Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Είπε τα πράγματα με το όνομα τους!

Άστραψε και βρόντηξε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο οποίος με αφορμή το μπαράζ λάσπης στο οποίο έχει επιδοθεί συγκεκριμένο πολιτικό παραμάγαζο στο νομό που εποφθαλμιά την θέση του.Δεν δίστασε μάλιστα,να ονοματίσει τον αρχιτέκτονα της πολιτικής αλητείας που συντονίζει τα  όργανα της συκοφαντίας και της συνωμοσιολογίας, που διαρρέουν μέσω e-mail ,λάσπη εναντίον του.Πλέον, η πολιτική αλητεία στα Γιάννενα έχει ονοματεπώνυμο και καλό θα είναι, εκτός από τον Εισαγγελέα να ενημερωθεί αρμοδίως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ώστε μέχρι αύριο Παρασκευή, οι άθλιες παραστάσεις του μιας χρήσης βουλευτικού θιάσου της περιοχής, να λάβουν οριστικά τέλος. Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του εκλεκτού συναδέλφου Γιώργου Γκόντζου που κατάφερε γι’ ακόμη μία φορά να έχει σημαντικές αποκαλύψεις στην εκπομπή του.

Μπουρίνι έφερε τα... πάνω κάτω στα Γιάννενα!

Μετά την πρωινή ζέστη, ήρθε η βροχή και η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έφερε τα…πάνω-κάτω στα Γιάννενα.Το ξαφνικό μπουρίνι ξέσπασε νωρίς το απόγευμα και διήρκεσε για δύο περίπου ώρες ,με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά ισόγεια.Σημαντικές ζημίες από την σφοδρή χαλαζόπτωση,έχουν σημειωθεί και στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων του κλειστού γυμναστηρίου της Λίμνοπούλας.

Δεν τραβάει στην Ήπειρο η σύμπραξη Ν.Δ.-Ντόρας

Κοντός-Παπαγεωργίου-Ματσίρας και Κυριάκης, είναι λίγα μόνο από τα στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ήπειρο που δεν είδαν με καλό μάτι τη σιμπριά της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη Ν.Δ. Πιστός στρατιώτης στην κομματική γραμμή ο Νίκος Γερασιμίδης, τρέχει μάταια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οι ενστάσεις πολλές και οι εντάσεις μεγάλες. Το τι κράξιμο πέφτει δεν περιγράφεται. Τελικά δεν είναι όλα και τόσο ρόδινα, όπως θέλουν να μας τα παρουσιάζουν και φυσικά οι εκλογές δεν είναι το τυπικό άθροισμα των εκλογικών ποσοστών των δύο κομμάτων. Για όσους ξέρουν το σχετικό παρασκήνιο, τίποτα δεν είναι δεδομένο για μετά τις εκλογές…

Συνεντευξη Νάσου Αλευρά από τα Γιάννενα

"Καθοριστική μάχη για το μέλλον της χώρας"
Ως μια καθοριστική στιγμή για το παρόν και το μέλλον της χώρας χαρακτήρισε τις εκλογές τις 17ης Ιουνίου ο Νάσος Αλευράς ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννινα τις τελευταίες μέρες δίνοντας το παρών στη Νομαρχιακή Ολομέλεια Ανασυγκρότησης - Εκλογικού Αγώνα που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στα Λιθαρίτσια με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία προς τις Εθνικές Εκλογές, τονίζοντας πως η έκβασή τους θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των πολιτών για τα επόμενα χρόνια.Παράλληλα και σε ότι αφορά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλευράς σημείωσε πως είναι ευκαιρία αυτές οι εκλογές για τα στελέχη του να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και των νέων ανθρώπων ειδικότερα οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την παράταξη τα δύο τελευταία χρόνια.

Η δημαγωγία δεν μας βγάζει από την κρίση
Ο κ. Αλευράς τόσο στη συνάντηση της Τετάρτης όσο και σε συνέντευξή του σημείωσε ότι το δίλημμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης αφορά στην ουσία την παραμονή της χώρας και στην Ευρωζώνη και στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας όχι απλώς μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, αλλά μια κρίσιμη πολιτική συζήτηση για την έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό δεν θα γίνει όμως με μαγικές συνταγές, λαϊκισμούς και δημαγωγίες που στο παρελθόν γιγάντωσαν το πελατειακό σύστημα αλλά με σκληρή δουλειά και πάνω σε ρεαλιστικές προτάσεις που μέχρι σήμερα μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ενώπιον του ελληνικού λαού. Πρέπει όλοι να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι ο δρόμος της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση είναι μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η επιστροφή στην κρατική οικονομία. Η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της όπως οι φυσικές ομορφιές της και το ανθρώπινο δυναμικό της για να αντιμετωπίσει το χρέος της σε συνεργασία με τους εταίρους της, μένοντας στο ευρώ και ξεκινώντας μια αναπτυξιακή πορεία».

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλευράς σημείωσε πως οι εκλογές αυτές είναι ευκαιρία για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων όπου έχει σημαντική απώλεια, γιατί όπως είπε, τους στέρησε το δικαίωμα της αισιοδοξίας και το αίσθημα της ασφάλειας.«Το ΠΑΣΟΚ έλαβε το μήνυμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του και καταθέτει με υπευθυνότητα το πρόγραμμα και το σχέδιό του για να βγούμε από την κρίση», είπε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι πέρα από το 13% που μας ψήφισε υπάρχουν κι άλλοι πολίτες που ακούνε το τι λέμε, όχι γιατί μας αγαπάνε, αλλά γιατί θεωρούν ότι παραμένουμε μια δύναμη ευθύνης σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που αντιπολιτεύτηκε αντιμνημονιακά και κυβέρνησε μνημονιακά ή τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτέυτηκε επίσης αντιμνημονιακά και μετά τις εκλογές άρχισε τις αντιφάσεις για το τι θα κάνει αν αναλάβει την εξουσία, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, ότι εκμεταλλεύονται τον κόσμο και πως πολιτεύονται με την χειρότερη συνταγή».

Ευκαιρία για ανασυγκρότηση
Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε και στην χθεσινή Νομαρχιακή Ολομέλεια Ανασυγκρότησης - Εκλογικού Αγώνα που έγινε στα Λιθαρίτσια με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία προς τις Εθνικές Εκλογές, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι βουλευτές, φίλοι και μέλη του κόμματος.Όπως είπε ήταν η πρώτη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννινα όχι μόνο για να συντονιστεί ως κόμμα στην εκλογική μάχη που δίνει τον Ιούνιο αλλά κυρίως για να ανασυγκροτηθεί το κόμμα στα πλαίσια που ανακοίνωσε μετά τις εκλογές του Μαΐου ο πρόεδρός του Βαγγέλης Βενιζέλος.Στην ομιλία του μάλιστα τόνισε μεταξύ άλλων: «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές ανασυγκροτούμε την Παράταξη. Έχουμε σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση αυτή στα χέρια μας, οι πολίτες του χώρου, οι πολίτες της Παράταξης, για να πετύχουμε τους εκλογικούς μας στόχους, για να έχουμε ισχυρή παρουσία σε όλη την Ελλάδα και για να ξαναγεννήσουμε το ΠΑΣΟΚ το λαϊκό, το πατριωτικό, το κεντροαριστερό, της δημοκρατικής παράδοσης.Αυτό το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 13%. Είναι το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει την κεντρική τάση της ελληνικής κοινωνίας, την ψυχή του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το δικό μας ΠΑΣΟΚ, η δική μας Δημοκρατική Παράταξη.Η μόνη πολιτική λύση είναι αυτή που προτείνουμε και την προτείνουμε με θάρρος.Έχει σημασία η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ψήφος ασφάλειας, προοπτικής, ελπίδας».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:751 κιλά χασίς σε νταλίκα στη Λωρίδα Σαγιάδας!

