Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, μιας από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για την πατρίδα μας, ανήκουν πλέον στην ιστορία. Η λαϊκή ετυμηγορία εκφράστηκε τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στο Νομό μας, το Νομό Θεσπρωτίας, και είναι απόλυτα σεβαστή.Εμείς που στελεχώσαμε το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, το πιο νέο ηλικιακά ψηφοδέλτιο της Παράταξής μας σε όλη την Ελλάδα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Η δύναμη και το κουράγιο που μας έδωσαν, είναι για μας ανεκτίμητα.Σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, επιλέξαμε να δώσουμε ένα συλλογικό αγώνα, προτάσσοντας τις αξίες με τις οποίες γαλουχηθήκαμε, με εντιμότητα, σεβασμό στο συμπολίτη μας, καθαρές κουβέντες και προτάσεις για τον τόπο μας. Δώσαμε έναν αξιοπρεπή αγώνα, χωρίς να κρυφτούμε, και ο Θεσπρωτικός Λαός μας τίμησε δίνοντας μας ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε και τους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν, γιατί στην πλειοψηφία τους μας υποδέχτηκαν θερμά και με σεβασμό, δίνοντας μας την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, του τόπου μας και ιδίως της Νέας Γενιάς.Είναι αυτονόητο ότι οι αγώνες μας για την Ελλάδα, τη Θεσπρωτία και τη Νέα Γενιά θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ορμή και διάθεση. Άλλωστε δεν είμαστε περαστικοί αλλά ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι πολίτες, με όνειρα και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε.Καλούμε όλους σε συστράτευση στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τη Θεσπρωτία. Με τη Νέα Γενιά μπροστάρη για την Αλλαγή.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΠΕΛΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΓΑ:Εγκαίνια Μουσειακού Χώρου Ελιάς και Γευσιγνωσίας ‘Paragaea’

Ο μουσειακός χώρος ελιάς και γευσιγνωσίας Paragaea αναβιώνει μνήμες από το παρελθόν της βιομηχανικής περιόδου της Πάργας. Επίσημη πρώτη στα εγκαίνια του χώρου, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 στις 20.00. Έπειτα από 35 περίπου χρόνια, που κρατούσε μέσα του ερμητικά σφραγισμένη μία μακρά ιστορία, το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της Πάργας - το ελαιοτριβείο των αδελφών Λέκκα - ξεκινά και πάλι την ιστορική του διαδρομή και μεταφέρει γνώσεις και πληροφορίες σημαντικές, που αποτυπώνουν την αίγλη περασμένων εποχών και φέρουν πάνω τους το σεβασμό για τους ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην επεξεργασία και στην παραγωγή ελιάς. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που έπειτα από πολλή μελέτη και με σύμμαχο το μεράκι και την αγάπη των ιδιοκτητών του, φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο στα τουριστικά δρώμενα της Πάργας. Ο μουσειακός χώρος ελιάς και γευσιγνωσίας Paragaea αποτελείται από δύο ορόφους. Στο ισόγειο εκτίθεται η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο και στο πατάρι παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών, μέχρι σήμερα. Η πολύχρονη σύνδεση του τόπου με την ελιά κορυφώνεται με την παρουσίαση της λειτουργίας του ίδιου του ελαιοτριβείου, ενώ η περιήγηση στον κόσμο της παργινής ελαιοπαραγωγής ολοκληρώνεται στο χώρο γευσιγνωσίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα και παράγωγα ελιάς. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν ένα ταξίδι στην Πάργα, με τις πολλές ομορφιές, όπου το πράσινο της πλούσιας βλάστησης συναντάει το γαλάζιο της θάλασσας αιχμαλωτίζοντας τις αισθήσεις και να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία τέχνης, πολιτισμού και γευσιγνωσίας, ας επισκεφτούν το χώρο του Paragaea… Με γνώμονα τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς στο σώμα και στο πνεύμα, εντός του Μουσειακού Χώρου Ελιάς και Γευσιγνωσίας λειτουργεί πωλητήριο όπου διατίθενται φαγώσιμα και καλλυντικά προϊόντα, τα οποία προέρχονται από τον ιερό καρπό της ελιάς. Ανακαλύψτε τα! Ο Μουσειακός χώρος λειτουργεί κατά την τουριστική περίοδο Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.30 έως 22.30. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.paragaea.gr.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος τα βιβλία στα Σχολεία

Χάρη στις έγκαιρες πρωτοβουλίες Αρβανιτόπουλου
Ποιος δεν θυμάται το μπάχαλο που επικράτησε πέρυσι στα σχολεία όλης της χώρας με τις… φωτοτυπίες και τα cd της ντροπής και τα βιβλία που ελέω... Αννούλας, κατέληξαν να βρίσκονται στα χέρια των μαθητών στις… αρχές Φεβρουαρίου του 2012!!! Ευτυχώς φέτος ήδη δρομολογήθηκαν έγκαιρα από τον πρώην υπουργό Κώστα Αρβανιτόπουλο όλες οι σχετικές διαδικασίες και από τις αρχές Ιουλίου τα σχολικά βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία και θα περιμένουν τους μαθητές. Θα μας λείψουν βέβαια οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου αλλά τι να κάνουμε, όπως "έστρωσε" ας κοιμηθεί...

25000 ευρώ για την επισκευή του χώρου που θα στεγάσει το ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα

Η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου, προκηρύσσει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό με το σύστημα, με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3669/08 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων», για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου για την ανάθεση του έργου :«Επισκευή και διαμόρφωση χώρου Ε. Ι. Ν. για την λειτουργία KΕΘΕΑ)»με προϋπολογισμό 25.000€ (με ΦΠΑ).Το έργο συντίθεται από μια κατηγορία εργασιών, ΚΤΙΡΙΑΚΑ με προϋπολογισμό 20.210,76€ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα).Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων κλπ), να πάρουν πληροφορίες για τα σχετικά με τον διαγωνισμό και να λάβουν γνώση της μελέτης μέχρι την Πέμπτη 28 - 06 - 2012, από την έδρα της υπηρεσίας (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου, Π. Τσαλδάρη 18α - 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, τηλέφωνα 2665 3 60135, 60133 FAX 2665 0 99827, για επικοινωνία κ. Παύλος Αλεξίου - κ. Ελευθέριος Σοφίας).

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Διακοπή ρεύματος στην Επαρχία Φιλιατών

Την ΠΕΜΠΤΗ 21. 6. 2012 θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από 08.30 πμ έως 12.30 μμ λόγω απαραιτήτων εργασιών στα δίκτυα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε στις παρακάτω περιοχές
ΦΟΙΝΙΚΗ ,
ΦΑΝΕΡΟΜΕΝΗ,
ΓΙΡΟΜΕΡΙ ,
ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ ,
ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ,
ΞΕΧΩΡΟ,
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ,
ΑΓ.ΠΑΝΤΕΣ ,
ΠΛΑΤΑΝΟΣ,
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ,
ΚΑΜΙΤΣΙΑΝΗ,
ΤΣΑΜΑΝΤΑΣ,
ΒΑΒΟΥΡΙΟ,
ΛΙΑ,
ΛΙΣΤΑ
ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ
ΓΑΡΔΙΚΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ,
ΑΝΑΒΡΥΤΟ
ΚΡΥΟΝΕΡΙ,
ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΑ,
ΝΕΡΟΧΩΡΙ,
ΚΑΤΩ ΞΕΧΩΡΟ,
ΔΑΦΝΗ
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.Για το λόγω αυτό οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνεχεία ρεύμα.Έτσι για λογούς ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς η αλλά στοιχειά του δικτυού ακόμα κι αν βρίσκονται στο έδαφος γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Σε διαβούλευση το Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου

Σε διαβούλευση, μέχρι τις 2 Ιουλίου 2012, τίθεται το Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, με έγγραφό της καλεί τους Δήμους της Ηπείρου, να καταθέσουν προτεινόμενες θέσεις – οικόπεδα στην περιοχή ευθύνη τους για τη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη στο έγγραφο της, υπογραμμίζει πως «η χωροθέτηση των Σ.Μ.Α. σε θέσεις που πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, παρουσιάζεται σήμερα ως διαδικασία άμεσης προτεραιότητας».Τα έργα και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή, υπογραμμίζει η κ. Καλογιάννη, επισημαίνοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκαν δράσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως η χορήγηση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, η οριστική κατάργηση των υπολειπόμενων και ανενεργών ΧΑΔΑ της Ηπείρου, η δρομολόγηση των οριστικών μελετών για την κατασκευή της Μονάδας Αστικών Στερών Αποβλήτων, καθώς και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.«Η εμφανιζόμενη δραστηριότητα, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με τεχνικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό και με στόχο την ταχεία υλοποίηση των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (ανακύκλωση και αξιοποίησή τους), ώστε να αποτελέσουν, τελικά, παράμετρο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμικής εξέλιξης για την Περιφέρειά μας. Οι προσδοκίες των πολιτών μας καλούν σε κοινή συμπόρευση για τη συνέχιση της δυναμικής, μεθοδικής και οργανωμένης αντιμετώπισης των δυσκολιών και για την ανάκτηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ομαλοποιείται η εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία των Ιωαννίνων

