Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Πολλοί μνηστήρες για την κορυφαία θέση ευθύνης στην εκπαίδευση της Ηπείρου!

Στη σκιά της προσμονής της παραίτησης της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Φιλιώς  Νόκα από τη θέση ευθύνης που κατέχει, την οποία επιβάλουν στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής ευθιξίας, σε κύκλους της εκπαίδευσης αναπτύσσεται ένας μεγάλος προβληματισμός για το πρόσωπο που θα κληθεί από το νέο νεοδημοκράτη υπουργό να καλύψει το κενό της. Τα ονόματα που παίζουν σε Γιάννενα και Αθήνα πολλά, ενώ πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες είναι και οι συστάσεις που τα συνοδεύουν. Ολοένα και πιο έντονα ακούγονται τα ονόματα των Βαγγέλη Τζάνη (Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας), του Νίκου Ράπτη (Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας) αλλά και αυτά των προερχόμενων από το νομό Ιωαννίνων Θανάση Τσάνη, Γρηγόρη Τζίμα, Πάνου Λαζοκίτσιου, Κώστα Καμπέρη, Νίκου Καρβούνη και Βασίλη Κατσιώρα.Πρόκειται για μια σειρά από αξιόλογα εκπαιδευτικά στελέχη με μεγάλη διοικητική, συνδικαλιστική και εκπαιδευτική εμπειρία. Μερικοί από τους παραπάνω το επιβεβαιώνουν άλλοι όμως το διαψεύδουν και καλά κάνουν, αφού έχουν τους λόγους τους! Ποιος θα είναι ο τυχερός θα το δούμε σύντομα. Πολλοί είναι αυτοί όμως που στοιχηματίζουν ότι η κορυφαία εκπαιδευτική θέση ευθύνης στη Ήπειρο θα έχει και πάλι γυναικείο άρωμα. Λέτε; Για να δούμε τι θα δούμε...

Εσοδα 180,5 εκατ. ευρώ το 2011 για την «Πίνδος»

Αύξηση των πωλήσεων και κέρδη προ φόρων ανάλογα εκείνων του 2010, κατέγραψε το 2011 ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» των Ιωαννίνων, μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία πτηνοτροφικών προϊόντων.Σύμφωνα με τον ισολογισμό του, τα έσοδά του τον περασμένο χρόνο ανήλθαν σε 180,45 εκατ.ευρώ, από 177,28 εκατ.ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 1,8% σε ποσοστό και κατά 3,17 εκατ.ευρώ σε αξία.O Συνεταιρισμός παρουσίασε κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ύψους 5,82 εκατ.ευρώ έναντι 3,80 εκατ.ευρώ το 2010, βελτιωμένα κατά 53,2%. Ωστόσο, το χρηματοοικονομικό κόστος της αυξήθηκε, κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων, από 2,95 εκατ.ευρώ το 2010 σε 5,22 εκατ.ευρώ το 2011 (+76,9%). Κατόπιν αυτού, παρουσίασε κέρδος προ φόρων 0,53 εκατ.ευρώ το 2011 έναντι κέρδους προ φόρων 0,50 εκατ.ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση. Τα ίδια κεφάλαια του Συνεταιρισμού «Πίνδος» ανέρχονται σε 41,53 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 26,6% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων, ύψους 155,90 εκατ.ευρώ.

Δραστηριότητα για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας

Πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία στον Παιδότοπο του Δ. Αρταίων η δραστηριότητα που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη και η ικανοποίηση ήταν φανερή στα πρόσωπά τους. Παρέστησαν ο Πρόεδρος του παραρτήματος Άρτας του Ερυθρού Σταυρού κ. Βασιλείου Γεώργιος, η υπεύθυνη κ. Ζαρονίκου Σταυρούλα και η Αντιδήμαρχος κ. Βασιλάκη Βικτωρία η οποία είναι και εκπρόσωπος του δήμου στο Δ. Σ. της Αστικής Εταιρείας του Κ. Π. Ν. Α. Ευχαριστούμε θερμά τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους που τους συνόδευσαν για τη μαζική τους συμμετοχή αλλά κυρίως για τα παιχνίδια και τα βιβλία που έφεραν σαν προσφορά στον Ερυθρό Σταυρό. Νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί εκτός από τη συμμετοχή των παιδιών σε αυτό το τρίωρο δημιουργικής απασχόλησης πέτυχε απόλυτα και το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε στους μικρούς φίλους που δεν είναι άλλο από αυτό της αλληλεγγύης που τόσο όλοι το χρειαζόμαστε στη σημερινή συγκυρία.

Κάηκε φορτηγό – ψυγείο στην Πρέβεζα

Φωτιά ξέσπασε πριν μια ώρα περίπου σε φορτηγό - ψυγείο ενώ κινούνταν στο χωριό Λυγιά στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του pamepreveza.gr η φωτιά ξεκίνησε από τον κινητήρα του φορτηγού και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το όχημα παρά τις προσπάθειες του οδηγού να την σβήσει ο οποίος όταν αντιλήφθηκε την φωτιά σταμάτησε το όχημα.Αν και έκανε χρήση και των δύο πυροσβεστήρων που διέθετε δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς.Στο σημείο έφτασαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πρέβεζας με επικεφαλής τον υποδιοικητή κ. Βαρδή Θεόδωρο, και με 6 άνδρες πλήρωμα έσβησαν την φωτιά η οποία τελικά έκαψε ολοσχερώς το φορτηγό.Είναι το δεύτερο περιστατικό σήμερα, μέσα σε διάστημα δύο ωρών περίπου.

Τσουνάμι αποχωρήσεων στον ΠΑΣ!!!

Απογοήτευση επικρατεί στα Γιάννενα, καθώς η απόφαση για τις μεταγραφές δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς υπήρχε ελπίδα πως η αρμόδια αρχή θα έδειχνε μεγαλύτερη επιείκεια.Έτσι, γίνεται αναγκαστική στροφή 180 μοιρών στο μεταγραφικό πλάνο, με τους υπεύθυνους της διοίκησης να μην έχουν άλλη επιλογή, από το να αφήσουν αρκετούς παίκτες ελεύθερους και να μην προχωρήσουν σε ανανεώσεις.Αυτοί που θα την γλυτώσουν, όπως όλα δείχνουν είναι οι Πάντος και Τζιμόπουλος, καθώς αναμένεται να τους γίνει πρόταση ανανέωση της συνεργασίας τους.Αντίθετα, αυτοί που θα... πληρώσουν το μάρμαρο, είναι οι Σκούφαλης, Κυριάκος, Κηπουρός. Ο Κυριάκος μάλιστα έχει ήδη αποχαιρετήσει, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους άλλους δύο ποδοσφαιριστές, που θα θυσιαστούν στον βωμό της ανανέωσης του ρόστερ.

Εκλογή νέας διοίκησης στην SPIDER

Το νέο Δ.Σ. εξέλεξε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Spider που πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/6 στα γραφεία της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, Δήμου Ζίτσας, Νομού Ιωαννίνων.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Τακτική Γενική Συνέλευση παραστάθηκαν δέκα πέντε (15) μέτοχοι κάτοχοι συνολικά 18.471.234 κοινών ονομαστικών μετοχών εκπροσωπούντες ποσοστό 63,56% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου αυτής.Εκλέχθηκε Διοικητικό Συμβούλιο με πενταετή θητεία που αποτελούν οι:
1.- Κωνσταντίνος Ν. Πέτσιος, εκτελεστικό μέλος
2.- Νικόλαος Ε. Πέτσιος, εκτελεστικό μέλος
3.- Μιχαήλ Κ. Πέτσιος, μη εκτελεστικό μέλος
4.-Μιχαήλ Β. Λώλης, μη εκτελεστικό μέλος
και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη οι:
1.- Δημήτριος Β. Κοσμάς
2.- Σταμάτης Ι. ΚαββαδίαςΔιήμερο εκδηλώσεων στα Γιάννενα για τον κοινωνικό αποκλεισμό

Η Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο. «ΝΟΣΤΟΣ» σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων στα Ιωάννινα με τίτλο «Κοινωνικός αποκλεισμός ή ένταξη; Κοινωνικός αυτοματισμός ή συνοχή; Ας συζητήσουμε (επιτέλους!)» στο πλαίσιο του έργου «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας υποδοχής», Δράση 1.1./10 Υποέργο Ε Ήπειρος, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Στ. Ελλάδα με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και εθνικών πόρων.Με επίκεντρο τη σύνδεση της κοινωνικής ένταξης με την κοινωνική συνοχή πραγματοποιήθηκε διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων στα Ιωάννινα στις 22 και 23 Ιουνίου.Στις 22 Ιουνίου, στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, το εργαστήριο με θέμα την κοινωνική πρόνοια με μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και σε θέματα μετανάστευσης. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ειδικά ζητήματα ένταξης μεταναστών στην ελληνική κοινωνία» πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη σημασία των συμβουλίων πολιτών και συμβουλίων ένταξης μεταναστών για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, στο προαύλιο, έλαβε χώρα το διαδραστικό παιχνίδι «Το παιχνίδι των δικαιωμάτων – Τι χρειάζεται ο Σαφάρ για να μεγαλώσει όπως όλα τα παιδιά;» που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού με σκοπό να τα ευαισθητοποιήσει και να τα ενημερώσει σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών.Τη δεύτερη μέρα, στις 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνικός αποκλεισμός και μετανάστευση". Παράλληλα, στο προαύλιο, έλαβε χώρα το εκπαιδευτικό παιχνίδι για εφήβους με τίτλο "Διαδραστικό δρώμενο για την πολιτική συμμετοχή" που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ενεργούς πολιτικής συμμετοχής.

21 αγροτικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Άρτα από την 1η Μαΐου!!!

21 αγροτικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Άρτα από την 1η Μαΐου που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας κ. Θωμά Ρίζο «οι πιο πολλές είναι από αμέλεια, από απροσεξία», ενώ υπήρχε και μία δασική πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε από πρόθεση. «Το παν είναι η πρόληψη» τόνισε ο κ. Ρίζος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του “Amvrakia fm”. Κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί ιδιαίτερα αυτή την εποχή, σημειώνοντας ότι απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο το άναμμα φωτιάς. «Οι 21 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σημαίνει ότι δεν είναι προσεχτικοί. Πιθανόν βάζουν φωτιά μόνοι τους, αυθαίρετα και μετά φεύγουν, εγκαταλείπουν το σημείο. Όμως και η αμέλεια διώκεται. Είναι ποινικό αδίκημα και είναι αυτόφωρο» τόνισε ο κ. Ρίζος. Ενώ σημείωσε: «Απαγορεύεται αυτή τη στιγμή κάθε άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο. Χρειάζεται πολλή προσοχή αυτή την περίοδο. Δεν πρέπει ν’ ανάβουμε για οποιοδήποτε λόγο φωτιά αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Από τέλος του μηνός και μετά κατ’ αρχήν απαγορεύονται και οι άδειες. Από 1η Ιουλίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν δίνουμε για οποιοδήποτε λόγο καμία άδεια. Μόνο μια ειδική περίπτωση υπάρχει όταν είναι η εποχή για καύση καλαμποκιάς και πάλι προσεχτικά. Θα δούμε το δείκτη επικινδυνότητας και μετά μπορούμε να δώσουμε σχετική άδεια».Ο κ. Ρίζος υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των πολιτών για την πρόληψη πυρκαγιών λέγοντας: «Οφείλουμε ο καθένας το οικόπεδό μας, το σπίτι μας, το κτήμα μας να το έχουμε καθαρό. Είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε σ’ αυτή την περίοδο και να βλέπουμε τα ξερά χόρτα να είναι περίπου 2 μέτρα. Όλο το χειμώνα είχαμε βροχές με αποτέλεσμα όσα (οικόπεδα με βάτα) δεν έχουν καθαριστεί, με την παρατεταμένη τώρα καλοκαιρία-ξηρασία η οποία συνεχίζει, να γίνονται επικίνδυνα για πρόκληση φωτιάς. Άμεσα πρέπει να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα, ειδικά μέσα στην πόλη μας και σε κατοικημένες περιοχές. Δηλαδή αυτά τα ξερά χόρτα που λέμε ή τα βάτα, που νομίζουμε ότι είναι αθώα, μπορεί να βγάλουν από 30 έως 50 μέτρα φλόγα. Θα κινδυνεύσουν πολυκατοικίες, σπίτια και μακάρι να ‘χουμε την πολυτέλεια να είμαστε άμεσα εκεί για να προλάβουμε το κακό. Και αυτοί που μένουν δίπλα απ’ αυτά τα οικόπεδα πρέπει άμεσα να ενδιαφερθούν, να το καταγγείλουν στο Δήμο, στην Υπηρεσία προκειμένου άμεσα να καθαριστούν αυτά τα οικόπεδα».

