Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Καταδίκη του δικομματισμού και στήριξη της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τα Γιάννινα ο Φώτης Κουβέλης

Την καταδίκη του δικομματισμού με την ταυτόχρονη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς ζήτησε από τα Γιάννινα ο πρόεδρος της Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. λίγη ώρα πριν την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην πλατεία ταχυδρομείου.Ο κ. Κουβέλης αφού απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. την επομένη των εκλογών τόνισε την πεποίθησή του για μια κυβερνώσα αριστερά με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της ΔΗΜ.ΑΡ, του ΚΚΕ αι του ΣΥΡΙΖΑ κάτω όμως από συγκεκριμένες προγραμματικές συμφωνίες, λέγοντας ότι αν το αποτέλεσμα των εκλογών του δώσει τη δυνατότητα να πάρει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματίσει κυβέρνηση τότε θα το πράξει ζητώντας από την υπόλοιπη Αριστερά να συμπορευτεί μαζί του.Σε ότι αφορά το νομό Ιωαννίνων ο κ. Κουβέλης δήλωσε βεβαίως ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα εκλέξει βουλευτή.

Επίθεση στον δικομματισμό
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην αρχή της συνέντευξής του τόνισε πως ο λαός θα έχει τη δύναμη σε λίγες μέρες να ακυρώσει τις πολιτικές του μνημονίου και να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.«Είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως ακριβώς έχει αλλάξει πλέον και η κοινωνία μας η οποία την Κυριακή θα ανακαθορίσει τους σχηματισμούς και θα αποδυναμώσει τον δικομματισμό», είπε ο κ Κουβέλης.Παράλληλα έκανε αναφορά στις προγραμματικές θέσεις της παράταξής του τονίζοντας ότι «εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει ζωντανή με την κοινωνία όρθια, απαγκιστρωμένη από το μνημόνιο 2».«Πριν καιρό λέγαμε ότι το ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θέτουν εκβιαστικά διλλήματα υποταγής στο μνημόνιο η έξοδος από του ευρώ και προτείναμε άλλες λύσεις, αλλά εισπράτταμε σιωπή και χλευασμό. Τώρα η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής που ο κ Βενιζέλους χαρακτήριζε ουτοπία είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ, ενώ με έκπληξη ακούμε για «ισοδύναμα» μέτρα τα οποία μέχρι πριν λίγο καιρό τα απέρριπταν», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Κυβερνώσα Αριστερά
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ ανοίγοντας μόνος του το κεφάλαιο «Αριστερά και συνεργασία», επισήμανε πως το κόμμα του ενδιαφέρεται η χώρα την επομένη των εκλογών να μην μείνει ακυβέρνητη.Εξήγησε ότι η παράταξή θεωρεί το εαυτό της ως «κυβερνώσα αριστερά» και γι' αυτό, όπως είπε, δεν στέκεται μόνο στην κριτική αλλά έχει και εναλλακτική πρόταση.Ξεκαθάρισε δε, πως σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για να μην της δώσει «αριστερό άλλοθι».Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασιών όμως με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ είπε: «Εμείς καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση αποτελούμενη από φερέγγυα πρόσωπα. Αν ο ελληνικός λαός μας δώσει τη δύναμη και πάρουμε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απευθυνθούμε στις προοδευτικές δυνάμεις με δύο όμως κόκκινες γραμμές. Την απαγκίστρωση από το μνημόνιο και την παραμονή στην ευρωζώνη».Απαντώντας μάλιστα σε ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, πως δηλαδή θα υπάρξει σύγκλιση από τη στιγμή που ΚΚΕ μιλά για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο και για μερική παύση πληρωμών, κάτι που θα σήμαινε χρεοκοπία και αποπομπή της Ελλάδας από τη νομίσματα Ένωση, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι μια μετεκλογική συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ αυτών των κόμματων κάτω από τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου.«Αν πάλι δεν υπάρξει συμφωνία εμείς θα έχουμε κάνει το χρέος μας και θα αντιπολιτευτούμε στην όποια κυβέρνηση προκύψει».

Βουλευτή και στα Γιάννινα
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν το χάος των Βενιζέλου και Σαμαρά χαρακτηρίζοντας τους ως αρχιτέκτονές του και τους ζήτησε να μην εγκλωβιστούν σε διλήμματα και φόβους που ενσπείρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Σε ότι αφορά τέλος την εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων ο κ. Κουβέλης έχοντας και τους επτά υποψηφίους δίπλα του δήλωσε βέβαιος πως η ΔΗΜ.ΑΡ θα εκλέξει βουλευτή και στο νομό μας.

Περιοδείες του Αλέκου Φαρμάκη

Ο υποψήφιος βουλευτής της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» Αλέξανδρος Φαρμάκης από την Παρασκευή 27 Απριλίου έως την Δευτέρα 30 Απριλίου πραγματοποίησε επισκέψεις στη λαϊκή αγορά Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια, στο Τσεπέλοβο, στο Κεφαλόβρυσο, στον Γεροπλάτανο, στο Νησί, στη Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων και στο ΣΔΟΕ.Η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η άγρια φορολογία που επέβαλαν οι συγκυβερνήτες είναι εμφανέστατη τόσο στα λαϊκά στρώματα, όσο και στους πραγματικούς αγρότες. Η πραγματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, λόγω των σκληρών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και η άγρια φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων μικροαγροτών, που η κυβέρνηση βρήκε επιτέλους τη μεγάλη φοροδιαφυγή, βρίσκει την αντανάκλασή της μέσα στο χώρο της λαϊκής αγοράς.Οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τα αβάσταχτα και μονόπλευρα σκληρά φορολογικά μέτρα, που οδηγούν στην απόγνωση και την αγανάκτηση.Η ανάλγητη ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, που προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου, που ποτέ δεν επαληθεύονται, αφού κατασυκοφάντησε και διέλυσε τον φορο-εισπρακτικό μηχανισμό, αφού προέβη σε ένα φορολογικό Αρμαγεδδώνα, ενοχοποιεί τώρα όλους τους Έλληνες και τους απειλεί πως αν δεν αποδώσουν τα αντιλαϊκά εισπρακτικά μέτρα που οι ίδιοι αποφάσισαν, θα τους τιμωρήσουν ξανά με νέα μέτρα, που οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις μισθών και εισοδημάτων.
ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.
-Που οδηγεί στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με καταπολέμηση των καρτέλ και των μεσαζόντων στην παραγωγή και το εμπόριο, στον έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, στο κούρεμα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην προστασία των δανειοληπτών.
-Που οδηγεί στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών των τραπεζών, στον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων, στη φορολόγηση των off shore εταιριών και στον έλεγχο του παράνομου πλουτισμού μιας μικρής κάστας ελλήνων που μετέφεραν τα πλούτη τους στο εξωτερικό, με την κυβέρνηση να τους παρακολουθεί παθητικά και αδιάφορα.


Πρόγραμμα περιοδειών του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Αύριο το πρωί 1η Μάη, οι υποψήφιοι, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μαζικά και αγωνιστικά το παρόν τους στην κινητοποίηση της εργατικής πρωτομαγιάς. Από το απόγευμα, κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής υποψηφίους βουλευτές θα βρίσκεται στην οδό Καλάρη, με προεκλογικό υλικό και ψηφοδέλτια του συνδυασμού και θα συζητήσουν με τους πολίτες.Την Τετάρτη το πρωί, κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με επικεφαλής υποψηφίους βουλευτές θα επισκεφθούν α) την Πανεπιστημιούπολη, και β) το νοσοκομείο Χατζηκώστα.Την Τετάρτη το απόγευμα, κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με επικεφαλής υποψηφίους βουλευτές θα επισκεφθούν α) τα χωριά Νεοχωρόπουλο, Μάρμαρα, Σταυράκι και β) τα χωριά Δροσοχώρι, Πέραμα, Αγ. Μαρίνα.Από την Τετάρτη και κάθε απόγευμα, τραπεζάκια με προεκλογικό υλικό και ψηφοδέλτια του συνδυασμού θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης για να εξυπηρετούν τους φίλους και τις φίλες του συνδυασμού.

Πρωτομαγιά λιτότητας γιορτάζει αύριο η Ήπειρος!

Κάτω από πρωτοφανώς δυσμενείς συνθήκες, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι στην μέρες μας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα γιορταστεί αύριο στα Γιάννινα αλλά και σ’ όλη την Ήπειρο η εργατική Πρωτομαγιά.Ο καλός καιρός που θα επικρατήσει στην περιοχή μας, τουλάχιστον ως το μεσημέρι (με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 29 βαθμούς), θα ευνοήσει την έξοδο από τις πόλεις όσων αποφασίσουν να πιάσουν το Μάη στην εξοχή. Πάντως, το… πικ – νικ στην ύπαιθρο θα είναι φέτος αρκετά πιο λιτό απ’ ότι άλλες χρονιές, επηρεασμένο κι αυτό από την σφοδρή οικονομική κρίση. Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά διοργανώνουν παραδοσιακά και φέτος διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικοί φορείς σε χωριά και εξοχές της περιοχής μας, προσφέροντας εδέσματα και ποτά σ’ όσους παρευρεθούν.

Οι αυριανές πορείες
Με τους ανέργους στη χώρα μας να αγγίζουν το ενάμισι εκατομμύριο, με τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ψαλιδίζονται διαρκώς και με τις συντάξεις να περικόπτονται αδιακρίτως, φέρνοντας τους συνταξιούχους ουσιαστικά αντιμέτωπους με πρόβλημα επιβίωσης, αναμένεται πως και στην πόλη μας οι αυριανές εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές.Αύριο στα Γιάννινα θα γίνουν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες. Η πρώτη θα είναι φυσικά εκείνη που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 το πρωί έξω από το Εργατ. Κέντρο και θα ακολουθήσει πορεία προς την Πλατεία. Λίγο νωρίτερα, στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει τη δική του συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και θα ακολουθήσει πορεία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Επίσκεψη της υποψήφιας βουλευτή Ζένιας Καράμπαλη στον Γυναικείο Ηπειρωτικό Συνεταιρισμό

Τον Γυναικείο Ηπειρωτικό Συνεταιρισμό (Γ.Η.Σ.) επισκέφτηκε σήμερα η υποψήφια βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ζένια Καράμπαλη.Η κ. Καράμπαλη συνομίλησε με τις εργαζόμενες γυναίκες του συνεταιρισμού οι οποίες παρουσίασαν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους και επιπλέον της εξέφρασαν τις ανησυχίες που προκαλεί η παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας και η οποία μπορεί να επηρεάσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι τόσο σημαντική για την τοπική οικονομία. Η κ. Καράμπαλη δήλωσε μεταξύ άλλων «Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακά κύτταρα στην ύπαιθρο, με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συμβολές στο ατομικό επίπεδο των συνεταιρισμένων γυναικών, στο οικογενειακό και τοπικό επίπεδο. Αποτελούν μορφές ευέλικτης απασχόλησης, συμβατές με τους περιορισμούς που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στο να συμφιλιώσουν τις οικογενειακές φροντίδες με τις εργασιακές υποχρεώσεις, προσφέρουν προσωπικό εισόδημα και συμπληρωματικό εισόδημα στο νοικοκυριό, προάγουν την ανάπτυξη συλλογικής ταυτότητας των γυναικών, τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση. Συμβάλλουν επίσης στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων , στη διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς, στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό της τοπικής κοινωνίας και καλλιεργούν συνθήκες συγκράτησης του πληθυσμού στις εστίες του». Τέλος η κ. Καράμπαλη υπογράμμισε πως η συλλογική γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να τονώσει την πρωτογενή παραγωγή και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την Άρτα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με απίστευτη προσέλευση κόσμου πριν από λίγο καιρό έδειξε την αλλαγή του κλίματος στην εκλογική περιφέρεια της Άρτας. Με μια σειρά από τοπικά προβλήματα να "τρέχουν", αυτή η προεκλογική περίοδος κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις προηγούμενες. Διάλυση του κράτους πρόνοιας. Μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Η ανυπαρξία αιμοδυναμικού εργαστηρίου, παρά τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νεφροπάθειας και μεσογειακής αναιμίας, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σε συνδυασμό με το "χάος" που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, τα οποία εξυπηρετούν τα χωριά της περιοχής, η ελλιπής ιατρική περίθαλψη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον νομό.Την ίδια "εγκατάλειψη" με το σύστημα Υγείας βιώνει και η εκπαίδευση, αφού οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τοποθετούνται σε κενές θέσεις στην αρχή της χρονιάς και μετατίθενται σε άλλες περιοχές στο τέλος της. Αποτέλεσμα είναι εκπαιδευτικές θέσεις να μένουν κενές και να παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Θυσιάζεται το περιβάλλον για την "ανάπτυξη"

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στους βιότοπους του Αμβρακικού, που φιλοξενούν σπάνια είδη πτηνών, λόγω της εγκατάστασης εντατικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Παρά τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο περιφερειάρχης δεν φάνηκε διατεθειμένος να... ενδιαφερθεί κι έτσι δεν εμποδίστηκε να δοθεί ο διπλασιασμός της δυναμικότητας σε δύο από τις ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού. Η έλλειψη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις της γης έχει οδηγήσει σε καταπατήσεις περιοχών φυσικού πλούτου για χάρη της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας και της τουριστικής ανάπτυξης. Οι συχνές πυρκαγιές των τελευταίων ετών στις ορεινές περιοχές της Άρτας δεν μοιάζουν τυχαία περιστατικά... Σταδιακά έχουν αρχίσει να ερημώνουν τα ορεινά χωριά του νομού με τους -συνήθως ηλικιωμένους- κατοίκους να τα εγκαταλείπουν. Τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή δημιουργούν και οι ΧΑΔΑ, χωματερές που δεν πληρούν τις υγειονομικές προϋποθέσεις, όπως και το σχέδιο εγκατάστασης νέων φραγμάτων στον Άραχθο.


Σκηνικό εγκατάλειψης στην περιοχή

Με τον πληθυσμό να μειώνεται σημαντικά και τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να είναι απομονωμένοι λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, ο νομός της Άρτας (ένας από τους φτωχότερους της Ελλάδας) έρχεται αντιμέτωπος με κύμα εγκατάλειψής του. Λόγω δυσχερών -κυρίως οικονομικών και περιβαλλοντικών- συνθηκών, οι νεότεροι άνθρωποι συνήθως καταλήγουν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και η επιστροφή τους αποτελεί πρόκληση για το επόμενο διάστημα.


Η δράση του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις
Η πλούσια δράση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας στα περιβαλλοντικά κινήματα και τα κινήματα πόλης τον έχει καταστήσει υπεύθυνη δύναμη της περιοχής. Κατάφερε μαζί με την "Πολιτών Παρέμβαση" να ανοίξουν ξανά το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης και να παραχωρήσουν αυτό και το ιστορικής σημασίας "Ξενία" στη λειτουργία του δήμου. Αντιστάθηκαν στην ανάπλαση των "ψαροπλιών" στο ιστορικό κέντρο της Άρτας, που στόχο είχε τη σύμπραξη του δήμου με μεγαλοεργολάβους και τη "δέσμευση" του κέντρου από ιδιώτη για τα επόμενα 25 χρόνια. Επιπλέον η Άρτα (με τη σημαντική συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν από τις πρώτες πόλεις που εναντιώθηκαν στα "χαράτσια" της ΔΕΗ αναπτύσσοντας ισχυρό κίνημα πολιτών. Επηρεασμένη από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, η Άρτα "βλέπει" πτώση του δικομματισμού, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία που έχει διαρροές προν τον Π. Καμμένο. Πρώτη φορά εμφανίζεται με ψηφοδέλτιο και η Χρυσή Αυγή.Αισιόδοξες, ωστόσο, είναι οι προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και λόγω της κοινοβουλευτικής του δράσης.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Όλγα Γεροβασίλη, γιατρός, Λίτσα Κιτσαντά, συμβολαιογράφος, Μπάμπης Πεσλής, πτηνοτρόφος, Βασίλης Τσίρκας, δικηγόρος, Γιώργος Χασκής, αγρότης.

avgi

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ: Αγώ­νας πόρ­τα-πόρ­τα

Η κα­θη­με­ρι­νή πρα­κτι­κή έ­χει α­πο­δεί­ξει ό­τι σε αυ­τές τις συν­θή­κες που ζού­με στην Ελλά­δα και στην Ευ­ρώ­πη, δεν εί­ναι δυ­να­τόν, προς το πα­ρόν, να υ­πάρ­ξει μια ε­νιαία πο­λι­τι­κή έκ­φρα­ση του χώ­ρου της ευ­ρύ­τε­ρης Αρι­στε­ράς. Ήδη, ό­μως, έ­χουν γί­νει ση­μα­ντι­κό­τα­τα βή­μα­τα σε πολ­λά συν­δι­κά­τα, σε χώ­ρους δου­λειάς, στα κι­νή­μα­τα, στις πλα­τείες, σε διά­φο­ρες συλ­λο­γι­κό­τη­τες εν γέ­νει. Οι πά­γοι έ­λιω­σαν και οι ά­γο­νες ι­δε­ο­λο­γι­κές α­ντι­πα­ρα­θέ­σεις αμ­βλύν­θη­καν, ξα­να­πιά­σα­με το συ­ντρο­φι­κό μί­το της α­μοι­βαίας ε­μπι­στο­σύ­νης και της φι­λίας, ξα­να­νιώ­σα­με συ­να­γω­νι­στές στον κοι­νό α­γώ­να για την ε­ξά­λει­ψη της εκ­με­τάλ­λευ­σης του αν­θρώ­που α­πό άν­θρω­πο, για να βρού­με ό­λοι μα­ζί, εκ­φρά­ζο­ντας ο κα­θέ­νας την ά­πο­ψή του, το συ­ντο­μό­τε­ρο δρό­μο για το σο­σια­λι­σμό με δη­μο­κρα­τία. Οι με­γά­λοι α­γώ­νες εί­ναι μπρο­στά μας! Πρώ­τος οι ε­κλο­γές της 6ης Μάη.Αγώ­νας πόρ­τα-πόρ­τα για να με­τα­φέ­ρου­με το πρό­γραμ­μα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ενω­τι­κό Κοι­νω­νι­κό Μέ­τω­πο σε κά­θε ψη­φο­φό­ρο και να μη χά­σου­με την μο­να­δι­κή ι­στο­ρι­κή ευ­και­ρία α­να­τρο­πής αυ­τής της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πο­λι­τι­κής και των μνη­μο­νίων. Το ο­φεί­λου­με ως ε­λά­χι­στο φό­ρο τι­μής και στη μνή­μη του συ­ντρό­φου Γιάν­νη Μπα­νιά.


Κώστας Μπασιούκας,από την εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση ασφαλείας στη σήραγγα Μετσόβου της Εγνατίας Οδού

Η «Εγνατία Οδός» σε συνεργασία με τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων και με τη συμμετοχή της Τροχαίας Ιωαννίνων, του ΕΚΑΒ, της Πολιτικής Προστασίας και του αναδόχου συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου διοργάνωσαν Άσκηση Ασφαλείας στη σήραγγα Μετσόβου της Εγνατίας Οδού, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 26 Απριλίου 2012, από 00:15 έως 02:45.Η σήραγγα Μετσόβου μήκους 3.500 μέτρων είναι η 2η μεγαλύτερη της Εγνατίας οδού και της Ελλάδας και βρίσκεται εξ ημισείας στους Νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων. Η εποπτεία της σήραγγας Μετσόβου γίνεται σε 24ωρη βάση από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου.Η άσκηση ήταν πλήρους κλίμακας και διεξήχθη υπό όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε τη σύγκρουση λεωφορείου με ακινητοποιημένο επιβατικό ΙΧ, εντός της σήραγγας Μετσόβου, με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς, τον τραυματισμό επιβατών στα δύο οχήματα και τον εγκλωβισμό επιβατών εντός της σήραγγας.Γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η εξοικείωση όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών στην αντιμετώπιση οδικού συμβάντος εντός σήραγγας και η βελτίωση των διαδικασιών εντοπισμού, επικοινωνίας και διαχείρισης των έκτακτων καταστάσεων με συντονισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των συστημάτων ασφάλειας που παρέχει ο διαχειριστής των σηράγγων «Εγνατία Οδός Α.Ε.».Κατά το διάστημα εκτέλεσης της άσκησης η κυκλοφορία εξετράπη, με αποφάσεις των αρμόδιων Αστυνομικών Διευθύνσεων, προς εναλλακτικές διαδρομές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΛΙΑΜΑΝΗΣ: «Η ΔΩΔΩΝΗ δεν μπορεί να λειτουργεί με κομματικές Διοικήσεις»

Η διασφάλιση της λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, προς όφελος της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων είναι το διακύβευμα στις όποιες εξελίξεις περιμένουν την επιχείρηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Τσιαλιαμάνη.Μοναδικός γνώμονας κάθε λύσης που αναζητείται και κάθε επιλογής που γίνεται για το μέλλον της επιχείρησης, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Τσιαλιαμάνη, να είναι η ενίσχυση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της Ηπείρου. «Η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι να αυξηθούν οι κτηνοτρόφοι από 7.000 που είναι σήμερα, σε 10.000», τονίζει χαρακτηριστικά.Ο υποψήφιος Βουλευτής σημειώνει ότι θεωρεί ως βέλτιστη λύση την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών και μέσω αυτού την σύμπραξη με στρατηγικό επενδυτή, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ακόμη και η πρόταση για εταιρία λαϊκής βάσης κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, «εφόσον όμως αποτελεί ένα βιώσιμο σχήμα και δεν παραγνωρίζεται ο αναπτυξιακό ρόλος της επιχείρησης για ολόκληρη την Ήπειρο και την κτηνοτροφία ευρύτερα», σημειώνει ο κ. Τσιαλιαμάνης.Επομένως, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΩΔΩΝΗ μπορεί να είναι το «όχημα» της Ηπείρου για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.«Τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο θα κληθούν να αναζητήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Το βέβαιο είναι πως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όλες τις κυβερνήσεις και εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι μια τέτοια επιχείρηση, με τόσο σημαντικό ρόλο, δεν μπορεί να λειτουργεί με κομματικές διοικήσεις και να εξυπηρετεί άλλου είδους συμφέροντα πέραν της ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, της παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας και αυτό πρέπει να διεκδικήσουν όλοι οι Ηπειρώτες», σημειώνει ο κ. Τσιαλιαμάνης.Στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας, ο Β. Τσιαλιαμάνης επισκέφθηκε το Δροσοχώρι, τον Κατσικά, τον οικισμό Καραδήμα, το Μαυροβούνι, τα Ραβένια και τον Γεροπλάτανο.

Κοντά στους πολίτες ο Μιχάλης Παντούλας

Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας περιόδευσε στις Τοπικές Κοινότητες Επισκοπικού, Μπιζανίου, Κυπαρισσίων, Σερβιανών, Παρακαλάμου, Δολιανών, και Καλπακίου.Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Παντούλας συναντήθηκε στο γραφείο του με φορείς και πολίτες. Στη συνέχεια περιόδευσε στην αγορά της πόλης των Ιωαννίνων.

Συνάντηση Δημήτρη Φίλη με τον Φίλιππα Φίλιο

Ο κ. Δημήτρης Φίλης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππο Φίλιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας και συζήτησε μαζί του θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Δήμου.Αμέσως μετά την συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση.« Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού και με βάση αυτές θα υπερβεί θετικά το μνημόνιο. Το νέο σχέδιο ανάταξης της χώρας επιφυλάσσει νέο ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει τοπική ανάπτυξη και τοπική απασχόληση. Τα προγράμματα αυτεπιστασίας δημιουργούν 120.000 νέες θέσεις εργασίας, το ίδιο και οι δομές της λεγόμενης κοινωνικής εργασίας. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα προγράμματά της βασίζεται το νέο δίκτυο κοινωνικής προστασίας που είναι το πρώτο βήμα για το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα μικρό δείγμα».

Μέριμνα για τον ιστορικό πλάτανο του Γεφυριού της Άρτας

Ξεκινάει την Τετάρτη από το Δήμο Αρταίων με την έγκριση της Αρχαιολογίας και με τη συνδρομή των γεωπόνων του Δήμου η διαδικασία απεντόμωσης του εσωτερικού μέρους του κορμού του ιστορικού πλάτανου που βρίσκεται δίπλα στο γεφύρι της Άρτας. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Βλάρας ήδη με τη συνδρομή των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πρασίνου έγινε η αποκόλληση των σαθρών μερών του εσωτερικού του πλατάνου τα οποία εγκυμονούσαν κινδύνους για τα μικρά παιδιά που παίζουν στο σημείο. Η παρέμβαση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με την απεντόμωση η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευτεί ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, ο οποίος αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και ιστορικό τοπόσημο για την περιοχή, όντας συνδεδεμένος με πολλούς θρύλους από την εποχή της τουρκοκρατίας. Η διαδικασία θα γίνει πρωινές ώρες με ειδικά υλικά. Θα επαναληφθούν τέσσερις ψεκασμοί και η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί με πετρελαίωση και επικέρωση. Παράλληλα θα γίνει η αντιστήριξη ενός κλαδιού το οποίο είναι επικίνδυνο προς αποκόλληση με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.

Επίσκεψη Ι.Γόγολου στα χωριά του Σουλίου

Τον πρώτο κύκλο των περιοδειών του ενόψει των εκλογών του τις 6 Μαΐου ολοκλήρωσε ο Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Γόγολος επισκεπτόμενος τα χωριά του Σουλίου Αυλότοπο, Τσαγγάρι κλπ.Ενημερώθηκε από τους κατοίκους για θέματα κτηνοτροφίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα αυτό και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε οι νέοι της περιοχής να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και να αποφευχθεί η επικείμενη ερημοποίηση της ιστορικής περιοχής. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στον κ. Γόγολο η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Σουλίου.

Επισκέψεις Φίλιππου Σιάκα στην Αστυνομία και την Περιφέρεια Ηπείρου

Εθιμοτυπική επίσκεψη στους Αστυνομικούς Διευθυντές Ηπείρου και Ιωαννίνων κ.κ. Δημήτρη Τσακνάκη και Βασίλη Θεοχάρη αντίστοιχα και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, πραγματοποίησε χθες ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Φίλιππος Σιάκας, στα πλαίσια επαφών του με φορείς της περιοχής.Ο κ. Σιάκας εξήρε το έργο της Αστυνομικής Διεύθυνσης υπογραμμίζοντας ότι οι άνδρες της αστυνομίας είναι αποτελεσματικοί, πάντα με την κατάλληλη καθοδήγηση. «Είναι αλήθεια ότι κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Γνωρίζω ότι το αντικείμενό σας δεν είναι καθόλου εύκολο και θέλω να σας ευχαριστήσω» τόνισε.Στη συνέχεια ο κ. Σιάκας μετέβη στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου ενημερώθηκε εκτενέστερα για τα ζητήματα που απασχολούν το 2ο βαθμό της Αυτοδιοίκησης και επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει τους απαραίτητους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία της, πάντα προς όφελος των πολιτών. «Έχουν περάσει πολλές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους. Αυτό καθιστά δυσχερές το έργο σας, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ταλαιπωρούνται οι πολίτες χωρίς να είναι δική σας η ευθύνη και να μην μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικά έργα» σημείωσε χαρακτηριστικά συγχαίροντας παράλληλα, τόσο την Περιφερειακή Αρχή, όσο και τους υπαλλήλους του Διοικητηρίου για την άψογη εξυπηρέτηση των πολιτών.Στο μεταξύ, ο κ. Σιάκας συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους πολίτες του Νομού ενώ προχθές το βράδυ πραγματοποίησε ομιλία στην Ελεούσα. Ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε στις θέσεις της Ν.Δ. για όλους τους τομείς και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αξίζει τον κόπο να διαβούμε όλοι μαζί το δρόμο των προκλήσεων και της ανάπτυξης, πάντα με την αίσθηση περί δικαίου και τη διάθεση για αλλαγές και ανατροπές. Με πίστη θα τα καταφέρουμε. Γιατί το μέλλον περιμένει τις νέες γενιές. Σε ό, τι με αφορά, μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα σας απογοητεύσω. Αν δεν κάνουμε τώρα την ανατροπή θα έχουμε να κατηγορήσουμε μόνο τον εαυτό μας. Αν όχι τώρα, που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την επικίνδυνη στενωπό, πότε; Αν όχι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ποιος;» κατέληξε ο κ. Σιάκας.

Επισκέψεις του Μιχάλη Κασσή από σήμερα ως την Τετάρτη

Την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, συνεχίζει και εντείνει τις ομιλίες και τις επαφές του με τους πολίτες του νομού Ιωαννίνων, καλώντας τους να δώσουν τη μάχη για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.Το πρόγραμμα του μέχρι και την Τετάρτη έχει ως εξής:Σήμερα Δευτέρα το απόγευμα, επισκέπτεται:
18.00 ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ
19.00 ΠΛΑΤΑΝΙΑ
20.00 ΧΑΡΟΚΟΠΙ
20.30 ΜΟΥΖΑΚΑΙΟΙ
21.30 ΚΑΤΣΙΚΑ
Για την Τρίτη, ημέρα της Πρωτομαγιάς, έχει προγραμματιστεί στις 8 το βράδυ επίσκεψη στο ΚΡΥΦΟΒΟ του Δήμου Δωδώνης.Την Τετάρτη 2 Μαΐου ο Μιχάλης Κασσής επισκέπτεται:
19.00 ΑΝΑΤΟΛΗ
20.30 ΠΕΔΙΝΗ

Κλειστά τα σχολεία Παρασκευή και Δευτέρα λόγω εκλογών

Εγκύκλιος με την οποία γνωστοποιείται η διακοπή λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 4 Μαΐου έως και Δευτέρα 7 Μαΐου 2012, λόγω της διενέργειας των Εθνικών Εκλογών την Κυριακή 6 Μαΐου, απεστάλη στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Εκπαίδευσης. Στην εγκύκλιο, η οποία υπογράφεται από την Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, γνωστοποιούνται τα εξής: "Λόγω της διενέργειας των Εθνικών Εκλογών στις 6 Μαΐου 2012, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 και Δευτέρα 7 Μαΐου 2012. Επίσης, οι Διευθυντές σχολείων που διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λ.π.) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους. Παρακαλούνται οι Διευθυντές Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. να ενημερώσουν τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους.".

383.970 οι ψηφοφόροι στην Ήπειρο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Σε 383.970 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο σύνολο της Ηπείρου για τις βουλευτικές εκλογές 2012, και ειδικότερα 190.336 άνδρες και 193.634 γυναίκες. Για τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 θα συσταθούν 961 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την Ήπειρο και επιπλέον 5 τμήματα ετεροδημοτών.

Συνάντηση Περικλή Βασιλάκη με εκπροσώπους του συλλόγου σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Πρέβεζας

Σήμερα το μεσημέρι, ο υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πρέβεζας κ. Περικλής Βασιλάκης πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Πρέβεζας κα πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του συλλόγου, τον κ. Χ. Νάτσιο καθώς και τον Γραμματέα του συλλόγου, τον κ. Αλ. Σπυράτο.Λόγω της νέας αναδιάρθρωσης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κοινώς ΄΄Καλλικράτης στην παιδεία΄΄ που θα εφαρμοστεί, οι εκπρόσωποι των φοιτητών πρότειναν τη δημιουργία Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο παράρτημα της Πρέβεζας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Πρόκειται , πράγματι, για μια πρόταση με την οποία συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας καθώς ψήφισε την πρόταση στις 8 Ιουλίου 2011.Ο κ. Βασιλάκης δεσμεύτηκε να εργαστεί συστηματικά για την προώθηση και υλοποίηση της πρωτοβουλίας των φοιτητών και δήλωσε «Το τμήμα της Λογιστικής και το τμήμα της Χρηματοοικονομικής παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές στους φοιτητές τους καθώς οι καθηγητές τους είναι άριστα καταρτισμένοι. Παράλληλα, θα αγωνιστώ με μεθοδικό τρόπο για τη δημιουργία της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο παράρτημα της Πρέβεζας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, η οποία θα αναδείξει και θα ισχυροποιήσει στο χάρτη της εκπαίδευσης τόσο το Ίδρυμα όσο και την πόλη της Πρέβεζας».

ΑΡΤΑ:Ομιλία Χρήστου Γκόκα στου ετεροδημότες της Αθήνας

Στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα μίλησε στους ετεροδημότες ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Άρτας Χρήστος Γκόκας.Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο διλημματικό χαρακτήρα των εκλογών της 6ης Μαΐου, στη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, στο ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, στην ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας, στις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Άρτας καθώς και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν.Επίσης αναφέρθηκε στη δική του πολιτική διαδρομή, τη γεμάτη με πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς τον πολίτη.Αναφερόμενος στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς και στα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης ο Χ. Γκόκας στην ομιλία του τόνισε τα εξής:«Οι εκλογές είναι εξ’ ορισμού διλημματικές. Αυτή τη φορά όμως τα διλήμματα που μπαίνουν έχουν ιδιαίτερο βάρος και καθοριστική σημασία για την εθνική μας πορεία, για το μέλλον της κοινωνίας μας, και πρέπει να προκύψουν συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι θολές καταστάσεις.Η κρίση που περνάμε είναι βαθιά και πολυεπίπεδη. Είναι κρίση κυρίως οικονομική, αλλά είναι και κρίση των θεσμών του κράτους και της κοινωνίας.Το Πολιτικό Σύστημα, γενικά, αντιμετωπίζεται με απαξίωση, όχι άδικα πολλές φορές, και έχει ευρύτερα όρια από αυτά που συνήθως εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτό.Μέσα σ’ αυτό το κλίμα διακρίνονται και κίνδυνοι που αφορούν την ίδια τη δημοκρατική μας υπόσταση με εκφράσεις βίας και οργής ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης και της πικρίας που δικαιολογημένα υπάρχουν.Είναι γνωστά τα πραγματικά επίσης προβλήματα στα εισοδήματα που ανατρέπουν προγραμματισμούς, στην παραγωγή που έχουμε εγκαταλείψει, στην ύφεση, στην ακινησία της αγοράς, στην ιδιότυπη στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα.Όλα αυτά σαν αποτέλεσμα στρεβλώσεων που αφορούσαν στην οργάνωση και λειτουργία του Κράτους, στην χωρίς κανόνες και λογική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την αδυναμία για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, στην πελατειακή αντίληψη στη λειτουργία του Κράτους και της σχέσης Κράτους-πολίτη, στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια και στη σπατάλη του Δημοσίου Χρήματος.Σ’ αυτό το σημείο οι ευθύνες είναι διαχρονικές και στο βαθμό που αναλογούν στο καθένα».

Επίσκεψη των υποψηφίων της ΔΡΑΣΗΣ στον Φίλιππα Φίλιο

Το Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιππα Φίλιο επισκέφτηκαν σήμερα υποψήφιοι και στελέχη της ΔΡΑΣΗΣ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Ν. Ιωαννίνων, κάνοντας μία εκτενή και εποικοδομητική συζήτηση.Όπως ανέφερε ο κ. Φίλιος ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί η διαφωνεί κανείς με το πρόγραμμα της ΔΡΑΣΗΣ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες και η εφαρμογή τους μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα μισά να κάναμε από αυτά που προτείνετε θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα της χώρας».Ο προτάσεις μας στοχεύουν στην καλυτέρευση της ζωής του συνόλου των Ελλήνων. Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του κ. Στέφανου Μάνου, όπως δημιουργία των πρώτων παιδικών σταθμών, των πρώτων πεζόδρομων, των πρώτων παραδοσιακών οικισμών, της υποχρεωτικής κατασκευής θέσεων στάθμευσης στις νέες πολυκατοικίες, τη θεσμοθέτηση ανώτατου συντελεστή δόμησης για περιορισμό της τσιμεντοποίησης των πόλεών μας, συνιστούν εγγύηση ότι η είσοδος στη Βουλή της ΔΡΑΣΗΣ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ θα συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας.Αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα στα οποία η χώρα μας μπορεί να στηρίξει μια μακροχρόνια προοπτική ανάπτυξης είναι “τα τρία Π” Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν στους ανωτέρω τομείς αρκεί να έχουν επαρκή χρηματοδότηση. Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε την κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας εκτός από ανταποδοτικό τέλος χρηματοδότησης των ΟΤΑ.Κλείνοντας τη συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο τον διαβεβαιώσαμε ότι και την τελευταία εβδομάδα πριν την Κυριακή των εκλογών η ΔΡΑΣΗ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύεται να μην επιβαρύνει με απορρύπανση την εικόνα των πόλεων μας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επίσκεψη Βασίλη Ιωάννου στην Αστυνομική Διεύθυνση, στην Πυροσβεστική, στο Λιμεναρχείο και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση, στην Πυροσβεστική, στο Λιμεναρχείο και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Βασίλης Ιωάννου στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας.Ο κ. Ιωάννου συναντήθηκε με το διοικητή, τα στελέχη και το προσωπικό της υπηρεσίας, συζητώντας μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους.Ο πρώην νομάρχης διαπίστωσε έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση που δυσχεραίνει το έργο των αστυνομικών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το δύσκολο έργο της ασφάλειας των πολιτών.Στο λιμεναρχείο ενημερώθηκε ότι ακόμη εκκρεμούν τα πάγια αιτήματα για παραχώρηση σκάφους και οχημάτων προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, της λαθραλιείας και των πλείστων άλλων προβλημάτων της παράκτιας και θαλάσσιας ζώνης της ευρύτερης περιοχής του νομού Πρέβεζας.Ο Βασίλης Ιωάννου τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η κάλυψη των κενών σε προσωπικό και η παραχώρηση των απαραίτητων μέσων, προκειμένου οι υπηρεσίες να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς κωλύματα και δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται δίπλα τους αν οι πολίτες με την ψήφος τους τον εκλέξουν βουλευτή.Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ο υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Ιωάννου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το διοικητή, τους αξιωματικούς και το προσωπικό. Συζήτησε μαζί τους σε φιλικό κλίμα τους ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους την ερχόμενη θερινή περίοδο. Εκπρόσωπος των εργαζόμενων της υπηρεσίας, ευχαρίστησε τον κ. Ιωάννου για την άριστη συνεργασία που είχαν κατά την περίοδο της θητείας του στη νομαρχία και του ευχήθηκε εκ μέρους όλων των συναδέλφων καλή επιτυχία.Η επίσκεψη του πρώην νομάρχη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού περιελάμβανε εκτός των άλλων τη ενημέρωση του διευθυντή, της διεύθυνσης σπουδών, των στελεχών και των εκπαιδευτικών της σχολής για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου με την οποία συζήτησε την προοπτική της Ακαδημίας.Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, αντίθετα με ότι διαρρέει, είναι η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ακαδημίας και η λειτουργία εκτός της σχολής των Πλοιάρχων και σχολής Μηχανικών κάτι που κρίνεται πολύ θετικό.Ο κ. Ιωάννου συνέχισε λέγοντας : « Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Πρέβεζας έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική ναυτιλία και για το λόγο αυτό, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί, το αντίθετο μάλιστα.Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι η αναβάθμισή της προκειμένου να αποτελέσει πρότυπο λειτουργία.»

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επισκέψεις της Ελένης Πάντου

Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσπρωτία Ελένη Πάντου-Ζουριδάκη συμμετείχε την Δευτέρα 30 Απριλίου, στην Παραμυθιά, στην ακολουθία και στη λιτανεία προς τιμή του πολιούχου της Θεσπρωτίας αγίου Δονάτου. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το χωριό Άγιο Βλάσιο, το οποίο πανηγύριζε. Χθες το βράδυ,η κ. Πάντου βρέθηκε στα χωριά Γλυκή, Γαρδίκι, Σκάνδαλο, Ζερβοχώρι και Χρυσαυγή. Συζήτησε με τους κατοίκους,οι οποοι είναι κυρίως αγρότες, τα προβλήματά τους. Σημείωσε την ανάγκη να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονισθεί ο κάμπος της Παραμυθάς.

Νέα θετικά μηνύματα για την τουριστική συνεργασία Κύπρου και Ηπείρου

To μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον που υπάρχει από την Κύπρο για την Ήπειρο, επιβεβαιώθηκε από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ΤΑΞΙΔΙ 2012» που πραγματοποιήθηκε από 27 μέχρι 29 Απριλίου στην Λευκωσία. Η τουριστική προβολή της Ηπείρου, με τη σύμπραξη όλων των συμμετεχόντων φορέων και προσώπων, έγινε οργανωμένα και αφορούσε τον θρησκευτικό, τον εκπαιδευτικό, τον αθλητικό, τον πολιτιστικό, τον περιβαλλοντικό τον θαλάσσιο και τον ορεινό τουρισμό.Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Λευκωσίας, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Τάσο Μητσόπουλο, που κατάγεται από το Ζαγόρι και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Κύπρου κ. Ελευθ. Δημητρίου, είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο Συνοδικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Τον ενημέρωσε για θέματα της Ηπείρου και του γνωστοποίησε την πρόθεση της Περιφέρειας να διοργανώσει Ενημερωτική Ημερίδα στη Λευκωσία για τα αξιοθέατα, το περιβάλλον, τα μνημεία, τα προσκυνήματα κ.α. της Ηπείρου, ζητώντας να τεθεί αυτή υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον κ. Χρυσόστομο.Για την προβολή της Ηπείρου και την προώθηση του τουριστικού της προϊόντος, η Περιφέρεια πραγματοποίησε τρεις ειδικές παρουσιάσεις, που αφορούσαν γκρουπ ηλικιωμένων, εκπαιδευτικούς – μαθητές (με την παρουσία μάλιστα εκπροσώπου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου) και τουριστικούς πράκτορες.Παράλληλα – με τη συνδρομή και παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτου Ιωάννου - πραγματοποιήθηκε από τους παρόντες εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων, πλήθος συναντήσεων με τους σημαντικότερους tour operators της Κύπρου, με τους οποίους προγραμματίστηκε επίσκεψη στην Ήπειρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με στόχο την οργάνωση πακέτων για την τουριστική περίοδο του 2013, με ενεργοποίηση πτήσεων charter από και προς τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου.Στην Διεθνή Έκθεση και στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, - που προσέλκυσε το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών – εκπροσωπήθηκαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Ιωαννίνων και Πρέβεζας, η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ηπείρου, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ιωαννίνων, η Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Πάργας, παρέστησαν μεμονωμένοι επιχειρηματίες, ενώ στους επισκέπτες προσφέρθηκαν γλυκίσματα, κρασιά, νερά κ.α. προσφορά ηπειρωτικών επιχειρήσεων.

Συναντήσεις της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών

Σειρά επαφών σε Υπουργεία κι Οργανισμούς πραγματοποίησε στην Αθήνα, κλιμάκιο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Νίκο Γκόλα, το μέλος της και Εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, δημοτικό σύμβουλο Βασίλειο Χήτο και τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Στέφανο Ζέρβα.
Από τις συναντήσεις που ξεχωρίζουν είναι:
- Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Στέφανο Κομνηνό και το επιτελείο του
- στον Ε.Ο.Τ. με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ζήκο, υπό την παρουσία του Δημάρχου κ. Φίλιππα Φίλιου
- Στον Οργανισμό ‘Invest in Greece’ με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Αριστομένη Συγγρό, την κα Αγγέλα Μιχαλοπούλου , Προϊσταμένη προώθησης επενδύσεων και τον κ. Ιωάννη Ρέτσα, Προϊστάμενο επενδυτικών υπηρεσιών
- Στον Όμιλο επιχειρήσεων Βασιλάκη - AEGEAN – Airlines, με τον Αντιπρόεδρο κ. Ευτύχιο Βασιλάκη και την Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων & τύπου κα Σταυρούλα Σαλούση.
Στις συναντήσεις αυτές κατατέθηκαν σχετικά υπομνήματα σε θέματα έργων υποδομής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ιωαννιτών με στόχο την διερεύνηση της πορείας τους και την ενδεχόμενη χρονική υλοποίησή τους.Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης σήματος ελληνικού προϊόντος που αφορά ιδιαιτέρως την περιοχή μας, ενώ παράλληλα και σε συνεργασία με τον Οργανισμό ‘Invest in Greece’ αναλύθηκαν διεξοδικά οι τρόποι ένταξης μεγάλων έργων Τουριστικής υποδομής που ο Δήμος Ιωαννιτών αποσκοπεί να υλοποιήσει καθώς και μια σειρά από προτεινόμενες μελέτες σκοπιμότητας που μπορούν να δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή των Ιωαννίνων. Ενδεικτικά στον Ε.Ο.Τ. συζητήθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με τη διασφάλιση της συμμετοχής του Δήμου Ιωαννίνων στη ψηφιακή στρατηγική σχεδιασμού διαδικτυακής εκστρατείας του ΕΟΤ, την χρηματοδότηση – συμμετοχή επιλεγμένων ενεργειών – δράσεων προβολής και προώθησης του Τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς και σε στοχευμένες αγορές εξωτερικού, την πορεία της μελέτης ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής Περάματος Ιωαννίνων και την παραχώρηση του ‘Πάρκου Λιθαρίτσια’.Τέλος με τον Αντιπρόεδρο της Aegean Airlines κ. Βασιλάκη, συζητήθηκε ο εμπλουτισμός της λειτουργίας πτήσεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων και το ενδεχόμενο ένταξης εξειδικευμένων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων για προορισμούς σε χώρες στόχους όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Τα παραπάνω θέματα έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τον Αντιπρόεδρο της Aegean, ο οποίος πρότεινε την έναρξη ενός κύκλου διεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την υλοποίηση των ενεργειών αυτών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Προγραμματικές θέσεις για τον Αγροτικό Τομέα

Ο υπ. Βουλευτής ΝΔ Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου στις επισκέψεις του σε δημοτικά διαμερίσματα της Περιφερειακής ενότητας Άρτας αναλύει τις προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, στον οποίο έχει υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης και θέσεις μάχης ως Γενικός Δ/ντης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.Συγκεκριμένα προτείνει :
•Αναδιάρθρωση εσπεριδοειδών με νέα είδη και ποικιλίες για διεύρυνση της εμπορικής περιόδου, καθώς και προώθηση νέων δυναμικών καλλιεργειών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς.
•Διασφάλιση της λειτουργίας αξιόπιστου μηχανισμού αντιπαγετικής προστασίας των εσπεριδοειδών.
•Εγγειοβελτιωτικά έργα[ αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικά] για την αξιοποίηση της πεδιάδας , καθώς και ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στα αρδευτικά Πέτα-Κομποτίου και κεφαλής πεδιάδας ΄Αρτας.
•΄Ενταξη ώριμων μελετών αρδευτικών διωρύγων [ Δ3 ΤΟΕΒ Αράχθου, Δ3 Ζώνης Λούρου, Δ5 Ζώνης Λούρου, Δο7 ΤΟΕΒ Λούρου] στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
•Ανάδειξη και πιστοποίηση τοπικών ποιοτικών προϊόντων [γαρίδα, χέλια, αυγοτάραχο Αμβρακικού, ακτινίδια ΄Αρτας, αρνιά και κατσίκια ορεινής ΄Αρτας] ως προϊόντων ονομασίας προέλευσης[ΠΟΠ, ΠΓΕ] για να προσδώσουν προστιθέμενη αξία.
•Δημιουργία τοπικών εκθεσιακών κέντρων επώνυμων προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους.
•Προώθηση κλαδικών ομάδων παραγωγών [εσπεριδοειδών, ακτινιδίων ] για την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων στις αγορές.
•Προώθηση μελετών διαχείρισης και σχεδίων βελτίωσης βοσκοτόπων [ υδατοδεξαμενές , στέγαστρα, οδοποιία πρόσβασης καθώς και βελτίωση της βοσκοϊκανότητας τους ].
•΄Ιδρυση και λειτουργία μικρών σύγχρονων σφαγείων στους Δήμους Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη.
•Μέτρα προώθησης της καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην ορεινή ΄Αρτα.
•Μέτρα για την μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων από κορεσμένες και ασύμβατες περιοχές .
•Καθορισμός περιοχών για την εγκατάσταση οργανωμένων μονάδων σταυλισμού.
•Απαγόρευση επέκτασης ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και σταδιακή απομάκρυνση των ήδη λειτουργουσών μονάδων στον Αμβρακικό, που δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας τους [πληθυσμιακά και διατροφικά] .
•Σχεδιασμός και εναρμόνιση της υποβαθμισμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων στις νέες συνθήκες ζήτησης της κοινωνίας[ορεινός τουρισμός , αναψυχή].

Παρουσιάστηκε στο Νησί το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης

Στην παρουσίαση του Κέντρου Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας που έκανε χθες ο Φορέας Διαχείρισης παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Η παρουσίαση έγινε για τους κατοίκους του Νησιού που αγκάλιασαν και στήριξαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια.Το έργο σχεδιάστηκε από τον Φορέα της Λίμνης, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και φιλοξενείται σε κτίριο που παραχώρησε η Μητρόπολη Ιωαννίνων.Στο χώρο προβάλλονται ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή εντός και πέριξ της λίμνης και εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινότητα των κατοίκων που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την Παμβώτιδα.Το έργο παρουσίασε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που υπήρξε προκειμένου να ολοκληρωθεί.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι πρόκειται για μία δράση που έλειπε από την περιοχή καθώς πρόκειται για τον πρώτο οργανωμένο χώρο όπου προβάλλεται αποκλειστικά η Παμβώτιδα και παράλληλα στέλνει μηνύματα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων Νίκος Γκόλας και ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της ίδιας Επιτροπής Βασίλης Χήτος επισκέφθηκαν το Μουσείο Προεπαναστατικής περιόδου, το οποίο ανακαινίζεται πλήρως.Το Μουσείο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου και μετατρέπεται σε ένα πραγματικό κόσμημα για τα Γιάννινα και σε σημείο αναφοράς για την περιοχή.Με αφορμή και την επίσκεψη αυτή ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στο Νησί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην οικονομική κρίση απαντάμε με ποιότητα».

Σημαντικές επαφές του Φίλιππα Φίλιου στην Αθήνα

Η λειτουργία Ιδρύματος Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ιστορίας με έδρα το Νησί αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Στο Νησί υπάρχει ένας τεράστιος πολιτιστικός πλούτος, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί. Τα Μοναστήρια, το Σκευοφυλάκιο κι ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο, το οποίο μπορεί να προβληθεί, να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει έναν μοναδικό πόλο έλξης.Το Ηγουμενοσυμβούλιο και ο Δήμος, μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, με την ίδρυση και την λειτουργία ενός ευέλικτου Ιδρύματος, που θα αναλάβει τον συντονισμό της προσπάθειας.Πέραν αυτού, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ρύθμιση των δανείων της ΔΕΥΑΙ.Ο Δήμος ζητά παράταση στην εικοσιπενταετία, γεγονός που θα μειώσει την τοκοχρεωλυτική δόση στις 700 χιλιάδες ετησίως αντί του 1,8 εκατομμυρίων που είναι σήμερα. Μία τέτοια ρύθμιση θα επιτρέψει στην επιχείρηση την πλήρη εξυπηρέτηση των οφειλών της αφού μέχρι τώρα καλείται ο Δήμος, ως εγγυητής του δανείου, να καταβάλει τα συγκεκριμένα ποσά.Η ΔΕΥΑΙ, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, εμφανίζει πλέον έσοδα, αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης και του νοικοκυρέματος που έγινε από την παρούσα διοίκηση.Ο Δήμαρχος συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ με τον οποίο συζήτησε τόσο ζητήματα προβολής της περιοχής όσο και την εξέλιξη των έργων που έχει εντάξει ο Οργανισμός στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που οριστικοποιήθηκε το έργο ανάπλασης στην παραλίμνια περιοχή του Περάματος θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου ενάμισι μήνα.Πέραν αυτού στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα προβολής της περιοχής, η οποία θα περιλαμβάνεται πλέον σε όλα τα έντυπα του ΕΟΤ ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού υπέδειξε τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και ο Δήμος Ιωαννιτών.Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε και σε γενικότερα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζοντας ότι της αποστερούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.Πρόταση του Δημάρχου είναι να υπάρξει απευθείας συζήτηση των αυτοδιοικητικών της χώρας με την Κομισιόν και τα αρμόδια όργανα της Κοινότητας.«Η Αυτοδιοίκηση σήμερα ασκεί ένα σύνολο πολιτικών. Μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση. Είναι υποχρεωμένη από την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες να ασκεί κοινωνική πολιτική, η οποία στερεί πόρους από άλλες δράσεις, ειδικά από το κομμάτι των μικρών έργων. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι σε μία συνεχή διαπραγμάτευση με τον εκάστοτε υπουργό για όσα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Την Πέμπτη η προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα

Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Άρτας:Τη Δευτέρα, 30 Απριλίου θα επισκεφθεί τα Γιάννινα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 8:30 το απόγευμα. Στην Άρτα ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία Κακκαβά με ομιλητή τον Γραμματέα του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα.

Ξεμπλοκάρει το επενδυτικό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Ο ΟΛΗΓ ανοίγει πανιά στον τουρισμό κρουαζιέρας
Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, προχωράει και πάλι η εκτέλεση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η Ιόνιος ΑΤΕ αναλαμβάνει, όπως αναμένεται, την ολοκλήρωση της β' φάσης, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί σαν ανάδοχος της γ' φάσης των έργων, με τα οποία θα συμπληρωθούν οι λιμενικές υποδομές αλλά και η οδική σύνδεση του λιμανιού με την εθνική οδό Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας και τον άξονα της Εγνατίας Οδού.Για την ΟΛΗΓ Α.Ε. – οργανισμός πάντοτε κερδοφόρος και φωτεινή εξαίρεση για τα ελληνικά δεδομένα – η εκτέλεση που επενδυτικού προγράμματος είναι πρώτης σημασίας, καθώς ήδη αποδίδουν οι ενέργειες της διοίκησης για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, ενώ η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις επιβατικές αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές.Όλα δείχνουν πως επιτέλους απεμπλέκεται η β' φάση των έργων, ύψους προϋπολογισμού 43,8 εκατ. ευρώ ( χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής) , που είχε «κολλήσει» λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανάδοχος ΕΛΤΕΡ, η οποία σημειωτέον είχε αναζητήσει καταφύγιο στο άρθρο 99. Σύμφωνα με την επιβλέπουσα υπηρεσία ΕΥΔΕ Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδας, η ΕΛΤΕΡ ( είχε δώσει για το συγκεκριμένο έργο έκπτωση 33%) έχει υποβάλλει αίτηση υποκατάστασης και η Ιόνιος ΑΤΕ έχει καταθέσει δήλωση αποδοχής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τη β' φάση, το φυσικό αντικείμενο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 65%.Στη γ' φάση, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνεται η κατασκευή νοτίων κρηπιδωμάτων σε μήκος 610 μέτρων, για Ο/Γ-Ε/Γ πλοία, κρηπιδοτοίχων, μεταξύ άλλων και για μελλοντική χρήση Ra-Ra ( σύνδεση του λιμανιού με το σιδηρόδρομο), διαμορφώσεις χερσαίων χώρων, έργα οδοποιϊας, έργα η/μ, δίκτυα για τη χερσαία ζώνη. Το έργο της γ' φάσης πήρε η Ιόνιος ΑΤΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 47%.Στο μεταξύ, ο ΟΛΗΓ, που το 2010 άρχισε μία συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων, φέτος το φθινόπωρο πρόκειται να υποδεχθεί τα δύο πρώτα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν στους ντόκους του των εταιρειών Seabourn και Costa Concordia.«Οι προσπάθειες που γίνονται θα δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα το 2013, καθώς περιμένουμε περί τις 28 συνολικά προσεγγίσεις, από την εταιρεία Seabourn , εταιρεία 6 αστέρων, την MSC και την Costa Concordia. Mάλιστα η Seabourn έχει προγραμματίσει 14 προσεγγίσεις στην Ηγουμενίτσα», όπως είπε o διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Γκρίνιας.Σημειώνεται πως ο ΟΛΗΓ είναι πλέον μέλος της ΜEDCRUISE ( Ένωση Μεσογειακών Λιμένων), ενώ στα τακτική βάση συμμετέχει στην ειδική έκθεση SeaTrade, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία. Επίσης, μαζί με τα υπόλοιπα ελληνικά λιμάνια, συμμετέχει στην SEATRADE CRUISE SHIPPING MIAMI, ενώ έχει ήδη περάσει από τα test calls της Hapag-Lloyd.

voria.gr

Υποκρισία και έλλειψη στρατηγικής

Του Νίκου Κοτζιά
Οποιος βλέπει τα σποτάκια στην τηλεόραση, θα έχει μάθει την είδηση: στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κόμματα με καταπληκτικές προτάσεις, αδιάφθορα, σύγχρονα, αξιόλογα που δεν έχουν ούτε μια στάλα ευθύνης για την κατάντια της χώρας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας εξηγούν πώς θα μας σώσουν για άλλη μια φορά από τις καταστροφές που φαίνεται να μην γνωρίζουν πώς μας προέκυψαν.Ο Β.Βενιζέλος, εύστροφος αλλά όχι έξυπνος, του λείπει το βάθος σκέψης και η στρατηγική αντίληψη, μας προτείνει, όπως και ο Α.Σαμαράς πολιτικές που τις θεωρεί φιλολαϊκές χωρίς να μπορεί να μας εξηγήσει γιατί τόσο καιρό που συγκυβερνούσε δεν τις είχε διατυπώσει και πολύ περισσότερο εφαρμόσει. Ενώ ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι ουδέποτε συμμετείχε το κόμμα του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, πιο προχωρημένος ο Β.Βενιζέλος βεβαιώνει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το τι έπραξαν οι κυβερνήσεις του Μνημονίου από το 2009 και εντεύθεν.Από μια σκοπιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δίκαιο. Μπορεί οι έλληνες να τον θυμούνται σαν τον υπουργό που παρέδωσε -με τη συμφωνία του άρθρου 9 στα συμπεράσματα του καλοκαιριού του 2011- τον ελληνικό δημόσιο πλούτο στους ξένους δανειστές, ως εκείνον που έφερε την πολιτική των χαρατσιών, που συμφώνησε να υπαχθούν οι δανειακές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο αγγλικό δίκαιο εξεταζόμενο σε δικαστήριο του Λουξεμβούργου, που συνέγραψε το πρώτο μνημόνιο στο ίδιο στυλ με το οποίο είχε κάνει συνταγματικές αλλαγές παλαιότερα (βασικός μέτοχος) αλλά οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα το θετικό να θυμούνται από την άνω των 20 ετών υπουργική και βουλευτική θητεία του. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αφήσει πίσω του θετικό έργο, ούτε στην Άμυνα, ούτε στον Πολιτισμό, ούτε, βέβαια στο τελευταίο του πόστο. Αρκεί να θυμίσω ότι δεν έχει ακόμα κλείσει το συνολικό PSI και η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Αλλά και να είχε γίνει αυτό, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση μιας βαθιάς αντεθνικής και αντικοινωνικής πολιτικής με αντιδημοκρατικά μέσα. Αλλά και οι προτάσεις που ακούγονται από τον Β.Βενιζέλο για τροποποιήσεις στο μνημόνιο και στην ακολουθούμενη πολιτική τι σχέση μπορούν να έχουν με τον «μονόδρομο» που πρόβαλε και υπερασπίστηκε ως υπουργός των χαρατσιών;Ο κ.Βενιζέλος απαλλάσσει εαυτόν από τις ευθύνες των ετών 2009-2011 ως να μην ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, επικαλούμενος ότι ήταν «μόνο» υπουργός εθνικής άμυνας. Ξεχνά, βέβαια, δυο τινά. Πρώτον να μας πει για πιο λόγο ως υπουργός άμυνας έκανε την κότα για την ΑΟΖ ακολουθώντας πλήρως την άθλια πολιτική του Δ.Δρούτσα, και, δεύτερον, να μας πει ως συνταγματολόγος αν ισχύει το σύνταγμα που προβλέπει ρητά ότι για τις πράξεις της κυβέρνησης οι ευθύνες είναι συλλογικές. Ότι η ευθύνη για τα Μνημόνια αφορά όλα τα μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Κύρια τον Γ.Παπανδρέου, Γ.Παπακωνσταντίνο, Β.Βενιζέλο.Ο Β.Βενιζέλος εμφανίζεται στα σποτάκια και στις ομιλίες του να κάνει «αυτοκριτική» για τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια και όψιμος κριτικός της πολιτικής του πρώτου μνημονίου. Λες και δεν ήταν αυτός που πρώτος υπερασπίστηκε με τρόπο αυταρχικό την υπόθεση του δημοψηφίσματος, που σηκώθηκε από τους πρώτους να χειροκροτεί τις «ελληνικές επιτυχίες» και τις «οριστικές λύσεις» μετά από κάθε σύνοδο κορυφής, είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, είτε στο υπουργικό Συμβούλιο. Και εν πάση περιπτώσει αν πίστευε όσα λέει, το απαύγασμα θα έπρεπε να είναι ένα και μοναδικό: η δική του παραίτηση από την πολιτική και η συμβολή του στο να μην είναι υποψήφιοι οι μνημονιακοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΛΙΑΜΑΝΗΣ :" Ο αποκλεισμός του Παντελή Κολόκα από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας με ενόχλησε"

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ:Ένας υποψήφιος που δεν μασάει τα λόγια του!!!
Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Τσιαλιαμάνης μας εξέπληξε θετικά για μία ακόμη φορά, όταν σχολίασε χωρίς υπεκφυγές την ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του Παντελή Κολόκα στο facebook. Στην ανάρτησή του ο Παντελής Κολόκας χρησιμοποιεί τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Εκεί που υπάρχει υγειές δημοκρατικό κλίμα δεν χρειάζονται άνδρες ισχυροί. Λειτουργεί ομαλά το πολίτευμα και με κοινούς, αλλά έντιμους ανθρώπους». Ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης σχολίασε: «Δεν πρέπει να “μασάμε” τα λόγια μας. Ο αποκλεισμός του Παντελή Κολόκα από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι που με ενόχλησε. Είναι γνωστό σε όλους και σε εμένα προσωπικά το ήθος, η εντιμότητα και η αξία του. Ο Παντελής δεν είναι από πολιτικό τζάκι όπως δεν είμαι και εγώ. Καλώ όλους όσους γνωρίζετε πολύ ή λίγο τον Παντελή να δώσετε την απάντησή σας την Κυριακή των εκλογών. Η στήριξη πλέον στο πρόσωπό του πρέπει να είναι έμπρακτη και όλοι ξέρουμε τον τρόπο. Νέα Πρόσωπα για τη νέα εποχή που δεν ανήκουν σε τζάκια». Αποδεικνύεται ότι εκτός από τον εποικοδομητικό του πολιτικό λόγο ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης διαθέτει το «τσαγανό» του ανθρώπου της αγοράς και της «πιάτσας».

Δ. Καζάκης από τα Γιάννενα:Μόνη λύση η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας μας, με βασική προϋπόθεση την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στην δραχμή τόνισε σε προχθεσινές του δηλώσεις από τα Γιάννενα ο οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Δημήτρης Καζάκης.Επισήμανε δε πως το Ε.ΠΑ.Μ. είναι μια συμμαχία αντιμνημονιακών δυνάμεων στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή και το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών.

Με κίνητρο την θέληση για προσφορά στον τόπο

Είναι σημαντικό στις μέρες μας,να κατεβαίνει κάποιος στο στίβο της πολιτικής, με κίνητρο την θέληση για προσφορά στον τόπο. Σ΄ αυτή την κατηγορία, που δυστυχώς για την σημερινή Ελλάδα αποτελεί θλιβερή μειοψηφία, ανήκει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο Νομό Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας.Οι Θεσπρωτοί για μια ακόμη φορά θα τον τιμήσουν με τη ψήφο τους.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε,πως στην Ιπποκράτους πιστεύουν  πως μπορούν να κερδίσουν την μάχη στην μονοεδρική Θεσπρωτία.

Ο Περικλής Βασιλάκης για την αγροτική παραγωγή του Νομού Πρέβεζας

Ο υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πρέβεζας κ. Περικλής Βασιλάκης μέσα στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών στην Πρέβεζα την Πέμπτη 26 Απριλίου καθώς και με νέους αγρότες στο Καναλάκι τη Κυριακή.Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι η δέσμευση του Βαγγέλη Βενιζέλου για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο θα γίνει πράξη. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βασιλάκης δήλωσε : «Η αγροτική μας οικονομία οφείλει να είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή αυθεντικών και ανταγωνιστικών ποιοτικών προϊόντων. Επίσης πρέπει να κατευθυνθεί στην παραγωγή προϊόντων που έχουν καλύτερες προοπτικές στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με τους παραγωγούς, τους συνεταιριστικούς φορείς και γενικότερα τον αγροτικό κόσμο του Νομού Πρέβεζας, ώστε να διασφαλίσουμε και να προβάλουμε τοπικά προϊόντα ποιοτικά, επώνυμα, πιστοποιημένα όπου είναι εφικτό και σε ανταγωνιστικές τιμές. Να διασφαλίσουμε την τυποποίηση και τη μεταποίησή τους στην περιοχή, ώστε αφενός να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και αφετέρου να διασφαλίσουμε ταυτότητα και επωνυμία στα προϊόντα μας. Τέλος, για την βελτίωση των συνθηκών για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας σταθερή επιδίωξή μου είναι η ολοκλήρωση των υποδομών για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα αρδευτικά δίκτυα, την αγροτική οδοποιία, καθώς και η δημιουργία περιφερειακής αγοράς για τα γεωργικά προϊόντα».

Ξεχωριστή και τιμητική παρουσία στο ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Αριστεράς"

Ο Γιάννης Σκοπούλης, γιος του αγωνιστή γιατρού Νίκου Σκοπούλη και της Αφροδίτης Δαγκλή είναι μία αγαπητή και αξιοπρεπής παρουσία στο ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Αριστεράς".Χωρίς κομπασμούς και μεγάλα λόγια, σεμνότητα και δυναμικότητα, αναμεμειγμένος από μικρό παιδί στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου μας. Άξιος εμπιστοσύνης που ξέρει και μπορεί να τιμήσει την ψήφο των Γιαννιωτών.

Λήστεψαν 80χρονη στο Σκεπαστό Πρέβεζας

Χθες το απόγευμα στο Σκεπαστό Πρέβεζας, δύο άγνωστοι δράστες, εισήλθαν σε οικία 80χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα.Οι δράστες αναζητούνται. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗ.ΣΥ. στα Γιάννενα παρουσίασε ο Κώστας Μπακογιάννης

Το ψηφοδέλτιό της στο νομό Ιωαννίνων παρουσίασε χθες η Δημοκρατική Συμμαχία σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Οlympic.Η παρουσίαση έγινε από τον Δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας μας.Επιτέθηκε δε στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. κατηγορώντας τους ότι λένε ψέματα στο λαό και συνεχίζουν με τις ίδιες αναχρονιστικές λογικές και ξεπερασμένες τακτικές που έφεραν τον τόπο μας στην σημερινή κατάσταση.

Σφοδρή επίθεση Καρατζαφέρη σε Βενιζέλο-Σαμαρά από τα Γιάννενα

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε προχθές σε δηλώσεις του από τα Γιάννινα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας πως ο λαός δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί.Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήρισε συνεπή και συνεπή την πολιτική του και σε ότι αφορά την συμμετοχή του και την έξοδό του από την κυβέρνηση Παπαδήμου ανέφερε πως ήταν για το καλό της Ελλάδας και ο ίδιος δεν μπορούσε να υπογράψει την επαίσχυντη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν οι δυο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.Επίσης πρότεινε να διεξαχθεί ένα ντομπέϊτ μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων από την στιγμή που δεν γίνεται το ντομπέϊτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών επιρρίπτοντας ευθύνες στον Α. Σαμαρά.

ΑΡΤΑ: Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Κορωνησίας από μαθητές

Σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στην Κορωνησία προχώρησαν την Κυριακή το πρωί μαθητές του 2ου ΓΕΛ Άρτας μαζί με τους Λετονούς μαθητές που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius. Επρόκειτο για μια ακόμα κοινή δάση εθελοντισμού των μαθητών των δύο σχολείων μέσα από την οποία έστειλαν σε όλους το μήνυμα ότι ο καθαρισμός των ακτών από πάσης φύσεως απορρίμματα, αποτελεί υπόθεση όλων και πως η προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε ηλικία είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση. Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων διέθεσε στο σχολείο σακούλες απορριμμάτων και γάντια καθαρισμού.

Δηλώσεις Ε.Καφαντάρη από τα Γιάννενα

"Η Ελλάδα έχει ανάγκη την φωνή της Κοινωνικής Συμφωνίας στην Βουλή"
Βασικό σύνθημα της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι «όλα στο φως». Αυτό που χρειαζόμαστε πρώτα και κύρια είναι η Δημοκρατία και οι θεσμοί. Καμία αγορά δεν πουλάει Δημοκρατία. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή από τα Γιάννινα ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κοινωνική Συμφωνίας και πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Ευριπίδης Καφαντάρης, επισημαίνοντας πως το κόμμα του έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας και ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την φωνή της Κοινωνικής Συμφωνίας στην Βουλή.Ο κ. Καφαντάρης υπογράμμισε επίσης μεταξύ άλλων ότι η Κοινωνική Συμφωνία από την ίδρυσή της έχει παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό έργο, το νόμο της Λούκας Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το νόμο του Χάρη Καστανίδη που αφορά θέματα ευθύνης υπουργών.

"Let's do it" στο Δήμο Αρταίων με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών

Εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου στο λόφο Περάνθης στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Αρταίων στην πανελλαδική οικολογική καμπάνια «Let’ s do it Greece 2012» η οποία ξεκίνησε για 1η φορά το 2008 στην Εσθονία με την ονομασία "Let's do it" και στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά η χώρα μας. Στη δράση η οποία είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια, συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του 3ου Λυκείου Άρτας, οι Εθελοντές Ποδηλάτες της Άρτας, εργαζόμενοι του Δήμου και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και ο Αντιδήμαρχος Φώτης Γεωργίου. Οι εθελοντές, στους οποίους δόθηκαν τα απαραίτητα σύνεργα (σακούλες, γάντια και εργαλεία) από το συνεργείο Καθαριότητας του Δήμου, συγκέντρωσαν μεγάλο όγκο σκουπιδιών, κάθε λογής, στα οποία περιλαμβάνονταν και ογκώδη αντικείμενα τα οποία ασυνείδητοι είχαν εναποθέσει στη δασική περιοχή.Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών και ιδιαίτερα των μαθητών στην εκστρατεία καθαρισμού. Ο κ. Παπαλέξης ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών μέσα από την ενίσχυση της συμμετοχής και σε τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες ενώ κάλεσε τους δημότες να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας για τη συλλογή των ογκωδών αντικειμένων με στόχο ένα καθαρό περιβάλλον. Ο κ. Γεωργίου από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του για την ενεργή ανταπόκριση των πολιτών και κυρίως των μαθητών στην εθελοντική δράση τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. "Είμαστε λίγοι για να καθαρίσουμε το δάσος αλλά πολλοί για να κάνουμε μια αρχή" ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετά για να γεμίσουν δύο απορριμματοφόρα του Δήμου.

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στα Γιάννενα

Με απεργία και με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσει θα γιορτάσουν αύριο στα Γιάννινα την Πρωτομαγιά εργαζόμενοι και συνδικάτα.Κάλεσμα συμμετοχής σε μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση απηύθυναν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, οι οποίοι παράλληλα έστειλαν μήνυμα ενότητας και αγώνα με σκοπό όπως τόνισαν την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει πορεία προς την κεντρική πλατεία.Στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και πορεία θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.

Παραδοσιακά τραγούδια από την Ενορία Αγίας Μαρίνας

Παραδοσιακά τραγούδια από το νομό και την πόλη των Ιωαννίνων, είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα διοργανώσει η Ενορία Αγίας Μαρίνας σήμερα στις 8:15 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.Θα συμμετάσχει η χορωδία των Γιαννιωτισσών Κυριών.

Έως 25 Μαΐου αιτήσεις για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΓΑ

Μέχρι και τις 25 Μαΐου έχουν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό με τον ΟΓΑ.Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων, οι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία-Εξαγωγές»

Ο Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρης Τσιρώνης, μετά την ανακοίνωση των θέσεων από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Πολιτική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις Εξαγωγές, δήλωσε: ''Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σήμερα που η Χώρα μας πλήττεται από πρωτοφανή κρίση, να αναδείξουμε την αξία της επιχειρηματικότητας, καθώς η έννοια της επιχειρηματικότητας, είναι γεγονός πως είναι τις τελευταίες δεκαετίες ενοχοποιημένη, δεν έχει αποκτήσει τη θέση που πρέπει να έχει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη νοοτροπία της κοινωνίας.Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα και στη φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και να συμφιλιώσουμε την επιχειρηματικότητα με την απασχόληση και με τη μάχη κατά της ανεργίας.Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, εάν δεν βασιστούμε στην έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία. Η καινοτομία συνήθως είναι κάτι που συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες, αλλά όχι μόνο. Η Ελλάδα μπορεί να αποδώσει σε τομείς όπως η ενέργεια, η βιοτεχνολογία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα γενόσημα φάρμακα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κάθε επινοητικός Έλληνας επιχειρηματίας.Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία Κράτος, Πανεπιστήμια, ερευνητικά Κέντρα, άρα ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν με δυναμικό τρόπο.Τα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και την Καινοτομία ήδη έχουν θεσπιστεί. Απαιτείται όμως και ρευστότητα, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, εγγυητικές επιστολές, χρήμα στην αγορά, κεφάλαιο εγκατάστασης και έναρξης και κεφάλαιο κίνησης.Επίσης, δεν μπορεί η αγορά να είναι αιχμάλωτη της παλιάς αντίληψης για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Πρέπει και οι κανόνες για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.Το Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ενοποιεί όλες τις δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν αποκλείει καμία επιχείρηση πολύ περισσότερο την καινοτόμο επιχείρηση και στρέφει όλη του την προσπάθεια στο κεφάλαιο κίνησης.Επιπλέον αντιστρέφονται όλα τα τεκμήρια αδειοδότησης, ώστε μην απαιτείται ο επιχειρηματίας να αγωνίζεται χρόνια να εγκατασταθεί και να αρχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.Για το σκοπό αυτό, ‘’τρέχουν’’ ήδη μια σειρά από νέα προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα για τη νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα της Γενικής Γραμματείας Επιχειρήσεων, το πρόγραμμα για τα clusters επιχειρήσεων κ.ο.κ.Μεγάλη σημασία έχει για τη Χώρα η υποστήριξη των εξαγωγών. Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών, για τους τελωνειακούς ελέγχους, παρουσίασε μια νέα ηλεκτρονική, απόλυτα αυτοματοποιημένη, χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινων επαφών διαδικασία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε να γίνει χρηματοδότηση, στήριξη και εγγυοδότηση των εξαγωγών΄΄.

Στα Γιάννενα μιλάει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει ομιλία σήμερα Δευτέρα, 30/04 και ώρα 8:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων.

Ακούστε σήμερα στις 12 από τον ΗΧΩ 102,7 fm ολόκληρη την ομιλία του Μιχάλη Κασσή

Ακούστε σήμερα στις 12,από την συχνότητα του ΗΧΩ FM 102,7,ολόκληρη την ομιλία,από την εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής στα Γιάννενα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

Ανησυχία εκφράζει το επιμελητήριο για τη β’ φάση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας, αναφέρει ότι η ανάδοχος εταιρεία για την υλοποίηση του έργου Β΄ Φάση Λιμένα Ηγουμενίτσας, έχει δημιουργήσει πολλά και υψηλά χρέη, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από πέρυσι, αναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ενώ αναφέρει ότι η ανάδοχος εταιρεία αναμένεται σύντομα η εταιρεία να αποχωρήσει από την περιοχή.Το Επιμελητήριο κάνει λόγο για οφειλές της εταιρείας σε τοπικές επιχειρήσεις, ποσών από 2. 000€ έως 50.000€ και επισημαίνει ότι η ασυνέπειά της οδηγεί ήδη πολλές επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας, στην καταστροφή.Το επιμελητήριο, ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις.

Επίσκεψη Φώτη Κουβέλη στα Γιάννενα

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης θα επισκεφτεί τα Γιάννενα σήμερα Δευτέρα 30-4-2012 και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, όπως ανακοινώθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά Ιωαννίνων.

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, συνελήφθησαν, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας 49χρονος, οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η35χρονη συνοδηγός του, διότι μετέφεραν μία 25χρονη αλλοδαπή με το ανήλικο τέκνο της, η οποία κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, η οποία επίσης συνελήφθη.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το ΙΧ.Ε. αυτοκίνητο.