Με απόφαση ΕΟΠΥΥ ισχύουν και όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιουνίου
Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του Νομού Ιωαννίνων, μετά την απόφαση για άρση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, που έχουν πάρει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας.Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων γίνεται πλέον χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, χορηγούνται δωρεάν ακόμη και εμβόλια, γεγονός που ανακουφίζει σε σημαντικό βαθμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μετριάζει την γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει και εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσης. Η ισχύς των συνταγών, διευκρινίζεται, παρατείνεται για πέντε εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη της κινητοποίησης.Η εγκύκλιος αυτή προκάλεσε τις αντιρρήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά και τυπικά παράνομη και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι δεν πρέπει να αποζημιωθούν οι συνταγές που εκτελέστηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο από 1/6 έως 13/6.Στη βάση αυτή ο ΠΦΣ καλεί τους φαρμακοποιούς και για λόγους δεοντολογίας και για λόγους νομιμότητας κατά την εκτέλεση συνταγών προηγούμενων ημερών να ελέγχουν και να τηρούν το περιθώριο των πέντε εργασίμων ημερών.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς

«Πατριωτισμό, αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ορκωμοσία του και πριν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα.«Θα ζητήσω αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό», πρόσθεσε.Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής. «Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, παραδίδοντας τα ηνία στον Αντ. Σαμαρά.«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια...» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό. Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη ενώ επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης. «Δεν είστε μόνος σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει «τη βοήθεια όλων».Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση» των κρίσιμων στιγμών που διερχεται η χώρα, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη. Συνεχάρη επίσης τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για την «άψογη», όπως είπε, εκτέλεση του έργου του.Νωρίτερα, λίγο μετά τις 16.00 έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ορκίζεται Πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο μετά τις 16.00 ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς διαθέτει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της Βουλής μετά τη συμφωνία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να συμπράξουν σε κυβερνητικό σχήμα. Στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προσέλθει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί Πρωθυπουργός, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση.Τα ονόματα των νέων υπουργών αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ κι ενώ μαίνεται η ονοματολογία. Κατά την εισήγησή του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως 16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της ΕΤΕ. Το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες , ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς και ως τώρα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στις 19.00 θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς αύριο Πέμπτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Μιχελάκης.Το όνομα του κ. Αντώνη Μανιτάκη ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού φέρεται να υπουργοποιούνται η Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΥΠΕΚΑ).Για το υπουργείο Αμυνας άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (το όνομα του «παίζει» και για το υπουργείο Εξωτερικών ή την προεδρία της Βουλής) και άλλες για παραμονή του Φράγκου Φραγκούλη.Γρίφος παραμένει το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Αύριο Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Eπικύρωση αποφάσεων 5ου Πρακτικού της Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
1.Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στο 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού & Παράδοσηςστην Αθήνα, στο Ζάππειο, το διάστημα 22-24/6/2012.
(Εισήγηση : Δ/νση ΔιάΒίου Μάθησης – Απασχόλησης – Εμπορίου & Τουρισμού).
2.Τροποποίηση της από 21-6-2011 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΙΓΜΕ, ως προς το άρθρο 6, για την εκτέλεση του έργου : «Μελέτη κατολισθήσεων στα Δ.Δ. Μουζακαίων, Δαφνούλας και Μάζια του Δήμου Ιωαννιτών».
(Εισήγηση Δ/νση Προγραμματισμού Περιφέρειας Ηπείρου).
3.Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης ( ΕΚΒΑΑ ), πρώην ΙΓΜΕ, για την υλοποίηση του έργου: «Εκπόνηση τεχνικογεωλογικών μελετών πληγέντων οικισμών από κατολισθήσεις περιόδου 2010 σε περιοχές του Ν. Ιωαννίνων» και ορισμός μελών, με τους αναπληρωτές τους, από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
(Εισήγηση Δ/νση Προγραμματισμού Περιφέρειας Ηπείρου).
4.Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου – Π. Ε. Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών για την υλοποίηση του έργου «Ηλεκτροδότηση Δεξαμενής - Αντλιοστασίου Τ.Κ. Κρυόβρυσης» και ορισμός μελών, με τους αναπληρωτές τους, από την Π. Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρεια Ηπείρου, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
(Εισήγηση Δ/νση Προγραμματισμού Περιφέρειας Ηπείρου).
5.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά στην εκπόνηση και εφαρμογή επιχορηγούμενου από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. προγράμματος συνεργασίας, από 1-7-2012 έως 31-12-2012 και τον ορισμό μελών με τους αναπληρωτές τους, από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.(Εισήγηση Δ/νση Προγραμματισμού Περιφέρειας Ηπείρου).
6.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Εγκατάσταση βιοτεχνίας ανακύκλωσης πλαστικών, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Πρέβεζας» Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε. Π. Ε.».
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
7.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Βελτίωση και κατασκευή της οδού που συνδέει την Τ. Κ. Ράχης με την επαρχιακή οδό Άρτας - Σαλαώρας στο Δήμο Αρταίων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Αρταίων –Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
8.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά εκμετάλλευση νέου λατομικού χώρου αδρανών υλικών στη θέση «Μύλοι» της Τ.Κ. Αγίας Μαρίνης Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.».(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
9.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη λειτουργία των Πηγών Λούρου, του Δήμου Δωδώνης, Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Δωδώνης.
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
10.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας από 24.000 πτηνά πάχυνσης σε 31.000 πτηνά (εξαίρεση από κατεδάφιση), με υδρογεώτρηση, η οποία λειτουργεί στην Τ.Κ. Κάτω Λαψίστας του Δήμου Ζίτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Αιμίλιος Μαμακής
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).

Σταδιακά η ανάπτυξη κλιμακίου Canadair στο Άκτιο

Τη μόνιμη στάθμευση στο αεροδρόμιο του Ακτίου, δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, είχε ζητήσει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Σήμερα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Α. Μπονάτσος, απαντώντας στο έγγραφο του Περιφερειάρχη, κάνει γνωστό ότι «σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος που προβλέπει την σταδιακή ανάπτυξη του Εθνικού εναέριου στόλου, το κλιμάκιο αεροσκαφών Canadair στο Άκτιο θα αναπτυχθεί με την αύξηση διαθεσιμότητας των αεροσκαφών από το ΓΕΑ».Ο Αρχηγός αναφέρει ακόμη ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας, γενικότερα σχετικά με το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και μέσα στα πλαίσια πάντα των αρμοδιοτήτων του, αντιμετωπίζει θετικά και αξιολογεί όλες τις προτάσεις για την καλύτερη καταπολέμηση του φαινομένου».Καταλήγοντας θεωρεί ουσιαστική και αναγκαία την συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Σύσκεψη φορέων για την οργάνωση των παραλιών της Πρέβεζας

Στράτος Ιωάννου: «Πεντακάθαρα τα νερά των ακτών μας»
Τα νερά όλων των ακτών της Π. Ε. Πρέβεζας είναι πεντακάθαρα και κατάλληλα για κολύμβηση. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την Τρίτη 19 Ιουνίου στην Π.Ε. Πρέβεζας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, με αντικείμενο τη συζήτηση ζητημάτων που άπτονται της καθαριότητας των ακτών και των υδάτων, καθώς και τα προβλήματα των Δήμων στην διεκδίκηση των γαλάζιων σημαιών.Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ Κοσμάς Κορωναίος, ο Δήμαρχος Πάργας κος Αθ. Λιόλιος ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ Ευθ. Τσίγγος, ο Γ. Γιαμάς Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, ο κ. Π. Χαλκίδης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας,ο Χρ. Γκογκοζώτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας, η κ. Ελ. Κολιοφώτη, Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Δ. Πάργας, ο κ. Ευ. Τζίμας της Λιμενικής Αστυνομίας, ο κ. Π. Κύρλας από την Κτηματική Υπηρεσία καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.Στη σύσκεψη παρέστη η Προϊσταμένη του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου κα Ελ. Αθανασούλα, η οποία ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ανέφερε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συστηματικές δειγματοληψίες, ξεκινώντας από τις 14 Μαΐου σε όλες τις ακτές της περιοχής, από το Ψαθάκι μέχρι το Σαρακίνικο. «Και φέτος τα αποτελέσματα των ελέγχων αποδεικνύουν ότι τα νερά όλων των ακτών της Π.Ε. Πρέβεζας είναι πεντακάθαρα, όλα μέσα στα αυστηρά πρότυπα των ελέγχων και κατάλληλα για κολύμβηση», υπογράμμισε.

Οι «Γαλάζιες σημαίες»
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν η υπέρβαση των δυσχερειών, ώστε να ανακτηθούν οι γαλάζιες σημαίες στην Π.Ε. Πρέβεζας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, στην τοποθέτησή του, διαβεβαίωσε ότι, αν και αυτό το ζήτημα, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων, η Π.Ε. θα βοηθήσει τους Δήμους, σε ότι ζητηθεί, ώστε το 2013 να ανακτηθούν οι γαλάζιες σημαίες για τις πεντακάθαρες ακτές της περιοχής.Χαρακτηριστικά ανέφερε και τα εξής: «Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να λειτουργήσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που χρονίζουν. Οι γαλάζιες σημαίες είναι ένα σημαντικό διεθνώς αναγνωρίσιμο σύμβολο, που πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται στις ακτές μας, των οποίων τα νερά είναι πεντακάθαρα. Η στέρηση των γαλάζιων σημαιών φέτος οφείλεται σε διαδικαστικά προβλήματα, όπως η αδυναμία πρόσληψης ναυαγοσωστών από τους δήμους λόγω εκλογών. Παρότι η αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη ανήκει στους Δήμους, θα τους στηρίξουμε σε αυτήν την προσπάθεια, σε ό,τι μας ζητηθεί, ξεκινώντας από νωρίς, ώστε του χρόνου να μην λείπει καμμία γαλάζια σημαία από τις ακτές μας».

Φωτιά στο γραφείο του Κώστα Τασούλα‎ στη βουλή

Μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε στις 13:30 το μεσημέρι στο γραφείο του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, στη Βουλή.Η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε κλιματιστικό.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εξωτερική εγκατάσταση του κλιματιστικού εξεράγη με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Όλοι πάντως είναι καλά στην υγεία τους και η φωτιά έχει ήδη σβήσει.

Τη φωτογραφία ανέβασε στο twitter ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

3ο Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ BASKETBALL CAMP

Το Τμήμα Μπάσκετ του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ, μετά τις μεγάλες επιτυχίες των ομάδων του, τόσο αρχικά των ΓΥΝΑΙΚΩΝ που κατάφερε να εξασφαλίσει ύστερα από ένα δύσκολο μαραθώνιο την παραμονή στη μεγάλη Α2 ΕΘΝΙΚΗ Κατηγορία, των ΑΝΔΡΩΝ που πανηγυρικά συνέχισε τις διαδοχικές της ανόδους και πλέον θα αγωνίζεται στην Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ, των ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ που αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες ΕΣΚΑΒΔΕ και προκρίθηκαν στο Final-6 του Πανελληνίου πρωταθλήματος, όσο και των υπόλοιπων αγωνιστικών τμημάτων υποδομής που πρωταγωνίστησαν στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα,ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Το 3ο Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ BASKETBALL CAMP για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 4 έως 17 ετών, από 25 Ιουνίου μέχρι και 6 Ιουλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας.Μια πετυχημένη τα δύο προηγούμενα χρόνια διοργάνωση, που κάτω από την επίβλεψη καταξιωμένων προπονητών Μπάσκετ- Καθηγητών Φυσικής Αγωγής εξασφαλίζει μια δημιουργική ενασχόληση με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και ταυτόχρονα οδηγεί τους μικρούς αθλητές και τις μικρές αθλήτριες στο να μυηθούν στα μυστικά του.Στο φετινό CAMP του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα πραγματοποιηθεί εκτός των άλλων και τουρνουά 3Χ3, πληθώρα διαγωνισμών και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά μερικούς από τους γνωστότερους παίχτες και προπονητές του αθλήματος που θα τιμήσουν με τη παρουσία τους το 3ο Basketball Camp.Πληροφορίες – εγγραφές στον υπεύθυνο διοργάνωσης του Camp κ. Νίκο Παπαδόπουλο: τηλ. 6947828430

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς Δρυμούς και δάση της Π.Ε. Ιωαννίνων

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για προληπτικούς λόγους, από σήμερα και μέχρι λήξης της αντιπυρικής περιόδου (31-10-2012) και από ώρας 21.00 έως 06.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων, ως και της παραμονής εκδρομέων στους παρακάτω, εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων σε ημέρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός :
Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.
Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1. Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Τ.Κ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
2. Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.
3. Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Τ.Κ. Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.
4. Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο του Δ.Κ Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια του Δ.Κ. Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.
5. Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων.
6. Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.
7. Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.
Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.
Στις οδούς και περιοχές:
1. Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του του Δήμου Κόνιτσας.
Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.
α) Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.
β)Σε όλες τις Δασικές οδούς και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους Τ. Κ. Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.Με την ίδια απόφαση, η εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και των Δήμων.

Θερινό Σχολείο από το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου με θέμα "Γνωρίζοντας τον Αυτισμό"

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου, διοργανώνει Θερινό Σχολείο με θέμα “Γνωρίζοντας τον αυτισμό”, από την Παρασκευή 29 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012, στο Ξενοδοχείο “PRINCESS LANASSA”, στο Κωστήτσι, 25 λεπτά από τα Ιωάννινα.Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου, αποτελούμενη από τις Λογοθεραπεύτριες Μαρία Ιγνατίου (M.S.c, MRCSLT) και Γλυκερία Λώλη (M.A.), την Εργοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Αναγνώστου και τον Ψυχολόγο Μιχάλη Τσεντσερή (M.A.-Msc-Med).Επίσημος προσκεκλημένος ο Φώτης Μωρόγιαννης (MD PhD) Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων.Τηλεδιάσκεψη με την Άννα Πλέσσα (ME.d, BCBA), Σχολική Ψυχολόγο, Αναλύτρια Συμπεριφοράς, Επιστημονική Υπεύθυνη στο “Μονορόδι”, Σύμβουλο PECS και τον Ιγνάτιο Καφαντάρη, Παιδοψυχίατρο, Κλινικό Υπεύθυνο στο “Μονορόδι”.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, διαλέξεις, ομάδες εργασίας και συζητήσεις με τους ειδικούς.Στο Θερινό Σχολείο μπορούν να συμμετάσχουν γονείς, εκπαιδευτικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φοιτητές λογοθεραπείας, παιδαγωγικών σχολών και σχολών επαγγελμάτων υγείας, καθώς και όσοι ασχολούνται με τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.Πληροφορίες – Εγγραφές:τηλ. 2651067320 & 6986180630 diepistimoniko.kentro@gmail.com http://www.diepistimoniko.gr

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τένις στην Άρτα

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας διοργανώνει Πανελλαδικό Πρωτάθλημα τένις από 23-29 Ιουνίου στα γήπεδα του Ομίλου με συμμετοχές αθλητών & αθλητριών από όλη την Ελλάδα στις κατηγορίες 12 και 18 ετών. Με σχετικό δελτίο τύπου, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας καλεί τους Αρτινούς φιλάθλους να παρακολουθήσουν τους αγώνες, καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ, τονίζοντας πως «οι αθλητές παίζουν καλύτερα μπροστά σε κοινό».

Σε εξέλιξη η νέα σύσκεψη των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.Στη σύσκεψη μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.«Αγκάθι» στις συνομιλίες αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέρειας σε ισχύ και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.Μετά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση παραμένουν επίσης οι διαφορές για το μεταναστευτικό.

Νέα δράση με τίτλο "Πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων"

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), το Γραφείο Διασύνδεσης και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο δράσεων που υλοποιούν για την υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του Ιδρύματος σε θέματα απασχόλησης, σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας υλοποιεί μια νέα δράση με τίτλο "Πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων".Το πρόγραμμα Mentoring απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες με πλούσια επαγγελματική εμπειρία και αποτελεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, φοιτητή και επαγγελματία, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης.Σκοπός του προγράμματος Mentoring είναι η υποστήριξη τελειόφοιτων φοιτητών στη διαχείριση της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις προοπτικές τους και να εξελίξουν τις δεξιότητες τους.Επιμέρους στόχοι του προγράμματος Mentoring είναι:
 η διερεύνηση νέων προοπτικών επαγγελματικής ανάπτυξης
 ο προσδιορισμός πιθανών τομέων ανάπτυξης
 η μάθηση και εξάσκηση σε τεχνικές ένταξης στην αγορά εργασίας
 η βελτίωση της αυτοπεποίθησης
 η διεύρυνση του προσωπικού δικτύου επαφών και
 εν γένει η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών για την ανάπτυξη του προσωπικού σχεδίου ανάπτυξης (career planning)
Ακολουθώντας τη ροή υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης, μετά τη διαδικασία των αιτήσεων, ακολούθησε η διαδικασία του «ταιριάσματος» ενός Μέντορα (Mentor) με έναν τελειόφοιτο φοιτητή (Mentee) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δημιουργήθηκαν τα πρώτα ζευγάρια, τα οποία θα συνεργαστούν για 6 μήνες.Επόμενο προκαθορισμένο βήμα, σύμφωνα με τη δομή του προγράμματος Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι η πραγματοποίηση της 1η Ομαδικής Συνάντησης (Ο.Σ.), η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, στις 6.00 μ. μ. στο χώρο της Μονής Δουρούτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η εκπαίδευση των Μεντόρων (Mentors) στις αρχές και τη φιλοσοφία του Mentoring και η γνωριμία τους με τους καθοδηγούμενούς τους (Mentees). Την εκπαίδευση των Μεντόρων θα αναλάβει η κα Βαρβάρα Ασημακοπούλου, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Business Coach και Mentor του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Mentoring μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. E. Γερωνυμάκη, Υπεύθυνη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντονίστρια του Προγράμματος Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, email: egeronim@cc.uoi.gr, τηλ. 2651007278.

Ανακαλύπτουν…προβλήματα για να μειώσουν την αξία της «Δωδώνης»!

Διοίκηση και εργαζόμενοι να την προστατεύσουν…

Και τι δεν σκαρφίζονται κάποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προκειμένου να… υπονομεύσουν την αξία της «Δωδώνης»! Με την προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να εκπνέει σε λίγες ημέρες (την ερχόμενη Δευτέρα), φαίνεται πώς θέλουν να εμφανίσουν προβληματική την εταιρία, προφανώς για να μειώσουν την αξία της και να την αγοράσουν στη συνέχεια… κοψοχρονιά.
Μάλιστα, αναφέρουν ότι υπάρχουν δήθεν ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η απουσία επενδύσεων της εταιρίας το τελευταίο διάστημα, η απορρόφηση της «ζημιογόνου» ΕΛΒΙΖ, ορισμένα δάνεια που «τρέχουν» από την ΑΤΕ, η δικαστική διαμάχη με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α.

Είναι ήδη γνωστά…
Μόνο που αυτά τα «προβλήματα» είναι τρεχούσης φύσεως και ήδη γνωστά, τόσο στην ίδια τη «Δωδώνη», όσο και στην κοινωνία της Ηπείρου (προφανώς και σε όλους τους επίδοξους μνηστήρες) και δεν αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια, για το μέλλον της εταιρίας, που συνεχίζει να αποτελεί «διαμάντι» για την Ήπειρο, ενώ και φέτος έκλεισε με κέρδη τη χρονιά.«Όσοι τα ισχυρίζονται δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνουν κάποια πράγματα, τα οποία όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδια στην πώληση της «Δωδώνης» σημειώνουν πηγές από τη γαλακτοβιομηχανία.

Η περίπτωση της ΕΛΒΙΖ…
Ένα από τα προβλήματα που πολλοί προσάπτουν στη «Δωδώνη» είναι η γνωστή απορρόφηση της ΕΛΒΙΖ.Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα οικονομικής ιστοσελίδας, στο οποίο αναφέρεται, ότι η εν λόγω εξαγορά ζημίωσε πολλαπλά τη «Δωδώνη» και την επιβάρυνε με πλεονάζον προσωπικό!
Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικαλείται λόγια επικεφαλής εταιρείας που είχε λάβει μέρος στην α’ φάση του διαγωνισμού, ο οποίος τόνισε, ότι «ο νέος επενδυτής θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη», ενώ αναφέρεται ακόμη και το ότι ο αγοραστής της «Δωδώνης» θα αναλάβει και τα δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ προς την ATE με επιτόκιο 11%.


Κοψοχρονιά…
Όμως, αλήθεια, κατά πόσο αυτά τα προβλήματα είναι πράγματι ικανά να βάλουν εμπόδια στο μέλλον της «Δωδώνης» και κυρίως να μειώσουν την αξία της; Δηλαδή, δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο νέος επενδυτής, να κάνει ρυθμίσεις των δανείων, εάν το επιθυμεί;Όπως εκτιμούν πηγές, η αξία και το όνομα της «Δωδώνης» -ειδικά στη φέτα- είναι γνωστά τοις πάσι και δεν πρόκειται τώρα να αλλάξουν τα δεδομένα αυτά. «Κάποιοι προφανώς θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα, για να μειώσουν την αξία της και να την πάρουν σε τιμή μικρότερη από την πραγματική αξία» αναφέρουν κύκλοι.


Να την προστατεύσουν…
Μπροστά σε όλον αυτόν τον κυκεώνα «προβλημάτων» που προσπαθούν κάποιοι να αναδείξουν, θα πρέπει να παρέμβουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η Διοίκηση της βιομηχανίας, δηλαδή η ίδια η ΑΤΕ, για την οποία η «Δωδώνη» αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο «όπλο» στη… φαρέτρα της. «Οφείλουν να την προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την αξία της» λένε παραγωγοί.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Και πάλι η «Γωνιά» στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

Σήμερα στις έξι το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις που αφορούν στο θέμα της Γωνιάς και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για έναρξη των έργων παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των τοπικών φορέων,μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου κ. Τίνας Μπότσαρη.

Για αγριογούρουνα πήγε, αλλά πιάστηκε ο ίδιος στο… δόκανο!

Λαθροθήρας στη Χρυσαυγή Σουλίου
Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι οι παράνομοι «κυνηγοί» δεν παραιτούνται απ’ το αγαπημένο τους… σπορ, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην άγρια πανίδα της περιοχής μας. Ευτυχώς μόνο που οι θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, κόβοντας την… όρεξη στους λαθροκυνηγούς!Το τελευταίο περιστατικό λαθροθηρίας που καταγράφηκε στην περιοχή μας, αφορούσε έναν άνδρα ο οποίος είχε στήσει νυχτερινό καρτέρι για αγριογούρουνα σε περιοχή της Χρυσαυγής στο Δήμο Σουλίου, στην οποία απαγορεύεται το κυνήγι.Τον παράνομο κυνηγό εντόπισαν επί τω… έργω μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες και φυσικά τον συνέλαβαν, αφού η περιοχή όπου ο δράστης είχε στήσει καρτέρι έχει οριστεί ως καταφύγιο περιορισμένης χρονικής διάρκειας και απαγορεύεται το κυνήγι αγριογούρουνου σ’ αυτήν.

Όλα τα… σύνεργα!
Ο λαθροθήρας με τη συνδρομή ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κατάλληλα τροποποιημένο το κυνηγετικό του όπλο, στο οποίο είχε προσαρμόσει ένα φακό, για νυχτερινή σκόπευση!Η καραμπίνα και άλλα σύνεργα που είχε μαζί του ο κυνηγός κατασχέθηκαν και σε βάρος του υποβλήθηκε μήνυση για παράνομη άσκηση θήρας σε περίοδο καθολικής απαγόρευσής της και σε περιοχή όπου δεν επιτρέπεται, καθώς επίσης και για άσκηση θήρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Προειδοποίηση της Ε’ Κ.Ο.Η.
Δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις σε οτιδήποτε σχετίζεται με το παράνομο κυνήγι, από όπου κι αν αυτό προέρχεται, προειδοποιεί με χθεσινή της ανακοίνωση η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει άλλους επίδοξους λαθροκυνηγούς. Παράλληλα, η Ε’ Κ.Ο.Η. χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά σημαντικό το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, κάτι που, όπως σημειώνει, αποδεικνύεται από τους 4.000 και πλέον ελέγχους, που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυνηγετικής περιόδου και από τις δεκάδες μηνύσεις που υποβλήθηκαν σε παραβάτες.Τέλος, επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα συνεχίσει να προσφέρει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με έργα και όχι με λόγια, με γνώμονα την προστασία της ίδιας της κυνηγετικής δραστηριότητας και φυσικά του θηραματικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης της».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών στο νέο κτίριο, στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, όπου λειτουργεί πλέον κανονικά.Το Κέντρο θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος όπου θα κάνει και δηλώσεις,στα τοπικά ΜΜΕ.

Λύθηκε εν μέρει το αδιέξοδο με τη χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο

Τι δήλωσε χθες ο Πρύτανης Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης
Με… τεχνητές αναπνοές προσπάθησε η υπηρεσιακή Κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο, να σώσει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και απ’ ότι φάνηκε μάλλον τα κατάφερε, αφού μετά από απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας Φρόσως Κιάου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδωσε παράταση δυο μηνών στη χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία θα αντιμετώπιζαν πολύ σημαντικά προβλήματα με την επιβίωσή τους από τα τέλη αυτού του μήνα.Έτσι, η χρηματοδότηση επεκτάθηκε έως και το τέλος Αυγούστου, όπου όλοι ελπίζουν ότι με τη νέα Κυβέρνηση θα βρεθεί η «χρυσή τομή», για να αποδεσμευτεί πλήρως η χρηματοδότηση και να συνεχίσουν να… ζουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Ο Τρ. Αλμπάνης…
Βέβαια, όπως είπε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, «τα Πανεπιστήμια θα έχουν τον τακτικό τους προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά δεν θα μπορούν να έχουν επιπλέον χρηματοδότηση».Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη σημαίνει, ότι «θα υπάρχει πάντα στοιχειώδης χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Αυτό που φοβόμασταν, κατάφερε η υπηρεσιακή υπουργός να το λύσει. Αυτό όμως λύνει εν μέρει το αδιέξοδο. Υπάρχουν όμως και άλλα ανοιχτά θέματα».Αυτά τα θέματα, σύμφωνα με τον Τρ. Αλμπάνη θα συζητηθούν στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα γίνει στην Εύβοια από τις 29 έως τις 30 του μήνα.

Για την σίτιση…
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση των φοιτητών του ΤΕΙ Ηπείρου (από την Παρασκευή έχει διακοπεί), ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είπε δεν υπήρξε επικοινωνία με την διοίκηση του ΤΕΙ, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεότητας, η αρμοδιότητα του οποίου πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε ζητήσει μια παράταση της ισχύουσας λειτουργίας, μέχρι να έρθει η χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο. Εάν έρθει, τότε το ΤΕΙ θα πρέπει να δει πώς θα συνεχίσει τη σίτιση στους δικούς του φοιτητές».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Γ. Τσίλης – Γ. Τζιάλλας: Άδικο το πρόστιμο της Κτηματικής Υπηρεσίας στο Ν.Ο.Ι.!

Αγωνιούν οι δύο πρωταθλητές για το μέλλον τουΣωματείου τους ενόψει Ολυμπιάδας…
Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου βρίσκονται οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές της Κωπηλασίας Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας. Οι δύο Γιαννιώτες αθλητές προπονούνται μαζί με τα υπόλοιπα Ολυμπιακά πληρώματα της Εθνικής μας Ομάδας στην Καστοριά και δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής πορεία τους.Ωστόσο, την προσπάθεια που κάνουν «σκιάζει» αυτή την περίοδο η υπόθεση με το υπέρογκο πρόστιμο των 110.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν οι Τσίλης και Τζιάλλας και στο οποίο φυσικά ανήκουν ακόμα.«Η προοπτική να μπει λουκέτο στο Ν.Ο.Ι., αφού αδυνατεί να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό είναι ότι χειρότερο για μας, σε μια περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την Ολυμπιάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Τσίλης, εκφράζοντας τη λύπη του για την άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, μεταχείριση του ιστορικού σωματείου της πόλης μας από την Πολιτεία. «Ο Ναυτικός Όμιλος έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική Κωπηλασία όλα αυτά τα χρόνια και το Κράτος έτσι του δείχνει την ευγνωμοσύνη του. Δεν φτάνει που δεν τον στηρίζουν οικονομικά, του επιβάλλουν και πρόστιμο από πάνω, οδηγώντας τον μ’ αυτό τον τρόπο σε κλείσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά.Από την πλευρά του ο Γιώργος Τζιάλλας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του Ν.Ο.Ι. θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα, τόσο όσον αφορά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των δύο πρωταθλητών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και για την μετέπειτα διεθνή αγωνιστική πορεία τους. Όπως σημείωσε, «ο Ν.Ο.Ι., η Διοίκηση και οι προπονητές του βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό μας και μας στηρίζουν σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε την Κωπηλασία δεν έχουμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ για προπονήσεις, βάρκες κ.λ.π., όπως δεν πληρώνει και κανένας άλλος αθλητής του Ομίλου μας».Ο Γ. Τζιάλλας χαρακτήρισε αδιανόητο αυτό που συμβαίνει κι εξέφρασε την ελπίδα η Κτηματική Υπηρεσία να κατανοήσει την αδικία που γίνεται σε βάρος του Ν.Ο.Ι. και να αναθεωρήσει την απόφασή της για το πρόστιμο.Οι δύο Γιαννιώτες πρωταθλητές κατέληξαν στις δηλώσεις τους απευθύνοντας δημόσια έκκληση προς την Πολιτεία, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών να στηρίξουν με κάθε τρόπο το Ναυτικό Όμιλο στην υπόθεση του προστίμου που του επιβλήθηκε για… καταπάτηση παραλίμνιας περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την πολύχρονη ιστορία του σωματείου τους και την ανεκτίμητη αθλητική προσφορά του στην περιοχή μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Ματαίωση προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έκανε ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις των ΜΜΕ της Ηπείρου!
Σε συνέχεια του από 18.06.2012 Δελτίου Τύπου της Εταιρείας, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» σας ενημερώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισθείσα (από 20.06.2012 έως 29.06.2012) διακοπή της κυκλοφορίας στον δεξιό κλάδο (κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Θεσσαλονίκη), από Α/Κ Μετσόβου έως Α/Κ Παναγιάς.Στο ως άνω τμήμα της οδού και για το παραπάνω χρονικό διάστημα η κυκλοφορία θα εξακολουθεί να διεξάγεται επί της Εγνατίας Οδού με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λόγω εκτέλεσης των επιτρεπτών (με παράλληλη κυκλοφορία ως άνω) εργασιών αποκατάστασης του ασφαλτικού οδοστρώματος.Για τον λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή των οδηγών για την τήρηση της προσωρινής κυκλοφοριακής σήμανσης και ζητούμε την κατανόησή τους.


ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Παρεμβάσεις για να μπει οριστικό τέλος στα προβλήματα υδροδότησης

Στις αρχές Ιουλίου η δημοπράτηση του μεγάλου έργου του ΣΥΔΚΛΙ ύψους 8 εκ. ευρώ
Με ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες διακοπές στην υδροδότηση ξεκίνησε το καλοκαίρι στο λεκανοπέδιο, με τον ΣΥΔΚΛΙ να μην έχει δεχτεί μέχρι στιγμής την παραμικρή ενόχληση από τους κατοίκους των περιοχών, που αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια.Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί αν μη τι άλλο τη διοίκηση και τα στελέχη του Συνδέσμου με τον πρόεδρο Θανάση Μανταλόβα να επισημαίνει σε χθεσινές του δηλώσεις, ότι οι παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει έχουν βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την παροχέτευση νερού σε ατές τις περιοχές.Ωστόσο η οριστική λύση δεν πρόκειται να δοθεί εάν δεν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του Συνδέσμου, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και αναμένεται να δημοπρατηθεί στις αρχές του Ιουλίου.«Με την προκήρυξη του έργου στις αρχές Ιουλίου και την υλοποίησή του στη συνέχεια το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά. Δεν ξέρω αν θα τις αποφύγουμε τις διακοπές το φετινό καλοκαίρι, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο», τόνισε, για να προσθέσει πως ο πυρήνας του προβλήματος δεν είναι στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά στην αδυναμία του συστήματος να μεταφέρει όλο αυτό το περίσσευμα νερού στους καταναλωτές.

Ενιαίος φορέας ύδρευσης
- αποχέτευσης

Η συγχώνευση ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΚΛΙ στο μεταξύ θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα, αρκεί να έχουν ολοκληρωθεί οι τρέχουσες υποχρεώσεις, να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο και πολιτική βούληση τουλάχιστον τριών δήμων, που υδρεύονται σήμερα από τη ΔΕΥΑΙ και τον Σύνδεσμο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Σε οικονομικό αδιέξοδο το ΤΕΙ Ηπείρου!

Την προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου ζητά το Διοικητικό Προσωπικό του Ιδρύματος το οποίο προχώρησε σε τρίωρη στάση εργασίας με αφορμή τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.Η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου με απόφασή της αναστέλλει την σίτιση αλλά και την φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων και στις τέσσερις πόλεις όπου λειτουργούν τμήματα. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης Γκίκας σημειώνει ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και επισημαίνει ότι επιτείνονται εξ αιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά και του κουρέματος που υπέστησαν τα αποθεματικά των ΤΕΙ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ!!!

