Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Σε εξέλιξη φωτιά στο Λυκόστομο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά κοντά στο χωριό Λυκόστομο των Ιωαννίνων μεταξύ Άνω και Κάτω Λαψίστας. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ η πυροσβεστική εξετάζει το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Σύσκεψη για τη χωματερή της Δουρούτης και τη διαχείριση απορριμμάτων

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των συναρμόδιων αντιδημάρχων, της ΔΕΥΑΙ και υπηρεσιακών παραγόντων.Όπως διαπιστώθηκε, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.Υπαρκτά προβλήματα παραμένουν η σύσταση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, η αδυναμία πλήρους λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων λόγω της απουσίας προσωπικού και οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την αντιμετώπισής τους.Με την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης κι αφού συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα αποφασίστηκε:
- Να παραμείνει εντελώς κλειστή η χωματερή της Δουρούτης μέχρι αύριο το πρωί οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
- Να αναζητηθούν κατάλληλοι χώροι για την εναπόθεση υπολειμμάτων αδρανών και μπαζών.
- Να αναζητηθεί κατάλληλος χώρος για την εναπόθεση ξύλινων υπολειμμάτων και κλαδεμάτων.
- Να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για τις παρεμβάσεις αυτές.
Από το Δήμο Ιωαννιτών τονίζεται για πολλοστή φορά ότι απαγορεύεται η εναπόθεση τόσο στη χωματερή της Δουρούτης όσο και στον ΧΥΤΑ υλικών από μονάδες όπου οι άδειές τους προβλέπουν άλλο τρόπο διαχείρισης των υπολειμμάτων.Τέλος αποφασίστηκε να ενταθεί ο έλεγχος και η φύλαξη στη χωματερή της Δουρούτης, να προχωρήσουν άμεσα ενέργειες πλήρους κάλυψης του σημείου όπου υπήρξε ανάφλεξη και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:H κίνηση στους δρόμους της πόλης είναι μηδαμινή!!!

Κάτι οι υψηλές θερμοκρασίες, κάτι η απουσία χρημάτων από τις τσέπες των καταναλωτών δεν έφεραν μέχρι στιγμής οι εκπτώσεις χαμόγελα στους εμπόρους. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπτώσεις φτάνουν και το 70%, ωστόσο οι δρόμοι του κέντρου της πόλης φαντάζουν μόνοι και έρημοι. Με εξαίρεση τον πεζόδρομο της κεντρικής αγοράς , η κίνηση στους δρόμους της πόλης είναι μηδαμινή, με τους εμπόρους να αποδίδουν το γεγονός στα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών αλλά και στην μειωμένη τουριστική κίνηση, ελπίζοντας πάντα σε καλύτερες μέρες. Οι εκπτώσεις είναι μεγάλες ιδίως στα είδη ένδυσης καθώς σε αυτά ο τζίρος έχει πέσει πολύ, λόγω και των κινέζικων. Ζημιά όμως έχουν κάνει και οι πλανόδιοι πωλητές που έχουν κατώτερης ποιότητας προϊόντα. Οι καταστηματάρχες ελπίζουν ότι οι καταναλωτές θα κάνουν έρευνα αγοράς και τελικά θα ψωνίσουν, ενισχύοντας τον εμπορικό κλάδο. Οι έμποροι της Πρέβεζας εμφανίζονται αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι… τέλους καθώς «ποντάρουν» τις όποιες ελπίδες τους και καλούν για άλλη μια φορά τους καταναλωτές να προτιμήσουν τις τοπικές αγορές του νομού, ώστε να υπάρξει αλληλοβοήθεια στην κοινωνία.Eν τω μεταξύ σύσκεψη με θέμα την «Παράταση ωραρίου καταστημάτων στην πόλη της Πρέβεζας κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου», θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και ώρα 12 το μεσημέρι , στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ Βασικός μοχλός ανάπτυξης για την τοπική οικονομία

Σταβλισμένη και μετακινούμενη κτηνοτροφία αποκτούν πλέον τη δυνατότητα αδειοδότησης, ενώ απώτερος στόχος των φορέων που καλούνται να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δεν είναι άλλος από τη στήριξη του, ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και όχι μόνο.Είναι γεγονός, πως οι χρόνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και Γιάννη Δριβελέγκα να θεσπιστεί η σχετική νομοθεσία, έφτασε στο τέλος της και όπως ανακοίνωσε  ο Αλ. Καχριμάνης, δεν υπάρχει πλέον κανένα επιχείρημα που να στηρίζει τη μη αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.Από τη Φούρκα όπου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου έστειλε το δικό του μήνυμα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.«Σήμερα με τη νομοθεσία η εκκρεμότητα αυτή λύνεται και θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους τους οποίους ξέχασε η πατρίδα, ότι είμαστε εδώ και τους στηρίζουμε. Από εδώ την Ήπειρο θα ξεκινήσει η αναγέννηση της οικονομίας και από τους ανθρώπους του μόχθου και του αγώνα», τόνισε.


Γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομηλίτσα
Στο μεταξύ, το επόμενο Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουλίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη, ετήσια γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομηλίτσα.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε εκ μέρους του Δήμου Κόνιτσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Παγανιάς.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και θα συνεχιστούν την Κυριακή με την παραγωγή παραδοσιακού τυριού αλλά και την αναπαράσταση της ποιμενικής ζωής των βλάχων στην Αετομηλίτσα.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: "Να ζει κανείς ή να μη ζει;" στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος»

Το διαχρονικό ερώτημα "Να ζει κανείς ή να μη ζει;", που είναι και ο τίτλος του έργου, καλούνται να απαντήσουν στο σανίδι η Κάτια Δανδουλάκη και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, που πρωταγωνιστούν στην θεατρική κωμωδία του Μελ Μπρούκς. Mαζί τους παίζουν ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Κωστής, Σοφία Μουτίδου, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρος Μεργιανός, Πρόδρομος Τουσουνίδης. Η μεγάλη επιτυχία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, θα παρουσιαστεί στην Πρέβεζα την Τετάρτη στις 9:15 το βράδυ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Eτερόκλητοι άνθρωποι, αταίριαστοι έρωτες και κλασικές φάρσες, είναι μερικά από τα συστατικά που συνθέτουν τη σπουδαία αυτή παράσταση. Εισιτήρια προπωλούνται στη Δημοτική Αγορά . Τιμή προπώλησης 12€, Τιμή εισόδου την ημέρα της παράστασης κανονικό 20€ και φοιτητικό 15€.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Απαράδεκτες καθυστερήσεις και περικοπές στις εφημερίες των γιατρών των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας,σχετικά με τι καθυστερήσεις και περικοπές στις εφημερίες των γιατρών των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων,κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς.Στην ερώτηση του ο κ. Μαντάς αναφέρει:" Με τη μείωση του προβλεπομένου από τον Προϋπολογισμό του 2012 κονδυλίου αποζημίωσης των εφημεριών κατά 50.000.000 € τον Μάρτιο του 2012, και παρά τη μείωση του ωρομισθίου των εφημεριών κατά 12%, αναδρομικά από την 1/1/2012, η αποζημίωση των ιατρών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων –όπως και των λοιπών νοσοκομείων της χώρας- για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2012 καταβλήθηκε μειωμένη κατά 15 % και 10% περίπου αντίστοιχα σε σχέση με την αποζημίωση που προκύπτει από τις πιστοποιημένες καταστάσεις πραγματοποιηθεισών εφημεριών που υπέβαλλαν οι Διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων.Επίσης κατά τον μήνα Μάρτιο, το προβλεπόμενο κονδύλι του προϋπολογισμού υπολείπεται κατά 5% περίπου των πιστοποιημένων από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων πραγματοποιηθεισών εφημεριών, δηλαδή κατά 25000 Ε περίπου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κατά 13000 € περίπου για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Με πρόσχημα αυτή την υπέρβαση, η ΥΔΕ Ιωαννίνων δεν εγκρίνει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών, ούτε κατά το ποσόν που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όπως έπραξε κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.Επί πλέον η Επίτροπος Ιωαννίνων, επικαλούμενη τη σχετική νομοθετική διάταξη που προβλέπει την έγκριση δαπάνης των πρόσθετων εφημεριών από την οικεία ΔΥΠΕ (στην προκειμένη περίπτωση την 6η ΔΥΠΕ) το πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός, δεν εγκρίνει την καταβολή της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012, γιατί η έγκριση της 6ης ΔΥΠΕ φέρει ημερομηνία «10 Απριλίου 2012». Να σημειωθεί ότι οι Διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν έγκαιρα και εμπρόθεσμα υποβάλει την αίτηση έγκρισης των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν προς την 6η ΔΥΠΕ.Τέλος, το ΓΛΚ με έγγραφό του (ΑΠ: 2/43207/0026 – 25/5/2012) θεωρεί την καταβολή του ποσού της αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών που περικόπηκαν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, από έσοδα των ΔΥΠΕ «μη σύννομη» .Επειδή θεωρούμε παράλογο η όποια μείωση του προϋπολογισθέντος ποσού αποζημίωσης των εφημεριών να επηρεάζει την αποζημίωση των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν πριν την νομοθετική επικύρωση της μείωσης,Επειδή θεωρούμε άδικο, η επίκληση των νομοθετικών διατάξεων που στόχο έχουν την έγκαιρη αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών , να χρησιμοποιείται για τη μη αποζημίωσή τους,Επειδή σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αντισυνταγματικό τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη εργασία των νοσοκομειακών γιατρών,Επειδή οι γιατροί των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και ιδιαίτερα οι πλέον χαμηλόμισθοι ειδικευόμενοι γιατροί.Επειδή οι δικαιολογημένες κινητοποιήσεις τους για την πληρωμή των εφημεριών θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία στην παροχή των υπηρεσιών από τα νοσοκομεία,Ερωτάται ο Αρμόδιος υπουργός:
1. Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να προχωρήσει άμεσα η πλήρης αποζημίωση των εφημεριών που πραγματοποίησαν οι γιατροί των νοσοκομείων των Ιωαννίνων;
2. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αξιοποιώντας και τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ, για την οριστική λύση του εφημεριακού προβλήματος των νοσοκομείων με στόχο την ασφαλή και πλήρη κάλυψη της εφημερίας των νοσοκομείων και την πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση των γιατρών που εφημερεύουν".

Σεμινάριο με θέμα «Οι προοπτικές των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» στο Επιμελητήριο Άρτας Διοργανώνει το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει ένα σεμινάριο συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking seminar) την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012, στις 18:30 μμ, στο Επιμελητήριο Άρτας με θέμα «Οι προοπτικές των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».Το σεμινάριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του Έργου INNOVA – Διεθνές Κέντρο Εφαρμοσμένης Γνώσης για την Καινοτομία στις Μεσογειακές Χώρες που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013 και στόχοι του σεμιναρίου είναι:
1. να ενισχυθεί η γνώση γύρω από την τοπική αγορά με τον εντοπισμό και την αναγνώριση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών των προϊόντων και των υπηρεσιών σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τα αγροτικά προϊόντα & τα τρόφιμα, ώστε να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι σημαντικότερες ανάγκες για εκπαίδευση και εξειδίκευση,
2. να αναλυθεί το πλαίσιο προκειμένου να δημιουργηθούν καινοτόμες υπηρεσίες που θα δώσουν σε όλους όσοι σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις νέες προτάσεις βελτίωσης και τα νέα εργαλεία ανάπτυξης.
Με βάση τις ανάγκες που θα προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα οργανωθούν εξειδικευμένα σεμινάρια εκπαίδευσης, στα οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες και πτυχιούχοι σχολών σχετικών με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.Όπως τονίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος, Επικ. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου:«Κύρια επιδίωξη του σεμιναρίου είναι να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των παραγωγών γνώσης (π.χ. πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα) και όλων εκείνων, ενεργών και δυνάμει επιχειρηματιών, που μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τη γνώση αυτή προς όφελος της ανάπτυξης και βελτίωσης των επαγγελματικών/επιχειρηματικών τους σχεδίων.Οι ομιλητές μας θα παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες πιθανές λύσεις και καλές πρακτικές που είναι διαθέσιμες και μπορούν να προσφερθούν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες μέσω των δωρεάν μαθημάτων εκπαίδευσης που θα οργανωθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.Οι συμμετέχοντες, από την πλευρά τους, καλούνται να επιλέξουν, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις λύσεις αυτές και τις καλές πρακτικές που τους είναι απαραίτητες και στις οποίες θα ήθελαν να εκπαιδευτούν οι ίδιοι ή να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, καθώς επίσης να συζητήσουν με τους ειδικούς συγκεκριμένες ανάγκες για τις οποίες αναζητούν άμεσες λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος.Το σεμινάριο αυτό είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν το Έργο INNOVA NET άνθρωποι που έχουν αναξιοποίητο στο ντουλάπι τους κάποιο καινοτόμο επιχειρηματικό σχέδιο ή απλά μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά θα επιλεγούν και θα χρηματοδοτηθούν με ένα σημαντικό αρχικό κεφάλαιο που θα δοθεί από το Έργο οι τρεις αξιολογότερες ιδέες προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.Στο πλαίσιο αυτό προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στο σεμινάριο εν ενεργεία και δυνάμει επιχειρηματίες, εργαζόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα εν γένει, πτυχιούχοι σχολών γεωπονίας και τεχνολογίας γεωπονίας, εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, ερευνητικών κέντρων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».Η ατζέντα του σεμιναρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζήτηση γύρω από θέματα όπως: Αειφορική Γεωργία, Τεχνολογίες Αιχμής στην υπηρεσία του αγροδιατροφικού τομέα, θέματα marketing, ευκαιρίες για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις και σενάρια βιώσιμης ανάπτυξης στη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. -

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο έργο alterenergy

Τις 12 και 13 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου «Alterenergy Strategic Project: Energy Sustainability for Adriatic Small Communities» στο πλαίσιο του Προγράμματος Adriatic IPA 2007-2013, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια της Ηπείρου.H κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή αυτονομία αποτελούν σημεία αιχμής για τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Οι Περιφερειακές αρχές, με την ευθύνη για την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη νέων ενεργειακών υποδομών, μπορούν να διευκολύνουν τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενσωμάτωση τεχνολογιών Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), ως μέρος της λύσης στις προκλήσεις αυτές, προσδιορίζοντας το πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών, νομικών και κοινωνικών εμποδίωνΤο έργο «Alterenergy» στοχεύει στην προαγωγή της ενεργειακής βιωσιμότητα στις μικρές κοινότητες της περιοχής της Αδριατικής, με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.Με υπεύθυνη υλοποίησης την περιφέρεια της Πούλια της Ιταλίας, με εταίρους τις ιταλικές περιφέρειες της Αδριατικής και θεσμικούς εταίρους από τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Αλβανία (συνανάδοχος), την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, το Alterenergy θα ενθαρρύνει ενεργά τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών οικονομικών παραγόντων στη διαδικασία. Σε πρακτικό επίπεδο, οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με την ενεργειακή βιωσιμότητα, ώστε να διευρυνθούν οι γνώσεις πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και πάνω στα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής-στόχου. Ειδικότερα, οι δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια της Ηπείρου αφορούν μελέτες καταγραφής και ανάλυσης των ευκαιριών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας στην περιοχή της Ηπείρου, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση τόσο των κατοίκων της περιφέρειας Ηπείρου όσο και των φορέων. Τέλος προβλέπεται η επιλογή ενός κτιρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, το οποίο θα αποτελέσει πιλοτικό χώρο για την υλοπο ίηση καλών πρακτικών ενεργειακής αειφορίας.Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής οι εταίροι παρουσίασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με τις δράσεις αξιοποίησης των ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε σε ζητήματα οικονομικού προγραμματισμού. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσίασαν την μέχρι τώρα πορεία των έργων στην περιοχή μας, ενώ εξέθεσαν ζητήματα και προβληματισμούς αναφορικά με την υλοποίησή τους. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων συνέβαλε στην διάδοση ιδεών και στην αξιοποίηση πρακτικών που συμβάλλουν στην περαιτέρω επίτευξη του στόχου την ενεργειακής βιωσιμότητας.


Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή φράγματος στον Άραχθο

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,για το θέμα της κατασκευής φράγματος στον Άραχθο,κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη ,Κώστας Μπάρκας .Δημήτρης Παπαδημούλης και Ηρώ Διώτη.Αναλυτικά στην ερώτηση τους αναφέρουν τα εξής:"Επανήλθε στις 11/07/2012, σε ημερίδα του ΤΕΕ παραρτήματος Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με θέμα την παρουσίαση του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου το φλέγον ζήτημα για την τοπική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο, της κατασκευής φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου.Είχε επισημανθεί και με προηγούμενη ερώτηση μας στη Βουλή η μεθόδευση για την κατασκευή του εν λόγω υδροηλεκτρικού φράγματος (Υ/Φ) μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ .Το θέμα θεωρούνταν λήξαν σύμφωνα με την αρνητική απόφαση του ΣτΕ που με την απόφαση 3858/2007 ακύρωσε την άδεια παραγωγής Ενέργειας και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων-ΕΠΟ, ενώ έχει απορριφθεί επίσης και από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της αποδημίας.Παρ’ όλα αυτά, εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η στάση των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ με τη νέα πρόταση συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης. Σε σχετική ερώτηση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ από τους φορείς και το ενδιαφερόμενο κοινό που βρίσκονταν στο ακροατήριο σχετικά με το σκεπτικό της νέας πρότασης η απάντηση ήταν ότι «οι εργοδότες μας, μας είπαν να βάλουμε το φράγμα στην μελέτη»Επιμένουμε και πάλι ότι η κατασκευή και τρίτου Υ/Φ στον Άραχθο, σ’ ένα ποτάμι που έχει ήδη συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο μεγάλα Υ/Φ το Πουρνάρι Ι και II, θα υποβαθμίσει την περιοχή, θα αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και θα ακυρώσει επενδύσεις σε υποδομές που έχουν γίνει από το κράτος και από ιδιώτες σε επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.Επιπλέον, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η διάταξη του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ θα δημιουργήσει τεράστια νομικά και κοινωνικά προβλήματα αφού θα επιφέρει ανατροπές γενικότερων κατευθύνσεων των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί από το σχέδιο λεκανών απορροής η προοπτική κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο με ταυτόχρονη τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ., γιατί έτσι μόνο θα αποφευχθεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο.Με βάση τα παραπάνω:Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 Σκοπεύει η κυβέρνηση να αποσύρει τα άρθρα 52 και 56 από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ;
 Ποιο είναι το σκεπτικό της νέα συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, παρά την απόφαση 3858/2007 του ΣτΕ;
 Θα πάρει σαφή θέση η κυβέρνηση για το φράγμα του Αγ. Νικολάου λαμβάνοντας υπ όψιν τις τεκμηριωμένες απόψεις της τοπικής κοινωνίας και θα σταματήσει επιτέλους αυτό το σήριαλ με το συγκεκριμένο φράγμα;".


ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο ΅κόκκινο΅βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία!!!

Έκτακτο συντονιστικό με την συμμετοχή των φορέων
Στο ΅κόκκινο΅βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η πυροσβεστική υπηρεσία οι εθελοντικές ομάδες αλλά και οι κάτοικοι του Μύτικα κατάσταση ΅ προκειμένου να θωρακίσουν το αισθητικό δάσος του Μονολιθίου το οποίο το Σάββατο και την Κυριακή έγινε στόχος εμπρηστών.Τις υπηρεσίες προβλημάτισαν και δύο περιστατικά πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε αποθήκες σε δύσβατο σημείο της Κρυοπηγής.Οι πυρκαγιές αποδίδονται σε οικονομικές και οικογενειακές διαφορές ενώ δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες αποθήκες οι οποίες βρίσκονται σε δυσπρόσιτο για τα πυροσβεστικα οχήματα σημειο και γειτνιάζουν με δασική έκταση δημιουργούν αυξημένη ανησυχία σχετικά με το τι μπορείνα συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης νέας φωτιάς.Όλα αυτά οδήγησαν τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου να συγκαλέσει έκτακτο ΣΝΟ με την συμμετοχή των φορέων και την παρουσία του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημήτριου Στάμου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να γίνει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων περιστατικών προκύψουν.Με βάση τα όσα συζητηθηκαν αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες στο αισθητικό δάσος του Μονολιθίου καθόλη την διάρκεια του 24ώρου καθώς επίσης , μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα, να απαγορευτεί η κυκλοφορία μετά την δύση του ήλιου όταν ο βαθμος επικινδυνότητας είναι πάνω από 3.Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμός υπηρεσιων και να δημιουργηθεί ένας φορέας προστασίας του δάσους του Μονολιθίου ο οποίος θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον χώρο (όπως μπορεί να είναι η εκπόνηση μελέτης για την αντικατάσταση των δέντρων που θεωρούνται πλέον γερασμένα).Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης σημειώνει ότι άμεσα και με τον συντονισμό της Υπηρεσίας θα γίνει συνάντηση των φορέων που θα πραγματοποιησουν τις περιπολίες έτσι ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συγχαρητήριο Μήνυμα Α.Ασημακοπούλου στον Ν.Ο.Ι.

Η κατάκτηση των τίτλων του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος από το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων αποτελεί τεράστια επιτυχία και γεμίζει υπερηφάνεια όχι μόνο τoυς Γιαννιώτες αλλά και γενικότερα τους Ηπειρώτες. Ειδικά μάλιστα αφού η πόλη μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τη Β’ Φάση του 78ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας.Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να συγχαρώ τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν, την αποφασιστικότητα και το πείσμα τους που τους έστεψε πρωταθλητές για μία ακόμη φορά. Πολλά συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και στη διοίκηση, τους προπονητές και τους γονείς των αθλητών που τους στηρίζουν με κάθε μέσο στην προσπάθειά αυτή.Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις επόμενες αγωνιστικές σας υποχρεώσεις και στόχους και διαβεβαιώνω ότι θα σταθώ αρωγός και συμπαραστάτης σας.

Άννα Ασημακοπούλου

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνάντηση του δημάρχου με το σύλλογο γονέων του Μουσικού Σχολείου

Η σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας για τη νέα χρονιά αλλά και το θέμα της στέγασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου. Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της σίτισης, καθώς θεωρούν πως είναι μισή ώρα που βοηθά τα παιδιά να δένονται μεταξύ τους και να γίνονται μια οικογένεια. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας δεσμεύτηκε πως φέτος θα γίνουν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη σίτιση των μαθητών. Το θέμα της στέγασης είναι ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο, αφού στεγάζεται προσωρινά σε χώρους που έχει παραχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του συλλόγου θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η μελέτη ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το μουσικό σχολείο σε οικόπεδο που έχει ήδη παραχωρήσει ο δήμος στην περιοχή του Μύτικα. Τέλος στη συνάντηση ζητήθηκε από το Δήμαρχο Πρέβεζας η συνεισφορά του Δήμου στη δημιουργία μουσικής βιβλιοθήκης στο χώρο του Μουσικού Σχολείου. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Θάνος Μικρούτσικος πρόσφερε cd-δίσκους και βιβλία στο Μουσικό Σχολείο για τη δημιουργία της μουσικής βιβλιοθήκης, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί τιμή για το Σχολείο. Τα μέλη του ΔΣ και τα ίδια τα παιδιά, έχουν εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια τις ευχαριστίες τους στον κ. Μικρούτσικο και συνεχίζουν να το κάνουν για την ηθική και υλική του συμπαράσταση, καθώς έχει σχεδόν «υιοθετήσει» το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Στην ημερίδα που οργάνωσε σήμερα στα Ιωάννινα η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών σε συνεργασία με την εφημερίδα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ», για τις «Νέες μορφές ευκαιριών στην ύπαιθρο», παρέστη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη στήριξη των αγροτών και ζήτησε την αναδιάρθρωση εκ βάθρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ενοποίηση, υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, όλων των υπηρεσιών που σήμερα είναι διάσπαρτες.«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να σταθούμε δίπλα στον κόσμο που παράγει. Δυστυχώς άνθρωποι επιστήμονες που θέλησαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα δεν στηρίχτηκαν από την Πολιτεία. Κι αν η Ελλάδα έφτασε στο σημερινό σημείο, είναι γιατί απαξιώθηκαν τα αρδευτικά, τα πάντα και οι συζητήσεις γίνονται επί χάρτου. Για όλα αυτά ένα θεωρώ υπεύθυνο: Το λεγόμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι δομημένο σωστά και δεν παίζει το ρόλο που έπρεπε. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ενσωματωθούν σε μία, που θα είναι στην Αιρετή Περιφέρεια, όλες οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, για να έχουμε αποτελέσματα».Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που εντοπίζονται στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», τονίζοντας ότι αυτό σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Όλο αυτό το σύστημα έπρεπε να είναι αποκεντρωμένο στις Περιφέρειες, καθώς κάθε Περιφέρεια γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής της και μπορεί να προωθήσει τα έργα και τις επιμέρους πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.Απαντώντας σε ερώτηση νέου αγρότη, γιατί δεν αναλαμβάνεται πρωτοβουλία ενημέρωσης των Κοινοτικών Οργάνων για τα «κακώς κείμενα» στην υλοποίηση των αγροτικών προγραμμάτων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι «ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι» και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν καταγγελίες στην Ε.Ε. και για ζητήματα που έχουν σχέση με την περιοχή της Ηπείρου.


.

Ξεκίνησαν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας

Από σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικού Προγράμματος μέσω των Κ.Ε.Π. όλης της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής για τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας. Έτσι από Δευτέρα, οι κληρωθέντες δικαιούχοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τα «μαγικά» Δελτία. Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2013. Τα Δελτία του Εκδρομικού Προγράμματος ισχύουν έως 31 Δεκεμβρίου. Το φετινό πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας περιλαμβάνει: 1) 8ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας, που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 120.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, ασφαλισμένους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, 2) 3ήμερες οργανωμένες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις) σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, που θα διοργανώνονται από συμβεβλημένα από τον ΟΓΑ Τουριστικά Γραφεία. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, ασφαλισμένους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, Τέλος, το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων προβλέπεται να ξεκινήσει το μήνα Σεπτέμβριο. Η διαδικασία παραλαβής Για την παραλαβή των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικού Προγράμματος οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν: α) Αντίγραφο της Αίτησης Συμμετοχής τους και Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή Διαβατήριο) ή β) Βιβλιάριο Υγείας ΟΓΑ - Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή Διαβατήριο). Σημειώνεται ότι τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών του ΟΓΑ είναι αποκλειστικά προσωπικά και δεν παραχωρούνται με οποιοδήποτε τρόπο για χρήση από άλλο άτομο εκτός των δικαιούχων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η χρήση τους από τρίτο πρόσωπο οι κυρώσεις θα είναι αυστηρότατες τόσο για τον ίδιο τον ασφαλισμένο όσο και για το φορέα υποδοχής (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κ.λ.π.).

