Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Δευτέρα 6 Αυγούστου οι κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.Οι παραγωγοί της Ηπείρου οργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ ήδη την Τρίτη 31 Ιουλίου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Ιωαννίνων.Παρών στην κινητοποίηση αυτή ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς ο οποίος χαρακτήρισε την πώληση της ΑΤΕ ως ένα μεγάλο σκάνδαλο πολιτικό, ηθικό και οικονομικό.Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για την πώληση της Δωδώνης, ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Τζίμας χαρακτηριστικά τόνισε ότι η πώληση της Δωδώνης ισούται με το τέλος της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Πρέβεζα

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελληνική φωτογραφική εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας. Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι οι άνθρωποι της Πρέβεζας, οι συμπολίτες μας. H έκθεση θα στηθεί στην παραλία μπροστά από τα δικαστήρια και τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα το βράδυ, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται 7 με 12 το βράδυ. Για πρώτη χρονιά φέτος, στην έκθεση φωτογραφίας εκθέτουν και παιδιά γυμνασίου (ηλικίας 12-15 ετών), τα οποία παρακολούθησαν όλη τη χρονιά τα σεμινάρια φωτογραφίας που διοργάνωσε η Ελληνική φωτογραφική εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας και θα δώσουν ένα διαφορετικό μήνυμα και μια διαφορετική δυναμική στη φετινή έκθεση.

Απάντηση για κοινωφελείς εργασία στα Τζουμερκα

Σε μύνημα αναγνώστη για την κοινωφελή εργασία η απάντηση έχει ως εξής. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε το μέρος εργασίας αλλά ούτε και το είδος αυτής όπως εσκεμμένα προσπαθείς να παραποίησης την πραγματικότητα προς δημιουργία εντυπώσεων. Το πρόβλημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με την μετακίνηση. Για πιο λόγο σε φορέα της ίδιας προκήρυξης οι εργαζόμενοι να παρουσιάζονται στην έδρα του φορέα στους Ασπραγγελους Ζαγοριου για την ευρύτερη περιοχή του εκεί εθνικού πάρκου και εκεί να γίνονται οι αναθέσεις των εργασιών και να μεταφέρονται με οχήματα του φορέα- δήμου στον τόπο εκτέλεσής των εκάστοτε εργασιών. Γιατί στον φορέα Τζουμερκων να μην γίνεται το ίδιο; Να παρουσιάζονται στην έδρα του φορέα καθημερινός και από εκεί να τους μεταφέρουν που θα εργάζονται, Μέτσοβο,Σιρρακο,κ.τ.λ. Αν σου διαφεύγει εσκεμμένα η μη η εδρα είναι στα Γιάννενα. Εμείς επιλεχθηκαμε για τον φορέα και όχι για τον δήμο Τζουμερκων. Μάλλον δεν το έχεισ κατανοήσει.Αυτό που ζητάμε είναι ίση μεταχείρηση με τους υπόλοιπους.

ANΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαβούλευση-συζήτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων για το «ξεπούλημα» της Αγροτικής Τράπεζας και της ΔΩΔΩΝΗΣ

Διαβούλευση-συζήτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων για το «ξεπούλημα» της Αγροτικής Τράπεζας και της ΔΩΔΩΝΗΣ: «Η σκανδαλώδης, εν κρυπτώ, πώληση - εκχώρηση του υγιούς τμήματος της δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας στην ιδιωτική τράπεζα Πειραιώς, οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης – διαβούλευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Στην συζήτηση κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων και των αγροτών, των εργαζομένων στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ και των διοικητικών συμβουλίων, Ε.Κ. και συνδικάτων των περιοχών τους, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι του Ά βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων προστασίας καταναλωτών.Τον Νομό Άρτας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Άρτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, Παπαλέξης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, Γκίζας Νικόλαος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, Όλγα Γεροβασίλη.Σε ό,τι αφορά στην Ήπειρο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ και στις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη ιδωτικοποίησή της στην οικονομική δραστητριότητα της περιοχής και ειδικότερα στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους καθώς και στους εργαζόμενους της Αγροτικής Βιομαηχανίας Γάλακτος.Στην συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων:«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.»

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο Αρδευτικό έργο Αμμουδιάς

Ζητήματα που αφορούν την αποπεράτωση και την πλήρη λειτουργία του Εγγειοβελτιωτικού έργου της Αμμουδιάς Π.Ε. Πρέβεζας εξέτασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή.Ο Περιφερειάρχης είχε συζήτηση με καλλιεργητές, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίηση για τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, που τους δίνει τη δυνατότητα να αρδεύουν κανονικά πλέον τα κτήματά τους.Παράλληλα του έθεσαν υπόψη διάφορα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μελλοντικά και ιδίως η αναγκαιότητα να γίνει αναδασμός.Ο Περιφερειάρχης επιθεώρησε επίσης τις εργασίες κατασκευής της σήραγγας αποστράγγισης της περιοχής σε έκτακτες ανάγκες. Μετά την επίσκεψη δήλωσε τα εξής:«Είναι θετικό ότι μετά από καθυστερήσεις πολλών χρόνων οι αγρότες επιτέλους μπορούν να αξιοποιήσουν το αρδευτικό έργο της Αμμουδιάς. Τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στο τελικό στάδιο ξεπεράστηκαν σε σύντομο σχετικά χρόνο, με τη συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρίας και σήμερα νοιώθουμε ιδιαίτερα χαρά να βλέπουμε τους καλλιεργητές να αρδεύουν με σύγχρονο τρόπο τα κτήματά τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Σε επόμενο στάδιο και εφόσον εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους θα εξετάσουμε και το θέμα του αναδασμού. Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα και η Ήπειρος, είναι αχτίδα φωτός η πρόοδος που παρατηρείται μετά από πολλά χρόνια, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στα αρδευτικά έργα».

1ο "Ioannina Street Theater Festival"

Το 1ο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων "Ioannina Street Theater Festival" έρχεται να μεταμορφώσει την πόλη σε υπαίθρια σκηνή στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2012.Παραστάσεις θεάτρου δρόμου, τσίρκου, κουκλοθέατρου, χορού από την κεντρική πλατεία έως την Καλλάρη και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έως το Λιμανάκι (Σφαγεία), και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων με bazaar χειροποίητων ειδών, παρελάσεις και parties θα ξεσηκώσουν την πόλη, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εργαστήρια πλούσιας θεματολογίας.Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του συμμετοχικού χαρακτήρα του φεστιβάλ και στην εξοικείωση του Γιαννιώτικου κοινού με το θέατρο δρόμου ως μορφή έκφρασης και τέχνης.Ενημερωθείτε για τα νέα του φεστιβάλ από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.streetheater.gr καθώς και από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: Facebook http://www.facebook.com/IoanninaStreetTheaterFestival και Twitter https://twitter.com/streetheatergr.Το Ioannina Street Theater Festival συνδιοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Multi-art Projects, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η κρίση «γονάτισε» και τα Ηπειρωτικά πανηγύρια!

Λίγοι οι απόδημοι που έρχονται, λόγω και των εξόδων μετακίνησης
Μπορεί ο Αύγουστος που σήμερα κάνει ποδαρικό να θεωρείται ως ο μήνας της ραστώνης και της ξεκούρασης για τους περισσότερους, ειδικά φέτος όμως, οι διακοπές είναι είδος υπό… εξαφάνιση για πολλούς.Ακόμη και τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται κατά κόρον αυτές τις ημέρες στην Ήπειρο, έχουν πέσει «θύμα» της κρίσης, αφού μπορεί η προσέλευση να είναι ακόμη και αυξημένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά τα έξοδα είναι κατά πολύ μειωμένα.Στα χωριά της περιοχής μας, ο κόσμος που έχει φθάσει δεν είναι ο αναμενόμενος. Αν και στην αρχή του καλοκαιριού υπήρχαν ενδείξεις, ότι φέτος οι απόδημοι θα ήταν περισσότεροι, τελικά αυτό μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Κάτι τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν, κάτι τα «καυτά» εκκαθαριστικά της Εφορίας και η αγωνία για το «αύριο» απέτρεψαν τους αποδήμους, κυρίως των δυο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης να έρθουν στα πάτρια. Όσο για τους Ηπειρώτες του εξωτερικού αυτοί που ήλθαν ήταν πολύ λίγοι φέτος και για μόνο μερικές μέρες.Η εικόνα των χωριών μας δεν θυμίζει καλοκαίρι και πολύ περισσότερο Αύγουστο. Έχουν έρθει μόνο όσοι έχουν κάποια χρήματα και όσοι βεβαίως έχουν σπίτι ή συγγενείς για να μείνουν.

Από τα γύρω χωριά…
Μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση στα χωριά είναι πεσμένη. Ειδικά στα πανηγύρια ο περισσότερος κόσμος είναι από τα γύρω χωριά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε πανηγύρι του προφήτη Ηλία, όπου το φαγητό ήταν προσφορά της εκκλησίας, έδωσαν το «παρών» πάνω από 300 άτομα, ενώ πέρυσι μόλις 200! Οι περισσότεροι από τους φετινούς επισκέπτες ήταν κάτοικοι γύρω χωριών, ενώ οι απόδημοι ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα.Όσον αφορά τα έσοδα που είχε η εκκλησιαστική επιτροπή; Κάθε πέρυσι και καλύτερα λένε, αφού, για παράδειγμα, στο ίδιο πανηγύρι, φέτος που είχε περισσότερο κόσμο, τα έσοδα ήταν σχεδόν τα μισά απ’ ότι πέρυσι, που είχε λιγότερο!

