Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Απάντηση Δ.Αβραμόπουλου στον Καχριμάνη για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων

Απάντηση στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σχετικά με τη διατήρηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν στην Ήπειρο, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, αναφέρει ότι υπάρχει εντολή προς τα Γενικά Επιτελεία να διαμορφώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης των στρατοπέδων, στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. «Οι οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν, είτε την συνέχιση λειτουργίας των στρατοπέδων με τη σημερινή τους μορφή, είτε τον επανακαθορισμό της λειτουργίας τους ανά την Επικράτεια, θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθεί ο προαναφερθείς σχεδιασμός. Σε κάθε περίπτωση, γνώμονας των όποιων αποφάσεων θα είναι τόσο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργική επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και οι κοινωνικές συνέπειες που απορρέουν από τη διακοπή λειτουργίας ενός στρατοπέδου για τις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει στην επιστολή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με έγγραφο του προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, ζητούσε να εκτιμήσουν τις κοινωνικές συνέπειες στην Ήπειρο, από μια απόφαση κατάργησης των Κ.Ε.Ν., ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επαναλάμβανε επίσης τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, για τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, «προκειμένου να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο τους».

Ανακοίνωση της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις»

Στις 9 Φεβρουαρίου 2011, φέραμε το θέμα των μεταναστών στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είχαμε προτείνει μεταξύ άλλων, το εξής : «Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της κοινωνικής επιτροπής , να προετοιμαστεί έγκαιρα για την ενεργοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπει την δημιουργία επιτροπών ασύλου, μια απ’ τις οποίες θα λειτουργήσει στην έδρα της Περιφέρειάς μας, καθώς και κέντρα φύλαξης για τα οποία η Περιφέρεια πρέπει να έχει άποψη και να υποδείξει άμεσα κατάλληλους χώρους σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες». Ελέγχουμε την Περιφερειακή Αρχή, γιατί 14 μήνες μετά δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ωστόσο, απ’ τη στιγμή που η πρόταση του κ.Περιφερειάρχη υιοθετεί τις θέσεις μας, η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» τοποθετείται θετικά με την ελπίδα ότι ετούτη τη φορά η Περιφερειακή Αρχή θα λειτουργήσει επιτέλους οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Ενίσχυση του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για τη λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών ιατρείων και του δημοτικού φαρμακείου αλληλεγγύης από το Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία ακόμη ουσιαστική παρέμβαση που αποσκοπεί στην παροχή δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Η στήριξη των συμπολιτών μας είναι απαραίτητη για την επιτυχή λειτουργία των ιατρείων και του φαρμακείου, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κατάστημα αλληλεγγύης. Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ και ο Πρόεδρός του Φίλιππας Τσουμάνης απευθύνονται κι αυτή τη φορά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ενισχύσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης με φάρμακα που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν έχουν λήξει. Παράλληλα ύστερα από τη συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, στα φαρμακεία δημιουργούνται ειδικοί χώροι όπου θα συγκεντρώνονται φάρμακα που επιθυμούν να διαθέσουν οι συμπολίτες μας. Τα φάρμακα μπορούν να παραδίδονται καθημερινά από τις οκτώ το πρωί μέχρι στις δύο το μεσημέρι στο Κατάστημα Αλληλεγγύης, που λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ. Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ ευχαριστεί όλους όσους μέχρι σήμερα στήριξαν με κάθε τρόπο τις κοινωνικές δομές που έθεσε σε λειτουργία και είναι σίγουρη ότι η ανταπόκριση θα είναι ανάλογη και στην περίπτωση του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης.

Συζητείται έντονα στο ΠΑΣΟΚ το όνομα της κ. Ελένης Αγαπητού

Έντονα παίζει στα κεντρικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, το όνομα της διευθύντριας των φυλακών Ιωαννίνων κ. Ελένης Αγαπητού, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, μιλάμε για μια αξιόλογη βουλευτική υποψηφιότητα, με ιδιαίτερα κοινωνικό συμβολισμό, αφού η κ. Αγαπητού στο διάστημα που βρίσκεται στη διεύθυνση των Φυλακών, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, έχει καταφέρει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, τόσο στην αποσυμφόρηση των φυλακών Σταυρακίου, όσο και στην κατεύθυνση σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των τροφίμων με γνώμονα την ευαισθησία, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

Συνέντευξη Βασίλη Τσιαλιαμάνη στον ΗΧΩ FM

Προτάσεις για την περιοχή έκανε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Τζαφά. Αρχικά αναφέρθηκε στην αυτοδυναμία την οποία θεωρεί εφικτή για τη Νέα Δημοκρατία, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «οι πολίτες θα επιλέξουν τη σταθερότητα και την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί και να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της Ανάπτυξης με ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ήδη άρχισε να παρουσιάζει». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πλαίσιο για την Ανάπτυξη του τόπου μας έχοντας ως κύριους άξονες τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα συνδυάζοντας στις θέσεις του το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ τόνισε ότι θα είναι ευχαριστημένος αν οι 7.000 κτηνοτρόφοι γίνουν στο άμεσο μέλλον 10.000. Επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας εκθεσιακού κέντρου στο νομό Ιωαννίνων για την ανάπτυξη του εκθεσιακού και του συνεδριακού τουρισμού. Τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης για τον τουρισμό του πολιτιστικού μνημείου της Δωδώνης, του σπηλαίου του Περάματος, των παραδοσιακών οικισμών και του μοναδικού κατοικήσιμου νησιού λίμνης στην Ευρώπη που έχει η Παμβώτιδα. Ειδική αναφορά έγινε στον Θρησκευτικό τουρισμό με έμφαση στα Ορθόδοξα Μοναστήρια της περιοχής μας και την Συναγωγή αλλά και τον τουρισμό της υγείας με τη χαρακτηριστική φράση «έχουμε ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό στα Νοσοκομεία μας που πρέπει να αξιοποιήσουμε». Για μία ακόμη φορά ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης μας δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τα ζητήματα ως άνθρωπος της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία είναι ευχαριστημένοι για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο και τον βλέπουν ψηλά.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο απόψε για το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας-Κράτησης Μεταναστών

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο απόψε στις 8 το βράδυ θα συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας-Κράτησης Μεταναστών στην Πρέβεζα. «Κεραυνός εν αιθρία» αποτέλεσε για την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας η είδηση για την πιθανή δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας-Κράτησης Μεταναστών στο Στρατόπεδο Τσακαλώτου στην Πρέβεζα (πρώην πεδίο βολής στον Παντοκράτορα). Από την πρώτη στιγμή όπου κυκλοφόρησε η «λίστα» του Υπουργείου με τα Στρατόπεδα εκφράστηκαν αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους της περιοχής του Παντοκράτορα –και όχι μόνο- οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών ο Δήμαρχος Πρέβεζας συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο απόψε Πέμπτη στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μπαϊλης θα τονίσει ότι όλα τα Στρατόπεδα της πόλης αποτελούν ιστορικά μνημεία και διεκδικούνται εδώ και χρόνια από την τοπική κοινωνία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν στον λαό της πόλης. Ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την οριστική παραχώρηση τους και για τον σκοπό αυτό έχουν συνταχθεί σχετικές μελέτες . Επιχείρημα θα αποτελέσει δε το ότι σήμερα οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται από διάφορους συνδέσμους της πόλης οι οποίοι παράγουν πολιτισμό. Ο κ.Μπαίλης θα υποστηρίξει επίσης ότι μια τουριστική πόλη όπως η Πρέβεζα θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα -οικονομικό και όχι μόνο- από μια τέτοια δραστηριότητα υπογραμμίζοντας ότι τέτοια Κέντρα δεν μπορούν να δημιουργηθούν σε σημεία εντός των οικισμών των Δήμων.

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ενιαίο φόρο ακινήτων θα θεσπίσει η Ν.Δ.

Με ξεκάθαρες και συγκεκριμένες προτάσεις, ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τέλος στο αλαλούμ των συνεχόμενων φόρων στα ακίνητα, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, εμφανίστηκε ο Κώστας Τασούλας. Ο συμπατριώτης μας Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. σημείωσε, ότι θα υπάρξει ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο υπολογισμός του οποίου θα γίνεται με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη. «Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι θα καταργήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ότι θα παγώσει τις αντικειμενικές αξίες. Μιλάμε από το 2013 και μετά. Είναι ένας ενιαίος φόρος ο οποίος θα μπει για τα ακίνητα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιαννιώτης βουλευτής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM» των Αθηνών.

