Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αντιδράσεις για τα "λουκέτα" στς ΔΟΥ Φαναρίου και Φιλιππιάδας

Δεκάδες θα είναι τα «λουκέτα» που θα μπουν το επόμενο διάστημα σε Δ.Ο.Υ όλης της χώρας. Τον Σεπτέμβριο θα κλείσουν 14 εφορίες , ενώ των ερχόμενο Οκτώβριο θα κλείσουν άλλες 21 εφορίες σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα λουκέτα όμως έρχονται τον Νοέμβριο καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει το κλείσιμο τουλάχιστον 80 εφοριών, οι οποίες θα γίνουν 200 έως το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών οι εφορείες σε Φανάρι και Φιλιππιάδα, που θα κατεβάσουν ρολά και θα συγχωνευθούν. Η είδηση για το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς αφού ήταν γνωστή εδώ και καιρό ωστόσο η εφαρμογή της απόφασης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στο κοινό. Οι συναλλαγές που γίνονταν στην Δ.Ο.Υ του Φαναρίου θα γίνονται στην Πρέβεζα, ενώ οι συναλλαγές των κατοίκων της Φιλιππιάδας στην Άρτα. Οι δημότες του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού θα πρέπει να κατεβαίνουν στην Πρέβεζα προκειμένου να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους. Τόσο ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος όσο και ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης είχαν καταβάλλει επανειλημμένα προσπάθειες, προκειμένου οι περιοχές τους να μην υποστούν και άλλη υποβάθμιση με την κατάργηση και αυτών των υπηρεσιών. Ο κ. Γιολδάσης δε, επανέρχεται στο θέμα και επισημαίνει για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση της Δ.Ο.Υ Φιλιππιάδας η οποία, όπως υπογραμμίζει, εξυπηρετεί μια περιοχή με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και μεγάλο κύκλο εργασιών.

Συνάντηση Φ.Φίλιου με αντιπροσωπεία των αποδήμων

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση πολυμελούς αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο.Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρ. Δήμου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωσταδήμας ενώ εκτός από τον Δήμαρχο μετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος και του Τεχνολογικού Πάρκου και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Στέφανος Ζέρβας.Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των απόδημων Ηπειρωτών για την πορεία του Καλλικράτη αλλά και για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση.Εκτενής συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα ανάπτυξης επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ήπειρο είτε εκ μέρους απόδημων Ηπειρωτών είτε άλλων ξένων επιχειρηματικών ομίλων.Εκ μέρους της διοίκησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει ενεργή συμμετοχή στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

1ο "Ioannina Street Theater Festival"


Το 1ο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων "Ioannina Street Theater Festival" έρχεται να μεταμορφώσει την πόλη σε υπαίθρια σκηνή στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2012.Παραστάσεις θεάτρου δρόμου, τσίρκου, κουκλοθέατρου, χορού από την κεντρική πλατεία έως την Καλλάρη και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έως το Λιμανάκι (Σφαγεία), και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων με bazaar χειροποίητων ειδών, παρελάσεις και parties θα ξεσηκώσουν την πόλη, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εργαστήρια πλούσιας θεματολογίας.Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του συμμετοχικού χαρακτήρα του φεστιβάλ και στην εξοικείωση του Γιαννιώτικου κοινού με το θέατρο δρόμου ως μορφή έκφρασης και τέχνης.Ενημερωθείτε για τα νέα του φεστιβάλ από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.streetheater.gr καθώς και από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: Facebook http://www.facebook.com/IoanninaStreetTheaterFestival και Twitter https://twitter.com/streetheatergr.Το Ioannina Street Theater Festival συνδιοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Multi-art Projects, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ροδαυγή Άρτας: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Σωτήρη Ζυγούρη

Στη Ροδαυγή και στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ροδαυγής, το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 και ώρα 8.00 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Σωτήρη Ζυγούρη. Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Παναγιώτα Π. Λάμπρη, Ελένη Κ. Παπαβασιλείου και Παναγιώτης Ν. Πλαστήρας. Εκτός από τις εισηγήσεις θα παρουσιαστούν σχετικές διαφάνειες. Ο Σωτήρης Ζυγούρης γεννήθηκε στη Ροδαυγή το 1954 και πέθανε στην Άρτα το 2003. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1979 με την ποιητική συλλογή «Κόκκινος κύκλος». Ακολούθησαν τα «Ξύλινα τρακτέρ», «Ποίηση 1983-1987», «Το σώμα της Άνοιξης», «Η ηλικία των δέντρων», «Ημερολόγιο αναμνήσεων», «Μεταίχμιο», «Τα υστερόγραφα» και «Ηλιοστάσιο». Δυο χρόνια μετά το θάνατό του με την ευγενική χορηγία της Αδελφότητας Ροδαυγής εκδόθηκαν τα ποιήματά του σε έναν τόμο με τον τίτλο «ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, 1975-2003», εκδ. Πέτρα, Αθήνα 2005.

«Το Καλειδοσκόπιο… της Θεσπρωτίας»

Το βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Πέτρου Χρήστου με τίτλο «Το Καλειδοσκόπιο… της Θεσπρωτίας» θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση σήμερα, Δευτέρα, στην αίθουσα «Πάνθεον» της Ηγουμενίτσας από τον Δήμο της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας.Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Παπαζήση», αναφέρεται στη διοικητική ιστορία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας από τους αρχαίους χρόνους έως και τον «Καλλικράτη» και στη σύσταση και εξέλιξη των δήμων και κοινοτήτων.Μεγάλη έμφαση δίνεται στην αλλαγή των οικωνυμίων, που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος στο όνομα του «εξελληνισμού», αλλά και στην καταγραφή του ανθρώπινου παράγοντα, δηλ. την πληθυσμιακή της εξέλιξη.Εμβαθύνει ιδιαίτερα στις αιτίες του γεγονότος ότι η Θεσπρωτία, όπως και ολόκληρη η Ήπειρος, ανήκει στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λειτουργία Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων

Με απόφαση του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων δεν θα συνεδριάσει από την Δευτέρα 6 Αυγούστου μέχρι την Παρασκευή 24 του ίδιου μήνα για την έκδοση αδειών χρήσης μουσικών οργάνων καθώς και τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.Όσοι ενδιαφέρονται να εξυπηρετηθούν για τα εν λόγω ζητήματα θα πρέπει να απευθύνονται στη Δημοτική Κοινότητα πριν ή μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο Δήμος συγχαίρει τους Γιαννιώτες πρωταθλητές

