Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Νέα εφαρμογή υπολογισμού τελών & δικαιωμάτων στα Κτηματολογικά Γραφεία Ιωαννίνων και Άρτας

Μια νέα υπηρεσία για τους συναλλασσόμενους με Κτηματολογικά Γραφεία παρέχει διαδικτυακά από σήμερα η Κτηματολόγιο ΑΕ μέσα από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr.Πρόκειται για την εφαρμογή «Υπολογισμού τελών και δικαιωμάτων» με την οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να υπολογίσει μόνος του το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει για κάποια συναλλαγή του (π.χ. αγοραπωλησία, εγγραφή προσημείωσης κ.α.).Ο υπολογισμός τελών και δικαιωμάτων μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής αφορά τα Κτηματολογικά Γραφεία Ιωαννίνων και Άρτας.Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάρχουν δύο είδη τελών και δικαιωμάτων ανάλογα με το είδος της πράξης: α) πάγια και β) αναλογικά, που υπολογίζονται επί του ποσού της συναλλαγής π.χ. επί αγοραπωλησίας στο τίμημα της πώλησης, επί προσημείωσης ή υποθήκης στο ποσό για το οποίο αυτή εγγράφεται.
-Για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει το σωστό είδος εγγραπτέας πράξης και να συμπληρώσει το ποσό της συναλλαγής.
-Σε περίπτωση που το δημόσιο έγγραφο (συμβόλαιο, δικαστική απόφαση κλπ.) περιλαμβάνει περισσότερες από μία πράξεις (π.χ. αγορά και γονική παροχή, ή αποδοχή κληρονομιάς και δωρεά) ο υπολογισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε είδος ξεχωριστά.
-Εάν κατά τη συναλλαγή, ο ενδιαφερόμενος σκοπεύει να ζητήσει και έκδοση πιστοποιητικού καταχώρισης, μπορεί να συμπληρώσει το πλήθος των πιστοποιητικών που θα αιτηθεί, ώστε να συνυπολογιστεί το κόστος τους.
Η εφαρμογή βρίσκεται στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr στην πύλη e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ /Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες /Κτηματολόγιο σε Λειτουργία και η πρόσβαση σ΄αυτήν είναι ελεύθερη (δεν χρειάζεται κωδικός πρόσβασης).

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ημερίδα για την εκτροφή σαλιγκαριών

Για ένα από τα νέα επαγγέλματα με μεγάλη απήχηση στην χώρα μας και το εξωτερικό, την εκτροφή σαλιγκαριών, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι Πρεβεζάνοι μέσα στον Ιούλιο.Η εταιρία Helix Hellas, με μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, διοργανώνει ημερίδα με θέμα την εκτροφή σαλιγκαριών, το Σαββατο στις 21 Ιουλίου και ώρα 10π.μ. στο ξενοδοχείο Margarona Royal στην Πρέβεζα. Η ενημέρωση θα γίνει από τον πρόεδρο του διεθνούς ινστιτούτου σαλιγκαροτροφίας κ. Giovanni Avagnina.Πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την εκτροφή σαλιγκαριών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παραμένει στον ΠΑΣ ο Τζημόπουλος

Παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα για τα επόμενα δυο χρόνια θα εξακολουθήσει να είναι ο Θέμης Τζημόπουλος, όπως ανακοίνωσε η ομάδα των Ιωαννίνων. Ο Έλληνας παίκτης υπέγραψε την επέκταση της συνεργασίας του και δήλωσε χαρούμενος που παρέμεινε στην ομάδα και τη νέα σεζόν. Ο Τζημόπουλος υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας.Η ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει: «Η Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου με τον ποδοσφαιριστή Θέμη Τζημόπουλο για τα επόμενα δύο χρόνια».Στην συνέχεια, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής τόνισε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας των Ιωαννίνων: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Χριστοβασίλη και τον Προπονητή κ. Χριστόπουλο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν ανανεώνοντας το συμβόλαιο μου. Ήθελα να παραμείνω στα Γιάννινα γιατί έχω δεθεί με την ομάδα και τον κόσμο της. Φέτος ξεκινάμε τη δημιουργία μιας νέας ομάδας και πρέπει όλοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Σίγουρα θα είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Προσπάθησαν να κρεμάσουν ρατσιστικό πανό στο Κάστρο των Ιωαννίνων

Κατά τη διάρκεια πάρτι οικονομικής ενίσχυσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Ιωαννίνων στην παραλίμνια περιοχή Σκάλα απέναντιαπό το κάστρο, έγιναν αντιληπτά άτομα τα οποία προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό στα τείχη του κάστρου το οποίο-σύμφωνα με το Indymedia- έγραφε fuck Albania (sic). Αμέσως άτομα που βρίσκονταν στο χώρο τους κυνήγησαν, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν στα στενά του κάστρου αφήνοντας το πανό μισοκρεμασμένο.

Τροχαίο με έναν τραυματία στη συμβολή των οδών Πυρσινέλα & Γρηγ. Σακκά

Στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Σακκά και Πυρσινέλα, είχαμε τη σύγκρουση Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου με μηχανάκι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αναβάτη του δικύκλου. Πιο συγκεκριμένα το Ι.Χ. καθώς κινούνταν από την οδό Γρηγορίου Σακκά προς την οδό Πυρσινέλα συγκρούστηκε με διερχόμενο "παπί" delivery γνωστής εταιρείας εστίασης της πόλης των Ιωαννίνων. Η παρέμβαση των ανδρών της τροχαίας και του ΕΚΑΒ ήταν άμεση. Ελπίζουμε όλα να είναι ok. Περαστικός απαθανάτισε το γεγονός και μας έστειλε τη φωτό που σας παρουσιάζουμε.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Χωρίς δισταγμό έκοψαν το ρεύμα σε 96χρονο ανήμπορο ηλικιωμένο !..

Χωρίς κανέναν δισταγμό, ένα ιδιώτης εργολάβος που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ στην Ηγουμενίτσα, έκοψε το ρεύμα σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, επειδή δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό.Ο 96χρονος Δονάτος Σούμπαλης και την 90χρονη σύζυγός του, οι οποίοι επί χρόνια ζουν σε ένα φτωχικό σπιτάκι που τους έχει παραχωρήσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, έμειναν χωρίς ρεύμα,μέχρι να δείξει ευαισθησία ο Σπύρος Μπότος, προιστάμενος της ΔΕΗ Ηγουμενίτσας και να συνδέσει το ρεύμα.Ολη τους η περιουσία , μια μικρή παλιά ηλεκτρική κουζίνα, ένα... άδειο ψυγείο, μια εικόνα της Παναγίας και οι πρόχειρα καδραρισμένες φωτογραφίες των τεσσάρων παιδιών τους, που όλα τους τράβηξαν τον δρόμο της μετανάστευσης για ένα καλύτερο αύριο και σήμερα ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.Αγρότες, συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι δυο, λαμβάνουν κάθε μήνα την κατώτατη σύνταξη των 340 ευρώ. Ενα εισόδημα που, όπως έλεγαν, δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Μια από αυτές ήταν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ των τελευταίων μηνών.Το τελευταίο ειδοποιητήριο -με το οποίο η Εταιρία τους προειδοποιούσε ότι αν δεν εξοφλήσουν μέχρι τις 8 Ιουνίου θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να διακόψουμε την ηλεκτροδότησή σας , ανέγραφε ως συνολικό ποσό πληρωμής τα 948 ευρώ...


alexiptoto.com

Με ένα καρφί καρφωμένο στο κεφάλι, βρέθηκε μια θαλάσσια χελώνα στον Αμβρακικό!!!

Τραυματισμένη, με ένα καρφί καρφωμένο στο κεφάλι, βρέθηκε μια θαλάσσια χελώνα στον Αμβρακικό κόλπο, στην περιοχή Τσουκαλιό. Η χελώνα λόγω του τραύματος προφανώς, είχε χάσει τον προσανατολισμό της και κινήθηκε προς την ακτή όπου την είδαν οι φύλακες στην καθημερινή τους βάρδια και ειδοποίησαν τους αρμόδιους. Όλα δείχνουν ότι είναι ανθρώπινο έργο. «Και εγώ έτσι το εκλαμβάνω. Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν να πάει κάποιος να σφυροκοπήσει μία χελώνα δεδομένου ότι όσες έχουμε βρει κακοποιημένες, είναι σκληρά κακοποιημένες. Δηλαδή σπάνια έχουμε βρει χελώνας νεκρές από σακούλες ή από κάτι άλλο. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτωσης των χελωνών είναι οι σακούλες, πλαστικά δηλαδή απ’ τις ακτές που τα περνάνε για μέδουσες και αλιευτικά εργαλεία» ανέφερε η Μαρία Κατσικάτσου, βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Σύμφωνα με την κυρία Κατσικάτσου φέτος από την αρχή της χρονιάς βρέθηκαν περίπου 12 νεκρές χελώνες στον Αμβρακικό ενώ πέρσι ο συνολικός αριθμός θανάτωσης ήταν 31. Η συγκεκριμένη χελώνα είναι τραυματισμένη, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος, στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού (πρώην δημαρχείο Φιλοθέης) και δέχεται τη φροντίδα των ανθρώπων του φορέα μέχρι το βράδυ που θα ταξιδέψει με το τελευταίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την Αθήνα, για να μεταφερθεί για περίθαλψη στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, με την ευχή όλων να επανέλθει σύντομα στο φυσικό του περιβάλλον. Η χελώνα είναι μάλλον ανήλικη, 4-5 ετών και ζυγίζει περίπου 40 κιλά.

Οδηγίες απ’ τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας για τις θερινές εκπτώσεις 2012

Επ’ ευκαιρία της έναρξης διενέργειας των θερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, που θα λήξουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας , απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις , οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Ειδικότερα:
Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.Το εμπόριο έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις τακτικές εκπτώσεις, καθώς αποτελούν μία ανάσα μέσα στην βαθύτατη κρίση. Καλούμε τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παρεμπόριο και τους διαβεβαιώνουμε ότι, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων που προσφέρουμε.
Τέλος, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ήμερα προσφορών, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των θερινών τακτικών εκπτώσεων.
ΚΑΛΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

Εκδηλώσεις του Συλλόγου "Ο Πλάτανος" Ιωαννίνων

9 , 10 και 11 Ιουλίου  στην πλατεία της γειτονιάς του Πλατάνου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πλάτανος» διοργανώνει πολιτιστικό 3ημερο στις 9 , 10 και 11 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία της γειτονιάς του Πλατάνου (πίσω από το Στάδιο).Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 στις 9.30 μ.μ. σκηνή Καραγκιόζη με θέμα «Αντάλλαγμα» με τον Τάσο Ζαρμπαλά και με ζωντανή ορχήστρα τους Αχιλλέα Πεπόνη – Γιάννη Γεωργόπουλο – Στέφανο Χατζάβαλο.Την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 στις 9.30 μ.μ. προβολή ταινίας «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΪΝ» σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακέπελη και Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιάννης Βαλεράς.Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 στις 9.30 μ.μ Συναυλία – Αφιέρωμα στους Γιώργο Ζαμπέτα και Απόστολο Καλδάρα με την Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.Την ορχήστρα αποτελούν οι:
Γιάννης Σταύρου, φωνή
Ανθή Σταύρου, φωνή –αρμόνιο
Νίκος Παππάς, μπουζούκι
Περικλής Μπουλουχτσής, μπάσο
Ντίνος Μπουζάνης, κιθάρα
Καθώς και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου:
Βασίλης Κώστας, μπουζούκι
Χρυσοβαλάντης Καλογιάννης, μπουζούκι
Δημήτρης Σταύρου, μπουζούκι
Δημήτρης Μάστορας, μπουζούκι
Νίκος Κίτσιος, μπουζούκι
Βασίλης Λέκκας, μπουζούκι
Ρένια Τσακτσήρα, αρμόνιο-ακορντεόν
Ηλίας Τζιχάνης, αρμόνιο-ακορντεόν
Βασίλης Μπαζιαλέκος, αρμόνιο
Σπύρος Βέργος, μπάσο
Διδασκαλία – επιμέλεια μουσικού συνόλου: Ντίνος Μπουζάνης
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στη συγκρότηση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προχώρησε ο Δήμος Άρτας

Στη συγκρότηση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προχώρησε ο Δήμος Άρτας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 9 μέλη (8 τα οποία εκλέγονται συν τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας). Ως τακτικά μέλη εκλέχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Γιάννης Κοτσαρίνης, Αναστάσιος Τσαμπάς και Περικλής Γαλήνας από την πλειοψηφία, Νίκος Κέφης, Χριστόφορος Ξυλογιάννης και Μιχάλης Κοτσαρίνης από την μειοψηφία, καθώς και οι δημότες Γιώργος Τάτσης και Δημήτρης Τσιρογιάννης. Ως αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν ο Ντίνος Παπαδημητρίου (δημ. Σύμβουλος από την μειοψηφία) και ο Χρήστος Νικολαΐδης (δημότης).

ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ:Η μόνη «όαση» είναι τα Μουσικά Σχολεία που προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση

Με αφορμή την συναυλία που θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. στον Φρόντζο για τα 20 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο γιός του Λάκης Χαλκιάς συνάντησε σήμερα το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλλάδιον» τους πολιτιστικούς συντάκτες των ΜΜΕ των Ιωαννίνων.Είπε ότι είναι συγκινημένος που θα ξανά τραγουδήσει στο θέατρο της ΕΗΜ όπου έχει ζήσει στο παρελθόν ξεχωριστές στιγμές στο πλευρό του πατέρα του.Μίλησε με τρυφερότητα για εκείνον «που με το κλαρίνο του έστειλε στα πέρατα του κόσμου τα μοιρολόγια μας και την Ηπειρώτικη μουσική μας».Από παιδάκι φτωχό και πεινασμένο σε κάποιο χωριό της Ηπείρου, ο Τάσος Χαλκιάς βρέθηκε να παίζει σε Ευρώπη και Αμερική και να τον υμνούν σπουδαίοι «σπουδαγμένοι» της μουσικής άνθρωποι. Ηταν ο άνθρωπος που εξήντα ολόκληρα χρόνια πάλεψε να κρατήσει την παράδοση μας ζωντανή και να την μεταφέρει ατόφια στους νεώτερους. Μια ήταν η φράση που έλεγε μέχρι τα τελευταία του ο μπάρμπα Τάσος «Την παράδοση και τα μάτια σας!!», που δυστυχώς, όπως είπε ο Λάκης Χαλκιάς η Πολιτεία – και όχι μόνο - δεν άκουσε ποτέ!.«Δεν είναι δυνατόν», είπε «νέα κράτη που δεν έχουν παράδοση, να προσπαθούν να δημιουργήσουν ιστορία με θέσπιση νόμων, με Σχολεία με Πανεπιστήμια και Ακαδημίες. Εδώ δεν βλέπω καμία κίνηση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την συνέχεια της παράδοσης! Η χώρα μας έπρεπε να έχει γίνει το κέντρο της γης για τον πολιτισμό της και να συρρέουν εδώ νέοι από όλες τις χώρες. Εδώ ξεκίνησε η Μουσική, το Θέατρο, η Λογοτεχνία, οι Εικαστικές Τέχνες και εμείς ζούμε στο απόλυτο τίποτα! Ούτε μια Ακαδημία δεν μπόρεσε η Ελληνική Πολιτεία να φτιάξει αναγκάζοντας τα παιδιά μας να πάνε έξω αν θέλουν να κάνουν κάτι καλύτερο, στην Τουρκία π.χ. για να μάθουν Ελληνικά όργανα όπως το Ούτι, το Κανονάκι!!. Η μόνη «όαση» είναι τα Μουσικά Σχολεία που προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση. Εκεί υπάρχουν ελπίδες! Αυτά τα σχολεία είναι και το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας που όλοι μας θα θέλαμε!.»Για την συναυλία για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Τάσου Χαλκιά, είπε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμιά άλλη πόλη παρά στα Γιάννενα τον τόπο που γεννήθηκε ο Χαλκιάς που μεγάλωσε, που πρώτο έπαιξε κλαρίνο.«Τα Γιάννενα είναι η πόλη του και οι Γιαννιώτες είναι ο κόσμος του!. Των Γιαννιωτών και γενικά όλων των Ηπειρωτών είναι ο άνθρωπος τους, αφού το πιο αγαπημένο, το πιο ωραίο και κορυφαίο παίξιμό του πάντα το έκανε στα μοιρολόγια. Το μοιρολόι του Μπάρμπα Τάσου τους συγκέντρωνε όλους κοντά του!»Στο ερώτημα «Τι να περιμένουν οι Γιαννιώτες να δουν στην συναυλία», ο Λάκης Χαλκιάς είπε: «Aς μην περιμένουν κανένα… «μνημόσυνο»! Ένα Ηπειρώτικο «γλέντι» θα γίνει στην Ε.Η.Μ. την Πέμπτη!!. Θα πούμε πολλά τραγούδια που είχε γράψει ο πατέρας μου και που σήμερα ο λαός μας τα έχει αφομοιώσει και τα έχει αναγνωρίσει ως κομμάτι της παράδοσης και βέβαια πολλά γνωστά αγαπημένα Ηπειρώτικα τραγούδια. Θέλω όσοι έρθουν, δυο ώρες να τραγουδήσουν και να χορέψουν, όπως παλιά κάναμε στις γιορτές μας!. Θα προσπαθήσουμε όλοι μας, για άλλη μια φορά να φέρουμε τον κόσμο κοντά στο μουσικό θησαυρό της παράδοσης μας, για να αντλήσουμε μαζί δύναμη και κουράγιο στις δύσκολες μέρες που περνάμε..»Τέλος ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία καθώς και όσους βοήθησαν να γίνει: Τον Δήμο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο, την ΕΗΜ για την παραχώρηση του θεάτρου και βέβαια την φέτα «Ηπειρο» και τον Πρόεδρο της κ. Παντελή Παντελιάδη χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η συναυλία, όπως τόνισε.Στην συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Γιώσας και μετέφερε τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα για τον Τάσο Χαλκιά, που ήταν ο πρώτος δάσκαλος κλαρίνου στο σχολείο - τότε Δολιανών.Για την συμμετοχή στην εκδήλωση του βραβευμένου χορευτικού συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου, μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ηλίας Γκαρτζονίκας και από το Πνευματικό Κέντρο η Διευθύντρια κ.Μαρία Στρατσάνη.Η συναυλία-αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά γίνεται την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ.Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Μαζί τους η 8μελης ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά και οι σολίστες στο κλαρίνο Σταύρος Καψάλης και Γιώργος Κοτσίνης.Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου υπό την διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκου Νούσια.Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».Εισιτήρια [10 ε] από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ.Μαρίνας 55 τηλ.2651 083961 –83840] από τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7] «Αναγνώστης» [Πυρσινέλλα 11] και τα καταστήματα Rock shop [Πουτέτση 1α], «Ιρις» [Γρ.Σακκά 20] Την Πέμπτη από τις 7 στο θέατρο της ΕΗΜ.