Είναι πιο φθηνά…
Πάντως, είναι δεδομένο, ότι όσοι επέλεξαν να έρθουν ή πρόκειται να επισκεφθούν τις πατρογονικές εστίες μέσα στον Αύγουστο, θα μπορέσουν να κάνουν πιο φθηνές διακοπές.Με εξαίρεση τα έξοδα μετακίνησης (που βέβαια είναι… τσουχτερά για κάποιον που έρχεται από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη), οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρία για περισσότερες ημέρες ξεκούρασης, αφού τα άλλα έξοδα είναι λίγο-πολύ περιορισμένα.

Στα παράλια…
Ήδη αρκετοί από τους αποδήμους που βρίσκονται στα χωριά, μπορούν να μοιράζουν το χρόνο τους, μεταξύ βουνού, αλλά και θάλασσας, μιας και με την Εγνατία Οδό, οι αποστάσεις μέχρι τις Ηπειρωτικές ακτές είναι μικρές. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στις γνωστές τουριστικές ακτές της Ηπείρου, θα διαπιστώσει, ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κάπως οι ξένοι τουρίστες, ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι είναι ντόπιοι.«Ο εσωτερικός τουρισμός πνέει τα λοίσθια. Με δυσκολία έρχονται πλέον από άλλες περιοχές της χώρας για να μείνουν δυο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες στην Ήπειρο» λένε επαγγελματίες του Τουρισμού.

Γεμάτα λεωφορεία…
Πάντως, χαρακτηριστικό της τάσης του κόσμου να μειώσει τα έξοδα του καλοκαιριού είναι η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στα λεωφορεία, που κάνουν δρομολόγια καθημερινά από τα Γιάννινα στα παράλια της Ηπείρου.Ειδικά τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει θέση, εάν δεν προνοήσει, λένε συμπολίτες που κάνουν συχνά το δρομολόγιο μέχρι τα Ηπειρωτικά παράλια, για λίγες ανάσες δροσιάς. «Το καλοκαίρι αυτό θα μείνουμε στην πόλη, οπότε όταν μπορούμε θα κάνουμε εξορμήσεις στις παραλίες μας» λένε, τονίζοντας, ότι θα προσπαθήσουν να ξεκουραστούν στα σπίτια τους, γεμίζοντας τις… μπαταρίες τους για τον δύσκολο χειμώνα που έπεται.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας για την ΑΤΕ

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας για την ΑΤΕ: Με αφορμή την προσάρτηση τμήματος της Α.Τ.Ε. στην Τράπεζα Πειραιώς εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τα προβλήματα που αυτή θα φέρει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, στις θυγατρικές της Α.Τ.Ε. (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ) και στους εργαζόμενους της Α.Τ.Ε.. Υπενθυμίζουμε ότι η Α.Τ.Ε., από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Παπαναστασίου το 1929, ως εκφραστής και χρηματοδότης της αγροτικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων έχαιρε ταυτόχρονα προνομίων όπως η απευθείας εγγραφή υποθηκών σε βάρος των αγροτών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων. Η παράδοση αυτών των προνομίων στα χέρια ιδιωτών τραπεζιτών θα είναι αυτονόητα καταστροφική για τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας. Απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας από τους εργαζόμενους της Α.Τ.Ε. και των θυγατρικών της και να μην υποβαθμιστούν κατά οποιοδήποτε τρόπο τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίσης η ανωτέρω προσάρτηση της Α.Τ.Ε. στην Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσα εμείς οι συνεταιριστές εμφατικά διακηρύτταμε προς όλους τους «υπεύθυνους». Ότι δηλαδή η ψήφιση και η εφαρμογή του νόμου 4015/2011και μάλιστα μέσα στα ιδιαίτερα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έγινε, ουσιαστικά έγινε όχι για την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών αλλά για το ξεπούλημα της Α.Τ.Ε. Οφείλονται άμεσα απαντήσεις σχετικά με τις αγροτικές-συνεταιριστικές εταιρείες και ιδίως τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ.Τι θα γίνει με σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τις υποθήκες και το “σύστημα διασφαλίσεων” των δανείων της ΑΤΕ προς τον αγροτικό κόσμο. Πως θα αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των υπέρογκων και δυσβάσταχτων για τους αγρότες διασφαλίσεων των δανείων τους (υποθηκών, προσημειώσεων και λοιπών δεσμεύσεων) με τα νομικά προνόμια που της έχουν εκχωρηθεί από το κράτος, τα οποία βρίσκονται έξω και πάνω από τα όρια του τραπεζικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο (διασφάλιση μέχρι το 120% της εμπορικής αξίας). Πως θα ασκεί πλέον το κράτος την Αγροτική πίστη; Μέσω ιδιωτών;Είναι προφανές ότι ουσιαστικά εγκαταλείπεται ο πρωτογενής τομέας της εθνικής οικονομίας μας τώρα που τον χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Αναγνώστης για τις προσλήψεις στον Φορέα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων

Αγαπητό epirusgate,
Διάβασα πρόσφατα ανάρτησή σας σχετικά με τον τόπο υλοποίησηςτης εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της Πίνδος Περιβαλλοντικής με συμπράτων Φορέα, τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Πολλοί νέοι από τον Δήμο μας κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής, διότι το αντικείμενο της εργασίας αφορά απασχόληση μέσα στα όρια του Δήμου μας(καθαρισμός μονοπατιών, δασοπροστασία, πυροπροστασία, καταγραφή δραστηριοτήτων κλπ)και σε περίπτωση που επιλέγετο θα τους βοηθούσε οικονομικά για 5 πέμτε μήνες,αλλά κυρίως θα βοηθούσε την ανάδειξη της περιοχής μας.Στην προκήρυξη είναι ξεκάθαρο ότι ο τόπος υλοποίησης της εργασίας θα είναι μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βορείων Τζουμέρκων και συγκεκριμένα στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στον Δήμο Μετσόβου και στον Δήμο Ιωαννιτών (όσον αφορά μία μικρή έκταση του Δήμου αυτού που βρίσκεται & μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου - Γότιστα Ανατολική - Κράψη κλπ).Λόγω του ότι το 75-80% της περιοχής του Εθνικού Πάρκου βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αυτό θα βοηθούσε και την τουριστική ανάδειξη του Δήμου μας.Όμως λόγω των κοινωνικών κριτηρίων του διαγωνισμού κανένας από τον Δήμοας δεν επιλέχθηκε και αυτό είναι σεβαστό. Επιλέχθησαν συμπολίτες μας οι οποίοι διαμένουν εκτός περιοχής, οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται για τα έξοδα μετακίνησης από τα Ιωάννινα προς τον τόπο υλοποίησης της εργασίας.Εάν δεν μπορούν να εκτελέσουν τις δύσκολες αυτές εργασίες, τότε ας μην αποδεχθούν τις θέσεις και να επιλεγούν οι επόμενοι οι οποίοι διαμένουν εδώ και θέλουν να εργαστούν όπως το πρόγραμμα ορίζει.

Άνεργος αναγνώστης σας από Πράμαντα

ΑΡΤΑ: Ολοκληρώνονται οι εργασίες τοποθέτησης ηλεκτροφωτισμού στην οδό Λ. Σπαή

Ολοκληρώνονται από το συνεργείο Ηλεκτροφωτισμού υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων οι εργασίες τοποθέτησης ιστών και φωτιστικών σωμάτων στην οδό Λ. Σπαή με σκοπό τον πλήρη φωτισμό της. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Βλάρας ανέφερε τα εξής: «Ξεκίνησαν χθες (31/7/2012) οι εργασίες τοποθέτησης ηλεκτροφωτισμού στην οδό Σπαή που είναι ένας καινούργιος δρόμος όπου υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες. Στο συγκεκριμένο δρόμο δεν υπήρχε φωτισμός. Ξεκινήσαμε λοιπόν και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Οι εργασίες γίνονται ολοκληρωτικά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και από τους ανθρώπους του Ηλεκτροφωτισμού. Παρεμβάσεις κάνουμε σε όλο το Δήμο. Στην οδό Ελ. Βενιζέλου έχουμε τοποθετήσει καινούργια φωτιστικά, καινούργιους στύλους και πιστεύουμε ότι έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε επιτύχει και στην οδό Ζάρρα όπου έχουμε αλλάξει όλους τους στύλους και υπάρχει πλέον ένας δρόμος που έχει άπλετο φως. Πιστεύω πως έγινε ό,τι το καλύτερο μπορούσε και συνεχίζουμε παντού. Στους παραδρόμους της περιφερειακής οδού, στους ήδη υπάρχοντες στύλους της ΔΕΗ τοποθετήθηκαν 34 νέα φωτιστικά τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία εντός των ημερών. Στο Τρίγωνο θα γίνει μια συνολική παρέμβαση με στόχο την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού δια μέσου έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής του Τριγώνου που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ. Θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά στην Ολυμπιονίκου, στην Παπαβασιλείου, στην Π. Δράκου, στην Αγραφιώτη καθώς και στην Κομμένου όπου η αναβάθμισή της σε επίπεδο φωτισμού είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα δια μέσου του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» έχουμε δημοπρατήσει το έργο του φωτισμού της κύριας εισόδου της Ροδαυγής. Οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν λειτουργούν μόνο για την πόλη της Άρτας αλλά για το σύνολο του «Καλλικρατικού» Δήμου, για όλη την περιφέρεια, απ’ την οποία έχουμε καθημερινά και πολλά αιτήματα και στόχος μας είναι αυτά να ικανοποιούνται άμεσα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι απεριόριστα. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και μέσα από αυτό το σχεδιασμό προχωράμε με αυτούς τους λιγοστούς υπαλλήλους που έχουμε. Θέλω να υπογραμμίσω την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων, αυτών των λίγων ανθρώπων που έμειναν στο Δήμο. Ο Δήμος Αρταίων είχε 10-12 ανθρώπους για όλο το Δήμο και αυτή τη στιγμή για τον «Καλλικρατικό» Δήμο δεν είναι ούτε πέντε. Με αυτούς τους πέντε εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα έλεγα ότι είμαστε σε καλό δρόμο και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Κλειστή η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων θα παραμείνει κλειστή για το κοινό από 4 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου 2012, λόγω της ετήσιας τακτοποίησης του υλικού της.Οι επιστροφές των βιβλίων μπορούν να γίνονται στη θυρίδα δίπλα στην Κεντρική είσοδο της Βιβλιοθήκης.Για ανανεώσεις του χρόνου δανεισμού των βιβλίων και πληροφορίες στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης (26510 72863 και 26510 25591).

