Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ “οργώνουν” το Νομό Ιωαννίνων!

Το Σάββατο 2/6 το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο οποίο συμμετείχε ο υποψ. Βουλευτής Χρήστος Μαντάς, περιόδευσε το πρωϊ στην αγορά της Καλούτσιανης και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες για τη τραγική κατάσταση στην αγορά (άλλωστε τα μισά μαγαζιά είναι κλειστά σε δρόμους που άλλοτε ήταν γεμάτοι ζωή) παρουσιάζοντας πτυχές του προγράμματος που αφορούν κυρίως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.Το απόγευμα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τους υποψ. Βουλευτές Γιάννη Καραγιάννη και Χρήστο Μαντά, περιόδευσαν στο Καλπάκι, τα Δολιανά και τον Παρακάλαμο.Και το βράδυ ο Χρ. Μαντάς μιλώντας σε συγκέντρωση στο Μαζαράκι τόνισε «ότι η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία στην περιοχή μας χρειάζεται ριζική αναζωογόνηση και στήριξη για να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και να δώσει θέσεις εργασίας. Σε αυτή τη κατεύθυνση η λειτουργία της "Δωδώνης" με την ευθύνη των παραγωγών και των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα, αποκτά κεντρική σημασία. Ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπορεί πράγματι να δημιουργήσει προοπτική» κατέληξε ο Χ. Μαντάς.Την Κυριακή 3/6 το πρωϊ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο οποίο συμμετείχε ο Χρ. Μαντάς, περιόδευσε στην Πλαγιά, την Δροσοπηγή και την Πυρσόγιαννη του Δήμου Κόνιτσας.Με ιδιαίτερη έμφαση τέθηκαν από τους κατοίκους θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των χωριών, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η διαχείριση των απορριμμάτων κλπ ενώ τονίσθηκε ότι ο πολυδιαφημισμένος "Καλλικράτης" έχει ξεκάθαρα χειροτερέψει την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών.Το μεσημέρι ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην οποία συμμετείχε οι υποψ. Βουλευτές Κατερίνα Αντωνίου και Πέτρος Γοδέβενος επισκέφτηκε το Κουτσελιό, το Χαροκόπι και την Πλατανιά, ενημερώνοντας τους κατοίκους για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και καταγράφοντας τα προβλήατα της περιοχής.Τέλος την Δευτέρα 4/6 το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο οποίο συμμετείχε ο Χρ. Μαντάς, περιόδευσε στην Καρίτσα και τη Ζίτσα, όπου συζήτησε με τους κατοίκους ζητήματα που θέτει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καθώς και προβλήματα σχετικά με την αμπελουργία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της στη περιοχή.Απόψε Τρίτη 5/6 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τους υποψ. Βουλευτές Κατερίνα Αντωνίου και Πέτρο Γοδέβενο θα επισκεφτεί τον Κατσικά και άλλο, με τους Γιάννη Καραγιάννη και Χρήστο Μαντά, θα περιοδεύσει στο Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο.Αύριο Τετάρτη 6/6 το πρωί θα γίνει επίσκεψη στην "ΔΩΔΩΝΗ" και το μεσημέρι θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου με κύριο θέμα το Περιβάλλον.Το βράδυ κλιμάκια με τους υποψ. Βουλευτές Κατερίνα Αντωνίου, Γιάννη Καραγιάννη, Χρ. Μαντά και Άρη Σπέγγο θα περιοδεύσουν στα χωριά του (πρώην) Δήμου Περάματος.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ; ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ; ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ; ΑΝΟΗΣΙΑ;
Έχουμε ζήσει στο πετσί μας διάφορα είδη λαϊκισμού και πελατειακών σχέσεων σκοπιμότητες.Όμως το να θυσιάζουμε το ίδιο μας το μέλλον για χάρη τέτοιων μικροτήτων, πάει πολύ.Τη Θεσπρωτική Κοινωνία, χρόνια τώρα ταλανίζει, πότε η αδιαφορία ή η απόρριψη της Πολιτείας και πότε η αδυναμία ενδοσυνεννόησης των τοπικών φορέων, η μη κατασκευή υποδομών, καταλλήλων για την μοναδική πηγή ανάπτυξης, της τουριστικής.Χρόνια τώρα ακούμε για Μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια, αλλά ποτέ δεν τα βλέπουμε. Δυστυχώς η κατάρα τούτου του τόπου, να διοικείται το λιμάνι από φορείς πλήρους ασχετοσύνης, επιδεινώνει την κατάσταση. Μέχρι προχθές, την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, στόχος μας ήταν η αξιοποίηση της χρήσης των λιμανιών που προικίζουν την Θεσπρωτία. Να όμως που, έστω και θεωρητικά, τώρα δόθηκε η ευκαιρία να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, ο κόσμος τρίβει τα μάτια του από πικρές εκπλήξεις. Οι υπεύθυνοι αιρετοί μας Άρχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν από την Πολιτεία, (την Γενική Γραμματεία Τουρισμού, Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων) να γνομωδοτήσουν (τρομάρα τους και μας) για τη χρήση ενός από τα λιμάνια μας, αυτού των Συβότων, αρνήθηκαν, κατά πλειοψηφία, αυτήν την τουριστική υποδομή. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, δεν θα τολμήσει κανείς να υποστηρίξει πως οι Ταγοί μας κατέληξαν σ’ αυτήν την απόφαση!!! Οτιδήποτε άλλο, δικαιούται να υποψιαστεί, να υποστηρίξει ή και να εγκαλέσει. Βέβαια, μιλάμε για απλή γνώμη. Που σημαίνει ότι το Κράτος δικαιούται και έτσι θα κάνει, να την … ρίξει στον κάλαθο των απορριμμάτων του. Γιατί τέτοιας αξίας είναι. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει πως αυτή ήταν η γνώμη τους και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει … σεβαστή. Ναι. Με την προϋπόθεση όμως αιτιολογήσεώς της από τους αρνητές και μάλιστα με πειστικότατη επιχειρηματολογία. Δηλαδή να μας πουν ποιες σκοπιμότητες επηρέασαν την συλλογική τους γνώμη (τα μεγάλα πνεύματα, φαίνεται πως συναντήθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή, στον συγκεκριμένο χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων (!) του Δημοτικού Συμβουλίου). Ποια συμφέροντα τους την επέβαλαν γιατί τέτοια γνώμη ταυτίζεται απόλυτα με την (β ή μ) που πολλές φορές απαλλάσσει τους προικισμένους μ’ αυτήν, ακόμη και σε δικαστικές αποφάσεις.Φοβάμαι πως αυτή τη φορά οι Τοπικοί μας Ταγοί και Άρχοντες τίμησαν δεόντως τις επιλογές των ψηφοφόρων, διδάσκοντας … λαϊκισμό. Εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με … ανοησία, οπότε … ας το αφήσουμε ασχολίαστο καλύτερα.

ΤΟΛΜΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Φιλανθρωπικός αγώνας Επίλεκτοι Άρτας-Εθνικός Φιλιππιάδας

Φιλανθρωπικός αγώνας, τα έσοδα του οποίου θα δοθούν στον σύλλογο γονέων & φίλων Α.Μ.Ε.Α. - Ίδρυμα Αγίας Θεοδώρας, θα πραγματοποιηθεί τοΣάββατο 9 Ιουνίουστο δημοτικό στάδιο της Άρτας, με ώρα έναρξης στις 18:00 το απόγευμα. Στον αγώνα θα βρεθούν αντιμέτωπες η ομάδα επίλεκτων του νομού Άρτας και ο Εθνικός Φιλιππιάδας και θα λάβουν μέρος αστέρια του αρτινού ποδοσφαίρου που αγωνίζονται στην Superleague όπως ο Βαγγέλης Καούνος και ο Σωτήρης Μπαλάφας καθώς και πολλοί άλλοι.Υπεύθυνος της διοργάνωσης ο παλιός ποδοσφαιριστής του Εθνικού Φιλιππιάδας Λευτέρης Τρούλλης.ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

Κωλοτούμπα Λυκουρέντζου στα Γιάννενα-Πρόλαβε στο παρά πέντε τον γαλάζιο εμφύλιο!

