Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Ο Χρήστος ΓκόγκαςΓραμματέας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξελέγη ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας. Στη θέση του Γραμματέα της Επιτρπής εκλέχτηκε ο βουελυτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Γκόκας. Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεξεργάζεται και ψηφίζει νομοσχέδια και προτάσεις νόμων αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών. Επίσης εξετάζει το προσχέδιο και το οριστικό κείμενο του Προϋπολογισμού του Κράτους και συζητά και ελέγχει, μέσα από τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, θέματα συναφή με τις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων.

Νεκρή ηλικιωμένη σε διαμέρισμα στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων

Νεκρή βρέθηκε πτιν λίγη ώρα, μία ηλικιωμένη γυναίκα, στο διαμέρισμα που διέμενε επί της οδού ΚΑ Φεβρουαρίου,στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων.Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατος της ηλικιωμένης προήλθε πριν από τέσσερις ή πέντε ημέρες και οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης νέος Γενικός Γραμματέας Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας

Πλήρης επιβεβαίωση του epirusgate
Όπως σας είχε ήδη ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες το epirusgate,ο Ηλίας Θεοδωρίδης είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.Σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα η τοποθέσηση του.Ο Ηλίας Θεοδωρίδης γεννήθηκε στην Αγροσυκιά Πέλλας το 1955.Είναι παντρεμένος με την Καρακώστα Καλλιρρόη και πατέρας δύο παιδιών, τον Γιάννη φοιτητή Αρχιτεκτονικής και τον Παύλο φοιτητή Ιατρικής.Σπούδασε ιατρική στην Ιταλία στο πανεπιστήμιο " Λα Σαπιέντζα" της Ρώμης.Εντάχθηκε ενεργά στο μεταδικτατορικό Ελληνικό Φοιτητικό κίνημα στην Ιταλία από το 1974 και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ίδρυση του.Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1986 και ειδικεύτηκε στη καρδιολογία.Ήταν μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και δραστηριοποιήθηκε στην επιτροπή Αλληλεγγύης  προς τον Κουρδικό Λαό.Πήρε μέρος στην ίδρυση του συλλόγου ειδικευόμενων Ιατρών Θεσσαλονίκης το 1991.Ήταν μέλος της σύνταξης του περιοδικού "Κοινόν των Μακεδόνων". Εργάζεται ως Ιατρός Καρδιολόγος στο Β' Νοσοκομείο Ι.Κ.Α. Θεσσαλονίκης.Το 1989 εκλέχθηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟΚ Πέλλας ως υπεύθυνος ιδεολογικού τομέα. Συμμετείχε στους αγώνες ηθικοπολιτικής αποκατάστασης του ΠΑ.ΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 89-93. Το Ι998 και 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος επικεφαλής του συνδυασμού «Πέλλα ισχυρή Ελλάδα Πολυκεντρική». Το 2007 ήταν υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν.Πέλλας.Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχτηκε Βουλευτής Ν.Πέλλας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Tην 13-02-2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, μετά από καταψήφιση του νέου μνημονίου.Την 26-03-2012 εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συμπαράσταση στον αγώνα για τη Χαλυβουργική

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων εκφράζει την συμπαράστασή του στον αγώνα των Χαλυβουργών οι οποίοι ενωμένοι απεργούν επί μήνες, για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία.Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζεται ακόμη:Ενόψει των διαφαινόμενων εξελίξεων καλούμε όλους τους υπεύθυνους να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία και τα συνεπακόλουθα δικαιώματα, όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων χαλυβουργών.Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και δράσεις για τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα. Οι εργαζόμενοι και πολύ περισσότερο οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες.Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη.

Βραβείο για μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το πρώτο βραβείο καλύτερης παρουσίασης με τίτλο: «OIKONOMOU Anthi, LEPRIEUR Fabien &LEONARDOS D. Ioannis: FRESHWATER FISHES OF THE BALKAN PENINSULA: DELINEATING BIOGEOGRAPHICAL REGIONS», απέσπασε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Οικονόμου Ανθή.Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του XIV Πανευρωπαϊκού συνεδρίου Ιχθυολογίας (Liège, July, 3 –8, 2012).Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Σημαντικές οι επισημάνσεις και η κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης για την ΠΕ Πρέβεζας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με τις παρεμβάσεις τους στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 25/7, που αφορούσαν θέματα της ΠΕ Πρέβεζας, οι σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στον αντιπεριφερειάρχη και παράλληλα συνέβαλαν εποικοδομητικά με τις παρατηρήσεις τους στη διασφάλιση καίριων ζητημάτων για τους πολίτες της περιοχής, όπως στη ρύθμιση για τις έδρες των ταξί.Ειδικότερα για το ζήτημα του προγράμματος των ΚΑΠ για επενδύσεις της ΠΕ ενότητας Πρέβεζας ζητήθηκε από την παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα οι ανάγκες που η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα να καλύψει και αν υπάρχουν αιτήματα που προκύπτουν από τους δήμους και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα πρέπει να συμβάλει η Περιφέρεια με τους πόρους της να αντιμετωπίζονται. Ειδικότερα ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπιση της επικινδυνότητας συγκεκριμένων σημείων του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.Ο Κώστας Αρβανίτης, ως εισηγητής του θέματος, αναφέρθηκε επίσης στην αποτυχία της φετινού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως προκύπτει από τις διαμαρτυρίες κατοίκων των παράκτιων οικισμών και πολύ περισσότερο των οικισμών που γειτνιάζουν με τον υγρότοπο του Αμβρακικού και ζητήθηκε τις επόμενες χρονιές να εξεταστεί η εμπειρία άλλων περιοχών της βόρειας Ελλάδας με ανάλογες συνθήκες όπου τα προγράμματα αυτά είναι καλύτερα στοχευμένα και περισσότερο αποτελεσματικά ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις ακόμη και αν αυτές έχουν σχετικά μεγαλύτερο κόστος.Επίσης τόνισε την καθυστέρηση της Περιφέρειας να προχωρήσει στη συμφωνημένη από προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δρομολόγηση της σύνδεσης της Πρέβεζας με τον κόμβο Τύριας στην Εγνατία και επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τις αναθέσεις των εγκεκριμένων έργων του προγράμματος ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό.Τέλος ο κ. Αρβανίτης άσκησε έντονη κριτική στη συζήτηση για τον απολογισμό του 2011 στην αντιπεριφέρεια Πρέβεζας η οποία για το προηγούμενο έτος είχε δαπανήσει το μικρότερο ποσό για έργα (επενδύσεις) σε σχέση με όλες τις άλλες περιφερειακές ενότητες και πιο συγκεκριμένα το 8,9% στο σύνολο των αντίστοιχων δαπανών της Περιφέρειας. «Δυστυχώς» ανέφερε ο κ. Αρβανίτης, «η Περιφερειακή Ενότητα εμφανίζεται ως ο φτωχός συγγενής της Περιφέρειας. Το 2011 ήταν μια χαμένη χρονιά για την Πρέβεζα. Η Περιφερειακή ενότητα έκανε έργα 3 εκ. € ενώ την προηγούμενη χρονιά η πρώην Ν.Α. Πρέβεζας είχε υλοποιήσει έργα πάνω από 7 εκ. €. Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και τα επόμενα χρόνια και επομένως να μιλάμε πλέον για χαμένη τετραετία»

Κώστας Αρβανίτης
Γιώργος Ζάκας
Δήμητρα Αναγνώστου
Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της επέκτασης του βιολογικού των Ιωαννίνων

Ένα έργο- σταθμός για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για τη δημοπράτηση της επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, η οποία περιλαμβάνεται στο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων που υλοποιεί η ΔΕΥΑΙ σε όλη την έκταση του νέου Δήμου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Την έγκριση της δημοπράτησης του έργου υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.Η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών έχει προϋπολογισμό 19, 6 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα με τεράστια περιβαλλοντική σημασία.«Πριν από δεκαπέντε μήνες περίπου πετύχαμε την έγκριση του μεγαλύτερου προγράμματος παρεμβάσεων από ιδρύσεως της ΔΕΥΑΙ. Τα έργα αυτά, ένα προς ένα παίρνουν πλέον το δρόμο της υλοποίησης και με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν μόνιμες κι αξιόπιστες απαντήσεις σε μείζονα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και η επέκταση του βιολογικού, την οποία σήμερα έχει ανάγκη η περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη κι έτοιμοι να προχωρήσουμε πλέον στην επόμενη φάση. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον συντοπίτη μας Αναπληρωτή Υπουργό ο οποίος γρήγορα και άμεσα προχώρησε στην υπογραφή της έγκρισης δημοπράτησης του έργου», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Τα έργα επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού θα γίνουν σε έκταση 12, 5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΙ, η οποία βρίσκεται δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση.Θα περιλαμβάνει τόσο νέες μονάδες όσο και αναβάθμιση στις υφιστάμενες.Μεταξύ των άλλων θα γίνουν: φρεάτια εισόδου, αντλιοστάσιο εισόδου, μονάδα προεπεξεργασίας, δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, βιολογική βαθμίδα, μονάδα απολύμανσης, μονάδα μεταερισμού, μονάδα μηχανικής πάχυνσης και μηχανικής αφυδάτωσης, έργα διαμόρφωσης του χώρου επέκτασης, δίκτυο στραγγιδίων και ομβρίων, αυτοματισμοί των έργων επέκτασης, επεμβάσεις στο υφιστάμενο έργο για την εξασφάλιση της εύρυθμης και περιβαλλοντικά βέλτιστης λειτουργίας του.

ΑΡΤΑ: Έκφραση συλλυπητηρίων για το θάνατο του Χρύσανθου Βασιλάκου

Με αφορμή τον πρόωρο χαμό του Χρύσανθου Βασιλάκου, προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς της Δ.Ε. Φιλοθέης, από το Δήμο Αρταίων εκδόθηκε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα: «Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων εκφράζουν τη θλίψη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Χρύσανθου Βασιλάκου για τον πρόωρο θάνατό του. Ο Χρύσανθος Βασιλάκος στο σύντομο βίο του διακρίθηκε για την μαχητικότητα, την κοινωνική δράση, τη διάθεση προσφοράς και το ήθος του. Η τοπική κοινωνία έχασε έναν ειλικρινή, τίμιο και αξιόλογο άνθρωπο. Η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά του Χρύσανθου στα κοινά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νέους ανθρώπους. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος.Το Δ.Σ. αποφάσισε να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία».

Στις 28 και 29 Ιουλίου το Zagori Mountain Running 2012

Το Zagori Mountain Running για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει αγώνες ορεινού τρεξίματος στην περιοχή του Ζαγορίου στις 28 &29 Ιουλίου 2012.Οι διαδρομές των 50, 25 και 10 km πραγματοποιούμενες αποκλειστικά σε ορεινά μονοπάτια υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητα του αγώνα, ενώ δίνουν την αφορμή στους δρομείς να πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή. Επιλεγμένες ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα αρχοντικά και λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε μικρές γραφικές πλατείες, τα ιστορικά μνημεία και οι εκκλησίες που θα συναντήσουν οι δρομείς συνιστούν την προσπάθεια του οργανωτή να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής, ενώ ο ίδιος ο αγώνας εξαίρει και αναδεικνύει την ομορφιά του ορεινού τρεξίματος, καθώς η διάδραση του ανθρώπου με την φύση πραγματοποιείται με αφορμή το μαγευτικό τοπίο κάθε στιγμή.Ο αγώνας Zagori Mountain Running είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της πέτρας και του νερού στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Στους αγώνες ο αθλητής θα ζήσει την απόλυτη περιπέτεια, διασχίζοντας το μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Βίκου, την Δρακόλιμνη της Τύμφης, την εξαίσια από αρχιτεκτονικής άποψης σκάλα Βραδέτου, τα πέτρινα χώρια του Ζαγορίου και τα εντυπωσιακά τοξωτά γεφύρια.Το φυσικό περιβάλλον και η ιστορία αυτού του τόπου θα σας ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν και θα σας κάνουν να αισθανθείτε οδοιπόροι εκείνης της παλιάς εποχής όπου άνθρωπος και φύση ήταν τέλεια εναρμονισμένοι. Θα διασχίσετε τον Βοϊδομάτη και θα σκαρφαλώσετε στις παρυφές της Αστράκας και της Γκαμήλας όπου στο μεγάλο αυτό υψόμετρο βρίσκονται οι εντυπωσιακές λίμνες της Δρακόλιμνης και της Ρομπόζης. Θα περάσετε μέσα από χωριά και θα γνωρίσετε φιλόξενους ανθρώπους σε ξεχασμένους πέτρινους οικισμούς όπου θα σας υποδεχτούν με χαρά.Συνεχίζοντας την μακριά παράδοση της μετακίνησης των ανθρώπων από οικισμό σε οικισμό η διοργάνωση του Zagori Mountain Running έφερε στο φως, καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας, ξεχασμένα μονοπάτια και πέτρινα καλντερίμια (σκάλες) δίνοντας ξανά στους ανθρώπους την παλιά ζωντάνια της περιοχής.Όλη αυτή η ιστορία, οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, τα μονοπάτια, τα πέτρινα γεφύρια, η βλάστηση, τα ποτάμια και οι λίμνες, η γεωμορφολογία και τα ορεινά συγκροτήματα καθιστούν τον αγώνα Zagori Mountain Running ως έναν από τους κορυφαίους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί ο αγώνας ως η λυδία λίθος ανάλογων δρομικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναδεικνύοντας, την ομορφιά του ορεινού τρεξίματος και την μοναδική ιστορία, ομορφιά και πολιτισμό των Ζαγοροχωρίων.

ΑΡΤΑ: Σε λυόμενα το Μουσικό Σχολείο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας η αγορά και εγκατάσταση δύο (2) μονάδων αιθουσών (διδασκαλίας) ελαφριάς λυόμενης προκατασκευής για τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Άρτας.Η πίστωση που θα απαιτηθεί για την αγορά των δύο αιθουσών είναι 49.200 ευρώ και θα γίνει με αναμόρφωση προϋπολογισμού.Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου ο οποίος τόνισε ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή (μόνο για φέτος) και άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες επέκτασης του υπάρχοντος κτιρίου στο πρώην δημαρχείο Φιλοθέης με σκοπό τη συστέγαση, από την μεθεπόμενη χρονιά, του Γυμνασίου Φιλοθέης με το Μουσικό Σχολείο στους καινούργιους χώρους που θα δημιουργηθούν.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΥΑΙ

Σειρά αποφάσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που ταλαιπωρούν την επιχείρηση και με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών επί ίσοις όροις.«Συχνά το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης υποχρεώνεται να εξετάσει αιτήματα συμπολιτών για καταβολή των οφειλών με ρυθμίσεις, όπως είναι η αφαίρεση τόκων κι άλλα. Με την απόφαση που λάβαμε οι όροι είναι πλέον ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση ευνοϊκή προς τους καταναλωτές. Εκτιμούμε δε ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΥΑΙ θα καταφέρει να εισπράξει χρήματα τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης και αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής.Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση η ρύθμιση οφειλών γίνεται ως εξής:
- Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 100% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής
- Σε δύο μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής
- Σε 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75% από προσαυξήσεις
- Σε 25 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 60%
- Σε 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 45% από προσαυξήσεις
- Σε 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 25% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στη ΔΕΥΑΙ μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη, το αίτημα θα υπογράφεται και από τον ιδιοκτήτη.Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.Υπάρχει δυνατότητα οι δόσεις να ορισθούν ύστερα από αίτημα του οφειλέτη σε διμηνιαίες με το διπλάσιο ποσό δόσης.Να σημειωθεί τέλος ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάγονται όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στα Γιάννενα τον Αύγουστο ο Σιμόν Πέρες

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τις 6 Αυγούστου ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Στην ατζέντα των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθούν τα ενεργειακά, η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η τουριστική συνεργασία.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει προσκαλέσει τον βετεράνο Ισραηλινό πολιτικό να περάσει λίγες ημέρες και στα Γιάννενα.Πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνο-ισραηλινών συνομιλιών θα είναι τα ενεργειακά, με δεδομένο το ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Ελλάδας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη μέσα από τις ελληνικές θάλασσες.Δεύτερο θέμα, η τουριστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ισραηλινοί με την ελληνική κυβέρνηση είναι το ζήτημα των επενδύσεων.