Μετ’ εμποδίων τα οδικά έργα του άξονα Άκτιο – Αμβρακία

Προβλήματα και στο δρόμο Αντίρριο – Ιωάννινα
Ένα από τα πιο σημαντικά οδικά έργα, ο δρόμος Άκτιο – Αμβρακία, οι εργασίες του οποίου εκτελούνται… μετ’ εμποδίων, τώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς τα εργοτάξια και των τεσσάρων εργολαβιών υπολειτουργούν και βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση της εργολαβίας!Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο οδοποιίας που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην χώρα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 340 εκ. ευρώ και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το εν λόγω έργο με τις τέσσερις εργολαβίες επισημαίνει σε επιστολή του προς τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης, Γιαννιώτη βουλευτή Στ. Καλογιάννη και τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλο, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το έργο «υλοποίηση επεμβάσεων για την άρση επικινδυνότητας στον άξονα Αντίρριο – Ιωάννινα, όπως και έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου που βρίσκονται σε λειτουργική συνάφεια με τα παραπάνω.

Υπολειτουργούν…
Όπως αναφέρει το ΤΕΕ (την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος Κων/νος Ρόκος) τα εργοτάξια υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την προμήθεια υλικών. Αυτή η εξέλιξη, τονίζει το ΤΕΕ, ενδέχεται να οδηγήσει σε έκπτωση των αναδόχων «καθώς οι αντοχές από πλευράς αυτών, αλλά και οι ανοχές από πλευράς των υπηρεσιών εξαντλούνται».Αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει καθυστέρηση των έργων τουλάχιστον έξι μηνών, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες (περαιτέρω αύξηση ανεργίας, απομείωση κύκλου εργασιών κ.α.). Το ΤΕΕ σημειώνει ακόμη στην επιστολή του ότι «παρ’ όλο που οι πληρωμές των πιστοποιήσεων των ανωτέρω έργων διενεργούνται κανονικά, πρέπει να αξιολογηθεί το γεγονός ότι αυτή η μαζική κατασκευαστική αδυναμία δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αναδόχους εταιρείες, καθώς αυτή προκύπτει βεβαίως από την έλλειψη ρευστότητας αυτών, η οποία όμως ανέκυψε λόγω μη πληρωμής τους, από άλλα έργα τα οποία εκτέλεσαν ή εκτελούν».

Ζητά παράταση
Για τους παραπάνω λόγους και με το σκεπτικό ότι με την δόση του Σεπτεμβρίου θα έρθει η αποπληρωμή των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, ζητά τουλάχιστον μια τρίμηνη παράταση «ευελπιστώντας έως τότε να λάβει χώρα έστω και μερική αποκατάσταση της ρευστότητας των αναδόχων». Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο μήνες η Κομισιόν ενέκρινε τη διάθεση 180,9 εκ. ευρώ για την κατασκευή της οδικής αυτής αρτηρίας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για ένα από τα έργα προτεραιότητας, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, μέσω της επένδυσης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Το έργο έχει συνολικό μήκος 48,5 χλμ, παρακάμπτοντας τη λίμνη Αμβρακία. Προβλέπει 7 ανισόπεδους κόμβους, 2 ισόπεδους κόμβους και περίπου 40 τεχνικά έργα. Μετατρέπει έναν δεύτερης κατηγορίας επαρχιακό δρόμο σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κυκλοφορία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συμπόσιο για τον ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Ο Δήμος Μετσόβου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών και τη στήριξη του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε) του ΕΜΠ διοργανώνουν συμπόσιο με θέμα: Γεώργιος Αβέρωφ, Εθνικός και Ολυμπιακός ευεργέτης.Για την έναρξη του συμποσίου θα λάβει χώρα το Μουσικό Δρώμενο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής υπό το φως της Γαλάζιας Πανσέληνου ‘’Άθλος Ευεργεσίας’’την Παρασκευή 3 Αυγούστου στο κάστρο – κεντρική πλατεία στις 21.00. Η μουσική επιμέλεια είναι του Μιχάλη Καραβασίλημ και η απαγγελία της Λυδίας Κατρινού.Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο στο πλαίσιο αφενός των εκδηλώσεων “Εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Μετσόβου” και αφετέρου της διεξαγωγής των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων “Λονδίνο 2012”. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα λειτουργήσει ειδική θεματική έκθεση με θέμα: "Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός-Ολυμπιακός Ευεργέτης", από το αρχειακό υλικό της βιβλιοθήκης Γεωργίου Δολιανίτη.

Χέρι-χέρι με Διαμαντοπούλου-Παπαδόπουλο-Λοβέρδο

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του προτιμήσεις βρήκε ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, παρεμβαίνοντας στο ζήτημα των τροποποιήσεων που επιφέρει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαζί με τους επίσης αποτυχόντες πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρη, Θαν. Γικόνογλου και Μιχ. Κατρίνη εξέδωσαν κείμενο με το οποίο αδειάζουν τον πρόεδρο του κόμματός τους Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και την ομόθυμη βούληση των Πρυτάνεων της χώρας που απαιτούν αλλαγές στο νόμο-έκτρωμα της Α. Διαμαντοπούλου. Ταυτιζόμενοι με την τρόϊκα Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου και Ραγκούση, βάζουν πλώρη για το νέο κεντροδεξιό κόμμα του ετοιμάζεται στο παρασκήνιο σε αγαστή συνεργασία με τον πάλαι ποτέ Ηπειρωτάρχη του εκσυγχρονισμού Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Φλωρίδη. Καλό ταξίδι...

92 θέσεις εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού προσωπικού στο Δήμο Ιωαννίνων

Πρόσληψη εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, Εικαστικό Εργαστήρι, Φιλαρμονική, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών) με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ωρομίσθιας απασχόλησης για την εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013. Συνολικά θα προσληφθούν ενενήντα δύο (92) άτομα - εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσωπικό - προς κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών τμημάτων της Κ.Ε.Π.Π.Ν.Α.Δ.Ι.
Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων και Παράρτημα Ανατολής
- τέσσερις (4) θέσεις για πιάνο
- τρεις (3) θέσεις για κιθάρα
- δύο (2) θέσεις για βιολί
- μία (1) θέση για βιόλα
- μία (1) θέση για βιολοντσέλο
- μία (1) θέση για φλάουτο
- μία (1) θέση για κλαρινέτο-σαξόφωνο-όμποε
- μία (1) θέση για τρομπέτα
-μία (1) θέση για μονωδία
- μία (1) θέση για θεωρητικά της μουσικής
- μία (1) θέση για χορωδία ενηλίκων
- μία (1) θέση για παιδική χορωδία
- μία (1) θέση για ηλεκτρικό αρμόνιο
- μία (1) θέση για ηλεκτρική κιθάρα
- μία (1) θέση για παραδοσιακό βιολί
- μία (1) θέση για λαούτο
- μία (1) θέση για παραδοσιακό κλαρίνο
Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων
- πέντε (5) θέσεις βιολιού
- τέσσερις (4) θέσεις βιόλας
- μία (1) θέση βιολοντσέλου
- μία (1) θέση κοντραμπάσο
- μία (1) θέση φλάουτο
- δύο (2) θέσεις κόρνο
- δύο (2) θέσεις κλαρινέτου
- μία (1) θέση φαγκότο
- μία (1) θέση τρομπέτας
- μία (1) θέση τρομπονιού
Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου χορού
-τρείς (3) θέσεις για διδασκαλία κλασικού και σύγχρονου χορού
-μία (1) θέση για μουσικό συνοδό (πιάνο)
Εικαστικό Εργαστήρι
- μία (1) θέση ζωγράφου
- μία (1) θέση εικαστικού
- μία (1) θέση ζωγράφου – αγιογράφου
- μία (1) θέση φωτογράφου
Φιλαρμονική
- Πέντε θέσεις (5) Φλάουτου
- Εφτά (7) θέσεις κλαρίνου
- Μία (1) θέση κλαρίνο άλτο
- Μία (1) θέση σοπράνο σαξόφωνο
- Δύο (2) θέσεις άλτο σαξόφωνο
- Μία (1) θέση τενόρο σαξόφωνο
- Μία (1) θέση φαγκότο
- Πέντε (5) θέσεις τρομπέτες
- Δύο (2) θέσεις τρομπόνι ατίρο
- Δύο (2) θέσεις κόρνου
- Μία (1) θέση τζένις
- Τρεις (3) θέσεις αλτικόρνο
- Πέντε (5) θέσεις κρουστών
- Δύο (2) θέσεις ευφώνιο
- Δύο (2) θέσεις μπάσου
Τμήμα Παραδοσιακών Χορών
- Μία (1) θέση παραδοσιακού κλαρίνου και
- Μία (1) θέση παραδοσιακών κρουστών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των απαραίτητων δικαιολογητικών στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Αγ. Μαρίνας 55, τηλ: 26510 83940) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εκδηλώσεις για το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και βρέθηκαν στην πλατεία Ανδρούτσου στις εκδηλώσεις για το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ .Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αφιέρωμα στη Σωτηρία Βασιλακοπούλου και την προβολή βίντεο αφιερώματος στους εργατικούς αγώνες των τελευταίων ετών, ενώ ακολούθησε αφιέρωμα στο παγκόσμιο εργατικό τραγούδι. Η γραμματέας περιοχής Β/Δ της ΚΝΕ κ Αφροδίτη Μπόμπολη μίλησε για τις προτάσεις του ΚΚΕ και τη σημασία του Φεστιβάλ. «Το 38ο φεστιβάλ της ΚΝΕ σημείωσε αποτελεί τη μαζική, μαχητική απάντηση, στον καλλιεργούμενο φόβο, την απογοήτευση και τις αυταπάτες. Δίνει το στίγμα ότι η ελπίδα για το λαό είναι ζωντανή. Ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για εργατική λαϊκή αντεπίθεση. Είναι ένα βήμα που ο καθένας έχει την ευκαιρία να μάθει τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ, ποια είναι η θέση του κόμματος γύρω από το χαρακτήρα της κρίσης και τη διέξοδο από αυτήν». Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έκλεισαν μουσικά με το συγκρότημα της Κωνσταντίνας Δημοπούλου και του Πάνου Παπανικολάου και με λαϊκούς ήχους από τον Αντρέα και την Ευγενία Νόβα.

