Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Απεργία φαρμακοποιών αύριο και διακοπή πίστωσης στον ΕΟΠΠΥ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 23 Μαΐου οι φαρμακοποιοί καθώς και σε διακοπή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στη μη καταβολή οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Από την ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων του κλάδου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν με δικά τους χρήματα τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.Η απόφαση αυτή του πανελληνίου συλλογίσου επικυρώθηκε και κατά τη γενική συνέλευση του φαρμακευτικού συλλόγου Ιωαννίνων την περασμένη Παρασκευή.

Αναβάλλεται το ARK Festival Ιωαννίνων

To πρώτο ARK Festival Ιωαννίνων, που ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στο υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ στο λόφο του Φρόντζου, αναβάλλεται λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που οδηγούν στη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών στις 17 Ιουνίου.Οι διοργανωτές, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της παρούσας πολιτικής συγκυρίας και την κρισιμότητα του εκλογικού αποτελέσματος, μεταθέτουν τη μουσική γιορτή που λέγεται ARK Festival. Αναζητείται και σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης του φεστιβάλ, που θα εξυπηρετεί ιδανικά τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Στο τέλος της εβδομάδας το PREVEZA JAZZ FESTIVAL

Λίγες μέρες απομένουν για την πραγματοποίηση του 10ου Preveza Jazz Festival που θα γίνει στην Πρέβεζα την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαΐου 2012.Η πόλη κινείται σε ρυθμούς jazz με εκθέσεις φωτογραφίας σε στέκια του ιστορικού κέντρου όλη την εβδομάδα. Στα πλαίσια του φεστιβάλ την Πέμπτη 24/5 προβάλλεται η ταινία La vie un rose βασισμένη στη ζωή της διάσημης γαλλίδας τραγουδίστριας Έντιθ Πιάφ.Την Παρασκευή 25/5 το φεστιβάλ ανοίγουν οι Πρεβεζάνοι ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ (Αποστόλης Παπουτσάκης, Σοφία Κυριάκη, Ντίνος Γιαννακός) με ρυθμούς τάγκο. Ακολουθούν οι Λετονοί Maris Briezkalns Quintet, μία από τις κορυφαίες μικρές ακουστικές μπάντες της λετονικής μουσικής σκηνής που ξεδιπλώνουν μουσικές αποχρώσεις της ποπ, τζαζ -λάτιν και τζαζ μουσικής. Η πρώτη βραδιά ολοκληρώνεται με τους Ολλανδούς Yuri Honing Wired Paradise που χρησιμοποιούν άφοβα την τζαζ, τη ροκ, το χορό και τους ηλεκτρονικούς ήχους, υποστηρίζοντας πως η τζαζ δεν είναι ύφος αλλά γλώσσα.Το Σάββατο 26/5 πρώτοι στη σκηνή θα ανέβουν οι Intravenus. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2001 στην Αθήνα και στη μουσική τους συνυπάρχουν στοιχεία από διαφορετικά στυλ όπως jazz , rock και έθνικ μουσική. Ακολουθούν τα μεγάλα ονόματα της φετινής διοργάνωσης που δεν πρέπει να χάσετε, οι πορτογάλοι MARIA JOÃO & MARIO LAGINHA. Το φεστιβάλ θα κλείσουν οι Tubis trio το πιο ελπιδοφόρο, νέο jazz συγκρότημα από την Πολωνία που έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.Οι συναυλίες θα γίνουν στις 21:00 στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης με ελεύθερη είσοδο.Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.wix.com/prevezajazzfestival/2012.Το φεστιβάλ υποστηρίζουν η Περιφέρεια Ηπείρου - Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας, το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας. Τελεί δε υπό την αιγίδα των Πρεσβειών και Ινστιτούτων Ολλανδίας, Λετονίας, Πολωνίας και Πορτογαλίας.

Δημιουργία χορευτικών τμημάτων από τον Δήμο Πωγωνίου

Ο Δήμος Πωγωνίου με σκοπό τη διατήρηση , διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πωγωνίου και της χώρας μας, προχωρά στην δημιουργία χορευτικών τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χωρών και προσκαλεί τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 26570-31410 ( κ. Αγνή Φωτοπούλου ). Πρόθεση του Δήμου είναι η λειτουργία Ενηλίκων και Παιδικών χορευτικών τμημάτων.
 · Τα μαθήματα θα γίνονται στα Ιωάννινα
 . · Έναρξη μαθημάτων το Σεπτέμβριο.

Με θετικές εντυπώσεις για την Ήπειρο αναχώρησε η αποστολή των Ολλανδών δημοσιογράφων

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε από την Ελλάδα η οκταμελής αποστολή των δημοσιογράφων από Ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης, που για μια εβδομάδα επισκέφθηκε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος της Ηπείρου και της Βορείου Ελλάδος.Σε συναντήσεις που είχαν οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι με στελέχη της Περιφέρειας, εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για τα τουριστικά αξιοθέατα και το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα ιδεώδη προορισμό τόσο για τον θαλάσσιο, όσο και για τον εναλλακτικό τουρισμό.Με δεδομένο ότι το πιεσμένο πρόγραμμά τους, (που είχαν καταρτίσει οι ίδιοι), δεν τους επέτρεψε να επισκεφθούν όλη την Ήπειρο, ύστερα από ενημέρωση που τους έγινε και πρόσκληση που τους απευθύνθηκε από πλευράς Περιφέρειας, υποσχέθηκαν να επανέλθουν εκ νέου τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να γνωρίσουν όλες τις, τουριστικού ενδιαφέροντος, Ηπειρωτικές περιοχές. Για το σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο Πρέβεζας, τους πρόσφερε πακέτο φιλοξενίας για μια εβδομάδα.Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη ήταν απόρροια της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση της Ουτρέχτης τον περασμένο Ιανουάριο και πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, αρμόδιου για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Στράτου Ιωάννου, με τη συνεργασία του ΕΟΤ Ολλανδίας.

Λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας!

Λήγουν στις 25 Μαΐου οι συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας για 28 συνολικά εργαζόμενους -22 εργάτες καθαριότητας και αποκομιδής και έξι οδηγοί- που απασχολούνται στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών.Η Δημοτική Αρχή προέβη έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες για την αναπλήρωση του προσωπικού αυτού με τις αντίστοιχες διαδικασίες, όμως δεν υπήρξαν οι ανάλογες εγκρίσεις.Παράλληλα, λόγω της προεκλογικής περιόδου, έχει ανασταλεί οι προσλήψεις από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί ο τομέας καθαριότητας με 30 εργάτες.Ανάλογο πρόβλημα έχει προκύψει και σε άλλους Δήμους της χώρας. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος άλλωστε το έχει επισημάνει και έχει ζητήσει την εξαίρεση από την γενική απαγόρευση προσλήψεων που αφορούν σε τομείς με ανταποδοτικό χαρακτήρα.Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας σε δηλώσεις του σημειώνει ότι η λήξη των συμβάσεων στις 25 Μαΐου, θα αποδυναμώσει την υπηρεσία και θα δημιουργήσει δυσκολίες στην αποκομιδή. «Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας και απευθύνουμε έκκληση να βοηθήσουν και οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα και μόλις δοθεί η δυνατότητα για νέες προσλήψεις ορισμένου χρόνου θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες για την κάλυψη των κενών», τόνισε ο κ. Μπέγκας.Να σημειωθεί ότι τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης λόγω της οικονομικής κατάστασης συζητά σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και η ΠΕΔ Ηπείρου.

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τη δράση του στην κατεύθυνση της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, ολοκληρώνει για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 το χειμερινό κύκλο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς σπουδαστές και διοργανώνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 και ώρα 20:30, στο εστιατόριο «Φηγός» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με την εκδήλωση αυτή που γίνεται με τη συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών, των εμπλεκόμενων στα προγράμματα φορέων, των τοπικών αρχών, των μελών του Δ.Σ., των Επιστημονικών Υπευθύνων/Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, των διδασκόντων και του Διοικητικού Προσωπικού, ολοκληρώνονται τα χειμερινά προγράμματα του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.Φέτος θα παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Νικόλαος Δεμερτζής, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, ο κ. Βλάσσιος Γκέργκης, μέλος του Δ.Σ. του ΙΚΥ και η κ. Μαρία Δελλή, Τμηματάρχης του Τμήματος Υποτροφιών Αλλοδαπών και Μορφωτικών Ανταλλαγών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, η παρουσία των οποίων αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πόλη μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Διακρατική συνάντηση εκπροσώπων οργανισμών νεολάιας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη προπαρασκευαστική συνάντηση των εκπροσώπων των 5 οργανισμών που θα συμμετέχουν στο πολυμερές πρόγραμμα από 7 ως 15 Ιουλίου στην Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο φιλοξενίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νεολαία σε Δράση.Βασικός σκοπός της συνάντηση η ολοκλήρωση της προετοιμασίας, η γνωριμία με το μέρος υλοποίησης και διαμονής , καμπινγκ ΝΑΥΤΙΛΟΣ , και η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.Η Κεντρική ιδέα της εκπαιδευτικής -πολιτιστικής πρότασης ειναι :" Κίνηση , Χορός ,Θέατρο ως αξίες της Εθνικής κληρονομίας αλλά και της Ανθρωπότητας ".Με τη συνεργασία του Οργανισμού μας "ΟΡΑΜΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ" και της χορογράφου Τατιάνας Λοβέρδου , που έχει αναλάβει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική υποστήριξη της δραστηριότητας , δόθηκαν οδηγίες και κατευθυνσεις για την πρόοδο της προετοιμασίας.Επιλέχτηκαν ως βάση αποσπασματα από τέσσερα κλασσικά θεατρικά έργα , του Αριστοφάνη & του Σαίξπηρ .Τίτλοι θεατρικών έργων: ΟΡΝΙΘΕΣ & ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη και ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ & ΤΡΙΚΥΜΙΑ του Σαίξπηρ.Η κάθε ομάδα θα μπορεί να προετοιμάσει ένα μικρό απόσπασμα απο το κάθε έργο η και να επιλέξει καποιο διαφορετικό , παίρνοντας ιδέες απο τα παραπάνω θεατρικά εργα.Αυτές οι επι μέρους προετοιμασίες θα συνδυαστουν και θα εμπλουτιστούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ιουλίου , με στόχο την ενίσχυση της συλλογικής δουλειάς , την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών , την αποδοχή της διαφορετικότητας στη δράση , την προσπάθεια συνδυασμού διαφορετικών ενεργειών.Τελικό ζητούμενο η κοινή προσπάθεια , η χαρά της δημιουργίας και οι πολυπολιτισμικές δράσεις .

Ο Βασίλης Χήτος στην Πανηπειρωτική Έκθεση

Τις σύγχρονες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αλλά και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με ασφαλώς πολύ οικονομικότερους όρους είχαν την ευκαιρία να δουν πολλοί Γιαννιώτες αλλά και ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος, στην Πανηπειρωτική έκθεση που έγινε δίπλα από τις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Στον υποψήφιο στον νομό με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο επιχειρηματίας Χρήστος Θάνος, εξήγησε πως λειτουργεί ο λέβητας μόνο με πριονισμένο ξύλο, από οξιά ή πεύκο, βιοκαύσιμο που αντικαθιστά το πετρέλαιο και είναι φθηνότερο κατά 70/%. Από την πλευρά του ο Γιώργος Χολέβας ανέφερε πόσο απλοϊκό είναι για τον οποιονδήποτε να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού του, τα «πάνελ» με τα φωτοβολταϊκά για να εξασφαλίσει ... τσάμπα ρεύμα.

Που σταματάει και αρχίζει η Ελληνική επικράτεια;

Ως κάτοικος της μεθόριας περιοχής, πολλές φορές αισθάνομαι ότι η ελληνική επικράτεια δεν αρχίζει στα σύνορα, αλλά κάπου στο Καλπάκι. Μου έρχεται στο νου το τι συνέβαινε επί της χούντας, με τον έλεγχο των ταυτοτήτων που γίνονταν -και πάλι- στο Καλπάκι... Τώρα ,επί δημοκρατίας στο Καλπάκι εμφανίζονται όλες οι κρατικές υπηρεσίες (αστυνομία, συνοριακοί, εφορία, εσχάτως και η δασική υπηρεσία) λες και το Κράτος αρχίζει και τελειώνει εκεί. ΄Οχι, κύριοι αρμόδιοι! Είμαστε και εμείς ΄Ελληνες πολίτες, είμαστε και εδώ Ελλάδα!Αλλάξτε συμπεριφορά απέναντί μας κύριοι της αστυνομίας, της εφορίας, της δασικής και όλων των άλλων υπηρεσιών, ιδιαίτερα όσοι είστε υψηλά ιστάμενοι. Ελάτε και εδώ, δίπλα μας να σας βλέπουμε, να μας στηρίξετε να νιώσουμε και εμείς πολίτες της ίδιας χώρας!


ΥΓ.: ΄Ενα ερώτημα προς τους επικεφαλής της αστυνομίας και της δασικής: Η αποτελεσματικότητα των ελέγχων μπορεί να είναι ικανοποιητική όταν αυτοί γίνονται πάνω στον εθνικό δρόμο; Εκεί θα περάσουν οι παραβάτες;

Τιμολέων Καλαμιώτης
Πωγώνι

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού

Παραμένουν απλήρωτοι για 7 μήνες – Με προσωπικό ασφαλείς η συντήρηση
Αντιμέτωποι με την εξαθλίωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη συντήρηση της Εγνατίας Οδού, στο Τμήμα από το Λιμάνι Ηγουμενίτσας έως τον Α/Κ Παναγιάς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, αφού βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.Το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων τους δεν είναι καινούριο για τους 110 εργαζόμενους, καθώς όπως καταγγέλλουν, εδώ και 25 μήνες που εργάζονται στη συγκεκριμένη εργολαβία, κανένας μισθός δεν τους έχει καταβληθεί στην καθορισμένη από τη σύμβαση ημερομηνία, με τους απλήρωτους μισθούς να συσσωρεύονται, φτάνοντας πλέον τους 7.Οι εργαζόμενοι, από τις 18 Μαΐου, έχουν προχωρήσει σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας, ενάντια στην πολύμηνη απλήρωτη εργασία, αφού οι δεσμεύσεις για καταβολή των δεδουλευμένων τους δεν υλοποιήθηκαν.Έτσι, ο συγκεκριμένος δρόμος λειτουργεί προς το παρόν με προσωπικό ασφαλείας, με τους εργαζόμενους να εφιστούν τη μέγιστη προσοχή των χρηστών της Εγνατίας Οδού, κατά τη διέλευσή τους.

Στήριξη από το ΕΚΙ
Στο πλευρό των εργαζομένων δηλώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καλώντας τη διοίκηση της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρησης της Εγνατία Οδού στο συγκεκριμένο τμήμα, να μην εμπαίζει τους εργαζόμενους.Μάλιστα, την καταγγέλλει για «άδικη και παράλογη συμπεριφορά» απέναντι στους εργαζόμενους, «τους οποίους έχει απλήρωτους για 7 μήνες κάνοντας αδιέξοδο και καταστροφικό το πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους» όπως αναφέρει.«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για την επίσχεση εργασίας και οποιασδήποτε άλλης μορφής αγώνα επιλέξουν.Καλούμε τη Διοίκηση να σεβαστεί τους νόμους και τις συμφωνίες που έχει κάνει και ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό, τους εργαζόμενους και να μη τους εμπαίζει και τους εκμεταλλεύεται σύμφωνα με τα συμφέροντα της.Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και στον αγώνα που δίνουν ακόμα και σε νομικής μορφής διαδικασία όπου θα συμμετέχουμε ενεργά για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» τονίζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Στο σκοτάδι χθες βράδυ το κέντρο των Ιωαννίνων!

Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες βράδυ για μιάμιση ώρα περίπου,μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, (Βηλαρά, Κεντρική Πλατεία, 28ης Οκτωβρίου) από βλάβη που υπέστη το υπόγειο δίκτυο της ΔΕΗ. Τελικά το ρεύμα επανήλθε λίγο μετά τις 11 τη νύχτα.

Τριήμερη γιορτή Μανιταριού στα Γιάννενα

Την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια γιορτή Μανιταριού οργανώνει το τριήμερο 25 έως 27 Μαϊου στα Γιάννενα ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου. Η φετινή γιορτή είναι η 4η που πραγματοποιείται στα πέντε χρόνια σύστασης και λειτουργίας του Συλλόγου, ενώ αρκετές είναι ακόμη οι υπόλοιπες δραστηριότητές του. Και φέτος, για δεύτερη φορά, επελέγη ως χώρος πραγματοποίησης της Γιορτής η Λαμριάδειος Σχολή στα Άνω Πεδινά του δήμου Ζαγορίου και ο Σύλλογος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στους κατοίκους όλης της Ηπείρου και της Κέρκυρας.Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και η διοίκηση δηλώνει έτοιμη να ξεναγήσει και να ενημερώσει τους επισκέπτες στον υπέροχο κόσμο των μανιταριών. Όπως κάθε φορά, έτσι και στη φετινή Γιορτή, όσοι επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στις εξορμήσεις που τα μέλη του Συλλόγου θα κάνουν στα δάση της περιοχής για τη συλλογή μανιταριών και την αναγνώρισή τους. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη της μανιταροφιλίας και η προστασία του μανιταρολογικού πλούτου στην Ήπειρο, ενώ ειδική αναφορά, όπως πάντα, θα γίνει στη σημαντική διατροφική αξία των μανιταριών καθώς και στα υπόγεια μανιτάρια (τρούφα).Επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στον κόσμο της μυκοχλωρίδας θα αναφερθούν στις εισηγήσεις τους και φέτος στο σύνολο των παραμέτρων των μανιταριών στη φύση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την καταπληκτική μανιταρόσουπα που τα μέλη του Συλλόγου θα ετοιμάσουν και θα σερβίρουν το Σάββατο το βράδυ, ενώ στο χώρο της Γιορτής θα γίνει και γλέντι με παραδοσιακό συγκρότημα το ίδιο βράδυ. Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου εξακολουθεί να δίνει έμφαση στη γνωριμία των παιδιών με τα μανιτάρια και γι αυτό οργανώνει παιδικό δημιουργικό εργαστήρι προκειμένου οι επισκέπτες πιτσιρικάδες να συμμετέχουν ενεργά στη Γιορτή. Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης, για γνώστες και αρχάριους των μανιταριών, αποτελούν οι πέντε εισηγήσεις (Δ. Τσιακίρης, Β. ΚΑουνάς, Γ. Σέτκος, Α. Παπδημητρίου και Γ. Κωνσταντινίδης) που θα γίνουν το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα της Λαμπριάδειου Σχολής. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος Πανωσουδενιωτών και ο δήμος Ζαγορίου.

ΑΡΤΑ: «Νέες αγροτικές καλλιέργειες» - Ημερίδα από το ΣΔΕ και το ΙΕΚ Άρτας

Ημερίδα με θέμα «Νέες αγροτικές καλλιέργειες» διοργανώνουν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Άρτας και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Άρτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 18:00 στην αίθουσα «Διώνη» του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας. Κατά την εκδήλωση οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Άρτας και οι καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ Άρτας θα ενημερωθούν και θα συμμετάσχουν σε συζήτηση για τις προοπτικές νέων αγροτικών καλλιεργειών.

Φθηνό ρύζι Μεσολογγίου από το Δήμο Πρέβεζας!

Ο Δήμος της Πρέβεζας επιδιώκοντας την διάθεση φτηνών και ποιοτικών προιόντων στους καταναλωτές της περιοχής στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουν τα νοικοκυριά.σε συννενόηση με τους παραγωγούς του Μεσολογγίου θα δώσει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να προμηθευτούν ρύζι (νυχάκι) Μεσολογγίου.Οι συσκευασίες του ρυζιού θα είναι σε πακέτα των 5 κιλών τα οποία θα στοιχίζουν 5 ευρώ (1 ευρώ /κιλό) και θα φέρουν ετικέτα πιστοποίησης, με αναφορά στο Συνεταιρισμό, τις ημερομηνίες εσοδείας, συσκευασίας και λήξης.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις παραγγελίες τους στο Δήμο με τους ακόλουθους τρόπους:
Με e mail: press@1485.syzefxis.gov.gr
Με fax: 2682027553 ή
Συμπληρώνοντας το έντυπο παραγγελίας το οποίο είναι διαθέσιμο στο γραφείο Τύπου –Δημοσίων Σχέσεων ( Β΄όροφος τηλ.2682360600-2682360610) ή στο Γραφείο Αιτημάτων του Δημαρχείου (Β’ όροφος τηλ.2682029999).Αντίστοιχα για τις Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνουν στα κατά τόπους ΚΕΠ.Η διάθεση του προιόντος θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουνίου στο πάρκινγκ του κολυμβητηρίου στην Κυανή Ακτή από τις 9 το πρωί. .

Ημέρες Φοιτητή για Οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος και η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας - ΔΑΣΤΑ - του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο «Ημέρες Φοιτητή για Οικονομολόγους 2012" στις 23 & 24 Μαΐου 2012 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, φοιτητές και απόφοιτοι οικονομολόγοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και το ευρύτερο κοινό της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εισηγήσεις για την απασχόληση, τη σταδιοδρομία, την πρακτική άσκηση και την επιχειρηματικότητα και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια (workshops) για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού.Την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και από τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας - ΔΑΣΤΑ - του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, το Γραφείο Διασύνδεσης της ΔΑΣΤΑ θα ενημερώσει για τις υπηρεσίες εύρεσης εργασίας που παρέχει και θα πραγματοποιήσει δύο βιωματικά εργαστήρια για τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού.Την Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, το πρώτο μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει ενημέρωση για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τους στόχους της πρακτικής άσκησης, τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτή, τα οφέλη από τη συμμετοχή κλπ. Επίσης, φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική τους άσκηση στο παρελθόν, καθώς και επιχειρήσεις που έχουν απασχολήσει φοιτητές του Τμήματος θα παρευρίσκονται για να καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία. Το δεύτερο μέρος της ημερίδας αφορά στην πραγματοποίηση Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας από τη Μονάδα Καινοτομίας &Επιχειρηματικότητας της ΔΑΣΤΑ με θέμα "e-Commerce". Το εργαστήριο θα πραγματευτεί θέματα όπως: η έννοια του e-επιχειρείν - επιχειρηματικά μοντέλα, η επίδραση του e-business σε παραδοσιακές μορφές αγορών, ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στην επιχειρηματικότητα.Οι δύο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώρα έναρξης 15.00.Οι ημερίδες είναι ανοικτές στο κοινό.

ΑΡΤΑ:Επιστημονική ημερίδα για την προστασία από τον ήλιο

Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, με την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων και του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Δερματικός καρκίνος, Μελανοκυτταρικές αλλοιώσεις, Ηλιοπροστασία και Πρόληψη», η οποία θα γίνει στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ, στις 23 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα.Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Δ. Καψάλη

Η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Εκδόσεις Τυπωθήτω – Γ. Δαρδανός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίου Δ. Καψάλη,Γιατί άργησα να γεννηθώ,που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012 και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος(Παλαιά Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία).

Ομαδικά πυρά για τις αμισθί υπηρεσίες

Σκληρές ανακοινώσεις σε βάρος της δημοτικής αρχής από την αντιπολίτευση, τον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και από δικηγόρους - Τι απαντά ο δήμος Ιωαννιτών
Στα σχοινιά βρίσκεται από την Παρασκευή η δημοτική αρχή, δεχόμενη ένα ανηλεές σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση αλλά και πολλά πυρά από τον Δικηγορικό Σύλλογο και μεμονωμένους δικηγόρους, λόγω της εμπλοκής των ονομάτων τους από τον δήμαρχο Φ. Φίλιο στην παροχή αμισθί υπηρεσιών προς το δήμο Ιωαννιτών.Η αρχή της ιστορίας έγινε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να αναθέσει – με προσωπική απόφαση του δημάρχου όμως – την εκπροσώπηση του δήμου σε νομικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν στη σύζυγο του κ. Φίλου, δικηγόρο κα Χαρίση.
Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Φίλιος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή κρίθηκε μάλλον αναιμική και κυρίως πως ενίσχυσε τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις της άλλης πλευράς. Έτσι, το Σάββατο η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Άννα Ασημακοπούλου ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής, αντιδημάρχου κ. Μάντη, θέτοντας θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης,«Σε συνομιλία μου με τον κ. Μάντη κατόπιν των σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, ο κ. Μάντης παραδέχτηκε ότι επίτηδες απέκρυψε τον ορισμό της κας Χαρίση και μου είπε ότι «δεν περίμενε το θέμα να πάρει τέτοιες διαστάσεις».Πέραν του αντιδεοντολογικού του ορισμού της συζύγου του Δημάρχου ως δικηγόρο του Δήμου, η εσκεμμένη παραπλάνηση μέλους της Οικονομικής Επιτροπής από τον Πρόεδρό της και Αντιδήμαρχο του Δήμου, ξεπερνά κάθε θεσμικό, πολιτικό αλλά και ανθρώπινο όριο χρηστής συμπεριφοράς.Καλώ τον κ. Μάντη ως πράξη επανόρθωσης να υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του.Η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλα τα θεσμικά του όργανα ως μέλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης γίνεται με παραταξιακή συνείδηση αλλά πάνω απ’ όλα με ήθος, ειλικρίνεια και προσωπική αξιοπρέπεια.Σε περίπτωση που ο κ. Μάντης δεν πράξει ως οφείλει, θα υποβάλλω αρμοδίως την παραίτησή μου από την Οικονομική Επιτροπή ως ένδειξη διαμαρτυρίας με στόχο τη διαφύλαξη της ειλικρίνειας ως ελάχιστο γνώμονα λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου μας», σημειώνει η κα Ασημακοπούλου.Χθες το μεσημέρι και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μετατροπή των υποθέσεων του δήμου σε «οικογενειακή υπόθεση».Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται:«Η μετατροπή του Δήμου Ιωαννιτών σε «οικογενειακή ιστορία» συζύγων και στενών συνεργατών Δημάρχου ή Αντιδημάρχων, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός που δεν μπορεί να κρυφτεί και πλέον γίνεται απροκάλυπτα. Τέτοιες πρακτικές, χαρακτηρίζουν όσους τις χρησιμοποιούν και φυσικά κρίνονται από τους πολίτες. Ούτε άστοχες και ανεπαρκείς δικαιολογίες, ούτε τακτικές παραπλάνησης των Δημοτών μπορούν να καλύψουν αυτές τις μεθοδεύσεις και τους σκοπούς που εξυπηρετούν.Η «παρέλαση» των «εθελοντών» καλά κρατεί στο Δήμο.Τα «αποκαλυπτήρια» αυτής της Δημοτικής αρχής όμως, θα συνεχιστούν», τονίζεται.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος
Τη θέση του δημάρχου για τις αμισθί υπηρεσίες που προσφέρουν εθελοντικά δικηγόροι των Ιωαννίνων απορρίπτει όμως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.Σε ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται αφενός πως η δωρεάν παροχή δικηγορικών υπηρεσιών προς ΟΤΑ απαγορεύεται ρητά από την δημοσίως τάξεως διάταξη του άρθρου 175 του Κώδικα Δικηγόρων και η απαγόρευση αυτή καταλαμβάνει και τους πληρεξουσίους δικηγόρους που διορίζονται (κατ’ υπόθεση) από τον οικείο ΟΤΑ και αφετέρου πως η υποχρέωση προκαταβολής των εισφορών του Κωδ. Δικηγόρων βαρύνει αποκλειστικά τους πληρεξούσιους Δικηγόρους των ΟΤΑ και όχι τον εντολέα τους.«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ήταν ενήμερος για το κενό της θέσης του νομικού συμβούλου του Δήμου, που δημιουργήθηκε λόγω της συνταξιοδότησης του κ. Δριγκόπουλου, πλην όμως και μέχρι το βράδυ της 17-5-2012 δεν είχε ενημερωθεί περί τη μη έγκρισης της κάλυψης της θέσης του νομικού συμβούλου στο δήμο Ιωαννιτών και της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την ανάθεση υποθέσεων του δήμου σε συγκεκριμένους δικηγόρους και μάλιστα αμισθί κατά δήλωση του κ. δημάρχου και ούτε είχε ζητηθεί προηγούμενα η συνδρομή του ΔΣΙ για την αντιμετώπιση του θέματος. Στις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνάντηση του ΔΣ του ΔΣΙ με τον κ. δήμαρχο ύστερα από πρωτοβουλία του κ. δημάρχου που ελήφθη την 17-5-2012. Ο ΔΣΙ θα εξετάσει διεξοδικά το ανωτέρω ζήτημα μετά τη συνάντησή του με τον κ. δήμαρχο και θα αποφασίσει σχετικά», καταλήγει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου.

Προσωπικές διαψεύσεις
Επίσης όμως τους ισχυρισμούς για τους για την παροχή νομικών υπηρεσιών και μάλιστα αμισθί στο δήμο Ιωαννιτών, διαψεύδουν με προσωπικές τους ανακοινώσεις και δύο από τους δικηγόρους τα ονόματα των οποίων χρησιμοποίησε ο κ. Φίλιος.Ο Μαν. Καπελλίδης κάνει γνωστό ότι «…ουδέποτε μου ανατέθηκε και ουδέποτε ανέλαβα οποιαδήποτε υπόθεση του δήμου Ιωαννιτών για δικαστική ή εξώδικη αντιμετώπιση αυτής», ενώ ο Ι. Καραπάνος σημειώνει πως «…ουδέποτε μου ζητήθηκε να παράσχω και δεν παρείχα οποιαδήποτε υπηρεσία, με ή χωρίς αμοιβή, οπότε, εκ των πραγμάτων, δεν τίθεται θέμα εθελοντισμού. Μετά από αυτά, θα παρακαλέσω δημοσίως τον Φίλιππα να μην ξαναχρησιμοποιήσει το όνομά μου για οποιονδήποτε λόγο και αιτία».Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καλλιόπη Νταφοπούλου που υποστηρίζει πως ουδέποτε της ανατέθηκε οποιαδήποτε υπόθεση του δήμου Ιωαννιτών.

Τι απαντά
η δημοτική αρχή
Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να διαχειριστεί το νομικό κενό που προέκυψε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο και για όσο διάστημα απαιτηθεί, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου και της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, κάνει μία μεγάλη αναφορά στην εθελοντική προσφορά πολλών συμπολιτών στις προσπάθειές της.«Η δημοτική αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της, γιατί η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, στηρίζεται αφιλοκερδώς από ένα πλήθος ανθρώπων. Ο καθένας προσφέρει στον τομέα του συνδράμοντας το έργο της και παράλληλα συμβάλλοντας στην πόλη.Ο αριθμός των εθελοντών που προσφέρει στο δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα είναι μεγάλος. Η δημοτική αρχή όλους αυτούς τους αγκαλιάζει, τους ευχαριστεί κι εύχεται να υπάρξουν κι άλλοι που θα θελήσουν να προσφέρουν.Η μακρά ιστορία σε προσφορά επαναβεβαιώνεται και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσης. Σε μία τέτοια περίοδο η προσφορά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και για την κοινωνική αλληλεγγύη. Τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν πραγματικά την κοινωνία.Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Είναι φτηνή πολιτική.Η δημοτική αρχή δεν θα παγιδευτεί σε διαδικασίες που θέλουν ορισμένοι να την σύρουν και θεωρεί το θέμα λήξαν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Καθυστέρηση στα λιμενικά έργα «απειλεί» την κρουαζιέρα

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων της β' φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, που απειλεί να «τορπιλίσει» τον συνολικό σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για την αξιοποίησή του με την προγραμματισμένη υποδοχή κρουαζιερόπλοιων το 2012 και το 2013, υπογραμμίζει ο ΟΛΗΓ. Επισημαίνει, δε, τον κίνδυνο να καταλήξουν όλες οι προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιέρας στο κενό με τη μη ολοκλήρωση του έργου έως το 2013, καθώς καθίσταται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του λιμένα ως προορισμού κρουαζιέρας.Στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος τονίζεται πως «βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η ολοκλήρωση του έργου της β' φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας, που προβλέπει την κατασκευή της επέκτασης του λιμένα με θέσεις πλαγιοπρυμνοδέτισης αλλά και του νέου τερματικού σταθμού Τ3 (extra-schengen), που κρίνονται απαραίτητα για την ασφαλή υποδοχή των πλοίων και των επιβατών τους. Παρατηρούμε ότι το παραπάνω έργο έχει σημαντικές καθυστερήσεις και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα, έχει ξεπεραστεί η αρχική προθεσμία εκτέλεσής του».Ο ΟΛΗΓ τονίζει πως «ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και τις προοπτικές του, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι είναι διατεθειμένος να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στην ταχεία ολοκλήρωσή του».

ΑΡΤΑ:Πυροβόλησε 23χρονο Αλβανό!

Χθες το απόγευμα,στη Βλαχέρνα Άρτας, συνελήφθη 43χρονος , γιατί λόγω οικονομικών διαφορών, λογομάχησε με 23χρονο αλλοδαπό υπήκοο Αλβανίας και ακολούθως πυροβόλησε (2) φορές, με κυνηγητική καραμπίνα που κατείχε νόμιμα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά στο αριστερό του χέρι. Παθών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Όπλο κατασχέθηκε.

Στη δικαιοσύνη ο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Με πρωτοβουλία του Δήμου Β. Τζουμέρκων

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση των μολυσμένων πηγών πέριξ του ΧΥΤΑ Ελληνικού, καθώς όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές έχει σταλεί ήδη φάκελος με όλη την... ιστορία στον Εισαγγελέα ζητώντας του να παρέμβει.Ο ίδιος φάκελος έχει σταλεί και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ δεν θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με τον κ. Σεντελέ, να υπάρξουν και κινητοποιήσεις στο μέλλον από φορείς και κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τη στιγμή που αποδεδειγμένα αυτή δεν εναρμονίζεται με τους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν.Παράλληλα ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη του ζήτησε τη σύγκλιση περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τον ΧΥΤΑ για να ακουστούν οι απόψεις όλων των παρατάξεων επί του θέματος, ενώ την ίδια ώρα στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, να υιοθετηθεί η πρόταση του πορίσματος για συνέχιση της λειτουργίας μέχρι να αποκατασταθούν οι όποιες αστοχίες στο έργο.Μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Τζουμέρκων και την ομόφωνη απόφαση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Αργύρης και Γιάννης Σταύρου παραχώρησαν, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και δύο μέλη της επιστημονικής επιτροπής, κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ο κ. Σεντελές μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως θέση του Δήμου για το θέμα του ΧΥΤΑ συνοψίζεται στο ότι η δοκιμαστική του λειτουργία απέτυχε κι άρα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, πως η μόλυνση γύρω από την περιοχή του ΧΥΤΑ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην παρουσία και τη λειτουργία του και πως το πόρισμα της επιτροπής της Περιφέρειας μιλάει ξεκάθαρα για ευθύνες που πρέπει να εξεταστούν από την δικαιοσύνη.Για το λόγο αυτό και αφού η έκκληση του κ. Σεντελέ στον Περιφερειάρχη να στείλει το πόρισμα στον Εισαγγελέα δεν εισακούστηκε, αποφασίστηκε ο ίδιος ο Δήμος να προσφύγει στην δικαιοσύνη στέλνοντας πλήρης φάκελο με όλο το ιστορικό της υπόθεσης και το πόρισμα φυσικά για να λάβει γνώση ο Εισαγγελέας και να προχωρήσει στην διερεύνηση του θέματος. Ταυτόχρονα έχουν ειδοποιηθεί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Περιβαλλοντική Επιτροπή της Ε.Ε.. «Εμείς ζητάμε την άμεση αναστολή της λειτουργίας μέχρι να επιδιορθωθεί το έργο και αναλαμβάνουμε από εδώ και στο εξής να ενημερώσουμε τους κατοίκους, όχι μόνο του ελληνικού αλλά όλου του νομού Ιωαννίνων, για το τι έχει συμβεί και από τις συναντήσεις μας αυτές ίσως προκύψουν και νέες κινήσεις ή και δυναμικές κινητοποιήσεις από φορείς και πολίτες. Το σίγουρο πάντως είναι πως η θέση μας ότι μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας στερών αποβλήτων έπρεπε να χωροθετηθεί κι ένας ΧΥΤΥ για το νομό ή ακόμα και για όλη την Ήπειρο ήταν πέρα για πέρα σωστή», είπε ο κ. Σεντελές.Σε ότι αφορά τώρα την συνάντηση με τον κ. Καχριμάνη, τόνισε πως ο Περιφερειάρχης επιμένει να θέλει να λύσει το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ σε λειτουργία, σε αντίθεση με την άποψη του Δήμου Β. Τζουμέρκων και ότι τον ενημέρωσε πως ο Δήμος ζητά τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβούλιο με θέμα τον ΧΥΤΑ ώστε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις υπεύθυνα πάνω στο πρόβλημα που έχει προκύψει.Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Αργύρης, σημείωσε πως η δουλειά της επιστημονικής επιτροπής ήταν τεκμηριωμένη εκτός από το σημείο στο οποίο χαρακτηρίζει ως καταστροφικό το ενδεχόμενο να κλείσει ο ΧΥΤΑ μέχρι να επιδιορθωθούν οι αστοχίες, προσθέτοντας πως η οικολογική ρύπανση που αποδεδειγμένα έχει συμβεί δεν έχει σύνορα και σύντομα η λίμνη θα είναι αυτή που θα επιβαρυνθεί από τα λύματα του ΧΥΤΑ με άγνωστες για το οικοσύστημά της συνέπειες.Τέλος ο Γιάννης Σταύρου επισήμανε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το έργο του ΧΥΤΑ δεν πρέπει να παραληφθεί αφού βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υποστηρίζοντας «πως τη λύση πρέπει να τη δώσει ο κυρίαρχος λαός τον οποίο και ο δήμος θα αναλάβει να τον ενημερώσει». Ανοιχτός ΧΥΤΑ η θέση του ΦΟΔΣΑ Σήμερα συνεδρίασε και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού Ιωαννίνων για να τοποθετηθεί κι αυτός επίσημα στο θέμα του ΧΥΤΑ μετά το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής. Στη συνεδρίαση το παρών έδωσε και καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από πρόσκληση του πρόεδρου του Φορέα, Θωμά Μπέγκα, για να καταθέσει κι αυτός την δική του άποψη με βάση τα στοιχεία που είχε στα χέρια του, αφού ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή, αλλά και με βάση τα όσα αναφέρει η έκθεση της επιτροπής.Η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του Φορέα ήταν πως ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ιχνηθέτηση και να γίνουν οι προτεινόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις, ενώ σε ότι αφορά την εύρεση νέων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων που είχε τεθεί από τον Γ. Σεντελέ στην προηγούμενη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του Φορέα Κώστας Κατσανάκης που είχε αναλάβει να βρει τους χώρους αυτούς δεσμεύτηκε ότι εντός της εβδομάδας θα έχει έτοιμη μια λίστα με εναλλακτικές λύσεις.Αυτό που πρέπει να απασχολεί πάντως τον Φορέα είναι το τι θα γίνει μετά τη λήξη της σύμβασης που έχει υπογράψει με τον εργολάβο του έργου για την εναπόθεση των απορριμμάτων του νομού στον ΧΥΤΑ Ελληνικού.Αυτό γιατί η απόφαση της Περιφέρειας για μετάθεση της έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας μπορεί να δίνει χρόνο σε ότι αφορά το πώς θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μετά το τέλος της, δεν εγγυάται όμως το τι θα γίνει μετά τις 7 Ιουλίου οπότε και λήγει η σύμβαση του ΦΟΔΣΑ με τον εργολάβο.Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα πάντως η μετατόπιση κατά τρεις περίπου μήνες του τέλους της δοκιμαστικής περιόδου σημαίνει και συνέχιση της σύμβασης που έχει υπογραφεί από τον Φορέα με τον εργολάβο και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται με τα έξοδα λειτουργίας ο πρώτος, λόγω της αποδεδειγμένα κακής λειτουργίας του έργου από τον δεύτερο.Όλα αυτά όμως δεν είναι συμφωνημένα και μένει να αποδειχτεί αν ο εργολάβος δεχτεί να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος ή θα προτιμήσει να κινηθεί δικαστικά, ρισκάροντας όμως έτσι να του χρεωθούν ευθύνες που επισύρουν τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα που σίγουρα είναι μεγαλύτερα από το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ για τρεις μήνες ακόμα. ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