Συνεχίζετε και φέτος το πρόβλημα με τη παράνομη βόσκηση στη Δρακόλιμνη!!!

Τι θα κάνουν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ζαγορίου;
Σύμφωνα με φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο facebook από το διαχειριστή του καταφυγίου της Αστράκας Γιώργο Ροκά, πριν λίγες μέρες ανέβηκαν και πάλι κοπάδια με μοσχάρια που τόσα προβλήματα δημιούργησαν πέρσι στο Δρυμό Βίκου - Αώου.Συγκεκριμένα τα κοπάδια βόσκουν στη περιοχή της Ξερόλουτσας (λάκα Τσουμάνη) και της Δρακόλιμνης. Παρά τις διαμαρτυρίες και φέτος ο Δήμος Ζαγορίου, επέτρεψε και πάλι τη βόσκηση.Το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό για τον δρυμό αφού μολύνονται οι υδροφόροι ορίζοντες και οι πήγες πόσιμου νερού! Ήδη έχουν καταστραφεί δυο φυσικές πηγές από τις προσπάθειες των αγελάδων να πιουν νερό σε πηγή που οι κτηνοτρόφοι αντί να οργανώσουν με κλασσικές ποτίστρες, τις άφησαν να καταστραφούν .Οι βρύσες αυτές είναι η βρύση του Ρομποζη και η φημισμένη βρύση του Ρωμιού η Ρωμιοβρυση. Οι δυο παραπάνω πηγές είναι πρακτικά ακατάλληλες για πόση γιατί πέραν της καταστροφής της ροής του νερού οι πηγές έχουν μολυνθεί από τα περιττώματα των εκατοντάδων βοοειδών.Είναι σίγουρο ότι εάν δεν εκδιωχθεί σύντομα ο καταπατητής κτηνοτρόφος ,θα μολυνθούν και οι δυο εναπομείνασες πηγές που σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ορειβατικού καταφυγίου της Τυμφης αλλά και όλων των διερχομένων επισκεπτών.Λίγες μόνο ημέρες πριν από την διοργάνωση του 2ου Μαραθώνιου Ζαγορίου,η εικόνα στην περιοχή είναι απογοητευτική και ο Δήμος Ζαγορίου,παραμένει απαθής μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Νέες αγορές στο εξωτερικό ψάχνει ο τουρισμός της Ηπείρου

Μειωμένες φέτος οι κρατήσεις από Έλληνες
Με την τουριστική κίνηση στην Ήπειρο να έχει κάπως πάρει τα «πάνω της» τελευταία, αλλά και την ψυχολογία να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (από το 23% που είναι σήμερα), πολλοί ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες της περιοχής πιστεύουν, ότι αυτή η χρονιά θα είναι και η τελευταία τόσο δύσκολη για τον κλάδο τους και ελπίζουν, ότι από του χρόνου τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα.
Βέβαια και φέτος όλοι προσπαθούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όσους επισκεφτούν την περιοχή μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις τουριστικές υποδομές, κάτι που τονίστηκε και σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων .

Η εξωστρέφεια…
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου, που με τον καιρό επιβεβαιώνεται, είναι οι μειωμένες κρατήσεις από τους Έλληνες.Ειδικά στην Ήπειρο, που παραδοσιακά δούλευε κυρίως με εσωτερικό τουρισμό, πλέον οι ντόπιοι επισκέπτες είναι εμφανώς λιγότεροι από άλλες χρονιές και πλέον το στοίχημα στο εξής για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου είναι η καλύτερη δυνατή δικτύωση και συνεργασία με τις αγορές του εξωτερικού.«Όσοι συνεργάστηκαν με ταξιδιωτικά γραφεία στο εξωτερικό ή απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα δεν θα επηρεαστούν από την κρίση, αλλά όσοι δούλευαν με Έλληνες, θα έχουν πρόβλημα» είπε ο κ. Χρήστος Ζήγος, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου (μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες Πρόεδρος είναι ο κ. Λ. Ζαρκάδας και Γραμματέας η κ. Κατερίνα Παπανδρέου).Ακόμη, σημείωσε ότι «έως τώρα έχουμε πολλές διακυμάνσεις στις πληρότητες. Αυτές καθορίζονται ανά περιοχή, για αυτό και δεν υπάρχει ένας ενιαίος μέσος όρος για το πού βρίσκεται η τουριστική κίνηση. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έχει μειωθεί περισσότερο η τουριστική περίοδος». 

Τα έργα…
Το άνοιγμα του Ηπειρωτικού τουρισμού σε αγορές του εξωτερικού, που πλέον κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να υποστηριχθεί και από πολλά έργα υποδομής. Όμως έως τώρα, μόνο προβληματισμό προκαλεί σε όλους, το γεγονός ότι τόσο το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όσο και το Λιμάνι Ηγουμενίτσας δεν μπορούν να βοηθήσουν τον Τουρισμό μας να «βγει» στο εξωτερικό.Στο μεν Αεροδρόμιο τα έργα γίνονται με αρκετές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην έρχονται ακόμη διεθνείς πτήσεις, ενώ όσο δεν βελτιώνεται το Λιμάνι Ηγουμενίτσας, δεν θα έρχονται κρουαζιερόπλοια, κάτι που σημαίνει, ότι θα εξακολουθήσει ο Τουρισμός μας να χάνει ευκαιρίες.

Θα κλείσουν…
Στο μεταξύ, αρνητικό είναι το γεγονός, ότι και φέτος αρκετές θα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά στα παράλια της Ηπείρου, που θα βάλουν λουκέτο, αφού δεν μπορούν να δουλεύουν στο κόστος ή και πολλές φορές κάτω από αυτό.Όπως λένε ξενοδόχοι, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν και κάποιες οι ιδιοκτήτες των οποίων ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό.Ο κ. Ζήγος σημείωσε, ότι αντίδοτο στην κρίση για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι τέσσερα πράγματα: Η περιοχή που κάποιος δραστηριοποιείται, η επιχείρηση που έχει, το αν είναι καλός επαγγελματίας και αν έχει καλές τιμές.«Όποιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, θα ξεπεράσει την κρίση. Και το έχει κάνει πέρυσι και πρόπερσι» τόνισε.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι του Δήμου Αρταίων στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ

Κατά πλειοψηφία έγινε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας η εκλογή των αντιπροσώπων του Δήμου Αρταίων στο Δ.Σ. του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Δήμος Αρταίων εκλέγει τρεις αντιπροσώπους εκ των οποίων ο ένας θα πρέπει να προέρχεται από το σύνολο της μειοψηφίας, με υπόδειξη του συνόλου της μειοψηφίας. Ως τακτικά μέλη εκλέχθηκαν ο Γιάννης Παπαλέξης (Δήμαρχος), ο Θεόδωρος Γκούβας από την πλειοψηφία και η Αναστασία Σίμου από την μειοψηφία. Ως αναπληρωματικά εκλέχθηκαν ο Χρήστος Γιώτης και ο Ευάγγελος Σκανδάλης από την πλειοψηφία και ο Μιχάλης Κοτσαρίνης από την μειοψηφία.Ο επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής» Χρ. Ξυλογιάννης απείχε από τη διαδικασία της εσωτερικής ψηφοφορίας λόγω διαφωνίας του, όπως είπε, με τα προβλεπόμενα στο νόμο του «Καλλικράτη» για την εκπροσώπηση των παρατάξεων στα όργανα λέγοντας «λειτουργούν αντιδημοκρατικά, δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση, δεν συμμετέχουμε καθόλου στην ψηφοφορία». Την ένστασή του για την αναλογικότητα της εκπροσώπησης, που απορρέει από το νόμο, εξέφρασε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κ. Παπαϊωάννου και για το λόγο απείχε επίσης από τη διαδικασία.Ο Χρ. Παπάζογλου πρότεινε αρχικά για αντιπρόσωπο εκ μέρους της μειοψηφίας τον κ. Νίκο Κέφη λόγω και της εμπειρίας που έχει στη διαχείριση των απορριμμάτων ως πρώην Δήμαρχος της περιοχής Βλαχερνών όπου κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ. Πρόταση την οποία δεν αποδέχτηκε ο κ. Κέφης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παπάζογλου.Με την υπ’ αριθμ. 25531/6262/10-5-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δημοσιεύτηκε στο αρ.1826/8-6-2012 ΦΕΚ, συστάθηκε ο περιφερειακός Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Αρταίων. Στην ανωτέρω απόφαση ορίζεται ότι ο αριθμός των αιρετών αντιπροσώπων του Δήμου που θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ ανέρχεται σε τρεις. Σκοπός του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), και ειδικότερα η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων και των δράσεων αυτού για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, θαλάσσια μεταφορά ΑΣΑ, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων της χωρικής τους αρμοδιότητας, σύμφωνα και με την κ.υ.α. 2527/2009 (Α΄ 83). Έδρα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ορίζεται η έδρα της οικείας περιφέρειας. Η χρονική διάρκεια λειτουργίας του ορίζεται σε τριάντα έτη και μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Κατά των κομματικών διοικήσεων, ο τελευταίος πράσινος διοικητής του ΕΑΝΚΙ!!!

Τον είχαμε χάσει όλο το προηγούμενο διάστημα τον Στέφανο Ζούμπα, μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, που προεκλογικά -στα δύσκολα για το κόμμα του- είχε φροντίσει να λάμψει διά της απουσίας του. Βγήκε χθες όμως να πλέξει το εγκώμιο της Γιαννιώτισσας υφυπουργού υγείας Φωτεινής Σκοπούλη και να καταφερθεί κατά της ακολουθούμενης πρακτικής που θέλει να τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυβερνητικά κομματικά στελέχη. Πόσο γρήγορα ξέχασε ότι ήταν ο τελευταίος πράσινος διοικητής του ΕΑΝΚΙ, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009!!!

Ισόβια για τον φόνο 40χρονου περιπτερά στο Πέραμα Ιωαννίνων!

Αναζητείται ακόμη ο ομοεθνής του συνεργός
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το μικτό ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας σε 24χρονο Αλβανό για την άγρια δολοφονία περιπτερά στο Πέραμα Ιωαννίνων στις 30 Ιουνίου του 2006. Ο δράστης (που πάντως δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στο έγκλημα) αναζητούνταν από τις Αρχές, οι οποίες 6 χρόνια μετά, τον περασμένο Μάρτιο, τον συνέλαβαν στην Κακαβιά.Κατά το διαβατηριακό έλεγχο στα σύνορα, διαπιστώθηκε από αστυνομικούς, ότι σε βάρος του 24χρονου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία.Άμεσα συνελήφθη και πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια. Ο 24χρονος σήμερα (τότε 18χρονος!) δράστης, είχε και συνεργό, ο οποίος όμως αναζητείται ακόμη.


Το περιστατικό…
Υπενθυμίζεται, ότι η άγρια δολοφονία του 40χρονου περιπτερά στο Πέραμα, το καλοκαίρι του 2006, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ο άτυχος άνδρας είχε δεχθεί πολλαπλές μαχαιριές και χτυπήματα στο κεφάλι από τους δύο αλλοδαπούς στο περίπτερό του πάνω στην Εθνική Οδό στην είσοδο του Περάματος.Το βράδυ της δολοφονίας, είχε κλείσει το περίπτερο λίγο πριν τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Την επομένη μια γυναίκα εντόπισε το πτώμα κοντά στο νεκροταφείο του Περάματος. Οι δράστες του είχαν αρπάξει την είσπραξη της ημέρας και το αυτοκίνητο, με το οποίο εξαφανίστηκαν…


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το «Who is Who» των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Μπορεί εξαιρουμένης της αμερικανικής Schlumberger, οι υπόλοιπες ξένες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στην περιοχή του Καλπακίου,να μην συγκαταλέγονται στα παγκόσμια μεγαθήρια, ωστόσο είναι στην πλειονότητά τους εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια, με πλήθος παραχωρήσεων σε πολλές χώρες, και με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Ιδού το who is who των κυριοτέρων εκ των ξένων εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές μεμονωμένα ή μέσω κοινοπραξιών στο διαγωνισμό:

Schlumberger
«Κράχτης» πάντως ανάμεσά τους θεωρείται η αμερικανική Schlumberger, που απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες, και που για το οικονομικό έτος 2011 τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε 39,54 δις. δολάρια. Θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην παγκόσμια αγορά υδρογοναθράκων, ενώ διαχειρίζεται ολοκληρωμένα έργα (integrated project management) για την παραγωγή και μεγιστοποίηση της απόληψης αποθεμάτων σε μια ευρεία γκάμα πελατών στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει την έδρα της στο Χιούστον, και διαθέτει γραφεία σε Παρίσι και Χάγη. Κατέβηκε στο διαγωνισμό μαζί με την Energean Oil &Gas.

Chariot Oil & Gas
Έτερο γνωστό όνομα, μικρότερου πάντως βεληνεκούς, είναι η βρετανική Chariot Oil & Gas. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική, σε Ναμίμπια και Μαυριτανία. Ειδικά στη Ναμίμπια, η Enigma Oil & Gas, θυγατρική της Chariot, λειτουργεί τέσσερις θαλάσσιες παραχωρήσεις στη Ναμίμπια, ανάμεσά τους και ένα από τα μεγαλύτερα οικόπεδα της χώρας, έκτασης 30.504 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα πιθανά αποθέματα υπολογίζονται σε 19,4 δις. βαρέλια. Επικεφαλής της Chariot, είναι ένας Ελληνας, ο Αδονις Πουρούλης, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, που εκτός των άλλων δραστηριοποιείται στη βιομηχανία… διαμαντιών. Είναι επίσης επικεφαλής της Petra Diamonds, μιας δυναμικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών με δράση σε όλη την Αφρική, εισηγμένη από το 2011 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Petra Petroleum
Η Petra είναι καναδική εταιρεία έρευνας αι ανάπτυξης, και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Διαθέτει επενδυτικό ενδιαφέρον για αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές κυρίως στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική. Είχε υποβάλει συμμετοχή και στον 2ο γύρο παραχωρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία σε περιοχές με τα δύσκολα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων.

Edison International
Καθετοποιημένη γίνεται η συνεργασία της ιταλικής Edison International SpA με τα Ελληνικά Πετρέλαια αφού εκτός από τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, τώρα επεκτείνεται και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η Edison έχει μεγάλη εμπειρία στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρ’ ότι δεν θεωρείται από τους κολοσσούς τους είδους. Συμμετέχει σε 80 παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής διεθνώς, κατέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα περίπου 340 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.

Melrose Resources
Η εταιρεία Melrose Resources Plc, με έδρα τη Σκωτία, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων συμμετέχει σε 16 παραχωρήσεις με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Είναι συνεταίρος των Ελληνικών Πετρελαίων στις έρευνες που κάνουν στην Αίγυπτο.

Arctic Hunter Energy
Μικρή καναδική εταιρεία, με χρηματιστηριακή αξία μόλις 1,3 εκ. δολάρια, δραστηριοποιείται σε έρευνες και εξορύξεις στον Καναδά και στη Βόρειο Αμερική. Έχει έδρα το Βανκούβερ, με παραχωρήσεις στο Lloydminster στην ευρύτερη περιοχή του Saskatchewan

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κερδίζει τον κόσμο η πειραματική αγροτική αγορά

Με ικανοποιητική συμμετοχή του κόσμου, που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία των Νέων Αγροτών, λειτούργησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η Πειραματική Αγροτική Αγορά που οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.Οι γεωπόνοι της Πρέβεζας σημειώνουν την άμεση ανταπόκριση των Διευθύνσεων Ανάπτυξης του Δήμου Πρέβεζας, οι υπηρεσίες των οποίων εξυπηρέτησαν τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς στην έκδοση της σχετικής άδειας.
Σε γενικές γραμμές, οι διαπιστώσεις των γεωπόνων της Πρέβεζας από το προηγούμενο Σάββατο 30 Ιουνίου, αλλά και συνολικά τις τρεις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της Πειραματικής Αγροτικής Αγοράς είναι οι εξής:Κατ' αρχήν η Λαϊκή Αγορά είναι ένας θεσμός που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από την Πρέβεζα. Η Πρέβεζα ήταν από τις ελάχιστες πόλεις, και ίσως η μοναδική πρωτεύουσα Νομού στην Ελλάδα, που δεν είχε δική της λαϊκή αγορά. Και μάλιστα τη στιγμή που είναι ένα παραδοσιακό κέντρο παραγωγής κηπευτικών.Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία αυτή των Νέων Αγροτών και η συμμετοχή αυτές τις τρεις βδομάδες ήταν απόλυτα ικανοποιητική.Οι τιμές των προϊόντων ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και η ποιότητά τους άριστη.Ένα πρώτο πρόβλημα που εντοπίσαμε και θέλουμε να επισημάνουμε, έχει να κάνει με το χώρο στον οποίο γίνεται η λαϊκή αγορά. Σίγουρα ένας άλλος χώρος, μέσα στην πόλη, θα διεκόλυνε πολύ περισσότερο κόσμο να την επισκεφθεί και να κάνει τις αγορές του. Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη (π.χ. κάστρο Αγ. Ανδρέα) που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο, κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και από το Δήμο, πιθανόν και από άλλους φορείς, προς την κατεύθυνση αυτή.Ένας δεύτερος προβληματισμός μας αφορά τη συμμετοχή των παραγωγών, όχι μόνο από την άποψη του αριθμού τους, όσο κυρίως από την άποψη της ποικιλίας των προσφερόμενων προϊόντων. Σίγουρα για να σταθεί και να εδραιωθεί μία λαϊκή αγορά χρειάζεται μία μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων πέρα από τα 5-6 «παραδοσιακά» προϊόντα κηπευτικών της Πρέβεζας. Είναι απαραίτητο επομένως και άλλοι παραγωγοί να στελεχώσουν και να στηρίξουν την αγορά. Μ' αυτή την έννοια είναι θετική η απόφαση των διοργανωτών να διατίθεται το 20% των θέσεων σε παραγωγούς εκτός Νομού, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα διακίνησης και προϊόντων που δεν παράγονται στην Πρέβεζα.Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση των υπηρεσιών (Διεύθυνση Ανάπτυξης, Δήμος Πρέβεζας) υπήρξε μέχρι τώρα άμεση στο να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς στην έκδοση της σχετικής άδειας.Πιστεύουμε ότι η Αγροτική Αγορά είναι μία προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί, τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους καταναλωτές, γιατί είναι κάτι που πραγματικά το χρειάζεται η πόλη της Πρέβεζας.