ΑΡΤΑ: Ετήσιο Αντάμωμα των απανταχού Φανερωμιωτών

Η Αδελφότητα Φανερωμένης Άρτας «Η Αγία Φανερωμένη» & το Περιοδικό «Ήπειρος-Άπειρος Χώρα» σας προσκαλούν στο ετήσιο Αντάμωμα των απανταχού Φανερωμιωτών την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012, ώρα 11:00 στην Πλατεία Φανερωμένης του Δήμου Άρτας. Θα προηγηθεί Πνευματική και Πολιτιστική εκδήλωση παρουσίασης του Α’ - Β’ τόμου του βιβλίου:«Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι» και των ομώνυμων ψηφιακών δίσκων του Σωκράτη Βασιλείου. Παρουσίαση του βιβλίου: Ανθούλα Ζιώρη, φιλόλογος, Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Άρτας.Παρουσίαση ψηφιακών δίσκων: Γιώργος Βασιλείου.Θα ακολουθήσει ολοήμερο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.Είσοδος ελεύθερη.

«Αρχέγονος Αμβρακικός»-Παρουσίαση στο Κάστρο (Κούλια) της Κορωνησίας

Το Πολιτιστικό Κέντρο, Κάστρο (Κούλια) Κορωνησίας ζωντανεύει και μαρτυρεί τον Αρχέγονο Αμβρακικό από το βάθος των αιώνων. Συγγραφέας του έργου «Αρχέγονος Αμβρακικός», που θα παρουσιαστεί στην ομώνυμη έκθεση στο Κάστρο (Κούλια) της Κορωνησίας, είναι ο οικονομολόγος – ερευνητής Κων/νος Ρώσσος. Η έκθεση πραγματοποιείται από την αιγίδα των Φορέων της Κορωνησίας και του Δήμου Αρταίων. Η έναρξη θα γίνει στις 6 Αυγούστου και ώρα 7.30’ το απόγευμα. Θα λειτουργεί δε καθημερινά από 6 Αυγούστου και μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα και από ώρα 7.30’ έως 10.30’ μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Όπως τονίζει ο συγγραφέας, «ο "Αρχέγονος Αμβρακικός" είναι ένα συγγραφικό έργο που θα συμβάλλει στο να γνωρίσουν όλοι οι Ηπειρώτες την ιστορία της περιφέρειας, αλλά και όλης της Ελλάδας ότι από το βάθος των αιώνων, ξεπηδάει μια αλήθεια για τους Έλληνες και ποιοι ήταν και είναι οι Ευρωπαίοι και η Ευρώπη».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην 8η Επαρχιακή Οδό

Επιβεβλημένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην 8η Επαρχιακή Οδό στο τμήμα μεταξύ Βρυσούλας-Σκιαδά επιφέρει η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Με έγγραφό του ο αστυνομικός διευθυντής Πρέβεζας Ιωάννης Ρίζος γνωστοποιεί ότι από σήμερα 1η Αυγούστου έως και την 12η Σεπτεμβρίου 2012 διακόπτεται προσωρινά και εκτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της 8ης Επαρχιακής οδού μεταξύ Βρυσούλας-Σκιαδά και στις δύο κατευθύνσεις του τμήματος με σκοπό την εκτέλεση εργασιών επί της οδού για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Την αστυνόμευση θα αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Λούρου το οποίο καλείται να επιτηρεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση τον δρόμο με σκοπό την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών οδικής κυκλοφορίας. Το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και θα επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εκφράζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ο οποίος επανειλημμένα έχει καταθέσει το αίτημα αποκατάστασης του δρόμου, που είχε υποστεί κατολίσθηση και καθίζηση σε δύο σημεία. Σύμφωνα με τον κ.Μπαΐλη υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων του ορεινού όγκου του πρώην Δήμου Λούρου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των όμορων τοπικών κοινοτήτων να μετακινούνται όλο αυτό το διάστημα με δυσκολία αλλά και κίνδυνο.

Βλάβη στον κεντρικό αγωγό του ΣΥΔΛΙ

Μεγάλη βλάβη στον κεντρικό αγωγό του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, προκάλεσαν νωρίς σήμερα συνεργεία άλλης υπηρεσίας που εργάζονταν στην περιοχή των Κάτω Μαρμάρων.Τεχνικοί του ΣΥΔΛΙ δουλεύουν για την αποκατάστασή της από τις έντεκα το πρωί όμως τις επόμενες ώρες και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών σε αρκετές περιοχές θα υπάρξει διακοπή νερού.Η Διοίκηση του ΣΥΔΛΙ ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία που μπορεί να υπάρξει όμως δεν φέρει καμία ευθύνη για τα αίτια που την προκάλεσαν. Από την πλευρά του καταβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης των καταναλωτών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, τρεις (3) διακινητές και τρεις (3) μη νόμιμοι μετανάστες.Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας εγκληματική ομάδα που μετέφερε, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, αλλοδαπούς από την Ελλάδα με σκοπό την προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν τρεις (3) διακινητές, δύο ημεδαποί, ηλικίας 61 και 55 ετών και ένας 35χρονος υπήκοος Ιράκ, καθώς και τρεις (3) μη νόμιμοι μετανάστες, εκ των οποίων δύο υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας υπήκοος Ιράκ.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι τρεις διακινητές είχαν μεταφέρει με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα τους μη νόμιμους μετανάστες, από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα, με σκοπό την προώθησή τους στην Ιταλία μέσω του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, οι διακινητές είχαν προβεί σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να πετύχουν τη μεταφορά των λαθρομεταναστών στο εξωτερικό ενώ παράλληλα είχαν προμηθεύσει τους λαθρομετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.Σημειώνεται ότι οι μεταφερόμενοι θα κατέβαλαν για τη μεταφορά τους το χρηματικό ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ ο καθένας, με την άφιξή τους στην Ιταλία.
Κατά την εξέλιξη των ερευνών προέκυψε επίσης ότι, ο ένας εκ των διακινητών είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές για υπόθεση μεταφοράς λαθρομεταναστών.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
 δύο (2) πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας.
 ένα (1) πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας.
 δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
 επτά (7) ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Στις 374.755 ο νόμιμος πληθυσμός της Ηπείρου

Στις 374.755 χιλιάδες ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της Ηπείρου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται, όπως διευκρινίζεται από τη Στατιστική, για τον αριθμό των δημοτών κάθε Δήμου της Χώρας, ανά Δημοτική Ενότητα, όπως αυτά προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, η οποία διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 10-24 Μαΐου 2011, με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου 2011. Στην Ήπειρο ο περισσότερος πληθυσμός συγκεντρώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων καθώς ανέρχεται στις 171.315 κατοίκους. Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας έχει 86.417, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας 51.156 και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει 65.867 μόνιμους κατοίκους.

ΠΡΕΒΕΖΑ:«Ο Μανδραγόρας» στο δημοτικό σχολείο Γυμνοτόπου

Την ζωντανή λαϊκή κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλη «Ο Μανδραγόρας» θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σήμερα Τετάρτη στις 9:30 το βράδυ, στο δημοτικό σχολείο Γυμνοτόπου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και συνδιοργανώνεται από το σύλλογο Γυμνοτόπου «Πατήρ Κοσμάς» και το δήμου Ζηρού, με τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και την υποστήριξη της Φωτογραφικής ομάδας Φιλιππιάδα Κα.δρώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΟΥ: Εκπτωτικά κουπόνια στους κατοίκους του λεκανοπεδίου

Μία νέα προσπάθεια προκειμένου να φέρουν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου στο Νησί των Ιωαννίνων, καταβάλλουν οι άνθρωποι της τοπικής δημοτικής κοινότητας με την έκδοση εκπτωτικών κουπονιών. Συγκεκριμένα, από σήμερα 1 Αυγούστου οι κάτοικοι της πόλης και γενικότερα του λεκανοπεδίου με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας στους λεμβούχους μπορούν να προμηθεύονται το εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο ισχύει για απεριόριστες διαδρομές προς και από το Νησί. Οι κάτοχοι των εκπτωτικών κουπονιών θα πληρώνουν για την μετακίνησή τους προς το Νησί μόλις 1 ευρώ έναντι 2 ευρώ που είναι το κανονικό εισιτήριο, ενώ χρήση του κουπονιού θα μπορούν να κάνουν και τα μέλη των οικογενειών τους. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος πρόκειται για μία κίνηση που αφενός θα βοηθήσει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να επισκέπτονται πιο συχνά, αλλά και πιο φθηνά το Νησί και αφετέρου θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής. Ο κ. Λιούμπος κάλεσε τους κατοίκους των Ιωαννίνων να προμηθευτούν το εκπτωτικό κουπόνι έχοντας μαζί τους μόνο την αστυνομική ταυτότητα, καθώς δεν απαιτούνται χρήματα για την απόκτησή του. Στη συνέχεια, όσοι έχουν το κουπόνι αυτό, θα μπορούν να το δείχνουν στους λεμβούχους κάθε φορά που θα επισκέπτονται το Νησί και να καταβάλουν μόλις 1 ευρώ για τη μετακίνησή τους, αλλά και για τις μετακινήσεις των μελών των οικογενειών τους, θα απαιτείται το ίδιο ποσό. Τέλος, ο κ. Λιούμπος σημείωσε πως υπάρχει η πρόταση το ίδιο να πράξει η κοινότητα Νήσου και για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα Γιάννενα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Γιορτή μουσικής στην Βροντισμένη


Η Βροντισμένη ως κοινή καταγωγή του Δημήτρη Υφαντή του Τριφώνου, τουΓρηγόρη Κλιούμη των Υπογείων Ρευμάτων και του κλαρινίστα Νίκου Τάσση, οδηγεί τα τρία διαφορετικά συγκροτήματα και είδη μουσικής να συναντηθούν στην πλατεία της ιδιαίτερης αυτής πατρίδας και να παίξουν για το κοινό τους ένα πρόγραμμα με αφετηρία το ροκ και κατάληξη την παράδοση .Ο ιδιαίτερος ροκ ήχος , με γέφυρα τις απογειωτικές τριφωνίες , σε έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια και διασκευές, καταλήγουν στο πεντατονικό κλάμα του κλαρίνου.Επί σκηνής λοιπόν μας καλωσορίζει σ΄ αυτή τη γιορτή μουσικής ο επίσης Βροντισμενιώτης καταξιωμένος ηθοποιός Μιχάλης Μαρκάτης και παραδίδει τα σκήπτρα στους 4 Υπόγειους, στους 7 Τριφωνικούς και κατόπιν στους 5 παραδοσιακούς μουσικούς.
ΠΑΙ-ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
Γρηγόρης Κλιούμης : κιθάρα-τραγούδι, Κώστας Παρίσσης: κιθάρα-τραγούδι,
Απόστολος Καλτσάς: ηλεκτρικό μπάσο, Τάσος Πέππας: τύμπανα
ΤΡΙΦΩΝΟ
Ερωφίλη, Δημήτρης Υφαντής, Γιώργος Περαντάκος Μαζί τους:
Δημήτρης Παπαλάμπρου: κιθάρες, Ευαγγελία Μαυρίδου: πιάνο,
Γιάννης Γρυπαίος: μπάσο, Νίκος Χριστόπουλος: τύμπανα,
Δημήτρης Υφαντής: μαντολίνο, τσουμπούς, καβάλ.
Παραδοσιακή Ορχήστρα Νίκου Τάσση
Επιμέλεια παρουσίασης Μιχάλης Μαρκάτης
Διοργάνωση : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗΣ
ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9:30
ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ

Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγ. Νικολάου


Στις 11 Αυγούστου 2012 και από ώρα 9 το βράδυ δίπλα στον Άραχθο κάτω από τη Γέφυρα Τζαρή οι Δήμοι : Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βόρειων Τζουμέρκων, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η Ι.Λ.Ε.Τ., ο πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου και όλα τα κινήματα ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής διοργανώνουν Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγ. Νικολάουμε, με τίτλο " τραγουδάμε για τον Άραχθο " με τον διεθνούς φήμης κλαρινίστα Βασίλη Σαλέα. Μαζί του ο συμπατριώτης μας Βασίλης Παππάς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Σε ανακοίνωση - πρόσκληση από πλευράς των διοργανωτών αναφέρεται: " Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να μείνει το ποτάμι μας καθαρό, χωρίς φράγματα, χωρίς λασπολίμνες με ύδατα αναψυχής για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.Το κίνημα κατά του φράγματος είναι πάντα ενεργό και χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δε γίνονται".Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Διήμερο Επιστημονικό συνέδριο για την Ανάπτυξη και τις προοπτικές της περιοχής Κόνιτσας


Διήμερο Επιστημονικό συνέδριο για την Ανάπτυξη και τις προοπτικές της περιοχής Κόνιτσας, οργανώνει για τις 11 και 12 Αυγούστου ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Γυμνασίου – Λυκείου Κόνιτσας. Το συνέδριο θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου και ομιλητές είναι οι: Γεώργιος Καρράς (καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου), Γιάννης Σκούφος (καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου),Χρίστος Φασούλης (δασολόγος), Χαρητάκης Παπαϊωάννου(Βιολόγος – Ιχθυολόγος), Μαρία Καμένου (Αρχιτέκτων – μηχανικός), Ναταλία Μπαλάφα (δασολόγος – περιβαλλοντολόγος), Γεώργιος Τάσσος (κτηνίατρος – υπ. Περιβαλλοντικού Πάρκου Μπουραζανίου), Φίλιππας Καραμπίνας(Δ/ντης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), Κων. Σουέρεφ(προϊστάμενος ΙΒ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Νίκος Σίμος (καθηγητής σε Ερευνητικό Κέντρο των ΗΠΑ), Τζένη Παγγέ(κοσμήτορας σχολής Επιστημών Αγωγής Ιωαννίνων), Χαρίλαος Γκούτος (ομότιμος καθηγητής Παντείου).

Παρουσίαση CD με νέα Δημοτικά Τραγούδια στη Σκλίβανη Ιωαννίνων

Έχουμε την χαρά και την τιμή να σας καλέσουμε στην παρουσίαση του CD με είκοσι νέα Δημοτικά τραγούδια, σε στίχους που έγραψε ο Σκλιβανίτης Γιάννης Χρήστου, την Τετάρτη 8 Αυγούστου στην Σκλίβανη Ιωαννίνων, στις 10.30 το βράδυ, αμέσως μετά το θέατρο. Το CD είναι αποτέλεσμα εργασίας πολλών ετών που ακουμπώντας στους ήχους και το ύφος της παράδοσης, αποτελεί νέα δημιουργία και προσπάθεια για την δημιουργική σύνθεση νέων δημοτικών τραγουδιών. Στο CD συμμετείχαν οι Γιώργος Μπέλλος κλαρίνο - φλογέρα, μουσικές εισαγωγές και επιμέλεια, Κώστας Κωσταγιώργος βιολί, Γιάννης Διαμάντης λαούτο και Τάσος Ντάφλος ντέφι και τουμπελέκι. Τραγούδησαν οι Χρήστος Φωτίου, Νίκος Γιαννακός και Σταματία Δόση. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2012, 4-15 Αυγούστου στη Σκλίβανη που συνδιοργανώνουν οι Αδελφότητες Σκλιβανιτών Ιωαννίνων & Αθηνών, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης.