H oμάδα των Επαγγελματιών Υγείας,κυπελλούχος στο Εργασιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου

Η Δ/νση Νεολαίας και Άθλησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνει ότι κυπελλούχος ομάδα στο Εργασιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου ανακηρύχτηκε η ομάδα των Επαγγελματιών Υγείας νικώντας στον τελικό με σκορ 1-0, σ΄ ένα συναρπαστικό παιχνίδι, τους Αστυνομικούς, που αποδείχτηκαν άξιοι αντίπαλοι.Πρώτος σκόρερ του Τουρνουά αναδείχτηκε ο Ευάγγελος Σήτος της ομάδας των Επαγγελματιών Υγείας.Με τη διεξαγωγή του τελικού έπεσε η αυλαία του Εργασιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου που υλοποιήθηκε με επιτυχία το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος 2012 με τη συμμετοχή εννέα ομάδων και 200 περίπου «εργαζόμενων-ποδοσφαιριστώνν».Μετά τη λήξη του αγώνα, ακολούθησε τελετή απονομής κυπέλλου στη νικήτρια ομάδα, έπαθλου στον πρώτο σκόρερ και αναμνηστικών μεταλλίων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Πεντακάθαρα τα νερά της Πάργας πιστοποιούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι

Αποκαταστάθηκε από το Δήμο Πάργας η βλάβη του αντλιοστασίου της αποχέτευσης του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάργας. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, προέβη σε δειγματοληψίες θαλασσίου ύδατος που στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα Ιωάννινα, και σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.Σύμφωνα με τους εργαστηριακούς ελέγχους, τα νερά στην παραλία Κρυονερίου, για την οποία αναφέρθηκε το πρόβλημα, είναι πεντακάθαρα και απολύτως κατάλληλα για κολύμβηση. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες ακτές της περιοχής Πάργας, όπως του Βάλτου, του Λύχνου, κλπ.Η Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Πρέβεζας ήδη από το Μάιο διενεργεί ελέγχους σε όλη την ακτογραμμή, και στην περιοχή της Πάργας, από τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι σε όλες τις παραλίες της Π.Ε. Πρέβεζας τα νερά είναι πεντακάθαρα και κατάλληλα για κολύμβηση.Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας – της οποίας η αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μόνο τους ελέγχους της ποιότητας των νερών- από την πρώτη ώρα που ενημερώθηκε παρακολούθησε την εξέλιξη του προβλήματος και τις προσπάθειες αποκατάστασής του από τον Δήμο Πάργας.Έχοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των τελευταίων εργαστηριακών ελέγχων, η Π.Ε. διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος προβληματισμού για τους λουόμενους. Με την ευκαιρία, καλεί τους τουρίστες να επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές τα παράλια της Πρέβεζας και της Ηπείρου, απολαμβάνοντας φυσικές ομορφιές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Εως τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το Βρεφονηπιακό Σταθμό του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα

Λήγει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών βρεφών και νηπίων για τη σχολική περίοδο 2012-2013, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ. (που μεταφέρθηκαν από τον καταργηθέντα φορέα Εργατικής Εστίας .Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς του Οργανισμού γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,5 ετών (προνήπια). Η φιλοξενία τους είναι δωρεάν, ενώ το ωράριο λειτουργίας αρχίζει στις 6.45 π.μ. κάθε εργάσιμης ημέρας και τελειώνει στις 4.00 μ.μ. Οι σταθμοί δεν λειτουργούν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα και όλες τις επίσημες αργίες. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι δικαιούχοι των παροχών του καταργηθέντος φορέα Οργανισμού Εργατικής Εστίας.Για τη υποβολή της αίτησης οι γονείς – κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς σταθμούς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:Στα Γιάννενα, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του ΟΑΕΔ λειτουργεί στην Τσακάλωφ 10 (Τηλ. 26510 - 74776).Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν προσωρινοί Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής για βρέφη από 8 μηνών έως και 17 μηνών, από 18 μηνών έως και 30 μηνών και από 31 μηνών έως την προσχολική ηλικία (προνήπια).Μέσα σε διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών οι δικαιούχοι, δύνανται να υποβάλλουν ενστάσεις στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς.Οι τελικοί πίνακες επιλογών θα αναρτηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ματαίωση της συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Άρτα

Ματαιώνεται λόγω τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων η μουσική συναυλία του Κώστα και Αλέξανδρου Χατζή καθώς και η μουσικοθεατρική παράσταση “Παντελώς jazz”, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την Δευτέρα 2/7και Πέμπτη 5/7/2012 αντίστοιχα στο Θέατρο Κάστρου της Άρτας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Four Aces 1111 International Shows Productions που είχε την ευθύνη διοργάνωσης των παραπάνω εκδηλώσεων.

Στα τέλη του επόμενου χρόνου θα παραδοθεί συνολικά στην κυκλοφορία η Εγνατία

Στα τέλη του επόμενου χρόνου θα παραδοθεί συνολικά στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός καθώς η διαχειρίστρια εταιρία προχωράει πλέον στη δημοπράτηση του τελευταίου κομματιού στη γέφυρα Περιστερίου. Με βάση την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο ο διαγωνισμός θα γίνει στις 7 Αυγούστου.Το έργο της στερεοποίησης των εναπομεινάντων 900 μέτρων φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής θα χρειαστούν 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ασθενοφόρο έπιασε φωτιά στο κέντρο της Πρέβεζας!

Φωτιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε ασθενοφόρο στη διασταύρωση της Λ. Ειρήνης με την οδό Καρυωτάκη στην Πρέβεζα. Η φωτιά, η οποία πιθανόν οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, ξεκίνησε από τη μηχανή του αυτοκινήτου.Άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που βρέθηκαν στο σημείο έδρασαν γρήγορα, παίρνοντας πυροσβεστήρες από παρακείμενο σούπερ μάρκετ, και περιόρισαν τη φωτιά στη μηχανή, μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική και να τη σβήσει.Στο ασθενοφόρο, που εκτελούσε δρομολόγιο για παραλαβή και μεταφορά ασθενούς, βρισκόταν εκείνη την ώρα μόνον ο οδηγός, ο οποίος βγήκε αμέσως έξω και δεν κινδύνευσε.

pamepreveza.gr


Κόντρα στην κρίση αυξήθηκαν οι καταθέσεις στην Τράπεζα Ηπείρου

Σπάνιο γεγονός για τα ελληνικά τραπεζικά χρονικά
Η Τράπεζα Ηπείρου, συνεχίζει, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά, πίστη στους συνεταίρους, ανθρώπινο πρόσωπο και συστηματική οργάνωση, μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να αποτελεί συνοδοιπόρο κάθε ηπειρώτη επενδυτή, καταθέτη, δανειολήπτη για κάθε του ανάγκη και ιδιαίτερα για την ασφάλεια των καταθέσεών του. Το εγγυάται και το απέδειξε η δραστήρια διοίκηση και η συνεπής διαχείριση των κεφαλαίων της!Έχοντας πίσω του πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα και οκταετή επιτυχημένη θητεία, ως πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου, ο κ. Κων. Ζωνίδης απολαύει κύρους και εκτίμησης στους οικονομικούς και εμπορικούς κύκλους της Ηπείρου.Η πορεία της τράπεζας, κατά τον περασμένο χρόνο, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής και πέρα από κάθε προσδοκία. Αυτό δείχνει ότι οι Ηπειρώτες εμπιστεύονται τη δική τους Τράπεζα, γι’ αυτό και την στηρίζουν ανεπιφύλακτα!«Παρά το αρνητικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον των τελευταίων δώδεκα μηνών και την τεράστια διαφυγή κεφαλαίων από τις Τράπεζες, με προορισμό κυρίως το εξωτερικό, η Τράπεζα Ηπείρου κατόρθωσε, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, να ανταποκριθεί με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών».Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος κ. Ζωνίδης, μιλώντας στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ».
Και πρόσθεσε: Το γεγονός αυτό οφείλεται στα εξής:
• Λειτούργησε με πολιτική επέκτασης των καταστημάτων της, που είχε ως συνέπεια την πρόσβασή της σε νέες πηγές ανεύρεσης καταθέσεων και κεφαλαίων. Το άνοιγμα του καταστήματος στην Άρτα, το φθινόπωρο του 2011, ήταν ένα τολμηρό βήμα, που απέδωσε θετικά.
• Η συνετή πολιτική που είχε ακολουθήσει και λόγω του ότι δεν κατείχε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με συνέπεια να μην υποστεί ζημία από το κούρεμα αυτών, λόγω του PSI.
• Οι Ηπειρώτες περιέβαλλαν την Τράπεζα με εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα κατά το 2011 να εμφανίζει αύξηση των καταθέσεων, γεγονός μοναδικό για τα τραπεζικά χρονικά.
• Στηρίχθηκε σε ένα εξαιρετικό στελεχιακό και υπαλληλικό προσωπικό, που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, στη χειρότερη συγκυρία.
Αναφερόμενος στον απολογισμό του περασμένου έτους, ο κ. Ζωνίδης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Η Τράπεζα λειτούργησε νέο κατάστημα στην Άρτα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η ονομασία «Τράπεζα Ηπείρου» να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα λειτουργούν καταστήματα στο σύνολο των νομών της Περιφέρειας Ηπείρου.
• Ξεκίνησε η διαδικασία για τη λήψη έγκρισης για την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, κατά το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Μάιο του 2012.
• Προχώρησε σε προγραμματισμό αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και λειτουργιών της Τράπεζας. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2012.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Τράπεζας είπε:
Ο κύκλος της ανάπτυξης της Τράπεζας, ως πρώτος στόχος, ολοκληρώθηκε. Το παραπέρα βήμα είναι η εσωτερική αναδιάρθρωση και ισχυροποίηση της Τράπεζας, ώστε να μπορέσει να κρατηθεί όρθια στις ακόμη δυσκολότερες συνθήκες που έρχονται. Στόχος μας είναι:
• Η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, ώστε να παραμείνει η Τράπεζα ακλόνητη και ισχυρή.
• Η αύξηση των μελών (είναι 10.000), με στόχο κάθε Ηπειρωτική οικογένεια να έχει τουλάχιστον μία συνεταιριστική μερίδα στην Τράπεζα.
• Η συνέχιση της κερδοφόρας πορείας.
• Η ενίσχυση της τοπικής - Ηπειρωτικής οικονομίας.
Η Γενική Συνέλευση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Σπυρίδων Κιτσάτης.Η παρούσα διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου βρίσκεται στο τέλος της θητείας της. Το προσεχές φθινόπωρο, θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ποια ονόματα ακούγονται για την θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

Ακόμη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι επιτελείς του Ανδρέα Λυκουρέντζου διαβουλεύονταν σχετικά με το καταλληλότερο πρόσωπο που θα αναλάμβανε την θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων.Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.Ανάμεσα στα ονόματα που "παίζουν" είναι οι κ.κ.Τάσος Καζαντζίδης,Αφροδίτη Χατζηγεωργίου,Χρήστος Ράπτης και Γιάννης Μηνόπουλος.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Δήμο Ιωαννιτών

Στη ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου και δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλους όσους οφείλουν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 10 χιλιάδες αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις 75 χιλιάδες όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.«Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία που έχουν εκατοντάδες συνδημότες μας, οι οποίοι έχουν οφειλές πολλών ετών προς το Δήμο και μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να τις καλύψουν. Τους καλούμε λοιπόν, τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος να την εκμεταλλευτούν, καθώς εκτίμησή μας είναι ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει άλλη καλύτερη ρύθμιση. Αξίζει δε να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη, είναι η πλέον ευνοϊκή που θα μπορούσε να υπάρξει με πολλά πλεονεκτήματα για όσους οφείλουν ποσά, όπως είναι για παράδειγμα η διαγραφή των προσαυξήσεων και η καταβολή μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.Ο κ. Μάντης ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών για τις περιπτώσεις που δεν υπάρξει ανταπόκριση στη ρύθμιση θα προβεί και σε ενέργειες πέραν της στέρησης της φορολογικής ενημερότητας όπως είναι η δικαστική διεκδίκηση.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό στη διαχείριση των απορριμμάτων καταθέτει για ένταξη στο ΕΣΠΑ ο Δήμος Ιωαννιτών. Η πρόταση έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.«Με την κατάθεση και την υλοποίησή της κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, να καλύψουμε κενά και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», επεσήμανε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Με την πρόταση που καταθέτει ο Δήμος, την πρώτη στο συγκεκριμένο κωδικό προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς- Θεσσαλίας και Ηπείρου, θα γίνει πράξη και στην περιοχή μας η ανακύκλωση.Συγκεκριμένα με την υλοποίησή της θα καταστεί εφικτή η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο, η εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, η ενίσχυση και η αναβάθμιση του στόλου οχημάτων αποκομιδής, η καλύτερη οργάνωση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος αποκομιδής και συλλογής απορριμμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος.Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει δύο υποέργα:
Υποέργο1: «Προμήθεια οχημάτων»
1. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 16m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσσας, τεμάχια 3
2. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 4m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου, τεμάχιο 1
3. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 16m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου, , τεμάχια 4
4. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 22m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου, τεμάχια 2
5. Φορτηγό αυτοκίνητο ανατρεπόμενο ωφέλιμου φορτίου 3,5tn κατάλληλου για φόρτωση και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων που δεν μπαίνουν στους συμβατικούς κάδους, τεμάχιο 1.
Υποέργο 2: «Προμήθεια απορριμματοδεκτών»
1. Μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 1300lt, τεμάχια 400
2. Μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 1100 lt, τεμάχια 400
3. Μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, χωρητικότητας 1100lt τεμάχια 1500
4. Ανοικτά μεταλλικά containers απορριμμάτων (τύπου σκάφης – skip) για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ. τεμάχια 10
5. Κλειστά μεταλλικά containers με συμπιεστή, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ. τεμάχια 5
6. Κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πλαστικοί, χωρητικότητας τουλάχιστον 300lt, τεμάχια 400
7. Κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πλαστικοί, χωρητικότητας τουλάχιστον 500lt, τεμάχια 400
σύμφωνα με τη μελέτη που συντάχθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Οδηγός Επιβίωσης σε συνθήκες καύσωνα

Το θερμόμετρο από σήμερα ξαναπαίρνει την ανιούσα και το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου κάνοντας δύσκολη τη ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα όσων έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αναλυτικό δελτίο με οδηγίες προφύλαξης και μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα εξέδωσε χθες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Έρχεται νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών

Η Ελλάδα φλέγεται από τον καύσωνα και η Ευρώπη καίγεται για ρευστότητα καθώς τα νύχια των κερδοσκόπων έχει εισχωρήσει βαθιά στις σάρκες των αδυνάμων οικονομιών της ευρωζώνης και πλέον ήρθε η σειρά της Ισπανίας και της Κύπρου ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.Στην Ήπειρο όπου το τελευταίο διήμερο υπήρξε μικρή ανάσα δροσιάς έναντι της υπόλοιπης Ελλάδας το θερμόμετρο από αύριο θα αρχίσει να σκαρφαλώνει και πάλι στα ορεινά, επιτείνοντας τα ευρύτερα συμπτώματα αρρυθμίας. Και δυστυχώς για όσο διάστημα υπάρχει πρόβλεψη, η χώρα θα ψήνεται στο καμίνι των ασφυκτικών θερμοκρασιών.

Καταρρέει ο εγχώριος τουρισμός στην Ήπειρο

Μείωση κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Ηπείρου, αλλά και αφίξεων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ακόμη και των πιο αισιόδοξων επαγγελματιών του τουρισμού για κατάρρευση φέτος του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.Εδώ και πολύ καιρό οι επαγγελματίες της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας, της Πάργας, αλλά ακόμη και οι συνάδελφοί τους στο νομό Ιωαννίνων είχαν διαπιστώσει πως όσο περνά ο καιρός και η χώρα μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στην κρίση, τόσο απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και φυσικά και της Ηπείρου οι Έλληνες επισκέπτες.Την ίδια στιγμή η προσπάθεια των επαγγελματιών εστιάζει στις όσο το δυνατόν καλύτερες προσφορές προς τους Έλληνες, κάτι που ήδη έχει γίνει ευρέως γνωστό, καθώς επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως σε ξενοδοχεία στην Ήπειρο και κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές οι εν δυνάμει επισκέπτες σημειώνουν με έμφαση πως είναι Έλληνες και ζητούν την καλύτερη δυνατή προσφορά.Η ανησυχία λοιπόν του τελευταίου χρονικού διαστήματος επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που παρουσιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η τουριστική κίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένη στην περιοχή μας κατά 25% περίπου, τη στιγμή που οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής ήταν επίσης μειωμένες κατά 20-25%.Οι ξενοδόχοι της Ηπείρου έχουν μειώσει τις τιμές κατά 20% περίπου, ενώ τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης δείχνουν και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αναστρέψει κάπως την κατάσταση, προς το καλύτερο, όχι όμως να φέρει και πάλι χαμόγελα στους ξενοδόχους.Το στοιχείο αυτό αφορά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μόλις απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αρνητικών εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, οι ξένοι επισκέπτες έσπευσαν να οριστικοποιήσουν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα.Αμέσως μετά τις εκλογές, πολλές περιοχές παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά παρά την αύξηση αυτή σε σχέση με άλλες χρονιές εξακολουθεί να υπάρχει μείωση κρατήσεων.Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι στην Ήπειρο είναι για τα καλά πλέον ορατή η κατάρρευση του εγχώριου τουρισμού, αφορά την κίνηση στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ οι αφίξεις εσωτερικού κατέγραψαν μείωση στο αεροδρόμιο της τάξης του 23% το πρώτο πεντάμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 η μείωση ήταν 29%.Την ίδια στιγμή στο αεροδρόμιο του Ακτίου το οποίο δέχεται πτήσεις εξωτερικού σε αντίθεση με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2012 15% σε σχέση με το 2011 και 17% σε σχέση με το 2010.Γεγονός πάντως είναι ότι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, η μείωση των κρατήσεων που όπως προαναφέραμε αγγίζει και το 25% είναι μειωμένη, καθώς για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες η μείωση των προκρατήσεων κυμαίνεται μεσοσταθμικά περίπου στο 40%.

Το ενδιαφέρον
στους ξένους τουρίστες
Υπενθυμίζουμε πάντως πως κυρίως τα καλά ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, όπως για παράδειγμα η Πάργα και τα Σύβοτα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στους ξένους επισκέπτες καθώς διαπιστώνουν πως μέρα με την ημέρα μειώνεται ο εγχώριος τουρισμός.Το γεγονός αυτό το είχαμε επισημάνει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε αναλυτικό ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε τις απόψεις ξενοδόχων της περιοχής.Με αφορμή πάντως τις προσφορές αλλά και την ζήτηση που υπάρχει να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2011 στην Ήπειρο υπάρχουν μόλις έξι 5άστερα ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα τέσσερα στα Γιάννινα και τα δύο Θεσπρωτία, 58 4άστερα και 307 ξενοδοχεία των υπολοίπων κατηγοριών.Όλα μαζί διαθέτουν 7362 δωμάτια και 14458 κλίνες. Στις παραθαλάσσιες περιοχές υπάρχουν συνολικά 153 ξενοδοχεία με περισσότερα από 3700 δωμάτια εκ των οποίων μόλις τα 18 ανήκουν στις κατηγορίες των 5 και των 4 αστέρων.Τέλος, σε ολόκληρη την Ήπειρο υπάρχουν μόλις 15 οργανωμένα camping που διαθέτουν 1046 θέσεις.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Με διασυλλογικούς αγώνες ο Ν.Ο.Ι. εγκαινίασε το Στίβο Κωπηλασίας

Κυριάρχησε έναντι του Ν.Ο. Ηγουμενίτσας
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της επανακατασκευής του, εγκαινιάστηκε ο Στίβος Κωπηλασίας του ΕΑΝΚΙ με διασυλλογικούς αγώνες! Τους αγώνες διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, τα πληρώματα του οποίου βρέθηκαν αντιμέτωπα με εκείνα του Ναυτικού Ομίλου Ηγουμενίτσας.Ο Όμιλος της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας έλαβε μέρος στη διοργάνωση με 30 αθλητές, ενώ ο Ν.Ο.Ι. έριξε στη «μάχη» 60 Γιαννιώτες κωπηλάτες και τελικά κυριάρχησε… κατά κράτος! Από τις 12 κούρσες που έγιναν στην Παμβώτιδα ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κέρδισε τις 11, αφήνοντας μόνο μία για το Ν.Ο. Ηγουμενίτσας.Σε δηλώσεις του με αφορμή τους πρόσφατους αγώνες ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις των αθλητών του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η διοργάνωση ήταν για τον Όμιλό μας μία πρόβα τζενεράλε, μία καλή ευκαιρία να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκονται τα πληρώματά μας, ενόψει της β΄ Φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που θα διεξαχθεί στα Γιάννινα στις 21 και 22 Ιουλίου».


Τέσσερις του Ν.Ο.Ι. διεκδικούν
θέση στην ελληνική Εθνική Ομάδα
Μία θέση στην Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας διεκδικούν αυτές τις ημέρες στην Καστοριά, τέσσερις ακόμη αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Οι Θανάσης Τσιάλιος, Κώστας Μαγκλάρας, Ξανθή Κολτσίδα και Βάσια Ζυγούρα λαμβάνουν μέρος σε ειδικά τεστ (time trials) που διοργανώνει η Eλληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας. Αν πιάσουν τα απαιτούμενα χρονικά όρια, τότε θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο επικείμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας για αθλητές κάτω των 23 ετών που θα διεξαχθεί στη Λιθουανία από τις 11 ως τις 15 Ιουλίου, αλλά και στο Παγκόσμιο Εφήβων που θα γίνει τον Αύγουστο στη Βουλγαρία.«Ελπίζουμε πως οι αθλητές μας θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στα φετινά Παγκόσμια Πρωταθλήματα, συνεχίζοντας έτσι την μακρά παράδοση του Ν.Ο.Ι. όσον αφορά την παρουσία του σε διεθνείς διοργανώσεις της Κωπηλασίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Θύμιος Βλάχος.

Οι Γιαννιώτες που παντρέυτηκαν στα 2.803 μέτρα!!!

Τον Ολυμπο επέλεξαν για να δεθούν με τα δεσμά του γάμου ο υπερμαραθωνοδρόμος και διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ Γιάννης Κόντος με τη συναθλήτριά του γιατρό Ολγα Βαρτζιώτη.Και οι δυο έχουν γενηθεί στα Γιάννενα και επί 20 χρόνια είχαν δεσμό. Οι καλεσμένοι περπάτησαν 8 ώρες για να φθάσουν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όπου έγινε η τελετή, ενώ οι ηλικιωμένοι πήγαν με ελικόπτερο!!!«Για μας το βουνό είναι τρόπος ζωής. Αν δεν βρίσκαμε κάτι διαφορετικό να κάνουμε, δεν θα παντρευόμασταν ποτέ. Hταν μια φανταστική τελετή και όλοι το απολαύσαμε. Οι καλεσμένοι μας από όλο τον κόσμο, θα έχουν να μιλούν για χρόνια για την αξέχαστη εμπειρία που έζησαν», είπε στην εφημερίδα «Eθνος» ο ευτυχισμένος γαμπρός, ο οποίος μετά το μυστήριο πήρε από το χέρι τη νύφη και έτρεξαν μαζί με τους κουμπάρους στο Olympus Marathon, τερματίζοντας μάλιστα σε αρκετά καλό χρόνο 9 ώρες και 14 λεπτά. Στη διαδρομή τα σωστικά συνεργεία και οι παρατηρητές του αγώνα τους έραιναν με ρύζι και ροδοπέταλα, τους εύχονταν «βίο ανθόσπαρτο και ανέφελο» και δέχονταν κουφέτα.Ο γάμος οργανώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ζευγάρι είχε αποφασίσει να πάρει μέρος στον Διεθνή Μαραθώνιο του Ολύμπου που συμπίπτει με την ημερομηνία της γνωριμίας του και αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειό του με έναν ξεχωριστό γάμο.Οι 80 καλεσμένοι άφησαν τα αυτοκίνητά τους στα Πριόνια το πρωί του Σαββάτου, πήραν στα χέρια τα πράγματά τους και άρχισαν την ανάβαση. Ευτυχώς το προσκλητήριο το έγραφε ρητά, «δεν υπάρχει dress code», έτσι δεν χρειάστηκε να μεταφέρουν τουαλέτες, κοστούμια, γόβες και σκαρπίνια.

Στο καταφύγιο

Μετά από 8 ώρες πεζοπορία, αργά το απόγευμα έφτασαν στο καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης, στη θέση Γκορτσιά, στα 2.760 μέτρα, όπου έστησαν ένα μικρό πάρτι και κατάκοποι κοιμήθηκαν. Οι πιο ηλικιωμένοι έφτασαν την Κυριακή, πριν από τον γάμο, με ελικόπτερο στο οροπέδιο των Μουσών. Το πρωί της Κυριακής οι καλεσμένοι ανέβηκαν άλλα 500 μέτρα, ως τα 2.803 μέτρα, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε ο γάμος.Στις 10.30 έφτασε και ένας ιερέας από το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, καβάλα στο μουλάρι, ενώ στο βάθος του μονοπατιού φάνηκε ο γαμπρός με την ορειβατική στολή του.Ο Γιάννης και η Oλγα τήρησαν το έθιμο και πέρασαν το τελευταίο βράδυ πριν τον γάμο χωριστά. Ο Γιάννης ανέβηκε με τους πρώτους μαραθωνοδρόμους στο βουνό, έκανε μια στάση στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία για να παντρευτεί και συνέχισε τη διαδρομή.Η νύφη φορούσε άσπρα ρούχα ορειβασίας, ο γαμπρός μαύρα και φυσικά αθλητικά παπούτσια, όπως και οι καλεσμένοι.

Στα ύψη...

«Ηταν όλα πολύ συγκινητικά. Νομίζαμε ότι θα αγγίξουμε τον ουρανό, υπήρχε τόση γαλήνη, τόση ομορφιά, οι καλεσμένοι μας δεν χόρταιναν να θαυμάζουν το άγριο τοπίο», μας είπε ο Γ. Κόντος. Στα 2.803 μέτρα η θέα κόβει την ανάσα. Οχι μόνο δεν φυτρώνει τίποτα, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν σκιερά σημεία με χιόνι. Μετά τις απαραίτητες ευχές και φωτογραφίες, το ζευγάρι, μαζί με τους κουμπάρους τους, επίσης μαραθωνοδρόμους του βουνού, πήραν το μονοπάτι για την κατάβαση, συμμετέχοντας στον Μαραθώνιο Ολύμπου. Οι καλεσμένοι επέστρεψαν με πεζοπορία και το βράδυ το γλέντησαν σε ένα παραλιακό μαγαζί στην Πλάκα Λιτοχώρου.

Προσλήψεις στους Δήμους της Ηπείρου

Το «πράσινο φως» στη σύναψη 4.703 συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (διάρκειας 8 μηνών) «άναψαν» την περασμένη εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με κοινή τους απόφαση. Ετσι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης προκηρύξεων ξεχωριστά από κάθε δήμο, αφού η κατανομή των θέσεων ανά δήμο έχει ολοκληρωθεί με την υπουργική απόφαση και σύμφωνα με τα αιτήματα των κατά τόπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Οι θέσεις αφορούν κυρίως ειδικότητες Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, όπως: εργατών καθαριότητας, εργατών αποκομιδής, εργατών ύδρευσης, εργατών γενικών καθηκόντων, οδηγών απορριμματοφόρων, συνοδών απορριμματοφόρων, χειριστών σαρώθρων κ.ά.Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να διαθέτουν ιδιαίτερα προσόντα (εκτός αν πρόκειται για οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων), όμως πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής τους παίζουν κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανεργία, η πολυτεκνία, η εμπειρία, ο βαθμός τίτλου σπουδών, τα ανήλικα τέκνα κλπ.
Οι θέσεις στην Ήπειρο
- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων: 4
- Δήμος Κόνιτσας: 10
- Δήμος Πωγωνίου: 5
- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 5
- Δήμος Ζαγορίου: 5
- Δήμος Μετσόβου: 8
- Δήμος Ζίτσας: 10
- Σύνδεσμος Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΛΙ): 3
- Δήμος Αρταίων: 4
- Δήμος Ηγουμενίτσας: 7
- Δήμος Φιλιατών: 4
- Δήμος Σουλίου: 7
- Δήμος Πρέβεζας: 5
- Δήμος Πάργας: 14

Παράδειγμα προς μίμηση για την πόλη και τα κοινά

Το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησε τον Βασίλη Ηλιάδη
Σε κλίμα συγκίνησης, αναδείχθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η συμβολή στα κοινά του δημοτικού συμβούλου και αντιπρόεδρου του σώματος, Βασίλη Ηλιάδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Ιούλιο του 2010.Η χθεσινή έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν περιελάμβανε εισηγήσεις, εγκρίσεις και διαφωνίες, αλλά τιμητικές ομιλίες και λόγια καρδιάς για τον Βασίλη Ηλιάδη, από συνεργάτες και πάνω από όλα, από φίλους που έζησαν την προσπάθεια του εκλιπόντα να αλλάξει τα «κακώς κείμενα» της αυτοδιοίκησης, προσπάθεια την οποία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, αφού τον πρόλαβε ο θάνατος.Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Γιωτίτσας, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση η ανάδειξη του έργου, ανθρώπων που προσέφεραν στην τοπική αυτοδιοίκηση.Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος για να επισημάνει με τη σειρά του, ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε είναι χρήσιμο να υπάρχουν μνήμες για ανθρώπους όπως ο Βασίλης Ηλιάδης, ο οποίος έτρεφε αγάπη για τα κοινά.Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίλιος ανακοίνωσε την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ώστε το σώμα να τιμήσει όλους όσους πέρασαν από το Δήμο Ιωαννιτών και δεν ζουν πια.Για τον Βασίλη Ηλιάδη, ο στενός του φίλος και συνεργάτης Φίλιππας Φίλιος, αναφέρθηκε με λόγια τιμής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη μαχητικότητα του και το πάθος του για την πολιτική.«Να τον θυμόμαστε, να σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο δρούσε στα κοινά και να παραδειγματιζόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.Ιδιαίτερα συγκινημένος και ανήμπορος ακόμα να δεχθεί το θάνατο του Βασίλη Ηλιάδη, ο Μωυσής Ελισάφ μίλησε για τη ζωή και το έργο του αγαπημένου του φίλου, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.«Ο Βασίλης παραμένει ανάμεσά μας» είπε ο κ. Ελισάφ και συνέχισε: «Οφείλουμε να καταφύγουμε στη μνήμη της επείγουσας ανάγκης για να ανασύρουμε πρότυπα σαν τον Βασίλη Ηλιάδη».Στο σώμα έδωσε το παρών, για να αποτίσει φόρο τιμής στον φίλο και συνεργάτη του και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών» στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, Γιάννης Μελανίδης.Αναφερόμενος στον κ. Ηλιάδη, ο κ. Μελανίδης σημείωσε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν το πάθος για τα κοινά, η εντιμότητά του και το αγωνιστικό του πνεύμα όταν ήθελε να υπερασπιστεί τους αδυνάτους.Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχές των κυρίων Γκόντα και Σκοπούλη προς την οικογένεια του εκλιπόντος, να ακολουθήσει το παράδειγμά του.


ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

1o Τουρνουά Basket Παιδικών ομάδων από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας


Ο Γυμναστικός Σύλλογος ΠΡΩΤΕΑΣ Ηγουμενίτσας διοργανώνει την Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, Τουρνουά basketball με την συμμετοχή Παιδικών Ομάδων των Συλλόγων : Γ.Σ. ΠΡΩΤΕΑΣ - Α.Γ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ.Το πρόγραμμα των αγώνων είναι : 10:00 Γ.Σ. ΠΡΩΤΕΑΣ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ, 12:00 Α.Γ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 17:00 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ , 19:00 ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΑΡΤΑ: «7η Γιορτή Κολύμβησης ΔΟΞΑ 2012»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 η ''7η Γιορτή Κολύμβησης ΔΟΞΑ 2012 παιδιά 7,8 & 9 ετών'' που διοργάνωσε το κολυμβητικό τμήμα του Α.Ο. ΔΟΞΑ ΑΡΤΑΣ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 350 μικροί κολυμβητές από 11 ομάδες του Αγρινίου, της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Λαμίας. Στο δελτίο τύπου του Α.Ο. ΔΟΞΑ Άρτας αναφέρεται: «Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίδειξη των αρχαρίων τμημάτων του Συλλόγου μας που έκλεψαν την παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των μικρών κολυμβητών που συμμετείχαν στο αγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης. Όσοι αθλητές συμμετείχαν βραβεύτηκαν με μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα. Ευχαριστούμε τους συλλόγους για τη συμμετοχή τους, συγχαρητήρια στους κολυμβητές για την προσπάθειά τους και καλό καλοκαίρι σε όλους».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ «ΓΛΕΝΤΙ» ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ

Τραγουδούν για τον Τάσο Χαλκιά. Λάκης Χαλκιάς-Σιάτρας-Κετιμέ-Υφαντής-Καλτσούνη-Λάμπρος Χαλκιάς
Με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ηπειρώτη κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο γιός του ο γνωστός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς οργανώνει στα Ιωάννινα την Πέμπτη 5 Ιουλίου 21.15 στο Υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών [Φρόντζος] συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του.Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Τους συνοδεύει η 8μελής ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά με σολίστες στο κλαρίνο τον Σταύρο Καψάλη και Γιώργο Κοτσίνη. Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και του Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών υπό την διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα και του Νίκου Νούσια.Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».Εισιτήρια [10 ε] από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ.Μαρίνας 55, τηλ. 26510 83961- 83840] από τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7] «Αναγνώστης» [Πυρσινέλλα 11] και τα καταστήματα Rock shop [Πουτέτση 1α] «Ιρις» [Γρ.Σακκά 20] Πληροφορίες 6949 893555.

Προγράμματα πληροφορικής από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ηπείρου με επιταγές κατάρτισης

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ηπείρου) πρόκειται να υλοποιήσει το πρόσεχες διάστημα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής με επιταγές κατάρτισης , διάρκειας 100 ωρών.Κάθε άνεργος αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετάσχει στη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία πεντακόσια (500) ευρώ.Όσοι άνεργοι έχουν επιλεγεί και παραλάβει από τον ΟΑΕΔ την επιταγή κατάρτισης, μπορούν να προσέρχονται από τη Δευτέρα 2/7/2012 στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ηπείρου (Μακρυόλουτσα Πρέβεζας) προκειμένου να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής στα προγράμματα.Πληροφορίες: Τηλ: 28620-26969 Ντόντορος Ευάγγελος, Φατούρου Κατερίνα.

ΛΩΡΙΔΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ - Προειδοποίηση Καχριμάνη για τα ασφαλτικά

Αυστηρή προειδοποίηση, ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα, πολύ δε περισσότερο αλλαγές στο καθεστώς των ιχθυοκαλλιεργειών στη Λωρίδα Σαγιάδας, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστα αναπτυσσόμενους κλάδους της τοπικής οικονομίας, απηύθυνε από την Άρτα ο Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αφορμή στάθηκε το θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο, με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση μάλιστα και το οποίο αναφέρεται στην προοπτική εγκατάστασης μονάδας ασφαλτομίγματος και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή της Σαγιάδας. Το θέμα συζητήθηκε και στην εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα η οποία έχει επίκεντρο κάποιες από τις μονάδες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μετατόπισής τους, επειδή κατά την εγκατάστασή τους δεν τηρήθηκαν οι γεωγραφικοί όροι, με το σύστημα GIS. Εικάζεται και αυτό συζητήθηκε ήδη στην Περιφέρεια, ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για την εγκατάσταση της Μονάδας στην Σαγιάδα, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, αλλά και τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Έτσι ο κ. Καχριμάνης από το βήμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για το κυνήγι στον Αμβρακικό άδραξε την ευκαιρία και επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας ότι η Λωρίδα Σαγιάδας είναι μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες και όχι για οτιδήποτε άλλο. «Έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη Σαγιάδα και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Δεν έχει συζητηθεί καθόλου η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην Ηγουμενίτσα και κάποιοι επιμένουν να σχεδιάζουν για τη Σαγιάδα», σημείωσε, αφήνοντας και υπόνοιες για κάτι πολύ περισσότερο σοβαρό, σε σχέση πάντα με τη γειτνίαση με την Αλβανία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πνιγμός 79χρονου στην Πρέβεζα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή «ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ» Πρέβεζας, ένας 79χρονος. Διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Συνελήφθη για μαστροπεία 55χρονη ιδιοκτήτρια καφετέριας στα Γιάννενα

Αντιμέτωπη με κατηγορίες περί μαστροπείας είναι η 55χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, η οποία συνελήφθη από την Ασφάλεια Ιωαννίνων και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Με βάση το κατηγορητήριο, προήγαγε στην πορνεία έναντι 100 ευρώ την 35χρονη ημεδαπή που εργαζόταν στο κατάστημά της ως σερβιτόρα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη 66χρονος για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, 66χρονος, για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.Ειδικότερα, σε βάρος του 66χρονου εκκρεμούσε παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος γιατί δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο, ποσό παρακρατούμενων φόρων (Φ.Μ.Υ.), συνολικού ύψους 154.729,41 ευρώ.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Θέλει χρήμα για να τελειώσει το αεροδρόμιο

Νέος απλήρωτος λογαριασμός, χαλαροί ρυθμοί στο έργο
Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ήταν και είναι το μεγάλο εμπόδιο και ζητούμενο για την ολοκλήρωση του σύγχρονου... γεφυριού της Άρτας. Η τοποθέτηση του Γιαννιώτη βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, ως αναπληρωτή υπουργού με ευθύνη τις Υποδομές και Μεταφορές, δημιουργεί προσδοκίες ότι θα βρεθεί τρόπος για να αλλάξει η έως τώρα ροή χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.Ο κ. Καλογιάννης ήταν αυτός που συχνά άσκησε κριτική την τελευταία διετία για την υποχρηματοδότηση του έργου, αλλά έχοντας τώρα την ευθύνη, μπορεί να δώσει ώθηση στο έργο που έπρεπε να παραδοθεί τον περασμένο μήνα και ουδείς γνωρίζει το πότε θα ολοκληρωθεί με τις συνεχείς παρατάσεις.Η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών, από τότε που επιλύθηκαν τα προβλήματα με τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, αφού ο ανάδοχος διέκοψε αρκετές φορές τις εργασίες, ως είχε δικαίωμα, ενώ μια φορά έφτασε και σε αίτημα διάλυσης της εργολαβίας, εξαιτίας της μη πληρωμής λογαριασμών που κατέθετε.

Χαλαρά κι ας είναι καλοκαίρι
Κατακαλόκαιρο και στο αεροδρόμιο δεν φαίνεται εύκολα ότι εκτελείται έργο, υπάρχει μεν συνεργείο, αλλά δεν ανυψώνεται ούτε ο νέος πύργος ελέγχου, ούτε βέβαια ξεκινά ο νέος σταθμός.Το μόνο θετικό από την επανέναρξη των εργασιών τον Απρίλιο, είναι η ολοκλήρωση της σύνδεσης της νέας πίστας με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, εκκρεμότητα σημαντική που δεν επέτρεπε να γίνει λειτουργικό το συνολικό έργο που εκτελέστηκε στο έδαφος. Θα μπορούν να σταθμεύουν τα αεροσκάφη, ιδίως αν γίνουν οι πτήσεις τσάρτερ που μπορεί να δεχθεί το αεροδρόμιο.Όμως, η πληρωμή περίπου 500.000 ευρώ που έγινε τον Απρίλιο στον ανάδοχο ήταν μια ακόμη μικρή χρηματοδότηση. Με άλλες εργασίες που έγιναν και κυρίως για την σύνδεση της πίστας, κατατέθηκε ήδη νέος λογαριασμός που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ και αν δεν πληρωθεί στην ώρα του (δίμηνη η προθεσμία) ο ανάδοχος μπορεί και πάλι να διακόψει τις εργασίες.

Τα πολλά είναι μπροστά

Η μη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η καθυστέρηση στις πληρωμές από εθνικούς πόρους που μειώθηκαν δραματικά λόγω της κρίσης, ήταν και είναι η κύρια αιτία που το έργο έχει καθυστερήσει, ήδη, υπερβολικά. Στο τέλος του 2011 είχε διαφανεί ότι φέτος θα διατίθονταν μεγάλο ποσό, αλλά έμεινε, ως τώρα, στα χαρτιά...Η ανάδοχος ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ είχε πληρωθεί μέχρι τώρα περισσότερα από 9 εκ. ευρώ από μια σύμβαση που με την έκπτωση φτάνει τα 25 εκ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό αν θα γίνει περικοπή φυσικού αντικειμένου.Το έργο που εκτελέστηκε ως τώρα αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό.Ξεκίνησε η ανέγερση νέου πύργου ελέγχου, (κρίθηκε ότι ο υπάρχων θα εμποδίζει το ILS, όταν και αν τοποθετηθεί), αλλά έχει μείνει στάσιμος εδώ και καιρό.Για το νέο σταθμό που είναι το κυρίως κομμάτι του έργου, έγινε πέρυσι προετοιμασία στο χώρο που άλλοτε ήταν το πάρκινγκ, χωρίς να ξεκινά η ανέγερση του, αφού ο ανάδοχος διαβλέπει ότι με τέτοια ροή χρηματοδότησης δεν μπορεί να ανοίξει μέτωπο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