Μια νταλίκα με 16 σάκοι γεμάτους με 751 κιλά χασίς, εντόπισαν οι αστυνομικοί στη Λωρίδα Σαγιάδας στη Θεσπρωτία, ένα από τα γνωστά περάσματα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα που δρουν στην Ελληνοαλβανική μεθόριο.Το χασίς προορίζονταν για την ελληνική αγορά.Το όχημα εντοπίστηκε σήμερα, λίγο μετά τις δέκα το πρωί. Από τις αστυνομικές αρχές συνελήφθη ένας 45χρονος Έλληνας και ένας 23χρονος Αλβανός, οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο στην οργάνωση της επιχείρησης μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών.Πρόκειται για μεγάλη η επιτυχία της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

Αναγνώστης για την προσχώρηση Πάϊκα στο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφαίρετο δικαίωμα του Σπύρου Πάϊκα είναι να αλλάζει κόμμα όποτε του καπνίσει. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι δεν γίνεται να τοποθετείται δημόσια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει το πρώην κόμμα του (ΠΑΣΟΚ) αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί την κρατικοδίαιτη θέση του μέλους στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Χατζηκώστα στην οποία τον έβαλε το ΠΑΣΟΚ. Εκτός κι αν παραιτήθηκε. Αλλά θα το μαθαίναμε. Αλήθεια, από Γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Ζίτσας πότε παραιτήθηκε και δεν το πήραμε χαμπάρι; Τελικά τι είναι και τι δεν είναι ο αντιδήμαρχος του Ρογκότη; Σαν να μαζεύτηκαν πολλά πράσινα καρπούζια κάτω από μια... "κόκκινη" μασχάλη…

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Για σκάνδαλο μιλάνε οι άνθρωποι του ΠΑΣ

Έκπληκτοι εμφανίστηκαν άπαντες στον ΠΑΣ Γιάννινα μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Εφέσεων της Αδειοδότησης για τη μη αδειοδότηση της ομάδας.Οι Ηπειρώτες κάνουν λόγο για αντικανονική έφεση από τον εισηγητή και επικεφαλής της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργο Δημητρίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως σκάνδαλο.Μάλιστα, ήδη οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα ετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους και υπάρχουν σκέψεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς υποστηρίζουν πως ο φάκελος του συλλόγου ήταν πλήρης.Οδυνηρές για τον ΠΑΣ οι επιπτώσεις από την απόφαση της ΕΠΟ

Οι επιπτώσεις της απόφασης πάντως είναι... καταστροφικές για τον ΠΑΣ, αφού δεν χάνει μεν την κατηγορία και θα αγωνιστεί κανονικά στη Σούπερ Λίγκα, αλλά δεν μπορεί να κάνει ανανεώσεις συμβολαίων και μεταγραφές μέχρι 30-6-2013, παρά μόνο γηγενών Ελλήνων ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 22 ετών που να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες.Πρακτικά σημαίνει ότι οι Μπακαγιόκο, Κώτσιος, Ανδράλας, Πάντος, Τζημόπουλος, Κυριάκος, Μπεσέρα, Σκούφαλης, Βάντερσον αποτελούν οριστικά παρελθόν, αφού δεν μπορούν να ανανεωθούν τα συμβόλαιά τους. Ούτε θα μπορέσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του τον Ιανουάριο ο Αλέξης Μιχαήλ!Στη δύναμη του ΠΑΣ παραμένουν οι Ταμπάσης, Φεγκρούς, Ντάσιος, Λίλα, Μιχαήλ, Οικονόμου, Πατσατζόγλου, Τσάνης, Ντε Βισέντι, Γεωργίου, Κεϊτά, Ιωάννου, Γιάκος, Βίλα, Τζάνης.


Δέν πήρε άδεια τελικά ο ΠΑΣ!!!

ΑΕΚ, Άρης, Πανιώνιος, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα δεν πήραν άδεια από την επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και θα μείνουν μεν στη Σούπερ Λίγκα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν μετεγγραφές παικτών πάνω από 22 ετών!Αντίθετα η μόνη ομάδα που εξασφάλισε την άδεια, αν και πρωτόδικα δεν τα είχε καταφέρει, είναι ο Παναθηναϊκός.

Εγκαίνια στο ΚΑΠΗ Καλούτσιανης

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ από το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Φίλιππα Τσουμάνη τα εγκαίνια του 3ου ΚΑΠΗ, στην περιοχή της Καλούτσιανης. Πρόκειται για το τέταρτο ΚΑΠΗ που εγκαινιάζεται το διάστημα αυτό. Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια των ΚΑΠΗ στον Κατσικά, την Ανατολή και του 2ου Ιωαννίνων. Η προσπάθειά μας για αναβάθμιση της λειτουργίας τους είναι συνεχής, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του Δήμου για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι αδιάκοπο και εκφράζεται με κάθε αφορμή. «Φτιάξαμε τις υποδομές, τώρα στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ. Τα ΚΑΠΗ θέλουμε να αποτελέσουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης των ηλικιωμένων», τόνισε ο κ. Τσουμάνης και κάλεσε όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες που οργανώνονται κατά τους θερινούς μήνες.

Φωτοβολταϊκό 99,96KW στην Άρτα από IBC Solar

Η IBC SOLAR A.E., θυγατρική εταιρεία της IBC SOLAR A.G., μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση έργου 99,96kw σε ανοικτή έκταση στην περιοχή Ράχη, στην Άρτα, από την εταιρεία Άννα Τσέρου & ΣΙΑ Ο.Ε.Η εγκατάσταση του συστήματος ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012 από την εταιρεία Άννα Τσέρου & ΣΙΑ Ο.Ε.- Sunergy συνεργάτη της IBC SOLAR A.E.Το σύστημα υλοποιήθηκε με 408 Φ/Β πλαίσια Suntech 245S, μονοκρυσταλλικού τύπου, ισχύος 245Wp ανά πλαίσιο και με αντιστροφείς (inverters) τύπου αλυσίδας (string) της εταιρείας SMA.Το σύνολο του εξοπλισμού το προμήθευσε η IBC SOLAR A.E.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Χωρίς αποκομιδή Κυριακή και Δευτέρα

Λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, δεν θα γίνει αποκομιδή απορριμμάτων την Κυριακή και την Δευτέρα.Οι συμπολίτες μας παρακαλούνται το διήμερο αυτό να μην βγάλουν απορρίμματα στους κάδους, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα.

Στην Πρέβεζα την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας

Νέο «σταρ» της πολιτικής τον αποκαλούν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί την Δευτέρα.Η περιοδεία Τσίπρα στις «δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», επισημαίνουν, στοχεύει κυρίως στην καλλιέργεια του προφίλ του. Ο πολιτικός μηχανικός, ακτιβιστής του ΚΚΕ από τα μαθητικά του χρόνια, ανήκει στους πιο αυστηρούς επικριτές της στρατηγικής της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αν στις 17 Ιουνίου ο Τσίπρας νικήσει, προτίθεται να καταγγείλει τις συμφωνίες των δανειακών συμβάσεων. Η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να γίνει ‘γερμανική αποικία’, σημειώνουν.«Όταν θα ξανάρθετε στο Βερολίνο ίσως να είστε Πρωθυπουργός. Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης», τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απαντάει. «Καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».Μετά την επιτυχημένη περιοδαία του σε Παρίσι και Βερολίνο,θα αρχίσουν οι επισκέψεις στην Ελλάδα.Την ερχόμενη Τρίτη,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την Πρέβεζα.Το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας στο πλευρό των φοιτητών του ΤΕΙ

Κλείσιμο του Δήμου, ως ένδειξη συμπαράστασης
Στο πλευρό των φοιτητών του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.Τη συμπαράσταση στους φοιτητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της συνεχούς υποβάθμισης του Παραρτήματος της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, εξέφρασαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρέστη αντιπροσωπεία φοιτητών, ο Δήμαρχος Γεώργιος Κάτσινος και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κ. κ Βασίλης Γιόγιακας και Θεόδωρος Δήμας.Οι φοιτητές της Ηγουμενίτσας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της δωρεάν σίτισης, ενώ και η στέγαση αποτελεί μόνιμη «πληγή», αφού η φοιτητική εστία μένει στα μπετά πάνω από μια δεκαετία.Κατά την παρουσία τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι φοιτητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Παράρτημα, με το κλείσιμο των Τμημάτων Αλιείας και Τουριστικών Επαγγελμάτων, αφού δεν συμπεριλήφθηκαν και φέτος στο Μηχανογραφικό Δελτίο.Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, τόνισε:«Κανείς δεν διαφωνεί ότι το πρόβλημα που προκύπτει με το κλείσιμο της λέσχης σίτισης είναι τεράστιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη στέγαση, αρκετά χρόνια τώρα. Σαν Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει αγώνα για το Παράρτημα, αλλά στη δεδομένη συγκυρία, λόγω της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, δεν μπορούμε να αναλάβουμε τη σίτιση. Θα είμαστε ωστόσο δίπλα σας για να ακυρωθεί η απόφαση.Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.Συμφωνήθηκε επίσης να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη προσεχώς με τη συμμετοχή φορέων του Νομού και προφανώς της Δημοτικής Αρχής όπου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας.Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος, συμφώνησαν στο κλείσιμο του Δήμου για μία ημέρα, ταυτόχρονα με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, αν υπάρξει σχετική απόφαση του Συλλόγου φοιτητών, ως ένδειξη συμπαράστασης στους φοιτητές και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που τυχόν θα αποφασιστούν.