Με θέσεις και προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα

Ακούσαμε χθες τον πρόεδρο του περιφερειακού παραρτήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ να αναλύει με ανάγλυφο τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση του πρωτογενή τομέα στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να καταθέσει και εμπεριστατωμένες προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση του προγράμματος διανομής δημοτικών και δημόσιων γαιών σε ακτήμονες νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γενικά ο Σπύρος Μπαλαμπέκος δεν πολυεμφανίζεται στα τοπικά ΜΜΕ αλλά όταν το κάνει έχει πραγματικά κάτι να πει. Το θέμα είναι ποιοι τον ακούνε στην αυτοδιοίκηση α' και κυρίως β' βαθμού...

Ενήλικος στα Γιάννενα αποχαιρετούσε «φίλους» του στο Διαδίκτυο, την ώρα που έπαιρνε χάπια για να βάλει τέλος στη ζωή του!!!

Ενήλικος στα Γιάννενα αποχαιρετούσε «φίλους» του στο Διαδίκτυο, την ώρα που έπαιρνε χάπια για να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλαν εσπευσμένα μέλη της τοπικής Αστυνομίας, που τον πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου και νοσηλεία. Ακολούθησε η ψυχολογική στήριξή του, προκειμένου να μην επαναλάβει την προσπάθεια για το απονενοημένο διάβημα...Αυτό είναι ένα μόνο από τα 110 περιστατικά παρ' ολίγον αυτοκτονίας που πρόλαβαν οι αστυνομικοί της Δίωξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Με ψηφιακή έρευνα και αναζήτηση, οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας εντοπίζουν χρήστες του Iντερνετ που εκδηλώνουν την επιθυμία να τελειώσουν βίαια τη ζωή τους και με άμεσες ενέργειες καταφέρνουν να τους κρατήσουν στη ζωή.Συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 474 περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου. Για να το καταφέρει αυτό, πραγματοποιείται ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση για τον εντοπισμό τους.Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των υποψήφιων «ιδανικών αυτόχειρων» είναι ανήλικοι, ηλικίας από 13 έως 19 ετών, που βιώνουν απογοητεύσεις που σχετίζονται με τη σχέση τους με τους γονείς και τους γύρω τους, ενώ το 40% είναι ενήλικοι που, είτε αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα είτε οι οικονομικοί λόγοι τούς έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οσο για τη γεωγραφική τους κατανομή, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει νομός της Ελλάδας που να μην έχει καταγραφεί αντίστοιχο περιστατικό.καταγράφηκαν τα περισσότερα συμβάντα ήταν ο Ιανουάριος.

Συνάντηση Περιφερειαρχών με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Σε συνάντηση ουσιαστικού διαλόγου μετατράπηκε η χθεσινή εθιμοτυπική συνάντηση των Περιφερειαρχών με την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι Περιφερειάρχες αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Ξηρού και στελεχών του ΥΠΕΣ, εξέθεσαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες, αλλά και τις προτάσεις τους για τις μεγάλες αλλαγές στο Κράτος, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Συγκεκριμένα, τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Γιάννης Σγουρός όσο και οι παριστάμενοι Περιφερειάρχες, αφού εξέφρασαν την άποψη ότι η χώρα μας διέρχεται μια βαθύτατη οικονομική, διοικητική και κοινωνική κρίση, ανέφεραν λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι Περιφέρειες:
• Να καθιερωθεί άμεσα προληπτικός έλεγχος αλλά και έλεγχος των μέχρι τώρα πεπραγμένων των Περιφερειών (πρώην Νομαρχιών) καθώς επίσης να αρχίσει να λειτουργεί ο ελεγκτής νομιμότητας, όπως προβλέπει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
• Η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με το Κράτος, αλλά κυρίως με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία πρέπει να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο από το σύνταγμα ρόλο της.
• Η κωλυσιεργία από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου στα εντάλματα πληρωμής που στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία, αλλά και η τακτική τους να προχωρούν σε έλεγχο σκοπιμότητας και όχι μόνο έλεγχο νομιμότητας, όπως επιβάλλει ο νόμος και το σύνταγμα.
• Η μείωση των ΚΑΠ κατά 40% τα δύο τελευταία χρόνια αποστερεί από τις Περιφέρειες τις δυνατότητες αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε ορισμένες δε και προβλήματα κάλυψης των λειτουργικών τους αναγκών.
• Η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ταχύτερη υλοποίηση από τις Περιφέρειες του ΕΣΠΑ.
• Όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα και οι ίδιες να μην μπορούν να αποπληρώσουν χρέη προς ιδιώτες (π.χ. για την μεταφορά των μαθητών), καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις απαλλοτριώσεις σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.
• Νέο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
• Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από τις Περιφέρειες.
• Να δοθεί προτεραιότητα για οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
• Όλα αυτά και άλλα πολλά προσβλέπουν στην ανάπτυξη που είναι στόχος όλων μας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Σγουρός παρέδωσε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επιστολή με όλα τα παραπάνω θέματα υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι Περιφερειάρχες είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι σε θέματα προσωπικής αξιοπρέπειας και επιχείρησης υποβάθμισης του ρόλου τους θα έρθουν αντιμέτωποι με όποιον το επιχειρήσει.

Να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός των αλβανικών... ΚΤΕΛ

Δ. Φίλης και Δ. Δημητρίου για τα τις παράνομες μεταφορές
Από κοινού έκκληση στην Πολιτεία να εφαρμόσει κατά γράμμα τη νομοθεσία που αφορά στην δραστηριοποίηση αλβανικών εταιριών στην μεταφορά επιβατών από τη γείτονα χώρα στην Ελλάδα απηύθυναν σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και ο αντίστοιχος του Εμπορικού Επιμελητήριο του νομού, με αφορμή και τον εντοπισμό την προηγούμενη εβδομάδα έξι αλβανικών λεωφορείων με 242 επιβάτες χωρίς ούτε ένα εισιτήριο.Τόσο ο κ. Φίλης όσο και ο κ. Δημητρίου κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου αυτού λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τομέα των μεταφορών για ελληνικές και αλβανικές εταιρίες τη στιγμή που οι πρώτες είναι σύννομες ενώ οι δεύτερες όχι μόνο κινούνται χωρίς άδειες αλλά κατακλέβουν το ελληνικό κράτος μην αποδίδοντας τον ΦΠΑ.Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου στις δηλώσεις του σημείωσε πως το πρόβλημα με τις αλβανικές εταιρίες είχε τονισθεί από την αρχή του έτους με επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο από το οποίο ζητούσε να μπει επιτέλους τάξη στα λεωφορεία που όχι μόνο δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ ως όφειλαν, αλλά δεν τηρούν και την νομοθεσία που ξεκάθαρα λέει ότι για να πραγματοποιούν δρομολόγια εντός της χώρας μας θα πρέπει να συνεταιριστούν με ελληνικές εταιρίες που θα είναι υπεύθυνες να εκδίδουν τα εισιτήρια επί ελληνικού εδάφους.«Πρέπει επιτέλους αυτό το φαινόμενο να σταματήσει γιατί δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Αν αύριο το πρωί ελεγχθούν οι 22 εταιρίες που έχουν σήμερα άδεια για τέτοια δρομολόγια θα διαπιστωθεί, από την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ότι δεν έχουν τον έχουν αποδώσει ποτέ κι άρα καμία τους δεν θα έπρεπε να έχει άδεια», είπε ο κ. Φίλης.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, επισήμανε ότι πρώτος στόχος της νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου ήταν να σταματήσουν φαινόμενα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους.«Δεν γίνεται να υπάρχον δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει το φαινόμενο αυτό να σταματήσει και επίσης να μην γίνονται δρομολόγια από Αλβανία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά μόνο προς Αθήνα και από εκεί να μεταβαίνουν με ελληνικά ΚΤΕΛ σε όποιο μέρος της χώρας μας επιθυμούν», είπε ο κ. Δημητρίου.Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου με την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων, Τατιάννα Καλογιάννη σε ότι αφορά την πάταξη του παραεμπορίου.Έτσι λοιπόν είπε ότι αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν υπάλληλοι της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου και η Δημοτική Αστυνομία με σκοπό τους εντατικούς ελέγχους σε λαϊκές αγορές και πλανόδιους πωλητές ώστε να εντοπιστούν προϊόντα που πωλούνται χωρίς παραστατικά.Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Δημητρίου όσα προϊόντα κατάσχονται θα καταστρέφονται άμεσα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ:Ανακοινώθηκαν σήμερα οι πίνακες για τις 90 θέσεις σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ανακοινώνει ότι σήμερα 03/07/2012 αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης της υπ' αριθμ. ΚΟΧ 5.401/1/2012 ανακοίνωσης σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία 90 θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα (Νομός) Άρτας» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Συγκεκριμένα αναρτήθηκαν:
- Αλφαβητικός πίνακας αποκλειόμενων με αναγραφή του λόγου αποκλεισμού.
- Πίνακας κατάταξης κατά αύξουσα σειρά ΑΜΚΑ, με αναγραφή της μοριοδότησης που αντιστοιχεί σε καθένα βαθμολογούμενο κριτήριο.
- Πίνακας Κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, με αναγραφή της μοριοδότησης που αντιστοιχεί σε καθένα βαθμολογούμενο κριτήριο.
- Πίνακας προσληπτέων κατ’ αλφαβητική σειρά με αναγραφή του κωδικού θέσης πρόσληψης
Τα αποτελέσματα βρίσκονται αναρτημένα :
• Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα.
• στις Ιστοσελίδες του ΙΝ.Ε Γ.Σ.Ε.Ε – www.inegsee.gr και www.ineepir.gr
• στην Ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ – www.asep.gr
• στην Ιστοσελίδα της Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» www.epanad.gov.gr
Οι προσληπτέοι οφείλουν εντός δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δηλαδή έως τις 13/07/2012, να αποστείλουν με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση: ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε ΗΠΕΙΡΟΥ 2o Χ.λ.μ Πρέβεζας-Μύτικα (Μακρυόλουτσα)-Τ.Κ 48.100, Πρέβεζα (Υπόψη κ. Ντόντορου Ευάγγελου), το έντυπο αποδοχής θέσης με το οποίο αποδέχονται εγγράφως τη θέση εργασίας.Προθεσμία υποβολής ενστάσεων από 04/07/2012 ημέρα Τετάρτη έως και 06/07/2012 ημέρα Παρασκευή.
Σημ. : Η ένσταση κατατίθεται ή αποστέλλεται με συστημένη αποστολή απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π. (Πουλιού 6, Αθήνα, Τ.Θ. 14307, Τ.Κ. 11510)
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 26820-26969 (Καζαντζίδη Φωτεινή, Φατούρου Κατερίνα).

20 χρόνια ροκ στα Γιάννενα-Γιορτή με ένα φεστιβάλ το Σάββατο το βράδυ

Η δισκογραφική εταιρία Rana Records με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων διοργανώνει το Σάββατο 7 Ιουλίου υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών το Schema Festival στο θεατράκι (πάρκο Κατσάρη) στην περιοχή της Σκάλας. Το φεστιβάλ γίνεται για τα 20 χρόνια παρουσίας του γιαννιώτικου συγκροτήματος Schema (Το Σχήμα) στην πόλη και σε ολόκληρη την Ελλάδα.Οι Schema μετρούν τρεις δισκογραφικές δουλειές (Come Closer, Earth,Sick Enjoyment) και πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.Στο μικρό αυτό φεστιβάλ θα ανέβουν στη σκηνή εκτός από τους ίδιους, οι Fuzzy Nerds, οι Norma the Band, οι Their Methlab και οι Absinthiana.

Συνάντηση Βαλκανικών ΜΚΟ στην Πωγωνιανή

Η Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση, στο πλαίσιο των δράσεων της θα πραγματοποιήσει το διάστημα 5-8 Ιουλίου, συνάντηση Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), του Δικτύου Right to the Village - Δικαίωμα στο Χωριό στην Πωγωνιανή Ιωαννίων.Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος 50 εκπρόσωποι ΜΚΟ, από Βαλκανικές χώρες, με στόχο τη συνεργασία, την αλλαγή τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, το δημόσιο διάλογο και την από κοινού δράση σε θέματα της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος για την Οριοθέτηση της Παμβώτιδας

"Καταφέραμε να μετατρέψουμε την Παμβώτιδα από λίμνη πόσιμου νερού σε δεξαμενή τοξικών"
Τη δεκαετία του 1930 μεταφέραμε νερό στην πόλη με καΐκια από τη Ντραμπατοβα. Στη συνημμένη φωτογραφία διακρίνεται αστυνόμος που βρίσκονταν στην πηγή για να σφραγίζει τα βαρέλια. Χωρίς την πιστοποίηση ήταν αδύνατο να ξεχωρίσεις αν το νερό προέρχονταν από την πηγή ή τη λίμνη.
Όμως μέσα σε μόλις τρεις γενιές καταφέραμε να μετατρέψουμε την Παμβώτιδα από λίμνη πόσιμου νερού σε δεξαμενή τοξικών. Δυσμενέστερη παρέμβαση στην πορεία της υποβάθμισης υπήρξε η κατασκευή των αναχωμάτων, καθώς απέκοψαν τους σημαντικότερους βιότοπους φωλεασμού, τροφοληψίας και αναπαραγωγής και την τροφοδοσία με καθαρό νερό. Την επόμενη χρονιά της παρουσίας τους η λίμνη "έβγαλε σκουλήκια" μας λένε οι παλαιότεροι. Την εμπειρία των απλών ανθρώπων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία: ετήσια αλιευτική παραγωγή πριν (το 1967) κυπρίνου 36 και γληνιού 110 τόνοι, μετά (το 1977) 0,5 και 7,5 τόνοι.Το ανάχωμα Αμφιθέας προβλέπονταν δίπλα στον δρόμο Ιωαννίνων-Μετσόβου. Χρειάσθηκε η παρέμβαση της κοινότητας Αμφιθέας για να κατασκευασθεί στη σημερινή του θέση. Ο σκοπός της δημιουργίας του, η απόδοση εκτάσεων για καλλιέργεια, ουδέποτε επιτεύχθη. Η παρουσία των πηγών και των ανάβρων διατηρεί την περιοχή αναπόσπαστο κομμάτι της λίμνης κατακλυσμένο με νερό.Η απόφαση της επιτροπής οριοθέτησης να θέσουν το ανάχωμα ως όριο της Παμβώτιδας είναι κατάφορα λανθασμένη. Τα μέλη της ευθυνόφοβα κρύφτηκαν πίσω από τη θεώρηση του αναχώματος ως νόμιμου έργου αγνοώντας όλα τα αλλά κριτήρια που ορίζει ο νόμος.Οι άνθρωποι είμαστε κύριοι της μοίρας μας. Μπορούμε να επηρεάσουμε την πορεία της ιστορίας ανάλογα των στόχων μας, αλλάζοντας το πρόσωπο της Γης. Η δυσμενής πορεία της Παμβώτιδας είναι απολύτως προβλέψιμη, καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνουμε μέτρα αποκατάστασης αλλά διατηρούμε και τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.Η δυστυχία για την Παμβώτιδα δεν είναι μια στιγμή στο χρόνο, η κατασκευή των αναχωμάτων. Η καταστροφή συντελείται καθημερινά τα τελευταία 40 χρόνια καθώς ανεχόμαστε την παρουσία τους. Η αδιαφορία και η αδράνειά μας καταστρέφουν τη λίμνη, όχι ένα λάθος του παρελθόντος.Τα παιδιά μας θα στοχάζονται με περιφρόνηση τους άβουλους γονείς τους που άφησαν να καταστραφεί ο πιο σημαντικός φυσικός τους πόρος. Μαζί του υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, ο τουρισμός, η οικονομία μας. Όμως τους θα τους άξιζε ένα καλύτερο μέλλον. Η ευθύνη και η επιλογή είναι στο χέρι μας.

Για το ΔΣ του
Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
Ο Πρόεδρος
Κων/νος Σακκάς

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων για την ΕΟΖ στο ∆ήµο Πωγωνίου

Η Κυβέρνηση της Ν∆ του ΠΑΣΟΚ και της ∆ΗΜΑΡ προχωρούν στη δηµιουργία Ειδικής Οικονοµικής Ζώνης ( ΕΟΖ) στο ∆ήµο Πωγωνίου, σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Ηπείρου που θα δηµιουργήσει ακόµα πιο άσχηµες εργασιακές συνθήκες στο Νοµό µας. Μαζί τους η πλειοψηφία της ∆ηµοτικής Αρχής του ∆ήµου Πωγωνίου και της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, δεµένοι στο άρµα της πολιτικής του Κεφαλαίου, προχωρούν κατ' απαίτηση της πλουτοκρατίας σε χωροθέτηση ΕΟΖ ώστε σε συνθήκες οικονοµικής καπιταλιστικής κρίσης να επενδυθούν τα υπερσυσσωρευµένα κεφάλαια της προηγούµενης περιόδου. H ΕΟΖ είναι µια χωροθετηµένη περιοχή µε χαµηλούς φορολογικούς συντελεστές, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, ταχύτερη απονοµή δικαιοσύνης για τις επιχειρήσεις και, φυσικά, διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόµενους: Υπάρχει πλούσια διεθνής εµπειρία για τις ΕΟΖ από όσα έχουν γίνει εκεί που υπάρχουν ( Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Καζακστάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Καµπότζη, κ.α.) Οι εργαζόµενοι των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθηµερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόµη και 16 ώρες συνεχώς αφού χρησιµοποιούν σύστηµα ηµερήσιων, ή εβδοµαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγµα που σηµαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το µεροκάµατό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιµοποιούν εισαγόµενες πρώτες ύλες χωρίς δασµούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Οι µοναδικοί, κερδισµένοι είναι οι επενδυτές, τα µονοπώλια. Είναι µεγάλο ψέµα ότι στους κερδισµένους θα είναι οι εργαζόµενοι και η περιοχή υποδοχής ( εγκατάστασης) της ΕΟΖ. Οι θέσεις εργασίας που θα δηµιουργηθούν είναι αµελητέες µπροστά στην άγρια εκµετάλλευση της εργατικής τάξης. Τα φτηνά προϊόντα που θα παράγονται στην ΕΟΖ θα προορίζονται µόνο για εξαγωγές, όπως παραδέχεται και ο ∆ήµαρχος Πωγωνίου, το όφελος για την οικονοµία της χώρας είναι µηδαµινό. Οι αρνητικές επιπτώσεις, όµως, στους εργαζόµενους δεν αφορούν µόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ, αλλά το σύνολο των εργαζοµένων της περιοχής αφού ο ανταγωνισµός των βιοµηχάνων της περιοχής σε συνδυασµό µε την τεράστια ανεργία θα συµπιέσει τα µεροκάµατα σε όλη την Ήπειρο, θα διαµορφώσει εργαζόµενους 2 ταχυτήτων. Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζοµένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων µας. Το βάθεµα της κρίσης µας φέρνει µπροστά σε δύο επιλογές: ή να σκύψουµε το κεφάλι, να πανηγυρίσουµε τις ΕΟΖ και τα ψίχουλα που θα παίρνουµε για να πεινάµε κυριολεκτικά εµείς κι οι οικογένειές µας, ή να διεκδικήσουµε τον πλούτο που παράγουµε. Ούτε βήµα πίσω. Αγώνας, αντεπίθεση για να πάρουµε πίσω τη ζωή µας και των οικογενειών µας. Οι εργαζόµενοι, µαζί µε τους φτωχούς επαγγελµατοβιοτέχνες, τους αγρότες, την νεολαία, τις γυναίκες, µία λύση έχουν: την πολιτική πρόταση και το πλαίσιο άµεσης πάλης και αιτηµάτων του ΚΚΕ. Καµιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήµατος. Κανένας εργαζόµενος µόνος του στην κρίση. Οργάνωση, αντεπίθεση και πάλη, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Αποδέσµευση από την ΕΕ µε µονοµερή διαγραφή του χρέους, Λαϊκή Εξουσία και Οικονοµία.


ΚΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:Τουρισμός με ταυτότητα και ποιότητα

Η ανάγκη να προσδιοριστεί το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η περιοχή των Τζουμέρκων και γύρω από αυτό να στηριχθεί η προβολή και ανάπτυξη της περιοχής αναδείχθηκε στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στα Πράμαντα, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός Ιωαννίνων. Τις τοποθετήσεις και προτάσεις των εισηγητών, ειδικών στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, Μαρία Παπάζογλου και Γιάννη Τσιάβου, άκουσαν εκπρόσωποι του Δήμου και επαγγελματίες του τουρισμού που συμμετείχαν. Η κα Παπάζογλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Καλαβρύτων που μέσα σε δύο χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας τα κοινά χαρακτηριστικά με την περιοχή των Τζουμέρκων. Αντίστοιχα, προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη κατέθεσε και ο κ. Τσιάβος, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη η «ταυτότητα» στο τουριστικό προϊόν, αλλά και η χρήση του διαδικτύου για την προβολή της περιοχής. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με όλους τους φορείς για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ το θέμα της συνεργασίας έθεσε και ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Άγγελος Ζώνιος. Περιφέρεια – Επιδιώκει την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη Η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ήπειρο αποτελεί στόχο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως τόνισαν στην εκδήλωση οι αντιπεριφερειάρχες Στράτος Ιωάννου και Γιάννης Καραμπίνας. Στην διάρκεια της σύσκεψης οι φορείς της περιοχής και ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Άγγελος Ζώνιος έθεσαν τα ζητήματα τουριστικής προβολής και υποδομών, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στους οδικούς άξονες και οι αντιπεριφερειάρχες υπογράμμισαν, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου συμβάλει με κάθε τρόπο για την τουριστική ανάπτυξη και του Δήμου Β. Τζουμέρκων που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό. Ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Ιωάννου, σημείωσε ότι στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρεια και η ανάδειξη των λιγότερο προβεβλημένων περιοχών, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Γ. Καραμπίνας, σημείωσε την βαρύτητα που δίνει η Περιφερειακή αρχή στους οδικούς άξονες και ζήτησε την συνεργασία όλων με στόχο την ανάπτυξη. Ένταση στη συνεδρίαση του ΔΣ Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης αυτής ακολούθησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, με πρώτο θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι εντάσεις καθώς ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος Δημήτρης Μπαράτσας κατηγόρησε την πλειοψηφία για ασυνέπεια σε σχέση με τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις σχετικά με την ανέγερση Επιμελητηριακού Μεγάρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΠΡΕΒΕΖΑ:Ποδηλάτης παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 21.30 το βράδυ της Δευτέρας στο 8ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας στο ύψος της διασταύρωσης για το χωριό Μύτικα.Ένα αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο κινούταν με κατεύθυνση προς Πάργα, παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έναν 50χρονο, ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.Στο τόπο του ατυχήματος έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και μετέφερε τον τραυματία στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Προσήχθησαν 4 δράστες για τη ληστεία σε βάρος ταχυδρομικού

Το Α.Τ. Παραμυθιάς σε συνεργασία με την Υ.Α. Ηγουμενίτσας προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην προσαγωγή τεσσάρων κατοίκων των Ιωαννίνων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι της ληστείας που έγινε σε βάρος ταχυδρομικού υπαλλήλου στην Αγία Κυριακή Παραμυθιάς.Από τα στοιχεία της προανάκρισης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι τα τρία άτομα, μόνιμοι κάτοικοι Ιωαννίνων, έχουν άμεση εμπλοκή στη ληστεία του ταχυδρόμου ενώ ο τέταρτος είχε παραχωρήσει το αυτοκίνητό του ώστε να κινηθούν και να διαπράξουν τη ληστεία.Νωρίτερα το πρωί οι δράστες έστησαν ενέδρα στον ταχυδρομικό υπάλληλο σε επαρχιακό δρόμο και απέσπασαν το ποσό των 22.500 ευρώ το οποίο προορίζονταν για συντάξεις σε κατοίκους των χωριών.Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ερευνάται η συμμετοχή των υπόπτων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του Λούρου

Yπεγράφη στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη μεταξύ του ιδίου και του αναδόχου εργολάβου, η σύμβαση του έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού Λούρου Στεφάνης Ωρωπού.Πρόκειται για ένα έργο προυπολογισμού περίπου 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων τα οποία χρόνια τώρα ρυπαίνουν τον Λούρο και τον Αμβρακικό Κόλπο.
Συμπληρωματικό με αυτό έργο θα είναι η κατασκευή του κεντρικού αγωγού σύνδεσης με τον οικισμό του Θεσπρωτικού το οποίο θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του δικτύου αποχέτευσης είναι 24 μήνες ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα θωρακίσει το περιβάλλον της περιοχής ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

ΑΡΤΑ: Kαλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης

Στον Ανθότοπο Άρτας, συνελήφθη νεαρός, γιατί σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, καλλιεργούσε (11) δενδρύλλια κάνναβης, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, βρέθηκαν (10) γραμμάρια ίδιας ως άνω ναρκωτικής ουσίας. Άπαντα τα ανωτέρω κατασχέθηκαν.

Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια»

Το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 συνεκλήθη στους Αγίους Σαράντα σε τακτική συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια». Η ημερήσια διάταξη αφορούσε τις αποφάσεις για την απογραφή, ως η κατάληξη μιας σχεδόν ετήσιας προσπάθειας δράσης και αγώνα, αφενός κατά της απογραφής-φάρσα που διεξήγαγε το κράτος κι αφετέρου ενημέρωσης του κόσμου μας, της εσωτερικής κοινής γνώμης αλλά και του διεθνούς παράγοντα για τις παραβιάσεις και παρατυπίες που παρατηρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Απογραφή του περασμένου Οκτωβρίου.Το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοιας», με σεβασμό και συνέπεια στους διαχρονικούς αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης του εγχειρήματος που αναλαμβάνει και αφού ασφαλώς έχει εξαντλήσει όλα τα νόμιμα και πολιτικά μέσα για την επίτευξη του πάγιου αιτήματός της για μια σωστή και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρς απογραφή, αποφάσισε τη διενέργεια απογραφής των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απανταχού της γης.Η Απογραφή που θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα έρχεται να υλοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα σύσσωμου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και θα δώσει την πρέπουσα απάντηση σε όσους επεδίωξαν και επιδιώκουν την στατιστική γενοκτονία και την πληθυσμιακή συρρίκνωσή του.Για την επιτυχία του ιστορικού αυτού εγχειρήματος η Ομόνοια απευθύνει έκκληση σε όλους όπου κι αν βρίσκονται να συμβάλλουν σ΄αυτήν την προσπάθεια, ξεπερνώντας διλήμματα και μικροπολιτικά συμφέροντα. Είναι η ιστορική ευκαιρία να προτάξουμε την εθνική οντότητα και να διασφαλίσουμε την διαχρονική παρουσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη.Επίσης το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε το έντυπο απογραφής και έλαβε ακόμη μια σειρά αποφάσεων που σχετίζονται με οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μετά την απρόσμενη απώλεια του Προέδρου της Ένωσής μας, Σιούλα Αριστοτέλη ,συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Διοικούσα Επιτροπή του Νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΡΑΜ. ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΟΥ: ΣΚΑΡΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Β ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΗ : ΑΡΛΕΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΓΚΑΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΡΑΠΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ-ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ολοκληρώθηκε το τουρνουά W-PREVEZA BEACH HANDBALL 2012-ALUMINCO

Ολοκληρώθηκε για μία ακόμη χρονιά το κορυφαίο στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλους τους συμμετέχοντες, τουρνουά W-PREVEZA BEACH...HANDBALL 2012-ALUMINCO στην πανέμορφη παραλία της Λούτσας Πρέβεζας του Δήμου Πάργας. Σε μία εκδήλωση που διήρκεσε 4 ημέρες, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, που φιλοξένησε περισσότερους από 250 αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, συνοδούς, διαιτητές και διεθνείς παρατηρητές και ήταν πραγματική μία γιορτή για την περιοχή, το Δήμο Πάργας, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το Επιμελητήριο Πρέβεζας. Φορείς που βοήθησαν ως συνδιοργανωτές μίας πανελληνίου βεληνεκούς διοργάνωσης.Στο W cafe-Water Sports, που ήταν ο κύριος διοργανωτής, πήραν μέρος 11 ανδρικές και 5 γυναικείες ομάδες, που πρόσφεραν υψηλού επιπέδου θέαμα και εντυπωσιακές φάσεις με εναέρια σουτ, περιστροφές και μάχη σώμα με σώμα στην καυτή άμμο του Ιονίου Πελάγους στα καταγάλανα νερά της Λούτσας. Παίκτες από την τις κορυφαίες κατηγορίες και ομάδες που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα εντυπωσίασαν τους λουόμενους-θεατές, που γνώρισαν από κοντά την ομορφιά του beach handball, ενός αθλήματος που διαρκώς εξελίσσεται και φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο άθλημα στην άμμο σε δημοτικότητα.Το τουρνουά είναι ενταγμένο στο 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στο Πανευρωπαϊκό Σιρκουί και έχει πλέον γίνει θεσμός, αφού για 4η συνεχόμενη χρονιά γίνεται στην περιοχή της Πρέβεζας-Πάργας και όλοι έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν αθλητισμό και τουρισμό, γεγονός που προσδίδει αδιαμφισβήτητα ανταποδοτικό όφελος σε όλους και είναι μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που μπορεί να προωθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.Πρωταθλητής στους άνδρες αναδείχτηκε η ομάδα των Summer '04 (ΠΑΟΚ, που κέρδισε τον Παναιτωλικό με 2-0 σετ, ενώ στις γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία έσπασε το ανίκητο των AVANT GARDE από τη Νέα Ιωνία, τη νέα υπερδύναμη του Beach Hanball!!!, που υπερίσχυσε με 2-0 σετ. MVP ανδρών ο Πίτσιος και των γυναικών η Τσάκαλου, πρώην αθλήτρια της Αναγέννησης Άρτας.Στη 2η θέση, λοιπόν, των ανδρών κατετάγη ο Παναιτωλικός, που επανήλθε δυναμικός, ενώ στον μικρό τελικό οι VAMOS RETRO 2005 νίκησαν δύσκολα 2-0 την W CAFE-WATER SPORTS-PREVEZA και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Η Ilioupoli BHC στην 5η θέση, οι PROTOPOROI στην 6η και ακολούθησαν οι Discotech BH Athenes, WaterProofs, Beach Boys 2012 Greek, Paralies, ARTA 2012 BHT.Στις γυναίκες στο μικρό τελικό επικράτησαν οι Waterproofs me 2-1 επί της Ilioupoli BHC και οι W CAFE-WATER SPORTS-PREVEZA κατετάγη στην 5η, αφού παρουσιάστηκε με σημαντικές ελλείψεις λόγω ενός τροχαίου ατυχούς συμβάντος φιλικών προσώπων στη Βέροια.Την promotion της εκδήλωσης είχε αναλάβει η διαφημιστική εταιρεία STUDIO MEDIA, ενώ την παρουσίαση για 2η χρονιά με livestreaming ραδιοφωνική κάλυψη είχε ο Energy fm 93,4 με τον καταπληκτικό Παναγιώτη Κουνιάκη, που μίλησε με όλους κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.

Προς ολοκλήρωση ο ένας κλάδος της εισόδου της πόλης

Έναν χρόνο μετά την έναρξη του έργου
Με καλούς ρυθμούς, καιρού επιτρέποντος αφού το χειμώνα υπήρξε πρόβλημα στην πρόοδο των εργασιών, προχωρά το σημαντικό έργο ανακατασκευής της εισόδου της πόλης και αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου να δοθεί προς χρήση ο ένας κλάδος.Πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υφίσταται, είναι έργο του ΕΣΠΑ και η ροή είναι κανονική.Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προβλέπει παράδοση στο τέλος του 2012 όμως η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστεί μια παράταση μηνών, αφού μεσολαβεί και πάλι ο χειμώνας και πάντως όλα δείχνουν ότι το επόμενο καλοκαίρι ο νέος δρόμος θα είναι έτοιμος και στους δυο κλάδους του.Έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση του αναδόχου είναι εμφανές το έργο που εκτελέστηκε και ιδιαίτερα στον κλάδο προς τον κόμβο της Εγνατία, όπου και καταλήγει το τμήμα των 3 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον κόμβο στο ΤΕΙ.

Ασφαλτόστρωση στον ένα κλάδο
Εντός της εβδομάδας, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Δημήτρης Αναγνώστου, θα ασφαλτοστρωθεί τμήμα μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου και σταδιακά μέσα στο μήνα και το υπόλοιπο, ώστε να γίνεται η κυκλοφορία με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση εντός αυτού του κλάδου και ταυτόχρονα να «απελευθερωθεί» ο δεύτερος κλάδος που σήμερα χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία.Ουσιαστικά, με την ασφαλτόστρωση του κλάδου που έχει προχωρήσει κατασκευαστικά θα τελειώσει σχεδόν το μισό έργο που θα φτάνει μέχρι τον κόμβο Εγνατίας.

Ποδηλατόδρομος η λωρίδα επιβράδυνσης
Εκτός της ασφαλτόστρωσης για την οποία γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες από τον ανάδοχο, όπως ίσως βλέπουν όσοι κινούνται από και προς την πόλη μέσω της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κατασκευάζονται πεζοδρόμια και έχουν τακτοποιηθεί πολλές εκκρεμότητες με τα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που αποτελούσαν κι αυτά πρόβλημα όταν ξεκίνησε το έργο.Παρόλο που, η αρχική αίσθηση ήταν ότι θα υπάρχει κανονικός ποδηλατόδρομος, η αλήθεια είναι ότι η λωρίδα επιβράδυνσης, μέσω της οποίας θα μπαίνουν και θα βγαίνουν τα αυτοκίνητα στις επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες κατά μήκος του νέου δρόμου, θα σημανθεί κατάλληλα για να χρησιμοποιείται ως ποδηλατόδρομος.Δεν θα υπάρχει παράλληλο οδικό δίκτυο αλλά είσοδοι και έξοδοι από τις επιχειρήσεις, ενώ θα γίνει μικρή μετατόπιση της περίφραξης στο πανηπειρωτικό αθλητικό κέντρο Ανατολής. Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και πρόσφατα αντιμετωπίστηκαν όλα τα εκκρεμή προβλήματα με απαλλοτριώσεις ή με αναγκαίες μετατοπίσεις περιφράξεων που εμπόδιζαν την εκτέλεση του έργου.

Με μεγάλη έκπτωση η ανάθεση
Το έργο «Βελτίωση του τμήματος: κόμβος Ανατολής – Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», με προϋπολογισμό δημοπράτησης 13,7 εκ. ευρώ περίπου (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). είναι από τα σημαντικότερα του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου) και για να ανατεθεί και υλοποιηθεί χρειάστηκε να δημοπρατηθεί δυο φορές, αφού στον πρώτο διαγωνισμό δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά. Στον δεύτερο διαγωνισμό «χτυπήθηκε» από τις εταιρείες που μετείχαν και ανάδοχος με ποσοστό έκπτωσης που ξεπερνά το 46% αναδείχτηκε η «ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε» (η οποία ανέλαβε και άλλα έργα, όπως την επέκταση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου εσχάτως).Ήδη επί της σύμβασης ανάθεσης που είναι 7,5 εκ. ευρώ περίπου πληρώθηκε το 1/3 ο ανάδοχος και συνεχίζει με νέους λογαριασμούς.

Αναγκαία παρέμβαση στην εθνική οδό
Η ανακατασκευή αυτού του τμήματος στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών ήταν αναγκαία και για ταχύτερη κυκλοφορία και για ασφάλεια, αφού σήμερα δεν υπήρχε διαχωριστική νησίδα και δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.Με την ολοκλήρωση θα αποφευχθούν κυκλοφοριακά προβλήματα και το μποτιλιάρισμα, ιδίως για την σύνδεση με την Εγνατία στο κόμβο.Ο ανακατασκευασμένος δρόμος θα είναι μήκους 3 χιλιομέτρων από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι τον κόμβο Ανατολής στο ύψος του ΤΕΙ.Στο μεγαλύτερο μήκος του, το πλάτος θα είναι 33 μέτρα και θα κυμαίνεται από 31-35 μέτρα, ανάλογα με τις διαθέσιμες απαλλοτριωμένες εκτάσεις και επιλέχθηκε να κατασκευαστεί έτσι για να μην εμπλακεί σε διαδικασία νέων απαλλοτριώσεων.Θα έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με νησίδα πρασίνου, πεζοδρόμια και η λωρίδα επιβράδυνσης θα έχει και ρόλο ποδηλατοδρόμου.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