Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Ενημερωτική συνάντηση για τη μεταφορά μαθητών

Η μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε σήμερα η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα με Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων της Ηπείρου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Ηπείρου, Δήμαρχος Άρτας κ. Ιωάννης Παπαλέξης.Κατά τη συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Εσωτερικών, ενόψει του νέου σχολικού έτους, για τον καλύτερο συντονισμό των διαδικασιών για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις διαδικασίες που ακολούθησαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετώπιζουν κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών καθώς και τις δυσκολίες που επιφέρει η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν :
 Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης των Δήμων και η επιβάρυνση των Κοινοτικών Αυτοτελών Πόρων για τη μεταφορά μαθητών με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους.
 Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί του προηγούμενου έτους απέβησαν άγονοι, λόγω των δυσκολιών που επιφέρει η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
 Ο φόβος ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα βρει τους περισσότερους Δήμους ανέτοιμους είτε γιατί θα βγουν οι διαγωνισμοί άγονοι, είτε γιατί δεν θα έχουν τελεσφορήσει όλες οι διαδικασίες, οπότε δεν θα έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις.
Για τους λόγους αυτούς τόσο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, όσο και οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι ή οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν την τροποποίηση και βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης για τη μεταφορά μαθητών.Η Γενική Γραμματέας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τους Γενικούς Γραμματείς ζήτησε τη συνδρομή τους, προκειμένου να είναι σε επαφή με τους Δήμους, ώστε να διερευνηθούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Απάντηση Γ.Κρανά στις καταγγελίες για το ΠΕΑΚΙ

Κύριε Δ/ντή
Αναφορικά με το δημοσίευμά σας με τον τίτλο «Ζητούν χρήματα από αθλούμενους στο ΠΕΑΚΙ και το ΕΑΝΚΙ χωρίς όμως να κόβουν αποδείξεις!!! » η Ε.Δ., άμεσα ζήτησε τα στοιχεία του καταγγέλλοντα , προκειμένου να διενεργήσει προκαταρτική εξέταση για το παραβατικό περιστατικό.Όμως, με αφορμή την παραπάνω πληροφορία η Ε.Δ. καλεί τους αθλούμενους για τη γνωστοποίηση κάθε ανάλογης παραβατικής συμπεριφοράς που διαπιστώνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Π.Ε.Α.Κ.Ι. στην ηλεκτρονική δ/νση: peaki@otenet.gr.
Με εκτίμηση
Για την Ε.Δ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ.ΚΡΑΝΑΣ

Ξεκίνησε σήμερα το Ιonian Beach Volley 2012

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη μαρίνα της Βόνιτσας το τουρνουά Ionian Beach Volley 2012. Τα παιχνίδια ξεκίνησαν στις 10 το πρωί, και οι αγώνες σταμάτησαν στις 14:00, ενώ θα συνεχιστούν από τις 5 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ υπό το φως των προβολέων. Πολλοί ήταν οι φίλαθλοι που αψήφησαν την ζέστη και βρεθήκαν στη μαρίνα της Βόνιτσας για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια που ήταν εντυπωσιακά και τα τρία κρίθηκαν στο ται μπρέικ.
Τα σημερινά αποτελέσματα:
Γκάτσεβα/Τερζίεβα-Τσοχαντζή/Βαμβακούση 2-1
ΒΥΕ-Ντάκουλα/Σιούλα 0-2
Λαμπρούση/Νομικού-Πεπόνη/Σιόλα 2-1
Γκιαούρη/Καραγκούνη- Γκάτσεβα/Τερζίεβα 2-0
Ντάκουλα/Σιούλα-Αβράμοβα Γκ./Αβράμοβα Ιβ. 2-0

Απέρριψαν όλοι το φράγμα Αγ. Νικολάου

Ξεκάθαρο μήνυμα στο ΥΠΕΚΑ από την Ήπειρο
Ένα ηχηρό «όχι» ήταν η απάντηση που εισέπραξαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ από τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου για την συμπερίληψη του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προσχεδίου Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.Μια απάντηση που αν το αρμόδιο υπουργείο θέλει να κάνει πράξη το σλόγκαν με το οποίο πραγματοποιεί της ημερίδες διαβούλευσης σε όλη τη χώρα, «η γνώμη σου μετράει», θα πρέπει να την υιοθετήσει.Βουλευτής, Περιφέρεια, Δήμοι και φορείς εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προώθηση της κατασκευής του εν λόγω φράγματος που προβλέπει η μελέτη με αρκετούς μάλιστα να εκφράζουν την απορία τους για τους λόγους που επανέρχεται από το... παράθυρο το συγκεκριμένο έργο που έχει ήδη απορριφτεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στη συνείδηση όλου του ηπειρώτικου λαού.Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ακούστηκαν και σκληρές εκφράσεις περί μεθοδεύσεων και πολιτικών πιέσεων ενώ οι δικαιολογίες των μελετητών για την περίληψη του έργου στο προσχέδιο δεν έπεισαν κανέναν, έστω κι αν διαβεβαίωσαν τους παρευρισκόμενους ότι εφόσον η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί το ΥΗΕ φράγμα δεν πρόκειται να κατασκευαστεί.

Η επίθεση...
Η παρουσίαση του Σχεδίου περιελάμβανε πολλές παραμέτρους για το υδατικό δυναμικό της Ηπείρου αλλά όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από το φράγμα Αγ. Νικολάου και δευτερευόντως στην μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο από τον Αώο.Πρώτος το θέμα έθεσε, πριν καν αρχίσει η παρουσίαση, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του δεν... μάσησε τα λόγια του και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ τους τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να επανέλθει το φράγμα στον Άραχθο δεν είναι αποδεκτός από την Περιφέρεια Ηπείρου θυμίζοντας ότι για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ήδη αρνητική απόφαση του ΣτΕ αλλά και η αντίθετη γνώμη όλης σχεδόν της τοπικής κοινωνίας.«Αυτό το έργο δεν το θέλει η Ήπειρος. Πρέπει να το καταλάβετε και να τελειώνει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς νερού για το οποίο είπε ότι η θέση του ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε το ΤΕΕ/ΤΗ ενώ προειδοποίησε πως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να επιτρέψει την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στην Σαγιάδα προκαλώντας την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα να του απαντήσει, κάτι που όμως δεν έκανε.Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές στην διάρκεια της τοποθέτησής του εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός λέγοντας πως «μελετητές και ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ επαναφέροντας το φράγμα Αγ. Νικολάου γίνονται κομμάτι μιας σκανδαλώδους μεθόδευσης που θέλει να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα».Παράλληλα επανέλαβε τα όσα δήλωσε και δύο μέρες νωρίτερα ότι ο Άραχθος έχει ήδη συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και με το παραπάνω ενώ τέλος προειδοποίησε πως κάτοικοι και φορείς όλης της Ηπείρου θα βρεθούν απέναντι στις προθέσεις του υπουργείου, αν δεν αυτό δεν αλλάξει απόφαση.Το ίδιο υποστήριξε και ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο του Περιφερειακού Συμβούλιου, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η στάση ου έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μελετητές και ΥΠΕΚΑ κάνει τους Ηπειρώτες να βλέπουν με διστακτικότητα τις προτάσεις που καταθέτουν στο Σχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ, Χρίστος Παπαβρανούσης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για λόγο για τον οποίο επανέρχεται το θέμα του φράγματος στην επικαιρότητα από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα και απόφαση του ΣτΕ, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς κατήγγειλε τις πολιτικές πιέσεις που όπως είπε έχουν ασκηθεί προκειμένου να έρθει ξανά στην επιφάνεια ένα έργο που δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών.

...και οι απαντήσεις
Οι απαντήσεις των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ στο... σφυροκόπημα που δέχτηκαν από όλους τους φορείς δεν κατάφεραν να πείσουν για την ανιδιοτέλεια των προθέσεων του Υπουργείου, το οποίο μάλιστα κατονόμασαν όταν είπαν πως «οι εργοδότες μας μας είπαν να το βάλουμε το φράγμα στην μελέτη».Αιτιολογία, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πως η ένταξη του εν λόγω έργου στο Σχέδιο έγινε διότι η ακύρωσή του από το ΣτΕ έγινε λόγω έλλειψης του θεσμικού πλαισίου το οποίο τώρα υπάρχει.«Είμαστε υποχρεωμένοι να το εντάξουμε. Τώρα αν αποδειχτεί ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις δεν θα υπάρχει στην τελική μορφή του Σχεδίου», είπαν.Απαντώντας μάλιστα στους χαρακτηρισμούς που άκουσαν αλλά και ένα πανό που υπήρχε κρεμασμένο στην αίθουσα και το οποίο έλεγε «όχι στην σκανδαλώδη μεθόδευση. Όχι φράγμα στον Άραχθο», υποστήριξαν πως από την μεριά τους δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μεθοδευτεί τίποτα ενώ διαβεβαίωσαν πως στο ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει καμία εμμονή με το συγκεκριμένο έργο.«Δεν δόθηκε γραμμή από πουθενά και να είστε σίγουροι ότι αν η τοπική κοινωνία δεν το θέλει το έργο τότε αυτό δεν θα γίνει, αλλά πρέπει να μας πείτε και τους λόγους που δεν το θέλετε», είπε ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου κ. Παναγόπουλος.

Επιπτώσεις, οφέλη και προτάσεις
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τους μελετητές οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κατασκευή του φράγματος είναι η μετατροπή τμήματος ανάντι του ποταμού σε λιμναίο σύστημα, η μείωση κατά 80% της μέσης παροχής του ποταμού σε μήκος 8 χιλιομέτρων καθώς και η υποβάθμιση της δυνατότητας αξιοποίησης της κοίτης ως περιοχή αναψυχής.Τα οφέλη τώρα θα είναι η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμη πηγή, η δυνατότητα ενεργειακής ταμίευσης και απόδωσής της σε περιόδους ανεπάρκειας καθώς και ότι η θέση προβλέπεται να είναι ανάντι υφιστάμενου μεγάλου φράγματος.Τέλος οι προτάσεις των μελετητών είναι η ένταξη του έργου στο Σχέδιο Διαχείρισης να γίνει μόνο αν μειωθεί κατά 10 μέτρα στο ύψος ώστε να απομακρυνθεί ο ταμιευτήρας από την γέφυρα της Πλάκας κατά 2,5 χιλιόμετρα καθώς και να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Toν 8ο Διάπλου του Αμβρακικού διοργανώνουν την Κυριακή 22 Ιουλίου οι φορείς της περιοχής

Toν 8ο Διάπλου του Αμβρακικού διοργανώνουν την Κυριακή 22 Ιουλίου οι φορείς της περιοχής, προσδοκώντας ότι μέσα από την διοργάνωση αυτή οι νέες γενιές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν το σπάνιο οικοσύστημα με τα δελφίνια, τις θαλάσσιες χελώνες τους αργυροπελεκάνους και τα άλλα είδη της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του βιότοπου. Ο διάπλους θα ξεκινήσει από την Βόνιτσα στις 8 το πρωί και ο πρώτος κολυμβητής αναμένεται να φτάσει στην Κορωνησία περίπου 3 ώρες αργότερα. ΟΙ διοργανωτές καλούν τους κατοίκους της περιοχής να αγκαλιάσουν αυτή την εκδήλωση η οποία τείνει να γίνει θεσμός και να παρευρεθούν στον διάπλου, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτεία και τους αιρετούς να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία του οικοσυστήματος. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διάπλου ή να γίνουν χορηγοί της εκδήλωσης μπορούν να απευθύνονται στους Σαλαμούρα Θεόδωρο κιν. 6944596729 και Θοδωρή Λάμπρο κιν. 6979693858.

Διάρρηξη στο Δημαρχείο Μετσόβου

Αγνωστοι εισέβαλαν χτύπησαν τα ξημερώματα στο δημαρχείο Μετσόβο και άνοιξαν την προθήκη όπου φυλάσσονταν παλαιά όπλα και διάφορα άλλα κειμήλια.Πήραν μόνο αυτά χωρίς να αγγίξουν τίποτα άλλο κι εξαφανίστηκαν!!!Η εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι πως πρόκειται για άτομα που γνώριζαν το χώρο γι΄αυτό και κινήθηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη και χωρίς να προξενήσουν την παραμικρή φθορά.Έρευνες για το συμβάν πραγματοποιεί το Αστυνομικό Τμήμα του Μετσόβου.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Εγγραφές σε παιδιών σε Κ.Δ.Α.Π. και βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς

Σας ενημερώνουμε ότι η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».Η πρόσκληση αφορά μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς.Στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών το πρόγραμμα υλοποιείται από τις παρακάτω δομές:
ΚΔΑΠ – Δωδώνης 35: Ωρέλια Στήκα - Διευθύντρια
Τηλ. 2651068565, Δωδώνης 35 – Ιωάννινα
ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων: Μαρία Μάστορα - Διευθύντρια
Τηλ. 2651037187, Πλατεία Δημ. Χατζή 19, Αμπελόκηποι
ΚΔΑΠ Βοτανικού: Σοφία Μπάρμπα – Διευθύντρια
Τηλ. 2651074644, Κατίνας Παξινού 8, Βοτανικός
ΚΔΑΠ Ανατολής: Ελένη Ευφραιμίδη – Διευθύντρια
Τηλ. 2651066426, Κερασούντος 13 – Ανατολή
ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας: Πρόδρομος Καραντωνίου – Διευθυντής
Τηλ. 2651091286, Νεοκαισάρεια
ΚΔΑΠ Παμβώτιδας: Πέτρος Μάντζιος – Διευθυντής
Τηλ. 2651094591, Γυμνάσιο Κατσικά
ΚΔΑΠ Αμφιθέας: Παναγιώτης Ντανίκας – Διευθυντής
Τηλ. 2651081996, Αμφιθέα
ΚΔΑΠ Περιβλέπτου: Όλγα Δούφα- Διευθύντρια
Τηλ. 2651062388, Περίβλεπτος
Οι μητέρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής το χρονικό διάστημα από τις 13/07/2012 έως τις 23/07/2012 στα Γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Γραφείο Θεσσαλίας, Αλ. Παπαναστασίου 33, 5ος όροφος – 41222 Λάρισα, τηλ.: 2410579220, 2410579620).
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται ημέρα Δευτέρα 23/07/2012 και ώρα 13:30 μ.μ.Ο φάκελος διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α., www.eetaa.gr.

Κοινοποίηση των αποτελεσμάτων για το Πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Kοινωφελούς Xαρακτήρα

Αποτελέσματα της υπ' αριθμ. ΚΟΧ 23403/1/2012 στα πλαίσια της πράξης: «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων ΚΟινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου - Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε..Ψ.Ε.Π. ανακοινώνει τα αποτελέσματα της υπ’ αριθμ. ΚΟΧ 23403/1/2012 Ανακοίνωσης για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πεντάμηνης διάρκειας, συνολικά 102 ατόμων, για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στη Περιφέρεια Ηπείρου - Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.Οι παρακάτω πίνακες των αποτελεσμάτων της υπ’ αριθμ. ΚΟΧ 23403/1/2012 προέκυψαν με τη χρήση του ειδικού λογισμικού μοριοδότησης που έχει σταλεί για το σκοπό αυτό από το ΑΣΕΠ:
1. Πίνακας απορριπτέων με αναγραφή του λόγου αποκλεισμού.
2. Πίνακας κατάταξης, ταξινόμηση κατά αύξουσα σειρά ΑΜΚΑ, με αναγραφή μόνο του ΑΜΚΑ και όχι του ονοματεπώνυμου του υποψηφίου.
3. Πίνακας κατάταξης, ταξινόμηση κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά, με αναγραφή μόνο του ΑΜΚΑ και όχι του ονοματεπώνυμου του υποψηφίου.
4. Πίνακας κατάταξης ωφελουμένων, δηλαδή πίνακας προσληπτέων, ταξινόμηση κατά αύξουσα σειρά ΑΜΚΑ, με αναγραφή μόνο του ΑΜΚΑ και όχι του ονοματεπώνυμου του υποψηφίου και του κωδικού της θέσης πρόσληψης.
Τα αποτελέσματα βρίσκονται αναρτημένα:
 Στα γραφεία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης- Ε.Ψ.Ε.Π. ( Καλούδη 8β, Ιωάννινα)
 Στην ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Ε.Π. www.epsep.gr
 Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ www.asep.gr
 Στην Ιστοσελίδα της Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» www.epanad.gov.gr
Οι προσληπτέοι οφείλουν εντός δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να προσέλθουν στα γραφεία της Ε.Ψ.Ε.Π., Καλούδη 8β, Ιωάννινα (ώρες: 10:00-14:00) και να αποδεχθούν εγγράφως τη θέση εργασίας, προσκομίζοντας το Έντυπο Αποδοχής Θέσης, το οποίο θα βρουν μαζί με τις αντίστοιχες οδηγίες στην ιστοσελίδα του φορέα μας.Κατά των ανωτέρω πινάκων επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους η άσκηση ένστασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη ημέρα της ανάρτησης των πινάκων στα γραφεία της Ε.Ψ.Ε.Π., δηλαδή μέχρι 13/7/2012. Η ένσταση κατατίθεται ή αποστέλλεται με συστημένη επιστολή απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π. (Πουλίου 6, Αθήνα, Τ.Θ. 14307, Τ.Κ. 11510).Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ε.Ψ.Ε.Π. στο τηλέφωνο 26510-39820.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Οδηγός μοτοποδηλάτου θύμα δυο ασυνείδητων!

Με έρευνες στην Πρέβεζα και τις γύρω περιοχές προσπαθούν οι αστυνομικοί να εντοπίσουν, όχι έναν αλλά δυο ασυνείδητους οδηγούς που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού ενός μοτοποδηλάτου αλλά εξαφανίστηκαν αφήνοντάς τον αβοήθητο στη μέση του δρόμου.Τα δύο αυτοκίνητα κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση, όταν ξαφνικά το προπορευόμενο έκανε στροφή προς τα αριστερά χωρίς ο οδηγός να προσέξει ότι από την αντίθετη κατεύθυνση ερχόταν ένα μοτοποδήλατο. στην προσπάθεια του να αποφύγει το αυτοκίνητο, ο οδηγός του μοτοποδηλάτου συγκρούστηκε με αυτό και έπεσε στο οδόστρωμα. Ο υπαίτιος οδηγός δεν ανέκοψε καθόλου την πορεία του, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή των βασάνων του νεαρού μοτοποδηλάτη!Το δεύτερο αυτοκίνητο που, σύμφωνα με μαρτυρίες είναι μαύρο, πέρασε κυριολεκτικά από πάνω του και από καθαρή τύχη δεν τον σκότωσε. Όμως, ούτε αυτός ο ασυνείδητος οδηγός σταμάτησε να τον βοηθήσει και συνέχισε την πορεία του ακολουθώντας τον πρώτο, που προφανώς ήταν φίλος του! Οι περαστικοί ειδοποίησαν ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον τραυματισμένο νεαρό στο νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στα πόδια και το κεφάλι χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή του.

protothemaΕκδηλώσεις στη Ν.Σινώπη Πρέβεζας

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»,σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις διήμερες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Μουσικής -Πολιτισμού-Παράδοσης «ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2012» που διοργανώνονται στη Ν. Σινώπη την Παρασκευή 13 Ιουλίου στην Ποντιακή βραδιά με τους Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λύρα , Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι, Νίκο Χατζηδαυιτίδη στο Νταούλι και Γιώργο Σιαμίδη στο Αγγείο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2012 Λαϊκή βραδιά με τα Παιδιά από την Πάτρα. Παρουσιάζει ο Λαογράφος-Ερευνητής Γιώργος Χατζηελευθερίου.Με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εξοργιμένοι οι κάτοικοι της Κρυόβρυσης

Για μια ακόμη φορά κάποιοι μεγαλοεργολάβοι θα «εκμεταλλευτούν» τις συνήθεις ύποπτες ως «έκτακτες» καταστάσεις και θα «κερδίσουν» προκειμένου να συνεχίζουν να είναι «μεγάλοι».
Αυτό συνέβη και με το πρόχειρο λατομείο στη θέση Μύλοι Κρυόβρυση, που στήθηκε για μια μικρή δουλειά αλλά έφθασε στο σημείο να καλύψει τις ανάγκες σε αδρανή υλικά, ολόκληρου του έργου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας (Α,Β & Γ Φάσεις).Το κακό στην υπόθεση είναι πως, κάθε φορά που οι αρμόδιοι αποφάσισαν να οδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή αυτή, αναλάμβαναν και την ευθύνη των «πλούσιων» ανταποδοτικών οφελών της Κρυόβρυσης.Η λέξη «πλούσιοι» ερμηνεύτηκε με την τσιμεντρόστρωση ή το πολύ ασφαλτόστρωση του δρόμου, από το σημείο της εισόδου του λατομείου (Εγνατία Οδός) μέχρι την πλατεία του χωριού.Στην ουσία, μπροστά στο υπέρογκο κέρδος των μεγαλοεργολάβων, το «ανταποδοτικό» είναι μηδαμινό.Παρ’ όλα αυτά όμως το λαίμαργο πάθος των «μεγάλων» να μη διακόπτεται η πορεία προς τον συνεχή πλουτισμό, είναι αστείρευτο.Έτσι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος μεγαλοεργολάβος τήρησαν τις υποχρεώσεις τους.Αντίθετα ο πρώτος με περίσσια πρόκληση, έριξε μισή βαρέλα τσιμέντο έτσι που, αντί για καλό απλά κατέστησε τον δρόμο σε … κατσικόδρομο.Οι κάτοικοι της Κρυόβρυσης έχουν εξοργιστεί, με τον εμπαιγμό αυτό.Και δεν τα ‘χουν μόνο με τους μεγαλοεργολάβους.Κυρίως τα έχουν με τους Τοπικούς Άρχοντες, που, ενώ τότε, παρίσταναν τους «ευεργέτες» του χωριού, σαν να κάλυπταν τη δαπάνη του έργου από τη δική τους τσέπη, τώρα κάνουν, πως δεν γνωρίζουν τίποτε. Την πάπια δηλαδή. Ούτε ίχνος πέτσας, που λέει ο λαός.Πάντως οι Πεστανιώτες δηλώνουν αποφασισμένοι.Δεν θα επιτρέψουν σε βάρος του χωριού τους άλλη κοροϊδία.Οι Τοπικοί Άρχοντες γνωρίζουν καλά πόσο αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί είναι οι Πεστανιώτες, όταν αποφασίσουν «κινητοποιήσεις».Αυτό ας το αντιληφθούν όλοι και πριν αρχίσει η εξόρυξη των αδρανών υλικών για τη Γ’ Φάση, ας μεριμνήσουν να τσιμεντοστρώσουν τον δρόμο.Σε διαφορετική περίπτωση, οι όποιες επιπτώσεις θα οφείλονται σε δικές τους ευθύνες.


ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Στη ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών


Στη ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου και δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλους όσους οφείλουν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 10 χιλιάδες αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις 75 χιλιάδες όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.«Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία που έχουν εκατοντάδες συνδημότες μας, οι οποίοι έχουν οφειλές πολλών ετών προς το Δήμο και μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να τις καλύψουν. Τους καλούμε λοιπόν, τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος να την εκμεταλλευτούν, καθώς εκτίμησή μας είναι ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει άλλη καλύτερη ρύθμιση. Αξίζει δε να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη, είναι η πλέον ευνοϊκή που θα μπορούσε να υπάρξει με πολλά πλεονεκτήματα για όσους οφείλουν ποσά, όπως είναι για παράδειγμα η διαγραφή των προσαυξήσεων και η καταβολή μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.Ο κ. Μάντης ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών για τις περιπτώσεις που δεν υπάρξει ανταπόκριση στη ρύθμιση θα προβεί και σε ενέργειες πέραν της στέρησης της φορολογικής ενημερότητας όπως είναι η δικαστική διεκδίκηση.

Προγράμματα πληροφορικής από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ηπείρου με επιταγές κατάρτισης

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ηπείρου) πρόκειται να υλοποιήσει το πρόσεχες διάστημα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής με επιταγές κατάρτισης , διάρκειας 100 ωρών.Κάθε άνεργος αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετάσχει στη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία πεντακόσια (500) ευρώ.Όσοι άνεργοι έχουν επιλεγεί και παραλάβει από τον ΟΑΕΔ την επιταγή κατάρτισης, μπορούν να προσέρχονται στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ηπείρου (Μακρυόλουτσα Πρέβεζας) προκειμένου να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής στα προγράμματα.Πληροφορίες: Τηλ: 28620-26969 Ντόντορος Ευάγγελος, Φατούρου Κατερίνα.

Χωρίς νερό για μια ημέρα τα Γιάννενα!

Διακοπή νερού σε όλη την πόλη των Ιωαννίνων για ένα ολόκληρο 24ωρο θα σημειωθεί από αύριο στις 10 το βράδυ έως και την Παρασκευή στις 10 το βράδυ!!!Από την ΔΕΥΑΙ Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η διακοπή της ύδρευσης.

Άλλοι τέσσερις αθλητές του Ν.Ο.Ι. στην Εθνική Κωπηλασίας

Αθλητές όλων των ηλικιών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων θα λάβουν και φέτος μέρος σε κάθε αγώνα που θα γίνει εκτός συνόρων της χώρας μας, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο, κυνηγώντας νέες μεγάλες διακρίσεις για την Γιαννιώτικη Κωπηλασία!Ανάμεσά τους οι νεαροί κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. Θανάσης Τσιάλιος, Κώστας Μαγκλάρας, Ξανθή Κολτσίδα και Βάσια Ζυγούρα, οι οποίοι κατά τα πρόσφατα τεστ της ΕΚΟΦΝΣ στην Καστοριά, πέτυχαν εντυπωσιακές χρονικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στις τάξεις της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας.Οι τέσσερις επίλεκτοι Γιαννιώτες κωπηλάτες πρόκειται να συμμετάσχουν με το εθνικό μας συγκρότημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 18 Αυγούστου στην Βουλγαρία. Για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται εντατικά αυτή την περίοδο στην Καστοριά, όπου κάνει τις θερινές προπονήσεις της η Εθνική Ομάδα.

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την ένταξη τουριστικών καταλυμάτων στον Ο.Α.Ε.Ε

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητά να ανακληθεί η απόφαση σύμφωνα με την οποία τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν 6 έως 10 δωμάτια υποχρεούνται στην εγγραφή τους στον Ο.Α.Ε.Ε.Στην επιστολή του το επιμελητήριο επισημαίνει ότι οι μικρές αυτές τουριστικές μονάδες στο σύνολό τους ασκούν το επάγγελμα συμπληρωματικά με άλλες δραστηριότητες, καθώς από μόνο του το εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των καταλυμάτων, πόσο μάλλον να καλύψουν αυξημένες δαπάνες ασφάλισης ή πολύ περισσότερο, απόσβεση της επένδυσης. Η δε συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελείται από ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Την περίπτωση του Νίκου Καρέλη του Εργοτέλη, εξετάζει ο ΠΑΣ

Την περίπτωση του Νίκου Καρέλη του Εργοτέλη, εξετάζει ο ΠΑΣ Γιάννινα.Η ομάδα της Ηπείρου έχει στη μεταγραφική της λίστα, τον νεαρό άσο των Κρητικών και βολιδοσκοπεί την κατάσταση προκειμένου να φανεί αν υπάρχει δυνατότητα για πρόταση.Ο Καρέλης έχει κάνει καλές εμφανίσεις με την ομάδα του Εργοτέλη και το γεγονός πως είναι κάτω από 24 ετών τον κανεί, αυτομάτως, στόχο για την ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου. Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως, να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις.Διαμάντη – Λαμπρίδης θέλουν το μετάλλιο στη Λιθουανία!

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων αγωνίζονται οι πρωταθλητές του Ν.Ο.Ι.
Το βάθρο και φυσικά ένα μετάλλιο είναι ο στόχος των νεαρών πρωταθλητών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Αποστόλη Λαμπρίδη και Ελένης Διαμάντη, οι οποίοι δίνουν αυτές τις ημέρες τη μάχη για τη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας για αθλητές κάτω των 23 ετών, που διεξάγεται στη Λιθουανία.Οι Γιαννιώτες δύο πρωταθλητές, που στο παρελθόν έχουν πετύχει μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες της Κωπηλασίας, όπως η πρώτη Ολυμπιάδα Νέων της Σιγκαπούρης, βρίσκονται στη Λιθουανία με την οκταμελή αποστολή της ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Η Διαμάντη αγωνίζεται στο Διπλό Σκιφ και ο Λαμπρίδης στη Δίκωπο άνευ και οι πιθανότητες διάκρισης είναι πολύ μεγάλες για τα πληρώματά τους. Προς το παρόν, στόχος των αθλητών του Ν.Ο.Ι. είναι να προκριθούν στους τελικούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Για τα 2 ευρώ στα διόδια σηκώνει "επανάσταση" ο Καχριμάνης

Όμως για τις τσουχτερές τιμές στα παραλιακά της Πάργας και των Συβότων δεν βγάζει άχνα!
Εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς μακρυά από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα του μέσου Ηπειρώτη βρίσκεται ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος εν μέσω κρίσης για λόγους καθαρά εντυπωσιαμού, συνεχίζει να επιδίδεται σε κούφια επικοινωνιακά τερτίπια. Με αφορμή λοιπόν την επικείμενη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας από 2ευρώ σε 2,40 ευρώ χτυπά τα τύμπανα του πολέμου, υπερασπιζόμενος τα λαϊκά εισοδήματα των πολιτών της περιοχής αλλά και το τουριστικό ρεύμα προς την Ήπειρο το οποίο με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να ανακοπεί. Και καλά κάνει. Μαζί του είμαστε και μακάρι να μην αυξηθεί η τιμή των διοδίων. Δεν μας λέει όμως τι κάνει για τις τσουχτερές τιμές στα παραλιακά της Πάργας και των Συβότων, όπου για να φάει κάποιος ή έστω να απολαύσει το καφεδάκι του θα πρέπει πρώτα να το σκεφτεί καλά. Να ξεκινήσουμε από τις χρεώσεις για ξαπλώστρες, ομπρέλες, το fredo που σκαρφάλωσε στα 3,60 ευρώ ή να πάμε στο μενού με τα ψαρικά.;Εδώ κ. Καχριμάνη δεν έχετε να σχολιάσετε και να διαμαρτυρηθείτε για τίποτα; Έτσι θα γίνει ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας και έτσι θα προσελκύσουμε πολίτες; Θεωρίες και αμπελοφιλοσοφίες για το Αθηνοκεντρικό κράτος, γενικόλογα προγράμματα και κατευθύνσεις που βέβαια δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν τους, τι επικρατεί πραγματικά στην οικονομική ζωή του Ηπειρώτη. Αυτά περιλαμβάνει το... μενού Καχριμάνη. Απολαύστε το...

Τροχαίο ατύχημα προκάλεσαν... μπάλες τριφύλλι στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας!

Μια "έκπληξη" περίμενε εχτές το βράδυ, διερχόμενο οδηγό ΙΧ στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.Την ώρα που οδηγούσε αμέριμνος, είδε ξαφνικά μπροστά του, μέσα στο οδόστρωμα, μπάλες από τριφύλλι, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, είχαν πέσει από προπορευόμενο φορτηγό που τα μετέφερε.Ο άτυχος οδηγός δεν πρόλαβε να σταματήσει και έπεσε με ταχύτητα πάνω τους.Ευτυχώς ο οδηγός τραυματίστηκε μόνο στην τσέπη, αφού το ΙΧ υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές.

Η Πανηπειρωτική αντιτίθεται στη δημιουργία φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη συνεδρίαση την 10/7/2012 ασχολήθηκε και πάλι με το θέμα κατασκευής Υ/Φ στον Άραχθο ποταμό.Το Δ.Σ. επεσήμανε ότι η Ηπειρωτική Αποδημία βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση γιατί το σχέδιο διαχείρισης των Λεκανών απορροής υδάτινων πόρων της Ηπείρου επαναφέρει εκ νέου την κατασκευή μεγάλου Υ/Φ στον Άραχθο ποταμό, σ’ ένα ποτάμι που έχει συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο μεγάλα Υ/Φ το Πουρνάρι Ι και II.Δυστυχώς επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά η Π.Σ.Ε. η οποία με επιστολή της προς τους βουλευτές της Ηπείρου είχε επισημάνει την ύπαρξη κινδύνου για την κατασκευή του εν λόγω Υ/Φ και μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, Επιμένουμε και πάλι ότι η κατασκευή και τρίτου Υ/Φ στον Άραχθο, θα υποβαθμίσει την περιοχή, θα αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και θα ακυρώσει επενδύσεις σε υποδομές που έχουν γίνει από το κράτος και από ιδιώτες σε επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, πέραν του ότι η κατασκευή του έργου βρίσκει την καθολική αντίδραση των φορέων της Τ.Α., της Τοπικής κοινωνίας και της Hπειρωτικής αποδημίας, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι παρακάμπτεται ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ηπείρου, και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε και την μελέτη περιβαλλοντικών όρων και την άδεια παραγωγής ενέργειας.
Επειδή είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η διάταξη του άρθρου 52 θα δημιουργήσει τεράστια νομικά και κοινωνικά προβλήματα αφού θα επιφέρει ανατροπές γενικότερων κατευθύνσεων των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί από το σχέδιο λεκανών απορροής η προοπτική κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο με ταυτόχρονη τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, γιατί έτσι μόνο θα αποφευχθεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο.Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί στον Υπουργό ΠΕΚΑ, Αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Βουλευτές Ηπείρου, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Μακεδονίας – Ηπείρου, Δημάρχους περιοχής και έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πλήθος κόσμου στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποτίμηση των εκλογών της 17ης Ιουνίου αλλά και οι μετεκλογικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις κατευθύνσεις δράσης στη νέα περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πρέβεζα, με κεντρικό ομιλητή τον πρεβεζάνο βουλευτή της Β’ Αθηνών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο βουλευτής Πρέβεζας του κόμματος Κώστας Μπάρκας. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για την ανάγκη ανατροπής των μνημονιακών και αντεργατικών πολιτικών, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα στηρίζεται στις αξίες της αριστεράς, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό και την τιμιότητα. Έχουμε μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, έχουμε ένα κόσμο σε απελπισία, σε φόβο και πρέπει σε αυτό τον κόσμο να δώσουμε προοπτική ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει τις απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας, ενώ δεν έκρυψε την ευχάριστη έκπληξή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Νομό Πρέβεζας, στον οποίο ο ίδιος ήταν υποψήφιος το 2004 και το 2007. Ο Βουλευτής Πρέβεζας του κόμματος κ. Κώστας Μπάρκας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπολιτευθεί τις επιλογές της νέας κυβέρνησης και θα κάνει σύντομα την κυβέρνηση αυτή μια παρένθεση στην πορεία προς την ανατροπή των αντιμνημονιακών πολιτικών», υπογραμμίζοντας ότι ήδη η νέα κυβέρνηση έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση για διαπραγμάτευση, διαψεύδοντας πλήρως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός προσωπικά θα εργαστεί δυναμικά για να αναδειχθεί κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα στο Νομό και να βρεθούν λύσεις, ενώ ήδη όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται ενεργά με το θέμα πώλησης της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Ηεξόντωση των θαλάσσιων χελωνών είναι πλέον συνηθισμένο γεγονός στον Αμβρακικό

Φουλ σεζόν για τον Αμβρακικό και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν πάρει φόρα, ενώ όπως σημειώνει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού κ. Μαρία Κατσικάτσου η εξόντωση των θαλάσσιων χελωνών είναι πλέον συνηθισμένο γεγονός, αναφερόμενη στο πρόσφατο περιστατικό όπου επιχειρήθηκε η διάσωση μιας κακοποιημένης Caretta caretta, η οποία στάθηκε ρωμαλέα στην ατυχία της και διέφυγε από τα ανθρώπινα χέρια. Να θυμίσουμε ότι η χελώνα βρέθηκε στον Αμβρακικό κοντά στην λουρονησίδα του Τσουκαλιό, όπου κολυμπούσε στα ρηχά αποπροσανατολισμένη, με ένα καρφί περί τους 15 πόντους βαθιά καρφωμένο στο κεφάλι της. Επίσης, έφερε τραύματα από σφυρί περιφερειακά στο κεφάλι, καθώς ο θύτης δεν ευστόχησε σε όλες του τις προσπάθειες να την …καρφώσει. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους δούλεψαν για τη επιτυχή επιχείρηση της χελώνας. Για τη διάσωση της χελώνας και την ασφαλή μεταφορά της, συνεισέφεραν επιχειρηματίες της περιοχής Μπαγιώργα-Μπαγιώργος Θωμάς & ΣΙΑ ΟΕ και Μπέης Νικόλαος (Οικοδομικά υλικά-Ιταλικό Κεραμμύδι) με όλα τα διαθέσιμα μέσα, καθώς και το ΚΤΕΛ Άρτας που μετέφερε τη χελώνα στο Σύλλογο Περίθαλψης Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ 3ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ BASKETBALL CAMP

Με απόλυτη επιτυχία και ένα εντυπωσιακό φινάλε με την Εθνική Νεανίδων να αγωνίζεται με την ομάδα Γυναικών του ΠΑΣ, έκλεισε τις πύλες του το 3ο Basketball Camp του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ύστερα από δύο εβδομάδες δημιουργικής ενασχόλησης με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και τη γεμάτη όρεξη και ενθουσιασμό συμμετοχή 160 και πλέον μικρών αθλητών και αθλητριών.Ήταν πραγματικά μια διοργάνωση που κατενθουσίασε τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους γονείς τους, που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την όλη πετυχημένη διαδικασία, μοιράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Μπάσκετ του ΠΑΣ και τους προπονητές της ομάδας.Η Μπασκετική οικογένεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ αισθάνεται την υποχρέωση να απευθύνει τις θερμές της ευχαριστίες:
1) Στους μικρούς φίλους και φίλες που συμμετείχαν στο 3ο Basketball Camp του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό,
2) Στους προπονητές της ομάδας που με τη δουλειά τους, τις γνώσεις τους και το δυναμισμό τους κέρδισαν τις καρδιές των αθλητών/τριών,
3) Σε όλους τους γονείς που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους για δύο εβδομάδες στα χέρια των ανθρώπων του ΠΑΣ,
4) Στους φίλους της ομάδαςπου βοήθησαν υλικά και ηθικά στην επιτυχία του Camp,
5) Στον ορθοπεδικό ιατρό και φίλο της ομάδας κ. Σπύρο Σιαράβα για την αμέριστη στήριξή του,
6) Στους εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. που με την καθημερινή παρουσία τους ενέπνεαν σιγουριά και ασφάλεια σε αθλητές και γονείς,
7) Στους υπαλλήλους του ΕΑΝΚΙ για τη συνεχή βοήθειά τους,
8) Στην Εθνική Νεανίδων Μπάσκετ και τον ομοσπονδιακό προπονητή τους κ. Βελισσαράκο που κόσμησαν με τη παρουσία τους τη διοργάνωση.
Για μία ακόμη φορά, ο Μπασκετικός ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, πιστός στις διακηρύξεις του, μέρος των εσόδων του CAMP το διέθεσε, χωρίς «τυμπανοκρουσίες», σε κοινωνικούς σκοπούς, όπως πάντα κάνει εδώ και χρόνια.Η αυλαία του 3ου ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ BASKETBALL CAMP έπεσε.Συνεχίζει και είναι ανοιχτή όμως, και πλέον, περισσότερο από ποτέ, η διάθεση όλων των μπασκετικών της πόλης για αναβάθμιση του μπάσκετ της περιοχής.Και ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι ΕΔΩ! ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συμβολική διαμαρτυρία των κατοίκων του υδατόπυργου

Σε μία συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν χθες το απόγευμα κάτοικοι του υδατόπυργου στην Πρέβεζα,  αποκλείοντας για λίγη ώρα με τα αυτοκίνητα τους τις οδούς Σαχτούρη και Καλαβρύτων διαμαρτυρόμενοι όπως υποστηρίζουν για εμπαιγμό από την προηγούμενη και τη νυν δημοτική αρχή. Σύμφωνα με τους κατοίκους τα τελευταία 7 χρόνια περιμένουν να διαμορφωθούν οι δρόμοι 4-5 οικοδομικών τετραγώνων (από την οδό Δαβάκη μέχρι και την οδό Αλαμάνας), ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί, δεν έχει γίνει τίποτα και «πνίγονται» στη σκόνη τους καλοκαιρινούς μήνες και στη λάσπη τους χειμερινούς. Αίτημα των κατοίκων να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα υποδομής στην περιοχή, που όπως αναφέρουν δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός, ούτε κάδοι απορριμμάτων.

ΧΩΡΙΣ…ΠΥΞΙΔΑ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ!

Θα μπορούσε να στηρίξει δυναμικά την οικονομία της Ηπείρου
Παρά το γεγονός, ότι καθημερινά όλο και περισσότερο εμφανής ανάγκη είναι η οικονομία της Ηπείρου να στηριχτεί στην αγροκτηνοτροφία της, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο κλάδος (που αποτελεί σήμα «κατατεθέν» για την περιοχή μας) βρίσκεται στο περιθώριο.Δεν έχουν γίνει ακόμη βασικά βήματα προόδου, που θα μπορούσαν να την αναγάγουν στην «αιχμή του δόρατος» της Ηπειρωτικής οικονομίας.Λείπει η οργανωμένη παραγωγή, η συνεχής στήριξη προς τους κτηνοτρόφους, η τυποποίηση προϊόντων, η στοχευμένη διάθεσή τους κ.α. Ακόμη και η «Δωδώνη», που φημίζεται για τα προϊόντα της, θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερο δίκτυο διανομής αυτών και να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, ειδικά της φέτας, δίνοντας στην οικονομία της Ηπείρου σημαντική «ανάσα».Την ίδια ώρα, στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί πλήρως την αξία, τόσο της κτηνοτροφίας, όσο και των προϊόντων της και κυρίως της φέτας. Αυτό φάνηκε και κατά την πρόσφατη διεθνή εκδήλωση που έγινε στα Γιάννινα για την ποιμενική κτηνοτροφία και κυρίως την προβατοτροφία και την αιγοτροφία, αλλά και από πρόσφατο δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, που τόνιζαν, ότι η ελληνική οικονομία, για να σωθεί πρέπει να στηριχθεί, μεταξύ άλλων και στη φέτα, το κατ’ εξοχήν ηπειρωτικό προϊόν της κτηνοτροφίας.

Τεχνολογία - παραγωγή…

Στην πρόσφατη εκδήλωση, που έγινε στον Κατσικά και συμμετείχαν επιστήμονες από Κύπρο, Γαλλία, Μαρόκο κ.α. αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα της Ηπειρωτικής γης, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει να «παντρευτεί» η τεχνολογία και η επιστήμη με την διαδικασία παραγωγής.«Η Πολιτεία πρέπει να δείξει ευαισθησία και να φέρει κοντά την επιστήμη και την τεχνολογία με τον παραγωγό. Και αυτό, με σκοπό να κρατηθούν όλα όσα έχουμε. Πιστεύω, ότι οι εργασίες που έγιναν θα αποφέρουν αποτέλεσμα» είπε χθες ο κ. Γιάννης Δεκόλης, Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραπάνω διεθνή εκδήλωση. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν ο ρόλος των τοπικών φορέων και παραγόντων στην οργάνωση της κτηνοτροφίας σε τοπικό επίπεδο, οι δυνατότητας προώθησης των προϊόντων, οι τάσεις της αγοράς κ.α. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ARIMNet, που στόχο έχει την ανάπτυξη του τομέα της προβατοτροφίας και της αιγοτροφίας σε χώρες της Μεσογείου.

Το τυποποιητήριο…

Πάντως, για να γίνει αντιληπτή η ανάγκη που υπάρχει στην Ήπειρο να οργανωθεί και να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία μας, αρκεί να σημειωθεί, ότι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ήπειρο εκτρέφουν σχεδόν 150.000 ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα, όμως ακόμη δεν έχει γίνει κάποιο τυποποιητήριο, απ΄ όπου θα μπορούσαν να διατίθενται τα αρίστης ποιότητας προϊόντα τους, όπως το γάλα και το κρέας!«Σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρέπει να γίνει κάποιο τυποποιητήριο, για να μπορέσουν να βγουν στην αγορά τα προϊόντα μας, ώστε να πάρουν την αναγνώριση που τους αξίζει» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δεκόλης, που έχει κάνει αγώνες για την ανάδειξη των προϊόντων της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.

Οι σπάνιες φυλές…
Και αυτά, την ώρα που πολλοί μετακινούμενοι, εκτρέφουν και ζώα, που ανήκουν σε σπάνιες φυλές (όπως για παράδειγμα τα Μπούτσικα ή τα Καραμάνικα), για τα οποία όμως η Ελληνική Πολιτεία, δείχνει να αδιαφορεί, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός, ότι το γάλα και το κρέας τους είναι μοναδικής ποιότητας και αναγνωρίζεται διεθνώς. «Με νύχια και με δόντια κρατάμε μερικά ζώα, από τις σπάνιες φυλές. Με δικά μας έξοδα τα κρατάμε…» είπε ο κ. Δεκόλης. Υπενθυμίζεται, ότι στις 15 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα διατήρησης των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών. Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ενδιαφερόμενοι ήδη μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Ενιαία προσπάθεια…
Είναι λοιπόν δεδομένο, ότι πρέπει να γίνει ενιαία προσπάθεια όλων των φορέων, Δήμων και Περιφέρειας, ώστε η κτηνοτροφία να μπει σε νέες βάσεις. Μόνο έτσι θα βγάλει την οικονομία της Ηπείρου, από το αδιέξοδο. Πρέπει να προσεχθεί η όλη διαδικασία της παραγωγής, από την επιλογή που θα γίνει στα βοσκοτόπια –για την ποιότητα των οποίων η Ήπειρος διακρίνεται-, μέχρι και το πώς θα τυποποιηθούν τα προϊόντα και κυρίως το κρέας, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με πρώτη και καλύτερη τη φέτα.«Δυστυχώς στην Ήπειρο, μείναμε να εξαρτιόμαστε από τη Συνεταιριστική «Δωδώνη», η οποία όμως τώρα πωλείται και μάλλον… ξεχάσαμε να οργανώσουμε σε μια βάση όλη μας την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων» σημειώνουν με έμφαση κτηνοτρόφοι.Και τονίζουν, ότι στην περιοχή μας, υπάρχουν 7000 κτηνοτρόφοι που δίνουν γάλα στη «Δωδώνη», αλλά και άλλοι τόσοι και περισσότεροι που προμηθεύουν με γάλα άλλες εταιρίες, όπως την «Ήπειρο», τη «Μινέρβα» (πρώην ΦΑΓΕ), το ίδρυμα Μετσόβου, τον «Καράλη», τον Τσουτσοπλίδη, τον Πορίκη κ.α.Μπορεί, λοιπόν, η περιοχή μας να έχει αργήσει σημαντικά να κάνει κοινή προσπάθεια στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, στην τυποποίηση και στη διάθεση των προϊόντων της, όμως τώρα οι καταστάσεις και οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ο θησαυρός της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, δεν πρέπει να μείνει άλλο αναξιοποίητος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνελήφθη 32χρονος έμπορος ναρκωτικών στα Γιάννενα

Χρησιμοποιούσε για τη διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης το 10χρονο γιο του!!!
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, χθες το βράδυ, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση στην Ανατολή Ιωαννίνων, όπου συνέλαβαν έναν 32χρονο Αλβανό, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ηρωίνης στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ χρησιμοποιούσε ως ενδιάμεσο διακινητή στα ραντεβού αγοραπωλησίας με τους τοξικομανείς αγοραστές το 10χρονο γιο του.Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ εντοπίστηκε από αστυνομικούς ο 10χρονος ανήλικος κοντά στην οικία του στην Ανατολή Ιωαννίνων και κατά τη διάρκεια ελέγχου βρέθηκε να κατέχει μία νάιλον συσκευασία (φιξάκι) με ηρωίνη, σε μορφή βράχου, βάρους (5,6) γραμμαρίων.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 32χρονος πατέρας του ανήλικου, ο οποίος συνελήφθη, συντόνιζε τη διακίνηση των ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας τον 10χρονο γιο του, τον οποίο προμήθευε με ποσότητες ηρωίνης, τις οποίες ακολούθως ο ανήλικος παρέδιδε σε τοξικομανείς της πόλης των Ιωαννίνων.Σε έρευνες που έγιναν στην οικία του 32χρονου και εξωτερικά αυτής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 εικοσιπέντε (25) φιξάκια ηρωίνης, συνολικού βάρους (95,5) γραμμαρίων, κρυμμένα μέσα σε μπουκάλι από γάλα.
 δύο (2) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης διακίνησης ναρκωτικών,
 το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Ζητούν χρήματα από αθλούμενους στο ΠΕΑΚΙ και το ΕΑΝΚΙ χωρίς όμως να κόβουν αποδείξεις!!!

Σοβαρή καταγγελία τηλεθεατών σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή
Τηλεθεατέςς χθες βράδυ στην εκπομπή "Ανοιχτή Γραμμή" της Σοφίας Τσέπα και του Νίκοιυ Τσόλη στο ΗΡΤ, κατήγγειλαν κάτι το οποίο εδώ και καιροό αποτελούσε κοινό μυστικό στην πόλη. Ότι δηλαδή για να αθληθεί κάποιος είτε στο κολυμβητήριο του ΕΑΝΚΙ (ώρες κοινού) στη Λιμνοπούλα, είτε στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Πανηπειρωτικό θα πρέπει να πληρώσει αλμυρότατο εισιτήριο για το οποίο -σύμφωνα με τις καταγγελίες των τηλεθεατών- κανείς δεν του κόβει απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλει. Το που καταλήγουν τα χρήματα και το γιατί δεν καταβάλλεται στο κράτος ΦΠΑ είναι ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το δίδυμο της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ και του ΕΑΝΚΙ, Γιώργος Κρανάς και Πέτρος Αρλέτος.Η καταγγελία που έγινε χθες βράδυ στο ΗΡΤ είναι σοβαρή και στην περίπτωση που ευσταθεί εκθέτει -και όχι μόνο- τη σημερινή διοίκηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δημοσιογράφοι ζήτησαν απο μικροφώνου τον πρόεδρο κ. Γ. Κρανά να παρέμβει για το θέμα στην εκπομπή, χωρίς όμως ο ίδιος να το πράξει. Για να δούμε τη συνέχεια...

Λάβρος κατά της κυβέρνησης τρικολόρε ο Αλ. Φαρμάκης

Επιμένει αντιμνημονιακά, το στέλεχος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην αντιδήμαρχος στο δήμο Ιωαννιτών Αλέκος Φαρμάκης. Εμφανιζόμενος χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ITV, χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και τόνισε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με το σοσιαλιστικό Κίνημα αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη.

Στις 28 και 29 Ιουλίου το Zagori Mountain Running 2012

Το Zagori Mountain Running για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει αγώνες ορεινού τρεξίματος στην περιοχή του Ζαγορίου στις 28 & 29 Ιουλίου 2012.Οι διαδρομές των 50, 25 και 10 km πραγματοποιούμενες αποκλειστικά σε ορεινά μονοπάτια υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητα του αγώνα, ενώ δίνουν την αφορμή στους δρομείς να πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή. Επιλεγμένες ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα αρχοντικά και λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε μικρές γραφικές πλατείες, τα ιστορικά μνημεία και οι εκκλησίες που θα συναντήσουν οι δρομείς συνιστούν την προσπάθεια του οργανωτή να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής, ενώ ο ίδιος ο αγώνας εξαίρει και αναδεικνύει την ομορφιά του ορεινού τρεξίματος, καθώς η διάδραση του ανθρώπου με την φύση πραγματοποιείται με αφορμή το μαγευτικό τοπίο κάθε στιγμή.Ο αγώνας Zagori Mountain Running είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της πέτρας και του νερού στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Στους αγώνες ο αθλητής θα ζήσει την απόλυτη περιπέτεια, διασχίζοντας το μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Βίκου, την Δρακόλιμνη της Τύμφης, την εξαίσια από αρχιτεκτονικής άποψης σκάλα Βραδέτου, τα πέτρινα χώρια του Ζαγορίου και τα εντυπωσιακά τοξωτά γεφύρια.Το φυσικό περιβάλλον και η ιστορία αυτού του τόπου θα σας ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν και θα σας κάνουν να αισθανθείτε οδοιπόροι εκείνης της παλιάς εποχής όπου άνθρωπος και φύση ήταν τέλεια εναρμονισμένοι. Θα διασχίσετε τον Βοϊδομάτη και θα σκαρφαλώσετε στις παρυφές της Αστράκας και της Γκαμήλας όπου στο μεγάλο αυτό υψόμετρο βρίσκονται οι εντυπωσιακές λίμνες της Δρακόλιμνης και της Ρομπόζης. Θα περάσετε μέσα από χωριά και θα γνωρίσετε φιλόξενους ανθρώπους σε ξεχασμένους πέτρινους οικισμούς όπου θα σας υποδεχτούν με χαρά.Συνεχίζοντας την μακριά παράδοση της μετακίνησης των ανθρώπων από οικισμό σε οικισμό η διοργάνωση του Zagori Mountain Running έφερε στο φως, καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας, ξεχασμένα μονοπάτια και πέτρινα καλντερίμια (σκάλες) δίνοντας ξανά στους ανθρώπους την παλιά ζωντάνια της περιοχής.Όλη αυτή η ιστορία, οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, τα μονοπάτια, τα πέτρινα γεφύρια, η βλάστηση, τα ποτάμια και οι λίμνες, η γεωμορφολογία και τα ορεινά συγκροτήματα καθιστούν τον αγώνα Zagori Mountain Running ως έναν από τους κορυφαίους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί ο αγώνας ως η λυδία λίθος ανάλογων δρομικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναδεικνύοντας, την ομορφιά του ορεινού τρεξίματος και την μοναδική ιστορία, ομορφιά και πολιτισμό των Ζαγοροχωρίων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε άθλια κατάσταση το μνημείο του Ζαλόγγου!!!

Μετά την καταγγελία του συλλόγου μας για την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στο μνημείο του Ζαλόγγου, αλλά και στον πέριξ αυτού χώρο με τις σκαλωσιές να το περιζώνουν, παρόλο που τελείωσαν οι εργασίες συντήρησής του και τις κοπριές από τα αιγοπρόβατα να έχουν υποβαθμίσει τον ιερό χώρο σε μαντρί, επισπεύτηκε το χώρο κλιμάκιο της υπηρεσίας των Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για επιτόπιο έλεγχο.Το κλιμάκιο με επικεφαλή τον προϊστάμενο της υπηρεσίας αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Ιωάννη Ε. Βλαχοστέριο, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο και τον ταμεία του συλλόγου μας Κ. Λογοθέτη και Κ. Τζίμα και παρουσία του προέδρου του ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Α. Μωρέτη, διαπίστωσε την πραγματικότητα των καταγγελιών.Ο κ. Βλαχοστέριος εξέφρασε την δυσφορία του γιατί η όλη εικόνα που αντίκρισε ευτελίζει πράγματι το χώρο θυσίας των Σουλιωτισσών. Μας γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει, από το Δήμο Πρέβεζας, που εποπτεύει το έργο, την άμεση απομάκρυνση των σκαλωσιών και των υπολειμμάτων της εργολαβίας από τη μνημείο και την αυστηρή απαγόρευση, ακόμη και με εξώδικο, της χρήσης του χώρου από ντόπιους κτηνοτρόφους.Μας ενημέρωσε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κήρυξη του συμπλέγματος των αγαλμάτων σε μνημείο των νεοτέρων χρόνων.Ο σύλλογός μας εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ενεργοποίηση της υπηρεσίας των Νεοτέρων Μνημείων στο αίτημά μας για την προστασία και ανάδειξη του ιερού χώρου, που αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του νομού μας αλλά και της χώρας μας.Επίσης οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας με έγγραφό τους μας πληροφόρησαν ότι, έχει δοθεί εντολή στον εργολάβο να ελευθερώσει άμεσα το χώρο του μνημείου από τα κατάλοιπα των εργασιών.Ας ελπίσουμε ότι, έστω και μεσούσης της τουριστικής περιόδου ο ιερός βράχος θα θωρακιστεί από τους υπεύθυνους θεματοφύλακες του, τον Δήμο Πρέβεζας και την Δημοτική κοινότητα Ζαλόγγου (προς τιμήν της θυσίας !!!) με τον ύψιστο σεβασμό που του αρμόζει και η σημερινή εικόνα του, που ξεπερνά τα όρια της προσβολής, δεν θα ξαναεμφανιστεί.Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα»

«Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Δήμου Κόνιτσας»

Το Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:«Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Δήμου Κόνιτσας».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του δημαρχείου Κόνιτσας και θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ.Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εργασίες των σπουδαστών και των συνεργατών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής – ερευνητικής δραστηριότητας του μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο λειτουργεί από το 2008 στο Μέτσοβο, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά, «υιοθετείται» μια συγκεκριμένη ορεινή περιοχή. Το ανθρώπινο δυναμικό του μεταπτυχιακού προγράμματος, καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μελετούν σε βάθος τα χαρακτηριστικά της περιοχής και με φρέσκες, καινοτόμες ιδέες επιχειρούν να δώσουν διεξόδους στα προβλήματα και να προτείνουν νέους αναπτυξιακούς δρόμους.Στην ημερίδα της 14/7, θα παρουσιαστούν εργασίες σχετικές με ένα σημαντικό εύρος ζητημάτων, τα οποία απασχολούν το Δήμο Κόνιτσας. Τα θέματα περιλαμβάνουν:
 Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή
 Εξέταση των δυνατοτήτων για νέες καλλιέργειας στον κάμπο της Κόνιτσας αλλά και αναζωογόνηση των παραδοσιακών καλλιεργειών
 Πρόταση αρχιτεκτονικής ανάπλασης της παλιάς αγοράς της Κόνιτσας
 Τόνωση της τουριστικής κίνησης με προβολή της πολιτιστικής παράδοσης και χρήση νέων τεχνολογιών - ανάδειξη νέων τοπόσημων
 Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή (δασικές πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή - το πρόβλημα των λυμάτων στους μικρούς ορεινούς οικισμούς)
 Μελέτη των απόψεων και των προσδοκιών της νέας γενιάς του Δήμου και τόνωση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος πάνω στα θέματα που θα παρουσιαστούν.

Ο Γιάννης Αγγελάκας στα Γιάννενα

Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Ιτς Καλέ
Ο Γιάννης Αγγελάκας με την παρέα του, το Ντίνο Σαδίκη στο μπαγλαμά, το νέο μέλος του σχήματος Χρήστο Χαρμπίλα στα ηλεκτρονικά, τον Τίτο Καργιωτάκη στην κονσόλα του ήχου και το Στάθη Αραμπατζή στην κιθάρα, συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους.Αυτήν την εποχή η ομάδα βρίσκεται στο studio καθημερινά, ηχογραφεί καινούργια τραγούδια για το καινούργιο album που προβλέπεται να κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς και προετοιμάζεται για τις συναυλίες που θα δώσει σε ολόκληρη την Ελλάδα.“...Έχει διαμορφωθεί ένας καινούριος ήχος, μερικά νέα κομμάτια, καινούριες αγωνίες...” όπως λέει ο ίδιος ο Γιάννης Αγγελάκας.Μέρος αυτής της δουλειάς θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Κάστρο Ιτς Καλέ  στις εννέα και μισή.Ο Γιάννης Αγγελάκας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Mε χειμαρρώδη παρουσία πάνω στη σκηνή, με “ψυχή βαθιά”, καταφέρνει να μας συνεπαίρνει με τη ξεχωριστή “χωρίς κανόνες”, ερμηνεία του και να απογειώνει τη διάθεση μας σε ένα “αιρετικό” παραλήρημα.Ο Γιάννης Αγγελάκας πρόσφατα είχε σχολιάσει:“Η αληθινή μουσική και η τέχνη γενικότερα οφείλει να προφητεύει τα χειρότερα τις εποχές που οι άνθρωποι νομίζουν πως ευημερούν και τα καλύτερα όταν δυστυχούν, καταθλίβονται και πιστεύουν πως έχουν όλα χαθεί, υπενθυμίζοντάς τους πως πάντα, στο πιο βαθύ σκοτάδι, άνθιζε η συνείδηση και η ορμή για εξέλιξη. Έχουμε ακόμα πολλά γοητευτικά δύσβατα μονοπάτια να περπατήσουμε. Ας το κάνουμε alltogethernow”.O Ντίνος Σαδίκης δημιούργησε τους Εν Πλω το 1985, ένα συγκρότημα-σημείο αναφοράς για το ελληνικό rock, παρότι κυκλοφόρησαν μόνο ένα ιστορικό album*. Με το Γιάννη Αγγελάκα, φίλοι και συνεργάτες από παλιά, βρέθηκαν μαζί και στους Επισκέπτες, μέλος του οποίου ήταν και ο Στάθης Αραμπατζής. Ο Χρήστος Χαρμπίλας, παλιός συνεργάτης με τον Γιάννη Αγγελάκα, έχει συμμετάσχει και στους Επισκέπτες και στους Λύκους.Όπου κι αν εμφανίζονται ο Γιάννης Αγγελάκας και η παρέα του αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις και ξεσηκώνουν το κοινό. Πάντα χαλαροί, αλλά και πάντα ενθουσιώδεις, είναι συγκινητικοί, από την αρχή έως το τέλος κάθε εμφάνισής τους.Η προπώληση των εισιτηρίων ΞΕΚΙΝΗΣΕ!Ώρα έναρξης: 21:30.Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στη προπώληση και 13 ευρώ στη πόρτα
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ 
 Πνευματικό Κέντρο,
 Kαπλάνειο καφέ
 Rock Shop (Πoυτέτση 1Α),
 Κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20),
 βιβλιοπωλεία ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (Πυρσινέλλα 11)
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ (Σπ. Κατσαδήμα 7).
Πληροφορίες: 26510 83940

Tzoumerka Bike Marathon 2012

Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, διοργανώνουν μαραθώνιο αγώνα ορεινού ποδηλάτου στον γύρο των Τζουμέρκων.Στόχος της διοργάνωσης είναι να δημιουργήσουν και να καθιερώσουν έναν ιδιαίτερο αγώνα ποδηλάτου, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.Για τους αθλητές του μαραθωνίου η συνολική διαδρομή του αγώνα είναι 84,9 χλμ, από τα οποία, 25,7 χλμ, είναι άσφαλτος, 55,4 χλμ, είναι χωματόδρομοι, 1,4 χλμ, μονοπάτια και τα 2,4 χλμ, τσιμεντένιοι δρόμοι.Το χαμηλότερο υψόμετρο της διαδρομής είναι 730 μ και το μεγαλύτερο 1.850 μ. με σύνολο θετικής υψομετρικής διαφοράς 2.750 μΓια όσους δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στον μαραθώνιο, θα πραγματοποιηθεί ένας μικρότερος αγώνας 25 χλμ. ο οποίος θα ακολουθήσει ένα μέρος της μεγάλης διαδρομής.Για τα παιδιά και fun του ποδηλάτου θα γίνουν μικρότεροι αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στο Δασικό Χωριό.Παράλληλα με τους αγώνες θα γίνουν και οι ακόλουθες δράσεις:
-Μουσική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου
-Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
-Προβολή τοπικών προϊόντων
Πρόγραμμα
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012
1οςTzoumerka Bike marathon, 84,9 χλμ
Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
Προβολή τοπικών προϊόντων
Μουσική εκδήλωση
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012
Tzoumerka Bike, ~ 25 χλμ
Παιδικοί αγώνες
Αγώνες δεξιοτεχνίας
Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
Προβολή τοπικών προϊόντων
Η εκκίνηση και ο τερματισμός του 1ου Tzoumerka Bike Marathon καθώς και το σύνολο των δράσεων θα γίνουν στο Δασικό Χωριό «Κέδρος» του νομού Άρτας στο χωριό Καταρράκτη και θα περάσει από τα χωριά Καταρράκτης, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργοί, Βουργαρέλι και τερματισμό πάλι στο Δασικό Χωριό. Η εκκίνηση του Tzoumerka Bike θα γίνει στα Πράμαντα και ο τερματισμός επίσης στο Δασικό Χωριό.Περισσότερα στοιχεία για τη διαδρομή του αγώνα, θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

"Πράσινη Ανάπτυξη" αλά Αλβανικά by Alekos

Την ίδια στιγμή που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κρατά αποστάσεις από την επιχειρούμενη κατασκευή του φράγματος Αγ. Νικολάου στον Άραχθο, εκθειάζει την... Αλβανία για τον μεγάλο αριθμό υδροηλεκτρικών φραγμάτων που διαθέτει. Αυτό έπραξε σε δηλώσεις του στην Ημερίδα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και μας μπέρδεψε για τα καλά, αναφορικά με το τι τελικά θέλει. Του θυμίζουμε ότι η "πράσινη ανάπτυξη" αλά Αλβανικά έχει μετατρέψει τα ποτάμια της γείτονος σε... κρανίου τόπο!!!

Σε Ολυμπιάδα και Βαλκανικούς αγώνες η ΕΚΑ Δωδώνη συμμετέχει με 4 αθλητές

Από Βαλκανικούς ως και Ολυμπιακούς αγώνες θα εκπροσωπηθεί η ΕΚΑ Δωδώνη στις μεγάλες διοργανώσεις στίβου του καλοκαιριού. Το Γιαννιώτικο σωματείο θα έχει στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου τον Περικλή Ιακωβάκη στα 400εμπόδια, στους Βαλκανικούς Ανδρών Γυναικών 21-22 Ιουλίου που θα γίνουν στην Τουρκία το Γιάννη Σταματελόπουλο στα 400μ και στους Βαλκανικούς Παίδων Κορασίδων στη Σερβία στις 14 Ιουλίου την Κορίνα Πολίτη σε 100μ και τον Δημήτρη Βλάχα σε 400μ. Η εκπροσώπηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δείχνει το επίπεδο του σωματείου που διαθέτει στις τάξεις του αθλητές υψηλού επιπέδου σε όλες τις κατηγορίες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Άγριος ξυλοδαρμός Ιρακινού

Τα ξημερώματα, στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ δέχθηκε επίθεση για προσωπικές διαφορές από ομοεθνείς του, οι οποίοι τον τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο, στην τραχηλική χώρα.Οι δράστες αναζητούνται, ενώ ο αλλοδαπός νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.Προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου «WINE-NET»

Την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου με τίτλο «Cross-border Network for the Promotion of Wine Products» και ακρωνύμιο «WINE-NET», το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης έργων του διασυνοριακού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013», πραγματοποιεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ, στα γραφεία της επί της Πλ. Πύρρου & Μιχ. Αγγέλου 1, η εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (δ.τ.: «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.») ως επικεφαλής εταίρος με τη συμμετοχή των υπολοίπων εταίρων του Προγράμματος.Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.240.500,00 € και σε αυτό συμμετέχουν από την Ελλάδα: η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (Συντονιστής Εταίρος), η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας και από την Ιταλία: ο Δήμος Cellino San Marco και ο Δήμος Guagnano της Περιφέρειας Απουλίας στη Νότια Ιταλία.Το έργο «WINE-NET» έχει ως στόχο του την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης της παραδοσιακής αμπελουργίας-οινοποιίας και του οινοτουρισμού (ως υποκατηγορίας του αγροτικού τουρισμού) στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος. Ο εν λόγω στόχος συνάδει με το γενικότερο στρατηγικό στόχο του προγράμματος που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής προς την αειφόρο ανάπτυξη μέσω της ένωσης του δυναμικού και των δύο πλευρών.Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2013, περιλαμβάνεται η σύνταξη μελετών για την τοπική παραδοσιακή αμπελουργία, την παραγωγή προϊόντων αμπέλου και την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, την ανάπτυξη πολύγλωσσης δικτυακής πύλης που θα διευκολύνει τη διάχυση των πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα της αμπέλου και την ενίσχυση του οινοποιητικού τουρισμού, την κατασκευή Μουσείου Κρασιού, τη δημιουργία πρότυπου-πιλοτικού αμπελώνα με τοπικές ποικιλίες αμπέλου, τη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής-προώθησης του κρασιού και λοιπών προϊόντων (τσίπουρο, ξύδι κλπ.), τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, την έκδοση φυλλαδίων, αφισών κ.ά.Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος θα επιδιωχθεί η συνεργασία των ελλήνων εταίρων με τους επαγγελματίες του χώρου (οινοποιεία, αμπελουργοί, δήμοι αμπελουργικής ζώνης κλπ.) καθώς και η εκπόνηση επιχειρησιακού διακρατικού σχεδίου, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ανταλλαγή εμπειριών-καλών πρακτικών καθώς και η γενικότερη προώθηση-προβολή του έργου και της περιοχής με τη συμμετοχή ιδιωτών και φορέων σχετικών με το αντικείμενο από τις περιοχές των δύο κρατών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΠΥ στα Γιάννενα!

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΠΥ στα Γιάννενα στις 11 π.μ. διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ. Το απόγευμα πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 7.30 στο δημαρχείο ενάντια στην πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων στη Βάλια Κάλντα

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 θα πραγματοποιήσει την τελευταία γι’ αυτή την ορειβατική χρονιά πορεία-διαδρομή διασχίζοντας τη «Βάλια Κάλντα».Η πορεία θ’ αρχίσει απ’ το μονοπάτι Ρ6 κοντά στο κύριο φράγμα της λίμνης των Πηγών Αώου στις Πολιτσές και θ’ ανέβουμε στον «Αυχένα της Αρκούδας» μεταξύ των κορυφών Αυτιά (2.082μ) και Φλέγκα (2.159μ). Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς το Αρκουδόρεμα και διασχίζοντας το βασικό κομμάτι του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού θα καταλήξουμε στο καταφύγιο της Βωβούσας.Αναχώρηση 6:00 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.Ώρες πορείας: 9-10.Αρχηγοί πορείας: Δημήτρης Ξαξίρης, Χρήστος Παπαχρήστος.Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την Κενάν Μεσαρέ

Στο ζήτημα της Κενάν Μεσαρέ επανέρχονται οι επιτροπές κατοίκων της περιοχής με επιστολή τους προς τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους Ιωαννίνων, το ΤΕΕ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.Όπως αναφέρουν σ’ αυτήν, πρόσφατα o Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την Κενάν Μεσαρέ και στα πλαίσια των ενόρκων καταθέσεων οι κάτοικοι προσκόμισαν πολυσέλιδο φάκελο με έγγραφα προκειμένου να ερευνηθεί σε όλο το βάθος της η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.

Γραμμή άμυνας η τήρηση του καταστατικού

Και αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού για την «Δωδώνη»
Σε δύο άξονες θα κινηθούν, στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που υπάρχει μιας και τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στην ΑΤΕ από τους επίδοξους αγοραστές, τοπικοί φορείς, κτηνοτρόφοι-παραγωγοί και Ενώσεις με τη στήριξη και των βουλευτών της Ηπείρου προκειμένου να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».Κατά τη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσαν οι κτηνοτρόφοι, αν και δεν υπήρξε κοινό ψήφισμα, αποφασίστηκε αρχικά να ζητηθεί από την ΑΤΕ η ακύρωση του διαγωνισμού και κάθε φορέας να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση με όποιον τρΧρήστος Γκόγκας,όπο μπορεί, ενώ σε δεύτερη φάση να απαιτηθεί η τήρηση του καταστατικού είτε ο διαγωνισμός ακυρωθεί, είτε όχι.Αυτό πρακτικά σημαίνει να δοθούν οι μετοχές της ΑΤΕ στις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους σε μία αξία (λογιστική ή ονομαστική) που θα συμφωνηθεί μεταξύ των συνεταίρων.

Άμεση ακύρωση
Η πρόταση του εκπροσώπου του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλη Τζίμα, ήταν όλοι οι φορείς να εκδώσουν ψηφίσματα με τα οποία να ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο αποδείχτηκε ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της «Δωδώνης» αλλά ούτε και τις ΑΤΕ.Επικαλούμενος συζητήσεις που έγιναν με τους υποψήφιους επενδυτές ο κ. Τζίμας αποκάλυψε ότι οι περισσότερες προσφορές κυμαίνονται κοντά στα 35 εκ. ευρώ και απέχουν πολύ από τα ποσά που είχαν ακουστεί όταν ξεκίνησε η διαδικασία και τα οποία υπερέβαιναν τα 100-120 εκ.«Αυτές οι προσφορές λένε κάτι για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θέλει να ξεπουλήσει την Δωδώνη. Πρέπει άμεσα να ανακληθεί η διαδικασία γιατί δεν προσφέρει τίποτα ούτε οικονομικά στην ΑΤΕ», είπε.

Η πρόταση της ΕΑΣ Ιωαννίνων
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης ζήτησε τη στήριξη των φορέων για να διατηρηθεί η βιομηχανία την οποία χαρακτήρισε ως ένα εργαλείο των παραγωγών.Η πρόταση της Ένωσης είναι να επανέλθει άμεσα το 7,7% των μετοχών από την ΑΤΕ στην ίδια ενώ ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό θα συνεχιστεί, εφόσον αυτός δεν ακυρωθεί, με συγκεκριμένα στοιχεία.Δηλαδή να χορηγήσει η ΑΤΕ δάνειο στις Ενώσεις ίσο με το ύψος της λογιστικής αξίας των μετοχών της «Δωδώνης» το οποίο θα αποπληρώσουν αυτές σε διάστημα ενός ή δύο ετών, την ίδια στιγμή που θα ψάχνουν μόνες τους πλέον στρατηγικό επενδυτή για την βιομηχανία.

Οι βουλευτές...
Η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Άννα Ασημακοπούλου σημείωσε πως σε περίπτωση πώλησης πρέπει να διασφαλιστούν τρία χαρακτηριστικά.Τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων καθώς επίσης η ποιότητα και το σήμα της εταιρίας.Παράλληλα ζήτησε από τους κτηνοτρόφους και τις ενώσεις να κινηθούν σε κοινή γραμμή λέγοντας ότι σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά και προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.Ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννινα, υποστήριξε πως η μόνη λύση είναι η ακύρωση του διαγωνισμού με την ταυτόχρονη τήρηση του καταστατικού, λέγοντας μάλιστα ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί μέσω «φιλικών λύσεων» αλλά μόνο με σύγκρουση.Από την μεριά του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, επισήμανε πως αν η πώληση της «Δωδώνης» εντάσσεται στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων τότε σίγουρα δεν θα τελεσφορήσει αφού χρειάζεται η ψήφισή της από την βουλή, από όπου σίγουρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να περάσει.Πρόσθεσε όμως ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει με πολιτική απόφαση να επιστραφεί το 7,7% των μετοχών στις Ενώσεις και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός γιατί το μέγεθος των εταιριών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δεν είναι τέτοιο που να μπορέσει να αναπτύξει την γαλακτοβιομηχανία.

...και οι αυτοδιοικητικοί
Ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην σύντομη τοποθέτησή του επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα είχε δηλώσει και την προηγούμενη εβδομάδα ότι δηλαδή πρέπει να δοθεί μια παράταση μέχρι το τέλος καλοκαιριού στον διαγωνισμό ενώ προειδοποίησε πως από τις επαφές που είχε με διάφορους επίδοξους επενδυτές διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι στο πως θα αναπτύξουν το εργοστάσιο αλλά πως θα «καρπωθούν» το όνομα «Δωδώνη».Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, με τη σειρά του τόνισε πως παρέχει την πλήρη στήριξη του στους μετόχους, λέγοντας ότι το μοντέλο που οδήγησε μέχρι σήμερα την εταιρία ως εδώ αποδείχτηκε επιτυχημένο και πρέπει να συνεχιστεί.«Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτό που θα μας υποδείξουν οι μέτοχοι της εταιρίας οι οποίοι καλό θα είναι να τα βρουν με τους κτηνοτρόφους σε μια κοινή πλατφόρμα», είπε.

Παρ' ολίγον ένταση
Τα αίματα άναψαν για λίγο όταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην βιομηχανία, Χρήστος Γεωργίου, ο οποίος θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα εύρεσης άμεσης λύσης για το μέλλον της «Δωδώνης», εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν υπάρχουν άμεσα εξελίξεις η βιομηχανία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι βιώσιμη κι άρα η μόνη λύση θα είναι να ιδιωτικοποιηθεί διατηρώντας όμως ορισμένα χαρακτηριστικά της.Η πρόταση αυτή, που δεν αποτελεί επίσημη θέση των εργαζομένων δημιούργησε εντάσεις με τον Μ. Τζίμα να τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες κατηγορώντας τον κ. Γεωργίου ότι τάσσεται ξαφνικά υπέρ της ιδιωτικοποίησης.Αφού όμως δόθηκαν διευκρινίσεις ότι η λύση της πώλησης θεωρείται ως η τελευταία εναλλακτική από τους εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον τους στην εταιρία τα πνεύματα ηρέμησαν.Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου και Πάργας, οι αντιδήμαρχοι Ζίτσας και Σουλιου καθώς επίσης και οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δύο μεγάλα και πολύ σημαντικά έργα ξεκίνησαν στην Πρέβεζα

Δύο μεγάλα και πολύ σημαντικά έργα για την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας,ξεκίνησαν να εκτελούνται σχεδόν ταυτόχρονα. Ο λόγος για την βελτίωση του δρόμου Καμαρίνας Ωρωπού και τα δίκτυα αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού Λούρου, Στεφάνης, Ωρωπού οι εργασίες των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο δρόμος Καμαρίνας Ωρωπού είναι προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου και σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη θα αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας για τους κατοίκους Λούρου, Πρέβεζας , Ζαλόγγου, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κασσώπης, του μνημείου του Ζαλόγγου και του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.Την ίδια στιγμή και σχεδόν ταυτόχρονα με το έργο του δρόμου Καμαρίνας Ωρωπού , ξεκίνησε από το ύψος της Στεφάνης και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Λούρου, Στεφάνης, Ωρωπού προϋπολογισμού 13,5 εκατ.ευρώ χρηματοδοτούμενο επίσης από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων τα οποία χρόνια τώρα ρυπαίνουν τον Λούρο και τον Αμβρακικό Κόλπο. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ζητά την κατανόηση των κατοίκων για την όποια όχληση παρουσιαστεί και η οποία, όπως αναφέρει, θα είναι προσωρινή, ενώ το όφελος από το σημαντικό αυτό έργο θα είναι μεγάλο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας το περιβάλλον και δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή.