Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή οικοπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου με οικόπεδα συμπολιτών που έχουν ρυμοτομηθεί έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις υπηρεσίες, τα οικόπεδα που διαθέτει ο Δήμος, είναι άρτια και οικοδομήσιμα ανέρχονται σε 161. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα για ανταλλαγή φτάνουν στις 75. Από τις 75 αιτήσεις, οι 21 μπορούν να τακτοποιηθούν άμεσα επειδή υπάρχει εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής και αποφάσεις δικαστηρίων για τον καθορισμό τιμής μονάδος. Τα υπόλοιπα θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον και σε δύο φάσεις, ανάλογα με την ωριμότητα που παρουσιάζουν. Κι αυτό επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν καθοριστεί τιμές μονάδος και ορισμένα στα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι πράξεις εφαρμογής. Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την Δημοτική Αρχή είναι διάφανη και ισότιμη. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία αυτή σύντομα και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Διάφανα, καθαρά και ισότιμα θα εξετάσουμε και θα κλείσουμε όλους τους φακέλους» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Φίλιος κάνοντας σαφές ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ανταλλαγή μέσα στην ίδια πολεοδομική ενότητα. Έτσι μετά τη διεξοδική συζήτηση που έγινε παρουσία όλων των ενδιαφερομένων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τα τέσσερα μονοσήμαντα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και να προχωρήσουν άμεσα οι υπόλοιπες 21 αιτήσεις.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 
Στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να απαντήσει στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα ο οποίος έκανε λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου με αφορμή υποθέσεις του Δήμου που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Φίλιος υπογράμμισε ότι τα πεπραγμένα της θητείας του κ. Γκόντα είναι αυτά που τον οδηγούν στα δικαστήρια και έκανε σαφές πως κάθε παρατυπία που διαπιστώνει θα οδηγείται στη δικαιοσύνη. «Δεν σκοπεύω να αφήσω τίποτα να πέσει κάτω, δεν θα αφήσω τίποτα να χαθεί από την πόλη. Είμαι κάθετα αντίθετος στο κουκούλωμα και ότι διαπιστώνω θα το παραπέμπω αρμοδίως», τόνισε ο κ. Φίλιος. Ο Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των μεταδημοτεύσεων σημειώνοντας ότι βρέθηκαν 1508 φάκελοι χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Το θράσος περισσεύει. Το βασικό προνόμιο του κ. Γκόντα είναι το ψέμα. Η τακτική του ψέματος και της επίθεσης δεν έχει θέση σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος. Εκτός ημερήσιας διάταξης έγινε ενημέρωση για το θέμα του ΧΥΤΑ από τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι το ζήτημα διερευνάται από επιστημονική επιτροπή και κατέστησε σαφές ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα κλείσει. «Ο ΧΥΤΑ εξυπηρετεί ολόκληρο το Νομό. Το μέγεθος της ρύπανσης που διαπιστώνεται είναι τοπικό και είναι ελάχιστο. Σε δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε πλήρη εικόνα και σαφή συμπεράσματα για αίτια που το έχουν προκαλέσει», τόνισε ο κ. Μπέγκας. Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για το μείζον ζήτημα των οικονομικών μεταναστών. Ορισμένα δημόσια κτίρια, όπως στο παλιό Χατζηκώστα έχουν καταληφθεί από μετανάστες. Ήδη έχουν παρέμβει οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του Νοσοκομείου προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια καθώς διαπιστώνονται πολύ σοβαρά προβλήματα. Τέλος ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται στο Δήμο καθώς καθυστερεί σημαντικά η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Σημαντικά προβλήματα από τη μείωση των Κ.Α.Π. – Δηλώσεις του Περιφερειάρχη

Στα προβλήματα που προκαλούν στη λειτουργία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης οι καθυστερήσεις καταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας πως ήδη παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των ΚΑΠ για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την ανησυχία των Περιφερειών επέτεινε η προτεινόμενη περικοπή των ΚΑΠ κατά 50 εκ. ευρώ. Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος την Πέμπτη, το οποίο με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την προωθούμενη διάταξη. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ήδη από πέρυσι, με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες, οι πόροι δεν επαρκούν για τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού. «Μετά τη 01/07, που η ΔΕΣΕ και η ΔΕΚΕ πέρασαν στη δικαιοδοσία μας, τα χρήματα είναι ελάχιστα. Δυστυχώς, επιχειρήθηκε να έχουμε και νέα μείωση στους ΚΑΠ. Εμείς αντιδράσαμε όλοι και ομόφωνα πήραμε απόφαση ότι αυτό δεν το δεχόμαστε. Είναι σαν να μας καταδικάζει σε μη λειτουργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία Περιφερειών με τη Γερμανία 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοακίμ Φούχτελ καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων & Περιφερειών (CEMR) &Δήμαρχο Στρουτγκάρδης Βόλφγαντ Σούστερ για την αξιοποίηση της γερμανικής τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης και επενδύσεων. «Θεωρώ ότι ήταν χρήσιμο αυτό που έγινε για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος, τουρισμού και άλλα θεσμικά ζητήματα. Μπορεί να υπάρχει συνεργασία μιας Περιφέρειας μέσω της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας με την γερμανική πλευρά. Θεωρώ ότι θα βρούμε θέματα στα οποία θα συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας μας», υπογράμμισε σχετικά με τη συγκεκριμένη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων στην Άρτα

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας ανακοινώθηκε το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Από Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 8:00-2:00 το πρωί και από 6:00 – 9:00 το απόγευμα. Τη Μ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν από 11:00πμ-7:00μμ και το Μ. Σάββατο από 8:00πμ-3:30μμ. Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα κλειστά. Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας εύχεται Καλό Πάσχα σε όλους.

Περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω περιοδείες:
 Σάββατο 7 Απριλίου
 10:30. Επίσκεψη στην λαϊκή αγορά, και τους χώρους της κεντρικής αγοράς της πόλης των Ιωαννίνων. 20:00. Επίσκεψη στο χωριό Μηλιά Μετσόβου.
 Κυριακή 8 Απριλίου
 10:30. Περιοδεία στα χωριά του πρώην Δήμου Αγ. Δημητρίου (Πεστά, Βαρλαάμ, Σκλίβανη…). 10:30. Επίσκεψη στην Ζίτσα. 10:30.. Επίσκεψη στο Μεγ. Περιστέρι. Κατά τις επισκέψεις στα χωριά του νομού, τα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα συζητήσουν με τους κατοίκους για τα προβλήματα της περιοχής τους.

ΑΡΤΑ: Συνάντηση για την πυροπροστασία στο Γραφείο του Δημάρχου

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Άρτας πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τουλίκας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αντιπύραρχο κ. Δημήτριο Στάμο και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Άρτας Αντιπύραρχο κ. Θωμά Ρίζο, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη. Στη συνάντηση τέθηκε το μείζον θέμα της πυροπροστασίας, η προετοιμασία και ο συντονισμός που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των φορέων ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου η οποία τυπικά αρχίζει την 1η Μαΐου, ενώ επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δήμου Αρταίων. Ο κ. Παπαλέξης τόνισε ότι είναι πολύτιμες αυτές οι συναντήσεις ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία οι φορείς συντονισμένα να μπορούν να παρέμβουν σε οτιδήποτε χρειαστεί και να ανταπεξέλθουν στα περιστατικά που τυχόν θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού. «Η πυροπροστασία και η δασοπυρόσβεση είναι μια δουλειά που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό» ανέφερε ο Δήμαρχος και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στο πολύτιμο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Βελτίωση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Θεσπρωτίας

Αποφάσεις για έργα που αφορούν τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας πήρε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα ενέκρινε: -Τη δημοπράτηση των τμημάτων Βρυσσέλλας- Φοινικίου μέχρι την Ελαία και από τυροκομείο Φιλιάτες μέχρι Φιλιάτες (παραλία), με προϋπολογισμό 530.000 ευρώ. - Τη δημοπράτηση του έργου κατασκευή γέφυρας (προσθήκη) στην παλαιά γέφυρα Νάτση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φιλιατών, με προϋπολογισμό 132.000 ευρώ. - Ανέδειξε τον ανάδοχο για την αποξήλωση – μεταφορά της γέφυρας Μπέλλευ Γλυκής, την αποκατάσταση της κοίτης και την καθαίρεση βάθρων, με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να ενταχθεί ο διάδρομος της Αδριατικής στο νέο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών και Υποδομών κατέθεσε στη Βουλή (υπ’ αρ. πρωτ. 7560/06.04.2012) ο Σταύρος Καλογιάννης, προτείνοντας την ένταξη του διαδρόμου της Αδριατικής στο νέο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Ειδικότερα ο Στ. Καλογιάννης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, στην Ερώτησή του αναφέρει: Τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών καθιερώθηκαν θεσμικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ. Το 1995, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόρισε τους γενικούς κανόνες για τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων. Το 2004 αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες των δικτύων και προβλέφθηκε η δημιουργία θαλασσίων λεωφόρων, στις οποίες περιελήφθησαν και δύο λεωφόροι που αφορούσαν ευθέως την Ελλάδα:  η θαλάσσια λεωφόρος της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, που αφορά τη σύνδεση του Ιονίου πελάγους και της Αδριατικής θάλασσας με την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να περιλαμβάνεται και η Κύπρος,  η θαλάσσια λεωφόρος της Νότιο-Δυτικής Ευρώπης (Δυτική Μεσόγειος). Με αυτές τις λεωφόρους διανοίγονταν σημαντικές δυνατότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών λιμένων και για τη διασύνδεσή τους με τα χερσαία δίκτυα, με παροχή υπηρεσιών συνδυασμένων μεταφορών. Όμως, παρά τις προσπάθειες της τελευταίας εικοσαετίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, οι υποδομές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένες τόσο γεωγραφικά, όσο και στα διάφορα μέσα μεταφορών. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σχέδιο Κανονισμού για τις κατευθυντήριες γραμμές του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών κατέληξε σε συμφωνία, ώστε να μετατραπεί το σημερινό «μωσαϊκό» δικτύων αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, και αερολιμένων, σε ένα συνεκτικό σύνολο να αναβαθμιστούν οι υποδομές. Το νέο κεντρικό δίκτυο μεταφορών της ΕΕ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030. Αποτελείται από δέκα κύριους διαδρόμους μεταφορών και θα δημιουργήσει τις συνδέσεις μεταφορών που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής μεγέθυνσης με βιώσιμο τρόπο. Το κεντρικό δίκτυο θα συμπληρώνεται και θα τροφοδοτείται από εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2050. Το εκτεταμένο δίκτυο θα καλύπτει το σύνολο της ΕΕ και θα εξασφαλίσει προσβασιμότητα σε όλες τις περιφέρειες. Και τα δύο επίπεδα του δικτύου περιλαμβάνουν όλους τους τρόπους μεταφοράς: οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές, εσωτερικές πλωτές και θαλάσσιες μεταφορές. Οι τεχνικές απαιτήσεις για την υποδομή των διευρωπαϊκών δικτύων είναι κοινές, ώστε να εξασφαλίζεται η δια - λειτουργικότητα των συνδέσεων μεταφορών σε ολόκληρο το δίκτυο. Ταυτόχρονα, στο δίκτυο πρέπει να εφαρμόζονται τα πρότυπα οδικής ασφάλειας. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2013 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική διαδικασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Η πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, αποτελεί μία καλή βάση για περαιτέρω εργασία. Όμως πρέπει να καταστεί το σχέδιο αυτό πιο φιλόδοξο. Προτείνω να περιληφθεί στο διευρωπαϊκό δίκτυο και ο διάδρομος της Αδριατικής, που ως τμήμα της Μεσογείου αποτελεί μία μεγάλη γέφυρα μεταξύ βορρά-νότου, ανατολής - δύσης και έναν άξονα σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με τα κράτη-μέλη Ιταλία, Σλοβενία και, από το 2013, Κροατία και με τις λοιπές χώρες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Με τον διάδρομο της Αδριατικής όχι μόνον θα αναπτυχθεί ένα σύστημα συνδυασμένων μεταφορών αλλά, κυρίως, θα εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου για την εν λόγω περιοχή, με ιδιαίτερα οφέλη για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Και ο Σταύρος Καλογιάννης καταλήγει: Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει ποσό 32 δις ευρώ για τις μεταφορές την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων 10 δις ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών στα κράτη – μέλη που είναι επιλέξιμα στο Ταμείο Συνοχής,  Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία ένταξης του διαδρόμου της Αδριατικής στο νέο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών;  Προτίθενται, στο πλαίσιο αυτό, να συνεργαστούν με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή, ιδίως με την Ιταλία η οποία έχει κάνει σημαντική προεργασία για τον «διάδρομο της Αδριατικής – Μεσογείου»;

Γιορτή για την πόλη της Πρέβεζας και ολόκληρη την Δυτικη Ελλάδα ο αυριανός τελικός

Με την πεποίθηση ότι ο τελικός βόλει γυναικών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού-που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο- θα αποτελέσει γιορτή για την πόλη της Πρέβεζας και ολόκληρη την Δυτικη Ελλάδα οι διοργανωτές παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα τοπικά και κεντρικά μέσα ενημέρωσης που θα καλύψουν το κορυφαίο αθλητικο γεγονός. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων καλωσόρισε τις αθλήτριες επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη να φιλοξενεί μια τέτοια διοργάνωση την χρονιά που κλείνει 100 χρόνια ελευθερίας. «Θα δείξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος μας» τόνισε ο Δήμαρχος εκφράζοντας την ευχή ο αγώνας να αποτελέσει ένα κίνητρο για τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ο Παναγιώτης Σιδέρης πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Πετοσφαίρισης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση χαρακτηρίζοντας ως ευτυχή συγκυρία το ότι ο αγώνας συμπίπτει με τα 100 χρόνια ελευθερίας της Πρέβεζας. Ο Απόστολος Βέτσας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης τόνισε ότι η περιφέρεια θα πρέπει να φιλοξενεί τέτοια γεγονότα με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Πολύκαρπος Χαλκίδης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε ότι η πόλη της Πρέβεζας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για την φιλοξενία των αθλητριών και την ανάδειξη του αθλήματος υπογραμμίζοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά για τον τόπο. Τόσο οι αρχηγοί των δύο ομάδων Δήμητρα Γιακουμή του Ολυμπιακούκαι Ξανθή Μυλωνά για τον Παναθηναικό όσο και οι προπονητές τους Σωτήρχος Αρχοντέλης και Χουντουμάδης Σπύρος αντίστοιχα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το φίλαθλο κοινό θα τις υποστηρίξει στην μάχη που θα δώσουν για το κύπελλο Ελλάδος. Δεν παρέλειψαν δε να ευχαριστήσουν τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ Ιωάννου, τον Δήμαρχο κΜπαίλη, τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπο Χαλκίδη και όλους όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη νίκη.