Μήνυση Χρ. Βούζα για την ρύπανση στον Καλαμά!

«Η αδιαφορία των αρμοδίων συνεχίζεται με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χρυστόστομος Βούζας, επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΙΤΣΑΣ», με αφορμή δημοσιεύματα για τη ρύπανση που εντοπίστηκε στον ποταμό Καλαμά, στην περιοχή Γκριμπόβου. Ο κ. Βούζας ασκεί κριτική στην Δημοτική Αρχή Ζίτσας, ενώ κάνει γνωστό ότι το νομικό τμήμα της παράταξής του βρίσκεται στην ολοκλήρωση της μήνυσης κατά παντός φυσικού αλλά και πολιτικού προσώπου. Η μήνυση, προσθέτει, θα κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα συνοδεύεται με στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, βίντεο κλπ. Παράλληλα έχει πραγματοποιηθεί επικοινωνία με Έλληνες και Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές, προκειμένου να καταθέσουν άμεσα σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου με τίτλο “Interactive Digital Services for Promotion of Natural Heritage and Sustainable Hunting”

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου με τίτλο “Interactive Digital Services for Promotion of Natural Heritage and Sustainable Hunting” (Διαδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες για την Προώθηση της Φυσικής Κληρονομιάς και την Αειφόρο Θήρα) και ακρωνύμιο «THIROPEDIA» (ΘΗΡΟΠΑΙΔΙΑ), το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης έργων του διασυνοριακού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ- ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012, στους χώρους του Δημαρχείου του Δήμου Erchie στην περιοχή του Brindisi της Περιφέρειας της Απουλίας στην Ιταλία.Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 472.200,00 € και σε αυτό συμμετέχουν αφενός από την Ελλάδα: η Περιφέρεια Ηπείρου -ως επικεφαλής εταίρος του έργου- και η Ε Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και αφετέρου από την Ιταλία: οι Δήμοι Erchie (Brindisi), Leverano (Lecce) και Villa Castelli (Brindisi) της Περιφέρειας της Απουλίας στη Νότια Ιταλία. Το έργο συντονίζει η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.)Το αντικείμενο του έργου «THIROPEDIA» αφορά τη θήρα και τις σχέσεις της με το ευρύτερο περιβάλλον και περισσότερο την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και εξειδικευμένου κοινού, όπως οι κυνηγοί, οι επισκέπτες της περιοχής κά. Το έργο αντιμετωπίζει το ζήτημα της αειφόρου θήρας με συνδυασμό του Ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδιασμού και της σχετικής νομοθεσίας, την τοπική εμπειρία, τα διαδραστικά εργαλεία για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και τις εφαρμογές της πληροφορικής.Απώτερος στόχος του έργου είναι η συμβολή στη βιωσιμότητα της άγριας πανίδας και γενικότερα της βιοποικιλότητας στην ‘Ήπειρο και στις αντίστοιχες περιοχές της Ιταλίας που συμμετέχουν στο έργο.
Το έργο «THIROPEDIA» περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στα εξής:
 Συλλογή, ψηφιοποίηση και αξιολόγηση όλων των σχετικών δεδομένων για το κυνήγι, την άγρια πανίδα και την περιβαλλοντική αειφόρο αξία τους,
 Δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών για την ανάδειξη και την ευαισθητοποίηση στην προστασία της ποικιλότητας της πανίδας (βιοποικιλότητα) των δύο περιοχών εφαρμογής του έργου στην Ελλάδα και στην Ιταλία με στόχο τον ευρύτερο πληθυσμό, τους επισκέπτες των περιοχών, τα παιδιά, τους κυνηγούς, τους οικοτουρίστες και τους επιστήμονες,
 Διάθεση στο ευρύτερο δυνατό κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των εθνικών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών, οδηγιών και μεθοδολογιών για τη διατήρηση, την ανάδειξη και την προστασία της άγριας πανίδας,
 Δημιουργία και λειτουργία δύο σύγχρονων Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Κέντρων στην Ήπειρο και στην Ιταλία σχετικά με την πανίδα και την αειφόρο θήρα,
 Παραγωγή σχετικού υλικού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,
 Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την άγρια πανίδα, την αειφόρο θήρα και τη λειτουργία των δύο Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Κέντρων.
Στη συνάντηση που έγινε στο Δήμο Erchie συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου -που είναι επικεφαλής εταίρος του έργου, της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., της Ε Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου καθώς και οι Δήμαρχοι, οι Γενικοί Γραμματείς, το προσωπικό και σύμβουλοι των τριών Δήμων της Ιταλίας που συμμετέχουν στο έργο.

Αντικατάσταση στέγης στο 2ο δημοτικό σχολείο Πρέβεζας

Σε αντικατάσταση της στέγης του δυτικού τμήματος του δεύτερου δημοτικού σχολείου προχωρά ως αρμόδια αρχή για την συντήρηση των σχολείων ο Δήμος της Πρέβεζας. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε κάθε χειμώνα το σχολείο. Τα νερά σε κάθε δυνατή βροχή έμπαιναν στο κτίριο, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν εκφράσει επανειλημμένα τις διαμαρτυρίες τους για το θέμα. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου εκπόνησαν την μελέτη και αυτή την στιγμή προχωρούν σε απομάκρυνση της παλιάς και κατασκευή νέας στέγης και τοποθέτηση κεραμοσκεπής οι εργασίες της οποίας θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου. Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης παρότι δόθηκαν ελάχιστα χρήματα για την συντήρηση των σχολείων (oγδόντα χιλιάδες ευρώ για 75 σχολικές μονάδες) αξιολογήθηκαν οι ανάγκες των σχολείων και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθούν οι πιο άμεσες προτεραιότητες όπως ήταν η αντικατάσταση της στέγης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι Γιαννιώτες μικρομεσαίοι πιο κοντά στους καταναλωτές

Με την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής ευθύνης
 Μια δράση που μπορεί να φέρει πιο κοντά στο κοινό των Ιωαννίνων τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος, συμμετέχοντας στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για την υποστήριξη δράσεων «πράσινης» επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.Όπως έγινε γνωστό χθες, σε ανακοίνωση του Συλλόγου που υπογράφει ο Πρόεδρός του Γ. Νταλαμάγκας και ο Γραμματέας Χρ. Βασδέκης, το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού τομέα (χονδρικό και λιανικό εμπόριο).Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι ΜμΕ των Ιωαννίνων μπορούν να αναπτύξουν δράσεις που σχετίζονται, τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την κοινωνική ευαισθησία και με αυτόν τον τρόπο να έρθουν πιο κοντά στο καταναλωτικό κοινό, σε μια περίοδο, που εναγωνίως ψάχνουν τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να επιβιώσουν.Υπενθυμίζεται, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι υπέρ της καθιέρωσης και δεκαήμερων προσφορών –εκτός των καθιερωμένων εκπτώσεων- στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν τα προϊόντα που θέλουν, σε προσιτές τιμές.


«Θα ευνοήσει…»
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να φαντάζει ως πολυτέλεια, όμως «από την άλλη αναμένουμε, ότι θα ευνοήσει την προσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα οι έμποροι να ανταπεξέλθουν στο διαμορφούμενο αρνητικό «κλίμα», χωρίς να παραμερίσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων τους».


Η διαδικασία
Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, έχει προβλεφθεί η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που υλοποιεί τη συγκεκριμένη δράση, θα διαθέσει στις επιχειρήσεις εξειδικευμένους συμβούλους, που θα τις επισκεφθούν και θα προτείνουν σχετικές δράσεις. Το κόστος της συμβουλευτικής αναλαμβάνει πλήρως η ΕΣΕΕ, μέσω του ΕΣΠΑ. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η Συνομοσπονδία θα αξιολογήσει την πρόοδο για κάθε επιχείρηση και θα ακολουθήσει η βράβευσή της και η απόδοση ειδικής σήμανσης.Περισσότερες πληροφορίες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στα γραφεία του Συλλόγου και στην ιστοσελίδα της ΕΣΕΕ (www.esee.gr)


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Νέα αρχή κάνει το Κέντρο Έρευνας και Στήριξης Θυμάτων Κακοποίησης Πρέβεζας

Μια νέα αρχή επιχειρεί να κάνει το Κέντρο Έρευνας και Στήριξης Θυμάτων Κακοποίησης Ευπαθών Ομάδων Προστασίας Μονογονεικών Οικογενειών του Δήμου Πρέβεζας το οποίο στεγάζεται σε χώρο του Εργατικού Κέντρου. Μέσω των προγραμμάτων κοινοφελούς εργασίας προσλήφθηκαν δύο ψυχολόγοι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί και δύο διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν το Κέντρο σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία. Σκοπός του ΚΕΣΘΥΚΕΚΟ είναι να στηρίξει κυρίως κακοποιημένα άτομα, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών και τα παιδιά αυτών, καθώς επίσης ΑΜΕΑ, απεξαρτημένους και αποφυλακισμένους οι οποίοι καταφεύγουν στο Κέντρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που τους οδηγούν στο περιθώριο και ενισχύουν φαινόμενα κοινωνικής απομόνωσης και αποκλεισμού. To Κέντρο θα συνεργαστεί άμεσα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Ηπείρου Λευκάδας προκειμένου να προωθήσει θέματα απασχόλησης, ενώ στοχεύει και στη δημιουργία ενός δικτύου φορέων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν στα γραφεία του Κέντρου, τις ώρες 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι.

Oλοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου. Μέσα σε μια περίοδο δυσκολίας και αβεβαιότητας είμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι γιατί κατορθώσαμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα και να ζήσουμε στη συνθήκη μιας «άλλης χώρας». Τα Κάτω Πεδινά και η ευρύτερη περιοχή μεταμορφώθηκαν σε κινηματογραφικό πλατό με κατοίκους, σπουδαστές, δασκάλους και επισκέπτες να συμμετέχουν σε μια καθημερινή γιορτή δημιουργικότητας και αισιοδοξίας.Πιστεύουμε ότι η φετινή 3η χρονιά της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό εργαστήριο Τεχνών σκαρφάλωσε ποιοτικά σε υψηλότερο αλλά και πιο απαιτητικό σκαλοπάτι. Οι έξι (6) καινούργιες ταινίες των σπουδαστών μας –που παρήχθησαν ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, είναι μία μόνο από τις αποδείξεις για τις δυνατότητες που έχει το εγχείρημά μας.Οι συνθήκες για τη φετινή διοργάνωση ήταν πραγματικά δύσκολες και υπήρξε σημείο όπου αναγκαστήκαμε να σκεφτούμε ακόμα και την ακύρωση. Γι΄ αυτό και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τη βοήθεια και τη στήριξή σας. Η συνεισφορά σας –ιδιαίτερα φέτος, ήταν για μας πολύ σημαντική.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πρέβεζας

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πρέβεζας, οι εθελοντικές οργανώσεις αλλά και οι κάτοικοι προκειμένου να θωρακίσουν περιοχές, όπως το Μονολίθι και η Κρυοπηγή που τις τελευταίες ημέρες, βρέθηκαν στο στόχαστρο εμπρηστών. Από σήμερα μάλιστα ξεκινούν και περιπολίες από ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται εκ περιτροπής σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση. Το έργο των υπηρεσιών αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων θα ενισχυθεί και από τους προσληφθέντες μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας όχι μόνο στην Πρέβεζα αλλά και σε όλο το νομό. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα με την συμμετοχή των φορέων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να γίνει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων περιστατικών προκύψουν. Τις επόμενες μέρες δε αναμένεται να ανακοινωθεί από την πολιτική προστασία και η σχετική απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη δύση του ήλιου όταν ο βαθμός επικινδυνότητας είναι πάνω από 3. Να σημειωθεί ότι στο 3 βρίσκεται σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Νομό Πρέβεζας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει περιστατικά που μπορεί να προκύψουν Σε ετοιμότητα βρίσκεται όμως και η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ενώ η σύσταση που γίνεται προς τους πολίτες είναι να αποφεύγουν για οποιοδήποτε λόγο να ανάβουν φωτιά στο ύπαιθρο ή να εκτελούν εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Απευθύνεται έκκληση σε όλους δε, να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στον αριθμό 199 μόλις εντοπίσουν κάποια εστία φωτιάς.

Σε χέρια τούρκικης εταιρείας θα καταλήξει η «Δωδώνη»;

Φέρεται ως «φαβορί» για την γαλακτοβιομηχανία μας
Τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού κλάδου τροφίμων επιχειρεί να ταράξει μια τουρκική εταιρεία, η οποία φέρεται να είναι πιο κοντά από κάθε άλλη, στην απόκτηση της «Δωδώνης».Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρεία –στην οποία μετέχουν επιχειρηματίες και από τις ΗΠΑ-, φέρεται να έχει καταθέσει μια εξαιρετική οικονομική πρόταση, ύψους περίπου 75 εκ. ευρώ για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.Μάλιστα, από τα παραπάνω χρήματα, τα 40 εκ. ευρώ θα πάνε για τις άμεσες ανάγκες και τα χρέη της «Δωδώνης», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο, ότι οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν μια απολύτως υγιή επιχείρηση, ποντάροντας –κυρίως- στα αρίστης ποιότητας προϊόντα της «Δωδώνης» και κυρίως στη φέτα.

Χάνουν τη μάχη…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, άλλες εταιρείες χάνουν τη μάχη της «Δωδώνης». Ειδικά σε ό,τι αφορά μια συγκεκριμένη –Γαλλική-, η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες στην παραγωγή λευκού τυριού (στην φέτα… μαϊμού δηλαδή!), τα δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως.Κατά τις ίδιες πηγές, όλες οι εταιρείες που μετέχουν στο διαγωνισμό έχουν κάνει σημαντικές προσφορές, όμως αυτή των Τούρκων φέρεται να κερδίζει έδαφος, καθώς θεωρείται αυτή που καλύπτει τις… φιλοδοξίες της ΑΤΕ.

Ξεκαθαρίζει η κατάσταση…
Στο μεταξύ, άμεσα ίσως και μέσα στην εβδομάδα, θα ξεκαθαρίσει το μέλλον της ΑΤΕ. Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ζήτημα της ΑΤΕ θα «κλείσει» εντός των ημερών.«Αναζητούνται οι όροι πώλησης που θα είναι οι καλύτεροι για το Δημόσιο» ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τη γνωστή θέση της Τρόικα, ότι η ΑΤΕ θα πρέπει να απαλλαγεί απ' όλες τις θυγατρικές της που δεν σχετίζονται με τις τραπεζικές υπηρεσίες και εν συνεχεία να πωληθεί.Αν σε αυτό υπολογίσει κανείς και την διαφαινόμενη διάσπαση της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, τότε θεωρείται βέβαιο, ότι το μέλλον των θυγατρικών της Τράπεζας (εκ των οποίων κορυφαία είναι η «Δωδώνη»), μπαίνει σε νέες βάσεις.«Θα πωληθεί με το «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ ή με το «καλό;» διερωτώνταν χθες αγροτοσυνδικαλιστές, που τόνιζαν, ότι από τη στιγμή που η ΑΤΕ θέλει να… ξεφορτωθεί τις θυγατρικές, θα προσπαθήσει να τις πουλήσει όσο – όσο... Και αυτό είναι ακόμη χειρότερο για την «Δωδώνη». Πάντως, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα, όταν οριστικοποιηθεί το μέλλον της ΑΤΕ και φυσικά μόλις ανοίξουν οι φάκελοι από το διαγωνισμό που έγινε για τη «Δωδώνη»…


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στην Πρέβεζα εκπρόσωποι του ΕΟΤ για την ανάπλαση της Κυανής Ακτής

Στην Πρέβεζα βρέθηκαν χθες εκπρόσωποι του ΕΟΤ προκειμένου να παραστούν στην εγκατάσταση της αναδόχου εταιρίας Στίβος Μ.Παπανικολάου, η οποία ανέλαβε την ανάπλαση της Κυανής Ακτής. Το έργο, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει άμεσα, από την περιοχή του Παντοκράτορα προκειμένου να μην υπάρξει όχληση στην ζώνη κολύμβησης της Κυανής Ακτής.Φορέας υλοποίησης είναι ο ΕΟΤ, ενώ οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται να γίνουν θα αναβαθμίσουν ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πρόταση του Δήμου Αρταίων για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Τη θέση «Χ.Υ.Τ.Α. Βλαχέρνας» προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ως την καταλληλότερη για χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο Δήμο Αρταίων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουλίου και ήταν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Ηπείρου για το δίκτυο των Σ.Μ.Α. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Γκούβας ο οποίος ανέφερε ότι η θέση αυτή είναι καταλληλότερη διότι έχει εύκολη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση αφού δεν θα υπάρχει εναπόθεση απορριμμάτων. «Θα μπαίνουν τα απορρίμματα κατευθείαν σε κοντέινερς από τα απορριμματοφόρα και θα φεύγουν. Δηλαδή δεν θα υπάρχει καθόλου ρύπανση. Προτείνουμε λοιπόν αυτό το χώρο του ΧΥΤΑ διότι και μας διευκολύνει και δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα με την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Γκούβας. Ο κ. Ξυλογιάννης ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει εφόσον δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βλαχέρνας ενώ λευκό ψήφισε και η κα Τσίκου.Η εισήγηση του κ. Γκούβα έχει ως εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου το Δεκέμβριο του 2010 ολοκλήρωσε την μελέτη για τη χωροθέτηση Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο. Μέχρι σήμερα έχει δρομολογήσει οριστικές μελέτες για την κατασκευή Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα :
- Έχει χορηγηθεί ήδη προέγκριση χωροθέτησης στη θέση «Λατομείο Εγνατία» του Δήμου Δωδώνης, Εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία εκπόνησης των Μελετών Ωρίμανσης της Μονάδας Α.Σ.Α., Είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. οικ. 54836/38/20-6-2012 εγγράφου της Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα «Διαβούλευση για το Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου» ζητείται να προτείνουμε θέσεις-οικόπεδα στην περιοχή ευθύνης μας στα όρια του Δήμου Αρταίων για τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.). Το σχετικό έγγραφο που επισυνάπτεται της εισήγησης περιλαμβάνει πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι η Δήμος Αρταίων θα εξυπηρετείται από ένα (1) Σ.Μ.Α. μαζί με τις Δ.Ε. Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδος, Κρανέας του Δήμου Ζηρού, τις Δ.Ε. Πέτα, Αράχθου, Κομποτίου, Κομμένου του Δήμου Νικολάου Σκουφά και την Δ.Ε. Λούρου του Δήμου Πρέβεζας. Προτείνουμε ως την καταλληλότερη για χωροθέτηση Σ.Μ.Α. στα διοικητικά όρια του Δήμου μας τη θέση «Χ.Υ.Τ.Α. Βλαχέρνας».

Η απόφαση για τα πλωτά και τα τοπικά ΜΜΕ

Η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις άδειες πλωτών στην λίμνη Παμβώτιδα,ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,τις σχέσεις διαπλοκής της περιφερειακής αρχής με μερίδα των τοπικών ΜΜΕ. Η διαχείριση της πληροφορίας στις μέρες μας είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση.Γιατί η Εξουσία επιβάλλει και διασφαλίζει την ηγεμονία της μέσω της κατευθυνόμενης πληροφόρησης. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σήμερα στην πολιτική της επικοινωνίας, αναφερόμαστε οπωσδήποτε στην ανάγκη ελεύθερου διαλόγου και στην απαίτηση για δημοκρατία. Παλαιότερα ο Τύπος λειτουργούσε ως «τέταρτη εξουσία», ελέγχοντας την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Όχι πια. Σήμερα η σχέση Μ. Μ. Ε και Πολιτικής μετατράπηκε εν πολλοίς σε σχέση διαπλοκής μεγάλων πολιτικών συμφερόντων και ΜΜΕ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ιδιοκτήτες Μ. Μ. Ε, που «κατευθύνουν» την κοινή γνώμη, αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και σε άλλους τομείς. 

Συνεχίζεται η περιοδεία του «Μανδραγόρα» στην Ήπειρο

Μετά τις δέκα πρώτες παραστάσεις στις οποίες έτυχε θερμής υποδοχής, όπου κι αν παίχθηκε, ο «Μανδραγόρας» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζει τη μεγάλη καλοκαιρινή του περιοδεία σε πόλεις κωμοπόλεις και χωριά της Ηπείρου. Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon - Πρόκος». Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι: : Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη, Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πρόλογος: Στάθης Κόκκορης , Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας, Σύρος: Αθηνά Τσικνιά, Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας, Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης, Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά, Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος, Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά, Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου.Αυτή την εβδομάδα θα δοθούν επίσης παραστάσεις (σήμερα Πέμπτη στην Νεοκαισάρεια,), (σήμερα-αύριο) Παρασκευή στο Κουτσελιό (αύλειος χώρος εκκλησίας), το Σάββατο στο Νεοχωρόπουλο με οργάνωση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και την Κυριακή στην Κοπάνη (οργάνωση Δήμος Δωδώνης). Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Μανδραγόρας του Ν. Μακιαβέλι είναι μια ζωντανή λαϊκή κωμωδία και όχι μόνο, είναι μια κωμωδία που ανταμώνει το λόγιο με το λαϊκό. Ένα παιχνίδι πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τη λειτουργία για την επίτευξη των στόχων τους. Ο θεατής παρακολουθεί τις εκπλήξεις και τις κωμικές ανατροπές που γίνονται σ’ ένα πλαίσιο χαριτωμένο και απολαυστικό και πολλές φορές σατιρικό. Πέρα όμως απ’ την κωμωδία το έργο αποκτά κι ένα περιεχόμενο αλληγορικό, παραβολικό και μέσα από μια κοινωνική αλληγορία αποκτάται ένα περιεχόμενο πολιτικό.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ - Με ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου


Αγώνα δρόμου για να «ξεκολλήσουν» τα μεγάλα έργα ξεκινά η κυβέρνηση και η επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων αποτελεί βασική προτεραιότητα της. Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη ορίστηκε ο Ευθύμιος Βιδάλης ως διαπραγματευτής για την επίλυση του θέματος. Οι συμβάσεις έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που επηρέαζε άμεσα την χρηματοδότηση των έργων και των παραχωρησιούχων. Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε μια συμφωνία - πλαίσιο για τα έργα και μέχρι το τέλος του χρόνου, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, οι συμφωνίες για τα έργα να τεθούν υπό την έγκριση της ελληνικής Βουλής. Τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας είναι η Ιόνια Οδός, ο αυτοκινητόδρομος «Μαλιακός – Κλειδί», ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ο αυτοκινητόδρομος «Ελευσίνα, Κόρινθος, Πάτρα, Πύργος, Τσακώνα», και ο αυτοκινητόδρομος «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα» και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη (οι εργασίες στον οδικό άξονα συνεχίζονται κανονικά). Η πλήρης έναρξη κατασκευής των έργων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5% και στην ενίσχυση της απασχόλησης δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι ο κ Βιδάλης έχει εργασθεί με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα και έχει χρηματίσει πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ. Ο κ. Χατζηδάκης ευελπιστεί πως μέχρι τα τέλη τους έτους θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης ώστε να ξεκινήσουν τα έργα στους τέσσερις άξονες που έχουν σταματήσει από το Νοέμβριο του 2010. Εκτός των χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας η Ελλάδα απειλείται και με διεκδικήσεις δισεκατομμυρίων από τους εγχώριους και ξένους εργολάβους που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες κατασκευής. Οι διεκδικήσεις συνδέονται με την καθυστερημένη παράδοση τμημάτων λόγω απαλλοτριώσεων, μη μεταφοράς δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κ.λπ. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, όλα αυτά τα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια ζωντανά», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, στο περιθώριο των εγκαινίων του τμήματος Ανισόπεδος Κόμβος Κυπαρισσίας - Ανισόπεδος Κόμβος Εισόδου Καλαμάτας του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, του μοναδικού από τα πέντε συγχρηματοδοτούμενα που προχωρά κανονικά. Η συμφωνία του περασμένου Σαββάτου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη δημιουργία του περίφημου «Μηχανισμού Επιμερισμού Κινδύνου» για τους οδικούς άξονες θεωρείται σημαντικό βήμα. Όμως, τα προβλήματα στις συμβάσεις παραχώρησης ξεκινούν από τη μειωμένη κυκλοφορία, που έχει τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις για τα έσοδα και φτάνουν μέχρι την απόφαση πολλών ξένων τραπεζών να αποχωρήσουν από τη χρηματοδότηση. Η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς παρουσιάζει μείωση μέχρι και 50% σε σύγκριση με το 2007, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επανεκκίνηση των έργων. Οι ελληνικές τράπεζες και όσες ξένες θέλουν να μείνουν στη χρηματοδότηση ζητούν από το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί την κυκλοφορία και συνεπώς τα έσοδα από τα διόδια, κάτι το οποίο έχει ήδη πράξει στην περίπτωση της Αττικής Οδού, αλλά και αυξήσεις στα επιτόκια με τα οποία έχουν δανείσει τους εργολάβους. Οι τελευταίοι ζητούν αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο των συμβάσεων (να περικοπούν τμήματα που έχουν εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες ή σε προσφυγές στην Ε.Ε. όπως τμήμα του Άξονα Κεντρικής Ελλάδος, τμήμα που διέρχεται μέσα από τον Καϊάφα στην Ηλεία, κ.λπ.) ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται, αλλά η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή». Πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό τα έργα αυτά να προχωρήσουν και για τον τεχνικό κόσμο και γιατί θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και γιατί θα υπάρξει θετική αντανάκλαση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες απ’ όπου θα περάσουν αυτά τα έργα. Θα δουλέψουμε λοιπόν με σύστημα, με αποφασιστικότητα και με διαφάνεια». Δηλώσεις έκανε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Στάυρος Καλογιάννης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουν οι εργασίες στις υπόλοιπες τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης, κάθε μία από τις οποίες αντιμετωπίζει ξεχωριστά προβλήματα. Αισιοδοξούμε ότι με την συνεργασία όλων θα το καταφέρουμε».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Νέο φορτίο αλβανικών ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν εκατό κιλά κάνναβης
Νέο φορτίο αλβανικών ναρκωτικών, βάρους εκατό και πλέον κιλών, εντοπίστηκε από αστυνομικούς, στους Νεγράδες Πωγωνίου Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.Οι αστυνομικοί, έκαναν σήμα στάσης για έλεγχο σε επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και το αυτοκίνητο, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, ξέφυγε από την πορεία του και ακινητοποιήθηκε σε παρακείμενο αυλάκι.Στη συνέχεια ο οδηγός το εγκατάλειψε και τράπηκε σε φυγή, εκμεταλλευόμενος το δύσβατο και δασώδες της περιοχής.Στο αυτοκίνητο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας Αλβανού υπηκόου, βρέθηκε ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 104 κιλών και 445 γραμμαρίων. Ο δράστης αναζητείται, ενώ την υπόθεση ερευνά η Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Πολύ σημαντική συζήτηση προκάλεσε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας στον Λούρο

Πολύ σημαντική συζήτηση προκάλεσε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας στον Λούρο (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου) στις 24/7/2012, με αφορμή την τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους, για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.Ανάμεσα στους συμμετέχοντες διακρίναμε τον κ Λάζαρο Παπαχρήστο (Αντιδήμαρχο Λούρου), κ. Βαγγέλη Χρήστου (Πρόεδρο Κτηνοτρόφων Πρέβεζας), κ. Θεόδωρο Χαϊδό (Πρόεδρο Αγελαδοτρόφων Πρέβεζας), κ. Ιωάννη Αυγέρο (Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πρέβεζας), κ. Γεώργιο Λιόντο (ΕΝΑ Πρέβεζας), την κα Γεωργία Τασούλη (ΕΝΑ Πρέβεζας), κ. Διονύση Μπρούβα (ΕΝΑ Πρέβεζας), κ. Βαγγέλη Καζούκα (Γεωπόνο Δήμου Πρέβεζας) και πολλούς άλλους.Με την βοήθεια του κ. Δημήτριου Ρουκά (τεχνολόγου γεωπόνου- Ζωοτέχνη), στους συμμετέχοντες παρουσιάσθηκαν ένα-ένα τα βήματα για να κάνει κάποιος, ακόμα και μικρός, κτηνοτρόφος (με 350 κιλά γάλα μόνο ημερησίως) την μικρή οικογενειακή μονάδα τυροκόμησης, για 3,5 τενεκέδες τυρί ημερησίως, τηρώντας όλους τους νόμους και κανονισμούς και βέβαια προσφέροντας απολύτως εγγυημένο και ασφαλές τρόφιμο, σύμφωνα με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα ΔΕΝ χάνει την ιδιότητα του αγρότη και την ασφάλιση στον ΟΓΑ, ούτε εξαντλείται οικονομικά.Τα σημαντικά σημεία προσοχής, όπως τα παρουσίασε ο κ. Δ. Ρουκάς, είναι ότι πρόκειται για «μικρής όχλησης» δραστηριότητα, που δεν πρέπει να ξεπεράσει για κανέναν λόγο τα 22KW εγκατεστημένη ισχύ, με ανώτατη κατανάλωση για θέρμανση-ψύξη μέχρι 60 KW, σε ένα χώρο 25 περίπου τετραγωνικών μέτρων, κάπου κοντά (ή/& δίπλα) στον στάβλο ή/&δίπλα στο σπίτι, ή/& σε κάποιον κεντρικό χώρο, από όπου όμως δεν θα μετακινηθούν το γιαούρτι ή το τυρί, παρά μόνο αφού πουληθούν.Πολύ σημαντική ήταν η παρατήρηση ότι δεν επιτρέπεται σε αυτήν την περίπτωση η αγορά γάλακτος από άλλο κωδικό εκτροφής, ούτε ακόμα και από συγγενή, ούτε από συνεργάτη. Το γάλα πρέπει να προέρχεται μόνο από την δικιά σου μονάδα.Όλη η διαδικασία όπως παρουσιάστηκε, είναι σύμφωνη με την νομοθεσία, αλλά προϋποθέτει ότι θέλεις και μπορείς (είσαι ικανός) να πουλήσεις. Το γιαούρτι ή το τυρί πουλιέται εκεί επί τόπου, μετά την απαραίτητη περίοδο ωρίμανσης.Οι τεχνικές πυροδότησαν ευρεία παράθεση απόψεων για το τι είναι αγρότης, με την παρουσίαση μερικών σκέψεων από τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη (Τεχνικό Σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών) και τις παρεμβάσεις του κ. Στέλλιου Βογιατζή, γεωργοκτηνοτρόφου, προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης και τον συντονισμό του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδα Ραβανού. Όπως ειπώθηκε αγρότης είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Αν δεν σου αρέσει ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής, δεν μπορείς να επιβιώσεις στον αγροτικό κόσμο. Ο αγρότης είναι ο «εξ επαγγέλματος» ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, και εξ ορισμού μέλος της αγροτικής κοινωνίας, της μόνης οργανικής κοινωνίας.Στην αγροτική κοινωνία το επιτυχέστερο-αποτελεσματικότερο μοντέλο οικονομίας είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ οικονομία (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, συλλογικές δομές κλπ). Ο αγρότης δεν είναι απλά παραγωγός. Παραγωγός μπορεί να γίνει και ένας αστός. Παραγωγός μπορεί να γίνει και ένας επιχειρηματίας. Παραγωγοί (και μάλιστα μεγάλοι) ήταν και οι Άγγλοι (Βέλγοι, Ολλανδοί κλπ) αποικιοκράτες, αλλά δεν έγιναν ποτέ αγρότες, απλά ζούσαν, όπως και άλλωστε και πολλοί πλούσιοι αστοί (βιομήχανοι, έμποροι κλπ) ακόμα σήμερα.Οι αγρότες πρέπει να ακολουθούν τον αγροτικό τρόπο ζωής, που είναι αυστηρά προσηλωμένος στην καλλιέργεια ή εκτροφή που κάνουν. Η φύση είναι σκληρή και ανελέητη, και μόνο ένας αγρότης αρκετά σκληρός με τον εαυτό του μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες (λέει ο Βασίλης, πεπειραμένος αγρότης). Γενικά η καλλιέργεια χρειάζεται έναν πολύ αγχώδη, τελειομανή καλλιεργητή, που μπορεί να προλαβαίνει τις καταστάσεις και να μπορεί να τις οραματίζεται. Η καλλιέργεια ή η εκτροφή δεν έχει weekend, ούτε οκτάωρο, ούτε ημέρα απουσίας λόγω γιορτής, ούτε άλλες προτεραιότητες. Δεν αντέχει σε αστικό τρόπο ζωής.Η μονάδα εργασίας στους αστούς είναι το άτομο. Η εργασία στην αγροτική κοινωνία γίνεται με την οικογένεια όλη μαζί, και το εισόδημα δεν είναι ατομικό, αλλά το οικογενειακό. Το σπάσιμο των κοινωνικών δεσμών και η αντικατάστασή τους από «υπηρεσίες» με μορφή συνήθως πυραμιδικής δομής και οργάνωσης, υφαρπάζει τον πλούτο που παράγει ο αγρότης και τον μετακινεί στην υπόλοιπη παγκοσμιοποιημένη συνήθως αλυσίδα, μέχρι να φθάσει πάλι στον καταναλωτή.Επιβάλλεται να δοθεί και πάλι προτεραιότητα στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με αυτάρκεια αι βιωσιμότητα. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν και πάλι συνθήκες για Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, για Τοπικά Σύμφωνα, για Αυτοσεβασμό και πάλι των τοπικών κοινωνιών, για αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων και των τοπικών χαρακτηριστικών, πολιτιστικών και λοιπών.Οι Αγροτικές Αγορές είναι απαραίτητες για να επιτραπεί η επιβίωση των αγορών (ποιος καταδικάζει τους αγρότες σε οικονομικό κατ’ αρχήν θάνατο?). Οι αγρότες πρέπει να μπορούν να βρίσκουν διέξοδο στους τοπικούς καταναλωτές, αφού τυποποιήσουν, μεταποιήσουν και συσκευάσουν την δικιά τους αγροτική (γεωργική, κτηνοτροφική, αλιευτική & δασοκομική) παραγωγή. Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν Farmers Market (Αγορές Αγροτών). Αποτελεί παγκόσμια (!) πρωτοτυπία, αποκορύφωση του πελατειακού κράτους (που πεθαίνει) οι μορφή των «Λαϊκών Αγορών», όπως εξελίχθηκε, και αποκλείει σχεδόν τους αγρότες και την δυνατότητα συμπίεσης των τιμών με αμοιβαίο όφελος.Οι Νέοι Αγρότες οραματίζονται ότι η παραγωγή πλούτου που χαρακτηρίζει την αγροτική παραγωγή τους, θα συνδυάζεται με προσανατολισμό στην αυτάρκεια, τόσο την οικογενειακή, όσο και κυρίως στην τοπική αυτάρκεια.Δεν επιτρέπεται οι «εξ επαγγέλματος» παραγωγοί ενέργειας, να μην μπορούν να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια στις εκμεταλλεύσεις τους.Δεν μπορεί οι παραγωγοί τροφίμων να μην έχουν διατροφική αυτάρκεια και να εξαρτώνται από τις προμήθειας από τα μεγάλα παγκόσμια σούπερ μάρκετ.Δεν μπορεί οι παραγωγοί σπόρων, να μην έχουν πολλαπλασιαστικό υλικό για να καλλιεργήσουν και να εξαρτώνται μόνο από τα δάνεια της ΑΤΕ.Δεν μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία, η αγροτική κοινωνία, να μην έχει ένα εργαλείο υποστήριξης της και να πρέπει να συναλλάσεται με αστικές-εμπορικές τράπεζες.Δεν μπορεί ένας ολόκληρος κόσμος, ο αγροτικός κόσμος, να μην έχει ένα εργαλείο επαγγελματικής υποστήριξης, όπως έχουν οι αστοί επαγγελματίες, τα Επιμελητήρια.Δεν μπορεί οι αστοί νέοι επιχειρηματίες να έχουν στην διάθεσή τους «θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας» και να μην υπάρχουν πειραματικά αγροκτήματα για αγρότες.Δεν μπορεί να μόνα σχολεία, που υποχρεωτικά πάνε τα παιδιά και των αγροτών, να είναι με αστικά πρότυπα και να μην υπάρχουν επαρκή αγροτικά σχολεία.Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι πολίτες της Ελλάδος να καλύπτονται σε περιπτώσεις κινδύνων «δημοσίου συμφέροντος» και οι αγρότες να αφήνονται εκτεθειμένοι σε αίτια που δεν οφείλονται σε αυτούς.Δεν μπορεί μια επιχειρηματική δραστηριότητα να στηρίζεται σε μοναδικό προμηθευτή ή σε μοναδικό πελάτη. Πρέπει να υπάρχει διασπορά για την διαχείριση απρόσμενων κινδύνων.Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012, Νέοι Αγρότες από Ενώσεις Νέων Αγροτών θα Παρουσιάσουν Πετυχημένες Ιστορίες, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να συμμετάσχει (2310 271950, info@neoiagrotes.gr) και να βγάλει τα συμπεράσματά του από πραγματικά περιστατικά της πραγματικής αγροτικής ζωής. 6974111252.

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα στην Κοιλάδα του Αχελώου

Δελτίο τύπου της Π.Ε. Άρτας για τη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου, στις 23 και 24 Ιουλίου με θέμα την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια σήμερα και όχι το 2015 ή το 2016. Να εκμεταλλευτούμε τα αδιάθετα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου. Να τα αποδεσμεύσουμε και να τα επενδύσουμε σήμερα." Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου." Η ελληνική γεωργία και τα εξαιρετικά της προϊόντα , έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σταθερός πυλώνας για να ξεπεράσει ο τόπος κρίσιμες στιγμές στην ιστορική του διαδρομή. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να ξανακάνουμε τη γεωργία μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών ".Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής"Να στηριχθείτε στον Γάλλο Υπουργό για να προωθήσετε σε ευρωπαϊκή κλίμακα την ιδέα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια Μεγάλη Αγροτική Πολιτική που να επιτρέπει στο σύνολο των ευρωπαίων αγροτών στο σύνολο των ευρωπαϊκών Περιφερειών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται."Στεφάν Λε Φόλ, Γάλλος Υπουργός Γεωργίας."Θα πρέπει ο παραγωγός να βρει τρόπους να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του, καθώς και να αυξήσει το μερίδιο της συμμετοχής του στην προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής"Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚΤα παραπάνω τόνισαν με παρεμβάσεις τους στη συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο δημοτικό Διαμέρισμα "Μεγαλόχαρη" στην "Κοιλάδα του Αχελώου", στις 23 Ιουλίου 2012 και συμμετείχαν οι:
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής
Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων
Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα
Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας.Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ.Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

Με... μποφόρ οι άδειες των πλωτών

Έντονες οι αντιπαραθέσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το αδιάβλητο της διαδικασίας

Με βαριές κατηγορίες όπως «φωτογραφική απόφαση», «εξυπηρέτηση κολλητών» και «τραγικό ολίσθημα» ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την αδειοδότηση των νέων πλωτών της Λίμνης Παμβώτιδας που τελικά από τρία που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός θα γίνουν τέσσερα.Σύσσωμη η αντιπολίτευση όπως και συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους στην διαδικασία που ακολούθησε η Περιφέρεια και η αρμόδια επιτροπή που συνέστησε για το σκοπό αυτό κατηγορώντας τη για μεροληπτικές αποφάσεις.Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Καχριμάνης που βρέθηκε από νωρίς σε θέση άμυνας ξεκαθάρισε πως αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών προχωρώντας την υπόθεση και προ(σ)καλώντας όσους πιστεύουν πως έγιναν παρατυπίες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας που είχε αναλάβει την διαδικασία ανακοίνωσε την απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής για την τελική κατάταξη των 14 αιτήσεων λέγοντας όμως πως θα ζητηθεί από το Σώμα να υπάρξει αλλαγή στην κανονιστική απόφαση για να δοθούν τελικά τέσσερις αντί τριών αδειών με την αιτιολογία πως η τέταρτη πρόταση αφορούσε πλοίο με ηλεκτροκίνηση που ήταν και το μοναδικό ανάμεσα σε όλες τις προτάσεις.Η επίθεση ξεκίνησε από την μείζονα αντιπολίτευση με τον Χρίστο Παπαβρανούση να σημειώνει πως στα κριτήρια για την μοριοδότηση των αιτήσεων που ήταν τρία (εντοποιότητα, οικονομική κατάσταση και γνώση του αντικειμένου) προστέθηκε αυθαίρετα και ένα τέταρτο που αφορά την ετοιμότητα υλοποίησης της επένδυσης με περιθώριο μάλιστα τριών μηνών από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου αν το πλοίο υπάρχει ήδη, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει ότι κάτι ύποπτο συνέβηκε και υπήρξε προσπάθεια να φωτογραφηθεί κάποιος διαγωνιζόμενος και εν προκειμένου ο πρώτος, αφού ήταν και ο μοναδικός που πληρούσε το κριτήριο αυτό.Ο κ. Παπαβρανούσης συνέχισε λέγοντας πως η όλη διαδικασία της αξιολόγησης είναι διάτρητη.«Η κατάταξη σύμφωνα με την γνωμοδοτική επιτροπή είναι πρώτος Τζιαφάς Τιμολέων χωρίς αναφορά στα κριτήρια με τα οποία επιλέχτηκε, δεύτερη μια ένωση φυσικών προσώπων χωρίς άλλη δικαιολογία, τρίτη μια άλλη ένωση κατοίκων του Περάματος με κριτήριο ότι δεν υπάρχει η διαδρομή που δεν είναι όμως κριτήριο που έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τέταρτος ο Θεμιστοκλής Παππάς για πλωτό νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Είναι μια ξεκάθαρα μεροληπτική απόφαση της επιτροπής», είπε.Κλείνοντας μάλιστα αναρωτήθηκε αν είναι προσόν ότι ο κ. Τζιαφάς είναι 84 ετών και πως είναι δυνατόν να δίνεται άδεια σε ένα τόσο ηλικιωμένο άτομο και να του εμπιστευτεί η περιφέρεια να μεταφέρει κόσμο.Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Αργύρης, με τη σειρά του προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως ο μοναδικός λόγος που η Περιφερειακή Αρχή θέλει να δώσει άδεια και στην τέταρτη αίτηση είναι επειδή ήταν η μόνη που πληρούσε τα κριτήρια, ζητώντας την άμεση αναβολή του θέματος.Ο Μιχάλης Κασσής τέλος μίλησε για συνέχιση λαθών κατηγορώντας όμως και τον Δήμο Ιωαννιτών που επέλεξε να τοποθετηθεί λίγο πριν τη συνεδρίαση σε ένα θέμα που τον αφορά άμεσα, αφήνοντας όπως είπε το πεδίο ελεύθερο στην Περιφέρεια να δράσει.Ο Κώστας Κωτσαντής από την πλευρά του μίλησε για φωτογραφική απόφαση ενώ και ο Νίκος Ζήκος κάλεσε τον Περιφερειάρχη να μη συνεχίσει τη συζήτηση για να μη ρεζιλευτεί όπως είπε.«Είχαμε έναν κολλητό της περιφερειακής αρχής που είχε ένα καράβι και ψάχναμε τρόπο να μπει στη λίμνη και γι' αυτό βάλαμε και άλλα δύο για να θολώσουμε τα νερά. Σταματήστε τη συζήτηση εδώ για να μην ρεζιλευτείτε», είπε ο κ. Ζήκος.Εκ μέρους των προσφευγόντων η Αναστασία Γιογλή τόνισε πως η αρνητική απόφαση του ΣτΕ αφορούσε την αίτηση αναστολής με γνώμονα ότι δεν προκύπτει άμεση βλάβη παρά μόνο όταν δοθούν οι άδειες, για να προσθέσει ότι η αίτηση ακύρωσης θα εκδικαστεί στις 18 Δεκεμβρίου καλώντας τον Περιφερειάρχη να περιμένει την εξέλιξή της πριν προχωρήσει στο θέμα.Σε ότι αφορά δε την τροποποίηση της κανονιστικής τόνισε πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ολίσθημα αν γίνει διότι, όπως υποστήριξε πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό γνωρίζοντας πως θα δοθούν τρεις άδειες και όχι τέσσερις.

Αμετακίνητη η Περιφερειακή Αρχή
Μετά από αυτό την ομοβροντία ο κ. Καχριμάνης δεν έδειξε να αλλάζει στάση και σημείωσε πως η απόφαση να δοθούν νέες άδειες πάρθηκε από την παράταξή του κι αυτή αναλαμβάνει το βάρος να συνεχίσει τη διαδικασία.«Ας κάνει προσφυγή όποιος νομίζει ότι δεν είναι σωστή η απόφαση. Εγώ ζήτησα από την επιτροπή να γίνουν τέσσερα τα πλωτά λόγω του είδους του τέταρτου καραβιού που είναι ηλεκτρικό. Τα κριτήρια μπήκαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό», είπε, ενώ τοποθετήθηκε και για το θέμα του κ. Τζιαφά λέγοντας πως ο ίδιος δεν έταξε σε κανέναν καμία άδεια αλλά μόλις διαπίστωσε ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα ζήτησε να προσχωρήσει η υπόθεση.Τελικά με τις ψήφους της πλειοψηφίας η πρόταση της γνωμοδοτικής επιτροπής εγκρίθηκε.

Φ. Φίλιος: «Δεν ωφελούν την Παμβώτιδα αποσπασματικές κινήσεις»
Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, κατέθεσε τη θέση του Δήμου σχετικά με τα ζητήματα της λίμνης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ένα κάθετο «όχι» σε αποσπασματικές ενέργειες και κινήσεις που δεν είναι υπέρ του οικοσυστήματος ενώ επιβάλλεται ο Δήμος να έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή.Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως ενώ σήμερα η λίμνη περιβάλλεται στο σύνολό της σχεδόν από το Δήμο Ιωαννιτών, ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα για καμία απόφαση που την αφορά. Μέρος αρμοδιοτήτων, όπως είναι άλλωστε γνωστό, ασκείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, άλλο μέρος από την Κτηματική του Δημοσίου και εμπλοκή έχει και ο Φορέας Διαχείρισης.«Ζητούμε καθαρό ρόλο για το Δήμο. Κάθε ενέργεια που γίνεται στη λίμνη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης. Αποσπασματικές αποφάσεις και κινήσεις δεν είναι προς όφελος της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