Τους Γιαννιώτες παγκόσμιους πρωταθλητές της κωπηλασίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα συγχαίρει ο Δήμος Ιωαννιτών για τη μεγάλη μάχη που δίνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.Μετά την σημερινή εμφάνιση με την ελληνική τετράκωπο εξασφάλισαν την πρόκριση στα ημιτελικά διατηρώντας έτσι ζωντανή την μεγάλη παράδοση διακρίσεων των Ιωαννίνων στην παγκόσμια κωπηλασία.Ο Δήμος Ιωαννιτών τους συγχαίρει για την πρόκριση. Οι ευχές όλης της πόλης τους συνοδεύουν στον επόμενο αγώνα με την ελπίδα αλλά και την βεβαιότητα ότι θα τους καμαρώσουμε στους τελικούς και με ολυμπιακά μετάλλια.Ο Δήμος Ιωαννιτών συγχαίρει επίσης την δική μας τζουντόκα Ιουλιέτα Μπουκουβάλα για τον αγώνα που έδωσε σήμερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Έπειτα από μία σειρά υποκριτικών δηλώσεων από αρμόδιους για την μετακίνηση συναδέλφων μας στις Α.Δ. Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακόμα απαράδεκτη και δίχως σκέψη διαταγή.Ειδικότερα με την 6001/7/5509-α΄από 29-07-2012 διαταγή του Α.Ε.Α./Κ.Ο.Α.Δ./ΤΜ.2Ο/ΓΡ.1Ο αποσπώνται στις Αστυνομικές Διεύθυνσης της Θράκης ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ (120) συνάδελφοί!!! από την Διεύθυνσή μας.Πρόκειται για μία πρωτοφανής απόφαση η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει υπόψη, τις Υπηρεσιακές ανάγκες του νομού μας και το μόνο που καταφέρνει είναι τη διάλυση των Υπηρεσιών της Διευθύνσεώς μας. Πραγματικά έχουμε πλέον πολλές αμφιβολίες για το αν υπάρχει επιτέλους η πολιτική βούληση να επιλυθεί ουσιαστικά το έντονο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, και σίγουρα με τον τρόπο που επιχειρείται δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.Σε αυτό το σημείο θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας και όλους τους συναρμόδιους φορείς ότι η Ένωσή μας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας ξεκινά σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να αντιπαρέρθουμε σε μία τόσο άδικη απόφαση και σίγουρα σε περίπτωση που αντιληφθούμε την ύπαρξη ευθυνών από πλευράς της Διοίκησης τότε σίγουρα θα προσφύγουμε σε ένδικα μέσα.«Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ    Α Σ   ΕΠ Ι Κ Ρ Α Τ ΗΣΕΙ  Λ Ο Γ Ι Κ Η»

Στενή συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών

Για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο, την Ελληνική Ομογένεια και για τους τρόπους συνεργασίας, συζήτησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και το Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών σε συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προσπάθεια της Περιφέρειας να προσελκύσει και να προωθήσει επενδύσεις, ζητώντας την ενεργό στήριξη των Αποδήμων σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την προβολή της Ηπείρου στο εξωτερικό.Εκτενή αναφορά έγινε επίσης σε ζητήματα που απασχολούν τους Ομογενείς της Αλβανίας κ.α., με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στις τάξεις τους.Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια, στον τομέα των υποδομών και ειδικότερα της προστασίας του Περιβάλλοντος, όπως επίσης και για τις εξελίξεις με τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».Από την πλευρά τους ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρ. Δήμου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στους κοινούς στόχους που υπάρχουν μεταξύ Π.Σ.Η και Περιφέρειας Ηπείρου και τη συνεισφορά που είναι διατιθέμενοι να κάνουν οι Απόδημοι Ηπειρώτες σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο.Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρχει ενιαία γραμμή σε Αναπτυξιακά – Εθνικά θέματα, να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία θα κληθεί και θα αναπτύξει τις θέσεις του το Δ.Σ. του Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών και τέλος να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το γραφείο του Συμβουλίου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

Συναντήσεις για το Πάρκο Παλαιοντολογίας

Συνάντηση με την επιστημονική ομάδα Παλαιοντολογίας της Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ευαγγελίας Τσουκαλά είχε η Διοίκηση του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος.Η συνάντηση αλλά και δύο επισκέψεις που ακολούθησαν στα Μουσεία Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών και τη Σιάτιστα έγιναν με αφορμή την υποβολή πρότασης για την ίδρυση Πάρκου Παλαιοντολίας στο Πέραμα.Στις συναντήσεις και τις επισκέψεις μετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Κώστας Γκόγκος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Θανάσης Μανταλόβας και Σωτήρης Ζιάκας.Η πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg έχει υποβληθεί από το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο και τον Οργανισμό Σπηλαίου σε συνεργασία με Ιταλούς εταίρους. Προβλέπει τη δημιουργία διαδραστικού πάρκου παλαιοντολογίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το οποίο θα αναπτυχθεί στα δύο κτίρια του πρώην Δημαρχείου Περάματος.Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί ένα μοναδικό τρίπτυχο στην Ελλάδα το οποίο θα περιλαμβάνει την επίσκεψη στο Σπήλαιο, την επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης Άννας Πετροχείλου και το Πάρκο Παλαιοντολογίας.

Διήμερο Επιστημονικό συνέδριο για την Ανάπτυξη και τις προοπτικές της περιοχής Κόνιτσας

Διήμερο Επιστημονικό συνέδριο για την Ανάπτυξη και τις προοπτικές της περιοχής Κόνιτσας, οργανώνει για τις 11 και 12 Αυγούστου ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Γυμνασίου – Λυκείου Κόνιτσας. Το συνέδριο θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου και ομιλητές είναι οι: Γεώργιος Καρράς (καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου), Γιάννης Σκούφος (καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου), Χρίστος Φασούλης (δασολόγος), Χαρητάκης Παπαϊωάννου (Βιολόγος – Ιχθυολόγος), Μαρία Καμένου (Αρχιτέκτων – μηχανικός), Ναταλία Μπαλάφα (δασολόγος – περιβαλλοντολόγος), Γεώργιος Τάσσος (κτηνίατρος – υπ. Περιβαλλοντικού Πάρκου Μπουραζανίου), Φίλιππας Καραμπίνας (Δ/ντης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), Κων. Σουέρεφ (προϊστάμενος ΙΒ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Νίκος Σίμος (καθηγητής σε Ερευνητικό Κέντρο των ΗΠΑ), Τζένη Παγγέ (κοσμήτορας σχολής Επιστημών Αγωγής Ιωαννίνων), Χαρίλαος Γκούτος (ομότιμος καθηγητής Παντείου).

Αντιδράσεις για τη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Λούρο Πρέβεζας

Επιστολή προς το Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας απέστειλε το Επιμελητήριο Πρέβεζας, καταθέτοντας τον προβληματισμό του και την αντίθεσή του όσον αφορά τη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Λούρο Πρέβεζας. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή με το κλείσιμο του καταστήματος της ΑΤΕ στο Λούρο, στερούνται τραπεζικής εξυπηρέτησης χιλιάδες επιχειρηματίες, αγρότες και συνταξιούχοι, αφού στην ευρύτερη περιοχή είναι το μοναδικό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών στο κατάστημα της Πρέβεζας. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Πρέβεζας δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την ενέργεια στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε και ζητά την αναθεώρηση της απόφασης.

Πέρασαν Τσίλης και Τζιάλλας!!!

Οι «ασημένιοι» παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2011 στο Μπλεντ με την τετράκωπο άνευ Γιάννης Τσίλης, Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Χρήστου και Γιώργος Τζιάλλας  αγωνίστηκαν σκληρά και κατάφεραν πριν από λίγα λεπτά την απευθείας είσοδο στον ημιτελικό του αγωνίσματος.

Ελλειμματικός κατά 1,5 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηγουμενίτσας!

Στο ενάμισι εκατομμύριο ανέρχεται το έλλειμμα που παρουσιάζει μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηγουμενίτσας και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας αποφάσισε και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την σύναψη ισόποσου δανείου για να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός.«Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα 1.500.000,00 ευρώ, το οποίο είναι αδύνατο να καλυφθεί με περαιτέρω μείωση δαπανών αφού αυτό θα ισοδυναμούσε με αδυναμία λειτουργίας του Δήμου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη.

Τέταρτη εβδομάδα περιοδείας για τον «Μανδραγόρα» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Η κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο Μανδραγόρας» συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα την περιοδεία της δίνοντας παραστάσεις στην Ήπειρο, οι οποίες οργανώνονται με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και τους κατά τόπους Δήμους. Ο θίασος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Μάζια (Τρίτη 31/7, οργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών), τον Γυμνότοπο (Τετάρτη 1/8, οργάνωση Δήμος Ζηρού), τους Φιλιάτες (Πέμπτη 2/8, προαύλιο Γυμνασίου, οργάνωση Δήμος Φιλιατών), την Τύρια (Παρασκευή 3/8, οργάνωση Δήμος Δωδώνης), το Μονοδένδρι, Σάββατο 4/8 και τη Λάιστα, Κυριακή 5/8, με οργάνωση του Δήμου Ζαγορίου. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon - Πρόκος». Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι: Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πρόλογος: Στάθης Κόκκορης , Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας, Σύρος: Αθηνά Τσικνιά, Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας, Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης, Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά, Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος, Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά, Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου.

Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου

Το καθιερωμένο αντάμωμα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου θα λάβει χώρα το Σάββατο, 11 Αυγούστου, στην Τύρια Δωδώνης και την Κυριακή, 12 του μήνα, το πρωί, στις Πύλες του Άδη, στα Σερζιανά της Λάκκας Σουλίου.Το αντάμωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Λάκκας Σουλίου. Έτσι, το Σάββατο, 11 Αυγούστου, το βράδυ, συνδιοργανώνεται αντάμωμα ξενιτεμένων στην Τύρια, με πλούσιο παραδοσιακό ηπειρώτικο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και την Κυριακή, 12 Αυγούστου το πρωί, στον Αχέροντα στις Πύλες του Άδη, στα Σερζιανά, συνδιοργανώνεται αντάμωμα όλων των ετεροδημοτών και παρουσιάζονται τα πλούσια έθιμα της περιοχής.

Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ στα Γιάννενα

Σύσκεψη – συζήτηση πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστών, αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η Τοπική Γραμματεία Ιωαννίνων της ΠΑΣΕΒΕ. Θέμα της συζήτησης θα είναι τα φορολογικά μέτρα, τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και η κατάσταση που έχει προξενηθεί με τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων.

Επίσκεψη Αντ. Νικοπολίδη στην Άρτα – Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του

Τον ελάχιστο φόρο τιμής, στη γη που τον δημιούργησε, στους χώρους που ανατράφηκε, στους δρόμους που περπάτησε χτίζοντας τα όνειρά του, θα αποτίσει ο Αντώνης Νικοπολίδηs την Δευτέρα 30 Ιουλίου. Στην Αρτα γεννήθηκε και ανδρώθηκε κι εκεί θα επιστρέψει την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα για να κάνει την παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του με τίτλο "Ο Αγώνας της Ζωής μου" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις MVPublications... Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, γίνεται σημαντική αναφορά για τα νεανικά χρόνια του στην Αρτα, τη σχέση με τον πατέρα του, τις γεωργικές εργασίες, τις δυσκολίες, τα οράματα που γεννήθηκαν δίπλα στο οικόπεδο, το οποίο ο ίδιος αναγάγει στο δικό του Μαρακάνα... Η εκδήλωση της παρουσίασης θα γίνει στο Συνεδριακό χώρο Διώνη στις 8μ.μ και ο Αντώνης Νικοπλίδης θα είναι εκεί, να μιλήσει στο κοινό της ιδιαίτερης πατρίδας του, να ανταλλάξει απόψεις, να φωτογραφηθεί, να υπογράψει το βιβλίο του. Είναι η πρώτη παρουσίαση που θα κάνει ο Πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 με την Εθνική ομάδα, εκτός Αθηνών, και ήταν δική του επιθυμία να είναι η Αρτα αυτή που θα ανοίξει τoν κύκλο των περιφερειακών εκδηλώσεων για το βιβλίο του...

Φιλική νίκη του ΠΑΣ Γιάννενα επί του Πανιωνίου

Με πρωταγωνιστή τον Ντε Βινσέντι ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε 2-0 του Πανιωνίου σε φιλικό παιχνίδι.Οι Ηπειρώτες ολοκλήρωσαν τα φιλικά προετοιμασίας στα Τρία Πέντε Πηγάδια με νίκη (2-0) σε βάρος του Πανιωνίου. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε σχέση με τον αγώνα απέναντι στη Βέροια και με κορυφαίο τον Ντε Βινσέντι έφτασε στην επικράτηση, χάρη στην εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου.Το σκορ άνοιξε ο Λίλα έπειτα από ατομική προσπάθεια του Ντε Βινσέντι και σουτ του Λίλα, ενώ ο πρώτος με σουτ από το κέντρο του γηπέδου διαμόρφωσε το 2-0. Υπήρξαν, πάντως, και νεύρα στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς μία αντιαθλητική ενέργεια του Κεϊτά λίγο έλειψε να τινάξει το παιχνίδι στον αέρα.Αποκλεισμός για τη Μπουκουβάλα στο τζούντο‎

Πρόωρα ολοκληρώθηκε το τουρνουά τζούντο -57 κιλών για την Ιουλίετα Μπουκουβάλα, η οποία ηττήθηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο από την Γιουριλέιντις Λουπετέι Κόμπας.Η ελληνίδα τζουντόκα δεν κατάφερε να ξεκινήσει με το… δεξί τις υποχρεώσεις της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου και έμεινε πρόωρα εκτός συνέχειας με Yuko από την Γιουριλέιντις Λουπετέι Κόμπας από την Κούβα.ΠΡΕΒΕΖΑ:Μια ακόμη φωτιά στο Μονολίθι


Μια ακόμη φωτιά, η τρίτη μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας εκδηλώθηκε χθες λίγο πριν τις 10 το βράδυ, στο αισθητικό δάσος του Μονολιθίου. Ευτυχώς η φωτιά έγινε άμεσα αντιληπτή και σβήστηκε πριν πάρει διαστάσεις από το όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που περιπολούσε στην περιοχή.

Απόδημοι Ηπειρώτες απ’ όλο τον κόσμο σήμερα στα Γιάννινα

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ήπειρο, κατά την οποία οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι πολλά και ποικίλα, εκατοντάδες απόδημοι Ηπειρώτες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στα Γιάννινα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών που ξεκινάει σήμερα.Μπορούν αυτοί όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην προώθηση θεμάτων που απασχολούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στη διάρκεια του συνεδρίου. Πάντως, το γεγονός ότι αυτό πραγματοποιείται στην πόλη μας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.


Επαφές Χρ. Δήμου
Το ενδιαφέρον στρέφεται στον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομο Δήμου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Γιάννινα θα έχει συναντήσεις εργασίας με φορείς της Ηπείρου, όπως ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου, ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσιά τους θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως αυτή τη φορά οι απόδημοι συμπατριώτες μας δεν θα αρκεστούν μόνο στην έκδοση ψηφισμάτων, όπως επανειλημμένα έχει γίνει κατά το παρελθόν, αλλά θα λάβουν αποφάσεις για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να βοηθήσουν έμπρακτα την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το… μενού του συνεδρίου
Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση του Παγκ. Συμβουλίου Ηπειρωτών, που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Grand Serai – Ξενία», μεταξύ των άλλων, θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και ο απολογισμός του έργου και των δραστηριοτήτων των Επιτροπών του Συμβουλίου.Παράλληλα, η συνεδρίαση θα ασχοληθεί με την οργάνωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και με το θέμα της Βορείου Ηπείρου, όπως εξάλλου γίνεται πάντα!


Απ’ όλο τον κόσμο…
Σημαντικό είναι το γεγονός, τέλος, ότι η νέα αυτή συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών θα είναι διευρυμένη.Εκτός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των συντονιστών των Επιτροπών που έρχονται για το σκοπό αυτό στην πόλη μας απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, θα λάβουν μέρος σ’ αυτήν πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των Ηπειρωτικών Ομοσπονδιών που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Ήπειρο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πανσέληνος στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου

Mε το συγκρότημα Encardia μας καλεί να γιορτάσουμε την πανσέληνο η ΛΓ εφορεία προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Άρτας Πρέβεζας. Ο Αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου θα ανοίξει τις πόρτες του για χάρη του ολόγιομου φεγγαριού, την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 10 το βράδυ, για μια μουσική εκδήλωση και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι Encardia τραγουδούν, χορεύουν και ανασυνθέτουν μέσα στο δικό τους προσωπικό ήχο μουσικές και τραγούδια από την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, τραγούδια, χοροί και θρύλοι του Ιταλικού Νότου, συνθέτουν το πάζλ αυτής της ξεχωριστής βραδιάς.

Καταγγελία του Σωματείου λεμβούχων Νήσου

Στην επιχειρούμενη, τον τελευταίο καιρό, προσπάθεια, μερικών τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και διαστρέβλωσης των θέσεων μας για τις 3-4 νέες άδειες πλωτών για εκτέλεση συγκοινωνιακών και τουριστικών πλόων στη λίμνη Παμβώτιδα, κρίναμε επιβεβλημένη την δημόσια ανακοίνωση των παρακάτω θέσεων μας:Από την αρχή υπήρξαμε αντίθετοι στη δρομολόγηση νέων πλωτών στη λίμνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίκαιρη ειδική περιβαλλοντική μελέτη για την προστασία της λίμνης που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα χορήγησης νέων αδειών, όταν μάλιστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις δρομολογιακές γραμμές.Από τη στιγμή όμως που το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει 3 νέες άδειες (απόφαση 13/53/27-7-11) στις ήδη υπάρχουσες, γνώμη μας ήταν οι νέες αυτές άδειες να δοθούν με απόλυτα διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, σε νέους ανθρώπους και προπαντός σε νέα (καινούργια) πλωτά. Τι πιο λογικό....Θυμίζουμε εδώ ότι όλα τα καραβάκια του Σωματείου λεμβούχων Νήσου ήρθαν καινούργια στη λίμνη και όχι μεταχειρισμένα.Δυστυχώς όλοι αυτοί που τάχα κόπτονται για την προστασία της λίμνης (Επιτροπή Γνωμοδότησης, Περιφερειάρχης κ.α) μας χλεύασαν και απέρριψαν ασυζητητί την πρόταση μας.Δυστυχώς, επίσης, επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν από την πρώτη στιγμή (πριν ένα χρόνο) ότι η διαδικασία δεν θα ήταν αμερόληπτη. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόβλημα μας είναι ο αδιαφανής και μεροληπτικός τρόπος με τον οποίο αξιολογήθηκαν οι φάκελοι των υποψηφίων και αποφασίστηκε η χορήγηση των αδειών και όχι οι άνθρωποι που θα τις πάρουν.Θεωρούμε αδιανόητο και απίστευτο να αξιολογούν και να εγκρίνουν τη χορήγηση αδειών σε ελλιπέστατους, σχεδόν άδειους, φακέλους χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων πληρέστατους φακέλους υποψηφίων που έχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Θεωρούμε αδιανόητο και απίστευτο να δίνουν άδειες σε ηλικιωμένους (ένας γνωρίζουμε ότι είναι 84 ετών) με πλωτό μεταχειρισμένο (13 ετών) και όχι σε νέους ανθρώπους (25-30-35-40 ετών) με καινούργια πλωτά τελευταίας τεχνολογίας.Θεωρούμε αδιανόητο και απίστευτο να τροποποιείται, χωρίς την τήρηση της νομιμότητας και της προβλεπόμενης διαδικασίας, η Κανονιστική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση για την χορήγηση των αδειών και αντί για τρεις να αποφασίζεται, τελευταία στιγμή, η χορήγηση τεσσάρων αδειών.Καταγγέλλουμε τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς του Συμβούλους, για την απαράδεκτα μεροληπτική και κατευθυνόμενη στάση τους.Από εδώ και πέρα το λόγο έχει η δικαιοσύνη η οποία πιστεύουμε ότι θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Σωματείου λεμβούχων Νήσου

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην Ηγουμενίτσα

Πραγματοποιήθηκε μέ μεγάλη ἐπιτυχία τό Σάββατο 28 Ἰουλίου 2012 στήν Ἠγουμενίτσα ἡ παρουσίαση τοῦ Ὀπτικουακουστικοῦ Δίσκου γιά τόν Ἐθναπόστολο ἅγιο Κοσμᾶ τόν Αἰτωλό. Τήν ἐκδήλωση συνδιοργάνωσαν ἡ Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου καί τό σωματεῖο «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» στό πολιτιστικό κέντρο τοῦ Δήμου Ἠγουμενίτσας «Πάνθεον». Στήν ἐκδήλωση παρέστησαν ὁ Δήμαρχος Ἠγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος, ὁ ὁποῖος ἀπηύθυνεκαί χαιρετισμό, ὁ Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ἠπείρου, Κέρκυρας καί Λευκάδος κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης καί πλῆθος κόσμου πού κατέκλυσε τήν αἴθουσα.Ὁ Ἀρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελλῆς, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Γηρομερίου ἀνέπτυξε τό θέμα «Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὡς Προφήτης». Ἀρχικά ἀνέλυσε τήν ἔννοια τῆς προφητείας καί τοῦ προφήτη καί ἔπειτα ἀναφέρθηκε συνοπτικά σέ προφητεῖες τοῦ ἁγίου Κοσμᾶ πού ἐκπληρώθηκαν καί σέ ἄλλες πού ἀκόμη δέν ἔχουν πραγματοποιηθεῖ. Κατέληξε δε, λέγοντας ὅτι ἡ προφητεία ἑνός ἁγίου δέν προξενεῖ στόν χριστιανό οὔτε φόβο οὖτε ἐναγώνια ἀναζήτηση τοῦ τί θά γίνει στό μέλλον ἀλλά πνευματική ἐγρήγορση καί προσήλωση στήν πνευματική ζωή.Ἡ κ. Μαμασούλα Μαρία, Διδάκτωρ Παιδαγωγικῆς, ἀνέπτυξε τό θέμα «Στά ἴχνη τοῦ πατρο-Κοσμᾶ». Ἀναφέρθηκε στίς περιοδεῖες τοῦ ἁγίου καί στό ἀφυπνιστικό τοῦ κήρυγμα στή σκλαβωμένη ἀπό τούς Τούρκους Ἑλλάδας. Στήν ὁμιλία της ἀκολούθησε κυρίως τά ἴχνη τοῦ ἁγίου Κοσμᾶ στή Θεσπρωτία κάνοντας διεξοδική ἀναφορά στίς συγκεκριμένες τοποθεσίες ἀπό τίς ὁποῖες πέρασε ὁ ἅγιος Κοσμᾶς καί τί δίδαξε στήν καθεμιά ἀπό αὐτές.Ἀκολούθησε προβολή μέρους τοῦ ὀπτικοακουστικοῦ δίσκου πού παρακολούθησαν ὅλοι οἱ παρευρισκόμενοι μέ ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον πολλοί παραμένοντας ὄρθιοι μέσα στήν κατάμεστη αἴθουσα.Τήν ἐκδήλωση ἔκλεισε ὁ Πρόεδρος τῆς «Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης» κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος ευχαριστωντας ὅσους ἐργάστηκαν γιά τήν ἐκδήλωση. Στό σύντομο χαιρετισμό του ἀναφέρθηκε στό ἔργο τῆς «Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης» πού συνοψίζεται κυρίως στήν ἑνότητα ὅλων τῶν Ρωμηῶν καί τόν συντονισμό δράσεων πού θά μᾶς φέρουν πιό κοντά στήν Ἐκκλησία καί τήν Παράδοση τοῦ Ἔθνους μας.Τήν ἐκδήλωση κάλυψαν δημοσιογραφικά τά κανάλια Ἀχελώος ΤV και Αrt ΤV καθως καί δημοσιογράφοι τοπικῶν ἐφημερίδων καί ἰστοσελίδων.