 Με την ικανότητα… 
Παράλληλα, διευκρίνισε, ότι η επιβολή του ενιαίου φόρου «θα έχει να κάνει με τη φοροδοτική ικανότητα, όπως αυτή προκύπτει από τη θέση την οποία έχει το ακίνητο, από την τοποθεσία και από τα τετραγωνικά. Τα τετραγωνικά από μόνα τους δεν λένε τίποτα». Ακόμη, υπογράμμισε, ότι «δεν πρόκειται να γονατίσει ο εισπρακτικός μηχανισμός. Μην παριστάνουμε ότι θα απαλλάξουμε τον κόσμο από φόρους, αλλά δεν θα υπάρχει αυτή η ποικιλία, η πολύπλευρη φορολογία ακινήτων. Επομένως θα υπάρχει ένας φόρος, θα διευρυνθεί η βάση και θα ξέρουμε τι θα πληρώνουμε και θα υπάρξουν έσοδα και για το κράτος λόγω της φορολογίας και λόγω των μεταβιβάσεων». Τέλος, υπενθύμισε, ότι η ΝΔ απέτρεψε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που είχε προβλεφθεί να ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές Ιανουαρίου.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Στο… φουλ οι «μηχανές του Ν.Ο.Ι. ενόψει Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Θύμιος Βλάχος: «Θα είμαστε έτοιμοι και φέτος για την κορυφή…»
Στο… φουλ δουλεύουν αυτή την περίοδο οι «μηχανές» του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, καθώς μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την α΄ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας. Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 19 ως τις 22 Απριλίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Στόχος του Ν.Ο.Ι. δεν μπορεί φυσικά να είναι κανένας άλλος απ’ την παραμονή του στην Κορυφή, όπως εξάλλου συμβαίνει εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια! Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η προετοιμασία των αθλητών του συνεχίζεται αυτές τις ημέρες με πολύ εντατικούς ρυθμούς και οι προπονήσεις τους στην Παμβώτιδα είναι καθημερινές και πάντα υπό την επίβλεψη της έμπειρης τεχνικής ομάδας του Ν.Ο.Ι.. Στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το Ναυτικό Όμιλο ενόψει του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος. «Κύριος στόχος μας και για φέτος είναι να κρατηθούμε στην πρώτη θέση πανελληνίως. Αριθμητικά θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε στους αγώνες περίπου 65 αθλητές όλων των κατηγοριών», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις προπονήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο τόσο στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. όσο και στην Παμβώτιδα ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι «κάθε μέρα που περνάει η ομάδα μας πάει και καλύτερα. Ελπίζουμε πως το διάστημα που απομένει ως την έναρξη του Πρωταθλήματος θα μπορέσουμε να πάρουμε το μέγιστο της απόδοσης των αθλητών μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φετινός χειμώνας ήταν δύσκολος, με ακραίες καιρικές συνθήκες, που δυσκόλεψαν τις προπονήσεις στη λίμνη. Έτσι, ο Ν.Ο.Ι. μέρα με τη μέρα καταβάλλει προσπάθεια να ετοιμάσει τα πληρώματά του ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Σύλληψη 31χρονου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ένας 31χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 31χρονου ποσότητα κάνναβης, βάρους (5,4) γραμμαρίων.Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

6η ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ - Άδεια τα ρεζερβουάρ, αδύνατη η παραγωγή έργου

Μετά την αποψίλωση των υπηρεσιών από προσωπικό, αφού εκατοντάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις συνθέτουν το σκηνικό των δύο τελευταίων ετών, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού είναι η αδυναμία ανταπόκρισής τους στις καθημερινές ανάγκες. Ούτε τα στοιχειώδη δεν μπορούν να καλύψουν πλέον οι υπηρεσιακοί παράγοντες της 6ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αφού η έλλειψη πιστώσεων έχει αγγίξει τρομακτικά ποσοστά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, κυρίως εργατοτεχνιτών, έχει δημιουργήσει μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση με τα μνημεία που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Εφορείας να μην συντηρούνται καν. Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος της 6ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Ιωάννης Βλαχοστέργιος σημειώνοντας πως το σήμα κατατεθέν της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, τα πέτρινα γεφύρια δε μπορούν πλέον να τύχουν ούτε του καθιερωμένου ελέγχου των υπηρεσιών. «Είναι ό,τι σημαντικότερο βρίσκεται στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, όμως αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες. Συνολικά η υπηρεσία για την Ήπειρο και την Κέρκυρα διαθέτει τέσσερις εργατοτεχνίτες και είναι αδύνατον να συντηρήσουμε τα γεφύρια, έστω με την κοπή των χόρτων. Και η μετακίνηση είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν πιστώσεις. Έχουμε υπηρεσιακά οχήματα, έχουμε οδηγούς, αλλά δεν έχουμε βενζίνη. Έτσι, προσπαθούμε να οργανώσουμε ομαδικές μετακινήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες της υπηρεσίας. Επίσης ζητούμε τη βοήθεια των Δήμων, ώστε να βάλουν τα υλικά ή ακόμη και το προσωπικό, με τη δική μας επίβλεψη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ένας δεύτερος τομέας ενδιαφέροντος της 6ης Εφορείας είναι και αυτός της συντήρησης και ανάδειξης των αρχοντικών στα Ζαγοροχώρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρχοντικό Πλακίδα στο Κουκούλι.

 Συγχώνευση με Δυτ. Μακεδονία
Οι δυσκολίες που υπάρχουν αναμένεται ωστόσο να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτό, η 6η Εφορεία ενσωματώνει στην περιοχή ευθύνης της και στις αρμοδιότητές της την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Έχουμε εγγράφως ενημερώσει το υπουργείο για τις ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στους εργατοτεχνίτες. Αδυνατούμε να προσεγγίσουμε τα μνημεία που έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης. Στα Γιάννινα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ανέλαβα την ευθύνη, παρά τα προβλήματα κάναμε πολλά πράγματα, αφού βρήκα καλούς συνεργάτες και πολύ κόσμο που θέλει να βοηθήσει. Αισιοδοξώ, ότι αυτά που καταφέραμε το 2011, θα εξακολουθήσουμε να τα πετυχαίνουμε και το 2012», σημείωσε ο κ. Βλαχοστέργιος.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Έκκληση για την προστασία της δημόσιας περιουσίας του Πανεπιστημίου

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου απευθύνεται προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, εργαζόμενους και φοιτητές, κάνοντας έκκληση να προστατέψουν τη δημόσια περιουσία του Πανεπιστημίου και να αποβάλλουν τα φαινόμενα καταστροφών και βανδαλισμών, που δυστυχώς συνεχίζουν να παρατηρούνται ακόμη και στη συγκεκριμένη ιδιαιτέρως δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το ίδρυμά μας.

25χρονος Αφγανός ο ένας από τους δράστες του εγκλήματος στο Μάτσικα

Εικοσιπεντάχρονος Αφγανός είναι ο ένας από τους δράστες της δολοφονίας του νεαρού μετανάστη που βρέθηκε νεκρός στην περιοχή του Μάτσικα Ιωαννίνων. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων κάνοντας γνωστό ότι ο δράστης αναζητείται.

Φτωχότερη η Αριστερά-«Έφυγε» ο Ηπειρώτης Γιάννης Μπανιάς

Έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Αρτινός πολιτικός Γιάννης Μπανιάς, ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Μπανιάς άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από πολύμηνη μάχη με την καρκίνο. Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939 και από νεαρή ηλικία οργανώθηκε στην προδικτατορική αριστερά. Έπειτα προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στο οποίο διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988. Μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1987, ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ. Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά αποτελεί από το 2004 συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής επικρατείας το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009. Η κηδεία του Γ. Μπανιά θα γίνει την Παρασκευή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

«Ναι» στα κέντρα υποδοχής μεταναστών λέει το περιφερειακό συμβούλιο

Σαφή θέση υπέρ της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και κράτησης των παράνομων μεταναστών στην Ήπειρο πήρε το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Μέχρι αύριο το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Ηπείρου θα στείλει προτάσεις για τους καταλληλότερους χώρους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καλώντας παράλληλα τους δημάρχους να συνδράμουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης», τόνισε στην εισήγησή του ο Αλέκος Καχριμάνης και ζήτησε απ όλους να «τελειώσει το εμπόριο ελπίδας των μεταναστών», παραπέμποντας στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο λιμάνι Ηγουμενίτσας μέχρι πριν λίγους μήνες. Για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» έκαναν λόγο οι τρεις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καταψηφίζοντας τη σχετική πρόταση.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Προς δημοπράτηση η αποκατάσταση της χωματερής στον «Κούκο»

Την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο αποκατάστασης της χωματερής στον Κούκο ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Πρέβεζας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε τα τέσσερα μέλη που θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Πρέβεζας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα μετά και τον ορισμό εκπροσώπων από τους Δήμους Πάργας και Σουλίου που μετέχουν στην ίδια Διαχειριστική Ενότητα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στα 4,6 εκ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών!!!

Στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα. Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.

Κινδύνεψε η ζωή τραυματία στην Πάργα λόγω έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας!

Το θέμα της έλλειψης οδηγών στο Κέντρο Υγείας της Πάργας ήρθε με παρολίγο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ενας 70χρονος ο οποίος παρασύρθηκε από μηχανάκι έξω από ελαιοτριβείο της Ανθούσας έμεινε αβοήθητος στο έδαφος για περίπου μία ώρα περιμένοντας να έρθει ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου προκειμένου να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί ενώ το κέντρο υγείας της Πάργας διαθέτει δύο ασθενοφόρα δεν διαθέτει οδηγούς με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμένει ακάλυπτη τις περισσότερες ώρες του 24ώρου! Οι κάτοικοι του πιο τουριστικού ίσως Δήμου της Ηπείρου έχουν γίνει κατά καιρούς μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών με ασθενείς και τραυματίες οι οποίοι πρέπει να περιμένουν για ώρα να φτάσει ασθενοφόρο από το Κ.Υ του Καναλλακίου ( που βρίσκεται σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων από την Πάργα). Η περιπέτεια του 70χρονου άνδρα- ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων- προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και η τοπική κοινωνία φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει με δυναμικό πλέον τρόπο την πρόσληψη οδηγών που θα καλύψουν όλο το 24ωρο το Κέντρο Υγείας της Πάργας.

Εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στο Σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 και ώρα 17:00 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Για την διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάζεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου στην είσοδό της θα υπάρχει έκθεση με υλικό αφιερωμένο στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου

Από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Ηπείρου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: "Τα χρηματικά διαθέσιμα του ΤΕΙ Ηπείρου, όπως και όλων των άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, είναι κατατεθειμένα υποχρεωτικά και βάσει νόμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα συγκεκριμένα χρηματικά διαθέσιμα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ήταν αποταμιεύσεις ετών και αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρηστής διαχείρισης, έχουν επενδυθεί σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του ΤΕΙ Ηπείρου. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τις λειτουργικές ανάγκες του ΤΕΙ Ηπείρου (σπουδαστική μέριμνα, λειτουργία Εργαστηρίων, μισθοδοσία Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού κ.λπ.). Η Τράπεζα της Ελλάδος μας ενημέρωσε ότι μειώθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα και υπάρχει «κούρεμα» των συγκεκριμένων χρημάτων κατά 70%. Κατόπιν των παραπάνω, το ΤΕΙ Ηπείρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας προβαίνει σε αναστολή λειτουργίας της διοικητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012. Σε περίπτωση που δε δοθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Ιδρύματος, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή της στην ηγεσία του Υπουργείου".

Μουσική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ. στην εκδήλωση “ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”. Στην ψυχαγωγική αυτή βραδιά συμμετέχουν επώνυμοι και ανώνυμοι αφηγητές, άνθρωποι της εκπαίδευσης, του θεάτρου, φοιτητές και η Χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και μουσικοί με ήχους από όλο τον κόσμο. Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.

