Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη για ζητήματα πεστροφοκαλλιέργειας

Με τους πεστροφοκαλλιεργητές της Ηπείρου συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρουσία στελεχών από τις Υπηρεσίες της Κτηνιατρικής, Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας, με τους οποίους αναζήτησε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η αδειοδότηση των μονάδων και η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, ως προς τη συσκευασία και τη διακίνηση των προϊόντων.Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η πεστροφοκαλλιέργεια είναι δυναμικός κλάδος του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, δεν έχει τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος από την Πολιτεία. Η ανάπτυξή του, πρόσθεσε, πρέπει να είναι κοινός στόχος για τους απασχολουμένους σε αυτόν, που πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του. Άμεση προτεραιότητα είναι η αδειοδότηση των μονάδων, για την οποία έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, να αρχίσουν άμεσα τις διαδικασίες ενημέρωσης και συνδρομής με κάθε πρόσφορο τρόπο των πεστροφοκαλλιεργητών, ενώ ο ίδιος ανέλαβε να παρέμβει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του προβλήματος που υπάρχει με τη χρήση δημόσιων εκτάσεων.Το δεύτερο ζήτημα που εξετάστηκε εκτενώς είναι η συσκευασία της διακινούμενης προς πώληση πέστροφας, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα πρέπει άμεσα οι ιχθυοπαραγωγοί να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου η παραγόμενη πέστροφα στην Ήπειρο – που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής – να διακινείται μέσω αναγνωρισμένων συσκευαστηρίων. Τις πρωτοβουλίες δημιουργίας νέων και πιστοποίησης των υπαρχόντων θα συνδράμουν με εντολή του οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας.Τέλος, ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ζήτησε από τους πεστροφοκαλλιεργητές να επιδεικνύουν πνεύμα επαγγελματικής αλληλεγγύης και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν και να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Ξένες εταιρίες οικειοποιούνται την Ελληνική ονομασία της «φέτας»

Απαραίτητη η καλύτερη προώθηση προϊόντων μας
Μπορεί η φέτα να είναι το σήμα «κατατεθέν» για την Ελλάδα και δη για την Ήπειρο, αφού λόγω «Δωδώνης» το προϊόν έχει αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), φαίνεται όμως, ότι η προώθηση των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που ισχύει η ονομασία ΠΟΠ), αλλά και εκτός αυτής, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αποτέλεσμα αυτών είναι ξένες εταιρίες και από την Ευρώπη (!), όχι μόνο να οικειοποιούνται τα όνομα «φέτα», αλλά να διατυμπανίζουν ότι φτιάχνουν παραδοσιακό τέτοιο τυρί (!) και εκτός όλων των άλλων, να κερδίζουν και παγκόσμιας φήμης διαγωνισμούς τυριού!Κάτι τέτοιο, έγινε πρόσφατα στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ. Όπως έγραψε η «Καθημερινή», σε διαγωνισμό τυριού και μάλιστα έναν από τους σημαντικότερους στον κόσμο, στην κατηγορία της φέτας το «χρυσό» μετάλλιο απέσπασε η εταιρεία Klondike Cheese Co., με έδρα το Μονρόε του Γουισκόνσιν, ενώ το χάλκινο μία ακόμη αμερικανική εταιρεία, η Nasonville Industry Inc. Στην ίδια κατηγορία οι συμμετοχές για την «φέτα» προέρχονταν, εκτός από τις ΗΠΑ, από εταιρείες της Αυστρίας, της Δανίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, αλλά και της Νότιας Αφρικής. Η συμμετοχή από Νότια Αφρική είχε την ονομασία «Παραδοσιακή φέτα του Σάιμονσμπεργκ»!


Επιτακτική ανάγκη…
Με δεδομένες τις… ορέξεις των ξένων –είτε εντός, είτε εκτός Ε.Ε.- να οικειοποιηθούν το όνομα της φέτας, αλλά και με την πώληση της «Δωδώνης» να παίρνει μεν παράταση τριών εβδομάδων, ουσιαστικά όμως να βρίσκεται προ των πυλών, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, να «θωρακιστεί» η ονομασία φέτα και βεβαίως η ίδια η «Δωδώνη» - η μεγαλύτερη βιομηχανία εξαγωγής φέτας στην Ελλάδα- να αποκτήσει μεγαλύτερο και καλύτερο δίκτυο διανομής, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ, ώστε να κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος των εκεί αγορών.Δυστυχώς, τώρα, παρά την ονομασία ΠΟΠ, η φέτα –καθώς και διάφορα άλλα τυριά- προωθούνται στο εξωτερικό μόνο μέσα από τον προσωπικό αγώνα κάποιων ανθρώπων.«Δυστυχώς, λείπει ένα ενιαίο δίκτυο διανομής και μια ενιαία προβολή των προϊόντων μας, που θα έχουν ως αιχμή του δόρατος την φέτα και μάλιστα την Ηπειρωτική, που είναι σημείο αναφοράς» λένε καλά γνωρίζοντες την αγορά των τυροκομικών προϊόντων.

Καταλυτικός…
Τέλος, να σημειωθεί, ότι πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ–ΕΒΕΟ), διατύπωσαν προτάσεις για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες κεντρικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο τομέας των τροφίμων.Αυτός πρέπει να αναζητήσει νέο, εξωστρεφή βηματισμό με έμφαση στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας και σύνδεσής τους με τον τουρισμό.Εδώ είναι που, ο ρόλος της «Δωδώνης» πρέπει να είναι καταλυτικός, αφού τα προϊόντα της είναι άριστης ποιότητας και πρέπει να προωθηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στις εκτός Ελλάδας αγορές. Και αυτό είναι κάτι που όλοι οι επίδοξοι μνηστήρες, θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αγορά αγροτών στην Πρέβεζα το Σάββατο

Για τρίτη συνεχή φορά αυτό το Σάββατο θα λάβει χώρα από την ΕΝΑ Πρέβεζας η πιλοτική αγορά αγροτών που λειτουργεί στην Λεωφόρο Ιωαννίνων 354, από τις 06.30 έως τις 14.30.Οι πολίτες της Πρέβεζας «αγκάλιασαν» την Αγροτική Αγορά και κατά τη δεύτερη φορά (24/6/2012) λειτουργίας της, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην καλή ποιότητα αλλά και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που μπορεί να βρει σε αυτή ο καταναλωτής. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μελετίου, μετατόπισε έκτακτα την Αγροτική Αγορά.Η Αγροτική Αγορά Πρέβεζας ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2012 και έκτοτε θα εξυπηρετεί τους πολίτες της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών κάθε Σάββατο, στη Λεωφόρο Ιωαννίνων, στο ύψος του 8ου δημοτικού σχολείου της πόλης.Την προσπάθεια οργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, και στηρίζει έμπρακτα η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας, σε μια οριακή εκδήλωση δημιουργίας των προϋποθέσεων για να βρουν διέξοδο οι Αγρότες προς την Αγορά, είτε μέσω Τοπικών Αγορών Αγροτών, είτε μέσω υπερτοπικών Δημοπρατηρίων. Και οι δύο οργανωμένες μορφές προώθησης των αγροτικών τροφίμων στους καταναλωτές, σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν με πρωτοβουλία των ιδίων των αγροτών, χωρίς εμπλοκή στην οργάνωση από εμπόρους και άλλους επαγγελματίες.Ήδη άρχισε να γίνεται κατανοητό ότι οι λεγόμενες «λαϊκές αγορές» ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και οι εξελίξεις επιβάλουν πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα. Ο Δήμος Αγρινίου ήδη δημιούργησε Αγορά Αγροτών ΜΟΝΟ για τους εγγεγραμμένους αγρότες στα γραφεία αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας του Δήμου και των ομόρων Δήμων, που είναι μια θετική εξέλιξη.Οι λεγόμενες «πελατειακές» σχέσεις ψηφοφόρων με πολιτικούς, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγκυλώνουν την πρόοδο και καθιστούν επικίνδυνες για την τοπική ανάπτυξη τις μέχρι σήμερα επιλογές. Ο πυλώνας-«ατμομηχανή» ανάπτυξης, η γεωργία, απαιτείται να απελευθερωθεί από τις συντεχνιακές, πελατειακές σχέσεις και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις αντί να μετρούν ψήφους επανεκλογής, να σχεδιάσουν ψύχραιμα την πορεία ανάπτυξης του τόπου, δημιουργώντας χώρους για την στέγαση των Αγροτικών Αγορών.Ο αγροτικός τομέας εάν παραμείνει εγκλωβισμένος στο σημερινό πλέγμα, δεν μπορεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για να μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ελλάδα.Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ 2012, Ελατοχώρι Πιερίας, θα βρεθεί χρόνος για να ανταλλαγούν εμπειρίες από όλη την Ελλάδα.Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας δείχνει τον δρόμο, κάθε Σάββατο, 06.30-14.30, στην λεωφόρο Ιωαννίνων (στο ύψος του 8ου Δημοτικού Σχολείου) στην Πρέβεζα. Πληροφορίες: 6974111252

Άλλη μία επιτυχημένη εμφάνιση του Α.Ο Αρη Ιωαννίνων

Άλλη μία επιτυχημένη εμφάνιση του Α.Ο Αρη Ιωαννίνων στο τουρνουά Τζούντο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 24/06/2012. Με τη συμμετοχή μόλις τριών αθλητών κατέκτησε ισάριθμα μετάλλια . Χάλκινο ο Αποστολάκης Στέφανος -73 κιλά, Ασημένιο ο Χασκής Ανδρέας στα -81 κιλά και Χάλκινο μετάλλιο ο Σκανδάλης Ευάγγελος στα +100 κιλά σε μια διοργάνωση που ξεπέρασε σε συμμετοχές τους 100 αθλητές τόσο από την Ελλάδα αλλά και τις γείτονες χώρες Βουλγαρία , Σερβία , ΠΓΔΜ. Ο διοργανωτής και τεχνικός διευθηντής τζούντο του Γ.Σ Ηρακλης Μαιστρελης Αυγερινος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα των Ιωαννίνων καθώς μαζί τους έφεραν εκ μερους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων την προσφορά 30 κιλών τροφίμων για διάθεση προς το ΚΕΘΕΑ.

Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από το Δήμο Αρταίων

Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο μας είναι τα εγκαταλελειμμένα οχήματα τα οποία είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της περιοχής μας. Η απομάκρυνσή τους από τους δρόμους του Δήμου Αρταίων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα οχήματα αυτά παρεμποδίζουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων, καταλαμβάνουν θέσεις πάρκινγκ εντείνοντας το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης αλλά αποτελούν παράλληλα εστίες μόλυνσης και κινδύνων.Ήδη ο Δήμος Αρταίων το 2011 προώθησε 77 εγκαταλειμμένα οχήματα για ανακύκλωση, ενώ φέτος, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί για ανακύκλωση άλλα 60.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο (Π.Δ. ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 116, άρθρο 9) για τη συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων τηρείται η ακόλουθη διαδικασία: Η αρμόδια Υπηρεσία του οικείου Δήμου εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του οικείου Δήμου ή της Κοινότητας.Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 45 του Ν. 2992/2002, για τη θέση σε ακινησία των αυτοκινήτων οχημάτων προβλέπεται υποχρέωση του κατόχου του οχήματος που επιθυμεί να καταθέσει την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες σε Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ή σε Δ.Ο.Υ., είτε να φυλάξει αυτό σε ιδιωτικό κλειστό χώρο, είτε να το παραδώσει για πολτοποίηση ή εκποίηση. Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, για την κατάθεση των ανωτέρω στοιχείων ο κάτοχος του οχήματος πρέπει στην πρώτη περίπτωση, όταν δηλαδή δηλώσει ότι θα φυλάξει το όχημα σε ιδιωτικό κλειστό χώρο, να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου αυτού. Σημειώνεται ότι στην έννοια του ιδιωτικού κλειστού χώρου περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός περιφραγμένος χώρος.Παρακαλούνται όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν επιθυμούν την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων τους από τον Δήμο, να φροντίσουν με ιδία μέσα την απομάκρυνσή τους, το συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία απομάκρυνσης από τον Δήμο.Για περισσότερες πληροφορίες ή καταγγελίες για εγκαταλελειμμένα οχήματα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας 26810 74844 και 26813 62238.

Αύριο ο τελικός του Εργασιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου

Η Δ/νση Νεολαίας και Άθλησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνει ότι ο τελικός του Εργασιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου ανάμεσα στους Επαγγελματίες Υγείας και στους Αστυνομικούς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 και ώρα 19.30 μ.μ. στο Γήπεδο Ανατολής.Με τη διεξαγωγή του τελικού θα πέσει και η αυλαία του Εργασιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου που υλοποιήθηκε με επιτυχία το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος 2012 με τη συμμετοχή εννέα ομάδων και 200 περίπου «εργαζόμενων-ποδοσφαιριστών».Μετά τη λήξη του αγώνα, θα ακολουθήσει τελετή απονομής επάθλων και αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες.

Μείωση του τέλους χρήσης παραλιακών εκτάσεων στον Δήμο της Πρέβεζας

Σε γενναία μείωση του τέλους χρήσης παραλιακών εκτάσεων για την ανάπτυξη ομπρελλών και καθισμάτων από τους επαγγελματίες σε ολόκληρο τον Δήμο προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη .Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η τιμή ανά τ.μ να μειωθεί στα 5 από τα 8 ευρώ ή ποσοστό 37.5%.
Όπως τόνισε ο κ.Μπαϊλης, μετά και από συναντήσεις που είχε με επαγγελματίες του κλάδου, η μείωση του τέλους χρήσης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.Όπως επισημάνθηκε εξάλλου, το κέρδος των επιχειρηματιών από την ενοικίαση είναι ελάχιστο αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν παίρνουν χρήματα από τους πελάτες τους για τις ομπρέλλες και τις ξαπλώστρες της παραλίας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ημερήσιες εκδρομές από τα ΚΑΠΗ

Από το Ν.Π.Δ.Δ «Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής» ανακοινώνεται ότι ξεκινούν οι ημερήσιες εκδρομές για τα θερινά μπάνια των μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών.Οι εκδρομές αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη των ΚΑΠΗ τα οποία έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους για το 2012.Η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοστίζει 5 ευρώ ημερησίως.Πληροφορίες θα δίνονται στα ΚΑΠΗ της περιοχής σας.

Με απόλυτη επιτυχία και με συμμετοχή 225 αθλητών-τριών ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 21ο ‘’ΖΑΓΟΡΙ’’ BASKETBALL CAMP

Με απόλυτη επιτυχία και με συμμετοχή 225 αθλητών-τριών από όλη την Ελλάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 21ο ‘’ΖΑΓΟΡΙ’’ BASKETBALL CAMP που διοργανώνεται από τον Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων.Το δεύτερο πιο ιστορικό camp της Ελλάδας συνέχισε και φέτος την πορεία του στηριζόμενο στην ίδια φιλοσοφία και αρχές ενός προγράμματος που εδώ και δύο δεκαετίες προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να απολαύσουν το άθλημα που αγαπούν από κάθε πλευρά.18 προπονητές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμμετέχουν στο camp από την ίδρυσή του, υλοποίησαν το πρόγραμμα διδασκαλίας των βασικών του αθλήματος και μετέφεραν, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στα παιδιά όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρησιμεύουν στην βελτίωσή τους.Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η αναβαθμισμένη διοργάνωση του ΤΟΥΡΝΟΥΑ. Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΑΡΧΕΛΑΟΣ με 3 ηλικιακές ομάδες και εντυπωσιακή παρουσία, η ΚΕΡΚΥΡΑ και το ΑΓΡΙΝΙΟ με τους πιο ταλαντούχους παίχτες τους, ο ΚΡΟΝΟΣ, η ομάδα των ΦΙΛΙΑΤΩΝ και όλες οι ομάδες του Α.Γ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ έδωσαν, μέσα από τους 36 αγώνες τον καλύτερό τους εαυτό παίζοντας ποιοτικό μπάσκετ.Οι ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ (ΑΡΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ), ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ (ΠΙΕΡΙΚΟΣ), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ (Α.Γ.Σ.Ι., ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ), ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (Α.Γ.Σ.Ι., ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ) και μερικοί ακόμη ταλαντούχοι παίχτες που συμμετείχαν στο camp είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν καθημερινά και για μία εβδομάδα κάτω από τις οδηγίες του ΓΕΩΡΓΗ ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΥ που για μια ακόμη χρονιά τίμησε με την παρουσία του το camp.Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ, πολύτιμο μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης και Ελλάδας ομάδας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ήταν προσκεκλημένος στο 21ο ‘’ΖΑΓΟΡΙ’’ BASKETBALL CAMP. Η παρουσία του χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες οι οποίοι τον ‘’βομβάρδισαν’’ με ερωτήματα που σχετίζονται με την μεγάλη καριέρα του και την ομάδα του.Η πρώτη εταιρεία εμφιαλώσεως νερού ΖΑΓΟΡΙ της ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. έχει συνδέσει το όνομά της με το camp και συνεχίζει να συνεισφέρει καταλυτικά στην πετυχημένη του πορεία.Η NIKE ήταν χορηγός ενδυμασίας των αθλητών, προπονητών και καλεσμένων του camp.H εταιρία ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΑΣΤΑΚΑ, είχαν φροντίσει για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των συμμετεχόντων στο camp.Την υγειονομική κάλυψη του camp είχαν αναλάβει οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ημερίδα GRUNDTVIG στα Ιωάννινα

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο Τομεακό Πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθηση / GRUNDTVIG» που αφορά σε διακρατικές συνεργασίες μικρής κλίμακας και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Time & Carers».Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ».Η ημερίδα θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις εννέα και μισή το πρωί, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.Η ημερίδα, ακολουθεί των πεπραγμένων της 6ης διακρατικής συνάντησης εργασίας, κατά την οποία οι Εταίροι (οργανώσεις δημόσιες και ιδιωτικές από την Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ελλάδα-Δήμος Ιωαννιτών), παρακολούθησαν στις 7 Ιουνίου το 54ο Εθνικό Συνέδριο της Ισπανικής Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας, με θέμα: οικογένεια: φροντίδα και υποστήριξη, που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας.Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα είναι, ένα τρίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο εργαστηριακού τύπου, το οποίο προσφέρει βιωματική επαφή με επίκαιρο επιστημονικό υλικό για κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις παραμέτρους εξάντλησης των Ανθρώπων που Φροντίζουν Ανθρώπους. Με τίτλο: «Στήριξη των Υποστηρικτικών Προσώπων», η σεμιναριακή αυτή βιωματική συνάντηση πραγματεύεται τις παραμέτρους που αποδυναμώνουν Ανθρώπους που Φροντίζουν Ανθρώπους και ανοίγει την προοπτική της τόνωσής τους μέσα από απλές προσεγγίσεις, που μπορούν να παγιωθούν στην καθημερινότητά τους, εξασφαλίζοντας την ευεξία τους καθ΄όλο το δύσκολο έργο τους.Εισηγητές θα είναι οι ειδικά καταρτισμένοι ομιλητές Γνωσιο-Ψυχικής Ευρωστίας, κα Μ. Αντωνάτου και κος Θ.Τούλης.Η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση, εντοπίζει αίτια, αλληλουχίες και επιπλοκές μορφών εξάντλησης των Ανθρώπων που Φροντίζουν Ανθρώπους και επεξεργάζεται απαντήσεις, λύσεις και εξυγιάνσεις των καθημερινών τους λειτουργιών.Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην κατάρτιση των συνιστωσών για τη θεμελίωση προτεραιοτήτων τοπικού επιπέδου, ώστε να υποστηριχθεί το ευρύ επίπεδο σχεδιασμού και το εξατομικευμένο επίπεδο προσωπικής ενδυνάμωσης των ενδιαφερομένων.

"Απο οικολογικη καταστροφη απειλείται η χλωριδα στους προποδες του Γράμμου"

Αλβανοί λαθραία εισερχομενοι στο ελληνικο εδαφος ξεριζώνουν στην κυριολεξία το τσαι του βουνού το οποιο ειναι προστατευμενο ειδος και τείνει να εξαφανιστεί, τεραστιες εκτασεις ειναι οργωμενες απο την συγκομιδή βολβών απο σπάνια λουλούδια τα οποια και πουλούν στην χωρα τους.Πολλές ειναι και οι μαρτυριες ορειβατικων συλλόγων που κανουν πεζοπορία στον Γράμμο.Επιτέλους οι αρμοδιες υπηρεσιες να αναλαβουν τις ευθύνες γι αυτην την ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Αναγνώστης

Γαλάζιος εμφύλιος για τις καρέκλες στην τοπική Ν.Δ.

Μιλάμε θα γελάσει και το... παρδαλό κατσίκι!!!
Έχει φουντώσει για τα καλά ο πόλεμος παρασκηνίου ανάμεσα στα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. που μετεκλογικά καλοβλέπουν ως κομματικά λάφυρα τις κρατικοδίαιτες θεσούλες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Έτσι λοιπόν, λίγο πριν αρχίσει ο χορός των παραιτήσεων από τα απερχόμενα στελέχη της κυβέρνησης του ΓΑΠ, στην κυριολεξία πέφτουν κορμιά για το ποιοι τοπικοί "παράγοντες" θα καταλάβουν πολιτικές θέσεις ευθύνης, όπως χαρακτηριστικά είναι του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στη Γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, του Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε, των διοικητών και μελών των Δ.Σ. στα Νοσοκομεία, σε Φορείς και Ιδρύματα της περιοχής. Η ονοματολογία μεγάλη και το παρασκήνιο που συνοδεύει τα μαχαιρώματα των... κολλητών σοκαριστικό. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με σπαρταριστές αποκαλύψεις...

Τηλεοπτικό "γλείψιμο" Κάτσινου στον Στ. Καλογιάννη

Μπας και ξεκολλήσει την τρανσέρα απο τη Γωνιά
Τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας είδαμε χθες το βράδυ στο ITV και δεν πιστεύαμε τα όσα άκουγαν τ' αυτιά μας. Μιλάμε έπλεξε το εγκώμιο της υπουργοποίησης Καλογιάννη και ενώ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια υπήρξε θεατής απέναντι στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα κατασκευής τρανσέρας στη θέση Γωνιά, τώρα -όπως ο ίδιος δήλωσε- με την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, κάτι μπορεί να γίνει!!! Ξέχασε μόνο να μας πει τι έκανε ο ίδιος για το θέμα όλο το προηγούμενο διάστημα. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε γιατί πάτωσε το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία. Βενιζέλο ακούς;

Όλο και πιο πολλοί επισκέπτες καταφθάνουν στα Γιάννινα!

Παράπονα όμως για τιμές σε καταστήματα εστίασης…
«Απόβαση» στα Γιάννινα κάνουν τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι επισκέπτες, τόσο από την Βόρεια Ελλάδα, όσο και από γειτονικές χώρες. Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και στην παραλίμνια περιοχή πείθει τον καθένα, ότι η πρωτεύουσα της Ηπείρου, παρά την κρίση, έχει καταστεί για ένα ακόμη καλοκαίρι πόλος έλξης πολλών τουριστών.Τόσο το βράδυ της Κυριακής, όσο και χθες το μεσημέρι, η περιοχή στο Μώλο, κοντά στο σημείο που φεύγουν τα καραβάκια για το Νησί, ήταν… κατειλημμένη από τουριστικά λεωφορεία, τα οποία είχαν έρθει από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Γρεβενά, Πιερία, ακόμη και Βουλγαρία, Ιταλία και Ουκρανία!Οι επισκέπτες δήλωναν ενθουσιασμένοι από την πόλη και τις ομορφιές της, πήγαν στα μουσεία, στο Σπήλαιο Περάματος και δοκίμασαν την τοπική κουζίνα, ενώ κατέκλυσαν και τα γραφικά δρομάκια του κάστρου των Ιωαννίνων, στα οποία έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που ρωτούσαν τους ντόπιους, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Λίμνη, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ άλλοι –κυρίως οι ξένοι- ρωτούσαν να μάθουν κάθε πότε έχει πτήσεις από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων για τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ώστε να έρθουν και πάλι στα Γιάννινα. Όταν έμαθαν, βέβαια, ότι στον αερολιμένα «Βασιλεύς Πύρρος» γίνονται μόνο εσωτερικά δρομολόγια, απόρησαν και με το δίκιο τους!

Τα παράπονα…
Αν και οι περισσότεροι αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων, δεν έλειπαν και κάποια παράπονα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές ήταν αρκετά αλμυρές.
«Όχι τόσο στο φαγητό, όσο σε γλυκά και καφέδες» έλεγαν επισκέπτες από την Αθήνα, που επέλεξαν τα Γιάννινα για ολιγοήμερες διακοπές.Πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι ένα ζευγάρι επισκεπτών -από τη Βόρεια Ελλάδα-, πλήρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης, για ένα ανθρακούχο νερό και μια γρανίτα 10 ευρώ!Είναι δεδομένο, ότι το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής θα πρέπει να το εξετάσουν εκ νέου οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στα Γιάννινα.Όχι μόνο θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ενιαία πολιτική, αλλά κυρίως, οι τιμές θα πρέπει να είναι φθηνές, για να προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι, αν μείνουν ευχαριστημένοι, θα γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της πόλης, των προϊόντων και των υπηρεσιών της.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Υψηλά και εφέτος τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων από τα Λύκεια του Νομού Ιωαννίνων

Πτωτικά -σε γενικό επίπεδο- θα κινηθούν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τις πανελλαδικές που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο, σε αντίθεση με το 2ο και το 4ο όπου οι τάσεις θα είναι πτωτικές. Εντός των επόμενων ημερών θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων για τους υποψηφίους, που πήραν μέρος στις εξετάσεις.Υψηλά ποσοστά επιτυχίας θα καταγράψουν και εφέτος οι υποψήφιοι από τα Λύκεια του Νομού Ιωαννίνων εκτίμησε- μιλώντας στην ΕΡΑ Ιωαννίνων -ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Λαζοκίτσιος.

Παράταση ημερομηνίας και αγωνίας για τη ΔΩΔΩΝΗ

Μια ακόμη ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η στάση των τοπικών φορέων για παραμονή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ σε Ηπειρώτικα χέρια, αλλά και ελάχιστο περιθώριο χρόνου για να αλλάξει η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων του προηγούμενου διαστήματος, δίνει η παράταση τριών εβδομάδων για την ημερομηνία κατάθεσης τελικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η παράταση που έδωσε η Αγροτική Τράπεζα δεν αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος των τοπικών φορέων, όπως είχε ζητηθεί και σε προηγούμενη ευρεία σύσκεψη, αλλά αφορά σε εσωτερικά ζητήματα που πρέπει να δρομολογήσει η Τράπεζα και τα οποία καθυστέρησαν λόγω της πολιτικής ρευστότητας του προηγούμενου διαστήματος. Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις θυγατρικές της με μη χρηματοοικονομικό αντικείμενο, όπως ο ΣΕΚΑΠ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Δωδώνη. Οι ενδιαφερόμενοι για την τελευταία είναι πολλοί και, σύμφωνα με την ΑΤΕ, εκδήλωση ενδιαφέροντος έδειξαν 15 εταιρίες, εκ των οποίων 7 ελληνικές. Μεταξύ αυτών και η κοινοπραξία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Φιλιππιάδας. Μάλιστα οι ΕΑΣ έχουν στην κατοχή τους το 33,3 % και διεκδικούν δικαστικά το 7,7% από την ΑΤΕ, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε κάποιους από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους ή αντιθέτως να αποτελέσει σημείο σύγκλισης και συνεργασίας. Στο σύνολο των 15, μόνο οι επτά εταιρίες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχουν ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσθετη ενημέρωση για την γαλακτοβιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ελληνικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο όμιλος Τυράς, ο όμιλος Ρέστη, η εταιρεία Σίμος, η Ελαιουργική και η Κρι Κρι. Στις ξένες διεκδικήτριες της Δωδώνης συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ολλανδική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Friesland - Campina, ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός όμιλος Arla, ο τουρκικός όμιλος Agro Farma, ο γαλλικός όμιλος Lacktalis, η εμπορική εταιρεία Fantis, η Euphrates Inc και ένας γερμανοαυστριακός όμιλος. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης ΑΕ είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Η ημερομηνία κατάθεσης των τελικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους «μνηστήρες» για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου, το 67,77% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη παρατάθηκε έως τις 16 Ιουλίου και οι παραγωγοί - κτηνοτρόφοι σκοπεύουν να «εκμεταλλευθούν» αυτό το διάστημα, αν και μικρό, προκειμένου να ανατρέψουν την πώληση.

Νέα σύσκεψη συγκαλούν
οι παραγωγοί

Οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί της Ηπείρου που συνεργάζονται με την γαλακτοβιομηχανία, μετά και την παράταση που δόθηκε, επιδιώκουν να αποσπάσουν από την νέα κυβέρνηση και την νέα ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, θετική απάντηση στο αίτημά τους να μην πωληθεί η εταιρία, αλλά να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς. Για το λόγο αυτό, και αφού γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βάση των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, οι παραγωγοί καλούν σε σύσκεψη τους τοπικούς φορείς, τους Βουλευτές της Ηπείρου, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους ώστε να ζητήσουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο για την καλύτερη λύση. «Θα επιδιώξουμε συνάντηση και με τους νέους αρμόδιους υπουργούς, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε την συνάντηση αυτοί μόνοι μας ως κτηνοτρόφοι, θέλουμε να γίνει μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα θέσουμε στη σύσκεψη, μαζί με το θέμα της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων των κομμάτων για ακύρωση της διαδικασίας πώλησης», σημείωσε εκ μέρους του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ο Μιχάλης Τζίμας. Η σύσκεψη επρόκειτο να προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ωστόσο η καθυστέρηση ορκωμοσίας του Υπουργού Οικονομικών και των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, που αναμένεται να διατυπωθούν το Σαββατοκύριακο, θα μεταθέσουν την σύσκεψη για την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνάντηση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με φορείς των Αγ. Σαράντα Αλβανίας


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προβολή και προώθηση της επιχειρηματικότητας του Νομού, την επίλυση κοινών προβλημάτων με την όμορη περιοχή των Αγίων Σαράντα, την ανάπτυξη των συνεργασιών των φορέων μας, και ενόψει υλοποίησης εγκεκριμένου έργου στο τρέχων διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδα – Αλβανία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου στους Αγ. Σαράντα.Υπήρξαν συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο και νυν μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αγ. Σαράντα κο Hysen Hysi, και τον Afrim Cela μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αγ. Σαράντα, και με τον Δήμαρχο Αγ. Σαράντα κο Stefan Cipa, στις οποίες τονίσθηκαν οι στενοί φιλικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί των δύο περιοχών και συμφωνήθηκαν κοινά πεδία δράσης σε θέματα όπως η διευκόλυνση κινήσεων στα Τελωνεία Μαυροματίου, οι βελτιώσεις των οδικών αξόνων που συνδέουν τις περιοχές μας, η συνεργασία σε διακρατικά προγράμματα, η περαιτέρω ανάπτυξη κοινής επιχειρηματικής δράσης, και η δυναμική συνεργασία σε ενέργειες που θα βοηθήσουν την επίτευξη των στόχων των φορέων μας.