Εγκρίθηκε η μελέτη για την Όαση

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων η μελέτη για την ανάπλαση του κτιρίου της Όασης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου (Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης) γεγονός που θα επιτρέψει στους κατοίκους των Ιωαννίνων να ανακτήσουν ένα κομμάτι από την ιστορία τους. Η παρουσίαση της μελέτης στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου έγινε από τους μελετητές, μηχανικούς του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι εργάστηκαν υποδειγματικά. Ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης, με δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και εξήρε την υπευθυνότητα όλων όσων δούλεψαν για την ολοκλήρωση της μελέτης. «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και ιδιαίτερα την κ. Ζανέτ Ιωάννου αρχιτέκτονα-μηχανικό, την κ. Σοφία Γαλάνη πολιτικό μηχανικό, τον Γιώργο Οικονόμου την Ειρήνη Αραμπατζή μηχανολόγους- ηλεκτρολόγους μηχανικούς, που εργάστηκαν με ζήλο και υπευθυνότητα για την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Παπανικολάου, μηχανολόγο- μηχανικό, Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χατζηκώστα για την πολύτιμη συνδρομή του στη μελέτη κλιματισμού του ιδιαίτερου κτιρίου της Όασης», σημειώνει ο κ. Παπαδιώτης.

Σάκης Βλέτσας για τις προσλήψεις στο Δήμο Ζίτσας : Κυριαρχεί το μέσον και το ρουσφέτι…

Σκληρότατη κριτική άσκησε στην δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας και στον Δήμαρχο κ. Δ. Ρογκότη ο επικεφαλής της παράταξης “Η ώρα της Ζίτσας” κ. Σάκης Βλέτσας για το θέμα των αδιαφανών προσλήψεων. Αφορμή έδωσε η ενέργεια της δημοτικής αρχής να ζητήσει από το συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης να εγκρίνει την πρόσληψη δέκα (10) ανέργων που η ίδια επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς, χωρίς κανενός είδους μοριοδότηση. «Όταν η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στη δημοτική αρχή να προσλάβει “όποιον της αρέσει τελικά” αποτελεί μέγιστη υποκρισία, εμπαιγμό και απύθμενο θράσος να ζητάει από το συμβούλιο επικύρωση προειλημμένων αποφάσεών της στηριγμένων στο μέσον και το ρουσφέτι» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Βλέτσας. Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας επισήμανε ότι «την ώρα που η ανεργία σπάει ρεκόρ και εκατοντάδες άνεργοι στοιβάζονται στις ουρές για να υποβάλλουν την αίτησή τους προσδοκώντας αντικειμενικότητα και κριτήρια, η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας, περιφρονώντας το πρόβλημά τους, προσλαμβάνει αυτούς που έχουν μέσον. Όφειλε ο Δήμος Ζίτσας, αν βέβαια ήθελε να δώσει ίσες ευκαιρίες στους ανέργους δημότες του να καθορίσει κριτήρια και μοριοδότηση και με αυτά να προσλάβει. Επέλεξε όμως να ασκήσει το δικαίωμά της επιλογής των αρεστών». Όπως τόνισε ο κ. Βλέτσας «ένας νέος μεγάλος και σύγχρονος “Καλλικρατικός” δήμος πρέπει να κοινωνικός, να είναι δίπλα στον κάθε άνεργο δημότη. Να του εμπνέει αίσθημα δικαίου και αντικειμενικότητας. Ο Δήμος Ζίτσας κάνει το αντίθετο. Θεωρεί κοινωνική πολιτική το βόλεμα από το παράθυρο» Τέλος κριτικάροντας την αδιαφανή τακτική της δημοτικής αρχής ο κ. Βλέτσας δήλωσε ότι «ο κ. Ρογκότης δεν συνειδητοποίησε ότι οι καιροί επιβάλλουν να γίνονται οι προσλήψεις με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια. Εμείς τα απαιτούμε και διαφωνούμε με κάθε είδους αδιαφάνεια. Τα παραθυράκια πρέπει επιτέλους να κλείσουν ερμητικά».

Aσκηση ετοιμότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας

Την καθιερωμένη ετήσια άσκηση πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας δοκιμάζοντας έτσι την ετοιμότητα της υπηρεσίας στην περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Σύμφωνα με το σενάριο λίγο μετά τις 11 το πρωί σήμανε συναγερμός στο τηλεφωνικό κέντρο για πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στις αντλίες ανεφοδιασμού του πρατηρίου υγρών καυσίμων και επεκτάθηκε σε παρακείμενο σταθμευμένο αυτοκίνητο ενώ από τις αναθυμιάσεις έχασε τις αισθήσεις του και υπάλληλος της επιχείρησης.Στο σημείο έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με 10 άτομα καθώς επίσης διασωστικό όχημα του ΕΚΑΒ και δύναμη της ΕΛΑΣ. Η πυροσβεστική δύναμη-με επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολο Βασδέκη-και με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού προχώρησε σε διάσωση του τραυματισμένου υπαλλήλου και στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο κ.Βασδέκης δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της άσκησης υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ετοιμότητα της υπηρεσίας και η συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου με την επιστροφή όλων των δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας έγινε απολογισμός , παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για την διεξαγωγή της άσκησης .

Βορειοηπειρώτης κολλητός του Σπ. Ξέρα, προωθεί συγκεκριμένη υποψηφιότητα της ΝΔ στα Γιάννενα

Όπου Σπ. Ξέρας και... Αλ. Καχριμάνης - Ο περιφερειάρχης μας άραγε να μην ξέρει τίποτα;
Αναγνώστης μας έστειλε e-mail στο οποίο καταγγέλει συγκεκριμένο στέλεχος της μειονότητας (ήταν παλιότερα υποψήφιος σε αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή μας), εντελώς απροκάλυπτα προωθεί στη Βόρειο Ήπειρο συγκεκριμένη υποψηφιότητα της Ν.Δ. στα Γιάννενα για τις προσεχείς εκλογές!!! Μιλάμε για ωμή παρέμβαση στελέχους του φιλοτσάμικου ανθελληνικού και δήθεν "μειονοτικού" κόμματος MEGA στα εσωτερικά της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων. Επειδή ο συγκεκριμένος θεωρείται στη Βόρειο Ήπειρο "μανάρι" του πρώην Περιφερειάρχη και νυν υπουργού Αλβανίας της Κυβένρησης Μπερίσα, Σπύρου Ξέρα, ο οποίος είναι κουμπάρος και αυτοκόλλητος του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, οι συνειρμοί που γίνονται είναι δεδομένοι. Ελπίζουμε ο Αλέκος να τραβήξει κανένα αυτί, γιατί μια στο Μέτσοβο και μια τώρα στη Βόρειο Ήπειρο, κάπου αρχίζει και στοχοποιείται.Εκτός και εάν...

Ο Νίκος Γιέπης υποψήφιος με την Ντόρα στο Νομό Ιωαννίνων

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζαγορίου Νίκος Γιέπης,εγκατέλειψε τη Νέα Δημοκρατία και θα είναι υποψήφιος με βουλευτής Νομού Ιωαννίνων με την ¨"Δημοκρατική Συμμαχία".Σας το έχουμε ξαναπεί:Μέγας μάγκας ο Νίκος Γερασιμίδης που κατάφερε να φτιάξει ένα από τα καλύτερα ψηφοδέλτια.

