Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Κυκλοφοριακή ανάσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με την κατασκευή του οδικού άξονα Αμφιθέα - Λυκόστομο

Μετά από πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια, ένα πάγιο αίτημα του πρώην Δήμου Περάματος και όλων των Δήμων του Βορείου τμήματος του Ν. Ιωαννίνων, υλοποιείται. Πρόκειται για την οδική σύνδεση των Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Τρικάλων και Ιωαννίνων – Κοζάνης, που μελλοντικά θα λειτουργήσει και ως συνδετήριος άξονας με την Εγνατία Οδό, της οποίας δρομολογήθηκε πλέον η κατασκευή της. Συγκεκριμένα σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπέγραψε την ένταξη του έργου με τίτλο: «Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας – Αγ. Μαρίνα – Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» του ΕΣΠΑ.Το έργο, είναι προϋπολογισμού 12.200.000 ευρώ και προβλέπει τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού, μήκους 10,05 χλμ με ενιαίο πλάτος και καλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, εφαρμόζοντας την διατομή Β2 των Ο.Μ.Ο.Ε. με πλάτος 8μ. Ακόμη διαμορφώνονται τέσσερις κόμβοι: Δύο στην αρχή και στο τέλος, στην επαφή με τις Εθνικές Οδούς που συνδέει, ένας στο ύψος του Στρατοπέδου Κατσιμήτρου που καλύπτει την σύνδεση με το Πέραμα και ο τέταρτος στην Χ.Θ. 5+250 περίπου οπού τέμνεται με τον δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και τη Δ.Κ. Ελεούσας. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 39 μήνες.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Δήμοι!!!

Mε μαζικές παραιτήσεις απειλούν οι δήμαρχοι εάν δεν αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών ύψους 213,83 εκ.ευρώ και αν δεν τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ ΚΕΔΕ και πρώην Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την απόδοση στους Δήμους 300 εκατ. ευρώ τα οποία εκ παραδρομής, όπως είχαν δηλωθεί , δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012. Εν τω μεταξύ σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη οι δήμαρχοι της χώρας, ξεκαθάρισαν ότι δεν αντέχουν περαιτέρω μείωση των εσόδων τους. Την έντονη ανησυχία του για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης εκφράζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο οποίος σημειώνει ότι τόσο τα έσοδα των Δήμων όσο και οι επιχορηγήσεις είναι μηδενικά. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα να αντεπεξέλθουμε σε βασικές υπηρεσίες προς τους Δημότες» τονίζει ο κ.Μπαΐλης, ο οποίος και χαρακτηρίζει μείζον ζήτημα τις υποχρεώσεις του Δήμου Πρέβεζας προς τρίτους.«Ήδη έχουμε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της αντοχής» δηλώνει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση ο οποίος εκτιμά ότι ο δήμος δεν θα μπορεί σε λίγο να ανταποκρίνεται στις πιο βασικές του υποχρεώσεις .

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πάνε για μπάνιο και παίρνουν και το ... "τσιγαριλίκι" τους!!!

Οι τακτικοί έλεγχοι της ομάδας ΔΙΑΣ στην Πρέβεζα, "χαλάνε" τα σχέδια σε λουόμενους που εκτός από το μπάνιο τους θέλουν να ... "απολαύσουν" και άλλα πράγματα. Σε έλεγχο που έγινε σε όχημα στην παραλιακή οδό της Πρέβεζας στο ύψος του κάμπινκ εχθές το μεσημέρι, βρέθηκε στην κατοχή 35χρονου, ο οποίος και συνελήφθη, μικροποσότητα κάνναβης.Το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον άλλα 4 παρόμοια περιστατικά στην ίδια περιοχή έλαβαν χώρα με αντίστοιχες συλλήψεις.

Έρπουσα πυρκαγιά «καίει» σε δύσβατη περιοχή του Βρυσοχωρίου

Περιορίστηκε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών
Μια από τις δυσκολότερες, ως προς την αντιμετώπισή της, πυρκαγιά έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες των Ιωαννίνων. Πρόκειται για έρπουσα φωτιά που για μια και πλέον εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή του Βρυσοχωρίου.Η πυρκαγιά μετά από μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών, με τη συνδρομή και μηχανήματος της Περιφέρειας βρίσκεται «υπό επιτήρηση». Οι δυσκολίες που υπάρχουν για την πλήρη κατάσβεσή της, είναι πάρα πολλές, λόγω της μεγάλης κατωφέρειας του εδάφους. Οι πυροσβέστες καταβάλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφέρουν νερό, ενώ υπήρξαν και μικροτραυματισμοί από πτώσεις δένδρων και πετρών. Η πυρκαγιά αυτή, είναι και η σημαντικότερη που έχει εκδηλωθεί στην Ήπειρο, καθώς άλλες που σημειώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν άμεσα.Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι πυροσβέστες και οχήματα από την Ήπειρο, μετακινήθηκαν προς την Πάτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από προχθές.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ξέμειναν από παραγωγούς και εμπόρους οι νέες λαϊκές

Ελάχιστες αιτήσεις για Δροσιά και Σεισμόπληκτα
Άγνωστο παραμένει πότε και με πόσους παραγωγούς ή εμπόρους θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές στην Δροσιά και στα Σεισμόπληκτα.Ο δήμος Ιωαννιτών έκανε ότι ήταν δυνατόν για να ικανοποιήσει τα αιτήματα κατοίκων, αλλά η ανταπόκριση των παραγωγών ήταν μικρή και των επαγγελματιών, ανύπαρκτη...Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσκληση του δήμου τον Ιούνιο, για τη χορήγηση άδειας ανταποκρίθηκαν μόλις 11 παραγωγοί, κυρίως από Άρτα και Πρέβεζα και με τόσες συμμετοχές δεν είναι δυνατόν να γίνει έναρξη.Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει συνολικά 140 θέσεις πωλητών στις δυο λαϊκές που θα λειτουργούν, κάθε Δευτέρα στα Σεισμόπληκτα δίπλα στο γήπεδο και κάθε Πέμπτη στη Δροσιά-Πεντέλη, κάτω από το δημοτικό σχολείο.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής αναζητά τρόπους για να μην μείνει στάσιμη η διαδικασία και ενδεχομένως θα ζητήσει,  λύση με συμμετοχή και εμπόρων, αφού οι παραγωγοί απέχουν...Άλλωστε πολλά αγροτικά προϊόντα και φρούτα δεν παράγονται στον τόπο μας κι έρχονται από άλλες περιοχές.

Προσπάθεια μηνών
Η εξέλιξη αυτή, με τις ελάχιστες συμμετοχές, δείχνει και την απουσία παραγωγών ντόπιων αγροτικών προϊόντων ή την αδιαφορία τους να διαθέσουν προϊόντα μέσω λαϊκών . Μήπως και στην λαϊκή Αγίας Μαρίνας οι παραγωγοί που μετέχουν έχουν δουλειά;Η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς στη λαϊκή, ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλη αγοραστική κίνηση, όπως λένε οι παραγωγοί του λεκανοπεδίου.Από τα τέλη του 2011 επιχειρείται από το δήμο να ικανοποιηθεί το αίτημα για τις λαϊκές, όμως η αλλαγή της νομοθεσίας καθυστέρησε την όλη διαδικασία και χρειάστηκε να αποφασίσει σχετικά η πενταμελής επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και στη συνέχεια η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας, για την τοποθέτηση πωλητών στις υπό ίδρυση λαϊκές

Πρόβλεψη για 140 θέσεις
Σύμφωνα με την απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της Π.Ε. Ιωαννίνων, που είχε παρουσιάσει ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ευάγγελος Βαγενάς, για τις δύο λαϊκές αγορές προβλέπονται συνολικά 140 θέσεις πωλητών (80 για τη λαϊκή αγορά των Σεισμοπλήκτων και 60 για τη λαϊκή της Δροσιάς).Οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν τόσο από επαγγελματίες, όσο και από παραγωγούς, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.Στις αρχές Ιουνίου ο δήμος κάλεσε παραγωγούς και μικροπωλητές να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους ώστε να τους χορηγηθεί η σχετική άδεια για συμμετοχή στις δύο νέες λαϊκές αγορές. Το διάστημα των 15 ημερών αν και ξεπεράστηκε, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.Αν τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια, η λαϊκή στα Σεισμόπληκτα θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, στη συμβολή των οδών Ευζώνων και Σπύρου Λούη και στη Δροσιά- Πεντέλη κάθε Πέμπτη στη συμβολή των οδών Καπετάν Λεπενιώτη- Καπετάν Χασιώτη και Πεντέλης.Οι λαϊκές δεν θα έχουν μόνιμες εγκαταστάσεις, απλά ο δήμος θα μεριμνά για την διαμόρφωση του χώρου, την καθαριότητα και οι μετέχοντες θα καταβάλλουν ένα μικρό τέλος για την χρήση.Προς κατανάλωση θα διατίθενται προϊόντα αγροτικής οικονομίας, όπως οπωροκηπευτικά, αλιευτικά, μελισσοκομικά, βότανα κι αρωματικά φυτά και είδη οικοτεχνίας και χειροτεχνίας.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την ταινία «Η σιδηρά κυρία» θα προβάλλει ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος

Την ταινία «Η σιδηρά κυρία» με την Μέριλ Στριπ (Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου 2012) θα προβάλλει ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος, «Κυανή Ακτή». Η ταινία είναι ένα εκπληκτικό πορτραίτο της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας. Η ταινία θα προβληθεί αύριο Παρασκευή, την Κυριακή 22 και την Τρίτη 24 Ιουλίου, σε δύο προβολές 9.15 και 11.15 το βράδυ.