Τραγικός ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων του τελευταίου διημέρου στην Ήπειρο

Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων του τελευταίου διημέρου στην Ήπειρο.Την Παρασκευή το απόγευμα, στη Φιλιππιάδα, φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 40χρονος, συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε 48χρονος, στο οποίο επέβαινε 39χρονη ημεδαπή και δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών.Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα η 39χρονη και ελαφρά οι δύο οδηγοί και τα ανήλικα παιδιά.Χθες τα ξημερώματα, στην Κρανιά Πρεβέζης, Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 80χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 79χρονης συνοδηγού και τον ελαφρύ τραυματισμό της 83χρονης επιβάτιδας του οχήματος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την έναρξη των εργασιών του λιμενικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα

Την έναρξη των εργασιών του λιμενικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα, και καλεί τους πρεβεζάνους σε επαγρύπνιση και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αντίστασης, που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στον χώρο που θα γίνει το αλιευτικό καταφύγιο. Εν τω μεταξύ την Παρασκευή στις 9 το βράδυ διοργανώνει συγκέντρωση και μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στον ίδιο χώρο. Την ίδια στιγμή οργισμένη ανακοίνωση με την οποία εναντιώνεται στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, εξέδωσε η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας, με την οποία καλεί τις αρχές να σταματήσουν κάθε εργασία στην περιοχή και τους πολίτες να προστατέψουν τη φύση και το περιβάλλον.

Σύσκεψη για τα έργα της επέκτασης του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Σύσκεψη για να εξεταστεί η πορεία των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, συγκαλεί την ερχόμενη Τετάρτη ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Στ. Καλογιάννης.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντ. Μπέζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τόσο τα προβλήματα για την ολοκλήρωση της β’ φάσης του έργου όσο και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξέλιξη της γ’ φάσης.

"ΠΑΤΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ"

Μια μεγάλη κοροϊδία και εμπαιγμός πραγματοποιείτε σε βάρος των χιλιάδων ανέργων στην χώρα μας. Πολλοί συνάθρωποι μας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες στους για μια αξιοπρεπή ζωή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Αυτό που συμβαίνει όμως με είναι απλά εξευτελιστικό. Πρόσφατα επιλέχθηκαν οι προσληφθέντες για το πρόγραμμα την Πίνδος Περιβαλλοντολογικής στα Ιωάννινα. Στο πρόγραμμα αυτό συμπράττων Φορέας ήταν και ο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου με έδρα στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων σε απόσταση 5 χλμ απο το κέντρο της Πόλης. Οι εργαζόμενοι όμως που έχουν επιλεγεί για να εργαστούν στο πρόγραμμα αυτό δεν θα παρουσιάζονται καθημερινά στην Έδρα του Φορέα για να τους ανατεθούν οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αλλά θα πρέπει να κάνουν καθημερινά με δικά τους έξοδα τουλάχιστον 70 -75 Χλμ(( 150 χλμ με επιστροφή) οδικός με κόστος καυσίμων πολύ πάνω απο τα 25E που θα αμείβονται για την εργασία τους και σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της Ηπείρου τον Χειμώνα που όποιος είναι απο την περιοχή καταλαβαίνει τις συνθήκες που επικρατούν. Στην προκήρυξη που είχε αναρτηθεί δεν ανέφερε πουθενά ότι ο κάθε εργαζόμενος είναι υπεύθυνος να μεταβαίνει στο βουνό όπου θα είναι το αντικείμενο εργασία του κουβαλώντας και τα σκαπτικά υλικά στο αυτοκίνητο του με δική του ευθύνη. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη δουλεία ζητάμε για να ζείσουμε. Είμαστε νέοι 25 -30 χρονών και το μόνο που ζητάμε είναι αξιοπρέπεια.Σ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Αβάσιμα τα σενάρια για κλέισιμο του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Αβάσιμα χαρακτηρίζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ.Νίκος Τζίμας τα σενάρια, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναφέρουν ότι το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, συμπεριλαμβάνεται στα Νοσοκομεία, που πρόκειται να συγχωνευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο μετά τη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα. Ο κ. Τζίμας είπε ακόμη ότι συνεχίζουμε έτσι και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί και ο οργανισμός του Νοσοκομείου, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε -εκτός και αν έρθουν τα πάνω κάτω- ενώ πρόσθεσε πως δεν τίθεται λόγος ανησυχίας ούτε για τους πολίτες, ούτε για τους εργαζόμενους, το διοικητικό, νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων το υπουργείο . Στο «στόχαστρο» βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Πατησίων», Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Άμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.

Πλήθος πιστών προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του μακαρίου Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελετίου

Πλήθος πιστών προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του μακαρίου Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελετίου στο μνημόσυνο, που τελέστηκε το πρωί το Σαββάτου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης με αφορμή την συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατό του. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης, Άρτας, Πεισιδίας Ζυχνών, Σύρου, Γλυφάδας, Λευκάδος, Αββίδου και Σαλώνων. Επίσης το παρών έδωσε ο βουλευτής Αχαίας της Ν.Δ και πρώην υφυπουργός απασχόλησης Nίκος Νικολόπουλος, οι βουλευτές Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης και Άρτας Χρήστος Γκόγκας, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκούλης και άλλοι φορείς. Από τους ομιλητές επισημάνθηκε το ήθος και η προσφορά του Μελετίου στην εκκλησία, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου όλοι οι Μητροπολίτες τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του Μελετίου και δεήθηκαν μαζί με τους πιστούς για την ανάπαυση της ψυχής του.

Ο Δον Ζουάν επιστρέφει σήμερα στο Θέατρο ΕΗΜ (ΦΡΟΝΤΖΟΣ)

Ο Δον Ζουάν επιστρέφει … ο γνωστός μας ήρωας μέσα από την εικόνα του «άπιαστου» αρσενικού, -εικόνα, η οποία έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς σημαντικούς συγγραφείς και φιλοσόφους, που έχουν δημιουργήσει τον «αξεπέραστο μύθο» του-, μετά από την περιπλάνηση μιας ζωής, ευάλωτος ανήμπορος, ενοχικός για την συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, επιστρέφει για να επανορθώσει …Το έργο είναι μια διασκευή του Γιώργου Κιμούλη που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ούγγρο-Γερμανού συγγραφέα ΄Εντεν φον Χόρβατ. Μια μοναδική αλληγορία που έρχεται να παραλληλίσει την έννοια της καταστροφής που βιώνει ο ήρωας, με οποιανδήποτε καταστροφή, πολιτική, οικονομική, κοινωνική ή αρρώστια…Ο Δον Ζουάν είναι ο μόνος επιζών άνδρας ενός ναυαγίου, που «ξυπνάει», σ΄ έναν κόσμο που καταρρέει , ανήμπορος, σε ένα χειρουργικό κρεβάτι ενός παλιού εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου σε κάποιο νησί. Επτά νοσοκόμες , επτά γυναίκες που έχει πληγώσει στο παρελθόν και στο πρόσωπό τους αντικατοπτρίζεται η συγνώμη του σ΄ ολόκληρο το γυναικείο φύλο, καλούνται να τον περιθάλψουν!Η παράσταση έκανε πρεμιέρα την Δευτέρα 2 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, και θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας ,η οποία θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά, Κατερίνα Γερονικολού, Δομνίκη Μητροπούλου, Παρασκευή Κατσάνη, Άννα Έλενα, Βασιλική Μπισαράκη.
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά: Pawel Dobrzycki
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κινησιολογική Επιμέλεια: Έλενα Γεροδήμου
Video: Δημήτρης Ζώγκας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης
Κων/νος Κυριακού
Δ/νση Παραγωγής: Παναγιώτης Πάντος
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος 17 ευρώ
Φοιτητές-Μαθητές 12 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21.15
Δευτέρα 30 Ιουλίου - Θέατρο ΕΗΜ (ΦΡΟΝΤΖΟΣ)
Προπώληση εισιτηρίων: 
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ROCK SHOP
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΡΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ

Ενημερωτική συζήτηση στα Σεισμόπληκτα για τον ΑΟ Βελισσαρίου

Έπειτα από το θόρυβο που προκλήθηκε, λόγω των πρόσφατων δημοσιευμάτων για τον Αθλητικό Όμιλο Βελισσαρίου,το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΟΒ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων,αποφάσισαν από κοινού, να καλέσουν σε ενημερωτική συζήτηση τα μέλη και τους φίλους της ομάδας Βελισσαρίου, με στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους από το Διοικητικό Συμβούλιου του ΑΟΒ, για τις εξελίξεις που αφορούν τον Αθλητικό Όμιλο Βελισσαρίου.Η συζήτηση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 30.07.2012 και ώρα 9.00 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Σεισμοπλήκτων (επί της οδού Προφήτη Ηλία 6, Σεισμόπληκτα).


Η Ολυμπιακή ώρα των Ηπειρωτών αθλητών

Εξαιρετικό ξεκίνημα έκανε η Ηπειρωτική Κωπηλασία στην 30η Ολυμπιάδα. Η Αλεξάνδρα Τσιάβου του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας και Χριστίνα Γιαζιτζίδου τερμάτισαν πρώτες στην προκριματική τους σειρά και πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά, που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 2 Αυγούστου.Οι Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων αγωνίζονται σήμερα Δευτέρα, 30 Ιουλίου στις 12.40 το πρωί (ώρα Ελλάδος) για την πρόκριση στα ημιτελικά στην τετράκωπο άνευ των ανδρών. Μαζί τους αγωνίζονται οι Γιάννης Χρήστου Στέργιος Παπαχρήστος.Σήμερα, επίσης, στις 11:00 το πρωί η τζουντόκα Ιουλιέττα Μπουκουβάλα αγωνίζεται στο γ΄ προκριματικό γκρουπ του αθλήματος.Οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από την ΕΤ1.

Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΑΣΙ για τις εξελίξεις στη «ΔΩΔΩΝΗ»

Οι ανακοινώσεις που έκανε ταυτόχρονα με την παραίτησή του για την τύχη της Δωδώνης ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης προκαλούν αντιδράσεις στην Ήπειρο.Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της Τράπεζας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις πέρασαν κατευθείαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχία στους συνεταιριστές.Με αυτά τα δεδομένα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων προχωρά το πρωί της Δευτέρας (11 πμ) σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με διευρυμένη μάλιστα σύνθεση. Στόχος να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης. Παράλληλα, μορφές κινητοποιήσεων εξετάζουν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ηπείρου.

Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγ. Νικολάου

Στις 11 Αυγούστου 2012 και από ώρα 9 το βράδυ δίπλα στον Άραχθο κάτω από τη Γέφυρα Τζαρή οι Δήμοι : Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βόρειων Τζουμέρκων, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η Ι.Λ.Ε.Τ., ο πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου και όλα τα κινήματα ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής διοργανώνουν Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγ. Νικολάουμε, με τίτλο " τραγουδάμε για τον Άραχθο " με τον διεθνούς φήμης κλαρινίστα Βασίλη Σαλέα. Μαζί του ο συμπατριώτης μας Βασίλης Παππάς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Σε ανακοίνωση - πρόσκληση από πλευράς των διοργανωτών αναφέρεται: " Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να μείνει το ποτάμι μας καθαρό, χωρίς φράγματα, χωρίς λασπολίμνες με ύδατα αναψυχής για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.Το κίνημα κατά του φράγματος είναι πάντα ενεργό και χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δε γίνονται".Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Δρόμος Παλαιόκαστρο Μαργαριτιου - Καρβουνάρι

Αυτή την σκόνη γιατί πρέπει να την εισπνέουν οι κάτοικοι του Μαργαριτιου;Ο Δήμος Ηγουμενιτσας και ο τοπικός πρόεδρος γιατί δεν κάνουν κάτι.;Την σύμβαση που υπέγραψε η προηγουμένη δημοτική αρχή παραμονές εκλογών,την διάβασε κάποιος για να δει της δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που
αναλαμβάνει η εταιρεία με το νταμάρι στο Καρβουναρι που εξυπηρετείτε από τον δρόμο Παλαιοκαστρου - Καρβουναρι;
Σειμ..Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το Μαργαρίτη (πολύ μεγάλη αποστασηαπο τον δρομο Παλιόκαστρο - Καρβουναρι )


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ:Ανεξαρτητοποίησης της δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Ντάση

Στις 20-7-2012 με αριθμό πρωτοκόλλου 10325, πρωτοκολλήθηκε η επιστολή παραίτησης και ανεξαρτητοποίησης της δημοτικής συμβούλου Πάργας Κατερίνας Ντάση, η οποία διετέλεσε για επτά μήνες ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιστολή παραίτησης επιδόθηκε στον Δήμαρχο κ.Αθανάσιο Λιόλιο και τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ.Ιωάννη Κλοτσώνη, για να κοινοποιηθεί προς τους δημοτικούς συμβούλους.Το κείμενο της παραίτησης έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι συνάδελφοι,
μετά από πάρα πολύ σκέψη και αφού εκτίμησα όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλω την παραίτησή μου. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και μάλιστα από τον Δήμαρχο Πάργας με πόσο πάθος και πόσο σκληρά εργάστηκα, ώστε να λάβει τα σκήπτρα της εξουσίας για το καλό του τόπου μας. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως έκανα τα πάντα για να βοηθήσω μέχρι και σήμερα στην καλή λειτουργία του Δήμου με σεβασμό προς τους θεσμικά ιθύνοντες, Δήμαρχο και Αντιδημάρχους. Οι πράξεις μου και η συλλογική μου συνείδηση αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία και προκαλώ όποιον από τους εκλεκτούς συναδέλφους να έχουν δει να πράττω διαφορετικά από αυτά που καταθέτω σήμερα. Μετά από δύο χρόνια διοίκησης του Δήμου μας και νιώθοντας εξαιρετικά απογοητευμένη, βρίσκω τη δύναμη να υψώσω το πολιτικό ανάστημα σε αυτό που έχει διαμορφωθεί και είναι η κάκιστη εικόνα της Δημοτικής Αρχής στα μάτια των συμπολιτών μας. Δηλώνω με πλήρη ειλικρίνεια, πως οι λόγοι που με οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολλοί και έδρασαν προσθετικά, ώστε να καταλήξω σήμερα στην απόφαση αυτή. Οι κυριότεροι όμως είναι οι παρακάτω λόγοι:
Πρώτος λόγος:
Το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες μας ήταν επικεντρωμένο σε καθαρές αξίες διαχρονικού χαρακτήρα και πνεύματος, με σύνθημα την καθαρότητα, την εντιμότητα, την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Κοντά στον πολίτη χέρι- χέρι να χτίσουμε μια κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας, όπου η δικαιοσύνη θα επικρατεί σε όλους ανεξαιρέτως. Παρόλες αυτές τις γεμάτες με λόγια όμορφα και σαγηνευτικά προεκλογικές δεσμεύσεις που υποδηλώνουν τη μεγάλη ευθύνη που θα αναλαμβάναμε για να καθιερώσουμε εμείς οι δήθεν μεγάλοι οραματιστές, που τόσοι και τόσοι άλλοι προγενέστεροι και ιδεολόγοι στον χώρο της πολιτικής με πιο στιβαρή ιδεολογία από εμάς δεν το κατάφεραν, ώστε να χτίσουν μια ευνομούμενη κοινωνία και ιδανική πολιτεία ( εξάλλου χιλιάδες αγωνιστές έχουν δώσει τη ζωή τους και δεν το κατάφεραν στην ιστορία της ανθρωπότητας) παρακολουθώ ότι θυσιάζονται στον βωμό μιας στείρας οικονομικής πολιτικής της παρούσας δημοτικής αρχής και μικροπολιτικών συμφερόντων.Αποτέλεσμα αυτών είναι η απομάκρυνσή μας από τους συμπολίτες μας που αγκομαχούν καθημερινά και εξοργίζονται για την έλλειψη κατανόησης από την Δημοτικής τους Αρχή, την οποία στήριξαν με πάθος και ανιδιοτέλεια, γιατί ζητούσαν καθαρές λύσεις και τους άρχοντες του τόπου κοντά τους με σύνεση, λογική και συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η αυτοδιοίκηση είναι ανθρωποκεντρική και εμείς απομακρυνθήκαμε από την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, κάτι που δεν είναι ευτελές αλλά το πολυτιμότερο. Αυτή την απομάκρυνση και την πλήρη απόκλιση από τις προεκλογικές θέσεις και εξαγγελίες αλλά και από τον άνθρωπο παργινό και φαναρίσιο πολίτη, δεν την επικροτώ. Δεν γίνομαι τυφλός και βουβός αποδέκτης. Ο χαρακτήρας μου και η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τις οποίες ποτέ δεν άσκησα στην μέχρι τώρα ζωή μου και δεν τις αποδέχομαι. Κύριε Δήμαρχε δεν μου ταιριάζει να παίζω το ρόλο της γλάστρας, γι’ αυτό και σας διευκολύνω με την παραίτησή μου. Την αυτοδιοίκηση την είδα ως τόπο συζήτησης και πολιτικής παραγωγής, γι’ αυτό και ασχολήθηκα. Και σε αυτό με μυήσατε εσείς, κύριε Δήμαρχε, ως δάσκαλός μου, που στήσαμε μαζί την παράταξη, η οποία τιμήθηκε από τον κόσμο. Και εδώ ισχύει το αρχαίο ρητό: « Δάσκαλε που δίδασκες……».Λυπάμαι πολύ, ζητώ συγγνώμη από τους συμπολίτες μου που πίστεψαν το πρόγραμμά μας, το οποίο έστησα κι εγώ, καθώς ανήκω στα πρώτα λίγα ιδρυτικά στελέχη της παράταξης: «ΌΡΑΜΑ ΕΝΕΡΓΏΝ ΠΟΛΙΤΏΝ».
Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς το πρόσωπό μου από μέρους του Δημάρχου, του συναγωνιστή και αλλοτινού φίλου Θανάση Λιόλιου. Κάποιες αξίες όμως δεν διαπραγματεύονται και δεν θυσιάζονται, όπως είναι η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Οικογένεια.Λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες που μου αναλογούν, τους πολίτες τους οποίους με τίμησαν, για να είμαι παρούσα και δυνατή στα δημοτικά συμβούλια με καθαρές προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας δηλώνω κατηγορηματικά πως ό,τι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του Δήμου και θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο, θα το στηρίξω χωρίς να κάνω καμία αντιπολιτευτική κριτική ανούσια, για εντυπωσιασμούς και προβολή. Καμία απολύτως σκοπιμότητα δεν υποκρύπτει η σημερινή αυτή επιστολή, είναι πέρα για πέρα ειλικρινής και σαφής. Διότι κάθε φορά που μπαίνω στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, τούτο θυμάμαι: πως η θέση αυτή δεν είναι μόνιμη. Συγκρίνεται, κρίνεται και αξιολογείται. Και επειδή έχω μάθει να μιλώ με πολιτικούς όρους, ο χρόνος θα το δείξει και θα με κρίνετε όλοι σας και κυρίως οι πολίτες του Δήμου Πάργας, εάν έπραξα σωστά και προέβην σε παραίτηση. ‘Οπως θα κριθεί και το έργο και η συμπεριφορά της σημερινής Διοίκησης. Ένα είναι βέβαιο, πως η συνείδησή μου και η ιδεολογία μου δεν ταυτίζονται πλέον με τον τρόπο προσέγγισης και μελέτης των διαφόρων σοβαρών θεμάτων, όπως και επίλυσης προβλημάτων, με εκείνον της Δημοτικής Αρχής.Σήμερα ενώπιον του σώματος, δηλώνω ότι αποχωρώ και από την παράταξη της συμπολίτευσης και παραμένω στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης που με στήριξαν στην έως τώρα κοινή μας πορεία.Εύχομαι η δική μου παραίτηση να προβληματίσει την παράταξη συμπολίτευσης και να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για την επαναφορά της σημερινής διοίκησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ίσως έτσι ανασχεθεί ο πολιτικός και διοικητικός κατήφορος της Δημοτικής Αρχής. Ποτέ δεν είναι αργά.

Με τιμή
Η δημοτικής σύμβουλος
Κατερίνα Ντάση
(Διευθύντρια 9ου Δημ. Σχολείου Άρτας)

Και ο Αλέξης Τσίπρας στο "παιχνίδι" γτο θέμα της πώλησης της Αγροτικής και της Δωδώνης!

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία ζητά να υπάρξει άμεσα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για «τον τεμαχισμό και την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας -μεταξλυ των οποίων και οι θυγατρικές όπως η ΔΩΔΩΝΗ-στη Τράπεζα Πειραιώς» απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι η πώληση «έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους» και «δίχως στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων».«Χτες, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας -που το 97% της ανήκει στο ελληνικό δημόσιο- διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: στην «καλή» τράπεζα με όλα τα υγιή περιουσιακά στοιχεία και στην «κακή» τράπεζα με όλα τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού. Το «υγιές» τμήμα, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, που πριν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ήταν σε χειρότερη θέση από την Αγροτική, ενώ το τμήμα με τα επισφαλή στοιχεία θα περάσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων» αναφέρει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:«Όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι η Αγροτική είναι κερδοφόρα και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλως παραδόξως όμως, η Αγροτική Τράπεζα -η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας- εξαιρέθηκε της ανακεφαλαιοποίησης και είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους».Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως «η πώλησή της Αγροτικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε χθες, έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους. Ο κ. Προβόπουλος μπόρεσε να προβεί σε τέτοια ενέργεια, στηριζόμενος στον αμφιβόλου Συνταγματικότητας Νόμο 4021/2011, που έφερε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός των Oικονομικών και δίνει υπερεξουσίες στην ΤτΕ. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, ως θα όφειλε, για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock, αλλά και για τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας των τραπεζών» και συμπληρώνει:«Απευθύνομαι σε εσάς, διότι εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας. Αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέρη της τριμερούς κυβέρνησης. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία, που διαμοιράζει ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, τα ιμάτια της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου πλούτου».Αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προειδοποίησαν ότι θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς «δεν πρόκειται να δεχθούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της αγροτικής γης σε τσιφλίκι της τρόικας, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ουσιαστικό έλεγχο θα ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη νέα τράπεζα και επομένως στην υποθηκευμένη αγροτική γη των ενήμερων δανείων». Η Αγροτική, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «έχει μέσα της εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση». Επισημαίνεται, δε, ο «κίνδυνος αφανισμού των αγροτών, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα, ενώ θα μπορούσε η Αγροτική να χρηματοδοτηθεί από τα 7 δισ ευρώ που όπως υπολογίζουν θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Την ανηφόρα τραβά και πάλι ο υδράργυρος!

Σκαρφαλώνει και πάλι ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 39 βαθμούς Κελσίου και τους εναπομείναντες στις πόλεις να αναζητούν λίγη δροσιά σε κοντινές παραλίες και νησιά.Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Βαδίζοντας στην εποχή της ευρυζωνικότητας

Σε ρυθμούς... ευρυζωνικότητας αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά και ο Δήμος Ιωαννιτών η Δημοτική Αρχή του οποίου έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες που είχε μέσω του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε στον παλιό δήμο στο τέλος της θητείας του Νίκου Γκόντα.Σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε για θέματα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνίας του Καλλικρατικού δήμου αλλά και με όσα μπορεί κανείς να διαπιστώσει και μόνος του, υπηρεσίες αλλά και πολίτες των Ιωαννίνων και πολλών δημοτικών ενοτήτων απολαμβάνουν πλέον αρκετά πλεονεκτήματα που προσφέρουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το διαδίκτυο.Κοινή πεποίθηση όλων όμως είναι πως ο Δήμος αυτή τη στιγμή κάνει τα πρώτα του βήματα και μένει να κάνει ακόμα πολλά μέχρι να θεωρείται πως βρίσκεται για τα καλά στην εποχή της ευρυζωνικότητας.

Διασύνδεση απομακρυσμένων υπηρεσιών
Με βάση το δίκτυο οπτικών ινών που είχε εγκατασταθεί αλλά στην ουσία δεν λειτούργησε σχεδόν πότε, ο δήμος κατάφερε να πετύχει την λειτουργική διασύνδεση 25 δημοτικών κτιρίων στο δίκτυο αυτό και προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την λειτουργική διασύνδεση διατηρώντας την ουδετερότητα κάθε δικτύου σε δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία, στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την πρόσβαση των πολιτών στο δίκτυο.Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ενώ οι υποδομές όντως υπήρχαν από την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τα ασύρματα δίκτυα εμφανίζονταν σε φορητούς υπολογιστές, pdas, και κινητά, εντούτοις η σύνδεση σε αυτά ήταν αδύνατη.Αυτό που έγινε λοιπόν και που είναι το πιο σημαντικό, ήταν όλες αυτές οι υποδομές επιτέλους να δουλέψουν για να φανούν χρήσιμες σε υπηρεσίες και πολίτες.Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το ασύρματο δίκτυο 5 GHz διασύνδεσης απομακρυσμένων κτιρίων και υπηρεσιών στο λεκανοπέδιο με ταχύτητες από 54Μbps έως 300Μbps, ενώ προχώρησε και η ενοποίηση με το δίκτυο οπτικών ινών και κατάργηση πρόσβασης από διάσπαρτες μισθωμένες συνδέσεις.Επίσης εγκαταστάθηκαν 12 ασύρματοι κόμβοι διανομής και αναμετάδοσης (Λιγγιάδες, Δρίσκος, Πανεπιστήμιο, Μανωλιάσα, Καστρίτσα, Κέντρο Πόλης, Ελληνικό) καθώς και 20 κόμβοι πρόσβασης σε σημεία/κτίρια δημοτικού ενδιαφέροντος.

Υποδομές χωρίς λειτουργικότητα
Η εικόνα που αντίκρισαν οι άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι των τεχνολογιών στο νέο δήμο, ήταν αρκετά έργα με κατεύθυνση την ανάπτυξη της ερυζωνικότητας χωρίς όμως λειτουργικότητα.Δύο απ' αυτά αφορούν το έργο που υλοποίησε η ΤΕΔΚ το 2007 και περιελάμβανε την κατασκευή 86 κόμβων σε διάφορα σημείων των Καποδιστριακών Δήμων με σκοπό να διασυνδεθούν σε ένα κοινό δίκτυο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και το άλλο του πρώην δήμου Παμβώτιδας το 2008 που περιελάμβανε 21 κόμβους για τον ίδιο σκοπό, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.Στο πρώτο έργο οι κόμβοι κατασκευάστηκαν λειτουργούσαν αλλά αποκομμένοι ο ένας από τον άλλο κάτι που σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούσαν το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν.Στον ενάμιση χρόνο η Δημοτική Αρχή κατάφερε να διασυνδέσει τους 20 και προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΠΕΔ και άλλους Δήμους του Νομού, ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να θέσει σε λειτουργική διασύνδεση με το δίκτυό του και τους επόμενους 66 κόμβους σταδιακά.Επίσης συνέδεσε μεταξύ τους αλλά και με το υπόλοιπο δίκτυο και τους 21 κόμβους που κατασκευάστηκαν στον Δήμο Παμβώτιδας επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη εξυπηρέτηση τοπικών κοινοτήτων, παιδικών σταθμών, πνευματικών κέντρων και σχολείων της περιοχής.Παράλληλα όμως προωθήθηκε και η επέκταση των ασύρματων κόμβων (5GHz) σε επιπλέον σημεία εκτός από αυτά που προέβλεπαν τα δύο προηγούμενα έργα για την κάλυψη των αναγκών του Καλλικρατικού Δήμου όπως Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Δαφνούλα, Ηλιόκαλη Κοινοτικό, Χαροκόπι Κοινοτικό, Κοσμηρά, Μπιζάνι, Νησί, ΕΑΝΚΙ, Σπήλαιο Περάματος.

Ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών
Με τις κινήσεις αυτές λοιπόν ο δήμος κατάφερε πολλά.Αρχικά έχει δώσει πρόσβαση σε 25 από τα συνολικά 35 αγροτικά ιατρεία ώστε να μπορούν να κάνουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που είναι πλέον υποχρεωτική και έχει γίνει τόσο μεγάλη κουβέντα για το κατά πόσο μπορούν απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.Επίσης παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης των τοπικών κοινοτήτων στο κεντρικό πρωτόκολλο, δημοτολογίο και εφαρμογές οικονομικής υπηρεσίας, καθώς και η αξιόπιστη-ταχύτερη πρόσβαση όλων των ΚΕΠ σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες.


Ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Σε ότι αφορά τους χρήστες του διαδικτύου υπάρχει πλέον ασύρματη ελεύθερη πρόσβαση σε διάφορα σημεία όπως στην Ζωσιμαία Ακαδημία, το Καμπέρειο, η Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων, το ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ., την Μητρόπολη, το Θέατρο στα Παλαιά Σφαγεία και το Πανειπηρωτικό Στάδιο.Το ασύρματο δίκτυο πρόσβασης χρηστών (WIFI) έχει εγκατασταθεί συνολικά σε 69 σημεία του λεκανοπεδίου με το στόχο να είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τα120.Ταυτόχρονα σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε ενιαίο κέντρο διαχείρισης και επίβλεψης (real time monitoring & alerts): α) όλων των ενεργών στοιχείων του δικτύου, β)των εξυπηρετητών και γ)των εφαρμογών.Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση του ασύρματου δικτύου (WIFI) του Δήμου Ιωαννιτών παρέχεται σε 1.700 διαφορετικούς χρήστες ανά μήνα, ενώ με τη νέα της μορφή η ιστοσελίδα του δήμου έχει γίνει πιο πρακτική και εύκολα προσβάσιμη με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητά της να φτάνει περίπου τους 21.000 χρήστες ανά μήνα.

Εξοικονόμηση πόρων
Σημαντικά όμως ήταν τα οφέλη και στον οικονομικό τομέα, αφού μειώθηκε το διαχειριστικό κόστος όλων των συστημάτων και εφαρμογών παρέχοντας ασφάλεια και εξοικονόμηση ωρών εργασίας καθώς η ενοποιημένη κεντρική διαχείριση παρέχει συστήματα επίβλεψης και απομακρυσμένης παρέμβασης.Μειώθηκε δε και το λειτουργικό κόστος από την λειτουργική διασύνδεση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων με το ενοποιημένο δίκτυο, καταργώντας περισσότερες από 12 μισθωμένες συνδέσεις.Τέλος η παροχή εξοπλισμού και η λειτουργική διασύνδεση από τον Δήμο στα Σχολεία μείωσε το λειτουργικό κόστος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μέσω της διακοπής μισθωμένων γραμμών στο Π.Σ.Δ. (το έργο αυτό συνεχίζεται).


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