Θα παρέμβει ο Βενιζέλος στην τροπολογία για την … μπίρα;

Φαινόμενα τύπου «Πόρτο – Καρράς» δημιουργούνται εσχάτως στο ΠΑΣΟΚ
Φαινόμενα τύπου «Πόρτο – Καρράς» δημιουργούνται εσχάτως στο ΠΑΣΟΚ . Βουλευτές υπέγραψαν τροπολογία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε ζυθοποιίες να παρασκευάζουν και αναψυκτικά. Πρόκειται για κατεξοχήν «φωτογραφική» διάταξη που όπως φημολογείται , εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένης πολυεθνικής η οποία επιθυμεί να εισβάλλει στον κλάδο των αεριούχων και να διεκδικήσει το μερίδιο των εγχώριων βιομηχανικών μονάδων (Λουξ, ΕΨΑ κτλ). Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θανάσης Παπαδόπουλος , ενώ είχαν υπογράψει τελικά απέσυραν τις υπογραφές τους και κάλεσαν με επιστολή τους τον Βενιζέλο να παρέμβει. Θυμίζουμε ότι παραμονές των εκλογών του 2004 κάτι ανάλογο είχε συμβεί με την περιβόητη τροπολογία Πάχτα για το ξενοδοχείο Πόρτο - Καρράς του Στέγγου , όταν τότε ο Παπανδρέου είχε διαγράψει δέκα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Θα τολμήσει, άραγε, σήμερα ο Βενιζέλος να κάνει κάτι τέτοιο;

parapolitika.gr

Ιστορικός τόπος το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων

Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκε το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων με χθεσινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Με την απόφαση αυτή θωρακίζεται το νεκροταφείο από βανδαλισμούς και διατηρείται ως τόπος θρησκευτικής λατρείας και ιστορικής μνήμης, ενώ συγχρόνως αναδεικνύεται η σημασία του χώρου αυτού.

Μαζί στην Περιφέρεια, μαζί και στην κάλπη οι Κολόκας-Καραμπίνας!

Συνεργάτιδά μας τράβηξε τη φωτό πριν λίγο στην Περιφέρεια
Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι και δεν έχουν άδικο. Στη φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε, βλέπετε τους δύο αντιπεριφερειάρχες Γιάννη Καραμπίνα και Παντελή Κολόκα αγκαλιασμένοι να ποζάρουν μπροστά στο κινητό συνεργάτιδάς μας που δεν έχασε την ευκαιρία να τους απαθανατίσει. Εκλογές έρχονται και καταλαβαίνουμε πολλά από τη στάση που θα τηρήσουν οι "τρεις σωματοφύλακες του Καχριμάνη". Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά ο πρώτος σε σταυρούς στην Περιφέρεια Γιάννης Καραμπίνας, ο πρώτος σε σταυρούς στο δήμο Ιωαννιτών (παράταξη Γκόντα) Βασίλης Κοσμάς και ο στρατηγός της τοπικής ΝΟΔΕ Μιχάλης Μπίγγος. Τη φωτογραφία αφιερώνουμε στα παπαγαλάκια που σκόπιμα διαδίδουν δεξιά κι αριστερά ότι οι δύο αντιπεριφερειάρχες δεν λένε μεταξύ τους ούτε καλημέρα!!! Δυστυχώς γι' αυτούς και κυρίως για αυτούς που υπηρετούν, αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών...

Αισθητά μειωμένες φέτος οι τιμές του οβελία στην Ήπειρο

Φθηνότερο κατά 10,5% το κόστος του γιορτινού τραπεζιού…
Μπορεί το φετινό Πάσχα, που πλησιάζει, να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, αφού κατά βάση θα είναι πιο λιτό, όμως ήδη οι Ηπειρώτες έχουν ξεκινήσει, με όσα χρήματα διαθέτουν, τον αυστηρό προγραμματισμό τους για το γιορτινό τραπέζι. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος παρατηρείται μείωση του κόστους όλων σχεδόν των απαραίτητων προϊόντων, κάτι που έχει επιδράσει, μέχρι στιγμής, θετικά στους περισσότερους καταναλωτές, αφού πολλοί είναι αυτοί που έστω και με τα λίγα χρήματά τους, θα αγοράσουν κάποια απαραίτητα είδη, κυρίως το κρέας.

 Οι τιμές του οβελία… 
Οι τιμές του οβελία θα είναι πολύ προσιτές, αφού η μείωση σε σύγκριση με άλλες χρονιές θα είναι σημαντική. Σύμφωνα με παράγοντες της Ηπειρωτικής αγοράς στα Γιάννινα οι τιμές θα κυμανθούν από 7 έως 10 ευρώ το κιλό (ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος των αμνοεριφίων, την προέλευσή τους κ.α.). Σε όλη την Ήπειρο αναμένεται να διατεθούν περί τα 20.000 αμνοερίφια, εκτός βεβαίως αυτών που θα… σουβλίσουν για τις οικογένειές τους οι κτηνοτρόφοι.

Οι εξαγωγές 
Φέτος λίγες θα είναι οι εξαγωγές αμνοεριφίων από την Ήπειρο προς Τουρκία και Ιταλία, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον της Τουρκίας φέτος ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ οι Ιταλοί αγόρασαν ως τώρα μικρού βάρους σφάγια, κυρίως από Ρουμανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Και θα ήταν εντελώς ανύπαρκτες οι εξαγωγές αμνοεριφίων, εάν δεν είχαν εξαχθεί περί τα 5.000 σφάγια από τις περιοχές Θεσπρωτίας, Πωγωνίου και Κόνιτσας που προωθήθηκαν από τον γνωστό Γιαννιώτη κρεατέμπορο κ. Τάκη Δέλλα σε Δυτική Γερμανία και Βέλγιο, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες των κτηνοτρόφων μας, ότι μπορούν ν’ ανοίξουν και νέες αγορές. «Η κατάσταση στην αγορά κρέατος είναι ένα ντόμινο» εξηγεί ο κ. Δέλλας που είναι και ο Διευθυντής των μοναδικών στην περιοχή μας σύγχρονων βιομηχανικών σφαγείων της ΚΡΕΚΑ ΑΕ (πρώην Δέλλα – Τσακανίκα) και επισημαίνει ότι παρά τις μειωμένες τιμές, ο κλάδος δεν θα ανακάμψει άμεσα. «Η άσχημη ψυχολογία και κατ’ επέκταση η χαμηλή κατανάλωση ξεκινά από τους πολίτες, περνά στους κρεοπώλες, έπειτα στους μεσάζοντες, μετά στα σφαγεία και καταλήγει στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους. Μάλιστα, φέτος, ειδικά οι τελευταίοι έχουν ήδη υποστεί αρκετά μεγάλη ζημιά, αφού λόγω της βαρυχειμωνιάς ξόδεψαν πολλά χρήματα για ζωοτροφές», τονίζει ο κ. Δέλλας.

Τα στοιχεία… 
Στο μεταξύ, την πτωτική τάση των τιμών, μεταξύ άλλων και στο κρέας επιβεβαιώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%. Για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη προτίμηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%). Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μείωση που προσεγγίζει το 6%.

Μειωμένο 10,5%...
Έτσι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία ξεπερνάει το 8%. «Το Εμπόριο δεν έμεινε απαθές μπροστά στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά» αναφέρει η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

25% η Ν.Δ, 16,5% το ΠΑΣΟΚ

Μαζί με το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ, το κόμμα Καμμένου και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν οριακά ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι
Την πλήρη κατάρρευση του δικομματισμού, που μετά βίας φτάνει στο... 41% μετά τις αναγωγές, δείχνει νέα δημοσκόπηση της ALCΟ, που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Crash. Η δημοσκόπηση δείχνει 8κομματική βουλή και φαίνεται άνοδος των μικρών κομμάτων και ειδικά των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου. Μετά την αναγωγή επί των εγκύρων, τα στοιχεία μεταβάλλονται ως εξής: ΝΔ: 25%, ΠΑΣΟΚ: 16,5%, ΚΚΕ 10%, ΔΗΜΑΡ 9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ΛΑΟΣ 3,5%,Οικολόγοι Πράσινοι 3% και μετά το... χάος! Οι εκτός βουλής καταλαμβάνουν, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, η Χρυσή Αυγή 2,5%, η Κοινωνική συμφωνία στο 1,7% και το Άρμα Πολιτών στο 1,3%. Το δεν ξέρω-δεν απαντώ είναι σχετικά μικρό στο 9,5%, πράγμα που δνε προμηνύει εκπλήξεις.

Διημερίδα για τον Καλαμά στον Παρακάλαμο

Αγροτική παραγωγή, επιχειρηματικότητα και ήπια ανάπτυξη είναι το θέμα της διημερίδας που θα συνδιοργανώσουν οι δήμοι Πωγωνίου και Ζίτσας, η Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής, η Ομοσπονδία Καλαμά, η Ομοσπονδία Πωγωνίου και η Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς», αύριο και την Κυριακή στο δημαρχείο Παρακαλάμου. Η Διημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας River Action Kalamas 2012 και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας με την παράλληλη προστασία των ποταμών Γορμού και Καλαμά.

Σε λίγο στο E.G. δημοσκόπηση της ΑLCO για το περιοδικό CRASH

Σε λίγο στο E.G. δημοσκόπηση της ΑLCO για το περιοδικό CRASH.Τα ποσοστά είναι με αναγωγές. Δείχνει 8κομματική βουλή με τον δικομματισμό να καταρρέει! Σε λίγο...

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Με 35 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι. Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η «ανταλλαγή εκτάσεων αντί χρημάτων» για ποσά από ρυμοτομίες που οφείλει σε πολίτες ο Δήμος Ιωαννιτών.

Διαμαρτυρία Ζωοφιλικής ομάδας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις λειτουργεί το Διαδημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην περιοχή της Δουρούτης στην Πανεπιστημιούπολη επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ζωοφιλική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τονίζει δε πως το καταφύγιο δεν λειτουργεί ως νοσοκομείο ελέγχου, στείρωσης και επανεγκατάστασης ζώων εκεί όπου εγκαταλείφθηκαν, πάντα υπό την αιγίδα και την ευθύνη του Δήμου Ιωαννίνων, ο οποίος όπως επισημαίνει η ΖΩΟΠΙ κωφεύει στην όλη κατάσταση ενώ κάνει λόγο και για αδιαφορία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εργαζόμενος σε εργοστάσιο νερών για τη μπυρο-τροπολογία Οικονόμου!

Διάβασα το πρωί τίτλο στην εφημερίδα (σ.σ. αναφέρει τοπική εφημερίδα αλλά δεν γράφουμε το όνομά της) πως ο Σάκης (σ.σ. εννοεί τον βουλευτή Οικονόμου) "σπάει το ολιγοπώλιο στην παραγωγή αναψυκτικών και χυμών στην περιοχή". Στα Γιάννενα δεν βγάζουμε αναψυκτικά και χυμούς. Νερό βγάζουμε. Η τροπολογία λέει για αναψυκτικά, για χυμούς και για νερά. Μήπως θέλει να μας πει πως σπάει το ολιγοπώλιο στην παραγωγή νερού στην περιοχή. Γιατί το κρύβουν; Με τις δουλειές μας τι θα γίνει κε βουλευτά;
Εργαζόμενος στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού (σ.σ. αναφέρει το όνομά της αλλά δεν το γράφουμε) 

Σημείωση EpirusGate: Εμείς φίλε αναγνώστη τα γράφουμε από χθες, αλλά δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν να τα κάνουν γαργάρα. Εμείς πάντως όχι. Εδώ θα διαβάσεις αλήθειες και όχι μισόλογα, έστω κι αν κάποιους τους ενοχλούν. Ας πρόσεχαν!

Βουρ για έδρα στην Άρτα ο ΣΥΡΙΖΑ

Με το ένα πόδι στη βουλή η Όλγα Γεροβασίλη
Έχουμε έγκαιρα γράψει ότι στην 3εδρική εκλογική περιφέρεια της Άρτας, όπως εξελίσσοντια τα πολιτικά πράγματα, είναι πιθανό οι βουλευτικές έδρες να κατενεμηθούν από μία σε τρία κόμματα. Έτσι λοιπόν μετά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα της γιατρού Όλγας Γεροβασίλη, δείχνει να εξασφαλίζει τη μία έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα δεν είναι μόνο η μακρά επιτυχημένη διαδρομή της στα αυτοδιοικητικά του δήμου Αρταίων αλλά κυρίως ο ρεαλιστικός πολιτικός λόγος της που φαίνεται να κερδίζει τους πολίτες στο γειτονικό νομό.

Από πότε η Ήπειρος απέκτησε βιομηχανίες Ζυθοποιίας κ. Οικονόμου;

Εμείς στην περιοχή γνωρίζουμε τους κ.κ. Χήτο και Σεπετά και τα νερά "Ζαγόρι" και "Βίκο"
Τους βιομηχάνους Ζυθοποιΐας των εταιρειών Πειραϊκή, Αθηναϊκή, Ολυμπιακή Ζυθοιποιΐα και Craft Μικοριζυθοποιΐα, που αναφέρει ως συνομιλητές του στο χθεσινό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο υπερασπιστής των συμφερόντων τους, βουλευτής Θανάσης Οικονόμου δεν τους γνωρίζει κανείς στην Ήπειρο, γιατί ουδέποτε επένδυσαν στην περιοχή. Πρόκειται για εταιρείες διαμάντια στο συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίοι όμως βλέπουν του Ηπειρώτες ως πελάτες-καταναλωτές των προϊόντων μπύρας που παράγουν, τα οποία δεν κατασκευάζονται στην περιοχή μας. Σε απλά ελληνικά, τους βγάζουμε το καπέλο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους, πλην όμως δεν έχουν ρίξει στην τοπική οικονομία ούτε ένα ευρώ και δεν απασχολούν στα Γιάννενα ούτε έναν εργαζόμενο. Δικαιολογημένα, καλοβλέπουν την Ήπειρο ως προνομιακό πεδίο επενδύσεων στο χώρο της εμφιάλωσης νερού και θέλουν στο μέλλον να επενδύσουν στην περιοχή. Τώρα που θα βρεθούν οι νέες τεράστιες ποσότητες νερού που ίσως θελήσουν να αντλήσουν στα Γιάννενα, είναι κάτι στο οποίο μόνο ο Γιαννιώτης βουλευτής Θανάσης Οικονόμου που ψήφισε την σχετική τροπολογία, μπορεί να μας απαντήσει. Θα κοπούν από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής, "Ζαγόρι", "Βίκος" και θα οδηγήσουν εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία ή θα ξεζουμίσουμε και την τελευταία σταγόνα υδάτινων πόρων στην περιοχή; Το σίγουρο είναι ότι η τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στις βιομηχανίες μπύρας να μπουν από το... παράθυρο και στην εμφιάλωση μη αλκοολούχων ποτών και νερού, αποτελεί μαχαιριά στην τοπική επιχειρηματικότητα και συνολικά στην τοπική οικονομία. Εξυπηρετεί καθαρά συμφέροντα Αθηναίων επιχειρηματικών και των πολυεθνικών που υπηρετούν, οι οποίο ενδεχόμενα έχουν βάλει στο μάτι τα νερά των Ιωαννίνων, εις βάρος των ντόπιων επιχειρηματιών του κλάδου, κ.κ. Χήτου και Σεπετά, οι οποίοι με σκληρή δουλειά και γενναίες επενδύσεις, έκαναν τα Γιάννενα, παγκόσμιο κέντρο στην εμφιάλωση νερού. Αλήθεια, κ. Οικονόμου, εσείς που πάντα βγάζετε για την παραμικρή σας ενέργεια δελτίο τύπου, γιατί ύστερα από την τόσο σημαντική για την... "ανάπτυξη του τόπου" σχετική ψήφιση, δεν το κάνατε, παρά αναγκαστήκατε βιαστικά να το κάνετε χθες απολογητικά, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος στο EpirusGate; Πραγματικά για λύπηση είναι και συγκεκριμένα ΜΜΕ της περιοχής, που βάλθηκαν -άγνωστο γιατί- να λιβανίσουν και να βαφτίσουν ως θετική την τροπολογία Οικονόμου για τα συμφέροντα των βιομηχανιών Ζυθοποιΐας. Ρε λέβέντες των συγκεκριμένων ΜΜΕ, από πότε έχουμε μονάδες παραγωγής μπύρας εγκατεστημένες στην περιοχή μας και δεν το έχουμε καταλάβει; Εμείς τον Χήτο, τον Σεπετά, το νερό "Ζαγόρι" και "Βίκο" ξέρουμε. Βαλθήκατε να τους κοντύνετε; Γιατί;

Αύριο η ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων στα Γιάννενα

Οι εργασίες της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα πραγματοποιηθούν από αύριο Σάββατο μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα στο ξενοδοχείο DU LAC. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 5:30 το απόγευμα και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η φύση, το έργο και η αποστολή του δικηγόρου και η Πρωτοδικειακή οργάνωση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ημερίδα για το ποδήλατο από τον Δήμο Ιωαννιτών

Ημερίδα με θέμα το ποδήλατο θα διοργανώσει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της BRAIN BOX Technology μεθαύριο Κυριακή στις 10:30 το πρωί στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων στα Παλιά Σφαγεία.

Παραλαβή λαδιού από τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. του Δήμου Ιωαννιτών

Την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη μπορούν να προσέλθουν και να παραλάβουν από το ΚΕΠΑΒΙ την ποσότητα λαδιού που είχαν παραγγείλει με αίτησή τους, οι πολίτες που είναι γραμμένοι στην σχετική λίστα του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών.

Το πρώην αρχοντικό Ιωαννίδη καθαρίζουν οι Paguristas

Στο πρώην αρχοντικό Ιωαννίδη, στην γωνία Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη θα ξανασυναντηθούν οι Paguristas αύριο Σάββατο στις 4:00 το απόγευμα ολοκληρώνοντας τον καθαρισμό της εξώθυρας και των πέτρινων τοίχων που τον περιβάλλουν.

Συνελήφθησαν δύο 25χρονοι για κλοπή οχήματος στο Ράγιο Θεσπρωτίας

Συνελήφθησαν, χθες στο Ράγιο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο νεαροί, ηλικίας 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές τροχοφόρων. Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα στην Επαρχιακή Οδό Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας, οι δύο δράστες κατελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας να επιβαίνουν σε πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, το οποίο όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα είχε κλαπεί την προηγούμενη μέρα από την περιοχή της Βούλας Αττικής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Φλερτάρει με Κατσέλη ο Αλέκος!

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πολιτευτεί με την 'Κοινωνική Συμφωνία"
Σταθερά αντιμνημονιακός και με κεντροαριστερές θέσεις παραμένει ο πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρώην πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ Αλέκος Φαρμάκης. Δεν δίστασε μάλιστα χθες, στο δελτίο ειδήσεων του ITV να αποκαλύψει ότι δεν τον αφήνει αδιάφορο η προοπτική να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές στο νομό με το κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας. Επιτυχία του Βλάση Ντόκα η αποκάλυψη της είδησης, που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για το πράσινο στρατόπεδο στο νομό. Άσχετα με το εάν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση, κοινή είναι η διαπίστωση ότι θέλει ψυχή και τόλμη να φύγεις από το "μαντρί" και να πας σε ένα κόμμα, που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, μένει εκτός βουλής.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων

Στις 4 Απριλίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 10 π. μ, συνεδρίασαν παρουσία του Δημάρχου κ. Χρήστου Μπαϊλη, οι δύο Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κα Καζάκου κα κος Αναγνώστου αντίστοιχα, με θέμα την ιεράρχηση των επισκευαστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα Σχολεία. Στη σύσκεψη που συμμετείχαν και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, αποφασίστηκε να οριστεί ένας τεχνικός υπάλληλος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία, καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκαίων επισκευών – συντηρήσεων όλων των Σχολικών κτιρίων του Δήμου, ώστε να καταθέσει εισηγητική πρόταση, προκειμένου τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

Φανατικός αναγνώστης του EpirusGate ο Βλάσης Ντόκας!

Γι' αυτό και φιλοξενεί αμέσως, αυτούς που πρώτοι εμείς σας αποκαλύπτουμε
Είναι γεγονός ότι η πρώτη (και με διαφορά) ειδησεογραφική πύλη της Ηπείρου, το EpirusGate, σας ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Γι' αυτό και όσοι καθημερινά μας διαβάζουν, μπορούν και... καβαντζώνουν για λογαριασμό τους, ότι... "σπαρταράει" στην πιάτσα. Χθες το μεσημέρι γράψαμε πρώτοι, ότι κλείδωσε για το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του προέδρου του παραρτήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Δημήτρη Φίλη και... τσουπ χθες βράδυ τον απολαύσαμε στο δελτίο ειδήσεων του ITV! Έτσι είναι, όποιος διαβάζει το EpirusGate, είναι πάντα πρώτος μέσα στην καρδιά της είδησης.

Μείωση των ΚΑΠ των Περιφερειών

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις 5-4-2012 εκφράστηκε η έντονη αντίδραση των Περιφερειαρχών στην προτεινόμενη περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 50 εκ. ευρώ. Στο δελτίο τύπου της ΕΝ.ΠΕ. αναφέρεται: «Θεωρούμε ότι η συνεχής και κλιμακούμενη μείωση των Κ.Α.Π. των Περιφερειών συνδυαζόμενη με την ανάληψη επιπλέον οικονομικών υποχρεώσεων, μέσω της μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταβίβαση των αναλογούντων πόρων, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του νέου αυτοδιοικητικού θεσμού. Η σχεδιαζόμενη περαιτέρω μείωση των Κ.Α.Π. των Περιφερειών, όπως προτείνεται με την τροπολογία του νομοσχεδίου, που εισήχθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, ούτε καν πληροφόρηση των Περιφερειών θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα επιβίωσης του θεσμού και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη του κυριότερου θεσμικού στόχου τους, δηλαδή του αναπτυξιακού ρόλου τους. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης με σκοπό να μην μειωθούν περαιτέρω οι ΚΑΠ των Περιφερειών».