Η κρίση «γονατίζει» και την ασημουργία

Τα Γιάννινα κινδυνεύουν να χάσουν το «σήμα» τους…
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρίσκεται και ένας κατεξοχήν κλάδος που είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την οικονομία των Ιωαννίνων: Η αργυροχρυσοχοΐα, η οποία δέχεται πολλαπλά χτυπήματα τους τελευταίους μήνες και κυριολεκτικά έχει «γονατίσει».Την τελευταία δεκαετία οι αργυροχρυσοχόοι της πόλης των Ιωαννίνων, αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες, κυρίως από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που είχαν να αντιμετωπίσουν από τις Ασιατικές χώρες. Σιγά – σιγά η πόλη των Ασημουργών, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα Γιάννινα, άρχισαν να χάνουν τον έναν μετά τον άλλο τους παραδοσιακούς κατασκευαστές ασημικών, των οποίων η φήμη είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και οδηγούσε πολλούς «επώνυμους» στην αναζήτηση αυθεντικών γιαννιώτικων ασημικών. Με την λειτουργία του ΚΕΠΑΒΙ ο κλάδος πήρε μια «ανάσα», μέχρι που προέκυψε η τελευταία κρίση, που έφερε νέα αδιέξοδα στις περισσότερες επιχειρήσεις που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να κρατηθούν όρθιες.Οι αιτίες, όπως λένε άνθρωποι του κλάδου, είναι δύο: Αφενός η μεγάλη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και αφετέρου η μεγάλη πτώση του τουρισμού. Ακόμη και αυτοί οι λίγοι τουρίστες που έρχονται αποφεύγουν να κάνουν αγορές αξίας, περιοριζόμενοι σε απλά αναμνηστικά είδη. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τα ασημικά δεν είναι είδη άμεσης ανάγκης, οι τουρίστες περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα φαγητό, καφέδες, αναψυκτικά κ.λπ.Και ενώ ο τζίρος μειώνεται την ίδια στιγμή οι ασημουργοί, όπως και όλοι οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους από τα αντικειμενικά κριτήρια, το τέλος επιτηδεύματος κ.α., χρήματα που όμως δεν υπάρχουν. Το αδιέξοδο καθημερινά μεγαλώνει, χωρίς δυστυχώς, όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου να φαίνεται «φως» στον ορίζοντα.

Επαγγέλματα που «ανθίζουν»
Η οικονομική κρίση φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις στον «επαγγελματικό χάρτη» των Ιωαννίνων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα. Και αν ορισμένα επαγγέλματα, ειδικά αυτά που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την διαβίωση των πολιτών αισθάνονται έντονες πιέσεις, στην «επιφάνεια» βγαίνουν άλλα, που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν στα ...αζήτητα. Η εξήγηση είναι απλή και βρίσκεται στην έλλειψη χρημάτων, η οποία στρέφει πολλούς καταναλωτές σε επισκευές και επιδιορθώσεις, ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων κ.α. Πρώτοι στη λίστα είναι οι επιδιορθωτές υποδημάτων, οι ράπτριες – ράπτες για μεταποιήσεις ρούχων κυρίως, οι συντηρητές – επισκευαστές μεταχειρισμένων, ενώ αυξημένη κίνηση παρουσιάζουν και τα καταστήματα «λαϊκών» ειδών καθημερινής χρήσης (ρούχα κ.α.).

Η Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων

Τα προβλήματα στην αγορά του Ν. Ιωαννίνων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία υπογραμμίζει ότι η αγορά λόγω συρρίκνωσης των εισοδημάτων, έλλειψης ρευστότητας και αβεβαιότητας «στενάζει», με τα φορολογικά βάρη να αυξάνονται, χωρίς οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν. Απευθύνεται μάλιστα στους πολιτικούς των κομμάτων του Νομού, ρωτώντας για το τι έκαναν ή πρόκειται να κάνουν για τη σωτηρία «της ραχοκοκαλιάς της πατρίδας μας, όπως μας αποκαλούν». Η ΟΕΒΕ εκφράζει μάλιστα την πικρία της γιατί κανείς προεκλογικά δεν συζήτησε μαζί της τα προβλήματα του κλάδου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Βασίλης Χήτος με τον αείμνηστο Παύλο Βρέλλη

Είναι η φωτογραφία από την πρώτη συνέντευξη που είχε πάρει ο Βασίλης Χήτος ως νέος δημοσιογράφος από τον διάσημο γλύπτη Παύλο Βρέλλη, όταν ίδρυσε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας στο Μπιζάνι των Ιωαννίνων. Στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο καλλιτέχνης, ο επισκέπτης συναντά τους ήρωες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, με τις μορφές τους αποτυπωμένες σε κέρινα ομοιώματα που έπλασε με τα χέρια του, ο μοναδικός Παύλος Βρέλλης. Ο Βασίλης Χήτος υποψήφιος στον νομό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες συνάντησε στα Γιάννενα, ξένους φοιτητές που ήρθαν από την μακρινή Σουηδία για να θαυμάσουν τα σπάνια έργα του Έλληνα γλύπτη, που άφησε εποχή!

Ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος στο Επικρατείας των "Ανεξάρτητων Ελλήνων"!

Τα πρώην στελέχη της ΝΔ που μετέχουν στα ψηφοδέλτια των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή στηρίζουν τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος , έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του Πάνου Καμμένου.Συγκεκριμένα ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι:«Συμμετοχή σε ψηφοδέλτια Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση θα έχουν ο Φίλιππος Τσαλίδης τ. βουλευτής Ν.Δ Ξάνθης και ο Κ. Χαραλαμπόπουλος τ. βουλευτής Ν.Δ Ιωαννίνων και πρώτος επιλαχών στις τελευταίες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων. Αμφότεροι είναι καθηγητές Πανεπιστημίου. Ακόμη στηρίζουν την εκλογική μάχη ο Γιάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης τ. βουλευτής Λέσβου και ο Ν. Παπαδημάτος τ. βουλευτής Αχαϊας».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Η ριζική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και οι προσδοκίες

Ίσως στην μεγαλύτερη ανανέωση ψηφοδελτίου που έχει κάνει ποτέ πολιτικό κόμμα στην Θεσπρωτία, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο παιχνίδι 3 νεότατους επιστήμονες, άφθαρτους, με αρκετά ένσημα εργασίας για την ηλικία τους και με συνεισφορά στoν προοδευτικό πολιτικό χώρο. Από μόνος του ο μέσος όρος ηλικίας των 33 ετών και κάτι μηνών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που λέει πολλά.Το στοίχημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής μπορούν να το κερδίσουν κυρίως οι νέοι ανεξάρτητα τον πολιτικό χώρο και την εκλογική περιφέρεια που ανήκουν και απαιτείται πολύ δουλειά για να κερδηθεί. Το στοίχημα που μιλά για απαγκίστρωση από το παρελθόν, από τους επαγγελματίες πολιτικούς που διέλυσαν την Ελλάδα και από το σύστημα που ξέχασε στην πορεία την προτεραιότητα του απλού λαού. Στοίχημα για εθνική και κομματική ανασυγκρότηση με δημιουργία νέας κουλτούρας από το μηδέν. Μια κουλτούρα που στο επίκεντρο θα έχει την διάλυση του κατεστημένου πολιτικού και κομματικού ιστού στην δημιουργία του οποίου εχει βάλει το χέρι του και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Μονο με αυτό τον τροπο θα μπορέσουν να επαναφέρουν το κράτος δικαίου και την λαϊκή συμμετοχή ενός λαού που βρίσκεται στο μέγιστο βαθμό απαξίωσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής.Οι ψηφοφόροι της Θεσπρωτίας δεν ζητούν ζιβάγκο που μετατρέπονται σε χρυσά μανικετόκουμπα μετά από λίγα χρόνια πολιτικής ζωής. Επιζητούν εργάτες που θα έχουν στο επίκεντρο την Θεσπρωτία με συνεχείς παρεμβάσεις και μόνιμη παρουσία σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Αυτό μπορούν να το καταφέρουν μόνο νέοι που έχουν δουλέψει στην ζωή τους και που προέρχονται από συνετούς οίκους με αρχές, στόχους και με σαφείς προοδευτικές πολιτικές αρχές. Και οι 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ έχουν αυτές τις προϋποθέσεις οπότε οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