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Πάλι και εφέτος τα έξυπνα μυαλά που μας Κυβερνούν, όχι μόνο τα διορισμένα, για τα οποία δεν έχει ευθύνη ο λαός, αλλά και τα αιρετά, δηλαδή τα επιλεγμένα, έδειξαν τα IQ τους.Στην καρδιά του καλοκαιριού, που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια και τα άλλα Βόρεια Κράτη, γεμίζουν τις παραλίες της Ηπείρου και ιδιαίτερα της Θεσπρωτίας, εκείνα τα μυαλά αποφάσισαν να κλείσουν την Εγνατία!Όχι για λίγες ώρες, όχι για μια ημέρα, όχι για μια εβδομάδα, αλλά για εννιά ολόκληρες ημέρες!!!Ξέρετε γιατί;Για να γίνουν λένε, ασφαλτικές εργασίες σε τμήματα της Εγνατίας.Τόση ηλιθιότητα συσσωρευμένη σε τέτοιους εγκεφάλους!Όμως καλά μας κάνουν.Αφού ακόμη τους ανεχόμαστε.Αφού κανείς δεν αντιδρά.Αφού κανείς δεν αντιστέκεται.Αφού δεν βρίσκεται ούτε ένας Εισαγγελέας για να τους δείξει πόσο σκληρό είναι για τους …πισινούς τους το …ξύλο του εδωλίου.


ΤΟΛΜΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΡΤΑ:Συνελήφθη 51χρονος για οφειλές προς το Δημόσιο

Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη προς το δημόσιο ύψους 18.162,40 ευρώ
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, 51χρονος ημεδαπός, έμπορος ηλεκτρικών ειδών, για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο (μη απόδοση Φ.Π.Α.).Ειδικότερα, σε βάρος του 51χρονου εκκρεμούσε παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος γιατί δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο, ποσό αναλογούν σε Φ.Π.Α. συνολικού ύψους 18.162,40 ευρώ.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ως γνωστό το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών μαθημάτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2012 με απόφαση έχει τροποποιηθεί, λόγω εκλογών της 17/6/2012.Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις -σύμφωνα με το τροποποιητικό πρόγραμμα- στο μάθημα των Γαλλικών θα διεξαχθεί στις 21/6/2012 το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα.Θα ήθελα να ενημερώσω τους αρμόδιους ότι:
-Οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις τελειώνουν στις 21/6/2012. Πως θα δώσουν ταυτόχρονα και τις δυο εξετάσεις; Είναι αδύνατον. Άρα αποκλείονται οι περισσότεροι μαθητές να δώσουν το ειδικό μάθημα.
-Οι λόγοι της κατανομής των υποψηφίων στα Εξεταστικά Κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) παραμένουν οι ίδιοι εδώ και 50 χρόνια!!!! Αν είναι δυνατόν. Έχουν λάβει υπόψη τους ότι η λειτουργούσα ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ συντομεύει την απόσταση για Θεσσαλονίκη; Αυτό όμως δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για αλλαγή του τρόπου κατανομής, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν οι υποψήφιοι μαθητές στη ΓΑΛΛΙΚΗ γλώσσα που διαμένουν π.χ. στην Ηγουμενίτσα να τους έχουν κατανέμει στην ΑΘΗΝΑ. Ενώ μπορούσαν κάλλιστα να πάνε στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που απέχει 3 ώρες και αυθημερόν πηγαινοέρχονται. Ενώ στην ΑΘΗΝΑ θα χρειαστεί 2 ημέρες τουλάχιστον συν τα έξοδα και η κούραση (μετάβασης και επιστροφής).
Ελπίζουμε να διορθωθούν τα 2 παραπάνω θέματα μια για πάντα.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

«Έκλεισε» Κολοβέτσιο ο ΠΑΣ

Στον ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο νεαρός αμυντικός δεν τα βρήκε με την Λάρισα για την ανανέωση της συνεργασίας τους και ο ίδιος αποφάσισε να πει το ναι στους Ηπειρώτες.Από την πλευρά του ποδοσφαιριστή η μεταγραφή θεωρείται κλεισμένη και από τον κάμπο βγαίνει μάλιστα τονίζουν ότι ο 21χρονος αμυντικός θα βρίσκεται στα Γιάννενα μέχρι την Πέμπτη για να υπογράψει και να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή.

Πεζοπορία στις «Πηγές του Βοϊδομάτη»

To Σάββατο 23 Ιουνίου 2012,όσοι θέλουν να περπατήσουν μαζί μας, πρέπει να συγκεντρωθούν στο parking του «Ομίλου» στην Λιμνοπούλα από όπου θα αναχωρήσουμε για το χωριό Βίκος.Ώρα εκκίνησης 10:00 πμ .Η διαδρομή χωρίζεται σε τρία μέρη
α) Από το χωριό Βίκος κατηφορίζουμε με 30 λεπτά απλής πεζοπορίας στις πηγές όπου θα δείτε από κοντά πως αναβλύζει, μέσα από τα βράχια της Αστράκας, ο Βοϊδομάτης.
β) Μετά από μικρή ξεκούραση επιστρέφουμε στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το πλάτος του ποταμού επιτρέπει πολλά και εδώ με μικρή ξεκούραση θα ανανεώσουμε τις δυνάμεις για
γ) διαδρομή πίσω στο χωριό Βίκος όπου ελεύθεροι πλέον μπορούμε να πιούμε καφέ ή τσίπουρο ή αναψυκτικά ή ακόμη και να γευματίσουμε στις ταβέρνες του χωριού.
Η πρώτη μας πεζοπορία είναι για όλες τις ηλικίες (από 9 χρονών έως 109 χρονών) με αθλητικά παπούτσια και ελαφρύ ρουχισμό, καπέλο, μαγκούρα. Λίγο νερό και ένα σνακ ίσως απαραίτητα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Φωτογραφική μηχανή απαραίτητη.
Σύνολο πεζοπορίας 1 ½ ώρα
Όσοι φίλοι γνωρίζετε την διαδρομή και θέλετε να συναντηθούμε στο χωριό Βίκος,να είστε εκεί μέχρι τις 11:00πμ που θα φτάσουμε και μεις.Πληροφορίες: Χρηστογούλας Στέφανος vradeto1340.blogspot.com

Σημείο αναφοράς ο νέος ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός των Τιράνων

Γράφει ο Λεωνίδας Παπάς*
Ο νέος Καθεδρικός των Τιράνων ,είναι από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα, όχι μόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και της Αλβανίας γενικότερα που χτίσθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Κατασκευάστηκε στο οικοδομικό δακτύλιο που περιβάλει την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και ήρθε να προστεθεί στα μνημειώδη κτήρια σε αυτό το χώρο, που ανήκουν σε τρεις ιστορικές περιόδους, (1) της τουρκοκρατίας που είναι το τζαμί του Etem Beu (1794) και ο πύργος ωρολογίου (1822), (2) στα λεγόμενα «ιταλικά» της δεκαετίας 30-40 όπου στεγάζονται ο δήμος και τα περισσότερα υπουργεία και(3) σε αυτά της κομουνιστικής περιόδου που είναι η όπερα, το εθνικό μουσείο, το 15όροφο ξενοδοχείο (που χτίσθηκε σε σημείο που προϋπήρχε ορθόδοξη εκκλησία), η κεντρική τράπεζα κλπ. Ο 35 μέτρων πύργος του ωρολογίου που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τα Τίρανα, πλέον δεν θα είναι μόνος του αφού λίγα μέτρα πιο νότια και στο ίδιο ύψος, θα είναι το νέο καμπαναριό της εκκλησίας.