Συνεχίζει τον αγώνα του για λύση στο... μυστήριο του ΧΥΤΑ

Θέτει σοβαρά ερωτήματα στα οποία κανείς δεν μπορεί να απαντήσει
Αποφασισμένος να λύσει το... μυστήριο του ΧΥΤΑ είναι ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και καλά κάνει, αφού για τον ίδιο, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και υγείας των κατοίκων της περιοχής, δεν νοούνται εκπτώσεις και συμβιβασμοί. Αντί όμως για καθαρές και πειστικές απαντήσεις από τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου, εισπράττει συνεχώς καθησυχαστικές δικαιολογίες, που δεν λύνουν και απλώς κουλουλώνουν το πρόβλημα. Ο δήμαρχος πάντως δεν μασάει και εάν οι ανευθυνο-υπεύθυνοι συνεχίσουν να κάνουν τους... "Αμερικάνους" βλέπω σύντομα να... σκάνε μύτη οστο Ελληνικό οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και τότε να δείτε πως θα ξαφνικά θα σφίξουν οι... κ@λοι ορισμένων, που σήμερα βγαίνουν και λένε... αρλούμπες!!!

Πανικόβλητη η Τύρου παρακαλούσε όλη μέρα χθες να βγει σε δελτίο ειδήσεων

Αξιώνει από την Ντόρα Μπακογιάννη να είναι η... μόνη υποψήφια γυναίκα της ΔΗ.ΣΥ. στο νομό!!!
Είχε καλοσυνηθίσει η Νατάσα Τύρου στην ιδέα, ότι θα είναι η μόνη γυναίκα στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατική Συμμαχίας και τώρα βλέποντας να μπαίνουν σε αυτό οι ισχυρές υποψηφιότητες της Διονυσίας Κωσταμένα και της Χαράς Λέφα έχει αρχίσει να χάνει τον... ύπνο της! Χθες πίεζε δημοσιογράφους να βγει εσπευσμένα στο γυαλί, ενώ ταυτόχρονα πιέζει και στα κεντρικά για να κόψει τις δύο κυρίες από το ψηφοδέλτιο. Το άσχημο για την ίδια είναι ότι τα... έχουν πάρει, οι πάντες μαζί της σε Αθήνα και Γιάννενα και πιθανότατα κόβεται από το ψηφοδέλτιο. Ήδη βολιδοσκοπείται γνωστή Γιαννιώτισσα εκπαιδευτικός για να την αντικαταστήσει και να κλείσει την ισχυρή 7άδα υποψηφίων της ΔΗ.ΣΥ. στο νομό.

Αναγνώστες από το Μέτσοβο για τις δηλώσεις Καχριμάνη

Καλημέρα σας,
 Πριν από 6 μήνες περίπου, ένας κακοποιός λήστεψε στο Μέτσοβο ένα κατάστημα με ασημικά και χρυσαφικά. Το κατάστημα βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Η αστυνομία είχε φτάσει στο συμβάν πολύ καθυστεριμένα! Δεν βρέθηκε ο δράστης και η αστυνομία δεν ασχολήθηκε παρά μόνο εκείνη την ημέρα. H ίδια επιχείρηση, δέχεται άλλη μια επίθεση από 4!!! κακοποιούς, σ'ένα άλλο κατάστημά της, στην οποία έπεσαν και πυροβολισμοί, ευτυχώς χωρίς θύματα. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, από πολλούς κατοίκους του Μετσόβου που άκουσαν πυροβολησμούς και από τον συναγερμό αλλά έφτασε σχεδόν την ίδια στιγμή που έφτασε το κλιμάκιο της σύμανσης από τα Γιάννενα! Η διαφορά με την προηγούμενη ληστεία είναι ότι τώρα η αστυνομία έχει εξαπωλήσει ανθρωποκυνηγητό και προσπαθεί να πιάσει τους δράστες. Ίσως γιατί τώρα είναι προεκλογική περίοδος και ίσως γιατί τώρα ο περιφερειάρχης κος Αλέξανδρος Καχριμάνης (πρώην Δήμαρχος Μετσόβου) δήλωσε σε συνέντευξη: "...θέλω αποτελέσματα..". Για την ληστεία του Οκτωβρίου "δεν κουνήθηκε φύλλο"!!! Η συνολική ζημειά της επιχείρησης ανέρχεται στις 300000 ευρώ. Όλοι οι Μετσοβίτες κάτοικοι έχουν αντιληφθεί ότι η αστυνομία στον τόπο τους κινείται κατά πολιτική βούληση. Έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί διαπίστωσαν με άσχημο τρόπο την πραγματικότητα. Τους τελευταίους 6 μήνες στο Μέτσοβο έχουν γίνει πάνω από δέκα (10!!!) διαρρήξεις και καμία δεν εξιχνιάστηκε...Σε καμία η αστυνομία δεν έφτασε εγκαίρως...Γιατί δεν μίλησε τότε ο κύριος Καχριμάνης για να προλάβει το κακό; Τώρα πριν τις εκλογές, είναι αργά, έχουμε ήδη απελπιστεί...


 Ευχαριστούμε πολύ οι Μετσοβίτες πολίτες

Στην πιο κρίσιμη φάση ο διαγωνισμός πώλησης

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως μεταξύ των εταιρειών που προκρίθηκαν είναι και οι συνεταιριστές – μέτοχοι της εταιρείας

Σε μία νέα φάση, ίσως την κρισιμότερη, εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Και αναφερόμαστε στις βουλευτικές εκλογές, καθώς εδώ και λίγες ημέρες είναι έντονη η φημολογία στην αγορά πως ενδεχομένως η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας να καθυστερήσει λόγω των εκλογών, αφού όπως είναι γνωστό το ζήτημα έχει ευρύτερες κοινωνικές, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις στο νομό Ιωαννίνων. Πληροφορίες αναφέρουν πως την Τετάρτη ο διαγωνισμός εισήλθε στη δεύτερη φάση του στην οποία οι διεκδικητές αγοράς του 67,7% των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ θα πρέπει πλέον να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση εξαγοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στις εταιρείες που προκρίθηκαν είναι και οι συνεταιριστές – μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας, μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σε επικοινωνία του «Α» με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλο Μπαλντογιάννη, μας ανέφερε πως πρόκειται για μία θετικότατη εξέλιξη και πως οι συνεταιριστές θα συνεχίσουν τη διαδικασία που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό για την εξαγορά του προαναφερόμενου ποσοστού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες στην Ημερησία, μεταξύ των εταιρειών που προκρίθηκαν είναι οι Friesland, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την πρόκριση της Lactalis, της «ΟΛΥΜΠΟΣ-ΤΥΡΑΣ» των αδελφών Σαράντη, αλλά και του επενδυτικού κεφαλαίου που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν καταθέσει ενδιαφέρον 15 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η κοινοπραξία των κτηνοτρόφων – μετόχων στη ΔΩΔΩΝΗ, ΕΑΣ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας και Άρτας – Φιλιππιάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των εταιρειών που προκρίθηκαν ήταν η οικονομική ευρωστία, η παρουσία στην ελληνική αγορά τυροκομικών, αλλά και η πρόθεση των εταιρειών να επενδύσουν στην ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία πώλησης στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί για απεμπλοκή από όλες τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Ημερησία, τόσο από σχετική έρευνα-δημοσκόπηση που υλοποίησε ένας εκ των διεκδικητών της «Δωδώνη», όσο και από τις τοποθετήσεις των περισσότερων Ελλήνων ενδιαφερόμενων, προκύπτει πως ο διαγωνισμός για να ευοδωθεί θα πρέπει να υπάρξει μία μίνιμουμ συμφωνία του δυνητικού ιδιώτη επενδυτή με τους συνεταιριστές-μετόχους, αλλά και με τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς πρώτης ύλης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψει «σύγκρουση», με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς την είσοδο ιδιώτη δεν επιθυμούν τόσο η αυτοδιοίκηση όσο και σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Ηπείρου.

Το εμπορικό σήμα
Να σημειωθεί πως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της «Δωδώνη», το οποίο έχει ανοίξει την «όρεξη» των ανταγωνιστών, είναι βεβαίως η φέτα, καθώς άνευ υπερβολής διαθέτει το πιο γνωστό εμπορικό σήμα (brand name) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό της διείσδυσης της φέτας «Δωδώνη» σε απαιτητικές ξένες αγορές είναι το γεγονός πως αποτελεί το μοναδικό «πρεσβευτή» του πιο γνωστού εγχώριου τυροκομικού προϊόντος σε πολλές λιανεμπορικές αλυσίδες ανά τον κόσμο. Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Ηπείρου. Σήμερα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες τυριών, με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα. Το 2010 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 103,9 εκατ. ευρώ και τα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κέρδη της σε 7,8 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2011 απασχολούσε 135 εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 257 εποχικούς εργαζομένους, συνολικά δηλαδή 392 άτομα, λιγότερα κατά 77 σε σχέση με το 2010.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τελευταίο... αχ, για να «τρέξουν» τα ΟΠΑΑΧ

Αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου
Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον αγροτουριστικό τομέα που, εκτός των άλλων, θα τόνωναν και τη ρευστότητα στην αγορά της Ηπείρου, μέσα από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, τα γνωστά ΟΠΑΑΧ, παραμένουν εγκλωβισμένες, λόγω δικαστικής εμπλοκής. Πρόκειται για την προσφυγή στη δικαιοσύνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΉΠΕΙΡΟΣ» της Περιφέρειας η οποία διεκδικεί μαζί με την «ΑΣΗΚ. Α.Ε» (Αγροτική Συνεταιριστική Ηπείρου-Κέρκυρας) ποια από τις δυο θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος. Στις 23 Μαρτίου, μετά από αναβολή τον Φεβρουάριο, εκδικάστηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα της πρώτης και αναμένεται μέχρι το τέλος Απριλίου η απόφαση η οποία θα δώσει τέλος στη... διαμάχη. Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων, μάλλον πλησιάζει η ώρα για να κινηθεί η διαδικασία αξιολόγησης και να ξεκαθαριστεί ποιες επενδύσεις θα προχωρήσουν. Το... κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλο αυτό το διάστημα δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην αξιολόγηση, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και έτσι οι περισσότερες από τις 139 αιτήσεις θα αξιολογηθούν πιθανότατα από τον φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση και στήριξη του προγράμματος για την Ήπειρο, την «ΑΣΗΚ» ή την «ΉΠΕΙΡΟΣ».

Μετά τις ενστάσεις, προσφυγή
Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2011 με τον έλεγχο των φακέλων των υποψηφίων εταιρειών να αναλάβουν το πρόγραμμα. Ενστάσεις σε αυτή τη φάση και στη συνέχεια με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών τον Μάρτιο, οι οποίες απορρίφθηκαν. Αρκετούς μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο η «ΉΠΕΙΡΟΣ» προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά η υπόθεση παραπέμφθηκε να εκδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως και έγινε στις 23 Μαρτίου. Η απόφαση αναμένεται, αλλά ήδη χάθηκε πολύς χρόνος με την δικαστική διαμάχη, τουλάχιστον τώρα ανοίγει ο δρόμος για να επιλεγεί η εταιρεία που θα... τρέξει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στα ΟΠΑΑΧ, εφόσον όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δεν έχουν απογοητευτεί από την καθυστέρηση. Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας η Ήπειρος... πρωτοπορεί, αφού ήταν η πρώτη που έφτασε να κριθεί στα δικαστήρια η ανάληψη του προγράμματος από εταιρείες, ακολούθησε η Στερεά Ελλάδα. Πολλές οι τουριστικές δραστηριότητες Συνολικά για τα ΟΠΑΑΧ που υλοποιούνται μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» η προθεσμία κατάθεσης των επενδυτικών σχεδίων για όλη την Ήπειρο έληξε την 1η Νοεμβρίου 2010 και υποβλήθηκαν 139 προτάσεις, απευθείας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, προϋπολογισμού περίπου 28 εκ. ευρώ, με τις τουριστικές δραστηριότητες να υπερκαλύπτουν την εγκεκριμένη δαπάνη, αντίθετα στα άλλα δυο μέτρα για μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και άλλες βιοτεχνίες καλύφθηκε κατά το ήμισυ το διαθέσιμο ποσό. Η επιδότηση για τα ΟΠΑΑΧ φτάνει το 60%, ενώ για το LEADER που καλύπτει περιοχές εκτός ΟΠΑΑΧ, ποικίλει με ανώτερο όριο, επίσης το 60% και κατώτερο το 25% αν πρόκειται για έργα ανταποδοτικότητας και στο 100% για έργα των ΟΤΑ. Σε αυτή τη φάση ΟΤΑ δεν μετείχαν. Τα νέα ΟΠΑΑΧ είναι ενιαία και όχι όπως στο παρελθόν με το Γ΄ΚΠΣ που υπήρχαν προγράμματα μέσω Περιφέρειας μια μέσω υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν, πλην των αστικών κέντρων, σχεδόν όλους τους ΟΤΑ των τεσσάρων νομών.

 Οι προτάσεις ανά μέτρο
Μέτρo 3.11: Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες με δημόσια δαπάνη 6 εκ. ευρώ. Κατατέθηκαν 13 προτάσεις με δημόσια δαπάνη 3.087.000 ευρώ. Δικαιούχοι: Αγρότες κατά κύρια ή μερική απασχόληση.- Νέοι Αγρότες. -Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός καταλυμάτων αγροτουρισμού, χώρων εστίασης, αναψυχής. -Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιομηχανικές μονάδες. Προϋπολογισμός: 600.000 ευρώ για τουριστικές μονάδες και 300.000 ευρώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, επιδότηση 60%. Μέτρο 3.12: Στήριξη της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων με δημόσια δαπάνη 5,7 εκ. ευρώ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι 22 με δημόσια δαπάνη 2.322.000 ευρώ. Δικαιούχοι: Κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του άξονα 3. -Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγός ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικές μονάδες. Προϋπολογισμός: 300.000 ευρώ, επιδότηση 60%. Μέτρο 3.13: Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων με δημόσια δαπάνη 15 εκ. ευρώ. Ξεπέρασαν κατά πολύ τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη οι 104 προτάσεις, με 22.500.000 ευρώ. Δικαιούχοι: Κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του άξονα 3.-ΟΤΑ. -Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός καταλυμάτων αγροτουρισμού, χώρων εστίασης, αναψυχής, επιδότηση 60% προϋπολογισμός 600.000 ευρώ για χώρους εστίασης. -Προβολή και προώθηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών, δικαιούχοι ΟΤΑ, προϋπολογισμός 100.000 ευρώ επιδότηση 70%.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