Πανικός για μια θέση στην Κοινωφελή Εργασία

Σε Εργατικό Κέντρο, ΚΕΠ και Δημοτολόγιο
Περισσότερες από 5.000 αιτήσεις για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που θα πραγματοποιηθούν σε δήμους του νομού Ιωαννίνων αλλά και σε άλλους τοπικούς Φορείς, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. έχουν διανεμηθεί μέχρι χθες από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ ο κόσμος σχηματίζει ουρές που φτάνουν μέχρι το τέρμα της Γιοσέφ Ελιγιά προκειμένου να προλάβουν να τις καταθέσουν. Ίδια εικόνα με εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν σε ουρές και στα ΚΕΠ στο κτίριο της Περιφέρειας αλλά και στην υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών απ' όπου οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προμηθευτούν την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που είναι ένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν. Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι πως στην εν λόγω υπηρεσία ίσως και λόγω του φόρτου εργασίας που έχει πέσει αυτές τις μέρες η εξυπηρέτηση σε διάφορες περιπτώσεις είναι ανεπαρκής αφού πολίτες κατήγγειλαν ότι οι αιτήσεις τους χάθηκαν και δεν κατάφεραν έτσι να προμηθευτούν την... πολυπόθητη βεβαίωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκυρη υποβολή των αιτήσεών τους. Θυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει αύριο Παρασκευή, αλλά λόγου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Φασούλης απεύθυνε ήδη αίτημα στη ΓΣΕΕ αλλά και το υπουργείο Εργασίας για παράταση τουλάχιστον δύο ημερών της διαδικασίας μέχρι δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς και για ενίσχυση με δύο ακόμα άτομα προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Οι δύο υπάλληλοι που υπάρχουν στα γραφεία του Ε.Κ.Ι. αναγκάζονται να δουλεύουν και πέραν της λήξης του ωραρίου τους που είναι στις 2 το μεσημέρι. «Κάθονται μέχρι τις 5 το απόγευμα για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αφού αν και οι αιτήσεις είναι καθημερινά από τις 9 μέχρι τις 2 δεν γίνεται να πούμε στον κόσμο να έρθει την άλλη μέρα», είπε ο κ. Φασούλης. Από την εικόνα που καταγράφτηκε σε Εργατικό Κέντρο, ΚΕΠ και την υπηρεσία του Δήμου, γίνεται σαφές ότι η μια παράταση τουλάχιστον δύο ημερών είναι επιτακτική, καθώς μοιάζει αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία με όλους τους ενδιαφερόμενους να έχουν προλάβει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Η διανομή ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την βρουν και μέσω του διαδικτύου και να την τυπώσουν, ωστόσο ο αριθμός που έχει απευθυνθεί μέχρι στιγμής στα γραφεία του Ε.Κ.Ι, είναι ενδεικτικός της ανάγκης που έχει ο κόσμος από μια θέση εργασίας έστω και για πέντε μήνες. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ανακοινώθηκαν οι πρώτες 676 θέσεις ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες που θα γίνουν μέσω της Πίνδου Περιβαλλοντικής, της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε να συμπληρωθούν οι συνολικά 2.950 θέσεις εργασίας που αφορούν στην Ήπειρο, αριθμό τον οποίο είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας δια στόματος του Γιώργου Κουτρουμάνη. Υπενθυμίζουμε ότι Μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν στους εξής φορείς: Δήμος Ιωαννιτών 180, Δήμος Κόνιτσας 70, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων 6, ΕΛΓΟ Δήμητρα 5, Δήμος Ζίτσας 70, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων 220, ΣΥΔΛΙ 10, Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» 45 και Δήμος Πωγωνίου 70. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως ή με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του Δικαιούχου στην ακόλουθη διεύθυνση: Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Γιοσέφ Ελιγιά 7 Τ.Κ 45221 Ιωάννινα, απευθύνοντάς την στο ΙΝ.Ε /Γ.Σ.Ε.Ε ΗΠΕΙΡΟΥ, υπόψη κ. Πολυμέρη Πούλιου ή κ. Καζαντζίδη Φωτεινής ή κ. Σταμάτη Αναστασίας, (Τηλ. επικοινωνίας: 26510- 32513, 26820-26969, Ώρες: 09:00-14:00, αν και όπως είπαμε καθημερινά υπάρχει παράταση). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου πάντως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που προτίμησαν την ταχυδρομική αποστολή φοβούμενοι ίσως ότι η αίτησή τους μπορεί να χαθεί και προτιμώντας την ταλαιπωρία και την αναμονή στις ουρές έχοντας όμως τη σιγουριά ότι την κατέθεσαν.

Μικρή ανάσα για τους ανέργους
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Φασούλης με δηλώσεις του χθες τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοια προγράμματα τα οποία δίνουν όπως είπε μια έστω και προσωρινή ανάσα σε εκατοντάδες ανέργους. «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη τέτοια προγράμματα δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά σίγουρα είναι μια ανάσα για τους ανέργους», είπε ο κ. Φασούλης προσθέτοντας πως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αλλά και κυρίως οι εργαζόμενοί του βρίσκονται στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να ενημερωθούν για τα προγράμματα αυτά και να τους βοηθήσουν σε όποια απορία έχουν σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.Τέλος σημείωσε πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι η τρανή απόδειξη ότι η ανεργία στο νομό έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη πολύ πιο ψηλά από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ.

Ανοιχτά μέχρι τις 9 τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας
Εντωμεταξύ ανοιχτά θα παραμείνουν από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να χορηγούν βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας σε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.Τα γραφεία βρίσκονται στην Αβέρωφ 6 (1ος όροφος).Εάν παραστεί ανάγκη και προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το ίδιο θα ισχύσει και σήμερα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Ελληνικού

To Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που παραδόθηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου, από το Γενικό Χημείο του Κράτους για το περιστατικό ρύπανσης των πηγών στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Διαπιστώνεται – είπε – ρύπανση της πηγής. Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κύτταρο του ΧΥΤΑ. Είμαστε σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας του, καθημερινά μειώνεται η ρύπανση, ψάχνουμε την προέλευση της, συνεχίζονται οι δειγματοληψίες και όταν έχουμε τελικά αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε».