονιδικής μετάλλαξης. Τώρα απειλείται η ζωή της από έναν όγκο, που πιέζει το δεξί νεφρό. Κανένα ελληνικό νοσοκομείο δημόσιο ή ιδιωτικό δεν ανέλαβε την ευθύνη, έτσι μετά από θετική απάντηση της Mayo Clinic στις ΗΠΑ η Αλεξάνδρα έφυγε για την Αμερική.Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκεί, αλλά με ένα τεράστιο κόστος της τάξης των 300.000 – 500.000 €.Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη είναι μία ομάδα εθελοντών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την εύρεση πρακτικών τρόπων για την οικονομική στήριξης της πολυπαθούς οικογένειας. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν αρωγό το Δήμο Πωγωνίου και την Περιφέρεια Ηπείρου.Εκτός από την παραπάνω εκδήλωση, οργανώνουν δίκτυο αλληλεγγύης στο νομό Ιωαννίνων απευθυνόμενοι στους συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες, που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις προσεχείς εβδομάδες. Στόχος τους είναι να δημοσιοποιήσουν το θέμα της Αλεξάνδρας και να συλλέξουν δωρεές.Σήμερα μας χρειάζεται η Αλεξάνδρα αύριο μπορεί να είναι κάποιος από εμάς.
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΟΥΚΛΙΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Τιμή εισόδου: 3 €

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πανσέληνος στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου

Mε το συγκρότημα Encardia μας καλεί να γιορτάσουμε την πανσέληνο η ΛΓ εφορεία προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Άρτας Πρέβεζας. Ο Αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου θα ανοίξει τις πόρτες του για χάρη του ολόγιομου φεγγαριού, σήμερα Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 10 το βράδυ, για μια μουσική εκδήλωση και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι Encardia τραγουδούν, χορεύουν και ανασυνθέτουν μέσα στο δικό τους προσωπικό ήχο μουσικές και τραγούδια από την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, τραγούδια, χοροί και θρύλοι του Ιταλικού Νότου, συνθέτουν το πάζλ αυτής της ξεχωριστής βραδιάς.

Στη μάχη των ημιτελικών οι Ηπειρώτες κωπηλάτες

Με τις ευχές όλων μας, αγωνίζονται σήμερα οι Ηπειρώτες κωπηλάτες στους ημιτελικούς αγώνες, στην 30η Ολυμπιάδα.Στις 12:10 ώρα Ελλάδας οι Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλας με τους συναθλητές τους Στέργιο Παπαχρήστο και Γιάννη Χρήστου, διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκρισή τους στα τελικά του αγωνίσματος της τετράκωπου.Είκοσι λεπτά αργότερα, στις 12:30 τα κουπιά αναλαμβάνουν οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

ΜΠΕΖΑΣ:Κακοδιαχείριση στη λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ

Κακοδιαχείριση από πλευράς του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με την λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ επισημαίνει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας.Το μέρισμα του Ελληνικού Δημοσίου, παραμένει επί ένα χρόνο αναξιοποίητο στην τράπεζα που έχει κατατεθεί αφού η Γενική συνέλευση των μετόχων δεν έχει πραγματοποιηθεί για να κλείσει η χρήση του 2011 με αποτέλεσμα να είναι εκπρόθεσμες οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2011 και μην έχει λάβει το Δημόσιο το μέρισμά του ως μέτοχος. Ο κ. Μπέζας ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας:
1. Για ποιούς λόγους και με ευθύνη ποίου, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση της Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ για την εταιρική χρήση του 2010 και πότε αυτή θα συγκληθεί;
2. Πότε έχουν πραγματοποιηθεί οι αντίστοιχες, για τις εταιρικές χρήσεις των ετών 2010 και 2011, Γενικές Συνελεύσεις σττους υπόλοιπους Οργανισμούς Λιμένων της χώρας;

Συνελήφθη ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας για χρέη προς το Δημόσιο

Συννελήφθη χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας Γεράσιμος Λιώλης, για οφειλές της συνεταιριστικής οργάνωσης προς το ελληνικό δημόσιο που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.Τα χρέη της Ένωσης φτάνουν στο 1.072.014,95 ευρώ και αφορούν σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

«Όχι» στην αποψίλωση της συνοριακής φύλαξης

Ομόφωνο ψήφισμα από την ΠΕΔ Ηπείρου
Η απρόσμενη και συνάμα αδιανόητη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποψιλώσει τις παραμεθόριες περιοχές από τους συνοριακούς φύλακες προκειμένου αυτοί να ενισχύσουν τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία στον Έβρο, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου.Το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργαλάς ο οποίος αντιμετωπίζει μαζί και με άλλους ακριτικούς δήμους τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας της μετακίνησης των συνοριοφυλάκων.Η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ ήταν να εκφράσει την σύμφωνη γνώμη της με την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων της χώρας στον Έβρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει την πλήρη αποδυνάμωση των παραμεθόριων περιοχών.Ο κ. Γαργάλας ενημέρωσε το Σώμα για την προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αντέδρασε έντονα στην επικείμενη μετακίνηση 110 αστυνομικών από την περιοχή της Κόνιτσας στον Έβρο τονίζοντας πως είναι αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει τη φύλαξη στα σύνορά της με την Τουρκία παίρνοντας δυνάμεις από άλλες συνοριακές περιοχές.«Δεν υπάρχει λογική στην απόφαση αυτή. Ας πάρουν τους συνοριοφύλακες που έχουν παρανόμως στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα και ας αφήσουν τους δικούς μας εδώ», είπε.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Πωγωνίου ο δήμος του οποίου αντιμετωπίζει κι αυτός το ίδιο πρόβλημα.Ο κ. Καψάλης τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα όσα ανέφερε και στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ότι δηλαδή δεν φτάνει που στην περιοχή του οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι ήδη λιγότερες από όσο θα έπρεπε, μειώνονται ακόμα περισσότερο.Τους δύο δημάρχους των παραμεθόριων δήμων των Ιωαννίνων, συνέδραμε και ο αντίστοιχος της Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, ο οποίος τόνισε πως κατανοεί την ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων με την Τουρκία όμως υπάρχουν ειδικοί λόγοι σε πολλές περιοχές της Ηπείρου για τους οποίους η ενίσχυση των δυνάμεων του Έβρου δεν μπορεί να γίνει απ' αυτές.Όπως τόνισε είναι γνωστό σε όλους πως τα σύνορα Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων με την Αλβανία είναι πέρασμα για την μεταφορά ναρκωτικών ενώ το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί σημείο διακίνησης λαθρομεταναστών.«Θυμόμαστε όλοι τι είχε συμβεί πέρσι στην Ηγουμενίτσα με τους λαθρομετανάστες. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επαναληφθεί αν αποδυναμωθεί η συνοριακή φύλαξη», είπε.Από την πλευρά του ο Νίκος Γκόντας συμφώνησε πως η ΠΕΔ Ηπείρου πρέπει να συντάξει ένα ψήφισμα στο οποίο να αποτυπώνεται η συμφωνία της στην απόφαση για ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων της χώρας στον Έβρο αλλά ταυτόχρονα να δηλώνεται ξεκάθαρα πως αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδυναμώνοντας παραμεθόριες περιοχές.


Και για το κλείσιμο των ΔΟΥ
Πέραν του ζητήματος της μετακίνησης εκατοντάδων αστυνομικών από την Ήπειρο στον Έβρο, εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και αυτό των επικείμενων καταργήσεων των περιφερειακών ΔΟΥ, που τέθηκε ξανά από τον κ. Γαργάλα, μιας τόσο στον Δήμο Κόνιτσας όσο και σε αυτόν του Πωγωνίου οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες που υπάρχουν σε Δελβινάκι και Κόνιτσα αντίστοιχα κλείνουν. Αυτό που τονίστηκε απ' όλους είναι η ανάγκη να παραμείνουν οι υπηρεσίες, όχι ως αυτόνομες ΔΟΥ, αλλά τουλάχιστον σαν φορολογικά ΚΕΠ ώστε να εξυπηρετούν τους δημότες αυτών των ακριτικών περιοχών που είναι δύσκολο να μετακινηθούν μέχρι τα Γιάννινα για να εξυπηρετηθούν από την Εφορία.«Δεν είμαστε απέναντι στην αναδιάρθρωση αλλά πρέπει να μείνουν κάποια παραρτήματα σε αυτές τις περιοχές», είπαν οι δύο δήμαρχοι.

Ψήφισμα από τον Δήμο Κόνιτσας
Μια μέρα νωρίτερα ο δήμος Κόνιτσας σε ειδική συνεδρίαση εξέδωσε δύο ψηφίσματα για τα θέματα που έθεσε ο κ. Γαργάλας στην ΠΕΔ.Το πρώτο που αφορά την μετακίνηση των αστυνομικών έχει ως εξής:«Ο Δήμος Κόνιτσας διαμαρτύρεται εντόνως για την αρ. 6001/7/5509-α΄ διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας περί μετακίνησης στον Έβρο εξήντα αστυφυλάκων (πρώην συνοριακών φυλάκων) υπηρετούντων στο Α.Τ Κόνιτσας και πενήντα αστυφυλάκων (πρώην συνοριακών φυλάκων) υπηρετούντων στο Α.Τ Πυρσόγιαννης.Η παραπάνω απόφαση πλήττει και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών του Δήμου μας και τη γενικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών Φύλαξης της ακριτικής περιοχής μας, η οποία καθημερινά αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων λόγω της άμεσης εδαφικής γειτνίασης με την αλλοδαπή.Οι ανάγκες φύλαξης της περιοχής μας είναι επιτακτικές και μόνιμες και η απόφαση μετακίνησης εκατόν δέκα συνολικά αστυφυλάκων της περιοχής μας κρίνεται παντελώς λανθασμένη καθώς δύναται να πυροδοτήσει τις συνήθεις παραβατικές συμπεριφορές που συναντώνται σε κάθε παραμεθόριο περιοχή. Συνεπώς, πρέπει μερικώς να ανακληθεί όσον αφορά την περιοχή του Δήμου Κόνιτσας».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