Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Απάντηση του ΤΕΕ Ηπείρου στην Περιφέρεια για το σχέδιο ΠΔ της Λίμνης Παμβώτιδας

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου την 25 Απριλίου 2012 για το Σχέδιο ΠΔ για την λίμνη Παμβώτιδα η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα.Το ΤΕΕ/ΤΗ είναι προσηλωμένο στον ρόλο του ως σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας μακριά από αγκυλώσεις και αυτοσκοπούς. Δεν αποφασίζει αυτό αλλά επισημαίνει και πασχίζει να πείσει για τις θέσεις του.Οι θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες της λειτουργίας του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και οι διεξοδικά μελετημένες και έγκυρες αποφάσεις του εξασφαλίζουν και ισχυροποιούν την αξιοπιστία, το κύρος και το ρόλο του.Διαχρονικά το ΤΕΕ/ΤΗ προσπαθεί με συλλογικές και τεκμηριωμένες αποφάσεις για την γρήγορη θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης και του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Βασικό θεσμοθέτημα για την προστασία της Λίμνης και του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι το ΠΔ που εκπονείται.Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, το ΤΕΕ/ΤΗ και έπειτα από έγγραφη πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ της 15-3-2012 εξέφρασε τις απόψεις του επί της πρότασης ΠΔ προστασίας εντός του χρονικού διαστήματος των τριάντα ημερών που αυτό όριζε. Ήταν γνωστό από τότε ότι η προθεσμία αυτή έληγε μέσα στην προεκλογική περίοδο.Το ΤΕΕ/ΤΗ πρέπει να τοποθετείται έγκαιρα και οι αποφάσεις του δημοσιοποιούνται ανεξάρτητα χρόνου και συγκυρίας, σε αντίθεση με θέσεις άλλων φορέων για το ΠΔ που προωθήθηκαν προς το Υπουργείο αλλά ποτέ δεν είδαν το φώς της δημοσιότητας.Για την συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΕΕ/ΤΗ σε επιτροπή που προτάθηκε να συσταθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, αναφέρουμε ότι ορίστηκε εκπρόσωπός μας την 5-3-2011 μετά από αίτημα του Δήμου αλλά ποτέ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ούτε μία φορά σε συνεδρίαση.


ΤΕΕ/ΤΗ

Κλοπές στα καπάκια των υδρομετρητών στης ΔΕΥΑΙ

Διαστάσεις έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι κλοπές που σημειώνονται σε καπάκια υδρομετρητών της ΔΕΥΑΙ, τα οποία βρίσκονται μπροστά από τις πολυκατοικίες.Για το φαινόμενο αυτό η διοίκηση της επιχείρησης ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές ζητώντας τη συνδρομή τους για τον εντοπισμό των υπεύθυνων και συνάμα απευθύνεται στους συμπολίτες ζητώντας και τη δική τους συμβολή τους. Έτσι αν υποπέσει οτιδήποτε στην αντίληψή τους παρακαλούνται να ενημερώσουν τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ή την Αστυνομία.Παράλληλα κάνει γνωστό ότι η αντικατάστασή τους αποτελεί ευθύνη των καταναλωτών, οι οποίοι θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή.

Κοκτέιλ τοξικών απειλεί τον ποταμό Αχέροντα

«Πληγή» για το περιβάλλον αποτελεί ο «σύγχρονος» ΧΥΤΑ Καρβουναρίου
«Πληγή» για το περιβάλλον της Θεσπρωτίας αποτελεί ο «σύγχρονος» ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που βρίσκεται στο δήμο Σουλίου της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γιάννη Μύττη στη Real planet. Το δημοσίευμα αναφέρει «Η δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς και επιστήμονες, έκανε πρόσφατα δύο αυτοψίες στον ΧΥΤΑ -έργο που ολοκληρώθηκε μόλις το 2009- και διαπίστωσε ότι δεν τηρεί τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια οικολογική «βόμβα» στα θεμέλια του πλούσιου οικοσυστήματος της Θεσπρωτίας.«Ενημερώσαμε την περιφέρεια ότι η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας», ανέφερε στη Real planet η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση και συνεχίζει: «Οι δημότες μας έχουν ανησυχήσει και ζητάμε τόσο από την περιφέρεια όσο και από τους άλλους αρμόδιους φορείς να μας βοηθήσουν».Στην αυτοψία τους, οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαρροή των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ (των γνωστών στραγγισμάτων), τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Συγκεκριμένα, τα απόβλητα του ΧΥΤΑ εκβάλλουν σε ρέμα που πέφτει στον ποταμό Κωκυτό, παραπόταμο του Αχέροντα, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρουν ότι η κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ απειλεί τόσο τα στενά και τις εκβολές του ποταμού όσο και την ευρύτερη περιοχή που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Ακατέργαστα λύματα

«Ο ποταμός Κωκυτός εκπέμπει SOS», καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός Σωτήρης Σπύρου, μέλος του Συλλόγου Μελέτης και Προστασίας Θεσπρωτίας. «Κανένας φορέας δεν ασχολείται με το ποτάμι, καθώς το αντιμετωπίζουν ως ανοιχτή χαβούζα. Εδώ και χρόνια αποτελεί τον αποδέκτη πολλών ακατέργαστων αστικών λυμάτων, κυρίως της Παραμυθιάς, της κωμόπολης της Θεσπρωτίας, που δεν διαθέτει ολοκληρωμένη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αλλά και από τα τοπικά ελαιοτριβεία και τυροκομεία. Επιπλέον, τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πολύπαθο οικοσύστημα του ποταμού και απειλούν ευθέως τις προστατευμένες περιοχές του Αχέροντα», προσθέτει.Στην έγγραφη αναφορά του δήμου προς την περιφέρεια επισημαίνεται ότι σοβαρά κατασκευαστικά λάθη και παραλείψεις απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων ενός δήμου που αριθμεί τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, εντόπισαν διαρροή υγρών αποβλήτων προς τον Κωκυτό ποταμό, με επικίνδυνα στραγγίσματα που ήταν άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Το επικίνδυνο κοκτέιλ των στραγγισμάτων συμπλήρωναν κι άλλες χημικές ουσίες. Στο ίδιο έγγραφο οι υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν ότι μέσα στον ΧΥΤΑ γίνεται ακόμη και διάθεση ορυκτέλαιων από διάφορα βαρέα οχήματα. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι στην εγκατάσταση έχει σχηματιστεί ολόκληρη «λίμνη στραγγισμάτων». Τέλος, σοβαρό πρόβλημα εντοπίστηκε και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Καταγγέλλουν συγκάλυψη

«Για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής φτάσαμε μέχρι την Κομισιόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα», τονίζει ο ιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Καρβουναρίου. Και προσθέτει: «Τονίσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη οικολογικά, όπως επίσης και ζώνη κτηνοτροφικού και αγροτικού ενδιαφέροντος - γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα αγροτικά προϊόντα και τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού του Καρβουναρίου». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα, όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπ' όψιν, αλλά συγκαλύφθηκαν από τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ. «Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται, καθώς ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εξακολουθεί να δέχεται τα απορρίμματα όλης της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και προσεχώς της Ηγουμενίτσας», τονίζει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καρβουναρίου, Γιώργος Σπύρου και καταλήγει: «Ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έβγαζε ψεύτες. Το πρόβλημα όμως επιβεβαιώθηκε και πλέον δεν αντιμετωπίζεται με... ασπιρίνες. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και εμείς είμαστε απροστάτευτοι, επιτέλους ας γίνει κάτι».«Η ιστορία του ΧΥΤΑ είναι μια παλιά αμαρτία», συμπληρώνει ο Γ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Εξ αρχής φωνάζαμε ότι το έργο δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς όρους και ότι θα επηρεάσει σοβαρά τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ποταμών, μάταια όμως».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Δράσεις στα Μουσεία Άρτας και Νικόπολης

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2012, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Σήμερα ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Οι νέες τεχνολογίες μας οδηγούν σε νέες ιδέες και σε καταιγισμό πληροφοριών. Παράλληλα το φυσικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο ασταθές. Φυσικά όλα αυτά γίνονται γνωστά και εντείνονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια αναγνώριση της ανάγκης των μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων. Από την άλλη πλευρά αποτελεί μια υπενθύμιση της υποχρέωσης των μουσείων μέσα σε ένα ασταθές και ρευστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον να δράσουν, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να φανεί η πολυδιάστατη συμβολή τους στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών &Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 με δράσεις, δια μέσου των οποίων, τα δύο Μουσεία αρμοδιότητάς της έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας πιο προσωπικής ατμόσφαιρας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων επικοινωνίας τόσο με τη νέα γενιά, αλλά και με άλλες ηλικίες που έλκονται από αυτά. Ειδικότερα τα Μουσεία θα ανανεώνουν και θα εμπλουτίζουν συχνά τις σελίδες τους με ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό, επιδιώκοντας μια πιο κοινωνική και εξωστρεφή πολιτική και καλώντας το κοινό σε μια πορεία τοπικής πολιτιστικής αυτογνωσίας, απαραίτητης σε καιρούς που ο πολιτισμός και η ιστορία είναι τα πολυτιμότερα ερείσματά μας. Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν τα εξής:
Α: Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης:
-Την Παρασκευή 18 Μαΐου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης θα λειτουργήσει τη σελίδα του στο facebook, με μια πρωτότυπη δράση με τίτλο «Ψηφιακές αφηγήσεις στο Μουσείο Νικόπολης». Το επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχει εργαστεί ή εξακολουθεί να εργάζεται στο Μουσείο, ξαναενώνεται μέσω της σελίδας του Μουσείου στο facebook, προκειμένου να αφηγηθεί, να εξιστορήσει, να περιγράψει και να αναπολήσει, αντικείμενα, αγαπημένες ενότητες και προσωπικές ιστορίες από την υλοποίηση της έκθεσης, με τη μορφή σύντομων ηχητικών αποσπασμάτων (podcasts).
URL: http://www.facebook.com/Nicopolis Museum-Μουσείο Νικόπολης
Β: Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας:
-Την Παρασκευή 18 Μαΐου, αναρτάται διαδικτυακή έκθεση στο facebook με θέμα «Περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας». Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα, από το 2010, σελίδα του σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια διαδικτυακή έκθεση με επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Τα αντικείμενα συνοδεύονται με λεζάντες, ενώ όλη η δράση αποτελεί ένα τρόπο, ώστε απομακρυσμένοι επισκέπτες να μπορέσουν να περιηγηθούν στο Μουσείο μέσω του διαδικτύου, νιώθοντας ότι έχουν στο πλάι τους κάποιον από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, για να τους περιγράφει και να τους καθοδηγεί στην έκθεση.
URL:http://www.facebook.com/pages/Αρχαιολογικό-Μουσείο-ΆρταςArcheological-Museum-of-Arta
-Την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, σε συνεργασία με το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Άρτας, διοργανώνεται ομιλία της συγγραφέως Μαρίζας Ντεκάστρο με θέμα «Μουσείο &Σχολείο» (ανοικτή για όλους)
-Τη Δευτέρα 21 Μαΐου και ώρα 09.00 ~ 12.00, φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο και οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Άρτας, οι οποίοι συζητούν έχοντας ως θεματικό άξονα το βιβλίο της «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης»
Σας υπενθυμίζουμε ότι την ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, Παρασκευή 18 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στα Αρχαιολογικά Μουσεία Νικόπολης & Άρτας.Επίβλεψη-συντονισμός προγραμμάτων: Χριστίνα Μερκούρη, αρχαιολόγος-Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑΥπεύθυνη επιστημονικού υλικού Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας: Μαρία Νιάρου, αρχαιολόγος
Υπεύθυνη ψηφιακών δράσεων: Σταυρούλα Πούλου, αρχαιολόγος-σχεδιάστρια εφαρμογών.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:"Οι νέες εκλογές θα δώσουν απάντηση στην αγωνία μιας χώρας και ενός λαού"

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ κ.Κώστας Τασούλας σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό FLASH 96.0 ανέφερε σήμερα μεταξύ άλλων τα εξής:«Το αγωνιώδες μήνυμα των εκλογών ήταν να συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να δρομολογηθεί μία άλλη οικονομική πολιτική, πέραν των οριζοντίων περικοπών, μία πολιτική ανάπτυξης, μέσα στην Ευρώπη.Πρώτιστα η αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ και η ανευθυνότητα άλλων μικρότερων κομμάτων οδήγησαν στην ακυβερνησία. Ο τόπος οδεύει και πάλι σε εκλογές. Εκλογές που θα κρίνουν και το αν θα κυβερνηθεί η Ελλάδα, αλλά και το αν θα κυβερνηθεί με ελπίδα μέσα στην Ευρώπη, ή θα κυβερνηθεί με λαϊκισμό και πορεία συνολικής αυτοκαταστροφής.Η Ν.Δ. παρά το δυσμενές αποτέλεσμα που αποτυπώνει τη γενικότερη κατακραυγή του εκλογικού σώματος προς το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, παραμένει ο μόνος πυλώνας που μπορεί να κατοχυρώσει μία αλλαγή πορείας της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Μία Ευρώπη που επιτέλους μιλά ήδη για νέα πολιτική στην Ελλάδα, για πολιτική ανάπτυξης, όπως εδώ και δύο χρόνια επιμένει η ΝΔ.Οι νέες εκλογές θα δώσουν απάντηση στην αγωνία μιας χώρας και ενός λαού. Απάντηση ελπίδας και ανάπτυξης. Και η ΝΔ έχοντας ακούσει το μήνυμα του λαού, πιο ενωμένη και πιο δυνατή θα εκφράσει και θα υλοποιήσει αυτή τη νέα πορεία της χώρας».

Επιστολή Περιφερειάρχη για τα διόδια της Εγνατίας Οδού

Την κατηγορηματική αντίθεση της Περιφέρειας Ηπείρου στην αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδού, εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ταυτόχρονα επαναφέρει το αίτημα για έκδοση εκπτωτικών καρτών για όσους πραγματοποιούν συχνές διελεύσεις από τα διόδια Τύριας και Μαλακασίου, υπενθυμίζοντας πρόσφατη (Ιανουάριος 2012) απάντηση της Εταιρίας προς την Περιφέρεια, ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες του οδικού άξονα, για το οποίο όμως- όπως επισημαίνει- δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου

Συνεδριάζει την Παρασκευή, 18.05.2012, και ώρα 13.00, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΔ, στα Ιωάννινα ( Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος ) με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.
2.Έγκριση πληρωμής δαπανών μετακίνησης, στην Αθήνα, των εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., για τη συμμετοχή τους στην έκτακτη συνεδρίαση της στις 24.04.2012.
3.Σχετικά με έγγραφο του Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία αγοράς, προώθησης και διάθεσης τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με δημιουργία κέντρου προβολής και προώθησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων ομογενών περιοχών, στο χώρο και τις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης « Αγία Ελένη».
4.Συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε προτάσεις της 3ης πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας « ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013 ».
5.Ορισμός εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε Συμβούλια και Επιτροπές.
6.Ορισμός εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α.
7.Ορισμός υπολόγου – διαχειριστή της πράξης « Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στο Νομό Ιωαννίνων» και εξουσιοδότηση ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκπροσώπηση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά τις διαδικασίες εκταμίευσης της χρηματοδότησης της παραπάνω πράξης.
8.Ορισμός υπολόγου Π.Δ.Ε. και λογαριασμού κατανομής πιστώσεων Π.Δ.Ε. για τα εγκεκριμένα έργα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας « ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013 ».
9.Έγκριση δαπάνης για την κατοχύρωση του ονόματος στο διαδίκτυο της ιστοσελίδας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με διεύθυνση www.pedepirus.gr, έτους 2012, και αλλαγή επικεφαλίδας ( buner ) της ιστοσελίδας.
10.Έγκριση πληρωμής δαπάνης για την ασφάλιση του Ι.Χ. αυτοκινήτου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με στοιχεία ΙΝΚ 6523.
11.Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Aποκατάσταση της τάξης στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας

Με πρωταρχικό σκοπό να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της τάξης στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας, στην περιοχή «Πλατάνια», οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, προχωρούν εδώ και αρκετούς μήνες, στις ενέργειες εκείνες που θα δώσουν στη θεσπρωτική πρωτεύουσα, την εικόνα που της αρμόζει.Το πλαίσιο βάση του οποίου οφείλουν να λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γίνεται πλέον συγκεκριμένο, με τους ιδιοκτήτες τους να οφείλουν να το τηρούν, ώστε να μην προκύψουν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, προβλήματα λειτουργίας.Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη χερσαία ζώνη του λιμένα Ηγ/τσας (απέναντι από τα Πλατάνια), ο Δήμος (τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καταστημάτων κλπ) έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση να κάνει πράξη του δικαιώματος αυτού.Σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ν 3463/2006, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής άδειας από Δήμους και Κοινότητες είναι η μη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερόμενου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών.Στηριζόμενος ο Δήμος στο εν λόγω άρθρο και προκειμένου η πόλη να αποκτήσει ξανά τον παραλιακό της χαρακτήρα και να… δει θάλασσα, έθεσε δύο βασικούς ως προς την τήρησή τους όρους.Λόγω των βεβαιωμένων πολεοδομικών παραβάσεων (σκέπαστρο, πρασιά, κατάληψη πεζοδρομίων και συνακόλουθη αύξηση τ.μ) αρκετών καταστημάτων της παραλιακής, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της χερσαίας ζώνης, προϋποθέτει:
- Επαναφορά των καταστημάτων στους όρους και της προβλέψεις της αρχικής αδείας, με γκρέμισμα του σκεπάστρου, απελευθέρωση του πεζοδρομίου και άρα μείωση των τ.μ ή
- Νομιμοποίηση του σκεπάστρου και των κοινοχρήστων χώρων των οποίων έγινε «κατάληψη», με την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου και την έκδοση νέας άδειας.
Επίσης προϋπόθεση είναι η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση, για τα τετραγωνικά μέτρα που είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει επί της χερσαίας ζώνης.Ήδη στην πράξη αρκετοί επαγγελματίες της παραλιακής έχουν προβεί σε τακτοποίηση του καταστήματός τους, προχωρώντας σε μία εκ των παραπάνω παρεμβάσεων.Όσο για τις παλαιές οφειλές, μέρος των καταστηματαρχών έχουν προβεί σε ρυθμίσεις πληρωμής, ενώ ο Δήμος καλεί τους υπολοίπους να το πράξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Η Δημοτική Αρχή του Δήμου της Ηγουμενίτσας επιθυμεί τη συνεργασία με τους καταστηματάρχες για το καλό των ιδίων και των χρηστών της παραλιακής.Ο Δήμαρχος Γεώργιος Κάτσινος ευχαριστεί όλους εκείνους τους επαγγελματίες οι οποίοι φάνηκαν συνεργάσιμοι από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να μπει τάξη, ενώ ευελπιστεί το ίδιο να συμβεί και με όσους δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.

Συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο πρόγραμμα ΤοπΣΑ

Τη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο πρόγραμμα ΤοπΣΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που συνεδρίασε την Τρίτη 15-5-2012. Η απόφαση αφορά συγκεκριμένα τη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων ως εταίρου στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη Άρτας, για υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της δράσης 7: «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της κατηγορίας παρέμβασης 1: «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του θεματικού άξονα προτεραιότητας 3: « Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» ( κωδικός πρόσκλησης 53 – Αρ. Πρωτ. 1049)». Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ-ΟΤΑ Χρήστος Γιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στον βασικό στόχο του προγράμματος, που είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης των ωφελούμενων με μία σειρά στοχευμένων δράσεων τόσο προετοιμασίας των ωφελουμένων ανέργων (Συμβουλευτική, Κατάρτιση, Δικτύωση, Πληροφόρηση κτλ) όσο και σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας με επιχειρήσεις, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.Κατά την ψηφοφορία ο κ. Παπαϊωάννου ψήφισε «όχι», λέγοντας «εδώ μιλάμε για απασχολησιμότητα». «Θα πρέπει να μάθουμε να απαιτούμε εργασία για τους άνεργους και όχι απασχολησιμότητα. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο μπαίνει γιατί γνωρίζω καλά είναι κατεύθυνση η οποία προέρχεται εδώ και χρόνια για το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων».Ο Χρήστος Παπάζογλου, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί και αύριο», ο οποίος είναι και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Δεν έχουν καμιά σχέση τα προγράμματα αυτά τα ΤΟΠΣΑ, τα ΤΟΠΕΚΟ, με τα κοινωνικής ωφέλειας. Είναι για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, εκπαιδεύονται σε Κ.Ε.Κ. και μετά πηγαίνουν και σε επιχειρήσεις. Δεν είναι επιδότηση εργασίας. Είναι για ανεύρεση εργασίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οπότε αυτό το οποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι πρέπει αυτή η εταιρία συμβούλων αν θέλει να τους δώσω και εγώ μια βοήθεια να μπορέσουμε να κάνουμε πάνω στο Δήμο μια πρόταση».

Aλωνίζει τα Γιάννενα ο Βασίλης Χήτος


Aλωνίζει τα Γιάννενα ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος, αφού η χώρα να οδηγείται ξανά σε εκλογές. Ο υποψήφιος Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βρέθηκε στο Μαυρονόρος των Ελληνοαλβανικών συνόρων, τόπο καταγωγής της δικηγόρου Έλενας Τζούλη, συζύγου του Πάνου Καμμένου. Ο πατέρας της Έλενας, Λευτέρης Τζούλης που έφυγε πρόωρα απ’ τη ζωή, έγινε ένας πετυχημένος δικηγόρος στην Αθήνα. Ήταν όμως και απόφοιτος της ένδοξης Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς των Ιωαννίνων. Στο Μαυρονόρος ο Βασίλης Χήτος συνάντησε φίλους της οικογένειας αλλά και τον ακμαίο Βασίλη Τζούλη, αδελφό του Λευτέρη και θείο της Έλενας.

Πάνω από 60.000 οι επισκέπτες της Πανηπειρωτικής έκθεσης!

Αυξήθηκαν κατά 10.000 σε σύγκριση με πέρυσι
Ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών σημείωσε φέτος η Πανηπειρωτική έκθεση, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στα Γιάννινα.Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 60.000 και συγκριτικά με πέρυσι ήταν κατά 10.000 περισσότεροι, αποδεικνύοντας, ότι οι Ηπειρώτες έχουν αγκαλιάσει την διοργάνωση, που αποτελεί πλέον γεγονός- σημείο αναφοράς για την περιοχή.Όπως τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοργανωτής της έκθεσης κ. Γιώργος Μπασέκης, άπαντες φέτος έμειναν ευχαριστημένοι και κυρίως οι περίπου 100 επιχειρήσεις, που είχαν το δικό τους περίπτερο.

Πολλά τα οφέλη…
«Όλες οι επιχειρήσεις έμειναν ευχαριστημένες. Η Πανηπειρωτική είναι πια μια μεγάλη έκθεση την εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι» είπε ο κ. Μπασέκης, που ευχαρίστησε τους επισκέπτες, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που στάθηκαν αρωγοί στην φετινή προσπάθεια. Ακόμη, υπογράμμισε, ότι τα οφέλη της έκθεσης για την ίδια την πόλη των Ιωαννίνων είναι πολλά. «Η Πανηπειρωτική δίνει μια ζωντάνια στην πόλη μας και αφήνει κάποια χρήματα στα Γιάννινα» είπε ο κ. Μπασέκης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης στο χωριό Λάζαινα Ιωαννίνων

Οι δράστες είχαν προσποιηθεί στην ηλικιωμένη, ότι ήταν υπάλληλοι του Δήμου
Εξιχνιάσθηκε, μετά από επισταμένες έρευνες του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ληστεία που είχε συμβεί πριν δύο μήνες περίπου, με δράστες δύο ημεδαπούς, ηλικίας 20 και 18 ετών, σε βάρος 79χρονης ημεδαπής στο χωριό Λάζαινα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων.Η σύλληψη των δύο δραστών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Κατσικά Ιωαννίνων, δυνάμει Ενταλμάτων Σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το απόγευμα της 13-03-2012 οι δράστες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του Δήμου, εισήλθαν στην οικία 79χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν, με την άσκηση σωματικής βίας, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κ. Ανακρίτρια Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης προκειμένου να συμμετάσχει στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Επικύρωση Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου
2.Αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύει η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες
3.Ορισμός εκπροσώπων
4.Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα καιι σ’ αυτήν έχουν προσκληθεί να παραστούν, εκτός από τα Μέλη του Διοικητικού & Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ της Χώρας.

Μετέφεραν 117 κιλά χασίς!

Συνελήφθησαν χθες το βράδυ στη Βροντισμένη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο Έλληνες, ηλικίας 52 και 57 ετών, για κατοχή και εμπορία (117) κιλών κάνναβης.Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Β΄ Δελβινακίου, εντοπίσθηκε χθες το βράδυ στην Επαρχιακή Οδό Παρακάλαμου – Κουκλιών, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.Σε σήμα των αστυνομικών για στάση του οχήματος, ο οδηγός δεν σταμάτησε και επιχείρησε να διαφύγει αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.Ακολούθησε εποχούμενη καταδίωξη και τελικά οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα στη Βροντισμένη Ιωαννίνων και συνέλαβαν τα δύο άτομα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο καθώς επίσης και στην κατοχή των δύο συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Τέσσερις σάκοι, που περιείχαν εκατόν δέκα (110) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους 117 κιλών και 885 γραμμαρίων.
- Τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.
Επίσης, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.Οι δύο ημεδαποί θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις της εισαγωγής στην ελληνική επικράτεια, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 52χρονου, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων καθώς και δύο καταδικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.Η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή

Έντονο το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συγκρότηση της ομάδας καλλιέργειας γης
Έντονο είναι το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων για την συγκρότηση της ομάδας καλλιέργειας γης σε χώρο της Πανεπιστημιούπολης αλλά και έξω από αυτήν.Ο σκοπός της συγκρότησης της ομάδας είναι κυρίως εκπαιδευτικός και μέσα σε λίγες ημέρες από την ανακοίνωση της λειτουργίας αρκετοί φοιτητές και καθηγητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην ομάδα μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου.Ήδη, στο Πανεπιστήμιο έχουν καθοριστεί δύο εκτάσεις στις οποίες θα παρεμβαίνουν τα μέλη της ομάδας, τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο.Έτσι, στη μεν μία έκταση έγινε διαχωρισμός τμημάτων ανά 50 τ.μ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναπτύξουν τις ατομικές τους καλλιέργειες, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 50 ευρώ για την εγγραφή τους και 50 ευρώ σε ετήσια βάση για την παροχή των υποδομών από το Πανεπιστήμιο. Στη δεύτερη έκταση της ομαδικής καλλιέργειας ο στόχος είναι η διατήρηση του γενετικού υλικού σπόρων κυρίως εκείνων που ανήκουν στις λεγόμενες παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής.Σε δηλώσεις του στο ITV το μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Μάνθος αναφέρθηκε στο διπλό στόχο που επιθυμεί να καλύψει η ομάδα καλλιέργειας γης.«Οι φοιτητές και άλλοι εκτός Πανεπιστημίου να αρχίσουν να ασχολούνται με τη φύση και όσα αυτή μας δίνει. Θέλουμε να δώσουμε μία ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή. Από την άλλη, θέλουμε να διατηρήσουμε το γενετικό υλικό σπόρων αφού οι εταιρείες έχουν πατεντάρει τους σπόρους τους και απαγορεύουν την καλλιέργειά τους στους αγρότες», σημείωσε για να προσθέσει πως το Πανεπιστήμιο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τη χρήση και μίας έκτασης 25 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή για τον ίδιο σκοπό.Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τμήματος Αξιοποίησης του Αγροκτήματος, γεωπόνος Γεώργιος Χιουρέας στάθηκε στο έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ομάδα.«Στόχος μας είναι να στρέψουμε τον κόσμο στην παραγωγή και να ασχοληθεί ο ίδιος με τα χέρια του, κάνοντας στην πράξη αυτά που ίσως ξέρει σε θεωρητικό επίπεδο», τόνισε.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Μουσική παράσταση του Μουσικού Σχολείου Άρτας

"Μια μουσική...μια θάλασσα" είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας το Σάββατο το βράδυ στην Κόπραινα. Η σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση έχει ως εξής: " Τόπος συνάντησης: Κόπραινα (Κέντρο Περιβαλλοντκής Εκπαίδευσης Αράχθου). Χρόνος συνάντησης: Σάββατο 19 Μαΐου ώρα 20:00. «Μια μουσική… μια θάλασσα» απ΄τους μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας… η μουσική… σαν πεδίο ευρύτητας, βάθους και κυματισμών. Ένα πεδίο με ατέρμονη κίνηση, ζωή, ανανέωση μα και ενότητα συνάμα, μια μουσική καθαρή, ζωντανή και ρέουσα σαν τη θάλασσα. …. μια θάλασσα το κατεξοχήν φυσιολατρικό στοιχείο που αποτελούσε και θα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης των ποιητών. Στίχοι και μελωδίες κατακλυσμένοι από θάλασσα σ’ ένα ταξίδι που διαρκεί ελάχιστες στιγμές και όμως αυτές οι στιγμές περικλείουν μέσα σ’ αυτή την άφατη ομορφιά τους, τη διάρκεια της αιωνιότητας.Χρώματα και αρώματα της θάλασσας. Ήχοι φυσικοί και φωνές ιδιαίτερες, παιδικές, εφηβικές, αισθαντικές. Απαγγελία μυσταγωγική. Χορευτικοί ρυθμοί με την ένταση και το πάθος της νιότης.Όλα αυτά μαζί, συναντιούνται σε μια μουσικολογοτεχνική παράσταση γεμάτη σημαντικά παραδοσιακά ακούσματα και αγαπημένα κομμάτια καταξιωμένων ποιητών, μελοποιημένα από εξίσου καταξιωμένους συνθέτες, με βασικό σκοπό να μαγέψουν και να ταξιδέψουν τους ακροατές σε μια θάλασσα θέρμης, χαράς και αισιοδοξίας.Συνδιοργανωτές:
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νικολάου Σκουφά
- Κ.Π.Ε. Αράχθου".

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η οικονομική κρίση δένει πλοία στο Λιμάνι

Δεμένα στα Λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Μπάρι, βρίσκονται 3 πλοία που εκτελούσαν δρομολόγια στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Πρίντεζι και Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Μπάρι.Κι αυτό γιατί οι διαχειρίστριες εταιρείες δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας των πλοίων σε καύσιμα.Έτσι, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται εδώ και μέρες παροπλισμένο πλοίο της γραμμής Ηγουμενίτσας - Πρίντεζι, λόγω μη οικονομικής δυνατότητας να αγοράσει καύσιμα, με αποτέλεσμα η γραμμή να εξυπηρετείται μόνο από ένα πλοίο εταιρείας Ιταλικών συμφερόντων και αυτό όχι καθημερινά.Στο λιμάνι του Μπάρι, βρίσκονται ακινητοποιημένα μετά από εντολής κατάσχεσης λόγω χρεών σε Ιταλικές εταιρείες τροφοδοσίας και εμπορίας καυσίμων, 2 ακόμη πλοία, με αποτέλεσμα η γραμμή πλέον να εξυπηρετείται μόνο με 2 πλοία.Η γραμμή για Πρίντεζι, αντιμετωπίζει σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα αφού η μη καθημερινή εξυπηρέτηση δυσχεραίνει τη μετακίνηση επιβατών και αγαθών.

Οι κάλπες παγώνουν και την έναρξη της Ιόνιας Οδού

Η έλλειψη κυβέρνησης εμποδίζει τις συμφωνίες που απαιτούνται για να τρέξει το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μία παράπλευρη απώλεια της περιόδου ακυβερνησίας φαίνεται ότι είναι και το πάγωμα των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων με παραχώρηση, μεταξύ των οποίων και η Ιόνια. Κι αυτό γιατί οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι ευαίσθητοι και περιλαμβάνουν λεπτές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ, ελληνικού κράτους, εταιριών, τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε πρόσφατα, μέσα στον Απρίλιο, σε αποφάσεις για ένα μοντέλο που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση των οδικών έργων μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έπρεπε να τρέχει τώρα.Πληροφορίες που δημοσίευσε το Βήμα χτες, κάνουν λόγο για ανησυχία στις εταιρίες από το ότι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με το δημόσιο θα «παγώσει» και την έναρξη των διαπραγματεύσεων των εταιριών με τις δανείστριες τράπεζες - οι οποίες έχουν σταματήσει την αδειοδότηση των έργων-, αφού δεν θα έχουν εξασφαλιστεί τα «μετόπισθεν» του μετώπου των συμβάσεων παραχώρησης.«Τα έργα είναι στο κόκκινο και δεν έχουν άλλο περιθώριο καθυστερήσεων» επισημαίνουν και τονίζουν ότι όσο η χώρα παραμένει ακυβέρνητη, «δεν θα υπάρχει πολιτική καθοδήγηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου», δηλαδή το Risk Sharing Instrument (RSI) που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και σχεδιάστηκε για την μόχλευση πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέρ της αποπεράτωσης των έργων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση, το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων θα παραμείνει στάσιμο, ενώ συμπληρώνουν ότι αναστέλλεται και η δημοπράτηση δημοσίων έργων, ύψους 700 εκατ. ευρώ.Το συμπέρασμα είναι ότι μέχρι να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο πια και να σχηματίσει άποψη και μέθοδο για το θέμα, θα περάσει κρίσιμος χρόνος, οπότε και οι αποφάσεις θα πάνε για το φθινόπωρο.Από την έναρξη των έργων αυτών δεν κρίνεται μόνο η προώθηση της ανάπτυξης στη χώρα, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μία περίοδο που η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Τα Διευρωπαϊκά
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του Κανονισμού της ΕΕ για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ), πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα με πρωτοβουλία των εισηγητών του ΕΚ Γιώργο Κουμουτσακο (ΕΛΚ) και Ισμαήλ Ερτούγκ (Σ&Δ), ευρεία δημόσια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων ευρωπαϊκών φορέων στον τομέα των μεταφορών.Σκοπός της ανοιχτής αυτής ανταλλαγής απόψεων με τους αρμόδιους εισηγητές και τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ ήταν να παρουσιαστούν αναλυτικά οι βασικές θέσεις των εκπροσώπων των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν:Στις αρχές Μαΐου σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, διοργανώθηκε από τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Ερτούγκ ανάλογη δημόσια ακρόαση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για τις μεταφορές Επίτροπο, κ. Σίιμ Κάλλας, και εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες η οποία επικεντρώθηκε στα θέματα της μεθοδολογίας διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών δικτύων, των τεχνικών προδιαγραφών και του συντονισμού για την υλοποίησή τους.Όπως τονίζεται, η ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών αποτελεί το μεγαλύτερο εν εξελίξει αναπτυξιακό σχέδιο στην ΕΕ.Στόχος του υπό διαμόρφωση Κανονισμού, είναι να οικοδομηθεί ένα πλήρες και ενοποιημένο δίκτυο μεταφορών, το οποίο (α) θα αποτελεί τη βάση ισόρροπης ανάπτυξης όλων των μέσων μεταφοράς, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα καθενός από αυτά, (β) θα εξυπηρετεί την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καλύπτοντας όλα τα κράτη μέλη και ενισχύοντας τη συνοχή μεταξύ των διαφόρων περιοχών και (γ) θα προωθήσει φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρώπη.Στα διευρωπαϊκά δίκτυα ανήκουν η Ιόνια Οδός, η θαλάσσια διαδρομή στην Αδριατική κι άλλα έργα που αφορούν την Ήπειρο.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τα όνειρα σε μια βαλίτσα κι όλοι μαζί στο πορτ μπαγκάζ!

Κρυμμένοι μέσα σε μηχανές αυτοκινήτων, μπαγκαζιέρες, σε... ταμπλό και χώρους αποσκευών λεωφορείων, κυνηγούν την ευκαιρία να περάσουν από την Ελλάδα σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Για δεκάδες παράνομους μετανάστες το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Μπρίντιζι ή Πάτρα - Μπάρι είναι το μοιραίο. Για τους περισσότερους το ταξίδι τελειώνει σε ένα κέντρο κράτησης.«Αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα ξεπερνούν κάθε φαντασία», αναφέρει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Ανθρωποι διπλώνονται για να χωρούν μέσα σε μια βαλίτσα. Μετανάστες ταξιδεύουν για μέρες στον χώρο της ρεζέρβας ή στον κενό χώρο της μηχανής του αυτοκινήτου. Εχουμε βρει κρυμμένους ανθρώπους μεταξύ ταμπλό και μηχανής. Μέχρι και μέσα στα καθίσματα είχαν κρυφτεί για να περάσουν τα σύνορα».Στην άλλη πλευρά του Ιονίου, οι ιταλοί αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με θερμικές κάμερες απεικόνισης, πιάνουν όσους ξεφεύγουν από τις ελληνικές Αρχές. Οι ιταλικές Αρχές έχουν κατασχέσει δεκάδες αυτοκίνητα: οχήματα όπου οι κρύπτες ανοίγουν με τηλεχειριστήριο, μικροσκοπικές κρύπτες όπου οι μετανάστες διπλώνονται προκειμένου να χωρέσουν. Προχθές το πρωί η κάμερα θερμικής απεικόνισης χτύπησε κόκκινο και πάλι στο Μπάρι. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον 24χρονο βούλγαρο υπήκοο Ιβαΐλο Καλογιάνοφ και την 39χρονη φίλη του Γκεοργκίεβα Στανισλάβα να ανοίξουν το καπό του αυτοκινήτου τους, μάρκας Νισάν, με το οποίο είχαν ταξιδέψει από την Πάτρα στο Μπάρι. Στο εσωτερικό της μηχανής βρισκόταν κρυμμένος ένας 22χρονος Αφγανός που ταξίδευε για περισσότερες από 20 ώρες!«Σε μια περίπτωση ξηλώσαμε το ταμπλό ενός αυτοκινήτου», αναφέρει αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. «Ο διακινητής είχε μετατρέψει τον ελάχιστο αυτό χώρο σε κρύπτη και μετέφερε έναν Αφγανό, που του είχε πληρώσει 1.000 δολάρια για να τον περάσει στην Ιταλία. Σε άλλη περίπτωση βγάλαμε δύο μετανάστες από τον χώρο της ρεζέρβας ενός Ι.Χ». Σε μια τρίτη, εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα οδηγός νταλίκας που είχε μετατρέψει μέρος της δεξαμενής καυσίμου σε κρύπτη, όπου μετέφερε τρεις λαθρομετανάστες!

Κρύπτη για... έντεκα!
Με τηλεχειρισμό, εξάλλου, άνοιγαν οι κρύπτες σε δύο τουριστικά λεωφορεία που εντόπισαν οι αστυνομικοί στην εθνική οδό Κιλκίς - Θεσσαλονίκης. Στο εσωτερικό του ενός λεωφορείου, ακριβώς πάνω από τον χώρο χειραποσκευών, εντοπίστηκε κρύπτη, όπου είχαν στοιβαχτεί μπρούμυτα 11 λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Γεωργία και σκοπός των διακινητών ήταν η μετεπιβίβαση των λαθρομεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δεύτερου λεωφορείου, πίσω από το ψυγείο του οχήματος. «Το μεγαλύτερο σοκ είναι όταν εντοπίζουμε φορτηγά όπου ένας ή περισσότεροι μετανάστες έχουν ήδη πεθάνει και οι υπόλοιποι ταξιδεύουν με το πτώμα ακόμη και μέρες, όπως πρόσφατα σε νταλίκα που εντοπίστηκε σε πλοίο από την Κρήτη», περιγράφει αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.

Σήμα Ιντερπόλ για Ρουμάνα ιερόδουλη με aids που δουλέυει σε μπαρ των Ιωαννίνων!

Άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων ερευνούν κάθε πιθανό σημείο που ενδέχεται να βρίσκεται
Η Ρουμάνα ιερόδουλος σύμφωνα με τα σημερινά ρεπορτάζ του ρουμανικού Τύπου εξαφανίστηκε από τη χώρα της πέρυσι την άνοιξη και εντοπίστηκε στα Ιωάννινα μόλις πριν από μια βδομάδα όταν και επικοινώνησε με την οικογένεια της από κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, η ιερόδουλος ενημέρωσε τα μέλη της οικογένειας της ότι δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα κάποιος άλλος έστειλε μήνυμα από το ίδιο κινητό τηλέφωνο ζητώντας από την οικογένεια της να μην την ξαναενοχλήσει, «γιατί έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να την βρουν».«Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία στα Ιωάννινα και τους ενημερώσαμε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα καταζητείται από την Ίντερπολ για δυο λόγους» αναφέρει στην σελίδα  protothema.gr ο έλληνας δημοσιογράφος που εργάζεται στη Ρουμανία, κ. Νίκος Κουδούνης. « Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι χρειάζεται άμεσα ψυχιατρική υποστήριξη καθότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι πως φέρεται να είναι φορέας του Aids».Η 37χρονη ιερόδουλη δούλευε σε γνωστό μπαρ των Ιωαννίνων και φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με δεκάδες Έλληνες πελάτες. Είναι η δεύτερη φορά που εξαφανίζεται από τη χώρα της και εντοπίζεται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων ερευνούν κάθε πιθανό σημείο που ενδέχεται να βρίσκεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν.

39,32% μειωμένες οι αφίξεις στο Άκτιο

Αποθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα
Για ένα δύσκολο καλοκαίρι ετοιμάζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στο νομό μας , καθώς τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις είναι αποθαρρυντικά.Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφορικά με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 στα αεροδρόμια της χώρας μας, προκαλούν... προβληματισμό αφού το αεροδρόμιο του Ακτίου εμφανίζει μείωση και σε ποσοστό 39,32%.Συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2012, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2011, οι διεθνείς αφίξεις εμφανίζονται μειωμένες Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ενώ το 2011 κατεγράφησαν 1.798 διεθνείς αφίξεις στο Άκτιο, το 2012 κατεγράφησαν μόλις 1.091.Στον αντίποδα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος των διεθνών τουριστικών αφίξεων σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα (άνοδος 185,63% και 73,25% αντιστοίχως).Την ίδια στιγμή απώλειες 5,19% καταγράφουν... οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας το 1,071 εκατ. επισκέπτες από 1,129 εκατ. το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας.Τα στοιχεία αφορούν στο πρώτο τετράμηνο, αλλά είναι ενδεικτικά για τους ανθρώπους του κλάδου. Ειδικά στην περίπτωση του αεροδρομίου του Ακτίου όπου η μείωση των αφίξεων τουριστών σε σχέση με πέρυσι είναι μεγάλη κάνει τους ανθρώπους του κλάδου να σημαίνουν συναγερμό.Να θυμίσουμε ότι τόσο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, έχουν κάνει ενέργειες, ώστε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Ακτίου, πτήσεις τσάρτερ από ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να φιλοξενηθούν οι τουρίστες στις περιοχές του Νομού Πρέβεζας. Ήδη, πτήσεις από Τσεχία, Αγγλία, πιθανά και από το Ισραήλ να φτάσουν στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τίποτα δεν έχει χαθεί

Την ίδια στιγμή εκφράζεται και φέτος η άποψη πως τίποτα δεν έχει χαθεί και οι ζημιές για τον τουρισμό στα παράλια της Ηπείρου θα είναι μικρότερες λόγω αφού τα κόστη μετακίνησης είναι μικρά.Από την Ένωση ξενοδόχων του νομού γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση του νομού σε νέες αγορές. «Στόχος της Ένωσης είναι πάντα να προβάλει τον τόπο, να τον διαφημίζει να τον αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν να τα έχει πάντα σαν όπλο, σε συνδυασμό πάντα με τις καλές τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης ο κ. Χαλκίδης επισημαίνοντας ότι έχοντας μεγάλη αισιοδοξία και συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις μας ,ευελπιστούμε ότι η τουριστική σεζόν του 2012 θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