Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Την ερχόμενη Δευτέρα τα εγκαίνια του κοινωνικού ιατρείου

Παρά το μικρό ενδιαφέρον από τους εν δυνάμει δικαιούχους
Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν τελικά τα εγκαίνια του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου του δήμου Ιωαννιτών αφού μετά από αρκετή καθυστέρηση αποφασίστηκε από τον ΟΚΠΑΠΑ να μην δοθεί κι άλλη παράταση στην έναρξη λειτουργίας τους λόγω του μειωμένου αριθμού ενδιαφερομένων οικογενειών που μέχρι σήμερα έχουν φροντίσει να προμηθευτούν την κάρτα κοινωνικών παροχών με την οποία θα έχουν και δωρεάν πρόσβαση στο ιατρείο.Όπως γράφαμε και σε ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας από άποψη εξοπλισμού και προσωπικού τα ιατρεία ήταν έτοιμα εδώ και καιρό, το ενδιαφέρον όμως των πολιτών να επωφεληθούν από την νέα αυτή δομή του ΟΚΠΑΠΑ δεν ήταν το αναμενόμενο.Έτσι και ενώ η έναρξη της λειτουργίας των ιατρείων είχε καθοριστεί για τέλη Μαρτίου δόθηκε παράταση προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή.Στο διάστημα αυτό, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού, Φίλιππος Τσουμάνης, έγιναν προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών για τη νέα υπηρεσία που θα προσφέρει ο δήμος.Παρόλα αυτά όμως μέχρι σήμερα μόλις 25 οικογένειες έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ιατρείου και του φαρμακείου, τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ο αριθμός των ανασφάλιστων συνδημοτών μας είναι πολύ μεγάλος κι άρα είναι σίγουρο ότι πολλές περισσότερες από 25 οικογένειες έχουν ανάγκη από δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Σε ερώτηση τι έφταιξε και το ενδιαφέρον δεν ήταν το αναμενόμενο, ο κ. Τσουμάνης επισήμανε πως από την πλευρά του ο ΟΚΠΑΠΑ έκανε ότι μπορούσε για να ενημερώσει τους δημότες των Ιωαννίνων για τη νέα του υπηρεσία ενώ προέβλεψε ότι με το άνοιγμα των ιατρείων και την λειτουργία τους ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα αυξηθεί.«Μόλις ανοίξουν τα ιατρεία θα έχουμε αύξηση των αιτήσεων. Άλλωστε το ίδιο έγινε και με το κοινωνικό παντοπωλείο που ξεκίνησε διστακτικά και πλέον έχουμε ξεπεράσει τους 400 δικαιούχους», είπε χαρακτηριστικά.Αξίζει να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι είναι όσοι προμηθευτούν την κάρτα παροχών υγείας και με αυτή θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα Δημοτικά Ιατρεία, στο Δημοτικό Φαρμακείο και στα Δημοτικά Φυσικοθεραπευτήρια, που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών.Δικαιούχοι της κάρτας είναι ανασφάλιστοι συμπολίτες, ή συμπολίτες που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας, όπως επίσης και ανασφάλιστοι μετανάστες.Οι αιτήσεις θα γίνονται καθημερινά στα γραφεία του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., Αβέρωφ 6, 3ος όροφος. Πληροφορίες θα δίνονται στα τηλέφωνα 2651077077, 26510 01044 και 26510 01049.

Παιδικοί Σταθμοί

Εκτός από το θέμα των ιατρείων ο κ. Τσουμάνης αναφέρθηκε χθες και σε αυτό των παιδικών σταθμών, οι αιτήσεις για τους οποίους αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές.Ο κ. Τσουμάνης τόνισε πως η ένταξη των 14 παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ πέρσι θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχτούν ακόμη 6 σταθμοί και άλλα τόσα βρεφικά τμήματα.Θυμίζουμε ότι όσες οικογένειες εντάξουν τα παιδιά τους σε αυτούς τους σταθμούς δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τροφεία ενώ και ο ΟΚΠΑΠΑ θα μπορέσει να κάνει προσλήψεις προσωπικού με τους μισθούς του να είναι εξασφαλισμένοι από το πρόγραμμα.Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.Ο κ. Τσουμάνης επισήμανε ότι ευχή του ΟΚΠΑΠΑ είναι να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλα τα παιδιά, όπως και έκανε και πέρσι, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως ο δήμος Ιωαννιτών έχει από τα πιο χαμηλά τροφεία σε σχέση με τους υπόλοιπους σε όλη την Ελλάδα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Καθαρισμός οικοπέδων και άλλων εκτάσεων

Άμεση και επιτακτική καθίσταται η ανάγκη για άμεσο καθαρισμό και αποψίλωση οικοπέδων και αγροτεμαχίων από τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.Στο πλαίσιο λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων από εκδήλωση πυρκαγιάς, ο Δήμος Ιωαννιτών γνωστοποιεί σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπεδικών και άλλων ακάλυπτων χώρων ότι υποχρεούνται να προβούν στον άμεσο καθαρισμό και την κοπή χόρτων.Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην κοπή χόρτων και γενικά στον καθαρισμό ιδιοκτησιών που βρίσκονται πλησίον του αισθητικού δάσους της πόλης, αλλά και των υπολοίπων δασυλλίων και δασικών εκτάσεων του Δήμου.Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.«Προηγήθηκαν πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα η βλάστηση να είναι πολύ μεγάλη. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να καθαρίσουν οικόπεδα και αγροτεμάχια, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή τους, αλλά γιατί έτσι θα βοηθήσουν από την πλευρά τους να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα σε κάτι τέτοιο», σημειώνει σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος.Να σημειωθεί ότι από τη νομοθεσία προβλέπεται να ακολουθήσουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και όπου δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Παρέδωσε φάκελο με 5.500 ευρώ!!!

Μάθημα τιμιότητας με την πράξη της έδωσε σήμερα το πρωί μια γυναίκα από την Αλβανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό site pamepreveza.grΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα βρήκε σε δρόμο κοντά στην Αγροτική Τράπεζα στην Πρέβεζα έναν φάκελο, ο οποίος εκτός από βιβλιάρια καταθέσεων, ταυτότητα, προσωπικά έγγραφα περιείχε και το ποσό των 5.500 περίπου ευρώ.Χωρίς να διστάσει στιγμή, μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας όπου και παρέδωσε τον φάκελο. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κάτοχο του φακέλου, ο οποίος και τον παρέλαβε, ενώ πιστοποίησε ότι δεν έλειπε τίποτε απολύτως από το περιεχόμενό του.Ο άντρας που έχασε τον φάκελο πρέπει να σημειωθεί ότι είχε κάνει ανάληψη το ποσό αυτό από την τράπεζα το πρωί και για άγνωστο λόγο, ενώ πήγαινε προς το σπίτι του, του έπεσε ο φάκελος.

Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας

Στον αγώνα κατά των ουσιοεξαρτήσεων είναι αφιερωμένη η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα το Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας διοργανώνει την Τετάρτη 27/6/2012 και ώρα 7:30 μ. μ. στον Παιδότοπο του Δήμου Αρταίων, Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων. Θα υπάρχουν διάφορες γωνιές απασχόλησης που θα έχουν σχέση με κατασκευές με ξύλινα αντικείμενα και πέτρες. Παράλληλα στο χώρο θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι του παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού Άρτας να παραλάβουν τα παιχνίδια ή τα βιβλία που θα φέρουν μαζί τους τα παιδιά.Το μήνυμα το οποίο θέλει να περάσει το Κέντρο Πρόληψης με την εκδήλωση αυτή, σε σχέση και με την γενικότερη συγκυρία, είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης. «Μ’ αυτή την έννοια η πρότασή μας είναι, όσα παιδιά θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη δημιουργική απασχόληση, όπου τους επιφυλάσσουμε πάρα πολλές εκπλήξεις, θα ήταν σκόπιμο, εάν επιθυμούν, να φέρουν ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι που δεν χρησιμοποιούν πια, προκειμένου να το δώσουμε στον Ερυθρό Σταυρό, στο παράρτημα της Άρτας, και να το χρησιμοποιήσει για άλλα παιδιά τα οποία δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άρα λοιπόν το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε φέτος με αφορμή αυτή τη δημιουργική απασχόληση σε σχέση με την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης, το οποίο τελικά σιγά-σιγά σε όλες τις κοινωνίες και στη δική μας αρχίζει να αναδύεται πλέον μέσα από τη γενικότερη συγκυρία»τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Άρτας κ. Θεόδωρος Οικονομίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ, από τα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης.Ο κ. Θ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στις γενικότερες δράσεις οι οποίες γίνονται σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών τόσο στην κατεύθυνση της πρόληψης όσο και της θεραπείας. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη μέχρι τον Οκτώβριο, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το παράρτημα του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα. Ήδη όπως ανέφερε, είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση του χώρου που έχει παραδοθεί από το Δήμο Αρταίων στο Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων προκειμένου να γίνει το παράρτημα. Επίσης το Κέντρο Πρόληψης προγραμματίζει για τις αρχές Οκτωβρίου την πραγματοποίηση έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 30 χρόνων του ΚΕΘΕΑ. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Πινακοθήκης και θα είναι σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:l10-15 Ιουλίου το Ionian Beach Volley 2012

Μετά το περσινό επιτυχημένο τουρνουά Preveza Beach Volley 2011 φέτος 10-15 Ιουλίου θα γίνει σε 2 μαγευτικές τοποθεσίες που βρέχονται από τα νερά του Ιονίου τη Βόνιτσα (10-12 Ιουλίου) και το Κανάλι Πρέβεζας (13-15 Ιουλίου) τοIonian Beach Volley 2012 με την συμμετοχή 40 εντυπωσιακών αθλητριών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Volley.Ένα τουρνουά με 2 στάσεις και το ζευγάρι που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους συνολικά είναι ο μεγάλος Νικητής.Η διοργάνωση εντάσσεται στο επίσημο καλεντάρι της ΕΟΠΕ ( Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης Ελλάδος).Το ταξίδι ξεκινά στις 10 Ιουλίου με αφετηρία την Βόνιτσα.Οι 40 αθλήτριες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη μάχη στο μοναδικό στην Ελλάδα Volley Tour Tournament με 2 μεμονωμένα τουρνουά και με συμμετοχή αθλητριών από το πρωτάθλημα Α1 γυναικών.Στο φετινό Ionian Beach Volley θα συμμετέχουν διεθνείς παίκτριες που πρόσφατα αγωνίστηκαν με την Εθνική ομάδα στο Europa League όπως η Γιώτα Διώτη (Ηρακλής Κηφισιάς), η Τζίνα Λαμπρούση (Ηρακλής Κηφισιάς), και η Μαρία Νομικού (Ασυστέλ Νοβάρα).Επίσημη ιστοσελίδα διοργάνωσης: http://www.ionianbeachvolley.gr/
Δηλώσεις συμμετοχής: ioniancircuit2012@gmail.com

Επιτυχίες της ΕΚΑ Δωδώνη στο Πανελλήνιο Παίδων-Κορασίδων

Με τρία χρυσά μετάλλια και πολύ καλές επιδόσεις γύρισε η αποστολή της ΕΚΑ Δωδώνη από τις Σέρρες όπου διεξήχθη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων και Κορασίδων. Πιο συγκεκριμένα η Κορίνα Πολίτη ήταν πρώτη στα 100 και 200μ με 12΄΄28 και 24΄΄90. Εκπληκτική επίδοση πέτυχε ο αθλητής του Κώστα Λώλη Δημήτρης Βλάχας στα 400μ παίρνοντας την πρώτη θέση με 48΄΄92., επίδοση που αποτελεί και νέο ρεκόρ Ηπείρου ια την κατηγορία.Και οι δυο αθλητές του Γιαννιώτικου σωματείου θα εκπροσωπήσουν την Εθνική ομάδα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει στο Βελιγράδι στις 14-15 Ιουλίου.

Δεν παραιτούμαι-δεν παραιτούμαι...

Δεν παραιτείται κανείς από το βαθύ κράτος του ΓΑΠ για να τους παραιτήσουν και να τα κονομήσουν!!!
Η τρικολόρ κυβέρνηση ζητά παραιτήσεις από διορισμένους Προέδρους, Διοικητές και Γραμματείς αλλά αυτοί δεν παραιτούνται και "σφυρίζουν" αδιάφορα. Μην νομίσετε ότι το κάνουν για σπάσιμο. Απλά εάν δεν παραιτηθούν και αναγκαστούν να τους παραιτήσουν θα πρέπει να τους πληρώσουμε αφού βάσει νόμου δικαιούνται αποζημίωσης η οποία φθάνει (η μικρότερη) τις 80.000 ευρώ! Κράτος μπάχαλο με λίγα λόγια με την υπογραφή ΓΑΠ. Για πόσα χρόνια ακόμα θα πληρώνουμε αμαρτίες...

Θέλει Κωστάκη ο ΠΑΣ‎

Την περίπτωση του Χάρη Κωστάκη εξετάζουν στον ΠΑΣ Γιάννινα.Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός αγωνιζόταν την περσινή σεζόν στον Ηρακλή και προτάθηκε στους Ηπειρώτες, όπως είχε συμβεί και το περσινό καλοκαίρι όταν τον είχε «κόψει» ο Ντεμόλ.Ο Γιάννης Χριστόπουλος θα δει κάποια DVD του νεαρού παίκτη, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον δοκιμάσει σε κάποιες προπονήσεις.Την φετινή σεζόν ο Κωστάκης έπαιξε σε 12 αγώνες με τη φανέλα του «Γηραιού» και πέτυχε ένα γκολ.

Νέος πρόεδρος της Δόξας Κρανούλας ο Δημήτρης Κασσής

Ο Δημήτρης Κασσής είναι ο νέος πρόεδρος της Δόξας Κρανούλας μετά την παραίτηση του Μιχάλη Κασσή, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.Στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Κυριακής, μιας και σ' εκείνη του Σαββάτου δεν είχε σημειωθεί απαρτία, οριστικοποιήθηκε η επιστροφή του πρώτου στον προεδρικό θώκο μετά από τέσσερα χρόνια.Στο πενταμελές ΔΣ περιλαμβάνονται ακόμη: αντιπρόεδρος: Δημήτρης Τασούλας, διευθύνων σύμβουλος: Αναστάσιος Τασούλας και μέλη Ιωάννης Μπέκας, Ανδρέας Στάμος.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα Ιωάννινα

Οι σπουδές κάθε ατόμου αποτελούν ίσως την σημαντικότερη απόφαση του, ειδικότερα σ’ αυτή την εποχή των έντονων προκλήσεων. Επομένως, η σωστή επιλογή του πανεπιστημίου σημαδεύει ολόκληρη μας τη ζωή.Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κράτους και προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα πτυχιακού (Bachelor Degree), μεταπτυχιακού (Master Degree) και διδακτορικού (Ph.D) επιπέδου.Η νέα πανεπιστημιούπολη μπορεί να δεχθεί μέχρι και 7.000 φοιτητές και αποτελείται από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, αμφιθεατρικές αίθουσες διδασκαλίας, ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα και χώρους ψυχαγωγίας.Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Η Λευκωσία είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και θεωρείται κέντρο οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν 4 σχολές με 9 τμήματα:
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών
Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς
Τμήμα Νομικής
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιωάννη Γρηγορίου
Τμήμα Λογιστικής, Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών
Τμήμα Διοίκησης και Μάρκετινγκ
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανολογίας
Τμήμα Επιστημών Υγείας
Σχολή Τεχνών και Επιστημών Αγωγής
Τμήμα Τεχνών
Τμήμα Επιστημών της Αγωγής
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει επίσης ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη για τις ανάγκες στέγασης των σπουδαστών.Ενημέρωση για τη λειτουργία, τα προγράμματα, τις σπουδές και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει η ιστοσελίδα www.euc.ac.cy αλλά και ή επικοινωνία στο admit@euc.ac.cy ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.

Κορμός - παγίδα ακινητοποίησε ΙΧ στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε επισκέπτη από τα Γιάννενα, ο οποίος επέλεξε την παραλία του Δρεπάνου για το Κυριακάτικο μπάνιο του.Καθώς προσπάθησε να παρκάρει, έπεσε πάνω σε κορμό δέντρου, το οποίο οι ανευθυνο-υπεύθυνοι είχαν κόψει, χωρίς όμως να το αφαιρέσουν όλο το δέντρο, το οποίο προεξείχε 30 εκατοστά από το έδαφος.Το ΙΧ ακινητοποιήθηκε αφού προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.Καλό θα είναι οι υπεύθυνοι του Δήμου να δώσουν περισσότερη σημασία στο Δρέπανο, αφού καθημερινά αυξάνονται οι επισκέπτες, από όλη την Ήπειρο και την Βόρεια Ελλάδα.ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Εκδηλώσεις δημόσιας βιβλιοθήκης Κόνιτσας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Future Library, προγραμμάτισε καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά 4-12 ετών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν εκδηλώσεις για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, την προώθηση της φιλαναγνωσίας, τη γνωριμία με τη χλωρίδα της περιοχής, για την έννοια του χρόνου και πολλά παιχνίδια που σχετίζονται με βιβλία και διηγήσεις.

Μήνυμα Περιφερειάρχη για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Μήνυμα Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, μας βρίσκει για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα, που όχι μόνο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, αλλά, δυστυχώς, μέρα με την ημέρα μεγεθύνεται. Τα ναρκωτικά βασανίζουν και ταλαιπωρούν ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μείζον ζήτημα για την Ήπειρο, καθώς παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες η περιφέρεια μας εξακολουθεί να αποτελεί «κέντρο» μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία.Η οικονομική κρίση επιβαρύνει την κατάσταση: Πολλές οικογένειες ζουν καθημερινά έναν εφιάλτη. Νέα παιδιά οδηγούνται στην καταστροφή και στην απομόνωση. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται.Η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών είναι Εθνική Υπόθεση. Είναι όμως και υπόθεση του καθένα πολίτη, που καλείται να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη για να αμβλυνθούν καταστάσεις, να στηριχθούν οικογένειες.Η Περιφέρεια Ηπείρου, στηρίζει ενεργά τις δράσεις πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και καταπολέμησης των ναρκωτικών. Υλοποιεί στο ακέραιο τη δέσμευση στήριξης του ΚΕΘΕΑ για τη δημιουργία δικτύου, σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που να καλύπτει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε παράλληλα την προσπάθεια για την εξασφάλιση χώρου για τη δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, η οποία να καλύπτει ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι συνεχής, επίπονος, σκληρός και χρειάζονται τεράστια ψυχολογικά αποθέματα.Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που καθημερινά δίνουν μάχη για την θεραπεία και κοινωνική ένταξη των θυμάτων. Η Πολιτεία έχει χρέος, ακόμη και στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε τους στηρίξει, αφήνοντας έξω από τις περικοπές τους φορείς τους, εξαντλώντας όλη της την αυστηρότητα στους εμπόρους των ναρκωτικών.

Φλεγόμενη βάτος και αυτή την εβδομάδα η Ήπειρος!

Φλεγόμενη βάτος και αυτή την εβδομάδα η Ήπειρος που το τελευταίο δεκαήμερο δοκιμάζεται από υψηλές θερμοκρασίες.Το Σαββατοκύριακο οι ακτές του Ιονίου ήταν ασφυκτικά γεμάτες θυμίζοντας παλιές καλές εποχές.Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πρόσκαιρη μικρή κάμψη αλλά από το τέλος της εβδομάδας ο υδράργυρος φαίνεται ότι θα ξανασκαρφαλώσει στους 38 ή και τους 39 βαθμούς.Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι έντονος και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεσπάσει φωτιές.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε λαθραία τσιγάρα!

Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας αλλοδαπός άνδρας, 49 ετών, οδηγός λεωφορείου διότι βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη στην οροφή (κατά μήκος όλου του εσωτερικού διαδρόμου του λεωφορείου και πάνω από τα καθίσματα των επιβατών) μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το λεωφορείο και το λαθραίο εμπόρευμα κατασχέθηκαν.

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις οκτώ το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.Ο απολογισμός θα γίνει σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.Στη συνεδρίαση αυτή έχουν κληθεί και μπορούν να παραστούν όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς της πόλης των Ιωαννίνων.

Νέο σάρωθρο απέκτησε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Νέο σάρωθρο απέκτησε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων χάρη στις πολύ καλές φιλικές σχέσεις του αντιδημάρχου Βαίτση Νίκου με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Αρταίων, Γκούβα Θεόδωρο. Είναι ένα μηχάνημα που για το δήμο Αρταίων δεν ήταν πλέον επαρκές για τις ανάγκες καθαριότητας ενώ στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων η βοήθειά του θα είναι πολύτιμη. Η δωρεά προς το δήμο Βορείων Τζουμέρκων έγινe αφού ο δραστήριος αντιδημάρχος Αρταίων προέβη στην αγορά νέου μεγάλου σάρωθρου αξίας 220.000 Euro.

Μια μοναδική συναυλία- αφιέρωμα στους Beatles

Μία μαγική μουσική βραδιά απόλαυσαν όλοι όσοι κατέκλυσαν το υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στη συναυλία αφιέρωμα στους Beatles. Μία συναυλία ιδιαίτερη, όπου η κλασική μουσική συνάντησε το ροκ σε αγαπημένα τραγούδια ενός θρυλικού συγκροτήματος.Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών, ο Γιώργος Γάκης και οι Troublemakers και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus απέδειξαν επί σκηνής ότι η μουσική δεν έχει σύνορα αλλά αποτελεί ένα πεδίο όπου η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.Να σημειωθεί ότι η παραγωγή αυτή είναι η μοναδική και οφείλεται εξ ολοκλήρου σε τοπικές δυνάμεις του πολιτισμού.Tο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στηρίζοντας στην πράξη ανθρώπους που δημιουργούν στον τόπο μας, αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες για ποιοτικές, πρωτότυπες και υψηλής αισθητικής εκδηλώσεις είναι μεγάλες.Οι εκατοντάδες Γιαννιώτες που γέμισαν το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ αντάμειψαν την προσπάθεια αυτή με το πιο θερμό τους χειροκρότημα.Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθοριστική ήταν η συμβολή του Φοίβου Παπαδόπουλου που είχε τη Μουσική Διεύθυνση, της Κωνσταντίνας Μήλια που έκανε τη διδασκαλία της χορωδία και του Γιώργου Γάκη με τους Troublemakers που κι αυτή τη φορά πρωτοτύπησαν.

Πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα τα Θυρανοίξια στα Τίρανα για τον ορθόδοξο ναό της Αναστάσεως

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες στα Τίρανα τα θυρανοίξια για τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως, παρουσία προσωπικοτήτων της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου.Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο επικεφαλής της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης και πλήθος κληρικών, που βοήθησαν στην αναγέννηση του ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ευρώπη.Όπως επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Παππάς ο νέος καθεδρικός ναός των Τιράνων κατασκευάστηκε στον οικοδομικό δακτύλιο, που περιβάλλει την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, και ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα κτήρια, που ανήκουν σε τρεις ιστορικές περιόδους, αυτή της Τουρκοκρατίας, στην οποία χρονολογούνται το τζαμί του Etem Beu (1794) και ο πύργος ωρολογίου (1822), εκείνη της «ιταλικής» δεκαετίας ‘30-’40, στην οποία ανήκουν το δημαρχιακό μέγαρο και τα οικήματα των περισσότερων υπουργείων και τα άλλα της κομμουνιστικής περιόδου, της όπερας, του εθνικού μουσείου, της κεντρικής τράπεζας κ.ά..Έτσι, ο πύργος του ρολογιού, με ύψος 35 μέτρα, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν για τα Τίρανα, δεν θα είναι πλέον μόνος του, αφού λίγα μέτρα νοτίως, στο ίδιο ύψος, θα φτάνει το καμπαναριό της νέας εκκλησίας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πορεία αλληλεγγύης από τις Θερμοπύλες μέχρι την Ηγουμενίτσα!

Τη διαδρομή από τις Θερμοπύλες μέχρι την Ηγουμενίτσα ετοιμάζονται να καλύψουν με τα πόδια πολίτες από όλη την Ελλάδα με σκοπό να μεταφέρουν με τον τρόπο αυτό ...μήνυμα αντίστασης στην οικονομική εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και φτώχεια. που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και να ζητήσει την ριζική αλλαγή πλεύσης ώστε στο επίκεντρο της οικονομίας να βρεθεί ο άνθρωπος και οι κοινωνίες και όχι η χειραγώγηση από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας.Η πορεία θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου από τις Θερμοπύλες και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Λαμία, Καρπενήσι, Άρτα, Ηγουμενίτσα, συνολικά 320 χιλιόμετρα. Την απόσταση αυτή οι πεζοπόροι αναμένεται να διασχίσουν σε 13 ημέρες με ένα μέσο περπάτημα 7-8 ώρες την ημέρα, οπότε και η άφιξη στην Ηγουμενίτσα αναμένεται στις 27 Ιουλίου..

Και τώρα τι;

Του Νίκου Κοτζιά
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε ανάσα στο σύστημα διαπλοκής-τρόικα. Είναι ένα ιδιόμορφο αποτέλεσμα που από πολλές πλευρές θυμίζει εκείνο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το φθινόπωρο του 2010. Εκείνες οι εκλογές έγιναν λίγο μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, όταν σε μεγάλο κομμάτι των δημοκρατικών ρευμάτων υπήρχε ακόμα η «πίστη» στο δίλημμα «δεξιά ή ΠΑΣΟΚ» και η αίσθηση ότι το κύριο δεν ήταν η ήττα των δυνάμεων που στήριζαν το μνημόνιο, αλλά η εκδίωξη αποτυχημένων και προκλητικών δημάρχων της δεξιάς. Ήταν μια μαύρη Κυριακή για τις προοπτικές της Ελλάδας, διότι έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου να περιφέρονται οι υπουργοί της ανά την Ευρώπη και να παπαγαλίζουν το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζεται μια πολιτική άγριας μονόπλευρης λιτότητας και παρόλα αυτά, οι μνημονιακοί να διαθέτουν την στήριξη της κοινωνίας. Επειδή δε, πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία, θυμίζω ότι αυτή η νίκη των μνημονιακών στηρίχτηκε στη συνεργασία της νεοσύστατης τότε ΔΗΜΑΡ και του ήδη μνημονιακού ΠΑΣΟΚ στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εμφανίστηκαν σειρά ψηφοδελτίων προερχόμενα από την δημοκρατική-πατριωτική παράταξη που έδωσαν ελπίδες, ιδιαίτερα το Άρμα στην περιφέρεια της Αττική. Ελπίδες ότι θα μπορούσε να γεννηθεί ένα νέο ρεύμα, αυτόνομο και ταυτόχρονα σύμμαχο της αριστεράς. Η πορεία των πραγμάτων τις διέψευσε, ενώ γέννησε καινούργιες, διαφορετικές. Ο Σύριζα εμφανίστηκε ως η ατμομηχανή του αντιμνημονιακού αγώνα. Με μια συνέπεια που έδειξε ως προς αυτό, μπόρεσε να συσπειρώσει μεγάλο κομμάτι του αντιμνημονιακού ρεύματος και να φτάσει στο εξαιρετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Ταυτόχρονα, όμως, συνέβησαν δύο γεγονότα που δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας. Τα ρεύματα του δημοκρατικού-πατριωτικού χώρου δεν μπόρεσαν να βρουν δική τους έκφραση και ένα κομμάτι τους αφομοιώθηκε, ιδιαίτερα όσοι επεδίωκαν να εκλεγούν, από τον Σύριζα. Από την άλλη, το συνολικό μέτωπο ενάντια στην μνημονιακή πολιτική μειώθηκε. Σε ένα βαθμό στις προηγούμενες πολιτικές, το αντιμνημονιακό συνδέθηκε με τον Σύριζα, αυτό ήταν το έδαφος της εκλογικής νίκης του τελευταίου. Ήταν, όμως, και το έδαφος της συρρίκνωσης της δυναμικής των υπόλοιπων δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων στο βαθμό που δεν θέλησαν να στηρίξουν τον Σύριζα. Από αυτή τη σκοπιά, ο μεν Σύριζα κέρδισε, αλλά βρέθηκε χωρίς συμμαχίες.Μια νέα κυβέρνηση αναδείχτηκε, όπου στο επίκεντρο του οικονομικού της μηχανισμού άνθρωποι των τραπεζών, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση συμμαχίας της ΝΔ με στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ της εποχής του Κ.Σημίτη, προτεινόμενα από το μεν ΠΑΣΟΚ ως καινούργια, από δε τη ΔΗΜΑΡ ως αριστερά, Φοβάμαι ότι και στο επόμενο διάστημα, θα χειροτερεύσει η διεθνής θέση της Ελλάδας και θα αυξηθεί η ύφεση μέχρι και 10% εξαιτίας της εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου με αυξανόμενη αυταρχικότητα. Το ζήτημα της δημοκρατίας και της κυριαρχίας του κοινοβουλίου θα επιστρέψει με μεγάλη δριμύτητα. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί περισσότερη ενότητα εντός της αριστεράς και μια τολμηρή πολιτική συμμαχιών.Μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο Σύριζα βρέθηκε χωρίς συμμάχους. Και αυτό διότι είχε ως ζητούμενο «την ενότητα για μια αριστερή κυβέρνηση». Η φύση, όμως, μιας κυβέρνησης δεν καθορίζεται από τις δυνάμεις που επιθυμεί κανείς να την συναποτελούν, αλλά από τα καθήκοντα που έχει να λύσει. Από αυτή τη σκοπιά ο τόπος έχει ανάγκη από μια αντιμνημονιακή δημοκρατική πατριωτική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια ο προσδιορισμός των καθηκόντων μιας κυβέρνησης καθορίζει τον χαρακτήρα της και κατά προέκταση τις δυνάμεις που καλό είναι να την συναποτελέσουν.

Ανακοινώνονται το μεσημέρι οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Β) στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα λύκεια της Άρτας, όπως και σε όλα τα λύκεια της χώρας, γύρω στη 1 το μεσημέρι. Επίσης οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων για τους υποψηφίους οι οποίοι συμμετείχαν στις εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ-Β΄ και ΕΠΑΛ-Α΄ πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5 Ιουλίου μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πλήθος κόσμου στην κηδεία Μελέτιου

Τον ποιμενάρχη του Μακαριστό Μητροπολίτη Μελέτιο αποχαιρέτισε το Σάββατο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.Της εξωδίου ακολουθίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος. Στο ύστατο χαίρε παραβρέθηκαν πάρα πολλοί εκπρόσωποι της εκκλησίας, εκπρόσωποι της Βουλής από τους νομούς της Ηπείρου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων.

Συμμετοχή του Δ.Αρταίων στην πρόταση «JOURNEYS BETWEEN TWO EARTHS»

Τη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων ως εταίρου στην υποβολή πρότασης με τίτλο «JOURNEYS BETWEEN TWO EARTHS» στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Διασυνοριακού Προγράμματος «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013» συνολικού προϋπολογισμού 1.450.00,00€ αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Ιουνίου. Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο. Όπως ανέφερε στην εισήγηση ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, η πρόταση εστιάζει την προσοχή της στη χρήση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της γνώσης σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικά και πολιτιστικά περιοχή του Salento και της Ελλάδας και ενεργεί ως εξής:Ιταλική πλευρά: εστιάζει περισσότερο στην πρόσβαση ορισμένων κατηγοριών των ατόμων με αναπηρία, και στη συνέχεια στην ανάπτυξη εικονικών χώρων περιήγησης, αξιοποιώντας ορθές πρακτικές που ακολουθούνται εν τω μεταξύ στην ελληνική πλευρά του ίδιου έργου.Ελληνική πλευρά: η προσοχή θα επικεντρωθεί περισσότερο στη δημιουργία εικονικής περιήγησης, και έτσι στη γνώση και την προώθηση μέσω της χρήσης των ΤΠΕ, που θα ξεκινήσει στο διαδίκτυο, και στη συνέχεια να εφαρμόσει τις καλές πρακτικές σε θέματα Προσβασιμότητας που θα εφαρμοστούν στην Ιταλική πλευρά.Στο Εταιρικό σχήμα θα συμμετέχουν ο Δήμος Αρταίων από Ελληνικής πλευράς, με Επικεφαλής τον Δήμο Poggiardo, από Ιταλικής πλευράς.Η πρόταση, σε περίπτωση που εγκριθεί, θα είναι 100% χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα, χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο, o οποίος θα έχει προϋπολογισμό 300.000,00€.Την ένστασή του ως προς το έκτακτο του θέματος διατύπωσε ο κ. Νικολάου λέγοντας «ενίσταμαι ως προς το έκτακτο και όχι ως προς την ουσία της πρότασης».

Ξεκινά την 1η Ιουλίου στα Κάτω Πεδινά το Εργαστήριο Κινηματογράφου

Την Κυριακή 1η Ιουλίου αρχίζει στα Κάτω Πεδινά το 3ο Εργαστήριο Κινηματογράφου. Φέτος για το πρόγραμμα «Συναντήσεις» θα βρεθούν στα Κάτω Πεδινά, δύο σύγχρονοι δημιουργοί του κινηματογράφου, με διαφορετικούς προσανατολισμούς και ύφη.Συγκεκριμένα, στις 4 Ιουλίου η Στέλλα Θεοδωράκη, θα διδάξει τους μαθητές του εργαστηρίου με θέμα: «Κινηματογραφώντας μόνοι με παρέα- Εναλλακτικοί τρόποι κινηματογράφησης στην κρίση».Στις 9 Ιουλίου θα βρίσκεται στα Κ. Πεδινά ο Νίκος Περάκης, που θα αποκαλύψει στους μαθητές του εργαστηρίου τα μυστικά της τέχνης «του να επικοινωνείς με το μεγάλο κοινό». Στην αυλή του παρθεναγωγείου θα γίνουν και δύο προβολές ταινιών, ανοικτές για το κοινό.Την Κυριακή 1η Ιουλίου θα προβληθεί η ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Όνειρα σε άλλη Γλώσσα» και το Σάββατο 7 Ιουλίου, η ταινία των Χρύσας Τζελέπη και Τάνιας Χατζηγεωργίου «25ος Μεσημβρινός». Στο Εργαστήριο δεν υπάρχουν δίδακτρα, και οι κινηματογραφιστές – δάσκαλοι μετέχουν εθελοντικά. Επικοινωνία με το Εργαστήριο Κινηματογράφου: στα τηλ. 26530-22743, 6942654541, στην ηλεκτρονική διεύθυνση zagori wood@gmail.com και στον ιστότοπο zagoriwood.blogspot.com.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:«Φρένο» στη δημοπρασία για την καθαριότητα

Οι εργαζόμενοι στους δήμους κατάφεραν να εμποδίσουν τη διαδικασία που αφορά την καθαριότητα στους πρώην δήμους Περάματος και Μπιζανίου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής.Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοτική αρχή η δυνατότητα του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο του νέου δήμου, καθώς πολλά εμπόδια έχουν προκύψει μετά τις αποχωρήσεις συμβασιούχων, αλλά και την καθυστέρηση που υπάρχει στις προσλήψεις.Την περασμένη Πρασκευή  το πρωί οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν στάση εργασίας για τρεις περίπου ώρες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο πετυχαίνοντας το στόχο τους που δεν ήταν άλλος από να σταματήσουν τη δημοπρασία.Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μεντής εξαπέλυσε πυρά σε βάρος της δημοτικής αρχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δε σημαίνει και καλύτερη αποτελεσματικότητα.Από την άλλη πλευρά, η δημοτική αρχή εκφράζει ερωτηματικά για τη στάση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.«Η αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες στους πρώην Δήμους Μπιζανίου και Παμβώτιδας κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και αποτελεί αντικειμενικό γεγονός ότι η υπηρεσία καθαριότητας του σημερινού δήμου Ιωαννιτών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ενοτήτων αυτών.Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται από τη Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ότι «η καθαριότητα παραδίδεται σε ιδιώτες» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό για δύο λόγους:
1. Επειδή σήμερα συνεχίζεται ένα καθεστώς το οποίο ίσχυε από χρόνια χωρίς ουδέποτε να προκληθούν αντιδράσεις.
2. Επειδή η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι διατυπωμένη δημόσια, είναι σαφής και ξεκάθαρη και με αυτή δεν συνάδει ούτε η παραμικρή σκέψη για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Αυτό το αποδεικνύουν πλέον οι πράξεις!
Η μικρή συμμετοχή εργαζομένων στη σημερινή στάση εργασίας αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία τους αντιλαμβάνεται την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής και την στηρίζει. Όλα τα άλλα ας προβληματίσουν και την Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων», αναφέρει.

Συζήτηση για πρόγραμμα ανακύκλωσης
Εξάλλου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα συζητηθεί και το θέμα της πρότασης ύψους 3 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη προγράμματος ανακύκλωσης αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του τομέα καθαριότητας.Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη πρόταση που κατατίθεται στον άξονα προτεραιότητας 6 και στο μέτρο που αφορά στη διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς και Ηπείρου.
«Για να φτάσει στο σημείο αυτό η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάστηκε να κάνουν έναν μεγάλο αγώνα ώστε να ξεπεράσουν σοβαρά εμπόδια και αδυναμίες που έρχονταν από την αδιαφορία και την ολιγωρία των προηγούμενων ετών.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν διέθετε άδεια αποκομιδής απορριμμάτων»,αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Βραδιά μουσικής και χορού από τον Σύλλογο Λούτσας

Την καθιερωμένη Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού θα παρουσιάσει και φέτος, σήμερα, ώρα 9 μ.μ., στο χώρο μπροστά από την αίθουσα χορού του (Καποδιστρίου 19) ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συνοικίας Λούτσας.Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος 150 χορευτές και χορεύτριες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και θα παρουσιάσουν χορούς, τραγούδια και δρώμενα από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά .Θα τους συνοδεύσουν οι τραγουδιστές Πατσιούρας Γιώργος, Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, Κωνσταντίνου Κατερίνα, Μπουτσίκου Ελένη και οι μουσικοί Λιοκάτης Αλέξανδρος (κλαρίνο), Διαμάντης Γιάννης (λαούτο), Καραμπάς Φώτης (βιολί), Λίτος Γιάννης (ακορντεόν), Μαρτίνης Αντώνης (κρουστά) και Τσαβδάρη Πουλχερία (κρουστά).Συμμετέχουν επίσης το Τμήμα Λατινοαμερικάνικων Χορών του Συλλόγου που θα παρουσιάσει χορούς Latin, καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων με ποντιακούς χορούς.

Υπηρέτης δύο αφεντάδων από τους «Αθεράπευτους» και τα «Δωδωναία Εκπαιδευτήρια»

Η Εφηβική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ», σε συνεργασία με τη Σχολική Θεατρική Ομάδα των «Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων», παρουσιάζουν την κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων». Θα δοθούν 4 παραστάσεις (δύο τη Δευτέρα 25, στις 7:00 και 9:30μ.μ. και δύο την Τρίτη 26 Ιουνίου, επίσης στις 7:00 & στις 9:30μ.μ., στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα). Η σκηνοθεσία είναι της Μίνας Παππά.Το πρόβλημα να …υπηρετείς δύο αφεντικά είναι από μόνο του «εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο». Ο γνωστός Ιταλός θεατρικός συγγραφέας έχει καταφέρει να αξιοποιήσει με μεγάλη φαντασία το θέμα, βάζοντας τον Τρουφαλδίνο να γίνεται υπηρέτης δύο αφεντάδων, που όχι μόνο γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά ζουν κι ένα ασυνήθιστο ερωτικό δράμα… Οι δύο ερωτευμένοι, λοιπόν, «τυχαίνει» να προσλάβουν τον ίδιο υπηρέτη, που με τις γκάφες του προκαλεί τόσα μπερδέματα και παρεξηγήσεις, που κοντεύει να τους στείλει στην αυτοκτονία!... Όμως, ο υπηρέτης δύο αφεντάδων τα βγάζει πέρα και στο τέλος θριαμβεύει, έστω και αν όλοι τον κυνηγούν!...Γενική είσοδος 3€.Παράλληλα, «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» ετοιμάζουν για το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Ιουνίου, στις0μ.μ. στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα, το «2ο Φεστιβάλ “Αθεράπευτων” Καλλιτεχνών», με τη συμμετοχή και της Θ.Ε.Α.Τ.Ο. Το Σάββατο θα παρακολουθήσουμε, κυρίως, επιλεγμένα θεατρικά αποσπάσματα και την Κυριακή το διαγωνιστικό μέρος, με συμμετοχή και του κοινού!Γενική είσοδος, επίσης, 3€. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6981981067.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αυτό το καλοκαίρι από τον θάνατο του μπάρμπα Τάσου Χαλκιά. Του στυλοβάτη της μουσικής μας παράδοσης, του σημαντικότερου Ηπειρώτη κλαρινίστα που για έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής.Με αφορμή αυτή την επέτειο ο γιος του Λάκης Χαλκιάς οργανώνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών [Φρόντζος] συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του.Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Μαζί τους η 8μελης ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά και οι σολίστες στο κλαρίνο Σταύρος Καψάλης και Γιώργος Κοτσίνης.Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πνευματικού Kέντρου.Το τμήμα Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1984. Στις πολυεπίπεδες δράσεις του περιλαμβάνονται πεντακόσιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Αμερικής και Ασίας, η διοργάνωση περίπου δέκα πέντε ετήσιων θεματικών μουσικοχορευτικών παραγωγών, σεμιναρίων παραδοσιακών χoρών και πολλές συμπαραγωγές με άλλα συγκροτήματα των Ιωαννίνων. Η κορυφαία στιγμή του συγκροτήματος ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης και του χρυσού κυπέλλου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Λιθουανίας το 2009.Οι τριακόσιοι περίπου μαθητές όλων των ηλικιών διδάσκονται και έχουν παρουσιάσει πάνω από τετρακόσιους πενήντα χορούς από την στεριανή και νησιώτικη Ελλάδα, έχουν ερμηνεύσει εκατόν εβδομήντα τραγούδια, ενώ έχουν αναπαραστήσει σαράντα έθιμα και δρώμενα.Στην συναυλία για τον Τάσο Χαλκιά θα εμφανιστούν τμήματα του συγκροτήματος με υπεύθυνους διδασκαλίας και σκηνικής παρουσίασης τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ηλία Γκαρτζονίκα [Διευθυντή τμήματος] και Νίκο Νούσια.Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».Εισιτήρια [10 ε] από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ. Μαρίνας 55, τηλ.26510 83961 –83840] τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7], και «Αναγνώστης» [Πυρσινέλλα 11], Rock shop [Πουτέτση 1α], «Ιρις» [ Γρ.Σακκά 20]. Πληροφορίες 6949 893555.

ΑΡΤΑ: Θερινό πενθήμερο ωράριο για τα καταστήματα

Από σήμερα Δευτέρα 25 Ιουνίου θ' αρχίσει να εφαρμόζεται το θερινό -πενθήμερο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα της Άρτας, το οποίο θα έχει ισχύ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.Έτσι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις μέρες Δευτέρα και Τετάρτη από 8:00 – 2:30, τις μέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 8:00-2:00 και από 6:00-9:00. Σάββατο κλειστά.

8ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑ - ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ

Αντιπαρερχόμενοι την αδράνεια και την αδιαφορία της Πολιτείας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού και προσδοκώντας ότι και οι νέες γενιές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν το υπέροχο οικοσύστημα με τα δελφινάκια του Αμβρακικού, τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα, τους αργυροπελεκάνους και τα άλλα είδη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, διοργανώνουμε και φέτος τον 8ο διάπλου του Αμβρακικού, μιάς διαδρομής 11 χλμ. από την Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας ως την Κορωνησία Άρτας την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012.Με αφετηρία την Βόνιτσα και ώρα 8.00 το πρωί και εκτιμώμενη ώρα άφιξης του πρώτου κολυμβητή στις 11.00 το πρωί στο λιμάνι της Κορωνησίας (πέρυσι η πρώτη κολυμβήτρια έκανε την διαδρομή των 11 χλμ. σε 2 ώρες και 41 λεπτά).Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στους Σαλαμούρα Θεόδωρο κιν. 6944596729 και Θοδωρή Λάμπρο κιν. 6979693858.Επειδή τα έξοδα της διοργάνωσης θα καλυφτούν από τους διοργανωτές, όσοι επιθυμούν να γίνουν χορηγοί του 8ου διάπλου μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω τηλέφωνα για τα περαιτέρω.Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να αγκαλιάσουν αυτή την εκδήλωση, η οποία τείνει να γίνει θεσμός και να παρευρεθούν την Κυριακή το πρωί από 10.30 ως τις 12.30 στο λιμάνι της Κορωνησίας για να χειροκροτήσουν τους αθλητές-κολυμβητές και παράλληλα να πιέσουμε όλοι μαζί την Πολιτεία και πρωτίστως τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία του οικοσυστήματος, γιατί η ανάπτυξη και η αειφορία της περιοχής μας εξαρτάται τα μέγιστα από τον προστασία αυτού του υπέροχου οικοσυστήματος.ΕΝΕΡΓΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Παραχώρηση δημόσιας γης σε αγρότες του Νομού Ιωαννίνων

Τη μίσθωση σε αγρότες 11 αγροτεμαχίων δημόσιας γης συνολικής έκτασης 86 στρεμμάτων ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Από αυτά τα 3 προορίζονται για αγροτική και τα άλλα 8 για κτηνοτροφική χρήση, Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μίσθωσης έως τις 18 Ιουλίου.ικαιούχοι του προγράμματος, εκτός από επαγγελματίες αγρότες, ομάδες παραγωγών και ανέργους είναι και πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ηλικίας έως τριάντα πέντε ετών.Οι αναρτήσεις μίσθωσης γης από εδώ και στο εξής για όλο το καλοκαίρι θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Πέμπτη.

Αντάμωσαν και φέτος στο Περτούλι οι Σαρακατσαναίοι

Ολοκληρώθηκαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις του 32ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων. Είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση και πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1980 στα τέλη Ιουνίου.Την εκδήλωση διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η οποία έχει ως μέλη της 42 συλλόγους διάσπαρτους ανά την Ελλάδα και εκπροσωπούν περίπου 500.000 Σαρακατσάνους.

Βραδιά τζαζ στη Δροσιά

Βραδιά τζαζ μουσικής με το τρίο Human Feeling διοργανώνει στις 25 Ιουνίου στη Δροσιά το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνου Γεωργονίκου.

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη για την αποκατάσταση της Όασης

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη για την αποκατάσταση της Όασης και του περιβάλλοντος χώρου, η οποία είχε εκπονηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.Η έγκριση αυτή δίνει το πράσινο φως στο Δήμο ώστε να προχωρήσει τις διαδικασίες για ένταξη του έργου αποκατάστασης σε κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.Στόχος είναι ο χώρος της Όασης να ανακτήσει την παραδοσιακή του μορφή και λειτουργία με πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου που αποτελεί αρχιτεκτονική δημιουργία του Άρη Κωνσταντινίδη.

ΑΡΤΑ:Σύλληψηγια οφειλές στο Δημόσιο

Στην Άρτα συνελήφθη  ένας 51χρονος έμπορος ηλεκτρικών ειδών για μη απόδοση ΦΠΑ. Σε βάρος του 51χρονου εκκρεμούσε παραγγελία του εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος, διότι δεν είχε καταβάλει ποσό ύψους 18.162 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

Τα Γιάννινα η έδρα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

Υπεγράφει η απόφαση συγκρότησής του
Υπεγράφη από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα η απόφαση για την σύσταση του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων βάση του οποίου οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά.Στην προκειμένη περίπτωση οι τέσσερις φορείς που καλύπτουν σήμερα την Ήπειρο και που εδώ και ένα μήνα περίπου στην ουσία ανασυστήθηκαν με νέες διοικήσεις, θα πρέπει να ενοποιηθούν και στο εξής θα λειτουργεί ένας.Έδρα του Φορέα σύμφωνα με την απόφαση της κ. Γεωργακοπούλου ορίζονται τα Ιωάννινα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι πόροι του, ο χρόνος λειτουργίας, τα όργανα διοίκησης, που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή και ο αριθμός των αιρετών αντιπροσώπων κάθε Δήμου.Η απόφαση αυτή βέβαια αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου Δωδώνης, Κώστα Κατσανάκη, ο οποίος διεκδικούσε την έδρα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ επειδή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στα όριά του πρόκειται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.Συμφωνά με την απόφαση οι αιρετοί αντιπρόσωποι είναι συνολικά 33 και θα αναδειχθούν από τα Δημοτικά Συμβούλια.Με τρεις αντιπροσώπους θα εκπροσωπηθούν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Άρτας.Με δύο αντιπροσώπους θα εκπροσωπηθούν οι Δήμοι Δωδώνης, Ζηρού, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Νικολάου Σκουφά, Πάργας, Πρέβεζας, Πωγωνίου, Σουλίου και Φιλιατών και με έναν αντιπρόσωπο οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ζαγορίου, Κόνιτσας και Μετσόβου.Σύμφωνα με την απόφαση η επωνυμία του Περιφερειακού Συνδέσμου είναι «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».Σκοπός του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων,όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και ειδικότερα η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων και των δράσεων αυτού για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση,θαλάσσια μεταφορά ΑΣΑ, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων της χωρικής του αρμοδιότητας, σύμφωνα με τους όρους της υπ΄αριθμ.2527/2009 ΚΥΑ (ΦΕΚ 83 Β΄/23-1-2009).Η χρονική διάρκεια του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου ορίζεται σε τριάντα έτη από τη δημοσίευση της παρούσας Αποφάσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πόροι του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου είναι:
α) οι ετήσιες εισφορές των Ο.Τ.Α. που συμμετέχουν σε αυτόν και οι εισπράξεις από το αντίτιμο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τρίτους,
β) κάθε είδους επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομίες ή κληροδοσίες,
γ) οι πρόσοδοι από την περιουσία του Περιφερειακού Συνδέσμου καθώς και από τη συμμετοχή του σε προγράμματα,
δ) έσοδα και πιθανές ενισχύσεις από συλλογικά συστήματα του Ν. 2939/2001 και
ε) λοιπά έσοδα από κάθε πηγή, όπως από την εμπορία υλικών, βιοαερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόστιμα που επιβάλλονται για την καθυστερημένη καταβολή εισφορών των Ο.Τ.Α. ή λοιπών τρίτων κ.ο.κ. ( βλ. άρθρο 6 παρ. 1 υπ΄αριθμ.2527/2009 ΚΥΑ).


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τραγωδία με λαθρομετανάστες


Δύο Αφγανούς μετανάστες νεκρούς και άλλους τρεις σε κώμα ανακάλυψαν οι αρχές στην Ανκόνα της Ιταλίας, κρυμμένους σε λεωφορείο που αποβιβάστηκε από πλοίο που κατέπλευσε από την Ελλάδα.Συνολικά, περισσότεροι από 20 λαθρομετανάστες είχαν στοιβαχτεί σε ειδικές κρύπτες στο όχημα, που είχε διπλό πάτο. Το λεωφορείο επιβιβάστηκε στο ferry boat από την Ηγουμενίτσα.Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τους δύο Έλληνες οδηγούς και θα οδηγηθούν ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης.Ο θάνατος των δύο φαίνεται πως προήλθε λόγω ασφυξίας από τις αναθυμιάσεις στο γκαράζ του πλοίου.