Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγ. Νικολάου

Στις 11 Αυγούστου 2012 και από ώρα 9 το βράδυ δίπλα στον Άραχθο κάτω από τη Γέφυρα Τζαρή οι Δήμοι : Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βόρειων Τζουμέρκων, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η Ι.Λ.Ε.Τ., ο πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου και όλα τα κινήματα ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής διοργανώνουν Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγ. Νικολάουμε, με τίτλο " τραγουδάμε για τον Άραχθο " με τον διεθνούς φήμης κλαρινίστα Βασίλη Σαλέα. Μαζί του ο συμπατριώτης μας Βασίλης Παππάς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Σε ανακοίνωση - πρόσκληση από πλευράς των διοργανωτών αναφέρεται: " Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να μείνει το ποτάμι μας καθαρό, χωρίς φράγματα, χωρίς λασπολίμνες με ύδατα αναψυχής για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.Το κίνημα κατά του φράγματος είναι πάντα ενεργό και χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δε γίνονται".Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Αίτημα για υποβιβασμό της παλιάς Ε.Ο. Κομπότι — Άρτα — Φιλιπιτιάδα σε επαρχιακή

Το αίτημα της Ένωσης Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Ν. Άρτας για υποβιβασμό της παλιάς εθνικής οδού Κομπότι — Άρτα — Φιλιπιτιάδα σε «Επαρχιακή» προκειμένου ακώλυτα και απολύτως νόμιμα τα μέλη της να εκδίδουν νέες άδειες και να ανανεώσουν τις παλιές, έθεσε υπό την μορφή ερώτησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, ο Χρήστος Παπάζογλου, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί και αύριο». Αν και, όπως είπε, δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, ο κ. Παπάζογλου προέτρεψε το Δήμαρχο να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για να την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης. Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης χαρακτήρισε «πολύ σωστό» το αίτημα και ανέφερε: «Είναι ένα ζήτημα σοβαρό το οποίο το προχωράμε. Έχουμε κάνει ήδη έγγραφο. Πρέπει να το δούμε για να γίνει πραγματικά ο υποβιβασμός της εθνικής οδού από α’ κατηγορία σε β’ για να μπορέσει η δόμηση αντί να γίνεται στα 60 μέτρα να γίνεται στα 40 μέτρα και όχι μόνο. Έχει πολλά καλά».Η επιστολή της Ένωσης Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Ν. Άρτας η οποία εστάλη προς το Δήμαρχο Άρτας και κοινοποιήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας αναφέρει: «Όπως σας είναι γνωστό η υπάρχουσα δημόσια οδός Κομπότι — Άρτα — Φιλιππιάδα, θεωρείται «Εθνική» και ως εκ τούτου η έκδοση νέων αδειών συνεργείων αυτοκινήτων αλλά και η ανανέωση των ήδη υπαρχουσών είναι αδύνατη λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (δημιουργία κόμβου, μεγάλες προσόψεις οικοπέδων κλπ). Με το δεδομένο ότι έγινε η παράκαμψη της πόλης μας με την κατασκευή της νέας Εθνικής Οδού Άρτας — Ιωαννίνων, κρίνεται σκόπιμο και επιβεβλημένο να υποβιβαστεί η παλαιά Εθνική Οδός Κομπότι — Άρτα — Φιλιπιτιάδα σε «Επαρχιακή», προκειμένου ακώλυτα και απολύτως νόμιμα τα μέλη μας, να εκδίδουν νέες άδειες και να ανανεώσουν τις παλιές. Ύστερα από τα ανωτέρω παρακαλούμε κ. Δήμαρχε το ταχύτερο δυνατό να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να υποβιβαστεί η παλαιά Εθνική Οδός, σε Επαρχιακή με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για τα μέλη μας, για άλλες επίσης κοινωνικές ομάδες και συνδικάτα αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη, του νομού μας».Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Ν. Άρτας Κων/νος Μπανιάς.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Ε.Δ. Π.Ε.Α.Κ.Ι.

Με τη λήξη της αφιλοκερδούς διετούς θητείας μας ως Ε.Δ. του Π.Ε.Α.Κ.Ι. , θεωρούμε πρέπον και αναγκαίο να προβούμε σ΄ένα σύντομο απολογισμό του έργου μας .Παρά τη μείωση της επιχορήγησης από τη Γ.Γ.Α. κατά 70% σε σχέση με παλαιότερες επιχορηγήσεις, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, καταφέραμε να υλοποιήσουμε τα εξής:
· Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά και εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Διαύγεια .
· Ανακαινίσαμε τα κτίρια του Π.Ε.Α.Κ.Ι. στη Ανατολή και συντηρήσαμε τις υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και μονωτικές εγκαταστάσεις.
· Ανακατασκευάσαμε τον αγωνιστικό χώρο του κεντρικού γηπέδου του ΠΕΑΚΙ και επισκευάσαμε της ζημίες στο ταρτάν.
· Συμβάλλαμε στη δημιουργία Έκθεσης Αθλητικής Ιστορίας της πόλης μας σε αίθουσα που διαμορφώσαμε στο ΠΕΑΚΙ (Ανατολή).
· Συντηρήσαμε τα γήπεδα στο ΠΕΑΚΙ και αντικαταστήσαμε τους λέβητες , τις αντλίες άρδευσης των γηπέδων και φωτίσαμε τις εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας.
· Διαχειριστήκαμε τις παράνομες προγραμματικές συμβάσεις της προηγούμενης Ε.Δ. με την ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για έργα στο Εθνικό Στάδιο οι ¨ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ¨ το 2010 , στη βάση του ελέγχου της κατασκευής και της δαπάνης από τη Γ.Γ.Α. , ο οποίος δυστυχώς ακόμη εκκρεμεί, και εφαρμόζοντας το συμψηφισμό της δαπάνης με το 15% επί των εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημίσεις που οφείλει η ΠΑΕ.
· Προκειμένου να μη κατηγορηθούμε για απιστία, βεβαιώσαμε σύμφωνα με το Ν.Δ. 356/74 την οφειλή της ΠΑΕ προς την Ε.Δ. που είχε ορίσει και διεκδίκησε με αγωγή η προηγούμενη Ε.Δ., παρά τις εντολές που έλαβε από τη ΓΓΑ για βεβαίωσή της στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
· Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, μετά από επίπονη διαβούλευση με τα σωματεία και σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
· Με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και τη μείωση του κόστους συντήρησής του, προχωρήσαμε στην σύνταξη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών για την εκπόνηση μελέτης για τη στατική επάρκεια του κτιρίου και την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης.
· Εγκαταστήσαμε καταμετρητή των χρηστών του κολυμβητηρίου για καλύτερο επανασχεδιασμό της λειτουργίας του.
· Συντάχθηκε μελέτη πλήρους αντικατάστασης του ταρτάν στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων και μελέτη του φωτισμού .
· Ανακατασκευάσαμε τον κωπηλατικό στίβο , ώστε να είναι πλέον , ύστερα από έξι χρόνια, και πάλι δυνατή η διεξαγωγή κωπηλατικών αγώνων στη λίμνη μας.
· Ολοκληρώσαμε γρήγορα τις διαδικασίες συγχώνευσης του Ε.Α.Ν.Κ.Ι με το Π.Ε.Α.Κ.Ι. και επιλύσαμε τα προβλήματα των εργαζομένων.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΑΜΕ:
· Την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων που χρησιμοποιούν τα σωματεία στη Λιμνοπούλα
· Τη σύνταξη τεχνικής μελέτης για την ανακατασκευή τμημάτων του χλοοτάπητα του βοηθητικού γηπέδου στο ΠΕΑΚΙ.
· Τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης για παρεμβάσεις στο χώρο των κριτών του κωπηλατικού στίβου (πύργος) , για ανακατασκευή και σύνδεση νέων ζαρζανέτι κατά μήκος 20 μέτρων καθώς και για την κατασκευή σταθερής εξέδρας στην παραλίμνια περιοχή.
· Καταγράψαμε και δρομολογήσαμε την επίλυση των προβλημάτων για την καλύτερη λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του κολυμβητηρίου, ώστε να είναι έτοιμα με την έναρξη της νέας περιόδου.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό επίτευγμά μας ήταν το ότι, παρά τις πενιχρές οικονομικές μας δυνατότητας και την έλλειψη προσωπικού ( πέντε άτομα απέμειναν χωρίς καθαρίστριες, φύλακες κλπ), ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ανοικτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις για δωρεάν χρήση τους από τους αθλούμενους πολίτες και με μια συμβολική συμμετοχή των φιλοξενούμενων σωματείων στα έξοδα συντήρησής τους.Βέβαια , τηρώντας τη νοιμιμότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία , ίσως , χωρίς να το θέλουμε, να στενοχωρήσαμε κάποιους.Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα δεν έγιναν εύκολα, αφού αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες , καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση από την πολιτεία, παντελή σχεδόν έλλειψη αρωγής από τους τοπικούς φορείς, δυσπιστία από τους προμηθευτές όσον αφορά στις διευκολύνσεις για την προμήθεια και αγορά υπηρεσιών και υλικών.
Ωστόσο με επίπονη προσπάθεια, σωστό προγραμματισμό και κυρίως με συλλογική δουλειά από όλα τα μέλη της Διοίκησης, νομίζουμε ότι καταφέραμε πολλά μέσα σε λίγο χρόνο, μη παρεκκλίνοντας από το μήνυμά μας, όπως διατυπώνεται στην ηλεκτρονική μας Δ/νση: http://www.peaki.gr

Για την Ε.Δ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ.ΚΡΑΝΑΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η εισήγηση για τον καθορισμό των εδρών των ταξί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο – και μετά από τροποποιήσεις που έγιναν – η εισήγηση για τον καθορισμό των εδρών των ταξί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν την ένταξη στην έδρα του Δήμου Ιωαννιτών του συνόλου των πρώην δήμων Πασσαρώνος και Εκάλης του νυν Δήμου Ζίτσας, με παράλληλο ορισμό μιας ενιαίας έδρας στην Τ.Κ. Κληματικάς για τις τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων Μολοσσών, Ζίτσας και Ευρυμενών, επίσης του νυν Δήμου Ζίτσας. Επίσης στο Δήμο Πωγωνίου, εκτός της ενιαίας έδρας στο Καλπάκι, αποφασίστηκε να προταθεί και δεύτερη έδρα στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς. Επίσης για την ενοποίηση της έδρας στο Δήμο Ηγουμενίτσας αποφασίστηκε να δοθεί μεταβατική περίοδος ενός χρόνου και να ισχύσει αυτή από την 1η Αυγούστου του 2013. Μικροαλλαγές ως προς τις εντάξεις τοπικών κοινοτήτων σε έδρες αποφασίστηκαν για την Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στις προτάσεις για την Π.Ε. Άρτας.