 Γιάννης Χρήστου - Γιώργος Μπέλλος Οι συντελεστές του CD και οι διοργανωτές

Τα ταξί, οι βάρκες και οι παλαιοί νομάρχες

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα
Με τους πρώην νομάρχες Θεσπρωτίας τα «έβαλε» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζητούσε το ζήτημα με τις έδρες των ταξί. “Ξεσπάθωσε”, κατηγορώντας τους ότι, με «ρουσφετολογικά κριτήρια», αφενός έδιναν αφειδώς άδειες για ταξί και αφετέρου ενέκριναν τη μεταφορά της έδρας τους από τις ακριτικές περιοχές των Φιλιατών στην περιοχή πέριξ της Ηγουμενίτσας. Το ζήτημα φαίνεται να είναι όντως υπαρκτό, στην αριθμητική του διάσταση τουλάχιστον, καθώς στον παλαιό δήμο Ηγουμενίτσας υπάρχει, πλέον, υπερπληθώρα ταξί, που έρχεται σε κραυγαλέα δυσαναλογία με το πληθυσμιακό κριτήριο που ίσχυε για την έκδοση νέων αδειών και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει και μετά την περιβόητη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί. Ειδικότερα, στο δημοτικό διαμέρισμα της Ηγουμενίτσας υπάρχουν 30 ταξί και άλλα επτά στα κοντινά χωριά, ενώ με βάση την αναλογία του πληθυσμού δεν θα έπρεπε να είναι περισσότερα από 20. Συνολικά στον νέο “καλλικρατικό” δήμο Ηγουμενίτσας κινούνται 52 ταξί, στον δήμο Σουλίου Παραμυθιάς 32 (κι εδώ το πληθυσμιακό κριτήριο είναι υπερκαλυμμένο), ενώ στο δήμο Φιλιατών ο αριθμός τους περιορίζεται στα 17, εκ των οποίων τα 10 είναι στην πόλη και μόλις επτά στις δεκάδες παλαιές κοινότητες της ενδοχώρας του δήμου, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον παλαιό δήμο Σαγιάδας που εξυπηρετείται από μόλις ένα ταξί. Δεν ξέρω αν αυτή η υπερπληθώρα, συνδυασμένη με την ανισοκατανομή, είναι αποτέλεσμα των «ρουσφετιών» που έκαναν οι παλαιοί νομάρχες της Θεσπρωτίας. Αρμόδιοι είναι οι ίδιοι να απαντήσουν στον κ. Καχριμάνη, ο οποίος μάλλον κάτι θα ξέρει, αφού κι ο ίδιος πρώην νομάρχης είναι και η κατάσταση στα Γιάννενα δεν είναι πολύ διαφορετική, αφού μόνον στο δημοτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας της Ηπείρου τα ταξί που κυκλοφορούν φθάνουν τα 255! Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι γνωστά. Βοηθούσης και της δεινής οικονομικής κρίσης, στις «πιάτσες» των ταξί σχηματίζονται διπλές και τριπλές σειρές αναμονής από τους αυτοκινητιστές που… βλέπουν τους πελάτες με το μακαρόνι. Κάτι, ωστόσο, που, λιγότερο ή περισσότερο, αποτελεί πανελλαδικό φαινόμενο, τέτοιο που κάνει να μοιάζει ακόμη πιο ανούσια η σφοδρή «πολεμική» αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι για το περίφημο «άνοιγμα» του επαγγέλματος. “Φαινόμενο”, όμως, αποδεικνύεται ότι είναι και η… νοοτροπία του πρώην νομάρχη, από την οποία φαίνεται ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος, στην ίδια συνεδρίαση στην οποία κατακεραύνωνε τους –κατ΄ αυτόν «ρουσφετολόγους»- τέως συναδέλφους του από τη Θεσπρωτία, έκανε τα ίδια και χειρότερα με τις άδειες για τις βάρκες στη λίμνη των Ιωαννίνων που συνδέουν την πόλη με το Nησί, δραστηριότητα που ασκείται εδώ και δεκαετίες από 13 λεμβούχους, οι οποίοι λειτουργούν με όλους τους κανόνες του «τραστ». Η… απίθανη ιστορία, που εκτυλίχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Με πρόσχημα το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ήρθε στο Συμβούλιο εισήγηση της περιφερειακής αρχής για αύξηση κατά τρεις των υφιστάμενων αδειών δρομολόγησης λέμβων προς το νησί της Παμβώτιδας. Ως αντιπολίτευση διατυπώσαμε σοβαρές ενστάσεις για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας, βεβιασμένης, πρωτοβουλίας που δεΑλέκος Καχριμάνης Αλέκος Καχριμάνης ν ήταν σαφές αν σκόπευε στο «άνοιγμα» ή στο κλείσιμο του επαγγέλματος των λεμβούχων. Ζητήσαμε να προηγηθεί μελέτη για το πόσες βάρκες μπορεί να κυκλοφορούν στη λίμνη και επιμείναμε, σε κάθε περίπτωση, οι τυχόν νέες αδειοδοτήσεις να αφορούν νεότευκτα σκάφη με μηχανές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Το τελευταίο κριτήριο, αν και έγινε δεκτό από την περιφερειακή αρχή, δεν περιλήφθηκε στην προκήρυξη που ακολούθησε, στην οποία, αυθαιρέτως, ορίστηκε ότι η κατάταξη θα γίνει με βάση τρία άλλα “κριτήρια” που (άκουσον-άκουσον) ήταν: η εντοπιότητα (να είναι δηλαδή κάποιος από τις παραλίμνιες περιοχές, γενικώς και αορίστως), η χαμηλή εισοδηματική κατάσταση (κι αυτή γενική και αόριστη, αφού δεν υπήρχαν όρια για να υπάρξει και σειρά κατάταξης) και, τέλος, η κατοχή άδειας πλοήγησης λέμβου. Επειδή, όμως, παρά την ασάφεια των κριτηρίων, υπήρξε κίνδυνος να αποκλειστεί συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος, στην πορεία προστέθηκε και το… «κριτήριο» της “ετοιμότητας προς επένδυση”. Αν αναρωτιέστε γιατί, την απάντηση τη δίνει η τελική κατάταξη, στην οποία «πρώτευσε» υποψήφιος που έχει έτοιμο σκάφος, παρότι δηλώνει ελάχιστα εισοδήματα, ενώ διαθέτει και άδεια πλοήγησης, η οποία, καθώς διάγει το… 84ο έτος της ηλικίας του, αν επρόκειτο για άδεια οδήγησης οποιουδήποτε άλλου επαγγελματικού οχήματος θα του είχε αφαιρεθεί. Τα… τραγελαφικά, όμως, δεν τελείωσαν εκεί. Καθώς μεταξύ των υποψηφίων υπήρξε και κάποιος που διέθετε προς δρομολόγηση σκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια, καλύπτοντας, έτσι, το αρχικό κριτήριο της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που είχε θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά δεν «χώρεσε» στις τρεις –«καπαρωμένες», όπως τεκμαίρεται- άδειες, και κατετάγη τέταρτος, ήρθε στο Συμβούλιο εισήγηση για τροποποίηση της προκήρυξης, που είχε ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να γίνουν τέσσερις οι νέες άδειες και να «χωρέσουν» όλοι! Υπάρχει, έπειτα από όλα αυτά, κανείς που να πιστεύει ότι έχουν απόλυτο άδικο οι «τροϊκανοί» που υποστηρίζουν ότι οι… ιθαγενείς ιθύνοντες δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και, γι΄ αυτό, εγκαταστάθηκαν εδώ για να επιβλέπουν οι ίδιοι; Το ζήτημα, μάλλον, είναι που να πρωτοπάνε και πώς να αντιμετωπίσουν την… ανίκητη νοοτροπία του πρώην νομάρχη που φοβούμαι ότι είναι διάχυτη παντού.

Ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Πρέβεζα για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυσή της εκφράζει ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Πρέβεζας. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αντί να στηρίξει μια δημόσια ΑΤΕ ως εθνικό χρηματοπιστωτικό πυλώνα παραγωγικής και ειδικότερα αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας, δωρίζει με αδιαφανείς διαδικασίες το υγιές της κομμάτι στην Τράπεζα Πειραιώς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους δανειολήπτες αγρότες και το σύνολο σχεδόν της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένη σε αυτή, την ίδια την αγροτική οικονομία και παραγωγή, τις συνεταιριστικές-θυγατρικές της ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ και χιλιάδες εργαζόμενους. Ο αγώνας όπως αναφέρει για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για ξεπούλημα της ΑΤΕ είναι αγώνας των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αγώνας των εργαζομένων σε αυτή, αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας.

ΑΡΤΑ: Στάχτη 100στρ. χορτολιβαδικής έκτασης από τη φωτιά στο Χανόπουλο

Περίπου 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και λίγα ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι ανάμεσα από Σκαμνιές και Χανόπουλο στη Δ.Ε. Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2.20 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία και σβήστηκε στις 8.30 το βράδυ. Στην κατάσβεσή της έλαβαν μέρος επίγειες δυνάμεις από την Π.Υ. Άρτας και την Π.Υ. Φιλιππιάδας ενώ ο Δήμος Αρταίων συνέδραμε διαθέτοντας δύο υδροφόρα οχήματα, εκ των οποίων το ένα μισθώθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Στον τόπο του συμβάντος έφτασαν ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχος κ. Δημήτρης Στάμος, ο διοικητής της Π.Υ. Άρτας κ. Θωμάς Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων κ.κ. Φώτης Γεωργίου, Γρηγόρης Βλάρας και Φώτης Φώτης. Μέλη της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Άρτας βοήθησαν σε επίπεδο συντονισμού και με τεχνικά μέσα στο έργο της κατάσβεσης. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Άρτας. Την ίδια μέρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε να αντιμετωπίσει και άλλη μια φωτιά η οποία εκδηλώθηκε στις 3.15 το μεσημέρι στην Αγία Κυριακή στο Αθαμάνιο από πτώση κεραυνού. Η περιοχή είναι απομακρυσμένη από το δρόμο αλλά βρίσκεται εντός δασικής έκτασης. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα πριν προλάβει να επεκταθεί.

Υποβολή προτάσεων για το Τοπικό Πρόγραμμα Αλιείας


Σε εξέλιξη είναι η 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος Αλιείας και η Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ. ΑΕ ΟΤΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους τελικούς δικαιούχους (υποψήφιους επενδυτές - φυσικά & νομικά πρόσωπα), να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Περιοχή εφαρμογής της Δράσης 4.1.1των Κατηγοριών Πράξεων 4.1.1.1 & 4.1.1.2, στην οποία αναφέρεται η πρόσκληση, αποτελεί η περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος Αλιείας, και συγκεκριμένα:
Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας: Τ. Κ. Πρεβέζης, Τ. Κ. Μιχαλιτσίου, Τ. Κ. Μύτικα Τ. Κ. Νικοπόλεως, Τ. Κ. Φλαμπούρων
Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας: Τ. Κ. Ανέζης, Τ. Κ. Βίγλας, Τ. Κ. Γαβριάς, Τ. Κ. Καλογερικού, Τ. Κ. Κορωνησίας, Τ. Κ. Πολυδρόσου, Τ. Κ. Ράχης, Τ. Κ. Στρογγυλής, Τ. Κ. Ψαθοτοπίου (πρώην Δήμος Αμβρακικού) Τ. Κ. Νεοχωρίου Τ. Κ. Αγίας Παρασκευής Τ. Κ. Ακροποταμιάς Τ. Κ. Λουτροτόπου Τ. Κ. Παχυκαλάμου Τ. Κ. Περά

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη μετακίνηση αστυνομικών

Πληθαίνουν σε όλη την Ήπειρο οι αντιδράσεις για τη μετακίνηση 500 αστυνομικών σε διάφορες περιοχές της Θράκης. Χθες αστυνομικοί της Πρέβεζας πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Όπως τόνισαν η μετακίνηση αστυνομικών από το τμήμα δίωξης λαθρομεταναστών για δύο μήνες, δημιουργεί τόσο υπηρεσιακό όσο και κοινωνικό πρόβλημα. Την ανάκληση της απόφασης ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών σημειώνοντας ότι η μετακίνηση μεγάλου αριθμού αστυνομικών απογυμνώνει τις τοπικές υπηρεσίες. Τα προβλήματα μικροεγκληματικότητας αλλά και διακίνησης ναρκωτικών είναι ήδη οξυμένα και την περαιτέρω συρρίκνωση των αστυνομικών δυνάμεων θα ενταθούν. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας από την πλευρά του τονίζει ότι είναι απόλυτη ανάγκη όσοι έλαβαν την απόφαση να την επανεξετάσουν άμεσα και να την ακυρώσουν αφού σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσουν την περιοχή εκτεθειμένη σε κινδύνους.

Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου


Το καθιερωμένο αντάμωμα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου θα λάβει χώρα το Σάββατο, 11 Αυγούστου, στην Τύρια Δωδώνης και την Κυριακή, 12 του μήνα, το πρωί, στις Πύλες του Άδη, στα Σερζιανά της Λάκκας Σουλίου.Το αντάμωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Λάκκας Σουλίου. Έτσι, το Σάββατο, 11 Αυγούστου, το βράδυ, συνδιοργανώνεται αντάμωμα ξενιτεμένων στην Τύρια, με πλούσιο παραδοσιακό ηπειρώτικο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και την Κυριακή, 12 Αυγούστου το πρωί, στον Αχέροντα στις Πύλες του Άδη, στα Σερζιανά, συνδιοργανώνεται αντάμωμα όλων των ετεροδημοτών και παρουσιάζονται τα πλούσια έθιμα της περιοχής.

ΑΡΤΑ: Η "Κωστηλάτα" στη Σερβία

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ εκδόθηκε ανακοίνωση για το καλοκαιρινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο έχει ως εξής: «Την Κυριακή 22 Ιουλίου το χορευτικό χόρεψε στα «Καραϊσκάκεια» στη Σκουληκαριά Άρτας προς τιμή του μεγάλου ήρωα Στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη.  -Τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιουλίου πήρε μέρος στην ημερίδα που διοργανώθηκε στη Μεγαλόχαρη Άρτας και υποδέχτηκε τον μεγάλο φίλο της ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ Ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων της Γερμανίας Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον Υπουργό Γεωργίας Θανάση Τσαυτάρη. -Την Παρασκευή 3 Αυγούστου το χορευτικό θα χορέψει στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας στο παραδοσιακό Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Μεσολογγίου. -Τον Δεκαπενταύγουστο θα πάρει μέρος με όλο το δυναμικό του στο ξακουστό πανηγύρι των Θεοδωριάνων. -Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου θα αναχωρήσει για τη Σερβία για να πάρει μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ της Σδρένιανης, γνωστό και ως Φεστιβάλ μπύρας, στην όμορφη πόλη 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βελιγραδίου και θα επιστρέψει την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύσκεψη για τα προβλήματα των ΑμΕΑ

Τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως το ζήτημα της απρόσκοπτης διακίνησης στην πόλη και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά σημεία εξέθεσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου Εκπρόσωποι του Σωματείου ΑΜΕΑ «ΕΛΠΙΔΑ». Ο Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα και επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είναι στο πλευρό τους. «Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας όλοι, υπηρεσίες, φορείς αλλά και πολίτες ώστε να διευκολύνονται αυτοί συμπολίτες μας στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Δεν νοείται στις μέρες μας εξαιτίας παραλείψεων της πολιτείας ή αμέλειας των πολιτών, άνθρωποι να αποκλείονται από πράγματα που είναι αυτονόητα για τους περισσότερους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ελληνο-Γερμανική συνάντηση στη Παραμυθιά

Από 15.09.2012 εως 17.09.2012 θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνο-Γερµανικής συνάντησης στην στην Παραµυθιά Ηπείρου, µε θέµα: Μνήµηπολιτισµού και συνεργασία νεολαίας. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον δήµο Σουλίου σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Friedrich-Ebert, γραφείο της Ελληνο-Γερµανικής συνεργασίας ( DGV στην Θεσσαλονίκη) , και το Γερµανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση είναι καθοριστική για το ζεύγος Bachsteffelκαι Löser, που ζει για µεγάλο χρονικό διάστηµα στην Παραµυθιά και εκτελεί στην Ήπειρο πολλά σηµαντικά έργα στον τοµέα της νεολαίας. Το συνέδριο θα ασχοληθεί µε την ιστορική κληρονοµιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτηξη συγκεκριµένων σχεδίων από νέους πολίτες της περιοχής,η οποία θα συνδέσει την ιστορική κληρονοµιά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, µε προοπτική ανάπτυξης. Θέµατα του συνεδρίου είναι: Από 15.09.2012 εως 17.09.2012 θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνο-Γερµανικής συνάντησης στην στην Παραµυθιά Ηπείρου, µε θέµα: Μνήµηπολιτισµού και συνεργασία νεολαίας. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον δήµο Σουλίου σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Friedrich-Ebert, γραφείο της Ελληνο-Γερµανικής συνεργασίας ( DGV στην Θεσσαλονίκη) , και το Γερµανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση είναι καθοριστική για το ζεύγος Bachsteffelκαι Löser, που ζει για µεγάλο χρονικό διάστηµα στην Παραµυθιά και εκτελεί στην Ήπειρο πολλά σηµαντικά έργα στον τοµέα της νεολαίας. Το συνέδριο θα ασχοληθεί µε την ιστορική κληρονοµιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτηξη συγκεκριµένων σχεδίων από νέους πολίτες της περιοχής,η οποία θα συνδέσει την ιστορική κληρονοµιά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, µε προοπτική ανάπτυξης. Θέµατα του συνεδρίου είναι: Η σύγχρονη µετάβαση ιστορικής παρακαταθήκης από νέους για νέους, η Αειφόρος Τουριστική Εκπαίδευση και η ανταλλαγή νέων ως εξέλιξη για την περιοχή Πληροφορίες µπορείτε να ανακτήσετε στην ιστοσελίδα, http://www.grde.eu. Άτοµα ή οργανισµοί, οι οποίοι επιθυµούν να παραστούν στη συνεδρίαση, οφείλουν να επικοινωνήσουν µε: (E-Mail: http://www.dimossouliou.gov.gr, info@paramythia.gr , d.mamouris@arcor.de Τηλ.: +30 2666360124), το Ζεύγος Bachsteffel-Löser (E-Mail: kaskarvu@otenet.gr , mailto: kaskarvu@otenet.gr ,Tηl. +30 26660 51700), το Ίδρυµα Friedrich-Ebert (E-Mail: nicole.katsiouli@fes.de , christos@fes-athens.org ) το γραφείο της Ελληνο-Γερµανικής συνεργασίας (DGV-Büro)(E-Mail: Maria.Vassiliadu@grde.eu , lasaridis@grde.eu Τηλ: +30 2310 692115). Για περαιτέρω πληροφορίες: http://www.grde.eu/gr

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τα δρομολόγια του άρχισε από χθες το τραίνο πόλης

Τα δρομολόγια του άρχισε από χθες το τραίνο της Πρέβεζας. Με αφετηρία την πλατεία δικαστηρίων το τραίνο θα ξεκινά τις διαδρομές του στις 11.30 το πρωί, στις 5.30 και στις 7.30 το απόγευμα και θα ταξιδεύει τους επιβάτες στην πόλη μέσω της οδού Σπηλιάδου, του Ναυτικού Μουσείου, κατά μήκος του Στρατοπέδου των Καυσίμων, της τάφρου στον Φόρο, την Κυανή Ακτή και την παραλιακή οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Η τιμή του εισιτηρίου για τη διαδρομή η οποία διαρκεί μια περίπου ώρα είναι ένα ευρώ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πανσέληνος στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου


Mε το συγκρότημα Encardia μας καλεί να γιορτάσουμε την πανσέληνο η ΛΓ εφορεία προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Άρτας Πρέβεζας. Ο Αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου θα ανοίξει τις πόρτες του για χάρη του ολόγιομου φεγγαριού, την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 10 το βράδυ, για μια μουσική εκδήλωση και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι Encardia τραγουδούν, χορεύουν και ανασυνθέτουν μέσα στο δικό τους προσωπικό ήχο μουσικές και τραγούδια από την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, τραγούδια, χοροί και θρύλοι του Ιταλικού Νότου, συνθέτουν το πάζλ αυτής της ξεχωριστής βραδιάς.

Ο Στάθης Δρογώσης φέρνει την "Όμορφη Ζωή" στα Γιάννενα

Για ένα και μοναδικό ακουστικό live στο "Το Μπακαλιό του Πάνου" στην Κοσμηρά Ιωαννίνων
"Όμορφη ζωή" το σύνθημα. "Όμορφη Ζωή" και το νέο album του Στάθη Δρογώση το πρώτο στην Ελλάδα που δίνεται δωρεάν από την ιστοσελίδα του δημιουργού www.antelmamusic.com. Το καινούριο αυτό album παρουσιάζει φέτος ο Στάθης Δρογώσης μαζί με ό,τι δικό του έχουμε αγαπήσει από τα προσωπικά του albums, την πορεία του με τα «Φώτα που σβήνουν», αλλά και ό,τι μη δικό του έχει αγαπήσει εκείνος και θέλησε να μας παρουσιάσει σε ένα μοναδικό ακουστικό live με τον ίδιο στο πιάνο και τον Άρη Ζέρβα στο τσέλο. "ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ" ΚΟΣΜΗΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -ΤΗΛ. 26510- 94337-             ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων: Παρουσίαση έργων από τη μόνιμη συλλογή


Η Δημοτική Πινακοθήκη ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον κύκλο των φετινών περιοδικών εκθέσεων και στο εξής παρουσιάζει επιλογές έργων από τη μόνιμη συλλογή της.Πρόκειται για πίνακες, χαρακτικά, σχέδια και γλυπτά, τα οποία προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα δύο αιώνων Ελληνικής τέχνης με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της.Γύζης, Ιακωβίδης, Λύτρας, Παρθένης, Μαλέας, Μπουζιάνης, Τσαρούχης, Μαλάμος, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες έργα των οποίων κοσμούν την Πινακοθήκη και θα αποζημιώσουν και τους πιο απαιτητικούς φιλότεχνους.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη & Πέμπτη : 08.00 – 15.00
Τετάρτη & Παρασκευή 08.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00

Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Αγρότισσας

Σήμερα κι αύριο πραγματοποιούνται στο Βουτσαρά και το Καλοχώρι του Δήμου Ζίτσας οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Αγρότισσας. Σήμερα στις οκτώ το βράδυ θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Βουτσαρά επιστημονική ημερίδα με θέμα «Νέα Προγράμματα και βιώσιμες καλλιέργειες για τον σύγχρονο αγρότη». Αύριο Πέμπτη, 2 Αυγούστου οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Καλοχώρι. Στις οκτώ το βράδυ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Αγρότισσας. Στις 9:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δημοτική βραδιά με εμφάνιση χορευτικών τμημάτων από τις Γυναίκες Ελεούσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ζωής και το Δήμο Ζίτσας.

Ημερίδα για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

«Αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στο Εθνικό Πάρκο» είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 4 Αυγούστου και θα διεξαχθούν παράλληλα σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα που περιλαμβάνονται στο Πάρκο, όπως το Καλέντζι, τα Άγναντα, το Βουργαρέλι, το Συρράκο και τα Πράμαντα. Οι βασικοί ομιλητές προέρχονται από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την επιστημονική κοινότητα.

Βρέθηκε λατομείο για τα μπάζα του Δήμου

Αρχίζει η μεταφορά τους
Η λύση που προανήγγειλε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σχετικά με την εναπόθεση ογκωδών αντικείμενων και μπαζών που μέχρι σήμερα λόγω αδυναμίας υποδοχής τους από τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό μεταφέρονταν στη χωματερή τις Δουρούτης, είναι πια γεγονός.Σε ότι αφορά την πρώτη περίπτωση, αυτή των μπαζών, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα μεταφέρονται σε ανενεργό νταμάρι μέσα στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, κοντά στο Νεοχωρόπουλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και της Περιφέρειας Ηπείρου για το σκοπό αυτό.Η λύση αυτή βέβαια είναι προσωρινή αλλά ταυτόχρονα και αναγκαία καθώς η συνύπαρξη απορριμμάτων και του έργου της αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, ενώ γίναμε όλοι μάρτυρες το τι μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη απορριμμάτων στον εν λόγω ΧΑΔΑ όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 5 πυρκαγιές.Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία, αυτή των ογκωδών αντικειμένων, η λύση θα απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο, μιας και στα σχέδια της Περιφέρειας είναι η αγορά ενός θρυματιστή ο οποίος θα τοποθετηθεί στον ΧΥΤΑ Ελληνικού για να εξυπηρετεί όλο το νομό.


Την άλλη εβδομάδα αρχίζει η εναπόθεση
Μετά τον αιτιολογημένο θόρυβο που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην χωματερή Δουρούτης και την αποκάλυψη ότι ενώ οι εργασίες για το οριστικό κλείσιμό της είναι σε εξέλιξη (έστω και με καθυστερήσεις), εντούτοις ο δήμος Ιωαννιτών λόγω απουσίας κατάλληλων χώρων για την εναπόθεση ογκωδών και μπαζών ήρθε σε συνεννόηση με την εταιρία που κάνει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τοποθετούσε σε ένα μέρος του απορρίμματα των δύο αυτών κατηγόριων, τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών όσο και η Περιφέρεια έπρεπε να βρουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις.Έτσι και ύστερα από συσκέψεις που έγιναν για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη αποκατάσταση ενός ανενεργού λατομείου που βρίσκεται πάνω από το Νεοχωρόπουλο να γίνει με επιχωματώσεις από τα μπάζα που θα μεταφέρει εκεί ο δήμος Ιωαννιτών.Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, το συγκεκριμένο λατομείο επιλέχτηκε λόγω του μεγάλου όγκου μπαζών που μπορεί να δεχτεί, ενώ διευκρίνισε πως μόλις αυτό γεμίσει η Περιφέρεια θα αναλάβει να αποκαταστήσει την επιφάνεια του.

Εν αναμονή του θρυματιστή
Στο άλλο μέτωπο τώρα, αυτό των ογκωδών αντικείμενων, η λύση θα έρθει και πάλι μέσω της Περιφέρειας μιας και ο ΦΟΔΣΑ στην ουσία δεν λειτουργεί. Έτσι η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην αγορά ενός θρυματιστή η αξία του οποίου ανέρχεται περίπουύν ύποπτες για την μεταφορά της μόλυνσης, σε περίπτωση που το κύτταρο είναι τρύπιο. στα 20.000 ευρώ. Το μηχάνημα αυτό θα τοποθετηθεί στον ΧΥΤΑ Ελληνικού για να εξυπηρετεί όλο το νομό και στην ουσία θα μετατρέπει τα ογκώδη αντικείμενα σε απορρίμματα που να μπορεί να τα δεχτεί ο ΧΥΤΑ. Είναι προφανές ότι η αγορά του και η λειτουργία του θα λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή σε ότι αφορά τα ογκώδη αντικείμενα. Για να τα βγάλει κανείς έξω πρέπει να κλείσει ραντεβού με την υπηρεσία καθαριότητας. Ένα ραντεβού το οποίο μάλλον είναι δύσκολο αφού κανείς από τους υπαλλήλους δεν μπορούν να σου πουν με σαφήνεια ημέρα και ώρα. Έτσι οι πολίτες τα βγάζουν όποτε θέλουν με την γνωστή εικόνα στην πόλη.

Καθυστερείη ιχνηθέτηση
Αναφορικά τώρα με την εξέλιξη των μετρήσεων που γίνονται στο Ελληνικό ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για καθυστέρηση στην έναρξη της ιχνηθέτησης η οποία θα δείξει τελικά από που και προς τα πού πηγαίνει η μόλυνση που έχει εντοπιστεί, λέγοντας πως μπορεί η δοκιμαστική λειτουργία να πήρε παράταση μετά από την απόφαση του κ. Καχριμάνη, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει και πάλι να στενεύουν προειδοποιώντας πως ο ΦΟΔΣΑ δεν πρόκειται να παραλάβει ένα έργο αν δεν αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτό λειτουργεί σωστά.Αυτή τη στιγμή η δεύτερη μέθοδος με το ηλεκτρομαγνητική τομογραφία της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη και σκοπός της είναι να εντοπίσει τυχόν σχισμές στο υπέδαφος που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτες για την μεταφορά της μόλυνσης, σε περίπτωση που το κύτταρο είναι τρύπιο.«Αυτή τη στιγμή κοιτάμε με αυτή την μέθοδο να διαπιστώσουμε αν, σε περίπτωση που η μόλυνση οφείλεται στο κύτταρο, υπάρχει η πιθανότητα να μεταφερθεί αυτή μέσω του υπεδάφους στις πηγές όπου εντοπίστηκε. Γιατί αν δεν υπάρχουν σχισμές στο υπέδαφος ακόμη κι αν το κύτταρο είναι τρύπιο δεν μπορεί η μόλυνση να οφείλεται σε αυτό», είπε ο κ. Μπέγκας.

NEOΙ ΑΓΩΝΕΣ