Μήνυμα Φ.Φίλιου για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά αφορμή για έντονο προβληματισμό. Κι αυτό επειδή το πρόβλημα της χρήσης διογκώνεται, λαμβάνει διαστάσεις και στην περιοχή μας και αποδεικνύεται πλέον με δραματικό τρόπο ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα.Επί σειρά ετών η πολιτεία εναπόθεσε την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως η αντιμετώπιση είναι υπόθεση της ίδιας της πολιτείας και ολόκληρης της κοινωνίας.Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται στήριξη όλων των δομών του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ ενώ είναι επιβεβλημένη η ολοκλήρωση και η έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Χρήσεως Αλκοολισμού και Ναρκωτικών.Πάνω και πέρα από όλα όμως απαιτείται η ενεργοποίηση της κοινωνίας, όλων μας, ώστε να θωρακίσουμε ειδικά τη νέα γενιά. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι ο δρόμος των ναρκωτικών δεν έχει επιστροφή και συνήθως οδηγεί στο θάνατο.Η σημερινή λοιπόν είναι ημέρα για προβληματισμό. Και για να κάνουμε όλοι κάτι από όσα δεν έγιναν μέχρι τώρα.

Έλληνες Δημιουργοί αποκαλύπτουν τα μυστικά του Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά

Δύο σύγχρονους δημιουργούς θα φιλοξενήσει εφέτος το 3ο Εργαστήριο Κινηματογράφου που αρχίζει την Κυριακή 1η Ιουλίου στα Κάτω Πεδινά. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιουλίου η Στέλλα Θεοδωράκη, θα διδάξει τους μαθητές του εργαστηρίου με θέμα: «Κινηματογραφώντας μόνοι με παρέα- Εναλλακτικοί τρόποι κινηματογράφησης στην κρίση». Στις 9 Ιουλίου θα βρίσκεται στα Κάτω Πεδινά ο Νίκος Περάκης, για να α αποκαλύψει στους μαθητές του εργαστηρίου τα μυστικά της τέχνης «του να επικοινωνείς με το μεγάλο κοινό». Στην αυλή του παρθεναγωγείου θα γίνουν και δύο προβολές σύγχρονων ελληνικών ταινιών, ανοικτές για το κοινό.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα προνοιακά επιδόματα

Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν στους δικαιούχους του νομού Ιωαννίνων τα προνοιακά επιδόματα για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου που καθυστέρησαν λόγω της διαδικασίας ταυτοποίησης των πραγματικά δικαιούχων και μη απογραφέντων.Ο Δήμος Ιωαννιτών συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 15 στη χώρα που ότι έχει ολοκληρώσει την διαδικασία που απαιτούνταν και την καταχώρηση στο μητρώο που τηρείται στο υπουργείο Υγείας των στοιχείων των δικαιούχων και έτσι εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1,8 εκ. ευρώ που θα καταβληθεί στους περίπου 2.000 δικαιούχους στο νομό.Εκτιμάται ότι η διαδικασία έκδοσης και έγκρισης των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Διακοπές ρεύματος αύριο στη Θεσπρωτία

Αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 27. 6. 2012 θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από 08 30 πμ έως 10 30 πμ λόγω απαραιτήτων εργασιών στα δίκτυα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε στις παρακάτω περιοχές
ΣΜΕΡΤΟ ,
ΠΛΑΙΣΙΟ ,
ΤΡΙΚΟΡΥΦΟ,
ΡΑΓΙΟ ,
ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ,
ΣΑΓΙΑΔΑ,
ΛΩΡΙΔΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ,
ΚΑΜΠΟΣ ΑΠΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΛΑΜΑ ΠΡΟΣ ΣΑΓΙΑΔΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΟ
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.Για το λόγω αυτό οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνεχεία ρεύμα.Έτσι για λογούς ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς η αλλά στοιχειά του δικτυού ακόμα κι αν βρίσκονται στο έδαφος γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Νέο κέντρο δεδομένων στο φράγμα του Λούρου

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη, ανάμεσα στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α. Ε.» και το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, στο χώρο του υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα του Λούρου, θα δημιουργηθεί ένα νέο Κέντρο Δεδομένων (data center).Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα αξιοποιηθούν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο για τη λειτουργία όσο και για την ψύξη του ενεργού ηλεκτρονικού εξοπλισμού.Παράλληλα το data center στο φράγμα του Λούρου θα παρέχει τη δυνατότητα σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας να το χρησιμοποιούν για σκοπούς εκπαιδευτικούς και έρευνας, πάνω στις ανανεώσιμες ενέργειες, αλλά και για χρήσιμες μετρήσεις που κάνουν τα παραπάνω ιδρύματα.Επιπλέον, αυξάνεται και η αξιοπιστία της όλης υπολογιστικής υποδομής του ΕΔΕΤ, καθώς αυτή θα μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμη και όταν κάποιοι κόμβοι βρεθούν εκτός λειτουργίας.

Αναδρομική έκθεση αφίσας ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά και την απεξάρτηση στην Ηγουμενίτσα

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Θεσπρωτίας “ΑΡΙΑΔΝΗ”
Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων διοργανώνει στην Ηγουμενίτσα αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ υπό τον τίτλο “Happy Rebirthday” με θέμα τα ναρκωτικά και την απεξάρτηση.Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Θεσπρωτίας “ΑΡΙΑΔΝΗ”, από 25 έως 29 Ιουνίου 2012.Στην έκθεση παρουσιάζονται ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από την εποχή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη θεραπευτική κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι τη σημερινή εποχή της εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Οι αφίσες είναι φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, αποδέκτες των υπηρεσιών και το ατελιέ του ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ.Η έκθεση αναδεικνύει διάφορες όψεις του προβλήματος της εξάρτησης αλλά και των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του. Αποτυπώνει επίσης την ανοικτή και αμφίδρομη σχέση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης με την κοινωνία μέσα από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους, αλλά και την υποστήριξή της κοινωνίας προς το έργο των προγραμμάτων.Στη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχονται πληροφορίες και θα πραγματοποιούνται ενημερωτικά σεμινάρια με θέμα την απεξάρτηση σε μαθητές, γονείς και άλλους ενδιαφερόμενους.
Χώρος: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (Αίθουσα Τελετών) - Λ. Βύρωνος 2 Ηγουμενίτσα Θεσπρωτία 46100
Διάρκεια: 25 - 29 Ιουνίου 2012
Ώρες λειτουργίας:
Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 13.00
Απόγευμα: Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00 - 21.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η αίθουσα της έκθεσης είναι ευγενική παραχώρηση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΑΡΤΑ: Διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ανακοινώνεται ότι στις 1/7/2012 ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ και από τις 9:00 π.μ. έως και τη 1:00 μ.μ. έχει προγραμματιστεί αιμοδοσία στο Περάνθη από τη Τράπεζα Αίματος Συλλόγου Περάνθης. Προσκαλούνται οι εθελοντές Αιμοδότες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια διότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες.Ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
•Πριν την Αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος Αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας.
•Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-60 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα.
•Η Αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
•Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Ο εθελοντής αιμοδότης δίνοντας αίμα:
•Αισθάνεται ως άνθρωπος την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το καθήκον του σώζοντας μια ζωή και ως πολίτης ότι συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του λαού.
•Δικαιούται αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.
•Δικαιούται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
•Συμβάλει ανεκτίμητα στην κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Αύριο Τετάρτη στις επτά το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 45 θέματα.Κατά την έναρξη της συνεδρίασης θα γίνει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Ηλιάδη, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκδρομή του Συνδέσμου Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πωγωνιανής

Ο Σύνδεσμος Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πωγωνιανής,Ανακοινώνει ότι διοργανώνει τριήμερη εκδρομή στις 20-21 & 22 Ιουλίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) στην Κεφαλονιά με Φέρυ Μποτ, μέσω Βασιλικής Λευκάδας με δύο (2) διανυκτερεύσεις σε κεντρικό Ξενοδοχείο του Αργοστολίου. Επισκέψεις σε όλα τα αξιοθέατα του Νησιού (Φισκάρδο, Αργοστόλι, Ληξούρι, Μεταξάτα, Κουρκουμελάτα, Καταβόθρες, Σπήλαια Δρογαράτης και Μελισσάνης, Μονή Αγίου Γερασίου-Σάμη).Τιμή Συμμετοχής: 100€

Δηλώσεις συμμετοχής
Παντελής Τόμος: τηλ.:2651046310 / 6974073152
Αντώνη Δολιώτη τηλ.: 2651021324 / 6974457557

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Στις 28 Ιουνίου οι εξετάσεις ειδικής άδειας ταξί

Οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας ταξί θα γίνουν στις 8 το πρωί της Πέμπτη 28 Ιουνίου στην αίθουσα εξετάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών στην οδό Δομπολη 30.Οι Ενδιαφερομένοι υποχρεούνται να υπογράψουν στην κατάσταση συμμετεχόντων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Ιωαννίνων μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.

1Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ Ο ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στις 22-23-24 Ιουνίου 2012 διεξήχθη στην Τρίπολη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανδρών –Γυναικών .Ο Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ , συμμετείχε με τις 2 αθλήτριες:ΧΑΡΙΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ετών 19 -ΣΙΑΤΕΡΛΗ ΒΑΡΒΑΡΑ, ετών 15,στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατακτώντας την 15η θέση στο σύνολο των 39 ομάδων που βαθμολογήθηκαν και αναδείχθηκε 1η επαρχιακή ομάδα.Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.Η ΧΑΡΙΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ (ετών 18) κατέκτησε 2 ασημένια μετάλλια στα 100μ ύπτιο (με χρόνο 1:04:42) και 200μ ύπτιο ( με χρόνο 02:19:58) και την 5η θέση στα 50μ ύπτιο(με χρόνο 30:68) και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κατάταξή της στις κορυφαίες αθλήτριες της Ελλάδας.Η ΣΙΑΤΕΡΛΗ ΒΑΡΒΑΡΑ (ετών 15) κατέκτησε την 6η θέση στα 400μ μικτή ατομική με χρόνο 05:08.20 και την 6η θέση στα 200μ πρόσθιο με χρόνο 02:43.14 παρά την μικρή της ηλικία.Σημειώνουμε ότι όρια για τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών είχαν και οι αθλητές ΒΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (16 ετών) και ΣΟΚΟΛΗΣ ΗΛΙΑΣ (16 ετών) οι οποίοι δεν συμμετείχαν λόγω της προετοιμασίας τους για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών.Οι μεγάλες επιτυχίες των αθλητριών μας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα αν λάβουμε υπόψη το υψηλό επίπεδο καθώς και τις ηλικίες των υπολοίπων αθλητών αλλά και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάστηκαν.Ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα αγωνιστική χρονιά να ξεκινήσει έγκαιρα και να συνεχιστεί χωρίς τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Ζητούμε από όλους του φορείς να σταθούν δίπλα στο άθλημα της κολύμβησης αλλά και στον ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που τόσες επιτυχίες έχει φέρει στην πόλη μας.Το Δ.Σ. του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ συγχαίρει θερμά τις αθλήτριές του, τους γονείς τους , καθώς και τον προπονητή τους κ. Παππά Πέτρο.

1o Τουρνουά Basket Παιδικών ομάδων από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας

Ο Γυμναστικός Σύλλογος ΠΡΩΤΕΑΣ Ηγουμενίτσας διοργανώνει την Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, Τουρνουά basketball με την συμμετοχή Παιδικών Ομάδων των Συλλόγων : Γ.Σ. ΠΡΩΤΕΑΣ - Α.Γ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ.Το πρόγραμμα των αγώνων είναι : 10:00 Γ.Σ. ΠΡΩΤΕΑΣ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ, 12:00 Α.Γ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 17:00 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ , 19:00 ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΑΡΤΑ: Ημερίδα για το κυνήγι στον Αμβρακικό

Ημερίδα με θέμα την κυνηγετική δραστηριότητα στο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας του Αμβρακικού κόλπου διοργανώνει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.Στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και θα γίνει αύριο το πρωί στην Άρτα, θα μιλήσουν καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας και της Αυτοδιοίκησης.

Σε αδιέξοδο οι δομές, στην εξαθλίωση οι εργαζόμενοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών χωρίς εθνικό σχεδιασμό
Σε μάστιγα που διογκώνεται έχει εξελιχθεί η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, σε μία Ελλάδα που προσπαθεί να «θεραπευτεί» από την οικονομική κρίση, αλλά αδυνατεί να θεραπεύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν εθιστεί στην ηρωίνη, το χασίς και τα ναρκωτικά χάπια...Μπορεί η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να υπενθυμίζει ότι ο αγώνας είναι κοινός και απαιτεί την ενεργό συμβολή της πολιτείας καθώς και όλων των πολιτών για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο μένει στα χαρτιά.Κι αυτό γιατί, δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός στον τομέα των εξαρτήσεων, ενώ τα προγράμματα υποκατάστασης είναι για λίγους.Την ίδια στιγμή, τόνοι ναρκωτικών «μπαίνουν» στη χώρα μας, με την Ήπειρο να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών, λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία.

Σε οριακή κατάσταση το ΚΕΘΕΑ
Κι ενώ η μάστιγα των ναρκωτικών εξαπλώνεται στις παρυφές της κοινωνίας ως κλασικό σύμπτωμα οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης, το ΚΕΘΕΑ έχει ήδη λάβει την πικρή και ισχυρή δόση της λιτότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και της συρρίκνωσης του απασχολούμενου προσωπικού.Συγκεκριμένα, η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώθηκε κατά 21%, από το 2009 έως το 2011, ενώ περαιτέρω μείωση προβλέπεται για το 2012. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 2009, η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ ήταν 24 εκατ. ευρώ, ενώ, το 2011, η εγγεγραμμένη επιχορήγηση ήταν 23 εκατ. ευρώ, με την καταβληθείσα να είναι ακόμα χαμηλότερη (18.870.000 ευρώ). Για το 2012, η επιχορήγηση είναι 18,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταβληθεί στο σύνολό της.Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η τελευταία έγκριση προσλήψεων για το ΚΕΘΕΑ έγινε το 2006, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να υφίσταται συνεχείς μειώσεις. Το 2011 απασχολήθηκαν 511 εργαζόμενοι, συνολικά 31 λιγότεροι σε σχέση με το 2010. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, εκκρεμούν περισσότερα από 15 αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ για νέες μονάδες, που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν εξαιτίας της αδυναμίας στελέχωσής τους.Προβλήματα στον τομέα των εξαρτήσεων δημιουργεί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ και η απουσία εθνικού σχεδιασμού, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων πριν από δύο χρόνια, να μην έχει εφαρμοστεί. «Αντιθέτως, εδώ και ένα χρόνο, η στρατηγική του υπουργείου στον τομέα των ναρκωτικών φαίνεται να εξαντλείται στην επέκταση των προγραμμάτων υποκαταστάτων και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία, βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς μέριμνα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των χρηστών» όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του Κέντρου για το 2011.Το 2011, το ΚΕΘΕΑ παρείχε υπηρεσίες σε 2.000 χρήστες στον δρόμο, μέσω ειδικών παρεμβάσεων, σε 3.200 χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.500 άτομα στις μονάδες ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, σε 2.300 φυλακισμένους και αποφυλακισμένους με πρόβλημα χρήσης και σε 6.000 μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν στους κόλπους τους πρόβλημα χρήσης.Ωστόσο, η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκαταστάτων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει, από τα τέλη του 2011, σε μείωση της προσέλευσης στα «στεγνά προγράμματα»- στα οποία δεν χορηγούνται υποκατάστατα ουσιών- κατά περίπου 200 άτομα, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και το 2012.

Δε γιορτάζουν οι εργαζόμενοι
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ, επέλεξαν να μη γιορτάσουν σήμερα, αλλά να υψώσουν τη φωνή τους κατά της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.Από τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) θα μείνουν απλήρωτοι, αφού το υπουργείο Εσωτερικών δεν καταβάλλει τη χρηματοδότησή τους και ουσιαστικά ωθεί τους δήμους να προχωρήσουν σε «λουκέτα», χρησιμοποιώντας τις «καλλικρατικές» διαδικασίες.Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο οφείλει προς τα τα 71 Κέντρα Πρόληψης, 16.932.237€, από τις εκλογές του 2009 έως σήμερα.Την ίδια στιγμή, έχει μειωθεί κατά 50% η προβλεπόμενη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης τόσο για το 2011 όσο και για το 2012, δεν υπάρχει θεσμική εκπροσώπησή τους προς τρίτους και είναι υποστελεχωμένα.Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, σήμερα, τουλάχιστον 3 Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν μισθοδοσίες Ιουνίου και/ή Ιουλίου ενώ τα περισσότερα από αυτά υπολογίζουν ότι θα μπορούν να καλύψουν τις πάγιες οικονομικές ανάγκες τους το πολύ έως ένα 5μηνο.Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην κλείσει κανένα Κέντρο Πρόληψης, κανένας να μην μείνει απλήρωτος, καταβολή των οφειλών του υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, επίλυση του θεσμικού προβλήματος και δημόσιο σύστημα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η παροχή υπηρεσιών να έχει χαρακτήρα σταθερό, καθολικό, ποιοτικό και δωρεάν, χωρίς «εργολαβίες» – κερδοσκοπικές ή μη.

Το προφίλ του χρήστη
Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.

Η Περιφέρεια στηρίζει ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ
Ενεργά στηρίζει τις δράσεις πρόληψης του ΟΚΑΝΑ η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ υλοποιεί στο ακέραιο τη δέσμευση στήριξης του ΚΕΘΕΑ για τη δημιουργία δικτύου, σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που να καλύπτει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξασφάλιση χώρου για τη δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, η οποία να καλύπτει ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.Τα παραπάνω αναδεικνύονται στο μήνυμα του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.Όπως αναφέρει ο κ. Καχριμάνης «Τα ναρκωτικά βασανίζουν και ταλαιπωρούν ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μείζον ζήτημα για την Ήπειρο, καθώς παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες η περιφέρεια μας εξακολουθεί να αποτελεί «κέντρο» μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία. Η οικονομική κρίση επιβαρύνει την κατάσταση: Πολλές οικογένειες ζουν καθημερινά έναν εφιάλτη. Νέα παιδιά οδηγούνται στην καταστροφή και στην απομόνωση. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται. Η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών είναι Εθνική Υπόθεση. Είναι όμως και υπόθεση του καθένα πολίτη, που καλείται να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη για να αμβλυνθούν καταστάσεις, να στηριχθούν οικογένειες», υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία έχει χρέος, ακόμη και στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε να στηρίξει το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, αφήνοντας έξω από τις περικοπές τους φορείς τους, εξαντλώντας όλη της την αυστηρότητα στους εμπόρους των ναρκωτικών.


Οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα
Το ΚΕΘΕΑ υποδέχεται τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με πλήθος εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα, και κεντρικό μήνυμα «Στην κρίση, είμαστε όλοι μαζί. Στην κρίση, απαντάμε με αλληλεγγύη».Θα πραγματοποιηθούν, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, αθλητικοί αγώνες, ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης- υποστήριξης για τους χρήστες, στον δρόμο και σε σωφρονιστικά καταστήματα.Στα Γιάννενα, οι εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.Πιο συγκεκριμένα:
- Σήμερα θα λειτουργεί Ενημερωτικό Περίπτερο και διανομή ενημερωτικού υλικού, έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου (10 το πρωί με 1 το μεσημέρι) από το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών.
- Σήμερα θα διεξαχθεί το Τουρνουά 5Χ5 στην Κιάφα (6 το απόγευμα με 9 το βράδυ) από το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, τη Δίωξη Ναρκωτικών,το Δικηγορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου και την Πυροσβεστική Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Παράταση για το έργο της ζεύξης της Λευκάδας

Τις πρώτες του υπογραφές έβαλε την Παρασκευή, αμέσως μετά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του, ο νέος υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε παράταση στην ημερομηνία υποβολής φακέλου για για το έργο Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου: Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας» η υποβολή φακέλων για την πρώτη φάση του διαγωνισμού παρατείνεται ως έως την 30η Οκτωβρίου, σε τέσσερις μήνες δηλαδή.«Το ρευστό οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας περιόδου, με την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται, πιθανώς να δυσχεράνει τη δημιουργία ικανών για τις ανάγκες του Έργου τεχνικών και επενδυτικών εταιρικών σχημάτων, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν η μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου» σημειώνεται στην απόφαση.Στο μεταξύ ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα δοθεί χρόνος ώστε να ανοίξει η κατασκευαστική αγορά και να δοθεί δυνατότητα ανάπτυξης των μεγάλων έργων παραχώρησης ώστε παράλληλα οι εταιρίες να μπορέσουν να ασχοληθούν και με τα άλλα έργα όπως η ζεύξη της Λευκάδας.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ:Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού

Λίγοι μόνο μήνες απομένουν για να ανοίξει τις πύλες του ο Καλλιτεχνικός Σταθμός της Ανώτατης Σχολής Τεχνών στο Τσεπέλοβο, καθώς ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια ώστε η περιοχή του Ζαγορίου να αποσπάσει πολλαπλά οφέλη από την λειτουργία του Σταθμού.Από τις αρχές του χρόνου η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου έχοντας άριστη συνεργασία με τον Πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Τεχνών Γεώργιο Χαρβαλιά είχαν κινήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για την λειτουργία του καλλιτεχνικού σταθμού σε χώρο όπου παλιότερα λειτουργούσε σχολείο στην είσοδο του Τσεπελόβου.Στη συνέχεια όμως παρουσιάστηκαν μερικά εμπόδια για τη λειτουργία του παραρτήματος, το οποίο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αναβαθμίσει την περιοχή και να στηρίξει την τοπική οικονομία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.Όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου η λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, καθώς υπεγράφησαν και οι τελευταίες προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, ξεπεράστηκαν τα τελευταία γραφειοκρατικά προβλήματα και πλέον όλα είναι έτοιμα για να δημοπρατηθεί η τελευταία φάση που αφορά τα εσωτερικά μέρη του κτιρίου και τον εξοπλισμό.Όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου, ήδη και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών διαθέτει το ποσό των 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, συνεπάγεται πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το παράρτημα της Σχολής θα λειτουργήσει.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγορίου μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα και τη στιγμή που κλείνουν σχολεία ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά του νομού Ιωαννίνων, η λειτουργία του παραρτήματος θα δώσει ομολογουμένως άλλη πνοή στην περιοχή.Παράλληλα ο Καλλιτεχνικός Σταθμός θα συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως θα οδηγήσει και τους επαγγελματίες του Ζαγορίου.Άλλωστε είναι γνωστό, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, πως η αρχιτεκτονική στο Ζαγόρι περισσεύει, χρειάζεται όμως βοήθεια από ανθρώπους του χώρου για τη στήριξή της.Όλα δείχνουν πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Καλλιτεχνικός Σταθμός στο Τσεπέλοβο θα λειτουργεί μετά την μετατροπή του νεόκτιστου κτιρίου που προοριζόταν για δημαρχείο στο Τσεπέλοβο, σε λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες της σχολής και η συνεργασία του Σταθμού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα δώσει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη του Ζαγορίου, αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Συμμετοχή του ΤΕΙ Ηπείρου σε συνάντηση εργασίας του Έργου APC

Σε συνάντηση εργασίας του Έργου APC - Η Αδριατική Κοινότητα Λιμανιών που θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία στις 26 & 27 Ιουνίου 2012 θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, Καθηγητής, κ. Γρηγόριος Γκίκας, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου και Προϊστάμενος του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Περικλής Τάγκας, και ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Έργου, Επίκουρος Καθηγητής, κ. Χρυσόστομος Στύλιος.Το Έργο APC υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος IPA Διασυνοριακής Συνεργασίας για την Αδριατική (IPA Adriatic Cross-border Cooperation Programme 2007-2013), Προτεραιότητα 3: Προσβασιμότητα και δίκτυα, Μέτρο 3.2 Συστήματα Βιώσιμης Κινητικότητας, με τη συνεργασία της Λιμενικής Αρχής της Βενετίας (Ιταλία), του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ελλάδα) και της Λιμενικής Αρχής του Ploce (Κροατία).Στόχος του Έργου είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τους λιμένες, που θα βασίζεται στην αρχή της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Θυρίδας (single-window principle) και θα επιταχύνει τη διοικητική διαδικασία για τον κατάπλου και τον απόπλου των πλοίων, βελτιώνοντας τελικά την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των λιμένων που εμπλέκονται στο Έργο, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμένα Ηγουμενίτσας.Η διήμερη συνάντηση εργασίας πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο για την υλοποίηση του Έργου σημείο. Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες προκαταρκτικές μελέτες στις οποίες εξετάστηκαν λεπτομερώς οι πιο σημαντικές πτυχές της λειτουργίας του Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως κυκλοφορία των πλοίων, λειτουργία των τελωνείων, θέματα ασφάλειας και προστασίας, περιβαλλοντικές πολιτικές, αλλά και οι απαιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες του λιμένα. Επόμενο βήμα, γύρω από το οποίο θα επικεντρωθούν και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας, είναι ο σχεδιασμός ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Κοινότητας (Port Community System - PCS). Πρόκειται για ένα εργαλείο υποστήριξης της άφιξης και αναχώρησης των πλοίων, των διαδικασιών εκτελωνισμού και της διαχείρισης των logistics που σχετίζονται με τους λιμένες, το οποίο θα αναπτυχθεί σε μεταγενέστερη φάση.Η διάρκεια υλοποίησης του Έργου APC είναι 25 μήνες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Το απόγευμα ο 2ος Ποδηλατικός Γύρος Αχέροντα

Στις 7 το απόγευμα, θα γίνει ο 2ος Ποδηλατικός Γύρος Αχέροντα. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί και φέτος είναι "Γλυκή - Βουβοπόταμος - Αχερουσία- Καστρί - Κυψέλη - Ποταμιά - Γλυκή" ενώ στους συμμετέχοντες θα κληρωθεί ένα ποδήλατο carrera. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και γενικότερα η προβολή της περιοχής.

Ευχαριστήριο για την επιτυχία της μουσικής εκδήλως στη Φιλιππιάδα

Τις θερμές ευχαριστίες της προς τους ιδιώτες και θεσμικούς χορηγούς για τη συμβολή τους στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής εκφράζει η Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας Κα.Δρώ.

Διαρκείας με… δόσεις στον ΠΑΣ!

Μπορεί οι ιθύνοντες την ομάδα των Ιωαννίνων, κόντρα στο… ρεύμα και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να αύξησαν τις τιμές των διαρκείας, ωστόσο αποφάσισαν να διευκολύνουν τον κόσμο, παρέχοντάς του το δικαίωμα να τα εξοφλήσει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Ιουλίου και τη δεύτερη έως τις 20 Αυγούστου.Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα:Η Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ενημερώνει τους φιλάθλους της ότι από την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012, μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια διαρκείας πληρώνοντας σε τρείς δόσεις.Η 1η δόση είναι μια προκαταβολή όπου και κατοχυρώνει την θέση και το υπόλοιπο σε δύο ισόποσες δόσεις, πληρωτέες η 1η δόση έως και την 30η Ιουλίου 2012 και η 2η δόση έως και την 20η Αυγούστου 2012.Υπενθυμίζουμε τις τιμές:
Θύρα 3 -4: 240,00 €
Θύρα Επισήμων: 350,00 €
Θύρα VIP : 600,00 €
Θύρα GOLDEN: 1.000,00 €
Θύρα 9 : 200,00 €
Θύρα 10 : 160,00 €
Γυναικών : 160,00 €
Παιδικό έως 12 ετών: 80,00 €
Μαθητικό έως 18 ετών: 100,00 €
ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Γραφεία Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πανηπειρωτικό): Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 έως 20:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2651070340.Blue Vayeros: Καθημερινά τις απογευματινές ώρες μετά τις 19:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2651078103.Θυμίζουμε ότι για την αγορά του εισιτηρίου διαρκείας απαιτείται η κάρτα φιλάθλου ή για όσους δεν είναι κάτοχοι κάρτας φιλάθλου η αστυνομική τους ταυτότητα.

Μισθώθηκε η πλατεία Μαβίλη για λούνα παρκ

Ένα καλό έσοδο εξασφάλισε ο δήμος Ιωαννιτών από τη μίσθωση της πλατείας Μαβίλη στο Μώλο, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα.Ο πλειοδότης του διαγωνισμού στον οποίο μετείχαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι προσέφερε ποσό άνω των 17.000 ευρώ για την ενοικίαση του χώρου ολόκληρο το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή για τέσσερις μήνες.Ο ανταγωνισμός ήταν «σκληρός» στη δημοπρασία, δεδομένου ότι πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει λούνα παρκ.Αρχικά η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει με την Κανονιστική απόφαση που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο να μην διαθέτει για εκδηλώσεις ή για μίσθωση την πλατεία Πύρρου και την πλατεία Μαβίλη, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ανάγκη να αλλάξει η απόφαση, κάτι που έγινε πρόσφατα. Έτσι για την πλατεία Μαβίλη στην οποία είχε ήδη εγκατασταθεί λούνα παρκ, έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός με το καλό για το δήμο αποτέλεσμα.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, η οποία ανέρχεται στα 16.310 πακέτα τσιγάρα, ενώ το γενικό σύνολο δασμών και φόρων των κατασχεθέντων ανέρχεται σε 53.920,71€.