Έχασε την μάχη η κόρη του πρώην διοικητή της 8ης Μεραρχίας Νίκου Καναβάκη

Έχασε τελικά την μάχη που έδινε το τελευταίο χρονικό διάστημα,η κόρη του πρώην διοικητή της 8ης Μεραρχίας κ. Νίκου Καναβάκη,η οποία έπασχε από οξεία λευχαιμία.Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στην Κομοτηνή.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Νεκρός 15χρονος κολυμβητής

Τραγική κατάληξη είχε το κολύμπι για ένα 15χρονο αγόρι που ανασύρθηκε νεκρό το μεσημέρι της Κυριακής στην Βόνιτσα, από την παραλία της Πογωνιάς της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λουόμενοι μετέφεραν το αγόρι στην ακτή όταν το είδαν να επιπλέει λιπόθυμο. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας, όπου οι γιατροί για μια ώρα προσπαθούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή, δυστυχώς χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο της Λευκάδας.

ΑΡΤΑ: Εγκατάσταση Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

η χορήγηση άδειας εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ενέργειας από Βιοαέριο, στη θέση «Βάλτος» στη Βίγλα της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού του Δήμου Αρταίων, ενέκρινε με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. Πρόκειται για τη χορήγηση άδειας παραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,629 MWp και εκτιμώμενης ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 12.500,00 MWh, που θα αναπτυχθεί σε γήπεδο έκτασης 29.548,26 τ.μ., από την εταιρεία με την επωνυμία «G.E.S. Πράσινες Ενεργειακές Λύσεις Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία».Η εξέλιξη του τομέα του βιοαερίου επρόκειτο να αναπτυχθεί σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Αδειοδότηση και Χρηματοδότηση Έργων Βιοαερίου», που θα πραγματοποιούνταν στην Πρέβεζα τις 19 και 20 Ιουλίου 2012 με πρωτοβουλία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο οποίο θα συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.Η Γενική Γραμματέας εξήρε την προσπάθεια αυτή του ΚΑΠΕ, η οποία έχει σαν σκοπό την ενημέρωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων σε θέματα που σχετίζονται με το βιοαέριο και τις δυνατότητες που δημιουργούνται από την ενεργειακή του εκμετάλλευση, με στόχο την ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, και επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα αποτελέσουν αρωγό στην προσπάθεια αυτή.

ΠΑΡΓΑ:Έναρξη Λειτουργίας Δημοτικού Λεωφορείου

Σας ενημερώνουμε ότι από την Τρίτη 24 Ιουλίου 2012 θα λειτουργεί Δημοτική Γραμμή Λεωφορείου με Αφετηρία την Δημοτική Κοινότητα Καναλλακίου (χώρος Δημαρχείου), με ενδιάμεσους προορισμούς την Δημοτική Κοινότητα Πάργας, την Τοπική Κοινότητα Ανθούσας και Τελικό προορισμό την Τοπική Κοινότητα Αγιάς.Η διαμόρφωση των δρομολογίων θα είναι εξής:
-Έναρξη δρομολογίου από την Δημοτική Κοινότητα Καναλλακίου από το χώρο
του Δημαρχείου στις 8:00 π.μ.
-Άφιξη και Επιβίβαση στην Δημοτική Κοινότητα Πάργας στο χώρο του Γυμνασίου.
-Άφιξη και Επιβίβαση στην Δημοτική Κοινότητα Πάργας στην περιοχή Φαλόπα. .
-Άφιξη και Επιβίβαση στην Τοπική Κοινότητα Ανθούσας.
-Άφιξη και Επιβίβαση στην Τοπική Κοινότητα Αγιάς.
-Αναχώρηση και Επιβίβαση από την Τοπική Κοινότητα Αγιάς στις 9:00 π.μ.
-Αναχώρηση και Επιβίβαση από την Τοπική Κοινότητα Ανθούσας.
-Άφιξη στην Δημοτική Κοινότητα Πάργας
-Αναχώρηση από την Δημοτική Κοινότητα Πάργας στις 13:30 μ.μ με προορισμό τις Τοπικές Κοινότητες Ανθούσας και Αγιάς.
-Αναχώρηση από την Δημοτική Κοινότητα Πάργας στις 14:00 μ.μ. με Προορισμό την Δημοτική Κοινότητα -Καναλλακίου.
Επιβιβάσεις και Αποβιβάσεις θα γίνονται στην Τοπική Κοινότητα Καστριού, στην Τοπική Κοινότητα Μεσοποτάμου, στην Αγία Κυριακή, στην στροφή της Παραλίας του Λίχνου και στην στροφή για Βάλτο της Δημοτικής Ενότητας Πάργας.

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων: Παρουσίαση έργων από τη μόνιμη συλλογή

Η Δημοτική Πινακοθήκη ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον κύκλο των φετινών περιοδικών εκθέσεων και στο εξής παρουσιάζει επιλογές έργων από τη μόνιμη συλλογή της.Πρόκειται για πίνακες, χαρακτικά, σχέδια και γλυπτά, τα οποία προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα δύο αιώνων Ελληνικής τέχνης με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της.Γύζης, Ιακωβίδης, Λύτρας, Παρθένης, Μαλέας, Μπουζιάνης, Τσαρούχης, Μαλάμος, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες έργα των οποίων κοσμούν την Πινακοθήκη και θα αποζημιώσουν και τους πιο απαιτητικούς φιλότεχνους.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη & Πέμπτη : 08.00 – 15.00
Τετάρτη & Παρασκευή 08.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στην Άρτα

Τον ελάχιστο φόρο τιμής, στη γη που τον δημιούργησε, στους χώρους που ανατράφηκε, στους δρόμους που περπάτησε χτίζοντας τα όνειρά του, θα αποτίσει ο Αντώνης Νικοπολίδηs την Δευτέρα 30 Ιουλίου. Στην Αρτα γεννήθηκε και ανδρώθηκε κι εκεί θα επιστρέψει την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα για να κάνει την παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του με τίτλο "Ο Αγώνας της Ζωής μου" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις MVPublications... Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, γίνεται σημαντική αναφορά για τα νεανικά χρόνια του στην Αρτα, τη σχέση με τον πατέρα του, τις γεωργικές εργασίες, τις δυσκολίες, τα οράματα που γεννήθηκαν δίπλα στο οικόπεδο, το οποίο ο ίδιος αναγάγει στο δικό του Μαρακάνα... Η εκδήλωση της παρουσίασης θα γίνει στο Συνεδριακό χώρο Διώνη στις 8μ.μ και ο Αντώνης Νικοπλίδης θα είναι εκεί, να μιλήσει στο κοινό της ιδιαίτερης πατρίδας του, να ανταλλάξει απόψεις, να φωτογραφηθεί, να υπογράψει το βιβλίο του. Είναι η πρώτη παρουσίαση που θα κάνει ο Πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 με την Εθνική ομάδα, εκτός Αθηνών, και ήταν δική του επιθυμία να είναι η Αρτα αυτή που θα ανοίξει των κύκλο των περιφερειακών εκδηλώσεων για το βιβλίο του...