Με τη συμμετοχή όλων τελικά των μελών της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και φυσικά των υποψήφιων βουλευτών πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Du Lac η συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του Οργάνου, ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος αναγκάστηκε τελικά στο παρα πέντε να κάνει μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα και να καλέσει τους πάντες στη διαδικασία, αφού του είχε διαμηνυθεί από τα υπόλοιπα μέλη της ΝΟΔΕ ότι θα μπούκαραν στην αίθουσα και η διαδικασία θα γινόταν… τσίρκο!!! Πάντως δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως γίνεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αντί να ανοίγουν τις διαδικασίες να επιχειρούν να τις κλείσουν. Γιατί άραγε; Μήπως θέλουν να κρύψουν κάτι ή καλύτερα να μην ακούσουν αλήθειες;

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:80 θέσεις εργασίας στο Δήμο Σουλίου

80 θέσεις κοινωφελούς εργασίας εγκρίθηκαν μόλις εχτές από τον ΑΣΕΠ για το Δήμο Σουλίου.
H σύμβαση που θα υπογραφεί θα είναι 5μηνης διάρκειας και η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα, ωστόσο έγιναν γνωστές οι σχετικές θέσεις οι οποίες είναι οι εξής:
Όπου ΥΕ: Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο),
ΔΕ: Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο),
ΤΕ: Τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕΙ, ΙΕΚ),
ΠΕ: Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ: 30, ΠΕ ή ΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ή ΔΑΣΟΛΟΓΟ/ ΔΑΣΟΠΟΝΟ: 1, ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1, ΥΕ ΦΥΛΑΚΕΣ: 3, ΠΕ ή ΤΕ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1, ΠΕ ή ΤΕ ΓΕΩΠΟΝΟΙ: 1, ΥΕ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ 11, ΔΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: 6, ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ: 3, ΔΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ: 2, ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ: 1, ΠΕ ή ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: 1, ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: 2, ΠΕ ή ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ: 2, ΔΕ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ: 2, ΠΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: 1, ΤΕ ή ΔΕ ΒΡΕΦΟ-ΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ: 1, ΤΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟ-ΝΟΜΟΣ: 1, ΠΕ ή ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: 1, ΠΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: 1, ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ: 1, ΥΕ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: 2, ΔΕ ΟΔΗΓΟΙ ΒΟΥΝΟΥ: 1, ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ: 1, ΠΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: 2.

paramythia-online.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ: 57χρονος άφησε σημείωμα και εξαφανίστηκε μετά από καβγά!

Ο 57χρονος Κουτσοκέρης Εμμανουήλ εξαφανίστηκε εχθές από το σπίτι του στην Καμαρίνα της Πρέβεζας μετά από οικογενειακό καβγά.Η οικογένειά του ζει ώρες αγωνίας αφού ο 57χρονος άνδρας , ιδιοκτήτης καταστήματος στην Πρέβεζα, ακόμα δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Ο τελευταίος που τον είδε ήταν ο γιος του την Κυριακή το μεσημέρι.Γι' αυτό το λόγο κάνουν έκκληση να κάνει έστω ένα τηλεφώνημα να πει ότι είναι καλά. Επίσης παρακαλούν όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με το pamepreveza.gr προκειμένου οι άνθρωποι να ησυχάσουν και να μην σκέφτονται τα χειρότερα.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 57χρονος άφησε σημείωμα στον γιό του στον οποίο γράφει μεταξύ άλλων “Δ. … παιδί μου συγνώμη για όλα … φεύγω γιατί μόνο βάσανα και στεναχώριες έχω να δώσω… Συγνώμη ο μπαμπάς … Γεια σας, σας αγαπώ”

pamepreveza

Ομόφωνα οι πρώτες αναθέσεις υποθέσεων του δήμου σε δικηγόρους

Από την προσωρινή λίστα που παρέδωσε ο Σύλλογος
Με ομόφωνη απόφαση της η ολομέλεια της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, επέλεξε από σχετική λίστα τους πρώτους δικηγόρους που θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν το δήμο στα δικαστήρια για επείγουσες υποθέσεις και μέχρι τις εκλογές.Είναι η λύση ανάγκης για το δήμο, δεδομένου ότι η νομική υπηρεσία δεν έχει κανέναν δικηγόρο από τον Απρίλιο, μετά τη συνταξιοδότηση του επί σειρά ετών νομικού συμβούλου Γιώργου Δριγκόπουλου.Οι υποθέσεις του δήμου ξεπερνούν μέχρι το τέλος του έτους τις 165 και μέχρι να εγκριθεί η πρόσληψη δυο δικηγόρων, όπως έχει ζητήσει από το Σεπτέμβριο ο δήμος, ώστε να στελεχωθεί η νομική υπηρεσία, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία που περιγράφηκε και στην τελευταία, έκτακτη, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο θέμα την αύξηση της πίστωσης σε σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού στις 30.000 ευρώ.Ταυτόχρονα θα πάψει κάθε συζήτηση για αναθέσεις σε ....εθελοντές και δη στη σύζυγο του δημάρχου, απόφαση που προκάλεσε πολίτικό και ηθικό θέμα και αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την μείζονα μειοψηφία.Ο Δικηγορικός Σύλλογος κάλεσε τα μέλη του να δηλώσουν μέχρι τις 31 Μαίου ποια επιθυμούν να αναλάβουν υποθέσεις του δήμου. Την Παρασκευή την προσωρινή λίστα στο δήμο και από αυτόν τον κατάλογο η Οικονομική Επιτροπή επέλεξε τους πρώτους. Ο αρχικός κατάλογος περιελάμβανε, για υποθέσεις του Ιουνίου, 37 δικηγόρους, αλλά προστίθενται και νέα ονόματα για την συνέχεια.Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αρμόδια για τα οικονομικά και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Νίκο Μάντη, ανατέθηκαν οι υποθέσεις που θα εκδικαστούν μέχρι τις εκλογές. Η Επιτροπή θα επανέλθει για να επιλέξει κι άλλους δικηγόρους που θα αναλάβουν άλλες υποθέσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Παρόλο που η επιλογή των δικηγόρων εμπεριέχει και υποκειμενικά στοιχεία, στην αναζήτηση του καταλληλότερου για να αναλάβει την κάθε υπόθεση, η ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δείχνει ότι δεν υπήρξε πρόβλημα.Οι δικηγόροι θα λάβουν μόνο την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή, δηλαδή το παράβολο που κατατίθεται στα αντίστοιχα δικαστήρια, Πρωτοδικείο ή Εφετείο, ή και στο ΣτΕ, αφού υπάρχουν και τέτοιες υποθέσεις.Είναι κυρίως, αστικού και διοικητικού δικαίου και ειδικότερα, εργατικές, προσδιορισμού τιμής μονάδας, αναγνωριστικές, αποζημιώσεις, μικροδιαφορές, απαλλοτριώσεις, ακυρωτικές διοικητικές οριστικών τιμών μονάδας.Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποφασίσουν τα συναρμόδια υπουργεία να εγκρίνουν τις δυο θέσεις δικηγόρων που ζήτησε ο δήμος και προβλέπονται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Το περίεργο είναι ότι δεν εγκρίνονται επί μήνες, παρόλο που η δαπάνη βαρύνει το δήμο και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σφάχτηκαν για ακόμη μία φορά στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων!

Από την περασμένη εβδομάδα που οριστικοποιήθηκε η σημερινή σύσκεψη του προεδρείου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή των υποψήφιων βουλευτών, υπό την παρουσία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Λυκουρέντζου, άρχισαν και πάλι τα… όργανα στην τοπική ΝΟΔΕ. Τα υπόλοιπα μέλη της, που δεν θα συμμετείχαν, θεώρησαν απαράδεκτο τον αποκλεισμό τους και στην κυριολεξία έσπασαν τα τηλέφωνα στη Συγγρού για να διαμαρτυρηθούν για τα καμώματα του προέδρου της Οργάνωσης και του κ. Λυκουρέντζου. Με αφορμή αυτό το γεγονός και τι δεν έσυραν στα κεντρικά. Μίλησαν για ανυπαρξία της ΝΟΔΕ 15 περίπου μέρες πριν τις εκλογές, για κλιμάκια που ακόμα δεν έχουν βγει στα χωριά και για εικόνα αποσύνθεσης. Μετά αναριωτούνται γιατί καταρρέει εκλογικά η Ν.Δ.

"Ανοίγει" το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κόνιτσα

Το δήμο Κόνιτσας και το δήμο Δεσκάτης Γρεβενών-περιοχές όπου οι τοπικές αρχές λένε «ναι» στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών- επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο ειδικών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εξεύρεσης χώρων κατάλληλων για την κράτηση και τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών.Ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ανατέθηκε η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου να προσδιοριστούν οι υποδομές των δυο Κέντρων, δυναμικότητας 1.500 και 500 ατόμων αντίστοιχα, καθώς και το εκτιμώμενο προϋπολογιστικό κόστος κατασκευής τους. Στη Δεσκάτη παραχωρείται έκταση 4.200 στρεμμάτων και στην Κόνιτσα έκταση 35 στρεμμάτων. Αμφότερες οι περιοχές υποστηρίζονται από δίκτυα ύδρευσης, ενέργειας και επικοινωνίας.

Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η ΔΕΥΑΙ γιορτάζει τα 8 χρόνια μόλυνσης της λίμνης με το φρεάτιο της οδού Μακαρίου!

Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η ΔΕΥΑΙ γιορτάζει τα 8 χρόνια μόλυνσης της λίμνης με το φρεάτιο της οδού Μακαρίου, το οποίο έχει νομιμοποιηθεί πλέον σαν επίγειο ΒY PASS διοχέτευσης λυμάτων στην λίμνη.Ας κάνει κάποιος έναν υπολογισμό πόσα κυβικά λυμάτων πηγαίνουν στην λίμνη κάθε μέρα , κάθε μήνα ,κάθε χρόνο, τα τελευταία 8 χρόνια και ας δώσει επί τέλους ένα βραβείο στους υπεύθυνους που πλέον με τα χρόνια έχουν νομιμοποιήσει την διοχέτευση λυμάτων και μάλιστα επίγεια στην Παμβώτιδα, μέσω των παρακείμενων φρεατίων ομβρίων υδάτων .Ο κ. Θεμελής έχει το άλλοθι ότι προέρχεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αυτός << νίπτει τας χείρας του>> και δεν ευθύνεται αναδρομικά για την μόλυνση του περιβάλλοντος. Για την σημερινή και μελλοντική μόλυνση όμως, ευθύνεται και κάποιος πρέπει να του καταλογίσει τις ευθύνες.Καθημερινά είναι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης της λίμνης.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


ΑΡΤΑ:Καθαρισμός στο λόφο Περάνθης

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί καθαρισμός του δρόμου από το 9ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το Νοσοκομείο, στο λόφο Περάνθης. Η παραπάνω δράση έγινε από τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας με τη συνδρομή των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αρταίων, σε συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Στρατού. Στόχος τέτοιου είδους δράσεων με τη συμμετοχή μικρών παιδιών είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, οι οποίοι να αγαπούν κυρίως το περιβάλλον τόνισε η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας Κατερίνα Ντάση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την ημέρα του περιβάλλοντος. Είναι μια ημέρα προβληματισμού, προώθησης δράσεων αλλά και καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης. Και ξεκινάμε από τα σχολεία όπου οι μαθητές είναι να φυτώρια και θα πρέπει να γαλουχηθούν, να καλλιεργηθούν, να μυηθούν προς το περιβάλλον, το σπίτι μας το οποίο πρέπει να το προστατεύουμε διότι είναι αυτό που μας δίνει τη ζωή και να ζούμε αρμονικά όλοι οι άνθρωποι μέσα σε ένα ειρηνικό περιβάλλον».Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διοικητής του ΚΕΝ Άρτας Δημήτρης Βαρέλης ο οποίος ανέφερε: «Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ανταποκριθήκαμε κατόπιν εγκρίσεως της Υπηρεσίας στο αίτημα του Δήμου να συμμετέχουμε στην καθαριότητα του λόφου Περάνθης τμήμα του οποίου αποτελεί και το στρατόπεδο του ΚΕΝ. Έτσι θα περάσουμε και εμείς το μήνυμα για την καθαριότητα του περιβάλλοντος - και όχι μόνο - τόσο στους στρατιώτες όσο και στην τοπική κοινωνία».Το δικό του μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρα περιβάλλοντος έστειλε και ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Φώτης Γεωργίου ο οποίος συμμετείχε. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου ανέφερε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν μερικές μέρες. Γίνεται μια δεύτερη παρέμβαση στο λόφο Περάνθης σε συνεργασία με το Στρατό – και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Διοικητή της μονάδας για τη βοήθεια που μας παρείχε – και με τη βοήθεια των παιδιών από το 9ο δημοτικό σχολείο. Καθαρίσαμε πρώτα το σχολείο δεξιά κ αριστερά και θα συνεχίσουμε στο δρόμο προ Νοσοκομείο. Τα αντικείμενα τα οποία βγάλαμε είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί ασυνείδητοι. Εμείς την προσπάθειά μας θα την κάνουμε. Από κει και πέρα θέλει βοήθεια απ’ όλο τον κόσμο ούτως ώστε να μπει μια τάξη και αλλαγή νοοτροπίας. Γι’ αυτό και προσπαθούμε από τις νεαρές ηλικίες να περάσουμε το μήνυμα ώστε όταν θα μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά να γίνουν πιο σωστοί πολίτες».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Μέχρι 15 Ιουνίου αιτήσεις για αδειοδότηση υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στις 15.6.2012 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αδειοδότηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 150559/10.6.2011 Απόφαση Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» (ΦΕΚ 1440/Β/16.6.2011), όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. πρωτ. οικ.160143/8.12.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2834/Β/15.12.2011). Η αδειοδότηση εντός της παραπάνω προθεσμίας γίνεται χωρίς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο).Η διαδικασία αδειοδότησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού μπορεί να συνεχισθεί για τα επόμενα δύο χρόνια. Γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 13 του Ν.3199/203 (ΦΕΚ 280/Α/9.12.2003). Ειδικότερα για αιτήσεις που θα υποβληθούν τον πρώτο χρόνο (από 16.6.2012 έως 15.6.2013) το πρόστιμο δε μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ, ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν το δεύτερο χρόνο (από 16.6.2013 έως 15.6.2014) το πρόστιμο δε μπορεί να είναι κατώτερο των 500 ευρώ. Μετά το πέρας των παραπάνω χρόνων υφιστάμενα δικαιώματα που δεν έχουν αδειοδοτηθεί παύουν να ισχύουν.

ΑΡΤΑ: Έκλεψαν 3.000 € από 88χρονο στο Γλυκόρριζο

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίσθηκε δικογραφία, σε βάρος 18χρονου ημεδαπού Ρομά και δύο συνεργών του που αναζητούνται, οι οποίοι την 02-06-2012, αφαίρεσαν από οικία 88χρονου ημεδαπού στο Γλυκόρριζο Άρτας, το χρηματικό ποσό των (3000) ευρώ. Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας

ΠΡΕΒΕΖΑ:Φθηνό ρύζι από τους παραγωγούς του Αγρινίου

Την ευκαιρία να αποκτήσουν φθηνό ρύζι απευθείας από τους παραγωγούς του Μεσολογγίου και χωρίς την μεσολάβηση ΅τρίτων΅είχε το καταναλωτικό κοινό της Πρέβεζας.Η διάθεση του προιόντος έγινε το Σάββατο στο πάρκινγκ του κολυμβητηρίου κι ενώ είχε προηγηθεί συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού με τον Δήμο της Πρέβεζας.Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θανάσης Τσιάρας στόχος ήταν να υπάρξει γνωριμία του προιόντος που παράγεται στην περιοχή με τους καταναλωτές της Πρέβεζας.Η φθηνή τιμή του ρυζιού (το οποίο παράγεται στις εκβολές του Αχελώου) αλλά και άριστη ποιότητά του προσέλκυσε αρκετό κόσμο ο οποίος έσπευσε να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες του προιόντος.Οι συσκευασίες των πέντε κιλών ανέγραφαν τα στοιχεία του Συνεταιρισμού, ημερομηνία λήξης καθώς και συμβουλές για την διατήρησή του.Οι παραγωγοί του Μεσολογγίου επεσήμαναν ότι η προσπάθεια της απευθείας διάθεσης του προιόντος έχει ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες με μεγάλη ανταπόκριση σε Δήμους της Αθήνας και οι ίδιοι επιθυμούν να δώσουν και στους καταναλωτές της περιφέρειας την ευκαιρία να προμηθευτούν συσκευασμένο ελληνικό ρύζι σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Κλειστά την Πέμπτη τα δημαρχεία της Ηπείρου!

Από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου ανακοινώνεται ότι σε υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου που πάρθηκε πρόσφατα, την Πέμπτη 07.06.2012 τα Δημαρχεία και όλες οι Υπηρεσίες των Δήμων της Ηπείρου θα παραμείνουν κλειστά.Το συμβολικό κλείσιμο των Δημαρχείων πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας απέναντι στους Δήμους με αποτέλεσμα αυτοί να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και να απειλείται ακόμα και η λειτουργίας τους.Τα θέματα αυτά το Προεδρείο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα τα θέσει στην συνάντηση που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών.Οι Δήμαρχοι της Ηπείρου ζητούν την κατανόηση όλων των πολιτών για τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από το κλείσιμο των Δημαρχείων, που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν με την ενέργειά τους αυτή, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων, για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Δήμων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους, προς όφελος όλων των δημοτών.

15 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη δεκαπέντε προτάσεις με αντικείμενο την έρευνα εντάσσονται στον Κωδικό «Δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε κέντρα ερευνών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος». Φορέας υλοποίησης των δράσεων είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνών).

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σ. Στάμου, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολος Δ. Οικονόμου, εξέτασε τη διαφορά του Ομίλου με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία αφορά την επιβολή προστίμων ύψους 40.464 και 70.669 ευρώ ως αποζημίωση υπέρ του δημοσίου για αυθαίρετη χρήση δημοσίου κτήματος.Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, σε έγγραφο που απέστειλε στην
Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου – και το οποίο κοινοποίησε στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, αναφέρει και τα εξής:«Κατά την κρίση μου τα ποσά των πρωτοκόλλων είναι υπερβολικά διότι:
1. Χρησιμοποιήθηκαν συγκριτικά στοιχεία μίσθωσης καταστημάτων στο Μάτσικα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το συγκεκριμένο ακίνητο.
2. Δεν υπάρχουν σταθερές και μόνιμες κατασκευές στις εκτάσεις που διεκδικεί το Δημόσιο.
3. Οι εκτάσεις είναι αγροτεμάχια και όχι οικόπεδα, δεν καλλιεργούνται, δεν έχουν πρόσωπο σε δημοτική ή εθνική οδό.
4. Επί των εκτάσεων αυτών δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα αντικειμενικής αξίας της γης, διότι δεν πρόκειται για πώληση.
5. Ο Ν.Ο.Ι. είναι κοινωφελές σωματείο χωρίς να λαμβάνει επιδοτήσεις από το Κράτος, δεν ζητά συνδρομή από τους αθλητές του, η δε χρήση της λίμνης και της όχθης είναι απολύτως αναγκαία για τους σκοπούς του.
Κατόπιν των ανωτέρω φρονώ, ότι επιβάλλεται για λόγους επιείκειας και αναλογικότητας, η επανεξέταση από την Υπηρεσία σας, του ύψους της αποζημίωσης που επιβλήθηκε στο Ν.Ο.Ι.».

Ρατσιστική επίθεση σε σπίτι Πακιστανών στην Καλούτσιανη Ιωαννίων!


Η ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει τη ρατσιστική-φασιστική επίθεση που έγινε την Τρίτη 5/6/12 στις 2:30πμ σε σπίτι Πακιστανών μεταναστών στην περιοχή της Καλούτσιανης.Τέσσερα νεαρά άτομα ξεκίνησαν να προκαλούν ζημιές στα μηχανάκια των μεταναστών που βρίσκονταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι τους.Φώναζαν “Βγείτε έξω! Να φύγετε από δω Πακιστανοί" .Στη συνέχεια πετούσανπέτρες στα τζάμια των παραθύρων και της πόρτας. Όταν ένας από τους μετανάστες άνοιξε την πόρτα του πέταξαν
ένα γυάλινο μπουκάλι. Η πολιορκίααυτή κράτησε σχεδόν 2 ώρες. Κόσμος από τη γειτονιά αλλά και οι ίδιοι οιμετανάστες κάλεσαν την αστυνομία.Όταν έφτασε η αστυνομία και τουςσυνέλαβαν είχαν ήδη περιλούσει με βενζίνη τα μηχανάκια και προσπαθούσαν να τα πυρπολήσουν.Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα απομονωμένο περιστατικό όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν (λόγω του ότι οι δράστες ήταν “μεθυσμένοι. Η ρατσιστική βία το τελευταίο διάστημα (ιδιαίτερα μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή) κλιμακώνεται από τις συμμορίες της Χ.Α. αλλά και από την ΕΛ.ΑΣ. Καλούμε όλους και όλες ντόπιους και μετανάστες στο Συλλαλητήριο της Παρασκευής 8 Ιούνη 6μμ από την Ακαδημία για να καταδικάσουμε συνολικά αυτού του είδους τις επιθέσεις και να διώξουμε τους φασίστες από τις γειτονιές μας. Να παλέψουμε για την ανατροπή των μνημονίων της φτώχειας και να διεκδικήσουμε να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η ΣΥΝΑΥΛΙΑ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ των ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ-ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Η συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στα Ιωάννινα ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.Οι κάτοχοι εισιτηρίων της συναυλίας μπορούν να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια τους από τα σημεία προπώλησης.Η εξαργύρωση των εισιτηρίων θα γίνεται έως και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Ιωάννινα
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Μιχ. Αγγέλου 6,
τηλ.: 26510 64000
ROCK SHOP
Οπλαρχηγού Πουτέτση 1,
τηλ.: 26510 38276

Άτυπη συνάντηση στην Άρτα για τον καθορισμό των εδρών των ΤΑΧΙ

Διερευνητικό χαρακτήρα είχε η άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά για τον καθορισμό των εδρών – διοικητικών μονάδων των ΤΑΧΙ στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και εν’ όψει της νέας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα 28 Μαΐου, έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων περί καθορισμού των εδρών – διοικητικών μονάδων ΤΑΞΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Νόμου 4070/2012 (Α’ 82). Η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 6 Ιουνίου που θα συνεδριάσει εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της Περιφέρειας για τις έδρες των ταξί. Στη συνάντηση που έγινε στην Π.Ε. Άρτας συμμετείχαν Δήμαρχοι του Νομού, ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Άρτας Φώτης Κέφης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός ήταν να κατατεθούν οι απόψεις των εμπλεκομένων μερών ώστε να διαμορφωθεί η καλύτερη πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο Π.Σ.Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς ανέφερε: «Η συνάντηση αυτή είναι μια άτυπη συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα για να συζητήσουμε και να καταγράψουμε τις απόψεις των επαγγελματιών εν’ όψει του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τις νέες έδρες των ΤΑΧΙ, σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Μεταφορών. Θέλουμε τη συναίνεση και της Α/θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου των ΤΑΧΙ έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια καλή πρόταση που θα κινείται καθαρά προς την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».Ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτ/στών ΤΑΧΙ Άρτας κ. Κέφης ανέφερε: «Η πρόταση του σωματείου, με ομόφωνη απόφαση απ’ τη Γενική Συνέλευση, είναι ότι τα περιφερειακά ΤΑΧΙ τα οποία είναι σε κεντρικά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας και εξυπηρετούν έδρες οι οποίες είναι απομακρυσμένες και οι οποίες χρειάζονται για τον εκεί πληθυσμό, να παραμείνουν ως έχουν. Αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του υπερκορεσμού του στόλου των αυτοκινήτων που έχουμε στον αστικό ιστό της πόλης, να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποιες περιοχές ευρύτερα της πόλης».Όπως είπε ο κ. Κέφης «βάλαμε σκοπό πρώτα απ’ όλα την εξυπηρέτηση όχι μόνο του πολίτη που είναι στην πόλη ή πέριξ των τοπικών κοινοτήτων που υπάρχουν γύρω απ’ την πόλη, αλλά λάβαμε υπ’ όψιν και το αυτοκίνητο και τον πολίτη ο οποίος είναι στα απομακρυσμένα σημεία της Π.Ε. και που έχει φυσικά και πληθυσμό».

Προσπάθησαν να εξαπατήσουν 36χρονη

Συνελήφθησαν, χθες  το βράδυ από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας, δύο  άνδρες ηλικίας 44 και 35 ετών, ενώ αναζητούνται δύο ημεδαποί συνεργοί τους, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δήλωσης ψευδών στοιχείων.Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες επικοινώνησαν με 36χρονη  και προσπάθησαν να την εξαπατήσουν, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και απατηλά μέσα, με απώτερο σκοπό να της πουλήσουν δύο μπετονιέρες και ένα ανατρεπόμενο φορτηγό, τα οποία ανήκουν σε άλλους.Ο 44χρονος εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς δήλωσε αρχικά ψευδή στοιχεία, αποκρύπτοντας τα πραγματικά του ενώ κατά την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν πέντε καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής φυλάκισης πέντε (5) ετών και οκτώ (8) μηνών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση συνεχίζεται για την πλήρη εξακρίβωση της δράσης τους και τον εντοπισμό και σύλληψη των λοιπών εμπλεκόμενων ατόμων στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:Να συμμαχήσουμε όλοι για το περιβάλλον

Σε μια εποχή όπου δοκιμάζονται οι αξίες , ανατρέπονται οι προτεραιότητες και έρχονται στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών , της ομαδικότητας και του εθελοντισμού , όλοι μαζί μπορούμε να «συμμαχήσουμε»ενάντια σε όλα όσα πληγώνουν το περιβάλλον.Zούμε σε έναν τόπο ευνοημένο από την φύση όμως ο καθένας μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλα όσα απολαμβάνει η δική μας γενιά δεν θα έχουν την δυνατότητα να το χαρούν τα παιδιά μας .Εκτός και αν τους δώσουμε αυτή την δυνατότητα εμείς…Από την 15η Δεκεμβρίου του 1975, οπότε και θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, γίνεται σε διεθνές επίπεδο μια προσπάθεια υπενθύμισης και ενημέρωσης γύρω από τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.Είναι αλήθεια ότι χωρίς την ευαισθητοποίηση των παιδιών, την αφύπνιση των πολιτών, και την ενεργό συμμετοχή όλων μας η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.Με αφετηρία την 5η Ιουνίου λοιπόν ας κάνουμε μια νέα αρχή.Κάνοντας την κάθε μας μέρα, ημέρα για το περιβάλλον.Kαι αφορμή για μια καλύτερη ζωή.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Στα Γιάννενα το...βαρύ πυροβολικό του Πάνου Καμμένου

Δεν έδωσε ρεπό ούτε στον … ευατό του ο Γενικός Διευθυντής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ζώης Κολιός που του Αγίου Πνεύματος ανηφόρησε στα Γιάννενα, για να ενισχύσει τον δημοσιογράφο Βασίλη Χήτο και υποψήφιο του κινήματος στον νομό. Ο Ηπειρώτης Ζώης ,που κατάγεται από την Φιλλιπιάδα, είναι άνθρωπος της αγοράς αφού εκτός από οικονομολόγος είναι και φοροτεχνικός και είναι ο «εγκέφαλος» που συνέταξε το πρόγραμμα για την «Αποποινικοποίηση της Επιχειρηματικότητας» αλλά και που πριν από λίγες ημέρες, πρότεινε την δημιουργία εθνικού λογαριασμού οφειλετών του δημοσίου. Πρόταση που δείχνει πως στο κίνημα του Πάνου Καμμένου, το πρόσωπο της λαϊκής δεξιάς, δεν φοράει μάσκα …

Δράσεις στο Γιαννιώτικο Σαλόνι για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εξ αιτίας της βροχόπτωσης, τα συνεργεία των τομέων καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, προχώρησαν σήμερα σε μία μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού και ευπρεπισμού του Πάρκου Πυρσινέλλα.Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης αποψιλώθηκε και καθαρίστηκε ώστε να δέχεται τους επισκέπτες και τους περιπατητές.Το Πάρκο επισκέφθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Μπέγκας και Βασίλης Μασαλάς.«Δρούμε σήμερα, σκεπτόμενοι το αύριο». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις του Δήμου ξεδιπλώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε μία ημέρα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ολοκληρωμένοι σχεδιασμοί του Δήμου που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφορούν στην κατασκευή αποχετευτικών δικτύων περιμετρικά της Παμβώτιδας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία της λίμνης, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συστήματος ανακύκλωσης στην πόλη αλλά και η πάγια θέση του Δήμου για παραχώρηση ολόκληρου του στρατοπέδου Βελισσαρίου και η μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο.Ο Δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του νέου, μεγάλου Δήμου και έκανε γνωστό ότι οι τομείς αυτοί θα ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας.Ερωτηθείς ο κ. Φίλιος για την διαδικασία μίσθωσης στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, είπε ότι αυτή θα προχωρήσει από την Επιτροπή Κληροδοτημάτων με βασικό κριτήριο την αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του Πάρκου.«Το Γιαννιώτικο Σαλόνι παρουσίασε δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο ήταν η εγκατάλειψη από τον τελευταίο μισθωτή. Το δεύτερο και πιο σημαντικό ήταν ότι δεν είχε εγγραφεί στο Ε9 του Δήμου και παρουσιάζονταν ως δημόσια περιουσία. Οι υπηρεσίες προχώρησαν στην συγκέντρωση όλων των στοιχείων για το ιδιοκτησιακό του Πάρκου και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υποβολή του σχετικού φακέλου στο Δικαστήριο. Παράλληλα κινείται η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Μόλις αυτά ολοκληρωθούν θα γίνει η δημοπράτηση για τη μίσθωσή του. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή είναι η διατήρηση και η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του χώρου. Αυτός θα είναι και ένας από τους βασικούς όρους της διακήρυξης», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων ωφελουμένων στα προγράμματα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με δικαιούχο φορέα την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.) και συμπράττοντες φορείς α.) την Περιφερειακή Ενότητα 'Αρτας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΚΟΧ 23.401/1/2012), β.) την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΚΟΧ 23.402/1/2012), γ.) την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΚΟΧ 23.404/1/2012) και δ.) την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΚΟΧ 23.403/1/2012) που είχαν ανασταλεί λόγω της εκλογικής διαδικασίας, από 30-5-2012 συνεχίζεται κανονικά από 30-5-2012 έως και 8-6-2012.Για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα 'Αρτας» έχουν εγκριθεί 100 συνολικά θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (5μηνης διάρκειας) διαφόρων ειδικοτήτων.Για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας» έχουν εγκριθεί 65 συνολικά θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (5μηνης διάρκειας) διαφόρων ειδικοτήτων.Για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας» έχουν εγκριθεί 50 συνολικά θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (5μηνης διάρκειας) διαφόρων ειδικοτήτων.Για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων» έχουν εγκριθεί 122 συνολικά θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (5μηνης διάρκειας) διαφόρων ειδικοτήτων.Σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Ε.Π. (www.epsep.gr) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για διευκρινίσεις στο τηλ. επικοινωνίας 26510-39820.

Επίσκεψη Αγνής Σμπόνια στην Ανθούσα και στην Αγιά

Την Ανθούσα και την Αγιά του Δήμου Πάργας, θα επισκεφθούν σήμερα το απόγευμα οι 3 υποψήφιοι βουλευτές του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Ιωάννου, Αγνή Σμπόνια, Δημήτρης Κατσιπανέλης. Θα συναντηθούν με τους πολίτες, θα μιλήσουν και θ' ανταλλάξουν απόψεις. Μαζί τους θα είναι ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κατσάνος, αλλά και άλλοι θεσμικοί φορείς. Με αίσθημα ευθύνης οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τη μάχη της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εκλογών της 17ης του Ιούνη.

Ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΤΕΙ Άρτας για την ν αναστολή λειτουργίας τον εστιατορίων όλων των τμημάτων του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους σπουδαστές ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ γνωστοποιεί και καταγγέλλει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με την απόφαση του συμβουλίου ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Για την αναστολή λειτουργίας τον εστιατορίων όλων των τμημάτων του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. θεωρούμε πως η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι μέγιστο αγαθό για κάθε φοιτητή και ότι η πολιτεία και η διοίκηση του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ πρέπει να προστατεύει και να προβάλει αυτόν τον τρόπο σκέψης.Η σίτιση είναι το κυριότερο αγαθό και το πιο αναγκαίο για έναν σπουδαστή. Με αυτήν την καταστρεπτική απόφαση της αναστολής λειτουργίας της σίτισης φαίνεται πως δεν σκέπτεστε τα ίδια σας τα παιδιά αλλά και την παιδεία αυτών.Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν ανασταλεί η λειτουργία των εστιατορίων για την σίτιση, πολλοί σπουδαστές θα σταματήσουν τις σπουδές τους λόγο του ότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και άλλοι τόσοι υποψήφιοι δεν θα προτιμήσουν τα ιδρύματα της ΗΠΕΙΡΟΥ συνεπώς και της ΑΡΤΑΣ με αποτέλεσμα να ερημώνουν χρόνο με τον χρόνο.Για αυτόν τον λόγο ζητάμε από την διοίκηση ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Αρταίων, Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, Δήμος Ν. Σκουφά και Περιφέρεια Ηπείρου) αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πιέσουν έτσι ώστε να δοθεί λύση για το τόσο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει πριν είναι πολύ αργά για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και για την πόλη της Άρτας.Σας καλούμε στις κινητοποιήσεις που επρόκειτο να κάνουμε (την πέμπτη 07/06/2012 αρχικά στην διοίκηση ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ώρα 10:30 στην συνέχεια στον ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ και έπειτα ενημέρωση των πολιτών με ενημερωτικά φυλλάδια) ώστε να πιέσουμε και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που παρουσιάζεται. Ελπίζουμε να σταθείτε στο πλευρό μας.