Ο Βασίλης Λέκκας στην Λεπτοκαρυά Ζαγορίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «το Λιασκοβέτσι» οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις στη Λεπτοκαρυά Ζαγορίου.Την Κυριακή 22 Ιουλίου, στις 9μ.μ., ο Βασίλης Λέκκας θα μας ταξιδέψει στις διαχρονικές μελωδίες των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Β. Τσιτσάνη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανώλης Γεωργοστάθης μπουζούκι, Γιάννης Φιλιππουπολίτης πιάνο.Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 8.30μ.μ., η Αγνή Στρουμπούλη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα μας μυήσει στη μαγεία των παραμυθιών της λαϊκής μας παράδοσης.Παράλληλα από 23 έως και 25 Ιουλίου θα διεξαχθεί σεμινάριο φωτογραφίας, για παιδιά, νέους και ενήλικες, με τον Στράτο Καλαφάτη και τη Λία Ναλμπαντίδου.Πληροφορίες: 6932718026

Οι Πέρσες του Αισχύλου στην Άρτα

Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου "Αιχμή", παρουσιάζει τους Πέρσες του Αισχύλου, την Δευτέρα 23 Ιουλίου, στο Θέατρο του Κάστρου στην Άρτα. Ο λόγος του Αισχύλου πάντα επίκαιρος.. “Ω παίδες Ελλήνων, ίτε…Ελευθερούτε πατρίδα, τέκνα, γυναίκας και των πατρώων θεών ελευθερούτε τα ιερά και των προγόνων τους τάφους…” Αξιοπρέπεια..μέτρο..αινιγματικό χαμόγελο από τις κόρες του Ερεχθείου.. υψηλό γούστο.. σκέψη..φιλοσοφία.. δημοκρατία.. ποίηση.. ρυθμός… βλέμμα στο ιστορικό παρελθόν που ατενίζει ένα καλύτερο αύριο.. για όλα αυτά είναι τώρα που πολεμάτε…Μάθημα από αυτήν την τραγωδία, πιο επίκαιρο, δεν γίνεται!Ο λόγος του Αισχύλου αθάνατος, δίνει φτερά στα όνειρα των ανθρώπων που..ξέρουν να ονειρεύονται. Αντίσταση στην επερχόμενη βαρβαρότητα.. Κάποιοι πρέπει να φωνάξουνΣΤΟΠ εδώ αρχίζει και τελειώνει η Ελληνική γη, η Ελληνική φιλοσοφία, η Γραμματεία, μακριά οι “ μοντερνίζοντες” ύποπτοι, που τελικά είναι τόσο “παλιοί” και demode...Εμείς είμαστε εδώ παρόντες και αμυνόμενοι απέναντι στα ιδρύματα και τις “ύποπτες”χορηγίες τους. Εδώ μόνοι..ελεύθεροι και σκεπτόμενοι, μακριά από προστάτες.Είναι μερικά πράγματα που δεν εξηγούνται περισσότερο, όπως η ποίηση του Αισχύλου...Ίσως καθένας από μας, ψάχνει να εξηγήσει το αινιγματικό χαμόγελο της Αθηναίας Κόρης και το επίμονο βλέμμα του Ηνίοχου..Αυτό θα πει..ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..Ο λόγος του Αισχύλου μας δείχνει το δρόμο να τσακίσουμε στα βράχια της.. σημερινής Σαλαμίνας, σ αυτά τα αθάνατα βράχια, τη δουλοπρέπεια και τον “επαρχιωτισμό” που μας επιβάλλουν εδώ και χρόνια.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πανηγύρι αύριο στα Μελιανά

Με ημερήσια εκδήλωση γιορτάζουν τα Μελιανά τον Αι- Λιά αύριο Παρασκευή ανήμερα της γιορτής .Ο πολιτιστικός – περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής «Ο Προφήτης Ηλίας» μας καλεί να στηρίξουμε με την παρουσία μας την εκδήλωση, παρουσία που όπως αναφέρει θα τους δώσει μεγάλη τιμή και κουράγιο να συνεχίσουνε το έργο που έχουνε αναλάβει εδώ και τέσσερα χρόνια. Στην εκδήλωση θα υπάρχει ζωντανή μουσική με τους Τ. Μπακόλα και Γ. Ιωαννίδη στο τραγούδι‚ χορευτικά και τοπικά εδέσματα. Σήμερα παραμονή του Προφήτη Ηλία θα τελεστεί εσπερινός, από τον πατέρα Θωμά και άλλους Ιερείς.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Απάντηση στην Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Η φράση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούνε για σκοινί» θα αρκούσε για απάντηση στην Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία και στις σημερινές της «αποκαλύψεις».Όμως αυτοί που βούλιαξαν το Δήμο Ιωαννιτών στα χρέη και στην ανυποληψία εξακολουθούν να προκαλούν. Και το ακόμη χειρότερο. Επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις υπακούοντας σε συμβουλές μαθητευόμενων μάγων.Οι άνθρωποι λοιπόν που ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία σε φίλους και κολλητούς ανακάλυψαν το μέγα σκάνδαλο της ανάθεσης του καθαρισμού χαλιών σε Δημοτικό Σύμβουλο της Ενότητας Πολιτών. Αποκρύπτουν βέβαια επιμελώς και με σκοπιμότητα το γεγονός ότι πρόκειται για μία ανάθεση που έγινε με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Δοβανάς δεν μετέχει στην εν λόγω εταιρία καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ κι ένα χρόνο.Ας μην ψάχνουν για σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν κατασκευάζει επιχειρηματίες για να τους αναθέσει την διακίνηση πολλών χιλιάδων ευρώ, δεν αποκρύπτει καμία από τις ενέργειές της, δεν κρύβεται.Οι όψιμοι τιμητές της διαφάνειας λοιπόν καλό θα είναι να θυμηθούν τα έργα και τις ημέρες τους για τα οποία ουδείς είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.Επειδή διαπιστώνουμε ότι διακατέχονται από κοντή μνήμη μπορούμε να τους θυμίσουμε ορισμένα, που ταλανίζουν ακόμη το Δήμο μας, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.Ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί είναι ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.

Έργα της Π.Ε. Θεσπρωτίας επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης

Ζητήματα που αφορούν την πρόοδο των εργασιών σε μεγάλα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας εξέτασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Συγκεκριμένα επισκέφτηκε το έργο της οδικής πρόσβασης προς το Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, το Αρδευτικό Μαργαριτίου και τον υπό κατασκευή οδικό άξονα Καρτέρι – Πάργα.Αναλυτικά:

Προχωρά το Αρδευτικό Μαργαριτίου
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται πλέον οι εργασίες για το αρδευτικό Μαργαριτίου, μετά την εξασφάλιση, από την Περιφέρεια της χρηματοδότησης του 1.270.000 ευρώ, με την οποία τον περασμένο Δεκέμβριο εξοφλήθηκαν οι παλιοί λογαριασμοί και κατέστη δυνατή η επανεκκίνηση του έργου.Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει το 1997 μέσω του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Σε εκκρεμότητα υπάρχει η καταβολή των απαλλοτριώσεων που επιδικάστηκε με δικαστική απόφαση στους δικαιούχους κατόχους αγροκτημάτων.Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε στο πρώην Δημαρχείο Μαργαριτίου ο Περιφερειάρχης, με τους κατοίκους της περιοχής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Πιτούλη και του Δημάρχου κ. Γ. Κάτσινου.Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στην έλλειψη πόρων και ζήτησε από τους δικαιούχους, αναγνωρίζοντας και τη μεγάλη σημασία που έχει για την περιοχή η ολοκλήρωση του έργου, να συμβάλλουν στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της αποζημίωσης των απαλλοτριώσεων.«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από την Πολιτεία για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, που έβγαλε εκτός των καλλιεργειών για πολλά χρόνια τους αγρότες. Σήμερα που το βάρος της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας πέφτει στον αγροτικό τομέα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση του έργου, την οποία προωθεί η Περιφερειακή Αρχή. Από την πλευρά μας κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουν οι εργασίες και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας θα διατεθούν μηχανήματα για την έναρξη και των ισοπεδώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να βρεθεί λύση στο θέμα των απαλλοτριώσεων, για το οποίο ζητώ την βοήθεια σας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.


Ο οδικός άξονας Καρτέρι – Πάργα
Στην περιοχή Μαργαριτίου ο Περιφερειάρχης, με τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρίας του οδικού άξονα Καρτέρι – Πάργα και τους επιβλέποντες της Ε.Υ.Δ.Ε. του Υπουργείου.Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναζήτηση λύσης για την απεμπλοκή του έργου από την ανεύρεση υπολειμμάτων παλαιού νερόμυλου, που ήρθε στην επιφάνεια κατά την εκτέλεση των εργασιών καθώς και ζητήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής. Πέραν αυτών, διαπιστώθηκε ότι το έργο εξελίσσεται σε πολύ καλούς ρυθμούς.

Επίσπευση εργασιών για το Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας
Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας και την επιβλέπουσα μηχανικό, επισκέφτηκε το έργο της οδικής σύνδεσης του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, όπου συναντήθηκε με τους αναδόχους, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πορεία του, εξέτασε προβλήματα που τέθηκαν και ζήτησε την επίσπευση των εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Προέγκριση δημοπράτησης του δικτύου ύδρευσης Ελεούσας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου προέγκριση έλαβε το έργο «Επέκταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Ελεούσας» Δήμου Ζίτσας, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή εξέφρασε σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης του έργου (υπό ορισμένες προϋποθέσεις), και μετά την υπογραφή της απόφαση από τον Περιφερειάρχη προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ σας προσκαλούν σε Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου» Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012, 9.00 π.μ Κτίριο Π.Ε. Θεσπρωτίας, Αίθουσα Συσκέψεων 2ος όροφος Παναγή Τσαλδάρη 18, Ηγουμενίτσα.

6 μετάλλια για τον Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης!