Δήμοι στα πρόθυρα κατάρρευσης-Συνεδριάζει εκ νέου αύριο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Στο κοινό συμπέρασμα ότι οι δήμοι της χώρας έχουν υπερβεί κάθε όριο οικονομικής αντοχής και ότι οποιαδήποτε νέα περικοπή οδηγεί στην κατάρρευσή τους κατέληξαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, η ΚΕΔΕ και η ΠΟΕ- ΟΤΑ. Στο σχετικό δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ αναφέρεται: «Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας των δύο μερών για την αντιμετώπιση των δύσκολων και πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας, συμμετείχαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κουράκης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ Γιάννης Μουράτογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρος Θέμις Μπαλασόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ. Το πρώτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση αφορούσε στα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ. Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε ότι οι δήμοι είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, ότι ήδη υπάρχουν δήμοι που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής μισθών, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος από Σεπτέμβρη δήμοι να κηρύξουν ακόμη και στάση πληρωμών.Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι οι δήμοι βρίσκονται ένα στάδιο πριν την οικονομική κατάρρευση και ότι οποιαδήποτε νέα περικοπή θα λείψει από τους πολίτες και όχι από τους αιρετούς. Επίσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΕ- ΟΤΑ ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου για συζήτηση στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη, 24 Ιουλίου, όπου και θα εξεταστεί η αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπροστά στα νέα δεδομένα. Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι είναι «σε επιφυλακή» ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα.Στο επίκεντρο ήταν και η λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων, όπου τονίστηκε η ανάγκη της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας τους, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων, τονίστηκε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.Τέλος η ΠΟΕ –ΟΤΑ ζήτησε την αρωγή και παρέμβαση της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, κυρίως στο θέμα της απόδοσης του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος καθώς της ευνοϊκής ρύθμισης των δανείων. Για το δεύτερο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε να παρέμβει στον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».

Την Πρέβεζα και την Λευκάδα επέλεξε φέτος για τις διακοπές του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών

Την Πρέβεζα και την Λευκάδα επέλεξε φέτος για τις διακοπές του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) και διπλωμάτης του ΟΗΕ κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης. Κατά την παραμονή του, επισκέφτηκε το Λιμάνι και τη Μαρίνα Πρέβεζας και δήλωσε ικανοποιημένος για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της περιοχής μας. Ο κ. Αδαμαντιάδης είναι γνώριμος της Πρέβεζας καθώς το 1996 απέτρεψε την ανέγερση μεγάλων αποθηκευτικών χώρων στο Λιμάνι Πρέβεζας, ύστερα από πρόσκληση του τότε Προέδρου του Επιμελητηρίου και του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας κ. Φώτη Λαϊνά. Τέλος να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές που έγιναν πρόσφατα στο Ε.Ε.ΣΥ.Μ αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς.

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι καρκινοπαθείς στην Ήπειρο

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι καρκινοπαθείς στην Ήπειρο. Εκτός από την πολύ σοβαρή ασθένειά τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη φαρμάκων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή. «Η κατάσταση πλέον είναι τραγική» με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του παραρτήματος Πρέβεζας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλης Συγκούνας περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο χώρο της υγείας. Ως ογκολόγος ακτινοθεραπευτής ο κ. Συγκούνας ζει το Γολγοθά που περνούν καθημερινά οι καρκινοπαθείς και στο νομό μας υπογραμμίζοντας ότι πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται ακόμη και να σταματήσουν την θεραπεία τους θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. Η υγεία πλέον είναι για τους λίγους σημειώνει ο γιατρός, ενώ καταλήγοντας επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς και μπορεί να αντιμετωπίσουμε αυτό ,που σήμερα βλέπουμε στην αυλή του γείτονα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Άφησαν στο δρόμο 13 εργαζόμενους, τους οποίους πλήρωναν με είδος!

Στην Ηγουμενίτσα, άφησαν στο δρόμο 13 εργαζόμενους, τους οποίους το τελευταίο διάστημα πλήρωναν με είδος! Τι ακριβώς συνέβη; Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας ενοικίασε το κεντρικό της... κατάστημα στην Ηγουμενίτσα σε γνωστή αλυσίδα και οι υπάλληλοι πετάχτηκαν στο δρόμο, μετά από 17 χρόνια δουλειάς. Χρεοκόπησε, που χρεοκόπησε, το σούπερ μάρκετ, το παραχώρησαν, που το παραχώρησαν (δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, για το πως οδηγήθηκε εκεί η κατάσταση), δεν σκέφτηκε κανείς να διασφαλίσει τη θέση 13 εργαζομένων, που πολλοί έχουν παιδιά, μεγάλες υποχρεώσεις και προβλήματα; Τους είπαν απλώς από την Ένωση ότι ο ενοικιαστής ενδεχομένως να επαναξιολογήσει το προσωπικό, χωρίς και αυτό να είναι σίγουρο, ενώ τους υποσχέθηκαν ότι θα τους έχουν στα υπόψιν για το μέλλον, σε περίπτωση που αναπτύξουν νέα δραστηριότητα.

katoci.com

Εντάξεις νέων έργων του Δήμου Ιωαννιτών

Στη φάση της υλοποίησης περνούν πλέον τρία ακόμη έργα του Δήμου Ιωαννιτών τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Τα δύο εξ αυτών θα χρηματοδοτηθούν από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αγροτικής Αναγέννησης και το τρίτο από το Πράσινο Ταμείο.Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που έρχονται να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα της περιοχής και αποτυπώνουν στην πράξη την βούληση της Δημοτικής Αρχής για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την έκταση του νέου Δήμου.
Τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα ακόλουθα:
- Διαμόρφωση Πλατείας Ασβεστοχωρίου με προϋπολογισμό 240 χιλιάδων ευρώ.
- Αποχέτευση ομβρίων υδάτων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά με προϋπολογισμό 770 χιλιάδων ευρώ.
- Προμήθεια νέων φωτεινών σηματοδοτών και νέων φωτιστικών σωμάτων οδικού δικτύου με προϋπολογισμό 245 χιλιάδων ευρώ.
Τα δύο πρώτα έργα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αγροτικής Αναγέννησης και το τρίτο στο Πράσινο Ταμείο.Με τη διαμόρφωση της πλατείας Ασβεστοχωρίου θα αναπλαστεί το πιο κεντρικό σημείο του χωριού.Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν είναι:
 Αποξήλωση Ασφαλτοτάπητα και εξυγίανση περιμετρικά της πλατείας
 Κατασκευή δικτύου όμβριων
 Αντικατάσταση των πλακών των κερκίδων της πλατείας
 Καθαίρεση τμημάτων από σκυρόδεμα πέριξ της πλατείας
 Πλακόστρωση των δρόμων γύρω από την πλατεία ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο αισθητικά σύνολο.
Με το έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά θα κατασκευαστεί δίκτυο συνολικού μήκους 2.087 μέτρων. Θα επικεντρωθεί στους κάθετους δρόμους της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την αποστραγγιστική τάφρο. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της περιοχής.
Με το τρίτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών με νέους που θα φέρουν λαμπτήρες τεχνολογίας led καθώς στην αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων του κρεμαστού δικτύου του οδικού φωτισμού της πόλης με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η παρέμβαση θα γίνει σε όλους τους σηματοδότες και των δώδεκα κόμβων της πόλης, για τους οποίους έχει την ευθύνη συντήρησης ο Δήμος Ιωαννιτών.Η αντικατάσταση κρεμαστών φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού, με νέα που θα φέρουν λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων. 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Την Τετάρτη στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 58 συνολικά θέματα.

Η Περιφέρερια Ηπείρου δίνει άδεια καραβιού στη λίμνη σε 85χρονο;

Η πληροφορία -σύμφωνα με την οποία ανάμεσα στις τρεις νέες άδειες πλωτών που θα δώσει η Περιφέρεια Ηπείρου για δρομολόγια στη λίμνη Παμβώτιδα, περιλαμβάνεται και αυτή που πρόκειται να δοθεί σε 85χρονο,εκθέτει στο σύνολό της την περιφερειακή αρχή, αφού δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας. Άμεσα ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να εξηγήσει σε κάθε άνεργο νέο της περιοχής γιατί "βαπτίζει" επιχειρηματία 85χρονο και όχι ένα νέο που πραγματικά έχει όρεξη αλλά κυρίως ανάγκη για δουλειά. Θα αναμένουμε απάντηση...

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ:Προβληματισμός για την επανάληψη της ιστορίας

Καινούργιο κοσκινάκι μου… είναι η παροιμία που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των δομών και των φορέων που (ξανα)καταργούνται ή (ξανα)συγχωνεύονται σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, που επείγεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων με την τρόικα.Το θέμα όμως είναι ότι με τον τρόπο αφενός που έχει ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση και αφετέρου με τη στόχευση που ήδη λέγεται, ότι έχει, δεν επιτυγχάνεται καμία απολύτως εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό κορβανά. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι των δομών του ΟΚΑΝΑ αλλά και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που συμπεριλαμβάνονται σχεδόν πάντα στους καταλόγους των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση δομών και φορέων.Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», Στέφανος Τζιμογιάννης η προοπτική συγχώνευσης αυτών των δομών είναι ανέφικτη και άνευ ουσίας.«Οι δομές αυτές λειτουργούσαν ως εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και από το 2011 με το νόμο που θεσπίστηκε μετατράπηκαν σε κέντρα πρόληψης, σε αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος συγχώνευσης ή κατάργησης. Αντιθέτως, η συνεργασία τέτοιων δομών και αντίστοιχων φορέων, όπως η δική μας με το ΚΕΘΕΑ είναι εξαιρετικά σημαντική και αποφέρει καρπούς για την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Τζιμογιάννης.


Ξαναφέρνουν το ίδιο σχέδιο
Το σχέδιο που εμφανίστηκε ξαφνικά για λίγες μόλις ώρες στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και περιελάμβανε τη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης από 28 που είναι σε λιγότερους από 210, επανήλθε επίσης στο πλαίσιο των περικοπών.Για συζήτηση που γίνεται εκ του προχείρου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Στέργιος Βέργος.«Δε βλέπω να προχωρά μία τέτοια διαδικασία για το Πάρκο της Βόρειας Πίνδου που είναι από τα μεγαλύτερα σε επίπεδο Φορέων, αλλά δε βλέπω και το νόημα να συζητάμε για συγχωνεύσεις, που δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έστω και με προβλήματα, οι Φορείς Διαχείρισης έχουν μπει σε μία σειρά και εμφανίζουν αποτελέσματα στις δράσεις τους.Αντί λοιπόν η πολιτεία να προσπαθεί να συγχωνεύσει ή να καταργήσει τους Φορείς, θα έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το 75% των περιοχών Natura της χώρας, που δεν ανήκουν διοικητικά σε κανέναν Φορέα Διαχείρισης», σημείωσε ο κ. Βέργος.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Με επιτυχία ο 8ος κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού

Ήταν αφιερωμένος στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας
Με επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 ο 8ος Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού, η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και συμμετέχοντες κολυμβητές. Φέτος στον διάπλου Αμβρακικού έλαβαν μέρος 24 αθλητές, ηλικίας από 13 έως 60 ετών, οι οποίοι διέσχισαν κολυμπώντας μια απόσταση 11χιλιομέτρων, από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας με κατάληξη το λιμανάκι της Κορωνησίας Άρτας, μεταφέροντας το μήνυμα «Σώστε τον Αμβρακικό». Πρώτη τερμάτισε η Ελίνα Μάνθα από την Άρτα, δεύτερος ο Σταύρος Ντάλλας από την Αθήνα ενώ πολύ καλές ήταν οι επιδόσεις και των υπολοίπων αθλητών. Ο διάπλους του Αμβρακικού έχει καθαρά συμμετοχικό χαρακτήρα και στόχος του είναι να περάσει το μήνυμα για την διάσωση του Αμβρακικού Κόλπου, μήνυμα που πέρασαν οι κολυμβητές από την Άρτα και την Ήπειρο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Ο θεσμός αποκτά σιγά-σιγά και πανελλήνια εμβέλεια με στόχο να γίνει εθνικός διάπλους και με απώτερη προσδοκία να έχει πανευρωπαϊκή απήχηση.Ο φετινός διάπλους ήταν αφιερωμένος στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.Ο 1ος κολυμβητικός διάπλους είχε πραγματοποιηθεί το έτος 2005 από έναν μόνο αθλητή, τον κ. Γεώργιο Τσαφούλη, εμπνευστή της ιδέας αυτής, ο οποίος συμμετείχε από τότε και στους οχτώ διάπλους, με όλο και περισσότερους αθλητές να πλαισιώνουν κάθε χρόνο το θεσμό.

Αρχίζουν σήμερα οι ορκωμοσίες των αποφοίτων τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αρχίζουν σήμερα οι ορκωμοσίες των αποφοίτων τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Εξεταστικής Περιόδου Ιουνίου 2012. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο.Σήμερα, Δευτέρα: Ώρα 10.00 Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης.Αύριο, Τρίτη: Ώρα 11.00 Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Απόφοιτοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως και Μ) Ώρα 12.30 Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Απόφοιτοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Ν έως και Ω)Μεθαύριο, Τετάρτη. Ώρα 12.00 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.Πέμπτη 26 Ιουλίου: Ώρα 10.00 Τμήμα Φυσικής & Τμήμα Πληροφορικής. Ώρα 11.30 Ιατρική Σχολή.Παρασκευή 27 Ιουλίου: Ώρα 10.00 Τμήμα Φιλολογίας. Ώρα 11.30 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας. Ώρα 13.00 Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας.Δευτέρα 30 Ιουλίου: Ώρα 10.00 Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Ώρα 11.30 Τμήμα Μαθηματικών & Χημείας. Ώρα 13.00 Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών.Τρίτη 31 Ιουλίου. Ώρα 10.00 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Απόφοιτοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως και Κ). Ώρα 11.30 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Απόφοιτοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Λ έως και Π). Ώρα 13.00 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Απόφοιτοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Ρ έως και Ω)

Δήλωση του Θανάση Ντερέκα με αφορμή την επίσκεψη της Βουλευτού του ΣΥΝ Όλγας Γεροβασίλη στο Νοσοκομείο Άρτας

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Αν μη τι άλλο, θυμηδία προκαλούν οι δηλώσεις της ιδιοκτήτριας ιδιωτικού ιατρικού κέντρου και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, σχετικά με την δημόσια υγεία, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Άρτας και την συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ιδρύματος Γιώργο Λάμπρο.«Η δημόσια υγεία είναι ύψιστο αγαθό, βρίσκεται στην κορυφή της ιεράρχησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και δεν μπορεί να αφεθεί στην Προκρούστειο κλίνη του Μνημονίου», ανέφερε στις δηλώσεις της και είναι ν’ απορεί κανένας, πως η εκπρόσωπος των ιδιωτικών συμφερόντων, μπορεί να κάνει λόγο για το αγαθό της δημόσιας υγείας.Προσωπικά, θεωρώ πρόκληση, την παρουσία και τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ιδιωτικού ιατρικού κέντρου κας Γεροβασίλη στο Νοσοκομείο και δε μένει παρά να δουν και οι συμπολίτες μας, πως είναι δυνατόν “ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα”…»

Θανάσης Ντερέκας
Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ υποψήφιος Βουλευτής Άρτας

Δημοσιοποιήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ήπειρο προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) την οποία κοινοποίησε στην Περιφέρεια Ηπείρου το υπουργείο Περιβάλλοντος.Οι φορείς της Περιφέρειας έχουν προθεσμία ως τις 15 Αυγούστου να εκφράσουν τη γνώμη τους.Η μελέτη βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος (www.ypeka.gr).Επί της μελέτης απαιτείται να τοποθετηθεί το περιφερειακό συμβούλιο και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς (Δήμοι, Φορείς Διαχείρισης).Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής). Η ΣΜΠΕ εντάσσεται στη διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) η οποία αποτελεί τη διαδικασία εκτίμησης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λήψη των περιβαλλοντικών μέτρων τόσο κατά τη διαδικασία των ερευνών όσο και κατά τη διαδικασία της εξόρυξης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη διακινητή και παράνομων μεταναστών στο λιμάνι

Ένας 42χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος συνελήφθη εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διότι μετέφερε ως συνοδηγό έναν 27χρονο αλλοδαπό, ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς επίσης και άλλους τρεις αλλοδαπούς που βρέθηκαν κρυμμένοι στον αποθηκευτικό χώρο του οχήματος, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν

Ο Θ. Δρίτσας έπιασε στον... ύπνο τον Α. Μπέζα!

Για ένα ζήτημα αιχμής για τη Θεσπρωτία, όπως είναι η αυθαίρετη διακοπή δρομολογίου πλοίου στη γραμμή Βενετία-Ηγουμενίτσα, που σχετίζεται άμεσα με την τόνωση του τουρισμού στην περιοχή αλλά και την ανάδειξη της Ηγουμενίτσας ως πύλη της Ευρώπης, παρενέβη στη βουλή ο βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θοδωρής Δρίτσας και όχι ο Θεσπρωτός Αντώνης Μπέζας, που στην κυριολεξία πιάστηκε στον... ύπνο!!! Το βέβαιο είναι ότι ο εκπρόσωπος της μονοεδρικής της Θεσπρωτίας θα πρέπει άμεσα να αντιληφθεί, ότι θα πρέπει να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο και να προασπίσει κοινοβουλευτικά τα συμφέροντα της περιοχής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγωνιστή της αριστεράς Γιάννη Μπαλωμένου


Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγωνιστή της αριστεράς σ. Γιάννη Μπαλωμένου που έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Ο σ. Γιάννης υπηρέτησε πάντα τις αξίες της αριστεράς με σεμνότητα και συνέπεια. Οι σύντροφοί του θα κρατάμε στη μνήμη μας τους κοινούς αγώνες και το απαράμιλλο ήθος του σ. Γιάννη Μπαλωμένου.


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνέχεια περιοδείας για τον «Μανδραγόρα» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μετά την πρεμιέρα, επίσημη πρεμιέρα και συνολικά οκτώ παραστάσεις με περισσότερους από 2.500 θεατές ο «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλλι που παρουσιάζει η κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε περιοδεία. Η περιοδεία περιλαμβάνει παραστάσεις στην Ήπειρο, κατά το μεγαλύτερο μέρος, οι οποίες οργανώνονται με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και τους κατά τόπους Δήμους. Μέχρι το τέλος Αυγούστου το πρόγραμμα της περιοδείας έχει διαμορφωθεί ως εξής:


Δήμος (οργανωτής)
Τόπος παράστασης
ΤΡΙ
24
Σουλίου
Παραμυθιά – θέατρο κατασκήνωσης
ΤΕΤ
25
Ιωαννιτών
Περίβλεπτος
ΠΕΜ
26
Ιωαννιτών
Νεοκαισάρεια
ΠΑΡ
27
Ιωαννιτών
Κουτσελιό
ΣΑΒ
28
Ιωαννιτών
Νεοχωρόπουλο
ΚΥΡ
29
Δωδώνης
Κοπάνη
ΤΡΙ
31
Ιωαννιτών
Μάζια
ΤΕΤ
1/8
Ζηρού
Γυμνότοπος
ΠΕΜ
2
Φιλιατών
Φιλιάτες
ΠΑΡ
3
Δωδώνης
Τύρια
ΣΑΒ
4
Ζαγορίου
Μονοδένδρι
ΚΥΡ
5
Ζαγορίου
Λάιστα
ΤΡΙ
7
Αρταίων
Αμμότοπος
ΤΕΤ
8
Πωγωνίου
Δελβινάκι
ΠΕΜ
9
Ζίτσας
Πολύδωρο
ΠΑΡ
10
Ζίτσας
Δελβινακόπουλο
ΣΑΒ
11
Βορείων Τζουμέρκων
Ματσούκι
ΚΥΡ
12
Βορείων Τζουμέρκων
Πετροβούνι
ΔΕΥ
13
Νικολάου Σκουφά
Κομμένο
ΠΕΜ
16
Ζαγορίου
(δεν έχει οριστεί ο τόπος)
ΠΑΡ
17
Κόνιτσας
Πυρσόγιαννη
ΣΑΒ
18
Γεωργίου Καραϊσκάκη
Διάσελο
ΚΥΡ
19
Ιωαννιτών
Κοσμηρά
ΤΡΙ
21
Κόνιτσας
Κλυδωνιά
ΤΕΤ
22
Κεντρικών Τζουμέρκων
Αθαμάνιο
ΠΕΜ
23
Μετσόβου
Μέτσοβο
ΠΑΡ
24
Ιωαννιτών
Κάστρο - Ιτς Καλέ
ΚΥΡ
26
Συκεών-Νεάπολης
Συκιές Θεσσαλονίκης
ΤΡΙ
28
Πρέβεζας
Πρέβεζα
ΤΕΤ
29
Ζηρού
Φιλιππιάδα
ΠΕΜ
30
Ηγουμενίτσας
Ηγουμενίτσα
ΠΑΡ
31
πανσέληνος του Αυγούστου
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης