Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι φορείς της Ηπείρου προκειμένου να αποτρέψουν το ξεπούλημα της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί , οι παραγωγοί και οι φορείς της Ηπείρου προκειμένου να αποτρέψουν το ξεπούλημα της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ το οποίο βρίσκεται προς των πυλών. Με κεντρικό σύνθημα ότι «η μάχη της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν έχει χαθεί και δεν πρόκειται να χαθεί» οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου καλούν, από τον Περιφερειάρχη έως τους βουλευτές, τους Δημάρχους της Περιφέρειας και όλους τους φορείς σε σύσκεψη αύριο Τρίτη και ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συσκέψεων της Γαλακτοβιομηχανίας.«Παρόλο που η διαδικασία του ξεπουλήματος της κερδοφόρας εταιρίας- της μοναδικής κερδοφόρας εταιρίας στο κλάδο- συνεχίζεται, είναι στο χέρι των εργαζόμενων, των κτηνοτρόφων, των μαζικών φορέων και του πολιτικού κόσμου της Ηπείρου να μην ξεπουληθεί» τονίζουν οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί, εκτιμώντας ότι είναι στο χέρι αυτού του πολύμορφου κινήματος να πει ένα αποτελεσματικό όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ένα όχι στην καταστροφή της κτηνοτροφίας η οποία θα προκαλέσει την συνολική καταστροφή τη πρωτοβάθμιας παραγωγικής δομής της χώρας. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν αναγκαίο τον συντονισμό του αγώνα, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επόμενη ενέργειά τους θα είναι λαϊκό γλέντι στην Κυριακή 15 Ιουλίου στο πάρκινγκ του εργοστασίου της ΔΩΔΩΝΗΣ, προειδοποιώντας τους κυβερνώντες και την Διοίκηση της ΑΤΕ ότι τη Δευτέρα 16 Ιουλίου οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι θα γελάσουν τελευταίοι και όχι οι δυνάμεις που απεργάζονται την καταστροφή της ΔΩΔΩΝΗΣ και κατά συνέπεια της Κτηνοτροφίας της περιοχής.

Ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ θα πρέπει να θεωρείται ο Νίκος Μπαμπανιώτης

Ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ θα πρέπει να θεωρείται ο Νίκος Μπαμπανιώτης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη σημερινή  προπόνηση του ΠΑΣ.Ο 23χρονος τερματοφύλακας ήταν το νέο πρόσωπο στο πρόγραμμα που ακολούθησαν τη Δευτέρα οι Ηπειρώτες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον σύλλογο, αντικαθιστώντας τον Μπακόλα που δεν ικανοποίησε και, όπως όλα δείχνουν, θα... υποβαθμιστεί στην Κ-20.Ο Μπαμπανιώτης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ακράτητο, πριν μετακομίσει στον Παναιτωλικό για μία 5ετία, από όπου έμεινε ελεύθερος. Με τα «καναρίνια» πραγματοποίησε 57 συμμετοχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει αγωνιστεί με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες.

Συνεχείς κλοπές από σπείρα τσιγγάνων στο Γαλατά Πρεβέζης

Σπείρα τσιγγάνων, για χρόνια τώρα, έχει επιδοθεί σε κλοπές σπιτιών στην περιοχή Θεσπρωτικού Πρεβέζης. Με τη γνωστή μέθοδο της απασχόλησης ή της συλλογής παλαιών σιδηρών αντικειμένων ή της πώλησης πλαστικών καθισμάτων έχουν κατακλέψει κυριολεκτικά τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών. Επίσης εισβάλουν σε σπίτια, παραβιάζοντάς τα, σε ώρες που απουσιάζουν οι ένοικοι. Προσφιλείς περίοδοι για τις «επισκέψεις» τους είναι όταν οι συνταξιούχοι πληρώνονται τη σύνταξή τους και ιδιαίτερα όταν έχουν πληρωθεί και το δώρο. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι πρόκειται για την ίδια σπείρα, καθώς έχουν στοχοποιήσει ορισμένα μοναχικά άτομα και τα «επισκέπτονται» τακτικά.Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η ελλιπής αστυνόμευσης της περιοχής. Συγκεκριμένα χτες, 8-7-2012, η σπείρα «χτύπησε» τρία σπίτια στο Γαλατά. Όπως καταγγέλουν οιμ κάτοικοι,την ώρα που αστυνομικός του Α.Τ. Θεσπρωτικού κλήθηκε στη μία από τις τρεις περιπτώσεις, μάταια οι άλλοι παθόντες τηλεφωνούσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού. Κανείς δε σήκωνε το τηλέφωνο. Οι κάτοικοι επίσης,υποστηρίζουν,ότι σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν προσήλθε η ειδική υπηρεσία ασφάλειας Πρέβεζας για να πάρει αποτυπώματα καιι απειλούν, αφού η πολιτεία τους αγνοεί, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΖΟΣ:Η Ε.Ο.Ζ. είναι καταστροφή

Η κατάσταση που διαμορφώνεται για την ελληνική κυβέρνηση, τις τελευταίες μέρες, είναι τόσο κακή, ώστε η ώρα της απότομης προσγείωσης από τα υψίπεδα της υπεσχημένης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, να βρίσκεται πολύ κοντά. Φροντίζει άλλωστε γι΄ αυτό η τρόικα, η οποία, σε όλες της τις εκδοχές, δε μασάει τα λόγια της.Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει:
1. Την μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, αξίας 125 δις ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο, η διαχείριση του οποίου θα ανατεθεί στο εξωτερικό.
2. Την κατάληψη του Υπ. Οικονομικών από Γερμανούς τεχνοκράτες οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου Για κάθε ευρώ. Μοναδικό ζητούμενο θα είναι να εμφανίζονται πλεονάσματα. Κι αν εμφανίζονται ελλείμματα τότε δεν θα πληρώνονται ούτε μισθοί, ούτε συντάξεις!
3. Τρίτο και πιο φαρμακερό είναι το μέτρο μετατροπής της Ελλάδας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσαρμόζεται στις αξιώσεις της τρόικας και ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών και επιτρόπων:
- Κάνει ακόμα ταχύτερο το θεσμικό πλαίσιο (fast track) για την υλοποίηση πάσης φύσης «επενδύσεων», ανεξάρτητα από ποιότητα, αποδοτικότητα, συμβατότητα με το νομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο.
- Προωθεί ταχύτατα νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να επιταχυνθεί η δημιουργία Ε.Ο.Ζ., οι οποίες, με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την προκλητική φορολογική απαλλαγή των επενδυτών, τη λεηλασία του φυσικού μας κεφαλαίου, τη μετακύλιση της περιβαλλοντικής βλάβης στις επόμενες γενιές, δυστυχώς, θα αποτελέσουν το πρότυπο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Η Ε.Ο.Ζ. είναι μια διακριτή διοικητική περιφέρεια στην οικονομική επικράτεια ενός κράτους επί της οποίας ισχύουν διαφορετικές δασμολογικές, φορολογικές και ειδικές ρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια στα διαμετακομιζόμενα αγαθά. Τα φθηνά προϊόντα που θα παράγονται στην Ε.Ο.Ζ. προορίζονται μόνο για εξαγωγές, ελαχιστοποιώντας το όποιο οικονομικό όφελος για τη χώρα μας. Η ανάπτυξη με μοχλό τις Ε.Ο.Ζ. είναι για τα κέρδη των επενδυτών, ενώ οι τοπικές κοινωνίες βυθίζονται ση φτώχεια και την εξαθλίωση.Μια τέτοια Ε.Ο.Ζ. κυοφορείται και στον τόπο μας, στον Δήμο Πωγωνίου, με τις ευλογίες της Περιφερειακής Αρχής. Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σ’ αυτό, καλούμε τον Δήμο Πωγωνίου να ανακαλέσει την απόφασή του και τον κ. Περιφερειάρχη να σταματήσει να τοποθετείται δημόσια, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Ήπειρος αλλά και όλη η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια άλλη εναλλακτική αναπτυξιακή στρατηγική απέναντι στο ληστρικό και απάνθρωπο μοντέλο των Ε.Ο.Ζ.Το « ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την ΗΠΕΙΡΟ », θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών και οργάνωσης και ενίσχυσης αγώνων για την ακύρωση αυτών των αποικιοκρατικών καθεστώτων .

Βασίλης Ρίζος
ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και Φορείς για την... επαναφορά του υδροηλεκτρικού

«Κάτω τα χέρια από τον Άραχθο»
Από την... πίσω πόρτα επιχειρείται να επανέλθει η έγκριση της κατασκευής του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στην θέση Άγιος Νικόλαος του ποταμού Αράχθου, μέσω της μελέτης για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί μεθαύριο στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΗ για διαβούλευση.Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν σήμερα οι εκπρόσωποι των Δήμων Αρταίων, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Παπαδημητρίου στην συγκεκριμένη μελέτη η οποία παραδόθηκε τον Φεβρουάριο αλλά έμεινε επί πολλούς μήνες άγνωστη στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής προβλέπεται ρητά η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος η οποία είχε ακυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είχε γίνει προσπάθεια να έρθει στο προσκήνιο και πάλι τον χειμώνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ αλλά συνάντησε την αντίδραση των τοπικών φορέων και δεν προχώρησε.Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν όλοι, μέχρι τις τελευταίες μέρες οπότε και η πρόταση των μελετητών για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου την επαναφέρει «από το παράθυρο».Σε αυτή τη νέα προσπάθεια να ξεκινήσει τελικά το συγκεκριμένο έργο, οι τοπικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν ξανά δυναμικά ξεκινώντας με την παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουν μεθαύριο στα γραφεία του ΓΩΤΕΕ Ηπείρου, απαιτώντας να απαλειφθεί από την μελέτη η πρόβλεψη για την κατασκευή του φράγματος.


Σκανδαλώδης η στάση του ΥΠΕΚΑ
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές μαζί με την αντιδήμαρχο Αρταίων, Βίκυ Βασιλάκη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Τζουμέρκων, Βασίλη Ρίζο και τον γραμματέα του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, Γιάννη Ντούρο τόνισαν σε κοινή τους συνέντευξη, την αντίθεσή τους στις προθέσεις υπουργείου.Ο κ Σεντελές χαρακτήρισε ως σκάνδαλο τα όσα προβλέπονται στην μελέτη λέγοντας πως τα όσα έγιναν τον χειμώνα, όταν επιχειρήθηκε ξανά να επανέλθει η κατασκευή το υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο, στο ελάχιστο επηρέασαν το αρμόδιο υπουργείο.Παράλληλα επισήμανε ότι όλοι οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατασκευή του εν λόγω φράγματος και εξήγησε ότι ο Άραχθος ότι είχε να δώσει σε ενεργειακό επίπεδο το έχει κάνει και με το παραπάνω με τα δύο φράγματα που λειτουργούν ήδη σε αυτόν, ενώ τέλος υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα νέο φράγμα τόσο στο περιβάλλον του ποταμού όσο και στην γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής όπου έχει σχεδιαστεί να δραστηριοποιηθούν ξενοδοχειακές μονάδες, οινοποιεία και ήπιες μορφές τουρισμού.Από την πλευρά της η κ. Βασιλάκη σημείωσε πως η οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μπορεί να κάνει επιτακτική την ανάγκη για νέες επενδύσεις όχι όμως χωρίς αυτές να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις.«Και η συγκεκριμένη επένδυση δεν τις τηρεί», είπε, προσθέτοντας πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που όντως εντάσσονται στην κατηγορία των ΑΠΕ, σε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα.Ο κ. Ρίζος έκανε λόγο για «κουτοπόνηρο» τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να επανέλθει το θέμα καλώντας τους πολίτες να που ξανά ένα ξεκάθαρο όχι με στη συμμετοχή τους στην αυριανή εκδήλωση αλλά και σε αυτή που έχουν προγραμματίσει από κοινού οι τρεις δήμοι στην γέφυρα Τζαρή στις 11 Αυγούστου όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας.Τέλος ο κ. Ντούρος μίλησε κι αυτός για σκάνδαλο, λέγοντας ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ και χωρίς καμία δικαιολογία το έργο περιλαμβάνεται στην μελέτη για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου καταλογίζοντας ευθύνες για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων σε κεντρική αλλά και τοπική διοίκηση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ενίσχυση από το ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών

Οι μελετημένες και συστηματικές ενέργειες που γίνονται από την Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ αποφέρουν σημαντικά κι αξιόλογα αποτελέσματα.Στο πλαίσιο αυτό ανανεώθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση 14 τμημάτων αντίστοιχων παιδικών σταθμών του Δήμου στο ΕΣΠΑ ενώ εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα έξι νέα τμήματα νηπίων και άλλα έξι τμήματα βρεφών.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 600 περίπου βρέφη και νήπια θα φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς εντελώς δωρεάν. Παράλληλα δημιουργούνται τριάντα θέσεις εργασίας, στην κάλυψη των οποίων θα προχωρήσει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας αμέσως μετά την έγκρισή τους από τα συναρμόδια Υπουργεία.Η υποβολή των αιτήσεων για τις οικογένειες που θέλουν να επωφεληθούν από την ένταξη των παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του μήνα. Γίνεται στα γραφεία του Οργανισμού, στην οδό Αβέρωφ 6. Προϋπόθεση, όπως τίθεται από το πρόγραμμα, είναι το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω των 40.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν δημόσιοι υπάλληλοι.«Η προσπάθειά μας είναι συνεχής με στόχο να πετύχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους συμπολίτες μας. Η ένταξη των παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη καθώς απαλλάσσει δεκάδες οικογένειες από την καταβολή τροφείων. Στις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα που υπάρχει προς όφελος των συμπολιτών μας. Η προσπάθεια είναι αδιάκοπη και χρόνο με το χρόνο φέρνει περισσότερα αποτελέσματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανέβηκε σε δέντρο και απειλούσε να αυτοκτονήσει

Aίσιο τέλος είχε ευτυχώς η περιπέτεια για έναν άντρα από την Πρέβεζα, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.Όλα ξεκίνησαν το πρωί στο χωριό Ωρωπός στην Πρέβεζα όταν ανέβηκε σε ένα ψηλό δέντρο και απειλούσε να πέσει από εκεί εάν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα που έχει.Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το pamepreveza.gr στο σημείο έφτασαν η αστυνομία, άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και ασθενοφόρο.Ο κόσμος που μαζεύτηκε, συγγενείς και φίλοι αλλά και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας προσπαθούσαν να μεταπείσουν τον απελπισμένο άντρα να μην προχωρήσει.

Άγνωστοι βανδάλισαν την αίθουσα Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ηγουμενίτσα

Γυαλιά καρφιά έκαναν άγνωστοι την αίθουσα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ηγουμενίτσα!Οι άγνωστοι παραβίασαν την κεντρική είσοδο και με ένα γκασμά που χρησιμοποίησαν και άφησαν μέσα στην αίθουσα,κατέστρεψαν σχεδόν τα πάντα!!!

"Πεντάρι" στα Γιάννενα κέρδισε 133.000 ευρώ με δελτίο 2,5 ευρώ!!!

Μετά το 3ο διαδοχικόΤζάκ-ποτ που σημειώθηκε κατά τη χτεσινοβραδυνή κλήρωση του Τζόκερ, οι τυχεροί της 1ης κατηγορίας θα μοιραστούν τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση της Πέμπτης. Στην 2η κατηγορία (5άρια), βρέθηκε ένα δελτίο το οποίο κέρδισε 133.525,57 ευρώ, κόστισε 2,5 ευρώ και κατατέθηκε σε πρακτορείο της Ανατολής Ιωαννίνων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:Όχι στη λεηλασία των ποταμών της Ηπείρου

Η πρόταση των μελετητών για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου επαναφέρει «από το παράθυρο» έργα περιβαλλοντικά επικίνδυνα και καταδικασμένα στη συνείδηση του ηπειρωτικού λαού. Πρόκειται αφενός μεν για το μεγάλο φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο αφετέρου δε για τη μεταφορά νερού από τον Αώο στην Παμβώτιδα.Η πρώτη μας παρατήρηση αφορά στην απόκρυψη αυτής της μελέτης, η οποία παραδόθηκε τον Φεβρουάριο αλλά έμεινε επί πολλούς μήνες άγνωστη στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Καταγγέλλουμε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για την εξαπάτηση των κατοίκων της περιοχής και την αποσιώπηση των πραγματικών προθέσεων της συγκυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο.Μη έχοντας την παραμικρή αμφιβολία ότι οι μελετητές ενήργησαν σύμφωνα με τις εντολές του συστήματος εξουσίας, πρέπει ωστόσο να καταγγείλουμε και τη δική τους υποτέλεια και μεροληψία. Ειδικά στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου οι μελετητές αγνόησαν ότι το φράγμα έχει αποκλειστεί από το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και βεβαίως έχει απορριφθεί από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της αποδημίας.Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε έργα, που διακόπτουν τους υδάτινους κύκλους (όπως είναι τα φράγματα και οι μεταφορές νερού), που λεηλατούν και νεκρώνουν τα ποτάμια και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα ορισμένων τεχνικών εταιριών.Είναι ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουν ξανά την υπόθεση της προστασίας των ποταμών στα χέρια τους και να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο σύστημα εξουσίας, που υπηρετεί και η σημερινή συγκυβέρνηση. Η επίσημη παρουσίαση της απαράδεκτης αυτής μελέτης ας γίνει η απαρχή των δικών μας μεγάλων κινητοποιήσεων, ανάλογων με αυτές του 2006 – 07, πάλι ενάντια στο φράγμα του Αγίου Νικολάου. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και ασφαλώς η Περιφερειακή Αρχή οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη στάση τους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
"ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ"

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:Tο πρόβλημα της χώρας είναι η αδυναμία μας επί σειρά ετών να αντισταθούμε στο λαϊκισμό

Ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ.Κώστας Τασούλας κατά την συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου και τη συμπύκνωση των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες μετά το σχηματισμό Κυβερνήσεως, η οποία και άγεται ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας για διαπίστωση της δεδηλωμένης, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και καλά και κακά νέα για τη χώρα, για το λαό της και για την προοπτική μας.Τα καλά νέα είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο βαδίζουμε ανηφορικά, δύσκολα, αλλά βαδίζουμε έχοντας συνειδητοποιήσει τη δυσκολία της καταστάσεως. Και είναι καλό νέο αυτό, ιδίως εάν σκεφθεί κανείς ότι το βάδισμα που γινόταν τα τελευταία τριάντα χρόνια, μετά τη λεγόμενη Μεταπολίτευση, ήταν κυρίως βασισμένο σε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για την ισχύ της χώρας και για την πηγή ευημερίας της χώρας.Τα κακά νέα είναι ότι αρκετοί από εμάς σ’ αυτήν την Αίθουσα δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της χώρας. Και όταν λέω ότι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της χώρας, δεν παίρνω θέση πάνω στην ερμηνεία που ο καθένας έχει δικαίωμα να δώσει για την προέλευση του προβλήματος, που συνήθως είναι συνωμοτική για πολλούς, για άλλους είναι η μαρξιστική, για άλλους είναι πολύ πιο απλή, πιο σκέτη, πιο πεζή, όπως κατά τη δική μου άποψη, ότι δηλαδή το πρόβλημα της χώρας είναι η αδυναμία μας επί σειρά ετών να αντισταθούμε στο λαϊκισμό, ο οποίος εκφράζεται, δόξα τω Θεώ, και σήμερα μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο. Εν πάση περιπτώσει το ταρακούνημα το οποίο συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια έθεσε κάποιους από εμάς ενώπιον των ευθυνών μας -άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο- και πάντως προ των ευθυνών μας έναντι της αντιμετωπίσεως αυτού του θηρίου, που κατά τη γνώμη μου αποκαλείται λαϊκισμός.Καλά και κακά νέα, λοιπόν, σήμερα που η Κυβέρνηση πιστεύω ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Συμπληρώνονται τα καλά νέα, εάν κανείς παρακολουθήσει με προσοχή ιδίως την ομιλία του Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, ο οποίος έθεσε με τρόπο απερίσπαστο και τρόπο ο οποίος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το πρόβλημα της χώρας και τους στόχους αυτής της Κυβερνήσεως με ειλικρίνεια και χωρίς καμία ψευδαίσθηση.Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η χώρα χρειάζεται διόρθωση, αποκατάσταση ακραίων αδικιών -και είναι γνωστό σε όλους ποιες είναι αυτές οι ακραίες αδικίες, οι οποίες σημειώθηκαν μετά το Μάιο του 2010- και στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τις επενδύσεις, προς την παραγωγικότητα, προς τις αποκρατικοποιήσεις.Αυτό το δίπτυχο, για να συνοψίσω –αδικώντας βέβαια- την ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού, είναι τα καλά νέα του ότι αυτή η Κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τρία κόμματα, έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα και είναι αποφασισμένη να δαμάσει αυτήν την πραγματικότητα, η οποία τα τελευταία δυόμισι χρόνια δυναστεύει τον ελληνικό λαό και κυρίως δυναστεύει τις προοπτικές του ελληνικού λαού και τη δυνατότητά του να ελπίζει βάσιμα για έξοδο από την κρίση.
Ο δικομματισμός, που για πολλούς ίσχυε στη χώρα μας, στα δικά μου μάτια έχει άλλη όψη. Ο δικομματισμός στην Ελλάδα δεν ισχύει θεσμικά. Διότι δεν μπορώ να αντιληφθώ πως, όταν οι πολίτες ψηφίζουν για παράδειγμα την Αριστερά ή το ΣΥΡΙΖΑ, είναι χειραφετημένοι και όταν δεν ψηφίζουν την Αριστερά, είναι εγκλωβισμένοι, παραπλανημένοι, τρομοκρατημένοι.


ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησαν οι εργασίες του δρόμου Καμαρίνας Ωρωπού και του Δικτύου Αποχέτευσης Βιολογικού Καθαρισμού Λούρου Στεφάνης Ωρωπού

Δύο μεγάλα και πολύ σημαντικά έργα για την ευρυτερη περιοχή ξεκίνησαν να εκτελούνται σχεδόν ταυτόχρονα .Ο λόγος για την βελτίωση του δρόμου Καμαρίνας Ωρωπού και τα δίκτυα αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού Λούρου, Στεφάνης, Ωρωπού οι εργασίες των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.Ο δρόμος Καμαρίνας Ωρωπού είναι προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου ενώ σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη θα αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας για τους κατοίκους Λούρου, Πρέβεζας , Ζαλόγγου ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κασσώπης, του μνημείου του Ζαλόγγου και του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.Η παραδοτέα οδός θα είναι ασφαλτοστρωμένη, συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων και πλάτους 6,5 μέτρων. Η υλοποίησή της θα μειώσει κατά το ήμισυ την απόσταση που διανύουν σήμερα οι επισκέπτες προκειμένου να μεταβούν στον προορισμό τους μέσωΑρχαγγέλου.Το έργο προβλέπει επίσης την βελτίωση- ανακατασκευή-διαπλάτυνση της αγροτικής οδού που συνδέει τον δρόμο της παλαιάς Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου Παραμυθιάς-Καμαρίνας Δήμου Ζαλόγγου με το Δημοτικό Διαμέρισμα του Ωρωπού.Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, θα δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα μετακίνησης, μόνιμων κατοίκων και αγροτών της περιοχής όπου σήμερα χρειάζονται μεγάλη απόσταση για να προσεγγίσουν τον προορισμό τους μέσω του κόμβου του Αρχαγγέλου.Ο κ. Μπαίλης πρόσθεσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να ενώσει από την μία τον Ωρωπό, την ενδοχώρα δηλαδή, με τα παράλια της Καστροσυκιάς και από την άλλη να ξεκινήσει μελέτη του τμήματος που έχει απομείνει για την διάνοιξη δρόμου που υπάρχει ήδη και που οδηγεί στην Καστροσυκιά.


Ο βιολογικός Λούρου
Την ίδια στιγμή και σχεδόν ταυτόχρονα με το έργο του δρόμου Καμαρίνας Ωρωπού , ξεκίνησε από το ύψος της Στεφάνης και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Λούρου, Στεφάνης, Ωρωπού προυπολογισμού 13,5 εκατ.ευρώ επίσης χρηματοδοτούμενο επίσης από το ΕΣΠΑ.Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων τα οποία χρόνια τώρα ρυπαίνουν τον Λούρο και τον Αμβρακικό Κόλπο. Συμπληρωματικό με αυτό δε, θα είναι η κατασκευή του κεντρικού αγωγού σύνδεσης με τον οικισμό του Θεσπρωτικού το οποίο θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του δικτύου αποχέτευσης είναι 24 μήνες ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα θωρακίσει το περιβάλλον της περιοχής ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ζητά την κατανόηση των πολιτών για την όποια όχληση παρουσιαστεί και η οποία, όπως αναφέρει, θα είναι προσωρινή ενώ το όφελος από το μεγάλο αυτό έργο θα είναι μεγάλο αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας το περιβάλλον και δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή.

O Δήμος Ιωαννιτών γα τις ημέρες του καύσωνα

Από τη Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ γίνεται γνωστό ότι τις ημέρες του καύσωνα θα είναι ανοιχτές όλες οι αίθουσες των ΚΑΠΗ οι οποίες κλιματίζονται προκειμένου να φιλοξενηθούν άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αλλά και κάθε συμπολίτης που έχει ανάγκη από μία ανάσα δροσιάς.Από αύριο θα είναι ανοιχτή και η ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου Ιωαννίνων για να φιλοξενήσει όσους συμπολίτες έχουν ανάγκη.Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η Φιλαρμονική στο υπαίθριο της ΕΗΜ

Με ένα μοναδικό αφιέρωμα στον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο κορυφώνεται η δράση της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών. Η Φιλαρμονική τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει παρουσιάσει ένα πλήθος εκδηλώσεων κερδίζοντας τις εντυπώσεις αλλά και το χειροκρότημα από την τοπική κοινωνία.Το άνοιγμα της Φιλαρμονικής στην κοινωνία αποτυπώνει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Πνευματικού Κέντρου όχι μόνο για στήριξη της λειτουργίας της αλλά και για τη συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της.Σήμερα στις 9:30 το βράδυ, η Φιλαρμονική, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που ακολουθείται παρουσιάζει μία μεγάλη παραγωγή σε συνεργασία με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών. Η εκδήλωση φιλοξενείται στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Συμμετέχει το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus.Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Αμπατζής.Διδασκαλία Χορωδίας: Κωνσταντίνα Μήλια.Σολίστ: Ανδρέας Καλλιβωκάς, βαρύτονος. Δημήτρης Δημόπουλος, τενόρος. Κωνσταντίνος Μαργώνης, βαρύτονος. Κωνσταντίνα Μήλια, υψίφωνος. Όλγα Μπαλωμένου, υψίφωνος

Εκδήλωση βραβεύσεων από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση βραβεύσεων των αθλητών και αθλητριών, της Ηπείρου, που διακρίθηκαν στην αγωνιστική περίοδο του 2011. Η εκδήλωση θα γίνει στα Γιάννενα την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 και ώρα 20.00 στην αίθουσα συνεντεύξεων του Εθνικού Σταδίου «Ζωσιμάδες». Θα βραβευτούν αθλητές και αθλήτριες που πέτυχαν 1-3 νίκη στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, οι αθλητές που συμμετείχαν και αγωνίστηκαν με τις Εθνικές Ομάδες, οι προπονητές τους καθώς και οι αθλητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Την πρόσκληση υπογράφουν ο Πρόεδρος Κώστας Μάμαλης, ο Γ. Γραμματέας Κων/νος Παπαγιάννης.

Εγκαίνια Μουσείων στο Νησάκι Ιωαννίνων

Γνωστές κι άγνωστες στιγμές της ιστορίας ξεδιπλώνονται στα Μουσεία Επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασά τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως και φιλοξενώντας μοναδικά εκθέματα αποτελούν έναν νέο πόλο έλξης στο Νησί.Ο Φώτης Ραπακούσης, με το μεράκι και τη δημιουργικότητά του, έδωσε άλλη όψη στα δύο Μουσεία και εκθέτει εκεί μοναδικά αντικείμενα από τη συλλογή του τα οποία ζωντανεύουν μύθους και πραγματικότητες και αποκαλύπτουν στιγμές από την μακρά πορεία της περιοχής στο χρόνο.Τα εγκαίνια των Μουσείων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή παρουσία όλων των τοπικών αρχών και κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας.«Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα. Σήμερα έχουμε δύο Μουσεία που είναι πραγματικά στολίδια για το Νησί. Αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και σίγουρα θα αποτελέσουν έναν ακόμη πόλο έλξης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νήσου Άρης Λιούμπος.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι η δημιουργία των Μουσείων είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, της Μητρόπολης, των υπηρεσιακών παραγόντων και του Φώτη Ραπακούση.«Δημιουργείται ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Ενισχύουμε τη μνήμη, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό και αναβαθμίζουμε την περιοχή», επεσήμανε ο Δήμαρχος και προανήγγειλε σειρά δράσεων στο Νησί κατά την επόμενη χρονιά, όπου η πόλη θα γιορτάζει τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της.Το πολιτιστικό πλέγμα που δημιουργείται στο Νησί μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. «Αυτό που έγινε είναι ένα σύμβολο πολιτισμού. Αναδεικνύοντας την ιστορία μας έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.Ο κ. Φώτης Ραπακούσης, σημείωσε ότι τα Μουσεία είναι χώροι ζωντανοί. Ο ίδιος όπως είπε θα είναι συνεχώς παρών στο Νησί και θα εμπλουτίζει τα δύο Μουσεία με νέα αντικείμενα και με υλικό των χρόνων του Αλή Πασά.Τέλος τα νέα Μουσεία «καλωσόρισε» ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος ο οποίος εξήρε το έργο του Φώτη Ραπακούση και την πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Και οι γονείς διαμαρτύρονται για την κατανομή των μαθητών

Tην έντονη διαμαρτυρία τους για την κατανομή των μαθητών στην πρώτη τάξη των Γυμνασίων της Πρέβεζας εκφράζουν προς το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου και τους τοπικούς φορείς 18 γονείς μαθητών αποφοίτων της έκτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. Στην διαμαρτυρία τους οι γονείς αιτούνται την εγγραφή των παιδιών στο 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, ως το πλησιέστερο στην διεύθυνση κατοικίας τους και επικαλούνται σχετικό προεδρικό διάταγμα του 1979 το οποίο, όπως υποστηρίζουν, δεν τηρήθηκε στην απόφαση βάσει της οποίας έγινε η κατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια.

Προκαταρκτική εξέταση για την Κενάν Μεσαρέ!!!

Στο ζήτημα της Κενάν Μεσαρέ επανέρχονται οι επιτροπές κατοίκων της περιοχής με επιστολή τους προς τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους Ιωαννίνων, το ΤΕΕ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.Όπως αναφέρουν σ’ αυτήν, πρόσφατα o Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την Κενάν Μεσαρέ και στα πλαίσια των ενόρκων καταθέσεων οι κάτοικοι προσκόμισαν πολυσέλιδο φάκελο με έγγραφα προκειμένου να ερευνηθεί σε όλο το βάθος της η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.

Μπουλντόζα σε αυθαίρετη κατασκευή στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Την τάξη απεκατέστησε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, με την πολύτιμη συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας, στην παραλία «Ζάβια» στα Σύβοτα, όπου ο ιδιώτης-εκμισθωτής, παρανόμως, είχε δημιουργήσει ειδική κατασκευή και απαγορευτικό διέλευσης των οχημάτων.Ο εκμισθωτής, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, δεν συμμορφώθηκε, με αποτέλεσμα, την Παρασκευή 06/07, με τη συνδρομή Δημοτικής Αστυνομία και Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσία Δημάρχου-Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, μηχάνημα του Δήμου να προχωρήσει στην «επιχείρηση» κατεδάφισης της «εισόδου» που παρανόμως είχε δημιουργηθεί, για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Ανοικτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα

Οι μετεκλογικές εξελίξεις Θέσεις και δράσεις του Συ.Ριζ.Α. - Ε.Κ.Μ. είναι το θέμα της ανοικτής συνέλευσης που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή Πρέβεζας αύριο Τρίτη στις 8:30 το βράδυ στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Κεντρικός ομιλητής ο βουλευτής Αθήνας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Με εξαφάνιση κινδυνεύουν και τα δελφίνια στον Αμβρακικό!

Ζουν 150 στον Κόλπο, τα απειλούν όμως ρύπανση - υπεραλίευση
Tελικά οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι το μόνο σπάνιο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση απ’ τον Αμβρακικό Κόλπο.Και τα δελφίνια που κολυμπούν στα νερά του διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο με τις χελώνες, εξαιτίας φυσικά της ανεξέλεγκτης σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπινης δραστηριότητας!Στον Αμβρακικό ζουν σήμερα 150 ρινοδέλφινα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys, oι οποίοι εδώ και 21 χρόνια ασχολούνται με την μελέτη και την προστασία των δελφινιών στον Κόλπο και γενικότερα στο Ιόνιο. Μπορεί ο πληθυσμός τους να παραμένει σταθερός την τελευταία δεκαετία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Τι τα απειλεί
Αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι το κλειστό οικοσύστημα του Αμβρακικού εκτίθεται σε υψηλή ανθρωπογενή δράση, όπως η αλιεία, η οποία μάλιστα διαρκώς αυξάνει. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουν τα τελευταία χρόνια τόσο η ρύπανση στα νερά του Κόλπου όσο και ο ευτροφισμός, που, σε συνδυασμό με την μείωση των ψαριών, την αναπαραγωγική απομόνωση των ρινοδέλφινων που ζουν στα νερά του αλλά και του μικρού μεγέθους του πληθυσμού τους, αποτελούν τις κύριες απειλές για τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά.


Στο Ιόνιο Πέλαγος
Αντίστοιχοι κίνδυνοι απειλούν και τα τρία είδη δελφινιών τα οποία έχουν εντοπίσει οι ερευνητές στο Ιόνιο πέλαγος (κοινά δελφίνια, ρινοδέλφινα και ζωνοδέλφινα), με την προσθήκη όμως και της αυξημένης κυκλοφορίας των πλοίων και των σκαφών αναψυχής γύρω από τα νησιά του Ιονίου, τα οποία, εκτός της ρύπανσης, συχνά τραυματίζουν θανάσιμα τα θηλαστικά!Σ’ ολόκληρο το Ιόνιο οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι κολυμπούν σήμερα 120 ρινοδέλφινα, ενώ τα κοινά δελφίνια από 150 που ήταν το 1995 έχουν μειωθεί σε περίπου 15!


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πυρκαγιά πάνω από το τούνελ της τοπικής κοινότητας Βράχου

Ο σπινθήρας που προκλήθηκε από ελαστικό αυτοκινήτου, που διέσχιζε την εθνική οδό Πρέβεζας Ηγουμενίτσας έγινε αφορμή να προκληθεί μια επικίνδυνη φωτιά , ακριβώς πάνω από το τούνελ της τοπικής κοινότητας Βράχου. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και παρότι ο οδηγός του αυτοκινήτου προσπάθησε να την σβήσει, αυτή πήρε γρήγορα διαστάσεις. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρο τμήμα με επικεφαλής το διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημήτρη Στάμο και κατάφεραν λίγο αργότερα να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και τρεις ώρες αργότερα να την σβήσουν. Όπως δήλωσε ο διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης ήταν μια επικίνδυνη φωτιά σε ένα δύσβατο σημείο η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε, χωρίς να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η φωτιά ωστόσο έκαψε 20 στρέμματα θαμνώδους έκτασης και μερικά ελαιόδεντρα, ενώ ελαφρά ευτυχώς τραυματίστηκε στο χέρι και ένας πυροσβέστης.

Επί ποδός ξανά τα Τζουμέρκα για το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο

Γ. Σεντελές: Θα αποτρέψουμε μία και καλή το έργο…
Στην επικαιρότητα φέρνει πάλι την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων Ηπείρου που την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στα πλαίσια ημερίδας, στο ΤΕΕ Ηπείρου.Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση φορέων και κατοίκων της περιοχής των Τζουμέρκων που δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο αγώνα κατά του φράγματος παρόμοιο με εκείνους που έδωσαν και στο παρελθόν. Το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Τζουμέρκων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή των Δήμων Κεντρικών και Βορείων Τζουμέρκων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, στην οποία έγινε λόγος για σκανδαλώδη μεθόδευση επαναφοράς του έργου και υπογραμμίστηκε η αντίθεση όλων για το φράγμα. «Ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας και όλοι, φορείς και πολίτες των Τζουμέρκων, ζητάμε να αποσυρθεί από την μελέτη για το υδατικό δυναμικό της Ηπείρου η προοπτική κατασκευής φράγματος στον Άγιο Νικόλαο», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΤV1 ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να αγωνιστεί για να αποτραπεί μία και καλή το έργο.Την αντίθεσή τους στο φράγμα οι φορείς των Τζουμέρκων πρόκειται να την εκδηλώσουν και κατά την μεθαυριανή ημερίδα στο ΤΕΕ, ενώ σήμερα θα δοθεί και κοινή συνέντευξη τύπου στα Γιάννινα.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Nέα κοινωνική δράση του Δήμου Αρταίων

Σε υλοποίηση μπαίνει μία νέα κοινωνική δράση του Δήμου Αρταίων. Ειδικότερα, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ μέσω της οποίας εξασφαλίζονται συνολικά 180 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας παιδιών. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται με το ποσό των 360.000 Ευρώ για το Δήμο Αρταίων.Μετά την εξέλιξη αυτή η Αντιδήμαρχος Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου δήλωσε τα εξής: «Η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) ηλικίας από 5-12 ετών είναι μία ακόμη κοινωνική δράση του Δήμου Αρταίων. Ο Δήμος μας δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη δυνατότητα που του δόθηκε μέσα από το ΕΣΠΑ και αξιοποίησε τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», εξασφαλίζοντας συνολικά 180 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας παιδιών οι οποίες χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα με το ποσό των 360.000 Ευρώ. Αν και το πρόγραμμα υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια ο Δήμος μας μόλις φέτος κατάφερε να το ενεργοποιήσει έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, κόντρα σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.Το πρόγραμμα αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ολοκλήρου του διευρυμένου Δήμου Αρταίων. Οι εγγραφές αρχίζουν από τις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 23 Ιουλίου 2012, στο γραφείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων. Τα παιδιά θα φιλοξενούνται σε τρία δημοτικά σχολεία του διευρυμένου Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα: στο 4ο δημοτικό σχολείο (πλατεία Καραϊσκάκη), στο 9ο δημοτικό σχολείο (προς Νοσοκομείο, τέρμα Ανεμομύλων) και στο δημοτικό σχολείο Γραμμενίτσας.Κατά τη σχολική περίοδο το ωράριο λειτουργίας της Δομής θα είναι από 2μ.μ. έως 10μ.μ., Χριστούγεννα-Πάσχα και Καλοκαίρι από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι με στόχο την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση των μαθητών και συγχρόνως την διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων. Το ωράριο θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογένειας και δεν θα υπάρχει παρουσιολόγιο.Σκοπός μας είναι η απασχόληση του παιδιού εκτός σχολικού ωραρίου, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του με την ατομική οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένη ομάδα εργαστηρίου καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.Πρόκειται για μία Δομή που προσφέρει δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών στοχεύοντας στην ψυχαγωγία, τη γνώση και τη δημιουργική συναναστροφή, ενώ παράλληλα στηρίζει την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια. Τα φιλοξενούμενα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών μπορούν να απολαύσουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες φύλαξης, δημιουργικής απασχόλησης και πολλών δραστηριοτήτων, βοήθεια στο σχολικό διάβασμα, αγγλικά και άλλα. Τα παιδιά θα περνούν δημιουργικά το χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες και προγράμματα ενώ η δομή θα στελεχώνεται από έμπειρους εκπαιδευτές.Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ετοιμότητά μας, την ποιότητα του παρεχομένου δικτύου δομών κοινωνικής φροντίδας που έχουμε δημιουργήσει και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την ανακούφιση των μισθοσυντήρητων, ή πολύ περισσότερο των ανέργων.Συγχρόνως με την εφαρμογή πρωτοποριακών θεσμών και προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, στους κεντρικούς άξονες των παρεμβάσεών μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η υποστήριξη της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.Στόχος του Κ.Δ.ΑΠ. είναι να καλύψει τόσο την ανάγκη των γονιών για εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου όσο και την ανάγκη των παιδιών για ελεύθερη έκφραση και δημιουργία.Υποσχόμαστε μέσα από το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που ξεκινήσαμε με την εφαρμογή πρωτοποριακών θεσμών και προγραμμάτων, την καλύτερη παροχή υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον.Προσκαλούμε τις μητέρες να στηρίξουν το έργο μας εγγράφοντας τα παιδιά τους σε ένα Κέντρο που τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν και παράλληλα να ψυχαγωγηθούν.Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι μητέρες που είναι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες του πρωτογενή τομέα ή οι έχουσες κάρτα ανεργίας. Εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση: οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανήλικοι διακινούσαν χασίς!

Άλλα παιδιά στην ηλικία τους δοκιμάζουν για πρώτη φορά το τσιγάρο, αλλά ένα ζευγάρι ανήλικων παιδιών στην Πρέβεζα είχε προχωρήσει πολύ περισσότερο. Όχι απλώς έκαναν χρήση χασίς, αλλά κατηγορούνται ότι το διακινούσαν κιόλας!Τα δύο 16χρονα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, συνελήφθησαν μέρα- μεσημέρι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι τα σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν στις τσέπες τους συνολικά περίπου εννέα γραμμάρια ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.Το γεγονός ότι τα ναρκωτικά ήταν μοιρασμένα σε περισσότερες από μια συσκευασίες, στοιχειοθετεί κατηγορία για διακίνηση και με αυτή παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

31 ψήφοι μπορούν να αλλάξουν την κατανομή των εδρών των κομμάτων στους Νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων!!!

Μόλις 31 ψήφοι μπορούν να αλλάξουν την κατανομή των εδρών των κομμάτων στους Νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων!Συγκεκριμένα η ΔΗΜ.ΑΡ. στα Τρίκαλα έλαβε 6.520 ψήφους έναντι 6.489 που έλαβε στον Ν. Ιωαννίνων. Τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. Ιωαννίνων θέλοντας να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που τους δίνει η νομοθεσία, μιας και η διαφορά είναι πολύ μικρή κατέθεσαν αίτηση επανακαταμέτησης των ψήφων. Ωστόσο αυτή επιβεβαίωσε τον αριθμό των 6.489 ψήφων. Μένει πλέον να γίνει η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων της ΔΗΜ.ΑΡ. στο Νομό Τρικάλων. Εάν δεν επαληθευτεί το 6.520 και ο αριθμός είναι μικρότερος από 6.489, τότε αλλάζει η κατανομή των εδρών. Η ΔΗΜ.ΑΡ. χάνει την έδρα στα Τρίκαλα,όπου έχει εκλεγεί ο Γ.Κυρίτσης και εκλέγει βουλευτή στο Νομό Ιωαννίνων τον Γιάννη Σκοπούλη!Η Νέα Δημοκρατία χάνει μια έδρα στα Γιάννενα και την κερδίζει στα Τρίκαλα!Χάνει δηλαδή την έδρα η Άννα Ασημακοπούλου και την κερδίζει στα Τρίκαλα ο Νίκος Σακκάς!Να σημειώσουμε πως αύριο λήγει η σχετική προθεσμία υποβολής αιτήσεων επανακαταμέτρησης ψηφοδελτίων.

Φορείς και πολίτες να απλώσουν «δίχτυ» προστασίας στον Καλαμά

Η ανάγκη κοινής δράσης τονίστηκε στην ημερίδα του Βουτσαρά
Η προστασία του Καλαμά και η εξασφάλιση της καθαρότητας των νερών του έχουν μετατραπεί σε… μήλον της έριδος ανάμεσα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολίτες και οργανώσεις.
Όλοι θέλουν να σώσουν τον ποταμό, κάποιοι ωστόσο το επιθυμούν αυτό για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους. Όπως και να’ χει, η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκουν πάνω απ’ όλα στην Αυτοδιοίκηση, που μπορεί, μέσω των αρμοδίων οργάνων της, να παίρνει αποφάσεις σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος. Οι υπόλοιποι πρέπει να συστρατευθούν σε κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με την προστασία πολύτιμων οικοσυστημάτων της περιοχής μας, όπως του Καλαμά.Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι Δήμοι Πωγωνίου και Ζίτσας, σε συνεργασία με φορείς και τοπικούς συλλόγους πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο Βουτσαρά ημερίδα για την προστασία του Καλαμά, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν ποικίλες αλλά ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως όλοι μαζί οι φορείς οφείλουν και μπορούν να απλώσουν μια «ασπίδα» προστασίας του ποταμού που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Οι ομιλίες
• Αυτό εξάλλου ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτης Παππάς, ο οποίος εξέφρασε της πεποίθηση πως «σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Καλαμά».
• Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημείωσε με νόημα ότι «όλοι μας αγωνιούμε και αγαπάμε τον Καλαμά. Δεν μπορεί κάποιοι να τον αγαπούν πιο πολύ. Στόχος μας είναι να τον προστατεύουμε από οτιδήποτε τον απειλεί».
• Ο πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλης Πασιάκος έκανε πάντως επίθεση στους κ.κ. Φίλιο και Καχριμάνη, αλλά και στον Στ. Καλογιάννη, τονίζοντας ότι δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό απ’ αυτούς όσον αφορά την προστασία του ποταμού.
• Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που έχει η γεωργία στον Καλαμά, αφού, όπως είπε, υπάρχουν πρακτικές ρίψης χημικών ουσιών που δεν είναι και οι καλύτερες για το οικοσύστημά του.
• Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Γιάννης Ντούρος πρότεινε την σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου από τους προέδρους των Συλλόγων Προστασίας των ποταμών ώστε, όπως είπε, η φωνή τους να είναι μεγάλη και να εισακουστεί.Θέματα που έχουν να κάνουν με την ρύπανση του ποταμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το οικοσύστημά του ανέπτυξαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Σημαντικά είναι τα βήματαπου έχουν γίνει αναφορικά με την προστασία του Καλαμά, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη, τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που παραβρέθηκε στην ημερίδα του Βουτσαρά. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ως παραδείγματα το αποχετευτικό σ’ όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που θα βοηθήσει να μην διοχετεύονται λύματα στον ποταμό, μίλησε για τους ελέγχους και τις συστάσεις που κάνει η Περιφέρεια στα σφαγεία τα οποία λειτουργούν κοντά στον Καλαμά αλλά και για το αρδευτικό του Λεκανοπεδίου που επίσης θα βοηθήσει, όπως είπε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Γιάννης Αγγελάκας στα Γιάννενα

Ο Γιάννης Αγγελάκας με την παρέα του, το Ντίνο Σαδίκη στο μπαγλαμά, το νέο μέλος του σχήματος Χρήστο Χαρμπίλα στα ηλεκτρονικά, τον Τίτο Καργιωτάκη στην κονσόλα του ήχου και το Στάθη Αραμπατζή στην κιθάρα, συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους.Αυτήν την εποχή η ομάδα βρίσκεται στο studio καθημερινά, ηχογραφεί καινούργια τραγούδια για το καινούργιο album που προβλέπεται να κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς και προετοιμάζεται για τις συναυλίες που θα δώσει σε ολόκληρη την Ελλάδα.“...Έχει διαμορφωθεί ένας καινούριος ήχος, μερικά νέα κομμάτια, καινούριες αγωνίες...” όπως λέει ο ίδιος ο Γιάννης Αγγελάκας.Μέρος αυτής της δουλειάς θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Κάστρο Ιτς Καλέ στις εννέα και μισή.Ο Γιάννης Αγγελάκας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Mε χειμαρρώδη παρουσία πάνω στη σκηνή, με “ψυχή βαθιά”, καταφέρνει να μας συνεπαίρνει με τη ξεχωριστή “χωρίς κανόνες”, ερμηνεία του και να απογειώνει τη διάθεση μας σε ένα “αιρετικό” παραλήρημα.Ο Γιάννης Αγγελάκας πρόσφατα είχε σχολιάσει:“Η αληθινή μουσική και η τέχνη γενικότερα οφείλει να προφητεύει τα χειρότερα τις εποχές που οι άνθρωποι νομίζουν πως ευημερούν και τα καλύτερα όταν δυστυχούν, καταθλίβονται και πιστεύουν πως έχουν όλα χαθεί, υπενθυμίζοντάς τους πως πάντα, στο πιο βαθύ σκοτάδι, άνθιζε η συνείδηση και η ορμή για εξέλιξη. Έχουμε ακόμα πολλά γοητευτικά δύσβατα μονοπάτια να περπατήσουμε. Ας το κάνουμε alltogethernow”.O Ντίνος Σαδίκης δημιούργησε τους Εν Πλω το 1985, ένα συγκρότημα-σημείο αναφοράς για το ελληνικό rock, παρότι κυκλοφόρησαν μόνο ένα ιστορικό album*. Με το Γιάννη Αγγελάκα, φίλοι και συνεργάτες από παλιά, βρέθηκαν μαζί και στους Επισκέπτες, μέλος του οποίου ήταν και ο Στάθης Αραμπατζής. Ο Χρήστος Χαρμπίλας, παλιός συνεργάτης με τον Γιάννη Αγγελάκα, έχει συμμετάσχει και στους Επισκέπτες και στους Λύκους.Όπου κι αν εμφανίζονται ο Γιάννης Αγγελάκας και η παρέα του αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις και ξεσηκώνουν το κοινό. Πάντα χαλαροί, αλλά και πάντα ενθουσιώδεις, είναι συγκινητικοί, από την αρχή έως το τέλος κάθε εμφάνισής τους.Η προπώληση των εισιτηρίων ΞΕΚΙΝΗΣΕ!Ώρα έναρξης: 21:30.Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στη προπώληση και 13 ευρώ στη πόρτα
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
 Πνευματικό Κέντρο,
 Kαπλάνειο καφέ
 Rock Shop (Πoυτέτση 1Α),
 Κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20),
 βιβλιοπωλεία ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (Πυρσινέλλα 11)
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ (Σπ. Κατσαδήμα 7).
Πληροφορίες: 26510 83940

ΑΡTΑ: Πυρκαγιά κατάστρεψε αποθήκη με τριφύλλι

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή 8 Ιουλίου στις 11.15 το πρωί σε αποθήκη με ξηρά χόρτα (τριφύλλι) που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Αγίου Σπυρίδωνα και Βίγλας. Από την πυρκαγιά κάηκε η αποθήκη καθώς και δύο παρακείμενοι στύλοι της ΔΕΗ ενώ στο συμβάν έλαβαν μέρος 4 οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και το υδροφόρο όχημα του Δήμου Αρταίων. Να σημειωθεί ότι κοντά στην αποθήκη βρίσκονται σταύλοι με ζώα (αγελάδες) που όμως σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Π.Υ. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα. Την ίδια μέρα η Π.Υ. Άρτας επενέβη σε άλλα τρία περιστατικά πυρκαγιών εκ των οποίων οι δύο ήταν αγροτικές και η άλλη δασική αλλά σβήστηκαν εν τη γενέσει τους προτού προλάβουν να επεκταθούν.

Αποχαρακτηρίστηκαν από τη Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας σαράντα ένα στρέμματα στη θέση Σαράτι – Κρυόβρυσης

Αποχαρακτηρίστηκαν από τη Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας σαράντα ένα στρέμματα στη θέση Σαράτι – Κρυόβρυσης (το γνωστό νταμάρι) προκειμένου να εγκατασταθεί η Εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου της Γ΄ Φάσης του λιμανιού ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε., προκειμένου να στήσει Λατομείο.Εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων θεωρούν πως τα αδρανή υλικά που θα εξορυχθούν στη θέση αυτή πιθανότατα να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες του έργου, παρά τις όποιες επιφυλάξεις της αναδόχου εταιρείας.Βέβαια, σύμφωνα με δηλώσεις των υπεύθυνων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε περίπτωση που οι ποσότητες αυτές θα υπολείπονται των απαιτούμενων, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του χώρου.Αυτό το γεγονός και μόνο, θα μπορεί και έτσι πρέπει, να είναι το ισχυρό επιχείρημα των Τοπικών Φορέων που αντιδρούν στα σχέδια της Εταιρείας να προβεί σε εξόρυξη υλικών από τη θέση ΓΩΝΙΑ.Ως προς τις θέσεις της εταιρείας περί της ακαταλληλότητας ποιοτικά των υλικών από τη συγκεκριμένη περιοχή (Σαράτι – Κρυόβρυση) μάλλον ερμηνεύεται η πρόθεσή της να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών της Θεσπρωτικής Κοινωνίας.

Θερινό σινεμά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου

Η πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου που έχει το γενικό τίτλο "Μ αγιόκλημα και γιασεμιά" συνεχίζεται σήμερα  Δευτέρα 9 Ιουνίου με την προβολή της ταινίας "Η ζωή του Μπράιαν" σε σκηνοθεσία Τέρι Τζόουνς, στις 9.30 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο για τις επόμενες 6 ημέρες

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο για τις επόμενες 6 ημέρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Ο καύσωνας θα γίνει πιο έντονος στις αρχές της με θερμοκρασίες που κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα φθάσουν έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου.Πιο συγκεκριμένα μέχρι την Πέμπτη 12/07 η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει:Στην Ήπειρο τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου και κατά περιόδους τους 39 βαθμούς.Στο Ιόνιο κατά μέσο όρο η θερμοκρασία δε θα υπερβεί τις πιο ζεστές ημέρες τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Πάγωμα διοδίων και ηλεκτρονική κάρτα για την Εγνατία

Με έγγραφά της η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά αφενός να μην γίνει αύξηση της τιμής των διοδίων στην Εγνατία Οδό και αφετέρου να καθιερωθεί ηλεκτρονική κάρτα για τους συχνούς χρήστες της.«Ξέρετε πολύ καλά ότι πάντα επιμέναμε ότι ήταν λάθος να υπάρχουν διόδια μέσα στο χώρο της Ηπείρου.Αφού αυτά τοποθετήθηκαν, είχαμε μια συζήτηση με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού, ώστε να εφαρμοστεί μια ηλεκτρονική κάρτα για να έχουν ειδική τιμή όσοι κινούνται συχνά από και προς Ηγουμενίτσα. Το ίδιο είχαμε ζητήσει και για τους κατοίκους των περιοχών Μετσόβου και Μαλακασίου Καλαμπάκας. Μας είχε υποσχεθεί γραπτώς η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ότι αυτό θα γίνει. Από τότε πέρασαν 5-6 μήνες και δεν έγινε τίποτε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση αύξησης της σημερινής τιμής των διοδίων, λέγοντας τα εξής:«Εμείς με έγγραφά μας, κάναμε γνωστό ότι σε καμία περίπτωση, σ΄ αυτή τη φάση, δεν δεχόμαστε να αλλάξει η τιμή στα διόδια Τύριας και Μαλακασίου και παράλληλα ζητάμε εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας».

ΑΡΤΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητάνε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Άρτας καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει φτάσει στο απροχώρητο.Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Άρτας, λειτουργούν με τρομακτικές ελλείψεις υλικών που κάνει την λειτουργία του επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς».

Για έντονη δυσοσμία του αποχετευτικού αγωγού διαμαρτύρονται οι κάτοικοι στην παλιά Φιλιππιάδα!

Για έντονη δυσοσμία του αποχετευτικού αγωγού διαμαρτύρονται οι κάτοικοι στην παλιά Φιλιππιάδα. Μέσω επιστολής τους που απευθύνεται στην Υγειονομική Υπηρεσία Πρέβεζας και κοινοποιείται στον δήμαρχο Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Σας πληροφορούμε ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επιδεινώθηκε επικίνδυνα» Σύμφωνα με τους κατοίκους λύματα αναβλύζουν απ’ τον αγωγό, οι οποίοι θεωρούν την μόλυνση του περιβάλλοντος δεδομένη. Οι κάτοικοι απευθυνόμενοι στον κάθε αρμόδιο επισημαίνουν πως «ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος, παρά τα κάποια ημίμετρα που πήρατε. Ντροπή γι’ αυτό που συμβαίνει». Σημειώνουν τέλος , ότι άμεσα η δημοτική αρχή, θα πρέπει να δει το όλο πρόβλημα, γιατί με τις μεγάλες θερμοκρασίες της εποχής, η ζωή των κατοίκων καθίσταται ανυπόφορη και ότι τελευταία επιλογής τους είναι η προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την ένταξη τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως 10 δωματίων στον Ο.Α.Ε.Ε

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητά να ανακληθεί η απόφαση σύμφωνα με την οποία τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν 6 έως 10 δωμάτια υποχρεούνται στην εγγραφή τους στον Ο.Α.Ε.Ε.Στην επιστολή του το επιμελητήριο επισημαίνει ότι οι μικρές αυτές τουριστικές μονάδες στο σύνολό τους ασκούν το επάγγελμα συμπληρωματικά με άλλες δραστηριότητες, καθώς από μόνο του το εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των καταλυμάτων, πόσο μάλλον να καλύψουν αυξημένες δαπάνες ασφάλισης ή πολύ περισσότερο, απόσβεση της επένδυσης. Η δε συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελείται από ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Σύσκεψη για την τύχη της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι μαζικοί φορείς της Ηπείρου, διοργανώνουν αύριο Τρίτη 10/7/12 και ώρα 12 μμ στην αίθουσα συσκέψεων της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου με στόχο:Την ανάκληση της διαδικασίας του διαγωνισμού πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί η εικόνα των πολλών ξερών πεύκων που καταγράφονται στην γραφική παραλία Αλωνάκι Φαναρίου

Απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί η εικόνα των πολλών ξερών πεύκων που καταγράφονται στην γραφική παραλία Αλωνάκι Φαναρίου. Το ζήτημα είχε θέσει ενώπιον όλων των αρμόδιων φορέων του Νομού Πρέβεζας, η Πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Πάργας, Ελένη Κολιοφώτη, στην διευρυμένη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Πρέβεζα, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας. Σύμφωνα με την κ.Κολιοφώτη το πευκοδάσος στην Λούτσα και το Αλωνάκι έχουν υποστεί τρομερή ζημιά από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεύκα ενώ εκτός των άλλων, καραδοκεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Η «ασθένεια» των πεύκων πάντως δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο. Στην Κάρπαθο, το Ρέθυμνο, την Πιερία και αλλού, μέσα σε λίγα χρόνια ξεράθηκαν μεγάλα δέντρα ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μύκητα που δημιουργεί το πρόβλημα σε συνάρτηση με την γήρανση των δέντρων

Δημόσια διαβούλευση σήμερα στο ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου, των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων της χώρας

Σήμερα Δευτέρα 09/07/2012 και ώρα 19:30 στα γραφεία του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των Γεωλόγων του Παραρτήματος σχετική με τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων του διαμερίσματος Ηπείρου - Νήσων.

Δωρεά του ΟΠΑΠ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ένα πλήρες σύστημα βραχυθεραπείας υψηλού ρυθμού δόσης – έναν εξοπλισμό για μια απολύτως σύγχρονη μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη – προσφέρει η ΟΠΑΠ Α.Ε. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η επίσημη παράδοση του εξοπλισμού θα γίνει την προσεχή Τρίτη, 10 Ιουλίου.Η δωρεά εντάσσεται στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον τομέα της Υγείας, το οποίο εφαρμόζει η ΟΠΑΠ Α.Ε.Το συγκεκριμένο σύστημα με το οποίο εξοπλίζεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κόστισε 341.325€.

Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις οκτώ το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Ο απολογισμός θα γίνει σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στη συνεδρίαση αυτή έχουν κληθεί οι θεσμοθετημένοι φορείς της πόλης των Ιωαννίνων.

O "Οδυσσεβάχ" ταξιδεύει στην Άρτα

Η θεατρική παράσταση ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της Ξένιας Καλογεροπούλου θα ανέβει στο Θέατρο Κάστρου στην Άρτα, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 9:15μ.μ. για μία μοναδική παράσταση. Το «Θέατρο του Βορρά» ανοίγει τα πανιά του και ο θρυλικός πια Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου κάνει για πρώτη φορά στην τριαντάχρονη ιστορία του το γύρο της Ελλάδας. Η παράσταση που έχει μαγέψει εκατομμύρια θεατές, φιλοδοξεί να παρασύρει μαζί της στο ταξίδι νέους, μικρούς - και όχι μόνο - φίλους της να φάνε μαζί το λωτό…και να ξεχάσουν να μεγαλώσουν.Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο. χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα αγαπημένα παραμύθια .Η σκηνή μετατρέπεται ολόκληρη σε καράβι και όλοι μαζί σαλπάρουμε για να γνωρίσουμε τον Κύκλωπα Αρχισαλαχάρ, που όταν τραγουδάει η γη ταρακουνιέται, την Λαριζάντ, την πριγκίπισσα που με την ομορφιά της μπορεί να σε βγάλει από το δρόμο, τη μάγισσα Κιρκίλα που πετάει, τους πειρατές, τη γοργόνα, τους λωτοφάγους και άλλους τόσους ήρωες που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε το ταξίδι!. Οδηγός μας ο Παραμυθάς , ο πιο αγαπημένος φίλος των παιδιών. Την παράσταση συνοδεύει ζωντανή μουσική με κιθάρα , ακορντεόν και κρουστά.Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Γάκης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο "Δημήτρης Χορν" το 2006 για την ερμηνεία του στην παράσταση "Κατσαρίδα", ενώ τη μουσική υπογράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος .Στο ρόλο του Οδυσσεβάχ ο Πάνος Βλάχος γνωστός από τις αγαπημένες σειρές Βασιλιάδες (Λεωνίδας), Ζωή της Άλλης (Τζώρτζης) κ.α. Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους.Μια παράσταση για κάθε ηλικία, που δεν πρέπει να χάσετε .

27 προσλήψεις στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας

Στην πρόσληψη 27 ατόμων (26 παγιδοθετών και 1 εργάτη αποθήκης) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας. Η πρόσληψη θα γίνει με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (μέχρι 42 ημερομίσθια). Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στο κτίριο της διεύθυνσης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τη Δευτέρα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Λ. Ειρήνης 65, 3ος όροφος). Οι τοπικές κοινότητες στις οποίες θα απασχοληθούν οι 26 παγιδοθέτες είναι οι εξής (στην παρένθεση ο αριθμός ατόμων ανά κοινότητα):Ν. Σαμψούντα (1), Ν. Σινώπη-Αρχάγγελος (1), Μιχαλίτσι (1), Φλάμπουρα (1), Πρέβεζα (2), Νικόπολη (1), Κανάλι-Καστροσυκιά (1), Μυρσίνη-Μεγαδέντρο (2), Καμαρίνα (1), Κρυοπηγή (1), Δεσποτικά (1), Λούρος (1), Κοτσανόπουλο (1), Σφηνωτό (1), Ωρωπός (2), Βρυσούλα-Τρίκαστρο (1), Χειμαδιό (1), Παπαδάτες (2), Γαλατάς (1), Ριζοβούνι (1), Νικολίτσι (1) και Άσσος (1). Επιπλέον στην Πρέβεζα θα απασχοληθεί και ένας (1) εργάτης αποθήκης. Βασικό κριτήριο για την πρόσληψη είναι η εντοπιότητα. Η πλήρης ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 26820 24768, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Σύλληψη παράνομου μετανάστη στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής ένας αλλοδαπός ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει παράνομα στο εξωτερικό.Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς στερούταν νομιμοποιητικών εγγράφων.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

«Ντόρα η Μικρή Εξερευνήτρια» στο δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας

Η αγαπημένη των παιδιών, «Ντόρα η Μικρή Εξερευνήτρια», μας προσκαλεί σ’ ένα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι, τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ, στο δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Με τη συνδρομή του κοινού, η Ντόρα και οι γενναίοι φίλοι της χρησιμοποιούν τις μουσικές, γλωσσικές και μαθηματικές τους ικανότητες για να περιηγηθούν στην πυραμίδα-αριθμό, την «ανακατεμένη» ζούγκλα και τις άλλες τοποθεσίες με στόχο να βρουν το χαμένο αρκουδάκι της Ντόρα, τον Οσίτο, στην πόλη των χαμένων παιχνιδιών. Φυσικά η Ντόρα σαν έμπειρη εξερευνήτρια, θα βοηθήσει τα παιδιά να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, χαρίζοντας τους μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης. Δέκα ηθοποιοί – χορευτές με θεαματικά κοστούμια, εντυπωσιακά σκηνικά, υπέροχη μουσική και χαριτωμένους διαλόγους δημιουργούν μια παράσταση που θ’ απολαύσει όλη η οικογένεια. Όλοι οι διάλογοι και τα τραγούδια της Παράστασης είναι στα Ελληνικά. Προπώληση εισιτηρίων στη Δημοτική Αγορά. Γενική τιμή εισόδου 15 ευρώ.

Προ αδιεξόδου οι κοινωνικές δομές Δήμων και στην Ήπειρο

Εάν τελικά μειωθούν οι συμβασιούχοι κατά 10%
Σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας σε σημαντικές δομές και των Δήμων της Ηπείρου θα προκαλέσει, εάν τελικά ισχύσει, η μείωση των συμβασιούχων στο δημόσιο κατά 10%.Κοινωνικές και προνοιακές δομές, όπως παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) κ.α. κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, αφού δουλεύουν κατά κύριο λόγο με συμβασιούχους.Αν και επρόκειτο να προσληφθούν περίπου 4.400 συμβασιούχοι σε όλους τους Δήμους της χώρας για τις συγκεκριμένες δομές, κανείς δεν ξέρει πλέον τι θα γίνει, εφόσον ισχύει το παραπάνω μέτρο, που φαίνεται να επιθυμεί η ίδια η Τρόικα.Πάντως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, την Τετάρτη το απόγευμα.

Να βρεθεί λύση…
Με την απειλή «λουκέτων» σε πολύ κρίσιμες κοινωνικές δομές, οι πολίτες στην Ήπειρο ζητούν από την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να κάνει ό, τι μπορεί για να μην ισχύσει το μέτρο της μείωσης των συμβασιούχων.Όπως τονίζουν συνδικαλιστές, «πρέπει επειγόντως να βρεθεί λύση, αφού δεν νοείται να απογυμνωθούν οι Δήμοι, την ώρα που έχουν πλείστες αρμοδιότητες».

Στους παιδικούς σταθμούς…
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, από τη στιγμή που ειδικά στους παιδικούς σταθμούς και φέτος αναμένεται μεγάλο το ενδιαφέρον των γονέων, μιας και, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να πληρώσουν για να στείλουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς.«Καλό είναι οι αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα, γιατί διαφορετικά δεν θα εκτιναχθεί μόνο η ανεργία, αλλά θα διαλυθεί κάθε κοινωνική υποδομή που υπάρχει. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρό θέμα…» σημειώνουν γονείς.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