Το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης αγωνιστικής χρονιάς για τον ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ήρθε από την αγωνιστική ομάδα του ομίλου, αποτελούμενη από 14 κολυμβητές/τριες, με τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών που έγινε στο κολυμβητήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι .Για μια ακόμη φορά οι αθλητές της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατέταξαν την ομάδα 15η σε σύνολο 120 ομάδων με 85 βαθμούς στην γενική βαθμολογία κατηγοριών .Η εφετινή μεγάλη επιτυχία του Ομίλου είναι η κορύφωση της συνεχούς ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών και έρχεται σαν επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών των αθλητών και αθλητριών μας ,των προπονητών, του Δ.Σ. του Ομίλου και των γονέων.Η παρουσία της ομάδας μας ήταν εντυπωσιακή και τα αποτελέσματα ανεβάζουν την Γιαννιώτικη κολύμβηση πιο ψηλά και το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν με σκληρή προπόνηση , καθαρό αθλητικό πνεύμα, και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το άθλημα της κολύμβησης στην πόλη μας.Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η προσπάθεια και η συμβολή του προπονητή της ομάδας μας Πέτρου Παππά ο οποίος μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών, με αποτέλεσμα ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ να θεωρείται μια από τις καλύτερες επαρχιακές ομάδες πανελληνίως.Συγκεκριμένα, μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές:
Σιατερλή Βανέσα : 1 χρυσό στα 200μ πρόσθιο και 2 ασημένια στα 100μ πρόσθιο και 400μ μικτή ατομική στην διπλή κατηγορία των Κορασίδων(15 ετών).
Στεργιοπούλου Ξενία 2 χάλκινα μετάλλια στα 200μ πεταλούδα και 400μ μικτή ατομική στην κατηγορία Παγκορασίδων Β (13 ετών).
Η ομάδα της σκυταλοδρομίας Παγκορασίδων Β΄ αποτελούμενη από τις αθλητριες :Γιαννάκου Βασιλικη, Στεργιοπούλου Ξενία, Καρύδη Ιωάννα, Λώλα Αθανασία 1 χάλκινο μετάλλιο στα 4 Χ 200μ ελεύθερο
Συμμετοχές σε τελικούς είχαν οι αθλητές:
Βάσιος Γιάννης: 4ος στα 200μ ύπτιο στην κατηγορία Παίδων
Στεργιόπουλος Γεράσιμος : 5ος στα 200μ ελεύθερο και 200μ πεταλούδα και 6ος στα 100μ πεταλούδα στην κατηγορία Παμπαίδων Α΄
Διδασκάλου Κων/νος : 5ος στα 400μ μικτή ατομική Παίδων
Γιαννάκου Βασιλική : 5η στα 400μ ελεύθερο, 6η στα 800μ ελεύθερο Παγκορασίδων Β΄.
Σοκόλης Ηλίας : 8ος στα 200μ ύπτιο Παίδων
Καρύδη Ιωάννα : 8η στα 400μ ελεύθερο και 8η στα 800μ ελεύθερο Παγκορασίδων Β
Η ομάδα της σκυταλοδρομίας Παγκορασίδων Β΄ αποτελούμενη από τις αθλήτριες :Γιαννάκου Βασιλική, Στεργιοπούλου Ξενία, Καρύδη Ιωάννα, Λώλα Αθανασία την 7η θέση στα 4Χ100 ελεύθερο και την 7η θέση στα 4Χ100 μικτή ομαδική
Επίσης με όρια συμμετείχαν οι εξής αθλητές:Κατσουλίδη Κωνσταντίνα, Δήμου Στέφανος, Λώλα Αθανασία,Ζούνη Χρυσαυγή, Χριστοδούλου Βησσαρίων, Ντάγκας Δημήτριος.
υχόμαστε ανάλογη πορεία και στην συνέχεια για τους αθλητές και τον προπονητή μας, και στήριξη από τους αρμοδίους φορείς στον Όμιλο μας, η οποία μας είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε.

Η Συμμαχία πολιτών Δήμου Ζίτσας για την εμποροπανήγυρη στην Βουνοπλαγιά

Η Συμμαχία πολιτών Δήμου Ζίτσας συμμετείχε στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, που ζήτησε η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι εμποροπανήγυρης στην Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς. Η παράταξή μας, όπως και για την προηγούμενη θέση (Λούτσα) στην Ελεούσα, εξέφρασε δημόσια την άποψή της, στην επιτροπή διαβούλευσης, κάτι που κάνει και με την παρούσα ανακοίνωσή της για τη Βουνοπλαγιά.Για τη Συμμαχία Πολιτών βασικές προϋποθέσεις, για να συμφωνήσουμε για την πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης, σε οποιονδήποτε χώρο κι αν υποδειχθεί, είναι:
1.Η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων
2.Σε περίπτωση διαφωνίας των κατοίκων, να πραγματοποιηθεί ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, η οποία ενδεχομένως να υποδείξει κι άλλους χώρους
3.Απόφαση Τοπικού Συμβουλίου Βουνοπλαγιάς
4.Η σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών Βουνοπλαγιάς, Ελεούσας
5.Να δοθεί ΔΩΡΕΑΝ πάγκος – θέση στους επαγγελματίες Βουνοπλαγιάς – Ελεούσας, για να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους
6.Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής (τουαλέτες κτλ)
7.Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης
Εάν δεν τηρηθούν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, τότε είναι αυτονόητο ότι διαφωνούμε με την πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης.

Για τη Συμμαχία Πολιτών
Χρυσόστομος Βούζας

Ανακοίνωση – Καταγγελία της παράταξης Ν.Γκόντα

Η Δημοτική Αρχή της πόλης βρίσκει πάντα έναν τρόπο να ξεπερνάει ακόμη και τον εαυτό της σε κάθε τομέα που αφορά τη διαχείριση των θεμάτων του δήμου.Η αλαζονεία της όχι μόνο δεν έχει όρια, αλλά πλέον έχει γίνει σκανδαλώδης.Όλες οι προεκλογικές της εξαγγελίες για «διαφάνεια» και «νοικοκυριό» έχουν καταρρεύσει ήδη από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τις τύχες της πόλης. Αυτό το είχαμε επισημάνει από νωρίς.Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή μετά από τις «περίεργες» αναθέσεις για την αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά τους «εθελοντές», μετά την πρωτοφανή ιστορία με το χειρισμό νομικών υποθέσεων από τη σύζυγο του Δημάρχου και όλα τα άλλα ευτράπελα που είδαμε μέσα σε αυτούς τους 19 μήνες, θα περίμενε κανείς είτε να συμμορφωθεί ή τουλάχιστον να γίνει πιο προσεκτική.Αυτά όμως για τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, δεν έχουν κανένα περιεχόμενο και κανένα απολύτως νόημα. Αυτοί είναι. Τους ξέραμε.Απροκάλυπτα διαχειρίζονται τα του δήμου Ιωαννιτών σαν να πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση. Χωρίς να κρατούν ούτε καν τα προσχήματα και φυσικά χωρίς καμία αιδώ.Το τελευταίο «κατόρθωμα» της «διαφανούς» και «αξιοκρατικής» Δημοτικής Αρχής είναι η απευθείας ανάθεση του «καθαρισμού χαλιών – μοκετών (διοικητικές υπηρεσίες)» στην εταιρεία του δημοτικού συμβούλου και υπευθύνου του εργοταξίου κ. Ε. Δοβανά.Τι πραγματικά μπορεί να πει κανείς για αυτό το νέο «επίτευγμα» της Δημοτικής Αρχής; Άραγε μπορεί πλέον να πει κάποιος ότι αποτελεί έκπληξη; Πόση αλαζονεία χρειάζεται για να πάρει μια Δημοτική Αρχή μια τέτοια απόφαση;Η παράταξή μας από την πρώτη ημέρα αποκάλυψε τις προθέσεις και τους στόχους της νέας δημοτικής αρχής. «Τα έργα και τις ημέρες» της «διαφάνειας», της «αξιοκρατίας» και του «νοικοκυρέματος». Κάθε φορά παίρναμε απαντήσεις που απλά προσέβαλαν την νοημοσύνη των πολιτών και την κοινή λογική.Αυτή τη φορά η παράταξή μας δεν ζητάει καμία απάντηση. Καμία απολύτως απάντηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια πράξη. Αυτή τη φορά η ελάχιστη απάντηση που περιμένουμε είναι μια και μόνη. Παραιτήσεις.Παραιτήσεις όσων υπευθύνων αλλά και όσων δημοτικών συμβούλων διατηρούν έστω ελάχιστη ευθιξία και αξιοπρέπεια ώστε να μην δέχονται τέτοιες πρακτικές και να μην νομιμοποιούν ούτε να στηρίζουν μια Δημοτική Αρχή που προσβάλει αυτή την πόλη και τους Γιαννιώτες πολίτες. Μια Δημοτική Αρχή που προσβάλει την ιστορία της πόλης, αλλά και την ηθική και τις αξίες των πολιτών της.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Στη Συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας μετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας

Στη Συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας μετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κος Στράτος Ιωάννου ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε, την Τετάρτη 18 Ιουλίου. Στα πλαίσια της Συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού και της εξέθεσε τα προβλήματα της Ηπείρου αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται και της παρέδωσε υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση ενεργειών τουριστικής προβολής.Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος επισήμαναν στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία συμμετείχε στη σημερινή Συνεδρίαση του Δ.Σ την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του χώρου. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, χαιρετίζοντας την επανίδρυση του υπουργείου Τουρισμού, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία στο νέο φορέα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν αγκυλώσεις σε θέματα συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία. Ακολούθως, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο, τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών μεταφορών, την αποχώρηση σημαντικών αεροπορικών εταιρειών από την Ελλάδα, την πολιτική σχετικά με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και την ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής προβολής με συντονισμό των δράσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, έκανε λόγο για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων, ζήτησε προσδιορισμό του νέου επενδυτικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τόνισε την ανάγκη εξέτασης όλων των περιπτώσεων αύξησης του αριθμού χορήγησης βίζας από όλες τις τουριστικές αγορές εκτός Ε.Ε. Επίσης έθιξε τα χωροταξικά θέματα του τουρισμού, επικεντρώνοντας στη συνολική αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό με νέες κατευθύνσεις.Επιπλέον, στη συνεδρίαση του Ξ.Ε.Ε. συζητήθηκε ο ρόλος της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στον τουρισμό, οι εν δυνάμει συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και αναλύθηκε στην κα Κεφαλογιάννη ο ρόλος και οι εν αναπτύξει δράσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. ζήτησαν από την υπουργό Τουρισμού την πραγματοποίηση ενεργειών και τον συντονισμό των δράσεων για την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό της τουριστικής εικόνας της Αθήνας.

Μάζευαν παράνομα Τσάι στην περιοχή του Συρράκου!

Κατασχέθηκαν 40 κιλά!!!
Παράβαση της Δασικής Αστυνομικής Διάταξης του Δασαρχείου Ιωαννίνων διαπιστώθηκε από υπαλλήλους της απογευματινής βάρδιας της υπηρεσίας, που εκτελείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δασοπροστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακενονίας του έτους 2012, μετά από τηλεφωνική καταγγελία του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πραμάντων για παράνομη συλλογή τσαγιού. To συμβάν σημειώθηκε στην Τοπική Κοινότητα Συρράκου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, όπου οι ανωτέρω υπάλληλοι κατάσχεσαν 40 χλγ τσαγιού και προέβησαν στις νόμιμες ενέργειες, όπως ορίζεται στη Δασική Αστυνομική Διάταξη του Δασαρχείου Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα Διάταξη επιτρέπεται η συλλογή με κοπή ειδών των φυτών αχίλλεια, δυόσμος, θρούμπι, θυμάρι μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σιδερίτη ή τσάϊ του βουνού ή ελληνικό τσάϊ, σκορπίδι, σπαθόχορτο, στάχυς, τεύκριο, σπληνόχορτο, φασκόμηλο, χελιδόνιο μόνο μετά την ανθοφορία τους και ειδικότερα για το τσάϊ μετά την 10η Ιουλίου. Επίσης επιτρέπεται η συλλογή ανθών τίλιου ή φιλύρας ή φλαμουριάς και σαμπούκου απαγορευμένης της κλάδευσης των δέντρων. Ωστόσο η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό του μισού (½ ) κιλού κατ’ άτομο και ημέρα.

Αυστηροί έλεγχοι για την κυκλοφορία στο Κάστρο των Ιωαννίνων

Το Κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Τα έργα δε που βρίσκονται σε εξέλιξη αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάδειξη κι αξιοποίησή του.Είναι γνωστό, ότι η είσοδος και η στάθμευση των οχημάτων απαγορεύεται, πλην των μονίμων κατοίκων, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου το απαραίτητο σήμα.Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Δημοτικής Αρχής και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτά.Έτσι εξακολουθούν να εισέρχονται στο Κάστρο ακόμη και αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και η αισθητική.Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης η Δημοτική Αρχή είναι πλέον υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε πολύ αυστηρούς κι εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα σε όσους εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις.Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί και την τελευταία έκκληση προς όλους. Όσοι δε από τους μόνιμους κατοίκους του Κάστρου δεν έχουν προμηθευτεί το απαραίτητο σήμα θα πρέπει να το κάνουν άμεσα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τις απαγορεύσεις και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής του Κάστρου.

Επιστημονικά εξηγείται η «έξοδος» των ψαριών στην στεριά της Πρέβεζας

Στις 21 Ιουνίου το www.atpreveza.gr είχε καταγράψει ένα σπάνιο περιστατικό (διαβάστε εδώ), με ψάρια να βγαίνουν μέσα από το νερό στην παραλία της Πρέβεζας. Η εν λόγω σκηνή έχει επαναληφθεί μάλιστα κι άλλες φορές. Υπάρχει μια σειρά επιστημονικών συμπερασμάτων, που εξηγούν το φαινόμενο αυτό.Ο δρ Μάνος Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας στη Νέα Πέραμο Καβάλας, μιλώντας σε πολιτική εφημερίδα, ανέφερε πως συνήθως τέτοια συμπεριφορά εκδηλώνει η φρίσσα, που είναι ένα πελαγίσιο ψάρι που μοιάζει με σαρδέλα.Μία εξήγηση που δίνει είναι πως κάποια μεγάλα ψάρια μπορεί να κυνηγούν τις φρίσσες (π.χ. δελφίνια).Οπως επισημαίνει ο κ. Κουτράκης σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένες φρίσσες πήδηξαν σε βράχια που βρίσκονταν ενάμισι μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση μέχρι πέντε μέτρα από αυτή. Το μήκος τους κυμαινόταν από 15,7 μέχρι 21,1 εκατοστά και το συνολικό βάρος των ψαριών που πήδηξαν στη στεριά έφθανε τα 90 κιλά!Οι επιστήμονες λένε ότι ορισμένα είδη ψαριών μπορεί να πεταχτούν έξω από το νερό εξαιτίας κάποιου θορύβου που τα αναστατώνει. Οπως ένα σκάφος με δυνατές μηχανές ή από μια άγκυρα που πέφτει.Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσει ένα μεγάλο κοπάδι ψαριών σε τέτοια συμπεριφορά είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.Αν τις προηγούμενες μέρες έχουν καταγραφεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει νηνεμία, τότε μπορεί τα ψάρια να ορμούν από τα βαθύτερα νερά προς την επιφάνεια για να βρουν οξυγόνο.Εξαιτίας της ζέστης και της άπνοιας, οι ποσότητες διαλυμένου οξυγόνου στα βαθύτερα νερά μπορεί να μειωθούν και τα ψάρια να συγκεντρώνονται στην επιφάνεια όπου η περιεκτικότητα σε οξυγόνο είναι μεγαλύτερη. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές σε διάφορες περιοχές της χώ

Σταθερή Παραμένει η τιμή των διοδίων στην Εγνατία οδό μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

Σταθερή Παραμένει η τιμή των διοδίων στην Εγνατία οδό μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης. Συνεπώς, διατηρούνται οι ισχύουσες τιμές των 1,40€ για τα δίκυκλα, 2,00€ για τα ΙΧ αυτοκίνητα και 5,00€ για φορτηγά και λεωφορεία. Παράλληλα, προωθείται σύστημα έκπτωσης επί της τιμής των διοδίων για τους συχνούς χρήστες, κάτι που αποτελεί αίτημα εδώ και μήνες πολλών φορέων προς την «Εγνατία Οδό Α.Ε.». Με την απόφαση αυτή για δυόμισι μήνες οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο –μια περίοδο ιδίως που οι μετακινήσεις είναι περισσότερες λόγω καλοκαιριού. Μετά τον Οκτώβριο, όμως, τα διόδια θα ακριβύνουν. Οι ακριβείς θέσεις εγκατάστασης των σταθμών διοδίων έχουν καθοριστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» Το ύψος του τέλους διοδίων είχε καθορισθεί ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος και για κάθε σταθμό διοδίων χωριστά.

Ποιες εταιρίες διεκδικούν την Δωδώνη

Οι πέντε εταιρίες που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», σύμφωνα με πληροφορίες του protothema. gr είναι οι εξής :1 . Η ξένη πολυεθνική Friesland 2. Η Γαλλική εταιρεία Lactali 3. Εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη 4. Simos Foods και τέλος η κοινοπραξία Αγροτικών συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Άρτας.Η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας σε συνεργασία με τους συμβούλους εξετάζει τις προσφορές και το ερχόμενο διάστημα αναμένεται το αποτέλεσμα.

ΑΡΤΑ:Υποβολή πρότασης για ένταξη στο "Πράσινο Ταμείο" από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την δυνατότητα ένταξής του στο Πράσινο Ταμείο μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», καταθέτοντας πρόταση στα μέσα Ιουνίου. Η πράξη «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στο Δήμο Νικολάου Σκουφά» αποτελείται από πέντε υποέργα και στοχεύει στην περιβαλλοντική αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπο.Το πρώτο υποέργο αφορά στη δημιουργία χώρου ήπιας άθλησης ατόμων τρίτης ηλικίας στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου. Με τη διαμόρφωση του ήδη υπάρχοντος χώρου στην περιοχή αναμένεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ιδιαίτερα αυτών της τρίτης ηλικίας καθώς ανοίγεται, έτσι, ένας καινούριος και ολοκληρωμένος τομέας δραστηριοτήτων.-Στη συνέχεια, το δεύτερο υποέργο αναφέρεται στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού Κομποτίου. Ο χώρος θα εφοδιαστεί με ξύλινες κατασκευές και ο στόχος είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη λειτουργικότητά του. Ο περιβάλλοντας χώρος των παιδιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γι’ αυτό και η οργάνωσή του θα γίνει βάσει της παιδαγωγικής του διάστασης.-Επιπροσθέτως, ο Δήμος μας θα κατέθεσε πρόταση για την προμήθεια πάγκων, στεγάστρων στάσεων (με φ/β στοιχείο) και φωτοβολταϊκών στύλων φωτισμού δρόμων. Θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση 30 παραδοσιακών πάγκων, 12 στεγάστρων στάσεων νέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό στοιχείο για αυτόνομο φωτισμό τόσο του στεγάστρου, όσο και του διαφημιστικού πλαισίου κατά τις νυκτερινές ώρες. Εν συνεχεία, θα εφοδιαστούμε με 40 στύλους φωτισμού δρόμων με φωτοβολταϊκό στοιχείο για ανεξάρτητο φωτισμό σε σημεία μη ύπαρξης ηλεκτρικού δικτύου. Ο αστικός αυτός εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία, όπως σχολεία, κέντρα πολυπληθών οικισμών, αξιόλογες θέσεις φυσικού περιβάλλοντος, περιπατητικές διαδρομές, τόπους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ιστορικού ενδιαφέροντος κ.λπ.-Ακόμη, εξέχουσα σημασία θα δοθεί στην προμήθεια κάδων κομποστοποίησης με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση των οργανικών αστικών απορριμμάτων. Θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία εντός προφυλαγμένων οικίσκων στις τρεις μεγαλύτερες Δημοτικές Κοινότητες και θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου για τη σωστή λειτουργία τους. Υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης για έως και 100 οικογένειες και το κομπόστ που θα παράγεται, θα διανέμεται αναλογικά στις οικογένειες που συμμετέχουν στη διαδικασία. Επίσης, θα γίνει διανομή με κλήρωση 200 μικρότερων κάδων για οικιακή κομποστοποίηση.-Τέλος, επιτακτική θεωρείται και η ανάγκη προμήθειας κάδων και απορριμματοφόρου ανακύκλωσης για την αποδοτικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση των αστικών απορριμμάτων. Οι πλαστικοί κάδοι που θα προμηθευτεί ο Δήμος για τη συλλογή μόνο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, θα διανεμηθούν σε όλα τα διαμερίσματα. Παράλληλα, απαραίτητη είναι και η αγορά νέου απορριμματοφόρου που θα συλλέγει μόνο γι αυτό το σκοπό.Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά στοχεύει στη βελτίωση των αστικών υποδομών δίνοντας, ταυτόχρονα, εξέχουσα σημασία στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η έγκρισή της θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών παρέχοντάς τους νέες ασφαλείς δραστηριότητες και θα αναδείξει εκ νέου την περιοχή

12,5 εκ. ευρώ οι οφειλές του Νοσοκομείου της Άρτας!

Συνάντηση ενημέρωσης για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας, πραγματοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας κ. Γιώργο Λάμπρου.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Διοικητής ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου είναι δραματική, καθώς οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 12,5 εκ. ευρώ και μετά βίας καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ο καυγάς κατέληξε σε... δάγκωμα στο λαιμό!

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους οι κάτοικοι σε ένα χωριό της Πρέβεζας Είδαν δυοηλικιωμένους να ανταλλάσσουν κλοτσιές και μπουνιές, ενώ το επεισόδιο κατέληξε με... δάγκωμα στο λαιμό.Όλα έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης. Η οικογένεια του ενός ηλικιωμένου ήταν συγκεντρωμένη στο στην αυλή τους σπιτιού της όταν εμφανίστηκε ο δεύτερος. Οι δυο ηλικιωμένοι είχαν διαφορές. Ο επισκέπτης ζήτησε τον λόγο από τον άνδρα και λίγα λεπτά αργότερα η λεκτική αντιπαράθεση κατέληξε σε καυγά.Οι δυο άνδρες άρχισαν να ανταλλάσσουν κλοτσιές και μπουνιές πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει. Πάνω στη συμπλοκή ο ένας δεν δίστασε να δαγκώσει με μανία τον άλλο στο λαιμό.Αιμόφυρτος ο ηλικιωμένος έπεσε κάτω και μόνο τότε οι συγγενείς του δεύτερου κατάφεραν να συγκρατήσουν τον άλλο.Λίγο αργότερα και οι δυο ηλικιωμένοι βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξηγήσεις.

pamepreveza.gr

Ανέπαφη άφησαν την Πρέβεζα οι πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ!

Ανέπαφη άφησαν επί του παρόντος την Πρέβεζα οι πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ . Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Ρίζος ο οποίος παραμένει στο βαθμό του βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων.Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες θα γνωρίζουμε αν ο κ. Ιωάννης Ρίζος θα μείνει στη θέση του στην αστυνομική διεύθυνση Πρέβεζας ή θα έχουμε αλλαγές.

Εικόνα εγκατάλειψης στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Δεν έχουν κοπεί ούτε τα χόρτα στο διάδρομο…
Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι διαμαρτυρίες Γιαννιωτών και όχι μόνο για την εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Την ώρα που τα έργα αναβάθμισης τα οποία γίνονται σε αυτό, θυμίζουν… γεφύρι της Άρτας, όπως καταγγέλουν αρκετοί συμπολίτες που ταξιδεύουν μέσω αυτού για την Αθήνα, ο αερολιμένας έχει αφεθεί στην τύχη του!Για παράδειγμα, τα χόρτα εκατέρωθεν του διαδρόμου απογείωσης και προσγείωσης δεν έχουν κοπεί, με αποτέλεσμα να διαβιούν αρκετά πουλιά μέσα στους μικρούς αυτούς θάμνους! «Κατά πόσο αυτό είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων;» διερωτώνται αναγνώστες. Και τονίζουν: «τόσο δύσκολο είναι να τα κόψουν; Ή μήπως απαιτεί τεράστια έξοδα;».


Πώς θα στηριχθεί;
Και όμως η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Εξάλλου, άπαντες συμφωνούν, ότι στο Αεροδρόμιο θα πρέπει να στηρίξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουριστική τους ανάπτυξη τα Γιάννινα. Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις για την εικόνα εγκατάλειψης που αποπνέει ο χώρος, αλήθεια πώς θα στηριχθεί στον Αερολιμένα μας, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;


Οι διεθνείς πτήσεις…
Στο μεταξύ, πολλά είναι τα ερωτηματικά για το εάν θα γίνουν τελικά ή όχι διεθνείς πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο. Υπενθυμίζεται, ότι με έγγραφό του, την άνοιξη, προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη, ο Αερολιμενάρχης κ. Βασ. Μητσιμάρης είχε τονίσει ότι το Αεροδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αεροπλάνα. Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο, υπήρχαν και τηλέφωνα, στα οποία θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες να επικοινωνήσουν.«Τελικά, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κανέναν για τα Γιάννινα;» διερωτώνται συμπολίτες, που βλέπουν άλλες περιοχές, ακόμη και με λιγότερο πληθυσμό από τα Γιάννινα, όπως το Άκτιο, η Καλαμάτα, ο Άραξος (Πάτρα), ο Βόλος κ.α. να δέχονται διεθνείς πτήσεις (τσάρτερ) και να έχουν αναπτυχθεί ραγδαία, σε τουριστικό επίπεδο.Οι παραπάνω καταγγελίες για την κατάσταση στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να απασχολήσουν τους αρμόδιους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και τις τοπικές αρχές. Υπενθυμίζεται, ότι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και σύντομα αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί…


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Νέος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ο Ηλίας Θεοδωρίδης

Νέος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ορισθεί ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης.Ο 57χρονος καρδιολόγος Ηλίας Θεοδωρίδης, είνα ένας από τους πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ που είχαν διαφωνήσει με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου και προσχώρησαν στη ΔΗΜΑΡ.Γεννήθηκε στην Αγροσυκιά Πέλλας το 1955.Είναι παντρεμένος με την Καλλιρρόη Καρακώστα και πατέρας δύο παιδιών, τον Γιάννη φοιτητή Αρχιτεκτονικής και τον Παύλο φοιτητή Ιατρικής.Εργάζεται ως Ιατρός Καρδιολόγος στο Β' Νοσοκομείο Ι.Κ.Α. Θεσσαλονίκης.Εντάχθηκε ενεργά στο μεταδικτατορικό Ελληνικό Φοιτητικό κίνημα στην Ιταλία από το 1974 και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ίδρυση του.Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1986 και ειδικεύτηκε στη καρδιολογία.Ήταν μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και δραστηριοποιήθηκε στην επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον Κουρδικό Λαό.Πήρε μέρος στην ίδρυση του συλλόγου ειδικευόμενων Ιατρών Θεσσαλονίκης το 1991.Ήταν μέλος της σύνταξης του περιοδικού "Κοινόν των Μακεδόνων". Το 1989 εκλέχθηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟΚ Πέλλας ως υπεύθυνος ιδεολογικού τομέα. Συμμετείχε στους αγώνες ηθικοπολιτικής αποκατάστασης του ΠΑ.ΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 89-93. Το Ι998 και 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος επικεφαλής του συνδυασμού «Πέλλα ισχυρή Ελλάδα Πολυκεντρική». Το 2007 ήταν υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν.Πέλλας.Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχτηκε Βουλευτής Ν.Πέλλας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Tην 13-02-2012 διαγράφηκε απο την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, μετά απο καταψήφιση του νέου μνημονίου.Την 26-03-2012 εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.Η επίσημη ανακοίνωση της τοποθέτησης του,αναμένεται να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το Σαββατοκύριακο στην Παμβώτιδα

Θα αγωνιστούν εκατοντάδες αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα-Ο Ν.Ο.Ι. διεκδικεί για 24η χρονιά τον τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη
Πολυνίκης και Πρωταθλητής Ελλάδος στο άθλημα της Κωπηλασίας επί 23 συνεχή χρόνια είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεκδικήσει ξανά τον διπλό αυτό τίτλο, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία του σε πανελλαδικό επίπεδο.Επί δύο ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθεί στην Παμβώτιδα και τον ανακατασκευασμένο Στίβο του ΕΑΝΚΙ η Β΄ Φάση του 78ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας για τις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων – ΑΜΕΑ. Ο Ν.Ο.Ι. που είναι και ο οικοδεσπότης των αγώνων, κατεβάζει σ’ αυτούς 46 αθλητές, δηλαδή την μεγαλύτερη ομάδα από κάθε άλλο σωματείο που θα λάβει μέρος στο Πρωτάθλημα.Στόχος του είναι φυσικά η κατάκτηση της κορυφής, η οποία ουσιαστικά είναι εξασφαλισμένη, καθώς στην Α΄ Φάση του Πρωταθλήματος τα πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κατέκτησαν τα διπλάσια σχεδόν μετάλλια (24 στο σύνολό τους) και βαθμούς από το δεύτερο στην κατάταξη ναυτικό σωματείο! Διαφορά τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατο να «γεφυρωθεί» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.Ο Ν.Ο.Ι. αποβλέπει λοιπόν στο να στεφθεί Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος για 24η συνεχή χρονιά, αυξάνοντας όσο γίνεται περισσότερο την διαφορά του από τους υπόλοιπους Ομίλους που λαμβάνουν μέρος στο Πρωτάθλημα!

Εκατοντάδες αθλητές
Πάντως, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στους επικείμενους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος από σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής, θα βρεθούν στα Γιάννινα και θα αγωνιστούν στη λίμνη σχεδόν 400 αθλητές της Κωπηλασίας, οι οποίοι θα συνοδεύονται από προπονητές, γονείς, ενώ τους αγώνες θα παρακολουθήσουν και παράγοντες της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννη Καρρά.Κάποιες αποστολές σωματείων βρίσκονται ήδη στην πόλη μας και προετοιμάζονται για τους αγώνες. Εντατικές εξάλλου είναι και οι προετοιμασίες από πλευράς του Ν.Ο.Ι., με τα πληρώματά του να κάνουν τις τελευταίες προπονήσεις στην Παμβώτιδα, λίγο πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Ο Θύμιος Βλάχος
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Θύμιος Βλάχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του Ν.Ο.Ι.. «Ο καιρός πάει καλά και η ομάδα μας είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για το Πανελλήνιο. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους αγώνες για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Το πρόγραμμα
Το Σάββατο θα γίνουν οι προκριματικοί και επαναληπτικοί αγώνες, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί.Την Κυριακή θα γίνουν πρώτα οι ημιτελικοί και από τις 9:30 το πρωί θα ξεκινήσουν οι τελικοί των αγωνισμάτων. Ο τελευταίος τελικός, αυτός της Οκτακώπου, θα διεξαχθεί στις 12:45 το μεσημέρι και με αυτόν θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.


Κάλεσμα στους Γιαννιώτες
Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα σ’ όλους τους Γιαννιώτες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να επισκεφθούν τη Λιμνοπούλα και να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας από τις εξέδρες του ΕΑΝΚΙ (δίπλα από τον Πύργο Κωπηλασίας και πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λιμνοπούλας), στηρίζοντας με την παρουσία τους την προσπάθεια των Γιαννιωτών αθλητών. Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σωτήρια για την ζωή δύο λουόμενων αποδείχτηκε η παρουσία ναυαγοσώστη, στην παραλία της Καστροσυκιάς

Σωτήρια για την ζωή δύο λουόμενων αποδείχτηκε η παρουσία ναυαγοσώστη, στην παραλία της Καστροσυκιάς. Χθες το μεσημέρι και μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ο ναυαγοσώστης Κυριακούλης Κωσταντίνος έβγαλε στην ακτή δύο άνδρες οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα την ώρα που κολυμπούσαν και είχαν απομακρυνθεί από την παραλία. Και οι δύο άνδρες μεσήλικοι, ενώ δεν χρειάστηκε να λάβουν περαιτέρω ιατρική βοήθεια. Ο ναυαγοσώστης επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα άλλο από την δουλειά του, υπογραμμίζοντας μόνο ότι πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή όταν δεν αισθανόμαστε δυνατοί.

Ένα «μπουκέτο» από ξεχασμένα παιδικά παιχνίδια θα προσφέρει στα παιδιά της Πρέβεζας ομάδα εθελοντών τουκοινωνικού ιατρείου

Ένα «μπουκέτο» από ξεχασμένα παιδικά παιχνίδια θα προσφέρει στα παιδιά της Πρέβεζας ομάδα εθελοντών τουκοινωνικού ιατρείου Πρέβεζας. Το αυτοσχεδιο Λούνα Παρκ και τα κατασκηνωτικα παιχνίδια θα αναβιώσουν την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στην Πλ. Ανδρούτσου και όλο αυτό το διάστημα οι εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να οργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό την εκδήλωση. Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις δράσεις του κοινωνικού ιατρείου αλλά και του υπό σύσταση κοινωνικού φαρμακείου και τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα μέλη του.Το αυτοσχέδιο Λούνα Παρκ θα περιλαμβάνει γωνιά μεταμφίεσης και μακιγιάζ, ομάδα θεατρικού παιχνιδιού, παντομίμα με αναβίωση του παιδικού παιχνιδιού Το Αγαλμα, Εμψυχωτικά παιχνίδια, παιχνίδια Λούνα Παρκ, Κουκλοθέατρο , Εργαστήρι Ζωγραφικής και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εκδήλωση για τον Κοσμά τον Αιτωλό

Τὸ Σάββατο, 28 Ἰουλίου 2012, στὸ Πολιτιστικὸ Κέντρο τοῦ Δήμου Ἠγουμενίτσας «ΠΑΝΘΕΟΝ», στὶς 20.00 τὸ βράδυ, ἡ Ἱερὰ Μονὴ Γηρομερίου καὶ τὸ Σωματεῖο «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» παρουσιάζουν ἕναν ὀπτικοακουστικὸ δίσκο, ποὺ περιλαμβάνει τον ΒΙΟ, ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.Στὴν ἐκδήλωση θὰ μιλήσουν:Ὁ Ἀρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Γηρομερίου μὲ θέμα «Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὡς Προφήτης»Ἡ κ. Μαμασούλα Μαρία, Δ/ρ Παιδαγωγικῆς μὲ θέμα «Στὰ ἴχνη τοῦ πατρο-Κοσμᾶ».Θὰ ἀκολουθήσει προβολὴ μέρους τοῦ Ὀπτικοακουστικοῦ Δίσκου.Ἡ μεγάλη αὐτὴ παραγωγὴ ἀποτελεῖ τὴν πρώτη ἐπιστημονικὴ προσπάθεια ὀπτικοακουστικῆς καταγραφῆς τοῦ ἔργου καὶ τῆς δράσης τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ. Ἀποτελεῖται ἀπὸ ὀπτικοακουστικὸ ὑλικό, καθὼς καὶ σπάνιες εἰκόνες καὶ φωτογραφίες ἀπὸ τὶς πόλεις καὶ ἐπαρχίες ποὺ ἔζησε καὶ ἔδρασε ὁ Ἅγιος (Μακεδονία, Θεσσαλία, Αἰτωλία, Ἀκαρνανία, Ἄρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κεφαλληνία, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Β. Ἤπειρο κ.ἄ.).Ὁ παραπάνω ὀπτικοακουστικὸς δίσκος (σὲ μορφὴ DVD καὶ CD) θὰ κυκλοφορήσει σὲ δεκάδες χιλιάδες ἀντίτυπα, σὲ καλαίσθητη κασετίνα καὶ θὰ διανέμεται δωρεάν.Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλὸς εἶναι ὁ μεγαλύτερος μετὰ τὴν Ἅλωση Ἕλληνας καὶ πατέρας τοῦ νεοελληνικοῦ Ἔθνους. Ἡ μεγαλύτερη θρησκευτικὴ καὶ ἐθνικὴ προσωπικότητα τῆς ἐποχῆς τῆς Τουρκοκρατίας. Ἱεραπόστολος καὶ συγχρόνως Ἐθναπόστολος. Ἡ φωνὴ τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὁ πνευματοφόρος ἄνδρας, ὁ ἁγιορείτης μοναχός, ὁ μεγάλος Διδάχος καὶ ἐκφραστὴς τῆς Ὀρθοδόξου Ρωμηοσύνης. Ὁ ἀναγεννητὴς τοῦ ὀρθοδόξου λαοῦ.Τὸ κήρυγμά του καὶ ἡ δράση του ἦταν ἕνα εὔστοχο κράμα «χριστιανικοῦ συναισθήματος καὶ λαϊκῆς πρακτικότητας», εἶχε τὴ σφραγίδα τοῦ ἤθους του, τῆς πιστῆς ψυχῆς του καὶ τῆς ἑλληνικῆς συνείδησής του.Ὁ λαὸς τὸν λάτρευε καὶ τὸν τιμοῦσε ὡς ἅγιο ἐνῶ ἀκόμα ζοῦσε. Τὸν εἶχε Ἅγιο 182 χρόνια πρὶν ἀπὸ τὴν ἐπίσημη ἁγιοποίησή του, τὸ 1961. Ἡ 260ή συνοδικὴ πράξη τοῦ Πατριαρχείου τῆς 20ῆς Ἀπριλίου κατέταξε τὸν Κοσμᾶ μεταξὺ τῶν ἁγίων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, μὲ ἡμέρα ἑορτασμοῦ του τὴν 24η Αὐγούστου, ἡμέρα τοῦ μαρτυρικοῦ του θανάτου.

Μάχες οπισθοφυλακών με… εισαγωγή φακής

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Η απάντηση στο ερώτημα που από πολλές πλευρές τίθεται αν η κρίση έφερε το μνημόνιο, όπως επιμένουν αρκετοί, πρωτίστως από την κυβερνητική πλευρά, ή το αντίθετο, όπως ισχυρίζονται άλλοι, κυρίως από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, δίνεται, νομίζω, από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», την περασμένη Δευτέρα, για «τα χαμένα δισεκατομμύρια της ανάπτυξης».Ένας πακτωλός χρημάτων που φθάνει τα 90 δισ. ευρώ εισέρευσε την τελευταία εικοσαετία στη χώρα με τα τρία διαδοχικά Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αλλά και το εν εξελίξει ΕΣΠΑ, που κατευθύνθηκαν, σχεδόν εξ ημισείας, σε αγροτικές ενισχύσεις και σε διαρθρωτικές δράσεις.Τα υπέρογκα αυτά ποσά, στην πρώτη, τουλάχιστον, περίπτωση, αυτή των γεωργικών ενισχύσεων, προκάλεσαν τα αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς το γεωργικό εισόδημα, όπως αναγνώρισε προ ημερών στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, «βαίνει διαρκώς μειούμενο», παρά τις θηριώδεις επιδοτήσεις που, προφανώς, αντί για νέες επενδύσεις στη γεωργία, διοχετεύτηκαν στην εισαγόμενη κατανάλωση.«Μια γεωργία με αυτάρκεια έγινε ελλειμματική», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι «το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών μας προϊόντων γίνεται τα τελευταία χρόνια σταθερά αρνητικό, με τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να κοστίζουν περί τα 6,5 δισ., ενώ οι εξαγωγές μας είναι 4,5 δισεκατομμύρια».«Έτσι, μία χώρα που θέλετε να λέγεται γεωργική, πέρσι κατανάλωσε έντεκα χιλιάδες οκτακόσιους τόνους φακής εκ των οποίων οι έντεκα χιλιάδες διακόσιοι ήταν εισαγωγής» (!), ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα γιγάντιο έλλειμμα κυρίως στη ζωική παραγωγή και στα προϊόντα της, με εξαίρεση, ίσως, την ιχθυοπαραγωγή».Αλλά και στον τομέα των διαρθρωτικών δράσεων, μπορεί από τους κοινοτικούς πόρους να χρηματοδοτήθηκαν ορισμένα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως, επί παραδείγματι, η Εγνατία ή το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην περιοχή μας, αλλά συνολικά κι εδώ τα αποτελέσματα είναι δυσανάλογα λιγότερα από εκείνα που δικαιολογούν τα διατεθέντα ποσά.Και να σκεφθεί κανείς πως ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που ήταν στη διάθεσή μας δεν μπορέσαμε να τα απορροφήσαμε, ελλείψει των κατάλληλων προγραμμάτων, κάτι που ισχύει και για το ΕΣΠΑ, που «τρέχει» με πολύ αργούς ρυθμούς, παρόλο που, λόγω της κρίσης, οι ευρωπαίοι εταίροι μας αύξησαν από 75% σε 95% το ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής.Σε μια δύσκολη περίοδο που η παρατεταμένη ύφεση τρώει τις σάρκες της χώρας, η εκτίναξη της ανεργίας δημιουργεί κοινωνικό κομφούζιο και η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, τα κοινοτικά κονδύλια, όταν δεν κατασπαταλούνται σε αντιπαραγωγικά έργα, «λιμνάζουν» επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί του κράτους που θα επιταχύνουν την απορροφητικότητά τους και θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, μέσω της ομάδας δράσης που συγκρότησε η Κομισιόν, σηκώνουν πολλές φορές ψηλά τα χέρια από τον κυκεώνα μπροστά στον οποίο βρίσκονται με τη γραφειοκρατία, την περιπλοκή με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τόσα άλλα εμπόδια που τίθενται και τα οποία, πάντως, δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο.Την ίδια ώρα, ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας μονοπωλείται σχεδόν από τη συζήτηση εάν θα γίνει η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση και θα μας δοθεί ή όχι παράταση στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, λες και αυτή είναι η μόνη παράμετρος που θα μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.Η επιμονή αυτή, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μάχη οπισθοφυλακής που, δυστυχώς, ακόμη και εάν επιτευχθεί δεν πρόκειται να λύσει το βασικό πρόβλημα της χώρας που είναι η παραγωγική αποσάρθρωση, όπως αποτυπώνεται στα προαναφερθέντα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και φοβούμαι ότι χρόνο με το χρόνο θα γίνεται χειρότερη.

*Ο Γρηγόρης Τζιοβάρας είναι δημοσιογράφος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Με διαδημοτικές συνεργασίες πρόκειται να λυθεί το ζήτημα της χωροθέτησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Νομό Ιωαννινων

Με διαδημοτικές συνεργασίες πρόκειται να λυθεί το ζήτημα της χωροθέτησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με τους Δήμους να προχωρούν έστω και με καθυστέρηση στην υπόδειξη προτεινόμενων εκτάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Το ζήτημα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει συζητηθεί στα περισσότερα από τα δημοτικά συμβούλια μετά και από την πίεση που άσκησε η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι Δήμοι δείχνουν διάθεση συνεργασίας στην επιλογή των κατάλληλων χώρων και τουλάχιστον προς το παρόν δεν καταγράφονται ενστάσεις και αντιδράσεις. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη θέση που θα επιλέξει ο Δήμος Ιωαννιτών, που είναι και ο Δήμος με το μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων σε επίπεδο νομού. Οι υπηρεσίες εξετάζουν τρεις θέσεις κοντά στην Εγνατία Οδό στη νότια πλευρά του Δήμου, με τη δημοτική αρχή ωστόσο να προκρίνει μία έκταση 40 περίπου στρεμμάτων μεταξύ Μπάφρας και Νεοκαισάρειας. Για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων απαιτούνται μόνο εφτά έως οχτώ στρέμματα και στην υπόλοιπη έκταση υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών από τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων που βρίσκεται σήμερα. Από το ΣΜΑ του Δήμου Ιωαννιτών θα εξυπηρετούνται, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, και οι δημοτικές ενότητες Πασσαρώνας, Ευρυμενών, Ζίτσας και Εκάλης του Δήμου Ζίτσας, αν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου αποφασίστηκε να διερευνηθεί η χωροθέτηση ΣΜΑ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζίτσας, προκειμένου να υπάρχει εναλλακτική πρόταση αν κριθεί ως οικονομικά ασύμφορη αυτή του Δήμου Ιωαννιτών. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διερευνηθεί και η δυνατότητα απευθείας μεταφοράς των απορριμμάτων στη Μονάδα Αστικών Στερεών Αποβλήτων με δεδομένο ότι ήδη έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η κατασκευή της 13ης Επαρχιακής Οδού, που ξεκινά από τη Φανερωμένη, που διασχίζει τα Γραμμενοχώρια, και καταλήγει στην Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων – Δωδώνης – Τύριας, σε απόσταση 4,7 χλμ από το εργοστάσιο απορριμμάτων. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με την κατασκευή της ήδη διανοιγμένης από παλιά οδού από το σχιστήρειο μαρμάρων του Συνεταιρισμού Κληματιάς (παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας) έως το Γραμμένο, εκτιμάται ότι θα αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα προς την κατεύθυνση της αυτόνομης εξυπηρέτησης του συνόλου του Δήμου Ζίτσας ή μεγάλου μέρους αυτού για τη μεταφορά απευθείας των απορριμμάτων στο εργοστάσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και βάση της μελέτης τα απορριμμάτων της δημοτικής ενότητας Μολοσσών προβλέπεται να διοχετεύονται απευθείας στη Μονάδα Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Η λύση των διαδημοτικών συνεργασιών επιλέγεται ως λύση ανάγκης και από τους υπόλοιπους δήμους του νομού, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι προβληματισμοί για το κόστος που θα παραμείνει αυξημένο. Τη λύση κοινού ΣΜΑ μελετούν οι Δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, που έχουν υποδείξει ως ενδεδειγμένη λύση έκταση δέκα στρεμμάτων σε ένα παλιό εργοτάξιο στην περιοχή της Βίγλας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας. Ο ΣΜΑ αυτός θα εξυπηρετεί το σύνολο των Δήμων Κόνιτσας και Πωγωνίου, καθώς και το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι. Η λύση δημιουργίας ΣΜΑ αποκλειστικά για τις ανάγκες του Δήμου Ζαγορίου έχει σχεδόν αποκλειστεί, καθώς στην δημοτική ενότητα Κεντρικού Ζαγορίου δεν υπάρχει κατάλληλη έκταση και στη δημοτική ενότητα Τύμφης ο όγκος των απορριμμάτων είναι μικρός, ενώ η δημοτική ενότητα Ανατολικού Ζαγορίου θα εξυπηρετείται από τον ΣΜΑ του Μετσόβου, θέμα το οποίο συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη με τον δήμαρχο Μετσόβου Νίκο Τσομπίκο. Ως προτεινόμενη έκταση για το ΣΜΑ Μετσόβου είναι ένας χώρος κοντά στον κόμβο Ζαγορίου μεταξύ δύο σηράγγων της Εγνατίας Οδού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεύρεση χώρου για τον ΣΜΑ Μετσόβου, παρά την ύπαρξη πολλών αναξιοποίητων εκτάσεων, δεν είναι εύκολη υπόθεση με δεδομένο ότι κατά μήκος της Εγνατίας Οδού υπάρχουν πολλές απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ενώ και το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο. Στο νομό Άρτας ενδέχεται να χωροθετηθεί ο ΣΜΑ Βορείων Τζουμέρκων, που θα εξυπηρετεί εκτός από τον συγκεκριμένο Δήμο και τις ενότητες Μελισσουργών και Αγνάντων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Σε συζήτηση που έγινε στις 5 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων κρίθηκε ότι ο ΣΜΑ θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δεύτερη επαρχιακή οδό και σε περιοχή μεταξύ των Πραμάντων και της γέφυρας Πλάκας, για να επιλεγεί τελικά η λύση χρησιμοποίησης της παλαιάς χωματερής των Αγνάντων, μετά από συμφωνία και με τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστο Χασιάκο. Τέλος, σταθμός μεταφόρτωσης δεν προβλέπεται για το Δήμο Δωδώνης, που θα φιλοξενήσει στα όριά του το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΡΤΑ: Εγκατάσταση Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

Τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ενέργειας από Βιοαέριο, στη θέση «Βάλτος» στη Βίγλα της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού του Δήμου Αρταίων, ενέκρινε με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.Πρόκειται για τη χορήγηση άδειας παραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,629 MWp και εκτιμώμενης ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 12.500,00 MWh, που θα αναπτυχθεί σε γήπεδο έκτασης 29.548,26 τ.μ., από την εταιρεία με την επωνυμία «G.E.S. Πράσινες Ενεργειακές Λύσεις Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία».Η εξέλιξη του τομέα του βιοαερίου θα αναπτυχθεί σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Αδειοδότηση και Χρηματοδότηση Έργων Βιοαερίου», που θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα τις 19 και 20 Ιουλίου 2012 με πρωτοβουλία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο οποίο θα συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.

Η Περιφέρεια δίνει 3 νέες άδειες πλωτών

Αν και η λίμνη έχει άλλες ανάγκες...
Η συζήτηση και η απόφαση για τη χορήγηση τριών νέων αδειών για πλωτά μέσα στην Παμβώτιδα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, μαζί και το θέμα καθορισμού διοικητικών εδρών για τα ταξί του νομού.Ως προς τα νέα πλωτά, σήμερα αναμένεται η εισήγηση της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής, μετά την πολύμηνη εμπλοκή της διαδικασίας λόγω κατάθεσης (από συγγενείς, μάλιστα αιτούντων νέας άδειας και με προφανή στόχο να μπλοκάρουν άδεια σε κατοίκους του Περάματος) ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ, τα οποία και απορρίφθηκαν.Η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας θα αξιολογήσει με βάση τα κριτήρια και τις προδιαγραφές των σκαφών τις αιτήσεις και θα κατατάξει τις 3 πρώτες από τις 14 που έχουν υποβληθεί από το τέλος Ιανουαρίου.Παρόλο που η λίμνη δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από νέα πλωτά, αλά από μέτρα προστασίας, έργα ανάδειξης και ανάπτυξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο από πέρυσι το καλοκαίρι αποφάσισε να δοθούν άδειες και τουλάχιστον για τη μία υπάρχει προ πολλού ενδιαφερόμενος ο οποίος «πίεζε» με πολλούς τρόπους την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για να αποκτήσει άδεια.Μαζί με αυτόν τον ενδιαφερόμενο, ενδέχεται να δοθεί άδεια ή άδειες σε κατοίκους του περάματος οι οποίοι σχεδιάζουν, προφανώς, να δρομολογήσουν τα πλωτά στη γραμμή Πέραμα-Μώλος-Νησί, κάτι που απέτυχε στο παρελθόν.Για να αποφευχθεί η... ναυμαχία στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολύ πιθανό να μοιραστούν οι άδειες κατά τρόπο που δεν θα αφήνει εκτός το Πέραμα, διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις και ίσως δικαιολογημένες.Από τις 13 άδειες που υπάρχουν σήμερα, μόνον οι δυο ανήκουν σε πρόσωπα εκτός Νήσου, στους ιδιοκτήτες των πλωτών «Εν πλω» και «Μάλτα» που αδειοδοτήθηκαν με περιπετειώδη τρόπο προ 15 ετών περίπου για τουριστικούς πλόες και στην πορεία μπήκαν στη γραμμή Νησί-Μώλος.Η εξέλιξη αναμένεται με ενδιαφέρον, άλλωστε στην δύσκολη αυτή περίοδο και για τον τουρισμό, η επένδυση στην λίμνη και σε ένα πλωτό μέσο, όταν τα υπάρχοντα δεν έχουν δουλειά, είναι ρίσκο. Από την άλλη, η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται στη γραμμή Μώλος –Νησί, χρειάζονται και τουριστικοί πλόες και γιατί όχι, η σύνδεση με το Πέραμα.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του «Μανδραγόρα» στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ

Με εξαιρετική επιτυχία δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του έργου ο «Μανδραγόρας» χθες  το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννινα. Περισσότεροι από 1.200 θεατές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, γέλια και χειροκροτήματα την παράσταση. Στο τέλος της δε αντάμειψαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς, καλώντας τους αρκετές φορές πάνω στη σκηνή και δείχνοντας με τη συνολική τους αντίδραση ότι η παράσταση αυτή θα προστεθεί στις επιτυχίες των 96 επαγγελματικών παραγωγών του ηπειρωτικού θεάτρου.Η κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι θα συνεχίσει την περιοδεία της, η οποία περιλαμβάνει παραστάσεις κυρίως στην Ήπειρο, οι οποίες οργανώνονται με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και τους κατά τόπους Δήμους, αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει παραστάσεις (στην Πάργα σήμερα Πέμπτη - αύλειος χώρος 2ου Δημοτικού Σχολείου Πάργας, οργάνωση Δήμος Πάργας), στην Ανατολή σήμερα - αύριο Παρασκευή (αύλειος χώρος 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής, οργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών), στους Μελιγγούς το Σάββατο (οργάνωση Δήμος Δωδώνης) και στην Αμπελιά την Κυριακή (οργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών). Η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει παραστάσεις σε Παραμυθιά (Τρίτη 24/7, θέατρο κατασκήνωσης, οργάνωση Δήμος Σουλίου), σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ιωαννιτών με οργάνωση του Πνευματικού Κέντρου και των κατά τόπους πολιτιστικών φορέων: Περίβλεπτος την Τετάρτη 25/7, Νεοκαισάρεια την Πέμπτη 26/7, Κουτσελιό την Παρασκευή 27/7 και Νεοχωρόπουλο το Σάββατο 28/7, καθώς και στην Κοπάνη την Κυριακή 29/7 (οργάνωση Δήμος Δωδώνης). Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχεία «Olympic» και «Epirus Pallas», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Vodafon - Πρόκος».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Το 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαρίου Αρχιεπισκόπου Μελετίου

Το 40ήμερο (σαρανταήμερο) μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαρίου Αρχιεπισκόπου μας Μελετίου θα τελεστεί το Σάββατο 28 Ιουλίου. στον Ι. Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πρέβεζα. Από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης τονίζεται ότι είναι στοιχειώδης και ελάχιστη έκφραση αγάπης προς το πρόσωπο του μακαρίου πατέρα μας η συμμετοχή μας σε αυτή την κοινή προσευχή και ευχαριστία. Είναι το ελάχιστο των καθηκόντων που μας υπενθυμίζει το ανεξόφλητο μας χρέος προς αυτόν (τον Σεβ Μελέτιο), αφού έγινε “υπόληψις” των αξιωμάτων της Εκκλησίας του Χριστού και καύχημα για όλους εμάς, ως τέκνα του. Είναι. έκφραση αγαπητικής τρυφερότητας προς το σεβάσμιο και άγιο πρόσωπο αυτού που μας διαπαιδαγώγησε ως νήπια και μας χειραγώγησε πνευματικά προς τον Χριστό. Όλοι μαζί το Σάββατο θα προσφέρουμε την Ευχαριστία ως ευχαριστία για την δωρεά του Χριστού στην τοπική μας Εκκλησία καταλήγει η Ιερά Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης .

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθησαν 4 λαθρομετανάστες που είχαν κρυφτεί στο γκαράζ του πλοίου

Συνελήφθησαν, μεταμεσονύκτιες ώρες την Τετάρτη, στο λιμένα Ηγουμενίτσας από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, μετά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, τέσσερις (04) αλλοδαποί οι οποίοι εντοπίστηκαν από μέλος του πληρώματος στο γκαράζ του πλοίου στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να μεταβούν παράνομα σε λιμένα Ιταλίας.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό

«50 Χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στη Νικόπολη»

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Την περιοδική έκθεση με τίτλο «50 Χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στη Νικόπολη» θα φιλοξενήσει  έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Asterix. Το κυρίως υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει κάδρα αφιερωμένα στα τεύχη του Asterix, καμβάδες με γενικά στοιχεία για το κόμικ, καθώς και μία κατασκευή με ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά και όχι μόνο. Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Asterix και η Κλεοπάτρα» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ευχαριστήρια Επιστολή του Δρ. Άγγελου Στεργίου

Mε την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς τους συμπατριώτες μου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ.Γιώργο Κάτσινο, τoν αντιπεριφερειάρχη κ.Θωμά Πιτούλη, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, τον εφημέριο του Μεσοβουνίου πάτηρ Στέφανος, τον αδελφικό φίλο του παππού μου και επί σειρά ετών βουλευτή κ Ηλία Βεζδρεβάνη για την εξαιρετική τιμή που μου έκαναν τιμώντας με στη γενέτειρα των γονιών μου στο Μεσοβούνι Θεσπρωτίας.Σε αυτή την πολύ συγκινητική για εμένα βραδιά θεωρώ ότι στο πρόσωπο μου τιμήθηκε η αγάπη του Ηπειρώτη από όποια θέση και να βρίσκεται για τον τόπο του, αγάπη εγγεγραμμένη στο γενετικό του κώδικα αδιατάρακτη και συνεχής. Ο μετανάστης αποκτά μια παθολογική θα τολμούσα να πω αγάπη για τον τόπο του και αυτή είναι μια ανίατη «ασθένεια» για την οποία δεν επιζητά την θεραπεία.Η δέσμευση μου για την χρηματοδότηση της δημιουργίας του Πνευματικού Κέντρου Μεσοβουνίου αποτελεί ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης που έχω στον τόπο καταγωγής μας και αποτελεί απαρχή και όχι αυτοτελή μόνο πράξη της συνειδητής μου απόφασης να προσφέρω με όποιο τρόπο και από όποια θέση βρίσκομαι τώρα ή θα βρίσκομαι στο μέλλον στην ευημερία και ανάδειξη της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα.Δηλώνω παρών σε μια κοινή προσπάθεια να κάνουμε την Ελλάδα, την Ήπειρο, την Θεσπρωτία λίγο καλύτερη και πολύ πιο αισιόδοξη.

Με εκτίμηση,
Δρ. Άγγελος M. Στεργίου

Συζήτηση με θέμα: Νέες μορφές ευκαιριών στην ΥΠΑΙΘΡΟ

Την Δευτέρα, 23 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ζέρβα 28-30, 2ος όροφος, εντός Στοάς Σάρκα), η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, σε συνεργασία με την εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα: Νέες μορφές ευκαιριών στην ΥΠΑΙΘΡΟ.Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει θέσει ήδη σε διαβούλευση την έκθεση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα γενιά επαγγελματιών αγροτών, οργανωμένη συλλογική δράση και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους.

3ο “ RIVER OF SOULS ” FESTIVAL 2012

Ποταμός Αχέροντας – 3 Αυγούστου-είσοδος ελεύθερη – έναρξη 21.00 μ.μ.
Την αρχή έκαναν πριν δυο χρόνια οι εκπληκτικοί BLUES WIRE και ακολούθησαν πέρυσι οι απίστευ- τοι BULLETS.Φέτος στη σκηνή του “RIVER OF SOULS” FESTIVAL ανεβαίνουν οι εκρηκτικοί NIGHTSTALKER , μία από τις πιο σημαντικές και γνήσιες μπάντες της ελλη- νικής rock σκηνής.Μαζί τους οι THIS IS NOWHERE και οι JAMMERS BLUES.Όσοι βρεθείτε την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις όχθες του Αχέροντα , του ποταμού των ψυχών , θα ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία. Η ομορφιά του τοπίου ,οι υπέροχες μουσικές και το πνεύμα του rock‘n’roll που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι ένας απίστευτος συνδυασμός που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.Είναι σίγουρο πως και οι ψυχές θα κάνουν μια σταση για να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη μουσική γιορτη και μετά θα συνεχίσουν το σιωπηλό ταξίδι τους στα σκοτεινά νερά του Αχέροντα.Μην το χάσετε για κανένα λόγο αυτό το μοναδι- κό μουσικό ταξίδι στο ποτάμι των ψυχών !!!!!!!