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, κατέθεσε τη θέση του Δήμου σχετικά με τα ζητήματα της λίμνης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ένα κάθετο «όχι» σε αποσπασματικές ενέργειες και κινήσεις που δεν είναι υπέρ του οικοσυστήματος ενώ επιβάλλεται ο Δήμος να έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή.Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως ενώ σήμερα η λίμνη περιβάλλεται στο σύνολό της σχεδόν από το Δήμο Ιωαννιτών, ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα για καμία απόφαση που την αφορά. Μέρος αρμοδιοτήτων, όπως είναι άλλωστε γνωστό, ασκείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, άλλο μέρος από την Κτηματική του Δημοσίου και εμπλοκή έχει και ο Φορέας Διαχείρισης.«Ζητούμε καθαρό ρόλο για το Δήμο. Κάθε ενέργεια που γίνεται στη λίμνη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης. Αποσπασματικές αποφάσεις και κινήσεις δεν είναι προς όφελος της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση και συζήτηση για τη χωματερή στη Δουρούτη. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα όπως και για την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης.Οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση είναι υπαρκτές και απορρέουν από τα προβλήματα που είχε η μελέτη βάση της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο. Η διακήρυξη δεν κάλυπτε ολόκληρη την έκταση της χωματερής, δεν πρότεινε την τοποθέτηση γεωυφάσματος και η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού ήταν μικρότερη των πραγματικών αναγκών.«Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απένταξης του έργου. Πιέζουμε τον εργολάβο να επιταχύνει την εκτέλεση των έργων» τόνισε ο Δήμαρχος.Για την χωματερή τοποθετήθηκαν επίσης οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Θεμελής, Θωμάς Μπέγκας και Δημήτρης Νάστος.Ο κ. Θεμελής έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΙ η οποία έχει την ευθύνη για το έργο της αποκατάστασης ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να πιέσει τον εργολάβο να επιταχύνει τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της μελέτης με την οποία έγινε η διακήρυξη και τόνισε με έμφαση πως «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να διατηρήσει μία χωματερή- βόμβα παρά να βάλει τέλος σε αυτή τη ντροπή».Ο κ. Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι η εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων και των μπαζών γίνονταν σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία και τόνισε ότι τα μέτρα φύλαξης, λόγω και των υψηλών θερμοκρασίων, είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρά.Τέλος ο κ. Νάστος ενημέρωσε το σώμα για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στον ΧΑΔΑ και υπογράμμισε ότι ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
Απαντώντας στο θέμα της διοργάνωσης εμποροπανήγυρης που ετέθη από την αντιπολίτευση ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής ανέφερε ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατατέθηκε έγγραφο από την Δημοτική Ενότητα Περάματος για την πραγματοποίηση του παζαριού.Η Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, το είδε θετικά, η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση.Τέλος τόσο από τον κ. Θεμελή όσο και από τον κ. Νάστο έγινε γνωστό ότι σφραγίστηκε κέντρο διασκέδασης που λειτουργούσε στην οδό Γαριβάλδη ύστερα από σχετικό έλεγχο που είχε κάνει η Ελληνική Αστυνομία.

ΑΡΤΑ:Άκρως ενδιαφέρον το Σεμινάριο με θέμα «Οι προοπτικές των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων»

“Αειφορική Γεωργία & Τεχνολογίες Αιχμής για τον Αγροδιατροφικό τομέα”
Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο συγκριτικής αξιολόγησης με θέμα «Οι προοπτικές των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» οργανώθηκε από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013 Έργου INNOVA – Διεθνές Κέντρο Εφαρμοσμένης Γνώσης για την Καινοτομία στις Μεσογειακές Χώρες. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Άρτας με τη συμμετοχή μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Περιφέρειας Ηπείρου (ΤΕΙ Ηπείρου) και Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Μεσολογγίου, Πανεπιστήμιο Πατρών), εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και του δημόσιου τομέα της Περιφέρειάς μας, ελευθέρων επαγγελματιών, ερευνητών, νέων πτυχιούχων και φοιτητών. Οι ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό εξελίξεις και νέες προσεγγίσεις στο χώρο της Αειφορικής Γεωργίας, των Τεχνολογιών Αιχμής που βρίσκονται στην υπηρεσία του αγροδιατροφικού τομέα, στο χώρο του marketing, για να αποδείξουν ότι οι ευκαιρίες για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις και βιώσιμη ανάπτυξη στη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι πολλές, αλλά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος της υπαίθρου δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη με την αξιοποίησή τους. Πιο αναλυτικά: Στο πέρασμα από την αειφορική γεωργία στα αειφορικά συστήματα τροφίμων αναφέρθηκε εκτενώς ο Καθηγητής Σωτήριος Κανδρέλης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου του ΤΕΙ Ηπείρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η γεωργία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια οικονομική δραστηριότητα. Η γεωργική επιχείρηση που δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη, δεν θα υπάρχει για πολύ. Όμως, εάν οι οικονομικοί παράγοντες παραμείνουν τα πιο σημαντικά κριτήρια για τον καθορισμό του τι παράγεται και πώς αυτό παράγεται, η γεωργία δεν θα μπορέσει ποτέ να καταστεί αειφόρος». Στην ιδιαίτερα διαφωτιστική παρουσίασή της, η κα Α. Λιόπα-Τσακαλίδη, Επικ. Καθηγήτρια & Προϊσταμένη του Τμ. Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τόνισε ότι «το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είναι σήμερα συνδεδεμένο με τη γνώση, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή προϊόντων που να ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών. Η δημιουργία νέων επιχειρηματικών δράσεων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής περιέχουν σήμερα τις έννοιες της Δημιουργικότητας, της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Κάθε αγροτική εκμετάλλευση σήμερα είναι μια επιχείρηση, όπου ο αγρότης είναι επιχειρηματίας» και ως επιχειρηματίας οφείλει να αξιοποιεί τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και όλες τις διαθέσιμες πρωτοπόρες μεθόδους για την προώθηση και την πώληση των προϊόντων του (αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοκ). Δύο είναι οι βασικές φιλοσοφίες που στηρίζουν τη νέα κουλτούρα της υπαίθρου, επεσήμανε ο Δρ. Παντελής Μπαρούχας, Καθηγητής Εφαρμογών στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Η αειφορική γεωργία, η οποία γενικά χαρακτηρίζεται ως η οικολογικά υγιής γεωργία, η οικονομικά βιώσιμη, η κοινωνικά δίκαιη και ανθρώπινη και το γεγονός ότι η γεωργία εξελίσσεται και προϋποθέτει τεχνογνωσία, χρήση νέων τεχνολογιών, αλλαγή του τρόπου σκέψης και αλλαγή των κανόνων συμπεριφοράς απέναντι στη φύση. Μιλώντας, στη συνέχεια, με συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Δρ. Μπαρούχας απέδειξε ότι η επιστημονική υποστήριξη των αγροτών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του συνολικού καθαρού οφέλους για τον αγρότη. Στη συνέχεια, ο Δρ. Σταύρος Κολιός, ερευνητής - συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου, ανέδειξε με την ομιλία του το ρόλο των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με έμφαση στις πολυδιάστατες δυνατότητες και τις καινοτόμες εφαρμογές τους. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να γνωρίζουν, όσον αφορά στα προϊόντα και τις πρώτες ύλες, πού βρίσκεται τι και πού χρησιμοποιείται τι σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής, από το χωράφι στο ράφι. Ο πιο εύκολος και ακριβής τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι κάνοντας χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, τα οποία θα πρέπει να παρέχονται από τις δημόσιες και Περιφερειακές Αρχές». Η συμπεριφορά, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή από την αγορά των προϊόντων διατροφής, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η αλλαγή που αυτή επέφερε στη συμπεριφορά του έλληνα καταναλωτή συγκεκριμένα, αποτελούν ιδιαίτερα καθοριστικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο κατά το στάδιο της παραγωγής όσο και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων, υπογράμμισε ο κ. Δημήτριος Μαρέτας, MSc Agricultural Economics & Food Marketing. Υπερθεματίζοντας η Δρ Ιωάννα Γιαννούκου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έκανε μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση σε θέματα που αφορούν το μάρκετινγκ των βιολογικών προϊόντων και τη στάση και συμπεριφορά των καταναλωτών απέναντι σε αυτά, ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι «η βιολογική γεωργία δεν είναι απλά μια νέα δραστηριότητα, αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, η οποία απευθύνεται σε όσους “αισθάνονται” τη φύση, κατανοούν τις ανάγκες της και έχουν την ευαισθησία να παράγουν χωρίς να την εξαντλούν». Κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων, ο κ. Χρήστος Κατσάνος, Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας DKG Group, με την εντυπωσιακή παρουσίασή του έκανε κατανοητό ότι η καινοτόμος σκέψη όσον αφορά στην υιοθέτηση, καλλιέργεια και προώθηση ενός αγροτικού προϊόντος, όσο απλή και αν φαίνεται, αν ποτέ πριν δεν έγινε πράξη, μπορεί να οδηγήσει στην καθιέρωση ενός προϊόντος στην αγορά με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον παραγωγό του. Παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα καινοτόμων αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούν έλληνες αγρότες και τα οποία έχουν μεγιστοποιήσει την απόδοσή τους.

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων

Τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και συγκεκριμένα για την Π.Ε. Ιωαννίνων ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού για ένα έτος, μετά τη λήξη της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε πως η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο, καθώς αυτός δεν διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, τη στελέχωση και τις υποδομές για να αναπτύξει όλες τις απαιτούμενες δράσεις. Όπως σημείωσε, το οικονομικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 1.290.000 ευρώ για κατ’ εκτίμηση ποσότητα εισερχόμενων απορριμμάτων 60.000 τόνων και σε 144.810 ευρώ για μεταφορά 15.000 τόνων στραγγισμάτων κατ’ εκτίμηση. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η χρηματοδότηση βαρύνει αποκλειστικά τον ΦΟΔΣΑ, μέσω των εισφορών των Δήμων – μελών του.Η κ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως το σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου αφορά και την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση της μονάδας Α.Σ.Α., για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, καθώς και για την υλοποίηση αυτών των έργων.

Summer Blast Festival στην Πρέβεζα!

To Summer Blast Festival έρχεται και φέτος στην Πρέβεζα σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στις 8 το βράδυ στο Κάστρο Παντοκράτορα. Με δυνατά ονόματα και δύο μέρες γεμάτες μουσική και χορό κάνοντας το καλοκαίρι στην Πρέβεζα μοναδικό. Την Τετάρτη 25 Ιουλίου Hip-Hop day με τους Άγνωστο Χειμώνα (Ψυχοδράμα 07), Ακραία Αντίδραση αλλά και τους Sadomas, Buffalo Bill, Dj Waif, fatal flow. Προπώληση: 7 Euro, Ταμείο: 9 Euro.Tην Πέμπτη 26 Ιουλίου στα πλαίσια της Rock day, το Summer Blast Festival υποδέχεται τον πολυτάλαντο Λεωνίδα Μπαλάφα με την μπάντα του, τους Οn από την Πρέβεζα και τους Norma από τα Ιωάννινα. Προπώληση: 10€.Ταμείο:12€ Σημεία προπώλησης: Cafe-bar Silver, οδ.Kυδωνίων και Τσακάλωφ, Μουσικός Οίκος Φίλιππος Νάκας, οδ. Καρυωτάκη, στην Πρέβεζα.

Ο παπάς και η γάτα

Γράφει ο Βοστινιώτης Παναγιώτης
Οι εκλογές του περασμένου Μάη και του Ιούνη, έδειξαν ότι πολλά μπορούν να συμβούν απ'τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορεί να μην κατέρρευσε το κατεστημένο, αλλά ταρακουνήθηκαν τα πάντα. Τώρα κατά πόσο ήταν ο κύριος σεισμός, ή οι προσεισμικές δονήσεις αυτό θα το δείξει το μέλλον. Αναμφίβολα άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό! Τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά, υποχρεώνεται σε καθαρά αμυντικό «παιχνίδι». Είναι σε δύσκολη θέση, σε διαβολεμένη αμηχανία, δεν ξέρει τι της φταίει, και όπως συμβαίνει στο σκάκι, την εκνευρίζουν τα πάντα, ακόμη και ο χτύπος του ρολογιού, γιατί της υπενθυμίζει ότι ο χρόνος που έχει στην διάθεσή της δεν είναι απεριόριστος. Από την απέναντι πλευρά της πολιτικής σκακιέρας, οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, περιμένουν την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, αρκούμενες στις δικές τους προηγούμενες, επιτυχημένες κινήσεις. Λάθος, μεγάλο λάθος, γιατί αντίθετα με ότι συμβαίνει στο σκάκι με την αναμονή της κίνησης του αντιπάλου, εδώ ο χρόνος δεν είναι και για αυτές τις δυνάμεις απεριόριστος. Ο κόσμος δεν αναμένει πλέον την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης αλλά της αντιπολίτευσης. Η επίκληση και η συνεχής προβολή της αντιμνημονιακής και μόνο θέσης, δεν είναι αρκετή, γιατί πρώτον δε δικαιολογεί και την προ μνημονίου ύπαρξη τους (εδώ εννοούμε πρώτα απ'όλα τον ΣΥΡΙΖΑ) και δεύτερον υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν ανανεώσουν την φαρέτρα τους, όχι γενικά και αόριστα με διάφορα ΑΝΤΙ, αλλά με νέες προτάσεις, θεωρητικά και επιστημονικά τεκμηριωμένες, υπάρχει ο κίνδυνος λοιπόν να διαλυθούν σύντομα εις τα εξ'ων συνετέθησαν, ανεξάρτητα αν έχουν φθάσει σε τελειότερες μορφές οργάνωσης. Με το «άμες δε γεσόμεθα, πολλώ κάρρονες» δεν μπορούμε να συγκινήσουμε τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων που σε λίγο θα βγούνε στους δρόμους... Αλήθεια, τι περισσότερο θα μπορούσαν να κάνουν τώρα αυτές οι δυνάμεις; Ας θέσουμε την ερώτηση πρώτα αλλιώς: Τι πρέπει να ΜΗΝ κάνουν; Ε, λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι: ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΗΡΥΓΜΑ Να μην κάνουν άλλο κήρυγμα. Μόνο έτσι, υπάρχει ελπίδα οι πολιτικοί να «αναγκαστούν», να σκεφτούν και κάτι άλλο. Χρόνια τώρα, εξαντλούνται σε ατέλειωτα κηρύγματα, που ξεπερνούν πολλές φορές σε αοριστίες και ευχολόγια ακόμη και εκείνα που ακούμε από άμβωνος… Ακούγοντας τους κανείς, θυμάται την ιστορία της νοικοκυράς, που κάλεσε τον παπά να κάνει ευχέλαιο στο σπίτι της για να φύγουν τα ποντίκια! Ο παπάς προς την νοικοκυρά (μετά το ευχέλαιο): -Καλό είναι το ευχέλαιο, αλλά καλό θα ήταν να πάρεις και καμία γάτα… Η διαφορά ανάμεσα στον παπά και τον πολιτικό είναι ότι ο δεύτερος αδυνατεί να υποδείξει την αντίστοιχη γάτα, και εξαντλείται σε επαναλαμβανόμενα ευχέλαια, όπως τα περί εθνικής και πατριωτικής συνείδησης, η της αντίστοιχης σοσιαλιστικής ή κομμουνιστικής, και όταν έρχονται στα δύσκολα όλοι θυμούνται γενικά και αόριστα και την φορολογική συνείδηση (συνήθως των άλλων). Εμείς θα μείνουμε στο τελευταίο, στην φορολογική λεγόμενη συνείδηση, και θα αποδείξουμε αμέσως, όσο κι αν ακούγεται παράτολμο, ότι δεν υπάρχει πιο ύποπτο, παραπλανητικό, και επικίνδυνο πράγμα από την επίκληση της λεγόμενης φορολογικής συνείδησης, μιας επίκλησης που σκοπό έχει μεταξύ των άλλων να δημιουργήσει και ενοχές στους αγαθούς-θύματα πολίτες! Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται κανενός είδους φορολογική συνείδηση, παρά μόνο μια απλή μαθηματική πράξη που διδάσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, και που λέγεται ΔΙΑΙΡΕΣΗ. Αλλά ας δούμε για πια διαίρεση γίνεται λόγος. Η φορολογία γίνεται βασικά για να συντηρηθεί λέει το κράτος! Πολύ καλά μέχρι εδώ. Δηλαδή μιλάμε για ένα άλφα, συγκεκριμένο ποσόν. Αυτό το ποσόν, θα πρέπει με κάποιον τρόπο, να το διαιρέσουμε, με έναν αριθμό, με έναν Διαιρέτη! Και να βγάλουμε ένα Πηλίκο. Που είναι η δυσκολία λοιπόν; Στο Διαιρέτη; Ναι στον Διαιρέτη! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε αν αυτός ο Διαιρέτης, εάν αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι φυσικός, ακέραιος, ρητός, πραγματικός, φανταστικός, μιγαδικός αριθμός. Σκεφτείτε τώρα τι πηλίκο, τι τερατούργημα μπορεί να βγει από μια τέτοια Διαίρεση. (Το Πηλίκο αυτό, είναι ο φόρος που κάθε φορά καλούμαστε να πληρώσουμε). Αν εμείς επιτέλους εντοπίσουμε τον Διαιρέτη (και το Πηλίκο), θα έχουμε βρει αυτό το ζωάκι, τη γάτα του παραδείγματος μας, που αδυνατούν να βρουν, όχι μόνο οι πολιτικοί, (δικοί μας και ξένοι) αλλά και πάρα πολλοί ειδικοί στα θέματα αυτά, για να εξολοθρέψουμε τα γνωστά μας τρωκτικά. Και είναι τόσο απλό. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια λοιπόν; Ας προτείνουμε ακόμη μια φορά αυτήν την αριθμητική πράξη στους εγκεφάλους των φορολογικών συστημάτων και στους πανάγαθους φορολογούμενους, μια απλή πράξη που θα ανατρέψει τα πάντα! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός, για να αντιληφθεί την μεγάλη απάτη του συστήματος. Αυτοί οι εγκέφαλοι, που έχουνε διαιρέσει έντεχνα τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε μαύρους, λευκούς, κίτρινους, δεξιούς, αριστερούς κλπ, αυτοί λοιπόν αποφεύγουν αυτήν την ΔΙΑΙΡΕΣΗ, αυτήν την απλή αριθμητική πράξη. Αυτοί έχουν τους λόγους τους. Οι αγωνιστές όπου γης, τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων όμως δεν έχουν κανένα λόγο να την αποφεύγουν. Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πιο αδύνατο σημείο του συστήματος και το πιο δυνατό όπλο του λαού είναι το φορολογικό, και πρέπει να απαιτήσουν σήμερα, και να επιβάλουν σήμερα ένα Νέο Φορολογικό Σύστημα που η εφαρμογή του μπορεί να γίνει ΣΤΑΔΙΑΚΑ και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ, να αρχίσει από αύριο, ένα σύστημα που θα γειώνει την φορολογία με τον τόπο και τον χρόνο της παραγόμενης υπεραξίας. Μιλάμε εδώ για ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Βλέπε: Όχι ένα, αλλά δύο φορολογικά Γνωστή η φράση του Μαρξ ότι: «προϋπόθεση όποιας άλλης κριτικής είναι η κριτική της Θρησκείας». Εμείς, για να μην θίξουμε και το θρησκευτικό συναίσθημα των φορολογουμένων-θυμάτων, που το τελευταίο διάστημα, με τα απανωτά χαράτσια, τους βλέπουμε να παραμιλάνε, και να περιμένουνε λύση από τα ευχέλαια, θα παραφράσουμε την παραπάνω ρήση, λέγοντας ότι: Προϋπόθεση στις μέρες μας, όποιας άλλης κριτικής, στο καπιταλιστικό (και στο σοσιαλιστικό) σύστημα πρέπει να είναι και η κριτική του φορολογικού συστήματος Αν κάποιος πολιτικός η οποιοσδήποτε ειδικός, δεν έχει να πει κάτι καινούργιο επ'αυτού, τότε οιποιαδήποτε άλλη κριτική είναι ένα ακόμη ανούσιο κήρυγμα.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν η αποχέτευση ομβρίων στον Κατσικά και η διαμόρφωση πλατείας Ασβεστοχωρίου

Την ένταξη δύο νέων έργων στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.Το πρώτο έργο αφορά την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά, με προϋπολογισμό 785.000 ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε τμήμα της επέκτασης του οικισμού Κατσικά, σε κάθετες διανοιγμένες οδούς της κεντρικής οδού Μ. Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα στις οδούς Δημοκρατίας, Τσακάλωφ, Ελ. Βενιζέλου, Παμβώτιδος, Αθηνάς, Μανδηλαρά, Ιπποκράτους, Αγίων Ταξιαρχών, Ηροδότου, Ολυμπιάδος, Λ. Μαβίλη, Σωκράτους και Μαυρογένους.Το δίκτυο αποχετεύει τα όμβρια ύδατα σε υπάρχουσα αποστραγγιστική τάφρο που χωροθετείται παράλληλα στην περιμετρική οδό του σχεδίου της οδού Γεννηματά.Το δεύτερο έργο έχει τίτλο «Διαμόρφωση πλατείας Ασβεστοχωρίου» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 217.000 ευρώ. Αφορά τη διαμόρφωση της υπάρχουσας πλατείας, επιφανείας περίπου 1.200 μ2, και των περιμετρικών δρόμων, επιφανείας περίπου 1.800 μ2, στην Τοπική Κοινότητα Ασβεστοχωρίου, ώστε να αποτελέσουν ενιαίο αναβαθμισμένο χώρο για χρήση από τους κατοίκους του οικισμού.

Σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) για τη δημοπράτηση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Γραμμενοχωρίων

Τη σύμφωνη γνώμη (υπό προϋποθέσεις) διατυπώνει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, με έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Γραμμενοχωρίων Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος», της Πράξης «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Γραμμενοχωρίων Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος», με κωδικό ΟΠΣ 349342, συνολικού προϋπολογισμού 1.616.000 ευρώ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ανησυχητικά είναι τα περιστατικά πνιγμών και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο

Ανησυχητικά είναι τα περιστατικά πνιγμών και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Αιτία τις περισσότερες φορές κυρίως- η απροσεξία των λουομένων, που αγνοούν τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης. Eν τω μεταξύ και δεύτερος ηλικιωμένος, μέσα σε 48 ώρες, έχασε την ζωή του ενώ κολυμπούσε, στην περιοχή Καστροσυκιάς Πρέβεζας. Χθες το μεσημέρι, ένας 80χρονος από την Άρτα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τη Δευτέρα, ένας 75χρονος από την Φιλιππιάδα, επίσης ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στην ίδια περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι σοροί των άτυχων ηλικιωμένων, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για νεκροψία. Το τελευταίο διάστημα είχαμε πνιγμούς ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές του νομού, ενώ η παρουσία ναυαγοσωστών αποδείχθηκε κάποιες φορές σωτήρια για την ζωή των λουόμενων. Οι ηλικίες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού είναι οι υπερήλικες άνω των 65 ετών και τα νήπια από ενός μέχρι 5 ετών. Στη χώρα των ναυτικών με περγαμηνές, οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου την καλοκαιρινή περίοδο, μετά τα τροχαία δυστυχήματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και παίρνουν φάρμακα, καλό είναι πριν ξεκινήσουν τα μπάνια τους να απευθύνονται στον γιατρό τους, για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής τους, αλλά και για να τους δώσει βασικές συμβουλές. Όσον αφορά τα παιδιά θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση αφού με τα παιδιά δεν πρέπει να αισθάνεται ποτέ κάποιος σίγουρος. Όχι μόνο επειδή ο πνιγμός τους είναι σιωπηλός, αλλά επειδή λειτουργούν πολλές φορές παρορμητικά στη θάλασσα ή στην πισίνα και μπορεί να παρασυρθούν και να χτυπήσουν. Σε περίπτωση που κάποιος λουόμενος κινδυνεύει από πνιγμό, όπως συνιστούν οι ναυαγοσώστες, δεν πρέπει να τον πλησιάσουν άτομα που δεν έχουν γνώσεις διάσωσης αλλά να καλέσουν αμέσως σε βοήθεια. Οι απολαύσεις της θάλασσας είναι πολλές και το κολύμπι είναι μία από τις μεγαλύτερες. Παρ' όλα αυτά, όμως, για να απολαύσουμε τις χαρές της θάλασσας θα πρέπει να τηρούμε απαρεγκλίτως τους κανόνες, οι οποίοι θα καταστήσουν ασφαλή την κολύμβηση και πραγματική απόλαυση τη θάλασσα.

Τραγουδούν για το χαμόγελο της Αλεξάνδρας

Την Πέμπτη 2 Αυγούστου στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου
Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη με την υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου οργανώνουν την Πέμπτη 2 Αυγούστου στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου εκδήλωση οικονομικής συμπαράστασης για την οικογένεια με σύνθημα “Το χαμόγελο της Αλεξάνδρας”.Συμμετέχουν αφιλοκερδώς:
Κλαρίνο :Καψάλης Γρηγόρης, Δάμος Ναπολέων, Καψάλης Σταύρος, Χαραλάμπους Δόκιμος, Τόλης Βασίλειος, Τζιχάνης Ηλίας, Πλαστήρας Ηλίας, Δάμος Γιώργος, Τάσης Νίκος, Γιαννακός Γιώργος, Γκιόκας Λευτέρης, Μπραχόπουλος Μιχάλης, Χαλιγιάννης Θανάσης, Οικονόμου Θεόδωρος, Χαλδούπης Γιάννης
Τραγούδι :
Αθανασίου Παγώνα, Τζίμας Κώστας, Κωνσταντίνου Λευτέρης, Ντρίκος Κώστας, Τζίμας Γιώργος, Πατσιούρας Γιώργος, Κονοσπύρης Γιώργος, Παπακώστας Γιάννης, Πότσης Γιώργος, Δήμου Ελένη, Χαλιγιάννης Γιώργος, Σίνης Τάκης
Η Αλεξάνδρα Νιαράκη, ετών 16, ταλαιπωρείται από μικρό παιδί με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω μίας σπάνιας γονιδικής μετάλλαξης. Τώρα απειλείται η ζωή της από έναν όγκο, που πιέζει το δεξί νεφρό. Κανένα ελληνικό νοσοκομείο δημόσιο ή ιδιωτικό δεν ανέλαβε την ευθύνη, έτσι μετά από θετική απάντηση της Mayo Clinic στις ΗΠΑ η Αλεξάνδρα έφυγε για την Αμερική.Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκεί, αλλά με ένα τεράστιο κόστος της τάξης των 300.000 – 500.000 €.Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη είναι μία ομάδα εθελοντών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την εύρεση πρακτικών τρόπων για την οικονομική στήριξης της πολυπαθούς οικογένειας. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν αρωγό το Δήμο Πωγωνίου και την Περιφέρεια Ηπείρου.Εκτός από την παραπάνω εκδήλωση, οργανώνουν δίκτυο αλληλεγγύης στο νομό Ιωαννίνων απευθυνόμενοι στους συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες, που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις προσεχείς εβδομάδες. Στόχος τους είναι να δημοσιοποιήσουν το θέμα της Αλεξάνδρας και να συλλέξουν δωρεές.Σήμερα μας χρειάζεται η Αλεξάνδρα αύριο μπορεί να είναι κάποιος από εμάς.
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΟΥΚΛΙΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Τιμή εισόδου: 3 €

ΑΡΤΑ:Συνελήφθη 45χρονος για οφειλές προς το Δημόσιο

Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη που υπερβαίνουν τις 658.000 ευρώ!!!
Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 45χρονος για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.Το ύψος των οφειλών του ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 658.223,43 ευρώ.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Διαμαρτυρία Συνταξιούχων Άρτας προς Σαμαρά-Στουρνάρα

Τη διαμαρτυρία της για τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση εκφράζει η Ένωση Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Άρτας με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα η οποία έχει ως εξής: Όπως έχουμε πληροφορηθεί από τα Μ.Μ.Ε. (εάν είναι αλήθεια), η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για μείωση των αποδοχών μας, ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Κύριε Πρωθυπουργέ και Υπουργέ των Οικονομικών, πρέπει να γνωρίζετε και είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε, ότι οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι έχουν υποστεί τόσα φοροεισπρακτικά μέτρα που άδειασαν το πενιχρό βαλάντιο και στέγνωσαν την αγορά. Το εισόδημά τους υπέστη περικοπή της τάξεως του 30%-40% μέσα σε δύο χρόνια, ακόμη και μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση του φορολογικού βάρους και τα χρήματα που πληρώνουν καθημερινά σε γιατρούς και φάρμακα εξαιτίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Για όλα αυτά κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργέ των Οικονομικών οι συνταξιούχοι του Νομού Άρτας και μαζί με αυτούς όλης της Ελλάδας, με μια φωνή διαμαρτύρονται εντονότατα και δηλώνουν αγανακτισμένοι ότι δεν αντέχουν άλλο. Φτάνει πια! Όχι άλλο ψαλίδισμα στις χιλιοψαλιδισμένες συντάξεις, με διάφορες πονηρές και άδικες μεθόδους. Κύριε Πρωθυπουργέ, παράκληση από τα περήφανα γηρατειά όλης της χώρας να μην αθετήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις πως οι συντάξεις δεν θα θιγούν. Οι συνταξιούχοι ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν, έχουν στεγνώσει πια. Δεν γίνεται να συνυπάρχουν μισθός ή σύνταξη Βουλγαρίας και φορολογία Σκανδιναβίας. 

Τρεις Κονιτσιώτες κάνουν... μια αγκαλιά χιλιόμετρα για το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο!

Στις 11 Αυγούστου, στις 2.00 π.μ., τρείς Κονιτσιώτες ξεκινούν από την πόλη τους, με σκοπό να διανύσουν περίπου 300 δύσκολα ποδηλατικά χιλιόμετρα και να συνεχίσουν ανεβαίνοντας στην κορυφή του Ολύμπου. Σε 24 ώρες. Απώτερος σκοπός τους είναι η οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Νικολόπουλο (29), Νίκο Πλουμή (41) και Θωμά Χατζηγεωργίου (26).Το σύντομο, αλλά επίπονο ταξίδι τουςξεκινάει με ποδήλατο το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 2 τα ξημερώματα από την Κόνιτσα.Χρονικά υπολογίζουν το ποδηλατικό τμήμα της διαδρομής μας (300km) να τελειώσει μέσα σε 13 -15 ώρες στη θέση Γκορτσιά Ολύμπου.Από εκεί πεζοπορώντας (ή τρέχοντας να προλάβουμε το χρόνο) υπολογίζουν να είναι στον Μύτικα του Ολύμπου (2917m) – μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, «κλείνοντας» έτσι το χρονικό περιθώριο των 24 ωρών.Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι η εξής :
Ποδηλασία : Κόνιτσα – Δοτσικό – Γρεβενά – Κοζάνη – Βελβεντό – Φωτεινά – Βροντού – Δίον – Λιτόχωρο – Γκορτσιά
Ορεινό Τρέξιμο : Γκορτσιά - Πετρόστρουγκα –Λαιμός – Οροπέδιο των Μουσών – Καταφύγιο «Χ. Κάκκαλος»
Ανάβαση κορυφής : Καταφύγιο «Χ. Κάκκαλος» - Μύτικας (2.917μ.)
Οι τρεις ποδηλάτες αναφέρουν: "Εδώ και 2 χρόνια προπονηθήκαμε αρκετά ώστε να θέσουμε έναν σημαντικό στόχο που όμως θα μας περιόριζε χρονικά.Με λίγα λόγια για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει στις ζωές μας, έπρεπε να μας κυνηγάει ο χρόνος... ή εμείς το χρόνο..Αποφασίσαμε ο ιδρώτας που θα χύσουμε για 24 περίπου ώρες να μην πάει χαμένος.Σκεφτήκαμε να σας προσκαλέσουμε σε αυτή τη σελίδα στο διαδίκτυο - φίλους, φίλους φίλων και αγνώστους και να σας ζητήσουμε να διαθέσετε το κόστος ενός καφέ για να ενισχύσουμε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου."Καλώντας από σταθερό τηλέφωνο τον αριθμό 901 11 176 176 συμμετέχετε με ένα μικρό ποσό σ’ ένα μεγάλο έργο. Με κάθε σας κλήση προσφέρετε μέσω του ΟΤΕ 3 € στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό.

ΑΡΤΑ: Προσωρινή λύση για το Μουσικό Σχολείο με κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας η αγορά και εγκατάσταση δύο (2) μονάδων αιθουσών (διδασκαλίας) ελαφριάς λυόμενης προκατασκευής για τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Η πίστωση που θα απαιτηθεί για την αγορά των δύο αιθουσών είναι 49.200 ευρώ και θα γίνει με αναμόρφωση προϋπολογισμού. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου ο οποίος τόνισε ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή (μόνο για φέτος) και άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες επέκτασης του υπάρχοντος κτιρίου στο πρώην δημαρχείο Φιλοθέης με σκοπό τη συστέγαση, από την μεθεπόμενη χρονιά, του Γυμνασίου Φιλοθέης με το Μουσικό Σχολείο στους καινούργιους χώρους που θα δημιουργηθούν.Η θέση της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ευάγγελο Ζιώγο και από τον Αντιδήμαρχο ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, είναι ότι δέχεται να εγκατασταθούν οι συγκεκριμένες αίθουσες, υπό δύο προϋποθέσεις, που είναι η ανακατασκευή του παλιού δημοτικού σχολείου στη Γραμμενίτσα και η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου σε υπάρχοντα χώρο 18στρ. στην τοπική κοινότητα. Το λόγο πήρε και η Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου, Ανθή Ζιώρη, η οποία έθεσε το θέμα της μόνιμης στέγασης του Μουσικού Σχολείου ενώ τόνισε ότι το σχολείο για να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο απαιτούνται τουλάχιστον 4 ακόμη αίθουσες. «Οι ανάγκες για να λειτουργήσει φέτος το σχολείο είναι ξεκάθαρες: τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, πέντε εργαστήρια, μία αίθουσα μεγάλη, μία αίθουσα για να καλύπτει τις ανάγκες υγιεινής των μαθητών» ανέφερε η κυρία Ζιώρη σημειώνοντας ότι όλα αυτά έχουν επισημανθεί σε σχετικά έγγραφα προς το Δήμο όλο το προηγούμενο διάστημα.«Δεν λαμβάνεται απόφαση με προϋποθέσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τσιρογιάννης ενώ ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης εμφανίστηκε θετικός απέναντι στα αιτήματα που προβάλει ως προϋπόθεση συναίνεσης η τοπικής κοινωνία, πλην όμως σημείωσε, ότι για να γίνουν αυτά απαιτείται χρόνος.

Νέα προβλήματα στον ΠΑΣ με τον Κεϊτά

Νέο πρόβλημα με τον Πολ Κεϊτά έχουν στον ΠΑΣ Γιάννινα.Παρότι έχει πολλά παραπτώματα στο ενεργητικό, ο 20χρονος μέσος από τη Σενεγάλη δεν δείχνει να... στρώνει με τίποτα.Συγκεκριμένα, έβαλε τις φωνές μέσα στο ξενοδοχείο, έφερε αναστάτωση σε ολόκληρη την αποστολή και για αρχή του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 ευρώ, ενώ θα απολογηθεί στη διοίκηση με την επιστροφή της ομάδας από τα Τρία-Πέντε Πηγάδια.Πλέον η απόφαση ανήκει στον Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος χρειάζεται να αποφασίσει αν θα κρατήσει μία τέτοιους είδους «βόμβα» μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας του.

Συλλήψεις για καταδικαστικές αποφάσεις σε Άρτα και Γιάννενα

1. Συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα στον Άγιο Δημήτριο Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, 55χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν (11) καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης (10) ετών, για παραβάσεις του Νόμου «περί επιταγών», απάτη και υγειονομικές παραβάσεις.
2. Συνελήφθη χθες  το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 47χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν (3) καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής φυλάκισης (28) μηνών, για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο, μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α και παραβάσεις της νομοθεσίας «περί εργατικών εισφορών».
3. Συνελήφθη χθες  το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 40χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε κλοπή.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Το αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα αλλά και το αίτημα κατοίκων της περιοχής του Υδατόπυργου για την κατασκευή δρόμων ήταν δύο θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Δευτέρας.Tην απόφασή τους να μην επιτρέψουν τις εργασίες κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου του Παντοκράτορα δήλωσαν και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας, οι οποίοι το απόγευμα της Κυριακής συναντήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Η Πρωτοβουλία ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το ιστορικό του θέματος και μάλιστα κατέθεσε ψήφισμα στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο έργο, χαρακτηρίζοντας το, ως καταστροφικό για την περιοχή. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και αφού έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας καθώς και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. «Εμείς είμαστε υπέρ της κίνησης των πολιτών και θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιαννάκης, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τσοβίλης δήλωσε τη στήριξη της παράταξής του στον αγώνα των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι το αλιευτικό καταφύγιο καταστρέφει το περιβάλλον και υπηρετεί συμφέροντα εντελώς ξένα, από αυτά των ψαράδων. «Ο Δημόσιος Χώρος είναι με το μέρος των συνδημοτών μας, καθώς το ζήτημα το ξεκινήσαμε μαζί πριν 3 χρόνια και οπωσδήποτε αποδέχεται την κατάθεση του σημερινού ψηφίσματος που κατέθεσαν», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Γιάννης Ρέντζος. Σε ότι αφορά το θέμα των κατοίκων του Υδατόπυργου που τα τελευταία 7 χρόνια περιμένουν να διαμορφωθούν οι δρόμοι από την Δαβάκη μέχρι και την Αλαμάνας, που τέθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης σημείωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα, εξήγησε ότι το έργο θα προχωρήσει αφού έχει δημοπρατηθεί και υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε οικονομικές δυσκολίες αφού για το 2012 ο δήμος δεν έχει εισπράξει από τη ΣΑΤΑ ούτε ένα ευρώ.

Διεθνές το ενδιαφέρον για την αγροτοκτηνοτροφία της Ηπείρου

Επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος για την αγροτοκτηνοτροφία έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η Ήπειρος, με σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, αποδεικνύοντας έτσι, ότι στην περιοχή μας δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο από τους τοπικούς φορείς, όσο και από την Κυβέρνηση, για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.Εκτός από την εκδήλωση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και πολλών Ευρωβουλευτών (και την παρέμβαση του Μάρτιν Σουλτς), υπάρχει και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί.Οι εκδηλώσεις αυτές είναι:
- Η σημερινή (11 π.μ.) παρουσίαση του προγράμματος «Eurofresh Fruits» στο Επιμελητήριο Άρτας, μιας εκδήλωσης που στοχεύει στην προώθηση ελληνικών φρέσκων φρούτων στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Κίνας. Εκτός του Επιμελητηρίου Άρτας, μετέχουν και άλλα 15 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα.
- Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη, ετήσια γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομηλίτσα, ενώ
- Στις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Γότιστα και ώρα 9:30 το βράδυ, γιορτή προβατίνας.
- Ακόμη, να σημειωθεί ότι χθες ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση στο Λούρο Πρέβεζας για την τυροκόμιση, τον αγροτουρισμό και την αγροτική επιχειρηματικότητα, που διοργάνωνε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.
- Επίσης, στην Άρτα γίνεται σεμινάριο με θέμα «Οι προοπτικές των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων», που διοργανώνει το ΤΕΙ Ηπείρου.
Όπως γίνεται κατανοητό, οι παραπάνω εκδηλώσεις και μόνο δείχνουν, ότι το ενδιαφέρον στην περιοχή για την αγροτοκτηνοτροφία μας είναι έντονο, πρέπει όμως όλες αυτές οι συζητήσεις που γίνονται και οι προτάσεις που διατυπώνονται, να μετουσιωθούν σε πράξεις, για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη
Στην εκδήλωση στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, μεταξύ άλλων, τονίστηκε η ανάγκη να στηριχτεί, χωρίς καθυστερήσεις, η ανάπτυξη της οικονομίας μας και ειδικότερα της Περιφέρειας.Το «παρών», μέσω βίντεο όμως, έδωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, που τόνισε, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια σήμερα και όχι το 2015 ή το 2016». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης είπε, ότι «με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να ξανακάνουμε τη γεωργία μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».Στην εκδήλωση μίλησε μέσω βίντεο και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ, ενώ μετείχαν και τοποθετήθηκαν και οι Ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπος Αγγουράκης (ΚΚΕ), Νίκος Χρυσόγελος, (Κόμμα Πρασίνων) και Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ακόμη, συμμετείχαν οι: Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας κ.α. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.Σε παρεμβάσεις τους, οι πολίτες της περιοχής αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών και θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάδειξη μνημείων όπως η Μονή Σέλτσου με ασφάλτινη κατασκευή του δρόμου, η ανακατασκευή της Πετρογέφυρας Κοράκου κ.α.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ημερίδα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του Ζαγορίου

«Το Ζαγόρι σήμερα. Δυνατότητες και προοπτική ανάπτυξης» είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, 11 Αυγούστου και ώρα 9:30 π.μ. στο ξενοδοχείο Γεωργίου Παπιγκιώτη στο Τσεπέλοβο η Ένωση των Ζαγορισίων με την συνεργασία του Δήμου Ζαγορίου.Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η επίκ. Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Διαμάντω Λάζαρη, η Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, γεωπόνος – βιοτεχνολόγος, ο κ. Στέργιος Βέργος, πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο κ. Θουκυδίδης Παπαγεωργίου, φιλόλογος και πρόεδρος της Τ.Κ. Καπεσόβου και της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου.

60χρονος εντοπίστηκε στην Παραμυθιά να κυνηγάει παράνομα αγριογούρουνο!

Το οποίο εγκατέλειψε μαζί με το όπλο και τράπηκε σε φυγή

Το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην Παραμυθιά, Θηροφύλακες της Ομοσπονδίας μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών εντόπισαν και σταμάτησαν για έλεγχο έναν 60χρονο, που μετέφερε εκείνη την ώρα ένα αγριογούρουνο, το οποίο είχε σκοτώσει λίγη ώρα πριν.Ο λαθροθήρας διέφυγε της σύλληψης, εγκαταλείποντας στο σημείο το κυνηγετικό του όπλο και το αγριογούρουνο.Το αγριογούρουνο κατασχέθηκε και βγήκε σε δημοπρασία, όπως προβλέπεται από τη κείμενη νομοθεσία.Σε βάρος του 60χρονου, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοιο λόγο την Ομοσπονδία, υποβλήθηκε μήνυση και αναζητείται από τις αρχές.

Στο θέμα που προέκυψε με την εγγραφή των μαθητών από τα δημοτικά σχολεία στα Γυμνάσια της πόλης επανήλθε η ΕΛΜΕ Πρέβεζας

Στο θέμα που προέκυψε με την εγγραφή των μαθητών από τα δημοτικά σχολεία στα Γυμνάσια της πόλης επανήλθε η ΕΛΜΕ Πρέβεζας παραχωρώντας συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Επιλέξαμε να ανακοινώσουμε θέματα αρχών και όχι να μπούμε στο παιχνιδάκι των ερωτο-απαντήσεων σε διάφορες προκλήσεις αλλά νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα, αφού έχουν ειπωθεί και έχουν ακουστεί πολλά να μιλήσει η ΕΛΜΕ Πρέβεζας΅ τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θανάσης Στράντζαλος, ενώ την βασική εισήγηση για το θέμα έκανε ο οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης κ. Θεοφάνους. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοφάνους ο τρόπος που επέλεξε η κ Σφονδύλη για την επιλογή δείχνει ότι την απασχόλησε περισσότερο ο έλεγχος του αριθμού των μαθητών και ο αριθμός των τμημάτων που θα δημιουργούσε το κάθε Γυμνάσιο παρά οι ανάγκες των ίδιων των μαθητών και των γονιών τους, αφού για παράδειγμα, μαθητές που κατοικούν «απέναντι» από συγκεκριμένα Γυμνάσια, δεν θα επιτρεπόταν να εγγραφούν σε αυτά. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς «Ό,τι δεν κατάφερε η προϊσταμένη της δευτεροβάθμιας να κάνει με τις συγχωνεύσεις των σχολείων θέλει να το κάνει με συγχωνεύσεις εκ των έσω» είπε ο ταμίας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κ. Τζίμας, ενώ κλείνοντας όλοι επεσήμαναν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα γιατί το Σεπτέμβριο το πρόβλημα μπορεί να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συζήτηση για το σχέδιο διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου

Το σχέδιο διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου με αναφορά στις λεκάνες απορροής του Αχέροντα, του Λούρου, του Αράχθου και του Αμβρακικού Κόλπου, συζητήθηκε σε ανοιχτή διαβούλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με την συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων. Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε ότι η διαχείριση των υδάτων είναι ταυτόσημη της διαφύλαξης του πλέον ζωτικού αγαθού, υπογραμμίζοντας ότι μέσω της διαδικασίας αυτής τίθενται οι βάσεις για την καλύτερη διαχείριση και διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων.

«Σώστε τον Αμβρακικό» το μήνυμα του 8ου διάπλου Αμβρακικού

Από το Σύλλογο «Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού», την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και συμμετέχοντες Κολυμβητές εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου σχετικά με τον 8ο διάπλου Αμβρακικού: «Έγινε με επιτυχία ο 8ος διάπλους του Αμβρακικού, μια διαδρομή 11 χλμ από Βόνιτσα ώς την Κορωνησία, στην οποία συμμετείχαν 23 κολυμβητές και κολυμβήτριες απ’ όλη την Ελλάδα. Μεταξύ τους και ο πρωτεργάτης και εμπνευστής του διάπλου Γιώργος Τσαφούλης. Το μήνυμα ήταν: ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ, τους αργυροπελεκάνους, τα δελφινάκια, τις χελώνες καρέτα-καρέτα, το υδάτινο περιβάλλον, τα βασικά εργαλεία που μπορούν να δώσουν ένα άλλο είδος ανάπτυξης στην περιοχή μας, όταν όλα γίνονται με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ευχαριστούμε όλους, όσοι βοήθησαν στη διεξαγωγή και επιτυχία του διάπλου , καθώς και τους συμμετέχοντες κολυμβητές απ’ όλη την Ελλάδα και ευχόμαστε του χρόνου στον 9ο διάπλου να αναλάβουν τη διοργάνωση όλοι οι παράκτιοι δήμοι του Αμβρακικού. Εκδηλώσεις και δράσεις να διαρκούν για μια βδομάδα, με αποκορύφωμα την τελευταία μέρα το διάπλου. Ο Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός μοντέλου ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης, που θα προβάλει την περιοχή μας διεθνώς. Δήμαρχοι πέριξ του Αμβρακικού, ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ, μεράκι αλλά και αγάπη γι’ αυτό το υπέροχο οικοσύστημα της περιοχής μας».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο προσκήνιο το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων επαναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη.Στην επιστολή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρεται αρχικώς στο ιστορικό του Ρυθμιστικού, το οποίο ξεκίνησε το 2004 όταν ο ίδιος είχε αναλάβει καθήκοντα του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με αρμοδιότητα τη Χωροταξία και το Περιβάλλον.Τονίζει ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, με ενσωματωμένες τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αναλύει το μακροπρόθεσμο όραμα για τα «Ιωάννινα ως ανοιχτή πόλη, ευρωπαϊκή λειτουργική αστική περιοχή, κέντρο διοίκησης και κόμβο ανάπτυξης».Στο πλαίσιο προώθησης του Ρυθμιστικού, ο Σταύρος Καλογιάννης συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων κ. Κώστα Τζιμογιάννη με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού. Ο Σταύρος Καλογιάννης υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση για την προώθηση του Ρυθμιστικού και στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε για τις επόμενες ημέρες συνάντησή τους με τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτη.

Από τον Άννα στον Καϊάφα η «Δωδώνη»

Τα σενάρια για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας μετά την πώληση της ΑΤΕ που πάει... προς Πειραιά
Την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» φαίνεται πως κρίνει εν πολλοίς η κατάληξη που θα έχει το σχέδιο πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας πιθανότατα στην Τράπεζα Πειραιώς μιας και σύμφωνα με πληροφορίες στο «καλό» κομμάτι της τράπεζας που θα ιδιωτικοποιηθεί αναμένεται να βρίσκεται και η τοπική γαλακτοβιομηχανία, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα του εν εξελίξει διαγωνισμού για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας που κατέχει η ΑΤΕ.Πάντως οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση των μετοχών που θα κατέχει ο αγοραστής της Αγροτικής ο οποίος θα ψάξει άμεσα να βρει ο ίδιος στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά των μετοχών της εταιρία που θα κατέχει πλέον.Το σενάριο αυτό διαφέρει σίγουρα από την πρόταση των Ενώσεων για αγορά από τους ιδίους των μετοχών της ΑΤΕ στη λογιστική αξία ώστε να μπορέσουν μόνες τους να βρουν νέο συνέταιρο, ενώ και οι κτηνοτρόφοι δείχνουν από νωρίς τις προθέσεις τους λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες που θα οδηγήσουν την «Δωδώνη» στην ιδιωτικοποίηση.πάει στα δύο και συρρΤην τύχη της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» φαίνεται πως κρίνει εν πολλοίς η κατάληξη που θα έχει το σχέδιο πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας πιθανότατα στην Τράπεζα Πειραιώς μιας και σύμφωνα με πληροφορίες στο «καλό» κομμάτι της τράπεζας που θα ιδιωτικοποιηθεί αναμένεται να βρίσκεται και η τοπική γαλακτοβιομηχανία, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα του εν εξελίξει διαγωνισμού για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας που κατέχει η ΑΤΕ.Πάντως οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση των μετοχών που θα κατέχει ο αγοραστής της Αγροτικής ο οποίος θα ψάξει άμεσα να βρει ο ίδιος στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά των μετοχών της εταιρία που θα κατέχει πλέον.Το σενάριο αυτό διαφέρει σίγουρα από την πρόταση των Ενώσεων για αγορά από τους ιδίους των μετοχών της ΑΤΕ στη λογιστική αξία ώστε να μπορέσουν μόνες τους να βρουν νέο συνέταιρο, ενώ και οι κτηνοτρόφοι δείχνουν από νωρίς τις προθέσεις τους λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες που θα οδηγήσουν την «Δωδώνη» στην ιδιωτικοποίηση.


Σπάει στα δύο και συρρικνώνεται η ΑΤΕ
Το μοντέλο που προκρίνεται είναι ο διαχωρισμός της Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη να πωλείται σε ιδιώτες.Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις για εξαγορά της ΑΤΕ έχουν υποβληθεί προς τον βασικό μέτοχο, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από τη Eurobank. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η πρόταση της Πειραιώς είναι πιο κοντά στις κυβερνητικές προσδοκίες. Η Πειραιώς είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΑΤΕ υποβάλλοντας σχετική πρόταση και στο παρελθόν, όμως οι οικονομικοπολιτικές συνθήκες ήταν τότε διαφορετικές και η πρόταση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.Στην «καλή» ΑΤΕbank αναμένεται να ενταχθούν ορισμένα βασικά επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια λιανικής αλλά και τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα –κι αυτό παρά το γεγονός ότι πολλά (αν όχι τα περισσότερα) από αυτά θεωρούνται δάνεια «χαμηλής ποιότητας».Την ίδια στιγμή, στην «κακή» τράπεζα προβλέπεται να ενταχθούν τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα (υπολογίζονται ότι αθροιστικά πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ), τα υπόλοιπα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα, κάποια «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια καθώς επίσης και όλες οι μη χρηματοπιστωτικές συμμετοχές της ΑΤΕ που είναι χρεοκοπημένες ή είναι ζημιογόνες χωρίς ελπίδες ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον.Αν αυτό επαληθευτεί, είναι σαφές ότι το «καμπανάκι» χτυπάει για κάποιες τουλάχιστον από τις αγροκτηνοτροφικές θυγατρικές της τράπεζας που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και δη εκείνες που βρίσκονται στο «κόκκινο». Π.χ. η ΣΕΚΑΠ η οποία εμφανίζει μεγάλες ζημιές, έχει άμεση ανάγκη από νέα κεφάλαια ενώ και ο διαγωνισμός πώλησής της είναι ουσιαστικά εδώ και μήνες «νεκρός» έστω κι αν τυπικά δεν έχει κηρυχθεί άγονος.Δεν αποκλείεται στο ίδιο «καλάθι» να μπει και η ΕΒΖ, η οποία μπορεί πλέον να είναι κερδοφόρα, ωστόσο ο διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και τα «ονόματα» που θα επιθυμούσαν τόσο η –απερχόμενη- διοίκηση της Αγροτικής, όσο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, λιγότερες πιθανότητες να ενταχθεί στην «κακή» τράπεζα έχει η «Δωδώνη» για την οποία υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από γνωστούς και ισχυρούς ομίλους της ελληνικής κι όχι μόνο αγοράς.Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, στην «κακή» ΑΤΕ, η οποία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, θα μεταφερθούν θυγατρικές και στοιχεία ενεργητικού ύψους 5-6 δισ. ευρώ. Δεδομένη, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και του δικτύου της τράπεζας.Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα βάλουν «λουκέτο» και όσοι εργαζόμενοι δεν μεταταχθούν θα πρέπει να απολυθούν.Η «καλή» τράπεζα θα λάβει στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα εξυγιανθεί με σκοπό σε ένα μεταγενέστερο στάδιο να πωληθεί. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί πρόθυμος «γαμπρός»-αγοραστής. Η προοπτική της πώλησης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το 92% της τράπεζας, όπως έχει γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ η Agrenda, έχει ουσιαστικά ήδη περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Τι γίνεται με τις θυγατρικές
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε απεμπλοκή της ΑΤΕ από όλες τις αγροκτηνοτροφικές συμμετοχές της το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουνίου πάει... περίπατο. Κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής των τελευταίων μηνών, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω μέχρι και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι υπάρχει άπλετος χρόνος...Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να «παραδώσουν» την ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (και, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, στον επόμενο ιδιοκτήτη της) «καθαρή» από μη-χρηματοοικονομικά βάρη (ακόμα κι αν πρόκειται για κερδοφόρες εταιρείες, όπως η Δωδώνη). Επομένως, η διαδικασία απεξάρτησης από τις θυγατρικές όχι μόνο δεν «παγώνει» αλλά αντίθετα επισπεύδεται και θα επιδιωχθεί να έχει κλείσει προτού προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής. Σημειώνεται ότι η τελευταία παράταση που έχει δοθεί για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας (άρα μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση) είναι η 31η Αυγούστου...Με βάση αυτά τα δεδομΤην τύχη της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» φαίνεται πως κρίνει εν πολλοίς η κατάληξη που θα έχει το σχέδιο πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας πιθανότατα στην Τράπεζα Πειραιώς μιας και σύμφωνα με πληροφορίες στο «καλό» κομμάτι της τράπεζας που θα ιδιωτικοποιηθεί αναμένεται να βρίσκεται και η τοπική γαλακτοβιομηχανία, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα του εν εξελίξει διαγωνισμού για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας που κατέχει η ΑΤΕ.Πάντως οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση των μετοχών που θα κατέχει ο αγοραστής της Αγροτικής ο οποίος θα ψάξει άμεσα να βρει ο ίδιος στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά των μετοχών της εταιρία που θα κατέχει πλέον.Το σενάριο αυτό διαφέρει σίγουρα από την πρόταση των Ενώσεων για αγορά από τους ιδίους των μετοχών της ΑΤΕ στη λογιστική αξία ώστε να μπορέσουν μόνες τους να βρουν νέο συνέταιρο, ενώ και οι κτηνοτρόφοι δείχνουν από νωρίς τις προθέσεις τους λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες που θα οδηγήσουν την «Δωδώνη» στην ιδιωτικοποίηση.

Το σχέδιο για τη «Δωδώνη»
Σύμφωνα με πληροφορίες η όλη διαδικασία αναμένεται να τελειώσει πολύ σύντομα και δεν αποκλείεται να έχει τελεσφορήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου.Σε ότι αφορά τη «Δωδώνη» πάντως έχουν ήδη κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν να περνά μαζί με το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ στην τράπεζα Πειραιώς με τις Ενώσεις να... κερδίζουν το 40% των μετοχών που έχουν βάλει και σαν στόχο, αλλά τη νέα τράπεζα να αποφασίζει αυτή για το ποιος θα είναι ο στρατηγικός της επενδυτής που θα επενδύει στην γαλακτοβιομηχανία.Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές το γεγονός πως η ΑΤΕ ουσιαστικά θα... σβήσει θα οδηγήσει τις προβληματικές ΕΑΣ σε κατάσχεση των μετοχών που κατέχουν στην «Δωδώνη» από την Πειραιώς με αποτέλεσμα αυτή να έχει στα χέρια της και πάλι το μαγικό 67,7%, αφού μόνο η μόνη που δεν έχει οικονομικά προβλήματα και οφειλές προς την ΑΤΕ που να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν είναι η Ένωση Ιωαννίνων.Ουσιαστικά δηλαδή η πώληση της ΑΤΕ θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα για την τοπική γαλακτοβιομηχανία αφού μπορεί τελικά να μην πουληθεί μέσω του διαγωνισμού θα ιδιωτικοποιηθεί όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της δια της πλαγίας οδού.Πρώτα δηλαδή θα περάσει στα χέρια της τράπεζας Πειραιώς και μετά σε κάποιον ιδιώτη που θα επιλέξει η διοίκηση της τράπεζας.

Αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους
Σχολιάζοντας τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει οι κτηνοτρόφοι τονίζουν πως η όλη υπόθεση δεν είναι τίποτα αλλά παρά ένα χρύσωμα του χαπιού το οποίο όμως θα έχει καταστροφικές παρενέργειες για τους ίδιους αλλά και την βιομηχανία.Όπως επισημαίνουν η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει ότι κατάφερε να σώσει την «Δωδώνη» από τους ξένους επενδυτές κάτι που όμως δεν αρκεί στους παραγωγούς κτηνοτρόφους αφού η κατάληξη θα είναι και πάλι η ιδιωτικοποίηση.«Καλό θα είναι τα τραπεζικά στελέχη της ΑΤΕ να μάθουν γρήγορα τι κομπίνα παίζεται με το ξεπούλημα της τράπεζας γιατί θα έχει συνέπειες και γι' αυτούς», υπογραμμίζουν ενώ όσο αφορά τη δική τους στάση δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει να γίνουν πράξη.Την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» φαίνεται πως κρίνει εν πολλοίς η κατάληξη που θα έχει το σχέδιο πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας πιθανότατα στην Τράπεζα Πειραιώς μιας και σύμφωνα με πληροφορίες στο «καλό» κομμάτι της τράπεζας που θα ιδιωτικοποιηθεί αναμένεται να βρίσκεται και η τοπική γαλακτοβιομηχανία, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα του εν εξελίξει διαγωνισμού για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας που κατέχει η ΑΤΕ.Πάντως οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση των μετοχών που θα κατέχει ο αγοραστής της Αγροτικής ο οποίος θα ψάξει άμεσα να βρει ο ίδιος στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά των μετοχών της εταιρία που θα κατέχει πλέον.Το σενάριο αυτό διαφέρει σίγουρα από την πρόταση των Ενώσεων για αγορά από τους ιδίους των μετοχών της ΑΤΕ στη λογιστική αξία ώστε να μπορέσουν μόνες τους να βρουν νέο συνέταιρο, ενώ και οι κτηνοτρόφοι δείχνουν από νωρίς τις προθέσεις τους λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες που θα οδηγήσουν την «Δωδώνη» στην ιδιωτικοποίηση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Αντ. Μπέζας

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξελέγη σήμερα ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεξεργάζεται και ψηφίζει νομοσχέδια και προτάσεις νόμων αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών. Επίσης εξετάζει το προσχέδιο και το οριστικό κείμενο του Προϋπολογισμού του Κράτους και συζητά και ελέγχει, μέσα από τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, θέματα συναφή με τις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε 15 λαθρομετανάστες!!!

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 45χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος μετ’ επικαθιμένου, διότι μετέφερε εντός του φορτίου (πετροβάμβακας σε παλέτες), δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει λάθρα σε λιμένα εξωτερικού, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Για πρώτη φορά εντάχθηκε και η Πρέβεζα στα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ

Για πρώτη φορά εντάσσεται και ο Νομός Πρέβεζας στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το 2012. Μετά από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουλίου, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων η 15η Σεπτεμβρίου 2012.Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΛΓΑ, φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία Δημοτικού Λεωφορείου στο Δήμο Πάργας

Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία Δημοτικού Λεωφορείου στο Δήμο Πάργας. Η Δημοτική γραμμή του Λεωφορείου έχει αφετηρία τη Δημοτική Κοινότητα Καναλλακίου και συγκεκριμένα στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο και ενδιάμεσους προορισμούς τη Δημοτική Κοινότητα Πάργας, την Τοπική Κοινότητα Ανθούσας και τελικό προορισμό την Τοπική Κοινότητα Αγιάς. Τα δρομολόγια εκτελούνται στις 8 και 9 το πρωί καθώς και στη 1.30 το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι επιβιβάσεις και αποβιβάσεις θα γίνονται στις τοπικές κοινότητες Καστριού, Μεσοποτάμου, στην Αγία Κυριακή, στην στροφή της Παραλίας του Λίχνου και στην στροφή για Βάλτο της Δημοτικής Ενότητας Πάργας.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων όπως... ορεινή Ιταλία!

Κατέθεσε έξι προτάσεις στο Πρόγραμμα «Ελλάδα - Ιταλία 2007 – 2013»
Παράδοση, πολιτισμός, τουρισμός, φυσική κληρονομιά, τέχνη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα είναι μερικοί από τους οι τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση με τις έξι δράσεις που προτείνει προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Ελλάδα - Ιταλία 2007 – 2013» ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.Μπορεί τα οικονομικά των δήμων να βρίσκονται υπό κατάρρευση, ωστόσο ο εν λόγω δήμος της Ηπείρου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν», προκειμένου να αναδείξει τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της περιοχής, να ενημερώσει κατοίκους και επισκέπτες για τη σημασία των ορεινών περιοχών και την ύπαρξη διαδρομών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, να προστατέψει το περιβάλλον και να ενισχύσει τη συνεργασία του με ορεινούς Δήμους της Ιταλίας.Οι προτάσεις έχουν ως εξής:
1. «CULSINET», με προϋπολογισμό 467.600,00€.
Το έργο στοχεύει στην προώθηση και βιώσιμη αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των συμμετεχουσών περιοχών, μέσα από μία διαδικασία διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής και προσέγγισης, ενώ εστιάζει τόσο στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά της διασυνοριακής περιοχής, όσο και στους πλούσιους φυσικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο βιώσιμο και επωφελή για την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, προβλέπει την ανάλυση καλών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος, τη διαμόρφωση μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθώς και την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού.
Στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων θα υλοποιηθεί από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, η ανάπλαση πλατείας Πλαισίων, Καλεντζίου
2. «I.CO.N.», με προϋπολογισμό 94.180,00€.
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία διασυνοριακού δικτύου ορεινών περιοχών για τη δημιουργία κοινού πλαισίου εφαρμογής σχεδίου ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των δυο περιοχών. Το σχέδιο ανάπτυξης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αυτού, την αξιοποίηση παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων και την παραγωγή τοπικών προϊόντων.Το έργο θα εστιάσει επίσης στη δημιουργία πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει τους εταίρους να διαχειριστούν και να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους. Το δίκτυο θα λειτουργήσει ως μέσο διατήρησης της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ αντικρουόμενων δραστηριοτήτων, ειδικότερα μεταξύ δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης.
3. «Na.C.He.», με προϋπολογισμό 120.470,00€
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και ανάπτυξη διασυνοριακού δικτύου φυσικών οικοσυστημάτων και πολιτιστικής κληρονομιάς σε ορεινές περιοχές για την ορθή αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών μελέτης και την ενίσχυση της διασυνοριακής αειφόρου ανάπτυξης.
Έμφαση δίνεται στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού, είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, που προστατεύονται από καθεστώτα όπως το δίκτυο «NATURA 2000», είτε σε περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον με παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κτίρια ή μνημεία.
4. «INNO – ICT», με προϋπολογισμό 60.000,00€
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας που θα ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιχειρηματική συνεργασία και την υποστήριξη των διασυνοριακών επιχειρήσεων στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να προωθήσει και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την κοινωνικό - οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στη διασυνοριακή περιοχή.Ακόμη, θα αναδείξει ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής.
5. «THE STORY», με προϋπολογισμό 150.000,00€
Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στη συλλογή, ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση ιστορικών αντικειμένων και περιεχομένων που σχετίζεται με το θέατρο στη διασυνοριακή περιοχή, όπως τα θεατρικά έργα και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, και - με βάση σε αυτά - στην ανάπτυξη μιας σημαντικής και αξιόπιστης βάσης δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη του θεάτρου στη διασυνοριακή περιοχή και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την περαιτέρω προώθηση της ενσωματωμένης πολιτιστικής κληρονομιάς.
6. «SEA» με προϋπολογισμό 174.400,00€
Ο στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την προώθηση των εικαστικών τεχνών στη διασυνοριακή περιοχή Απουλίας και Ελλάδας. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός κέντρου τέχνης (Απουλίας-Ιονίου) που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το διεθνές σύστημα τέχνης και πολιτισμού.
Το Κέντρο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, ώστε η αγορά Σύγχρονης Τέχνης να αυξηθεί σε όρους εμπορικών συναλλαγών, τιμών και ποιότητας των αγαθών που συναλλάσσονται. Μέσα από τη βελτίωση της αγοράς ειδών σύγχρονης τέχνης προκύπτει και ένας ακόμη ζωτικός στόχος: η ανάπτυξη του εξειδικευμένου τουρισμού που επιλέγει ως προορισμό την Απουλία και την Ελλάδα για την προστιθέμενη αξία που παράγει στη σύγχρονη πολιτιστική προσφορά.

Δε θα λειτουργήσει ΙΕΚ στην Πράμαντα

«Θύμα» των περικοπών που επιβάλλει η οικονομική κρίση, έπεσε και το ΙΕΚ εναλλακτικού τουρισμού - ξεναγών βουνού στην Πράμαντα.Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είχε προτείνει την ίδρυση και λειτουργία τμήματος Ι.Ε.Κ. Εναλλακτικού Τουρισμού στην Πράμαντα, κάτι που είχε αποδεχθεί ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης.Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σε έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο, λόγω της περιορισμένης κρατικής ενίσχυσης, δεν κρίνεται την παρούσα στιγμή δυνατή η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, παρόλο που, όπως αναφέρει, επιδίωξή του είναι η κατάρτιση σε ειδικότητες που θα συμβάλλουν στη τουριστική ανάπτυξη περιοχών όπως αυτή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και δέσμευσή του παραμένει η προώθηση του σχετικού αιτήματος προς τα αρμόδια υπουργεία, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


Παράσταση χορού στο Ίτς Καλέ
Την ομάδα σύγχρονου χορού απο το Βέλγιο "Les Gentils Pois(s)ons" στη χορογραφία menlightened , παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών την Πέμπτη 26 Ιουλιου , στις 9.30 το βράδυ στο Ίτς Καλέ στο Κάστρο. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Αστρονομική Εκδήλωση σήμερα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης


Η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης και η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων,συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 21:00 Στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, μπροστά από το αρχαίο θέατρο,Παρουσίαση “ Ένα ταξίδι στ’ Άστρα ” του Νικόλαου Ματσόπουλου αστρονόμου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.Θα ακολουθήσει αστρονομική παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με

Καταγγελία της «Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτικών Υπαλλήλων»

Η μεγαλύτερη παράταξη των εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Δημοτικών Υπαλλήλων», καταγγέλλει την προσπάθεια υπονόμευσης των εκλογών του υπηρεσιακού συμβουλίου με σκοπό την απομόνωση και τον αποκλεισμό της από τις εκλογές παρότι η παράταξη μας αναδεικνύεται πρώτη δύναμη τα τελευταία χρόνια.Η καταγγελία μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν κοινοποιήθηκε ποτέ το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (με ημερομηνία 28 Ιουνίου) το οποίο καλούσε τους εργαζομένους των Ο.Τ.Α. να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους από τη 1 έως και τις 15 Ιουλίου παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη γνωστό στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών από τις 3 Ιουλίου με την επισήμανση «να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι ενυπόγραφα» αλλά κατά περίεργο τρόπο ήταν γνωστό μόνο σε μια παράταξη, την «ΕΝΟΤΗΤΑ» η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ.Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως αυτού του είδους οι ενέργειες που έχουν ως στόχο την απομόνωση της παράταξής μας και την αφαίρεση του δικαιώματος στους συναδέλφους να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες, μας γυρίζουν αρκετά χρόνια πίσω και δεν συνάδουν ούτε με το ρόλο της Δημοτικής Αρχής ούτε και με τη «δημοκρατική» παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ».Ωστόσο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας πως η παράταξή μας «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» ακόμα και την τελευταία στιγμή, κατάφερε να καταθέσει ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από άξιους συναδέλφους αν και δυστυχώς λείπουν από αυτό αρκετοί συνάδελφοι που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο μας και δεν είχαν λάβει γνώση για τις εκλογές αυτές.Καλούμε τους συναδέλφους μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν στιβαρή απάντηση σε όσους θέλησαν να αμαυρώσουν δημοκρατικές διαδικασίες όπως η ανάδειξη του υπηρεσιακού μας συμβουλίου, ενός οργάνου που σχετίζεται άμεσα με τα σοβαρά εργασιακά μας θέματα.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