paramythia-online

Σύσκεψη για τους σεισμούς στην Πρέβεζα

Συνεδρίαση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας,για την αντιμετώπιση των σεισμών, πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Πρέβεζας, στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ Δ. Μαυρογιώργος, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Πρέβεζας, Άρτας, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Κ. Κορωναίος, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δ. Γιολδάσης, ο αντιδήμαρχος Πάργας κ. Ε. Τσίγκος εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, Πάργας και Φιλιππιάδας, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, του στρατού, η ΛΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η, Δ.Ε.Υ.Α., Λ.Ε.Κ , καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Πρέβεζας.Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η βάθυνση της συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς και την καλύτερη άμυνα και θωράκιση της περιοχής μας.Στην συνεδρίαση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υποδείξουν τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση.Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι είναι η συνεδρίαση του ΣΝΟ σχετικά με τους σεισμούς είναι από μήνες προγραμματισμένη και είναι τελείως τυχαία και δεν έχει καμμία σχέση με την πρόσφατη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην περιοχή μας. Μάλιστα, επέστησε την προσοχή στους πολίτες να μη δίνουν καμμία σημασία στην ανεύθυνη φημολογία που κυκλοφορεί και στις ψευτοπροβλέψεις που κάνουν διάφοροι. Ο σεισμός είναι από τα φυσικά φαινόμενα για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη. Η συνεδρίαση του ΣΝΟ είναι μια τακτική συνεδρίαση η οποία αποσκοπεί, όπως και οι προηγούμενες, στην καλύτερη οργάνωση και στο συντονισμό των δυνάμεων και των φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.Ο Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Μαυρογιώργος τόνισε ότι οι σεισμοί δεν είναι ένα προβλέψιμο φαινόμενο και ως εκ τούτου η διασπορά φημών είναι ανεύθυνη και ψευδής. Η πολιτική προστασία βασίζεται στην ετοιμότητα των φορέων, στο συντονισμό των δυνάμεων και των Δήμων.Ο Δήμαρχος Ζηρού κος Δ. Γιολδάσης τόνισε παρά το ότι οι δυνατότητες του δήμου είναι περιορισμένες, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για την επαρκή ανταπόκριση σε μια έκτακτη κατάσταση.Ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ Ε. Τσίγγος από την πλευρά του ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί οι διαθέσιμες υποδομές και δυνατότητες του δήμου για την ανταπόκριση σε περίπτωση σεισμού

Προσλήψεις 90 ανέργων στο Νομό 'Αρτας

Το ΙΝ.Ε / Γ.Σ.Ε.Ε ανακοινώνει ότι, μετά την έκδοση της με αριθμό 38/28-5-2012 εγκυκλίου των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεχίζεται από την Τρίτη, 5/6/2012 έως την Τρίτη 12/6/2012 (οκτώ ημερολογιακές ημέρες) η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για την προκήρυξη ΚΟΧ 5.401/1/2012 που αφορά την πράξη «Δημιουργία 90 θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην περιφερειακή ενότητα Άρτας», στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), για την προγραμματική περίοδο 2007 -2013.Η διαδικασία, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ, είχε διακοπεί στις 25/04/2012 λόγω προεκλογικής περιόδου και είχαν απομείνει 8 ημερολογιακές ημέρες για την ολοκλήρωση της. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τις δυο πρώτες ημέρες της διαδικασίας (23 και 24/4/2012) είναι αποδεκτές και δεν απαιτείται να επανυποβληθούν.Επισημαίνεται και πάλι ότι, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην έξης διεύθυνση:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ
Πλατεία εθνικής Αντίστασης, Τ.Κ 47.100 Άρτα,
απευθύνοντάς την στο ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε ΗΠΕΙΡΟΥ
(Τηλ. επικοινωνίας: 26820-26969, ώρες 09:00-14:00).
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την πρόσκληση (για αναλυτική περιγραφή θέσεων, ειδικοτήτων, δικαιολογητικών, προϋποθέσεων συμμετοχής, κριτηρίων επιλογής), τα έντυπα των αιτήσεων καθώς και τις «Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης συμμετοχής σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ)»: α) στα γραφεία του δικαιούχου στη διεύθυνση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης-Άρτα β) στις ιστοσελίδες του ΙΝ.Ε/Γ.Σ.Ε.Ε (www.inegsee.gr) και (www.ineepir.gr ) γ) στην ιστοσελίδα της Π.Ε Άρτας ( www.peartas.gov.gr ) και δ) στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr).

Νέα διεθνής διάκριση της Ηπειρωτικής ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Προκρίθηκε για Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρηματικότητας
Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε. (της οικογένειας Σεπετά) συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τριάντα ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν ως «National Finalists» και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού European Business Awards.Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση και μάλιστα σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα και η κατήφεια στην Ηπειρωτική επιχειρηματικότητα έχει επηρεάσει σημαντικά την τοπική οικονομία, ως αποτέλεσμα βέβαια της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί πανελλαδικά. Ωστόσο τέτοιες ειδήσεις μόνο αισιοδοξία μπορούν να προσφέρουν για το μέλλον και φυσικά να δώσουν κίνητρο και σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να… παλεύουν και να διακρίνονται, κόντρα στην κρίση.  Ο διαγωνισμός - θεσμός για την πανευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, θα κορυφωθεί με την τελετή απονομής τον Απρίλιο του 2013 και αφού αξιολογηθούν εκ νέου οι επιλαχόντες σε επόμενα στάδια. Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού όπου θα βραβευτούν οι «National Champions».

Οι άλλες επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις επιλέχθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων που εισηγήθηκε η RSM Stylianou, μέλος της RSM International, του έκτου μεγαλύτερου δικτύου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων στον κόσμο, και που πληρούσαν τα αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια της επιτροπής αξιολόγησης.Εκτός από την Ηπειρωτική ΒΙΚΟΣ Α.Ε. οι υπόλοιπες ελληνικές εταιρίες είναι οι εξής: AirTickets.gr, Athens International Airport, Atlanta, Attikes Diadromes, Beetroot Chipita, COSMOTE, FAGE Dairy Industry, Gaea Products, GainJet Aviation, GLOBO, Hygeia Hospital, ICAP Group, INTRALOT, Kafkas LAMDA Hellix, Masoutis, Mega Disposables, MYTILINEOS Holdings, Nireus, PepsiCo Tasty Foods, Pharmathen, Plaisio Computers, Power Health Hellas, PrinTec Group, SELONDA AQUACULTURE, Ta Mylelia Water Mill, Xerox Hellas, JOTIS.

Η κριτική επιτροπή
Στην ομάδα των υποστηρικτών και της κριτικής επιτροπής των ΕΒΑ έχουν συμπεριληφθεί σημαντικά ονόματα όπως ο Yves Leterme, Πρωθυπουργός του Βελγίου, Karel De Gucht, Ευρωπαίος Επίτροπος για το εμπόριο, Jose Maria Aznar, πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Wim Kok, πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Gilbert Ghostine, Διευθύνων Σύμβουλος της «Diageo Continental Europe» και ο καθηγητής Gilbert Lenssen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για τις επιχειρήσεις στην κοινωνία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σεμινάριο Αντιμετώπισης Μαιευτικών Επειγόντων Περιστατικών

Η Μαευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Διευθυντής:Kαθηγητής Θ. Στέφος), σε συνεργασία με την Β΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής:Kαθηγητής Γ. Κρεατσάς), την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού –Γυναικολογικού Επείγοντος και το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Εφετείου Ιωαννίνων διοργανώνει διήμερο Σεμινάριο Αντιμετώπισης Μαιευτικών Επειγόντων Περιστατικών (ALSO) στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στις 2-3 Ιουνίου 2012.Τα Σεμινάρια Μαιευτικού Επείγοντος απευθύνονται σε Μαιευτήρες, Αναισθησιολόγους, Παιδιάτρους, Μαίες , Προσωπικό ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας, καθώς και άλλους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε αίθουσες τοκετών ή μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα επείγον μαιευτικό περιστατικό.Το πρόγραμμα ALSO έχει ως κύριους στόχους την αποφυγή των περιττών παρεμβάσεων στην Μαιευτική και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών με εξειδικευμένους χειρισμούς. Οι χειρισμοί που διδάσκονται στο Σεμινάριο βασίζονται στην τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής, ενώ τονίζεται, κατά την διάρκεια του Σεμιναρίου, η αξία της εφαρμογής κατευθυντηρίων κλινικών οδηγιών σε κάθε αίθουσα τοκετών.

Η οριοθέτηση έφερε... φουρτούνα στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων

Πρόστιμο για καταπάτηση κοινόχρηστης έκτασης
Η οριοθέτηση της λίμνης και τα στοιχεία που προκύπτουν από το Κτηματολόγιο δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων κυρίως για την λειτουργία του κάμπινγκ, αλλά και του καταστήματος «Όμιλος» στην περιοχή της «Λιμνοπούλας».Η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων προχώρησε στην επιβολή προστίμου, αναδρομικά για τα τελευταία πέντε χρόνια ως ορίζει ο νόμος, ύψους 110.000 ευρώ σε βάρος του ΝΟΙ για κατάληψη κοινόχρηστης έκτασης που ανήκει στη λίμνη, βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την «κόκκινη γραμμή» της οριοθέτησης προς το νερό.Το ζήτημα είναι, πέρα από οικονομικό δεδομένου ότι ο Όμιλος αδυνατεί να πληρώσει, εξόχως σημαντικό, έχει κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις. Ο ΝΟΙ αποτελεί σωματείο που προσφέρει πολλά στον αθλητισμό και κατέστησε τα Γιάννινα πόλη της κωπηλασίας, όμως ταυτόχρονα υπάρχει και η νομιμότητα.Από το Κτηματολόγιο προκύπτει ότι ο ΝΟΙ έχει δηλώσει τα ακίνητα που του ανήκουν και παράλληλα ότι η επίμαχη έκταση είναι κοινόχρηστη και... καταπατημένη.


Και πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής
Η καταπάτηση δεν αφορά το κτίριο που μισθώνεται και λειτουργεί ως καφέ και εστιατόριο, αλλά τον εξωτερικό χώρο στον οποίο αναπτύσσονται και επεκτάθηκαν μάλιστα τον τελευταίο καιρό, τραπεζοκαθίσματα και ολόκληρο το κάμπινγκ με τις υποδομές που υπάρχουν σε αυτό, καθώς και τσιμεντένιες ή άλλες κατασκευές μέσα ή κοντά στη λίμνη οι οποίες, κατά την Κτηματική Υπηρεσία, είναι παράνομες και εντός «κόκκινης γραμμής».Από την Κτηματική Υπηρεσία, όπως πληροφορηθήκαμε, τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Μάλιστα, έχει συνταχθεί και πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του ΝΟΙ, δηλαδή ζητείται να φύγει από τις καταπατημένες κοινόχρηστες εκτάσεις της λίμνης. Όπως ήταν φυσικό και εκ του νόμου παρέχεται η δυνατότητα, υπήρξε αντίδραση του Ομίλου σε δικαστικό επίπεδο. Η εκδίκαση έχει αναβληθεί λόγω των εκλογών και πάντως το πρωτόκολλο υπάρχει.

Πρόστιμο και στη ΓΓΑ;
Αυτά αφορούν την έκταση από τον «Όμιλο» και προς το κάμπινγκ, όπου διαχειριστής είναι ο ΝΟΙ, αλλά το πρόβλημα δεν λείπει και από την άλλη πλευρά που βρίσκονται άλλες εγκαταστάσεις και το ΚΕΚΩΠ, τα οποία ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μαζί με το ΕΑΝΚΙ (κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, γήπεδο κλπ).Η εξέδρα και οι προκάτ εγκαταστάσεις, μαζί και όσα εξυπηρετούν τους αθλητές της κωπηλασίας, θεωρούνται παράνομα, με βάση την οριοθέτηση και τη νομοθεσία, με απλά λόγια και το ίδιο το κράτος παρανομεί.Η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών στο οποίο και υπάγεται, προκειμένου να λάβει οδηγίες για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα, αν θα επιβάλλει πρόστιμο και στην ΓΓΑ για καταπάτηση κοινόχρηστης έκτασης της λίμνης και αν θα προχωρήσει σε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.Η κατάληξη και σε αυτή την έκταση, αφορά άμεσα τον ΝΟΙ που χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, ίσως και το δήμο Ιωαννιτών σε κάποιο βαθμό.Η εξέδρα στήθηκε, μέσα στο νερό σχεδόν, το 1990 για τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων, αλλά σήμερα είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των θεατών και πρέπει να απομακρυνθεί.

Αν γινόταν το κωπηλατοδρόμιο...
Όπως και να το δει κανείς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αφενός πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και η οριοθέτηση που έγινε και αφετέρου να μην επηρεαστεί η λειτουργία του Ναυτικού Ομίλου με τους δεκάδες αθλητές και τους προπονητές το σημαντικό έργο και την προσφορά του στην κωπηλασία.Αποδεικνύεται μέσα από αυτή την εξέλιξη πόσο μεγάλο λάθος ήταν που χάθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει η περιοχή κωπηλατοδρόμιο, πριν ή έστω μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σύγχρονο και χωρίς να χρειάζεται να παρανομεί κανείς στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για την προετοιμασία και προπόνηση των αθλητών και φυσικά για να φιλοξενούνται μεγάλες διοργανώσεις.Πλέον, τέτοιο έργο ούτε ως δημόσιο μπορεί να γίνει, ούτε και είναι εύκολο ως ΣΔΙΤ αφού κι αυτή η απόπειρα απέτυχε επί των ημερών του τέως ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχου, όταν αποφασίστηκε ότι δεν χρηματοδοτείται το έργο. Αυτή η ιστορία κόστισε κάποια χρήματα για μελέτες και επιτροπές που αναζητούσαν την καλύτερη θέση και τίποτε άλλο...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τυχόν σεισμούς

Με στόχο το συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε  χθες σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Οι προγραμματισμένες συσκέψεις ξεκίνησαν στην Π.Ε. Πρέβεζας την Τρίτη 29 Μαΐου και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και στις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου (Άρτα και Θεσπρωτία).Οι βασικές αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν την προετοιμασία που πρέπει να γίνει από τους εμπλεκόμενους φορείς στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στην οργάνωση σε περίπτωση σεισμού. Μεταξύ άλλων ο κάθε Δήμος πρέπει να συντάξει το δικό του σχέδιο αντιμετώπισης των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν, (με ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση κατά το πρώτο 24ωρο από την εκδήλωση του σεισμού που θεωρείται και το πλέον κρίσιμο), στο οποίο θα καταγράφονται οι χώροι φιλοξενίας, τα μέσα, τρόποι τροφοδοσίας, οι ομάδες εργασίας κ.α..Επίσης αποφασίστηκε όπως με την έναρξη του νέου σχολικού έτους πραγματοποιηθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ηπείρου ασκήσεις ετοιμότητας και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συγκροτηθούν οι προβλεπόμενες επιτροπές εξέτασης των κτιρίων σε συνεργασία με το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου. Ακόμη έγινε αναφορά στο ρόλο που πρέπει να έχουν η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ η Αστυνομία, ο Στρατός και οι Εθελοντικές οργανώνεις.Στην εισήγησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος υπογράμμισε πως οι συσκέψεις ήταν προγραμματισμένες βάσει σχετικού εγγράφου της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας που εστάλη στην Περιφέρεια τον Απρίλιο, και δεν συνδέονται με τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις σε περιοχές της Ηπείρου, αλλά και στη γειτονική Ιταλία. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε σεισμική δραστηριότητα και η 6η παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το συντονισμό και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι στα σεισμικά φαινόμενα. «Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπισή τους», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιώργο, μετά τις αλλαγές που επέφερε στην αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» απαιτείται εκ νέου καθορισμός των αρμοδιοτήτων των φορέων στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι πιθανό να προκληθούν από τους σεισμούς.Τη σημασία της πρόληψης των κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα υπογράμμισε στην παρέμβασή της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη. «Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε φήμες των τελευταίων ημερών σχετικά με τη σύνδεση των συσκέψεων του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές της Ηπείρου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση. Η κ. Καλογιάννη κάλεσε τους φορείς να εφησυχάζουν τον κόσμο απέναντι σε αυτή τη φημολογία.Τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που στη σύντομη παρέμβασή του, τόνισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και του συντονισμού για την αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε τι έκτακτο. Και μια έκτακτη κατάσταση είναι και οι σεισμοί», υπογράμμισε. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ι. Καραμπίνας.Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, Δωδώνης Κ. Κατσανάκης και Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, αντιδήμαρχοι των υπόλοιπων Δήμων της Π.Ε., ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Χρ. Παπαβρανούσης, εκπρόσωποι της VIIης Μεραρχίας, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, των συναρμόδιων Διευθύνσεων (Δασών, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού), φορείς της εκπαίδευσης και εθελοντικές οργανώσεις.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για μετακίνηση ετεροδημοτών

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για μετακίνηση ετεροδημοτών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοώντας τις δυσκολίες φίλων και μελών, θα διευκολύνει τη μετακίνησή τους από τον τόπο κατοικίας με προορισμό τον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για τον λόγο αυτό, όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν με χερσαία μέσα (λεωφορεία, τραίνο) ή ακτοπλοΐα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνούν:
1) με την τοπική επιτροπή Άρτας 2681078016 ή στο κινητό 6975714198
2) με το κεντρικό γραφείο που έχει συσταθεί για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών, στα τηλέφωνα 210-3378606, 210-3378607. Εν τω μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με τους υποψήφιους βουλευτές. Ουσιαστική υπήρξε η συζήτηση με κατοίκους του Νεοχωρίου για όλα τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και υπήρξαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.Κάνουμε τα μνημόνια παρελθόν.Ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα».

Συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί, οι οποίοι εμπλέκονται σε ληστεία σε βάρος ομοεθνούς τους

Συνελήφθησαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 30 και 34 ετών, βάσει ενταλμάτων σύλληψης Κας. Ανακρίτριας Ιωαννίνων.Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι την 15-10-2011 στον Κατσικά Ιωαννίνων, ασκώντας σωματική βία σε 28χρονο ομοεθνή τους, αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο.Επίσης, από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες διέμεναν παράνομα στη χώρα και κατείχαν πλαστά δελτία αιτήσαντος ασύλου, τα οποία και κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κα. Ανακρίτρια, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Ρεκόρ συμμετοχών στο 4ο τουρνουά πινγκ πονγκ δημοτικών σχολείων Νομού Ιωαννίνων

Με 63 συμμετοχές διεξήχθη την Κυριακή 27/5 το 4ο τουρνουά πινγκ πονγκ δημοτικών σχολείων νομού Ιωαννίνων κι έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα.Το πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου και διοργανώθηκε από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου με τη συνδρομή του τοπικού σωματείου Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων.Η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, μάλιστα οι δηλώσεις συμμετοχής είχαν φτάσει τις 77 και τη μέρα των αγώνων καταγράφηκαν 14 απουσίες. Την πρώτη χρονιά του τουρνουά είχαν πάρει μέρος 22 μαθητές, τη δεύτερη 25 και την τρίτη 27.Έγιναν από δύο κατηγορίες σε αγόρια και κορίτσια, αρχικά συγκροτήθηκαν όμιλοι των 4ων ή των 3ων και στη συνέχεια οι δύο πρώτοι/ες από τον κάθε όμιλο έδωσαν παιχνίδια νοκ-άουτ. Έγιναν εξαιρετικοί αγώνες σε 11 τραπέζια κι εκτός από τα παιδιά τούς χάρηκαν γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, που γέμισαν τις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου. Το συνολικό αποτέλεσμα από αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια ήταν πολύ θετικό για μία περιοχή, που δίνει βάρος τα τελευταία χρόνια στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Το μαθητικό πρωτάθλημα αποτελεί συνέχεια της πρότασης, που είχε κάνει αρχές Οκτωβρίου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων προς τον Α.Σ.Φ.Ε.Α. Ιωαννίνων να διαθέσει προπονητή κάθε Σάββατο για την εκμάθηση του αθλήματος στους ενδιαφερόμενους μαθητές/τριες του 7ου δημοτικού σχολείου. Η πρόταση υλοποιήθηκε και μέχρι τα τέλη Μαΐου και για δύο ώρες κάθε βδομάδα 25 μαθητές/τριες μάθαιναν τα πρώτα βήματα στο πινγκ πονγκ από τις δύο προπονήτριες-αθλήτριες του τοπικού αθλητικού συλλόγου Αντωνία Μανιά και Ευτυχία Περρή.
Τα αποτελέσματα των αγώνων του 4ου τουρνουά σε κάθε κατηγορία:
ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄, ΣΤ΄ τάξης:
1. Πέτρος Ακρίβης (Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου)
2. Γεώργιος Λισγάρας (Κατσικά)
3. Θεόδωρος Κίτσης (2ο Πειραματικό)
ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄.τάξης:
1. Άγγελος Λισγάρας (Κατσικά
2. Ελευθέριος Ανθής (5ο Ιωαννίνων)
3. Χρήστος Ντασταμάνης (Ιδιωτ. Εκπ. «Γένεσις»)
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ Ε΄, ΣΤ΄ τάξης:
1. Δανάη Χριστοδούλου (2ο Ανατολής)
2. Μαρία Γκογκάκη (1ο Ανατολής)
3. Μαρία Ζαβογιάννη (7ο Ιωαννίνων)
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ Α΄,Β΄, Γ΄, Δ΄, τάξης:
1. Ευγενία Λάιου (7ο Ιωαννίνων)
2. Αλεξάνδρα Γκογκάκη (1ο Ανατολής)
3. Άρια Ιωαννίδη (Ιδ. Εκπ. Όλγας-Ντότης Οικονόμου)

Προβολή του τουριστικού προϊόντος της Θεσπρωτίας σε πόλεις της Μακεδονίας

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με τον Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού, αποφάσισε να υλοποιήσει το 1ο ROAD SHOW στις πόλεις Κοζάνη (07/06), Βέροια(08/06) και Θεσσαλονίκη(09/06).Η δράση περιλαμβάνει εγκατάσταση φορητού περιπτέρου για μια ημέρα σε κεντρική πλατεία των ανωτέρω πόλεων για την ενημέρωση των κατοίκων και την διανομή τουριστικού υλικού του νομού μας.Τα μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που ασχολούνται με τον Τουριστικό Κλάδο, και ειδικά των Τουριστικών Καταλυμάτων, προβάλλονται ήδη μέσω του Τουριστικού Οδηγού Θεσπρωτίας που έχει εκδώσει το Επιμελητήριο.Παρόλα αυτά, αν κάποιο μέλος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ή επιχείρηση του νομού μας, που δραστηριοποιείται στον Τουριστικό Κλάδο, διαθέτει έντυπα προβολής της επιχείρησής του και επιθυμεί να διανεμηθούν κατά την ανωτέρω δράση μας, καλούνται να τα προσκομίσουν στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας (Κυρά Βασιλικής 13, Ηγουμενίτσα) συσκευασμένα κατάλληλα σε κιβώτιο, με φυλλάδιο κολλημένο σε μία εξωτερική επιφάνεια, και στο πάνω μέρος αναγραφή των στοιχείων της επιχείρησης, έως την Τετάρτη 06 Ιουνίου 2012 και ώρα 13:00.


«ΣΚΟΥΛΗΚΟΤΡΥΠΑ» από τη θεατρική ομάδα «Cassettina» Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουνίου στο δημοτικό θέατρο

Αφού έγινε της "Σκουληκότρυπας" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,η Μπέττυ και η Μπου ταξιδεύουν στα Γιάννενα για να μετατρέψουν το δημοτικό θέατρο σε μια ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΡΕΝΑ!H θεατρική ομάδα Cassettina παρουσιάζει τη μαύρη κωμωδία… «ΣΚΟΥΛΗΚΟΤΡΥΠΑ»Δυο γυναίκες. Ένα παιχνίδι. Σε μία ώρα κάποιος θα πεθάνει. Η Μπέττυ και η Μπου θέλουν να σκοτώσουν την ώρα τους. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι γνώσεων, τη «Σκουληκότρυπα». Στη διάρκεια του παιχνιδιού αναπαριστούν στιγμιότυπα από δέκα αληθινές στυγερές δολοφονίες. Όποια κερδίσει θα σκοτώσει την άλλη. Μια διαδραστική παράσταση με σουρεαλιστικούς διαλόγους. Δυο γυναίκες. Δυο δυνάμει δολοφόνοι. Ένα παιχνίδι. Σε μία ώρα κάποιος θα πεθάνει. Ποιος; Αντέχεις την αναμονή; Και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε.ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ! Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουνίου, ώρα 9.15’ μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 10€, φοιτητικά-ανέργων 8€

Έργο συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας

Παρεμβάσεις προγραμματίζονται για τη συντήρηση και τη διαγράμμιση τμημάτων του επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη δημοπράτηση έργου, με προϋπολογισμό 185.000 ευρώ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δήλωση Αντώνη Μπέζα για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου

Μετά την ανακοίνωση της λίστας των υποψήφιων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Θεσπρωτία κ. Αντώνης Μπέζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου επικράτησε η λογική της τιμωρητικής ψήφου. Τώρα, θα επικρατήσει η λογική της υπεύθυνης επιλογής για το μέλλον του τόπου.Οι πολιτικές δυνάμεις που σπρώχνουν την πατρίδα μας στο περιθώριο της Ευρώπης υπόσχονται το ανέφικτο και θέλουν να παραμείνουμε προσκολλημένοι στον κρατισμό, το λαϊκισμό και τη γραφειοκρατία που πνίγει τη δημιουργία. Δεν αποτελούν το καινούργιο που έρχεται αλλά το παλιό που αντιστέκεται για να μην αλλάξει τίποτα.Πραγματικός πατριωτισμός δεν είναι, την ώρα της μεγάλης κρίσης και των μεγάλων αποφάσεων, να μοιράζεις υποσχέσεις, να δημαγωγείς και να εκμεταλλεύεσαι την απελπισία και την απόγνωση. Πραγματικός πατριωτισμός είναι να έχεις το κουράγιο να λες την αλήθεια, να πολιτεύεσαι με δικαιοσύνη και να μιλάς με όρους σύνεσης και ρεαλισμού.Η απόγνωση των ανέργων, η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, η απελπισία των συμπατριωτών μας που αδυνατούν να σηκώσουν άλλα άδικα βάρη, η εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων, ο μαρασμός των αγροτών μας, δεν μπορούν να συνεχισθούν. Απαιτούνται άμεσα πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας, αποκατάστασης των αδικιών και υποστήριξης των πιο αδύναμων. Παραμένοντας όμως μέσα στην Ευρώπη -που κι αυτή αλλάζει- και έχοντας σχέδιο εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.Για να προχωρήσουμε σ’ αυτό το δρόμο, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ισχυρή εντολή στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.Απευθύνομαι στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες, ότι και να ψήφιζαν παλαιότερα, ότι και να ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες, πέρα και πάνω από κόμματα και πρόσωπα. Σε όλους όσους έχουμε τις ίδιες αγωνίες:Να δημιουργήσουμε και στη Θεσπρωτία μια νέα κοινωνική συμμαχία της Ελπίδας, της Υπευθυνότητας, της Αξιοπρέπειας, της Αλληλεγγύης και της Δημιουργικής Διεκδίκησης. Ένα κοινωνικό μέτωπο πατριωτικό, ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο.Να βγάλουμε τη Θεσπρωτία από την παρακμή και την εκκωφαντική σιωπή των τελευταίων χρόνων. Για να σταθεί όρθια στα πόδια της και να ξαναγυρίσει στην αισιοδοξία και το δρόμο της ανάπτυξης. Με νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες και νέες θέσεις εργασίας .Να αφήσουμε στο περιθώριο τις ανεδαφικές υποσχέσεις και την ανέξοδη διαμαρτυρία.Η Θεσπρωτία θα τα καταφέρει! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας».

«Καταδίκασε» και τον ηθικό αυτουργό ο Κ. Τσάγκας

Με αφορμή την καταδίκη υπαλλήλου για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του
Ηθικά δικαιωμένος δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Κώστας Τσάγκας μετά την απόφαση του 3μελούς πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων να επιβάλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών σε βάρους υπαλλήλου του δήμου ύστερα από καταγγελία του πρώην αντιδημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του από τον εν λόγω υπάλληλο.Το 2009 είχε γίνει καταγγελία στην Δημαρχιακή Επιτροπή σε βάρος του κ. Τσάγκα. Κατά την συνεδρίαση της Δημαρχιακής, υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος απολογούνταν καθότι είχε συλληφθεί να αφαιρεί καύσιμα από το εργοτάξιο, κατήγγειλε ότι ο ίδιος και ένας συνάδελφός του, φόρτωναν αδρανή υλικά από λατομείο της περιοχής και με χρέωση του Δήμου, τα μετέφεραν κατόπιν εντολής του αντιδημάρχου Κώστα Τσάγκα σε ιδιωτική οικοδομή στην περιοχή των Καρδαμιτσίων. Σε ερώτηση που του έγινε, μήπως επρόκειτο για δημοτικούς δρόμους, η απάντηση του υπαλλήλου ήταν αρνητική.Ο αντιδήμαρχος Κώστας Τσάγκας, απέδωσε τότε την καταγγελία στο μένος που έχει εναντίον του ο συγκεκριμένος υπάλληλος, καθότι ήταν αυτός που αποκάλυψε την κλοπή στο εργοτάξιο, είπε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στην δικαιοσύνη, κάτι που τελικά έγινε.Ο κ. Τσάγκας ζήτησε να κληθεί στο συμβούλιο ο ιδιώτης, για λογαριασμό του οποίου κατηγορήθηκε ότι λειτούργησε και όταν εμφανίστηκε ο εργολάβος Χρήστος Θάνος, υποστήριξε ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά το χαλίκι προορίζονταν για δρόμους.Η είδηση όμως είναι πως ο κ. Τσάγκας στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ύπαρξη ηθικού αυτουργού τον οποίο μπορεί να μην κατονόμασε αλλά στην ουσία φωτογράφισε λέγοντας πως είναι κοινό μυστικό για ποιον μιλά, εξηγώντας πως είναι νυν δημοτικός σύμβουλος και κατά την περίοδο του 2009 βρισκόταν στην συμπολίτευση εκτελώντας χρέη αντιδημάρχου, «υποσκάπτοντας το έργο του», όπως είπε, που είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσάγκα να του αφαιρεθεί η αρμοδιότητά του ως υπεύθυνος του εργοταξίου για τον δήμο Ιωαννιτών.Ο κ. Τσάγκας μάλιστα κάλεσε τον ηθικό αυτουργό να αποκαλυφτεί στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και να αναλάβει τις ευθύνες του, ή αν δεν το κάνει ο ίδιος να το πράξει ο καταδικασθέντας υπάλληλος, λέγοντας μάλιστα πως αν γίνει αυτό και ικανοποιηθεί ηθικά ο ίδιος και η παράταξή του τότε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του εργαζόμενου, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τσάγκα ενήργησε κατόπιν εντολών και αυτή τη στιγμή πληρώνει τα όσα του υποδείχτηκαν να κάνει με σκοπό να πλήξει την εικόνα του τότε αντιδημάρχου.«Αναμένω την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας στο δημοτικό συμβούλιο και καλώ τον εργαζόμενο να αποκαλύψει τον ηθικό αυτουργό των όσων κατέθεσε εναντίον μου ψευδώς. Είναι κοινό μυστικό ποιος ανεπίσημα έκανε κουμάντο στο εργοτάξιο την περίοδο εκείνη και παρενέβαινε στο έργο μου, φρενάροντας το έργο όλης της παράταξης και ποιος ήταν η αιτία που μου αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα από το εργοτάξιο δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2010», είπε κλείνοντας ο κ. Τσάγκας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας και Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ με τίτλο «ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ», υπογράφηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπέγραψε η Γενική Γραμματέας κ.Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα και εκ μέρους του Πανεπιστημίου η κ. Αικατερίνη Ψαρροπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών.Η πρόταση θα υποβληθεί στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στην πρόσκληση 47 της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής που αφορά στον άξονα προτεραιότητας 9 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Ηπείρου» - Κωδικός Προτεραιότητας 01 «Δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε Κέντρα Ερευνών», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 150.000,00 €, ενώ ο αριθμός ατόμων που θα απασχοληθούν προβλέπεται να είναι πέντε (5)και η κάλυψή τους θα γίνει με νέες προσλήψεις.Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τόσο προς όφελος του Φορέα Χρήστη όσο και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας γενικότερα, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα και βελτιωμένα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες.Φορέας υποβολής της πρότασης θα είναι το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Φορέας Χρήστης η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Ηπείρου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ενδιαφέρον του ΠΑΣ για Μουζάκα

Στο μεταγραφικό «στόχαστρο» του ΠΑΣ Γιάννινα φέρεται να βρίσκεται ο Γκιέργκι Μουζάκα.Μετά την επιτυχημένη συνταγή με τους Λίλα και Βίλα, η ομάδα των Ιωαννίνων θέλει να προσθέσει και έναν τρίτο Αλβανό ποδοσφαιριστή στο δυναμικό της.Ο 28χρονος μέσος της Σκεντερμπέου φέρεται να ενδιαφέρει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο παίκτης έχει μια μικρή εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς τη σεζόν 2004-2005 πέρασε από τον Ηρακλή, έχοντας 3 συμμετοχές.Ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν γίνει ήδη κάποιες επαφές, ενώ στην Αλβανία κάνουν λόγο για συμφωνία του ΠΑΣ για την απόκτηση του Μουζάκα, ο οποίος αγωνίζεται στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής.Ο Μουζάκα είναι διεθνής με την Αλβανία, με την οποία έχει 22 συμμετοχές και ένα γκολ.

Με την Αριστερά της Ευθύνης και της Συνέπειας

Του Τάσου Βασιλείου
Λέγεται, ότι ο λόγος που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί τα ποσοστά των εκλογών της 6ης Μαϊου ή και τα αυξάνει ελαφρώς, παρά την πίεση που δέχεται από τον τεχνητό διπολισμό, οφείλεται κυρίως στην υπεύθυνη στάση που κράτησε ο πρόεδρός της ο Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.Πράγματι, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει η χώρα τα αποτελέσματα τα σημερινά της παρατεινόμενης ακυβερνησίας που συμπληρώνουν τη μνημονιακή καταστροφή: τα άδεια ταμεία, την ουσιαστική στάση πληρωμών του δημοσίου, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μετενέργεια, το πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας, την ενίσχυση των σεναρίων για επιστροφή στη δραχμή.Δώσαμε τη στήριξή μας σε μια κυβέρνηση με ισχυρή την παρουσία της Αριστεράς. Αποδείχθηκε ότι το τελευταίο πράγμα που είχαν κάποιοι στο μυαλό τους ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης.Προτείναμε στη συνέχεια την οικουμενική κυβέρνηση στην οποία, για να έχει ευρεία λαϊκή βάση και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, έπρεπε να συμμετέχει και το δεύτερο κόμμα. Αρνήθηκε. Αρκετοί πολίτες τότε μας ζήτησαν να σηκώσουμε την εντολή και να σχηματίσουμε κυβέρνηση με όσους συμφωνούσαν στο δίπολο: παραμονή στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση- απαγκίστρωση από το μνημόνιο.Η άρνησή μας δεν οφειλόταν σε ευθυνοφοβία. Οφείλονταν στην εκτίμησή μας ότι αυτή η κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα στηριζόταν κυρίως στις δυνάμεις που ηττήθηκαν, λόγω της προσήλωσής τους στο μνημόνιο, δεν θα είχε ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, δε θα μπορούσε να σταθεί και σύντομα θα κατέρρεε, ενώ θα άφηνε παράλληλα χώρο για ανέξοδη και ανεύθυνη δημαγωγία. ΄Αλλωστε ήδη είχαν αρχίσει να ‘’βαράνε τα όργανα’’ και να μιλούν για αριστερούς Καρατζαφέρηδες και για Τσιριμώκους, ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να σχηματιστεί με τη δική μας συμμετοχή, ότι τα είχαμε κάνει πλακάκια κ.λ.π.κ.λ.π.Εμείς λοιπόν κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας κι ας είχαμε το πενιχρό, κατά τη δική μου άποψη, 6,11%, για να έχει ο τόπος κυβέρνηση και μάλιστα με προοδευτικό πρόσημο, δεσμευμένη σε πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού, όπως εκφράστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη.Για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου για τις οποίες επαναλαμβάνω κάναμε ό,τι μπορούσαμε να τις αποφύγουμε, μας δίδεται το δικαίωμα να πούμε στους πολίτες να μας δώσουν μεγαλύτερη δύναμη για να επιβάλουμε λύση. ΄Εχουμε τη θέληση – και το αποδείξαμε- να είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας. Ζητάμε να μας δώσει την εντολή για λύση.Η Δημοκρατική Αριστερά προχωρά με αισιοδοξία στην εκλογική μάχη και με εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού που είχε τη δυνατότητα από την 7η Μαϊου έως τώρα, να αξιολογήσει συμπεριφορές και να μετρήσει τη συνέπεια λόγων και έργων, την αξιοπιστία κάθε πολιτικής δύναμης.Είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει την υπεύθυνη στάση μας.

Με κατασχέσεις απειλείται η ΔΕΥΑΙ

Εργολάβοι κατέθεσαν αγωγές για οφειλές 4,5 εκ. ευρώ!
Τον κίνδυνο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή των εσόδων της, αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων από τις αγωγές που κατέθεσαν εργολάβοι στους οποίους οφείλονται χρήματα για έργα που εκτέλεσαν στο παρελθόν.Πρόκειται, προφανώς, για έργα που δεν είχαν ενταχθεί, από την προηγούμενη διοίκηση και δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα, σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως το Γ΄ΚΠΣ ή το Ταμείο Συνοχής, διαφορετικά θα είχαν πληρωθεί. Συνολικά τα χρωστούμενα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φτάνουν τα 4,5 εκ. ευρώ, ποσό τεράστιο για την επιχείρηση που προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά και να υλοποιήσει έργα του ΕΣΠΑ.Η εξέλιξη αυτή, αν και εν πολλοίς αναμενόμενη, επιβεβαιώνει αυτό που η σημερινή δημοτική αρχή και ως αντιπολίτευση υποστήριζε, ότι η ...ναυαρχίδα των δημοτικών επιχειρήσεων... βούλιαξε κατά την περίοδο που η προηγούμενη δημοτική αρχή διαχειρίστηκε τον δήμο και το περί «πρωταθλητή» των έργων που συχνά επικαλείται ο κ. Γκόντας, αφορούσε και απλήρωτα έργα, όπως αυτά της ΔΕΥΑΙ.Αν συνυπολογιστούν και τα δάνεια της επιχείρησης που οι τοκοχρεολυτικές δόσεις βαρύνουν τον δήμο, είναι φανερό ότι η ΔΕΥΑΙ από εύρωστη οικονομικά επιχείρηση προ δεκαετίας, κατέστη προβληματική σε βάρος και των καταναλωτών που πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες της.

Χωρίς χρηματοδότηση

Για να μην πληρωθεί ένα έργο που εκτελέστηκε προ ετών, η μόνη λογική εξήγηση είναι να μην είχε εξασφαλισμένους πόρους όταν ανατέθηκε, δεν μπορεί να είναι συγχρηματοδοτούμενα από Κοινοτικά προγράμματα, εκτός κι αν υπάρχει αι κάποιο που απεντάχθηκε. Μαζί με τα ενταγμένα στο Γ΄ΚΠΣ και το Ταμείο Συνοχής, φαίνεται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή εκτέλεσε και σειρά άλλων μικρότερων έργων για να καλύψει ανάγκες ή να κάνει κάποιες μικροεξυπηρετήσεις. Με την λογική του βλέποντας και κάνοντας, χωρία να υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο.Δεν κατάφερε όμως να τα πληρώσει και οι αγωγές που κατατέθηκαν φέρνουν την ΔΕΥΑΙ σε δυσχερή θέση. Δεν αποκλείεται οι οφειλές προς τρίτους, δηλαδή εργολάβους και προμηθευτές που είναι περισσότερες από τα 4,5 εκ. ευρώ που διεκδικούνται με αγωγές, να έχουν την ίδια εξέλιξη, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΙ έχει τεράστιες υποχρεώσεις και σε δάνεια που σύναψε στο παρελθόν.

Δάνεια 12,7 εκ. ευρώ σε οκτώ χρόνια
Δεν είναι όμως μόνο τα απλήρωτα έργα, υπάρχουν και τα δάνεια που έχουν συναφθεί την περίοδο 2000-2008 και από τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΙ, φτάνουν τα 12,7 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά εξασφάλισαν την ιδία συμμετοχή της επιχείρησης στα συγχρηματοδοτούμενα έργα που αν και δεν ήταν πολλά και η Κοινοτική επιχορήγηση έφτασε στο 84%, φαίνεται ότι η ΔΕΥΑΙ δεν μπορούσε, χωρίς δάνειο, να καλύψει ούτε το 16% που της αναλογούσε. Ουσιαστικά στερούνταν ιδίων κεφαλαίων και προσέφυγε στην εύκολη λύση του δανεισμού.Όμως, στην πορεία η ΔΕΥΑΙ αδυνατούσε να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια που έφτασαν να είναι 1,7 εκ. ευρώ ετησίως και από το 2007 και μετά τα καταβάλλει ο δήμος ως εγγυητής των δανείων της. Συνολικά ο δήμος πλήρωσε για λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 8,6 εκ. ευρώ, (και δεν φαίνεται πως θα τα πάρει πίσω) στερώντας από τους πολίτες έργα που θα μπορούσε να εκτελέσει. Η τελευταία θετική εξέλιξη είναι η ρύθμιση των δανείων (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) με μείωση στο μισό της τοκοχρεολυτικής δόσης και ανάληψη της πληρωμής της από την ΔΕΥΑΙ.

Το «νοικοκύρεμα» άρχισε, αλλά...
Η προσπάθεια της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, αφενός να εισπράξει παλιές οφειλές από καταναλωτές και ιδίως τους μεγάλους, να περιορίσει (και με μείωση μισθών, μεταφορά σε δημοτικά κτίρια των υπηρεσιών) το λειτουργικό κόστος , ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί και στη συμμετοχή στα πολλά νέα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ και να μειώσει τα τιμολόγια, άρχισε να αποδίδει καρπούς.Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος, λόγω των οφειλών της ίδιας της επιχείρησης, όπως συμβαίνει τώρα με τις αγωγές και την απειλή κατάσχεσης ακόμη και των εσόδων της. Είναι ολοφάνερο ότι τα προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκαν υπέρογκα τα τιμολόγια και επιβαρύνθηκαν τα νοικοκυριά και δεν ήταν τυχαίο ότι τα Γιάννινα χαρακτηρίζονται ως μια από τις ακριβότερες πόλεις της Ελλάδας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