Στιλιστικά και μορφολογικά στοιχεία του νέου ναού
Ο ναός αρχιτεκτονικά αποτελεί μύξη δύο μορφών της Παλαιοχριστιανικής Περιόδου, του περίκεντρου και της βασιλικής.Ο περίκεντρος ναός έχει άξονα αναφοράς την κατακόρυφη στο κέντρο του τρούλου και όλα αναπτύσσονται γύρο από αυτόν. Το μοναδικό αρχαίο περίκεντρο κτήριο που σώζεται μερικώς στην περιοχή μας είναι το Βαφτιστήρι του Βουθρωτού και είναι ίσως το σπουδαιότερο μνημείο που έχουμε, όχι μόνο για την αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και τη διακοσμητική με ψηφιδωτά αξία αλλά για το συμβολισμό που έχει, ως ιστορικός σταθμός στην αλλαγή εποχής, δηλαδή τον εκχριστιανισμό της περιοχής. Αυτής της μορφής οι ναοί σταμάτησαν να χτίζονται περίπου τον 5ο αιώνα γιατί ήθελαν να δώσουν περισσότερη έμφαση στο ιερό.Οι βασιλικού ρυθμού ναοί, έχουν σημείο αναφοράς το ιερό και αυτό υλοποιείται αρχιτεκτονικά με την κόγχη (άγιο βήμα) και τις κιονοστοιχίες (στρόγγυλες κολώνες) που δίνουν την αίσθηση μιας πορείας που οδηγεί στο ιερό θυσιαστήριο.Οι παραπομπές στην Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης είναι από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως και με μεγάλο συμβολισμό για την Ορθοδοξία, όποτε κάθε αναφορά σε αυτή δεν είναι μόνο θεμιτή αλλά κάποιες φορές επιβάλλεται... Οι τέσσερεις πεσσοί (κολώνες) και ο τρούλος του νέου Καθεδρικού των Τιράνων παραπέμπουν στην Αγία Σοφία. Οι μεγάλοι περιμετρικοί πεσσοί της Αγίας Σοφίας, ο τρούλος με τα παράθυρα δεν έχουν μόνο τέλειες αρχιτεκτονικές αναλογίες αλλά έπρεπε να γίνουν έτσι για την στατικότατα (αντοχή) του κτηρίου που είναι με πέτρες και κονίαμα (λάσπη). Με τα υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα δεν ήταν απαραίτητοι οι μεγάλοι πεσσοί και τα μικρά παράθυρα, έγιναν όμως όπως προείπα για να παραπέμπουν εκεί.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέρνα αρχιτεκτονική στους ναούς;
Οι δυτικοί μας κατηγορούν (και έχουν δίκιο) ότι στην ορθόδοξη ναοδομία είμαστε συντηρητικοί. Οι χριστιανοί ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν όλα τα «τάλαντα» που είχαν, προς δόξα θεού. Η μουσική, η ζωγραφική, η γλυπτική (τέμπλα), η αρχιτεκτονική και κάθε μορφής τέχνη ήταν και είναι εκφράσεις λατρευτικότατες προς το θείο, οπότε γιατί να μην ισχύει αυτό και για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική; Βεβαίως έχουν γίνει και κάποια «τέρατα», αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει μόνο να αντιγράφουμε τα στιλιστικά και μορφολογικά στοιχεία βυζαντινών εκκλησιών. Δεν είναι εύκολο να καινοτομεί όποιος στην ναοδομία, στην προκειμένη περίπτωση όμως έγινε διαγωνισμός από τα πιο ειδικά αρχιτεκτονικά γραφεία και στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχε η παγκόσμια αφρόκρεμα της ναοδομίας. Εγγύηση για το καλό αποτέλεσμα ήταν και ο μακαριότατος, που ως καθηγητής πανεπιστημίου, δεν έχει μόνο πολλές γνώσεις αλλά και εξαιρετική αίσθηση της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.


Συμβολισμοί
Ο ναός είναι γεμάτος με ορθόδοξους συμβολισμούς. Ο σταυρός τα στάχια, οι τέσσερεις λαμπάδες του καμπαναριού που συμβολίζουν τους τέσσερεις ευαγγελιστές είναι κάποιοι από αυτούς. Είναι πραγματικά ένας αξιόλογος προορισμός κάθε φοιτητή της θεολογίας και της αρχιτεκτονικής.


Σημείο αναφοράς
Παρά την ανεξιθρησκία και την ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων που τόσο πολύ φημίζεται η Αλβανία, η Ορθόδοξη, που είναι πληθυσμιακά δεύτερη στη χώρα, αντιμετωπίζεται με την μεγάλη καχυποψία μέχρι εχθρότητας. Στους καθολικούς που αποτελούν το 1/3 των ορθοδόξων, το αλβανικό κράτος έδωσε πολύ πρόθυμα μεγάλο οικόπεδο στο κέντρο των Τιράνων ενώ για τους ορθοδόξους που προϋπήρχε εκκλησία στο κέντρο και έπρεπε να αποζημιωθεί, έπρεπε να γίνουν τεράστιες προσπάθειες του μακαριότατου κ. Αναστασίου και το θέμα διευθετήθηκε μετά από 15 χρόνια. Ας γίνει αυτό άλλη μία αφορμή για να αγαπήσουμε περισσότερο αυτή την εκκλησία και να γίνει σημείο αναφορά για κάθε ορθόδοξο που διαβιεί ή περνάει από τα Τίρανα. Γιατί η αρχιτεκτονική αναφορά δεν έχει κανένα νόημα αν δεν αποκτήσει χρηστικότητα. Γιατί τα κτήρια δεν έχουν καμία αξία αν δεν τα «αξιοποιούμε», γιατί η ίδια η λέξη εκκλησία σημαίνει συνέλευση ή συνάθροιση.

*Πολιτικός Μηχανικός
MSc Monument Restauration

ΠΑΣ:Ο Μ.Μάστορας νέος προπονητής στην Κ-17

Μετά την κοινή συμφωνία του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και του Δ.Σ. του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, προπονητής στην Κ-17 θα είναι για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013, ο γνωστός προπονητής κ. Μιλτιάδης Μάστορας.Ο κ. Μάστορας ο οποίος έχει διατελέσει και στο παρελθόν προπονητής των υποδομών του ΠΑΣ και αντικατέστησε στον πάγκο της ΠΑΕ τον κ. Ογιος με την αποχώρησή του, έχει πολυετή θητεία στις μικτές ομάδες της ΕΠΣΗΠ, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή UEFA A’Γενικός αρχηγός στην Κ-17 του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ανέλαβε ο κ. Γιάννης Δεβελέγκας, ο οποίος με προσωπική του δήλωση στο facebook αναστέλει την δημοσιογραφική του δραστηριότητα.Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, η προετοιμασία της Κ-17 θα ξεκινήσει αρχές Αυγούστου και το βασικό στάδιο θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑΔΙΩΝ.Η διοίκηση του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μετά την άριστη συνεργασία που είχε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο με τη διοίκηση των Σταδίων, όσον αφορά τους αγώνες και προπονήσεις των ομάδων Κ-20 και Κ-17, με έγγραφό της ζήτησε την συνέχεια της συνεργασίας με την διοίκηση των σταδίων και για τη νέα αγωνιστική περίοδο, αίτημα που αναμένεται να τύχει θετικής αποδοχής.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Προχωρούν έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Με μικρές δυσκολίες, αλλά με σταθερό ρυθμό εξελίσσονται τα έργα στο δήμο Ιωαννιτών, που χθες προχώρησε στη δημοπράτηση και δύο νέων.Το μεν πρώτο αφορά στην πεζοδρόμηση οδών του Περάματος, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στη σύνδεση της κεντρικής πλατείας με την περιοχή του παλαιού δημαρχείου της πόλης.Επίσης, όπως έκανε γνωστό χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων Β. Μασσαλάς, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα έργα στην παιδική χαρά του Κουραμπά, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον ανάδοχο του έργου της αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού της σκηνής του Πνευματικού Κέντρου, έτσι ώστε να μην συμπέσουν οι εργασίες με τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για τα 100στα Ελευθέρια της πόλης.Ο προβληματισμός πάντως των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρεται κυρίως στα έργα της οδού Ασημακοπούλου στα Σεισμόπληκτα και της Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια.Στο πρώτο έργο κατατέθηκε συμπληρωματική μελέτη για την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη. Στην Εθνικής Αντιστάσεως ξεκινά σήμερα το έργο της αποχέτευσης, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως υποέργο του εκτελούμενου έργου οδοποιϊας.«Καταθέσαμε για την οδό Ασημακοπούλου τη σχετική πρόταση στη διαχειριστική αρχή, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει ο τρόπος πληρωμής για την τροποποίηση της μελέτης που απαιτείται ώστε να γίνει σωστό το έργο», σημείωσε ο κ. Μασσαλάς.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

LIVE βραδιές rock στο καφέ μπαρ ΚΑΣΤΡΙ στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας

Μια σειρά καλοκαιρινών συναυλιών με γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής έχουν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι του γνωστού Καφέ Μπαρ "ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ" στο ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιουνίου (ώρα έναρξης 22:00) με τους Acoustic Trio Live. Ο Αντώνης Μοσχούτης, ο Γιάννης Κουτσουκέλης και ο Γιώργος Αντωνόπουλος, τρεις κιθάρες, τρεις φωνές που ενώνουν μουσικές και τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Από τους Pink Floyd και τον Bob Dylan ως τον Σαββόπουλο και τον Μάλαμα είναι μια μεγάλη διαδρομή με πολλές εκπλήξεις.Το Σάββατο 7 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει ο αγαπημένος τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος (ώρα έναρξης 22:30).Έρχεται με όλες τις γνωστές μεγάλες επιτυχίες του όπως: «Ο Κουρσάρος», «Γυριστρούλα», «Μενεξεδιά», «Έλα ΓοριΛάκη», «Για να σε Εκδικηθώ», «Το παλιό μου παλτό» και άλλα...Το Σάββατο 21 Ιουλίου (ώρα έναρξης 22:30) το ιστορικό ελληνικό ροκ συγκρότημα «Σπυριδούλα» αναλαμβάνει «δράση». Μαζί τους θα είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ελληνικού ροκ, ο Δημήτρης Πουλικάκος.«Σπυριδούλα» είναι οι: Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα), Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα, φωνή), Βαγγέλης Χάνος (μπάσο), Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα).

Βαρκαρόλα σήμερα στην Παμβώτιδα

Σήμερα Τετάρτη 20 Ιουνίου το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο» διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά Βαρκαρόλα.Οι Τροβαδούροι των Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του Θωμά Ζυγκόπουλου, ξεκινούν από το Μώλο στις 9 το βράδυ και τραγουδούν καντάδες «σεργιανίζοντας» πρώτα στην Παμβώτιδα και μετά στα στενά του Κάστρου.

Έσοδα από τη ρύθμιση οφειλών προσδοκά ο δήμος Ιωαννιτών

Εξόφληση μέχρι και 60 δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα
Σε οριακή κατάσταση παραμένουν τα οικονομικά του δήμου Ιωαννιτών, όπως και όλων των δήμων από τις μεγάλες περικοπές πόρων και την αδυναμία είσπραξης οφειλών.Ειδικά για το δήμο Ιωαννιτών που έχει να εξυπηρετήσει εκτός από τα δικά του δάνεια και αυτά της ΔΕΥΑΙ, το πρόβλημα είναι τεράστιο και αν δεν προκύψουν έσοδα από τις οφειλές, δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του. Επιπλέον, οι δικές του οφειλές, ιδίως για ρυμοτομίες, παραμένουν υψηλές.Τελευταία ευκαιρία για να ρυθμιστούν οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων και προς το δήμο Ιωαννιτών με ευνοϊκότατους όρους αποτελεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από τους υπηρεσιακούς υπουργούς, ως συνέχεια σχετικού νόμου και με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης με τις 60 δόσεις που προβλέπονται.Το δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιουνίου θα συζητήσει το θέμα και θα λάβει αποφάσεις για τη διαδικασία, ώστε να ειδοποιηθούν όλοι οι οφειλέτες που εμπίπτουν στη ρύθμιση.


Ευελπιστούν να εισπράξουν μέρος των οφειλών
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη, η ρύθμιση με τις 60 δόσεις είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν στο δήμο και θέλουν να πληρώσουν.Βέβαια, υπάρχει κενό στο νόμο όπως ψηφίστηκε, αφού αφορά οφειλές φυσικών προσώπων μέχρι 10.000 ευρώ και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων μέχρι 75.000 ευρώ, δηλαδή αφήνει εκτός τους πολύ μεγάλους οφειλέτες και υπάρχουν αρκετοί και στο δήμο Ιωαννιτών, όπως και φυσικά πρόσωπα με ποσά άνω των 10.000 ευρώ.Πέρα από το γεγονός ότι οι δόσεις θα είναι μέχρι 60, όποιος καταβάλλει εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, απαλλάσσεται των προσαυξήσεων.Στο δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν οφειλές από το 1992 και το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 23 εκ. ευρώ, αλλά περίπου 6 εκ. ευρώ αφορούν τη ΔΕΥΑΙ που θα αναζητηθεί τρόπος να αποδοθούν. Τα υπόλοιπα χρήματα δεν είναι όλα διασφαλισμένα, ότι μπορούν να εισπραχθούν, υπάρχουν πολλές επισφάλειες, είτε γιατί πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο προ ετών, είτε γιατί έχουν πτωχεύσει και ουσιαστικά δεν μπορούν να εισπραχθούν.Η ρεαλιστική προσέγγιση που γίνεται από το δήμο, είναι για είσπραξη σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις δόσεις, του 1/3 των οφειλών που «μεταφράζονται» σε 4-5 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να δώσει... ανάσα και να καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις και οφειλές του δήμου προς τρίτους.Το γεγονός ότι «μπλοκάρεται» η φορολογική ενημερότητα από το δήμο, ίσως οδηγήσει πολλούς να κάνουν τη ρύθμιση. Ο κ. Μάντης δεν αποκλείει να κινηθεί δικαστικά και ο δήμος προς όσους δεν προσέρχονται να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και ιδίως επιχειρήσεις που οφείλουν χρήματα από τέλη και φόρους.

Ήρθαν οι ΚΑΠ Μαίου, αλλά...
Με μεγάλη καθυστέρηση καταβλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τον Μάιο, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα μπήκαν στο ταμείο του δήμου. Από το 1,2 εκ. ευρώ που είναι η μειωμένη δόση, στο δήμο απέμειναν μόλις 700.000 ευρώ, αφού παρακρατούνται στην πηγή τα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια (των 28 εκ. ευρώ) του δήμου και αυτά της ΔΕΥΑΙ.Περίπου 2 εκ. ευρώ «κοστίζει» στο δήμο η εξυπηρέτηση των δανείων της επιχείρησης και ευτυχώς, από το 2013 με τη ρύθμιση που έγινε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η δόση μειώνεται και θα την πληρώνει η ΔΕΥΑΙ.Ήδη όμως ο δήμος έχει επιβαρυνθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για να πληρώνει τόκους της ΔΕΥΑΙ.Με τα χρήματα που απέμειναν από τους ΚΑΠ καλύπτεται μόνο το 1/3 των πάγιων ανελαστικών λειτουργικών δαπανών, κυρίως η μισθοδοσία και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Ο δήμος προσπαθεί, όπως σημειώνει ο κ. Μάντης να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του, όπως τους μισθούς του προσωπικού, τα λειτουργικά έξοδα και την κίνηση των απορριμματοφόρων στην καθαριότητα. Χρήματα για κάτι άλλο δεν υπάρχουν, ούτε και τα έσοδα από οφειλές εισπράττονται.Ταυτόχρονα είναι καθημερινός ο κίνδυνος κατασχέσεων, από όσους έχουν λαμβάνειν χρήματα από ρυμοτομίες και ο δήμος αναγκάζεται να παρεμβαίνει και να πληρώνει όσο μπορεί. Οι οφειλές από ρυμοτομίες πολλών ετών, ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ παρόλο που πληρώθηκαν πέρυσι και φέτος σημαντικά ποσά. Η πληρωμή ρυμοτομιών με δημοτικά οικόπεδα, όπως έχει δρομολογηθεί, προχωρά μεν, αλλά η διαδικασία μέχρι να καταλήξουν δήμος και ιδιοκτήτες, είναι χρονοβόρα.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών κομμάτων

Σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων τα οποία θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στελέχη των τριών κομμάτων ανέφεραν ότι τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί ωστόσο η σύσκεψη για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας θα συνεχιστεί την Τετάρτη στις 13.00.Και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει πολική βούληση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ορκωμοσία, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα αύριο.Μάλιστα, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί και με τον Φώτη Κουβέλη.Ο κ. Σαμαράς που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως καταλήγουν πάντως σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο πιθανόν θα συμμετέχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί.Το βράδυ της Τρίτης, στα γραφεία της ΝΔ στο Κοινοβούλιο συναντήθηκαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Στέργιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ (που προσήλθαν με καθυστέρηση, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαβουλεύσεις στην Ιπποκράτους) και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ με θέμα την συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες και εντός των κομμάτων. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε, η σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τη στενή ομάδα των «επτά» στελεχών (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Ανδ. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), στην Ιπποκράτους.Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος, το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξειδικεύσει τον τρόπο συμμετοχής του κινήματος στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στο νέο σχήμα καθιστά μόνη λύση τη συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Με τα σημερινά δεδομένα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συγκρότηση κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι.Κατά τον κ. Βενιζέλο, το κρισιμότερο θέμα είναι η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση, όπως είπε, του οποίου δεν θα έπρεπε να εμποδίσει τη συμμετοχή του στην ομάδα. «Δυστυχώς το αρνήθηκε και αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ «θα είναι πάντα ανοιχτή».Σύμφωνα παράλληλα με στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, έγινε πολλή συζήτηση αναφορικά με το προγραμματικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ ο κ. Βενιζέλος «εξουσιοδοτήθηκε» από τα κορυφαία στελέχη να χειριστεί το θέμα της συμμετοχής των προσώπων στην κυβέρνηση, θέμα για το οποίο ακούστηκαν όλες οι απόψεις.