Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εκθέτει ο Φίλιππας Φίλιος

Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εκθέτει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων με δύο έγγραφα που έστειλε σήμερα.Το πρώτο έγγραφο έχει αποδέκτη τον Υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και με αυτό ο Δήμαρχος ζητά την έκδοση πράξης που να εξαιρεί και να επιτρέπει την πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους με δίμηνες συμβάσεις για εργασίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η καθαριότητα και το πράσινο.Το δεύτερο έγγραφο έχει επίσης ως αποδέκτη τον Υπουργό Εσωτερικών και κοινοποιείται στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα πολιτικά κόμματα και σε αυτό αναλύονται τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του Δήμου εξ αιτίας της λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών και της αδυναμίας ανανέωσής τους.Αναλυτικά το έγγραφο του δημάρχου έχει ως εξής: «Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι της χώρας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με υπαλληλικό προσωπικό στους ευαίσθητους τομείς της καθαριότητας και των συνεργείων, τις ανάγκες των οποίων μέχρι αύριο (25/05/2012) καλύπτουν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας.Εξαιτίας της προκήρυξης των δύο (2) εκλογικών αναμετρήσεων (06/05 και 17/06) αφ’ ενός μεν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας (αν και έχουν εγκριθεί τα αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ), αφ’ ετέρου δε υπάρχει απαγόρευση προκήρυξης πρόσληψης επί συμβάσει προσωπικού.Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρότατο κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς τους συμπολίτες, κυρίως, όμως, στην προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών (στήσιμο καλπών, καθαριότητα εκλογικών τμημάτων, αποκομιδή απορριμμάτων κλπ.).Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα τη δυνατότητα είτε της διάθεσης προσωπικού μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, είτε την παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων, οι οποίες έχουν συναφθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:Σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμφωνεί πλήρως με την πολιτική της ΝΔ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ.Κώστας Τασούλας μιλώντας σήμερα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΒΗΜΑ FM και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: « Οι θέσεις της ΝΔ για τροποποίηση του μνημονίου και συμπλήρωσή του με αναπτυξιακά μέτρα υιοθετείται πλέον πανηγυρικά στην Ευρώπη. Με βαρύ τίμημα ασφαλώς, που είναι η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των μεσαίων και ιδίως των ασθενών εισοδηματικών στρωμάτων του ελληνικού λαού. Ωστόσο η αλλαγή πολιτικής είναι η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας και αποκατάσταση των πληγών που έχουν προκληθεί σε εκατομμύρια νοικοκυριά και πολίτες. Η ΝΔ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως η πολιτική που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ είναι η λάθος συνταγή. Σήμερα αυτό αναγνωρίζεται γενικότερα και αυτό ακριβώς καλούμεθα να αξιοποιήσουμε. Την Ευρώπη που αλλάζει. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρώπη, χωρίς επικίνδυνα πειράματα και ακροβασίες που θα τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Πολλοί ψήφισαν στις 6 Μαϊου τα λεγόμενα μικρά κόμματα γιατί πιέσθησαν από τα μέτρα και πείσθησαν από την προπαγάνδα. Την προπαγάνδα του δήθεν «όλοι είναι ίδιοι» που στόχο είχε να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ από την «ονομαστικοποίηση» των ευθυνών του. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμφωνεί πλήρως με την πολιτική της ΝΔ και αυτό δείχνει πως η επαναδιαπραγμάτευση των τυφλών και απάνθρωπων πολιτικών του μνημονίου δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά βάσιμη προοπτική που μπορεί να τη φέρει σε πέρας η ΝΔ. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλους όσους δεινοπαθούν από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αλλαγής του 2009 στη χώρα μας. Μπορούμε να μείνουμε στην Ευρώπη και να αλλάξουμε την αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων 2 ετών. Και η ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί αυτό».

Νεκρός βρέθηκε 49χρονος στο Κανάλι της Πρέβεζας

Νεκρός βρέθηκε στο Κανάλι της Πρέβεζας από τον αδερφό του σήμερα το πρωί ένας 49χρονος σε αύλειο χώρο μεταξύ του καταστήματος του και του σπιτιού του.Πιθανολογείται ότι ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ.Οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας pamepreveza.gr, δεν δείχνουν κάποια εγκληματική ενέργεια.Το σώμα του 49χρονου έχει μεταφερθεί στα Γιάννενα προκειμένου να διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα δώσει φως στα αίτια του θανάτου.

Πήρε την άδεια από την ΕΠΟ ο ΠΑΣ

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους φιλάθλους της ομάδας πως εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση από την ΕΠΟ, εξέδωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Όπως αναφέρει η διοίκηση της ομάδας των Ιωαννίνων, η ελληνική ομοσπονδία τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αδειοδότηση για τη νέα αγωνιστική περίοδο.Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ενημερώνει τους φιλάθλους της οτι σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειoδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, εγκρίθηκε ο φάκελος που είχε κατατεθεί για την αδειοδότηση της ομάδας μας, δίνοντας της έτσι την άδεια συμμετοχής της στις διοργανώσεις της U.E.F.A. (UEFA Lisence) για την αγωνιστική περίοδο 2012 - 2013.Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, καλεί τους φιλάθλους της όπως στο εξής να μην λαμβάνουν υπ' όψιν και παρασύρονται, από ανεύθυνα δημοσιεύματα, που στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος της και να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις της ΠΑΕ, μιας και αυτές εκφράζουν τις θέσεις αλλά και ενέργειες της.Προτεραιότητα πλέον της διοίκησης είναι η ενίσχυση της ομάδας, σε όλα τα επίπεδα, ώστε τη νέα σαιζόν να συμμετάσχει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο πρωτάθλημα της Super League. Γι'αυτόν τον σκοπό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες, τόσο για την ανεύρεση καινούριου προπονητή, όσο και ποδοσφαιριστών, που θα καταστήσουν την ομάδα καθ' όλα αναταγωνιστική την νέα περίοδο.Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Π.Ο.:Το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη διήμερη συνεδρίαση του εξέτασε όλους τους φακέλους των κάτωθι προς αδειοδότηση ΠΑΕ και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:...ΠΑΣ Γιάννινα (Αρ. Απόφασης 15/22-05-2012) Εκδικάζει την υπόθεση με παρόντες τους διαδίκους.Δέχεται τυπικά και στην ουσία την αίτηση.Εκδίδει και χορηγεί στην αιτούσα Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ την άδεια συμμετοχής της στις διοργανώσεις της U.E.F.A. (UEFA Lisence) για την αγωνιστική περίοδο 2012 - 2013.Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του Τ.Α.Π. της Ε.Π.Ο., στην Αθήνα την 22α Μαϊου 2012».

Καθαρισμός οικοπέδων και άλλων εκτάσεων

Την ανάγκη για τον άμεσο καθαρισμό και την αποψίλωση οικοπέδων και αγροτεμαχίων επισημαίνει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με έγγραφό του προς τους Προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.Στο πλαίσιο λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων από εκδήλωση πυρκαγιάς, ο Δήμος Ιωαννιτών γνωστοποιεί σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπεδικών και άλλων ακάλυπτων χώρων ότι υποχρεούνται να προβούν στον άμεσο καθαρισμό και την κοπή χόρτων.Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην κοπή χόρτων και γενικά στον καθαρισμό ιδιοκτησιών που βρίσκονται πλησίον του αισθητικού δάσους της πόλης, αλλά και των υπολοίπων δασυλλίων και δασικών εκτάσεων του Δήμου.Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου. Όπως τονίζεται στο έγγραφο του Δημάρχου, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και όπου δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Νέα σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Άρτα!

Νέα σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα στις 12.27 το μεσημέρι 21 χιλιόμετρα δυτικά της Άρτας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 1 χιλιόμετρο.

Συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων

Προγραμματισμένες συσκέψεις για το «Σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας αντιμετώπισης κινδύνων από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων» θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 και ώρα 12:00 συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας (αίθουσα συνεδριάσεων Π.Ε. Πρέβεζας), ενώ την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 και ώρα 11:00 συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων (αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου).Σκοπός των συσκέψεων είναι η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής και καλύτερου συντονισμού όλων των φορέων για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων. Για το σκοπό αυτό έχουν κληθεί οι υπεύθυνοι των γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων να προβούν στην σύνταξη Σχεδίου για την υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό (χώροι καταυλισμών) με τις κατάλληλες υποδομές (φωτισμό, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ).Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στις άλλες δύο Π.Ε. της Ηπείρου.

Μεταφέρονται οι υπηρεσίες του ΚΕΠ Δήμου Ιωαννιτών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετεγκατάσταση του ΚΕΠ 322 (πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων) στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 8. Λόγω της μεταφοράς τις ημέρες αυτές θα εξυπηρετούνται μόνο πολίτες που θέλουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα τουρισμού του ΟΓΑ.Για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών, τα οποία λειτουργούν στην Ανατολή, το Πέραμα, τον Κατσικά και την Πεδινή.

Στις πρώτες βοήθειες εκπαιδεύτηκαν επαγγελματίες οδηγοί και κυνηγοί της Θεσπρωτίας

Το τρίτο κατά σειρά σεμινάριο, για ενημέρωση επαγγελματιών οδηγών και κυνηγών σε παροχή πρώτων βοηθειών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαïου στην Ηγουμενίτσα, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Θ. Πιτούλη, Ι. Καραμπίνα και Οδ. Πότση.Ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών, Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας, ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Αρχή, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη συνεργασία των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται δύσκολες και έκτακτες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την ενημέρωση των επαγγελματιών οδηγών και των κυνηγών σε ζητήματα παροχής πρώτων βοηθειών. «Καλοί πολίτες, είναι οι ενημερωμένοι πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος έχει και τη γενική ευθύνη οργάνωσης του σεμιναρίου.Ο κ. Ι. Καραμπίνας, συνοψίζοντας τις εισηγήσεις και αποδεχόμενος σχετικό αίτημα οδηγών και κυνηγών που επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία, ανακοίνωσε ότι το σεμινάριο θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους επαγγελματίες να ενημερωθούν γύρω από την παροχή πρώτων βοηθειών.Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο αρμόδιος για θέματα Υγείας, Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η κατάρτιση των επαγγελματιών οδηγών στην παροχή πρώτων βοηθειών, επισημαίνοντας ότι αυτή σε ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική για την έκδοση αδειών οδήγησης. «Αναλογιζόμενοι την αξία της ανθρώπινης ζωής οι τομείς Υγείας – Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας, οργανώνουν τα σεμινάρια για επαγγελματίες οδηγούς, κυνηγούς και υπαλλήλους υπηρεσιών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πλήθος πολιτών», τόνισε.Τα θέματα ανέπτυξαν ο Γενικός Διευθυντής της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ι. Νικόπουλος, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό/ παράρτημα Θεσπρωτίας, την ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και για τη λύσσα από εκπρόσωπο της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαϊου στα Ιωάννινα, ενώ για την Π.Ε. Πρέβεζας, λόγω συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 28 Μαΐου, ορίστηκε νέα ημερομηνία η 6η Ιουνίου.

Αστρονομικές Εκδηλώσεις στα Γιάννενα

Με αφορμή τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο της Τετάρτης 6 Ιουνίου του 2012 (η επόμενη θα συμβεί σε 121 χρόνια) η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων και το Αστεροσκοπείο Ζαγορίου οργανώνουν δύο εκδηλώσεις με την παρουσίαση των παρακάτω εισηγήσεων:
 · Ένας Ιπτάμενος Δίσκος, το ποδήλατο και το τσιλίκι Μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση της Αρχής διατήρησης της Στροφορμής, που ερμηνεύει την κίνηση των σωμάτων στον κόσμο μας. ομιλητής: Δημήτρης Τσαούσης, Φυσικός Phd
· Η πρώτη ακριβής μέτρηση της απόστασης Γης – Ήλιου, χάρη στη διάβαση της Αφροδίτης του 1761. Η διάβαση της Αφροδίτης στις 6 Ιουνίου του 1761 έγινε αφορμή για την πρώτη παγκόσμια επιστημονική αποστολή, την παρατήρηση της διάβασης από διαφορετικά σημεία του πλανήτη και την επεξεργασία των δεδομένων για τον υπολογισμό της απόστασης Γης – Ήλιου. ομιλητής: Κώστας Σακκάς, Πολ. Μηχανικός Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα: 1. Τη Δευτέρα 28 Μαΐου, ώρα 20:00, στην Κόνιτσα στο ξενοδοχείο Γεφύρι. Μετά τις εισηγήσεις θα γίνει αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπιο. 2. Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, ώρα 20:00, στα Ιωάννινα στο Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Σύσκεψη για τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων Άρτας

Σύσκεψη με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με αντικείμενο συζήτησης την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους των πτηνοτροφικών μονάδων.Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Βλάρας, η Αντιδήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Βαβέτση, πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Ο κ. Ψαθάς ανοίγοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της δυσοσμίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε όλη την περιοχή του κάμπου της Άρτας αλλά και στην πόλη και τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας έχουν δεχθεί αρκετές καταγγελίες για πλημμελή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων από πτηνοτροφικές μονάδες. Επισήμανε ότι η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή βαρύτατων προστίμων στους παραβάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.Από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες περιγράφηκε η κείμενη νομοθεσία που διέπει την αδειοδότηση ανάλογων επιχειρήσεων καθώς επίσης και η διαδικασία ελέγχου, ενώ τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά όσο και το κλείσιμο της επιχείρησης.Από την πλευρά των παραγόντων του πτηνοτροφικού τομέα επισημάνθηκε η σημασία της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τις πτηνοτροφικές μονάδες και η συνεργασία με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των προβλημάτων.

Εθελοντικός καθαρισμός του δάσους Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μαζί με την Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας, το Ράδιο Ηγουμενίτσα, τον ΣΚΑΙ, τις εφημερίδες ΤΙΤΑΝΗ - ΤΟΛΜΗ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ, το 892.gr, το Paramythia-online.gr, το vdella.gr, το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ν. Θεσπρωτίας, τους Sivotistas, το Σώμα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας, τον Φιλοπρόοδο σύλλογο Γραικοχωρίου, τον κυνηγετικό σύλλογο Ηγουμενίτσας και όλους τους φίλους του περιβάλλοντος, καθαρίζουμε το Σάββατο 26 Μάιου το δασάκι της Ηγουμενίτσας και το κάστρο της πόλης.Στόχος όλων μας να στείλουμε μήνυμα για ένα καθαρό περιβάλλον.Καλούνται όσοι εθελοντές το επιθυμούν να συνδράμουν για να προστατεύσουμε τη φύση και να προλάβουμε τυχόν πυρκαιές ενόψει θερινής περιόδου.Όλοι μαζί μπορούμε!

Σφοδρή χαλαζόπτωση στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων

Έντονη χαλαζόπτωση πλήτει αυτή την ώρα,περιοχές των Ιωαννίνων,δημιουργώντας προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων.Οι ουρανοί άνοιξαν πάνω από το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και υπάρχει φόβος για σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες σε χωριά της περιοχής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθη 49χρονος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο

Συνελήφθη, σήμερα  το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 49χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.To ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 71.442,20 ευρώ.Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 49χρονο αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Πρόγραμμα ενός εκατομμυρίου για εξοικονόμηση ενέργειας

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Εξοικονόμηση ενέργειας Δήμου Ιωαννιτών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα».Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους και πιλοτικές παρεμβάσεις στις αστικές μεταφορές.Πιο αναλυτικά με το συγκεκριμένο έργο θα γίνουν:
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του Πνευματικού Κέντρου με επιμέρους ενέργειες όπως είναι η αντικατάσταση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.
- Ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας του δημοτικού φωτισμού σε κεντρικές αρτηρίες του δήμου.
- Αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων.
- Μελέτη αστικής κινητικότητας σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμών.

ΑΡΤΑ: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων

Ολοκληρώθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων το πρόγραμμα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων στην πόλη της Άρτας και συνεχίζεται στην περιφέρεια του Δήμου. Το πρόγραμμα πλυσίματος των κάδων καθιερώθηκε τακτικά, με άμεσα αποτελέσματα για την υγιεινή του Δήμου, εν’ όψει και του καλοκαιριού. Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Γκούβας ανέφερε τα εξής: "Εμείς μέχρι αυτή την ώρα έχουμε πλύνει, καθαρίσαμε με το πλυντήριο όλους τους κάδους της πόλης και άρχισε το πρόγραμμα καθαρισμού των κάδων στην περιφέρεια. Πρώτα ξεκινάμε απ’ τις μεγάλες κοινότητες. Χρειάστηκε να πλύνουμε τον κάθε κάδο έξι και εφτά φορές μέχρι να τον καθαρίσουμε. Αυτό που θέλουμε εμείς να διασφαλίσουμε είναι ότι ο καθαρισμός αυτός θα γίνεται προγραμματισμένα, τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο και ο προγραμματισμός αυτός θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο είναι γνωστό σε όλους αφού το προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας δεν επαρκεί. Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού συνταξιοδοτείται και δυστυχώς με τις διαδικασίες προσλήψεων που ισχύουν πλέον στο Δημόσιο, το προσωπικό δεν αναπληρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι στον διευρυμένο Δήμο πλέον, στον Καλλικράτειο Δήμο Αρταίων το προσωπικό μόλις που επαρκεί για την κανονική αποκομιδή με απορριμματοφόρο. Η οδοσάρωση είναι πολύ υποδεέστερη. Δυστυχώς δεν έχουμε το προσωπικό για οδοσάρωση."

Του "σφράγισαν" λάθος κατάστημα!

Αποδέκτης εξωφρενικών καταγγελιών γίνεται , ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος, όπως αυτή του καταστηματάρχη Χρήστου Χαρίτου, με την δημοτική αστυνομία, -όπως ο ίδιος υποστηρίζει με έγγραφα που έχει στα χέρια του- αντί να του κλείνει το καφέ-μπαρ που διατηρεί, να του «σφραγίζει» το κέντρο διασκέδασης, που στεγάζεται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα. Το 1ο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, σε αντίθεση με το 2ο.Όπως κατήγγειλε στον υποψήφιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Χαρίτος που έχει άλλα 8 αδέλφια, από την αγανάκτησή του παραβίασε τη σφραγίδα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο αυτόφωρο. Σημασία όμως έχει πως –όπως λέει- δεν μπορεί σε καμία υπηρεσία του δήμου να βρει το δίκιο του, που κατά τ’ άλλα του το αναγνωρίζουν!

Το παράκαναν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ

Επεισόδιο με δημοτικό σύμβουλο, ενώ τα έπιναν εν ώρα εργασίας!!!
Προκλητική, δυστυχώς, παρά τις ... συστάσεις και τις αυστηρές οδηγίες της διοίκησης και της δημοτικής αρχής, είναι η στάση εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων όχι μόνο απέναντι σε πελάτες, αλλά και σε δημοτικούς συμβούλους, ακόμη και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν λείπουν οι αρνήσεις και η αδιαφορία.Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε, όπως πληροφορούμαστε, το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της επιχείρησης στο κτίριο της οδού Καπλάνη.Δημοτικός σύμβουλος ο οποίος πήγε εκεί με μια πολίτη η οποία τραυματίστηκε πέφτοντας σε σπασμένο φρεάτιο, αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από υπαλλήλους οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα ευρύχωρο γραφείο και ... χαλάρωναν με τσιπουράκια και μεζέδες.

Πήγε σε ακατάλληλη ώρα...
Η ώρα ήταν 2 το μεσημέρι, δεν είχε λήξει το ωράριο εργασίας, όμως, αντί οι υπάλληλοι να ακούσουν τι είχε συμβεί και να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της ζημιάς, ώστε να μην σπάσουν τα πόδια τους κι άλλοι πολίτες, αντέδρασαν έντονα στο πολύ φυσιολογικό αίτημα του δημοτικού συμβούλου να ενδιαφερθούν για το σπασμένο φρεάτιο. Σχεδόν τον... πέταξαν έξω, μπροστά στα έκπληκτα μάτια της κυρίας που συνόδευε.Ο δημοτικός σύμβουλος διαπιστώνοντας ότι δεν τον... χαμπαριάζουν, επιχείρησε να απαθανατίσει στο κινητό του το όλο σκηνικό και μάλλον έκανε «λάθος», αφού αυτό... εξόργισε τους υπαλλήλους.Το επεισόδιο ήταν αρκετά έντονο, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις με βάση τα ισχύοντα και προβλεπόμενα για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού και φυσικά για την συμπεριφορά τους και την επίθεση στον δημοτικό σύμβουλο, παρουσία της γυναίκας που ήταν μαζί του.

Υψηλά αμειβόμενοι, παρά τις μειώσεις
Αυτά συμβαίνουν στη.... ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του δήμου, στην οποία επιχειρείται «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά, μήπως και μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών. Μια επιχείρηση με εργαζόμενους που παραμένουν από τους υψηλά αμειβομένους, παρά τη μείωση κατά 35% των μισθών από τον περασμένο Νοέμβριο και με τους πολίτες-καταναλωτές να πληρώνουν αρκετά ακριβά για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.Αν η συμπεριφορά προς δημοτικό σύμβουλο είναι τέτοια, τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν και να λύσουν προβλήματα;Και η τήρηση του ωραρίου αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια της διοίκησης να αλλάξει η εικόνα και η λειτουργία της επιχείρησης, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση και σε αυτή τη βασική υποχρέωση.Αν προσθέσει κανείς και την κακή συμπεριφορά πολλών εργαζομένων που έχουν μάθει αλλιώς, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι προκαλούν σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για κάθε άλλο εργαζόμενο και πολίτη.Προφανώς, έχει ενοχλήσει η μεταφορά μεγάλου μέρους του προσωπικού στο πρώην δημαρχείο στο Πέραμα και το γεγονός ότι επίκειται και άλλη μεταφορά στο πρώην δημαρχείο Παμβώτιδας, από το μισθωμένο κτίριο της οδού Καπλάνη. Στο κεντρικό κτίριο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, παρέμειναν μόνο τα ταμεία.


Δεν μπαίνουν σε σειρά...
Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι δυσκολεύεται να επιβάλλει τα αυτονόητα, συνολικά στις υπηρεσίες του δήμου, παρόλο που προσπαθεί με ήπια μέσα, όπως για την τήρηση του ωραρίου με αιφνιδιαστικούς ελέγχους και... προσκλητήρια.Συνήθειες πολλών ετών και πρακτικές των καλών εποχών, δεν αλλάζουν εύκολα και υπάρχουν αντιδράσεις. Χωρίς να θέλει κανείς να φανεί σκληρός ή αυστηρός, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ οφείλει να βάλει τάξη. Άλλωστε η επιχείρηση στηρίζεται στον καταναλωτή που πληρώνει και απαιτεί εκτός από καλές υπηρεσίες και μια στοιχειώδη ευγένεια στην αντιμετώπιση του από το προσωπικό.Συμβαίνει και το παράδοξο, μια εταιρεία που πουλά νερό και μεριμνά για την αποχέτευση και προστασία του περιβάλλοντος να στερείται υδραυλικών ή ηλεκτρολόγων και να διαθέτει πληθώρα προσωπικού στα γραφεία...Υπεύθυνες για αυτό είναι όλες οι δημοτικές αρχές που δεν φρόντισαν να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονταν, αλλά φρόντιζαν να διορίσουν αφειδώς για ευνόητους λόγους. Σήμερα όμως άλλαξαν πολλά.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά σε απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης για απένταξη έργων που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:«Στην απόφαση του Υπουργείου περιλαμβάνονται διάφορες κατηγορίες έργων. Μια κατηγορία είναι του ΕΛΛΑΔΑ 2004, στο οποίο είχαν ενταχθεί έργα χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Μία δεύτερη κατηγορία είναι μια παρτίδα - θερμοκοιτίδα παραγωγής έργων, τα οποία έμπαιναν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων και μετά προωθούνταν για συγχρηματοδότηση.Άλλα έργα ήταν ευσεβείς πόθοι φορέων, τα οποία περιλήφθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα, χωρίς ουδέποτε να προωθηθούν προς υλοποίηση. Μια άλλη σειρά δεν είχε πάρει αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς.Επίσης πολλά έργα, που περιλαμβάνονται στην απόφαση, πέρασαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υλοποιήθηκαν. Δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο. Ο Υφυπουργός τα απένταξε για να μην υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος, καθώς ήταν ενταγμένα και έργα από το ’83»!Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αναφέρονταν στις ανησυχίες των δημάρχων για το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ωριμάζουμε μελέτες για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε αίτημα που θα υπάρχει. Άλλωστε, η Περιφέρεια Ηπείρου θα περιληφθεί και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει και οι Δήμοι να σταματήσουν να ωριμάζουν μελέτες. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε μια σειρά μεγάλων έργων που τα προωθούμε. Αν δεν ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, τότε θα ενταχθούν στο επόμενο. Ο καθένας ατομικά ή συλλογικά σκεφτόμαστε για το αύριο . Με αυτή την έννοια καλά κάνουν και προβληματίζονται οι δήμαρχοι. Στην Ήπειρο δεν σταμάτησαν να εξοφλούνται υποχρεώσεις του ΕΣΠΑ, όπως και του Αναπτυξιακού Νόμου και δεν υπήρξε κανένα χρηματοδοτικά κενό».

Κλείνουν συμβολικά για μια μέρα τα δημαρχεία οι Δήμαρχοι της Ηπείρου!

Στο συμβολικό κλείσιμο των Δημαρχείων για μια μέρα θα προχωρήσουν οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα που δυσκολεύουν πολλούς Δήμους να καλύψουν ακόμα και λειτουργικές ανάγκες. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου στα Ιωάννινα που ασχολήθηκε με τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων και παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση με την ΚΕΔΕ και με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Το κλείσιμο των Δημαρχείων προσδιορίζεται για την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει πιθανότατα μία μέρα νωρίτερα από τη συνάντηση που θα οριστεί με τον Υπουργό Εσωτερικών.

ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ:Δεν έχει τέλος η αγωνία των κατοίκων για την ασφάλειά τους

Επιστολή προς όλους τους μηχανικούς των Ιωαννίνων η οποία κοινοποιείται και προς όλους τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους απέστειλε ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων της οδού Κενάν Μεσαρέ και μηχανολόγος Βαγγέλης Λιβιτσάνος.Στην επιστολή αυτή σημειώνεται αρχικά πως με την καθοριστική βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αποκαλύφθηκε πως η μελέτη της οδού Βογιάννου είναι επικίνδυνη γιατί προβλέπει την κατασκευή ενός ακόμη παράνομου αυτοκινητόδρομου στην καρδιά της πόλης.Επίσης, σημειώνεται πως παράνομα κατασκευάστηκε και η οδός Γεννηματά, ενώ επίσης αποκαλύφθηκε πως υπάρχουν προθέσεις για την επέκταση της Κενάν Μεσαρέ προς τα Σεισμόπληκτα.Ο κ. Λιβιτσάνος υπενθυμίζει τα δύο πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη σύμφωνα με τα οποία η Κενάν Μεσαρέ έγινε ενάντια σε νόμους και κανόνες πολιτισμού και επέβαλε εντός περιοχής αμιγούς κατοικίας ταχύτητες που αγγίζουν και τα 140 χλμ ανά ώρα.Μεταξύ άλλων στην ίδια επιστολή σημειώνονται και τα εξής: « Για το ενσυνείδητο των εγκλημάτων τους, δυστυχώς, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: Αρνούνται μανιωδώς ακόμη και την ανέξοδη εφαρμογή των προβλέψεων της δικής τους Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που προβλέπει ΔΥΟ λωρίδες «ταχείας κυκλοφορίας» αντί για ΤΡΕΙΣ που έχουν επιβάλει. «Παρέλειψαν» επίσης τους κάθετους δρόμους, τον πεζόδρομο μήκους 180 μ, και διαβάσεις πεζών (στα πέριξ σχολεία φοιτούν 1800 μαθητές). Τα γνωρίζουν αυτά οι δεκάδες τραυματίες των επιμελώς «κρυμμένων» τροχαίων «ατυχημάτων»;Δυστυχώς, οι «εγκέφαλοι» των οικτρών παρανομιών, που κρύβονται πίσω από το άσυλο και το πρόσκαιρο της θητείας τους, έχουν συμπαρασύρει πολλούς συναδέλφους οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν ευθύνες που ίσως δεν τους αναλογούν. Αν είχαν γίνει δεκτές οι ελάχιστες, ολιγαρκείς, ανέξοδες προτάσεις μας (που συνέπιπταν με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Φίλιου και των επιτελών του) θα είχε αποφευχθεί η περιπέτεια. Έστω και εκ των υστέρων, αν είχε εισακουσθεί ο Συνήγορος του Πολίτη (όπως γίνεται σε όλη τη χώρα εκτός από τα Γιάννενα) θα είχε αποφευχθεί ο νυν, αλλά κυρίως ο επερχόμενος, διασυρμός και οι άλλες συνέπειες. Οι προσωπικές ευθύνες είναι τεράστιες τόσο για τη Δημοτική Αρχή (την τέως αλλά κυρίως την νυν) όσο και για την Περιφερειακή Αρχή που δηλώνει πως τάχα είναι …αναρμόδια και προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει την εντολή της ΕΕ προς αυτήν».Παράλληλα, σε νέα επιστολή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Λιβιτσάνος και η Επιτροπή Κατοίκων της Κενάν Μεσαρέ κάνουν γνωστό πως πριν από λίγες ημέρες απευθύνθηκαν με έγγραφό τους προς το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και προς τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος ζητώντας να παρέμβουν θεσμικά.Μεταξύ άλλων στο έγγραφο που απέστειλαν προς τους δύο παραπάνω φορείς σημειώνονται και τα εξής: « ...Η, για προφανέστατους λόγους, πλήρης απροθυμία όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων ακόμη και να μας ακούσουν, προσομοιάζει σε καθεστώτα άλλων εποχών και άλλων γεωγραφικών περιοχών του Πλανήτη.Σας παρακαλούμε να πάρετε σαφή, γραπτή θέση για τα απίστευτης αγριότητας, πρωτοφανή τεκτενόμενα και καλούμε ειδικά τον συνάδελφο Πρόεδρο να καταθέσει ΓΡΑΠΤΩΣ τις προτάσεις και ιδέες που συζητήσαμε για την εφαρμογή των ΑΜΕΣΩΝ, ανέξοδων μέτρων ασφαλείας στην Κενάν Μεσαρέ.Παράλληλα να αρχίσει, επί τέλους, διάλογος των ειδικών που θα απαντήσει στο ερώτημα:Πώς θέλουμε την πόλη που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές;Εκτός βέβαια και τα θυσιάσουμε όλα στο βωμό των …«καλών σχέσεων» που υπαγορεύει ο παντοδύναμος «τζίρος» του ΕΣΠΑ. Ο καθένας πλέον ας αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και αυτές απέναντι στα παιδιά του. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε...».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ηλικιωμένος ανεσύρθη νεκρός απο τον ποταμό Αχέροντα στη Γλυκή

Ηλικιωμένος άντρας, ανεσύρθη νεκρός αργά το απόγευμα της Τετάρτης από τον ποταμό Αχέροντα στην Γλυκή. Το πτώμα του άτυχου άντρα, εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα Παραμυθιάς.Από τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός του αποδίδεται σε πνιγμό.

Χωρίς γαλάζιες σημαίες οι παραλίες της Ηπείρου!

Στις ακτές της Ηπείρου, δεν θα κυματίσει το φετινό καλοκαίρι καμία «Γαλάζια Σημαία», αφού δεν βραβεύτηκε καμία ακτή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.Σε όλη τη χώρα βραβεύτηκαν 394 ακτές και 9 μαρίνες, αλλά τα παράλια της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν τη βράβευση αυτή.Η βράβευση με γαλάζιες σημαίες γίνεται όχι μόνο για την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας, για την οποία τα Ηπειρωτικά παράλια δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά και για την οργάνωση και τις υποδομές των παραλιών, στις οποίες φαίνεται πως η περιοχή υστερεί.

Οι αλλαγές στον πολιτικό ορίζοντα

Του Νίκου Κοτζιά
Ποιο είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας;
Κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κυριαρχία και ο τρόπος κυριαρχίας μιας μικρής ομάδας πλούτου που έχει μάθει να λεηλατεί το δημόσιο και αν χρειαστεί ακόμα και τις δικές της, ιδιωτικές εταιρείες. Ελέγχει τα ΜΜΕ και τις χρηματοπιστωτικές ροές προς την αγορά. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην λειτουργεί ορθολογικά κανένας από τους τρεις εν δυνάμει μοχλούς ανάπτυξης. Το Ελληνικό δημόσιο δεν είναι καν ένα «καπιταλιστικό κράτος της προκοπής». Περισσότερο μεσολαβεί ανάμεσα σε συμφέροντα και προωθεί ανακατανομές εισοδήματος και πλούτου, παρά φροντίζει «τα γενικά συμφέροντα» του συστήματος. Η ιδιαιτερότητα του ελληνικού κράτους είναι ότι το έχουν ιδιοποιηθεί ορισμένα συμφέροντα ως μηχανισμό ικανοποίησης των ιδίων αναγκών τους. Οι τράπεζες δρουν περισσότερο ως τοκογλύφοι, παρά ως μηχανισμοί ανάπτυξης, ή έστω στήριξης ενός νέου κύματος επενδύσεων. Η δε αγορά, είναι δυσλειτουργική εξαιτίας της πολιτικής των τραπεζών και του δημοσίου, όπως ήδη περιέγραψα. Μια αγορά στην οποία είναι δύσκολο να μπουν νέοι επιχειρηματίες. Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελούν τροχοπέδη.Το σύμπλεγμα συμφερόντων, ή αλλιώς διαπλοκή, αποτελεί τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος. Με την κατοχή σημαντικών ΜΜΕ περνά τα ιδιωτικά του συμφέροντα ως ανάγκες για τη χώρα. Σε αυτό διευκολύνεται διότι, επιπλέον, ασκεί σημαντικό έλεγχο σε τμήματα του πάλαι πότε δικομματισμού, και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα μειοψηφικό σύμπλεγμα το οποίο διαθέτει ισχύ, χρήμα, πληροφορίες, αθέατα στηρίγματα και τις πλάτες της τρόικας. Στηριγμένο σε αυτά τα μέσα προσπαθεί παρά την πολιτική του ήττα να εμφανίσει τον εαυτό του ως εθνική αναγκαιότητα και κάθε άλλη επιλογή ως καταστροφή της χώρας. Με μονόπλευρη πληροφόρηση, εκβιασμούς και εκφοβισμούς προσπαθεί να φορτώσει σε όλους τους υπόλοιπους τις ευθύνες για την κατάσταση που εκείνο, δηλαδή, αυτό το σύμπλεγμα εξουσίας, δημιούργησε, να δώσει αυταρχικές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία συνδέονται με τις επερχόμενες μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό.

2.Αλλαγές στο Πολιτικό σκηνικό
Εάν εξετάσει κανείς με προσοχή της στατιστικές σειρές των εκλογών θα καταλάβει την βαθιά ρήξη που έφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα. Από το 1981 μέχρι πρόσφατα, ο δικομματισμός κινήθηκε ανάμεσα στο 77%-87% των ψήφων, με έναν μέσο όρο περίπου στο 84%. Στις εκλογές της 6 Μαΐου έλαβαν τα δύο αυτά κόμματα 32,1%, δηλαδή, λιγότερο από το μισό του ιστορικού τους μέσου όρου. Εξίσου ενδιαφέρουσες σειρές μας προκύπτουν αν προσθέσουμε στον δικομματισμό τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται δορυφορικά γύρο του. Μαζί με αυτές, ο δικομματισμός κινήθηκε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο 81% και το 91%! Στις πρόσφατες εκλογές έλαβε αυτό το σύνολο μόλις το 39,2% των ψήφων.Στην άλλη πλευρά, η αριστερά του ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ και Σύριζα κινήθηκε αυτή την τριακονταετία ανάμεσα στο 7-13%. Στις 6.5. έλαβε (ΚΚΕ, Σύριζα και ΔΗΜΑΡ) 32,4% των ψήφων, δηλαδή, υπερτριπλασίασε τα ποσοστά της. Αντίστοιχα, η ευρύτερη αριστερά, μαζί με κόμματα και κινήσεις προερχόμενα από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ καθώς και τους Οικολόγους Πράσινους, κινήθηκαν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο 8% και το 15,2% των ψήφων. Στις 6.5 έλαβε 37,4%.Τέλος, ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι η πτώση του ενός πόλου του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ, συνοδεύεται με την αποδιοργάνωση του άλλου. Το ΛΑΟΣ, ένα κόμμα εν μέρει από τα σπλάχνα της ΝΔ και με πιθανή προοπτική την ενσωμάτωση του σ’ αυτή, βρέθηκε εκτός βουλής. Αντίθετα εισήλθε η Χρυσή Αυγή ένα κόμμα ακροδεξιό, που δεν προέρχεται από την ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος νεοφιλελεύθερων κομμάτων που συνεργάζονται χωρίς ντροπές με την τρόικα. Τέλος μεγάλη επιτυχία είχαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς με παράγοντες και από άλλους χώρους, που πρόβαλλε αντιμνημονιακό λόγο λαμβάνοντας διψήφιο αριθμό ποσοστών.Από τα πιο πάνω ποσοστά γίνεται φανερό ότι υπάρχει ένα ιστορικών διαστάσεων ρήγμα στην διάταξη του πολιτικού συστήματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό το ρήγμα έχει μόνιμο χαρακτήρα ή όχι. Κατά τη γνώμη μου, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Έχει ανοίξει ένας δρόμος, αλλά δεν έχει κλείσει και η οδός της επιστροφής. Το τι θα γίνει τελικά, θα εξαρτηθεί από την θέληση και ικανότητα των ίδιων των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα εκείνων που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Οι μετεκλογικοί προσανατολισμοί
Το σύμπλεγμα συμφερόντων, εμφάνιζε την μεγάλη άνοδο της αριστεράς και την ήττα του δικομματισμού, ως την απόφαση του λαού να ψηφίσει «συνεργασίες» των αντιμνημονιακών δυνάμεων με τον δικομματισμό. Την σαφή απόρριψη του μνημονίου από το εκλογικό σώμα ως επιλογή να επανέλθει ο δικομματισμός σε κυβέρνηση συνεργασίας και να «διαπραγματευτεί» και αυτός τα μνημόνια, που έχει υπογράψει και είχε διακηρύξει ότι είναι μονόδρομος. Τέλος, την καταδίκη των προσώπων που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες τη χώρα και την κατέστρεψαν την αποσιώπησε παντελώς.Το σύμπλεγμα συμφερόντων, ή αλλιώς διαπλοκή, έδειξε κατά καιρούς να αντιπαθεί τον Σαμαρά και να φοβάται την αριστερά. Σήμερα ανάμεσα στα δύο το δεύτερο του είναι σημαντικότερο. Προσπαθεί, λοιπόν, να πετύχει ταυτόχρονα δύο στόχους, αφενός να δυναμώσει η ΝΔ, προκειμένου να μην βγει πρώτο κόμμα ο Σύριζα και λάβει το μπόνους των 50 εδρών (αριθμητική προϋπόθεση για να κυβερνήσει μια πολιτική δύναμη). Αφετέρου να μην δυναμώσει τόσο ο Σαμαράς και καταστεί ανεξέλεγκτος. Έτσι τα πιο τροϊκανά κόμματα, όπως αυτό του κ.Μάνου, βάζει ως προαπαιτούμενο επιστροφής στη ΝΔ την παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της. Την διττή αυτή εξίσωση, η διαπλοκή και η τρόικα προσπαθούν να τη λύσουν με δύο ενέργειες. Αφενός να συμπιεστούν τα κόμματα που δεν ελέγχονται, όπως είναι εκείνο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ώστε να απολέσουν ψήφους προς τα δεξιά, καθώς και να ενταχθεί το ΛΑΟΣ ή δυνάμεις του στη ΝΔ, και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα «ενδιάμεσο» κόμμα που να προσθέσει στις επόμενες εκλογές έδρες στον δικομματισμό.Το σχέδιο αυτό έχει ορισμένα αδύναμα σημεία. Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ασκήσεις επί χάρτου αποτυχαίνουν. Καταρχάς ακόμα και αν πιεστεί ο κόσμος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κανείς δεν δίνει εγγυήσεις στην διαπλοκή ότι θα ψηφίσουν την ΝΔ. Το δεύτερο είναι, ότι το ένα φιλελεύθερο κόμμα προβλέπεται να κινηθεί -εφόσον οι δυνάμεις του δεν ενταχθούν στη ΝΔ-, ανάμεσα στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ. Όμως, το τελευταίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κάθετη πτώση η οποία δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση του όλου σχεδίου. Αυτές οι δυσκολίες πιθανόν να ισχυροποιήσουν τη ροή του όλου συστήματος προς τον αυταρχισμό και την ενίσχυση μηχανισμών και λειτουργίας έκτακτης ανάγκης. Κάτι τέτοιο, όμως, θα έχει εξίσου αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία με τυχόν κατάσταση χάους.Η δημοκρατική αντιμνημονιακή πλευρά του συστήματος εξήλθε κερδισμένη από τις εκλογές. Σε «συστατικά» της ασκούνται αφόρητες πιέσεις. Στόχος η μετακίνηση τους προς το σύστημα καθώς και η εκλογική συμπίεση του Σύριζα. Το ΚΚΕ, δυστυχώς, αντί να κάνει ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης, έχει βγάλει από το σεντούκι του μια πολιτική τάχα συνταγή για κάθε περίπτωση όσο υπάρχει καπιταλισμός και που να μην θυμίζει τα του 1989. Μόνο που όσο λάθος ήταν το 1989 η πολιτική της συγκυβέρνησης, άλλο τόσο λάθος είναι η σημερινή πολιτική άρνησης της συνεργασίας της αριστεράς. Νομίζω ότι έχει προτάξει τους λόγους που αντιπαθεί πολιτικά άλλες αριστερές δυνάμεις και όχι τις ανάγκες της χώρας καθώς και την ενωμένη απόκρουση πιθανών σφοδρών επιθέσεων της διαπλοκής με τη βοήθεια της τρόικας.Η ζωή είναι γεμάτο αντιφάσεις. Αυτό ισχύει και για την πολιτική σκηνή. Ο Σύριζα ο μεγάλος νικητής των εκλογών που έγιναν στις 6.5, αποκάλυψε, και αυτό ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο, από την επομένη τις εσωτερικές του αντιθέσεις και ορισμένες αδυναμίες. Το γεγονός ότι δεν είναι ένα ενιαίο κόμμα το πληρώνει σήμερα με πολυγλωσσία και παρεμβάσεις από ορισμένα στελέχη του που είναι το λιγότερο επιπόλαιες. Πληρώνει ακόμα την στάση που κράτησε απέναντι σε εν δυνάμει σύμμαχες δυνάμεις. Το γεγονός ότι ουσιαστικά αρνήθηκε τις ισότιμες συνεργασίας και προσπάθησε περισσότερο πίσω από μια ταμπέλα ενότητας να τσιμπολογήσει προσωπικότητες από τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης, τον οδήγησε σήμερα να μην έχει ουσιαστικούς πολιτικούς συμμάχους προκειμένου να βγει τόσο η αριθμητική των συμμαχιών, όσο και η πολιτική ενός μεγάλου τόξου δυνάμεων που με γνώση, πρόγραμμα και σχέδιο θα προωθήσουν τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εθελοντικός καθαρισμός ακτών

Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας συµµετέχει, όπως κάθε χρόνο,στη δράση Clean Up The Med. Συµµετέχουν φέτος ο Φορέας ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Αµβρακικού και το ∆ίκτυο Μεσόγειος SOS.Την Κυριακή 27 Μαίου 2012:Καθαρίζουµε την παραλία Ψαθάκι, ξεκινώντας από το Καρνάγιο Μαργαρώνας στις 10:00 το πρωί.Συµµετέχουµε σε περιήγηση γνωριµίας µε τον υγρότοπο «Βαθύ» και την ιστορία του.Η εξόρµηση Clean Up The Med διοργανώνεται και συντονίζεται κάθε χρόνο από την ιταλική οικολογική οργάνωση Legambiente για όλη την Μεσόγειο.Καλούµε τους πολίτες κάθε ηλικίας και φύλου να δώσουν το παρόν.

Για την Π.Ε.Π.
Η ∆ιαχειριστική Επιτροπή

Παραδίδεται στην Π.Ε. Θεσπρωτίας η γεωλογική μελέτη 4ης και 5ης Πολεοδομικής ενότητας Ηγουμενίτσας

Με την παράδοση της γεωλογικής μελέτης της 4ης και 5ης πολεοδομικής ενότητας του σχεδίου πόλεως της Ηγουμενίτσας, αναμένεται να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως της θεσπρωτικής πρωτεύουσας, μια διαδικασία που κρατάει χρόνια και στερεί από ιδιοκτήτες το δικαίωμα να χτίσουν και να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους.Στην ανακοίνωση της παράδοσης των γεωλογικών μελετών προέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, επισημαίνοντας ότι αυτές παρουσιάστηκαν λίγες μέρες νωρίτερα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και αφού δόθηκαν οδηγίες στους μελετητές για τροποποιήσεις, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η παράδοσή τους και Θεώρηση τους από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ώστε να εγκριθούν.Μάλιστα ο κ. Πιτούλης σε δήλωσή του αναγνωρίζει ότι "διαχρονικά έχουν ταλαιπωρηθεί οι πολίτες από τη γραφειοκρατία του σχεδίου πόλης", μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και συνεχίζεται έως σήμερα.

Μέχρι την 28η Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκιών

Γράφει ο Χρήστος Τσιρογιάννης
Εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας η πρόσκληση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του δικαιώματος του Δημοσίου για την έρευνα και την διαχείριση του πιθανού και του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Συκιών Π.Ε. Άρτας χαμηλής θερμοκρασίας ή τμημάτων αυτών.Η πρόσκληση αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας www.apdhp-dm.gov.gr
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την 28η Μαΐου 2012, αίτηση συνοδευόμενη με τεχνική έκθεση περιγραφής του γεωθερμικού πεδίου ενδιαφέροντος και στοιχείων προτιθέμενης επένδυσης για την αξιοποίηση αυτού. Οι αιτήσεις αυτές θα υποβληθούν στην Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας, Τμήμα Φυσικών Πόρων Ηπείρου, που εδρεύει στα Ιωάννινα (Β.Ηπείρου 17, 45445 Ιωάννινα).Στην συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας, θα προβεί στην διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω υποβολής δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων, για τα πεδία ή/και τα τμήματά τους για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον για εκμίσθωση.Η αξιοποίηση του επίσημα αναγνωρισμένου γεωθερμικού πεδίου της πεδιάδας Άρτας στην περιοχή Συκιών (ΦΕΚ 1012/Β/05 & ΦΕΚ 1058/Β/09), αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας.Το έργο αυτό είναι ώριμο μιας και υπάρχει η μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ, από την οποία προκύπτει ότι η βεβαιωμένη έκταση του πεδίου είναι 11,2 km2, η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια αρτεσιανά κυμαίνεται από 32οC ως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενο από τα 280 m έως 480 m. Για μέση θερμοκρασία 35οC τα in situ αποθέματα του γεωθερμικού ρευστού ανέρχονται σε 79x106 m2 που αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος.Οι χρήσεις και οι προοπτικές του πεδίου που προτείνονται από την μελέτη είναι για: θέρμανση θερμοκηπίων, ιχθυοκαλλιέργεια, αντιπαγετική προστασία, κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, θέρμανση οικισμών και ιαματικό τουρισμό.Η πιθανή επέκταση του εν λόγω γεωθερμικού πεδίου φθάνει τα 53,8 km2 με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 25 μέχρι 50 °C. Για μέση θερμοκρασία 38οC τα in situ αποθέματα του γεωθερμικού ρευστού ανέρχονται σε 42x107 που αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 760.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος.Η αξιοποίηση της ενεργειακής αυτής πηγής μπορεί να έχει σε τοπικό επίπεδο σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην κάλυψη ενεργειακών παραγωγικών δραστηριοτήτων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στη μείωση της εξάρτησης από τα υγρά καύσιμα.

Με 25 προτάσεις η Ήπειρος στις Οδικές Μεταφορές

Επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ στην περιοχή αναζητούν τα σχέδια που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝ
Οι προτάσεις από την Ήπειρο είναι τελικά 25 ανάμεσα στα 573 επιχειρηματικά σχέδια που κατατέθηκαν, όπως σημειώσαμε και χτες, με την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων για ένταξη στη δράση του Ε.Π Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών».Όλες οι προτάσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 67,5 εκ. ευρώ και αιτούνται δημόσιας επιδότησης της τάξης των 46,7 εκ. ευρώ, ενώ τα 25 σχέδια που έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν συνολικό προϋπολογισμό τα 3.123.818,76 ευρώ και τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 2.164.220,21.Η συγκεκριμένη δράση του ΕΠΑΝ ΙΙ συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 30 εκ ευρώ στοχεύει στην χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων, υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων που έχουν ή επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στον κλάδο των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και υπηρεσιών μετακόμισης.Στην Ήπειρο οι προτάσεις κυμαίνονται από 80 χιλ. ως και 150 χιλ. ευρώ μέσο όρο και αφορούν νέες και παλιές μεταφορικές εταιρίες.Με το πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι συνθήκες υγιούς ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης των ενισχυόμενων επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, η μείωση του μεταφορικού κόστους με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και οι προϋποθέσεις μείωσης του κόστους λειτουργίας μέσω εφαρμογής συστημάτων εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας, εκπαίδευσης οδηγών, χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής για αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης μετακινήσεων οχημάτων και προωθητικών ενεργειών.Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της δράσης είναι ο ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr).

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Διακρίσεις φοιτητών του ΤΕΙ Ηπείρου σε αγώνες

Στα Πανελλήνια Φοιτητικά Πρωταθλήματα α) Ανωμάλου Δρόμου β) Αντισφαίρισης και γ) Κολύμβησης που έγιναν στην Πάτρα στις 15-16 Μαΐου 2012 με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο πλαίσιο των Αθλητικών εκδηλώσεων της Ε.Α.Τ.Ε. (Επιτροπή Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) οι Φοιτήτριες/Αθλήτριες του ΤΕΙ Ηπείρου πέτυχαν τις παρακάτω διακρίσεις:
α) Ανώμαλος Δρόμος
Αντερέμι Αντιόλα, φοιτήτρια του τμ. Λογοθεραπείας 1η στα 5000 μ. Γυναικών (χρυσό Μετάλλιο)
β)Αντισφαίριση
Ταυρή-Ντεγιάνη Βίλλη, φοιτήτρια του τμ. Λογοθεραπείας 2η στο απλό Γυναικών (Αργυρό Μετάλλιο)
γ) Κολύμβηση
Τζιάλλα Λεμονιά, φοιτήτρια του τμ. Βρεφονηπιοκομίας
2η στα 50μ Ύπτιο (Αργυρό Μετάλλιο)
2η στα 50μ Ελεύθερο (Αργυρό Μετάλλιο)
2η στα 50 μ Πρόσθιο (Αργυρό Μετάλλιο)
3η στα 200μ Ελεύθερο( Χάλκινο Μετάλλιο)
Ο Υπεύθυνος της Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Γείτονας

ΑΡΤΑ: Ημερίδα για τη χρήση νέων τεχνολογιών στις υδροπονικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου συνδιοργανώνουν ημερίδα με αντικείμενο «Χρήση νέων τεχνολογιών στις υδροπονικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σχετικές επαγγελματικές ευκαιρίες», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, 17:30 – 21:30, στο Αμφιθέατρο του Επιμελητηριακού Μεγάρου Άρτας (Κ. Αιτωλού & Ν. Πριοβόλου).

Συνελήφθη Πακιστανός για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων, στο Λούρο Πρέβεζας

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Λούρο Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, 26χρονος υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και παράνομη είσοδο στη χώρα μας.Ειδικότερα, χθες το απόγευμα ο 26χρονος μετέβη σε κατάστημα (μανάβικο) στο Λούρο Πρέβεζας, όπου αγόρασε φρούτα δίνοντας ως αντάλλαγμα δύο πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου ενήργησαν άμεσα έρευνες στην περιοχή όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο.Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης είχε αγοράσει τρόφιμα και από άλλα δύο καταστήματα στο Λούρο Πρέβεζας δίνοντας ως αντάλλαγμα τρία πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ τα πλαστά χαρτονομίσματα κατασχέθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου που διενεργεί την προανάκριση.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Έκθεση φωτογραφίας για τα μνημεία της Unesco

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και τον Όμιλο για την UNESCO της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.Η έκθεση συνδέεται με την προσπάθεια της Π.Ε. Πρέβεζας και άλλων φορέων ώστε να ενταχθεί η Νικόπολη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επιπροσθέτως λειτουργεί ενισχυτικά για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια αυτή. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Πρέβεζα στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς και θα διαρκέσει έως τις 25/5/2012.

ΑΡΤΑ: Ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων Κ. Παπαδημητρίου και Κ. Σκορδή

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Άρτας, η ορκωμοσία των Δημοτικών Συμβούλων Άρτας, Κωνσταντίνου (Ντίνου) Παπαδημητρίου και Κώστα Σκορδή οι οποίοι καταλαμβάνουν, ως πρώτοι επιλαχόντες, τις θέσεις του παραιτηθέντος Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Κοντά στη δημότη» Γιώργου Παπαβασιλείου και της παραιτηθείσας Δημοτικής Συμβούλου της παράταξης «Δημοτική αλλαγή» Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εκλέχθηκε βουλευτής. Την τελετή ορκωμοσίας πραγματοποίησε ο ίδιος ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος ευχήθηκε στους δύο νέους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Παπαδημητρίου και Σκορδή καλή και παραγωγική θητεία στο κορυφαίο δημοκρατικό όργανο του Δήμου Αρταίων λέγοντας: «Σας καλωσορίζω σήμερα στην αίθουσα του Δ.Σ., στη σεμνή αυτή τελετή της ορκωμοσίας σας, όπου θα δώσετε τον όρκο ότι θα τηρήσετε την υπόσχεση που δώσατε στον κόσμο που σας ψήφισε και που σας εμπιστεύτηκε για το καλό του Δήμου μας σε μια δύσκολη εποχή που τα πάντα κρίνονται. Η κρίση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην λειτουργία του Δήμου και στη ζωή γενικά των πολιτών. Έτσι λοιπόν με σας θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο με δύο νέους ανθρώπους που εκτιμώ και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε τη δύναμη και την ορμή και την πεποίθηση και την όρεξη να ασχοληθείτε με τα θέματα του Δήμου». Στη σεμνή αυτή τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας Θωμάς Τσιρογιάννης καθώς και η κυρία Γεροβασίλη.

"Η Ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΓΕΩΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Εμείς τι κάνουμε;"

Την ετήσια τακτική του Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των κλάδων του πραγματοποιεί στις 25 και 26 Μαΐου το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.Η γενική συνέλευση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «PORTO PALACE» (26ης Οκτωβρίου 65) της Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ, η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων αποτελεί κυρίαρχο όργανο του Επιμελητηρίου και εκφράζει τα 30.000 περίπου μέλη – γεωτεχνικούς, το σύνολο σχεδόν των γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων και ιχθυολόγων της χώρας μας.H τελετή έναρξης των εργασιών της Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. και οι εργασίες θα συνεχισθούν το Σάββατο 26 Μαΐου στις 9:30 π.μ.Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης θα συζητηθούν κορυφαία ζητήματα που αφορούν τη γεωργία, την αγροτική πολιτική, τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον καθώς και την οικονομική προοπτική του Επιμελητηρίου στην παρούσα οικονομική κρίση. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 26 Μαΐου στις 6:00 μ.μ.

Και μεις τι κάνουμε;
Σωστά τα θέματα του γεωτεε. τοπικά όμως τι γίνεται; Ψάχτε και δεν θα βρείτε καμιά πρωτοβουλία του παραρτήματος Ηπείρου για αυτά τα ζητήματα. Τι έργο έχει να παρουσιάσει; Πέρα από την προσωπική αυτοπροβολή και αυτοπροώθηση του προέδρου του, ίσως και κάποιες προσωπικές μικροεξυπηρετήσεις του μηδέν. Τα άλλα δε μέλη του Δ.Σ. είναι αόρατα

γεωτεχνικός

Με πυρετώδεις ρυθμούς η προετοιμασία του 10ου Φεστιβάλ Jazz Πρέβεζας

Συνέντευξη τύπου της οργανωτικής επιτροπής του 10ου Φεστιβάλ Jazz, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαΐου στην Πρέβεζα, παραχωρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν, εκτός του προεδρεύοντος Αντιπεριφερειάρχη κου Στράτου Ιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κος Κοσμάς Κορωναίος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας κος Γιάννης Γιαμάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κος Γιώργος Μήτσιος, ο κος Ευαγ. Σταμουλάκης από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία, ο κος Ευκλ. Φονταράς από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, ο Απ. Παπουτσάκης μέλος του συγκροτήματος «Διακρότημα».Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου ευχαρίστησε θερμά όλους για την συμβολή τους και δήλωσε: «Το Φεστιβάλ Jazz της Πρέβεζας είναι πλέον μια πολυετής προσπάθεια η οποία έχει ήδη γίνει θεσμός. Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και φέτος στηρίζει και οικονομικά αλλά και οργανωτικά το Jazz Φεστιβάλ. Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι κυρίως η εξωστρέφεια δηλαδή να ξεφύγει το φεστιβάλ από τα όρια της Πρέβεζας, της Ηπείρου ακόμη και της Ελλάδας. Διότι πρόκειται για μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου και μεγάλης εμβέλειας.Πιστεύουμε ότι η στήριξη του πολιτισμού δεν είναι μόνο η προστασία των μνημείων, είναι η παράδοση αλλά και σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις που θα αγκαλιάσουν οι πολίτες. Υπηρετούμε το τρίπτυχο «Πολιτισμός-Τουρισμός-Ανάπτυξη» και θέλουμε το Jazz Φεστιβάλ σε συνδυασμό με κάποιες άλλες σπουδαίες εκδηλώσεις όπως το χορωδιακό Φεστιβάλ αλλά και άλλες που θα γίνουν στο Δήμο Ζηρού και στο Δήμο Πάργας, στο να αναδειχθούν σε μείζονα πολιτιστικά γεγονότα πανελλήνιας ακόμα και πανευρωπαϊκής εμβέλειας». Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ της περιοχής που συμβάλλουν αποφασιστικά στη διάδοση και ανάδειξη του Φεστιβάλ.Σημειωτέον ότι το 10ο Φεστιβάλ Jazz στην Πρέβεζα έχει ήδη λάβει ευρύτατη προβολή στα ΜΜΕ. Ευρωπαϊκά και Διεθνή ηλεκτρονικά δίκτυα παρουσιάζουν το Φεστιβάλ (www.tripadvisor.com, www.jazzfests.net) ενώ πάνω από 70 ελληνικά μέσα αναφέρονται εκτενώς στο γεγονός (Πρώτο Θέμα, Αθηνόραμα, Star, κα).


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους στην Παραμυθιά

Μέσα από το μάθημα της θεατρικής παιδείας , μαθητές των Δημοτικών σχολείων Παραμυθιάς και Γαρδικίου, συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης... μια ευκαιρία» που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
Πρόκειται για τις ταινίες:
« Το πέναλτι » του Δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς, με διάρκεια 15 λεπτά
« Ταξίδι στον Αχέροντα » του Δημοτικού σχολείου Γαρδικίου , με διάρκεια 8 λεπτά.
Η ταινίες θα προβληθούν την Παρασκευή 25 Μαΐου ώρα 20.30, στην αίθουσα πολλαπλών του Δήμου Σουλίου (Καρκαμίσι).

ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την Τετάρτη 23 Μαḯου, στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας, οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων – «Παυλίδειος» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το γνωστό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βαγγέλη Ηλιόπουλο ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για την αναγκαιότητα καλλιέργειας μιας κουλτούρας φιλαναγνωσίας, όχι ως ένα επιπλέον διδακτικό αντικείμενο, αλλά ως μια διαφορετική στιγμή στη σχολική τους ζωή, ως μια ζώνη ελευθερίας και δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις που σε άλλες ώρες ίσως είναι περισσότερο δύσκολο.Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου παρουσίασαν στο συγγραφέα, στους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου ένα πρόγραμμα δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής που βασίστηκε σε βιβλία του ιδίου, για το οποίο εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς – με την αδιάκοπη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ελένης Μουρούκη και Μαρίας Μάνου - αφιερώνοντας ακόμη και χρόνο εκτός σχολικού ωραρίου. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με θεατρικά παιχνίδια, που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής κ. Αγαθή Τέλη, και άλλα δρώμενα όπου τα παιδιά εκφράστηκαν άνετα και άφοβα, όπως ταιριάζει στην ηλικία και την ιδιοσυγκρασία τους. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν επίσης οι εκπαιδευτικοί Νίκος Τσολάκογλου (Καλλιτεχνικών) και η υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας του σχολείου, κ. Λένια Κούτη (Μουσικής).Τα παιδιά με τη δουλειά τους έδειξαν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να βρουν τον προσωπικό σους δρόμο στην ώρα της φιλαναγνωσίας, έτσι ώστε να γίνει ώρα ψυχαγωγίας και αποσυμπίεσης από τα συνήθη προβλήματα της ζωής στο σχολείο.

Τροχαίο ατύχημα στο Κεφαλόβρυσο αποκάλυψε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών‎

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 111 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν μετά από τροχαίο ατύχημα στο 3ο χλμ. του επαρχιακού δρόμου Κεφαλόβρυσου-Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του κάτω από άγνωστες συνθήκες, ανατράπηκε και προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου και τυχόν επιβαίνοντες σε αυτό, το έβαλαν στα πόδια λίγο μετά το ατύχημα, ενώ λίγο αργότερα η αστυνομία εντόπισε μέσα στο όχημα 100 δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 111 κιλών και 90 γραμμαρίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τα ναρκωτικά παραλήφθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και προωθούνταν στο εσωτερικό της χώρας από επαρχιακούς δρόμους για να αποφύγουν τα αστυνομικά μπλόκα.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την εικόνα της Δημόσιας Υγείας

Με αφορμή την εικόνα κατάρρευσης του συστήματος Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων τονίζει:
* Η πολιτική των μνημονίων ή των περικοπών των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών παροχών έχει οδηγήσει σήμερα τη κοινωνία να μην έχει πρόσβαση στο φάρμακο, παρά μόνο αν πληρώσει, τα δε Νοσοκομεία να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
* Η αναστολή λειτουργίας Κλινικών σε Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, οι τραγικές ελλείψεις υλικών, η απλήρωτη εργασία των υγειονομικών, οι περικοπές στα προγράμματα εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, που συνιστούν το σκληρό πυρήνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η στάση πληρωμών σε γιατρούς και φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ, τα κερδοσκοπικά παιγνίδια των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, συνθέτουν μία κατάσταση «καμένης γης».
* Οι μνημονιακές δυνάμεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν το θράσος να διαλαλούν, πώς για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να απαντήσουν: Παραδίδουν μία χώρα σε χρεοκοπία ή παίζουν άθλια και επικίνδυνα παιγνίδια, ακόμα και στο χώρο της Υγείας, για να τρομοκρατήσουν το λαό και να συνεχίσουν την ίδια καταστροφική πολιτική.
* Απαιτείται άμεσα να παρθούν μέτρα στήριξης της Υγείας, προτού θρηνήσουμε θύματα.
* Σε κάθε περίπτωση ο λαός θα απαντήσει με σθένος , αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη στην ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική του μνημονιακού μπλοκ. Την απάντηση θα τη πάρουν στις 17 Ιούνη.