Με εκτίμηση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ

Στα Γιάννενα σήμερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου 2012.Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γραμματέα έχει ως εξής:
 14:30 Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ Περιφέρειας Ηπείρου (Ξενοδοχείο DU LAC)
18:30 Σύσκεψη με Βουλευτές, Υποψήφιους Βουλευτές, Προεδρεία ΝΟΔΕ Περιφέρειας Ηπείρου (Ξενοδοχείο DU LAC)

Δήλωση Προέδρου Ν.Ο.Ιωαννίνων για το υπέρογκο πρόστιμο της Κτηματικής Υπηρεσίας

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το πρόστιμο των 110.000 ευρώ που επέβαλλε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο Ν.Ο.Ι. ως τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή της Λιμνοπούλας, όπου έχει τις εγκαταστάσεις του:"Είμαι άκρως δυσαρεστημένος και στενοχωρημένος από την τελείως αψυχολόγητη ενέργεια της κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου να επιβάλλει ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο στο Ν.Ο.Ι., χωρίς να λάβει υπόψη ούτε την ιστορία ούτε την μεγάλη προσφορά του Ναυτικού Ομίλου, ο οποίος καλόπιστα χρησιμοποιεί εδώ και 60 χρόνια την συγκεκριμένη λωρίδα του εδάφους δίπλα στη λίμνη.Το ποσό των 110.000 ευρώ που ζητάει η Κτηματική Υπηρεσία είναι εξωφρενικό κι αυτό γιατί έπρεπε, πριν το επιβάλλει, να λάβει υπόψη της γενικότερα τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις παραλίμνιες περιοχές των Ιωαννίνων και τις δυνατότητες αυτών που τις χρησιμοποιούν να πληρώσουν τόσα πολλά χρήματα.Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως, αν επιμείνει στην συγκεκριμένη οικονομική απαίτηση για το Ν.Ο.Ι., θα πετύχει αφενός το Δημόσιο να μην εισπράξει ούτε ευρώ και αφετέρου ο Ναυτικός Όμιλος να διακόψει τη λειτουργία του. Και δεν θα το κάνει αυτό ο Ν.Ο.Ι. επειδή το θέλει, αλλά επειδή αδυνατεί να εξοικονομήσει το υπέρογκο ποσό που του έχει επιβληθεί.Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων θα ζητήσει από την Κτηματική Υπηρεσία εξώδικο διακανονισμό της διαφοράς, ενώ θα επισκεφθεί και την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή της ώστε να βρεθεί μια λύση. Παράλληλα, θα ασκήσει και ανακοπή ενώπιον του Δικαστηρίου.Εύχομαι η Κτηματική Υπηρεσία να αναγνωρίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ν.Ο.Ι. χρησιμοποιεί εδώ και τόσες δεκαετίες αυτό το χώρο δίπλα στην Παμβώτιδα. Κυριότερος λόγος είναι φυσικά για να έχουν πρόσβαση στη λίμνη οι εκατοντάδες κωπηλάτες του.Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του Ομίλου. Εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι γι’ αυτή την διακοπή λειτουργίας του Ν.Ο.Ι. θα είναι οι αρμόδιοι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου".

Συμφέροντα και κρατική ευθύνη;

Του Νίκου Κοτζιά
Άλλο είναι να προασπίζεται κανείς τα καλώς εννοούμενα εθνικά του συμφέροντα και άλλο είναι να αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική ως μια παθητική προσαρμογή στις απαιτήσεις των ισχυρών της δύσης. Η εξωτερική πολιτική οφείλει να είναι αυτόνομη, αυτοτελή, ενεργητικά δημοκρατική. Αντίστοιχα, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να θέλει ένας ακτιβιστής να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τρίτες χώρες καθώς και με λαούς που καταπιέζονται, και διαφορετικό πράγμα να προωθεί η εξωτερική πολιτική τα συμφέροντα της χώρας

Ακραίες θέσεις και ακραία αδιαφορία
Στην πολύχρονη εμπειρία μου από την εξωτερική πολιτική της χώρας, συνάντησα πολλούς δημιουργικούς ταλαντούχους ανθρώπους, πατριώτες με κοσμοπολίτικες γνώσεις. Συνάντησα, όμως, συχνά, και αυτό που ονομάζω ανθρώπους με «εξαρτημένα αντανακλαστικά». Ανθρώπους που έτειναν να υποκλίνονται σε κάθε έξωθεν πίεση, είτε αυτή προερχόταν –παλαιότερα- από τις ΗΠΑ, είτε –σήμερα- από την τρόικα και το Βερολίνο. Οι πιέσεις από το εξωτερικό ήταν, ταυτόχρονα, εργαλεία και μηχανισμοί στήριξης των πολιτικών αναγκών της διαπλοκής και των κοινών προσανατολισμών που είχε με «εκείνους εκεί έξω». Από την άλλη, ορισμένοι έτειναν να ταυτίζουν την πολιτική που επέλεγαν με τις επιλογές και ανάγκες τρίτων δυνάμεων. Ο Σερβικός εθνικισμός είχε γίνει για κάποιους «το συνώνυμο του διεθνισμού». Η αλληλεγγύη με σκληρά δοκιμαζόμενους λαούς αντί να συνοδεύει την αλληλεγγύη στους κύπριους πρόσφυγες, την είχε υποκαταστήσει. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική, το υπογραμμίζω εξαρχής, οφείλει να επιστρέψει σε μια πολιτική αλληλλοστήριξης με την Μεγαλόνησο.Γενικά στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλειφτεί τα μεγάλα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής είτε σε ανειδίκευτους (καθότι πολλοί νομίζουν ότι η εξωτερική πολιτική είναι πρακτικά τόσο εύκολη όσο τα παχιά λόγια), είτε σε ανθρώπους φοβισμένους, είτε τέλος σε εθνικιστικούς κύκλους που έχουν ανάγει αυτά τα θέματα σε κανονική οικονομική και πολιτική μπίσνα. Σε αυτά τα πλαίσια, μια κακή παραλλαγή (μη) εξωτερικής πολιτικής, είναι αυτό της ακινησίας. Με ακινησία χαρακτηρίζω εκείνη την «πρακτική» που δεν τόλμησε να ανακηρύξει την ΑΟΖ, όσο δεν λάμβανε «την άδεια» των δυτικών δυνάμεων, ή την άποψη που ανοήτως χαρακτηρίζει την ανακήρυξη της ΑΟΖ ως μια επικίνδυνη υπόθεση. Το να ανακηρύσσει, ακόμα δε να οριοθετεί η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ σε ελληνικό ή διεθνή χώρο δεν προκαλεί «αγανάκτηση» σε κάποιους κύκλους με ακραίες απόψεις. Αντίθετα τους προκαλεί αλλεργία η επιμονή στα ελληνικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που οφείλει να κάνει η Ελλάδα άμεσα είναι να προσδιορίσει αυτό που ονομάζουμε στο διεθνές δίκαιο ως «συνορεύουσες» περιοχές στις Θάλασσες της.


Κριτήρια και εργαλεία
Η εξωτερική πολιτική μιας δημοκρατικής κυβέρνησης οφείλει να υπηρετεί τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους ενός κράτους και της κοινωνίας του με τον πιο ενεργητικό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Να έχει αντίληψη για το παγκόσμιο γίγνεσθαι και της πραγματικής θέσης της Ελλάδας σε αυτό. Να κατανοεί τα άμεσα προβλήματα της χώρας και να διατυπώνει με σαφήνεια το τι ακριβώς επιδιώκει για τη θέση της χώρας σε έναν κόσμο που αλλάζει.Η σαφής διατύπωση στόχων οφείλει να συνδυάζεται με αύξηση των χωρητικοτήτων (δηλαδή των δυνατοτήτων και ικανοτήτων) της εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να πετύχει αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει, επίσης, καλύτερο συντονισμό των κρατικών μηχανισμών και δομών άσκησης εξωτερικής πολιτικής καθώς και καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και σε άλλους θεσμούς που εκ των πραγμάτων ασκούν άμεσα ή έμμεσα εξωτερική πολιτική. Σημαίνει, ακόμα την αναδιάταξη των διευθύνσεων του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και καλύτερη συνεργασία με τις διευθύνσεις άσκησης διεθνής οικονομίας στα παραγωγικά υπουργεία, πριν από όλα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια πάνε μαζί. Σημαίνει, επίσης, την κατανόηση της ανάγκης ανάπτυξης της ειδίκευσης της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον σε τομείς όπως είναι η διεθνής διαιτησία, η διαμεσολάβηση σε περιοχές συγκρούσεων, η ανάπτυξη εξειδικευμένων συστημάτων διαπραγμάτευσης. Όσο περισσότερο ειδικεύεται η εξωτερική πολιτική και παρεμβαίνει σε τρίτες διαδικασίες, τόσο ευκολότερα μπορεί να διεκδικήσει και προωθήσει την υλοποίηση των ελληνικών συμφερόντων.Η Ελλάδα ζει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Σε μια περίοδο που έχει πολλά κενά στην εξωτερική της πολιτική, έλλειμμα διεθνών συνεργασιών και συμμαχιών. Δεν έχει κάνει ιεράρχηση των προβλημάτων της στην εξωτερική πολιτική, ενώ εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει διατυπώσει με σαφήνεια τους στόχους και επιλογές της, τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στην γενικότερη εξωτερική πολιτική. Το πιο ακραίο για τους παριστάνοντες τους φιλοευρωπαϊστές και που μας κυβέρνησαν, είναι το γεγονός ότι σήμερα απουσιάζει παντελώς μια σύγχρονη πρόταση ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Να κλείσουν άμεσα προβλήματα – να αναπτυχθούν συμμαχίες
Η Ελλάδα έχει από μια σκοπιά περισσότερα προβλήματα στον εξωτερικό της χώρο από λύσεις. Ακόμα και αν σε κάθε ένα από τα υπάρχοντα ανοικτά ζητήματα έχει δίκαιο, όπως και το πιστεύω, ακόμα και τότε τα πολλά προβλήματα δεν αποτελούν καλή προίκα εν μέσω κρίσης. Για αυτό, η Ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να ιεραρχήσει και επιλέξει ποια θα κλείσει με έντιμους συμβιβασμούς και ποια θα τα παλέψει μέχρι τέλους προκειμένου να πετύχει εκείνες τις λύσεις που εδώ και χρόνια επιδιώκει.Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έναν επαναπροσδιορισμό της πολιτικής που ακολουθεί έναντι του γεωγραφικού περίγυρου της. Να βρει λύσεις πακέτο, όπως τις ονομάζουμε, στις σχέσεις της με την Αλβανία και το Κόσσοβο. Να εξετάσει, δηλαδή, την στάση της στο ζήτημα του Κοσσόβου με αντάλλαγμα την επικύρωση από την Αλβανία της συμφωνίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό θα διευκολύνει το πέρασμα αγωγών ενέργειας πάνω από την Κέρκυρα με μεγάλα οικονομικά οφέλη. Να προωθήσει δε, ταυτόχρονα την άμεσης οριοθέτησης της ΑΟΖ στην Αδριατική με την Ιταλία.Ο επαναπροσδιορισμός της ελληνικής στάσης στο Κόσσοβο, μπορεί να αποτελέσει και μια απάντηση σε εκείνους που θεωρούν ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει τυφλά την δική τους εξωτερική πολιτική, ενώ εκείνοι, επί παραδείγματι έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια με το παράνομο όνομα που αυτά έχουν προσποριστεί. Κατά τη γνώμη μου, επιπλέον, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη λύση της διαφοράς που υπάρχει με τα Σκόπια, η Ελλάδα θα πρέπει να καταγγείλει άμεσα την ενδιάμεση συμφωνία, ώστε να αντιληφθούν οι γείτονες ότι οφείλουν να μετακινηθούν και συμβιβαστούν. Είναι πλέον πασιφανές ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει καμία διάθεση από την άλλη μεριά να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος. Παραβιάζει κάθε πρωί την ουσία της ενδιάμεσης συμφωνίας και στο τέλος της ημέρας, παρόλα αυτά, προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην εξασφάλιση προϋποθέσεων για τη συγκρότηση μίας συμμαχίας αλά Βαϊμάρη (τρίγωνο συνεργασίας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) με την Βουλγαρία και την Ρουμανία και την από κοινού διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα Βαλκάνια. Με κάθε δε τρόπο να αντιπαλέψει τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών και ισχυρών της δύσης, να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε αυλή μιας ΕΕ που συμπεριφέρεται ως να είναι Αυτοκρατορία και όχι «Ένωση».Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια πολιτική πολύμορφων και πολύπλευρων συμμαχιών. Συμμαχίες πρέπει να πράξει με τις μικρές και μεσαίες χώρες της Ένωσης, όσον αφορά το θεσμικό μέλλον της ΕΕ. Με τις χώρες του Νότου και της Βόρειας Περιφέρειας όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ. Ταυτόχρονα να ανασυγκροτηθεί η ίδια σε μια γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τις αναδυόμενες δυνάμεις στον σημερινό κόσμο. Μάλιστα, με τις πλέον σημαντικές από αυτές, όπως είναι η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα διαθέτει η χώρα μας πολλαπλές κοινές παραδόσεις, μεγάλους ιστορικούς πολιτισμούς και ορισμένα κοινά προβλήματα.Η Ελλάδα μακριά από πιέσεις της δύσης, αλλά και τους ανέξοδους ακτιβισμούς οφείλει να αναπτύξει σταθερές σχέσεις με δύο μεγάλες ιστορικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, το Ισραήλ και το Ιράν. Η ασφάλειά της ίδιας και της Κύπρου, μπορεί να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη καλή συνεργασία, αλλά και την διαμεσολάβηση ανάμεσα σε τέτοιες δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά σύγκρουσης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο πραγματικός και συνεχής συντονισμός με την Κύπρο καθώς και η προώθηση των προαναφερθέντων συμμαχιών θα είναι ένα καλό υπόβαθρο πλαίσιο για οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Τουρκία και αποτροπής της τελευταίας να αξιοποιήσει την τάση παρακμής που δείχνει σήμερα η Ελληνική πολιτεία.

Ομιλία Τσίπρα στην Πρέβεζα

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Πρέβεζα στην Πλατεία Ανδρούτσου.Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:30 σήμερα το βράδυ.


Φώτης Κουβέλης, η διαφορά

ΤουΤάσου Βασιλείου*
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μάη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ένα θεατρινίστικου τύπου, διήμερο ταξίδι στη Γαλλία και Γερμανία όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των αδελφών κομμάτων. Παραχώρησε και αρκετές συνεντεύξεις, εκτόξευσε και κάμποσες φωτοβολίδες, εκστόμισε και το περίφημο ‘’Ολαντρέου’’ και επέστρεψε θριαμβευτής στη xώρα του.Ακολούθησε, την επομένη, και το ταξίδι αστραπή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο Παρίσι ‘’προσκεκλημένος’’ του Προέδρου της Γαλλίας κ. Ολάντ, ο οποίος τον … παρακάλεσε να τον ενημερώσει για τα προβλήματα της χώρας μας! Και ο κ. Βενιζέλος πλήρως ικανοποιημένος από τη συνάντηση επέστρεψε και αυτός στη χώρα του.Από το Γραφείο τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς εκδόθηκε ανακοίνωση με ημερομηνία Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 με την οποία πληροφορούμαστε ότι ο Πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες από την Κυριακή 3 έως την Τρίτη 5 Ιουνίου, όπου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχει συναντήσεις, μεταξύ των άλλων, με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάσλο Άντορ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς Φώτης Κουβέλης για το ταξίδι του αυτό δήλωσε: «Θα είμαι αύριο στις Βρυξέλες. Θα συναντηθώ με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και με πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου. Θα προβάλλω της θέσεις της χώρας. Θα προβάλλω την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, έως το τέλος του 2017, για να ανασάνουν οι πολίτες. Θα ζητήσω από τώρα, την Ευρωπαϊκή Εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων, τον μόχθο μιας ζωής για την ώρα της ανάγκης. Θα μιλήσω συγκεκριμένα για τα θέματα της ανάπτυξης και της ανεργίας.Θα δείξω ότι υπάρχει υπεύθυνη Αριστερά στην Ελλάδα , που με το καθαρό της πρόγραμμα κερδίζει συμμάχους για τη χώρα.Η μάχη για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η μάχη για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους όρους και τις δεσμεύσεις του, ο αγώνας για να είναι σταθερά η Ελλάδα στο ευρώ και να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα είναι ο δικός μας αγώνας. Και η ΔΗΜΑΡ το δίνει αυτόν τον αγώνα κάθε στιγμή παντού».Φώτης Κουβέλης, η διαφορά……….


* Ο Τάσος Βασιλείου είναι Γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς και υποψήφιος βουλευτής (στην τιμητική έβδομη θέση του ψηφοδελτίου).
ΠΡΕΒΕΖΑ:Συγκέντρωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Λούρο

Από μαζικότητα και γόνιμο διάλογο χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο Λούρο.Βασικός στόχος των διοργανωτών ήταν ο καλύτερος συντονισμός του προεκλογικού αγώνα για τις επόμενες δυο εβδομάδες, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τη συσπείρωση του και να βελτιώσει τα ποσοστά του στο Νομό Πρέβεζας, που είναι και το πολιτικό ζητούμενο.Παρόντες στη συγκέντρωση δεκάδες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών ο υποψήφιος Βουλευτής Βασίλης Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαμάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Λάζαρος Παπαχρήστος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζάκας, ο πρώην υποψήφιος Βουλευτής κ. Άκης Λάζαρης, ο Ξενοφών Καραβίδας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων και βέβαια ο Γραμματέας και μέλη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας.Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αναπτύχτηκε ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.Την συζήτηση άνοιξε με σύντομη εισήγηση του ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Κατσάνος, ο οποίος και ζήτησε από όλους να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια με στόχο το ΠΑΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές να βγει ενισχυμένο για να είναι ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.«Ζητάμε από τους πολίτες, τόνισε ο κ. Κατσάνος, ισχυρή εντολή για την αναγέννηση και ανασύσταση της Δημοκρατικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς».Ο υποψήφιος Βουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Βασίλης Ιωάννου στην παρέμβασή του, αφού αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν για τη χώρα αλλά και για το ΠΑΣΟΚ οι επόμενες εκλογές, ζήτησε από όλους να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά περιοχή προκειμένου τις επόμενες μέρες να υπάρχει παντού η παρουσία του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Βασίλης Ιωάννου επανέλαβε για μια ακόμη φορά το δίλλημα που έχουν μπροστά τους οι πολίτες τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το πραγματικό δίλλημα των εκλογών είναι αν χώρα βαδίζει στη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ή αν βαδίζει στη γραμμή της οργανωμένης αναθεώρηση των δυσμενών όρων, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Όλοι κατανοούν ότι η απόφαση των πολιτών απέναντι σ’ αυτό το διακύβευμα θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας».Ο κ. Ιωάννου σχολιάζοντας την προοπτική το ΠΑΣΟΚ να χάσει τη δεύτερη θέση στο νομό με συνέπεια και την απώλεια της Βουλευτικής έδρας, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η διατήρηση ή μη της Βουλευτικής έδρας του νομού, δεν είναι ούτε προσωπική υπόθεση, ούτε υπόθεση μόνο των υποψηφίων, αφορά όλη την παράταξη και όλα τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και θα πρέπει να δώσουν ενωτικό αγώνα για τη βελτίωση των εκλογικών ποσοστών.Και τόνισε χαρακτηριστικά :«Αυτό για το οποίο, μπορώ δημόσια να δεσμευτώ είναι ότι όπως λειτούργησα ως Νομάρχης για 8 χρόνια έτσι και ως Βουλευτής θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς και τους πολίτες ανεξάρτητα πολιτικής και κομματικής προέλευσης , για να προωθήσω τα μικρά και τα μεγάλα αιτήματα του νομού.Όλοι γνωρίζουν ότι διαθέτω τη γνώση και την εμπειρία και κυρίως έχω τη βούληση, παρά την δύσκολη πολιτική συγκυρία, να διεκδικήσω για το Νομό Πρέβεζας, όλα όσα δικαιούται. Οι πολίτες του νομού εκτός των άλλων, θα πρέπει και σ’ αυτές τις εκλογές να σκεφτούν και να αποφασίσουν με ψυχραιμία, ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».Στην συνέχεια τον λόγο πήραν διάφορα στελέχη, μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς, αλλά καταθέτοντας και προτάσεις για την καλύτερη προεκλογική εκστρατεία.Κοινή διαπίστωση όλων των παρεμβάσεων ήταν ότι παρατηρείται μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, από ότι στις προηγούμενες εκλογές και όπως τονίστηκε αν αυτό αξιοποιηθεί θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των εκλογικών ποσοστών.«Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την αισιοδοξία και την εσωστρέφεια και με νεότητα και κινητοποίηση όλων των μελών και των ψηφοφόρων μας να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και την παράταξη». Αυτή ήταν η ευχή και η παρότρυνση όλων των συμμετεχόντων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έκλεψαν αλεξικέραυνο σχολείου!

Στην Πρέβεζα άγνωστοι έφτασαν στο σημείο να κλέψουν από την στέγη του Γυμνασίου Μεσοποτάμου ακόμα και αλεξικέραυνο σχολείου, αφού το 60 μέτρων καλώδιο του ήταν κατασκευασμένο από το πολύτιμο υλικό του χαλκού.Οι δράστες είναι ουσιαστικά παιδιά αφού ο ένας είναι 18 και ο άλλος 22 χρόνων.Τα δύο παιδιά συνελήφθησαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ υποψιάζονται και τρίτο μέλος της παρέας.ΑΡΤΑ:Υπαξιωματικός του Στρατού έκλεψε για ... να φάει!

Σε αμηχανία βρέθηκαν οι άνδρες της Ασφάλειας στην Άρτα μετά τη σύλληψη διαρρήκτη που επιχειρούσε να τρυπώσει σε ένα μίνι-μάρκετ. Ο δράστης τους αποκάλυψε ότι είναι μόνιμος υπαξιωματικός του Στρατού και ότι αναγκάστηκε να κλέψει γιατί ... δεν είχε να φάει.Ο 43χρονος, είναι μόνιμος επιλοχίας και υπηρετεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας. Όμως, αυτό που έχει απομείνει από το μισθό του μετά τις περικοπές, δεν του έφτανε ούτε για τα στοιχειώδη και αποφάσισε να διαρρήξει το κατάστημα για να πάρει τρόφιμα, ποτά, αλλά και χρήματα.

Την Τετάρτη η ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας


Την Τετάρτη 6 Ιουνίου και ώρα 6.30μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας. Στη σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση προς τα μέλη, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Χουλιάρας και ο Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Λάμπρου αναφέρεται: «Συνάδελφοι Σύμφωνα με την από 21/3/12 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, οι εργασίες της φετινής Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν στην Άρτα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας και ώρα 18:30.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύσκεψη φορέων για το ΤΕΙ

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη συνεχόμενη υποβάθμιση του παρατήματος του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη στις επτά το βράδυ το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.Στόχος όπως σημειώνεται, είναι η ενημέρωση και η συζήτηση των θεμάτων που έχουν ανακύψει και ο καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου για την δράση των φορέων του Νομού.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Έφερε αποτέλεσμα η πίεση

Πρέπει να είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία κοινή προσπάθεια τοπικών φορέων, αποφέρει και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δε χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο δύο μήνες από τις συναντήσεις του αερολιμενάρχη με την Περιφερειακή αρχή και την δημοτική αρχή Ιωαννίνων, όπου τέθηκε το ζήτημα της σύνδεσης της παλαιάς με τη νέα πίστα του αεροδρομίου και το έργο της ασφαλτόστρωσης που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι», ολοκληρώθηκε. Απομένουν κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες για την ασφαλτόστρωση και την σύνδεση της παλαιάς με τη νέα πίστα του αεροδρομίου και το σημαντικό πλέον είναι ότι αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα του ενός, αεροπλάνα και μάλιστα με τη δυνατότητα διανυκτέρευσής τους. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την άφιξη πτήσεων τσάρτερ, ένα από τα οποία αναμενόταν να φτάσει χθες το απόγευμα στην πόλη, μεταφέροντας τους συμμετέχοντες για ένα ιατρικό συνέδριο που ξεκίνησε χθες. Για τη διοικητική παράδοση και παραλαβή βέβαια της νέας πίστας απαιτούνται και κάποιες επιπλέον εργασίες, όπως είναι η τοποθέτηση φωτισμού και σήμανσης, όμως σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου, δεν πρόκειται για έργα που μπορούν να καθυστερήσουν το συνολικό έργο. Οι εργασίες συνεχίζονται και λογικά εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν και οριστικές ανακοινώσεις. Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος των εργασιών παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης των τουριστικών συμφωνιών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες όμως είχαν «κολλήσει» στη μη δυνατότητα άφιξης και διανυκτέρευσης αεροσκαφών στα Ιωάννινα. Με τη σύνδεση νέας και παλαιάς πίστας του αεροδρομίου, η δυνατότητα αυτή παρέχεται και ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση πτήσεων τσάρτερ, επομένως και για την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ήπειρο. Υπενθυμίζεται, ότι ήταν κοινό το αίτημα του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του δημάρχου της πόλης Φ. Φίλιου για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, ενώ και οι δύο το είχαν μεταφέρει σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους είχαν συναντηθεί στην Αθήνα. Επίσης, στις επισκέψεις τους προς την περιοχή μας τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού, είχαν εκφράσει την θετική διάθεση να οδηγήσουν χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, προς την Ήπειρο, εάν όμως λυνόταν το πρόβλημα του αεροδρομίου, κάτι που φαίνεται να επιλύεται έστω με καθυστέρηση. Προχωρά η ιδιωτικοποίηση Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και των υπολοίπων κυμαίνεται για χρονικό διάστημα από 9 έως 15 μήνες, μέχρι την κατάθεση του χρηματικού ποσού από τον επενδυτή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η ΥΠΑ ωστόσο αναμένεται να διατηρήσει και μετά την πώληση το ρόλο του ρυθμιστή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης είχε πάρει πριν από δύο μήνες ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, εγκαλώντας παράλληλα την κεντρική διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη στάση της διαχρονικά απέναντι στο ζήτημα του αεροδρομίου, λέγοντας πως η μοναδική λύση να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφέρει τα μέγιστα κέρδη για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου είναι να ιδιωτικοποιηθεί. Παράλληλα, κάνοντας και μία σύντομη ιστορική αναδρομή τόνισε, πως είναι προφανές πλέον μετά την πάροδο μίας δεκαετίας και πλέον, ότι η κεντρική διοίκηση της ΥΠΑ δεν ήθελε ποτέ να μεγαλώσει και να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο της πόλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